You are here
Home > ebooks > SSC MTS GK Previous Papers General Awareness Computer Based Exam (CBT)

SSC MTS GK Previous Papers General Awareness Computer Based Exam (CBT)

Paper 1 SSC MTS GK Previous Papers General Awareness Computer Based Exam (CBT)

1. The existence of a parallel economy (black money) ______.
(a) makes economy more competitive
(b) makes the monetary policies less effective
(c) ensures a better distribution of income and wealth
(d) ensures increasing productive investment
Ans:
1. (b) The existence of black money limits the working of the monetary policy. It is used for activities such as hoarding and speculative motives etc, and is not recorded since the borrowers and lenders keep their transactions secret.


2. ‘Garibi Hatao’ (removal of poverty) and ‘Growth with Justice’ were the main objectives of
(a) Plan Holiday
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Rolling Plan
(d) Fifth Five Year Plan
Ans: (b) The Fourth Five Year Plan (1969–74) primarily aimed to achieve high growth rate with stability and to be self-reliant in food-grains. It modified the emphasis in the objective of growth by stating “growth with justice” and “Garibi Hatao”.


3. “Dhamek Stupa” is located at which of the following places?
(a) Bodh Gaya
(b) Sarnath
(c) Sanchi
(d) Kaushambi
Ans: (b) Dhamek Stupa is a massive stupa located at Sarnath, near Varanasi in Uttar Pradesh. The Dhamek Stupa is said to mark the spot where the Buddha gave the first sermon to his first five brahmin disciples after attaining enlightenment,“revealing his Eightfold Path leading to nirvana.”


4. How long the Non-cooperation Movement was conducted?
(a) April 1920 to February 1922
(b) September 1920 to April 1922
(c) June 1920 to December 1922
(d) December 1920 to June 1922
Ans: (b) Though Non-Cooperation Movement was announced formally on 1 August, 1920, it was agreed to by the Indian National Congress at Calcutta in September 1920 and launched in December 1920. Gandhi called off the movement in February1922 in the wake of the Chauri Chaura incident in which a violent mob set fire to a police station killing 22 policemen.


5. The Equator does NOT pass through which of the following countries?
(a) Kenya (b) Mexico
(c) Indonesia (d) Brazil
Ans: (b) The equator passes through 13 countries : Ecuador, Colombia, Brazil, Sao Tome & Principe, Gabon, Republic of the Congo, Democratic Republic of the Congo, Uganda, Kenya, Somalia, Maldives, Indonesia and Kiribati.


6. The boundary of which of the following state/country does NOT touch with Arunachal Pradesh?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Bhutan
(d) Manipur
Ans: (d) Manipur is bordered by the Indian states of Nagaland to its north, Mizoram to its south, Assam to its west, and shares international border with Myanmar to its east. It lies at a latitude of 23°83’N – 25°68’N and a longitude of 93°03’E – 94°78’E.


7. Achchhan Maharaj is associated with which of the following fields?
(a) Instrumental music
(b) Dance
(c) Painting
(d) Writing
Ans: (b) Pandit Jagannath Maharaj, popularly known as Achchan Maharaj,was a great Kathak dancer of the Lucknow gharana and father of Pandit Birju Maharaj. He is remembered for his knowledge of expressionism, and gracefully and beautifully expressing the various sentiments through dance.


8. In December 2017 which country has signed an agreement with Sudan to build a nuclear power plant in the nation?
(a) China (b) Pakistan
(c) Russia (d) India
Ans: (c) Russia, in December 2017, signed an agreement to build a nuclear power plant in Sudan, a month after a meeting between President Vladimir Putin and his Sudanese counterpart Omar al-Bashir. The nuclear power plant deal was signed in Khartoum by Rosatom Overseas, a branch of Russian nuclear agency Rosatom, and Sudan’s electricity ministry.


9. Which university has been ranked at the top in the Swachhta Ranking 2017 released by the Union Government?
(a) Banaras Hindu University
(b) Hyderabad University
(c) O.P. Jindal University
(d) Madurai University
Ans: (c) O. P. Jindal Global University, Sonipat, topped the ‘SWACHHTA’ Ranking 2017 of Higher Educational Institutions, released by Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar in New Delhi in September 2017. It was followed by Manipal University (Jaipur, Rajasthan) at second position.


10. The area of Nepal is approximately ________ square kilometres.
(a) 115187 (b) 128540
(c) 135789 (d) 147181
Ans: (d) Nepal is of roughly trapezoidal shape, 800 kilometres long and 200 kilometres wide, with an area of 147,181 km2. It is the 93rd largest country by area in the world.


11. Which among the following has lowest electron affinity?
(a) Fluorine (b) Chlorine
(c) Bromine (d) Argon
Ans: (d) Noble gases such as Helium, Neon and Argon have an electron affinity nearly zero because they have octet configuration. Argon has all filled orbitals as well as a filled valence shell.


12. Which of the following statement(s) about acids is/ are CORRECT?
I. They change the colour of red litmus to blue. II. They change the colour of blue litmus to red. III. They have pH value less than 7.
(a) Only I and III
(b) Only II and III
(c) Only I
(d) Only II
Ans: (b) Blue litmus paper turns red under acidic conditions and red litmus paper turns blue under basic or alkaline conditions, with the color change occurring over the pH range 4.5 – 8.3 at 25 °C.


13. Comptroller and Auditor General of India submits the audit reports to _______.
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Finance Minister of India
(d) Home Minister of India
Ans: (a) According to Article 151 of Indian constitution, the Comptroller and Auditor General of India submits his audit reports relating to the accounts of the Centre to President, who shall, in turn, place them before both the Houses of Parliament. He submits his audit reports relating to the accounts of a state to governor.


14. Anti-defection law was passed in which Constitutional Amendment Act?
(a) 41st Constitutional Amendment Act
(b) 46th Constitutional Amendment Act
(c) 48th Constitutional Amendment Act
(d) 52nd Constitutional Amendment Act
Ans: (d) The Tenth Schedule — popularly known as the Anti-Defection Act sets the provisions for disqualification of elected members on the grounds of defection to another political party. It was included in the Constitution via the 52nd Amendment Act, 1985.


15. Why do the plant closes stomata when it does NOT need carbon dioxide for photosynthesis?
(a) To store carbon dioxide
(b) To prevent water loss
(c) To release stored oxygen
(d) No option is correct
Ans: (b) Stomata are tiny openings or pores in plant tissue that allow for gas exchange. Stomata allow a plant to take in carbon dioxide, which is needed for photosynthesis.


16. Alveoli are balloon like structures within the ______.
(a) lungs (b) kidney
(c) liver (d) heart
Ans: (a) Alveoli are the small balloon- like sacks of 200–500 μm diameter, making up a vital part of the respiratory zone of the lungs. Each alveolus (singular) plays an important role in letting oxygen and carbon dioxide move into and from the blood stream during inhalation and exhalation.


17. The SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing Development of Agro-processing Clusters) scheme has been renamed to ‘PMKSY’. What does ‘K’ stand for in ‘PMKSY’?
(a) Kisan (b) Kritrim
(c) Kaushal (d) Kalyaan
Ans: (a) The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), in August 2017, approved renaming of SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY). The objective of the scheme is to supplement agriculture, modernize processing and decrease agricultural- waste.


18. Which is the second country in the world after France to construct a photovoltaic highway?
(a) China (b) Japan
(c) Germany (d) Canada
Ans: (a) China, in December 2017, successfully tested its first photovoltaic (solar) highway based on home-grown technology in country’s eastern Shandong province.With this, China became the second country in the world to construct a photovoltaic highway. France had introduced world’s first photovoltaic road fitted with solar panels in late 2016.


19. As per a report released by RBI in August 2017, approximately how much per cent of the demonetised currency returned to the central Bank?
(a) 99 (b) 90
(c) 85 (d) 80
Ans: (a) The RBI, in August 2017, revealed that Rs. 15.28 lakh crore (99 %) of the Rs.


20. On 19 September, 2017, Law Ministry approved Fugitive Economic Offenders Bill, 2017. It will allow FIU, the premier technical snoop wing under the Finance Ministry, to file an application for declaration of fugitive economic offender. What does ‘I’ stand for in ‘FIU’?
(a) Intellectual
(b) Intelligence
(c) Instruction
(d) Introduction
Ans: (b) FIU stands for Financial Intelligence Unit. It was set by the Government of India on 18 November, 2004 as the central national agency responsible for receiving, processing, analyzing and disseminating information relating to suspect financial transactions.


21. What is the power rating (in W) of a bulb if a current of 0.3 A passes through on application of 240 V of potential difference across its terminals?
(a) 800 (b) 36
(c) 400 (d) 72
Ans: (d) Power rating is a quantity that describes the total electrical power required for normal operation of an electric appliance. It is determined by multiplying the current usage of the appliance (in Amperes) with the voltage rating of the appliance (in Volts).


22. In the equation of motion v = u + at, u represents _____.
(a) initial velocity
(b) final velocity
(c) kinetic energy
(d) potential energy
Ans: (a) The equation v = u + at gives the relation among initial velocity (u), final velocity (v), acceleration (a) and time (t). It is called first equation of motion.


23. A cyclone is known by different names in different parts of the world. It is called a’ ________’ in Japan and Philippines.
(a) funnel (b) whirlpool
(c) twister (d) typhoon
Ans: (d) Tropical cyclones are known by various names in different parts of the world. In the North Atlantic Ocean and the eastern North Pacific, they are called hurricanes, and in the western North Pacif ic around the Philippines, Japan, and China,they are referred to as typhoons.


24. Which of the statements given below are correct? (A) Julio Granda won the 2017 World Senior Chess Championship. (B) Tan Zhongyi won the 2017 World Junior Chess Championship. (C) Russia hosted the Golf 2017 Players Championship.
(a) Only A
(b) Only C
(c) Both B and C
(d) None of these
Ans: (a) Norwegian chess grandmaster Aryan Tari won the World Junior Chess Championship in 2017 in Tarvisio, Udine, Italy. The 2017 Golf Players Championship was held at TPC Sawgrass in Ponte Vedra Beach, Florida, USA, in May 2017.


25. To delete columns or rows we can use the delete option under the ______ in Microsoft Word.
(a) Menu
(b) Standard toolbar
(c) Table Menu
(d) Drawing toolbar 􀁓􀁓􀁓
Ans: (c) The Table menu can be used to delete columns or rows in Microsoft Word. One can delete the unwanted columns or rows by selecting the column or row of the table, right clickingthe mouse and then choosing ‘Delete Columns’ or ‘Delete Rows’.

Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!