NET Political Science Previous Year Paper-II (December-2015)

1. Which of the following is not an organ of Kautilyas state?
(a) Swami
(b) Amatya
(c) Varna system
(d) Danda
Ans: (c)


2. Plato’s communism of family and property was largely derived from the experience of:
(A) Stagira (B) Sparta
(C) Athens (D) Venice Choose the correct answer:
(a) (A) and (B)
(b) (A) and (C)
(c) (C) only
(d) (B) only
Ans: (d)


3. Scholasticism of middle ages sought to establish:
(A) Supremacy of political domain over the spiritual.
(B) The autonomy of intellectual freedom over the political regimes.
(C) The ascendency of theology over the philosophy.
(D) The subordination of rational element to the theological element of the church. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (C) and (D)
(b) (A) and (D)
(c) (A) and (C)
(d) (B) and (D)
Ans: (a)


4. Match the following: List-I List-II
(A) Modern (i) Plato political thinker
(B) Positivist (ii) Machiavelli school
(C) Normative (iii) August political Comte theory
(D) Scientific/ (iv) Aristotle inductive method
Codes: A B C D
(a) (ii) (iii) (i) (iv)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (i) (ii) (iv) (iii)
(d) (iv) (i) (iii) (ii)
Ans: (a)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Power corrupts and absolute power corrupts absolutely. Reason (R): Democracy is the best check against the misuse of power as the power is distributed among various groups. In the context of the above two statements which one of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (a)


6. Match the following: List-I List-II (Thinker) (Idea)
(A) John Locke (i) Partyless democracy
(B) Hobbes (ii) Consent theory
(C) Jaya (iii) Neo-liberalism Prakash Narain
(D) Robert (iv) Absolute Nozick sovereignty
Codes: A B C D
(a)(ii) (iv) (i) (iii)
(b) (i) (iii) (iv) (ii)
(c) (ii) (i) (iii) (iv)
(d) (iv) (ii) (i) (iii)
Ans: (a)


7. Match the items of List-I with items of List-II by selecting the correct answer from the
codes: List-I List-II (Thinkers) (Theories)
(A) Mao Tse (i) Proletarian Tung Dictatorship
(B) Lenin (ii) Cultural Revolution
(C) Marx (iii) One Country Socialism
(D) Stalin (iv) Communist Party as the Vanguard of the proletariat
Codes: A B C D
(a) (ii) (iv) (i) (iii)
(b) (iii) (i) (iv) (ii)
(c) (iv) (ii) (i) (iii)
(d) (ii) (iv) (iii) (i)
Ans: (a)


8. Rearrange the following works of Karl Marx in sequential order in terms of Publication Year.
(A) Critique of Political Economy
(B) Poverty of Philosophy
(C) Communist Manifesto
(D) The Holy Family
Codes:
(a) (D), (B), (C) and (A)
(b) (A), (C), (D) and (B)
(c) (B), (A), (D) and (C)
(d) (D), (C), (B) and (A)
Ans: (a)


9. Communitarian theory lays emphasis on:
(a) Community as an inescapable ideal
(b) Unlimited freedom of the individual
(c) Limited role of the state
(d) Partial regulation of market economy
Ans: (a)


10. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below. Assertion (A):
Behavioural political theory sought to eliminate the role of values and make Political Science a pure science and quantitative. Reason (R): Political Science, being a social science, can never be valuefree as it deals with human beings who are value-bound.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of
(A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)


11. In whose description Maulana Azad, Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel and Rajendra Prasad formed ‘an oligarchy within the (Constituent) Assembly’?
(a) Granville Austin
(b) Morris Jones
(c) V.P. Menon
(d) Richard Sisson
Ans: (a)


12. Which one of the following Acts has not been passed under Article 34 of the Indian Constitution?
(a) The Border Security Force Act
(b) The Police Forces (Restriction of Rights) Act
(c) Armed Forces Special Power Act
(d) The Army Act
Ans: (c)


13. “The Supreme Court of India is at long last becoming, after thirty two years of the Republic, the Supreme Court for Indians”. Who said this?
(a) Justice V.R. Krishna Aiyyer
(b) Justice P.N. Bhagwati
(c) Upendra Baxi
(d) Nani Palkhiwala
Ans: (c)


14. “India has a hallowed place in discussions of democracy…… But it has become less tolerant, less secular, less law-abiding, less liberal. And these two trends – democratization and illiberalism – are directly related.” Who writes this?
(a) Atul Kohli
(b) Sunil Khilnani
(c) Fareed Zakaria
(d) Paul R. Brass
Ans: (c)


15. In which one of the following cases the Supreme Court of India has laid down exhaustive guidelines for preventing sexual harassment of working women in place of their work?
(a) Hussainara Khatoon V. State of Bihar
(b) Delhi Domestic Working Women’s Forum V. Union of India
(c) Olga Tellis V. Bombay Municipal Corporation
(d) Vishaka V. State of Rajasthan and others
Ans: (d)


16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List-II (Leaders) (Political Parties)
(A) Ram Vilas (i) Samajwadi Paswan Party
(B) H.D. (ii) Nationalist Kumarswamy Congress Party
(C) Praful Patel (iii) Janata Dal (Secular)
(D) Akhilesh (iv) Lok Janshakti Yadav Party
Codes: A B C D
(a) (iii) (ii) (iv) (i)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (ii) (i) (iv) (iii)
(d) (i) (ii) (iii) (iv)
Ans: (b)


17. How many functional items have been placed within the purview of municipalities by the Twelfth Schedule to the Constitution?
(a) 18 (b) 30
(c) 35 (d) 40
Ans: (a)


18. Rearrange the following in chronological order:
(A) Punchhi Commission
(B) Anandpur Sahib Resolution
(C) Administrative Reforms Commission
(D) Rajamannar Committee Choose the correct
code:
(a) (D), (A), (B) and (C)
(b) (B), (D), (A) and (C)
(c) (A), (B), (D) and (C)
(d) (C), (D), (B) and (A)
Ans: (d)


19. Who among the following was not the speaker of the Lok Sabha?
(a) Rabi Ray
(b) Hukum Singh
(c) Baliram Bhagat
(d) Gopal Swarup Pathak
Ans: (d)


20. Match the following and select the correct pairs: List-I List-II [Authors] [Books]
(A) Norman (i) The Success
D. Palmer of India’s Democracy
(B) Granvelli (ii) Elections and Austin Political Development: South Asian Experience
(C) Myron (iii) Indian Weiner Constitution: The Cornerstone of A Nation
(D) Atul Kohli (iv) Politics of Scarcity
Codes: A B C D
(a) (ii) (iii) (iv) (i)
(b) (iii) (ii) (i) (iv)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (iv) (i) (ii) (iii)
Ans: (a)


21. Which of the following were described by David Easton as intellectual foundations of the System Analysis? Give the correct answer from the
codes given below:
(A) Regularities
(B) Verification
(C) Techniques
(D) Quantification
Codes:
(a) (A)
(b) (A), (B)
(c) (A), (B), (C)
(d) (A), (B), (C), (D)
Ans: (d)


22. The study of comparative politics became significant after the:
(A) World War I
(B) World War II
(C) Emergence of new nations
(D) Rise of middle eastern nations Choose the correct answer:
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (A) and (D)
(d) (B) and (D)
Ans: (b)


23. Who among the following is regarded as the Father of Comparative Politics?
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Lucian Pye
(d) G.A. Almond
Ans: (b)


24. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the
codes given below: List-I List-II (Author) (Title)
(A) C.W. Mills (i) The Ruling Class
(B) Vilfredo (ii) Iron Law Pareto of Oligarchy
(C) Gaetano (iii) The Power Mosca Elite
(D) Roberto (iv) Circulation of Michels Elites
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (i) (iii) (iv) (ii)
(c) (ii) (iii) (iv) (i)
(d) (iii) (iv) (i) (ii)
Ans: (d)


25. Which of the following is not true of pressure groups?
(A) interest articulation
(B) funding the political parties
(C) influencing the policies of the government
(D) implementation of policies Choose the correct answer from the below:
(a) (A) and (B) (b) (B) and (C)
(c) (D) only (d) (C) only
Ans: (c)


26. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List-II
(A) India (i) Rule of Law
(B) U.S.A. (ii) Judicial Review
(C) U.K. (iii) Two sets of courts
(D) France (iv) Due process of law
Codes: A B C D
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (ii) (i) (iv) (iii)
(d) (iv) (ii) (i) (iii)
Ans: (b)


27. Which one of the following statements is not correct in regard to Aristotle’s classification of governments?
(a) The classification of governments was on the basis of number of people involved in the task of governing.
(b) Whether rulers governed in common interest (the genuine form) or in their own (perverted form).
(c) The government is more effective and stable when rulers govern in the long interest.
(d) The government is captured by shared interest and remains insensitive to shared interests of the whole community.
Ans: (d)


28. The crises described by Leonard Binder et al. in their book “crises and sequences in Political Development” are:
(A) Identity crises
(B) Integration crises
(C) Legitimacy crises
(D) Resource Mobilisation crises
Codes:
(a) (A)
(b) (A), (B)
(c) (A), (B), (C)
(d) (A), (B), (C), (D)
Ans: (d)


29. Which of the following factors are related to load capacity in the communications theory?
(A) responsiveness
(B) fidelity
(C) background noise
(D) distortion Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (B)
(b) (B) and (C)
(c) (A), (B) and (C)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


30. Which one of the following said, “the power is a matter of getting people to do what they would not have otherwise done”?
(a) Hannah Avendt
(b) Robert Dahl
(c) Max Weber
(d) Hans Morgenthau
Ans: (b)


31. Who among the following is not associated with evolving the principles of organisation?
(a) Henri Fayol
(b) L.D. White
(c) L.F. Urwick
(d) Luther Gulick
Ans: (b)


32. Who among the following remained chairman of the Comparative Administrative Group in the United States of America for 10 years?
(a) Woodrow Wilson
(b) D. Waldo
(c) Fred Riggs
(d) Herbert Simon
Ans: (c)


33. The ‘one best way’ in scientific management means:
(a) Equal division of work
(b) Intensive analysis of work processes
(c) Mental revolution on the part of workers and management
(d) Standardisation of work methods
Ans: (d)


34. Which one of the following is not a staff agency in U.S.A.?
(a) State Department
(b) Office of Budget and Management
(c) National Security Council
(d) The White House
Ans: (a)


35. What is the correct sequence of F.M. Marx’s classification of bureaucracy?
(A) Merit
(B) Guardian
(C) Patronage
(D) Caste Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (B), (C), (D) and (A)
(c) (B), (D), (C) and (A)
(d) (C), (D), (A) and (B)
Ans: (c)


36. Performance Budgeting was introduced in India on the recommendation of:
(a) Paul Appleby Report
(b) Gorwala Report
(c) First Administrative Reforms Commission Report
(d) Santhanam Committee Report
Ans: (c)


37. Domicile qualification for public appointments was first used in:
(a) the U.K. (b) the U.S.A.
(c) India (d) Australia
Ans: (b)


38. The Chief Information Commissioner and Information Commissioners in India are appointed for a term of:
(a) 3 years (b) 4 years
(c) 5 years (d) 6 years
Ans: (c)


39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the
codes given below: Assertion (A):
The practical application of the principle of unity of command is not always feasible. Reason (R): Administrative and technical tasks generally need different kinds of supervision.
Codes:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of
(A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (a)


40. The aim of E-Government is to make the interaction between government and citizens.
(A) more friendly
(B) convenient
(C) transparent
(D) inexpensive Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A) and (C)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (B), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (d)


41. Economic diplomacy is also termed as:
(a) cultural diplomacy
(b) oil diplomacy
(c) crisis diplomacy
(d) development diplomacy
Ans: (d)


42. Which of the following is not a characteristic feature of nonalignment?
(a) Non-alignment stands for plurality and democratic equality among community of nations.
(b) It opposes all forms of racialism and discrimination and it champions the cause of fundamental freedoms. Economic and social justice is the motto of nonalignment.
(c) Non-alignment rests on the presumption that national security is linked with national strength of individual nations.
(d) Non-alignment asserts that international peace is an alienable prerequisite for attaining national aspirations and for the exercise of sovereign independence.
Ans: (d)


43. Which of the following is not a technique to exercise National Power?
(a) Diplomacy
(b) Economic state craft
(c) Use of military force
(d) To join a world organisation
Ans: (d)


44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List-II (Book) (Author)
(A) International (i) Gerhard Relations Wahlers Theory: The Three Traditions
(B) The North (ii) Tadjbaksh South Divide Shakbanon and the Interna- and tional System Anuradha Chenoy
(C) Human (iii) N.B. Adams Security
(D) India and (iv) Martin the European Wight Union
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (i) (iv) (ii)
(d) (i) (iii) (ii) (iv)
Ans: (a)


45. Which one of the following can be regarded as the currency of power?
(a) Food
(b) Nuclear Weapons
(c) Industrial Capacity
(d) Military Preparedness
Ans: (b)


46. Which of the following statements are correct?
(A) According to Article 3 of the charter, the countries that attended the San Francisco conference, June 1945 and those who signed the United Nations Declaration on 1st January 1942 became original members of United Nations.
(B) Switzerland became a member of United Nations in 2003.
(C) The regular session of General Assembly commences in September and usually goes on till the end of the year.
(D) The retiring members of economic and social council are eligible for immediate re-election also. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (d)


47. Who was of opinion that, “the end of cold war represented the victory of ideal state”, and liberal capitalism?
(a) Michael Doyle
(b) Thomas Dunne
(c) Francis Fukuyama
(d) Samuel Huntington
Ans: (c)


48. Match List-I with List-II and select the correct answer from the
codes given below: List-I List-II
(A) Soviet Union – (i) September, German non- 1939 aggression pact
(B) Germany (ii) March, invaded Soviet 1939 Union
(C) Germany (iii) June, 1941 occupied Czechoslovakia
(D) Germany (iv) April, 1941 invaded Poland
Codes: A B C D
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (i) (iv) (ii)
(d) (i) (iii) (ii) (iv)
Ans: (d)


49. Which of the following statements are correct?
(A) The convening of Bandung conference, 1955 was suggested by Sri Lanka.
(B) The immediate provocation to convene this conference was conclusion of a treaty between Taiwan and the United States, and creation of SEATO and Baghdad Pact.
(C) The idea of holding this conference was welcomed by USSR and China.
(D) Bandung is a city of Indonesia. Select the correct answer from the
codes given below:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (A), (B) and (D)
(d) (A), (C) and (D)
Ans: (c)


50. Which of the following article of charter of United Nations provides that “all the members of the UN undertake to make available to the security council, on its call and in accordance with special agreements, armed forces, assistance and facilities, including rights of passage, necessary for the purpose of maintaining international peace and security”.
(a) Article 41
(b) Article 42
(c) Article 43
(d) Article 44
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *