You are here
Home > ebooks > Uttar Pradesh GK General Knowledge Chapterwise Question Bank Based on Previous Papers

Uttar Pradesh GK General Knowledge Chapterwise Question Bank Based on Previous Papers

Chapter 1 ANCIENT HISTORY OF UTTAR PRADESH

1. Which of the following centres of Uttar Pradesh is not related to Indus valley Civilization?
1. Kalibanga 2.Lothal
3. Alamgirpur 4.Hulas Codes

(1) 1, 2, 3 and 4 (2) 1 and 2
(3) 2 and 3 (4) 3 and 4
Ans: (4)


2. Copper tools from which age were found in Meerut and Saharanpur?
(1) Mesolithic age (2) Paleolithic age
(3) Neolithic age (4) Chalcolithic age
Ans: (4)


3. Kosala (Ayodhya) mentioned in ’Lord Rama story’ was related to which of the following dynasties?
(1) Videhi (2) Ikshvaku
(3) Chandel (4) Kuru
Ans: (2)


4. Which site was discovered by Bharat Sevak Samaj on the bank of river Hindon?
(1) Alamgirpur
(2) Belan Valley
(3) Baghrikhor
(4) Morhana Mountain
Ans: (1)


5. Mahajanapadas are contained in which of the Jain Literature?
(1) Anguttara Nikaya
(2) Mahavastu
(3) Bhagavati Sutra
(4) None of the above
Ans: (3)


6. Which of the following Buddhist Literatures mentions the Mahajanapadas?
(1) Bhagavati Sutra
(2) Jataka
(3) Anguttara Nikaya
(4) Garbhavakranti Sutra
Ans: (3)


7. During the period of Mahajanapadas, Mathura was the capital of
(1) Vajji (2) Vatsa
(3) Kasi (4) Shurasena
Ans: (4)


8. How many Mahajanapadas are related to Uttar Pradesh ?
(1) 13 (2) 8
(3) 16 (4) 7
Ans: (2)


9. During the Mahajanapadas period, the capital city of Kosala was
(1) Shravasti
(2) Saket
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Ans: (3)


10. The capital of Shurasena Mahajanpada was?
(1) Kampilya
(2) Ahichhatra
(3) Mathura
(4) Kaushambi
Ans: (3)


11. The 23rd Tirthankara Parshwanatha was born in which of the following districts of Uttar Pradesh?
(1) Prayagraj (2) Varanasi
(3) Kanpur (4) Gorakhpur
Ans: (2)


12. Kushinara (Kushinagar) was the capital of
(1) Bhagos (2) Lichhans
(3) Mallas (4) Sakas
Ans: (3)


13. InUttar Pradesh, the Buddha gave his first sermon and laid the foundation of his work in
(1) Kushinagar
(2) Sankassa
(3) Sarnath
(4) Shravasti
Ans: (3)


14. Which of the following sacred Buddhist place is situated on the river Niranjana ?
(1) Bodh Gaya (2) Kushinagar
(3) Lumbini (4) Rishipattana
Ans: (1)


15. At which of the following places Ashoka did not go for pilgrimage?
(1) Ayodhya – Haridwar
(2) Gaya – Kushinagar
(3) Lumbini – Kapilvastu
(4) Sarnath – Shravasti
Ans: (1)


16. The Mahaparinirvana of Mahatma Buddha took place at
(1) Lumbini
(2) Kashi
(3) Kushinagar
(4) Shravasti
Ans: (3)


17. Which of the following pillars of Ashoka was not found in Uttar Pradesh ?
(1) Sankassa
(2) Kalsi
(3) Topra
(4) Siddharth Nagar
Ans: (4)


18. Who took Ashoka’s pillar inscription of Topra and Meerut to Delhi?
(1) Alauddin Khilji
(2) Firoz Shah Tughlaq
(3) Muhammad Ghori
(4) Sikandar Lodi
Ans: (2)


19. The expounder of Yoga philosophy is
(1) Patanjali (2) Gautam
(3) Jaimini (4) Shakas
Ans: (1)


20. Pushymitra Sunga made his capital at ……
(1) Rajgrih
(2) Vidisha
(3) Patliputra
(4) Kannauj
Ans: (2)


21. Before Kannauj, the capital of the Harshavardhana was?
(1) Kaushambi
(2) Kushinagar
(3) Shravasti
(4) Thaneshwar
Ans: (4)


22. Kannauj was known as……at the time of Harshavardhana?
(1) Mahodya Shri
(2) Maja Nagari
(3) Buddh Nagari
(4) Harsha’s Nagari (city)
Ans: (1)


23. At which of the following places, did Harshavardhana organise Buddha Congress?
(1) Kashi (2) Prayaga
(3) Ayodhya (4) Sarnath
Ans: (2)


24. The two famous assemblies in the reign of Harshavardhana were held at
(1) Kannauj – Prayaga
(2) Prayaga – Thaneshwar
(3) Thaneshwar – Vallabhi
(4) Vallabhi – Prayaga
Ans: (1)


25. Match the following lists. List I
(Mahajanapadas) List II
(Capital)
A. Vatsa 1. Shaktimati
B. Shurasena 2. Pava
C. Chedi 3. Mathura
D. Malla 4. Kaushambi Codes A B C D

(1) 2 3 4 1
(2) 4 3 1 2
(3) 4 3 2 1
(4) 2 3 1 4
Ans: (2)


26. The last ruler of the Gahadavala dynasty was?
(1) Yashovarman (2) Yashovigrah
(3) Govindchandra (4) Jayachandra
Ans: (4)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!