You are here
Home > ebooks > 1200+ SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE Exams

1200+ SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE Exams

SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (1-10) : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error. (SSC Section Officer (Audit) Exam. 1997)
Q1. You must either (1)/ be regular with your studies (2)/ and study for longer period before the examination. (3)/ No error (4)
Ans: (3) or will replace and because – either – or, neither-nor are correct forms of Correlative Conjunctions, used for showing the relationship between two things or two terms that are different from each other. and (Conj) is used for showing the relationship between two things/situations that exist together. Look at the examples given below : Either he could not come or he did not want to. I’m going to buy either a scooter or a motorcycle. Do it slowly and carefully. She came in and took her coat off. Hence, or study for longer period before the examination is the right usage.


Q2. The new taxation rates (1)/ announced by the government (2)/ are bound to effect the export sector. (3)/ No error (4)
Ans: (3) affect will replace effect because – effect (Verb) : to make something happen; to bring about affect (Verb) : to produce a change in somebody/ something Look at the examples given below : These changes will give us the power to effect change. Your opinion will not affect my decision. Inflation affects the buying power of the dollar. The report shows the effect (Noun) of noise on people in the factories. Hence, are bound to affect the export sector is the right usage


Q3. These days, job opportunities are not as better (1)/ as they used to be (2)/ in the early 70’s. (3)/ No error (4)
Ans: (1) good will replace better because – the pattern used with as — as (Adv) is as follows : as + Adj. (in Positive Degree) + as good ® Positive Degree (no comparison is made) better ® Comparative Degree (two things are compared) best ® Superlative Degree (more than two things are compared) as — as ® used for expressing similarity between one person/thing and another. Look at the examples given below : Shyam is as rich as Ram. He does not play as well as his sister. Hence, These days, job opportunities are not as good is the right usage


Q4. When viewed with his point of view, the (1) / entire episode assumes (2)/ a different colour altogether. (3)/ No error (4)
Ans: (1) from will replace with because – from (Prep) is used for showing somebody’s point of view from one’s point of view : as far as one is concerned Look at the examples given below : From a financial point of view the project was a disaster. From my point of view, the party was a complete success. Hence, when viewed from his point of view, the is the right usage


Q5. On many occasions (1)/ we did helped the poor (2)/ people by way of giving them food to eat and clothes to put on. (3)/ No error (4)
Ans: (2) help will replace helped because – do/does/did (Aux. V) is used when no other Aux. V. is Present, to emphasize what you are saying. The pattern used with do/does/did is as follows : do/does/did + Main Verb (Base form) did + help (Base form) of help (Verb) will be used. Look at the examples given below : He does look tired. She did at least write to say thank you. I do want to be sure. Hence, we did help the poor is the right usage


Q6. Unless it is accepted to both the parties, an (1)/ arbitrator would be of no (2)/ use to settle this dispute. (3)/ No error (4)
Ans: (1) acceptable will replace accepted/by will replace to because – accepted (Verb) : to agree/approve of something acceptable (Adj) : agreed/approved by most people in a society; agreeable; capable of being accepted Look at the examples given below : The princess accepted the offer. (Active Voice) The offer was accepted by the princess. (Passive Voice) The offer was acceptable to the princess. Hence, acceptable to/accepted by will be used. Hence, Unless it is accepted by/ acceptable to both the parties, an is the right usage


Q7. Although the manager was keen on getting the work (1)/ done through Sudhir yesterday, (2)/ he tries to avoid it (3)/ No error (4)
Ans: (3) tried will replace tries because – The Principal clause is in Past Tense and the sentence expresses a past action. Look at the examples given below : The teacher told us that he would take us for a picnic next day. My father gave me the book which I wanted. Hence, he tried to avoid it is the right usage


Q8. The various consequences of(1)/ the decision taken by the (2)/ finance ministry was not foreseen by the bureaucrats. (3)/ No error (4)
Ans: (3) were will replace was because – The various consequences (Main Subject) is in Plural. Hence, the Verb will also be in Plural as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject ® Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject ® Plural Verb (Main Verb without S) Look at the examples given below : The number of volunteers grows Singular Subject Singular Verb each year. A number of people grow Plural Subject Plural Verb tomatoes each summer. Hence, finance ministry were not foreseen by the bureaucrats is the right usage.


Q9. I never considered him to be a person who would (1)/ go back on his promise and (2)/ then do not even apologise. (3)/ No error (4)
Ans: (3) do (Aux. V) will not be used because – Each clause has to be structured in a way that is a complete sentence on its own. Look at the structure below : I never considered him to be a person who would go back on his promise. (Sentence I) I never considered him to be a person who would not even apologize. (Sentence II) Combining the two sentences – I never considered him to be person who would go back on his promise and not even apologise. Hence, not even apologise is the right usage. Use of – would do not even apologize is incorrect.


Q10. Having finished at school (1)/ Raghu thought/ of going to Bombay in (2)/ search some job. (3)/ No error (4)
Ans: (3) of (Prep) will be used after search because in search of (Idiom) : looking for Look at the examples given below : They went to California in search of gold. She went into the kitchen in search of a drink. Hence, in search of some job is the right usage


SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (11-20) : Read each of the following sentences to find out if there is any error in it. The error, if any, will be in one part of it. The number of that part is the answer. If there is No error your answer is (4), i.e. No error. (SSC Section Officer (Audit) Exam)
Q11. When shall we (1)/ arrive (2)/ to our destination ? (3)/ No error. (4)
Ans: (3) at will replace to because – We usually say that someone arrives at a place/arrives in a country/city Look at the examples given below: We arrived at the station at 3 o’clock. The President arrived in Rome today. Use of arrive to is incorrect. Hence, at our destination is the right usage.


Q12. Based on the newspaper reports, (1)/ we can conclude that (2)/ many accidents caused by reckless driving. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) are will be used after accidents because – The sentence is in Passive Voice. The basic structure of a Passive clause is as follows : Subject + Aux. Verb + Main Verb + by + — Many accidents (be) are caused by —- (Past Participle) It is also a general statement, hence, the Aux. Verb will be used in Simple Present Tense. Hence, many accidents are caused by reckless driving is the right usage


Q13. Females (1)/ are not appointed (2)/ in our college. (3)/ No error. (4)
Ans: (4) No error


Q14. The officer (1)/ is angry on the clerk (2)/ for not attending to the work. (3)/ No error. (4)
Ans: (2) with will replace on because – angry (Adj) : feeling or showing anger (usually followed by at, with, or about (Prep) Look at the examples given below : The girl felt angry at the injustice of the situation. I was angry with myself for making silly mistakes. We use angry at/about (something) and angry with (somebody). Hence, is angry with the clerk is the right usage


Q15. No sooner (1)/ I had spoken, (2) than he left. (3)/ No error. (4)
Ans: (2) had I will replace I had because – When a negative Adverb/Adverbial Expression (no sooner, hardly/barely/scarcely), is used at the beginning of a clause; it is followed by Aux. Verb + Subject. Look at the examples given below : No sooner had he finished dinner, Aux.V. Subject than he started feeling sick. Hardly had she arrived, when problems started. Aux. V. Subject Hence, had I spoken is the right usage


Q16. Computer education (1)/ in universities and colleges (2) leaves much to be desired. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) more will replace much because – more (Adv) : in addition; to a greater extent (needs to be done/is desired) more ® Comparative Degree much ® Positive Degree most ® Superlative Degree Look at the examples given below : People watch T.V. more than is needed. She needs to be given more time than is allotted. Hence, leaves more to be desired is the right usage.


Q17. You will be prosecuted (1)/ for bringing seeds (2)/ into Australia. ( (3)/ No error. (4)
Ans: (3) In/from will replace into because – in (Prep) is used for indicating within a place from (Prep) is used for indicating source/origin into (Prep) is used for indicating entry, inclusion, or introduction in a place Look at the examples given below : He walked into the room. The train was coming from Australia. They were bringing drugs in India, for which they were punished. Prosecute (Verb) : to officially charge somebody with a crime in court Hence, in/from Australia is the right usage.


Q18. You must either tell me (1)/ the whole story or, at least (2)/ the first half of it. (3)/ No error. (4)
Ans: (1) either will be used after tell me because either — or is the right pair of correlative Conjunction like neither — nor. It shows a relationship between two things or two situations. Either comes after the Verb when the two actions mentioned are similar (they share the same Verb) Either comes before the Verb when the two actions mentioned are different. Look at the examples given below : She wants to play either tennis or volleyball. She wants to either go shopping or relax in the park. Hence, you must tell me either is the right usage


Q19. Our new neighbours (1)/ had been living in Arizona (2)/ since ten years before moving to their present house. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) for will replace since because – for (Prep) indicates a length of time Since (Prep) indicates a past time until a later time, or until now Look at the examples given below : I have lived in Bangalore for twenty-five years. I had been living in Bangalore since 1964. Hence, for ten years before moving to their present house is the right usage.


Q20. The patient (1)/ was accompanied (2)/ with his friend. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) by will replace with because – by (Prep) is used for indicating the agent/object after a Passive Verb Agent/Object ® his friend Passive Verb ® accompanied With (Prep) indicates being in the company of Look at the examples given below : His friend stayed with him in the hospital. He was knocked down by a bus. Hence, by his friend is the right usage


SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (21-25) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and mark (1), (2) or (3) as your answer. If there is No error, mark (4) as your answer. (SSC Section Officer (Audit) Exam)
Q21. A city dweller finds it difficult (1)/ to pass away the time (2)/ in a village. (3)/ No error. (4)
Ans: (2) away will not be used because– to pass away (Phr. V) : to die; end to pass time : to spend time, especially when you are bored or waiting for something/someone to pass (Verb) means to move past Look at the examples given below : The road was so narrow that cars were unable to pass. They passed the time until dinner talking and playing cards. My aunt passed away last month. The years of famine passed away and were followed by years of prosperity. Hence, to pass the time is the right usage.


Q22. Visitors (1)/ were not permitted (2)/ entering the park (3)/ after dark. No error (4)
Ans: (3) to enter will replace entering because – The to-Infinitive (Main Verb) : functions as a Noun, as Adjective, or an Adverb. In this sentence, permitted to enter, to enter is the direct object, the Noun that receives the action of the Verb (Permitted). To enter refers to a thing being done, or, desired to be done Hence, to enter the park is the right usage


Q23. The fifth and final act (1)/ of Macbeth contain (2)/ the sleepwalking scene. (3)/ No error. (4)
Ans: (2) contains will replace contain because – The fifth and final act (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject ® Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject ® Plural Verb (Main Verb without S) Look at the example given below: The great poet and scholar is dead. Here, scholar and poet refer to the same man. So, the Subject is in Singular and the Verb is also in Singular. Hence, of Macbeth contains is the right usage.


Q24. One of the terrorists (1)/ of the Kashmir valley (2)/ are shot dead. (3)/ No error (4)
Ans: (3) was will replace are because– when a Plural Noun is placed with a real Singular Subject (one, each, etc) with of, the Verb will be Singular. Look at the examples given below : One of the boys is ill. Each of the girls is clever. Hence, was shot dead is the right usage.


Q25. Ten kilometres (1)/ is (2)/ a long distance to walk. (3)/ No error (4)
Ans: (4) No error


SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (26-35) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate appropriate number (1, 2, 3). If there is No error, indicate corresponding number (4) as your answer. (SSC Section Officer (Audit) Exam)
Q26. I saw him (1)/a couple of times (2)/ since May(3). /No error (4)
Ans: (1) have seen will replace saw because – Since (Prep) : from a time in the past until a later past time, or until now, used with the Present Perfect or Past Perfect Tense. Look at the examples given below : She has been off work since Tuesday. He has been working in a bank since leaving school. Hence, I have seen him is the right usage


Q27. Tea (1)/which I am drinking (2)/ is hot (3). /No error (4)
(1) The will be used before Tea because – Here, we are talking about a particular tea, followed by a Relative Pronoun (which). The sentence can also be written as – The tea I am drinking is hot (tea-definite) Look at the examples given below : The flowers in her garden are beautiful. (Definite – the ones in her garden) The flowers (that) are in her Rel.pro. garden are beautiful. The dog in the backyard is very cute. (Definite-the one in the backyard) The dog (which) is in the backyard is very cute. Rel.pro. Hence, the tea is the right usage.


Q28. Although the pol ice officer sympathised with poor (1)/ he refused to (2) /take an action against the rich man (3). /No error (4)
Ans: (1) the will be used before poor because – the (Def. Art) is used with Adjectives to refer to a thing or a group of people described by the Adj. Look at the examples given below : The poor always suffer. Def. Art. Adj. (refers to a group of people who are poor) He is collecting money for the blind. Def. Art. blind refers to a group of people who are blind.


Q29. We were looking forward (1)/ to hear news (2)/about the missing fishermen (3)./ No error (4)
Ans: (2) hearing will replace hear because – Phrasal Verbs are always followed by Gerunds. Here, look forward to is a Phr. V. Look at the examples given below : He was accused of smuggling contraband goods. Phr. V. Gerund He insisted on proof-reading the article again. Phr. V. Gerund


Q30. The actress (1)/was shocked (2)/by the news of her dog’s death (3). /No error (4)
Ans: (3) at will replace by because – Shocked always agrees with at (Prep) at is used with Adjectives for showing the cause of something. Look at the examples given below : They were impatient at the delay. She was delighted at the result. Here, shocked is the Adj. and it is indicating the Cause (reason) of the actress’s shock. Hence, at the news of her dog’s death is the right usage


Q31. One of the questions (1)/ he asked me was (2)/ “Who did you travel with (3) ?” /No error (4))
Ans: (4) No error


Q32. I know (1)/a doctor (2)/you are referring to (3)./No error (4))
(2) the will replace a because – here, we are talking about a particular/definite/specific doctor. The sentence can also be written as – I know the doctor who you are referring to. Rel. Pro. Look at the examples given below : The people I met there were friendly. (Definite – those over there) The people (whom) I met there were very friendly. Rel. Pro.


Q33. The introduction of job-oriented courses (1)/in the self-financing colleges (2)/ attract many students (3)./ No error (4)
Ans: (3) attracts will replace attract because – The introduction of job – oriented courses (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular, as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject ® Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject ® Plural Verb (Main Verb without S) Hence, attracts many students is the right usage.


Q34. It is better (1)/to keep one’s head in the face of danger than (2)/losing one’s courage (3). /No error (4)
Ans: (3) to lose/lose will replace losing because – the basic pattern is as follows : to – Inf. + than + to – Inf./Inf. (without to) to keep than to lose lose Look at the examples given below : It is better to be hated for what you are than to be hated/ be hated what you are not. It is better to beg for forgiveness than to ask/ask for permission Hence, to lose/lose one’s courage is the right usage


Q35. The short story (1)/should not exceed (2)/more than two hundred words (3)./No error (4)
Ans: (3) more than will not be used because – exceed and more than mean the same. Use of more than is superfluous. Look at the examples given below : The essay should not exceed 250 words. The essay should not be more than 250 words. The sentence can also be written thus – l The short story should not be more than two hundred words.


SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (36-45) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error; mark (4) as your answer. (SSC Tax Assistant (Income Tax & Central Excise) Exam)
Q36. To die with honour (1)/is better than (2)/live with dishonour.(3)/ No error. (4)
Ans: (4) No error The basic structure will be as follows : to-Inf. + than + Inf. (without to)/to – Inf. to die than live/to live Look at the examples given below : It is better to give than receive/to receive. It is better to rent than buy/to buy.


Q37. It is I (1)/who is to blame.(2)/for this bad situation(3)./ No error.(4)
Ans: (2) am will replace is because – when the Subject of the Verb is a Relative Pronoun (who), the Verb (is) agrees in Number and Person with the Antecedent of the Rel. Pro. A Noun/Pronoun which comes before a Rel. Pro. is called Antecedent. Here, I is the Antecedent of who (Rel. Pro) with I so, am is used. Hence, who am to blame is the right usage.


Q38. Gowri told me(1)/his name after( 2)/he left. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) had left will replace left because – when two actions happen in the past, it is necessary to show which action happened earlier than the other. The earlier action is expressed in Past Perfect tense and the later action in Simple Past. Look at the examples given below : They had reached the school before the bell rang. earlier action later action. The patient died after the doctor had come. later action earlier action Hence, he had left is the right usage.


Q39. John would have told (1)/you the truth (2)/ if you had asked him. (3)/ No error. (4)
Ans: (4) No error Look at the examples given below : If you had come yesterday, you would have enjoyed the party. If you had asked him, he would have told you everything.


Q40. My sister (1)/has read (2)/pages after pages of the Bible. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) page after page will replace pages after pages because – when words are repeated, they are always used in Singular. Look at the example given below : Her health went down day by day. Singular Singular Day after day has passed and she has not come as yet. Singular Singular Hence, page after page of the Bible is the right usage


Q41. Your success in the IAS examinations depends not only on (1)/ what papers you have selected (2)/but on how you have written them. (3) No error. (4)
Ans: (3) also will come after but because – like either — or, neither — nor, not only — but also are the right Correlatives. Look at the examples given below : He is not only wise but also kind. John plays not only drum but also flute. not only — but also is used for emphasizing that something is also true. Hence, but also on how you have written them is the right usage


Q42. Heavy rain (1)/prevented us (2)/ to go to the cinema. (3)/No error. (4)
Ans: (3) from going will replace to go because – from (Prep) is used for showing that something is prevented. The structure will be as follows : Subject + Prevent/ed + from + Present Participle Heavy rain prevented from going ——- Look at the examples given below : She saved him from drowning. Nothing would prevent him from speaking out against injustice. Hence, from going to the cinema is the right usage


Q43. If majority of the individuals in a State (1)/prosper (2)/the State itself would prosper. (3) /No error. (4)
Ans: (3) will replace would because – When the Conditional Clause begins with If, the structure of the sentence will be as follows : If + Present Tense —-, —- + will + Inf. (without – to) If + prosper ——, —— + will + prosper Conditional Clause Main clause will/would is used only in the Main clause. Look at the examples given below : If he is late, we will go without him. S.Pr. will Inf. I will go to Dubai, if I have enough money will Inf. S. Pr. Main Clause Conditional Clause Hence, the state itself will prosper is the right usage


Q44. If motorists do not observe the traffic regulations (1)/they will be stopped, ticketed (2)/and have to pay a fine. (3)/ No error. (4)
Ans: (3) fined will replace have to pay a fine because – The sentence is in Passive Voice. Look at the examples given below : Mary mailed the letter. (Active Voice) Subject Verb Object (Simple Past) The letter was mailed by Mary. (Passive Voice) Subject Aux. + Past Part. Object The ballots have been counted. (Passive Voice) Subject Aux. + Verb + Past Part. (by them) They have counted the ballots. (Active Voice) Subject Aux. + Verb Object (Pr. Per. Tense) Moreover, stopped, ticketed are in Passive and hence, have to pay a fine should also be in Passive, i.e. fined.


Q45. He asked (1)/supposing if he fails (2)/ what he would do. (3)/ No error. (4)
Ans: (2) Supposing that he failed/If he failed will replace Supposing if he fails because – Supposing and if cannot be used together. The basic structure is as follows : If + Condition + Result Simple Past would + base Verb If + failed would + do Look at the examples given below : If he were poor, would you marry him ? Supposing that you try hard it might work.


SSC Grammar Error Detection Questions from Previous Papers SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, SSC JE ETC
Directions (46-55) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and mark (1), (2) or (3). It there is No error, your answer is (4). (SSC Section Officer (Audit) Exam)
Q46. We had a lot of difficulty(1)/to find (2)/the house. (3)/ No error. (4).
Ans: (2) in finding will replace to find because – when a Noun (difficulty) is used with a Prep. (in), the to – Inf. will not be used, -ing form (Gerund) of the Base Verb (find) will be used. Look at the following examples : We must takeadvantage of being a normal human being. Noun Prep. Verb (Gerund) He is in doubt about buying the correct software. Noun Prep. Verb (Gerund)


Q47. Patience as well as perseverance (1)/are necessary (2)/for success. (3)/ No error/(4).
Ans: (2) is will replace are because – when the Subject is separated from the Verb by expressions like – as well as, along with, etc. The Subject is considered to be in Singular. Hence, Singular Verb will be used. Look at the examples given below : The politician, along with the journalist, is expected tomorrow. Excitement, as well as nervousness, is the cause of her stutter. Note : It is suggested that commas be used at the right places. Hence, is necessary is the right usage.


Q48. The passer-by told us (1)/where was the marriage hall (2)/and even led us to it. (3)/ No error/(4).
Ans: (2) where the marriage hall was will replace where was the marriage hall because – In an indirect question the word order is as follows : Subject + Verb the marriage hall was Look at the examples given below : He said to me, “When are you leaving ?” (Direct Speech) Verb Subject He asked me when I was leaving. (Indirect Speech) Subject Verb He said to me, “Where are you staying ?” (Direct Speech) Verb Subject He asked me where I was staying. (Indirect Speech) Subject Verb


Q49. The increase in consumption is directly (1)/proportional to the increase (2)/in income. (3)/No error. (4).
Ans: (4) No error


Q50. In Singapore (1)/my brother-inlaw with his wife (2)/were present at the function. (3)/No error. (4).
Ans: (3) was will replace were because – When words are joined by with, together with, as well as, etc. the Verb agrees with the first Subject. Hence, Singular Verb was will be used. Look at the examples given below : The Prime Minister with all the members of his cabinet has arrived. Vibha as well as her friends was punished. Hence, was present at the function is the right usage.


@

Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!