You are here
Home > Previous Papers > 02 – CTET Solved Practice Set

02 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. When a cook tastes food during cooking, it may be akin to
(a) assessment of learning
(b) assessment for learning
(c) assessment as learning
(d) assessment and learning
Ans: (b)
Q2. An important characteristic of ‘formal operational stage of mental development’ is
(a) abstract thinking
(b) concrete thinking
(c) social thinking
(d) egocentric behaviour
Ans: (a)
Q3. A student is aggressive in his behaviour towards his peer group and does not conform to the norms of the school. This student needs help in
(a) the cognitive domain
(b) the psychomotor domain
(c) the affective domain
(d) higher order thinking skills
Ans: (c)
Q4. Achievement motivation is
(a) the tendency to persist at challenging tasks
(b) the tendency to avoid failure
(c) the willingness to accept success and failureequally
(d) the tendency to act impulsively
Ans: (a)
Q5. Which of the following is a characteristic of Kohlberg’s stages of moral development?
(a) Variable sequence of stages
(b) Stages are isolated responses and not generalpatterns.
(c) Universal sequences of stages across all cultures
(d) Stages proceed in a non-hierarchic manner.
Ans: (c)
Q6. One of the main characteristics of ‘emotionally motivated children’ is their
(a) over-reactive nature
(b) introvert nature
(c) balanced way of presenting their viewpoints
(d) melancholic demeanour
Ans: (c)
Q7. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?
(a) Children’s readiness to learn
(b) Acceptance of individual differences
(c) Discovery learning
(d) Need of verbal teaching
Ans: (d)
Q8. Which of the following can be best used in teaching to encourage democratic living among students?
(a) Lecture method
(b) Social interaction
(c) Discovery method
(d) Experimental method
Ans: (c)
Q9. The statement “Men are generally more intelligent than women”
(a) is true
(b) may be true
(c) shows gender bias
(d) is true for different domains of intelligence
Ans: (c)
Q10. Physical traits like height, bone structure, hair, nose and eye colour are
(a) primary qualities
(b) secondary qualities
(c) inherited
(d) not inherited
Ans: (c)
Q11. Piaget proposes that preoperational children are unable to conserve. He attributes this inability to which of the following factors?
(a) Inability of hypothetico-deductive reasoning
(b) Personal fables
(c) Irreversibility of thought
(d) Lack of high-level abstract reasoning
Ans: (c)
Q12. The ideal ‘waiting time’ for getting response from students should be proportional to
(a) the time allotted to a specific topic in the curriculum
(b) the difficulty level of the question
(c) the time taken by the students for answeringquestions from previous lessons
(d) the relevance of the question in the real life
Ans: (b)
Q13. How can teaching be shifted to learning?
(a) By conducting examinations
(b) By encouraging rote learning
(c) By focusing on frontal teaching
(d) By adopting child-centred pedagogy
Ans: (d)
Q14. Irfan dismantles toys to explore their components.
What would you do?
(a) Never let Irfan play with toys.
(b) Always keep a close watch.
(c) Encourage his inquisitive nature and constructivelychannelise his energy.
(d) Make him understand that toys are delicate and should not be broken.
Ans: (c)
Q15. Teachers are advised to involve their learners in group activities because, besides facilitating learning, they also help in
(a) valuing conflicts
(b) aggression
(c) anxiety
(d) socialisation
Ans: (d)
Q16. Which of the following statements is true?
(a) Teaching is formal as well as informal.
(b) Teaching is science as well as art.
(c) Teaching is instruction.
(d) Teaching is modifiable.
Ans: (c)
Q17. Learners should not be encouraged to
(a) ask as many questions as possible both inside andoutside the class
(b) actively interact with other learners in group work
(c) participate in as many co-curricular activities aspossible
(d) memorise all the answers to questions which the teacher may ask
Ans: (d)
Q18. Which of the following statements is the most appropriate in relation to adolescence?
(a) Increase in the incidence of emotional upheavals
(b) Carefree nature towards studies
(c) Thinking starts reflecting in concrete actions.
(d) Abrupt increase in the intelligence quotient
Ans: (c)
Q19. At which stage given by Piaget is a child’s behaviour mostly determined by reflexes?
(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage
Ans: (a)
Q20. If Ram fails in exams, it implies that
(a) the education system has failed
(b) Ram is not fit for studies
(c) Ram should have taken a private tuition
(d) Ram did not memorise answers well
Ans: (a)
Q21. Child development is a mutual responsibility of ________
(a) both parents and teachers
(b) both sociological and cultural factors
(c) both heredity and environment
(d) only teachers
Ans: (c)
Q22. All of the following promote assessment as learning except
(a) telling students to take internal feedback
(b) generating a safe environment for students to takechances
(c) telling students to reflect on the topic taught
(d) testing students as frequently as possible
Ans: (d)
Q23. Which of the following helps in developing character?
(a) Will power
(b) Conduct
(c) Morality
(d) Behaviour
Ans: (b)
Q24. Socialisation is a process of
(a) acquiring values and beliefs
(b) assimilation and accommodation
(c) learning to critique the culture of a society
(d) socialising with friends
Ans: (a)
Q25. ________ is not a principle of human development.
(a) Continuity
(b) Sequentialitly
(c) General to specific
(d) Reversibility
Ans: (d)
Q26. Which of the following will be the most appropriate to maximise learning?
(a) The teacher should identify his/her cognitive styleas well as that of the students.
(b) Individual differences in students should besmoothened by pairing similar students.
(c) The teacher should focus only on one learning styleto achieve optimum results.
(d) The students of a similar cultural background should be kept in the same class to avoid difference of opinion.
Ans: (a)
Q27. In the context of socialisation, schools often have a hidden curriculum that consists of
(a) forcible learning, thinking and behaving in particularways by imitating peers and teachers
(b) informal cues about social roles presented inschools through interaction and materials
(c) negotiating and resisting socialisation of studentsthrough their families
(d) teaching and assessment of values and attitudes
Ans: (b)
Q28. As per the progressive model of education, socialisation of a child aims at
(a) letting the child learn exhaustive social habits andways to score good marks
(b) letting the child become an active participant in agroup and develop social skills
(c) preparing the child to follow rules and norms of thesociety without questioning
(d) making the child learn whatever is taught at the school irrespective of his/her social background
Ans: (b)
Q29. In order to encourage achievement motivation in the classroom, students should be taught to attribute their good grades to
(a) their own hard work
(b) their own high level of intelligence
(c) the easy nature of most academic tasks
(d) their teachers’ generous grading standards
Ans: (a)
Q30. Which of the following is predominantly a heredityrelated factor?
(a) Attitude towards the peer group
(b) Thinking pattern
(c) Colour of eyes
(d) Participation in social activities
Ans: (a)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Which of the following is a straight angle?
(a) 0°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°
Ans: (b)
Q32. If the side of a cube is 4 cm, what will be its total surface area?
(a) 64 cm2
(b) 96 cm2
(c) 128 cm2
(d) 32 cm2
Ans: (b)
Q33. 450 degrees is equivalent to …… right angles.
(a)
(b)
(c) 3
(d) 5
Ans: (d)
Q34. Which of the following statements is true?
(a) A right angle is equal to 180o
(b) The angle of a straight line is 90o
(c) An obtuse angle is equal to 75o
(d) An acute angle is equal to 85o
Ans: (d)
Q35. The product of two consecutive numbers is exactly divisible by
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Ans: (d)
Q36. 50 million can be written in the Indian number system as
(a) 5 crores
(b) 50 lacs
(c) 5 lacs
(d) 500 lacs
Ans: (a)
Q37. Which of the following statements is true?
(a) The largest negative integer cannot be found.
(b) The smallest positive integer cannot be found.
(c) Consecutive odd numbers differ by 1.
(d) Two composite numbers can be co-primes.
Ans: (d)
Q38. The sum of is
(a)
(b)
(c)
(d) 1
Ans: (b)
Q39. Reshma bought 2 dozen bananas from a fruit seller. If the cost of 1 banana is ` 2.25, what will be the cost of 2 dozen bananas?
(a) `540
(b) `54
(c) `4.5
(d) `5.4
Ans: (b)
Q40. Simplify 225 + (25 × 24) ÷ (25 – 5).
(a) 525
(b) 41.25
(c) 5435
(d) 255
Ans: (d)
Q41. Which of the following is not correct?
(a) 43.2 kg = 4320 g
(b) A cuboid has eight vertices
(c) 0.304 is same as 0.3040
(d) 17 mm = 1.7 cm
Ans: (a)
Q42. If 4 mugs of water can fill a bucket, how many mugs can fill 5 such buckets?
(a) 50
(b) 25
(c) 20
(d) 21
Ans: (c)
Q43. What will be the time 2 hours 25 minutes before 1:45 pm?
(a) 11:20 a.m.
(b) 12:10 a.m.
(c) 11:20 p.m.
(d) 12:10 p.m.
Ans: (a)
Q44. Priyanshu had ` 780. He spent ` 450 as railway fare and ` 200 on his food. How much money is left with him?
(a) ` 100
(b) ` 130
(c) ` 124
(d) ` 127
Ans: (b)
Q45. Find the next term in 1, 2, 5, 10, 17, 26….
(a) 33
(b) 37
(c) 39
(d) 108
Ans: (b)
Q46. Which of the following is not helpful in achieving the higher aim of mathematics in our education system?
(a) Developing the child’s capability for logical andanalytical thinking
(b) Nurturing a confident attitude to problem solving
(c) Ability to memorise definitions and formulae
(d) Ability to select mathematical tools and apply them accordingly
Ans: (c)
Q47. Reena selects a rectangle out of several quadrilaterals and explains that the figure selected by her is a rectangle because it is has four right angles. She is also able to explain why all squares are rectangles, but all rectangles are not squares. At what level is she according to Van Hiele’s levels of geometry?
(a) Level 2 – Informal deduction
(b) Level 3 – Formal deduction
(c) Level 0 – Visualisation
(d) Level 1 – Analysis
Ans: (a)
Q48. Which of the following processes is responsible for creating fear and anxiety in the students learning mathematics?
(a) Visualisation and representation
(b) Mathematical communications
(c) Estimation of quantities
(d) Memorisation of important concepts
Ans: (d)
Q49. Communication in a mathematics class refers to developing the ability to
(a) give prompt response to questions asked in theclass
(b) contradict the views of others on problems ofmathematics
(c) organise, consolidate and express mathematicalthinking
(d) interpret data by looking at bar graphs
Ans: (c)
Q50. A Class 3 student multiplied 35 with 5. The answer given was
5 =
What type of error is it?
(a) Wrong algorithm
(b) Regrouping error
(c) Basic fact error
(d) Incorrect operation
Ans: (c)
Q51. Which one of the following does not match curricular expectations of teaching mathematics at the primary level?
(a) Analyse and infer from representation of groupeddata.
(b) Develop a connection between the logicalfunctioning of daily life and that of mathematicalthinking.
(c) Develop language and symbolic notations withstandard algorithms of performing numberoperations.
(d) Represent part of whole as a fraction and order simple fractions.
Ans: (a)
Q52. ‘Tall shape of mathematics’ mentioned in NCF 2005 refers to
(a) solving challenging problems
(b) creating maths game
(c) providing hands-on experience
(d) building of one concept on other
Ans: (d)
Q53. For the close-ended question, 9 – 5 = ?, the corresponding open ended question is
(a) What should be subtracted from 9 to get 4?
(b) Write two odd numbers whose difference is 4.
(c) If number 5 is subtracted from a number, theanswer is 4. What is the number?
(d) The difference between two numbers is 4. If one number is 5, what is the second number?
Ans: (b)
Q54. Which one of the following questions is open ended?
(a) Write any two numbers whose product is 45.
(b) Use a number line to find 3 times 15
(c) Find 15 x 3.
(d) How will you multiply 15 by 3?
Ans: (a)
Q55. Which of the following is an open-ended question?
(a) Perimeter of a rectangle is equal to the perimeter ofa square with side 6 cm. The breadth of therectangle is 6 cm less than its length. Find thelength and breadth of the rectangle.
(b) Perimeter of a rectangle is equal to the perimeter ofa square with side 6 cm. What could be the lengthand breadth of the rectangle?
(c) Perimeter of a rectangle is equal to the perimeter ofa square with side 6 cm. If the length of therectangle is 2 cm more than the length of thesquare, find the breadth of the rectangle.
(d) Perimeter of a rectangle is equal to the perimeter of a square with side 6 cm. If the length of the rectangle is 2 times more than its breadth, find the length and breadth of the rectangle.
Ans: (b)
Q56. “Puneet can draw a circle of the given radius using a compass.” This shows the achievement of
(a) disposition goal
(b) social Goal
(c) content Goal
(d) process goal
Ans: (d)
Q57. Bani is able to represent common and decimal fractions (both smaller and greater than 1) on a number line. She is at
(a) operational phase
(b) emergent phase
(c) quantifying phase
(d) partition phase
Ans: (a)
Q58. According to NCF 2005, school mathematics takes place in a situation where
(a) children are involved in chorus drill of formulae andpressure of performance and examination
(b) mathematics is part of children’s life experience
(c) children are forced to learn all concepts by dailypractice
(d) children are listeners and the teacher is an active narrator
Ans: (b)
Q59. Data handling at the upper primary stage focusses on
(a) techniques of date collection
(b) data collection, organisation and interpretation
(c) data interpretation only
(d) data organisation only
Ans: (b)
Q60. CBSE announced the celebration of ‘GANIT Week’ in schools to commemorate the birth anniversary of the legendary mathematician Srinivasa Ramanujan.
GANIT stands for
(a) Growing Ability in Numerical Innovations andTechniques
(b) Growing Ability in Numerical Innovations andTraining
(c) Growing Aptitude in Numerical Innovations andTechniques
(d) Growing Aptitude in Numerical Innovations andTraining
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Which of the following adaptive features is shown by aquatic plants?
(a) Good amount of woody tissues
(b) Good root hair system
(c) Dissected leaves
(d) Root cap
Ans: (c)
Q62. Amit was walking with his father near the sides of a small forest. His father was telling him that there are some organisms which can associate would to support each other. Which of the following associations his father be referring to?
(a) Amarbel growing over a tree
(b) Pitcher plant taking in insects
(c) Orchid growing on mango tree
(d) Lichens growing on the rock surface
Ans: (d)
Q63. Which of the following animals have a strong sense of sight as well as hearing?
(a) Tigers
(b) Eagles
(c) Dolphins
(d) Vultures
Ans: (a)
Q64. Egret birds are often seen feeding something on the buffalo’s back. What happens in this association?
(a) Bird is benefitted and buffalo is harmed
(b) Both bird and buffalo are benefitted
(c) Only buffalo is benefitted
(d) Only bird is benefitted
Ans: (b)
Q65. Your father’s mother’s husband is your
(a) uncle
(b) brother
(c) grandfather
(d) brother-in-law
Ans: (c)
Q66. Identify from the following, a correct group of food items that we should eat more to recover from protein deficiency.
(a) Cereals, jaggery and citrus fruits
(b) Milk, legumes and meat
(c) Milk, citrus fruits and eggs
(d) Cereals, honey and jaggery
Ans: (b)
Q67. Which of the following components of food is not digested and absorbed by the human body?
(a) Fat
(b) Protein
(c) Sucrose
(d) Cellulose
Ans: (d)
Q68. What percentage of total fresh water on the earth is found in lakes, rivers, streams and swamps?
(a) 0.36%
(b) 22.4%
(c) 72.2%
(d) 80%
Ans: (a)
Q69. Temporary hardness in water can be removed by
(a) adding chlorides and sulphates of calcium andmagnesium
(b) adding bicarbonates of calcium and magnesium
(c) sedimentation
(d) boiling
Ans: (d)
Q70. Which of the following groups of features completely belongs to rural settlements?
(a) Agriculture, multistoried concrete structures, simpleliving, illiteracy
(b) Greenery, over-crowding, slums, multistoriedconcrete structures
(c) Agriculture, joint family system, superstition, goodair quality
(d) Greenery, good job opportunities, slums, superstition
Ans: (c)
Q71. People have now started using more personal modes of transport. Which of the following would be an the effect/effects of this activity?
(a) Increase in particulate matter in the air.
(b) Decrease in natural resources.
(c) Increase in noise level.
(d) All of these.
Ans: (d)
Q72. Oh, humans; I make you disturbed by my presence.
You are responsible for the increase in my level. Who am I?
(a) Coal
(b) Sand
(c) Noise
(d) Petrol
Ans: (c)
Q73. Identify the incorrect match of the following inventors and inventions.
(a) James Watt: Mechanical bicycle.
(b) Joseph and Jacques Etienne Montgolfier: Hot airballoon.
(c) Garrett Augustus Morgan: Traffic signals.
(d) Wilbur Wright and Orville Wright: Flying machine.
Ans: (a)
Q74. Who was the author of ‘Tarikh Al-Hind’ (History of India)?
(a) Al Biruni
(b) Ibn Battuta
(c) Thomas Jefferson
(d) Anthony Knivet
Ans: (a)
Q75. Railways were first introduced to India in
(a) 1912
(b) 1911
(c) 1860
(d) 1853
Ans: (d)
Q76. While teaching the topic ‘different types of beaks’ to Class III students, which of the following planned ways chosen by a teacher is not appropriate for teaching this topic?
(a) Taking the students to a nearby park.
(b) Explaining the concept by showing 3D images.
(c) Explaining the concept verbally through specificexamples.
(d) Going to a museum for seeing preserved heads of different birds.
Ans: (c)
Q77. According to NCF, teaching of EVS as an integrated course means teaching
(a) all concepts of EVS in groups of students
(b) EVS by linking with it the concepts of maths
(c) the concepts of science with emphasis on language
(d) both subjects of science and social studies into single subject ‘Environmental Studies’
Ans: (d)
Q78. What is the use of giving importance to individual experiences of students in an EVS class?
(a) To connect each learner with the teacher
(b) To improve communication skills of learners
(c) To give importance to each learner’s experience
(d) To connect the subject’s knowledge with learners’ experiences
Ans: (d)
Q79. The section Try this and write is included in EVS textbooks for the purpose of
(a) preparing students for exams
(b) improving their writing skills
(c) keeping them engaged at home
(d) providing them direct hands-on experience
Ans: (d)
Q80. The assessment of group learning of concepts of EVS must focus on
(a) success of the results
(b) interpersonal qualities
(c) each child’s task in the group
(d) time under which the task is completed
Ans: (b)
Q81. According to NCF, which kind of approach should an EVS teacher use in a classroom to make students aware and capable of dealing with social phenomena?
(a) Global to local
(b) Local to global
(c) Home to school
(d) School to home
Ans: (b)
Q82. Which of the following roles does not agree with the importance of co-curricular activities?
(a) Development of social, civic and cultural values
(b) Providing curriculum unrelated knowledge
(c) Agents for sublimations of the instinct
(d) Recognition of individual differences
Ans: (b)
Q83. Which of the following methods of assessment is not suitable for summative assessment at the primary stage?
(a) Discussion
(b) Core paper-pencil test
(c) Oral expression and composing poems
(d) Drawing pictures and reading pictures
Ans: (b)
Q84. What quality/qualities of a child is/are most importantly nurtured under the objectives of teaching of EVS at the primary stage?
(a) Curiosity and creativity
(b) Desiring and wanting
(c) Discriminating
(d) Memorising
Ans: (a)
Q85. Which of the following activities are not covered under co-curricular activities?
(a) Tours and picnic
(b) Games and sports
(c) Community services
(d) Athletic competitions
Ans: (d)
Q86. One of the basic ways for developing understanding of the concepts of EVS is
(a) keenly observing and experiencing
(b) understanding abstracted information
(c) memorising facts and rules
(d) repeated practice
Ans: (a)
Q87. Which of the following conditions is not a component for a good teaching-learning environment?
(a) Children learning by doing things themselves withthe assistance of a teacher
(b) Children helping each other in completing the task
(c) Children making fewer mistakes
(d) Children asking a lot of questions
Ans: (c)
Q88. Which of the following is one of the objectives of teaching EVS at the primary level?
(a) Imparting knowledge to students about reasons fordifference in skin colour and height of humans
(b) Making students learn all the religious thoughtsrelated to the environment
(c) Introducing them to the world full of techniques
(d) Educating students about gender issues
Ans: (d)
Q89. A teacher in a class wants to suggest some ways for environment protection to her students. Which of the following ways suggested by her is the best for keeping our environment free of pollution?
(a) Avoid frequent travelling
(b) Using lead-free petrol in cars
(c) Keeping bicycles but not scooters and cars
(d) Sticking to public transport system for travelling
Ans: (d)
Q90. Which of the following statements is in agreement with good EVS curriculum?
(a) It emphasises on learning of all basic concepts
(b) It includes more questions in end exercises than intext
(c) It helps to connect learners with their naturalsurrounding
(d) It includes more different terms used all over theworld for different phenomena of nature
Ans: (c)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
“Get well soon;” Shanta said, handing Partha a yellow balloon.
She was his third visitor. That’s because she was his class teacher’s daughter, and her mother made her visit him.
The other two, Rahul and Syed, weren’t really his friends, although they often ganged up with him against other kids to take away their lunch pocket money. Partha knew he wouldn’t have long to live. He could feel it, deep inside. Seeing his aunty crying after talking with the doctor confirmed it. His time had come. He didn’t tell his visitors, though. They would either pity him, or be happy to get rid of him.
Once Shanta left, he ripped a page off from his notebook and wrote— “Dear God, I know I messed up and nobody likes me. Please give me a second chance. I can show you what a good friend I can be.” He drew a map showing the way from the school to the hospital, walked shakily to the window, and let the balloon fly away, carrying his message towards God.
The balloon was heading straight to a telephone pole, but a gentle breeze blew it away just in time. It crossed the park and disappeared out of view.
The next day, a boy he had never met before came to visit
him. “I find the balloon,” he said. “You are lonely?” He just nodded, too startled to talk.
“I lonely too. My family come from Afghanistan and I no speak English good.” He smiled. “I bring gift to you.” He handed him a small bag of fruits. “I pray for friend, and God give me friend.” Normally, he would have made fun of his broken English and his long, baggy brown kurta, but he knew better. He smiled and offered him the first orange.
Q91. One student the reader understands did not really want to meet Partha, is
(a) Shanta
(b) Syed
(c) Rahul
(d) the Afghan boy
Ans: (a)
Q92. Partha felt lonely because ____________ visited him when he was at the hospital.
(a) his class teacher
(b) only Syed and Rahul from his class
(c) he had no friends at school, so no one
(d) Shanta
Ans: (c)
Q93. A synonym for the word ‘startled’ in the passage is
(a) surprised
(b) stunned
(c) avoided
(d) composed
Ans: (b)
Q94. An antonym for the word ‘shaky’ in the passage is
(a) unsure
(b) unsteadily
(c) firm
(d) rickety.
Ans: (c)
Q95. Partha’s feeling of loneliness soon turned into
(a) irritation
(b) sympathy
(c) self-pity
(d) anger
Ans: (c)
Q96. Partha would not go back to school to meet his schoolmates and teachers because
(a) his parents wanted to change his school
(b) he did not have long to live
(c) he hated his school as he had no friends
(d) his doctors did not let him
Ans: (b)
Q97. The message in the passage is
(a) loneliness is inevitable
(b) about faith in God
(c) all actions have consequences
(d) friendship is rare
Ans: (c)
Q98. The change in Partha’s attitude is evident when he
(a) accepted the fruits from a stranger, although hedisliked oranges
(b) refrained from poking fun at the Afghan boy andshared the fruits
(c) was unmoved, even when his aunt was crying
(d) sent a letter to God written on a balloon
Ans: (b)
Q99. A phrase that can replace the words ‘ganged up’ is
(a) joined in opposition
(b) formed a group
(c) supported together
(d) became friends
Ans: (a)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
Success Is Counted Sweetest Success is counted sweetest By those who ne’er succeed.
To comprehend a nectar Requires sorest need.
Not one of all the purple Host Who took the Flag today Can tell the definition So clear of victory.
As he defeated – dying – On whose forbidden ear The distant strains of triumph Burst agonized and clear; Emily Dickinson
Q100. Name the poetic device used in “Success is counted sweetest/By those who never succeed”.
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Irony
(d) Exaggeration
Ans: (c)
Q101. “To comprehend a nectar/Requires sorest need.
Here, ‘nectar’ stands for
(a) heavenly drink
(b) goal
(c) happiness
(d) information
Ans: (c)
Q102. In the poem, “purple Host” refers to a person who
(a) wears purple garments
(b) achieves victory
(c) acts as a host of a party
(d) enjoys a high rank
Ans: (b)
Q103. The poem emphasises the superiority of
(a) success to defeat
(b) material prosperity to poverty
(c) defeat to victory
(d) chance to hard work
Ans: (c)
Q104. This poem deals with the law of
(a) compensation
(b) justice
(c) irony
(d) conflict
Ans: (a)
Q105. In the poem, ‘flag’ symbolises
(a) nation
(b) uniqueness
(c) victory
(d) courage
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Suppose a student lacks accuracy in the task he/she has learned. In what stage of the learning process would someone generally face this problem?
(a) Acquisition
(b) Expertisation
(c) Generalisation
(d) Proficiency
Ans: (d)
Q107. ‘Students need to brainstorm ideas, organise them, draft, edit and revise their work,’ is a ‘process’ which reflects
(a) reading skills
(b) writing skills
(c) listening skills
(d) speaking skills
Ans: (b)
Q108. The learning experiences that offer a vicarious experience to learners are
(a) real objects and specimens
(b) abstract words, case study
(c) display boards, film clips
(d) field trips, observations
Ans: (c)
Q109. Which approach emphasizes interaction as the means and the goal of learning a language?
(a) Oral-aural
(b) Immersion
(c) Silent way
(d) Communicative
Ans: (d)
Q110. The teacher and students discuss a topic and the former starts the conversation by asking a question, then the student/s respond by giving examples and explanations. The speaking assessment here is to grade how well students
(a) speak fluently and creatively
(b) process information and respond appropriately
(c) express themselves
(d) respond in an appropriate tone and express themselves fluently and creatively
Ans: (b)
Q111. The ‘interactional routine’ during speaking assessment includes
(a) negotiating meanings, taking turns and allowingothers to take turns
(b) describing one’s school or its environs informally
(c) ’telephone’ conversation with another
(d) comparing two or more objects/places/events to the assessor
Ans: (a)
Q112. For English as a second language, ‘acquisition-poor environment’ is one where
(a) Hindi/Mother tongue is the lingua franca.
(b) English language is used only in the classroom.
(c) English is not spoken at home at all.
(d) access to any learning material is unavailable to students.
Ans: (d)
Q113. The Humanistic Approach is specifically tuned to the
(a) mastery of academic disciplines with all theircharacteristic features
(b) application of learnt structure, content, conceptsand principles to new situations
(c) processes that enable students to discoverstructures for themselves
(d) process where sequence is taught along with how to present the related contents
Ans: (c)
Q114. The main purpose of assessment is
(a) to decide pass and fail
(b) to measure achievement of learners
(c) to give practice in writing
(d) to improve the teaching – learning process
Ans: (d)
Q115. When young learners are taught to improve their spelling and punctuation, they will
(a) nurture their creativity
(b) sharpen their listening skills
(c) improve their accuracy
(d) enhance their fluency
Ans: (c)
Q116. Constructivism is a theory where students
(a) study a variety of dissimilar samples and draw awell founded conclusion
(b) form their own understanding and knowledge of theworld, through experiencing things and reflecting onthose experiences
(c) are facilitated by the teacher and use a variety ofmedia to research and create their own theories
(d) construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience
Ans: (b)
Q117. RTE stands for
(a) Right to Education Act
(b) Right to Employment Act
(c) Right to Empowerment Act
(d) Right to Free Education Act
Ans: (a)
Q118. It is generally believed that a language teacher uses up ____________ of the time during class teaching.
(a) 1/4th
(b) 3/4th
(c) 2/3rd
(d) 7/9th
Ans: (c)
Q119. Which of the following is not considered a challenge in developing the English language in India?
(a) Ambiguities in comprehending the language
(b) Lack of facilities
(c) Lack of proper words while translating from Englishto Hindi or vice-versa
(d) People’s unfamiliarity with English
Ans: (d)
Q120. Language acquisition
(a) is the memorisation and use of necessaryvocabulary
(b) involves a systematic approach to the analysis andcomprehension of grammar as well as to thememorisation of vocabulary
(c) refers to the process of learning a native or asecond language because of the innate capacity ofthe human brain
(d) is a technique intended to simulate theenvironment in which children learn their nativelanguage
Ans: (c)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&129) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। रवींद्रनाथ ने इस भारतवर्ष को ‘महामानव समुद्र‘ कहा है। विचित्र देश है यह; असुर आए, आर्य आए, शक आए, हूण आए, नाग आए, यक्ष आए, गंधर्व आए – न जाने कितनी मानव जातियाँ यहाँ आई और आज के भारतवर्ष के बनाने में अपना हाथ लगा गईं। जिसे हमें हिंदू रीति-नीति कहते हैं, वह अनेक आर्य और आर्येतर उपादानों का अद्भुत मिश्रण है। एक-एक पशु, एक-एक पक्षी न जाने कितनी स्मृतियों का भार लेकर हमारे सामने उपस्थित है। अशोक की भी अपनी स्मृति परंपरा है। आम की भी है, बकुल की है, चंपे की भी है। सब क्या हमें मालूम है? जितना मालूम है, उसी का अर्थ क्या स्पष्ट हो सका है? न जाने किस बुरे मुहूर्त में मनोजन्मा देवता ने शिव पर बाण फेंका था? शरीर जलकर राख हो गया और ‘वामन-पुराण‘ (षष्ठ अध्याय) की गवाही पर हमें मालूम है कि उनका रत्नमय धनुष टूटकर खंड-खंड हो धरती पर गिर गया। जहाँ मूठ थी, वह स्थान रुक्म-मणि से बना था, वह टूटकर धरती पर गिरा और चंपे का फूल बन गया; हीरे का बना हुआ जो नाह-स्थान था, वह टूटकर गिरा और मौलसिरी के मनोहर पुष्पों में बदल गया; अच्छा ही हुआ। इंद्रनील मणियों का बना हुआ कोटि देश भी टूट गया और सुंदर पाटल पुष्पों में परिवर्तित हो गया। यह भी बुरा नहीं हुआ। लेकिन सबसे सुंदर बात यह हुई कि चंद्रकांत-मणियों का बना हुआ मध्य देश टूटकर चमेली बन गया और विद्रुम की बनी निम्नतर कोटि बेला बन गई, स्वर्ग को जीतनेवाला कठोर धनुष, जो धरती पर गिरा तो कोमल फूलों में बदल गया। स्वर्गीय वस्तुएँ धरती से मिले बिना, मनोहर नहीं होतीं।
Q121. किस पुराण में मनोजन्मा देवता की कथा लिखी है
(a) विष्णु पुराण
(b) शिव पुराण
(c) उप पुराण
(d) वामन-पुराण
Ans: (d)
Q122. भारत को महामानव समुद्र क्यों कहा गया है?
(a) अत्यधिक संख्या में समुद्र होने के कारण
(b) अधिक जनसंख्या होने के कारण
(c) जातियों की अधिक संख्या होने कारण
(d) मानवो के समुद्र के होने की वजह से
Ans: (c)
Q123. हिन्दु रीति ____________ उपादानों का मिश्रण है।
(a) मनोजन्मा देवता के
(b) शिव के
(c) स्मृतियों के
(d) आर्य तथा आर्येतर
Ans: (d)
Q124. ‘मनोजन्मा’ शब्द का प्रयोग किस देवता के लिए किया गया है?
(a) शिव
(b) ब्रह्मा
(c) इंद्र
(d) कामदेव
Ans: (d)
Q125. धनुष का हीरे वाला भाग धरती पर गिरने से किस रूप में परिवर्तित हो गया?
(a) चंपा के फूल में
(b) चमेली के फूल में
(c) मौलसरी के फूल में
(d) बेला के फूल में
Ans: (c)
Q126. धनुष का वह भाग किससे बना था, जिसके टूटने से चमेली फूलों की उत्पत्ति हुई थी?
(a) रुक्म मणि
(b) विद्रुम मणि
(c) इंद्रनील मणि
(d) चंद्रकांत मणि
Ans: (d)
Q127. आर्येतर शब्द का निर्माण किन दो शब्दों के योग से किया गया है?
(a) आर्य तथा तर
(b) आर्य तथा इतर
(c) आर्य तथा एतर
(d) आ तथा अतर
Ans: (b)
Q128. ‘मनोहर’ शब्द समास के किस भेद से संबंधित है?
(a) द्विगु समास
(b) द्वंद्व समास
(c) बहुव्रीहि समास
(d) तत्पुरूष समास
Ans: (d)
Q129. नीचे दिए गए विकल्पों में से कौन-सा शब्द ‘कोटि’ का समानार्थी है?
(a) कष्ट
(b) करोड़
(c) कठोर
(d) कुसुम
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 130&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। कुटज अर्थात् जो कुट से पैदा हुआ है। ‘कुट’ घड़े को भी कहते हैं, घर को भी कहते हैं। कुट अर्थात् घड़े से उत्पन्न होने के कारण प्रतापी अगस्त्य मुनि भी ‘कुटज’ कहे जाते हैं। घड़े से तो क्या उत्पन्न हुए होंगे। कोई और बात होगी। संस्कृत में ‘कुटहारिका’ और ‘कुटकारिका’ दासी को कहते हैं। क्यों कहते हैं; ‘कुटिया’ या ‘कुटीर’ शब्द भी कदाचित इसी शब्द से सम्बद्ध है। क्या इस शब्द का अर्थ घर ही है? घर में काम-काज करने वाली दासी कुटकारिका और कुटहारिका कही जा सकती है। एक जरा गलत ढंग की दासी ‘कुटनी’ भी कही जाती है।
संस्कृत में उसकी गलतियों को थोड़ा अधिक मुखर बनाने के लिए उसे ‘कुट्टनी’ कह दिया गया है। अगस्त्य मुनि भी नारदजी की तरह दासी के पुत्र थे क्या? घड़े में पैदा होने का तो कोई तुक नहीं है, न मुनि कुटज के सिलसिले में, न फूल कुटज के। फूल गमले में होते अवश्य हैं, पर कुटज तो जंगल का सैलानी है। उसे घड़े या गमले से क्या लेना-देना है? शब्द विचारोत्तेजक अवश्य है। कहाँ से आया? मुझे तो इसी में सन्देह हैं कि वह आर्यभाषाओं का शब्द है भी या नहीं। एक भाषा-भाषी किसी संस्कृत शब्दों को एक से अधिक रूप में प्रचलित पाते थे, जो तुरन्त उसकी कुलीनता पर शक कर बैठते थे। संस्कृत में ‘कुटज’ रूप भी मिलता है और ‘कुटच’ भी। मिलने को तो कुटज भी मिल जाता है।
Q130. लेखक के अनुसार ‘कुटिया या कुटीर’ शब्द की उत्पत्ति किससे हुई ह?ै
(a) कुटि
(b) कुटी
(c) कूट
(d) कुट
Ans: (d)
Q131. गद्यांश के अनुसार कुटकारिका क्या काम करती ह?ै
(a) पढ़ाने का
(b) घर के काम-काज
(c) इलाज करने का
(d) कुछ भी नहीं
Ans: (b)
Q132. संस्कृत भाषा में ‘कुट्टनी’ किसे कहा जाता ह?ै
(a) मालिन को
(b) पंडिताइन को
(c) दासी को
(d) कवयित्री को
Ans: (c)
Q133. गद्यांश की कौन-सी बात वैज्ञानिक दृष्टि से सही नहीं ह?ै
(a) कुटज शब्द कुट से पदैा हुआ ह।ै
(b) अगस्त्य मुनि का जन्म घड़े से हुआ ह।ै
(c) कुटज जंगल का सैलानी है।
(d) संस्कृत भाषा में कुटज तथा कुटच दोनों शब्द मिलते ह।ैं
Ans: (b)
Q134. गद्यांश में ‘कुटज’ शब्द का अधिक प्रयोग किया है। वास्तव में ‘कुटज’ क्या है?
(a) एक वृक्ष
(b) एक कुटिया
(c) एक ऋषि
(d) एक दासी
Ans: (a)
Q135. ‘प्रचलित’ शब्द में प्रयुक्त प्रत्यय है
(a) ता
(b) इत
(c) ई
(d) इक
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भाषा विकास के सम्बन्ध में कौन-सा कथन सही नहीं है?
(a) बड़ों का संपर्क भाषा विकास की गति को तीव्र कर देता है।
(b) भाषा विकास व्यक्ति सापेक्ष है।
(c) प्रारंभिक भाषायी परिवेश की समृद्धता भाषायी विकास मेंसहायक होता है।
(d) भाषा विकास व्यक्ति निरपेक्ष है।
Ans: (d)
Q137. इनमें से कौन-सी विधि मूल्यांकन प्रक्रिया की प्रचलित विधि है?
(a) साक्षात्कार
(b) जाँच सूची
(c) अभिलेख
(d) परीक्षा
Ans: (d)
Q138. भाषा अर्जित करने में वाइगोत्स्की ने किस पर सबसे अधिक बल दिया है?
(a) भाषा की पाठ्य-पुस्तक पर
(b) समाज में होने वाले भाषा-प्रयोगों पर
(c) परिवार में बोली जाने वाली भाषा पर
(d) कक्षा में बोली जाने वाली भाषा पर
Ans: (b)
Q139. भाषा अर्जित करने की प्रक्रिया में किसका महत्त्व सर्वाधिक होता है?
(a) भाषा-कक्षा का
(b) भाषा-प्रयोगशाला का
(c) पाठ्य-पुस्तक का
(d) समाज का
Ans: (d)
Q140. चॉम्स्की के अनुसार कौन-सा कथन सही है?
(a) बच्चों में भाषा सीखने की जन्मजात क्षमता होती है।
(b) बच्चों में भाषा सीखने की जन्मजात क्षमता नहीं होती।
(c) बच्चों में भाषा सीखने की क्षमताएँ बहुत सीमित होती हैं।
(d) बच्चों को व्याकरण सिखाना ज़रूरी है
Ans: (a)
Q141. समग्र भाषा पद्धति पर आधारित कक्षा
(a) बच्चों के भाषायी विकास की स्पष्ट समझ पर बल देती है।
(b) बाल साहित्य को पढ़कर सुनाने पर बल देती है।
(c) सभी भाषाओं को सीखने पर बल देती है।
(d) गतिविधियों के आयोजन पर बल देती है।
Ans: (a)
Q142. भाषा की पाठ्य पुस्तक में सबसे महत्त्वपूर्ण पक्ष है
(a) पाठों का उद्देश्यपूर्ण चयन
(b) अभ्यासों की बहुलता
(c) कागज़ की गुणवत्ता
(d) आकर्षक चित्र
Ans: (a)
Q143. बच्चे प्रारंभ से ही
(a) एकभाषिक होते हैं
(b) द्विभाषिक होते हैं
(c) बहुभाषिक होते हैं
(d) भाषा में कमज़ोर होते हैं
Ans: (c)
Q144. पाठ के अंत में अभ्यास और गतिविधियाँ देने का उद्देश्य है
(a) बच्चों को अभिव्यक्ति के अवसर देना
(b) बच्चों को व्यस्त रखने हेतु गतिविधियाँ कराना
(c) बच्चों को याद करने हेतु सामग्री उपलब्ध करने में सहायताकरना
(d) गृहकार्य की सामग्री जुटाना
Ans: (a)
Q145. प्राथमिक कक्षाओं में ‘रोल प्ले’ (भूमिका निर्वाह) का उद्देश्य होना चाहिए
(a) एक पद्धति के रूप में इसका उपयोग करना।
(b) विभिन्न संदर्भों में भाषा-प्रयोग के अवसर प्रदान करना।
(c) बच्चों को अनुशासित रखना।
(d) बच्चों को अभिनय सिखाना।
Ans: (b)
Q146. इनमें से कौन-सी सामग्री सिफ़र् दृश्य सामग्री का प्रकार ह?ै
(a) रेडियो
(b) पुस्तक
(c) विडियो कैसेट्स
(d) टेलीफोन
Ans: (b)
Q147. लिखना कौशल में ________ सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है।
(a) लिपि-चिह्नों की बनावट
(b) मानक वर्तनी पर बल
(c) अभिव्यक्ति की कुशलता
(d) सुंदर लेख
Ans: (c)
Q148. एक समावेशी कक्षा में भाषा-शिक्षक को किस बिन्दु का सबसे अधिक ध्यान रखना चाहिए?
(a) सभी बच्चों को समान रूप से गृहकार्य देना
(b) सभी बच्चों को समान गतिविधि में शामिल होने के लिएप्रोत्साहित करना
(c) सभी बच्चों से समान अपेक्षाएँ रखना
(d) विविध प्रकार की दृश्य-श्रव्य सामग्री का उपयोग करना
Ans: (d)
Q149. मौन पठन का उद्देश्य है
(a) गहन अर्थ ग्रहण करना।
(b) बिना बुदबुदाए पढ़ने की कला का विकास।
(c) द्रुत गति से पढ़ जाना।
(d) ढेर सारी जानकारी प्राप्त करना।
Ans: (a)
Q150. भाषा की कक्षा में सर्वाधिक महत्वपूर्ण है
(a) आपसी बातचीत
(b) भाषा की पाठ्य-पुस्तक
(c) भाषा की परीक्षा
(d) समाचार-पत्र पढ़ना29
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!