You are here
Home > ebooks > West Bengal Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for WBPSC & Other Exams

West Bengal Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for WBPSC & Other Exams

lesson 1. Ancient History (West Bengal Objective GK General Knowledge)

1. In ancient Sanskrit literature Bengal is known as
(1) Ganda (2) Vanga
(3) Bangla (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


2. The three major racial elements which came together to form the Bengalee race were the Aryans, the Dravidians and the
(1) Mangolians (2) Sabara
(3) Pulinda (4) None of these
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


3. The name of the state Bengal is derived from
(1) Bong tribe
(2) A Vedic caste ‘Banga’
(3) A republic state ‘Banga’
(4) A king named ‘Banga’
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


4. ‘‘Bengalee race originated from the Homo alpinus type of people from the Pamir region and spoke in an Indo-European language’’. Who is the speaker?
(1) RP Chanda
(2) Herbert Risley
(3) Rakhaldas Bandopadhyay
(4) Shusovan Sarkar
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


5. Who among the following was the first to trace the relation of round head of Bengali people with Mongoloid characteristic?
(1) Paul Topirard
(2) Sir Herbert Risley
(3) GS Ghurye
(4) William Henry Sleeman
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


6. The earliest evidences of tool-making were found in which of the following districts of West Bengal?
(1) Burdwan (2) Midnapore
(3) Birbhum (4) All of these
Ans: (4)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


7. How many lower, middle and upper Paleolithic sites are found in West Bengal?
(1) 162, 41, 10
(2) 162, 43, 5
(3) 150, 41, 10
(4) 150, 46, 10
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


8. How many Neolithic sites have been identified in West Bengal?
(1) 110 (2) 80
(3) 84 (4) 90
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


9. Sites of Mesolithic period have been excavated in Burdwan, Birbhum and
(1) Bankura (2) Midnapore
(3) Murshidabad (4) Phrulia
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


10. Pundras inhabiting the region of Bengal were referred by which other name?
(1) Gangaridal (2) Dasyus
(3) Varga (4) None of these
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


11. The people of Chalcolithic period residing in Bengal, used to cultivate seasonal crops and
(1) wheat (2) maize
(3) rice (4) bazra
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


12. The contemporary neighbouring states of Vanga kingdom included
(1) Suhma, Anga
(2) Pundravardhana, Samatata
(3) Harikela
(4) All of the above
Ans: (4)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


13. Name the Janapada(s) which was/were sited in Bengal.
(1) Anga (2) Magadha
(3) Sursena (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


14. The legendary leader of Pundra dynasty was
(1) Duryodhana (2) Karna
(3) Paundraka Vasudeva
(4) None of the above
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


15. The capital of Anga kingdom was
(1) Champa
(2) Vaishali
(3) Pataliputra
(4) None of the above
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


16. Arab traders recognised Harikela as the
(1) Capital of Bengal
(2) Coastal regions of Bengal
(3) Main trading centre of Bengal
(4) None of the above
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


17. The earliest reference to the Suhmas and their country is found in the
(1) Acharanga Sutra
(2) Mahabharata
(3) Anguttara Nikaya
(4) None of these
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


18. Shashanka belonged to the
(1) Pal dynasty (2) Sen dynasty
(3) Gauda dynasty (4) Kamrup dynasty
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


19. The earliest reference of Samatata Kingdom is found in the
(1) Mahabharata
(2) Anguttara Nikaya
(3) Allahabad Prashasti
(4) None of the above
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


20. Where was the capital of Shashanka?
(1) Samatata (2) Tamralipta
(3) Karnasuvarna (4) Lakhnawati
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


21. Which of the following rulers developed a calendar in Bengal?
(1) Shashanka (2) Chandragupta
(3) Ghatotkacha (4) Srigupta
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


22. The rulers of the Nanda dynasty were famed for the
(1) great wealth they accumulated
(2) large extent of their empire
(3) good administration
(4) None of the above
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


23. King Shashanka’s capital was Karnasuvarna. It is now known as
(1) Pandua (2) Murshidabad
(3) Bardhaman (4) None of these
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


24. Name the Gupta ruler when the whole of Bengal and Assam included in Gupta dynasty.
(1) Srigupta (2) Chandragupta I
(3) Samudragupta (4) None of them
Ans: (3)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


25. Mauryan dynasty expanded to the
(1) entire region of Bengal
(2) Southern part of Bengal
(3) Northern part of Bengal
(4) None of the above
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


26. The last king of Malla dynasty in Bengal was
(1) Kalipada Singh Thakur
(2) Dalip Singh Thakur
(3) Nandi Singh Thakur
(4) Govind Singh Thakur
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


27. Name the district of West Bengal which is known as Mallabhum.
(1) Bankura (2) Birbhum
(3) Purulia (4) Purba Bardhaman
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


28. Match the following List I List II
A. Bindusara 1. Gupta dynasty
B. Ghatotkacha 2. Malla dynasty
C. Shashanka 3. Mauryan dynasty
D. Kalidas Singha Thakur
4. Gauda dynasty
Codes A B C D

(1) 3 1 4 2 (2) 3 4 1 2
(3) 4 3 1 2 (4) 1 2 3 4
Ans: (1)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


29. Consider the following statements
I. Pundra dynasty was in Northern Bengal.
II. Paundraka Vasudeva was a legendary leader of Pundra dynasty. III. Vasudeva united the three regions, i.e. Pundra, Vanga and Kirata. Which of the statements given above is/are correct.

(1) One I
(2) Both I and II
(3) II and III
(4) All of the above
Ans: (4)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


30. Which pair is incorrect? List I List II
(1) Anga Kingdom The Mahabharata
(2) Vanga Kingdom The Ramayana
(3) Suhmas Kingdom Acharanga Sutra
(4) Samatata Kingdom The Allahabad Prashasti
Ans: (2)
West Bengal GK General Knowledge Previous Papers Based Chapterwise Questions


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!