You are here
Home > ebooks > Jharkhand General Knowledge Chapterwise Previous Year Papers for JPSC & JSSC Exams

Jharkhand General Knowledge Chapterwise Previous Year Papers for JPSC & JSSC Exams

Chapter 1 ANCIENT HISTORY OF JHARKHAND (Jharkhand General Knowledge Chapterwise Previous Papers)

1. Bodeya temple is situated in
(1) Hazaribagh (2) Ranchi
(3) Palamu (4) Sonpur
Ans: (2)


2. The first reference of Jharkhand region is found in
(1) Mahabharata
(2) Upanishad
(3) Aitareya Brahman
(4) None of the above
Ans: (3)


3. In the Mahabharata, Jharkhand has been called
(1) Pundarik Desh
(2) Pashubhumi
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Ans: (3)


4. …… have been found in Singhbhum.
(1) Roman coins
(2) Indo-Scythian coins
(3) Statues
(4) Tools and weapons
Ans: (1)


5. In Tuzuk-e-Jahangiri Jharkhand is mentioned as
(1) Khokra (2) Kikkat Pradesh
(3) Kalind Desh (4) None of these
Ans: (1)


6. In ‘Bhagvat Purana’ Jharkhand has been termed as
(1) Pundarika Desh (2) Kikkat Pradesh
(3) Karkkhand (4) Arkkhand
Ans: (2)


7. Deep underground caves have been found in
(1) Isko village
(2) Dahigadha
(3) Dhorangi
(4) None of the above
Ans: (1)


8. Copper utensils and tools of Early Stone Age are found in [JPSC 2017]
(1) Bokaro and Devgarh
(2) Dumka and Banda
(3) Bundu and Dahigadha
(4) Kairarbani and Bargunda
Ans: (4)


9. Which district in Jharkhand is called as storehouse of material belongs to the middle stone age
(1) Ranchi
(2) Hazaribagh
(3) Palamu
(4) Dhanbad
Ans: (1)


10. Buddhist monastery which was referred by Fa-Hien was found in Sitagarh mountain of
(1) Hazaribagh (2) Palamu
(3) Koderma (4) None of these
Ans: (1)


11. In ancient times, people living in the Jharkhand area were termed as
(1) Arkhandi (2) Pundarik
(3) Asurs (4) Kakkatiyas
Ans: (3)


12. ……were much in use during the middle stone age in Jharkhand.
(1) Weapons made of bones
(2) Earthenware pots
(3) Microliths
(4) Stone tools
Ans: (3)


13. Murtiya village in Palamu is famous for
(1) Buddhist remains found during excavation
(2) It is a dwelling place of Anti-tribes
(3) Bodeya temple
(4) Copper utensils were found there
Ans: (1)


14. The idol of Buddha has been excavated at Katunga village. Katunga village is in which district?
(1) Gumla (2) Dhanbad
(3) Ranchi (4) Palamu
Ans: (1)


15. Aatvi tribe of Jharkhand was described in the rock inscription of
(1) Chandragupta Maurya
(2) Ashoka
(3) Samudragupta
(4) Singh Deo
Ans: (1)


16. The Belwa dag village in Ranchi district is known to be part of
(1) Parasnath hill
(2) Centre of Jainism
(3) Jehagarh
(4) Buddha Vihar
Ans: (4)


17. Which of the following archeologist found worship places of Jains near Satbarwa?
(1) Colonel Dalton
(2) Dr Virottam
(3) SN Sinha
(4) Dr BL Bisht
Ans: (2)


18. Which of the following district of Jharkhand is major centre of Jain culture?
(1) Ramgarh (2) Lohardaga
(3) Garhwa (4) Giridih
Ans: (4)


19. Which tribe of Jharkhand region was the founder of Naga dynasty?
(1) Munda (2) Chero
(3) Bhumij (4) Kharwar
Ans: (1)


20. Many Jain idols in Pakwira and near Kasai rivers was found by
(1) Colonel Dalton (2) Dr PC Majumdar
(3) Dr BL Bhist (4) SN Sinha
Ans: (1)


21. Man dynasty was flourished in
(1) Dumka (2) Hazaribagh
(3) Manbhum (4) Both (2) and (3)
Ans: (4)


22. The village Maluti in Jharkhand accommodating 72 ancient temples are edifices to the king of which dynasty?
(1) Shunga (2) Shashank
(3) Pratihars (4) Pala
Ans: (4)


23. Name the important dynasty of Jharkhand region.
(1) Chero dynasty
(2) Dhal Dynasty
(3) Rakshel dynasty
(4) All of these
Ans: (4)


24. Which place was ruled by Rakshel dynasty in Jharkhand?
(1) Palamu (2) Singhbhum
(3) Koderma (4) Hazaribagh
Ans: (1)


25. The first branch of Singh Dynasty was founded by
(1) Kasi Nath Singh
(2) Darp Narayan Singh
(3) Jagannath Singh
(4) None of the above
Ans: (1)


26. There are …………… branches of Singh dynasty of Singbhum.
(1) Three (2) Two
(3) Four (4) Five
Ans: (2)


27. Ramgarh state was founded by
(1) Baghdeo Singh
(2) Naradev Singh
(3) Chandra Dev Singh
(4) None of the above
Ans: (1)


28. Dhalbhum area of Singbhum was ruled by the
(1) Singh kings (2) Dhal kings
(3) Rakshel kings (4) None of these
Ans: (2)


29. Consider which of the following statements is false?
(1) Many inscriptions have been found from the 8th century BC in Dudhpani, Hazaribagh.
(2) The literary sources have been divided into two parts i.e. religious literature and non-religious literature
(3) Tuzuk-i-Jahangiri was written by Jahangir.
(4) Chandragupta Maurya was born in Lumbini.
Ans: (4)


30. Match the following.
List I List II
A. Asuras 1. Centre of Buddhism
B. Rigveda 2. Madhya Pradesh
C. Dhanbad 3. ‘Linga’ worshippers
D. Sanchi Stupa 4. Earliest Veda Codes A B C D

(1) 4 3 2 1 (2) 1 2 3 4
(3) 3 4 1 2 (4) 1 2 4 3
Ans: (3)


31. Consider which of the following statements is true?
(1) Padmavat was written by Malik Mohammad Jayasi.
(2) Non-religious literature includes memorials, inscriptions and coins.
(3) Dalmi is on the banks of river Kangsabati.
(4) Bodeya temple in Ranchi holds an inscription from 1182 BC.
Ans: (1)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!