You are here
Home > Previous Papers > 010 – CTET Solved Practice Set

010 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which of the following is the intelligence theory that incorporates the mental processes involved in intelligence (i.e., meta-components) and the varied forms that intelligence can take (i.e., creative intelligence)?
(a) Spearman’s ‘g’ factor
(b) Sternberg’s triarchic theory of intelligence
(c) Savant theory of intelligence
(d) Thurstone’s primary mental abilities
Ans: (b)
Q2. Acceleration with reference to gifted children means
(a) accelerating the transaction of scholastic activities
(b) speeding up the transaction of co-scholasticactivities
(c) promoting such students to next higher grade byskipping the present grade
(d) accelerating the process of assessment
Ans: (c)
Q3. Individual learners differ from each other in
(a) principles of growth and development
(b) rate of development
(c) sequence of development
(d) general capacity for development
Ans: (b)
Q4. Which one of the following factors often leads to maladjustment of children?
(a) Lack of spiritual maturity
(b) Lack of emotional maturity
(c) Illiterate parents
(d) Impulsive nature
Ans: (b)
Q5. A child learns socially acceptable norms ________ .
(a) Gradually
(b) Swiftly
(c) Randomly
(d) Frequently
Ans: (a)
Q6. Which of the following may be the best way to deal with an inattentive child in the classroom?
(a) Nag the child frequently in front of the class tomake her/him realise.
(b) Make the child sit in the most distraction-reducedarea.
(c) Allow the child to stand while working so as toenable her/him to focus attention.
(d) Provide the child frequent breaks to refresh her/his attention.
Ans: (b)
Q7. Which one of the following is least important in an inclusive classroom?
(a) Lesser stress on competition and grades
(b) More cooperative and collaborative activities
(c) More choice for students
(d) More efforts by teachers to cover the course
Ans: (d)
Q8. Socialisation is a process that helps a child to gradually transform into a good ________.
(a) Social being
(b) Student
(c) Teacher
(d) Social worker
Ans: (a)
Q9. A creative learner refers to the one who is
(a) very talented in drawing and painting
(b) highly intelligent
(c) capable of consistently scoring good marks in tests
(d) good at lateral thinking and problem solving
Ans: (d)
Q10. Which of the following thikers advocated childcentred education?
(a) B. F. Skinner
(b) John Dewey
(c) Eric Erickson
(d) Charles Darwin
Ans: (b)
Q11. The concept of ‘private speech’ of children as proposed by Vygotsky
(a) illustrates that children are egocentric
(b) shows that children are stupid and thus needguidance of adults
(c) shows that children love themselves
(d) illustrates that children use speech to guide their own actions
Ans: (d)
Q12. What is a major criticism of Kohlberg’s theory?
(a) Kohlberg proposed a theory without any empiricalbasis.
(b) Kohlberg proposed that moral reasoning isdevelopmental.
(c) Kohlberg did not account for cultural differences inmoral reasoning of men and women.
(d) Kohlberg did not give clear-cut stages of moral development.
Ans: (c)
Q13. Learning-disabled children generally show
(a) conceptual disorders
(b) perceptual disorders
(c) habitual disorders
(d) physical disorders
Ans: (a)
Q14. “Every learner is unique” means that
(a) no two learners are alike in their abilities, interestsand talents
(b) learners do not have any common qualities, nor dothey share common goals
(c) a common curriculum for all learners is not possible
(d) it is impossible to develop the potential of learners
Ans: (a)
Q15. Continuous and comprehensive evaluation is
(a) teacher-centred
(b) student-centred
(c) assessment-centred
(d) performance-centred
Ans: (b)
Q16. At which stage of cognitive development does egocentrism occur?
(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage
Ans: (b)
Q17. Who said, “Development is not limited to growing layer. Instead it consists of a progressive series of changes towards the goal of maturity?”
(a) Erikson
(b) Jersild, Telford and Sawrey
(c) Piaget
(d) Hurlock
Ans: (d)
Q18. The Government of India has started the Midday Meal Scheme for elementary schools. Which of the following theories of motivation supports the scheme?
(a) Behaviourist
(b) Socio-cultural
(c) Cognitive
(d) Humanistic
Ans: (d)
Q19. ________ can be defined as any change in behaviour resulting from practice or experience.
(a) Learning
(b) Education
(c) Development
(d) Growth
Ans: (a)
Q20. Which of the following is not a major component of school?
(a) Teachers
(b) Classes and texts
(c) Culture
(d) Library
Ans: (d)
Q21. ________ denotes a group of people who are almost of the same age.
(a) School
(b) Peers
(c) Health club
(d) Family
Ans: (b)
Q22. Development of a language starts at
(a) formal operational stage
(b) sensorimotor stage
(c) preoperational stage
(d) concrete operational stage
Ans: (c)
Q23. The intellectual activities of a child become more ________ as he/she grows.
(a) Complex
(b) Relaxed
(c) Stress-free
(d) Pressurised
Ans: (a)
Q24. ________ are involved in thinking.
(a) Image, language, imagination, proposition
(b) Image, imagination, concept, proposition
(c) Imagination, language, concept, proposition
(d) Image, language, concept, proposition
Ans: (d)
Q25. Infants rely on ________ for their needs such as love, food, comfort and learning.
(a) School
(b) Peers
(c) Parents
(d) Grandparents
Ans: (c)
Q26. Which one of the following is not within the purview of the term ‘disability’ in the Persons with Disabilities Act, 1996?
(a) Autism
(b) TB cured
(c) Mental retardation
(d) Speech disorders
Ans: (d)
Q27. In different sub-cultures, the socialisation process shows extensive ________.
(a) Diversity
(b) Progress
(c) Equality
(d) Fairness
Ans: (a)
Q28. Which one of the following statements best summarises the relationship between development and learning as proposed by Vygotsky?
(a) Development is independent of learning.
(b) Development process lags behind the learningprocess.
(c) Development is synonymous with learning.
(d) Learning and development are parallel processes.
Ans: (b)
Q29. While teaching a single parent child, a teacher should
(a) treat such a child differently
(b) assign lesser home assignments to such a child
(c) provide stable and consistent environment
(d) overlook this fact and treat such a child at par with other children
Ans: (d)
Q30. A teacher shows two identical glasses filled with an equal amount of juice in them. She empties them in two different glasses–one of which is taller and the other one is wider. She asks her class to identify which glass would have more juice in it. Students reply that the taller glass has more juice. Her students have difficulty in dealing with
(a) accommodation
(b) egocentrism
(c) decentering
(d) reversibility
Ans: (c)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. An angle that is more than 90o but less than 180o is called
(a) an acute angle
(b) a right angle
(c) an obtuse angle
(d) a reflex angle
Ans: (c)
Q32. Which of the following is not a polyhedron?
(a) Cube
(b) Cuboid
(c) Sphere
(d) Tetrahedron
Ans: (c)
Q33. The length, breadth and height of a cuboid are 5 cm, 4 cm and 3 cm, respectively. What will be the total surface area of the cuboid?
(a) 94 cm2
(b) 94 cm3
(c) 47 cm3
(d) 47 cm2
Ans: (a)
Q34. ABCD is a parallelogram. If ΔAOD Δ75o , the values of x, y and z are

(a) 105°, 75°, 105°
(b) 105°, 105°, 75°
(c) 75°, 75°, 105°
(d) 105°, 75°, 75°
Ans: (a)
Q35. The unit digit of the square of 17548216 is
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Ans: (b)
Q36. If a bus covers 35.25 km in 2.5 hours, the speed of bus is
(a) 14.12 km/h
(b) 14.21 km/h
(c) 88.125 km/h
(d) 14.1 km/h
Ans: (d)
Q37. Find the largest three-digit number exactly divisible by 12, 18 and 20.
(a) 990
(b) 900
(c) 980
(d) 920
Ans: (b)
Q38. The sum of all the positive factors of 24 is
(a) 30
(b) 144
(c) 60
(d) 120
Ans: (c)
Q39. What is the difference between the largest and smallest numbers formed by 3, 5 and 7?
(a) 396
(b) 404
(c) 693
(d) 0
Ans: (a)
Q40. If 1×6543 is divisible by 9, then what is the value of x?
(a) 8
(b) 4
(c) 2
(d) 1
Ans: (a)
Q41. Reema bought 54 m 15 cm of cloth. From this, 15 m 5 cm of cloth was used to make curtains. How much cloth is left now?
(a) 39 m 10 cm
(b) 39.01 m
(c) 391 cm
(d) 3910 m
Ans: (a)
Q42. 3 kg 500 g + 7 kg 700 g + 5 kg 900 g =
(a) 15 kg 140 g
(b) 16 kg 140 g
(c) 17 kg 100 g
(d) 16 kg 100 g
Ans: (c)
Q43. What is the value of the expression 19 dl 7 ml × 7?
(a) 133 dL 7 mL
(b) 113 dL 49 mL
(c) 19 dL 49 mL
(d) 133 dL 49 mL
Ans: (d)
Q44. How many sides does a regular polygon have if its each angle is of measure 108°?
(a) 5
(b) 8
(c) 6
(d) 7
Ans: (a)
Q45. ABC represents “I am police,” BCD represents “I am doctor” and BE represents “I went.” Which of the following letters stands for “am”?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) A
Ans: (a)
Q46. The students of Class V have been given the activity “How many unit cubes are required to make a cube of ?”

The main objective of giving this activity to the students is to
(a) create interest of the students in mathematics
(b) create cubes of different sizes
(c) estimate the number of unit cubes that can fit in abigger cube
(d) develop mathematical vocabulary
Ans: (c)
Q47. Angles can be a difficult geometric concept for students. To help students understand the concept of angles, what should be the sequence of the following activities?
(i) Introducing the concept of acute and obtuse angles through paper folding, geo boards, dot papers, etc.
(ii) Showing angles in familiar things
(iii) Using informal units to compare angles (straight, right, acute and obtuse)
(iv) Explaining the concept of right angles, straight angles and half right angles using manipulatives like two sticks or two strips of tag board, paper folding, dot papers, etc.
(v) Measuring angles with formal measuring tools like protractors
(a) iii, i, ii, v, iv
(b) iv, i, v, iii, ii
(c) ii, iv, i, iii, v
(d) i, ii, iii, iv, v
Ans: (c)
Q48. Rajat was given an addition sum and this is how he solved it:

What could be the reason for this?
(a) Rajat has not been able to develop a good numbersense and therefore could not add the numberscorrectly.
(b) It seems that Rajat has used an incorrect operation(subtraction in place of addition) due tocarelessness.
(c) Rajat has a very low level of intelligence. He cannotlearn mathematics.
(d) Lack of practice is the main cause of this mistake. Rajat should practice hard.
Ans: (b)
Q49. Leela was asked to solve a division sum. She solved it as follows:

Ans. = 1 Leela forgot to write 0 in the quotient.
What type of error is this?
(a) Defective algorithm
(b) Basic fact error
(c) Incorrect operation
(d) Careless error
Ans: (d)
Q50. A teacher wants her students to be able to prepare bills for purchased vegetables and fruits and calculate prices for quantities in fractions (½ kg, ¼ kg). The best method of doing this would be
(a) written assignment
(b) survey
(c) discussion
(d) role play
Ans: (d)
Q51. A student converted a mixed number into a fraction as follows:
What could be the cause of this error?
(a) The student has carelessly added 7, 4 and 3 and has written the fraction as
(b) He does not understand the value of 7 in the mixednumber.
(c) The student does not have any number sense at all.
(d) The student does not know how to convert a mixed number into a fraction.
Ans: (d)
Q52. Lalit is able to solve all addition and subtraction sums, but he often forgets to carry over numbers while adding and to deduct the borrowed number while subtracting. The best remedial strategy to remove these errors is
(a) punishing Lalit for every mistake he commits
(b) rewarding Lalit for every correct answer
(c) giving Lalit a long worksheet to practice the sums ofcarrying over and borrowing
(d) asking Lalit to be cautious while carrying over and borrowing and do self-checking to ensure that his answer is correct
Ans: (d)
Q53. Prasad has added 55 to 67 in the following manner:

What is wrong in this?
(a) Prasad has problem in regrouping.
(b) Prasad has done this due to carelessness.
(c) Prasad has added the digits from left to right.
(d) Prasad lacks the knowledge of basic facts.
Ans: (c)
Q54. Ramesh was not able to understand division problems. So, to teach division by 4, his teacher asked him to take out four marbles at a time and see how many times he is doing it to divide all the marbles. He repeated the activity with other numbers also and understood the concept. Ramesh
(a) is a visual learner
(b) needs personal attention
(c) is an auditory learner
(d) is a kinaesthetic learner
Ans: (d)
Q55. A teacher assigned the students of Class V an activity of finding different types of trees, their names and their total number growing in their colony. She asked the students to make tallies for counting purposes and then make a smart chart of it. This activity has been suggested in the book mainly for the purpose of
(a) helping the students communicate with oneanother and enjoy the learning process
(b) helping the students to make connections betweenmathematical concepts and real life
(c) teaching the students through project approach
(d) enhancing the reasoning power of the students
Ans: (c)
Q56. Which of the following problems from a textbook of Class IV refers to a multidisciplinary problem?
(a) Find the length, breadth and height of a brick.
(b) Find the life spans of different animals.
(c) Make designs using compass and circular objects.
(d) Draw a line of symmetry in a given geometrical figure.
Ans: (b)
Q57. Rajni, studying in Class II, finds it difficult to differentiate between operation symbols. In place of subtraction, she would do multiplication, subtraction in place of division and so on. She also finds difficulty in reading time on clock. Rajni has problem with her
(a) auditory memory
(b) working memory
(c) visual processing
(d) language processing
Ans: (c)
Q58. For assessing the performance of Class III students in solving problem sums and selecting the right operation for their solution, the most appropriate rubric is:
The student is able to
(a) understand the problem, and selects and appliesthe right operation to solve it
(b) understand the language of the problem sum andidentify the operations to be performed
(c) understand and solve the problem
(d) solve the problem in a correct way
Ans: (b)
Q59. Which one of the following activities is not appropriate for data representation and data interpretation?
(a) Project
(b) Newspaper report
(c) Survey
(d) Debate
Ans: (d)
Q60. To assess the competence of Class III students in the addition of 3-4 digit numbers with carrying over and regrouping, the best rubric is:
The students
(a) can add two numbers correctly
(b) can add two numbers with carrying over
(c) can add 3-4 digit numbers with regrouping
(d) can add two numbers of 3-4 digits each withregrouping and without any mistake
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. How is robin’s nest different from crow’s nest?
(a) Robin makes its nest with thorns of a cactus plantwhile crow makes its nest with straw and soft twigs.
(b) Robin makes its nest in a hole in a tree trunk whilecrow makes its nest on a tree.
(c) Robin makes a hanging nest while crow makes it onthe support.
(d) Robin’s nest is soft while crow’s nest is hard.
Ans: (d)
Q62. Which of the following trees are commonly seen in Kerala?
(a) Betelnut and banana
(b) Poplar and coconut
(c) Chir and banana
(d) Poplar and chir
Ans: (a)
Q63. Which of the following teeth are needed to gnaw?
(a) Elephant’s external teeth
(b) Squirrel’s front teeth
(c) Cow’s front teeth
(d) Tiger’s side teeth
Ans: (b)
Q64. Which of the following is the responsibility of a leader for mountain trekking?
(a) Let the others go and keep to the last.
(b) Finding a suitable place to rest for long.
(c) Ask those to stay back who cannot climb properly.
(d) Commanding the members not to stop even if they are unwell.
Ans: (a)
Q65. What is the minimum age of girls to get married in our country?
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20
Ans: (b)
Q66. Read the following pairs of vitamins and the deficiency diseases associated with them:
I. Vitamin B1: Beriberi
II. Vitamin A: Rickets
III. Vitamin C: Scurvy
IV. Vitamin D: Night blindness Identify the incorrect pairs of vitamins and the deficiency diseases associated with them.
(a) I and III
(b) II and III
(c) II and IV
(d) I and IV
Ans: (c)
Q67. Study each pair of symptoms and diseases:
I. Swelling of legs and feet: Kwashiorkor
II. Very underweight body: Goitre
III. Bulky body: Obesity
IV. Protruding eyes: Marasmus Identify the correct pair:
(a) I and III
(b) II and III
(c) II and IV
(d) III and IV
Ans: (a)
Q68. Which of the following is the incorrect match of diseases and types?
(a) Autism, sickle-cell anaemia: Congenital
(b) Night blindness, anaemia: Deficiency disease
(c) Diabetes, kidney stones: Degenerative diseases
(d) Asthma, hay fever: Infectious disease
Ans: (d)
Q69. You are given some kilos of carrots to preserve them for summers. Which one of the following ways of preserving them is good?
(a) Making their pickle
(b) Putting them in a plastic bag
(c) Putting them in refrigerators
(d) Storing them in airtight containers
Ans: (a)
Q70. Salt and sugar help in the preservation of food by
(a) adding water to food
(b) removing water from food
(c) plasmolysing the microbial cells
(d) making food indigestible for microbes
Ans: (c)
Q71. Cholesterol-free labelled food items available in the market must contain the cholesterol level less than
(a) 2 mg per labelled serving
(b) 12 mg per labelled serving
(c) 1 mg per labelled serving
(d) 10 mg per labelled serving
Ans: (a)
Q72. In a balanced diet, the largest part of our food is contributed by
(a) vitamins and minerals
(b) carbohydrates and fats
(c) proteins and minerals
(d) fats and proteins
Ans: (b)
Q73. Bhima Sangh in Karnataka was discussed in a chapter of grade 4. After their great efforts, they got successful in
(a) rejuvenating the tanks on slopes for collectingrainwater
(b) building a bridge for crossing a river
(c) making a gobar gas plant
(d) conserving trees
Ans: (a)
Q74. Pochampalli is a famous form of
(a) boat
(b) dyeing
(c) painting
(d) sweet dish
Ans: (b)
Q75. People of Mizoram are mostly involved in growing rice through Jhoom farming. They celebrate the completion of their work by getting together eating, singing and performing a special dance form called
(a) Bihu dance
(b) Cheraw dance
(c) Kalbelia dance
(d) Kuchipudi dance
Ans: (b)
Q76. Which of the following activities is the best way to make students learn the topic of ‘Cultural diversity in food’ through active learning?
(a) Assigning a group project to collect relatedinformation from their families and discuss the data
(b) Showing flash cards having pictures of various fooditems eaten in different states
(c) Giving examples of food items eaten by peoplebelonging to different cultures
(d) Drawing pictures of different food items eaten in India
Ans: (a)
Q77. Which of the following is the most essential component of the preparation for a field visit?
(a) Asking students to carry a notebook and a pencil
(b) Asking students to carry water bottle and some foodto eat
(c) Making arrangements for assistant teachers andcaretaker
(d) Grouping students and sharing with them the plan about the scheduled visit in the form of a prepared structured format of activity sheet before the visit
Ans: (d)
Q78. Mid-day meal is the right of
(a) every child
(b) poor children
(c) middle-class children
(d) poor children who perform good in exams
Ans: (a)
Q79. Why is it important to give space to children in the teaching-learning process?
(a) Students differ in their level of thinking.
(b) Some students like to talk less than others.
(c) Students get irritated with more attention of teachertowards them.
(d) Some students show no sign of improvement even after good attention.
Ans: (a)
Q80. The concept of comprehensive under CCE aims at
(a) the long form of assessment
(b) assessment of half of the syllabus
(c) assessing both scholastic and non-scholastic areas
(d) assessing all the students on all indicators quarterly
Ans: (c)
Q81. Sonali wants to emphasise more on preparing application-based questions for a class test. Which of the following types of question should have been drafted by her for the same?
(a) How many forms of water are there?
(b) How would you explain the water cycle?
(c) Do you know any other instance where evaporationof water helps in cooling?
(d) Can you design a pot that can be used to keep the water for drinking in summers?
Ans: (c)
Q82. Which of the following represents the benefit of having a debate on any topic in a class?
(a) Clearing thoughts on any issue
(b) Satisfying the desire of students to speak
(c) Overcoming the stress of studies in students
(d) Preparing students for various professions
Ans: (a)
Q83. Getting the answer from primary students for a question ‘Why do you think many trees cannot grow in desert areas?’ surely represents the achievement of which learning indicator?
(a) Questioning
(b) Explanation
(c) Classification
(d) Experimentation
Ans: (b)
Q84. Why are children encouraged to locate the discussed places in a map in most of the chapters of EVS?
(a) To promote the skill of calculation
(b) To understand the boundaries of states
(c) To promote the skill of drawing to scale
(d) To understand distances and directions of various places
Ans: (d)
Q85. Which of the following activities does not represent the benefit of playing games for children?
(a) An aid for children who are emotionally disturbedand have social adjustment problems
(b) Developing the physical, social and cognitiveabilities of a child
(c) Making child active and helping him acquire variousphysical skills
(d) Source of exclusive enjoyment away from formal learning
Ans: (d)
Q86. ‘Air is everywhere’ is a very basic and famous statement that every child learns. Which of the following techniques is the best for deeper understanding of this concept?
(a) Asking students questions— ‘Is there air in the soil?In water? Inside our body? Inside our bones?’
(b) Pressing down an empty inverted beaker on thesurface of water
(c) Reading a textbook chapter thoroughly
(d) Blowing balloons in front of students
Ans: (a)
Q87. Performing simple experiments and demonstrations in an EVS class helps
(a) complete the syllabus easily
(b) collect information for portfolio
(c) reduce the number of theory periods
(d) introduce students to the general science activities
Ans: (d)
Q88. Which of the following is not a component of active learning?
(a) Remembering
(b) Experimenting
(c) Questioning
(d) Exploring
Ans: (a)
Q89. Which of the following activities is not good for the learning of EVS?
(a) Involving students in activities such as groupdiscussions and group projects
(b) Giving home assignments that focus on revisionand reinforcement
(c) Beginning a class by posting a few key questions
(d) Experimenting and brainstorming in the class
Ans: (b)
Q90. Which of the following resources provides learning opportunity in real settings?
(a) Community
(b) Cinema
(c) Coach
(d) Class
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
1. Nammescong Creek flowed into the backs of my thighs as I fished, pausing between casts to secure my balance in the current and admire a new hatch of pale yellow mayflies lift from the stream. Over my shoulder, the sun dropped into a farmer’s cornfield, the final patch of orange light on the water enough for me to spot the small, vaguely metallic object at my feet. Retrieving it, I ran my thumb over its raised lettering, rubbing away the mud and a string of algae. A name appeared, along with an expiration date. June 1984. I had discovered arrowheads here in the past, so it didn’t seem misplaced to find a tool used by modern man to obtain a meal.
2. I took a moment to consider how the card had come to rest in the bed of the Nammy. I thought maybe there was a story in it. I was curious to know if the owner had lost his wallet while fishing, the whole trip ruined the second he’d inventoried his cash or dug out his license for a game warden. Over time the leather would have rotted into fish food, with the scoured plastic remaining.
I wondered how many miles the card might have ridden on spring floods over the past quarter of a century. For all I knew he could’ve been robbed, the thieves stripping out the money and tossing the billfold away later as they crossed a bridge.
3. Looking him up and phoning, I recited the card number and issuing bank. He laughed, recalling it as the first credit account he’d ever taken out, a line of imaginary cash in those years when he had no real money. But that finally changed, he explained, after an industrial accident cost him his left eye, the payoff from the plant enabling him to retire eight years earlier than expected and move to a small hobby farm in southern Virginia.
He told me a glass eye wasn’t his style, so he had taken to wearing an eyepatch, which his wife still hates and his grandchildren — ages three, five, and seven — have always loved, as it makes Grandpa look like a pirate. He called them his Miracle Grandbabies, born to a daughter who struggled with alcohol and drug addiction for years — her rock-bottom in 1984, a year before she cleaned up for good.
4. But in the end the man couldn’t remember ever losing his wallet, either by accident or theft. He said he’d never fished the Nammy, that, in fact, he’d always thought the sport a little boring, and so I came to realize there was no story here.
Q91. “Flowed into the backs of my thighs” informs the reader that the narrator was fishing while
(a) sitting on the river bank
(b) his legs were hanging in the river
(c) standing in the river
(d) walking across the river
Ans: (a)
Q92. ‘Scoured’ means
(a) drenched
(b) cleaned
(c) bent shapeless
(d) discoloured
Ans: (b)
Q93. “….a tool used by modern man to obtain a meal”. The author is talking about
(a) fishing rod
(b) money
(c) coins
(d) credit card
Ans: (d)
Q94. ‘The whole trip ruined’ was because of the
(a) sudden appearance of mayflies
(b) loss of’ the wallet, for its ‘owner’ who had given uphis/her holiday
(c) orange sunlight falling on the water therebydisturbing the fish
(d) narrator’s attention being diverted by his find
Ans: (b)
Q95. By ‘looking him up’, the narrator
(a) referred to a telephone directory
(b) attempted to meet the ‘owner’ personally
(c) called him up through an operator
(d) found out about him through various sources
Ans: (d)
Q96. ‘A small hobby farm’ would be
(a) an open space where rare animals are cared for
(b) a small zoo in the backyard
(c) a commercially successful farm
(d) a farm run without any profit
Ans: (d)
Q97. The owner’s daughter had cleaned up by
(a) getting married
(b) having two children
(c) giving up a destructive lifestyle
(d) choosing to stay with her parents
Ans: (c)
Q98. There was no story because
(a) what he found out showed that the ‘owner’s’ lifelacked adventure
(b) he was disappointed that the ‘owner’ was well to do
(c) the ‘owner’ did not share his interest in fishing
(d) the reality did not live up to his imagination
Ans: (d)
Q99. A word in the story that means ‘soar’ is
(a) born
(b) lift
(c) plant
(d) rub
Ans: (b)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q 100–105) by selecting the most appropriate option.
Hope is the thing with feathers That perches in the soul, And sings the tune — without the words, And never stops at all, And sweetest in the gale is heard; And sore must be the storm That could abash the little bird That kept so many warm, I’ve heard it in the chillest land, And on the strangest sea; Yet, never, in extremity, It asked a crumb of me.
–Emily Dickinson
Q100. In the line ‘Hope is the thing with feathers’ the poet is using a/an
(a) imagery
(b) simile
(c) allegory
(d) hyperbole
Ans: (c)
Q101. The observation ‘perches in the soul’ refers to human
(a) worries
(b) disappointment
(c) expectation
(d) spirituality
Ans: (a)
Q102. ‘And sweetest in the gale is heard’ means
(a) winds blow loudly during a gale
(b) sorrow is the greatest during a storm
(c) expectation of relief even in sorrow
(d) joy and happiness go hand in hand
Ans: (c)
Q103. ‘Abash’ means a sense of
(a) embarrassment
(b) hope
(c) loss
(d) pride
Ans: (a)
Q104. ‘Never, in extremity,’ refers to
(a) extreme happiness
(b) longing excessively
(c) hope costs nothing
(d) unexpected
Ans: (c)
Q105. ‘A crumb’ is a metaphor for
(a) hope
(b) sadness
(c) reward
(d) food
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Which of the following is not a vocabulary game?
(a) Word finder
(b) Word chains
(c) Monopoly
(d) Semantic mapping
Ans: (c)
Q107. Which two terms are complementary?
(a) Learning and behaviour
(b) Learning and acquisition
(c) Behaviour and intelligence
(d) Behaviour and acquisition
Ans: (b)
Q108. How does the mother tongue help in the development of a child?
(a) Mentally, biologically
(b) Philosophically, socially
(c) Mentally, emotionally
(d) Emotionally, biologically
Ans: (c)
Q109. Scribbling is a stage of
(a) Listening
(b) Writing
(c) Reading
(d) Speaking
Ans: (b)
Q110. In the word ‘Scarce’, the phonetic transcription for ‘a’ is
(a) /e/
(b) /ea/
(c) /ie/
(d) /ae/
Ans: (d)
Q111. Students who do not have the opportunities to use the target language outside the classroom, demonstrate much lower levels of language competency. This can be overcome by
(a) conducting tests periodically to motivate them tolearn
(b) giving them a set of commonly used sentences andvocabulary which they are expected to use
(c) setting separate tasks which are easier, with moretime to complete them
(d) engaging them in specific language-focused tasks which are indirectly monitored by their group leaders
Ans: (d)
Q112. L1 refers to
(a) mother tongue
(b) Hindi
(c) language other than the mother tongue
(d) English
Ans: (a)
Q113. Dyslexia is an intellectual disability that negatively affects the understanding abilities in terms of
(a) sign language
(b) dialect
(c) reading
(d) oral language
Ans: (c)
Q114. How many steps are there in the writing skill process?
(a) Six
(b) Four
(c) Five
(d) Three
Ans: (b)
Q115. Divide your class into two groups and have one person from each group come to the front board.
Read a sentence which uses one of a pair of homophones. The first student who correctly writes that homophone on the board scores a point for his team. In this speaking game, students learn by
(a) consciously focusing on the meanings and usage ofwords
(b) collaboratively playing the game, where the teacherfacilitates
(c) ensuring no one is the winner, with everyone gettingan opportunity to excel
(d) being active as they practise the sounds
Ans: (a)
Q116. After reading a poem, a teacher involves the learners in group work. One group writes the summary of the poem, another draws a picture to depict the main theme and yet another sets the poem to music. This activity
(a) caters to diverse abilities and interests
(b) is aimed at preparing the learners for assessment
(c) will distract the learners from the lesson
(d) is a sheer waste of time
Ans: (a)
Q117. Who said, “We are ever liable to forget that language is first and foremost a spoken thing, not a written thing. It’s appeal is to the ear, not to the eye.”?
(a) B. Ballard
(b) B.S. Bloom
(c) Freud
(d) Watson
Ans: (a)
Q118. Learners are involved in individual activities, pair work, group work and whole-class work because these
(a) enable the already over-worked teacher to preserveher energy thereby becoming more effective
(b) afford the learners opportunities to use thelanguage in a focused manner for real-lifeinteraction
(c) provide the learners enough opportunities to relaxin a language classroom
(d) have the sole aim of introducing variety in a language classroom
Ans: (d)
Q119. The most important aim of reading skills is to
(a) make the learner a good listener
(b) make the learner a good writer
(c) make the learner a good observer
(d) make the learner a good speaker
Ans: (d)
Q120. A teacher can help students with vision problems by
(a) informing the principal about them
(b) making them sit in the last row of the class
(c) making them sit in the front row of the class
(d) teaching them personally
Ans: (c)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–126)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। मातृभाषा के रूप में हिंदी उच्चारण की शिक्षा देने का अर्थ है हिंदी की विभिन्न बोलियों (जैसे ब्रज, अवधी, भोजपुरी आदि) के बोलने वालों को हिंदी उच्चारण की शिक्षा देना। इसके लिए बच्चे की जो मातृ बोली हो, पहले उसके स्वरों, संयुक्त स्वरों, स्वरानुक्रमों, व्यंजनों, संयुक्त व्यंजनों, व्ंयजनानुक्रमों, बलाघात तथा अनुतान आदि का विश्लेषण कर लेना चाहिए। फिर, पीछे जैसे अन्य भाषा के रूप में हिंदी उच्चारण की शिक्षा पर विचार करते समय कहा गया, उस बोली को भाषा-1 मान कर तथा हिंदी को भाषा -2 मानकर दोनों के, ऊपर संकेतित प्रकार के, तुलनात्मक चार्ट बनाकर व्यतिरेकी विश्लेषण के आधार पर अंतरों को सूचीबद्ध) कर लेना चाहिए। साथ ही उस बोली के बोलने वालों से मानकं िहंदी के उच्चारण में होने वाली अशुद्धियों का भी विश्लेषण कर लेना चाहिए, क्योंकि उच्चारण की गलतियां केवल मातृबोली या मातृभाषा के व्यवधान से ही नहीं होती, लक्ष्य भाषा की ध्वनि-संरचना की ठीक जानकारी का अभाव भी अशुद्धियों को जन्म देता है। इसके बाद उच्चारण की शिक्षा के लिए शिक्षण बिंदु निकाले जा सकते हैं।
Q121. मातृभाषा के रूप में हिन्दी उच्चारण की शिक्षा देने का अर्थ है हिन्दी की विभिन्न बोलियों के बोलने वाले को
(a) हिन्दी लिपि की शिक्षा देना है।
(b) हिन्दी उच्चारण की शिक्षा देना है।
(c) हिन्दी व्याकरण की शिक्षा देना है।
(d) बोलियों में सुधार
Ans: (b)
Q122. हिन्दी उच्चारण की शिक्षा देने से पहले बच्चे की मातृ बोली के ____________ का विश्लेषण नहीं करना चाहिए।
(a) स्वरों संयुक्त स्वरों, स्वरानुक्रमों का
(b) व्यंजनों, संयुक्त व्यंजनों, व्यंजनानुक्रमों का
(c) बलाघात तथा अनुतान का
(d) वर्तनी या लेखनी का
Ans: (d)
Q123. भाषा-1 एवं भाषा-2 के अन्तरों को सूचीबद्ध किस आधार पर करना चाहिए।
(a) विश्लेषण के आधार पर
(b) व्यतिरेकी विश्लेषण के आधार पर
(c) संश्लेषण के आधार पर
(d) व्याकरण के आधार पर
Ans: (b)
Q124. लक्ष्य भाषा किसे कहते ह?ैं
(a) पहले से ही जानने वाली भाषा को
(b) नयी सीखी जाने वाली भाषा को
(c) अन्तर भाषा को
(d) हिंदी को
Ans: (b)
Q125. भाषा के उच्चारण में गलतियाँ होने के कारण हैं
(a) मातृभाषा या मातृ बोली में व्यवधान का होना तथा लक्ष्यभाषा की ध्वनि-संरचना की सही जानकारी न होना।
(b) हिंदी को प्रथम भाषा के तौर पर न पढ़ना
(c) बोलियों में ज्यादा मात्राओं अनुस्वारो का होना
(d) लक्ष्य भाषा का मातृभाषा से मेल न खाना
Ans: (a)
Q126. उच्चारण की अशुद्धियों को दूर करके ____________ के लिए ही शिक्षण बिन्दु निकाले जा सकते हैं।
(a) भाषा की शिक्षा
(b) वर्तनी की शिक्षा
(c) उच्चारण की अशुद्धियाँ
(d) उच्चारण की शिक्षा
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 127&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। जब भी कोई व्यक्ति कोई अन्य भाषा सीखता है, तो सीखने की प्रक्रिया के दौरान उसके मन में सीखी जानेवाली भाषा का एक रूप बन जाता है। यह रूप न तो पूर्णत: उसकी अपनी मातृभाषा का होता है, जो अपने नियमों को प्रक्षेपित कर व्याघात उपस्थित करती है, और न पूर्णत: लक्ष्य भाषा का बल्कि दोनों के बीच का होता है। इसलिए सेलिंकर ने इसे ‘इंटरलेंग्विज’ कहा है। पिट कॉर्डर (S. Pit Corder) ने इसे ‘एककालिक व्यक्तिबोली’ (Idiosynchratic Dialect) कहा है, क्योंकि भाषा सीखनेवाले के मन में यह केवल एक विशिष्ट काल में ही होती है। ज्यों-ज्यों वह लक्ष्य भाषा के नये-नये नियमों तथा अपवादों को हृदयंगम करता जाता है, उसकी यह ‘अंतरभाष’ बदलती जाती है। अर्थात उसका नया-नया रूप उसके मन में बैठता जाता है, जिसमें रोज मातृभाषा का प्रभाव कम होता जाता है, अतिसामान्यीकरण या नियमों-उप-नियमों के अज्ञान से होनेवाली अशुद्धियाँ भी कम होती जाती हैं, तथा लक्ष्य भाषा का अंश बढ़ता जाता है। इसीलिए इसे संक्रांतिभाषा (Transitional Language) भी कहा गया है। यह ध्यान देने की बात है कि प्रारंभ में यह अंतरभाषा अपने स्वरूप में मातृभाषा से बहुत अधिक प्रभावित तथा विभिन्न कारणों से होने वाली भूलों और त्रुटियों से युक्त होती है, किंतु धीरे-धीरे प्रभाव कम होता जाता है तथा भूलें और त्रुटियां भी कम होती जाती हैं तथा ‘अंतरभाषा’ लक्ष्य भाषा के समीप पहुँचती जाती है। अंत में जब वह व्यक्ति लक्ष्य भाषा को पूरी तरह सीख लेता है, मातृभाषा का प्रभाव तथा अन्य भूलें और त्रुटियाँ पूर्ण समाप्त हो जाती है, तो ‘अंतरभाषा’ लक्ष्य भाषा में विलीन हो जाती है, या लक्ष्य भाषा की अलग सत्ता समाप्त हो जाती है।
Q127. ‘इंटरलेग्विज’ में व्यक्ति के मन की स्थिति कैसी होती है।
(a) उसके मन में सीखी जाने वाली भाषा का एक रूप बनजाता है।
(b) यह रूप पूर्णत: उसकी मातृभाषा का नहीं होता।
(c) यह रूप पूर्णत: लक्ष्य भाषा और मातृभाषा के बीच काहोता है।
(d) यह रूप किसी भी भाषा का नहीं होता।
Ans: (a)
Q128. अन्य भाषा सीखने पर मातृभाषा का प्रभाव कम हो जाता है क्योंकि
(a) मातृभाषा को महत्व नहीं दिया जाता।
(b) मातृभाषा में त्रुटियों की संभावना बढ़ जाती ह।ै
(c) व्यक्ति लक्ष्य भाषा के नियमो तथा अपवादों को हृदयगम्यकर लेता है।
(d) लक्ष्य भाषा मातृभाषा की अपेक्षा सरल होती है।
Ans: (c)
Q129. ‘पिट कॉर्डर’ ने सीखी जाने वाली अन्य भाषा के रूप को क्या कहा है?
(a) इंटरलेंग्विज
(b) अन्य भाषा
(c) मातृभाषा
(d) एककालिक व्यक्ति बोली
Ans: (d)
Q130. नीचे दिए गए शब्दों में से प्रत्यय लगाकर बना नया शब्द कौन-सा है?
(a) प्रभावित
(b) उपस्थित
(c) सामान्य
(d) व्यक्ति
Ans: (a)
Q131. एककालिक व्यक्तिबोली किस काल में होती है
(a) विशिष्ट
(b) सामान्य
(c) आधुनिक
(d) प्राचीन
Ans: (a)
Q132. अन्य भाषा सीखने की प्रक्रिया के दौरान मातृभाषा अपने
(a) नियमों को प्रक्षेपित कर व्याघात उपस्थित करती है।
(b) नियमों को प्रक्षेपित व्याघात उपस्थित नहीं करती है।
(c) लक्ष्य भाषा के नियमों का पालन करती है
(d) एक विशिष्ट काल के लिए प्रयोग नहीं की जाती
Ans: (a)
Q133. अंतर भाषा का सन्धि विच्छेद है
(a) अंत + रभाषा
(b) अं + तरभाषा
(c) अंतर + भाषा
(d) अंतरभा + षा
Ans: (c)
Q134. जब व्यक्ति लक्ष्य भाषा को पूरी तरह सीख लेता है तब इनमे से कौनसा प्रभाव नही पड़ता?
(a) मातृ भाषा का प्रभाव तथा अन्य भूले और त्रुटियाँ समाप्त होजाती है।
(b) ‘अंतर भाषा’ लक्ष्य भाषा में विलीन हो जाती है।
(c) लक्ष्य भाषा की अलग सत्ता समाप्त हो जाती है।
(d) लक्ष्य भाषा मातृभाषा बन जाती है
Ans: (d)
Q135. गद्यांश का केंद्र बिंदु क्या है
(a) मातृभाषा
(b) विदेशी भाषा
(c) लक्ष्य भाषा
(d) अंतर भाषा
Ans: (c)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. प्राथमिक स्तर की शिक्षा में संप्रेषण का माध्यम मातृभाषा ही होना चाहिए क्योंकि
(a) वह सरल होती है।
(b) वही एकमात्र माध्यम होती है।
(c) उसी में बच्चे का मस्तिष्क सबसे पहले क्रियाशील होता है।
(d) पुस्तकें इसी भाषा में होती हैं।
Ans: (c)
Q137. प्रत्येक बच्चे की भाषा ____________ होती है।
(a) जटिल
(b) सरल
(c) अपने आप में अपूर्ण
(d) अपने आप में पूर्ण
Ans: (d)
Q138. भाषा शिक्षक का यह दायित्व है कि वह
(a) बच्चों को व्याकरण के नियम सिखाए।
(b) बच्चों की मातृभाषाओं का पूर्ण ज्ञान प्राप्त करे।
(c) बच्चों के घर की भाषा और स्कूल की भाषा में आपसीसंबंध बनाए।
(d) बच्चों को अनिवायर्त : लिखित कायर् द।े
Ans: (c)
Q139. विद्यालय आने से पहले
(a) बच्चों के पास अपनी भाषा के व्याकरण की सचेत समझहोती है।
(b) बच्चों के पास अपनी भाषा के व्याकरण की सचेत समझनहीं होती।
(c) बच्चे अपनी भाषा के प्रयोग में पूर्णत: दक्ष होते हैं।
(d) बच्चे अपनी भाषा के प्रयोग में अत्यंत कमज़ोर होते हैं।
Ans: (c)
Q140. छह वर्षीय तूलिका बातचीत करते समय कभी-कभी अपने मातृभाषा के शब्दों का प्रयोग करती है। यह किस ओर संकेत करता है?
(a) तूलिका को भाषा की बिल्कुल जानकारी नहीं है।
(b) उसका शब्द-भंडार बहुत कम है।
(c) वह भाषा सीखने की प्रक्रिया में है।
(d) उसे केवल अपनी भाषा ही पसंद है।
Ans: (c)
Q141. इनमें से कौन-सी बीमारी भाषा-शिक्षण से संबंधित नहीं है?
(a) डिस्केलकेलिया
(b) डिस्लेक्सिया
(c) डिसग्राफिया
(d) अवसाद
Ans: (a)
Q142. अनिशा श्यामपट्ट पर लिखे वाक्यों को पढ़ने के लिए बार-बार खड़ी हो रही है। इसके पीछे क्या कारण हो सकता ह?ै
(a) हो सकता है यह उसकी शैतानी हो
(b) कक्षा में उसका मन न लग रहा हो
(c) हो सकता है कक्षा के अन्य छात्रों की तुलना में उसकीलंबाई कम हो
(d) दृष्टि सम्बन्धी विकार या लंबाई दोनों समस्या हो सकती है
Ans: (d)
Q143. दिए गए विकल्पों में से भाषा शिक्षक के रूप में सबसे बड़ी चुनौती क्या है?
(a) बहुभाषिक कक्षा में एक भाषा के माध्यम से पढ़ाना
(b) बच्चों को भाषा का महत्त्व बताना
(c) बच्चों को व्याकरण सिखाना
(d) बच्चों को बिना डाँटे पढ़ाना
Ans: (a)
Q144. समावेशी शिक्षा के अंतर्गत अति आवश्यक क्या ह?ै
(a) शिक्षण सामग्री
(b) भेदभाव रहित शिक्षण
(c) शैक्षिक भ्रमण
(d) तकनीकी शिक्षा
Ans: (b)
Q145. मान लीजिए आपकी कक्षा में किसी छात्र का स्वास्थ्य अचानक खराब हो जाता है। इस परिस्थिति में एक शिक्षक के तौर पर आप क्या करेंगे?
(a) उसे घर भेज देंगे
(b) उसके अभिभावक को सूचित कर देंगे
(c) उसे आराम करने की सलाह देंगे
(d) उसे प्राथमिक उपचार प्रदान करते हुए, चिकित्सक के पास ले जाएँगे।
Ans: (d)
Q146. निदानात्मक शिक्षण की किस विधि के द्वारा छात्रों की वर्तनी सम्बन्धी त्रुटियों का पता लगाया जाता ह?ै
(a) निरीक्षण
(b) परीक्षण
(c) साक्षात्कार
(d) संचित अभिलेख
Ans: (b)
Q147. निदानात्मक शिक्षण की किस विधि के अंतर्गत शिक्षार्थी की व्यक्तिगत योग्यताओं का लिखित ब्यौरा तैयार किया जाता ह?ै
(a) परीक्षण
(b) निरीक्षण
(c) संचित अभिलेख
(d) साक्षात्कार
Ans: (c)
Q148. श्रवण कौशल का मुख्य उद्देश्य है
(a) श्रवण प्रक्रिया द्वारा अर्थ ग्रहण करना।
(b) बातचीत के योग्य बनाना।
(c) अभिव्यक्ति में स्पष्टता।
(d) सस्वर वाचन के योग्य बनाना।
Ans: (a)
Q149. इनमें से किस विधि के माध्यम से अध्यापक यह जाँचता है कि छात्र ने सुने हुए विषय को ग्रहण किया या नहीं?
(a) विषय संबंधित प्रश्न पूछकर।
(b) विषय को दोहराकर।
(c) लिखित परीक्षा करवाके।
(d) विषय संबंधित गृहकार्य देकर।
Ans: (a)
Q150. रेडियो तथा टेलीविजन द्वारा किस कौशल को विकसित किया जा सकता ह?ै
(a) पठन कौशल
(b) लेखन कौशल
(c) मौखिक अभिव्यक्ति कौशल
(d) श्रवण कौशल158
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!