You are here
Home > Current Affairs > Monthly Current Affairs > May 2019 Current Affairs MCQ Format (in English) – Monthly Current Affairs for SSC UPSC Railway Banking and Other Exams

May 2019 Current Affairs MCQ Format (in English) – Monthly Current Affairs for SSC UPSC Railway Banking and Other Exams

May 2019 Current Affairs MCQ Format (in English)

Q1. Who has been conferred with 2019 Pravasi Bhartiya Samman Award (PBSA)?
(a) Prathap C. Reddy
(b) Ramesh Mehta
(c) Rajendra Joshi
(d) Kamal Karanth
Ans: (c)
Q2. Which Indian psychiatrist has won the 2019 John Dirks Canada Gairdner Global Health  Award?
(a) Shekhar Saxena
(b) Anirudh Kala
(c) Vikram Patel
(d) P B Buckshey
Ans: (c)
Q3. C R Anandavally, who passed away recently, was the well-known dubbing artist of which regional cinema?
(a) Odia
(b) Malayalam
(c) Tamil
(d) Telugu
Ans: (b)
Q4. Which institute has been ranked as the ‘Best Educational Institution’ in the 2019 National Institutional Ranking Framework (NIRF)?
(a) IIT-Bombay
(b) IIT-Madras
(c) IIT-Roorkee
(d) IIT-Kharagpur
Ans: (b)
Q5. Which tech giant has launched a new open platform “Anthos” to run and manage apps from anywhere?
(a) Microsoft
(b) Google
(c) Facebook
(d) Wipro
Ans: (b)
Q6. Which country has developed the world’s first armed amphibious drone boat?
(a) China
(b) United States
(c) Russia
(d) Japan
Ans: (a)
Q7. A site containing 220-million-year-old fossilized remains of dinosaurs has recently discovered in which country?
(a) Iran
(b) Argentina
(c) New Zealand
(d) Australia
Ans: (b)
Q8. Which Indian movie has won the best cinematography at 2019 Beijing International Film Festival (BIFF)?
(a) Kayamkulam Kochunni
(b) Odiyan
(c) Bhayanakam
(d) Eeda
Ans: (c)
Q9. Which of the following banks has become the first Destination Bank to launch debit cardbased e-mandate on NPCI’s API platform?
(a) ICICI Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) HDFC Bank
(d) Axis Bank
Ans: (b)
Q10. Who is the author of the “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook”?
(a) Saba Naqvi
(b) Madhu Trehan
(c) Shereen Bhan
(d) Patricia Mukhim
Ans: (a)
Q11. The UK researchers have used which telescope to determine that Sun’s magnetic field is 10 times stronger than thought?
(a) Snow Solar Telescope
(b) 1m Solar Telescope
(c) Waypoint-1 Space Telescope
(d) Hubble Space Telescope
Ans: (b)
Q12. Who has been elected as the new President of the World Bank?
(a) David Malpass
(b) Christopher Kilby
(c) Christine Lagarde
(d) Mauricio Macri
Ans: (a)
Q13. The scientists at which US University have found that cold plasma can kill 99.9% of airborne viruses?
(a) Clemson University
(b) University of Michigan
(c) Stanford University
(d) Yale University
Ans: (b)
Q14. Which Indian sportsperson is the recipient of the New Zealand Prime Minister’s Sir Edmund Hillary Fellowship for 2019?
(a) Abhinav Bindra
(b) Sania Nehwal
(c) Mary Kom
(d) Deepa Malik
Ans: (d)
Q15. What is the theme of the 2019 World Allergy Week (WAW)?
(a) The Agony of Hives
(b) The Global Problem of Food Allergy
(c) Anaphylaxis – When Allergies Can Be Severe and Fatal
(d) Airway Allergies – A Human and Economic Burden
Ans: (b)
Q16. TESS Mission of which space agency has discovered its first Earth-size planet – HD 21749c?
(a) Roscosmos
(b) JAXA
(c) NASA
(d) ISRO
Ans: (c)
Q17. Amar Paul, who passed away recently, was the legendary folk singer of which language?
(a) Odia
(b) Tamil
(c) Bengali
(d) Urdu
Ans: (c)
Q18. What is the India’s rank in the StartupBlink’s 2019 Startup Ecosystem Ranking?
(a) 20th
(b) 19th
(c) 18th
(d) 17th
Ans: (d)
Q19. MERA India has been launched to eliminate malaria from India by which year?
(a) 2025
(b) 2030
(c) 2022
(d) 2028
Ans: (b)
Q20. Who has been elected as the first female President of Slovakia?
(a) Adriana Karembeu
(b) Zuzana Caputova
(c) Kristina Farkasova
(d) Apollonia Vanova
Ans: (b)
Q21. Café Scientifique, sometimes seen in news, is a public science initiative of which state?
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Ans: (a)
Q22. Project-75 India, sometimes seen in news, is associated with which Indian armed force?
(a) Indian Air Force
(b) Indian Army
(c) Indian Navy
(d) Indian Coast Guard
Ans: (c)
Q23. Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), which is in news recently, is associated to which of the following countries?
(a) Iran
(b) Syria
(c) Tunisia
(d) Israel
Ans: (a)
Q24. Which of the following banks has signed the first co-origination loan agreement with Paisalo Digital?
(a) BoI
(b) SBI
(c) PNB
(d) BoB
Ans: (b)
Q25. Which Indian sportsperson has clinched the 2019 Dutch International badminton title?
(a) Parupalli Kashyap
(b) Srikanth Kidambi
(c) Harsheel Dani
(d) B. Sai Praneeth
Ans: (c)
Q26. Who has been appointed as India’s new High Commissioner to South Africa?
(a) Akshay Sen
(b) Jaideep Sarkar
(c) Suhel Ajaz Khan
(d) Manjul Bhargava
Ans: (b)
Q27. Who has been appointed as a new Chairman of Export Promotion Council for Handicraft (EPCH)?
(a) Ravinder Kumar Passi
(b) B. Ajith Kumar
(c) Nimisha Sajayan
(d) Rajesh Sharma
Ans: (a)
Q28. As per which committee’s recommendations, the RBI has sold its entire stake in NHB & Nabard to Union Government?
(a) M P Bezbarauah Committee
(b) Narasimham Committee-II
(c) N K Singh Committee
(d) Usha Thorat Committee
Ans: (b)
Q29. The Belt and Road Forum (BRF – 2019) was recently held in which of the following Chinese cities?
(a) Tianjin
(b) Shanghai
(c) Beijing
(d) Hangzhou
Ans: (c)
Q30. Which South American nation has recently joined International Solar Alliance (ISA)?
(a) Ecuador
(b) Colombia
(c) Uruguay
(d) Bolivia
Ans: (d)
Q31. The festival ‘Jashn-e-Ittihaad’ has recently held in which of the following cities?
(a) Pune
(b) Hyderabad
(c) New Delhi
(d) Lucknow
Ans: (c)
Q32. RBI has recently tweaked LCR norms to boost liquidity. What does ‘LCR’ stands for?
(a) Liquidity Coverage Ratio
(b) Liquidity Carbon Ratio
(c) Liquidity Commodity Ratio
(d) Liquidity Calculative Ratio
Ans: (a)
Q33. Who has been appointed as the first-ever woman Vice-Chancellor of Jamia Millia Islamia University (JMI)?
(a) Najma Akhtar
(b) Zahra Nigah
(c) Sarwat Zahra
(d) Shanaz Nabi
Ans: (a)
Q34. Pradeep Choubey, who passed away recently, was the renowned personality in which field?
(a) Politics
(b) Sports
(c) Poetry
(d) Journalism
Ans: (c)
Q35. Who has been honoured with the 2019 Pulitzer Prize in fiction category?
(a) Rebecca Makkai
(b) Richard Powers
(c) Clare Barron
(d) Tommy Orange
Ans: (b)
Q36. Which country has recently adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031?
(a) Saudi Arabia
(b) India
(c) UAE
(d) Iran
Ans: (c)
Q37. Which of the following central banks is the first Asia-Pacific (APAC) central bank to begin interest rate easing cycle?
(a) Central Bank of Sri Lanka
(b) Royal Monetary Authority of Bhutan
(c) Reserve Bank of India
(d) People’s Bank of China
Ans: (c)
Q38. Who of the following has/ have secured 2020 Tokyo Olympic quota?
(a) Divyansh Singh Panwar
(b) Apurvi Chandela
(c) Abhishek Verma
(d) All of the above
Ans: (d)
Q39. Who has won the men’s singles title at the 2019 Miami Open tennis tournament?
(a) Roger Federer
(b) John Isner
(c) Novak Djokovic
(d) Kei Nishikori
Ans: (a)
Q40. Which state has been ranked first in e-learning training programme of Department of Personal and Training (DoPT) of the Government India?
(a) Assam
(b) Telangana
(c) Uttar Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans: (b)
Q41. Which Indian personality has been conferred an honorary doctorate in Philanthropy by The University of Law, London?
(a) Shah Rukh Khan
(b) Narendra Modi
(c) Sushma Swaraj
(d) Ratan Tata
Ans: (a)
Q42. Who has won the 2019 women’s singles Monterrey Open tennis tournament?
(a) Anastasia Pavlyuchenkova
(b) Angelique Kerber
(c) Garbine Muguruza
(d) Victoria Azarenka
Ans: (c)
Q43. Who has been appointed as the new CMD of National Buildings Construction Corporation (NBCC)?
(a) Anoop Kumar Mittal
(b) Sudha Das
(c) Shiv Das Meena
(d) P S Mani
Ans: (c)
Q44. The 4th Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) Congress 2019 has started in which of the following cities?
(a) Mumbai
(b) Ahmedabad
(c) Shimla
(d) New Delhi
Ans: (d)
Q45. Who was the author of the Jallianwala Bagh poem ‘Khooni Vaisakhi’?
(a) Karnail Singh
(b) Vir Singh
(c) Nanak Singh
(d) Navdeep Singh
Ans: (c)
Q46. Which UN agency has listed the 1984 Bhopal gas tragedy among world’s major industrial accidents of 20th century?
(a) ILO
(b) WHO
(c) FAO
(d) ITU
Ans: (a)
Q47. Which country has successfully tested the world’s first Floating Nuclear Power Plant (FNPP)?
(a) United States
(b) China
(c) Japan
(d) Russia
Ans: (d)
Q48. Who will become the first Indian wrestler to fight at the iconic Madison Square Garden in New York?
(a) Ravinder Singh
(b) Bajrang Punia
(c) Pawan Kumar
(d) Sangram Singh
Ans: (b)
Q49. ISRO has successfully launched EMISAT and 28 customer satellites by which launch vehicle?
(a) PSLV-C44
(b) PSLV-C46
(c) PSLV-C47
(d) PSLV-C45
Ans: (d)
Q50. Which Indian personality has been conferred the UAE’s highest civilian honour ‘Zayed Medal’?
(a) Sania Mirza
(b) Shahrukh Khan
(c) Narendra Modi
(d) Shashi Tharoor
Ans: (c)
Q51. Who is the new President of the Confederation of Indian Industry (CII)?
(a) Pradeep Mathur
(b) Vikram Kirloskar
(c) V. Ramgopal Rao
(d) Monica Katiyar
Ans: (b)
Q52. Who is the current chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?
(a) Piyush Dattatraya Salvi
(b) Swatanter Kumar
(c) Madan B Lokur
(d) Adarsh Kumar Goel
Ans: (d)
Q53. India and which European country havelaunched joint Industrial R&D programme to address shared challenges?
(a) Italy
(b) Sweden
(c) France
(d) Germany
Ans: (b)
Q54. India’s first foreign interactive and exotic world park has come up in which of the following cities?
(a) Mumbai
(b) Kochi
(c) Kolkata
(d) Chennai
Ans: (a)
Q55. Which of the following banks has become the first public sector bank in India to meet RBI’s EMV mandate?
(a) Canara Bank
(b) SBI
(c) PNB
(d) BoB
Ans: (a)
Q56. What is the theme of the 2019 World Earth Day(WED)?
(a) Protect our species
(b) Nature for Water
(c) Better Water, Better Jobs
(d) Water and Energy
Ans: (a)
Q57. Who has been named as brand ambassador of Indo-American Arts Council (IAAC)?
(a) Vikas Khanna
(b) Akshay Kumar
(c) Anupam Kher
(d) Sushant Singh Rajput
Ans: (a)
Q58. Which IIT has developed an easy OCR system for reading Bharti script?
(a) IIT Delhi
(b) IIT Kanpur
(c) IIT Madras
(d) IIT Bombay
Ans: (c)
Q59. Which country’s team has won the 2019 Sultan Azlan Shah Hockey tournament?
(a) Poland
(b) South Korea
(c) India
(d) Japan
Ans: (b)
Q60. What is the current repo rate, as per RBI’s first bi-monthly policy of FY20?
(a) 6.50%
(b) 6.00%
(c) 6.25%
(d) 7.2%
Ans: (b)
Q61. Exercise Western Shield, which is in news recently, will be conducted by which of the following countries?
(a) Malaysia
(b) Australia
(c) Sri Lanka
(d) China
Ans: (c)
Q62. Which of the following cities has become the world’s first city to implement 24×7 pollution charge zone?
(a) London
(b) Paris
(c) Berlin
(d) New York
Ans: (a)
Q63. Which Indian personality has been chosen for Russia’s highest civilian award “Order of St Andrew the Apostle”?
(a) Mary Kom
(b) Narendra Modi
(c) Amitabh Bachchan
(d) Azim Permji
Ans: (b)
Q64. The women’s safety app “My Circle” has been launched by which of the following telecom companies?
(a) Reliance
(b) Bharti Airtel
(c) BSNL
(d) Vodafone
Ans: (b)
Q65. On which date, the 2019 World Liver Day (WLD) is observed recently?
(a) April 19
(b) April 18
(c) April 17
(d) April 16
Ans: (a)
Q66. Hope Probe project, sometimes seen in news, is associated to which of the following countries?
(a) Pakistan
(b) Israel
(c) India
(d) UAE
Ans: (d)
Q67. Who is the newly appointed Controller General of Defence Accounts (CGDA)?
(a) Tajinder Pal Singh
(b) Nirmal Jain
(c) Rajendra Kumar Nayak
(d) Vineet Sharma
Ans: (c)
Q68. On which date, the 2019 World Day For Safety And Health At Work is observed recently?
(a) April 28
(b) April 30
(c) April 29
(d) April 27
Ans: (a)
Q69. Which of the following shipyards has become the first Indian Shipyard to deliver 100 warships?
(a) Cochin Shipyard
(b) GRSE
(c) Mazagon Dock
(d) Goa Shipyard
Ans: (b)
Q70. What is the India’s GDP growth forecast for FY20, according to the Asian Development Outlook 2019?
(a) 7.1%
(b) 7.3%
(c) 7.2%
(d) 7.4%
Ans: (c)
Q71. Who is the author of the book “Saffron Swords: Centuries of Indic Resistance to Invaders”?
(a) Pankaj Mishra
(b) Ravi Subramanian
(c) Anand Neelakantan
(d) Manoshi Sinha Rawal
Ans: (d)
Q72. Exercise ‘Bold Kurukshetra-2019’ was held between India and which of the following countries?
(a) Nepal
(b) Singapore
(c) Indonesia
(d) Sri Lanka
Ans: (b)
Q73. Which international agency has recently published a State of World Population 2019 report?
(a) UNESCO
(b) UNIDA
(c) UNICEF
(d) UNFPA
Ans: (d)
Q74. What is the operational range of the India’s first indigenously designed Sub-sonic Cruise Missile ‘Nirbhay’?
(a) 500 Km
(b) 1000 Km
(c) 250 Km
(d) 5000 Km
Ans: (b)
Q75. Which country to host the G20 Summit in 2020?
(a) Japan
(b) Saudi Arabia
(c) India
(d) Sri Lanka
Ans: (b)
Q76. Which of the following IT services companies has signed a deal with India Post to transform country’s mail delivery system?
(a) TCS
(b) Wipro
(c) Infosys
(d) HCL
Ans: (a)
Q77. Cyril Almeida, who won the 2019 IPI World Press Freedom Hero award, is from which country?
(a) Pakistan
(b) Iran
(c) Myanmar
(d) Bangladesh
Ans: (a)
Q78. The researchers at which Indian university have developed an ultrasensitive quantum thermometer?
(a) Osmania University
(b) Aligarh Muslim University
(c) Jamia Millia Islamia
(d) Azim Premji University
Ans: (c)
Q79. What is the theme of the 13th edition of Earth Hour 2019?
(a) #GiveBack
(b) #Save Earth
(c) #NatureCallingYou
(d) #Connect2Earth
Ans: (d)
Q80. Who has become the first African-American female mayor in the history of Chicago?
(a) Lori Lightfoot
(b) Muriel Bowser
(c) Lovely Warren
(d) Toni Harp
Ans: (a)
Q81. Kartik Chandra Rath, who passed away recently, was the noted theatre personality of which state?
(a) Odisha
(b) Jharkhand
(c) Assam
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q82. The 2019 MENA World Economic Forum was held in which of the following countries?
(a) Egypt
(b) South Africa
(c) Jordan
(d) Zimbabwe
Ans: (c)
Q83. The Jallianwala Bagh massacre was held in which of the following years?
(a) 1916
(b) 1918
(c) 1917
(d) 1919
Ans: (d)
Q84. Notre Dame, sometimes seen in news, is located in which country?
(a) Italy
(b) United Kingdom
(c) France
(d) Germany
Ans: (c)
Q85. What is the India’s rank in the 2019 World Press Freedom Index (WPFI)?
(a) 138th
(b) 108th
(c) 140th
(d) 155th
Ans: (c)
Q86. Iran and which country have decided to set up a Joint Border Reaction Force (JBRF)?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Russia
(d) Turkmenistan
Ans: (b)
Q87. Who has won the 2019 Rabindranath Tagore Literary Prize?
(a) Menka Shivdasani
(b) Neel Mukherjee
(c) Rana Dasgupta
(d) Jayanta Mahapatra
Ans: (c)
Q88. The first-ever International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace has recently observed on which date?
(a) April 30
(b) April 28
(c) April 26
(d) April 24
Ans: (d)
Q89. Hump-backed Mahseer, sometimes seen in news, is found in which of the following river basins?
(a) Cauvery
(b) Narmada
(c) Ganga
(d) Brahmputra
Ans: (a)
Q90. Which Southeast Asian country has recently introduced harsh new sharia laws that make adultery and homsexuality punishable by stoning to death?
(a) Indonesia
(b) Cambodia
(c) Brunei
(d) Malaysia
Ans: (c)
Q91. Who clinched the 2019 men’s singles Malaysia Open badminton tournament?
(a) Srikanth Kidambi
(b) Lin Dan
(c) Chen Long
(d) Sinisuka Ginting
Ans: (b)
Q92. The Bombay Stock Exchange has recently tied up with which bank to give boost to startups platform?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) Axis Bank
Ans: (b)
Q93. Which mobile wallet provider has tied up with MMTC-PAMP India to launch gold buying feature?
(a) Google Pay
(b) Paytm
(c) MobiKwik
(d) PhonePe
Ans: (a)
Q94. The historic Mujibnagar day has recently celebrated in which of the following countries?
(a) Myanmar
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
Ans: (b)
Q95. Exercise Varuna 2019 will be conducted between India and which country?
(a) Maldives
(b) Germany
(c) France
(d) United Kingdom
Ans: (c)
Q96. Which union ministry has signed MoU with CSIR for cooperation in research and education?
(a) Ministry of Information and Broadcasting
(b) Ministry of Women and Child Development
(c) Ministry of AYUSH
(d) Ministry of Human Resource Development
Ans: (c)
Q97. The 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness has started in which of the following cities?
(a) New Delhi
(b) Colombo
(c) Kathmandu
(d) Thimphu
Ans: (c)
Q98. Who is the head of the committee to review the Economic Capital Framework (ECF) for the RBI?
(a) Subhash Chandra Garg
(b) Hasmukh Adhia
(c) Rajiv Mehrishi
(d) Bimal Jalan
Ans: (d)
Q99. Which IIT has successfully converted petroleum waste toluene into useful product?
(a) IIT Indore
(b) IIT Kanpur
(c) IIT Madras
(d) IIT Bombay
Ans: (c)
Q100. Maitri bridge, which is in news recently, is build over which of the following rivers?
(a) Indus
(b) Ravi
(c) Satluj
(d) Jhelum
Ans: (a)
Q101. Who has taken oath as the new Chief Justice of the Bombay High Court?
(a) Pawan Kalyan
(b) Rishi Bagree
(c) Pradeep Nandrajog
(d) Vidyasagar Rao
Ans: (c)
Q102. Under which article of the constitution, the Election Commission of India (ECI) has prohibited display/exhibit any biopic/publicity material during Model Code of Conduct (MCC) period?
(a) Article 323
(b) Article 324
(c) Article 325
(d) Article 326
Ans: (b)
Q103. The scientists at which university have discovered chain-melted state of matter?
(a) University of Central Florida
(b) University of Edinburgh
(c) University of California
(d) University of Michigan
Ans: (b)
Q104. Which IIT has found a new method to detect breast and ovarian cancer?
(a) IIT Kanpur
(b) IIT Bombay
(c) IIT Roorkee
(d) IIT Delhi
Ans: (c)
Q105. Which of the following Indian Navy ships is / are participating in the International Fleet Review (IFR-2019)?
(a) INS Vikrant
(b) INS Kolkata
(c) INS Kamorta
(d) All of the above
Ans: (b)
Q106. Which airborne observatory has detected the Universe’s first molecule in space?
(a) Galileo Airborne Observatory
(b) Kuiper Airborne Observatory
(c) Big Bear Lake Solar Observatory
(d) Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy
Ans: (d)
Q107. What is the theme of 2019 World Intellectual Property Day (WIPD)?
(a) Digital Creativity: Culture Reimagined
(b) Powering Change: Women in Innovation and Creativity
(c) Innovation — Improving Lives
(d) Reach for Gold: IP and Sports
Ans: (d)
Q108. Who clinched the 2019 men’s singles title at the Barcelona Open Tennis tournament?
(a) Dominic Thiem
(b) Rafael Nadal
(c) Alexander Zverev
(d) Daniil Medvedev
Ans: (a)
Q109. Which of the following districts has become the world’s first district with 5G coverage?
(a) Chaoyang
(b) Mangalore
(c) Hongkou
(d) Kolkata
Ans: (c)
Q110. On which date, the 2019 International Mine Awareness Day is observed recently?
(a) April 5
(b) April 4
(c) April 3
(d) April 2
Ans: (b)
Q111. Kushagra Rawat is associated to which sports?
(a) Cricket
(b) Wrestling
(c) Boxing
(d) Swimming
Ans: (d)
Q112. Which IIT has tied up with General Electric (GE) to set up India’s first Cold Spray SMART Lab?
(a) IIT-Madras
(b) IIT Delhi
(c) IIT-Guwahati
(d) IIT Kanpur
Ans: (a)
Q113. Who has become the first-ever captain to win 100 matches in IPL history?
(a) Kane Williamson
(b) Keiron Pollard
(c) MS Dhoni
(d) Aaron Finch
Ans: (c)
Q114. ICC has partnered with which UN organisation to organise #OneDayforChildren at the Men’s Cricket World Cup 2019?
(a) UNIDO
(b) UNICEF
(c) FAO
(d) UNESCO
Ans: (b)
Q115. Who has become the India’s first female scientist to be elected Royal Society Fellow?
(a) Rohini Godbole
(b) Gagandeep Kang
(c) Anna Mani
(d) Ritu Karidhal
Ans: (b)
Q116. The world’s tallest 131ft indoor waterfall has opened in which of the following countries?
(a) Vietnam
(b) Singapore
(c) Indonesia
(d) Malaysia
Ans: (b)
Q117. Divyansh Singh Panwar, who secured 2020 Tokyo Olympic quota, is associated to which sports?
(a) Judo
(b) Shooting
(c) Boxing
(d) Wrestling
Ans: (b)
Q118. Which of the following cricketers has been recommended for 2019 Arjuna Award?
(a) Virat Kohli
(b) Yuzvendra Chahal
(c) Poonam Yadav
(d) Mithali Raj
Ans: (c)
Q119. Who is the head of the tribunal to review ban imposed on Jamaat-e-Islami & JKLF?
(a) Puja Mehra
(b) Chander Shekhar
(c) Rohan Sharma
(d) Mihir Sen
Ans: (b)
Q120. State of the Global Air 2019 report, which is in news recently, is released by which country’s health institute?
(a) United States
(b) United Kingdom
(c) Germany
(d) France
Ans: (a)
Q121. India has recently evacuated peacekeeping CRPF contingent from which of the following African countries?
(a) Tunisia
(b) Libya
(c) Kenya
(d) Ethiopia
Ans: (b)
Q122. Which Indian education technology startup has won the $25,000 Next Billion Edtech Prize 2019?
(a) Simplilearn
(b) Dost Education
(c) College Dekho
(d) EduKart
Ans: (b)
Q123. Humo luzonensis, which is in news recently, has discovered in which of the following countries?
(a) Maldives
(b) South Africa
(c) Philippines
(d) Australia
Ans: (c)
Q124. The 8th edition of Home Expo India 2019 has started in which of the following cities?
(a) Greater Noida
(b) Pune
(c) Shimla
(d) Kanpur
Ans: (a)
Q125. Chhyoiphel Kundeling monastery, which is in news recently, is located in which of the following countries?
(a) Nepal
(b) India
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
Ans: (a)
Q126. On which date, the 2019 World Book and Copyright Day (WBCD) is observed recently?
(a) April 21
(b) April 22
(c) April 24
(d) April 23
Ans: (d)
Q127. Which of the following banks has launched India’s first ‘Green Car Loan’ at lower interest rates?
(a) SBI
(b) ICICI Bank
(c) PNB
(d) Axis Bank
Ans: (a)
Q128. Alfred Brownell, who won the 2019 Goldman Environmental Prize, is from which country?
(a) Italy
(b) Mongolia
(c) Chile
(d) Liberia
Ans: (d)
Q129. Which Indian artist has been chosen as the Glenfiddich’s Emerging Artist of the Year 2019?
(a) Raju Baraiya
(b) Subodh Gupta
(c) Bharti Kher
(d) Shilpa Gupta
Ans: (a)
Q130. The NuGen Mobility Summit 2019 will be held in which of the following countries?
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) South Korea
Ans: (a)
Q131. What is the theme of the 2019 World Health Day (WHD)?
(a) Depression: Let’s Talk
(b) Universal Coverage: Everyone, Everywhere
(c) Food Safety
(d) Halt the rise: beat diabetes
Ans: (b)
Q132. T-90 tanks, sometimes seen in news, is associated to which of the following countries?
(a) France
(b) United States
(c) Russia
(d) Germany
Ans: (c)
Q133. Which of the following countries will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF 2019)?
(a) Russia
(b) Bangladesh
(c) China
(d) India
Ans: (d)
Q134. It covers sectors with maximum thrust and growth potential in home decor, furnishing, furniture, flooring and textiles. About 500 companies in permanent marts will be exhibiting their collection under these categories. The 3-day exhibition has been organized by the Export Promotion Council for Handicrafts.
Q135. Mueller report, sometimes seen in news, is associated to which of the following causes?
(a) Glaciers and climate change
(b) Terrorism and responses to terrorism
(c) IPL spot-fixing and betting case
(d) Russian Interference in the 2016 US Presidential Election
Ans: (d)
Q136. Which of the following cities has been declared the 2019 World Book Capital (WBC)?
(a) New York
(b) Sharjah
(c) Kolkata
(d) Berlin
Ans: (b)
Q137. The scientists of which country have successfully created the first-ever artificial crater on an asteroid ‘Ryugu’?
(a) United States
(b) Japan
(c) China
(d) Australia
Ans: (b)
Q138. J Mahendra, who passed away recently, was the veteran filmmaker of which regional cinema?
(a) Tamil
(b) Telugu
(c) Malayalam
(d) Kannada
Ans: (a)
Q139. Phayeng Village, which has been tagged as India’s first carbon-positive settlement, is located in which of the following states?
(a) Mizoram
(b) Nagaland
(c) Manipur
(d) Odisha
Ans: (c)
Q140. Global Cooling Coalition, which is in news recently, has recently launched in which of the following countries?
(a) Denmark
(b) Brazil
(c) Argentina
(d) Chile
Ans: (a)
Q141. Which India’s flagship programme has won the 2019 Public Water Agency of the Year at the Global Water Summit (GWS)?
(a) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
(b) Smart Cities Mission
(c) Standup India
(d) Namami Gange
Ans: (d)
Q142. Who has been appointed as new Secretary of Defence Finance?
(a) Sumeet Jerath
(b) Gargi Kaul
(c) Raj Kumar Goyal,
(d) Prem Kumar Kataria
Ans: (b)
Q143. Indo-Pacific Wing, which is in news recently, has set up by which of the following union ministries?
(a) Ministry of External Affairs
(b) Ministry of AYUSH
(c) Ministry of Culture
(d) Ministry of Earth Sciences
Ans: (a)
Q144. Who has been appointed as new Prime Minister of Israel?
(a) Reuven Rivlin
(b) Benjamin Netanyahu
(c) Benny Gantz
(d) Yisrael Katz
Ans: (b)
Q145. The London School of Economics and Political Science (LSE) has established a new academic position in honor of which Indian-born philosopher and economist?
(a) Debraj Ray
(b) Jiddu Krishnamurti
(c) Shankar Acharya
(d) Amartya Sen
Ans: (d)
Q146. What is the theme of the 2019 World Immunization Week (WIW)?
(a) Protected Together: Vaccines Work
(b) Beat Diabetes
(c) Immunization saves lives
(d) Protect your world – get vaccinated
Ans: (a)
Q147. Which IIT has tied up with Pullela Gopichand Badminton Academy to develop training module?
(a) IIT Bombay
(b) IIT Kharagpur
(c) IIT Delhi
(d) IIT Madras
Ans: (b)
Q148. Which city is the venue of the National Cardiology Conference 2019?
(a) Lucknow
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Chennai
Ans: (a)
Q149. Which of the following Indian companies has won the ‘Global Slag Company of the Year’ award?
(a) RINL
(b) Essar Steel
(c) Tata Steel
(d) Jindal Steel & Power
Ans: (c)
Q150. The Supreme Court (SC) has imposed a fine of Rs 20 lakh on which state government for banning satirical film Bhobishyoter Bhoot?
(a) Assam
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Odisha
Ans: (b)
Q151. Meena Kumari Maisnam has clinched gold in which category at the Cologne Boxing World Cup 2019?
(a) 64kg
(b) 60kg
(c) 51kg
(d) 54kg
Ans: (d)
Q152. The Human Exploration Rover Challenge 2019 has recently conducted by which of the following space agencies?
(a) Roscosmos
(b) JAXA
(c) ISRO
(d) NASA
Ans: (d)
Q153. ISO 31000:2018 is a standard related to which of the following tasks?
(a) Information technology
(b) Ships and marine technology
(c) Human resource management
(d) Risk management
Ans: (d)
Q154. The Asian Tea Alliance (ATA) has recently launched in which of the following cities?
(a) Tokyo
(b) Guwahati
(c) Guizhou
(d) Seoul
Ans: (c)
Q155. Indonesia has recently released a special Ramayana themed stamp to mark 70 years of diplomatic ties with India. It was designed by which of the following sculptors?
(a) Arie Smit
(b) Ramkinkar Baij
(c) Bapak Nyoman Nuarta
(d) Kartika Affandi
Ans: (c)
Q156. Who has won the men’s singles title at the 2019 Yonex-Sunrise India Open badminton tournament?
(a) Manu Attri
(b) B Sumeeth Reddy
(c) Kidambi Srikanth
(d) Viktor Axelsen
Ans: (d)
Q157. The Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave will be held in which of the following cities?
(a) Hyderabad
(b) Kathmandu
(c) New Delhi
(d) Pune
Ans: (b)
Q158. Who has been named as female sportsperson of the year at the ESPN India Multi-Sport Awards 2018?
(a) Mary Kom
(b) Saina Nehwal
(c) Ekta Bhyan
(d) P V Sindhu
Ans: (d)
Q159. Its story revolves around a group of ghosts, including a politician, who assemble at a refugee camp and try to be relevant in contemporary times. The film was allegedly withdrawn from single-screen theatres and multiplexes a day after its release.
Q160. Which country to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit?
(a) China
(b) India
(c) UAE
(d) Japan
Ans: (c)
Q161. What is the theme of the 2019 World Haemophilia Day (WHD)?
(a) Outreach and Identification
(b) Treatment for All, The Vision of All
(c) Sharing Knowledge Makes Us Stronger
(d) Hear their voices
Ans: (a)
Q162. Which of the following banks has partnered with M1Xchange TReDS platform for MSME bill  discounting?
(a) Bank of India
(b) SBI
(c) Bank of Baroda
(d) Bank of Maharashtra
Ans: (d)
Q163. Which scheme of the West Bengal government has won the 2019 World Summit on the Information Society (WSIS) award in Capacity Building category?
(a) Sabooj Sathi
(b) Kanyashree
(c) Utkarsh Bangla
(d) All of the above
Ans: (c)
Q164. BepiColombo, sometimes seen in news, is associated to which of the following space agencies?
(a) NASA
(b) JAXA
(c) ISRO
(d) CNES
Ans: (b)
Q165. Which country has successfully launched second generation data relay Tianlian II-01 satellite?
(a) China
(b) Japan
(c) South Korea
(d) India
Ans: (a)
Q166. Which country’s space agency has successfully dropped an explosive on asteroid Ryugu to make crater?
(a) China
(b) India
(c) South Korea
(d) Japan
Ans: (d)
Q167. Which Indian Armed force has tied up with CSIR for joint research?
(a) Indian Army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
(d) Indian Coast Guard
Ans: (c)
Q168. Who has been selected for the 2018 Saraswati Samman?
(a) K Siva Reddy
(b) Vijay Tendulkar
(c) Shamsur Rahman Faruqi
(d) Indira Parthasarathy Ramanujar
Ans: (a)
Q169. Gelete Burka, who won the women’s race at the Paris Marathon 2019, is from which country?
(a) Ethiopia
(b) Jamaica
(c) Israel
(d) Norway
Ans: (a)
Q170. Which Indian institution has launched a 5G Lab for banking and financial sector?
(a) IRDA
(b) SIDBI
(c) RBI
(d) NHB
Ans: (c)
Q171. Which Indian cricketer has been appointed brand ambassador of bus ticketing platform ‘redBus’?
(a) Rohit Sharma
(b) Virat Kohli
(c) M S Dhoni
(d) K L Rahul
Ans: (c)
Q172. Which country has been nominated as the “Guest of Honour” country at the 29th edition of the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF)?
(a) Saudi Arabia
(b) Oman
(c) Israel
(d) India
Ans: (d)
Q173. Which former army chief has been appointed as India’s new high commissioner to Seychelles?
(a) Dalbir Singh
(b) Bikram Singh
(c) Joginder Jaswant Singh
(d) Deepak Kapoor
Ans: (a)
Q174. What is the theme of the 2019 World Autism Awareness Day (WAAD)?
(a) Toward Autonomy and Self-Determination
(b) Assistive Technologies, Active Participation
(c) Employment: The Autism Advantage
(d) Opening Doors to Inclusive Education
Ans: (b)
Q175. The scientists of which country have discovered a possible “death switch” mechanism in plant’s immune system?
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) South Korea
Ans: (a)
Q176. Who was appointed as Amicus curiae by the Kerala High Court on Kerala floods?
(a) Jacob P. Alex
(b) E P Jayarajan
(c) G Sudhakaran
(d) Kadakampally Surendran
Ans: (a)
Q177. Which Indian Cricketer has been named as the Wisden’s Leading Cricketer in the World for 2018?
(a) K L Rahul
(b) M S Dhoni
(c) Virat Kohli
(d) Rohit Sharma
Ans: (c)
Q178. The people of which state has recently celebrated “Vishu” as their new year?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Telangana
Ans: (b)
Q179. Dr SK Shivakumar, who passed away recently, was the renowned scientist in which field?
(a) Biology
(b) Space
(c) Chemical
(d) Mathematics
Ans: (b)
Q180. Jerrie Cobb, who passed away recently, was the first female astronaut candidate of which space agency?
(a) Roscosmos
(b) NASA
(c) JAXA
(d) Canadian Space Agency
Ans: (b)
Q181. Which Indian sportsperson has clinched India’s first gold at the 2019 Asian Wrestling Championship?
(a) Parveen Rana
(b) Bajrang Punia
(c) Satywart Kadian
(d) Yogeshwar Dutt
Ans: (b)
Q182. Where is the headquarters of Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB)?
(a) Hyderabad
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Chennai
Ans: (a)
Q183. Which fictional superhero will be the first entrant into Comic-Con Museum’s Character Hall of Fame?
(a) Superman
(b) Spider-man
(c) Batman
(d) Iron Man
Ans: (c)
Q184. The world’s first 5G phone has recently released in which of the following countries?
(a) South Korea
(b) Malaysia
(c) United States
(d) Denmark
Ans: (a)
Q185. On which date, the 2019 World Homeopathy Day (WHD) is observed recently?
(a) April 8
(b) April 9
(c) April 7
(d) April 10
Ans: (d)
Q186. Which country has recently sent a team of experts to re-measure height of Mount Everest?
(a) India
(b) China
(c) Nepal
(d) Bhutan
Ans: (c)
Q187. Who has become the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee?
(a) S V Sunil
(b) P R Sreejesh
(c) Dilip Tirkey
(d) Bibhu Kalyan Nayak
Ans: (d)
Q188. Which country has launched its first satellite ‘Raavana-1’ into space?
(a) Maldives
(b) Indonesia
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
Ans: (d)
Q189. Christina Koch, who will set a new record for longest spaceflight by a woman, is the astronaut of which space agency?
(a) JAXA
(b) Roscosmos
(c) NASA
(d) CNES
Ans: (c)
Q190. On which date, the UN English Language Day is observed recently?
(a) April 22
(b) April 25
(c) April 23
(d) April 24
Ans: (c)
Q191. Which of the following heritage sites is the motif of greenish-yellow Rs 20 denomination banknotes?
(a) Ellora Caves
(b) Borra Caves
(c) Barabar Caves
(d) Elephanta Caves
Ans: (a)
Q192. Who has won the 2019 Formula 1 Bahrain Grand Prix tournament?
(a) Valtteri Bottas
(b) Sebastian Vettel
(c) Charles Leclerc
(d) Lewis Hamilton
Ans: (d)
Q193. Who is the newly appointed Managing Director of LIC?
(a) Nishant Patil
(b) Vipin Anand Monday
(c) Varsha Sharma
(d) Puneet Jain
Ans: (b)
Q194. Exercise African Lion 2019 has conducted between which of the following countries?
(a) South Africa and UK
(b) Tunisia and Russia
(c) Morocco and United States
(d) South Africa and India
Ans: (c)
Q195. The scientists at which US university have developed a new pin-sized sensor that can detect dangerous chemicals?
(a) Duke University
(b) Yale university
(c) Massachusetts Institute of Technology
(d) University of Wisconsin-Madison
Ans: (d)
Q196. Who has been conferred with Lifetime Achievement Award-2019 at the 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave?
(a) Mamta Kharab
(b) Arjun Halappa
(c) A K Singh
(d) Amit Rohidas
Ans: (c)
Q197. Nepal has successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space under BIRDS project of which country?
(a) Japan
(b) India
(c) China
(d) United Kingdom
Ans: (a)
Q198. On which date, the 2019 National Civil Services Day is celebrated in India recently?
(a) April 21
(b) April 20
(c) April 22
(d) April 23
Ans: (a)
Q199. Which Indian sportsperson has clinched India’s first Gold in the 2019 Asian Athletics Championships in Doha?
(a) Hima Das
(b) Dutee Chand
(c) Gomathi Marimuthu
(d) Krishna Poonia
Ans: (c)
Q200. Which Indian defense organization has signed pact with NHPC for construction of tunnels on China & Pakistan borders?
(a) BSF
(b) Indian Army
(c) Indian Coast Guard
(d) ITBP
Ans: (b)
Q201. Kandhamal Haldi, which recently got GI tag, is produce in which of the following states?
(a) Odisha
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Assam
Ans: (a)
Q202. What is the theme of the 56th National Maritime Day (NMD-2019)?
(a) Indian Ocean-Safe Ocean
(b) Indian Ocean-An Ocean of opportunity
(c) Indian Ocean-Save Aquatic Animals
(d) Indian Ocean-Clean Water, Clean Life
Ans: (b)
Q203. Who has been appointed as new chief coach of India men’s hockey team?
(a) Herman Kruis
(b) W V Raman
(c) Graham Reid
(d) Harendra Singh
Ans: (c)
Q204. Who has been appointed as the new Chief Justice of the Andhra Pradesh High Court?
(a) Vikram Nath
(b) Praveen Kumar
(c) N V Ramana
(d) K S Das
Ans: (a)
Q205. Who of the following has been chosen for 2019 UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize?
(a) Mazen Darwish
(b) Mahmoud Abu Zeid
(c) Kyaw Soe Oo
(d) Dawit Isaak
Ans: (c)
Q206. Rare Kakapo parrots, sometimes seen in news, are found in which of the following countries?
(a) Vietnam
(b) India
(c) New Zealand
(d) Australia
Ans: (c)
Q207. Which of the following banks has launched paperless account opening facility for NRIs?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) IDBI Bank
(d) HDFC Bank
Ans: (c)
Q208. Which space agency has revealed that Mercury has a massive solid inner core?
(a) CNES
(b) NASA
(c) ISRO
(d) JAXA
Ans: (b)
Q209. Who is the head of the CPWD committee to formulate design policy for building construction?
(a) M K Sharma
(b) S C Khuntia
(c) Mayur Srivastava
(d) Manoj Kapoor
Ans: (a)
Q210. The researchers of which country has showed that dark matter is not made up of tiny black holes?
(a) India
(b) United States
(c) China
(d) Japan
Ans: (d)
Q211. Indian scientists at which organisation have discovered a new enzyme “Murein Endopeptidase” to break the bacterial cell wall?
(a) IIT Delhi
(b) CCMB
(c) DRDO
(d) BARC
Ans: (b)
Q212. Nobel laureate Sydney Brenner, who passed away recently, was from which country?
(a) United Kingdom
(b) France
(c) United States
(d) South Africa
Ans: (d)
Q213. What is the theme of the 2019 National Safe Motherhood Day (NSMD)?
(a) End Maternal Mortality
(b) For safe childbirth, let’s visit health centres
(c) Respectful Maternity Care
(d) Midwives for Mothers
Ans: (d)
Q214. Which of the following banks has topped Forbes’ list of Indian banks 2019?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDFC Bank
(d) SBI
Ans: (a)
Q215. Liquid methane has recently spotted on which satellite in the solar system?
(a) Triton
(b) Titan
(c) Ganymede
(d) Callisto
Ans: (b)
Q216. Which football team has won the 2019 Santosh Trophy?
(a) Karnataka
(b) Goa
(c) Punjab
(d) Services
Ans: (d)
Q217. Which African country has launched the pilot tests for the world’s first malaria vaccine “RTSS”?
(a) Ghana
(b) Malawi
(c) Kenya
(d) Zimbabwe
Ans: (b)
Q218. Rama Sengupta Paul, who passed away recently, was the veteran personality in which field?
(a) Arts
(b) Journalism
(c) Mountaineering
(d) Poetry
Ans: (c)
Q219. India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) will be set up in which of  the following countries?
(a) Seychelles
(b) Malawi
(c) South Africa
(d) Djibouti
Ans: (b)
Q220. Which railway station has become the India’s first-ever railway station to get green ISO certification?
(a) Delhi
(b) Hyderabad
(c) Guwahati
(d) Bhopal
Ans: (c)
Q221. Isaak Hayik, who has become the world’s oldest soccer player, is from which country?
(a) Israel
(b) UAE
(c) Saudi Arabia
(d) Iran
Ans: (a)
Q222. Which Indian city has been ranked first on the WHO’s list of 15 most polluted cities?
(a) Varanasi
(b) Faridabad
(c) Kanpur
(d) Delhi
Ans: (c)
Q223. Who has been sworn-in as the new prime minister of Palestine?
(a) Salim Zanoun
(b) Mahmoud Abbas
(c) Mohammad Shtayyeh
(d) Ahmed Qurei
Ans: (c)
Q224. What is the theme of the 2019 World Heritage Day (WHD)?
(a) Rural Landscapes
(b) The Heritage of Sport
(c) Heritage for Generations
(d) Protect our Green Heritage
Ans: (a)
Q225. Which Indian armed force has launched guided missile destroyer Imphal?
(a) Indian Army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
(d) Indian Coast Guard
Ans: (c)
Q226. Who has been conferred with the National Intellectual Property Award for 2019 in the category of Top Individual for Patents and Commercialization?
(a) Jomy Jose
(b) Benny Antony
(c) P.J Kunjachan
(d) Merina Benny
Ans: (b)
Q227. Puranik Yogendra, who has become the first ethnic Indian to contest and win an election in Japan, is from which of the following Indian cities?
(a) Patna
(b) Udaipur
(c) Pune
(d) New Delhi
Ans: (c)
Q228. Which country has decided to launch world’s first national 5G networks?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) France
Ans: (a)
Q229. The Bureau of Indian Standards (BIS) has tied up with which IIT to collaborate on standardization and conformity assessment?
(a) IIT Kanpur
(b) IIT Delhi
(c) IIT Bombay
(d) IIT Madras
Ans: (b)
Q230. Which international organisation has released its latest report on “South Asia Economic Focus, Exports Wanted”?
(a) IMF
(b) ADB
(c) World Bank
(d) AIIB
Ans: (c)
Q231. Sabooj Sathi project of which Indian state has got the UN-backed WSIS Prize 2019?
(a) Kharkhand
(b) West Bengal
(c) Kerala
(d) Uttar Pradesh
Ans: (b)
Q232. The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) has tied up with which scientific institute to protect coastal wetlands?
(a) ISRO
(b) BARC
(c) DRDO
(d) VSSC
Ans: (a)
Q233. Who has been named as the goodwill ambassador of the Indian team for the Street Child Cricket World Cup?
(a) Virat Kohli
(b) M S Dhoni
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Mithali Raj
Ans: (d)
Q234. Who won the 2019 presidency election of Ukraine?
(a) Petro Poroshenko
(b) Volodymyr Zelensky
(c) Leonid Kravchuk
(d) Viktor Yushchenko
Ans: (b)
Q235. On which date, the 2019 National Panchayati Raj Day (NPRD) is celebrated in India?
(a) April 25
(b) April 26
(c) April 24
(d) April 22
Ans: (c)
Q236. Who is the head of the IRDA committee to review microinsurance framework?
(a) C K Khanna
(b) Manoj Muntashir
(c) Suresh Mathur
(d) Shekhar Gupta
Ans: (c)
Q237. MH-60R Seahawk helicopters, sometimes seen in news, is associated to which of the following countries?
(a) Russia
(b) France
(c) Germany
(d) United States
Ans: (d)
Q238. Which country’s space agency has successfully dropped an explosive on asteroid Ryugu to make crater?
(a) China
(b) France
(c) Japan
(d) Germany
Ans: (c)
Q239. Which country is the highest recipient of remittances in 2018, as per World Bank (WB)’s latest report “Migration and Development Brief”?
(a) Philippines
(b) India
(c) China
(d) Mexico
Ans: (b)
Q240. Which Indian personality has been honored with the Freedom of the City of London?
(a) Alice G. Vaidyan
(b) Atul Sahai
(c) M.R. Kumar
(d) Hemant Bhargava
Ans: (a)
Q241. On which date, the 2019 International Day of Human Space Flight is observed on which date?
(a) April 14
(b) April 12
(c) April 15
(d) April 17
Ans: (b)
Q242. The researchers of which country have successfully printed the world’s first 3D heart by using a patient’s biological material?
(a) China
(b) Israel
(c) France
(d) United States
Ans: (b)
Q243. The Naval Commanders’ Conference – 2019 will be held in which of the following cities?
(a) New Delhi
(b) Kochi
(c) Kolkata
(d) Shimla
Ans: (a)
Q244. What is the India’s rank in the 2019 Index of Cancer Preparedness (ICP)?
(a) 19th
(b) 20th
(c) 15th
(d) 13th
Ans: (a)
Q245. Which country has recently pledged £4 million to support Modern Slavery Innovation Fund (MSIF)?
(a) United States
(b) India
(c) Britain
(d) Japan
Ans: (c)
Q246. Who is the author of the book “Kundan: Saigal’s Life & Music”?
(a) Kanika Kapoor
(b) Sharad Dutt
(c) Akriti Kakar
(d) Khushi
Ans: (b)
Q247. Who has become the 1st Indian to be elected as member of FIFA Executive Council?
(a) Bhaichung Bhutia
(b) Subrata Pal
(c) Anirudh Thapa
(d) Praful Patel
Ans: (d)
Q248. On which date, the International Day of Reflection on the 1994 Rwanda Genocide is observed recently?
(a) April 7
(b) April 9
(c) April 8
(d) April 6
Ans: (a)
Q249. Which of the following telescopes has captured the first-ever Black hole image?
(a) James Webb Space
(b) Hubble
(c) EHT
(d) Spitzer Space
Ans: (c)
Q250. India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ has recently inaugurated in which of the following cities?
(a) Kolkata
(b) Pune
(c) Dehradun
(d) Gurugram
Ans: (d)
Q251. Learning Coin, which is in news recently, is launched by which of the following international organisations?
(a) IMF
(b) AIIB
(c) ADB
(d) UN
Ans: (a)
Q252. The 3-day conference is the apex forum within the Service for interaction between the Naval Commanders. The Chief of the Naval Staff, with the Commanders-in-Chief, will review major operational, logistics, training and administrative activities undertaken during the previous six months and deliberate upon the course to be steered in the ensuing six months. The Conference assumes greater significance in the backdrop of Pulwama associated events that have brought country’s defence under sharper focus and will provide the higher naval leadership a forum to discuss the emerging challenges in the maritime domain. The conference also serves as a platform for institutionalised interaction of Naval Commanders with senior Government Officials.
Q253. What is the theme of the 2019 World Malaria Day (WMD)?
(a) Zero malaria starts with me
(b) Ready to beat malaria
(c) Sustain Gains, Save Lives: Invest in Malaria
(d) Invest in the future: defeat malaria
Ans: (a)
Q254. Which International organisation has announced that Qatar will officially abolish its controversial exit visa system for all foreign workers by the end of 2019?
(a) ILO
(b) UNIDO
(c) UNESCO
(d) WHO
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!