You are here
Home > ebooks > Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Directions: Read the given passage carefully and answer the questions (Question No. 61 to 65) that follow by selecting the most appropriate option. Helicopters are very different from airplanes. They can do three things that airplanes cannot do. First, when airplanes move upward, they must also move forward, but helicopters can move straight up without moving ahead. Second, helicopters can fly backward, which airplanes cannot do. Third, helicopters can use their rotors to hover in the air, which is impossible for airplanes. Helicopters can perform actions that airplanes cannot, they are used for different tasks. Since helicopters can take off without moving forward, they do not need a runway for take off. They are used in congested areas where there is not room for airplanes or in isolated areas, which do not have airports. Because they can hover, they are used on fire-fighting missions to drop water on fires. They are used in logging operations to lift trees out of forests. Helicopters are used as air ambulances to airlift patients out of situations, which are difficult to reach by conventional ambulances. The police use helicopters to follow suspects on the ground or to search for cars on the ground. Of course, helicopters have military uses because of their design and capabilities. 61. The word ‘congested’ in the passage means
(a) the place is roomy
(b) the place has no place
(c) the place can be accessed by police vans
(d) the place has so much of smoke due to fire
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


62. A helicopter can hover while an airplane cannot, according to the passage. ‘Hover’ in the passage means
(a) stay at one place in the air
(b) move straight up in the air
(c) go backward in the air
(d) fly sideways
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


63. Point out the grammatical category of the word ‘perform’ in the passage.
(a) Noun (b) Verb
(c) Adverb (d) Helping verb
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


64. Why is a helicopter used as an ambulance?
(a) Its movement can be manoeuvred easily.
(b) It corosses all difficulties of traffic.
(c) It reaches the inaccessible places easily.
(d) It can fire- fight.
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


65. Point out the grammatical category of the word ‘very’ in the passage.
(a) Adverb (b) Adjective
(c) Noun (d) Verb
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


66. ‘To chew the cud’ correctly means
(a) to contrive against someone
(b) to die on duty
(c) to meditate
(d) to inculcate virtues
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Directions : Complete the sentences in the following questions (Question No. 67 to 69) with most appropriate choice. 67. He was very much ashamed……..his mischief.
(a) for (b) of
(c) with (d) over
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


68. ………he stood first, he would have gone to America.
(a) If (b) Had
(c) Have (d) Anyways
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


69. Of the sword and pen, the…… is more powerful.
(a) last one (b) later
(c) latter (d) last
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


70. Which prefix can be used with the following words? Behave, guide, use
(a) in (b) dis
(c) mis (d) re
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


71. Choose the correct sentence.
(a) The committee were one on this point.
(b) The committee was one on this point.
(c) The committee was divided on this point.
(d) The committee have one on this point.
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


72. Which of the following is an example of simile?
(a) I wandered lonely as a cloud.
(b) Life is a dream.
(c) Anxiety is sitting on her face.
(d) A lie has no legs.
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


73. Change the following sentence into active voice: The visitors were shown the newborn by the woman.
(a) The newborn was shown to the visitors by the woman.
(b) The woman has shown the newborn to the visitors.
(c) The woman showed the visitors the newborn.
(d) The woman might have shown the newborn.
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


74. Select the antonym for the word ‘adverse’.
(a) Hostile (b) Friendly
(c) Inimical (d) Unwilling
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


75. Fill in the blank with correct word to complete the proverb: Blood is………than water.
(a) thinner (b) thicker
(c) purer (d) precious
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


76. Bees are kept in
(a) a pantry (b) a nursery
(c) an apiary (d) an aquarium
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


77. The idiom ‘green-eyed monster’ means
(a) to be jealous (b) to be sick
(c) to be angry (d) to be blind
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


78. Select the sentence in which the article has been wrongly used.
(a) He is a MA.
(b) Twelve inches make of foot.
(c) A pupil should obey his teacher.
(d) He is a European.
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


79. Pick out the correct question tag for the following: People shouldn’t drink and drive,………
(a) should they? (b) shouldn’t they?
(c) isn’t it? (d) shall they?
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


80. A sentence is divided into four parts (A), (B),
(C) and (D). Point out the part that has an error:
(A) You are learning English
(B) for the last one year
(C) but you show
(D) no improvement at all.
(a) A (b) B
(c) C (d) D
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


81. Give one-word substitution for the following: The scientific study of insects
(a) Criminology (b) Entomology
(c) Mycology (d) Meteorology
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


82. Point out the correct direct speech for the following: I asked why he was looking through the keyhole.
(a) “Are you looking through the keyhole?” I said.
(b) “Do not look through the keyhole.” I said.
(c) “Why are you looking through the keyhole?” I said.
(d) “You are looking through the keyhole,” I said.
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


83. Put the verbs in the brackets into the correct present tense: My daughter never (write) to me so I never (know) what she (do).
(a) My daughter never wrote to me so I never know what she do.
(b) My daughter never write to me so I never knew what she does.
(c) My daughter never writes to me so I never know what she is doing.
(d) My daughter never writes to me so I never knew what she does.
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


84. Pick out the correct synonym of the word ‘cantankerous’.
(a) Rash (b) Quarrelsome
(c) Noisy (d) Disrespectful
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


85. Pick out the sentence that has a demonstrative adjective in it.
(a) It is a twenty-kilometre walk.
(b) This kind of question is often asked in examinations.
(c) Each of them received ten rupees.
(d) His written statement differs from his oral one.
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Directions: Read the given passage carefully and answer the questions (Question Nos. 86 to 90) that follow by selecting the most appropriate option. Work expands so as to fill the time available for its completion. The general recognition of this fact is shown in the proverbial phrase, “It is the busiest man who has time to spare”. Thus, an elderly lady at leisure can spend the entire day writing a postcard to her niece. An hour will be spent in finding the postcard, another hunting for spectacles, half a hour to search for the address, an hour and a quarter in composition and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar-box in the street. The total effort that would occupy a busy man for three minutes, all told, may in this fashion leave another person completely exhausted after a day of doubt, anxiety and toil. 86. What is the total time spent by the elderly lady in writing a postcard?
(a) Three minutes
(b) A full day
(c) Four hours and five minutes
(d) Half an hour
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


87. What happens when the time to be spent on some work increases?
(a) The work is done smoothly.
(b) The work is done leisurely.
(c) The work consumes all the time.
(d) The work needs additional time.
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


88. What does the expression ‘pillar-box’ stand for?
(a) A box attached to the pillar
(b) A box in the pillar
(c) Box office
(d) A pillar-type postbox
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


89. Who is the person likely to take more time to do work?
(a) A busy man
(b) An elderly person
(c) A man of leisure
(d) An exhausted person
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


90. Point out the most appropriate explanation of the sentence. “Work expands so as to fill the time available for its completion”.
(a) The more work there is to be done, the more the time needed.
(b) Whatever time is available for a given amount of work, all of it will be used.
(c) If you have more time, you can do more work.
(d) If you have some important work to do, you should always have some additional time.
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!