NET Political Science Previous Year Paper-II (June-2015)

1. In Arthashastra, how many departments of the government find mention?
(a) 32 (b) 33
(c) 34 (d) 35
Ans: (c)


2. Who of the following fled Athens for Calchis, ‘in order that the Athenians might not commit a second crime against philosophy’?
(a) Socrates (b) Plato
(c) Aristotle (d) Euclid
Ans: (c)


3. Who among the following said of Rousseau, “Ardent apostle of Reason, he has done more than most to prepare the way for the age of unreason in which he live”?
(a) Maxey (b) Sabine
(c) Wayper (d) Karl Popper
Ans: (c)


4. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) Hobbes (i) defence of sovereignty and assertion of the claims of political authority over religion
(B) Locke (ii) defence of Individual freedom of thought and expression
(C) Rousseau (iii) limited form of constitutional government
(D) J.S. Mill (iv) claim that sovereignty has its origin in the people and remains with the people
Codes: A B C D
(a) (i) (iii) (ii) (iv)
(b) (ii) (iv) (iii) (i)
(c) (ii) (iii) (i) (iv)
(d) (i) (iii) (iv) (ii)
Ans: (d)


5. Who among the following compares the organisations of civil society to a powerful system of ‘Fortresses and earthworks’ standing behind the state?
(a) McLellan (b) Bernstein
(c) Lenin (d) Gramsci
Ans: (d)


6. Which one of the following social contract traditions has not been revitalised by John Rawls in his book A Theory of Justice?
(a) Hobbes
(b) John Locke
(c) J.J. Rousseau
(d) Immanuel Kant
Ans: (a)


7. Who among the following said that Bhakti in religion may be a road to the salvation of the soul. But in politics, Bhakti or hero worship is a sure road to degradation and eventual dictatorship?
(a) Jayaprakash Narayan
(b) M.N. Roy
(c) B.R. Ambedkar
(d) Savarkar
Ans: (c)


8. Who said, therefore, the sword of Brutus is holy. Therefore the Baghanakha of Shivaji is of fair fame. Therefore, the beheading of Charles I is a just deed. Therefore the arrow of William Tell is divine?
(a) M. N. Roy
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Aurobindo Ghose
(d) V.D. Savarkar
Ans: (d)


9. Which one of the following is not a feature of Easton’s intellectual foundation stones of behaviouralism?
(a) Regularities (b) Values
(c) Pure Science (d) Stratification
Ans: (d)


10. Which one of the following is not a factor, for Fukuyama, leading to the triumph of liberal democracy?
(a) The struggle for ‘recognition’.
(b) The logic of science’s mastery over nature.
(c) The absence of major contradictions in liberal democracy.
(d) The triumph of liberalism is more in terms of economics than ideologies.
Ans: (d)


11. Since mid – 1950s, the major trends in comparative politics have been in the areas of:
(A) systems theories
(B) culture theories
(C) development theories
(D) class theories Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A) and (C)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (A), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


12. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Thinkers) (Concepts)
(A) Karl (i) Modernisation Deutsch – a multifaceted process
(B) Huntington (ii) Circulation of elites
(C) Pareto (iii) The gate – keepers
(D) David (iv) Receptors Easton
Codes: A B C D
(a) (iii) (i) (ii) (iv)
(b) (i) (iii) (iv) (ii)
(c) (iv) (i) (ii) (iii)
(d) (ii) (iv) (iii) (i)
Ans: (c)


13. Who among the following makes a distinction between system maintenance and system persistence?
(a) Gabriel Almond
(b) David Easton
(c) Lucian Pye
(d) F.W. Riggs
Ans: (b)


14. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the
code given below:
(A) Comparative Federalism
(B) Democratisation: Theory and Practice
(C) The End of History and the last man
(D) The Civic culture: Political attitude and Democracy in five nations
Codes:
(a) (C), (D), (B), (A)
(b) (B), (A), (C), (D)
(c) (A), (C), (D), (B)
(d) (D), (C), (B), (A)
Ans: (d)


15. Arrange the following concepts in order in which they appeared. Use the
code given below:
(A) Democratic Centralism
(B) Feed – Back System
(C) New Democracy
(D) Due Process of Law
Code:
(a) (D), (B), (A), (C)
(b) (B), (D), (C), (A)
(c) (D), (A), (C), (B)
(d) (A), (C), (D), (B)
Ans: (c)


16. “We are under the Constitution, but the constitution is what the Judges say it is”. Besides U.S.A. to which one of the following countries can this be applicable?
(a) Switzerland
(b) India
(c) U.K.
(d) Russia
Ans: (b)


17. Who among the following has written “The Federalist Papers”?
(a) B. Anderson
(b) C. Reynoldes
(c) James Madison
(d) Theodor Andorno
Ans: (c)


18. Who among the following argued that “The belief in the principle of authority is the only reliable means of securing order”.
(a) Joseph de Maistre
(b) Max Weber
(c) Friedrich Nietzsche
(d) Giovanni Gentile
Ans: (a)


19. Who among the following has argued that the electoral system determines the nature of the party system?
(a) Duverger (b) Mitchels
(c) Schumpeter (d) Weber
Ans: (c)


20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
Political development approach came under criticism in the mid – 1960s. Reason (R): The approach based on the experiences of the United States and Western Europe had limited relevance in the Third world.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true
Ans: (a)


21. What is the correct order in which the following terms are enshrined in the Preamble to the Constitution of India?
(A) Equality (B) Liberty
(C) Justice (D) Fraternity Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (C), (B), (A) and (D)
(c) (B), (A), (C) and (D)
(d) (C), (A), (B) and (D)
Ans: (a)


22. Which of the following rights are available to foreigners living in India?
(A) Equality before law
(B) Right to education
(C) Freedom of speech
(D) Freedom of movement Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (B) only
(b) (A) and (B)
(c) (B) and (D)
(d) (A), (B) and (C)
Ans: (b)


23. Who is the First Law Officer of the Government of India?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Secretary
(c) Solicitor – General of India
(d) Attorney – General of India
Ans: (d)


24. Which one of the following cannot be dissolved but can be abolished?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) State Legislative Council
(d) State Legislative Assembly
Ans: (c)


25. Who among the following Governor – appointees can be removed only by the Governor?
(A) Advocate – General
(B) Members of the State Finance Commission
(C) Members of the State Public Service Commission
(D) Vice – Chancellor of a State University Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (b)


26. The maximum period of the President’s Rule in a state under Article 356 can be:
(a) One year
(b) Two year
(c) Three year
(d) Four year
Ans: (c)


27. Which of the following statements are not true about the process of constitutional Amendment in India?
(A) The Parliament can amend the Constitution with a special majority.
(B) State Assemblies can propose amendment in the Constitution.
(C) A Bill for Constitutional Amendment can be introduced only in the Lower House of the Parliament.
(D) Deadlock between the two Houses of Parliament over a Bill for Constitutional Amendment can be removed by a joint session of the Parliament.
(E) The President of India enjoys the veto power over Constitutional Amendment Bills passed by the Parliament. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (C) and (D)
(b) (B), (C), (D) and (E)
(c) (A), (D) and (E)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (b)


28. Which of the following is not a condition for Parliament to legislate on the subjects mentioned in the State List?
(a) If Lok Sabha decides that a subject mentioned in state list is of national importances
(b) If two or more states assemblies pass a resolution to such an effect
(c) If a state of Emergency is declared
(d) If a treaty with a foreign country has to be put into effect
Ans: (a)


29. Any resolution passed by the Parliament for removing a Judge of the Supreme Court has to be investigated by a Committee comprising of:
(a) Two Judges of Supreme Court
(b) Two Judges of Supreme Court and Attorney General of India
(c) Two Judges of Supreme Court and a legal luminary
(d) Chief Justice of Supreme Court and two Judges of the Supreme Court
Ans: (c)


30. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II Movements Leader
(A) India Against (i) Aruna Roy Corruption
(B) Narmada (ii) Mahendra Bachao Singh Andolan Tikait
(C) Right to (iii) Anna Information Hazare Movement
(D) Bhartiya (iv) Medha Kisan Union Patkar
Codes: A B C D
(a) (iii) (i) (iv) (ii)
(b) (iii) (iv) (i) (ii)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (iii) (ii) (i) (iv)
Ans: (b)


31. Match List–I with List–II and select the correct answer by using the
codes given below: List–I List–II (Administrative (Administrative Thinker) Approach)
(A) M.P. Follett (i) Garbage can Model
(B) Herbert (ii) Mixed Simon scanning
(C) Michael (iii) Psycholo-
D. Cohen gical approach
(D) Amitai Etzioni (iv) Rational approach
Codes: A B C D
(a) (iii) (ii) (i) (iv)
(b) (ii) (iv) (iii) (i)
(c) (iii) (iv) (i) (ii)
(d) (iii) (ii) (iv) (i)
Ans: (c)


32. What was the name of the section which replaced Comparative Administration Group of the American Society of Public Administration?
(a) Section of American Public Administration (SAP)
(b) Section on Comparative Administration (SCA)
(c) Section on International Public Administration (SIP)
(d) Section on International and Comparative Public Administration (SICA)
Ans: (d)


33. Arrange Maslow’s perceived human needs in correct chronological order:
(a) Self esteem – physiological – security – self actualization – belongingness.
(b) Self actualization – security – belongingness – physiological – self esteem.
(c) Security – self actualization – belongingness – physiological – self esteem.
(d) Physiological – security – belongingness – self esteem – self actualization.
Ans: (d)


34. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer by using the
codes given below: Assertion (A):
“Both staff and auxiliary agencies assist the line agencies but are distinct from each other”. Reason (R): “Auxiliary agencies have no operating responsibilities”
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true
Ans: (c)


35. Which one of the following types of leaders does not figure in Mooney and Reiley’s classification of leaders?
(a) Formal leaders
(b) Titular leaders
(c) Controllers
(d) True organizers
Ans: (a)


36. Which one of the following is not included in the elements of Public Policy by Austin Rammey?
(a) A set of objectives
(b) A selected line of action
(c) An implementation of intent
(d) Reconsideration of objectives
Ans: (d)


37. Assheton committee (1944) did not include one of the following in the objects of training of civil servants:
(a) To produce reliable work-skill
(b) Flexibility
(c) To broaden the mind of the trainee
(d) To develop leadership qualities
Ans: (d)


38. Which one among the following is the correct ascending order of Commission/Committees appointed in the USA?
(a) Hoover Commission, Taft Commission, The Grace Commission, Brownlow Committee.
(b) The Grace Commission, Hoover Commission, Taft Commission, Brownlow Committee.
(c) Taft Commission, Brownlow Committee, Hoover Commission, The Grace Commission.
(d) Brownlow Committee, Taft Commission, The Grace Commission, Hoover Commission.
Ans: (c)


39. Who called bureaucrats as ‘ruling servants’?
(a) F.M. Marx
(b) Martin Krygier
(c) Robert K. Merton
(d) Joseph La Palombara
Ans: (c)


40. Which constitutional amendment provided for the setting up of Administrative Tribunals in India?
(a) 24th Amendment
(b) 59th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 44th Amendment
Ans: (c)


41. Who among the following regards International Politics as an autonomous discipline?
(A) C.A.W. Manning
(B) Karlin M. Copper
(C) Martin Wright
(D) Hoffson Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (C), (D) and (A)
(d) (A), (B) and (D)
Ans: (d)


42. Which of the following pairs correctly match. Choose your answer from the
codes given below:
(A) The control of the Arms Race – Hedley Bull
(B) Some Economic Aspects of Disarmament – L. Gromoo and
V. Strigachow
(C) The challenge of the Nineteen sixties – James P. Warbarg
(D) Winning without war – Emile Benoit
Codes:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (D), (C) and (A)
(d) (B), (D) and (A)
Ans: (a)


43. Who among the following is not related to Bargaining Theory?
(a) Kenneth Waltz
(b) J.F. Nash
(c) Thomas Schelling
(d) Roger Fisher
Ans: (a)


44. Which one of the following was not feature of Old Diplomacy?
(a) Limited
(b) Aristocratic
(c) Transparency
(d) Freedom of Action for Ambassadors
Ans: (c)


45. In which year Brezhnev had propounded the concept of Asian Collective Security System?
(a) 1967 (b) 1968
(c) 1969 (d) 1970
Ans: (c)


46. Which of the following Articles of the charter of United Nations Organisation are related to Regional Organisations?
(A) Article 51
(B) Article 52
(C) Article 53
(D) Article 54 Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (A), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (B) and (C)
Ans: (a)


47. Which of the following country is not a member of ASEAN:
(a) Laos
(b) Cambodia
(c) Vietnam
(d) North Korea
Ans: (d)


48. Originally what was the total strength of security council of United Nations?
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 15
Ans: (c)


49. Recently France has agreed to set up atomic power plant in India at:
(a) Kudankulam
(b) Tarapur
(c) Kakarapar
(d) Jaitapur
Ans: (d)


50. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
(A) Second summit (i) Colombo of Nonalignment
(B) Third summit (ii) Algiers of Nonalignment
(C) Fourth summit (iii) Lusaka of Nonalignment
(D) Fifth summit (iv) Cairo of Nonalignment
Codes: A B C D
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (ii) (i) (iii) (iv)
(d) (iv) (i) (iii) (ii)
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *