You are here
Home > ebooks > Madhya Pradesh Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for MPPSC & MPVYAPAM Exams

Madhya Pradesh Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for MPPSC & MPVYAPAM Exams

Lesson 1. Ancient History (Madhya Pradesh Objective GK General Knowledge)

1. Bhimbetka Rock Shelters, a UNESCO World Heritage Site is located at which place?
(1) Indore
(2) Bhopal
(3) Raisen
(4) Mandla
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


2. Which of the following is an important Paleolithic site of Madhya Pradesh?
(1) Narmada Valley
(2) Hathnora
(3) Jogdaha
(4) All of the above
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


3. Kaytha village in Ujjain district was an example of
(1) Mesolithic age
(2) Neolithic age
(3) Chalcolithic age
(4) All of the above
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


4. Kunjun in the Sidhi district is a major site of which age?
(1) Neolithic (2) Mesolithic
(3) Paleolithic (4) Stone
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


5. Which among the following is/are the major centres of chalcolithic centre?
(1) Khedinama
(2) Nagda
(3) Azad Nagar (4) All of these
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


6. Copper made utensils and tools have been found in which of the following places?
(1) Balaghat
(2) Jabalpur
(3) Sagar
(4) Both (1) and (2)
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


7. Ujjayani was the capital of which Mahajanapada?
(1) Avanti (2) Matsya
(3) Ashmak (4) Vajji
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


8. According to Anushruti literature, Lord Rama spent most of his exile in which of the following region(s)?
(1) Mahakantara
(2) Dandakaranya
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


9. Which Mauryan ruler did establish firm control over Madhya Pradesh?
(1) Chandragupta Maurya
(2) Bindusara
(3) Asoka
(4) All of the above
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


10. As per the Buddhist text Anguttara Nikaya, which of the following Mahajanpadas belong to Madhya Pradesh?
(1) Avanti
(2) Chedi
(3) Vatsa
(4) All of the above
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


11. Sanchi stupa was built by
(1) Chandragupta
(2) Gautam Buddha
(3) Mahavira
(4) Asoka
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


12. Before becoming king Asoka was the Governor of
(1) Shivpuri (2) Satna
(3) Ujjain (4) Asoknagar
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


13. Which Satavahana king defeated the Shaka rulers and conquered part of Malwa?
(1) Gautamiputra Satakarni
(2) Rudradaman-I
(3) Pratapdaman
(4) None of the above
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


14. Pushyamitra Shunga destroyed the Sanchi Stupa during which dynasty?
(1) Shunga Dynasty
(2) Kanva Dynasty
(3) Satavahana Dynasty
(4) Mughal Dynasty
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


15. Name the Gupta king who made a vast empire according to Prayag-Prasasti?
(1) Chandragupta II
(2) Samudragupta
(3) Ramagupta
(4) Chandragupta I
Ans: (2)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


16. Coins of Kanishka and Huvishka were discovered from which of the following places?
(1) Shahdol and Harda
(2) Tewar (Jabalpur)
(3) Bhedaghat (Jabalpur)
(4) None of the above
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


17. What was the capital of Chandragupta II?
(1) Vidisha (2) Ujjain
(3) Sanchi (4) Maheswar
Ans: (2)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


18. Ujjain was the capital of Avanti, which was ruled by
(1) Rana Pratap
(2) Asoka
(3) Rani Durgabati
(4) Vikramaditya II
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


19. Raja Bhoj was a
(1) Paramar King
(2) Chalukya King
(3) Maurya King
(4) All of the above
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


20. What was the capital of Parmar dynasty?
(1) Dhar (2) Indore
(3) Rajgarh (4) Mandu
Ans: (1)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


21. Who among the following was not the ruler of Paramar dynasty?
(1) Siyaka (2) Bhoj
(3) Parmardi Dev (4) Munja
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


22. Who was not a ruler of Paramar dynasty?
(1) Upendra
(2) Munja
(3) Bhoj
(4) Gangeyadeva
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


23. Which of the following kings was not related with Chandela dynasty?
(1) Vidyadhar (2) Dhangdev
(3) Nannuk (4) sDevpal
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


24. The temples of Khajuraho in Madhya Pradesh were built by the rulers of which of the following dynasties?
(1) Baghela (2) Paramar
(3) Chandela (4) Bundela
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


25. Which Paramar ruler constructed Bhoj Tal in Bhopal?
(1) Mihir Bhoja
(2) Raja Bhoja I
(3) Bhoja III
(4) None of these
Ans: (2)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


26. Which dynasty is not related with Madhya Pradesh?
(1) Paramar
(2) Kalachuri
(3) Chandela
(4) All of the above
Ans: (4)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


27. Consider the following statements about Avanti
I. It comprised major part of Western Malwa.
II. It was one of the sixteen great kingdoms of Northern India during the time of Buddha.
Which of the statements given above are correct?

(1) Only (I)
(2) Only (II)
(3) Both (I) and (II)
(4) Neither (I) nor (II)
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


28. The modern city of Satna was previously known by which of the following names?
(1) Dharanagar
(2) Bhatha
(3) Anchhara
(4) Kuntalpur
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


29. Consider the following statements about Paramar dynasty
I. Paramar dynasty was founded by Upendra Krishnaraja in Dhar.
II. Vakpati Munja of this dynasty constructed Munja Sagar in Dhar.
Which of the following statements given above are correct?

(1) Only (I)
(2) Only (II)
(3) Both (I) and (II)
(4) All of the above
Ans: (3)
Madhya Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!