NET Political Science Previous Year Paper-II (December-2019)

1. Arrange the following of UN system in their chronological order:
(i) International Bank for Reconstruction and Development (ii) Multilateral Investment Guarantee Agency (iii) International Finance Corporation (iv) International Development Association Choose the correct option:
(a) (iv), (iii), (ii), (i)
(b) (i), (iii), (iv), (ii)
(c) (ii), (iv), (i), (iii)
(d) (iii), (iv), (i), (ii)
Ans: (b)


2. Which of the following are the salient features of Draft National Water Policy 2012?
(i) Setting up of Water Regulatory Authority (ii) Incentivisation of recycle and re-use (iii) Community participation in managing the water resources projects (iv) Water users association should be given statutory powers Choose the correct option from below:
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii), (iii) and (iv)
(c) (ii), (iii) and (iv)
(d) (i), (ii) and (iv)
Ans: (b)


3. Who had differentiated between natural and conventional inequality?
(a) Hobbes
(b) Locke
(c) Rousseau
(d) Bentham
Ans: (c)


4. Who had condemned utilitarianism in his Theory of justice?
(a) Plato (b) Hayek
(c) Rawls (d) Milton
Ans: (c)


5. The book “Aspects of Political Development” is written by
(a) Lucian Pye
(b) G.A. Almond
(c) G.H. Sabine
(d) Maurice Duverger
Ans: (a)


6. Match List–I with List–II: List–I List–II (Thinker) (Work)
A. Mary 1. The Wretched Wollsto- of the Earth necraft
B. Gramsci 2. Political Liberalism
C. Frantz 3. Vindication of Fanon the Rights of Women
D. John 4. The Prison Rawls Notebook Choose the correct option from given below: A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 2 3 4
Ans: (b)


7. Who is not a supporter of Libertarianism?
(a) Robert Nozick
(b) Milton Friedman
(c) Robert Dahl
(d) F.A. Hayek
Ans: (c)


8. Which of the following statements are true regarding the composition of Rajya Sabha?
(A) Not more than 238 members represent States and Union territories in Rajya Sabha
(B) Representatives of Puducherry in the Rajya Sabha are elected
(C) Third Schedule of the Constitution deals with the allocation of seats in Rajya Sabha to States
(D) Fourth Schedule of the Constitution deals with the allocation of seats in Rajya Sabha to states Choose the correct answer from the options given below:
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (A) and (C)
(d) (A), (B) and (D)
Ans: (d)


9. Which of the following two statements regarding World Trade Organization are correct?
(A) It is the only international organization dealing with global trade rules between nations
(B) It was established in 1996
(C) Its Headquarters is in Geneva
(D) It employs some 650 staff Choose the correct options:
(a) (A) and (B)
(b) (A) and (C)
(c) (C) and (D)
(d) (A) and (D)
Ans: (b)


10. Rigg’s Fused model is based on:
(A) dependence on agriculture
(B) attainment value in society
(C) domination of royal family
(D) economic system based on barter system Choose the right option:
(a) (A), (C), (D)
(b) (A), (B)
(c) (B), (C), (D)
(d) (A), (B), (C)
Ans: (a)


11. When did International Labour Organization become a specialized agency of the United Nations Organization?
(a) 1945 (b) 1946
(c) 1947 (d) 1948
Ans: (b)


12. Which of the following freedoms was not mentioned by Roosevelt?
(a) Freedom of speech
(b) Freedom of worship
(c) Freedom from fear
(d) Freedom against exploitation
Ans: (d)


13. Who is the author of the book “Escape from Freedom”?
(a) Herbert Marcuse
(b) Erich Fromm
(c) Jurgen Habermas
(d) Thomas Friedman
Ans: (b)


14. Under which constitutional provision, elections to Panchayati Raj Bodies are conducted in India?
(a) Article 243 J
(b) Article 243 K
(c) Article 243 L
(d) Article 243 M
Ans: (b)


15. Arthashastra is known as
(a) Shruti (b) Smriti
(c) Samhita (d) Nitishastra
Ans: (d)


16. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R): Assertion (A): According to Plato, human soul consists of three elements – Reason, spirit and aptitude Reason (R): The state is the individual writ large Choose the correct option:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but
(R) is not correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true
Ans: (d)


17. Agganna Sutta deals with: (1) Origin of life (2) Origin of social order and castes (3) Origin of secularism (4) Origin of six fold policy Select the correct answer from the
code given below:
(a) (1) only
(b) (2) only
(c) (1) and (2)
(d) (1), (2) and (4)
Ans: (c)


18. Which of the following two are correct? (1) Plato laid more emphasis on duties than rights (2) His ideal state was merely an idea not reality (3) He was not a feminist (4) He did speak about class state Choose the correct option:
(a) (1) and (2)
(b) (1) and (3)
(c) (1) and (4)
(d) (2) and (3)
Ans: (a)


19. In which year UNESCO was set up?
(a) 1945 (b) 1946
(c) 1947 (d) 1948
Ans: (a)


20. Two statements are given below. One is Assertion (A) and other is Reason (R): Assertion (A): Herbert Simon rejected Principles of Administration Reason (R): For Simon, these are merely proverbs Choose the correct options:
(a) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but
(R) is not correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


21. Which of the following statements about the powers of the President is correct?
(a) He presides over the meetings of the Zonal Councils
(b) He is the head of the Inter-State Council
(c) He can disqualify a member of Parliament under Art. 102 on the recommendation of the Election Commission
(c) He can declare national emergency at his discretion
Ans: (c)


22. Which of the following statements about National Health Policy, 2017 are correct? (1) It aims to ensure availability of 2 beds per 1000 population (2) It proposes free drugs, free diagnostics and free emergency health care services in all public hospitals (3) Reduction of total fertility rate to 2.1 at national and subnational level by 2025 (4) Reduce mortality rate of children under 5 years of age to 23 (per 1000) by 2020 Choose the correct option from below:
(a) (1), (2) and (3)
(b) (1), (2), (3) and (4)
(c) (1) and (2)
(d) (3) and (4)
Ans: (a)


23. Which of the following statements about the significance of public policy is correct? (1) Public policies help in achieving socio-economic development (2) Public policies help maintain national unity and integrity (3) It’s basic purpose is to serve individual interest and solve public problems (4) Public policy aims at shaping the society for its betterment Choose the correct option from below:
(a) (1), (2), (3) and (4)
(b) (2), (3) and (4)
(c) (1), (2) and (4)
(d) (1), (2) and (3)
Ans: (c)


24. Which Article of the Indian Constitution provides power to the President to promulgate ordinances?
(a) Article 123
(b) Article 221
(c) Article 222
(d) Article 223
Ans: (a)


25. The term “Sanskritisation” was coined by
(a) M.N. Srinivas
(b) M.S. Golwalkar
(c) S.P. Mukherjee
(d) Andre Beteille
Ans: (a)


26. Ram Manohar Lohia was opposed to: (1) Capitalism (2) Communism (3) Socialism (4) Decentralisation of powers Select the correct answer from the options given below:
(a) (1) and (2)
(b) (3) and (4)
(c) (1), (2) and (3)
(d) (2), (3) and (4)
Ans: (c)


27. Two statements are given below. One is a Assertion (A) and the other is Reason (R): Assertion (A): United Nations Organisation was established on 24 October 1945 Reason (R): Its main object is to establish world peace and security Choose the correct options:
(a) (A) and (R) both are correct and (R) is correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are correct but
(R) is not correct explanation of
(A)
(c) (A) is correct but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (a)


28. Which one of the following is incorrect statement?
(a) Globalisation means internationalization of economy
(b) Globalisation gives emphasis on market economy
(c) Globalization gives rise to international institutions to supervise economy
(d) G l o b a l i s a t i o n t e n d s t o perpetuate parochial culture
Ans: (d)


29. Which of the following two statements are true regarding Indo- Pak relations on Kashmir? (1) The Security Council first discussed the issue of Jammu and Kashmir in 1948 (2) A summit meeting took place in 2004 in Islamabad between A.B. Vajpayee and Pervez Musharraf (3) A bus service across the ceasefire line was inaugurated in 2006 (4) Terrorist attack on Samjhauta Express was made in 2007 Choose the correct options:
(a) (1) and (2)
(b) (1) and (3)
(c) (1) and (4)
(d) (3) and (4)
Ans: (a)


30. Match the following: List–A List–B
(A) Common High Court for two or more states
(i) Art. 229
(B) Transfer of certain cases to High Court (ii) Art. 233
(C) Appointment of District Judges (iii) Art. 231
(D) Administrative expenses of High Courts (iv) Art. 228 Choose the correct options:
(a) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-
(i)
(b) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)- (iii)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (d)- (ii)
(d) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-
(i)
Ans: (a)


31. Which constitutional provision provides for formation of a Gram Sabha?
(a) Article 243 A
(b) Article 243 B
(c) Article 243 C
(d) Article 243 D
Ans: (a)


32. Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”? (1) It includes Bhutan and Nepal (2) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh (3) It includes Mizoram and Manipur (4) It includes Tripura and Nagaland Choose the correct options:
(a) (1) and (3)
(b) (1) and (4)
(c) (1) and (2)
(d) (2) and (3)
Ans: (c)


33. Make a sequence of Decisionmaking approach: (1) Search for information (2) Problem recognition (3) Selection of alternative (4) Definition of alternative Select the right option:
(a) (1), (3), (4), (2)
(b) (2), (4), (1), (3)
(c) (2), (1), (3), (4)
(d) (2), (1), (4), (3)
Ans: (d)


34. “Distributive Justice is mainly concerned with distribution of honours or wealth”. Who said it?
(a) Plato (b) Aristotle
(c) Marx (d) Gramsci
Ans: (b)


35. Two statements are given below. One is Assertion (A) and other is Reason (R): Assertion (A): Simla Pact was signed by India and Pakistan in 1972 Reason (R): It provides that the two countries will solve their disputes through mediation of other countries Choose the correct options:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are correct but
(R) is not correct explanation of
(A)
(c) (A) is correct but (R) is wrong
(d) is wrong but (R) is correct
Ans: (c)


36. Which incident made Periyar an Atheist?
(a) Self Respect Movement
(b) Kashi Pilgrimage Incident
(c) Dravida National Movement
(d) Discrimination in society
Ans: (b)


37. Who said, “Every state is known by the rights that it maintains”?
(a) Laski (b) Green
(c) Hegel (d) Barker
Ans: (a)


38. Which among the following is the full title of the book written by Mary Wollstonecraft?
(a) A Vindication of the Rights of Women
(b) A Vindication of the Rights of Women with strictures on political and moral subjects
(c) Reflections on the French Revolution
(d) A Vindication of the Rights of Human Beings
Ans: (b)


39. The best propounder of Pluralist Theory of Citizenship was
(a) T.H. Marshal
(b) Anthony Giddens
(c) B.S. Turner
(d) David Held
Ans: (c)


40. The Comptroller and Auditor General of India can undertake evaluation studies on the basis of which of the following? (1) On its own initiative (2) T h e r e q u e s t o f fi n a n c i a l committees (3) Directive in legislation (4) The request of the Organization and Methods division of a Ministry Choose the correct option from below:
(a) (1), (2), (3) and (4)
(b) (1), (2) and (4)
(c) (2), (3) and (4)
(d) (1), (2) and (3)
Ans: (d)


41. The sequencing of communication process in organisation is:
(a) Sender, message, receiver, encoding
(b) Message, channel, feedback, encoding
(c) Sender, encoding, decoding, receiver
(d) Sender, encoding, message, channel
Ans: (d)


42. Who had formed the “Society for right to die with dignity”?
(a) Jai Prakash Narayan
(b) Minoo Masani
(c) Krishna Ayyar
(d) Medha Patkar Options
Ans: (b)


43. Match List–I with the List–II regarding terrorism: List–I List–II
(A) Convention on offences and certain other acts committed on Board Aircraft (Tokyo)
(i) 1999
(B) Convention for suppression of unlawful acts against the safety of Civil Aviation (Montreal) (ii) 1997
(C) International Convention for suppression of Terrorist Bombing (iii) 1971
(D) International Convention for Suppression of Financing of Terrorism (iv) 1963 Choose the correct options:
(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)- (iv)
(b) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-
(i)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-
(i)
(d) (A)-(ii), (B)-(iii). (C)-(iv), (D)-
(i)
Ans: (b)


44. Which statements are true about an Election Commissioner? (1) He is appointed by President (2) He can be removed from office on same grounds as a Judge of Supreme Court (3) He can be removed by the President only on recommendations of Chief Election Commissioner (4) His term of office is six years or upto the age of 65 whichever is earlier Choose the correct answer:
(a) (1), (2)
(b) (2), (3)
(c) (1), (3)
(d) (1), (3), (4)
Ans: (d)


45. Arrange the following four reports of Second Administrative Reforms Commission in their sequential order: (1) Right to Information (2) Unlocking Human capital (3) Crisis Management (4) Ethics in Governance Choose the correct option:
(a) (1), (2), (3), (4)
(b) (4), (3), (2), (1)
(c) (1), (4), (2), (3)
(d) (3), (1), (4), (2)
Ans: (a)


46. Which of the following pairs are correctly matched? (1) John Rawls – Egalitarian (2) Plato – Idealist (3) Mary Wollstonecraft – Communist (4) Gramsci – Feminist Choose the correct answer from the options given below:
(a) (1) and (2)
(b) (2) and (3)
(c) (3) and (4)
(d) (3) and (1)
Ans: (a)


47. Who defined leadership as “the ability of a manager to induce subordinates to work with zeal and confidence”?
(a) Koontz and O’Donnell
(b) Chester Bernard
(c) M.P. Follet
(d) Peter Drucker
Ans: (a)


48. Match List–I with List–II: List–I List–II (School of (Thinkers) Modernization)
(A) Psychological School
(i) Daninel Lerner
(B) Normative School (ii) Mahatma Gandhi
(C) Structural School (iii) G.A. Almond
(D) Technological School (iv) David Apter Choose the correct answer from below:
(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii) and
(D)-(iv)
(b) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(iv) and
(D)-(i)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i) and
(D)-(iii)
(d) (A)-(iii), (B)-(i), (C)-(ii) and
(D)-(iv)
Ans: (a)


49. When was Jaiprakash Narayan awarded Bharat Ratna?
(a) 1999 (b) 1998
(c) 1997 (d) 1996
Ans: (a)


50. The author of the book “Nation and Nationalism” is
(a) Ernest Gellner
(b) Hans J. Morganthau
(c) J.S. Coleman
(d) Rajni Kothari
Ans: (a)


51. Arrange the following Institutions/ Organizations in chronological order:
(i) BRICS Development Bank (ii) IBSA (ii) G-7 (iv) G-20 Choose the correct option:
(a) (iii), (iv), (ii), (i)
(b) (i), (ii), (ii), (iv)
(c) (iv), (iii), (ii), (i)
(d) (iii), (ii), (iv), (i)
Ans: (a)


52. Kyoto Protocol was enforced in:
(a) 1997 (b) 2000
(c) 2005 (d) 2006
Ans: (c)


53. On which of the following grounds Writ of Certiorari can be issued by the Judiciary? (1) Lack of jurisdiction (2) Locus Standi (3) Excess of jurisdiction (4) Error of law Choose the correct option from below:
(a) (a), (b) and (c)
(b) (a), (b) and (d)
(c) (a) and (b)
(d) (a) and (c)
Ans: (d)


54. Match the following: List–A List–B
(A) Absolute Veto
(i) When a bill is returned for reconsideration
(B) Qualified Veto (ii) President cannot withhold assent if Bill is adopted again by the Houses
(C) Suspensive Veto (iii) President may either assent or refuse to give assent without any time limit
(D) Pocket Veto (iv) Power to say “no” to a bill passed by both Houses Select the right
code:
(a) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(iv)
(b) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iii)
(d) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(i)
Ans: (c)


55. Match List–I with List–II: List–I List–II (Author) (Book)
(A) Paul H Appleby
(i) Principles of Public Administration
(B) John M Gaus, L.D. White and M.E. Dimock (ii) Idens and issues in Public Administration
(C) W.F. Willoughby (iii) Morality and Administration in Democratic Government
(D) Dwight Waldo (iv) The Frontiers of Public Administration Choose the correct option from below:
(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(iv)
(b) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(i)
(d) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(iii)
Ans: (b)


56. Arrange these in a chronological order: (1) Benn and RS Peters’ Social Principles and Democratic State (2) John Rawls’ A Theory of Justice (3) Susan Mollerokin’s Justice Gender and Family (4) Rousseau’s Social Contract Choose the correct option from below:
(a) (4), (2), (1), (3)
(b) (1), (4), (2) and (3)
(c) (2), (1), (3) and (4)
(d) (3), (2), (4) and (1)
Ans: (a)


57. Which of the following two are correct? (1) According to August Comte, the principal methods are observation, experiment and comparison (2) According to Bluntschli, the true methods are philosophical and historical (3) Very few thinkers are pragmatic and inductive methods in contemporary times (4) John Rawls had used deductive and dogmatic methods Choose the correct options:
(a) (1) and (2)
(b) (1) and (3)
(c) (1) and (4)
(d) (2) and (3)
Ans: (a)


58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R): Assertion (A): Aristotle was the first thinker to adopt inductive method but it was accidental Reason (R): In case of Machiavelli use of Inductive method was intentional Choose the correct option:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but
(R) is not correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true
Ans: (b)


59. On which of the following date, India joined as a member of the United Nations Human Rights Council?
(a) 1 August 2019
(b) 1 June 2019
(c) 1 January 2019
(d) 1 July 2019
Ans: (c)


60. Which of the following writers are from Italy?
(i) Vilfredo Pareto (ii) Gaetano Mosca (ii) Robert Michels (iv) C. Wright Mills
Codes:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (iii) and (iv)
Ans: (a)


61. 73rd Amendment of the Constitution seeks to provide which of the following to the Panchayati Raj Institutions? (1) Constitutional status (2) Financial autonomy (3) Empowerment of marginalized sections of the rural population (4) Decentralised planning Choose the correct option from below:
(a) (1), (2) and (3)
(b) (1), (2), (3) and (4)
(c) (2), (3) and (4)
(d) (1), (2) and (4)
Ans: . (a) 73rd Amendment the Constitution seeks to provide Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions, Financial autonomy and Empowerment for marginalized sections of the rural population.
62. Vandana Shiva is known as
(a) Post Modernist
(b) Marxist
(c) Eco-feminist
(d) Conservatist
Ans: (c)


63. Match the following: A B
(A) Two Factor Theory
(i) McClelland
(B) Hierarchy of needs theory (ii) McGregor
(C) Theory of needs (iii) Maslow
(D) Theory X and Y (iv) Herzberg Choose the correct answer:
(a) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(iii), (D)-(i)
(b) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)
(c) (A)-(iv), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(ii)
(d) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(ii)
Ans: (d)


64. Which of the following statements about the definition of Welfare State are correct? (1) It is a state that provides for its citizens a wide range of social services (2) It is a compromise between communism on the one side and unbridled individualism on the other (3) Welfare state sets a pattern for any humane and progressive society (4) Welfare state guarantees a minimum standard of subsistence without removing incentives to private sector Choose the correct option from below:
(a) (1), (2) and (3)
(b) (2), (3) and (4)
(c) (1), (2), (3) and (4)
(d) (1), (2) and (4)
Ans: (c)


65. Which of the following are the arguments for women’s equality? (1) Inferiority of women to men is socially constructed and has no legal justification (2) Non-application of the principles of liberty and equality to the conditions of women is paradoxical (3) Women are naturally inferior to men (4) Women’s inequality survived because it was justifiable Choose the correct option from below:
(a) (1), (2) and (3)
(b) (1), (2), (3) and (4)
(c) (1) and (2)
(d) (3) and (4)
Ans: (c)


66. Which are the themes of New Public Management? (1) Adoption of private sector practices (2) Improved reporting and monitoring mechanism (3) Performance targets (4) Adoption of public sector practices Choose the correct option:
(a) (1), (2)
(b) (1), (2), (3)
(c) (2), (3), (4)
(d) (3), (4)
Ans: (b)


67. Arrange the formation of following states in chronological order: (1) Sikkim (2) Goa (3) Gujarat (4) Telangana Choose the correct option:
(a) (1), (2), (3) and (4)
(b) (4), (2), (3) and (1)
(c) (2), (3), (1) and (4)
(d) (3), (1), (2) and (4)
Ans: (d)


68. The positive impact of Liberalisation are: (1) Foreign investment (2) Increased production (3) Increased unemployment (4) Technological advancement Choose the right answer:
(a) (1), (2), (4)
(b) (2), (3)
(c) (1), (3)
(d) (2), (3), (1)
Ans: (a)


69. Which of the following is not correct?
(a) Nation is psychological concept
(b) State is legal concept
(c) Nationalism is attribute of Nation
(d) Nation and state are co-terminus
Ans: (d)


70. Arrange the following Ashrams/ Institutions founded by Gandhi in chronological order: (1) Phoenix Settlement (2) Kochrab Ashram (3) Sevagram Ashram (4) Tolstoy Farm Select the correct answer from the options as given below:
(a) (1), (2), (3), (4)
(b) (1), (4), (2), (3)
(c) (4), (3), (2), (1)
(d) (1), (3), (4), (2)
Ans: (b)


71. Match List–I with List–II: List–I List–II Thinker Work
(A) Jai Prakash Narayan
(i) Salt Taxation in India
(B) Ram Manohar Lohia (ii) The Reconstruction of religious thought in Islam
(C) Muhammad Iqbal (iii) Why socialism
(D) Barani (iv) Fatwo-IJahandari Select the correct option from the given below:
(a) (A)-(iii), (B)-(i), (C)-(ii), (D)-(iv)
(b) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(iv), (D)-(i)
(c) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(iv)
(d) (A)- (iv), (B)-(i), (C)-(ii), (D)- (iii)
Ans: (a)


72. Arrange the following in an ascending chronological order: (1) Right to Education Act (2) Consumer Protection (Amendment) Act (3) Food Security Act (4) Prevention of Corruption (Amendment) Act Choose the correct option from below:
(a) (2), (3), (4) and (1)
(b) (2), (1), (3) and (4)
(c) (1), (2), (3) and (4)
(d) (3), (1), (4) and (2)
Ans: (*)


73. Arrange the following books as per the year of their publication in chronological order: (1) Modern Democracies (2) Constitutional Government and Democracy (3) Public Opinion and Popular Government (4) The American Commonwealth Choose the correct option from below:
(a) (1), (2), (3) and (4)
(b) (4), (3), (1) and (2)
(c) (4), (1), (2) and (3)
(d) (1), (3). (4) and (2)
Ans: (b)


74. Theory of form and allegory of caves is related with
(a) Plato (b) Aristotle
(c) Machiavelli (d) Hobbes
Ans: (a)


75. In which year, Government of India decided to observe the birthday of Swami Vivekananda as the National Youth Day?
(a) 1984 (b) 1985
(c) 1986 (d) 1987
Ans: (a)


76. According to G.A. Almond comparatively “Homogenous culture” is found in
(a) Developed countries
(b) Underdeveloped countries
(c) Developing countries
(d) Least developed countries
Ans: (a)


77. Match List–I with List–II: List–I List–II Organization Number of member states
(A) Economic Community of West African States
(i) 6
(B) South African Development Community (ii) 12
(C) Economic Community of Central African States (iii) 16
(D) Eastern African Community (iv) 15 Choose the correct options:
(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)- (iv)
(b) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-
(i)
(c) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(iii), (D)- (ii)
(d) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-
(i)
Ans: (b)


78. Which one of the following is not a function of political parties?
(a) Socialisation and Recruitment
(b) Interest articulation
(c) Interest aggregation
(d) Rule adjudication
Ans: (d)


79. In which year did Rabindranath Tagore surrender the knighthood as a protest against Jallianwala Bagh Massacre?
(a) 1919 (b) 1924
(c) 1935 (d) 1937
Ans: (a)


80. The book “Political Order in Changing Societies” is written by:
(a) Lucian Pye
(b) G.A. Almond
(c) Ernest Barker
(d) S.P. Huntington
Ans: (d)


81. From legal point of view which of the following is called a “soft law”?
(a) Right to Environment
(b) Right to Development
(c) Right to Health
(d) Right to Privacy
Ans: (b)


82. Which of the following types of policy evaluation lays emphasis on determining the success level in achieving its basic objectives?
(a) Programme Strategy Evaluation
(b) Programme Impact Evaluation
(c) Project Monitoring
(d) Cost-benefit analysis
Ans: (b)


83. Who defined Public Administration as “the art and science of management applied to the affairs of the state”?
(a) L.D. White
(b) H. Simon
(b) D. Waldo
(d) Pfiffner and Presthus
Ans: (c)


84. Name the editor of the book, “Towards a New Public Administration- Minnowbrook”:
(a) James Charlesworth
(b) Frank Marini
(c) W.F. Willoughby
(d) Frank J. Goodnow
Ans: (b)


85. Which of the following two statements are correct regarding Preamble of Indian Constitution? (1) Justice-social, economic and political (2) Liberty of thought, expression, belief, faith and worship (3) Equality of status, character and of opportunity (4) Fraternity assuring the dignity and respect of the individual Choose the correct option:
(a) (1) and (3)
(b) (1) and (4)
(c) (3) and (4)
(d) (1) and (2)
Ans: (d)


86. Which of the following is not related to Kabir?
(a) Begampura
(b) Bhakti
(c) Panchvani
(d) Gender inequality
Ans: (a)


87. Which of the following two are correct regarding the adoption of inductive method? (1) Plato (2) Machiavelli (3) Thomas Aquinas (4) Thomas Hobbes Choose the correct options:
(a) (1) and (2)
(b) (1) and (3)
(c) (2) and (4)
(d) (1) and (4)
Ans: (c)


88. Match List–I with List–II: List–I List–II
(A) Mars’s theory of Alienation
(i) Herbert Marcuse
(B) Alienation and objectification (ii) Erich Fromm
(C) Contemporary theory of Alienation (iii)George Lukacs
(D) One-dimensionalisation: studies in the ideology of advanced industrial society (iv) Economic and Philosophic Manuscripts of 1844 Choose the correct answer:
(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(iv)
(b) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(iii), (D)-(ii)
(c) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iii)
(d) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)
Ans: (d)


89. Arrange the following in their chronological order: (1) Jalianwala Bagh Massacre (2) Report Submission by Hunter Committee (3) Chauri-Chaura incident (4) Establishment of Swaraj Party Choose the correct option:
(a) (1), (2), (3), (4)
(b) (4), (3), (2), (1)
(c) (1), (2), (4), (3)
(d) (4), (2), (1), (3)
Ans: (a)


90. Which of the following two are correct regarding Right to Development? (1) The Declaration on the Right to Development was adopted by General Assembly in 1986 (2) This is an inalienable human right (3) It found no place in the 1993 Vienna Declaration and Programme of action (4) In 1990 the Commission on Human Rights established a working group to monitor its progress Choose the correct options:
(a) (1) and (2)
(b) (2) and (3)
(c) (3) and (4)
(d) (1) and (4) Read the passage and answer the questions (91-95): Post modernist thinkers hold the view that there cannot be objective knowledge of social issues. For the Post-Modernist, knowledge is not simply a cognitive factor; knowledge is also normative and political. Power and knowledge are mutually supportive and they directly imply one another. The Post Modernist are critical of classical liberals as well as contemporary positivist who believed in objectivity and superiority of science. Through deconstruction, the post modernist want to look at every accepted or settled idea with new lenses.
Ans: (a)


91. Which one of the following statement is incorrect according to Post Modernist thinkers?
(a) Post Modernners challenged the notion that knowledge is eternal
(b) Knowledge is linked to power
(c) Knowledge leads to progress of world
(d) No knowledge is impartial
Ans: (c)


92. According to Post-Modernist thinker, which attribute of knowledge does not exist?
(a) Normative
(b) Cognitive
(c) Political
(d) Objectivity
Ans: (d)


93. Which of following term is not preferred by Post Modernist thinkers?
(a) Post structuralism
(b) Deconstruction
(c) Modernism
(d) Subjectivity
Ans: (c)


94. Which of the following is Post Modernist thinker?
(a) Jacques Derrida
(b) Immanuel Kant
(c) H.J. Laski
(d) Karl Deutsch
Ans: (a)


95. Who among the following is not a Post Modernist thinker?
(a) Richard Ashly
(b) Michel Foucault
(c) Jenny Adkins
(d) J. Burton Read the passage and answer the questions (96-100): The term “globalisation” primarily refers to economic activities like trade, movement of capital, goods, labour and communication system across boundaries facilitating higher levels of interconnectedness in the world. These economic activities have greater impact on socio political sectors nationally and internationally. The increasing strong presence of non-state actors like MNCs, the NGOs and IGOs has questioned the supremacy of state sovereignty. The rich states are benefited due to their superior control over the flow of capital, technology and communication system. A profit oriented global market can never think of benefit of all people of the world. The North-South divide has not been obliterated.
Ans: (d)


96. Globalisation has benefited the countries of:
(a) Europe and America
(b) Asia
(c) Africa
(d) Latin America
Ans: (a)


97. Globalisation has induced greater:
(a) Urbanisation
(b) Tradition
(c) Rural societies
(d) Parochial culture
Ans: (a)


98. Which one of the following has not limited state sovereignty?
(a) Multinational Corporations
(b) Inter Governmental Organization
(c) Non-Governmental organization
(d) Anomic Pressure Groups
Ans: (d)


99. The globalisation has increased the demand for
(a) Laissez Faire state
(b) Welfare state
(c) Totalitarian state
(d) Socialistic state
Ans: (a)


100. Which one of the following is incorrect? The state has become weak in shaping the
(a) Flow of capital
(b) International trade and labour
(c) Finance
(d) Collection of revenues
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *