You are here
Home > ebooks > Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

1. The line ‘A thing of beauty is a joy forever’ has been written by which of the following?
(a) William Wordsworth
(b) John Keats
(c) Robert Frost
(d) P B Shelley
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


2. Fill in the blank with the correct phrasal verb. It isn’t easy to ………… children now-a-days.
(a) train up (b) bring up
(c) put up (d) leave up
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


3. Pick out the comparative form of the sentence. He is as wise as Soloman
(a) Soloman is wiser than he is
(b) Soloman is not wiser than he is
(c) He is wiser than Soloman
(d) Soloman is the wisest among them
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


4. Point out the figure of speech in the following sentence. ‘Here’s the smell of the blood still, all the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand’.
(a) Metaphor (b) Hyperbole
(c) Oxymoron (d) Personification
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


5. Who wrote ‘Some books are to be tasted, others to be swallowed and some few to be chewed and digested’?
(a) E V Lucas (b) V S Naipaul
(c) Francis Bacon (d) E M Forster
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


6. ‘Shylock’ is a character in which play?
(a) Othello
(b) The Monkey Paw
(c) The Merchant of Venice
(d) Romeo and Juliet
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


7. Complete the following proverb. The pen is mightier …….. .
(a) than the King (b) than the artist
(c) than the actor (d) than the sword
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


8. Fill in the blank with the correct preposition. He killed two birds……..one stone.
(a) by (b) at
(c) of (d) with
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


9. ‘Arms and the Man’ was written by which playwright?
(a) John Osbome (b) William Shakespeare
(c) George Bernard Shaw (d) Eugene O’Neill
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


10. Point out the active voice of the following sentence. This notice has been altered.
(a) Alteration has been made in this notice by someone
(b) Someone has altered this notice (hejer#ee efleefLe : 02-02-2016)
(c) Already the notice has been altered
(d) The notice had been altered previously
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


11. Fill in the blank using the correct prepositional phrase. Shall we play indoors ………….. sweating out in the sun
(a) instead of (b) other than
(c) but for (d) because of
Ans : (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


12. Fill in the blank with an appropriate choice. If you make a promise, you must be sun to ………. it.
(a) accomplish (b) keep
(c) follow (d) succeed
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


13. Choose the incorrect part of the sentence given below. One of Mohan’s ambitions (a)/ in life were to visit (b)/ all the historic places (c)/ in the country.(d)
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


14. Choose the correct part of speech of the underlined word. It is a unique book.
(a) Verb (b) Noun
(c) Adjective (d) Adverb
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


15. Transform the following sentence by using ‘too’. Choose the correct alternative given below. She is over anxious for the safety of her son.
(a) She is too anxious that she wants the safety of her son
(b) She is too anxious for the safety of her son
(c) She is too anxious that her son may be safe
(d) She is too anxious so that her son might be safe
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


16. Choose the word opposite in meaning to the given word. ‘Atheist’
(a) Rationalist (b) Theologist
(c) Believer (d) Ritualist
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


17. Choose the word similar in meaning Industrious
(a) Successful (b) Sensible
(c) Punctual (d) Diligent
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


18. Change the following into indirect speech by choosing correct alternative. Our teacher said to us, “sugar dissolves in water.”
(a) Our teacher told us that sugar dissolved in water
(b) Our teacher told us that sugar has dissolved in water
(c) Our teacher said to us that sugar dissolves in water
(d) Our teacher told us that sugar dissolves in water
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


19. Choose the appropriate synonym of word. Opulent
(a) Greedy (b) Hungry
(c) Heavy (d) Wealthy
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


20. Write the name of the writer of the lesson ‘A Fellow-Traveler’.
(a) Ruskin Bond (b) CEM Joad
(c) AG Gardiner (d) James Allen
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


21. Fill in the blanks with the correct preposition. She has been living ………. this city ……… ten year.
(a) for, to (b) in, for
(c) to, for (d) on, to
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


22. Choose the opposite of the word. Masticate
(a) Conceal (b) Chew
(c) Review (d) Gobble
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


23. Select the antonym of underlined word. This frivolous remarks provoked no comments.
(a) serious (b) frantic
(c) momentons (d) fanciful
Ans : (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


24. Pedagogical knowledge includes
(a) knowledge of content
(b) knowledge of method
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


25. What is the skill among the ones given below that cannot be tested in a formal written examination?
(a) Meaning of words and phrases
(b) Extensive reading for pleasure
(c) Analyzing text
(d) Reading for information
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


26. Drills are considered important in which method?
(a) Translation Method (b) Grammar Method
(c) Bilingual Method (d) Pattern Practice
Ans : (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


27. Which of the following is a lexical word?
(a) Principal (b) If
(c) Some (d) Whether
Ans : (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


28. English is a ………… language in India.
(a) second (b) foreign
(c) first (d) global
Ans : (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


29. Select the appropriate alternative which best expresses the meaning of the following phrase. To beat the air
(a) To make frantic effort
(b) To make effort that are useless or vain
(c) To act foolishly
(d) To make every possible effort
Ans : (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


30. Select the appropriate synonym of word TRUNCATE.
(a) Cancel (b) Act cruelly
(c) Cut off (d) End swiftly
Ans : (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!