NET Political Science Previous Year Paper-III (June-2014)

1. Who described political theory as ‘the systematic thinking about the purpose of the government’?
(a) Leacock (b) Garner
(c) Plamenatz (d) Berlin
Ans: (c)


2. Who is the author of the book ‘The Philosophy of J.S. Mill’?
(a) M. Cowling
(b) J. Gray
(c) R.P. Anschutz
(d) J.W. Mueller
Ans: (c)


3. Who is the author of ‘Savitri’?
(a) M.N. Roy
(b) Mahatma Gandhi
(c) Aurobindo
(d) R. Tagore
Ans: (c)


4. “Once God is let in, there is an end to the sovereignty of man.” Who said this?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Vivekananda
(c) M.N. Roy
(d) J. Nehru
Ans: (c)


5. Who said “Man is what he eats”?
(a) Marx (b) Engels
(c) Lenin (d) Feuerbach
Ans: (d)


6. Who is the propounder of labour theory of value?
(a) Hobbes (b) Locke
(c) Rousseau (d) Bentham
Ans: (b)


7. Which one of the following is correct regarding the writings of Machiavelli?
(a) Discourses
(b) The Golden Ass
(c) The Art of War
(d) All the above
Ans: (a)


8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List–II (Thinker) (Dominent Concept)
A. Beitz i. Justice as mutual advantage
B. Gauthier ii. Entitlement Theory of Justice
C. Dworkin iii. On Global Justice
D. Nozick iv. On equality
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) iii i iv ii
(c) ii iii i iv
(d) iv i ii iii
Ans: (b)


9. Plato developed his theory of the nature of the ultimate reality explaining the actual world in
(a) The Republic
(b) The Politics
(c) The Laws
(d) The Timaeus
Ans: (d)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): For Rawls the Right is prior to good. Reason (R): The loss of freedom for some is made right by greater good shared by others.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the right explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


11. Identify the correct sequence in ascending order of Lenin’s writings:
i. Left Wing Communism ii. The State and Revolution iii. The Proletarian Revolution and the Renegade Kautsky iv. The War and the Second International Select the correct answer from the
codes given below:
(a) iv, ii, iii, i
(b) i, ii, iii, iv
(c) iii, iv, ii, i
(d) ii, iii, iv, i
Ans: (a)


12. Which one of the following is not included in the well known sayings of Mao?
(a) Weapons are an important factor in war but not the decisive one.
(b) Politics is war without bloodshed.
(c) The party commands the gun and the gun must never be allowed to command the party.
(d) Let a hundred flowers blossom and a hundred schools of thought contend.
Ans: (b)


13. Which one of the following books is not written by Tilak?
(a) The Orion
(b) Arctic Home in Vedas
(c) Gita Rahasya
(d) Life Divine
Ans: (d)


14. Marx’s theory of the state and revolution is taken from
(a) German classical philosophy
(b) British political economy
(c) French revolutionary tradition
(d) American war of independence
Ans: (c)


15. Aristotle devoted himself to a critical study of the ideal states projected by
(a) Phaleas
(b) Hippodamus
(c) Plato
(d) All the above
Ans: (d)


16. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): According to Lucian
W. Pye political development is characterized by equality, capacity and differentiation. Reason (R): A state should attempt to strengthen these aspects.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


17. The process of socialization in Traditional Society is
1
. diffuse
2
. particularistic
3
. ascriptive
4
. instrumental Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 4
(c) 4, 3, 1 (d) 1, 2, 4
Ans: (a)


18. Which one of the following is not a kind of power mentioned by Alvin Tofler in his book Powershift?
(a) Violence
(b) Social structure
(c) Wealth
(d) Knowledge
Ans: (b)


19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List-II (Schools of (Authors) Modernization)
A. Structural School i. Daniel Lerner
B. Normative School ii. G.A. Almond
C. Technological iii. Mahatma School Gandhi
D. Psychological iv. David School Apter
Codes: A B C D
(a) ii iii iv i
(b) ii i iii iv
(c) iii ii iv i
(d) i iii ii iv
Ans: (a)


20. The Presidents and Vice-presidents of the following countries can not seek re-election for a third term.
1
. The US President
2
. The French President
3
. Indian President
4
. Indian Vice-President Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


21. Which one is not the feature of the Presidential form of government of U.S.A.?
(a) Direct election of the President
(b) Fixed terms of offices for the president and legislature
(c) Fusion of power between legislature and executive
(d) President serves as head of the state
Ans: (c)


22. Which one among the following countries, according to Almond and Verba, came closest to their conception of civic culture?
(a) U.S.A. (b) West Germany
(c) Mexico (d) Great Britain
Ans: (d)


23. “Efficiency Record” method for determining the merit for promotion is practised in
(a) The USA
(b) Switzerland
(c) The U.K.
(d) India
Ans: (a)


24. In which of the following countries judges are elected by the people? Select the correct answer from the
codes given below:
i. U.S.A. ii. Switzerland iii. India iv. U.K.
Codes:
(a) i, ii (b) i, ii, iii
(c) ii, iii (d) ii, iii, iv
Ans: (a)


25. In which of the following countries the courts do not have the power of Judicial Review?
i. USA ii. UK iii. France iv. India
Codes:
(a) iii (b) ii and iii
(c) i and iii (d) ii
Ans: (b)


26. Who among the following said “Federalism is obsolescent, it is essentially negative in its effect. It is not suitable for positive action, it is financially expensive due to duplication of work.”?
(a) David Easton
(b) S.P. Huntington
(c) K.C. Wheare
(d) H.J. Laski
Ans: (d)


27. Who among the following has argued that modernization could be associated with a highly differentiated political structure and the diffusion of political power and authority into all spheres of society?
(a) Max Weber
(b) Talcott Parson
(c) S.N. Eisenstadt
(d) Walt W. Rostow
Ans: (c)


28. Consider the following statements about a constitutional government. A constitutional government is
1
. a form of limited government
2
. one where authority is derived from the constitution
3
. one where the constitution and the laws limit the exercise of power
4
. where the head of the state enjoys nominal powers Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (a)


29. Who among the following thinkers gave the concept of “lions” and “foxes”?
(a) Robert Michaels
(b) C. Wright Mill
(c) Vilfred Pareto
(d) Burham
Ans: (c)


30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Parliamentary form of government is the most acceptable system in the entire world today. Reason (R): In the parliamentary system, ministers get their democratic legitimacy from the legislature and are accountable to it.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


31. Which of the following is not related to electoral reforms in India?
(a) Santhanam Committee
(b) Tarkunde Committee
(c) Indrajeet Gupta Committee
(d) Dinesh Goswami Committee
Ans: (a)


32. Who of the following gave the idea of a dominant caste?
(a) Rajni Kothari
(b) Paul R. Brass
(c) M.N. Srinivas
(d) Lloyd I. Rudolph
Ans: (c)


33. Which one of the following states in India has instituted Ombudsman For Local Governments until 2013?
(a) Bihar (b) Kerala
(c) Karnataka (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)


34. Who is the author of “Factional Politics in an Indian State”?
(a) Paul R. Brass
(b) Myron Weiner
(c) James Manor
(d) S.K. Mitra
Ans: (a)


35. Which one of the following pairs are not correctly matched? List-I List-II (Political Parties) (Leaders)
(a) Telangana – Chandra Shekhar Rastriya Rao Samiti
(b) Peoples – Mahbooba Mufti Democratic Party
(c) Bhartiya – Kalyan Singh Janata Party
(d) Shiromani – Navjot Singh Akali Dal Siddhu
Ans: (d)


36. In which one of the following cases the supreme court of India held that both Fundamental Rights and Directive Principles of state policy are equally important and one cannot be sacrificed for the other?
(a) S.R. Bommai v/s Union of India
(b) Balaji v/s State of Mysore
(c) Minerva Mills v/s Union of India
(d) A.K.Gopalan v/s State of Madras
Ans: (c)


37. Which one of the following is arranged in chronological order?
(a) Anandpur sahib resolution, Rajamannar committee report, West Bengal government memorandum, Sarkaria commission report.
(b) Rajamannar committee report, West Bengal government memorandum, Anandpur sahib resolution, Sarkaria commission report.
(c) Sarkaria Commission report, West Bengal government memorandum, Anandpur sahib resolution, Rajamannar committee report.
(d) Rajamannar committee report, Anandpur sahib resolution, West Bengal government memorandum, Sarkaria commission report.
Ans: (d)


38. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Deputy Prime (Government) Ministers)
A. Morarji Desai i. Janata Party
B. Jagjivan Ram ii. Congress
C. Devilal iii. National Democratic Alliance
D. L.K. Advani iv. United Front
Codes: A B C D
(a) i iii ii iv
(b) ii iv iii i
(c) ii i iv iii
(d) iii ii i iv
Ans: (c)


39. Who one of the following was not a member of states reorganization commission, 1953?
(a) Fazl Ali
(b) H.N. Kunzru
(c) V.P. Menon
(d) K.N. Panikkar
Ans: (c)


40. The governor of a state has the power to dismiss a chief minister. Which of the following pairs are not correctly matched? Governor Chief Minister Dismissed
(a) Dharma Vira – Ajoy Mukherjee
(b) Gopal Reddy – Charan Singh
(c) Kumud Joshi – N.T. Rama Rao
(d) Romesh – Kalyan Singh Bhandari
Ans: (c)


41. Who among the following talked about the politics of scarcity in India?
(a) Paul R. Brass
(b) Paul Wallace
(c) Myron Weiner
(d) Morris Jones
Ans: (c)


42. In which case the Supreme Court decided that the confidence of the house in the ministry should be tested on the floor of the house itself?
(a) B.R. Kapoor v/s State of Tamil Nadu
(b) S.R. Bommai v/s Union of India
(c) Jagdambika Pal v/s Union of India
(d) Shamsher Singh v/s State of Punjab
Ans: (b)


43. Different parts of the constitution will act and react on each other and the (supreme) court will have to decide questions arising from such a situation…discharging its duties as perhaps no other court has so far been called upon to do. Whose statement is this?
(a) Justice Patanjali Sastri
(b) Justice Harilal Kania
(c) Justice P.B. Gajendragadkar
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Ans: (b)


44. Which one among the following authorities has the power to declare a caste, race or tribe or part of group within the caste as scheduled castes in relation to a state or union territory?
(a) Prime Minister
(b) Parliament
(c) Judiciary
(d) President of India
Ans: (d)


45. Which one of the following is the chief function of the inter-state council?
(a) To settle inter-state river water disputes
(b) To settle disputes relating to the movement of good between states
(c) To debate on reforming centre state relations
(d) To act as a forum for settling inter-state boundary disputes
Ans: (c)


46. Which one among the following is considered as the first coherent theory of organization?
(a) The Human Relations Theory
(b) Scientific Management Theory
(c) The Systems Theory
(d) The Bureaucracy Theory
Ans: (b)


47. Which one of the following was the first committee to demand constitutional recognition for Panchayats?
(a) Balwantrai Mehta Committee
(b) Ashok Mehta Committee
(c) Santhanam Committee
(d) G.V.K. Rao Committee
Ans: (b)


48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): The Central service officers are not all India service officers, but the nature of their job and postings make them truly all India in character. Reason (R): Unlike officers of the All-India services, central service officer’s do not work under the state governments while working in the states.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


49. Which one of the following is not a function of the UPSC?
(a) Advise the union government on all matters relating to the method of recruitment and principles to be followed in making appointments to civil service.
(b) Advise the government on the suitability of candidates for promotion.
(c) Advise the government on disciplinary matters affecting civil servants.
(d) Advise the government on all matters relating to the transfer of civil servants.
Ans: (d)


50. Name the country which was the first to evolve a sound recruitment system?
(a) Prussia (b) India
(c) China (d) USA
Ans: (c)


51. Which one among the following is described as the ‘corner-stone’ of the whole public personnel structure?
(a) Promotion
(b) Recruitment and selection
(c) Discipline
(d) Morale
Ans: (b)


52. The term ‘spoil system’ applies to:
(a) Guardian bureaucracy
(b) Caste bureaucracy
(c) Patronage bureaucracy
(d) Merit bureaucracy
Ans: (c)


53. Chronologically arrange the correct sequence of the following landmarks in the growth and emergence of New Public Administration:
1
. The minnowbrook conference
2
. The honey report on higher education for public service
3
. The Philadelphia conference on the theory & practices of public administration
4
. Publication of ‘Towards a new public administration: The Minnowbrook perspective’
Codes:
(a) 4, 3, 1, 2 (b) 2, 3, 1, 4
(c) 2, 4, 1, 3 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)


54. Who amongst the following emphasized development administration as an approach?
1
. Riggs 2. Fainsod
3
. Heady 4. Weidner Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


55. Which of the following political rights are not available to a civil servant in India?
1
. Expressing a political view
2
. Supporting a political movement
3
. Contributing financially to a political party
4
. Voting in state and national elections Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3
Ans: (c)


56. Which among the following is not a principle of organization?
(a) Collective Responsibility
(b) Hierarchy
(c) Span of Control
(d) Integration
Ans: (a)


57. Who among the following has divided the scope of public administration into administration theory and applied theory?
(a) H. Walker
(b) Ferral Heady
(c) F.A. Nigro
(d) Nicholas Henry
Ans: (a)


58. “Officials make work for each other”. This is said by:
(a) Peter Drucker
(b) Ramsay Muir
(c) Parkinson
(d) H. Finer
Ans: (c)


59. The first country in the world to introduce the right to information was:
(a) Norway (b) USA
(c) Sweden (d) Finland
Ans: (c)


60. Which one among the following statements is false?
(a) The first hour of every parliament day is reserved for questions.
(b) Zero hour is a typical Indian innovation in the field of parliamentary practice.
(c) New public administration is an uniquely American phenomenon.
(d) Judicial control over administrative acts stems from natural law.
Ans: (d)


61. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Approaches- (Feminist Feminism) thinkers)
A. Critical Theory i. Elisabeth Prugl
B. Social ii. Chandra Constructivism Mohanty
C. Post iii. Sandra Structuralism Whiteworth
D. Post iv. Charlotte Colonialism Hooper
Codes: A B C D
(a) iv iii ii i
(b) i ii iii iv
(c) ii iv i iii
(d) iii i iv ii
Ans: (d)


62. Globalization signifies which of the following:
(a) Time-space compression
(b) The integration of the worldeconomy
(c) The growth of supra-territorial relations between people
(d) All the above
Ans: (d)


63. Who said the following “In crucial situations, however the ultimate concern of states is not for power but for security”?
(a) Thomas Schelling
(b) Kenneth Waltz
(c) Barry Buzan
(d) John Mearshemier
Ans: (b)


64. Institutionalist approach of international political economy draws on theories from
(a) Incentive structures
(b) Delegation and agency
(c) Historical factors
(d) Sociological factors
Ans: (b)


65. Who has proposed a three tiered conception of international law based on Moravsik’s new liberalism?
(a) M. Byers
(b) A.M. Slaughter
(c) Koskenniemi
(d) A. Guzman
Ans: (b)


66. Identify the correct sequence of the process as recommended by the seminal report, ‘An Agenda for Peace’ (1992)
i. Peace keeping ii. Preventive diplomacy iii. Peace building iv. Peace making
Codes:
(a) ii, iv, i, iii (b) i, ii, iii, iv
(c) iii, i, iv, ii (d) iv, iii, ii, i
Ans: (a)


67. Who said that ‘the United States is not simply a superpower; it is a hyper power’?
(a) Hubart Vedrine
(b) Robert Gates
(c) Richard Haas
(d) Paul Kennedy
Ans: (a)


68. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (UN conference (Issues) place)
A. Rio de i. Population Janeiro (1992)
B. Vienna (1993) ii. Women
C. Cairo (1994) iii. Human Rights
D. Beijing (1995) iv. Environment
Codes: A B C D
(a) i iv ii iii
(b) ii i iii iv
(c) iii ii iv i
(d) iv iii i ii
Ans: (d)


69. Bay of pigs is associated with which crisis during the cold war?
(a) Cuban Missile
(b) Hungary
(c) Korea
(d) Suez Canal
Ans: (a)


70. Black widows are women terrorists. To which country do they belongs?
(a) Palestine (b) Chechenya
(c) Sri Lanka (d) Lebanon
Ans: (b)


71. Chronologically arrange the following treaties on environment in the correct ascending order
i. UN Law of the Sea ii. Kyoto Protocol iii. Antarctic Treaty iv. Cartogena protocol on Biosafety
Codes:
(a) iii, i, ii, iv (b) ii, iv, i, iii
(c) iv, ii, iii, i (d) i, iii, iv, ii
Ans: (a)


72. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Books)
A. S.D. Muni i. Crossing the Rubicon
B. C. Rajamohan ii. Anatomy of a flawed Inheritance/ Indo Pak relations
C. Urmila Phadnis iii. Pangs of proximity
D. J.N. Dixit iv. Ethnicity and nationbuilding in South Asia
Codes: A B C D
(a) iii i iv ii
(b) ii i iii iv
(c) i ii iv iii
(d) iv iii ii i
Ans: (a)


73. India’s tryst with Asia was enunciated in the vision of engagement which was articulated by:
(a) Indira Gandhi
(b) Sardar Patel
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (d)


74. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): The factors and forces that constrained Nehru’s India from playing its legitimate role in Asia have either been mitigated to an extent, or redefined. Reason (R): The end of the cold war and expansion of the strategic space for India to pursue its national interests has widened.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


75. When did the United Nations general assembly resolution 2832 on the declaration of the Indian Ocean as a zone of peace, adopt?
(a) 1970
(b) 1971
(c) 1972
(d) 1973
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *