You are here
Home > ebooks > Odisha Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for OPPSC & OPSSC Exams

Odisha Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for OPPSC & OPSSC Exams

Lesson 1. Ancient History (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. What is the pre-historic name of Odisha?
(1) Utkala (2) Kalinga
(3) Kosala (4) Udra
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


2. Which literary source mentions about Kalinga and Odra and its sacred river Baitarani and Goddess Viraja?
(1) Vayu Purana
(2) Manu Smriti
(3) The Mahabharata
(4) None of the above
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


3. Which among the following is a Buddhist Literary Source ofOdisha’s ancient history?
(1) Kurudharma Jataka
(2) Avasyaka Niyukti
(3) Brihat Samhita
(4) Harshacharita
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


4. Which literary source mentioned Odisha as Kalinganagara situated on the West of Gomti river?
(1) Brihaspati Smriti (2) Arthasastra
(3) Ramayana (4) Avasyaka Niryukti
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


5. Which of the following excavation site is not a part of ‘Diamond Triangle’ of Odishan archaeology?
(1) Khandagiri (2) Udayagiri
(3) Ratnagiri (4) Lalitgiri
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


6. Greek historian Pliny mentions Odisha by which name?
(1) Kalinga (2) Kosala
(3) Toshali (4) Udra
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


7. The earliest coins available in Odisha are
(1) Punch-marked coins
(2) Puri Kushana coin
(3) Nala coins
(4) Gupta coins
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


8. Which of the following inscriptions, throws light on the administration of Asoka in Kalinga?
(1) Dhauli (2) Jaugada
(3) Sundergarh (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


9. Which among the following pre historic site in Odisha belongs to Neolithic era?
(1) Baripada (2) Barabati
(3) Udayagiri (4) All of these
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


10. Which of the following coins suggest that trade and commerce existed in Odisha?
(1) Puri-Kushana coins
(2) Nala coins
(3) Punch-marked coins
(4) Gupta coins
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


11. Who were the rulers of Kalinga before the establishment of Maurya dynasty?
(1) Rashtrakutas
(2) Matharas
(3) Nandas
(4) Nalas
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


12. The capital of Kalinga according to Jain and Buddhist literature in ancient times was-
(1) Toshali
(2) Dantapur
(3) Kalinga Pattnam
(4) Kosala
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


13. What was the capital of Kalinga after its annexation with Magadha empire?
(1) Tosali (2) Samapa
(3) Sisupalgarh (4) Dantapura
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


14. King Asoka became Buddhist after he was horrified with the tyranny of KalingaWar. It was in:
(1) 258 BC (2) 261 BC
(3) 200 BC (4) 327 BC
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


15. Which among these is not a principality of Kalinga during the Guptas?
(1) Kottura
(2) Erandapalla
(3) Kongoda
(4) Devarashtra
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


16. Hathigumpha inscription in Udayagiri near Bhubaneswar gives information about which dynasty of ancient Odisha?
(1) Chedi dynasty
(2) Ganga dynasty
(3) Satvahana dynasty
(4) None of these
Ans: (1)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


17. Who among the following transferred his capital from Simhapura to Pishtapura?
(1) Umavarman
(2) Vishakavarman
(3) Shaktivarman
(4) None of these
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


18. Which Mathora king declared himself as Lord of the Kalinga?
(1) Visakhavarman
(2) Shaktivarman
(3) Prabhanjanavarman
(4) Umavarman
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


19. The Meghas ruled over which part of Kosala?
(1) North Kosala (2) East Kosala
(3) South Kosala (4) West Kosala
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


20. Nala dynasty (4-5 century AD) was centered around which modern districts of Odisha?
(1) Ganjam and Gajapati
(2) Cuttack and Khordha
(3) Malkangiri and Ganjam
(4) Koraput and Kalahandi
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


21. The territory of the Sailodbhava dynasty was known as
(1) Kalinga Dynasty
(2) Kalinga Mandala
(3) Kongoda Desh
(4) Kangoda Mandala
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


22. After the downfall of Gupta empire, many regional kingdoms emerged in Odisha from 6-9th century AD. Which is not one among them?
(1) The Vigrahas
(2) The Mudgalas
(3) The Nagas
(4) The Mandala states
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


23. Which among the following Queen built the Gauri temple at Bhubaneswar?
(1) Vakula Mahadevi
(2) Gauri Mahadevi
(3) Prithvi Mahadevi
(4) None of these
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


24. In which royal dynasty of early medieval Odisha, we find the rule of the queens?
(1) Sailodbhava dynasty
(2) Bhauma-Kara dynasty
(3) Somavamsi dynasty
(4) Satavahana dynasty
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


25. For the first time Kalinga, Utkala, Kongodo and Kosala were unified by
(1) Bhauma-Kara dynasty
(2) Ganga dynasty
(3) Sailodbhava dynasty
(4) Somavamsi dynasty
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


26. The Bhauma-Kara dynasty in Odisha had commercial relations with which country?
(1) Egypt (2) Ceylon
(3) Indonesia (4) Rome
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


27. Assertion (A) Kharavela invaded the Satavahana kingdom and captured its territories. Reason (R) Chandravarman declared himself the Lord of Kalinga.
Select the correct answers from the codes given below
(1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(2) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
(3) A is true, but R is false.
(4) A is false, but R is true.
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


28. Which ruler of Somavamsi dynasty started the construction of Lingaraj temple?
(1) Indraratha
(2) Yayati II
(3) Janmejaya I
(4) Janmejaya II
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


29. Match the following. Kingdoms Regions
A. Parvatadvarkas 1. South Kosala
B. Sarbhapuriyas 2. Ganjam
C. Sailodbhava 3. Kalahandi
D. Bhauma-Kara 4. Jajpur
Codes A B C D
(1) 2 4 1 3
(2) 4 2 3 1
(3) 1 3 2 4
(4) 3 1 2 4
Ans: (4)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!