You are here
Home > ebooks > UPSC IAS GS General Studies Subjectwise Previous Year Papers for CSAT Paper 1 – 1979 Onwards

UPSC IAS GS General Studies Subjectwise Previous Year Papers for CSAT Paper 1 – 1979 Onwards

Indian Polity

1. Which are the two States next to U.P. having maximum representation in Lok Sabha?
(a) Bihar and Maharashtra
(b) Bihar and Madhya Pradesh
(c) Madhya Pradesh and Tamil Nadu
(d)Madhya Pradesh and Maharashtra
Ans: (*)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


2. The members of Constituent Assembly were
(a) Elected by the provincial assemblies
(b) Elected directly by the people
(c) Nominated by the government
(d) Only representatives of princely states
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


3. What is the power of Rajya Sabha regarding Money Bill?
(a) It can amend it
(b) It can reject it
(c) It can withhold the bill for 14 days to make recommendations
(d) It has no power regarding Money Bill
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


4. The Constitution 44th Amendment (renumbered as 43rd Amendment)
(a) Ensures the right to property
(b) Ensures the press freedom
(c) Limits the powers of the Government to proclaim internal emergency
(d) Restores to the High Courts and to the Supreme Court their jurisdiction to consider the validity of any Central or State law
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


5. Which of the following is contained in the Concurrent List?
(a) Forests (b) Education
(c) Police (d) Agriculture
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


6. In a parliamentary system the executive is responsible
(a) Directly to the people
(b) To legislature
(c) To judiciary
(d) None of the above
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


7. The Vice-President of India is elected by
(a) The people directly
(b) The members of Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) The members of Rajya Sabha only
(d) The members of Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislatures
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


8. Which language has been added recently to the Eighth Schedule of the Constitution of India?
(a) Urdu (b) Sanskrit
(c) Sindhi (d) Assamese
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


9. Which of the following is not included in the list of Fundamental Duties in the Constitution?
(a) To safeguard public property and to abjure violence
(b) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
(c) Secularism
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


10. The President of Union of India has the same constitutional authority as the
(a) British Monarch
(b) President of U.S.A
(c) President of Egypt
(d) President of U.S.S.R
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


11. A candidate to become a member of Lok Sabha should not be less than
(a) 21 years (b) 25 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


12. Which of the following is not included in Fundamental Rights in the Constitution of India?
(a) Right to property
(b) Right to freedom of religion
(c) Right to vote in all elections
(d) Right to freedom of speech and expression
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


13. The word ‘secular’ denotes
(a) Keeping away from all religions
(b) Freedom of religion and worship to all citizens
(c) Belief in God
(d) Practising different religions
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


14. Who is authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament?
(a) Election Commissioner
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) President of India
(d) A committee set up by the Parliament
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


15. Which of the following States in India has no Legislative Council?
(a) Tamil Nadu
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d)Maharashtra
Ans: (a&c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


16. The most controversial provision in the 42nd Constitution Amendment is
(a) Supremacy of Parliament
(b) Enumeration of ten Fundamental Duties
(c) Term of Lok Sabha and Legislative Assemblies
(d) Primacy to the Directive Principles over the Fundamental Rights
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


17. The case of dispute in the Presidential election is referred to
(a) Chief Election Commissioner
(b) Supreme Court
(c) Parliament
(d) None of these
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


18. Panchayati Raj administration is primarily aimed
(a) To increase agricultural production
(b) To ensure rural development
(c) To work for the upliftment of Harijans
(d) To arouse in the people of each area intensive and continuous interest in the community development programme
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


19. Panchayati Raj as introduced in 1959 operates at
(a) Samiti and block levels
(b) Block and district levels
(c) Samiti and district levels
(d) Village, block and district levels
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


20. Liberty, Equality and Fraternity, this inspiration was derived from
(a) American Revolution
(b) French Revolution
(c) Russian Revolution
(d) None of the above
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


21. Which of the following States has no Panchayati Raj setup?
(a) Nagaland (b) Assam
(c) Kerala (d) West Bengal
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1979


22. All responsibilities regarding elections in India are entrusted to
(a) President (b) Prime Minister
(c) Chief Justice
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


23. In 1980 Parliamentary elections which parties got the maximum number of seats in the descending order?
(a) Congress (I), Lok Dal, C. P. I. (M)
(b) Lok Dal, C. P. I. (M), Congress (I)
(c) D. M. K., Congress (I), Lok Dal
(d) Janata, Congress (I), C. P. I. (M)
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


24. In which case a joint session of the Lok Sabha and Rajya Sabha is convened by the President?
(a) When a Finance Bill is to be passed by the Lok Sabha and the Rajya Sabha with 2/3rd majority
(b) To impeach the President
(c) If after a bill has been passed by one House and transmitted to the other House and the bill is rejected by the other House
(d) All of the above
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


25. 44th Amendment of the Constitution speaks of
(a) Right to property as no longer a Fundamental Right
(b) Suspension of individual liberty during emergency
(c) Barring the courts from interfering in the disputes regarding the election of Prime Minister
(d) Giving more importance to Directive Principles over Fundamental Rights
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


26. The Constitution 45th Amendment Bill, passed by Parliament extended reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Parliament and State Assemblies upto
(a) 1980 (b) 1985
(c) 1990 (d) 1995
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


27. Finance Commission is appointed after every
(a) 2 years (b) 5 years
(c) 7 years (d) 10 years
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


28. Council of Ministers of the Union of India is responsible to the
(a) Parliament (b) President
(c) Prime Minister (d) Chief Justice
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


29. A candidate to become a member of Lok Sabha should not be less than
(a) 21 years (b) 25 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


30. The word “secular” denotes
(a) Keeping away from all religions
(b) Belief in one God
(c) Freedom of religion and worship to all citizens
(d) Practising different religions
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


31. What is the maximum period during which Parliament may not meet?
(a) Six months (b) One year
(c) Two years (d) Three years
Ans: (a)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


32. Parliament consists of
(a) Prime Minister and other Ministers
(b) President, Prime Minister and other Ministers
(c) President, Rajya Sabha and Lok Sabha
(d) President, Chief Justice and Lok Sabha
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


33. Rajya Sabha can delay the Money Bill passed by the Lok Sabha for a period not exceeding
(a) 9 days (b) 14 days
(c) 15 days (d) 30 days
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


34. The trouble in Assam in 1980 was caused
(a) Due to infiltration of foreign guerrillas in the area
(b) Due to inclusion of foreigners in the electoral rolls of the State
(c) Postponement of Lok Sabha elections in all the constituencies of the State
(d) Due to prorogation of the State Assembly
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


35. The term ‘Fourth Estate’ refers to
(a) A very backward State
(b) Judiciary
(c) Parliament
(d) Press
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


36. Who was the second President of the Indian Republic?
(a) Dr. Zakir Hussain (b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) V. V Giri
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1980


37. President’s rule came to end at the end of 1980 in the State of
(a) Andhra Pradesh (b) Bihar
(c) Assam (d) Maharashtra
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


38. The Constitution of India was actually ready in
(a) 1947 (b) 1949
(c) 1950 (d) 1952
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


39. Which famous judgment restricted the authority of the Parliament to amend the Constitution so as to damage or destroy its basic or essential features or its basic structure?
(a) Golaknath case
(b) Balananda Saraswati case
(c) Minerva Mills Ltd. and others case
(d) Keshvananda Bharti case
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


40. Which of the following High Courts covers more than one State/Union Territories?
(a) Delhi (b) Allahabad
(c) Guwahati (d) None of these
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


41. Panchayati Raj System was introduced in the year
(a) 1948 (b) 1959
(c) 1951 (d) 1952
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


42. The dispute regarding the election of Prime Minister and President of India can be decided by
(a) High Court
(b) Election Tribunal
(c) Chief Election Commissioner
(d) None of the above
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


43. Rajya Sabha is dissolved once in
(a) 2 years (b) 3 years
(c) 6 years (d) It is never dissolved
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


44. Directive Principles of State Policy are contained in
(a) Part I of the Constitution
(b) Part II of the Constitution
(c) Part III of the Constitution
(d) Part IV of the Constitution
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


45. China has which type of Parliamentary System?
(a) One party (b) Two-party
(c) Multi-party (d) None of these
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


46. Which Amendment of the Constitution gave priority to Directive Principles over Fundamental Rights?
(a) 36th Amendment (b) 38th Amendment
(c) 40th Amendment (d) 42nd Amendment
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


47. What does secularism mean?
(a) State patronising all religions
(b) State having its own religion
(c) State having no official religion and citizens are free to follow any religion or faith
(d) State having one official religion and showing respect to all other religions
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


48. Which of the following is not a Fundamental Right?
(a) Right to equality
(b) Right to property
(c) Right against exploitation
(d) Right to freedom of speech and expression
Ans: (b)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


49. Acts and Regulations validated by Article 31 B are specified in of the Constitution
(a) Concurrent List (b) State List
(c) Union List (d) Ninth Schedule
Ans: (d)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


50. On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?
(a) 15th August, 1947
(b) 26th January, 1950
(c) 26th November, 1949
(d) 30th January, 1948
Ans: (c)
CSE IAS Prelims GS (CSAT Paper-1) 1981


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!