You are here
Home > ebooks > Computer Knowledge Question Bank for Competitive Exams

Computer Knowledge Question Bank for Competitive Exams

Part Computer Knowledge Question Bank for Competitive Exams

Q1. ………. is the maximum amount of data that can be stored on a storage medium.
(a) Optical storage
(b) Magnetic storage
(c) Solid-state storage
(d) Storage capacity
(e) None of these
Ans: (d) Storage capacity refers to how much disk space one or more storage devices provide. Storage capacity measures how much data a computer system may contain. For eg. a computer with a 100 GB hard drive has a storage capacity of 100 GB.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q2. A …….. is a software program used to view Web pages.
(a) host
(b) site
(c) link
(d) browser
(e) None of these
Ans: (d) Web browser is a software application used to enable computers users to locate and access web pages. Browsers trans- lates the basic HTML code that allows us to see images, text videos and listen to audios on websites, along with hyperlinks that let us travel to different web pages. The browser gets in contact with the web server and requests for information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q3. A computer system includes …. .
(a) software
(b) hardware
(c) peripheral devices
(d) All of the above
(e) None of these
Ans: (d) A computer system comprises of hardware (physical parts of a computer that can be seen or touched). Hardware may include the system unit which form the core architechture of computer and comprises of CPU, memory, motherboard, buses, etc. It may also include peripheral devices. Which are connected to the system unit. It include input devices, output devices and storage devices. A computer software refers to the set the instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q4. The term ……… refers to any computer component that is required to perform work.
(a) kernel
(b) bootstrap
(c) resource
(d) source code
(e) None of these
Ans: (c) A system resource is any usable part of a computer that can be controlled and assigned by the operating system so all of the hardware and software on the computer can work together as designed. Every device connected to a computer system is a resource.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q5. The term …….. refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
(a) input technology
(b) retrieval technology
(c) output technology
(d) storage technology
(e) None of these
Ans: (d) Storage technology refers to the technology used to store the images or information obtained through the use of some form of capture technology. This includes the medium used for storage the compression methodology used to minimize the amount of storage medium employed, the format used to program the image or information onto the medium, the encoding methods used to represent any interpretation of the stored information and the useful life of the storage medium.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q6. You use a(n) ……., such as a keyboard or mouse, to input information.
(a) processing device
(b) storage device
(c) input device
(d) output device
(e) None of these
Ans: (c) Input device is any peripheral device used to enter data or information into a computer. It include keyboard, mouse, smart cards, microphones, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q7. ………. allows voice conversations to travel over the Internet.
(a) Instant messaging
(b) Internet telephony
(c) E-mail
(d) E-commerce
(e) None of these
Ans: (c) Internet Telephony refers to the technology that converts analog speech (voice) signals into digital signals and routes them through packet-switched networks of the internet. Those signals bypass the traditional circuit switched networks used for telephone calls and thus escape the long-distance phone charges.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q8. Which of the following is not true about computer files ?
(a) Every file has a filename
(b) They are collections of data saved to a storage medium
(c) A file extension is established by the user to indicate the file’s contents
(d) All files contain data
(e) None of these
Ans: (c) A filename extension is a Suffix (seperated from the base file name by a dot or space) to the name of a computer file applied to indicate the encoding (file format) of its contents or usage. eg. .bar, .doc, .htm, etc. .doc represents a document file format.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q9. A ……… is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
(a) mainframe computer
(b) handheld computer
(c) personal computer
(d) tablet computer
(e) None of these
Ans: (a) A mainframe is a large, expensive powerful computer that can handle hundreds or thousands of connected users simultaneously. Mainframes stores tremendous amount of data, instructions and information. Most major corporations user mainframes for business activities. With mainframes, enterprises are able to bill millions of customers, prepare payroll for thousands of employees, manages thousands of items in inventory, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q10. The …….. is responsible for performing calculations and contains decision-making mechanisms.
(a) Memory Unit
(b) Central Processing Unit
(c) Arithmetic and Logic Unit
(d) Output Unit
(e) None of these
Ans: (c) The Arithmetic and logic unit of CPU performs arithmetic calculations such as addition, subtraction, multiplication, division and logical comparisons such as greater than, less than, equal to, etc respectively.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q11. Which of the following can only have sequential access ?
(a) Tape
(b) Disk
(c) CD-ROM
(d) DVD-ROM
(e) None of these
Ans: (a) Magnetic tape is a type of sequential secondary storage medium, now used primarily for storing backups. If the computer needs to read data from the middle of a reel of tape, it must first pass all the tape before the desired piece of data.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q12. Sending an E-mail is similar to
(a) drawing a picture
(b) writing a letter
(c) talking on the phone
(d) sending a package
(e) None of these
Ans: (b) Although the means of communication may contrast between writing a letter versus sending an email, key both convey the same messages. A letter is a handwritten or a printed mode of communication address to a person or organisation and usually send by post. An email, on the other hand, is a modem code of communication, where digital messages are exchanged from an author to one or more than one person.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q13. Items such as names and addresses are considered
(a) input
(b) information
(c) records
(d) data
(e) None of these
Ans: (d) Data is a collection of facts in raw or unorganized form (such as alphabets, numbers or symbols) that refer to or represent conditions, ideas or objects.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q14. One who designs, writes, tests and maintains computer programs is called a
(a) Programmer
(b) User
(c) Designer
(d) Operator
(e) None of these
Ans: (a) A computer programmer is the one who writes, tests, debug and maintain the detailed instructiions called computer programs, that computers must follow a to perform their functions. Programmers also conceive, design and test logical structures for solving problems by computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q15. Which of the following is not true concerning user IDs and passwords ?
(a) If your computer asks for a user ID and password, you can create your own
(b) When you enter your user ID and password, the computer knows it is you
(c) Sometimes you are assigned a user ID and password for security reasons
(d) You should share your user ID and password with at least one other person
(e) None of these
Ans: (d) A password is a secret word or strings of characters used for user authentication to prove identity or access approval to gain access to a resource, which sould be kept secret from those not allowed access. It should not be shared with anyone.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q16. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits
(a) RAM
(b) Hard disk
(c) CPU
(d) ROM
(e) None of these
Ans: (c) A CPU is a silicon integrated circuit, sometimes called a computer chip. This is because it consists of a square piece of crystallized silicon that is very, very thin. It consists of millions of transistors connected by very thin wires. It carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmatical, logical and input/ output operations of the system, thereby converting data into information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q17. Computers connected to a LAN can
(a) go on line
(b) run faster
(c) share information and/or share peripheral equipment
(d) E-mail
(e) None of these
Ans: (c) A local area network (LAN) supplies networking capability to a group of computers in close proximity to each other such as in an office building, a school, or a home. A LAN is useful for sharing resources like files, printers, application programes, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q18. Which is the smallest of the following computers ?
(a) Laptop
(b) Notebook
(c) Desktop
(d) Workstation
(e) None of these
Ans: (b) A notebook is an extremely lightweight personal computer. They typically weigh less than six pounds and are small enough to fit easily in a briefcase. However, a laptop is a small portable computer small enough that it can sit on your lap. They are somewhat larger in size than notebooks, in both thickness and weight.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q19. What is a modem connected to ?
(a) motherboard
(b) processor
(c) printer
(d) phone line
(e) None of these
Ans: (d) A modem (modulator-demodulator) is an electronic device that allows computer to communicate over telephone lines or cable-TV cables. It converts the digital signals into analog signals & vice versa.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q20. Secondary storage
(a) does not use magnetic media
(b) does not require constant power
(c) consists of four main types of devices
(d) does not store information for later retrieval
(e) None of these
Ans: (b) Secondary storage device (also called external or auxilliary storage) is a storage medium that holds the data and information until it is deleted by the user regardless if the computer has power. It is non-volatile in nature. eg. Floppy disk, Hard disk, CD, DVD, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q21. Computer …….. is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system
(a) output
(b) input
(c) data
(d) circuitry
(e) None of these
Ans: (b) Computer input refers to any information or data that’s entered or sent to the computer to be processed. Input is sent to the computer using an input device such as keyboard or mouse.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q22. An error is also known as
(a) debug
(b) bug
(c) cursor
(d) icon
(e) None of these
Ans: (b) A software bug is an error, flaw, failure or fault in a computer program or system that promay duces an incorrect or unexpected result or causes it to behave in unintended ways.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q23. What is output ?
(a) What the user gives to the processor
(b) What the processor takes from the user
(c) What the processor gets from the user
(d) What the processor gives to the user
(e) None of these
Ans: (d) Any information that has been processed and comes from a computer or computer device is considered output. When someone is viewing output, they’re seeing it on an output device such as a computer monitor or a hard copy print out.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q24. A menu contains a list of
(a) data
(b) commands
(c) objects
(d) reports
(e) None of these &
Ans: (b) A menu is a set of commands or options presented to the user of a computer application to help the user find information or execute a program function. Menus are common in graphical user interface (GUI) such as windows or MAC OS.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q25. Which of the following groups consist of only input devices ?
(a) Mouse, Keyboard, Printer
(b) Mouse, Keyboard, Monitor
(c) Mouse, Keyboard, Plotter
(d) Mouse, Keyboard, Scanner
(e) None of these
Ans: (d) Mouse, Keyboard, Scanner are input devices that helps the user in entering data in form of numbers letters, symbols, image, commands into the computer for further processing. • Monitor, printer and plotter are output devices that disply the result of processing (output) to the user.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q26. A device that connects to a network without the use of cables is said to be
(a) centralised
(b) distributed
(c) open source
(d) wireless
(e) None of these
Ans: (d) A wirelers device can refer to any kind of communication equipment that doesn’t require a physical wire for relaying information to another device. Wireless communication travel over the air via electromagnetic waves (radio frequencies, infrared, satellite, etc).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q27. A web site address is a unique name that identifies a specific ………. on the web.
(a) web site
(b) web browser
(c) PDA
(d) link
(e) None of these
Ans: (a) Every website has a unique address to identify it on World Wide Web. This address is called as web address or Uniform Resource Locator (URL). Like your home address, URL also contains different parts, Domain name in URL is the unique address that identifies the location of the website. eg. http://www. example .com. here, example .com is domain name; http://. is the protocol used to access this website and WWW is a sub domain.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q28. …….. is processed by the computer into information.
(a) processor
(b) numbers
(c) input
(d) data
(e) None of these
Ans: (b) Data is raw, unorganized facts that needs to be processed. Data can be something simple or seemingly random and useless until it is organised. When data is processed, organized, structured, or presented in a given context so as to make it useful, it is called information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q29. Unsolicited commercial email is commonly known as
(a) junk
(b) spam
(c) hoaxes
(d) hypertext
(e) None of these
Ans: (b) Email spam (or junk email or unsolicited bulk message) is the use of electronic messaging systems to send unsolicited bulk messages, especially advertising, indiscriminately. It involves flooding the internet with the many copies of the same message, in an attempt to force the message on people who would not otherwise choose to receive it.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q30. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
(a) Processing
(b) Booting
(c) Saving
(d) Editing
(e) None of these
Ans: (b) When a computer is started there is an operation which is performed automatically by the computer which is called as Booting. In booting, system checks all the hardware and softwares that are attached with or installed on the system and also loads all the files that are needed for running the system.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q31. The name a user assigns to a document is called a(n) :
(a) program
(b) filename
(c) record
(d) data
(e) None of these
Ans: (b) A filename is a name given to a computer file in order to distinguish it from other files. It may contain extension that indicates the type of file.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q32. Where is the disk put in a computer ?
(a) in the hard drive
(b) in the modem
(c) into the CPU
(d) in the disk drive
(e) None of these
Ans: (d) A disk drive refers to a computer peripheral which uses fixed or removable magnetic or optical disks for data storage and retrieval. It reads data form and writes data onto magnetic or optical disks. There are different types of disk drives for different types of disks. eg. hard disk drive (HDD) for hard disks, Floppy disk drive (FDD) for floppy disks, optical drives for optical disks.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q33. Most mail programs automatically complete the following two parts in an e-mail
(a) From : and Date:
(b) From : and Body :
(c) From : and To :
(d) From: and Subject:
(e) None of these
Ans: (a) In an email, the body (context text) is always preceded by header lines that identify particular routing information of the message, including the sender, recipient, date and subject. Although, FROM, To, and DATE headers are automatically completed by mail transfer agent (MTA). FROM: indicates sender’s name and email address and DATE: indicates sent date/time of the email.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q34. The Internet allows you to
(a) view web pages
(b) send electronic mail
(c) connect to servers all around the world
(d) All of these
(e) None of these
Ans: (d) The Internet is a global network connecting millions of computers. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business and government networks, of local to global scope, that are linked by a broad array of electronic and optical networking technologies. With the help of Internet, user can view web pages on World Wide Web. Also, it facilitates communication around the globe via applications like chat, email, video-conferencing, Internet telephony, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q35. Editing a document consists of reading through the document you’ve created, then
(a) printing it
(b) correcting your errors
(c) saving it
(d) deleting it
(e) None of these
Ans: (b) Editing is the process of reading through the already created document for the purpose of making it more professional in look and appearance by formatting it. Also, it is done to correct errors. For this, grammar & spelling check, auto-correct, find and replace, etc features can be used. Editing is done before the final copy of the document is saved or a final print out is taken.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q36. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a(n) …… keypad to efficiently move the screen-based insertion point.
(a) navigation
(b) editing
(c) locked
(d) docked
(e) None of these
Ans: (a) Navigation keypad comprises of a variety of keys which move the cursor to different positions on the screen. They are used for moving around in documents or webpages and editing text. They include arrow keys, HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE and INSERT. For eg. Arrow keys are programmed to move the cursor in a specified direction-left, right, up or down.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q37. File …….. shrinks the size of a file so it requires less storage space.
(a) synthesizing
(b) scanning
(c) defragmenting
(d) compression
(e) None of these
Ans: (d) File compression is the reduction in size of data in order to save space on storage medium or transmission time. Compression software allows the user to take many files and compress them into one file, which is smaller than the combined size of the originals. The compressed files make downloading faster, easier and allows more data to be stored on a removable media. Common compressed file extensions are .ZIP, .RAR, .ARJ, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q38. ctrl, shift and alt are called ……. keys.
(a) function
(b) adjustment
(c) modifier
(d) alphanumeric
(e) None of these
Ans: (c) A modifier key is a special key on computer keyboard that temporarily modifies the normal action of another key when pressed together. Alt, Shift, Ctrl are modifier keys. • Shift- gives capital letters or to access the punctuation and other symbols on the number keys and other keys. eg. Shift + A gives output capital letter A. • Ctrl- Used in combination with other keys as shortcuts for menu commands, eg. Ctrl + S activates the save command. • Alt- Works as menu – command shortcuts. eg. Alt + F4 closes the active window on the desktop.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q39. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)
(a) department
(b) individual
(c) company
(d) city
(e) None of these
Ans: (b) A personal computer is a microcomputer designed for use by only one person at a time. It is based on a microprocessor technology that enables manufacturers to put an entire CPU on one chip. Business use PC for word processing, accounting, desktop publishing, and for running spreadsheet and database management applications. At home, the most popular use for PC is for playing games.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q40. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the …….. sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box.
(a) #
(b) @
(c) &
(d) «
(e) None of these
Ans: (b) The general format of an email address is example @ computer .com. It consists of two parts: the part before the @ sign is the locate part of the address, often the username of the recipient (example) and the part after the @ sign is a domain name to which the email message will be sent (computer.com)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q41. When you turn on the computer, the boot routine will perform this test —
(a) disk drive test
(b) RAM test
(c) memory test
(d) power-on self-test
(e) None of these
Ans: (d) The first thing that a computer does when it boots is to perform what is called the Power on Self Test (or POST). The POST is a built- in diagnostic program that checks your hardware to ensure that everything is present and functioning properly, before the BIOS begins the actual boot. It later continues with additional tests (such as the memory test that you see printed on the screen) as the boot process is proceedings.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q42. A compiler translates a program written in a high-level language into —
(a) An algorithm
(b) Machine language
(c) A debugged program
(d) Java
(e) None of these
Ans: (b) A compiler is a software program that translates a source program written in some high level language (such as C, C++, Java) into machine code for some computer architechture (such as Intel Pentium architecture). The generated machine code can be later executed many times against different data each time.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q43. A directory within a directory is called —
(a) Junior Directory
(b) Mini Directory
(c) Part Directory
(d) Sub Directory
(e) None of these
Ans: (d) A subdirectory is a directory within answer directory or a folder within a folder. All directories can become a subdirectory except for the master directory, which is typically referred to as the root directory or the parent directory.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q44. The primary purpose of software is to turn data into —
(a) information
(b) Web sites
(c) programs
(d) objects
(e) None of these
Ans: (a) The primary purpose of the software is to turn raw data into meaningful information after processing. For example- raw data such as number of hours an employee has worked in a month and his pay rate, when entered into the payroll software, gives his salary for that month as an output.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q45. You can keep your personal files/folders in _____.
(a) My Documents
(b) My folder
(c) My Files
(d) My Text
(e) None of these
Ans: (a) My Documents folder is a component of the user profile that is used as a unified location for storing personal data. By default, My Documents folder is a folder in the user’s profile that is used as a default storage location for saved documents.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q46. The stimulataneous processing of two or more programs by multiple processors is—
(a) multitasking
(b) multiprogramming
(c) time-sharing
(d) multiprocessing
(e) None of these
Ans: (d) Multiprocessing, in computing, is a mode of operation in which two are more processors in a computer simultaneously process two or more different portions of the same program (set of instructions). Multiprocessing is typically carried out by two or more microprocessors, each of which is in effect a CPU on a single tiny chip. Super computers typically combine thousands of such microprocessors to interpret and execute institutions.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q47. All the deleted files go to —
(a) Task Bar
(b) Recycle Bin
(c) Tool Bar
(d) My Computer
(e) None of these
Ans: (b) Recycle bin is a waste basket icon on windows desktop that works as a location or Directory or deleted files or folders. All deleted files & folders are temporarily stored here before final deletion.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q48. A _____ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm
(a) syntax
(b) programming language
(c) programming structure
(d) logic chart
(e) None of these
Ans: (b) A programming language is a formal language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. It can be used to create programs that control the behaviour of a machine and/or express algorithms precisely. The description of a programming language is usually split into the two components of syntax (form) and semantics (meaning).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Q49. Hardware includes ———
(a) sets of instructions that a computer runs or executes
(b) all devices used to input data into a computer
(c) the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data
(d) all devices involved in processing information including the central processing unit, memory, and storage
(e) None of these
Ans: (c) The hardware, in computer, refers to the physical equipment required to create, use, manipulate and store electronic data. It comprises of the system unit (the core architechture of the computer system that house primary components of a computer like CPU, memory, motherboard, etc); Input devices (eg. Keyboard, Mouse,etc); Output devices (eg. Printer, Screen, etc); and storage devices (eg. Hard disk, Floppy disk, USB,etc).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!