NET Political Science Previous Year Paper-III (December-2015)

1. Who among the following referred to the ‘decline’ of political theory?
(A) David Easton and Alfred Cobbon
(B) Lasslett and Robert Dahl
(C) Will Durant
(D) Nathenial Hawthorn
(a) (B) and (C) (b) (C) and (D)
(c) (A) and (C) (d) (A) and (B)
Ans: (*)


2. Which of the following statements are true regarding Political theory?
(A) It accepts scientism and repudiates the normativism.
(B) It synthesises political philosophy and scientific enquiry of political phenomenon.
(C) It is structural and institutional and examines the logic and basis of political institutions and organizations.
(D) Political theory is philosophical as well as scientific, normative as well as empirical evaluative as well as explanatory; historical as well as analytical. Choose the correct answers from the below:
(a) (A) and (D) (b) (B) and (C)
(c) (D) only (d) (C) and (D)
Ans: (c)


3. Which of the following is true of modern liberalism?
(A) Freedom of the individual as against the authority of the state.
(B) Recognise the importance of group.
(C) Supports the limited role of the state.
(D) Supports the state regulation to safeguard the weak. Choose the correct answer.
(a) (A) and (C) (b) (B) and (D)
(c) (A) and (D) (d) (C) and (D)
Ans: (b)


4. Which of the following statements relating to Maos theory of contradictions are true?
(A) Contradictions are universal in all times and in all societies.
(B) Antagonistic contradictions exist among the hostile classes in terms of ownership of productive forces.
(C) Non-antagonistic contradictions could exist among people which could be resolved without resorting to violence.
(D) Contradictions have no place in a socialist system. Choose the correct answer from the below:
(a) (D) and (A)
(b) (B) and (D)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (c)


5. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): For John Locke, Natural Rights are a product of nature. Reason (R): State has to protect and safeguard these rights.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the right explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


6. Which of the following is not true of Aristotle’s theory of state?
(A) Organic conception of State.
(B) State as a magnified individual.
(C) Rights of the individual can exist only as a member of the state.
(D) There is no conflict between the end of the individual and end of the state. Choose the correct answer:
(a) (A) and (B) (b) (D) and (C)
(c) (C) only (d) (D) only
Ans: (c)


7. Machiavelli is regarded as the first modern political thinker because of:
(a) Separation of ethics and religion from politics.
(b) Forerunner of nation state.
(c) Represented the spirit of renaissance.
(d) Subordination of Church to state.
Ans: (a)


8. Which one of the following statements of Hobbes was wrong?
(a) State of Nature was pre-political and pre-social.
(b) Sovereign was a party to the contract.
(c) Human nature was dominated by acquisitive instinct, possessive instinct and love of glory.
(d) Man in the state of Nature was solitary, nasty, brutish and short.
Ans: (b)


9. John Lockes contribution chiefly lies in his:
(A) Consent theory.
(B) Limited Government.
(C) Theory of state as a corporate body.
(D) Organic conception of state. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (D) (b) (A) and (C)
(c) (B) and (C) (d) (A) and (B)
Ans: (d)


10. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Concepts) (Thinker’s)
(A) Veil of (i) Karl Popper Ignorance
(B) Alienation (ii) Robert Nozic
(C) Piecemeal (iii) John Rawls Social engineering
(D) Nigh (iv) Karl Marxt Watchman State
Codes: A B C D
(a) (i) (iv) (ii) (iii)
(b) (ii) (i) (iii) (iv)
(c) (iii) (iv) (i) (ii)
(d) (iv) (iii) (ii) (i)
Ans: (c)


11. “Man must eat before he thinks. To eat he must produce. Production is a basic activity”. Who said this?
(a) Mao
(b) Rosa Luxumburg
(c) Luis Althusser
(d) Karl Marx
Ans: (d)


12. Which of the following thinkers held the view that the probable mischiefs of obedience are less than the probable mischiefs of resistence.
(a) J.S. Mill (b) James Mill
(c) Bentham (d) Black stone
Ans: (c)


13. Dialectical materialism of Karl Marx postulates that:
(A) Matter is in a state of motion.
(B) Motion in the matter is due to the pressure of environment.
(C) Law of transformation is both quantitative and qualitative.
(D) Conflict in matter is continuous and endless. Identify the correct answer:
(a) (A), (B) and (D)
(b) (A) and (C)
(c) (B) and (D)
(d) (C) and (D)
Ans: (a)


14. Which of the following statement is correct regarding J.S. Mill?
(A) State is justified in confirming itself to limited functions
(B) Welfare policies are more important.
(C) State intervention into ‘selfregarding’ action.
(D) State intervention into ‘other regarding action’ is justified. Choose the correct answer:
(a) (B) and (C) (b) (A) and (B)
(c) (A) only (d) (D) only
Ans: (*)


15. Which of the following is true regarding Gandhian concept of ‘Sarvodaya’?
(A) Welfare of the majority of people
(B) Government by the majority party
(C) Protection of the minorities
(D) Welfare of all sections of the society Choose the correct answer from the below:
(a) (A) and (C) (b) (A) and (B)
(c) (D) only (d) (B) only
Ans: (c)


16. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) Charter Act (i) Separate of 1813 electorate
(B) Charter Act (ii) Abolition of of 1833 the trade monopoly of East India Company
(C) The Govern- (iii) Complete ment of India abolition of Act, 1858 monopoly in trade by East India Company
(D) Government (iv) Secretary of India Act, of State for 1909 India
Codes: A B C D
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (ii) (iii) (iv) (i)
(c) (i) (iv) (iii) (ii)
(d) (iv) (ii) (iii) (i)
Ans: (b)


17. Who presided over the All Party Conference (1928)?
(a) Pt. Motilal Nehru
(b) Dr. M.A. Ansari
(c) Madan Mohan Malviya
(d) C.R. Das
Ans: (a)


18. Which of the following statements are correct? Select your answer from
codes given below:
(A) The Union of India has power to issue directions to a state to ensure compliance with the laws.
(B) In case of failure, the President may assume to himself all the functions of the Government of that state.
(C) The Governor of a state is appointed by the President and holds office during his pleasure.
(D) The Governor is not responsible to state.
Codes:
(a) (A), (C) and (D)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


19. Which of the following is not recognised as a ‘tension’ area in Indian federation?
(A) Inter-State Council
(B) Article 356
(C) Role of the Governor
(D) Union-State Financial Relations Choose the correct answer:
(a) (A) and (D) (b) (D) only
(c) (A) only (d) (C) and (D)
Ans: (c)


20. 74th Constitutional Amendment Act of 1992 does not apply to the scheduled areas in the states of:
(A) Rajasthan
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Odisha Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (B) and (C)
(b) (C) and (D)
(c) (A), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (a)


21. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Movements) (Personalities)
(A) Chipko (i) Medha Patker movement
(B) Narmada (ii) K. Chandra- Bachao sekhar Rao Andolan
(C) Right to (iii) Sunder Lal Information Bahuguna movement
(D) Telangana (iv) Aruna Roy movement
Codes: A B C D
(a) (iv) (i) (ii) (iii)
(b) (iii) (i) (iv) (ii)
(c) (ii) (iii) (i) (iv)
(d) (i) (ii) (iv) (iii)
Ans: (b)


22. Arrange the following Vice- Presidents of India in chronological order and select the correct answer from the
codes given below:
(A) K.R. Narayanan
(B) Gopal Swarup Pathak
(C) Krishan Kant
(D) Justice Mohammad Hidayatullah
Codes:
(a) (D), (B), (A), (C)
(b) (B), (D), (C), (A)
(c) (D), (B), (C), (A)
(d) (B), (D), (A), (C)
Ans: (d)


23. Which of the following pairs showing the state and dominant caste is not correct?
(a) Punjab – Jat Sikh
(b) Rajasthan – Rajput
(c) Kerala – Velma
(d) Karnataka – Lingayat
Ans: (c)


24. Who among following classifies regional movements in India in terms of ‘ethnic’ and ‘nativist’ movements?
(a) Sajal Basu (b) Myron Weiner
(c) James Manor (d) Rob Jenkivs
Ans: (b)


25. When was Inter-State Council under Article 263 of the constitution of India set up in India?
(a) 1961 (b) 1972
(c) 1990 (d) 1998
Ans: (c)


26. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Student (Party Organization) Affiliation)
(A) Akhil Bharatiya (i) CPI Vidyarthi Parishad
(B) All Indian student (ii) CPIM federation
(C) National Students (iii) BJP Union of India
(D) Students (iv) Congress Federation of (I) India
Codes: A B C D
(a) (i) (iii) (iv) (ii)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (iii) (i) (iv) (ii)
(d) (ii) (iv) (i) (iii)
Ans: (c)


27. Since when consensus has emerged in India that the post of Deputy Speaker should go to opposition party?
(a) 1984 (b) 1989
(c) 1996 (d) 2001
Ans: (c)


28. Match the following and select the correct pairs: List–I List–II (Authors) (Books)
(A) Selig G. (i) Green Harrison Revolution in India
(B) Rudolf and (ii) Indian Rudolf Paradox
(C) Frankline (iii) In pursuit of Frankel Laxmi: The political Economy of the Indian State
(D) Myron (iv) India: The Weiner Most Dangerous Decades
Codes: A B C D
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (i) (ii) (iv) (iii)
(c) (iv) (iii) (i) (ii)
(d) (iii) (iv) (ii) (i)
Ans: (c)


29. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) S.P. Gupta (i) Taj Pollution Vs Union of India
(B) M.C. Mehta (ii) Basic Vs Union Structure of India
(C) Keshavanand (iii) Judges Bharti Vs Transfer The State of Kerala
(D) Common (iv) Petrol cause Vs Pump Union Allotment of India
Codes: A B C D
(a) (iii) (i) (ii) (iv)
(b) (iv) (ii) (i) (iii)
(c) (ii) (iv) (iii) (i)
(d) (i) (iii) (iv) (ii)
Ans: (a)


30. Which one of the following Acts has been made under Article 34 of the Indian Constitution?
(a) The Army Act
(b) The Armed Forces Special Power Act (AFSPA)
(c) The Border Security Force Act
(d) The Navy Act
Ans: (b)


31. Which of the following statements is not correct?
(a) The U.S. House of Representatives is weaker than the British House of Commons.
(b) The House of Representatives is weaker than Senate.
(c) U.S. Executive is not accountable to U.S. Legislature.
(d) The House of Representatives has overshadowed the American senate.
Ans: (d)


32. Which one of the following statements is not correct?
(a) Swiss federal legislature is bicameral.
(b) The Lower House is called the National Council.
(c) The Upper House is called Council of states.
(d) The qualification of voters and candidate is decided by National Council.
Ans: (d)


33. Which one of the following is not a feature of United Kingdom judiciary?
(a) Based on common law tradition.
(b) Devolution to Scotland have given more scope to a traditionally restrained Judiciary.
(c) Devolution to Wales have given more scope to a traditionally restrained Judiciary.
(d) Judges of Higher Courts are appointed by the Crown on the recommendations of the House of Commons.
Ans: (d)


34. The Magna Carta, the Glorious Revolution and the writings of John Locke all contributed to the strengthening of Great Britain:
(a) Absolute Monarchy
(b) Ethnic Rivalaries
(c) Parliamentary Democracy
(d) Imperialist Policies
Ans: (c)


35. Which one of following is correct?
(a) K.C. Wheare: The English Constitution
(b) Robert Michel: Iron Law of Oligarchy
(c) G.Savtori: Moderate and Extreme Multi Party System
(d) Bagehot: Party Politics
Ans: (b)


36. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) Pareto (i) Circulation of elites
(B) Mosca (ii) History is a graveyard of aristocracies
(C) Michels (iii) Theory of the masses
(D) Gasset (iv) Iron Law of Oligarchy
Codes: A B C D
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (ii) (i) (iv) (iii)
(c) (i) (ii) (iv) (iii)
(d) (i) (iii) (iv) (ii)
Ans: (b)


37. Political institutionalisation involves:
(A) Political mobilisation
(B) Political integration
(C) Political representation
(D) Political Fragmentation Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B), (C)
(b) (A), (B), (C),(D)
(c) (A), (D)
(d) (C), (D)
Ans: (a)


38. Which countries were the basis of the study of Almond and Verba’s ‘Civic Culture’?
(a) Chile, US, UK, France, Spain
(b) US, France, Mexico, Italy, Germany
(c) Mexico, Germany, Italy, US, UK
(d) US, UK, Chile, Mexico, Spain
Ans: (c)


39. The five stages of economic growth proposed by W.W. Rostow are:
(a) Traditional society, mercantile capitalism, industrial capitalism, financial capitalism, globalisation.
(b) Preconditions for take-off, takeoff, maturing of industry, industrial capitalism, full employment.
(c) Traditional society, preconditions for take-off, take-off, drive to maturity, the epoch of high mass consumption.
(d) Preconditions for take-off, mechanisation, industrialisation, take-off, financial capitalism.
Ans: (c)


40. Which world leader gave a special concept of ‘Development’ after the Second World War?
(a) Franklin Delano Roosevelt
(b) Harry Truman
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Winston Churchill
Ans: (b)


41. What are the three types of political culture according to Almond and Verba’s study ‘Civic Culture’?
(a) Parochial, subject, participant
(b) Citizen, communal, democratic
(c) Associative, adjudicative, parochial
(d) Feudal, semi-feudal, democratic
Ans: (a)


42. Choose the correct answer from the
codes given below: Arrange the steps in the working of the general system of Proportional Representation in the correct sequence:
(A) the candidates are arranged in order of the votes they receive.
(B) each party puts up a list of candidates equal to the number of seats being fought.
(C) the leftover votes, or remainder votes are divided up between the candidates.
(D) Lists can be closed or open, open lists allow votes to indicate individual candidate preferences and vote for individual candidates.
(a) (A), (B), (C), (D)
(b) (C), (B), (D), (A)
(c) (B), (D), (A), (C)
(d) (D), (B), (C), (A)
Ans: (c)


43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reasoning (R). Choose the correct answer using the
codes given below: Assertion (A):
Only when power is combined with authority does it have legitimacy. Reasoning (R): Power is the use of force over others.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (b)


44. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Author) (Title of book)
(A) Gane (i) Europe in Beinton Revolutions
(B) Ted Gurr (ii) Anatomy of a Revolution
(C) Charles Tilly (iii) States and Revolutions
(D) Theda (iv) Why Men Skocpol Rebel
Codes: A B C D
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iv) (ii) (i) (iii)
(d) (iii) (ii) (iv) (i)
Ans: (b)


45. Tick the correct option from the
codes given below: The theories of modernisation were criticised by:
(A) dependency theories
(B) liberal theories
(C) underdevelopment theories
(D) world-systems theories
Codes:
(a) (A), (B), (C), (D)
(b) (A), (B), (C)
(c) (A), (C), (D)
(d) (B), (D)
Ans: (c)


46. Who among the following do not make a distinction between public and private administration?
(A) Henri Fayol
(B) M.P. Follet
(C) Luther Gulick
(D) L. Urwick Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


47. Who among the following laid down ‘Seven principles of organisation’?
(a) Gulick and Urwick
(b) Mary P.Follet
(c) Henri Fayol
(d) F.W.Taylor
Ans: (a)


48. Which one of the following is not a principle of organisation?
(a) Hierarchy
(b) Span of Control
(c) Unity of command
(d) Staffing
Ans: (d)


49. The literature on new public administration lays emphasis on:
(A) Relevance (B) Values
(C) Equity (D) Change Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (B)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


50. In an informal organisation, authority always flows:
(a) upwards
(b) downwards
(c) upwards and across
(d) across and downwards
Ans: (d)


51. Garbage Can Model was developed by:
(A) Michael D. Cohen
(B) James G. March
(C) Peter Drucker
(D) Johan P. Olsen Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (D)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (B), (C) and (D)
Ans: (b)


52. The traditional home of patronage bureaucracy is:
(a) U.K. (b) U.S.A.
(c) China (d) France
Ans: (b)


53. Who among the following coined the term ‘representative bureaucracy’?
(a) Donald Kingsley
(b) Peter Blau
(c) Max Weber
(d) Martin Albrow
Ans: (a)


54. Which one of the following was the first country to enact a Law- Freedom of the Press Act-as early as in 1766?
(a) U.K. (b) U.S.A.
(c) Sweden (d) Denmark
Ans: (c)


55. Which of the following statements about Gender Budgeting are correct?
(A) It is a separate budget.
(B) It is passed along with the general budget.
(C) It seeks to translate gender commitments into budget commitments.
(D) It addresses the needs of women in the areas of education, health, employment, etc. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (C) (b) (B) and (D)
(c) (A) and (D) (d) (C) and (D)
Ans: (d)


56. Which of the following are the compulsory provisions of the 73rd Constitutional Amendment Act (1992)?
(A) Indirect election to the post of Chairperson of Panchayats at the intermediate level.
(B) Reservation of one-third seats for women.
(C) Reservation of seats for backward classes.
(D) Constitution of a state Finance Commission. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (C)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (c)


57. Which of the following statements is not correct?
(a) India is a signatory to the UN Convention against corruption.
(b) India ranked 95th out of 178 countries according to the Transparency International’s Index.
(c) Lokpal and Lokayukta Bill was first introduced in Parliament in 1986.
(d) Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of Santhanam Committee.
Ans: (c)


58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below. Assertion (A):
The ambit of RTI Act needs to be widened. Reason (R): At present, there is trend toward privatisation and outsourcing of many erstwhile government activities.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


59. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below. Assertion (A):
Authority and responsibility are the two sides of the same coin. Reason (R): Authority is divisible, responsibility is not.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are correct but
(R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (b)


60. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
The concept of development administration is of recent origin. Reason (R): Many countries became independent after World War II.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


61. Which of the following terms of International Relationships was coined by Nicholas Onuf in his book-World of our Making?
(a) Realism
(b) Neo-realism
(c) Neo-liberalism
(d) Constructivism
Ans: (d)


62. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Books)
(A) B. Buzan (i) Man, the State and War
(B) I. Hansen (ii) Social Theory of International Politics
(C) K.N. (iii) The Evolution Waltz of International Security Studies
(D) A. Wendt (iv) People, States and Fear
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (i) (ii)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (iv) (i) (ii) (iii)
Ans: (a)


63. Which of the following is not correct regarding W.T.O?
(a) It administers W.T.O. trade agreements.
(b) It acts as a forum for trade negotiations.
(c) It monitors national trade policies.
(d) It supplies technical assistance and training for developing and developed countries.
Ans: (d)


64. Which country is the example of Latent Nuclear Capacity?
(a) India (b) Japan
(c) China (d) North Korea
Ans: (b)


65. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) Counter (i) Types of force nuclear strategy strategy that threatens assets that are valuable to an adversary, such as cities with industrial assets and large populations.
(B) Counter- (ii) International proliferation lawyers who argue that there is a legal right of humanitarian intervention in both UN charter law and customary international law.
(C) Counter- (iii) Term used restrictionist to describe a variety of efforts to obstruct slow, or roll back nuclear weapons programmes and nuclear proliferation.
(D) Counter (iv) Type of value strategy nuclear strategy that targets an adversary’s military and nuclear capabilities.
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (iv) (iii) (i) (ii)
(c) (ii) (i) (iii) (iv)
(d) (iii) (iv) (i) (ii)
Ans: (a)


66. Who is given credit to coin the term-Soft Power?
(a) Joseph Nye
(b) N. Alarcon
(c) A. J. Bellamy
(d) S. Chesterman
Ans: (a)


67. Marshall Plan, 1947 was also formally known as:
(a) European Reconstruction Programme
(b) European Revival Plan
(c) European Recovery Programme
(d) European Restrengthening Plan
Ans: (c)


68. According to K.J. Holsti, which one of the following is not a feature of the contemporary state system?
(a) The rise in the number and type of states.
(b) The great potential for destruction by those who possess nuclear weapons and modern delivery systems.
(c) The predominant position of influences that has been achieved by the three essentially non- European states: Russia, China and the United States.
(d) The large number of states are keen to join political and economic alliances.
Ans: (d)


69. The Principal purpose of India’s foreign policy vis-a-vis the UN is to pursue three closely related goals. Which of the following is not included among them?
(a) A significant role in the shaping of international relations in the 21st century.
(b) A movement towards a nonviolent and humane international system.
(c) The promotion of conditions for a sustainable and relatively equitable pattern of international development.
(d) To help UN to develop its own financial resources.
Ans: (d)


70. Which of the following is not included in the Doctrine of Panchsheel, 1954?
(a) Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignity.
(b) Not to develop nuclear weapons.
(c) Equality and mutual benefit.
(d) Peaceful Co-existence.
Ans: (b)


71. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Regional (Region) Organisations)
(A) OSCE (i) Europe
(B) V4 (ii) Eurasia
(C) BSEC (iii) Euro-Atlantic
(D) NAFTA (iv) North America
Codes: A B C D
(a) (iii) (i) (ii) (iv)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (ii) (i) (iv) (iii)
Ans: (a)


72. The roots of newly emerging forces of globalisation have been traced in specific economic and political developments in the late 1980s or early 1990s. Which of the following can not be included in this category?
(a) The end of Cold War.
(b) Testing of nuclear devices by India and Pakistan in 1998.
(c) Dismantling of state socialism in the USSR.
(d) The collapse of the Berlin wall.
Ans: (b)


73. Who among the following is associated with Democratic Peace Theory?
(a) Kenneth Waltz
(b) Michael Doyle
(c) Jackson and Sorenson
(d) John Mearsheimer
Ans: (b)


74. In which country did Saudi Arabia militarily intervene in March, 2015?
(a) United Arab Emirates
(b) Yemen
(c) Egypt
(d) Kuwait
Ans: (b)


75. Which of the following are organs of organisation of American States?
(A) Secretariat
(B) The Inter-American Conference
(C) The treaty of consultation of Ministers of Foreign Affairs
(D) The Council Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *