NET Political Science Previous Year Paper-III (June-2015)

1. Who among the following said that “post-behaviouralism was a genuine revolution, not a reaction; a becoming, not a preservation; a reform, not a counter reformation”?
(a) James Bryce
(b) Charles E. Merriam
(c) David Easton
(d) G. A. Almond
Ans: (c)


2. Who among the following said, ‘we can not shed our values in the way we remove our coats’?
(a) Leo Strauss
(b) Alfred Cobban
(c) Jean Blondel
(d) David Easton
Ans: (d)


3. Who among the f o llowing characterised early liberalism as ‘possessive individualism’?
(a) F. A. Hayek
(b) Robert Nozick
(c) C. B. MacPherson
(d) Rawls
Ans: (c)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct answer. Assertion (A): F. A. Hayek portrayed state intervention and collectivism, even in their moderate forms, as inevitably leading to an erosion of Liberty. Reason (R): He is a supporter of Laissez-faire and opponent of Keynesian economics and the welfare state.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


5. Which one of the following statements is not true?
(a) Marx drew distinction between ‘ideology’ and ‘science’.
(b) Napoleon denounced ideology as cloudy metaphysics that ignored history and reality.
(c) de Tracy coined the term ideology.
(d) Daniel Bell talked of ‘ideology without an end’.
Ans: (d)


6. For whom, “ideas” and not the “material conditions of production” are the effective causes of revolution?
(a) Karl Marx (b) Lenin
(c) Engels (d) Stalin
Ans: (b)


7. Which of the following statements is false with respect to Platos ideas?
(a) Division of functions does not rest on difference of aptitude.
(b) State is assumed to be merely individual writ large.
(c) Athenian women were not allowed to participate in politics.
(d) Ignorance and incompetence of politicians is the cause of democracy.
Ans: (a)


8. Which of the following is not an expression of the constitutional rule of Aristotle?
(a) Rule in public interest
(b) A lawful rule
(c) A Government of willing subjects
(d) Inconsistent with the dignity of the subjects
Ans: (d)


9. Who of the following said that felicity is “continued success in obtaining those things which a man from time to time desires”?
(a) Bentham (b) J.S. Mill
(c) Hobbes (d) Rousseau
Ans: (c)


10. Who of the following notes the existence of legislative, executive and federative powers of the state?
(a) Hobbes (b) Locke
(c) Rousseau (d) J. Bentham
Ans: (b)


11. Which of the following is not an idea of Rousseau?
(a) A thinking man is a depraved animal
(b) Science is the fruit of idle curiosity
(c) Philosophy is mere intellectual frippery
(d) General will is the sum total of wills
Ans: (d)


12. For J.S. Mill which one of the following is not true?
(a) Pleasures differ in quality
(b) The felicific calculus is absurd
(c) The principle of utility is the final end of life
(d) Liberty consists in doing what one desires
Ans: (c)


13. For Karl Marx who among the following is not a Utopian socialist?
(a) St. Simon (b) Proudhon
(c) Fourier (d) Engels
Ans: (d)


14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
For Gandhiji, satyagraha is not identical to passive resistance. Reason (R): Satyagraha denoted a legitimate, moral and truthful form of political action by the people against the Brutal state power.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


15. Who coined the slogan “No control, no co-operation”?
(A) Mahatma Gandhi
(b) J. Nehru
(c) Aurobindo
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (c)


16. What is the correct sequence of the following characteristics of political development?
(A) Capacity
(B) Equality
(C) Differentiation Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (A) and (C)
(c) (C), (A) and (B)
(d) (C), (B) and (A)
Ans: (b)


17. What is according to David Easton, the correct sequence of the following regulatory mechanisms?
(A) Socio-cultural norms
(B) Communication channels
(C) Gate-keeping at the boundary
(D) Reduction processes Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (C), (B) and (D)
(b) (C), (A), (B) and (D)
(c) (A), (B), (C) and (D)
(d) (D), (B), (A) and (C)
Ans: (b)


18. Match the following and select the correct pairs: List–I List–II (Authors) (Books)
(A) Arend (i) Comparative Lijphart Federalism
(B) Thomas (ii) Comparing Hueglin Federal System
(C) Giovanni (iii) Patterns of Sartori Democracy: Government forms and performance in thirty-six countries
(D) Ronald (iv) Comparative
L. Watts constitutional Engineering: An Inquiry into structures, incentives and outcomes
Codes: A B C D
(a) (ii) (iv) (i) (iii)
(b) (iv) (ii) (iii) (i)
(c) (iii) (i) (iv) (ii)
(d) (i) (iii) (ii) (iv)
Ans: (c)


19. Which of the following statements is not correct?
(a) Political culture is a set of basic political attitudes.
(b) Political culture cannot be empirically studied.
(c) The study of political culture focuses on attitude of people and their likely effects on politics.
(d) Political culture has a companion approach i.e. political socialisation.
Ans: (b)


20. In which of the following countries the residuary powers rest with the states/units?
(A) U.S.A. (B) India
(C) Switzerland (D) Australia Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A) and (C)
(b) (C) and (D)
(c) (A) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (d)


21. Which of the following statements are correct?
(a) Cabinet is an extra-constitution institution in the United States of America.
(B) It is simply an advisory body.
(C) It is collectively responsible to the congress.
(D) The members of the cabinet quite often take part in the congress debates to defend the policy of the Government. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (C)
(b) (A) and (B)
(c) (B) and (D)
(d) (A), (B) and (D)
Ans: (b)


22. Direct democracy is not possible in the modern times because:
(a) People are indifferent towards the affairs of state.
(b) Political parties are opposed to it.
(c) Propertied classes oppose it.
(d) Of the practical difficulties posed by the size and population of modern state.
Ans: (d)


23. Who among the following has given ‘sleeping dogs’ theory of democratic culture?
(a) Lucian Pye and Robert E. Ward
(b) James S. Coleman and Myron Weiner
(c) James C. Charlesworth and F.W. Riggs
(d) Almond and Verba
Ans: (d)


24. Who among the following has coined the terms ‘The stick’, ‘The deal’, ‘The kiss’, for influencing the decisions?
(a) E.E. Schattschneider
(b) Keith Boulding
(c) Robert Dahl
(d) Kate Millet
Ans: (b)


25. Which one of the following is a character of “Co-operative Federalism”?
(a) A spirit of competition and rivalry between the centre and the state.
(b) Co-operation secured on the basis of strong centre.
(c) Decentralization and more state responsibility.
(d) A spirit of co-operation among states.
Ans: (c)


26. Which one of the following practices is employed in the American legislative process in order to delay a particular legislation?
(a) Gerrymandering
(b) Filibustering
(c) Log Rolling
(d) Spoils System
Ans: (b)


27. The power that makes the Supreme Court of America the third Chamber of the legislative is:
(a) Original
(b) Appellate
(c) Advisory
(d) Judicial Review
Ans: (d)


28. Who among the following has defined “political power” as the “relationship in which one person or a group is able to determine the actions of another in the direction of the former’s own end”?
(a) Bertrand Russel
(b) Habermas
(c) Morgenthau
(d) David Easton
Ans: (d)


29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
Bureaucracy is an important feature of all democratic governments. Reason (R): Bureaucracy is an ancient institution.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (b)


30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct answer. Assertion (A): Comparative politics is a science of politics. Reason (R): Comparative politics relies on empirical method of study.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


31. Match List–I with List–II and identify the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Approach to study (Name of Book Indian Politics) and Author)
(A) Historical (i) Parliament in Approach India, Morris Jones
(B) Institutional (ii) The Approach Integration of Indian States, V.P. Menon
(C) Legal (iii) The Approach modernity of Tradition, Rudolph and Rudolph
(D) Politico- (iv) The Republic sociological of India, Approach Allen Gledhill
Codes: A B C D
(a) (i) (iii) (ii) iv)
(b) (ii) (i) (iv) (iii)
(c) (i) (ii) (iv) (iii)
(d) (iii) (ii) (i) (iv)
Ans: (b)


32. The Constituent Assembly of India comprised of:
(a) 292 members from British provinces, 4 from Chief Commissionaires and 93 from Princely States
(b) 294 members from British provinces, 4 from Chief Commissionaires and 91 from Princely States
(c) 291 members from British provinces, 3 from Chief Commissionaires and 95 from Princely States
(d) 292 members from British provinces, 5 from Chief Commissionaires and 92 from Princely States
Ans: (a)


33. Match List–I with List–II and identify the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Name of (Directive Philosophy) Principle)
(A) Welfarism (i) Promotion of cottage industry
(B) Socialism (ii) Better health and living standard
(C) Gandhian (iii) Promotion of philosophy international peace and security
(D) Internationa- (iv) Equal pay lism for equal work
Codes: A B C D
(a) (i) (iii) (ii) (iv)
(b) (ii) (iii) (i) (iv)
(c) (i) (ii) (iv) (iii)
(d) (ii) (iv) (i) (iii)
Ans: (d)


34. In which part and article of the Constitution of India, Fundamental Duties have been mentioned:
(a) Part IV, Article 51
(b) Part III, Article 51
(c) Part IV (A), Article 51 (A)
(d) Part III (A), Article 51 (A)
Ans: (c)


35. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer using the
codes given below: Assertion (A):
Ordinances provide minority governments with a useful device, but one that is now increasingly difficult to convert into legislation once parliament has covered. Reason (R): Recent coalition governments have used ordinances to avoid debating legislation with their partners as much as with the opposition.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are correct and
(R) is the correct explanation of
(A)
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (b)


36. Under which article/articles, the High Courts and the Supreme Court can issue writs?
(a) Articles 44 and 45
(b) Articles 123 and 213
(c) Articles 32 and 226
(d) Articles 53 and 153
Ans: (c)


37. Identify the incorrect pair. (Name of State) (Demand for New State)
(a) Gujarat : Saurashtra
(b) Uttar Pradesh : Gorkhaland
(c) Rajasthan : Marupradesh
(d) Maharashtra : Vidarbha
Ans: (b)


38. Which of the following Committee voiced concern about ‘Criminalization of politics and politicization of criminals’?
(a) Tarakunde Committee
(b) Sachhar Committee
(c) Vohra Committee
(d) Indrajeet Gupta Committee
Ans: (c)


39. The study of state politics as an autonomous discipline has been primarily an outcome of:
(a) Rise of regional parties
(b) Rise of voter’s turn out
(c) New local governance system
(d) Non-party political movements
Ans: (a)


40. Match List–I with List–II and select the correct answer from
codes given below: List–I List–II (Concept) (Thinkers)
(A) Multi-culturalism (i) Friedrik A. Hayek
(B) Post-modernism (ii) Bhikhu Parekh
(C) Libertariansim (iii) Amitai Etzioni
(D) Communitari- (iv) Michel anism Foucault
Codes: A B C D
(a) (i) (ii) (iv) (iii)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (i) (ii) (iv)
(d) (iv) (iii) (i) (ii)
Ans: (b)


41. Which one of the following pairs is not correctly matched: (Authors) (Books)
(a) S.M. Lipset : Political man: The Social Bases of politics
(b) Lenin: : Neo-colonialism: The highest stage of Imperialism
(c) L. Anderson : Transitions to Democracy
(d) Charles Tilly : From Mobilisation to Revolution
Ans: (b)


42. Who was the Chairman of the inaugural session of constituent assembly?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. Sacchidanand
(d) Sardar Patel
Ans: (c)


43. Which of the following are statutory bodies?
(A) University Grants Commission
(B) Union Public Service Commission
(C) National Commission for Human Rights
(D) National Commission for Minorities Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (C) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (d)


44. For the First time the communist party of India came into power in the state of:
(a) West Bengal (b) Tripura
(c) Kerala (d) Goa
Ans: (c)


45. Which one of the following rights was recognized by the Supreme Court in the Selvy Case Judgement (2010)?
(a) Right to Mental Privacy
(b) Right to purchase property in Jammu and Kashmir
(c) Right to form pressure groups
(d) NOTA (None of the above)
Ans: (a)


46. Arrange the following phases in the evolution of public administration as a discipline in chronological order using the
codes given below:
(A) Ecological approach
(B) Principles approach
(C) Politics-Administration dichotomy
(D) Public Policy approach
Codes:
(a) (C), (A), (D), (B)
(b) (C), (B), (D), (A)
(c) (B), (C), (A), (D)
(d) (C), (B), (A), (D)
Ans: (d)


47. Match List–I with List–II and select the correct answer from
codes given below: List–I List–II (Books) (Authors)
(A) Frontiers of (i) Braibanti Development Administration
(B) Political and (ii) Ferrel Administrative Heady Development
(C) Bureaucracy (iii) Fred W. and Political Riggs Development
(D) Public (iv) J. La- Administration: Palombara A Comparative Perspective
Codes: A B C D
(a) (ii) (iv) (i) (iii)
(b) (iii) (i) (iv) (ii)
(c) (i) (iii) (ii) (iv)
(d) (iv) (ii) (iii) (i)
Ans: (b)


48. Which one of the following statements about systems approach to organisation is not correct?
(a) It is derived from one general systems theory
(b) It leads to certain fundamental principles of organisation
(c) It studies the organisation as a whole in relation to its environment
(d) It views the organisation and its environment as interdependent for inputs and resources
Ans: (b)


49. In his ‘Principles of administration’, Pfiffner did not include:
(a) Material and supply
(b) Functions and powers of local authorities
(c) Methods and procedure
(d) Administrative accountability
Ans: (b)


50. ‘Public Choice Approach’ to public administration came into existence in the:
(a) 1890s (b) 1920s
(c) 1940s (d) 1960s
Ans: (d)


51. Who has analyzed leadership in terms of ‘circular response’?
(a) L. Urwick (b) H. Simon
(c) C.I. Barnard (d) M.P. Follett
Ans: (d)


52. Which one of the following is not a feature of Barnard’s theory of formal organisation?
(a) General incentives
(b) Common purpose
(c) Communications
(d) Willingness to cooperate
Ans: (a)


53. Which one of the following committees dealt with political activities of civil servants in Britain?
(a) Masterman Committee
(b) Plowden Committee
(c) Assheton Committee
(d) Northcote-Trevelyan Committee
Ans: (a)


54. Consider the following statements and choose the correct answer using the
codes given below: The Civil Service Reform Act 1978 of the United States of America introduced:
(A) Performance budgeting system
(B) Merit pay provision for middle managerial personnel
(C) Performance appraisal system
(D) Office of Personnel Management
Codes:
(a) (A), (C) and (D)
(b) (B) and (D)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A) and (D)
Ans: (b)


55. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Choose the correct answer using the
codes given below: Assertion (A): “
Henry Fayol identified five elements as the primary functions of management activity”. Reason (R): According to Henri Fayol, “knowledge of administration is needed at higher levels of an organisation, rather than technical knowledge”.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (b)


56. Functional specialization in the Indian Administrative service was recommended by:
(a) First Administrative Reforms Commission
(b) Satish Chandra Committee
(c) Appleby Report
(d) Sarkaria Commission
Ans: (a)


57. ‘Delegated legislation’ is not:
(a) Subordinate legislation
(b) Executive legislation
(c) Ordinance making power
(d) Rule making power
Ans: (c)


58. Match List–I with List–II and choose the correct answer using the
codes given below: List–I List–II (Citizen’s grievance (Countries) redressal)
(A) Procurator (i) France system
(B) Administrative (ii) Russia Courts
(C) Ombudsman (iii) Britain
(D) Parliamentary (iv) Sweden commissioner
Codes: A B C D
(a) (iii) (ii) (iv) (i)
(b) (ii) (i) (iv) iii)
(c) (i) (iii) (iv) (ii)
(d) (i) (ii) (iv) (iii)
Ans: (b)


59. The system of Efficiency Rating for scientifically assessing the performance of public officials for promotion first originated in:
(a) China (b) Japan
(c) U.S.A. (d) U.K.
Ans: (c)


60. Ashok Mehta Committee in 1977 recommended for the establishment of:
(a) Nagar Panchayat
(b) Panchayat Samiti
(c) Maha Panchayat
(d) Mandal Panchayat
Ans: (d)


61. Who among the following is associated with the concept of Realistic Liberalism?
(a) E.H. Carr
(b) Robert Byrd
(c) George Kennan
(d) John Herz
Ans: (d)


62. Bachract and Baratz have mentioned about the three classes of International Relations to control the conduct of states. Which of the following are the three classes?
(A) Influence Relationship
(B) Force Relationship
(C) Legitimate Relationship
(D) Power Relationship Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (A), (C) and (D)
(c) (D), (C) and (B)
(d) (B), (C) and (A)
Ans: (b)


63. Which one of the following books was written by E.H. Carr?
(a) The open society and its enemies
(b) Twenty years crisis
(c) Political Realism and Political Idealism
(d) The Realities of American Foreign Policy
Ans: (b)


64. Frants Faron was the first scholar to use the term “Third World”. To which country he belonged?
(a) France (b) England
(c) Algeria (d) Egypt
Ans: (*)


65. Which of the following pairs is not correctly matched? Author Book
(a) William : The Growth of
C. Olson a Discipline
(b) G.F. : American Kennan Diplomacy
(c) Russel H. : The Fifield Introductory Course in International Relations
(d) Robert : International Strausz-Hupe Relations: A and Stefan General Theory Possony
Ans: (d)


66. Who condemned Non-alignment as a selfish policy?
(a) Morgenthau
(b) William Johnstone
(c) Schwarzenberger
(d) Edward Crankshaw
Ans: (c)


67. Who among the following are supporters of Realistic Approach in International Politics?
(A) Couloumbis and Wolfe
(B) Fredrick schuman
(C) Nicholas spykman
(D) E.H. Carr Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (A), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (B) and (C)
Ans: (a)


68. Who among the following had declared that arms race in itself is experience of terror?
(a) Hadley Bull
(b) Arnold Toynbee
(c) Kenneth Boulding
(d) Lynn Miller
Ans: (a)


69. Which of the following countries was a part of recently concluded P5+1 Nuclear Argument?
(a) Japan (b) Australia
(c) India (d) Germany
Ans: (d)


70. Which of the following is not a form of National Power?
(a) Social Power
(b) Military Power
(c) Psychological Power
(d) Economic Power
Ans: (a)


71. Which of the following countries is not a member of SAARC?
(a) Maldives (b) Myanmar
(c) Nepal (d) Afghanistan
Ans: (b)


72. Which of the following scholars of International Politics did not subscribe to this view that no social science can survive without idealistic aspects?
(a) Herbert Butterfield
(b) E.H. Carr
(c) Reinhold Niebuhr
(d) Arnold Wolters
Ans: (d)


73. Which of the following is also called as Total Disarmament?
(a) Qualitative Disarmament
(b) Quantitative Disarmament
(c) General Disarmament
(d) Comprehensive Disarmament
Ans: (d)


74. Who stated that, “International Politics includes analysis of political relations and problems of peace among nations”?
(a) Charles Scheichar
(b) Norman Padelford
(c) Harold Sprout
(d) H.J. Morgenthau
Ans: (d)


75. Which member State of ASEAN had joined this regional organisation in 1999?
(a) Laos
(b) Myanmar
(c) Combodia
(d) Vietnam
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *