NET Political Science Previous Year Paper-II (June-2019)

1. Which of the following newspapers are NOT related with Tilak?
(A) Kesari
(B) Maratha
(C) Sudharak
(D) Harijan Select the correct answer from the given options:
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (A) and (D)
(d) (C) and (D)
Ans: (d)


2. Who is the writer of the book, A Great and Terrible World?
(a) Antonio Gramsci
(b) Hannah Arendt
(c) Hegel
(d) John Rawls
Ans: (a)


3. Dialectic method was used for the first time in the writing of which one of the following thinkers?
(a) Socrates (b) Plato
(c) Hegel (d) Marx
Ans: (b)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): According to Gandhi, politics divorced from religion is a deathtrap. Reason (R): The entry of religion into politics is necessary because without religion it may take communal colour. On the basis of the two statements choose the correct answer from the options given below:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


5. Which one of the following is NOT a correct match?
(a) Fabianism Peaceful Change
(a) Guild Socialism Professional Representation
(a) Syndicalism Trade Unionism
(a) Democratic Radical Socialism Change
Ans: (d)


6. Feminists argue that women’s values are based primarily on
(a) Religious laws
(b) Prescribed social roles
(c) Biology and prescribed social roles
(d) Biology
Ans: (b)


7. Who authored the book, Silent Spring?
(a) Frank Thone
(b) Raymond L. Bryant
(c) Rachel Carson
(d) Roy Rappaport
Ans: (c)


8. Who stated that placing restrictions on freedom of expressions of human beings is like robbing off the present and the future races?
(a) J. S. Mill
(b) John Locke
(c) Isaiah Berlin
(d) F. A. Hayek
Ans: (a)


9. The immigrating ethnic cultural groups which never get opportunity to become citizens under multiculturalism are called:
(a) Metics
(b) National minorities
(c) Immigrant groups
(d) Isolationist ethnoreligious groups
Ans: (a)


10. “Making someone better without making others worse’ is associated with which one of the following?
(a) Pareto’s principle of Optimality
(b) Nozick’s principle of Entitlement
(c) Foucault’s principle of Power
(d) Rawls’s principle of Distributive Justice
Ans: (a)


11. Who wrote the book, Multicultural Citizenship: A Liberal Theory of Minority Rights (1995)?
(a) T.H. Marshal
(b) B.S. Turner
(c) Will Kymlica
(d) Bheekhu Parekh
Ans: (c)


12. Who said that political work is the life blood of all economic work?
(a) John Rawls
(b) Mao Zedong
(c) Karl Marx
(d) Frantz Fanon
Ans: (b)


13. Gandhi believes in
(a) End justifies Means
(b) Means justifies End
(c) Neither End justifies Means nor Means justifies End
(d) End and Means both should be justified
Ans: (d)


14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): In Machiavellian thought end justifies the means. Reason (R): The key objective of the Prince was to bring unity and integrity of the State. On the basis of the two statements choose the correct answer from the options given below:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


15. The Idea of Justice as fairness in Rawlsian theory flows from
(a) Individual
(b) Society
(c) State
(d) Nation
Ans: (a)


16. Match List-I with List-II: List-I (Books)
(A) Marx, Gandhi and Socialism
(B) Gandhi and Gandhism
(C) Savitri: A Legend and a Symbol
(D) Gitanjali List-II (Thinkers)
(i) Aurobindo (ii) Rabindranath Tagore (iii) Ram Manohar Lohia (iv) B.R. Ambedkar Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(iii); (B)–(iv);
(C)–(i); (D)–(ii)
(b) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(iii)
(c) (A)–(iv); (B)–(iii);
(C)–(i); (D)–(ii)
(d) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(ii); (D)–(iv)
Ans: (a)


17. Match List-I with List-II: List-I
(A) Late Capitalism
(B) Deconstructionism
(C) Collapse of grand Narrative
(D) Concept of knowledge and power List-II
(i) Michel Foucault (ii) Fredric Jameson (iii) Jacques Derrida (iv) Lyotard Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(ii); (B)–(iii);
(C)–(iv); (D)–(i)
(b) (A)–(i); (B)–(iv);
(C)–(ii); (D)–(iii)
(c) (A)–(ii); (B)–(iv);
(C)–(i); (D)–(iii)
(d) (A)–(iv); (B)–(i);
(C)–(iii); (D)–(ii)
Ans: (a)


18. “The English think they are free. They are free only during the election of members of parliament.” Who said this?
(a) J. S. Mill
(b) T. H. Green
(c) Locke
(d) Rousseau
Ans: (d)


19. How many prakrities of Mandal Theory of State are enumerated by Kautilya?
(a) 60 (b) 68
(c) 70 (d) 72
Ans: (d)


20. Black Skin, White Masks is written by
(a) Gramsci
(b) Hannah Arendt
(c) Frantz Fanon
(d) Wollstonecraft
Ans: (c)


21. Karl Marx, the founder of Marxism, formally was the citizen of which one of the following countries?
(a) Germány
(b) France
(c) UK
(d) None of the above
Ans: . (a) Karl Marx was Born in Trier, Germany, on 5 May 1818. He was a German philosopher, economist, historian, sociologist, political theorist, journalist and socialist revolutionary.
22. Who said that art, religion and philosophy differ only in form, their purpose is the same?
(a) Georg Lukács
(b) Sartre
(c) Hegel
(d) Erik Olin Wright
Ans: (c)


23. Integrated humanism means
(A) Human life is not isolated
(B) Harmony among individual, society and nation
(C) The essential unity of the man
(D) State is superior than Nation Select the correct answer from the given options:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (a)


24. Which of the following writings were associated with Muhammad Iqbal?
(A) Tarana-e-Hind
(B) The Reconstruction of Religious Thought in India
(C) Historical Role of Islam
(D) The Bang-e-Dara Select the correct answer from the given options:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (A), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (B), (C) and (D)
Ans: (*)


25. Who wrote the biography of Jayaprakash Narayan?
(a) Jayaprakash Narayan himself
(b) Rambriksh Benipuri
(c) Vinoba Bhave
(d) Namboodiripad
Ans: (b)


26. Pandita Ramabai was accorded the title ‘Pandita’ for
(a) social reforms
(b) emancipation of women
(c) eradication of caste system
(d) being a Sanskrit scholar
Ans: (d)


27. Who stated that the life of man is solitary, poor, nasty, brutish and short?
(a) Machiavelli
(b) Hobbes
(c) Locke
(d) Rousseau
Ans: (b)


28. Which one among the following is NOT related to Neo-Marxism?
(a) Jurgen Habermas
(b) Ericd Fromm
(c) Herbert Marcuse
(d) Rosa Luxemburg
Ans: (d)


29. Which one of the following is incorrect with regard to post modernism?
(a) Primacy of consumption instead of knowledge
(b) Deconstruction of totality
(c) Commonality to greatness
(d) Historical tendency
Ans: (d)


30. Agganna Sutta is the
(a) 27th Sutta of the Digha Nikaya
(b) 27th Sutta of the Majjhima Nikaya
(c) 26th Sutta of Samyutta Nikaya
(d) 27th Sutta of Anguttara Nikaya
Ans: (a)


31. Who among the following used the term “politicization of caste” in Indian politics for the first time?
(a) Rajni Kothari
(b) Yogendra Yadav
(c) Surinder Jodka
(d) M. N. Srinivas
Ans: (a)


32. Who among the following is/ are the exponent(s) of three democratic upsurges in the democratic politics of India?
(a) Atul Kohli
(b) Lloyd and Susanne Rudolphs
(c) Partha Chatterjee
(d) None of the above
Ans: (d)


33. Which of the following is NOT a component of primordialism?
(a) Caste
(b) Class
(c) Community
(d) Clan
Ans: (b)


34. Under the “Indus Water Treaty with Pakistan, India has the exclusive rights over the rivers
(a) Chenab, Ravi, Beas
(b) Ravi, Beas, Sutlej
(c) Beas, Sutlej, Jhelum
(d) Ravi, Chenab, Jhelum
Ans: (b)


35. India and EU have established which mechanism for furthering trade ties?
(a) International Facilitation Mechanism
(b) Investment Facilitation Mechanism
(c) Global Facilitation Mechanism
(d) EU–India Facilitation Mechanism
Ans: (b)


36. Which of the following taxes are levied by the Union but are collected and appropriated by the States?
(A) Stamp duties
(B) Excise duties on medical and toilet materials
(C) Sales tax
(D) Land revenue Select the correct answer from the given options:
(a) (A) and (B) only
(b) (B) and (C) only
(c) (A), (B) and (C)
(d) (C) and (D) only
Ans: (a)


37. Which of the following is NOT a Violent Non-State Actor (VNSA)?
(a) ISIS
(b) Bokoharam
(c) PLO
(d) Hezobollah
Ans: (c)


38. ‘Circulation of elites’ most closely refers to which one of the following?
(a) Rotation of elites
(b) Replacement of elites
(c) Retention of elites
(d) Restoration of elites
Ans: (a)


39. Which International Agreement gave for the ‘first time’ legally binding targets on reducing Greenhouse Emissions to the countries?
(a) Copenhagen 2009
(b) Kyoto Protocol 1997
(c) Durban Conference 2011
(d) Rio de Janeiro 1992
Ans: (b)


40. The Anti-Satellite Missile Test conducted by India on 27th March 2019 is known as
(a) Mission Antarriksh
(b) Mission Bharat
(c) Mission Shakti
(d) Mission A-SAT
Ans: (c)


41. Who is the largest G-20 invester country in India?
(a) Japan (b) USA
(c) UK (d) Brazil
Ans: (c)


42. Match List-I with List-II: List-I (Authors)
(A) Granville Austin
(B) Morris Jones
(C) M.V. Pylee
(D) Ivor Jennings List-II (Books)
(i) The Government and Politics of India (ii) Some Characteristics of Indian Constitution (iii) The Indian Constitution: Cornerstone of a Nation (iv) Constitutional Government in India Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(ii)
(b) (A)–(ii); (B)–(iv);
(C)–(i); (D)–(iii)
(c) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)–(ii); (D)–(iv)
(d) (A)–(iii); (B)–(ii);
(C)–(i); (D)–(iv)
Ans: (a)


43. “The poor are poor… not because of what they do not have, but because of what they cannot do.” Who said this?
(a) Hans Singer
(b) Amartya Sen
(c) Mahboob ul Haq
(d) Harsh Mander
Ans: (b)


44. “When diplomacy ends, war begins.” Who said this?
(a) Adolf Hitler
(b) Napolean Bonaparte
(c) Hans Morgenthau
(d) Mao Tse Tung
Ans: (a)


45. Which one of the following is NOT a classified category of political parties as defined by the Election Commission of India?
(a) National Parties
(b) State Parties
(c) Regional Parties
(d) Registered (Unrecognized) Parties
Ans: (c)


46. The only tribal leader honoured by the Parliament of India through installation of his portrait in its Museum is
(a) Bisoi
(b) Birsa Munda
(c) Kanho
(d) Bhagiji Naik
Ans: (b)


47. Stasiology is the study of
(a) statistics
(b) elections
(c) political parties
(d) movements
Ans: (c)


48. Who among the following makes a distinction between public administration and private administration?
(A) Paul Appleby
(B) L. D. White
(C) Herbert Simon
(D) Sir Josia Stamp Select the correct answer from the given option:
(a) (A) and (B) only
(b) (B) and (C) only
(c) (A), (C) and (D) only
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (c)


49. The Supreme Court of India has the power to adjudicate disputes between the Union and the States through
(a) Appellate Jurisdiction
(b) Original Jurisdiction
(c) Advisory Jurisdiction
(d) Writ Jurisdiction
Ans: (b)


50. India is holding talks with ASEAN to extend which highway to Vietnam?
(a) India–Myanmar–Thailand
(b) India–Myanmar–Korea
(c) India–Myanmar–Bangladesh
(d) India–Myanmar–China
Ans: (a)


51. The book, The Intellectual Crisis in American Public Administration deals with
(a) public choice approach
(b) new public administration
(c) ecological approach
(d) decision-making approach
Ans: (a)


52. The demand for ‘Harit Pradesh’ is related to which one of the following regions in India?
(a) Western Uttar Pradesh
(b) Bundelkhand
(c) Uttaranchal
(d) Vidharbha
Ans: (a)


53. Which of the following statements is true with regard to NPT and CTBT?
(a) India has signed but not ratified NPT.
(b) India has signed CTBT.
(c) India has signed NPT.
(d) India has neither signed nor ratified either NPT or CTBT.
Ans: (d)


54. Who among the following summarizes the themes of New Public Administration under five heads–relevance, values, social equity, change and client-focus?
(a) Frank Marini
(b) D. Waldo
(c) F. W. Taylor
(d) M. P. Follett
Ans: (a)


55. In which case was it declared that the Preamble is NOT the part of the Constitution?
(a) Kesavananda Bharati case
(b) Maneka Gandhi case
(c) Vishakha case
(d) Berubari case
Ans: (d)


56. The fundamental difference between institutionalism and new institutionalism would primarily be located on the principle of
(a) deduction
(b) induction
(d) experimentation
(d) investigation
Ans: (c)


57. What is meant by the term ‘jus in bello’?
(a) A just recourse to war
(b) Restricted use of legitimate force
(d) The just conduct of war
(d) All of the above
Ans: (c)


58. The total number of Ministers including Prime Minister and Deputy Prime Minister shall not exceed
(a) 20% members of the Lok Sabha
(b) 10% members of the Lok Sabha
(c) 15% members of the Lok Sabha
(d) 25% members of the Lok Sabha
Ans: (c)


59. Which of the following is incorrect with regard to the Plan Holidays?
(a) These were short-term contingency plans.
(b) The period of these plans was 1966–69.
(c) The reasons for these plans were war, inflation and drought.
(d) Plan Holidays were introduced due to the failure of all three preceding Five Year Plans.
Ans: (d)


60. Which one of the following is the Nodal Ministry for the National Human Rights Commission?
(a) Ministry of Human Resource Development
(b) Ministry of Social Justice and Empowerment
(c) Ministry of Home Affairs
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
Ans: (c)


61. Which of the following Indian traditions is declared recently as “Intangible Cultural Heritage of Humanity?
(a) Kumbh
(b) Yoga
(d) Nouraz
(d) Bihu
Ans: (*)


62. Which one of the following services is not mentioned in the Constitution?
(a) Indian Administrative Service (IAS)
(b) Indian Police Service (IPS)
(a) Indian Foreign Service (IFS)
(a) Indian Judicial Service (IJS)
Ans: (*)


63. Match List-I with List-II: List-I (Writs)
(A) Habeas corpus
(B) Mandamus
(C) Certiorari
(D) Quo warranto List-II (Meanings)
(i) To command (ii) By what warrant (iii) You should have the body (iv) To inform Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(iii)
(b) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(ii)
(c) (A)–(iii); (B)–(iv);
(C)–(i); (D)–(ii)
(d) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)-(iii); (D)–(iv)
Ans: (b)


64. Which of the following ways are suggested by Mary Parker Follett for resolving conflict in an organization?
(A) Domination
(B) Compromise
(C) Surrender
(D) Integration Select the most suitable answer from the options given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (b)


65. Which of the following are the main features of scientific management?
(A) A single administrat ive science whose principles were applicable not only to business but also to government, religious and other organisations
(B) Functional foremanship
(C) Separation of planning and execution
(D) Differential piecework plan Select the most suitable answer from the given options:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (A), (B), (C) and (D)
(d) (B) and (D)
Ans: (a)


66. Match List-I with List-II: List-I (Systems)
(A) Electoral system
(B) Services under the Union and States
(C) Panchayats
(D) Judicial system at Union level List-II (Articles)
(i) 243–243(O) (ii) 124–147 (iii) 324–329 (iv) 308–323 Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(iii); (B)–(iv);
(C)–(i); (D)–(ii)
(b) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(iii)
(c) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(ii)
(d) (A)–(i); (B)–(ii);
(C)–(iii); (D) (iv)
Ans: (a)


67. Madan Mohan Punchhi Commission was appointed to study
(a) Centre-State Relations
(b) State Reorganisation
(c) Panchayati Raj
(d) Delimitation of Constituencies
Ans: (a)


68. India has signed Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) with which of the following countries?
(a) USA (b) Russia
(c) Japan (d) Israel
Ans: (c)


69. Which one of the following is an incorrect pair?
(a) Melting pot : USA
(b) Boiling pot : Israel
(c) Salad bowl : India
(d) Fruit bowl : UK
Ans: (d)


70. ‘New Democracy’ as hegemony of the workers, peasants and other marginalised sections of the society is associated with which one of the following?
(a) Subaltern School
(b) Marxist School
(c) Post-Behavioural School
(d) Post-Modernist School
Ans: (a)


71. Happiness index is the creation of which one of the following countries?
(a) Bhutan (b) Nepal
(c) UK (d) Switzerland
Ans: (a)


72. Which of the following Commissions/ Committees has recommended the creation of a District Council in every district with representatives from both urban and rural areas?
(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) L. M. Singhvi Committee
(c) Ashok Mehta Committee
(d) Second Administrative Reforms Commission
Ans: (d)


73. With which country has India signed a long-term agreement for Sukhoi Su-30MKI combat aircraft fleet?
(a) USA (b) Japan
(d) Israel (d) Russia
Ans: (d)


74. Which from the following is the full title of the book written by Hans J. Morgenthau?
(a) Politics Among Nations
(b) Politics Within Nations
(c) Politics Among Nations: The Struggle for Power and Peace
(d) Politics Among Nations: The Struggle for Peace and Power
Ans: (c)


75. NITI Aayog is
(a) a staff agency
(b) a line agency
(c) an auxiliary agency
(d) neither staff nor line agency
Ans: (a)


76. Under the Lokpal and Lokayukta Act a person can be appointed Chairperson of Lokpal if he or she
(A) is or has been the Chief Justice of India
(B) is or has been a Judge of the Supreme Court
(C) is or has been an eminent person
(D) is or has been an administrator with at least 10 years of experience Select the most suitable answer from the options given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (B), (C) and (D)
Ans: (c)


77. Look West Policy of India advocated expansion and extension of India’s relations with
(a) Western Countries
(b) European Union
(c) West Asian Countries
(d) Africa and Latin America
Ans: (c)


78. The term ‘flying bees’ got associated with which of the following associations?
(a) ASEAN
(b) SAARC
(c) Shanghai Cooperation Organisation
(d) BRICS
Ans: (a)


79. Which one of the following Commissions are statutory bodies?
(A) National Commission for Scheduled Tribes
(B) National Commission for Human Rights
(C) National Commission for Minorities
(D) National Commission for Scheduled Castes Select the correct answer from the given options:
(a) (A) and (B)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A) and (D)
(d) (B) and (C)
Ans: (d)


80. In Samuel P. Huntington’s analysis, India is placed in which one of the ‘waves of democratization’?
(a) First wave
(b) Second wave
(c) Third wave
(d) Fourth wave
Ans: (b)


81. Which of the following does not form the basis of difference between voluntary organizations and NGOs?
(a) Philanthropy
(b) Membership
(c) Funding
(d) Commitment to the secular and democratic ideals
Ans: (d)


82. Which of the following traits have been introduced by the right to information in the politicoadministrative system?
(A) Caution
(B) Care
(C) Vigilance
(D) Red-tapism Select the most suitable answer from the options given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (B) and (D)
Ans: (b)


83. Members of the Cabinet Mission Plan were:
(a) Lord Pethick–Lawrence, Sir Stafford Cripps and A. V. Alexander
(b) Sir Stafford Cripps, A. V. Alexander and Lord Wavell
(c) Lord Pethick–Lawrence, A. V. Alexander and Lord Ripon
(d) Sir Stafford Cripps, Lord Mountbatten and Lord Pethick–Lawrence
Ans: (a)


84. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Nation and nationalism can variedly be conceptualised and defined but without being generalized in common theorization. Reason (R): There can be discourses, not common theories, on nation and nationalism. On the basis of the two statements choose the correct answer from the options given below:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) and true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


85. Chronologically arrange the following parties in ascending order in terms of their entry in the democratic politics of India:
(A) Maharashtra Navnirman Sena
(B) Telangana Rashtra Samiti
(C) All India Trinamool Congress
(D) Nationalist Congress Party Select the correct answer:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (C), (D), (B) and (A)
(c) (C), (D), (A) and (B)
(d) (D), (C), (B) and (A)
Ans: (c)


86. Which of the following are the detrimental effects of corruption on development?
(A) Lower level of social services
(B) Lower economic growth
(C) Higher tax burden and fewer services
(D) Lower opportunities for farmers to sell their product Select the correct answer from the options given below:
(a) (A) and (B) only
(b) (B) and (D) only
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


87. Arrange the introduction of the following development programmes in an ascending order:
(A) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(B) Indira Awas Yojana
(C) Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana
(D) Atal Pension Yojana Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (B), (A), (D) and (C)
(b) (A), (B), (C) and (D)
(c) (B), (A), (C) and (D)
(d) (A), (B), (D) and (C)
Ans: (a)


88. Who equated revolution with ‘fever’?
(a) Theda Skocpol
(b) Barrington Moore
(c) Crane Brinton
(d) Francine R. Frankel
Ans: (c)


89. Internal communication can be
(a) upward only
(b) downward only
(c) upward and downward only
(d) upward, downward and across
Ans: (d)


90. India was re-elected on the executive board of which of the following UN bodies in 2017?
(a) UNESCO (b) UNDP
(c) UNICEF (d) UNAID
Ans: (a)


91. Match List-I with List-II: List-I (Authors)
(A) David Easton
(B) Lucian Pye
(C) Samuel P. Huntington
(D) Seymour Martin Lipset List-II (Terms)
(i) Development Syndrome (ii) Political Man (iii) Black Box (iv) Waves of Democratization Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(ii); (D)–(iv)
(b) (A)–(i); (B)–(iii);
(C)–(iv); (D)–(ii)
(c) (A)–(iii); (B)–(i);
(C)–(iv); (D)–(ii)
(d) (A)–(ii); (B)–(iii);
(C)–(iv); (D)–(i)
Ans: (c)


92. Which one of the following theories is known as traditional theory?
(a) Organisation theory
(b) Human relations theory
(c) Scientific management theory
(d) Bureaucratic theory
Ans: (a)


93. Which of the following appointments are made by the President of India by warrant under his sign and seal?
(A) Judges of the Supreme Court of India
(B) Governor of a State
(C) Chairman of the Union Public Service Commission
(D) Attorney-General of India Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A) and (B)
Ans: (d)


94. Match List-I with List-II: List-I (Stages in the evolution of public administration)
(A) Crisis of identity
(B) Era of challenge
(C) Principles of administration
(D) Politics-administration dichotomy List-II (Period)
(i) 1938–1947 (ii) 1927–1937 (iii) 1887–1926 (iv) 1948–1970 Choose the correct option from those given below:
(a) (A)–(ii); (B)–(i);
(C)–(iii); (D)–(iv)
(b) (A)–(iv); (B)–(i);
(C)–(ii); (D)–(iii)
(c) (A)–(iv); (B)–(ii);
(C)–(i); (D)–(iii)
(d) (A)–(iv); (B)–(iii);
(C)–(ii); (D)–(i)
Ans: (b)


95. The term ‘ABCD’ is primarily associated with which one of the following?
(a) Formation of States
(b) Reorganization of States
(c) Decentralization of States
(d) Institutionalization of States
Ans: (a)


96. Arrange the following committees in chronological order:
(A) Satish Chandra Committee
(B) Hota Committee
(C) Kothari Committee
(D) Yoginder K. Alagh Committee Select the correct answer from the options given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (C), (A), (D) and (B)
(d) (B), (D), (A) and (C)
(d) (D), (C), (A) and (B)
Ans: (b)


97. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): There is no ideal number of persons a supervisor can supervise. Reason (R): Span of control varies depending on factors like function time, space and delegation of authority. On the basis of the two statements choose the correct answer from the
codes given below:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


98. Which one of the following is NOT true with regard to BREXIT?
(a) BREXIT refers to the UK leaving the European Union
(b) Association with EU has incurred huge economic pressure leading to unemployment in UK
(c) The issue of BREXIT led to the resignation of PM David Cameroon
(d) The young voters have primarily voted in favour of BREXIT
Ans: (d)


99. Who among the following predicted that bureaucracy is likely to go out of use in the wake of new social systems better suited to the 20th century demands of industrialization?
(a) Warren Bennis
(b) Max Weber
(c) Peter Blau
(d) Martin Albrow
Ans: (a)


100. The Clash of Civilization thesis means:
(a) Religious clashes would be a core area of study
(b) a rejection of the cultural and political inheritance of the West
(c) widespread disagreement over moral issues
(d) conflict would not be primarily ideological or economic but, rather cultural in character
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *