You are here
Home > ebooks > Punjab Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers fro PPSC & Other Exams

Punjab Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers fro PPSC & Other Exams

Lesson 1. Ancient History (Punjab Objective GK General Knowledge)

1. In Punjab the sites of Palaeolithic Age are found in the valley of river
(1) Soan
(2) Ravi
(3) Betwa
(4) Sutlej
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


2. No sites of ………… Age in Punjab has discovered so far.
(1) Paleolithic
(2) Mesolithic
(3) Neolithic
(4) Both (1) and (2)
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


3. Which Stone Age’s sites are discovered in Daulatpur,Dher,Majra andHoshiarpur?
(1) Palaeolithic Age
(2) Mesolithic Age
(3) Neolithic Age
(4) None of the above
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


4. Where in Punjab a settlement of proto-historic period was found?
(1) Chandigarh
(2) Rampura
(3) Nalagarh
(4) None of the above
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


5. Which of the following is/are features of the Neolithic settlements in the Punjab?
(1) A notable advance in agriculture.
(2) Use of shell, semi-precious stones and metals for ornaments.
(3) Use of the two-wheel ox-cart.
(4) All of the above
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


6. The most common features of all Indus valley sites are [PCS PRELIMS 2012]
(1) Elaborate drainage system and use of baked bricks
(2) Desert and zoological features
(3) Building and burial system
(4) Climate, flora and fauna
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


7. Harappan civilisation belongs to which of the following periods?
(1) Stone Age period
(2) Bronze Age period
(3) Copper Age period
(4) Iron Age period
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


8. Which of the following is/are the outermost sites of the settlements of the urban Harappan culture?
(1) Manda (in Jammu)
(2) Ropar
(3) Chandigarh
(4) All of the above
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


9. Features of the urban Harappan culture found in Punjab is/are
(1) Wheel made pottery of distinctive kind
(2) Planned cities and towns
(3) Standard weight and seals bearing a script
(4) All of the above
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


10. Kotla Nihang Khan in Rupnagar district was discovered in
(1) 1928 (2) 1920
(3) 1929 (4) 1930
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


11. Who excavated the Harappan remains at Rupnagar of Punjab?
(1) YD Sharma
(2) Daya Ram Sahni
(3) Rakhal Das Bandopadhyay
(4) None of them
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


12. Arrange the following rulers of Punjab chronologically.
1. Huns 2. Palas
3. Mauryan 4. Indo-Greek Codes
(1) 3, 4, 2, 1 (2) 1, 2, 3, 4
(3) 3, 4, 1, 2 (4) 4, 3, 2, 1
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


13. Name some tribal republics of vedic period.
(1) Trigartas, Kulutas, Malanas
(2) Kunindas, Yakdeyas
(3) Huns, Shakas
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


14. Which of the following ruler of Indo-Greek established independent kingdom centred at Taxila and later moved his capital to Sakala, modern Sialkot of Punjab?
(1) Menander
(2) Demetros II
(3) Demetros I
(4) None of them
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


15. The discussion between king Menander who ruled Punjab (160-140 BCE) and Buddhist philosopher, Nagasena has been compiled in
(1) Dipavamsa
(2) Mahavamsa
(3) Milindapanha
(4) None of these
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


16. Who wrote the famous Sanskrit play ‘Mudrarakshasa’. Which is a valuable source of the history of Punjab?
(1) Kalidasa
(2) Bhavabhuti
(3) Kalhana
(4) Visakhadatta
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


17. The war between Chandragupta Maurya and Nanda King is described in [PCS PRELIMS 2012]
(1) Dipavamsa (2) Puranas
(3) Mudrarakshasa (4) None of these
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


18. Which of the following script was introduced in the Western Part (Punjab) by the Mauryan emperor Asoka through his inscriptions?
(1) Greek (2) Kharosthi
(3) Sanskrit (4) Brahmi
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


19. Deimachus, a Greek ambassador, visited Punjab during the time of
(1) Chandragupta Maurya
(2) Bindusara
(3) Ashoka
(4) Kunal
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


20. Name the king who captured Punjab from the Mauryas and established Sunga dynasty.
(1) Heraios
(2) Kujula Kadphises
(3) Pushyamitra Sunga
(4) None ot them
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


21. The Brahmi script was introduced in the Punjab by which of the followingMauryan emperor?
(1) Chandragupta
(2) Asoka
(3) Bindusara
(4) None of these
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


22. Consider the following statement(s) about the Palaeolithic Age.
I. People of this age were mainly hunters and food gatherers.
II. The sites of this age are found in the valley of Soan in Punjab. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only I
(2) Only II
(3) Both I and II
(4) None of these
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


23. Name the empire which existed in Punjab from 320 to 600 CE.
(1) Gupta (2) Sunga
(3) Kushan (4) Pala
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


24. Consider the following statement(s).
A. Kanishka I had a summer capital at Kapisa (Bagram).
B. Kanishka convened a great Buddhist council in Magadha marking the start of Mahayana Buddhism in Punjab. Which of the above mentioned statement(s) is/are correct?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Both A and B
(4) Neither A nor B
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


25. Consider the following statement(s).
A. Prabhavatigupta was the daughter of one of the most important rulers in early Indian history, Chandragupta I who extended his empire to Punjab.
B. She was married into the ruling family of the Vakatakas, who were powerful in the Deccan. Which of the above mentioned statement(s) is/are correct?
(1) Only A (2) Only B
(3) Both A and B (4) Neither A nor B
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


26. Consider the following statement(s)
I. Huns were the Iranian-speaking Xionite tribes.
II. Huns invaded Gandhara and Punjab from the Kabul valley. III. Mihirakula in AD 520 made Sakala (modern day Sialkot) in the Punjab, as his capital.
IV. The Huns suffered defeat at the hands of Yasodharman and taken refuge in Kashmir. Which of the statements given above are correct about the Huns rule in Punjab?
(1) I, III and IV (2) II, III and IV
(3) III and IV (4) I, II, III and IV
Ans: (4)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


27. Consider the following statement(s) about the Pala empire.
I. The Palas were the followers of the Hinayana and Tantric Schools of Buddhism.
II. Dharmapala extended his empire into the Northern parts of the Indian sub continent which include Punjab and Afghanistan. Which of the statement(s) given above is/are incorrect?
(1) Only I
(2) Only II
(3) Both I and II
(4) None of the above
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


28. Match the following
List I List II
A. Mihirakula 1. Gandhara
B. Pushyabhuti 2. Purushapura
C. Kanishka 3. Vardhana
D. Toramana 4. Sakala
Codes A B C D
(1) 4 3 2 1
(2) 3 4 2 1
(3) 1 2 3 4
(4) 2 1 3 4
Ans: (1)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


29. Match the following
List I List II
A. Heraios 1. Kapisa
B. Gustasp 2. Persian
C. Porus 3. Pauravas
D. Harsh 4. Thaneswar
Codes A B C D A B C D
(1) 4 3 2 1 (2) 3 4 2 1
(3) 1 2 3 4 (4) 2 1 3 4
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


30. Which one of the following rulers of Punjab and their capital is correctly matched?
List I List II
A. Kanishka Purushapura
B. Pushyabhuti Mathura
C. Milinda Taxila
D. Gopala Kamboja Codes
(1) Only A (2) Both A and C
(3) Only C (4) Both B and C
Ans: (2)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


31. Which one of the following rulers of Punjab and their dynasty is not correctly matched?
List I List II
A. Persian king Darins
B. Greek King Gustasp
C. Kushan Emperor Kujula Kadphises
D. Parthian King Gondophares Codes
(1) Both A and B
(2) Only A
(3) Only B
(4) All of the above
Ans: (3)
Punjab GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!