NET Political Science Previous Year Paper-II (June-2014)

1. To Kautilya, the concept “rupadarshaka” means:
(a) Beautician
(b) Magistrate
(c) Inspector of coins
(d) Zamindar
Ans: (c)


2. Plato appropriated the ideas of
(a) Heraclitus
(b) Parmenides
(c) Socrates
(d) All the above
Ans: (d)


3. For whom “All existence is simply a matter in motion.”?
(a) Plato
(b) Hobbes
(c) T.H. Green
(d) Rousseau
Ans: (b)


4. Rousseau won the prize in an essay contest sponsored by the Academy of Dijon in 1749 on the subject
(a) “Has the progress of the sciences and the Arts contributed to corrupt or purify morals?”
(b) “Has the progress of the sciences contributed to corrupt morals?”
(c) “Has the development of the sciences contributed to corrupt or purify morals?”
(d) None of the above
Ans: (a)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): For Plato, knowledge is neither perception nor opinion. Reason (R): Right opinion is knowledge.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true and (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (c)


6. The laws of the dialectic of Marx does not include
(a) The law of transformation of quantity into quality and viceversa.
(b) The law of the unity of opposites.
(c) The law of the negation of the negation.
(d) Dialectic is confined to its operation to the understanding of the past only.
Ans: (d)


7. Who said “Leninism is Marxism of the era of imperialism and of the proletarian revolution”?
(a) Marx (b) Lenin
(c) Stalin (d) Mao
Ans: (c)


8. Identify the correct sequence of the tenets of Behaviouralism as advocated by David Easton.
(i) Regularities (ii) Techniques (iii) Quantification (iv) Verification Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (i), (iv), (ii), (iii)
(c) (i), (iii), (iv), (ii)
(d) (i), (ii), (iv), (iii)
Ans: (b)


9. In which place of South Africa did Gandhiji for the first time organize mass protest?
(a) Cape Town
(b) Johannesburg
(c) Soweto
(d) Pretoria
Ans: (b)


10. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
A. Charles E. i. The Merriam Governmental Process
B. Heinz ii. What is Eulan Political Philosophy?: And Other Studies
C. Leo iii. New Aspects of Strauss Politics
D. D. Truman iv. The Behavioural Persuasion in Politics
Codes: A B C D
(a) iii iv ii i
(b) ii iii i iv
(c) i ii iii iv
(d) iv i iii ii
Ans: (a)


11. Who among the following political thinkers are generally regarded as founders of philosophical approach?
(a) Plato and Aristotle
(b) Hobbes, Locke, Rousseau
(c) Jeremy Bentham and J.S. Mill
(d) Kant, Hegel
Ans: (a)


12. Which of the following are the characteristics of Weber’s ideal bureaucracy?
1
. Staff and line
2
. Impersonality
3
. Hierarchy
4
. Informal organization Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (b)


13. Which of the following does not figure in Almond and Verba’s classification of political cultures?
(a) Cognitive orientation
(b) Affective orientation
(c) Evaluative orientation
(d) Empirical orientation
Ans: (d)


14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Dependency is a relationship between the groups of economies those, who condition others and those, who are conditioned by others. Reason (R): Dependency is dependent on the core periphery relationship of the international political economy.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


15. Who said “A state is human activity that successfully claims the monopoly of the legitimate use of physical force within a given territory”?
(a) David Easton
(b) G.A. Almond
(c) Karl Marx
(d) Max Weber
Ans: (d)


16. The traditional approaches to the comparative politics neglected the
(a) Study of Government
(b) Institutional studies
(c) Comparison of the constitutions
(d) Empirical investigations
Ans: (d)


17. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Electoral System) (Countries)
A. First-Past-the- i. India post system
B. Two Rounds of ii. Egypt system
C. List System iii. Brazil
D. Single iv. Ireland Transferable vote system
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) iv iii ii i
(c) iii iv i ii
(d) ii i iv iii
Ans: (a)


18. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Books) (Authors)
A. Interest groups i. H.W. in American Ehrmann Society
B. Interest groups ii. H.Zeigler of four Continents
C. Anonymous iii. Graham Empire Wallas
D. Human Nature iv. Samuel in Politics Finer
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) ii iii i iv
(c) iii iv ii i
(d) ii i iv iii
Ans: (d)


19. Which one of the following approaches studies, among others, public opinion and people’s political choices?
(a) Political Philosophical Approach
(b) Institutional Approach
(c) Behavioural Approach
(d) Legal Approach
Ans: (c)


20. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Political Culture) (Countries)
A. Homogeneous i. Uganda culture
B. Elite mass ii. U.K. culture
C. Subject political iii. India culture
D. Parochial culture iv. China
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) ii iii iv i
(c) iii iv ii i
(d) iv iii i ii
Ans: (b)


21. Which one of the following pairs are not correctly matched? List–I List–II (President) (Vice-President)
(a) Dr. Rajendra – Dr. S. Radha Prasad Krishnan
(b) Dr. Zakir – V.V. Giri Hussain
(c) Sanjeeva – B.D. Jatti Reddy
(d) Dr. S. Radha – Dr. Zakir Krishnan Hussain
Ans: (c)


22. What is the percentage fixed by the constitution regarding the strength of the Ministers including the chief minister in a state?
(a) 10% (b) 12%
(c) 15% (d) 16%
Ans: (c)


23. Which one of the following is mainly associated with Panchayati Raj in tribal areas?
(a) P.K. Thungan committee
(b) Dilip Singh Bhuria committee
(c) Sadiq Ali committee
(d) Doomarlal Baitha committee
Ans: (b)


24. Arrange the following writs in the correct sequence as given in the Indian Constitution:
i. Certiorari ii. Habeas Corpus iii. Quo Warranto iv. Prohibition
v. Mandamus
Codes:
(a) i, iii, v, ii, iv
(b) ii, iv, iii, i, v
(c) ii, v, iv, i, iii
(d) iii, i, ii, iv, v
Ans: (c)


25. Arrange the following in their chronological sequence:
i. Cripps Mission ii. Montague Chelmsford Report iii. Simon Commission iv. Morley – Minto Reforms
Codes:
(a) ii, iii, i, iv
(b) iv, ii, iii, i
(c) iii, i, ii, iv
(d) i, iv, iii, ii
Ans: (b)


26. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Parties) (Characteristic)
A. Indian National i. National Congress Party
B. Telugu Desam ii. State Party Party
C. Kerala Congress iii. Umbrella Party
D. Communist Party iv. Regional of India (Marxist) Party
Codes: A B C D
(a) ii i iv iii
(b) i iii iv ii
(c) iii iv ii i
(d) iv ii i iii
Ans: (c)


27. Which one of the following was denounced by congress as “inadequate, unsatisfactory and disappointing”?
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Montague Chelmsford Report, 1918
(c) Simon Commission Report, 1930
(d) Communal Award, 1932
Ans: (b)


28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): A federal arrangement aims at reconciling freedom with unity and diversity of political cultures and identities with effective collective action. Reason (R): India opted for a pluralistic model of nation building.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are correct and
(R) is the correct explanation of
(A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct, but (R) is not correct.
(d) (R) is correct, but (A) is not correct.
Ans: (b)


29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Bulk of the provisions of the constitution of India were adopted from the Government of India Act of 1935. Reason (R): The congress party passed a resolution adopting the government of India Act of 1935 as the basis of the constitution.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (R) is true, but (A) is false.
Ans: (c)


30. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Articles) (Provisions)
A. 359 i. Financial Emergency
B. 312 ii. Finance Commission
C. 280 iii. Suspension of Fundamental Rights
D. 360 iv. All India Services
Codes: A B C D
(a) iii iv ii i
(b) ii iii i iv
(c) i ii iv iii
(d) iv i iii ii
Ans: (a)


31. Who among the following has created eighteen definitions of public administration and put them in four categories of political, legal, occupational and managerial?
(a) Gulick and Urwick
(b) Shafritz and Russell
(c) David H. Rosenbloom
(d) Paul H. Appleby
Ans: (b)


32. Who among the following has not made a distinction between public and private administration?
(a) Henry Fayol
(b) Herbert Simon
(c) Paul H. Appleby
(d) John Gaus
Ans: (a)


33. What is the correct chronological sequence of the following reports?
1
. A.D. Gorwala Report
2
. Paul H. Appleby Report
3
. Santhanam Committee Report
4
. First Administrative Reforms Commission Report. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 3, 4, 2
Ans: (a)


34. Max Weber used the Greek word ‘Charisma’ to refer to
1
. qualities acquired by experience
2
. inherited qualities
3
. supernatural qualities
4
. super human qualities Select the correct answer from the
codes given below:
(a) 2, 3 and 4 (b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 3 (d) 3 and 4
Ans: (d)


35. Which one of the following is not a base of organization?
(a) Function (b) Budgeting
(c) Process (d) Clientele
Ans: (b)


36. Which of the following statement is not correct in respect of India?
(a) Tax can be levied except by authority of law
(b) No expenditure can be incurred from public funds except in the manner provided in the constitution and in accordance with law
(c) Executive is bound to spend money in the manner as sanctioned by parliament
(d) None of the above
Ans: (a)


37. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II
A. Hierarchy i. Dr. K.S. Kothari
B. Report on Public ii. House Administration keeping (1951)
C. Preliminary iii. Scalar screening process examination in Indian civil service
D. Auxilliary Agency iv. A.D. Gorwala
Codes: A B C D
(a) i iii ii iv
(b) iv ii iii i
(c) iii iv i ii
(d) ii i iv iii
Ans: (c)


38. Which one of the following was the first state to establish the institution of the Lokayukta in India?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (d)


39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Under the spoils system the public offices are distributed to the members of the party victorious at the polls. Reason (R): The public offices are considered spoils to be enjoyed by the victors.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


40. Who among the following are the protagonists of the integral view of public administration?
1
. Henry Fayol
2
. Marshall Dimock
3
. Simon
4
. Gulick Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) 1 and 4 (b) 1 and 3
(c) 1 and 2 (d) 2 and 3
Ans: (a)


41. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Authors) (Books)
A. E.H. Carr i. Neorealism and Its Critics
B. R. Keohane ii. From Wealth to Power
C. J. Mearsheimer iii.The Twenty Year Crisis
D. F. Zakaria iv.The Tragedy of Great Power Politics
Codes: A B C D
(a) i ii iii iv
(b) iv iii i ii
(c) iii i iv ii
(d) ii iv i iii
Ans: (c)


42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Globalization is a multidimensional process. Reason (R): It involves economic, political, social and cultural globalizations.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


43. When two combatants are so different in their characters, and in their areas of comparative strategic advantage, that a confrontation between them comes to turn one side’s ability to force, the other side to fight on their own terms. Name the type of war?
(a) Unequal war
(b) Asymmetric war
(c) New war
(d) Post-westphalian war
Ans: (b)


44. Name the UN fact finding mission on the Gaza Conflict 2009 Report
(a) Golding Report
(b) Goldstone Report
(c) Goldman Sachs Report
(d) Gaza Report
Ans: (b)


45. Under which chapter and article does the UN security council consider a threat to international peace; first explores ways to settle the dispute peacefully,
(a) Chapter VI, Article 36
(b) Chapter VI, Article 33
(c) Chapter VII, Article 47
(d) Chapter VII, Article 42
Ans: (b)


46. Which of the following are correct features of the modern institution of international law?
(i) Unilateral legislation (ii) Consent and legal obligation (iii) Language and practice of justification (iv) Discourse of institutional antonomy Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (i), (ii) and (iii) are correct.
(b) (i), (iii) and (iv) are correct.
(c) (i), (ii) and (iv) are correct.
(d) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Ans: (d)


47. The United Nations Conference well known as Copenhagen, COP 15 dealt with the issue of
(a) Global Warming
(b) Climate Change
(c) Environment
(d) Population Explosion
Ans: (b)


48. Match List–I with List–II and select the correct answer from the
codes given below: List–I List–II (Regional (Year of Origin) Organization)
A. Organization of i. 1989 American States (OAS)
B. North Atlantic ii. 1948 Free Trade Agreement (NAFTA)
C. Arab Maghreb iii. 1954 Union (AMU)
D. South East Asian iv. 1994 Treaty Organization (SEATO)
Codes: A B C D
(a) i iii ii iv
(b) ii iv i iii
(c) iv ii iii i
(d) iii i iv ii
Ans: (b)


49. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): India is pursuing a positive asymmetry in South Asia. Reason (R): India is strategically contained by China-Pakistan partnership.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


50. Who is the author of the book “Pakistan’s Arms Procurement and Military build-up 1979–99: In search of a policy”?
(a) Ahmed Rashid
(b) Ayesha Jalal
(c) Ayesha Siddiqa Ada
(d) Stephen Cohen
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *