You are here
Home > ebooks > NCERT Based Classwise MCQs for UPSC & State PSC exams (GIST of NCERT)

NCERT Based Classwise MCQs for UPSC & State PSC exams (GIST of NCERT)

NCERT MCQ Geography Class–6

1. Consider the following statements:
1. The sun is about 150 million km away from the earth.
2. The gases are the ultimate source of heat and light for the solar system. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



2. Consider the following statements:
1. Sun 2. Eight Planets
3. Satellites 4. Asteroid
5. Meteoroids Which of the above are parts of the solar system?
(1) 1, 2 and 3 (2) 1, 2, 3 and 5
(3) 3, 4 and 5 (4) All of the above
Ans: (4)



3. Consider the following statements:
1. The celestial bodies which have their own heat and light are called stars.
2. They are made up of gases. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



4. Consider the following statements:
1. The sun, the moon and all those objects shining in the night sky are called planets.
2. The sun is not a star. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (4)



5. Which of the following planet is considered as ‘Earth’s-twin’?
(1) Mars (2) Venus
(3) Jupiter (4) Uranus
Ans: (2)



6. Consider the following statements:
1. The various patterns formed by different groups of stars are called Milky way.
2. Saptarishi is a part of Ursa Major Constellation.
3. The North star always remains in the same position in the sky. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (2)



7. Consider the following statements:
1. As per size, earth is the third largest planet in the solar system.
2. The shape of earth is Geoid. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



8. Consider the following statements:
1. All the eight planets of the solar system move around the sun in fixed paths called orbits.
2. Mercury takes only about 88 days to complete one round along its orbit.
3. Till recently (August 2014), Pluto was also considered a planet. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (1)



9. Consider the following statements:
1. The light of the sun takes about six minutes to reach the earth.
2. Neil Armstrong was the first man to step on the surface of the moon on 21 July, 1969. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



10. Which planet of the solar system is called blue planet?
(1) Mercury (2) Mars
(3) Earth (4) Uranus
Ans: (3)



11. Consider the following statements:
1. The tiny bodies which move around the sun apart from stars, planets and satellites are called meteoroids.
2. Meteoroids are found between the orbits of Mars and Jupiter. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (4)



12. Consider the following statements:
1. A Satellite is a celestial body that moves around the planets.
2. The moon moves around the earth in about 27 days.
3. The moon has mountains, plains and depressions on its surface. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (4)



13. Consider the following statements:
1. All parallel circles from the equator up to the poles are called parallels of longitudes.
2. The equator represents the zero degree latitude.
3. Both Chandrapur in Maharashtra and Belo Horizonte in Brazil are located on same parallels. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (4)



14. The imaginary line running on the globe which divides the earth into two equal parts is called
(1) North Pole (2) Tropic of Capricorn
(3) Tropic of Cancer (4) Equator
Ans: (4)



15. Consider the following statements:
1. The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes.
2. The area between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn is called the Temperate Zone. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (4)



16. Consider the following :
1. North Pole 2. Equator
3. Arctic Circle 4. Tropic of Cancer
5. Tropic of Capricorn Which of the above are important parallels of latitudes?
(1) 1, 2 and 3 (2) 1, 2, 3 and 5
(3) 3, 4 and 5 (4) All the above
Ans: (4)



17. Consider the following statements:
1. The longitudes are measured in ‘degrees of longitude.’
2. Each degree is further divided into minutes, and minutes into seconds.
3. Logitudes are semicircles and the distance between them decreases steadily polewards. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (4)



18. Consider the following statements:
1. The areas bounded by the Tropic of Cancer and the Arctic Circle in the Northern Hemisphere is called Temperate Zones.
2. The sun does not rise much above the horizon in Frigid Zones. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



19. Consider the following statements:
1. The shadow cast by the sun is the shortest at noon and longest at sunrise and sunset.
2. The places west of Greenwich are ahead of Greenwich time and those to the east are behind it. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



20. Consider the following statements:
1. The Prime Meridian and 180° meridian divide the earth into two equal halves.
2. The Prime Meridian passes through Greenwich, where the British Royal Observatory is located. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



21. Consider the following statements:
1. India is 5 hours and 30 minutes ahead of GMT.
2. Russia has adopted eleven standard times.
3. The earth has been divided into twenty-four time zones of one hour each. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (4)



22. Consider the following statements:
1. In India, the longitude of 82½° E (82° 30’E) is treated as the standard meridian.
2. There is a difference of about 1 hour and 45 minutes in the local time of Gujarat and Assam. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



23. Consider the following statements:
1. The earth takes 365¼ days to revolve around the sun.
2. The axis of the earth which is an imaginary line, makes an angle of 66½° with its orbital plane. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



24. Consider the following statements:
1. Rotation is the movement of the earth around the sun in its orbit .
2. The period of rotation is known as the earthday. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



25. Consider the following statements:
1. The rays of the sun fall directly on the Tropic of Cancer.
2. The places beyond the Arctic Circle experience continuous daylight for about six months.
3. It is summer in the regions north of the equator.
4. The longest night and the shortest day at these places occur on 21st June. Which of the above statements are true with respect to 21st June in the Northern Hemisphere?
(1) 1, 2 and 3 (2) 2, 3 and 4
(3) 1, 2 and 4 (4) All of the above
Ans: (1)



26. Consider the following statements:
1. Aryabhata had stated that ‘the earth is round and rotates on its own axis’.
2. Seasons change due to the change in the position of the earth around the sun. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



27. The position of earth called Winter Solstice occurs on
(1) 21st March (2) 22nd December
(3) September 23rd (4) 21st June
Ans: (2)



28. Consider the following statements:
1. On 21st March and September 23rd, direct rays of the sun fall on the equator.
2. The whole earth experiences equal days and equal nights except poles. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



29. Consider the following statements:
1. The maps focussing on specific information, such as road maps, rainfall maps are called political maps.
2. There are three Components of Maps – distance, direction and symbol. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



30. Consider the following statements:
1. Maps showing natural features of the earth are called relief maps.
2. The physical maps show towns and villages, and different countries and states of the world with their boundaries. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



31. Consider the following :
1. North-east (NE) 2. Southeast(SE)
3. North 4. South Which of the above are cardinal points?
(1) 1 and 2 (2) 3 and 4
(3) 1 and 4 (4) 2 and 4
Ans: (2)



32. Consider the following statements:
1. The large areas like continents or countries are shown on a large scale map.
2. The small area like a village or town is shown on a small scale map. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (4)



33. Consider the following statements: Places Colours (conventional symbols)
1. Mountain: Yellow
2. Plateau: Brown
3. Plains: Green Which of the above is are matched correctly?
(1) Only 1 (2) Only 3
(3) 2 and 3 (4) All of the above
Ans: (2)



34. Consider the following statements:
1. A compass is an instrument used to find out the main directions.
2. Its magnetic needle always points towards North-west direction. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



35. Consider the following statements:
1. Lithosphere comprises the rocks of the earth’s crust and the thin layers of soil.
2. The level of seawater remains the same everywhere.
3. The Elevation of land is measured from the level of the sea, which is taken as one. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (1)



36. Consider the following statements: Definition : Danains of the Earth
1. The solid portion of the earth: Biosphere
2. The gaseous layers that surround the earth: Atmosphere
3. Area of earth covered by water in all its forms: Hydrosphere
4. Narrow zone between land, water and air together: Lithosphere Which of the above statements are correct?
(1) 1 and 2 (2) 3 and 4
(3) 1 and 4 (4) 2 and 3
Ans: (4)



37. Consider the following statements:
1. Edmund Hillary and Tenzing Norgay Sherpa were the first men to climb Mt. Everest in 1953.
2. Junko Tabei was the first woman to reach the summit.
3. Bachendri Pal was the first Indian woman to climb Mt. Everest. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (4)



38. Consider the following statements:
1. The highest mountain peak Mt. Everest is 8,848 metres above the sea level.
2. The greatest depth is recorded at Mariana Trench in the Atlantic Ocean. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



39. Which is the only continent through which the Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass?
(1) Europe (2) Africa
(3) North America (4) South America
Ans: (2)



40. The world’s longest river and largest hot desert are located in
(1) Europe (2) Africa
(3) North America (4) South America
Ans: (2)



41. Consider the following statements:
1. The Arctic Circle passes through Europe.
2. The Equator runs almost through the middle of Africa. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



42. Consider the following statements:
1. Asia covers about one third of the total land area of the earth.
2. It lies in Western Hemisphere.
3. Asia is separated from Europe by the Ural mountains on the west. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (3)



43. Consider the following statements:
1. Australia is the smallest continent that lies entirely in the Southern Hemisphere.
2. The South Pole lies almost at the centre of this continent. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



44. Consider the following statements:
1. North America is linked to South America by the Isthmus of Panama.
2. South America lies completely in the Northern and Western Hemisphere. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



45. The world’s largest river and longest mountain range runs through
(1) South America (2) North America
(3) Africa (4) Asia
Ans: (1)



46. Consider the following statements:
1. Antarctica is permanently covered with thick ice sheets.
2. Maitri and Dakshin Gangotri are Indian research stations in Antarctica. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



47. Which ocean is ‘S’ shaped?
(1) Pacific Ocean (2) Atlantic Ocean
(3) Indian Ocean (4) Arctic Ocean
Ans: (2)



48. Consider the following statements:
1. The Pacific Ocean is almost triangular in shape.
2. Asia, Australia, North and South America surround it. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



49. Which is the only ocean named after a country?
(1) Pacific Ocean (2) Atlantic Ocean
(3) Indian Ocean (4) Arctic Ocean
Ans: (3)



50. Consider the following statements:
1. The coastline of Atlantic Ocean is highly indented.
2. It provides ideal location for natural harbours and ports. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



51. Consider the following statements:
1. The atmosphere extends up to a height of about 600 kilometres.
2. The atmosphere is divided into five layers based on composition, temperature and other properties. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)



52. Consider the following statements:
1. The Arctic Ocean is connected with the Pacific Ocean by Berring strait.
2. The Southern Ocean encircles the continent of Antarctica and extends northward to 60 degrees south latitude. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



53. Consider the following statements:
1. The wearing away of the earth’s surface is called erosion.
2. Erosion and deposition are carried out by running water, ice and wind. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)



54. Consider the following statements:
1. A mountain is any natural elevation of the earth is surface.
2. A steep hill with an elevation of more than 600 metres is termed as a mountain.
3. Mountains may be arranged in a line known as summit. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (1)



55. Consider the following statements:
1. The Himalayan Mountains and the Alps are young fold mountains.
2. The Aravali range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world.
3. The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia are very old fold mountains. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of the above
Ans: (4)



56. Mauna Kea, an undersea mountain is located in
(1) Pacific Ocean (2) Atlantic Ocean
(3) Indian Ocean (4) Arctic Ocean
Ans: (1)



57. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt.Fujiyama in Japan are examples of
(1) Block Mountains
(2) Young fold mountains
(3) Very old fold mountains
(4) Volcanic mountains
Ans: (4)



58. Consider the following statements:
1. Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically.
2. The uplifted blocks are termed as graben and the lowered blocks are called horsts. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)



59. The highest plateau in the world is
(1) Deccan plateau
(2) East African Plateau
(3) Western plateau of Australia
(4) Tibet plateau
Ans: (4)



60. Consider the following statements:
1. A plateau may have one or more sides with steep slopes.
2. The height of plateaus often varies from few hundred metres to several thousand metres.
3. The Deccan plateau in India is one of the oldest plateaus. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All the above
Ans: (4)



61. Consider the following statements:
1. India has an area of about 3.28 million sq. km
2. India is the second most populous country of the world after China. Which of the above mentioned statements is/ are correct?
(1) 1 Only (2) 2 Only
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!