You are here
Home > ebooks > Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers

61. Which of the following is a correct expression?
(a) As cheerful as a lark
(b) As busy as a bat
(c) As cunning as a dog
(d) As happy as a donkey
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


62. The sentence, “This is the house in which I was born”, is
(a) a simple sentence
(b) a compound sentence
(c) a complex sentence
(d) a compound-complex sentence
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


63. Which of the following words is a preposition?
(a) Beyond (b) And
(c) Yet (d) Now
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


64. Which of the following words is an adverb?
(a) Apace (b) Face
(c) Meek (d) Fury
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


65. Join the following sentences to make a simple sentence: The coffee isn’t too strong. It won’t keep us awake.
(a) The coffee isn’t too strong to keep us awake.
(b) The coffee isn’t too strong and will not keep us awake.
(c) The coffee isn’t too strong so it won’t keep us awake.
(d) The coffee isn’t too strong so as to keep us awake.
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


66. Fill in the blank with suitable pronoun: My son and my daughter are very fond of ……….
(a) herself (b) each other
(c) themselves (d) himself
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


67. Give one word for ‘one who hates mankind’.
(a) Nazist (b) Fascist
(c) Misanthrope (d) Sadist
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


68. Transform the following sentence into a simple sentence ending with ‘book’: Let the book be given.
(a) Give me the book.
(b) Give the book.
(c) Please transfer the book.
(d) Can you give the book?
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


69. Transform the following sentence into a direct sentence: I asked Sheela if I might know her father.
(a) I said to Sheela, “May I know your father?”
(b) I told Sheela, “May I know your father?”
(c) I asked Sheela, “Can I know your father?”
(d) I questioned Sheela, “Will I know your father?
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


70. Fill in the blank to complete the following sentence: The Ministers are responsible………..the Chief Minister of their State for their work.
(a) for (b) to
(c) of (d) towards
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


71. Complete the following sentence with correct conjunction : ……….he had not paid his bill, his electricity was cut off.
(a) But (b) Either (c) Unless (d) As
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


72. Choose the correct figure of speech in the following sentence: Death lays his icy hand on kings.
(a) Metaphor (b) Personification
(c) Apostrophe (d) Simile
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


73. The study of population is known as
(a) Ecology (b) Astronomy
(c) Demography (d) Genealogy
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


74. Give the meaning of the following proverb: A bird in hand is worth two in a bush
(a) To catch two birds with your hands
(b) To be dissatisfied with what you have
(c) It is better to be satisfied with what you have than to try to get what is not yours
(d) To trap birds in bushes
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


75. Which of the following sounds is not associated with the sound of a bell?
(a) Chime (b) Jingle (c) Ring (d) Dang
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


76. Fill in the blank with the correct preposition: Are you sorry………what you have done?
(a) with (b) for (c) by (d) over
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


77. Pick out the correct synonym of the following word: Attenuate
(a) Repent (b) Force
(c) Divide (d) Make thin
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


78. Pick out the compound sentence.
(a) To add to their troubles the servant ran away.
(b) Having no money with me, I could not give the beggar anything.
(c) I loved him because he was my friend.
(d) The servant ran away and added to their troubles.
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


79. Select the most appropriate preposition to complete the following sentence: Why are you always so suspicious………..me?
(a) to (b) with (c) of (d) for
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


80. Choose the correct alternative to complete the following sentence: The Headmaster……… to speak to you.
(a) wants (b) is wanting
(c) was wanting (d) None of the above
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Directions : Read the given passage carefully and answer the questions (Question No. 81 to 85) that follow by selecting the most appropriate option. Antarctica is an icy continent in the South Pole. It is covered by permanently frozen ground, is surrounded by water and is about 1.5 times longer desert is in Antarctica. 98% of the land is covered with a continental ice sheet; the remaining 2% of land is barren rock. Antarctica has about 87% of the world’s ice. The South Pole is the coldest, windiest and driest place on Earth. The coldest temperature ever recorded on Earth was at the South Pole; it reached as low as -128.6 oF or -88.0 oC. On an average most of the Antarctica gets less than 2 inches of snow each year. Although scientific expeditions visit Antarctica, there are no permanent human residents. This is because of the extreme weather, which includes freezing temperature, strong winds and blizzards. There are about 4000 seasonal visitors to Antarctica. Antarctica hasn’t always been located at the South Pole. It has drifted, like the other continents and has ranged from the Equator during the Cambrian period, about 500 million years ago to the South Pole. During the time of the dinosaurs, Antarctica was more temperate and housed dinosaurs and many other life-forms. Now there is very little indigenous life. 81. The word ‘icy’ in the passage is a/an
(a) noun (b) adjective
(c) adverb (d) homonym of ‘ice’
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


82. The word ‘desert’ in the passage is a
(a) noun (b) pronoun (c) verb (d) verbal
Ans. (a)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


83. The word ‘windiest’ in the passage is a
(a) second form of verb
(b) superlative form of adjective
(c) superlative from of adverb
(d) positive form of noun
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


84. Has Antarctica always been fixed in the South Pole?
(a) Yes (b) No
(c) May be (d) Not given in the passage
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


85. Who are the earliest known inhabitants of Antarctica?
(a) American scientists
(b) Indian scientists
(c) Dinosaurs
(d) It has always been a desert
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Directions : Read the given passage carfully and answer the questions (Question Nos. 86 to 90) that follow by selecting the most appropriate option? The first thing which a scholar should bear in mind is that a book ought not to be read for mere amusement, and are not to be blamed for it; they are incapable of appreciating the deeper qualities that belong to a really great literature. But a young man who has passed through a course of University training should discipline himself at an early day never to read for mere amusement. And once the habit of discipline has been formed, he will find it impossible to read for mere amusement. He will then impatiently throw down any book from which he cannot obtain intellectual food, any book which does not make an appeal to the higher emotions and to his intellect. But on the other, the habit of reading for amusement becomes with thousands of people exactly the same kind of habit as wine-drinking to opium-smoking; it is like a narcotic, something that helps to pass the time, something that keeps up a perpetual condition of dreaming, something that eventually results in destroying all capacity for thought, giving exercise only to the surface parts of the mind and leaving the deeper springs of feelings and the higher faculties of perception unemployed. 86. The writer believes that half-educated persons are not able to
(a) enjoy wine-drinking
(b) enjoy dreaming
(c) think properly
(d) appreciate hidden qualities of admirable literature
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


87. The word ‘narcotic’ in the passage means
(a) great literature (b) intoxicant
(c) cheap books (d) intellectual exercise
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


88. The phrase ‘the higher faculties’ in the passage means
(a) different departments in the University
(b) different ways of enjoying things
(c) mental powers of a high order for understanding great literature
(d) superficial part of the mind
Ans. (c)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


89. The word ‘eventually’ in the passage means
(a) after some time (b) at last
(c) never (d) initially
Ans. (b)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


90. The word ‘unemployed’ in the passage means
(a) jobless (b) in search of employment
(c) not working (d) unused
Ans. (d)
Karnataka KARTET English Language Previous Question Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!