NET Political Science Previous Year Paper-III (December-2014)

1. Who among the following said that “Political theory is, quite simply, man’s attempt to consciously understand and solve the problems of his group life and organization”?
(a) Ernest Barker
(b) G.H. Sabine
(c) Leo Strauss
(d) David Easton
Ans: (b)


2. Who of the following lamented the ‘death’ of political philosophy?
(a) Robert Dahl
(b) Peter Laslett
(c) Peter Winch
(d) David Easton
Ans: (b)


3. Which one of the following answers is incorrect regarding neoliberalism?
(a) Neo-liberal vision largely evolved during the governments of Ronald Reagan and Margaret Thatcher.
(b) It attacked the Keynesian notion of the international economic order.
(c) It emerged as a total negation of Laissez-faire economics.
(d) Its emphasis is on free markets and liberal reforms.
Ans: (c)


4. Which one of the following answers is correct regarding Post-Marxism?
(a) The working class has not evolved into a revolutionary movement.
(b) Economic class interests are relatively autonomous from ideology and politics.
(c) The working class holds no basic position within socialism.
(d) All the above
Ans: (d)


5. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Dominant Concept)
A. Thomas i. Distributive Pogge Justice
B. Michael ii. Communitarian Walzer Perspective of Justice
C. Susan Moller iii. Feminist Okin Conception of Justice
D. John Rawls iv. Global Justice
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) iv ii iii i
(c) ii iii i iv
(d) i ii iv iii
Ans: (b)


6. Which one of the following statements is incorrect regarding political ideology?
(a) It is a belief system which helps to structure how the world is understood and explained.
(b) It is a set of ideas which provides the basis for some kind of political action.
(c) It is an action-oriented belief system.
(d) Political ideology is not the same thing as political theory.
Ans: (*)


7. Who of the following said “Lenin’s party was designed to be an elite, a minority chosen for intellectual and moral superiority, the most advanced part of the working class and so its vanguard”.?
(a) C.B. MacPherson
(b) D. McLellan
(c) G.H. Sabine
(d) R. Miliband
Ans: (c)


8. Nocturnal Council finds a mention in Plato’s
(a) The Republic
(b) The Statesman
(c) The Laws
(d) None of the above
Ans: (c)


9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R): Assertion (A): For Aristotle the authority of a constitutional ruler over his subjects is quite different from that of a master over his slaves. Reason (R): Because the slave is inferior from birth and incapable of ruling himself.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


10. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Books)
A. Willmoore i. John Locke, Kendall A Biography
B. J.W. Gough ii. John Locke and the Doctrine of Majority-rule
C. M.W. iii. John Locke’s Cranston Political Philosophy
D. Richard iv. Locke on Peace Cox and War
Codes: A B C D
(a) ii iii i iv
(b) i ii iv iii
(c) iii iv ii i
(d) iv i iii ii
Ans: (a)


11. For whom of the following, science is the fruit of idle curiosity; philosophy is mere intellectual frippery; the amenities of polite life is tinsel?
(a) Thomas Hobbes
(b) John Locke
(c) J.J. Rousseau
(d) Karl Marx
Ans: (c)


12. Which one of the following is not correct regarding Marx’s theory of alienation?
(a) Alienation from the product
(b) Alienation from the activity of labour
(c) Disalienation from species-being
(d) Alienation of man from man
Ans: (c)


13. Who of the following is of the view that it is not Gandhi who made Satyagraha but it is Satyagraha which made Gandhi the Mahatma?
(a) R.R. Diwakar
(b) C.F. Andrews
(c) G.N. Dhawan
(d) Louis Fisher
Ans: (a)


14. In which of the following countries Narendranath Bhattacharya settled under the name of Manabendra Nath Roy?
(a) Java
(b) United States of America
(c) Germany
(d) Mexico
Ans: (d)


15. Who of the following said that God had appeared to him in prison, placed the Gita in his hands and made him realize the simple truths of the Sanatana Dharma?
(a) Vivekananda
(b) Mahatma Gandhi
(c) Aurobindo Ghose
(d) Savarkar
Ans: (c)


16. Comparative Politics is the study of
(a) institutions and functions
(b) all forms of political activitygovernmental as well as nongovernmental and all political phenomena
(c) political processes
(d) techniques and tools of comparative inquiry
Ans: (b)


17. What is the correct sequence in which the following approaches to the study of ‘Comparative Politics’ emerged?
1
. Philosophical Approach
2
. Systems Approach
3
. New Institutional Approach
4
. Behavioural Approach Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1, 3, 4 and 2 (b) 1, 4, 2 and 3
(c) 1, 2, 4 and 3 (d) 3, 1, 2 and 4
Ans: (b)


18. Identify the correct sequence of the following input functions and select the correct answer from the
codes given below:
1
. Interest-aggregation
2
. Interest-articulation
3
. Political communication
4
. Political socialization and recruitment
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2, 4 and 3
(c) 2, 1, 4 and 3 (d) 4, 2, 1 and 3
Ans: (d)


19. The sociologists who influenced Gabriel Almond in his structural functionalism were
1
. Max Weber
2
. Talcott Parsons
3
. David Truman
4
. Karl Deutsch Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3
Ans: (b)


20. Which of the following statements about the Vice-President of India and Vice-President of America are true?
1
. Both the Vice-Presidents are elected.
2
. Both of them are the presiding officers of their respective upper Houses.
3
. Both the Vice-Presidents are not the members of their respective Houses.
4
. Both of them do not have a casting vote in case of a tie. Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)


21. Which one of the following governmental systems is considered to be the off-spring and successor of the theory of separation of powers?
(a) Swiss (b) American
(c) Indian (d) French
Ans: (b)


22. According to Riggs, lack of balance between equality and capacity is
(a) Developmental syndrome
(b) Developmental trap
(c) Political decay
(d) Goal-changing
Ans: (b)


23. Arrange the following books in order in which they appeared:
1
. Political Order in Changing Societies
2
. The Politics of Modernization
3
. How Europe Underdeveloped Africa
4
. Capitalism and Underdevelopment in Latin America Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 2, 1, 4 and 3 (b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 4 and 3
Ans: (a)


24. Which one of the following articles of the US Constitution vests the executive powers in the President?
(a) Article 1 (b) Article 2
(c) Article 3 (d) Article 4
Ans: (b)


25. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
A. Both Houses have i. America equal powers
B. Upper House is ii. India more powerful than Lower House
C. Lower House is iii. France more powerful than Upper House
D. National Assembly iv. Switzercan overthrow the land government
Codes: A B C D
(a) iv i ii iii
(b) iii ii i iv
(c) iv iii ii i
(d) i ii iii iv
Ans: (a)


26. Consider the following:
1
. Pocket Veto
2
. President message to federal legislature
3
. Caucus system
4
. Pigeon hole-a bill These are the parts of constitutional practice of
(a) Indian Political System
(b) American Political System
(c) The Swiss Political System
(d) The British Political System
Ans: (b)


27. Who among the following former British Prime Ministers belonged to the Labour Party?
1
. Harold Wilson
2
. Edward Heath
3
. John Major
4
. Tony Blair Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1 and 4 (b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (a)


28. The Judges of the US Supreme Court hold office
(a) upto the age of 65 years
(b) upto the age of 70 years
(c) upto the age of 75 years
(d) until death or resignation or removal by the Congress
Ans: (d)


29. Which one of the following Federal Courts has the power to declare laws passed by the state or the constituent unit of the federation invalid but not the federal laws?
(a) The Supreme Court of America
(b) The Supreme Court of India
(c) The Swiss Federal Tribunal
(d) The French Superior Courts
Ans: (c)


30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
The British Parliament is sovereign. Reason (R): The Queen in England is a nominal head of the State.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


31. “Since Indians wish to unite and develop a common culture, it is the bounden duty of all Indians to own up Hindi as their language… Any Indian who does not accept this proposal…, has no right to be Indian.” Who among the following said this?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Bala Saheb Deoras
(c) Dr. K.M. Munshi
(d) Seth Govind Das
Ans: (a)


32. Who has described Indian society as ‘Apolitical Society’?
(a) Rajni Kothari
(b) Morris Jones
(c) Stanley Kochanak
(d) Paul R. Brass
Ans: (a)


33. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (States) (Chief Ministers [2014])
A. Arunachal i. T.R. Pradesh Zeliang
B. Mizoram ii. Lal Thanhawla
C. Nagaland iii. Manik Sarkar
D. Tripura iv. Nabam Tuke
Codes: A B C D
(a) ii i iv iii
(b) iv ii i iii
(c) iii iv ii i
(d) i iii iv ii
Ans: (b)


34. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Features of Indian (Sources) Constitution)
A. Judicial Review, i. British Fundamental Rights
B. Single Citizenship ii. Irish
C. Nomination of iii. Canadian Members to Rajya Sabha
D. Residuary Powers iv. American
Codes: A B C D
(a) iv i ii iii
(b) iii ii i iv
(c) ii iii iv i
(d) i iv iii ii
Ans: (a)


35. In which of the following Acts the provincial subjects were divided into transferred and reserved subjects?
(a) Indian Council’s Act, 1892
(b) Indian Council’s Act, 1909
(c) Montague Chelmsford Reforms Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (c)


36. Who of the following gave the idea of ‘Saintly Idiom’ in Indian politics?
(a) Jayaprakash Narayan
(b) Rajni Kothari
(c) Morris Jones
(d) James Manor
Ans: (c)


37. Arrange the following in chronological order:
i. Navnirvan Movement in Gujarat ii. Formation of Maharashtra as a State iii. Split of the Communist Party of India iv. Formation of Janata Party
Codes:
(a) i, iii, ii, iv
(b) iii, ii, i, iv
(c) ii, iii, iv, i
(d) ii, iii, i, iv
Ans: (d)


38. Who describes social movements as ‘non-party political formations’?
(a) Ramchandra Guha
(b) Rajni Kothari
(c) Partha Chatterjee
(d) T.K. Oommen
Ans: (b)


39. Arrange the following in chronological sequence:
i. Naxalite Movement ii. Sarvodaya Movement iii. Narmada Bachao Andolan iv. Chipko Movement
Codes:
(a) i, iii, ii, iv
(b) ii, i, iv, iii
(c) iv, ii, i, iii
(d) ii, iv, iii, i
Ans: (b)


40. Who among the following was a member of the Justice J.S. Verma Committee constituted following Nirbhaya case?
(a) Justice Fatima Beevi
(b) Justice Leila Seth
(c) Justice Gyan Sudha Mishra
(d) Justice G. Rohini
Ans: (b)


41. Which one of the following is not the function of the Election Commission of India?
(a) Conduct of election to Parliament, State Legislatures, President and Vice-President
(b) Preparation of electoral rolls
(c) Counting of votes and declaration of results
(d) Declaring an election void
Ans: (d)


42. On which date National Integration Day is celebrated in India?
(a) 14th November
(b) 19th November
(c) 10th December
(d) 30th October
Ans: (b)


43. Which one of the following principles did not emerge out of Bommai case in relation to Article 356?
(a) Proclamation issued under Art. 356 is subject to judicial review.
(b) State Assembly should be dissolved only after the approval of proclamation by Parliament.
(c) If a new political party assumes power at the Centre, it has the authority to dismiss Ministries formed by other parties in the States.
(d) The Court may require the Union Government to disclose the materials on the basis of which Art. 356 was invoked.
Ans: (c)


44. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Committees of (Number of Parliament) Members)
A. Public Accounts i. 45 Committee
B. Estimates Committee ii. 22
C. Department related iii. 15 Parliamentary Standing Committee
D. Rules Committee of iv. 30 Lok Sabha
Codes: A B C D
(a) iii ii iv i
(b) ii iv i iii
(c) i iii ii iv
(d) iv i iii ii
Ans: (b)


45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): The Courts follow the principle of natural justice while deciding cases. Reason (R): Justice should not only be done but should manifestly and undoubtedly be seen to be done.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


46. The post 1970 phase in the development of Public Administration was characterized by
(a) Status-quoism
(b) Stability
(c) Development theory
(d) Value orientation
Ans: (d)


47. What was he referring to when Mooney said ‘conferring of specified authority by a higher authority’?
(a) Division of powers
(b) Responsibility
(c) Conferring authority
(d) Delegation
Ans: (d)


48. Which one of the following was not in the list of functional requisites for any society, given by Fred W. Riggs?
(a) Economic
(b) Administrative
(c) Political
(d) Communicational
Ans: (b)


49. Which one of the following is not a stage in decision-making process given by Herbert Simon?
(a) Intelligence activity
(b) Speculative activity
(c) Choice activity
(d) Design activity
Ans: (b)


50. Which one of the following is not one of the styles of leadership given by Likert?
(a) Exploitative authoritative
(b) Benevolent authoritative
(c) Cooperative authoritative
(d) Participative
Ans: (c)


51. Choose the correct
code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below: Assertion (A):
To be valid and part of a science of public administration, hypothesis developed in the American cultural context should be tested in cross-cultural settings. Reason (R): Comparative study has brought Politics and Public Administration closer to each other.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


52. What is the name of the Committee in Britain that takes up voting of demands and of taxes (revenue part)?
(a) Appropriation Committee
(b) Committee of Ways and Means
(c) Committee of Supply
(d) Estimates Committee
Ans: (b)


53. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Books) (Authors)
A. The Administrative i. Ordway State Tead
B. The Art of ii. Piffner Administration and Presthus
C. Public Admini- iii. Dwight stration Waldo
D. Organization and iv. Seckler- Management Hudson
Codes: A B C D
(a) i iii iv ii
(b) iv ii iii i
(c) iii i ii iv
(d) ii iv i iii
Ans: (c)


54. ‘Rule of Lapse’ is essential for the effective financial control by the
(a) Estimates Committee
(b) Parliament
(c) Department of Expenditure
(d) Public Accounts Committee
Ans: (b)


55. Desk Officer System in the ministries of government of India had the following advantages:
1
. Speedy disposal of cases
2
. Dual records were available
3
. Reduced expenditure
4
. Qualitative improvement Choose the correct answer from the
code given below:
(a) 1, 2, 4 (b) 1, 2, 3
(c) 1, 3, 4 (d) 2, 3, 4
Ans: (c)


56. Which one of the following institutions was established in India on the recommendations of Paul A. Appleby?
(a) L.B.S. Academy of Administration
(b) Indian Institute of Public Administration
(c) Indian Council of Social Science Research
(d) Indian Police Academy
Ans: (b)


57. Arrange the following in correct chronological sequence in the stages of performance budgeting:
(a) Objectives – Classification – Analysis – Evaluation
(b) Analysis – Objectives – Evaluation – Classification
(c) Classification – Analysis – Objectives – Evaluation
(d) Object ives – Anal y s is – Classification – Evaluation
Ans: (d)


58. Public Service Commissions for the Union and States in India are created under which Article of the Constitution?
(a) 268
(b) 315
(c) 312
(d) 371(A)
Ans: (b)


59. Which one of the following was not recommended for Panchayatiraj by Thungon Committee?
(a) Constitutional Status
(b) Planning at Zila Parishad Level
(c) Dist. Collector to be Chief Executive of Zila Parishad
(d) Three Year Term
Ans: (c)


60. Match List–I with List–II and select the correct answer with the help of the
code given below: List–I List–II (Acts/Agencies) (Year)
A. All-India Services i. 1941 (Conduct) Rules
B. Central Bureau of ii. 1860 Investigation
C. Indian Penal iii. 1963 Code
D. Special Police iv. 1954 Establishment
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) iv iii ii i
(c) iii i iv ii
(d) i iv ii iii
Ans: (b)


61. Match List–I with List–II and select the answer from the
codes given below: List–I List–II (Statements) (Scholar)
A. “There is no i. Haushofer possibility of drawing a sharp line between the will to live and the will to power.”
B. “In its essence ii. Hans power is an Morgentindivisible whole.” hau
C. “For military iii. Reinhold reasons a state Neibuhr should be economically self sufficient.”
D. “The struggle for iv. E.H. Carr power is universal in time and space and is an undeniable fact of experience.”
Codes: A B C D
(a) i iii iv ii
(b) iii iv i ii
(c) ii iii i iv
(d) i ii iv iii
Ans: (b)


62. Arrange the following in their chronological sequence and choose your answer from the
codes given below:
i. Churchill’s Fulton Speech ii. Launching of the African Union iii. A treaty to create South East Asian Nuclear weapon free zone iv. Recognition of South Sudan as a sovereign State and 193rd member of the U.N.
Codes:
(a) i, ii, iii, iv
(b) i, iii, ii, iv
(c) i, iv, ii, iii
(d) iv, iii, i, ii
Ans: (b)


63. Which one of the following statements regarding realism are true?
i. Thucydides is called the first classical realist. ii. Power is the key to international politics. iii. The main goal of states is survival. iv. All states do not posses power to inflict some harm on its neighbour. Choose your answer from the
codes given below:
Codes:
(a) i, iv, ii (b) i, iii, iv
(c) ii, iii, iv (d) i, ii, iii
Ans: (d)


64. Who defined Non-alignment as a “Policy of keeping out of alliances”?
(a) K.M. Pannikar
(b) George Schwarzenberger
(c) Marshall Tito
(d) John Burton
Ans: (b)


65. The North American Free Trade Agreement 1994 (NAFTA) includes:
(a) U.S.A., Canada and Mexico
(b) Mexico, Japan and South Korea
(c) Brazil, Mexico and New Zealand
(d) Canada, New Zealand and U.S.A.
Ans: (a)


66. Who among the following realist thinkers identifies ‘three images of politics’?
(a) Hans Morgenthau
(b) Kenneth Waltz
(c) Thucydides
(d) E.H. Carr
Ans: (b)


67. Read the following statements about South-South Co-operation:
1
. South-South Co-operation is an alternative to North-South Aid.
2
. It refers to co-operative mutually beneficial activities in the field of trade, service and technology.
3
. UN General Assembly declared 19 December the annual UN Day for South-South Co-operation.
4
. W.T.O. came into existence for facilitating South-South Cooperation. Select your answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1, 3, 4 (b) 2 and 4
(c) 1, 2, 3 (d) Only 4
Ans: (c)


68. Operation Enduring Freedom 2001 is related to
(a) Eviction of terrorists from Iraq
(b) Eviction of Taliban regime from Afghanistan
(c) Eviction of Cremean forces from Russia
(d) Eviction of Arabs from Gaza strip
Ans: (b)


69. Which one of the following countries is not a member of BIMSTEC that started in 1997?
(a) Bangladesh (b) India
(c) Thailand (d) China
Ans: (d)


70. What is not true about ASEAN (Association of South East Asian Nations)?
(a) Its declared objectives is regional peace and stability.
(b) It stands for strategic cooperation at regional level.
(c) It is intended to promote cooperation in social, economic, cultural, scientific and administrative spheres.
(d) Malaysian Prime Minister Abdul Razak announced that ASEAN was not committed to any political ideology.
Ans: (b)


71. Which one of the following is the report that triggered the process of U.N. reform?
(a) Secretary General Kofi Annan’s Report 2005 entitled ‘In Larger Freedom’
(b) Secretary General Boutros Boutros Ghali Report 1992 ‘An Agenda for Peace’
(c) Secretary General Kofi Annan’s Report 2005 entitled, Investing in the UN: For a Stronger Organisation World Wide.
(d) Amnesty International Report 1997 entitled, ‘Refugees’: Human Rights have no Borders’.
Ans: (b)


72. Which one of the following Reports cites the unjust global trade regime as primary cause in increasing global inequality?
(a) Doha Round (of GATT) Resolution, 2003
(b) Development Assistance Committee Report, 2003
(c) Human Development Report (HDR) of 2005
(d) World Bank Report of 1989
Ans: (b)


73. Read the following statements and choose your answer from the
codes given below:
1
. “While all politics is necessarily pursuit of power, ideologies render involvement in that contest for power, psychologically and morally acceptable to the actors and their audience”.
2
. The Ideals of Peace and of International law are eminently qualified to serve as ideologies for a policy of status quo.
3
. The Ideology of Peace has a tremendous role in attaining the objectives of the U.N.
4
. Ideology has always an edge over National Interest.
Codes:
(a) All statements 1, 2, 3 and 4 are correct
(b) Only 1 is correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) Only 4 is correct
Ans: (c)


74. Match List–I with List–II and choose your answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Books)
A. Walden i. A Globalizing Bello World? Culture, Economics, Politics
B. Jagadish ii. Globalization and Bhagwati its Discontents
C. D. Held iii. In Defence of Globalization
D. Joseph iv. Deglobalization: E.Stiglitz Ideas for a New Economy
Codes: A B C D
(a) iv iii i ii
(b) iii i iv ii
(c) ii iv iii i
(d) i ii iii iv
Ans: (a)


75. Which one of the following is not an IGO (Intergovernmental Organization)?
(a) United Nations
(b) Amnesty International
(c) Arab League
(d) African Union
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *