You are here
Home > ebooks > UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers Book

UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers Book

Part 1 Research Aptitude (UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers)

Q1. The core elements of a dissertation are:
(a) Introduction, Data Collection, Data Analysis, Conclusions and Recommendations
(b) Executive Summary, Literature review, Data gathered, Conclusions, Bibliography
(c) Research Plan, Research Data, Analysis, References
(d) Introduction, Literature Review, Research Methodology, Results, Discussion and Conclusion
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q2. What is a Research Design?
(a) A way of conducting research that is not grounded in theory
(b) The choice between using qualitative or quantitative methods
(c) The style in which you present your research findings, e.g. a graph
(d) A framework for every stage of the collection and analysis of data
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q3. ‘Sampling Cases’ means:
(a) Sampling using a sampling frame
(b) Identifying people who are suitable for research
(c) Literally the researcher’s briefcase
(d) Sampling of people, newspapers, television programmes, etc.
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q4. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a normal distribution but centre peak is much higher, is:
(a) Skewed
(b) Mesokurtic
(c) Leptokurtic
(d) Platykurtic
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q5. When planning to do as social research, it is better to:
(a) Approach the topic with an open mind
(b) Do a pilot study before getting stuck into it
(c) Be familiar with literature on the topic
(d) Forget about theory because this is very practical
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q6. A research paper:
(a) Is a compilation of information on a topic.
(b) Contains original research as deemed by the author.
(c) Contains peer-reviewed original research or evaluation of research conducted by others.
(d) Can be published in more than one journal.
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q7. Which one of the following belongs to the category of good ‘research ethics’?
(a) Publishing the same paper in two research journals without telling the editors
(b) Conducting a review of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant prior work
(c) Trimming outliers from a data set without discussing your reasons in a research paper
(d) Including a colleague as an author on a research paper in return for a favour even though the colleague did not make a serious contribution to the paper
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q8. Which of the following sampling methods is not based on probability?
(a) Simple Random Sampling
(b) Stratified Sampling
(c) Quota Sampling
(d) Cluster Sampling
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q9. A working hypothesis is:
(a) A proven hypothesis for an argument.
(b) Not required to be tested
(c) A provisionally accepted hypothesis for further research
(d) A scientific theory
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q10. Which of the following statements is not true in the context of participatory research?
(a) It recognises knowledge as power.
(b) It emphasises on people as experts.
(c) It is a collective process of enquiry.
(d) Its sole purpose is production of knowledge.
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q11. Which of the following statements is true in the context of the testing of a hypothesis?
(a) It is only the alternative hypothesis that can be tested.
(b) It is only the null hypothesis that can be tested.
(c) Both, the alternative and the null hypotheses can be tested.
(d) Both, the alternative and the null hypotheses cannot be tested.
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q12. Which of the following are the basic rules of American Psychological Association (APA) style of referencing format?
(a) Italicise titles of shorter works such as journal articles or essays.
(b) Invert authors’ names (last name first).
(c) Italicise titles of longer works such as books and journals.
(d) Alphabetically index reference list. Select the correct answer from the codes given below:
(a) (a) and (b)
(b) (b), (c) and (d)
(c) (c) and (d)
(d) (a), (b), (c) and (d)
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q13. Ethical norms in research do not involve guidelines for:
(a) Thesis format
(b) Copyright
(c) Patenting policy
(d) Data sharing policies
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q14. The research approach of Max Weber to understand how people create meanings in natural settings is identified as
(a) Positive paradigm
(b) Critical paradigm
(c) Natural paradigm
(d) Interpretative paradigm
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q15. Which one of the following is a nonprobability sampling?
(a) Simple random
(b) Purposive
(c) Systematic
(d) Stratified
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q16. The research stream of immediate application is:
(a) Conceptual research
(b) Action research
(c) Fundamental research
(d) Empirical research
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q17. Who, among the following, propounded the concept of paradigm?
(a) Peter Haggett
(b) Von Thunen
(c) Thomas Kuhn
(d) John K. Wright
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q18. In a thesis, figures and tables are included in:
(a) The appendix
(b) A separate chapter
(c) The concluding chapter
(d) The text itself
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q19. A thesis statement is:
(a) An observation
(b) A fact
(c) An assertion
(d) A discussion
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q20. The sequential operations in scientific research are:
(a) Co-variation, Elimination of Spurious Relations, Generalisation, Theorisation
(b) Generalisation, Co-variation, Theorisation, Elimination of Spurious Relations
(c) Theorisation, Generalisation, Elimination of Spurious Relations, Covariation
(d) Elimination of Spurious Relations, Theorisation, Generalisation, Covariation
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q21. In sampling, the lottery method is used for:
(a) Interpretation
(b) Theorisation
(c) Conceptualisation
(d) Randomisation
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q22. Which is the main objective of research?
(a) To review the literature
(b) To summarise what is already known
(c) To get an academic degree
(d) To discover new facts or to make fresh interpretation of known facts
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q23. Sampling error decreases with the:
(a) Decrease in sample size
(b) Increase in sample size
(c) Process of randomisation
(d) Process of analysis
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q24. The principles of fundamental research are used in:
(a) Action research
(b) Applied research
(c) Philosophical research
(d) Historical research
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q25. Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?
(a) Socio-economic status
(b) Marital status
(c) Numerical aptitude
(d) Professional attitude
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q26. A doctor studies the relative effectiveness of two drugs of dengue fever. His research would be classified as:
(a) Descriptive Survey
(b) Experimental Research
(c) Case Study
(d) Ethnography
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q27. The term ‘phenomenology’ is associated with the process of:
(a) Qualitative Research
(b) Analysis of Variance
(c) Correlational Study
(d) Probability Sampling
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q28. The ‘Sociogram’ technique is used to study:
(a) Vocational Interest
(b) Professional Competence
(c) Human Relations
(d) Achievement Motivation
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q29. Which of the following phrases is not relevant to describe the meaning of research as a process?
(a) Systematic Activity
(b) Objective Observation
(c) Trial and Error
(d) Problem Solving
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q30. Which of the following is not an example of a continuous variable?
(a) Family size
(b) Intelligence
(c) Height
(d) Attitude
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q31. Action research means:
(a) A longitudinal research
(b) An applied research
(c) A research initiated to solve an immediate problem
(d) A research with socioeconomic objective
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q32. Research is:
(a) Searching again and again
(b) Finding solution to any problem
(c) Working in a scientific way to search for truth of any problem
(d) None of the above
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q33. A common test in research demands much priority on:
(a) Reliability
(b) Useability
(c) Objectivity
(d) All of the above
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q34. Which of the following is the first step in starting the research process?
(a) Searching sources of information to locate problem
(b) Survey of related literature
(c) Identification of problem
(d) Searching for solutions to the problem
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q35. If a researcher conducts a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness, this will be an example of:
(a) Basic Research
(b) Action Research
(c) Applied Research
(d) None of the above
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q36. Normal Probability Curve should be:
(a) Positively skewed
(b) Negatively skewed
(c) Leptokurtic skewed
(d) Zero skewed
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q37. A research paper is a brief report of research work based on:
(a) Primary data only
(b) Secondary data only
(c) Both Primary and secondary data
(d) None of the above
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q38. Newton gave three basic laws of motion. This research is categorised as:
(a) Descriptive research
(b) Sample survey
(c) Fundamental research
(d) Applied research
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q39. A group of experts in a specific area of knowledge assembled at a place and prepared a syllabus for a new course. The process may be termed:
(a) Seminar
(b) Workshop
(c) Conference
(d) Symposium
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q40. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis’ is followed by:
(a) Statement of objectives
(b) Analysis of data
(c) Selection of research tools
(d) Collection of data
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q41. The essential qualities of a researcher are:
(a) Spirit of free enquiry
(b) Reliance on observation and evidence
(c) Systematisation or theorising of knowledge
(d) All the above
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q42. Research is conducted to:
(a) Generate new knowledge
(b) Not to develop a theory
(c) Obtain research degree
(d) Reinterpret existing knowledge Which of the above are correct?
(a) (a), (c) and (b)
(b) (c), (b) and (d)
(c) (b), (a) and (c)
(d) (a), (c) and (d)
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q43. A null hypothesis is:
(a) When there is no difference between the variables
(b) The same as research hypothesis
(c) Subjective in nature
(d) When there is difference between the variables
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q44. The research which is exploring new facts through the study of the past is called:
(a) Philosophical research
(b) Historical research
(c) Mythological research
(d) Content analysis
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q45. Action research is:
(a) An applied research
(b) A research carried out to solve immediate problems
(c) A longitudinal research
(d) Simulative research
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q46. The process not needed in Experimental Researches is:
(a) Observation
(b) Manipulation
(c) Controlling
(d) Content Analysis
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q47. Manipulation is always a part of:
(a) Historical research
(b) Fundamental research
(c) Descriptive research
(d) Experimental research
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q48. Which correlation co-efficient best explains the relationship between creativity and intelligence?
(a) 1.00
(b) 0.6
(c) 0.5
(d) 0.3
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q49. How can the objectivity of the research be enhanced?
(a) Through its impartiality
(b) Through its reliability
(c) Through its validity
(d) All of these
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q50. The basis on which assumptions are formulated:
(a) Cultural background of the country
(b) Universities
(c) Specific characteristics of the castes
(d) All of these
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q51. Which of the following is classified in the category of the developmental research?
(a) Philosophical research
(b) Action research
(c) Descriptive research
(d) All the above
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q52. We use Factorial Analysis:
(a) To know the relationship between two variables
(b) To test the Hypothesis
(c) To know the difference between two variables
(d) To know the difference among many variables
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q53. The research is always:
(a) Verifying the old knowledge
(b) Exploring new knowledge
(c) Filling the gap between knowledge
(d) All of these
Ans: (d)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q54. The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:
(a) Applied research
(b) Action research
(c) Experimental research
(d) None of these
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q55. When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:
(a) Cluster Sampling
(b) Stratified Sampling
(c) Convenient Sampling
(d) Lottery Method
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q56. The process not needed in experimental research is:
(a) Observation
(b) Manipulation and replication
(c) Controlling
(d) Reference collection
Ans: (a)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q57. A research problem is not feasible only when:
(a) It is researchable.
(b) It is new and adds something to knowledge.
(c) It consists of independent and dependent variables.
(d) It has utility and relevance.
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q58. Research problem is selected from the stand point of:
(a) Researcher’s interest
(b) Financial support
(c) Social relevance
(d) Availability of relevant literature
Ans: (c)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Q59. Which one is called non-probability sampling?
(a) Cluster sampling
(b) Quota sampling
(c) Systematic sampling
(d) Stratified random sampling
Ans: (b)
UGC NTA NET JRF Teaching and Reasearch Aptitude Topicwise Question Bank Based on Previous Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!