You are here
Home > ebooks > Objetive GK General Knowledge Based on Previous Papers (in English)|||| for all competitive exams

Objetive GK General Knowledge Based on Previous Papers (in English)|||| for all competitive exams

Ancient India

Q1. The Social System of the Harappans was :
(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based
Ans: (a)


Q2. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was :
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I (d) Kulottunga I
Ans: (a)


Q3. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?
(a) Satavahanas (b) Mauryas
(c) Guptas (d) Cholas
Ans: (a)


Q4. What inspired the paintings of Ajanta ?
(a) Compassionate Buddha
(b) Radha-Krishan Leela
(c) Jain Thirthankaras
(d) Mahabharata encounters
Ans: (a)


Q5. Where did Lord Buddha breathe his last?
(a) Rajgir (b) Bodh Gaya
(c) Sarnath (d) Kushinagar
Ans: (d)


Q6. Who established Mahabalipuram?
(a) Pallava (b) Pandya
(c) Chola (d) Chalukya
Ans: (a)


Q7. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha ?
(a) Atreya (b) Maitreya
(c) Nagarjuna (d) Kalki
Ans: (b)


Q8. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Vaishnavism (d) Shaivism
Ans: (b)


Q9. The earliest city discovered in India was
(a) Harappa (b) Punjab
(c) Mohenjo Daro (d) Sindh
Ans: (a)


Q10. Which among the following ‘MATH’ is related with Buddhism?
(a) Dakhma (b) Chaitya
(c) Khangah (d) Angeri
Ans: (b)


Q11. The ‘Ajivikas’ were a
(a) sect contemporary to the Buddha
(b) breakaway branch of the Buddhists
(c) sect founded by Charvaka
(d) sect founded by Shankaracharya
Ans: (a)


Q12. Nalanda University was a great centre of learning, especially in
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Vaishnavism (d) Tantra
Ans: (a)


Q13. Which dynasty succeeded the Chalukyas in the Western India?
(a) Cholas (b) Kakatiyas
(c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)


Q14. Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilisation ?
(a) Buffalo (b) Sheep
(c) Cow (d) Pig
Ans: (c)


Q15. Which was the only Indus city without a citadel ?
(a) Kalibangan (b) Harappa
(c) Mohenjodaro (d) Chanhudaro
Ans: (d)


Q16. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of misery of mankind ?
(a) Mahavir
(b) Gautam Buddha
(c) Adi Shankaracharya
(d) Kabir
Ans: (b)


Q17. The language used to write source materials in ancient time was
(a) Sanskrit (b) Pali
(c) Brahmi (d) Kharosthi
Ans: (b)


Q18. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan Monarchy under Ashoka ?
(a) Enlightened despotism
(b) Centralised autocracy
(c) Oriental despotism
(d) Guided democracy
Ans: (a)


Q19. Where do you find the temple of Angkor Wat ?
(a) In Thailand (b) In Malaysia
(c) In Cambodia (d) In Myanmar
Ans: (c)


Q20. The word ‘Veda’ means
(a) knowledge (b) wisdom
(c) skill (d) power
Ans: (a)


Q21. The caves and rock-cut temples at Ellora are
(a) Hindu and Buddhist
(b) Buddhist and Jain
(c) Hindu and Jain
(d) Hindu, Buddhist and Jain
Ans: (d)


Q22. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveller Fa-hien visit India ?
(a) Chandra Gupta I
(b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta II
(d) Kumara Gupta
Ans: (c)


Q23. In which state was the Nalanda University located in India?
(a) Bengal (b) Bihar
(c) Orissa (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)


Q24. Which of the following statements about the Guptas is NOT true ?
(a) They ruled mainly over parts of north and central India
(b) Kingship was hereditary and the throne always went to the eldest son
(c) The judicial system was far more developed than in earlier times
(d) Land taxes increased and taxes on trade and commerce decreased
Ans: (b)


Q25. The first metal used by man was
(a) Aluminium (b) Copper
(c) Iron (d) Silver
Ans: (b)


Q26. Fa-hien visited India during the reign of
(a) Chandragupta II
(b) Samudragupta
(c) Ramagupta
(d) Kumaragupta
Ans: (a)


Q27. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India ?
(a) Divya Vandana,
(b) Dohakosa
(c) Vajrachedika
(d) Vamsathapakasini
Ans: (d)


Q28. Identify the Buddhist Literature from the following :
(a) Tripitakas (b) Upanishads
(c) Angas (d) Aranyakas
Ans: (a)


Q29. The early Buddhist scriptures were composed in :
(a) Prakrit texts
(b) Pali texts
(c) Sanskrit texts
(d) Pictographical texts
Ans: (b)


Q30. Who was the mother of Mahavira?
(a) Yasoda (b) Anojja
(c) Chetaka (d) Devanandi
Ans: (*)


Q31. Which is the port-town of Indus valley civilisation?
(a) Kalibangan (b) Lothal
(c) Ropar (d) Mohenjodaro
Ans: (b)


Q32. The famous Kailasanath Temple at Kanchi was built by—
(a) Mahendravarman I
(b) Narasimhavarman II
(c) Nandivarman II
(d) Dantivarman
Ans: (b)


Q33. Lord Mahavira died at
(a) Saravana Belagola
(b) Lumbini Garden
(c) Kalugumalai
(d) Pavapuri
Ans: (d)


Q34. Who, among the following, was not a part of the Mauryan dynasty?
(a) Ajatsatru
(b) Bindusara
(c) Chandragupta Maurya
(d) None of these
Ans: (a)


Q35. Who wrote the grammatical work Ashtadhyayi?
(a) Charvaka (b) Kautilya
(c) Panini (d) Kapila
Ans: (c)


Q36. Who amongst the following is associated with the study of the Harappan Civilisation?
(a) Charles Mason
(b) Cunningham
(c) M. Wheeler
(d) M.S. Vats
Ans: (d)


Q37. Which museum houses the largest collection of Kushan sculptures?
(a) Mathura Museum
(b) Bombay Museum
(c) Madras Museum
(d) Delhi Museum
Ans: (a)


Q38. The gold coins were introduced first in India by
(a) The Kushanas
(b) The Greeks
(c) The Sakas
(d) The Parthians
Ans: (b)


Q39. The Megalithic culture (500 B.C. – A.D. 100) brings us to the historical period in South India.
The Megaliths used

(a) weapons made of stone
(b) tools & implements made of stone.
(c) graves encircled by big pieces of stones.
(d) articles of daily use made of stone.
Ans: (c)


Q40. The Ajanta pantings belong to the
(a) Harappan period
(b) Mauryan period
(c) Buddhist period
(d) Gupta period
Ans: (d)


Q41. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the
(a) Rashtrakutas (b) Pallavas
(c) Pandyas (d) Chalukyas
Ans: (a)


Q42. Who among the following foreigners was the first to visit India ?
(a) Hiuen Tsang
(b) Magasthenese
(c) I-Tsing
(d) Fahien
Ans: (b)


Q43. Which of the following option is match?
(a) Alora – Shakas
(b) Mahabalipuram– Rashtrakuta
(c) Meenakshi Temple –Pallavas
(d) Khjuraho – Chandelas
Ans: (d)


Q44. In which language were the Buddhist-
texts ‘Pitakas’ composed ?

(a) Sanskrit
(b) Ardhamagadhi
(c) Pali
(d) Prakrit
Ans: (c)


Q45. The Gandhara style of sculpture, during the Kushan period is a combination of
(a) Indo-Islamic style
(b) Indo-Persian style
(c) Indo-China style
(d) Indo-Greek style
Ans: (d)


Q46. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists ?
(a) Mahipala (b) Devapala
(c) Gopala (d) Dharampala
Ans: (d)


Q47. Who were the first to issue gold coins in India?
(a) Kushans (b) Tatars
(c) Mughals (d) Aryans
Ans: (a)


Q48. ‘Purushapura’ is the other name for
(a) Patna (b) Pataliputra
(c) Peshawar (d) Punjab
Ans: (c)


Q49. The capital of Pallavas was
(a) Arcot (b) Kanchi
(c) Malkhed (d) Banavasi
Ans: (b)


Q50. The Gupta Saka was founded by
(a) Chandra Gupta, the First
(b) Chandra Gupta, the Second
(c) Samudra Gupta
(d) Kumara Gupta
Ans: (a)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!