You are here
Home > ebooks > Himachal Pradesh Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for HPPSC & Other Exams

Himachal Pradesh Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers for HPPSC & Other Exams

Lesson 1. Ancient History (Himachal Pradesh Objective GK General Knowledge)

1. Nirmand copper plates found in Himachal Pradesh belonged to
(1) 7th century AD
(2) 10th century AD
(3) 12th century AD
(4) 15th century AD
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


2. Which among the following is not a place of archaeological discoveries in Himachal Pradesh?
(1) Nalagarh (2) Dharampur
(3) Suketi (4) Kalpa
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


3. Stone inscriptions found in Himachal Pradesh used
(1) Sharda and Tankri Script
(2) Kharoshti Script
(3) Brahmi Script
(4) All of the above
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


4. What is the script of the earliest epigraphically rock inscriptions at Pathiar and Kanhiyara in Kangra? [HAS Pre 2015]
(1) Brahmi (2) Kharosthi
(3) Prakrit (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


5. Which district inHimachal Pradesh has its mention in Mahabharata too?
(1) Sirmaur (2) Kinnaur
(3) Kangra (4) Shimla
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


6. In Himachal Pradesh coins have been found in
(1) Tappa Mewa (2) Jwalamukhi
(3) Lachori (4) All of these
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


7. Many Persian chronicles describes Sultan Mahamud’s invasion of which place?
(1) Kinnaur (2) Garhwal
(3) Kangra (4) Lahaul
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


8. Which region of ancient Himachal Pradesh was visited by Chinese traveller Hiuen Tsang?
(1) Hamirpur (2) Nahan
(3) Nagarkot (4) Kuluta
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


9. The original inhabitants of Himachal Pradesh belonged to which group of people?
(1) Kolarian people
(2) People of Indus Valley Civilisation
(3) Khashas people or Kshatriyas
(4) Mavanas
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


10. Hirananda Sastri wrote Vamshavali (Genealogies) of the royal family of which place?
(1) Mandi (2) Kullu
(3) Kangra (4) Chamba
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


11. Name the Vedic saint associated with the Renuka lake in Sirmaur district of Himachal Pradesh.
(1) Rishi Jamdagni
(2) Rishi Vashishtha
(3) Parshuram
(4) None of them
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


12. The branch of Aryans that conquered the Hill valleys of mid-Himalayas were called
(1) Kolo (2) Munda
(3) Khashas (4) Katoch
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


13. Which Sangh Janapada flourished in the regions of Taxila, Western Kangra upto Hoshiarpur?
(1) Trigarta (2) Audumbaras
(3) Kuluta (4) Kulinda
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


14. The Audumbara is the name of the descendant of sage
(1) Vishvamitra (2) Vashishtha
(3) Gantama (4) Patanjali
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


15. What was the confederacy of six republics mentioned in the Mahabharata and other books, known as? [HPFS 2007]
(1) Kuluta (2) Trigarta
(3) Audumbaras (4) Kulindas
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


16. The first mention of ‘Trigarta’ is found in
(1) Rig Veda
(2) Mahabharata
(3) Writings of Panini
(4) Purana
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


17. Which region of Himachal Pradesh was known as Trigarta in ancient times? [HPFS 2011]
(1) Bushahr (2) Kangra
(3) Lahaul and Spiti (4) Sirmaur
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


18. According to Mahabharata, who founded Katoch Monarchy during 1400 BC? [HAS Pre 2012]
(1) Shambar
(2) Susharman Chand
(3) Divo Das
(4) Bhim
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


19. King Susharman who sides with Kauravas in the battle of Mahabharata is considered the founder of the important ruling dynasty of Himachal Pradesh? [HP Naib Tehsilar 2011]
(1) Guler (2) Kuluta
(3) Suket (4) Katoch
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


20. Kangra Fort was built by the Rajput rulers of
(1) Sunga dynasty
(2) Maurya dynasty
(3) Katoch dynasty
(4) None of the above
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


21. Bhimkot was the other name of [HP Tehsil Welfare Officer 2007]
(1) Bushahr (2) Kangra
(3) Sirmaur (4) Guler
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


22. Which Katoch ruler built the Kangra Fort? [HPFS 2011]
(1) Sansar Chand
(2) Amar Singh
(3) Shri Chand
(4) Susharman Chand
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


23. The Mahabharata mentioned that ‘Kulinda’ people were conquered by
(1) Arjuna (2) Smudragupta
(3) Asoka (4) None of them
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


24. Which among the following was the capital of Kuluta, the ancient Janapada? [HP Clerk 2015]
(1) Kullu (2) Naggar
(3) Sirmur (4) Jubbal
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


25. The silver coins of Kulindas furnished the name
(1) Sumudragupta
(2) Amoghabhuti
(3) Chandragupta I
(4) None of them
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


26. The Kulindas Janapada is mentioned in which among the following Puranas?
(1) Vishnu Purana
(2) Vayu Purana
(3) Markandeya Purana
(4) All of the above
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


27. For which text we know about the alliance between Chandragupta and Parvatak?
(1) Mudrarakshasa
(2) Parishishtaparvan
(3) Both (1) and (2)
(4) Ashtadhyoi
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


28. The copper and silver coins of Kulindas had
(1) Brahmi and Kharosthi script
(2) Brahmi and Sanskrit Script
(3) Brahmi and Bhotian script
(4) None of the above
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


29. The capital of Parvatak was in
(1) Ambala (2) Jalandhara
(3) Kangra (4) Multan
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


30. Which among the following Himalayan king, allied with Chanakya to ascend the throne of Magadha?
(1) Sudas (2) Divodas
(3) Parvatak (4) Shambara
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


31. One of the Stupas, built by Ashoka is located in which among the following place in Himachal Pradesh?
(1) Lahaul and Spiti (2) Kullu valley
(3) Kufri (4) Both (1) and (2)
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


32. Pravatak, the Himalayan Chief was treacherously killed by
(1) Chandragupta (2) Samudragupta
(3) Chanakya (4) Alexander
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


33. Which dynasty came to power in Himalayan region after the fall of the Mauryan?
(1) Kushana (2) Shung
(3) Gupta (4) Saka
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


34. Which among the following had credit to spread or preach Buddhism in Himalayan states?
(1) Majjhima (2) Ashoka
(3) Bindusar (4) Bimbisar
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


35. Who among the following annexed all the Janapadas of Himachal Pradesh?
(1) Chandragupta Maurya
(2) Samudragupta
(3) Asoka
(4) Chandragupta-II
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


36. The powerful king(s) of the Kushanas is/are
(1) Kanishka (2) Huviska
(3) Both (1) and (2) (4) None of them
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


37. Huns attacked in Hill regions during which among the following ruler?
(1) Samudragupta
(2) Chandragupta-II
(3) Ramgupta
(4) Skandagupta
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


38. During the rule of which dynasty, Huns invaded Himachal?
(1) Mauryas (2) Guptas
(3) Kushanas (4) Rajputs
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


39. Name the most successful ruler of Huns tribes.
(1) Toramana
(2) Mihirgula
(3) Kadphis
(4) None of them
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


40. Toramana was the chief of
(1) Saka tribes
(2) Huns tribes
(3) Naga tribes
(4) Munda Tribes
Ans: (2)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


41. Consider the following Statements
I. The name Himachal comes from Himalyan mountains.
II. The great poet Kalidasa called Himachal Devantatma. III. Copper plates and stone inscriptions have been found in Himachal. Which of the above statements is/are correct?

(1) Only I
(2) Only II
(3) II and III
(4) All of the above
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


42. The territory of Rana was known as ……… and of Thakur was ………. .
(1) Rahun, Thakurai
(2) Rajanakas, Apthakurai
(3) Runn, Thankurdalan
(4) None of the above
Ans: (1)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


43. Consider the following statements
I. As per the Mudrarakshasa Chandragupta Maurya made treaty with Trigarta Chief Parvatak.
II. Asoka introduced Buddhism in Himachal Pradesh. Which of the above statements is/are correct?

(1) Only I (2) Only II
(3) Both I and II (4) All of these
Ans: (3)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


44. Consider the following statements
I. Rajtarangini and Vishnu Purana contain information about the old tribe of Kangra and Katoch rulers of Trigarta.
II. Rajtarangini contain the information about Lalitaditya influence on Kangra Valley. III. Persian Sources contain the information about Sultan Mahamud’s invasion of Nagarkot or Modern Kangra. Which of the above statements is/are correct?

(1) Only II (2) II and III
(3) I and II (4) All of these
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


45. Match the following
List I
(Sources) List II (Places)
A. Copper Plates issued by Maharaja Samudrasena
1. Nirmand, Kullu
B. Icon of Lord Vishnu 2. Fatehpur, Kangra
C. Silver Coins of Kunindas
3. Jwalamukhi, Kangra
D. Asoka Inscription 4. Khaniyara, Kangra
Codes A B C D A B C D

(1) 3 2 1 4 (2) 4 3 2 1
(3) 2 3 1 4 (4) 1 2 3 4
Ans: (4)
Himachal Pradesh GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!