NET Political Science Previous Year Paper-II (July-2016)

1. For Plato which of the following statements is not true?
(A) Ideas are substances.
(B) Ideas are essences of all things.
(C) Ideas are reflections of things.
(D) Ideas are universal. Choose the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A) and (B) (b) (B) and (D)
(c) (B) only (d) (C) only
Ans: (d)


2. Who among the following called Machiavelli’s “Prince” the great and true conception of a real political genius with the highest and noblest purpose?
(a) Bentham (b) J.S. Mill
(c) Hegel (d) Karl Marx
Ans: (c)


3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List–I (Authors)
(A) Quentin Skinner
(B) Michael Sandel
(C) Giovanni Sartori
(D) Charles Taylor List–II (Books)
(i) Philosophy and Human Sciences (ii) The Foundations of Modern Political Thought (iii) Liberalism and the Limits of Justice (iv) Democratic Theory
Codes: A B C D
(a) (ii) (iii) (iv) (i)
(b) (i) (ii) (iii) (iv)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (iv) (i) (iii) (ii)
Ans: (a)


4. Who among the following considers Marxism to be an ideology rather than a political theory?
(a) Germino (b) David Held
(c) R.A. Dahl (d) G.H. Sabine
Ans: (a)


5. Arrange the following works of Isaiah Berlin in chronological order of his publications. Select the correct answer from the
codes given below:
(A) Concepts and Categories: Philosophical Essays
(B) Four Essays on Liberty
(C) Vico and Herder: Two Studies in the History of Ideas
(D) Karl Marx: His Life and Environment
Codes:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (C), (B), (A) and (D)
(c) (D), (B), (C) and (A)
(d) (B), (D), (A) and (C)
Ans: (c)


6. Who among the following conceived the society as ‘a cooperative venture for mutual advantage’?
(a) Rawls (b) Nozick
(c) Hayek (d) Gramsci
Ans: (a)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
For Rousseau a thinking man is a depraved animal. Reason (R): Common emotions give value to life.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


8. Who among the following rejected the idea that caste status was the result of divine reward or punishment?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) M.A. Jinnah
(c) Jawaharlal Nehru
(d) M.K. Gandhi
Ans: (d)


9. Who among the following said: “Research untutored by theory may prove trivial, and theory unsupported by data, futile”?
(a) B. Crick
(b) Charles Merriam
(c) David Easton
(d) R.A. Dahl
Ans: (c)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
For Fukuyama, liberal democracy may constitute the end point of mankind’s ideological evolution. Reason (R): The earlier forms of government were characterised by grave defects and irrationalities that led to their eventual collapse.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


11. Which of the following constitutes the political elite?
(a) Subalterns and marginalized leaders
(b) Rulers and subjects
(c) Leader and the followers
(d) Oligarchy and Aristocracy
Ans: (d)


12. Who among the following is associated with the initial stages in the growth of comparative politics?
(a) Karl Popper
(b) Arthur Bentley
(c) E.H. Carr
(d) Graham Wallas
Ans: (b)


13. Which branch of comparative politics seeks to examine the formal and informal mechanisms by which political attitudes are inculcated?
(a) Political socialization
(b) Political communication
(c) Political modernization
(d) Political development
Ans: (a)


14. Who among the f o llowing c o n t ended t h a t p o l i t i c a l development is administrative and legal development? Choose the correct answer from the
codes given below:
(A) R.R. Rostow
(B) Talcott Parsons
(C) Sorokin
(D) Max Waber
Codes:
(a) (A) and (D) (b) (B) and (D)
(c) (A) and (C) (d) (B) and (C)
Ans: (a)


15. Who became the first ever Prime Minister in a Parliamentary government?
(a) William Pitt, the Elder
(b) Henry Pelham
(c) William Putenny
(d) Robert Walpole
Ans: (d)


16. Who among the following were associated with institutional approach?
(A) Carew Hunt
(B) Herman Finer
(C) Roy C. Macridis
(D) Carl Friedrich Choose the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A) and (C) (b) (B) and (D)
(c) (B) and (C) (d) (A) and (D)
Ans: (b)


17. Arrange the following revolutions in the sequence in which they took place:
(A) Chinese Revolution
(B) Cuban Revolution
(C) Bolshevik Revolution
(D) Puritan Revolution Choose the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (A), (B), (D), (C)
(b) (B), (A), (C), (D)
(c) (D), (C), (A), (B)
(d) (C), (D), (B), (A)
Ans: (c)


18. Identify the correct sequence of the following input functions?
(i) Political communication (ii) Political socialization and recruitment (iii) Interest aggregation (iv) Interest articulation Select the correct answer from the
codes given below:
Codes:
(a) (i), (ii), (iii) and (iv)
(b) (iv), (i), (iii) and (ii)
(c) (ii), (iv), (iii) and (i)
(d) (ii), (iii), (iv) and (i)
Ans: (c)


19. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
Iron law of oligarchy established that ultimate decision-making in all democratic organizations including the political parties is done by few leaders or a small elite group. Reason (R): Decision making is very complex process which necessarily involves the role of few who function on behalf of many.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
Military is predominant in non-western democracies. Reason (R): Social fragmentation and cleavages largely contribute to political instability.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


21. Identify the correct chronological order of the formation of the following political parties in India:
(a) Justice Party, Hindu Maha Sabha, National Conference, Shiromani Akali Dal
(b) National conference, Shiromani Akali Dal, Hindu Maha Sabha, Justice Party
(c) Hindu Maha Sabha, Shiromani Akali Dal, National Conference, Justice Party
(d) Justice Party, Shiromani Akali Dal, Hindu Maha Sabha, National Conference
Ans: (d)


22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Conditions of eligibility of a Governor : Article 158
(b) Dismissal of a Governor by the President : Article 156 (2)
(c) Nomination of members of Legislative Council by the Governor : Article 171 (5)
(d) Power of the Governor to recommend ‘Money Bill’: Article 207
Ans: (b)


23. Consider the following statements and select the correct answer from the
codes given below: Statement I:
The only mode of initiating a proposal for amendment is to introduce a bill in either house of the Union Parliament. Statement II: If there is a disagreement between the two Houses of Parliament regarding the passage of a bill, the deadlock may be resolved by a joint session of the two Houses.
Codes:
(a) Only Statement I is true.
(b) Only Statement II is true.
(c) Both Statements I and II are true.
(d) Both Statements I and II are false.
Ans: (c)


24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I
(A) 36th Constitutional Amendment Act
(B) 61st Constitutional Amendment Act
(C) 97th Constitutional Amendment Act
(D) 99th Constitutional Amendment Act List-II
(i) Transparency in judicial appointments (ii) Declaration of Sikkim as a full fledged state (iii) Lowering of voting age from 21 to 18 years (iv) Formation and functioning of co-operative societies
Codes: A B C D
(a) (iii) (ii) (iv) (i)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (ii) (i) (iv)
(d) (ii) (iii) (iv) (i)
Ans: (d)


25. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I
(A) Granville Austin
(B) K.C. Wheare
(C) Appleby
(D) Ivor Jennings List-II
(i) ‘Quasi federal’ (ii) ‘Federation with strong centralising tendency’ (iii) ‘Cooperative federalism’ (iv) ‘Extremely federal’
Codes: A B C D
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (iii) (ii) (iv) (i)
(c) (iii) (i) (ii) (iv)
(d) (ii) (iii) (i) (iv)
Ans: (c)


26. Match List-I with List-II and identify the correct answer from the
codes given below: List-I (Acts)
(A) Government of India Act, 1858
(B) Indian Councils Act, 1861
(C) Indian Councils Act, 1909
(D) Government of India Act, 1919 List-II (Provision)
(i) Introduction of bi-cameral legislature for the first time (ii) Complete imperial control by Secretary of State for India (iii) Inclusion of non-official members in the Executive Council of Governor General for the first time (iv) Separate representation of the Muslim community
Codes: A B C D
(a) (ii) (iii) (iv) (i)
(b) (iii) (ii) (i) (iv)
(c) (ii) (iv) (iii) (i)
(d) (iii) (iv) (i) (ii)
Ans: (a)


27. Which of the following statements about the Writ of Habeas Corpus is correct?
(a) It can be issued to secure the release of a person who has been imprisoned by a court of law on a criminal charge.
(b) It can be issued to interfere with the proceeding for contempt by a Court of record or by Parliament.
(c) The writ is a very powerful safeguard to the subject against arbitrary acts not only of private individuals but also of the executive.
(d) By this writ, the Court can obtain knowledge of the reason a person has been imprisoned but cannot set her/him free if the imprisonment is unlawful.
Ans: (c)


28. Assertion (A): In the first three general elections, India produced a ‘one party dominance’ model, which is different from one party system. Reason (R): Till 1967, the Congress party had exclusive control over governmental power both at the Centre and also in most of the states of India.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


29. Arrange the following Speakers of Lok Sabha of India in chronological order and select the correct answer from the
codes given below:
I. Dr. Balram Jakhar II. Dr. Gurdial Singh Dhillon III. Neelam Sanjiva Reddy IV. Bali Ram Bhagat
Code:
(a) I, II, III, IV (b) II, III, I, IV
(c) III, II, IV, I (d) III, IV, II, I
Ans: (c)


30. Which of the following High Courts have Bench/Benches?
(a) Allahabad, Bombay, Jabalpur
(b) Jodhpur, Bombay, Hyderabad
(c) Calcutta, Guwahati, Bangalore
(d) Jabalpur, Madras, Guwahati
Ans: (a)


31. According to Peter Self, the study of public administration developed as an offshoot of which one of the following?
(a) Political Science or Public law
(b) Politics or Ethics
(c) Public Policy or Policy making
(d) Political system or interest aggregation
Ans: (a)


32. Which one of the following is not a part of the underlying ideas of traditional or mechanistic theory of organization?
(a) It takes an administrative view of human relationship.
(b) It considers economic incentives to be the sole motivating factor.
(c) It ignores the dynamics of organizational behaviour.
(d) It gives more importance to informal relationship.
Ans: (d)


33. Which one of the following key components of ‘governance’ was not identified by OECD, while laying down conditions for receiving economic assistance?
(a) Participatory development
(b) Strict auditing
(c) Human rights
(d) Democratisation
Ans: (b)


34. Cybernetics means:
(a) Science of communicating
(b) Communication methods
(c) Artificial intelligence
(d) Science of control and communication
Ans: (d)


35. Who among the f o llowing thinkers advocated ‘effective communication’ as a basic prerequisite for the attainment of organizational goals?
(a) Herbert Simon
(b) Peter Self
(c) Chester Barnard
(d) Woodrow Wilson
Ans: (c)


36. Taking an extreme view of the distinction between public and private administration, who said that all organizations share public and private features?
(a) Dwight Waldo
(b) E.S. Savas
(c) Barry Bozeman
(d) James W. Fesler
Ans: (b)


37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
Some departments are concerned not only with purely administrative work but some authority to make rules and regulations is also delegated to them by the legislature. Reason (R): John M. Pfiffner prefers single head of the department under certain circumstances.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


38. What is common among Duncan Black, Anthony Dowas, James Buchanan, and Kenneth Arrow?
(a) They are all advocates of Public Choice Theory in public administration.
(b) They are all ex-Cabinet Secretaries of UK.
(c) They are all supporters of Whitley Councils in UK.
(d) They are all exponents of classical theories of administration.
Ans: (a)


39. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I (Books)
(A) An Introduction to Administrative Law
(B) Justice and Administrative Law
(C) Comparative Administrative Law
(D) Introduction to the Study of the Law of the Constitution List-II (Author)
(i) Frank J. Goodnow (ii) A.V. Dicey (iii) James Hart (iv) W.A. Robson
Codes: A B C D
(a) (iv) (i) (iii) (ii)
(b) (ii) (iii) (iv) (i)
(c) (iii) (iv) (i) (ii)
(d) (i) (ii) (iii) (iv)
Ans: (c)


40. Which one of the following is the correct chronological order of the Committees/Commissions/ Reports?
(a) Masterman Committee – Brownlow Committee – Gladstone Committee – Aitchison Commission
(b) Aitchison Commission – Gladstone Committee – Brownlow Committee – Masterman Committee
(c) Aitchison Commission – Ma s t e r m an Commi t t e e – Brownlow Committee – Gladstone Committee
(d) Gladstone Committee – Aitchison Commission – Masterman Committee – Brownlow Committee
Ans: (b)


41. Who among the following declared that the state is retreating in the face of the superior power of globalization?
(a) McLean and McMillan
(b) George Schwarzenberger
(c) Kenneth Waltz
(d) Susan Strange
Ans: (d)


42. Who among the following argued that ‘realism is likely to remain the single most useful instrument in our intellectual toolbox’?
(a) Holsti
(b) E.H. Carr
(c) Hans Margenthau
(d) Stephen Walt
Ans: (d)


43. Which of the following is not the basic norm of the balance of power system that are clear to each of the state actors engaged in the process of balancing:
(a) Any actor or coalition that tries to assume dominance must be constrained.
(b) States want to increase their capabilities by acquiring territory, increasing their population or developing economically.
(c) Negotiating is better than fighting.
(d) Other states are viewed as potential enemies.
Ans: (d)


44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I (Scholar)
(A) McLean and McMillan
(B) Morgenthau
(C) George Schwarzerberger
(D) Van Dyke List-II (Statement)
(i) It is not so much the absolute power of a state as its power position in relation to other states that counts. (ii) Defined power as the capacity to impose one’s will on others by reliance on effective sanctions in the case of non-compliance. (iii) Defined power as man’s control over the minds and actions of other men. (iv) Power is the ability to make people do what they would not otherwise have done.
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (iv) (iii) (i) (ii)
(c) (iv) (i) (ii) (iii)
(d) (i) (ii) (iii) (iv)
Ans: (a)


45. Article 25 of the Charter of the United Nations provides that
(a) Use of force is allowed for selfdefence.
(b) Only peace loving states can become members of UN.
(c) All UN members agree to accept and carry-out the decisions of the Security Council.
(d) The Security Council has primary responsibility under the Charter for the maintenance of international peace and security.
Ans: (c)


46. Which of the following has not been incorporated into Indian law, either fully or partially?
(a) The Tokyo Convention Act, 1975
(b) The Rome Statute of the International Criminal Court.
(c) The Anti-Apartheid (United Nations Convention) Act, 1981
(d) The Geneva Convention Act, 1960
Ans: (b)


47. Which of the following statements is not correct regarding International Criminal Court?
(a) The statute of International Criminal Court was adopted by United Nations Conference on 18th July, 1998.
(b) The International Criminal Court is not an organ of United Nations but it is an independent organization.
(c) Its statute came into force on 1st July, 2002.
(d) The four organs of International Criminal Court are the Presidency, the Judicial Division, the office of the Prosecutor and the Registry.
Ans: (a)


48. In which year the UN General Assembly adopted the Convention on the Rights of Persons with Disabilities?
(a) 2006 (b) 2007
(c) 2008 (d) 2009
Ans: (a)


49. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I (Committee of General Assembly of UN)
(A) First Committee
(B) Second Committee
(C) Third Committee
(D) Fourth Committee List-II (Issues related to Committee)
(i) Economic and financial (ii) Disarmament and international security (iii) Special political and decolonisation (iv) Social, humanitarian and cultural
Codes: A B C D
(a) (ii) (i) (iv) (iii)
(b) (i) (ii) (iii) (iv)
(c) (i) (iii) (iv) (ii)
(d) (iv) (iii) (ii) (i)
Ans: (a)


50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
End of Cold War signified a shift from ideological politics in International relations. Reason (R): Religious fundamentalism is posing a threat to security.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *