You are here
Home > Previous Papers > 01 – CTET Solved Practice Set

01 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Mathematics

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Development starts from
(a) the stage of infancy
(b) the pre-childhood stage
(c) the post-childhood stage
(d) the pre-natal stage
Ans: (d)
Q2. A student says, “My mother ringed Principal Ma’am last night.” As a teacher, your response should be:
(a) Oh really, your mother rang up Principal Ma’am lastnight. Did she seek an appointment with her?
(b) Dear child, you are not using the correct form of verb.
(c) It should not be ‘ringed,’ it should rather be ‘rang’.
(d) Why don’t you listen carefully? As I told you earlier, it should be rang, not ringed.
Ans: (b)
Q3. Identify the correct statement pertaining to the ‘cephalocaudal principle of child development’.
(a) Development is from head to foot.
(b) Development is from foot to head.
(c) Development is from core to periphery.
(d) Development is from left hand to right hand.
Ans: (a)
Q4. Which of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?
(a) The role of environment is almost fixed, whereasthe impact of heredity can be altered.
(b) The theories based on ‘behaviorism’ are largelybased on the role of ‘nature’ in humandevelopment.
(c) The relative effects of heredity and environmentvary in different areas of development.
(d) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of ‘nature’ in human development.
Ans: (c)
Q5. Following are the features of an anecdotal record except that
(a) it is an accurate description of events
(b) it describes the personal development or socialinteractions of a child
(c) it is a factual report with enough details
(d) it is a subjective evidence of behaviour and therefore does not provide feedback for scholastic area
Ans: (d)
Q6. Features assigned due to social roles and not due to biological endowment are called
(a) gender role attitudes
(b) gender role strain
(c) gender role stereotypes
(d) gender role diagnosticity
Ans: (c)
Q7. Zone of proximal development in the Vygotsky theory implies that
(a) the tasks too difficult for children can beaccomplished with an adult’s support
(b) the teacher’s interference hampers learning
(c) development is a proximal zone of growth
(d) learning only takes place in formal settings
Ans: (a)
Q8. ‘Socialisation’ means
(a) following social norms strictly
(b) adjusting in the society
(c) revolting against social norms
(d) understanding the social diversity
Ans: (b)
Q9. A teacher found that a student was facing difficulty in drawing a square. He assumed that this student would also find drawing a diamond difficult. He applied which of the following principles to arrive at this assumption?
(a) Development tends to follow an orderly sequence.
(b) Development is salutatory.
(c) Development is gradual.
(d) Development happens differently in different people.
Ans: (a)
Q10. Which of the following is not a feature of a childcentered approach?
(a) Children are active participants.
(b) Every child is unique.
(c) Every child has a right to education.
(d) Every child makes his/her own curriculum.
Ans: (d)
Q11. Which of the following pairs is least likely to be a correct match?
(a) Children enter in the world with certain knowledgeabout language–Chomsky
(b) Language and thought are initially two differentactivities –Vygotsky
(c) Language is contingent on thought–Piaget
(d) Language is a stimulus in environment–B. F. Skinner
Ans: (d)
Q12. Which of the following figures correctly depicts development according to Piaget’s development theory?
(a)

Ans: (a)
Q13. The statement “An important precondition for the proper development of a child is ensuring her/his healthy physical development”
(a) is untrue as physical development does not affectthe other domains of development in any way
(b) may be incorrect as development varies fromindividual to individual
(c) is true because physical development occupies thetopmost place in the sequence of development
(d) is true because physical development is related to the other domains of development
Ans: (d)
Q14. Which one of the following is true?
(a) Androgens are female hormones.
(b) Estrogens are male hormones.
(c) Progesterone is not responsible for the high-pitchedvoice of girls.
(d) Both androgens and estrogens are present in girls and boys at puberty.
Ans: (c)
Q15. “Thought not only determines language but also precedes it” was an idea put forward by
(a) Jean Piaget
(b) Kohlberg
(c) Vygotsky
(d) Pavlov
Ans: (c)
Q16. The intellectual development of a child is related to assimilation and ____________.
(a) Arrogance
(b) Schema
(c) Accommodation
(d) Adjustment
Ans: (c)
Q17. Development of concepts is a part of
(a) emotional development
(b) intellectual development
(c) physical development
(d) social development
Ans: (b)
Q18. According to Vygotsky, zone of proximal development is
(a) zone demarking the support offered by the teacher
(b) the gap between what the child can doindependently and with assistance
(c) the amount and nature of support provided to thechild to achieve her potential
(d) what the child can do on her own which cannot be assessed
Ans: (b)
Q19. Which of the following is a feature of inclusive education?
(a) Celebrates diversity in a classroom
(b) Encourages teachers’ input
(c) Conducts games
(d) Includes teachers from specific groups
Ans: (a)
Q20. Seema learns every lesson very quickly, but Leena takes longer to learn them. It denotes the developmental principle of
(a) continuity
(b) general to specific
(c) individual differences
(d) interrelationships
Ans: (c)
Q21. What does scaffolding refer to?
(a) Support from adults in learning
(b) Recapitulation of previous learning
(c) Accelerating the process of assessment
(d) Providing a stable environment to children
Ans: (a)
Q22. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in
(a) identifying the social status of the learner
(b) identifying the economic background of the learner
(c) rationalising why the learner ought to be taught
(d) effectively catering to the different learning styles of learners
Ans: (d)
Q23. Which concept was given by Vygotsky?
(a) Tuning
(b) Tutoring
(c) Pendulum problem
(d) Zone of proximal development
Ans: (b)
Q24. The story of ‘Heinz’s Dilemma’ is based on
(a) Vygotsky’s theory
(b) Kohlberg’s theory
(c) Piaget’s theory
(d) Binet’s theory
Ans: (b)
Q25. Which of the following is a critique of the theory of multiple intelligences?
(a) Multiple intelligences are only the ‘talents’ presentin intelligence as a whole.
(b) Multiple intelligences provide students to discovertheir propensities.
(c) It overemphasises practical intelligence.
(d) It cannot be supported by empirical evidence at all.
Ans: (a)
Q26. At which stage do children display animism?
(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage
Ans: (b)
Q27. Children in primary schools are at which of the following stages as proposed by Lawrence Kohlberg?
I. Obedience and punishment orientation
II. Individualism and exchange
III. Good interpersonal relationships
IV. Social contract and individual rights
(a) I and IV
(b) I and III
(c) II and I
(d) II and IV
Ans: (c)
Q28. According to Piaget’s theory, children learn by
(a) memorising information by paying due attention
(b) scaffolding provided by more able members of thesociety
(c) the processes of adaption
(d) changing their behaviour when offered appropriate rewards
Ans: (c)
Q29. Christina took her class for a field trip, and after coming back, she discussed the trip with her students. This signifies
(a) assessment of learning
(b) assessment for learning
(c) learning for assessment
(d) learning of assessment
Ans: (a)
Q30. Environmental factors that shape development include all of the following except
(a) quality of education
(b) physique
(c) quality of nutrition
(d) culture
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The length, breadth and height of a cuboid are 4 cm, 3 cm and 2 cm, respectively. What will be the lateral surface area of the cuboid?
(a) 28 cm2
(b) 14 cm2
(c) 24 cm3
(d) 12 cm2
Ans: (a)
Q32. If F = number of faces, V = number of vertices and E = number of edges, which of the following is correct?
(a) 6F – 3V = E
(b) F + V = E
(c) F + V = E + 2
(d) F + V = E – 2
Ans: (c)
Q33. Which of the following is an example of a twodimensional shape?
(a) Sphere
(b) Cone
(c) Line
(d) Square
Ans: (a)
Q34. Which of the following points is on ΔABC ?

(a) P
(b) Q
(c) R
(d) Both Q and R
Ans: (a)
Q35. What is the difference in the place value and the face value of 1 in 9199?
(a) 101
(b) 100
(c) 99
(d) 91
Ans: (c)
Q36. Which of the following statements is correct?
(a) An even number is always a composite number.
(b) An odd number is always a prime number.
(c) A natural number is a positive integer.
(d) A prime and a composite number are always coprimes.
Ans: (c)
Q37. Two numbers are in the ratio of 5:6. If their HCF is 3, the two numbers are
(a) 75 and 108
(b) 18 and 15
(c) 15 and 18
(d) 5 and 6
Ans: (c)
Q38. The value of 7654 – 3456 – 2345 is
(a) 1111
(b) 6543
(c) 1853
(d) 13455
Ans: (c)
Q39. The cost of a Parker pen is ` 50. What is the cost of 25 such pens?
(a) ` 125
(b) ` 1250
(c) ` 1025
(d) ` 1205
Ans: (b)
Q40. The sum of all the positive factors of 32 is…
(a) 64
(b) 120
(c) 60
(d) 63
Ans: (d)
Q41. If a car covers 250 metres in 1 minute, how much distance will it cover in 35 minutes?
(a) 8 km 750 m
(b) 8 km 75 m
(c) 87500 cm
(d) 8750 km
Ans: (a)
Q42. 350g sugar can be kept in one bag. To keep 17.5kg sugar, how many bags will be required?
(a) 20
(b) 50
(c) 40
(d) 60
Ans: (b)
Q43. How many litres are there in 7.2 kilolitres?
(a) 720
(b) 72
(c) 7200
(d) 72000
Ans: (c)
Q44. How many minutes are there in a week?
(a) 10080
(b) 1080
(c) 10800
(d) 168
Ans: (a)
Q45. Find the next term in 2, 3, 5, 7, 11, 13….
(a) 15
(b) 17
(c) 18
(d) 19
Ans: (b)
Q46. Van Hiele’s ‘Levels of Geometric Thinking’, a student who can sort out rectangles from an assorted collection of shapes is at
(a) Level 2: Informal Deduction
(b) Level 3: Formal Deduction
(c) Level 0: Visualization
(d) Level 1: Analysis
Ans: (c)
Q47. The main goal of mathematics education is to
(a) help the students to understand mathematics
(b) develop useful capabilities
(c) develop children’s abilities for mathematization
(d) formulate theorems of geometry and their proofs independently
Ans: (c)
Q48. A student identifies rectangles among four-sided figures on the basis of their properties (“It’s a rectangle because it has one set of opposite sides longer than the other set of opposite sides and opposite sides are parallel, and…”). According to Van Hiele’s ‘Levels of Geometric Thinking’, this student is at
(a) Level 2 – Informal deduction
(b) Level 3 – Formal deduction
(c) Level 0 – Visualisation
(d) Level 1 – Analysis
Ans: (d)
Q49. NCF 2005 talks about teaching ambitious, coherent and important mathematics. Here, what does ‘coherent’ mean?
(a) To achieve the higher aim rather than only thenarrow aim.
(b) Linking mathematics with other subjects
(c) Providing activity oriented education
(d) Using ICT in classroom
Ans: (b)
Q50. “Students’ ability to come up with a formula is more important than being able to correctly use well known formulae”. Which learning approach do you think is best suited for this?
(a) Contextual learning
(b) Constructivism
(c) Cooperative learning
(d) Mastery learning
Ans: (b)
Q51. A student was asked to express 5 m in cm. His answer was 50 cm. What type of error is it?
(a) Regrouping error
(b) Basic fact error
(c) Wrong algorithm
(d) Incorrect operation
Ans: (b)
Q52. What is the meaning of the term ‘tyranny of the right answer’?
(a) Putting the students under pressure to comparedifferent methods of solving a problem
(b) Applying one algorithm that has been taught andgetting that ‘one right answer’
(c) Presenting too many ways to solve a problem andconfusing the students
(d) Giving the students too much of freedom to apply their mind
Ans: (b)
Q53. Which suggestion should be avoided in the textbook of mathematics for primary classes?
(a) Textbooks should use language that a child wouldnormally speak and understand.
(b) Too many pictures should be avoided and maximumspace should be given to practice sums.
(c) The texts and visuals should be sensitive toconcerns of gender and equality.
(d) Mathematical concepts should be used in tandem with concepts of other subjects to build a deeper understanding of mathematics.
Ans: (b)
Q54. The curriculum (NCF 2005) at the primary stage is not in favour of
(a) giving due place to non-number areas ofmathematics such as space, visual patterns anddata handling
(b) development of number sense including numberpatterns
(c) teaching children very big numbers to enhance thechild’s cognitive capacity
(d) building a stronger conceptual base for fractions and decimals
Ans: (c)
Q55. At the primary level, the use of tangram, dot games, patterns, etc. helps students
(a) enhance spatial understanding ability
(b) develop the sense of comparing numbers
(c) strengthen calculation skills
(d) understand basic operations
Ans: (a)
Q56. Tangrams are not useful in developing
(a) Visual spatial skills
(b) Concept of place value
(c) An understanding of geometry vocabulary
(d) An understanding of relationships between different shapes
Ans: (b)
Q57. Which manipulative would you select to teach the concepts of area and perimeter to class IV students?
(a) Abacus
(b) Geoboard
(c) Fraction discs
(d) Base ten blocks
Ans: (b)
Q58. Ravi is able to tell the correct number of objects in a small collection. He is at the
(a) Operational phase
(b) Emergent phase
(c) Quantifying phase
(d) Partition phase
Ans: (b)
Q59. Sheenu can perform simple additions/subtractions
(e.g. 2 + 3 or 4  2) that are given as word problems in a story through a role play. He is at
(a) matching phase
(b) emergent phase
(c) quantifying phase
(d) partition phase
Ans: (a)
Q60. Which one of the following is not a mathematical process?
(a) Measurement
(b) Visualisation
(c) Estimation
(d) Memorisation
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. How do keeping pets and playing with them help in the development of a child?
(a) Social facilitation
(b) Social upbringing
(c) Strengthening
(d) Challenging
Ans: (a)
Q62. Study the following set of characters found in birds:
I. Streamlined body
II. Hollow bones
III. Feathers and wings
IV. Perching feet and moving neck Which of the following adaptive features help birds in flying?
(a) I, II and III
(b) I, II and IV
(c) III and IV
(d) II and III
Ans: (a)
Q63. There is a species ‘X’ of plants that grows in a huge number but is found only in ‘Y’ part of India in the whole world. Which type of species is it?
(a) Endangered
(b) Vulnerable
(c) Endemic
(d) Exotic
Ans: (c)
Q64. There is an ecosystem consisting of grasses, goat, deer, rabbit, lion, soil bacteria and fungi, and the surrounding physical environment. Which of the following biotic components of this ecosystem is the secondary consumer?
(a) Fungi
(b) Goat
(c) Deer
(d) Lion
Ans: (d)
Q65. An example of in-situ conservation is
(a) gene bank
(b) seed bank
(c) botanical garden
(d) biosphere reserve
Ans: (d)
Q66. Reena feels that, in recent times, her physical activities have increased and so her body’s nutritional demands have also changed accordingly. Which of the following groups of food items should she add more to her diet for satisfying her present body needs?
(a) Citrus fruits, banana, fish
(b) Citrus fruits, peas, nuts
(c) Cereals, banana, butter
(d) Beans, pulses, fish
Ans: (c)
Q67. Which of the following elements is common to carbohydrates and proteins both?
(a) Phosphorus
(b) Nitrogen
(c) Sulphur
(d) Carbon
Ans: (d)
Q68. Water bodies receiving a high amount of sewage show
(a) high BOD
(b) low BOD
(c) high DO
(d) no effect on BOD and DO
Ans: (a)
Q69. Study the following statements about niche:
I. Two species have different niches in a habitat.
II. Niche is just the address of a species in a habitat.
III. Two species can co-exist in a similar niche without competition.
IV. Niche defines the functional characteristics of a species in a habitat.
Which of the following statements correctly describe the ecological niche?
(a) I and IV
(b) I and II
(c) II and III
(d) III and IV
Ans: (a)
Q70. Which of the following types of houses belong to temporary settlement?
(a) Camps
(b) Stilt houses
(c) Houses made of concrete
(d) Houses with walls made of stones, mud and lime
Ans: (a)
Q71. A man is fond of travelling and exploring new places.
Which of the following places could he be travelling to when moving towards east from Aurangabad?
(a) Sikandra Fort
(b) Chilka Lake
(c) Yercaud
(d) Munnar
Ans: (b)
Q72. Houseboats found in Kerala are different from those found in Srinagar. They are usually
(a) slow-moving
(b) fast-moving
(c) stationary
(d) fixed
Ans: (a)
Q73. Which of the following is not a product of petroleum?
(a) Kerosene
(b) Paraffin
(c) Coal tar
(d) LPG
Ans: (c)
Q74. Which is the fastest train in India?
(a) Bhopal Shatabdi Express (New Delhi–Habibganj)
(b) Rajdhani (New Delhi–Guwahati)
(c) Yuva (H. Nizamuddin–Bandra)
(d) Shatabdi (Bangalore–Chennai)
Ans: (a)
Q75. Air pollution greatly affects our
(a) skin
(b) eyes
(c) lungs
(d) All of the above
Ans: (d)
Q76. Which publication of NCF recommended that environmental studies be taught as an integrated course for the entire primary stage?
(a) NCF 1988
(b) NCF 2000
(c) NCF 2005
(d) NCF 2010
Ans: (b)
Q77. To teach a sub-theme ‘Plants’ under the theme ‘Family and Friends,’ which of the following methods is the most appropriate for Class III students?
(a) Bringing pictures of plants with labelled leaves,flowers and fruits in the classroom.
(b) First interacting with children and then going for anature walk.
(c) Pointing out the pictures of plants given in the book.
(d) Going straight for a nature walk without any classroom discussion.
Ans: (b)
Q78. Who has defined environment studies as ‘the study of the things and principles that keep equilibrium among various ecosystems’?
(a) John Turk
(b) Bernard J. Nebel
(c) Savinder Singh
(d) McNaughton
Ans: (b)
Q79. Read the following statements related to environmental education.
I. Basic understanding of the environment and its interrelationship with humans
II. Awareness of environmental problems and skills to solve them
III. Informing about the names of organisations working for the environment
IV. Sensibility towards the environment Which of these statements represent the true objectives of environmental education?
(a) I, II and IV
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Ans: (a)
Q80. Below is a dialogue exchange between a teacher and students of Class III while teaching a topic on Plants:
Teacher: What will happen if there are no plants in the whole world?
Student I: Ma’am, we will not get fruits such as mangoes, apples and bananas, and vegetables also such as potatoes, brinjals and cauliflower.
Student II: We will also not get oxygen to breathe in.
Student III: Ma’am, there will be no bees.
Teacher: Why do you think so?
Student III: My father is engaged in bee farming, and he told me that bees suck flower nectar and make their home called beehive on trees. Then, he also took me to his bee farm these beehives.
This interaction shows that students are good in
(a) understanding, applying and evaluating
(b) recalling , understanding and applying
(c) applying, evaluating and creating
(d) recalling, creating and applying
Ans: (b)
Q81. What is the meaning of scaffolding in the teachinglearning process?
(a) Supporting a child in understanding all the concepts
(b) Modifying the behaviour of a child to make him/herstudy independently
(c) Modifying the knowledge a child gained throughlearning in the classroom
(d) Supporting a child in understanding the concepts which he/she is unable to understand independently
Ans: (d)
Q82. Read the following statements related to the assessment process:
I. Involves continuous monitoring in a nonthreatening and supportive environment
II. Not meant for reporting
III. More emphasis on giving marks and grades
IV. Regular descriptive feedback for learning gaps removal and improvement Which of the following statements are in agreement with the assessment done during the teachinglearning process at the primary stage?
(a) I, II and IV
(b) I,II and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Ans: (a)
Q83. Which of the following types of questions/activities should be avoided or used less to serve the purpose of summative assessment?
(a) Information-based
(b) Understanding-based
(c) Application-based
(d) Analytical
Ans: (a)
Q84. Which students act as a learning resource for teachers?
(a) Students who find difficulty in learning concepts
(b) Students who can learn the concepts but cannotassess peers’ work
(c) Students who can learn the concepts but cannotassess their own work
(d) Students who can learn and assess their own work as well as the work of their peers
Ans: (d)
Q85. Teaching students the topic ‘Natural Resource Conservation’ helps them learn about the conservation of which of the following natural resources?
(a) Air and water
(b) Forests and wildlife
(c) Animals living in their homes
(d) Plants growing in their gardens
Ans: (a)
Q86. The term ‘continuous’ in the Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) is represented by which form of assessment at the primary stage?
(a) Assessment for learning
(b) Assessment as learning
(c) Assessment in learning
(d) Assessment of learning
Ans: (a)
Q87. Selection of a method of teaching-learning for EVS does not depend on which of the following factors?
(a) Concept
(b) The school’s philosophy
(c) Availability of resources
(d) Prior learning experience
Ans: (b)
Q88. Which of the following methods of teaching-learning for EVS helps assess children’s level of learning also?
(a) Screening
(b) Interaction
(c) Lecture-based
(d) Demonstration-based
Ans: (b)
Q89. Using the group learning method while teaching EVS helps promote
(a) social interaction
(b) groupism
(c) covering up the weakness of students/performance of slow students
(d) proving individual ideas correct and applicable in every possible way
Ans: (a)
Q90. Study the following sets of characteristics:
I. Provides scope for the creative expression of the child’s individuality
II. Is able to arouse interest in content, and desire for further study and exploration in students
III. Shifts emphasis from verbalism and memorisation to learning
IV. Develops skills in students for an assisted study Which of the following are the characteristics of a good teaching method?
(a) I, II and IV
(b) I,II and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Ans: (b)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
That’s the way it happened that Gilbert and his mother came back to their home at midnight. For, this story isn’t about the hours in the city, it’s about reaching home so very late.
Gilbert was wide-awake when the cab drew up at their own door, and he heard his mother exclaim, “Why, the house is lighted; There’s a bright light in the living room, and in the dining room too;” Mrs. Haywood had paid the driver and he whirled the cab away before she thought “I do wish I’d asked him to stay, until we could see what it means.” Gilbert was eager to press forward, but his mother put him behind her. She fully expected to see burglars searching for silver, or taking money from the desk. But the sight which actually greeted her made her drop into a chair and laugh.
And Gilbert; He threw up his cap, almost shouting, “That’s great, isn’t it, mother? Wasn’t it cute of Billikens to light up for us to get in?” Now Billikens was a beautiful white Persian kitten, which had come to Gilbert on his last birthday, and as full of mischief as a kitten could be. Billikens sat perched on the back of an easy-chair under one of the lights, looking for all the world as if he tried to say, “I did it, for sure.”
Q91. The reason Gilbert’s mother said, “I do wish I’d asked him to stay” is that
(a) she did not want to enter a house where sheexpected thieves
(b) she was scared of darkness and needed thecompany of someone
(c) she wanted to know the reason behind the brightlight in the living room, before she entered
(d) she wanted to ensure her son’s safety before entering the haunted house
Ans: (c)
Q92. How many characters are there in this story?
(a) Seven
(b) Four
(c) Five
(d) Six
Ans: (b)
Q93. Billikens is the name of Gilbert’s
(a) driver
(b) toy
(c) cat
(d) mother
Ans: (c)
Q94. Identify the true statement.
(a) Gilbert was sleepy when he reached home.
(b) Mrs. Haywood is Gilbert’s neighbour.
(c) Gilbert wasn’t afraid to enter the house though hismother was.
(d) Gilbert’s driver is Mrs. Haywood.
Ans: (c)
Q95. Who is the ‘I’ in the last sentence, “I did it, for sure.”?
(a) Gilbert
(b) Cab driver
(c) Mrs. Haywood
(d) Billikens
Ans: (d)
Q96. The main character of the story depicted in the passage is
(a) Billikens
(b) Gilbert’s mother
(c) Mrs. Haywood
(d) Gilbert
Ans: (d)
Q97. What made Gilbert’s mother drop into a chair and laugh?
(a) The realisation that there were no burglars orthieves at home.
(b) The sight of the cat being perched on the back of achair, indicating that it was the one who lit thelights.
(c) The realisation of her mistake that she tried to holdback Gilbert for no apparent reason.
(d) She heard the words, “I did it, for sure.”
Ans: (b)
Q98. The word ‘whirled’ can be replaced with
(a) hastened
(b) rotated
(c) swung
(d) sprang
Ans: (a)
Q99. An antonym of the word ‘eager’ is
(a) anxious
(b) patient
(c) zealous
(d) keen
Ans: (b)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
If If you can keep your head when all about you Are losing theirs and blaming it on you, If you can trust yourself when all men doubt you, But make allowance for their doubting too; If you can wait and not be tired by waiting, Or being lied about, don’t deal in lies, Or being hated, don’t give way to hating, And yet don’t look too good, nor talk too wise.
If you can dream and not make dreams your master; If you can think and not make thoughts your aim; If you can meet with Triumph and Disaster And treat those two impostors just the same; If you can bear to hear the truth you’ve spoken Twisted by knaves to make a trap for fools, Or watch the things you gave your life to broken, And stoop and build ’em up with worn-out tools.
Rudyard Kipling
Q100. The word ‘Twisted’ can be replaced by
(a) Molded
(b) Paired
(c) Saluted
(d) Simulated
Ans: (a)
Q101. In the first line, “head” refers to
(a) Holding of the head with both hands
(b) Keeping up one’s calm and mental balance
(c) Taking care of one’s head to protect against anaccident
(d) Ensuring that people regard you with respect and honour
Ans: (b)
Q102. Which of the following qualities is hinted in “If you can wait and not be tired of waiting”?
(a) kindness
(b) courage
(c) patience
(d) nativity
Ans: (c)
Q103. The poetic device used in “not make dreams your master” is
(a) exaggeration
(b) hyperbole
(c) simile
(d) personification
Ans: (d)
Q104. In the poem, ‘impostors’ stand for
(a) two friends
(b) good and bad
(c) victory and defeat
(d) joy and sorrow
Ans: (c)
Q105. The central theme of the poem is associated with
(a) escapism
(b) stoicism
(c) humanism
(d) pessimism
Ans: (b)
 
Direction Answer the following questions (Q. 106–120) by selecting the most appropriate option.
Q106. Learning depends on
(a) intelligence
(b) parental attitude
(c) genetic order
(d) adjustment
Ans: (a)
Q107. A rhetorical question is asked
(a) to gather personal information.
(b) to clarify a concept.
(c) for the sake of effect with no answer needed.
(d) to get a feedback about what others think about your speech/writing.
Ans: (c)
Q108. Which of the following is the proper order of learning a language?
(a) Listening-Speaking-Reading-Writing
(b) Speaking-Listening-Reading-Writing
(c) Listening-Speaking-Writing-Reading
(d) Speaking-Listening-Writing-Reading
Ans: (a)
Q109. Which of the following helps in learning the second language without using the printed text?
(a) Natural approach
(b) Language immersion
(c) Grammar-translation method
(d) Situational approach
Ans: (b)
Q110. One of the reasons for the occurrence of a faulty reading habit is
(a) bilingualism
(b) finger pointing, or using the finger to guide the eyewhile reading
(c) overcrowded class
(d) vision problem
Ans: (b)
Q111. Substitution table drill helps teachers in
(a) improving the fluency of learners.
(b) evaluating the listening skills.
(c) giving controlled language practice.
(d) developing free writing skills.
Ans: (c)
Q112. Choose the correct spelling.
(a) Desent
(b) Doesn’t
(c) Does’nt
(d) Doesnt’
Ans: (b)
Q113. To enrich the curriculum for learners who are gifted and talented to
(a) give them leadership roles in class activities.
(b) increase complexity of curriculum for them toexperience a wider variety of language andopportunities for creativity.
(c) promote them to a higher class so that they areexposed to a more difficult syllabus.
(d) introduce a foreign language.
Ans: (b)
Q114. A teacher of class III realises that vocabulary development is an important factor in enabling students to become better readers. Of the following, which might be a good strategy for vocabulary development?
(a) Students learn to use the context to guess themeaning of new words.
(b) Students memorise extensive word-lists ofsynonyms and antonyms.
(c) Students consult a dictionary whenever they comeacross a new word.
(d) Students underline difficult words from a text and make sentences with them.
Ans: (a)
Q115. Learning a new language after puberty leads to ________ of a foreign language.
(a) Difficulty in acquisition
(b) Normal acquisition
(c) Greater mastery
(d) Loss of mastery
Ans: (a)
Q116. The teacher’s role is shifting from “sage on the stage” to “guide on the side”. Technology integration helps this process when
(a) systems store more data and administer testsindividually to students
(b) students actively search for and explore answersinstead of receiving standard inputs
(c) easy retrieval of large quantities of stored data isused to facilitate preparation of notes
(d) assessment of students’ online inputs is done quickly without supervision, at any time
Ans: (b)
Q117. The aim of mechanical drills is to
(a) improve the fluency of learners
(b) improve the accuracy of learners
(c) strengthen the role learning capacity of learners
(d) encourage creative use of language among learners
Ans: (b)
Q118. Alexia affects
(a) Autonomic Nervous System (ANS)
(b) intelligence
(c) Central Nervous System (CNS)
(d) bones
Ans: (c)
Q119. In Computer Aided Instruction [CAI], the ‘simulation mode’ is where learners
(a) experience real-life systems and phenomena
(b) receive bits of information followed by questionswith immediate feedback
(c) a series of exercises with repetition practice
(d) get problems which are solved by a process of trial and error
Ans: (a)
Q120. A ‘schemata’ is a
(a) personalised method of advancement through aprogramme of study that provides individualizedattention to students according to their own pace
(b) statement about the behaviour to be expected of aperson with that score or their relationship to aspecified subject matter
(c) mental model of aspects of the world or of the selfthat is structured to facilitate the processes ofcognition and perception
(d) teacher’s detailed description of the course ofinstruction for an individual lesson
Ans: (c)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&129) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। सृष्टि के चेतन पदार्थों का जो नियम है कि वे कभी एक से नहीं रहते वरन् दिन प्रतिदिन परिवर्तन की सान पर चढ़ते ही जाते हैं। यह नियम भाषा के सम्बन्ध में पूरी रीति पर लगता है। क्योंकि कुछ ऐसा मालूम होता है कि रुधिर और अस्थि मनुष्य के शरीर से उतना निकट सम्बन्ध नहीं रखते, जितना उनकी भाषा रखती है और इसी कारण बड़े से बड़े पंडित के आगे कोई अशुद्ध संस्कृत शब्द बोलिए तो वह इतना न खटकेगा जितना एक सामान्य से सामान्य बेमुहाविरे हिंदी शब्द कान को चोट पहुँचाएगा, क्योंकि संस्कृत अब बोल चाल की भाषा नहीं रह गई है। विचार कर के देखिए तो जो हिंदी हम आजकल बोलते हैं, वह पहले क्या थी और अब क्या है। अब फारसी उर्दू शब्द उसमें मिलते जाते हैं क्योंकि जब आपके बड़े-बड़े प्रमाणिक हिंदी कवियों ने फारसी अरबी के शब्द ग्रहण किए हैं तो वह हमारे और आपके निकाले वे सब जो हमारी भाषा के नस-नस में अंत: प्रविष्ठ में हो रहे हैं कैसे निकाले जा सकते हैं। बल्कि, विरुद्धता दिखलाना वैसा ही है जैसा किसी वेगगामिनी नदी के प्रवाह को अकेले एक हाथ से रोककर उलट देने का प्रयत्न करना है। जिस तरह ये शब्द सर्वसाधारण अपनी भाषा में प्रचलित कर लेते हैं या जिस तरह के शब्द अपने नित्य के बोल चाल से लोग निकालकर फेंक देते हैं और उस पर आप को कुछ भी अधिकार नहीं है। आप मनुष्यों की भाषा तभी बदल सकते हैं जब जुलू या हबशी की जात का कोई आदमी इन देशों में पैदा कर सके या इससे भी बढ़कर कोई दूसरा प्राकृतिक अनर्थ जो सर्वथा प्रकृति विरुद्ध हो कर सकें। क्योंकि यह कैसे संभव है कि प्रबल कालचक्र अपनी निशानी सब चीजों पर न छोड़ जाए। मुसलमानों के अत्याचार का फल जैसा हम अपनी रीति-रसम सामाजिक व्यवहार अपनी और अपने यहाँ की स्त्रियों की दशा सब में पाते हैं तब यह क्यों।
Q121. गद्यांश के अनुसार सृष्टि के नियम किस पर लागू होते ह?ैं
(a) भाषा पर
(b) संस्कृति पर
(c) मनुष्यों पर
(d) हिंदी कवियों पर
Ans: (a)
Q122. संस्कृत के अशुद्ध शब्दों के प्रयोग करने से भी पंडित बुरा क्यों नहीं मानते हैं?
(a) क्योंकि अब संस्कृत बोलचाल की भाषा नहीं है
(b) क्योंकि संस्कृत भाषा की प्रकृति बदल गई है
(c) क्योंकि पंडित शब्दों के उच्चारण की ओर ध्यान नहीं देते हैं
(d) क्योंकि शब्दों का सही उच्चारण इस भाषा के लिए महत्त्वपूर्ण नहीं है
Ans: (a)
Q123. लेखक के अनुसार रुधिर या अस्थि से अधिक महत्त्वपूर्ण शरीर के लिए क्या है?
(a) साहित्य
(b) संस्कृति
(c) भाषा
(d) मूल्य
Ans: (c)
Q124. आज की हिन्दी में किस भाषा के शब्द आपस में मिलते जा रहे हैं?
(a) अरबी-फ़ारसी
(b) संस्कृत
(c) प्रामाणिक भाषा के
(d) प्राकृत भाषा केAns: (a)
Q125. ‘वेगगामिनी नदी के प्रवाह को अकेले हाथों से रोकना’- इस उदाहरण के माध्यम से लेखक ने किस ओर संकेत किया ह?ै
(a) हिंदी भाषा में अन्य भाषाओं के मिश्रण को रोकना आसाननहीं है
(b) हिंदी भाषा में कई भाषाओं का मिश्रण है
(c) हिंदी भाषा अपने आप में महत्त्वपूणर् है
(d) हिंदी आसान भाषा नहीं है।
Ans: (a)
Q126. लेखक के अनुसार मनुष्य की भाषा बदलने का कार्य कौन-सी जातियाँ कर सकती ह?ै
(a) क्षत्रिय
(b) जुलू या हबशी
(c) पंडित
(d) भील
Ans: (b)
Q127. ‘आजकल’ शब्द नीचे दिए गए विकल्पों में से किससे संबंधित है?
(a) समुच्चयबोधक अव्यय
(b) विस्मयादिबोधक अव्यय
(c) क्रियाविशेषण अव्यय
(d) सम्बन्धबोधक अव्यय
Ans: (c)
Q128. ‘अत्याचार’ शब्द का संधि-विच्छेद ________ है।
(a) अत् + आचार
(b) अति + आचार
(c) अती + आचार
(d) अत्या + चार
Ans: (b)
Q129. नीचे दिए गए शब्दों में से किस शब्द में उपसर्ग का प्रयोग किया गया ह?ै
(a) कवि
(b) शरीर
(c) सर्वसाधारण
(d) रीति
Ans: (c)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 130&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। ‘शब्द की आकर्षण शक्ति’ न्यूटन की आकर्षण शक्ति से लवमात्र भी कम नहीं कही जा सकती, बल्कि शब्द की इस शक्ति को न्यूटन की आकर्षण शक्ति से विशेष कहना चाहिए। इसलिए कि जिस आकर्षण शक्ति को न्यूटन ने प्रकट किया है वह केवल प्रत्यक्ष में काम दे सकती है। सूर्य पृथ्वी को अपनी ओर खींचता है, पृथ्वी चन्द्रमण्डल को, ऐसे ही जितने बड़े पदार्थ हैं, सब छोटे को आकर्षित कर रहे हैं। किंतु एक पदार्थ दूसरे को तभी आकर्षित करता है जब वे दोनों एक दूसरे के मुकाबले में हों। पर शब्द की आकर्षण शक्ति में यह आवश्यक नहीं है कि शब्द की आकर्षण शक्ति तभी ठहर सकती हो जब नेत्र भी वहाँ योग देता हो। इन शब्दों का जितना ही अधिक समूह बढ़ता जाएगा उतनी ही उनमें आकर्षण शक्ति भी अधिक होती जाएगी। प्रत्येक जाति के धर्म ग्रंथ इसके प्रमाण हैं। वेदादि धर्म-ग्रंथ जो इतने माननीय हैं सो इसीलिए कि उनमें धर्म का उपदेश ऐसे शब्द समूहों में है जो चित्त को अपनी ओर खींच लेते हैं और ऐसा चित्त में गड़ के बैठ जाते हैं कि हटाए नहीं हटते। न्यूटन ने जिस आकर्षण शक्ति को प्रकट किया वह उनके पहले किसी के दिनों को आकर्षित न कर सकती थी। वृक्ष से फल का टूट कर नीचे गिरना साधारण-सी बात है पर किसी के मन में इसका कोई असर नहीं होता। न्यूटन के चित्त में अकस्मात् आया कि ‘‘यह फल ऊपर न जा नीचे को क्यों गिरा?” अवश्य इसमें कोई बात है। देर तक सोचने के उपरांत उसने निश्चय किया कि इसका कारण यही है कि ‘‘बड़ी चीज छोटी को खींचती है।” पर शब्द की आकर्षण शक्ति में इतना असर है कि वह मनुष्य की कौन कहे वन के मृगों को भी मुग्ध कर देती है।
Q130. लेखक के अनुसार न्यूटन की शक्ति से अधिक महत्त्वपूर्ण क्या है?
(a) विज्ञान की शक्ति
(b) शब्द की शक्ति
(c) भक्ति की शक्ति
(d) काव्य की शक्ति
Ans: (b)
Q131. गद्यांश के अनुसार कौन किसे आकर्षित कर रहा ह?ै
(a) छोटे पदार्थ, बड़े पदार्थ को
(b) दोनों पदार्थ समान रूप से एक-दूसरे को
(c) बड़े पदार्थ, छोटे पदार्थो को
(d) चन्द्रमा सूरज को
Ans: (c)
Q132. आकर्षण तभी संभव है, जब ________
(a) दोनों पदार्थ एक-दूसरे से कमज़ोर हो
(b) दोनों पदार्थ एक-दूसरे के मुकाबले में हो
(c) दोनों पदार्थ एक दूसरे से शक्तिशाली हो
(d) दोनों पदार्थ सामान हो
Ans: (b)
Q133. शब्दों की आकर्षण शक्ति को ठहरने के लिए इनमें से कौन-सा अंग लाभकारी है?
(a) जिह्वा
(b) कंठ
(c) नेत्र
(d) होंठ
Ans: (c)
Q134. गद्यांश के अनुसार धर्म-ग्रंथों की क्या विशेषता है?
(a) इनमें प्रयुक्त शब्द समूह लोगों को प्रभावित करते हैं
(b) इनमें प्रयुक्त शब्द समूह लोगों को प्रभावित नहीं करते हैं
(c) इनमें प्रयुक्त शब्द समूह अप्रासंगिक होते हैं
(d) इनमें प्रयुक्त शब्द समूह अमानवीय हैं
Ans: (a)
Q135. ‘आकर्षण’ शब्द नीचे दिए गए विकल्पों में से किस विकल्प के अंतर्गत आएगा?
(a) संज्ञा
(b) सर्वनाम
(c) विशेषण
(d) अव्यय
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. पहली कक्षा में प्रवेश लेने से पहले आमतौर पर बच्चे:
(a) स्व-अभिव्यक्ति जानते हैं
(b) भाषा के व्याकरणिक नियम जानते हैं
(c) तुतलाकर बोलते हैं
(d) पठन लेखन में दक्ष होते हैं
Ans: (a)
Q137. विद्यालय के बाहर का जीवन और वहा¡ प्राप्त ज्ञान एवं अनुभव भाषा सीखने के लिए आवश्यक प्रेरणा देते हैं, क्योंकि:
(a) लेखन की विभिन्न शैलियों का परिचय मिलता है
(b) समृद्ध भाषिक परिवेश मिलता है
(c) इससे व्याकरणिक नियमों की जानकारी प्राप्त होती है
(d) मानक वर्तनी का सम्यक् ज्ञान मिलता है
Ans: (b)
Q138. प्राथमिक स्तर पर एक अध्यापिका संज्ञा पढ़ाते समय पहले संज्ञा की परिभाषा बताती है। उसके बाद उससे संबंधित उदाहरण समझाती है। अध्यापिका व्याकरण शिक्षण की कौन-सी विधि अपनाती है?
(a) सूत्र विधि
(b) आगमन विधि
(c) निगमन विधि
(d) प्रत्यक्ष विधि
Ans: (c)
Q139. भाषा सीखने-सिखाने के संदर्भ में गृहकार्य का उद्देश्य होता है
(a) अभिभावकों को प्रसन्न करना
(b) बच्चों को कार्य में व्यस्त रखना
(c) कॉपियाँ भरवाना
(d) सीखने को विस्तार देना
Ans: (d)
Q140. भाषा-शिक्षण में खेल का सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण स्थान है, क्योंकि
(a) खेल भाषा को विस्तार देते हैं
(b) खेल में आनंद आता है
(c) खेल में शारीरिक विकास होता है
(d) भाषा-शिक्षक को कम श्रम करना पड़ता है
Ans: (a)
Q141. प्राथमिक स्तर पर पढ़ने की क्षमता का आंकलन करने की दृष्टि से सबसे अधिक महत्वपूर्ण है:
(a) पढ़ने में प्रवाह
(b) अर्थ का निर्माण
(c) वर्णो की पहचान
(d) विराम चिन्हों का ज्ञान
Ans: (b)
Q142. प्राथमिक स्तर पर कौन-सा भाषा-शिक्षण का उद्देश्य नहीं ह?ै
(a) विभिन्न संदर्भो में भाषा का प्रभावी प्रयोग करना
(b) स्पष्टता एवं आत्मविश्वास के साथ अपनी बात कहना
(c) वर्णमाला को क्रम से कंठस्थ करना
(d) ध्वनि-संकेत चिह्नों का सम्बम्ध बनाना
Ans: (d)
Q143. पाठ्य-पुस्तक की भाषा
(a) तत्सम प्रधान होनी चाहिए।
(b) तद्भव प्रधान होनी चाहिए।
(c) अधिकाधिक कठिन शब्दों से युक्त होनी चाहिए।
(d) बच्चों की घर व समुदाय की भाषा से मिलती-जुलती होनी चाहिए।
Ans: (d)
Q144. पढ़ने का प्रारंभ
(a) कहानियों से होना चाहिए।
(b) कविताओं से होना चाहिए।
(c) अर्थ-पूर्ण सामग्री से होना चाहिए।
(d) वर्णमाला से होना चाहिए।
Ans: (c)
Q145. भाषा-कक्षा में विभिन्न दृश्य-श्रव्य साधनों का उपयोग का उद्देश्य नहीं है
(a) सभी प्रकार के बच्चों की आवश्यकताओं का ध्यान रखना।
(b) सीखने-सिखाने की प्रक्रिया को रुचिकर बनाना।
(c) विद्यालय-प्रमुख के निर्देशों का पालन करना।
(d) आधुनिक तकनीक को कक्षा में लाना।
Ans: (c)
Q146. बच्चों की मौखिक भाषा का सतत~ आकलन करने का सबसे बेहतर तरीका है।
(a) प्रश्नों के उत्तर पूछना
(b) विभिन्न संदर्भों में बातचीत
(c) सुने हुए को दोहराने के लिए कहना
(d) शब्द पढ़वाना
Ans: (b)
Q147. इनमें से प्राथमिक स्तर पर भाषा-आकलन का सर्वाधिक उचित तरीका है
(a) किसी पाठ की पाँच पंक्तियाँ पढ़वाना
(b) बच्चों को चित्र-वर्णन और प्रश्न पूछने के अवसर देना
(c) बच्चों से पत्र लिखवाना
(d) बच्चों से प्रश्नों के उत्तर लिखवाना
Ans: (b)
Q148. कौन-सा प्रश्न बच्चों की भाषा क्षमता का सही आकलन करेगा?
(a) लड़की ने किसके दाम नहीं बताए?
(b) लड़की टोकरी में क्या बेच रही थी?
(c) यदि तुम आम बेचोगे तो उसके कितने दाम लोगे और क्यो?ं
(d) आजकल आम का कितना दाम ह?ै
Ans: (c)
Q149. लिखना
(a) एक बेहद जटिल प्रक्रिया है।
(b) एक अनिवार्य कुशलता है, जिसे जल्दी प्राप्त किया जाता है।
(c) एक तरह की बातचीत है।
(d) एक अत्यन्त यांत्रिक पिर क्रया ह।ै
Ans: (c)
Q150. भाषा-कौशलों के संबंध में कौन-सा कथन सही है?
(a) भाषा के काश्ैा ल अन्त: सम्बन्धित होते ह।ै
(b) भाषा के सभी कौशलों को नए सिरे से सिखाने कीआवश्यकता होती ह।ै
(c) भाषा-कौशल एक दूसरे से स्वतंत्र होते है।
(d) भाषा के चारों कौशल एक क्रम से सीखे जाते ह।ै13
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!