You are here
Home > ebooks > Gujarat GTET English Language Previous Question Papers

Gujarat GTET English Language Previous Question Papers

Gujarat GTET English Language Previous Question Papers

61. Which of the following words is ‘plural’?
(a) Dog (b) Fox
(c) Goat (d) Mice
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


62. Which of the following words is regarded as singular?
(a) Dogs (b) Mathematics
(c) Cats (d) Cars
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


63. Which of the following sentences is in active voice?
(a) He was asked to keep quiet.
(b) A house was bought for fifty lacs.
(c) I requested him to come in time.
(d) He was hit badly.
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


64. Which of the following sentences is in passive voice?
(a) Please mind your business.
(b) I kept quiet throughout the meeting.
(c) He was assisted by a group of students.
(d) They came late and lost the match.
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


65. “That is the man the police was seeking.” In the above sentence, what is the status of the two the’s?
(a) Verb (b) Noun
(c) Conjunction (d) Definite article
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


66. “These students are most disobedient.” In the above sentence, point out the gender of the word ‘students.’<br>(a) Feminine gender (b) Common gender
(c) Masculine gender (d) None of the above
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


67. In the sentence ‘He was going along the road’, point out the tense.
(a) Present perfect (b) Past perfect
(c) Past continuous (d) Future indefinite
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


68. Language learning starts from
(a) writing (b) reading
(c) listening (d) speaking
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


69. What is the main purpose of poetry recitation in a language classroom?
(a) To know the historical backgound of the poem
(b) To enjoy and appreciate the poem
(c) To give their opinions about poem
(d) To become aware of the poet and his/her work
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


70. Fill in the blanks with the correct article : Yesterday I saw ……….. European riding on ………. elephant.
(a) the, the (b) a, an
(c) a, a (d) a, the
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


71. Choose the correct sentence :
(a) Please describe about the story
(b) Please describe the story.
(c) Please describe of the story.
(d) Please describe to the story.
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


72. Fill in the blank with correct preposition : A prisoner was accused ………. murder.
(a) of (b) for
(c) to (d) off
Ans. (a)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


73. The antonym of ‘innocent’ is
(a) clever (b) ignorant
(c) active (d) guilty
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


74. The synonym of ‘significant’ is
(a) prominent (b) magnificent
(c) efficient (d) important
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


75. Which one of the following words can be made plural by adding a suffix ‘en’?
(a) Box (b) Tax
(c) Max (d) Ox
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


76. Choose the correct pronoun to complete the following sentence : This dress is ……… and that one is mine.
(a) our book (b) yours
(c) your (d) your book
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


77. Change the following sentence into passive voice : Have the girls asked this question?
(a) This question have asked by girls.
(b) Has this question been asked by the girls?
(c) Has this question asked by the girls?
(d) Have this question asked by the girls?
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Question Nos. 78 and 79) it. Yesterday, two brave children of Gangapur were awarded Brave Hearts Award. They have exhibited a great spirit of selflessness and courage. Harsh, a twelve-year-old boy, saved a little girl from drowning in the river that flows along his village. Garima has been awarded for her presence of mind. 78. Which kind of noun is Gangapur?
(a) Common noun (b) Collective noun
(c) Material noun (d) Proper noun
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


79. Which part of speech is the word ‘brave’?
(a) Noun (b) Pronoun
(c) Adjective (d) Preposition
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


80. Which of the following words is a material noun?
(a) Cow (b) Gold
(c) Air (d) Class
Ans. (b)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


81. Which of the following words is an abstract noun?
(a) Connection (b) Boy
(c) Women (d) Plough
Ans. (a)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


82. Which kind of noun is ‘adversity’?
(a) Common noun (b) Proper noun
(c) Abstract noun (d) Collective noun
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


83. Which part of speech is the word ‘hard’ in the sentence ‘He is working hard’?
(a) Adverb (b) Conjunction
(c) Preposition (d) Noun
Ans. (a)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


84. Which of the following sentences has a ‘conjunction’?
(a) She is awfully busy.
(b) I am nobody for you.
(c) She is poor but she is by nature hospitable.
(d) My grandfather is not well.
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


85. Point out the sentence which is in present perfect tense.
(a) I shal go to Jaunpur tomorrow.
(b) She is very intellingent
(c) Your sister visited us yesterday.
(d) I have finished my work.
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


86. Which of the following is a misspelt word?
(a) Desiccation (b) Descendant
(c) Derogatary (d) Dermatitis
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


87. Which of the following sentences has a transitive verb?
(a) She walks in the morning daily.
(b) He is running very fast.
(c) She writes well.
(d) I killed a snake last night.
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


88. Which of the following sentences is negative?
(a) I come from a rich family.
(b) You can do all this in no time.
(c) He does not listen to me.
(d) They are very gentle people.
Ans. (c)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


89. Which of the following sentence is exclamatory?
(a) What a piece of work is man.
(b) What do you know about ancient India.
(c) Which is your favourite book.
(d) His crueltly knew no bounds.
Ans. (a)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


90. Point out the complex sentence.
(a) They are very wise people.
(b) You know me well.
(c) She does not sing.
(d) One who does not live one’s country is a wretched person.
Ans. (d)
Gujarat GTET English Language Previous Question Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!