You are here
Home > ebooks > Child Development & Pedagogy Previous Papers Setwise (in English) for TET Exam

Child Development & Pedagogy Previous Papers Setwise (in English) for TET Exam

Set 1. Child Development & Pedagogy Previous Papers

1. Which of the following is not a characteristic of early childhood?
(A) Pre- gang age
(B) Imitative age play age
(C) Questioning age
(D) Play age
Ans – C


2. ‘Toy age’ refers to
(A) Early childhood
(B) Late childhood
(C) Babyhood
(D) All of the above
Ans – A


3. The meaning of development is
(A) Progressive series of changes
(B) Progressive series of changes as a result of motivation
(C) Progressive series of changes as a result of motivation and experience
(D) Series of changes as a result of maturation and experience
Ans – C


4. In late childhood period, children understand the conservation of which physical entity (ies)?
(A) Mass
(B) Mass and number
(C) Number
(D) Mass, number and area
Ans – D


5. Which of the following developmental task is not appropriate to the late childhood?
(A) Learning physical skills necessary for ordinary games
(B) Achieving a masculine or feminine social
(C) Achieving personal independence
(D) Learning to get along with age-mates
Ans – B


6. Which of the following statement is not correct about development?
(A) Each phase of the development has hazard
(B) Development is not elided by stimulation
(C) Development is affected by cultural changes
(D) Each phase of the development has characteristic behavior
Ans – B


7. Five year old Raju is watching a storm from his window. A huge bolt of lightning is followed by a tremendous thunderclap and Raju jumps at the noise. This happens several more times. There is a brief lull and another lightning bolt. Raju jumps in response to bolt. Jumping of Raju is an example of learning theory of
(A) Classical conditioning
(B) Operant conditioning
(C) Trial and error
(D) None of these
Ans – A


8. Training in advance of normal maturation is generally
(A) Highly beneficial with respect to performance of the common skills
(B) Harmful from an overall point of view
(C) Beneficial from a long range point of view
(D) Beneficial or harmful depending on the method used in training
Ans – D


9. Which of the following statement is not appropriate to motivation as process?
(A) It causes a person to move towards a goal
(B) It satisfies the person’s biological needs
(C) It helps in achieving a psychological ambition
(D) It helps away from an unpleasant situation
Ans – D


10. Which of the following is an example of positive punishment?
(A) Redicule by friends
(B) Loss of time with friend
(C) Cease nagging
(D) All of these
Ans – A


11. The teachers should not use which of the following ways to change the attitudes of students?
(A) Coercive persuasion
(B) Repetition of idea or assertion
(C) Endorsement by an admired person
(D) Association of the massage with a good feeling
Ans – A


12. The temporary change in behavior due to continuous exposure to stimuli is called
(A) Habituation
(B) Learning
(C) Temporary learning
(D) Motivation
Ans – A


13. During 6 to 10 years children start taking interest in
(A) Religion
(B) Human body
(C) Sex
(D) School
Ans – D


14. Which of the following statements regarding achievement motives is true?
(A) Achievement motive is necessary for survival
(B) If the satisfaction of personal potentialities is emphasized the achievement motive may be classified as a growth motive
(C) If the stress is on competition among people, the achievement motive can be considered a social motive
(D) All of these
Ans – D


15. Some people says that whenever anger draws upon children, they go to play. Until they feel better which of the defense mechanisms is represented by this behavior?
(A) Projection
(B) Displacement
(C) Reaction formation
(D) Sublimation
Ans – B


16. Which theory believes that human mind is like an iceberg mostly hidden and has three level of consciousness?
(A) Trait theory
(B) Type theory
(C) Psychoanalytical theory
(D) Behaviorist theory
Ans – C


17. Which of the following behaviors is not a manifestation of emotional disturbance?
(A) Delinquency
(B) Bulling nature
(C) Truancy
(D) Autism
Ans – D


18. Adjustment means accommodating oneself to various circumstances in order to satisfy
(A) Others
(B) Motives
(C) Goals
(D) Needs
Ans – D


19. Which of the following is not a characteristic of mental retardation?
(A) IQ between 25 to 70
(B) Learning I a slow pace and unable to do the activities of daily routine
(C) Poor adaptation with the environment
(D) Poor interpersonal relations
Ans – D


20. A provision for education for the children with disabilities can be done through
(A) Inclusive education
(B) Mainstreaming
(C) Integration
(D) None of these
Ans – A


21. Child belongingness to weaker section means
(A) A child belonging to such parents whose annual income is low
(B) A child belonging to such parents who come under the disadvantaged group
(C) A child belonging to such parents who come under the category of below poverty line
(D) A child belonging to such parents whose annual income is lower than the minimum limit specified by the appropriate government
Ans – D


22. Which of the following is more important for keeping the good mental health of students?
(A) Provision for curricular activities
(B) Freedom of expression
(C) Variety of interest
(D) Teacher’s role and school environment
Ans – D


23. Which of the following statements is incorrect about action research?
(A) It is conducted by teachers and educational professionals
(B) It is conducted to solve a specific problem
(C) It is conducted to provide information for decision making at a broader level
(D) It is conducted to focus on the solutions of day to day problems at local level
Ans – C


24. The RTE Act, 2009 specifies that if the number of children admitted for first class to fifth class is above two hundred then the pupil- teacher ratio required is
(A) Thirty
(B) Forty
(C) Forty-five
(D) Fifty
Ans – B


25. The NCF 2005, under the heading ‘quality dimension’ gives more importance to
(A) Physical resources
(B) Qualified and motivated teachers
(C) Experiences designed for the child in terms of knowledge
(D) Experiences designed for the child and curriculum reform
Ans – D


26. Which of the following statement is not true about teaching?
(A) Teaching is modifiable
(B) Teaching is formal and informal
(C) Teaching is a science as well as art
(D) Teaching is instruction
Ans – D


27. Reducing stress and enhancing success in examination necessities
(A) A shift towards shorter examination
(B) Examination to be conducted at different stages of school education
(C) Annual and half yearly exams
(D) Setting up of different agencies for conducting entrance exams
Ans – A


28. The National Curriculum Framework 2005, suggests which of the following examination reforms?
(A) Class X examination optional
(B) State level exams to be conducted at different stages of school education
(C) Competitive entrance examination optional
(D) All of these
Ans – A


29. For primary school children, which of the following is better?
(A) Video simulation
(B) Demonstration
(C) Hands-on-experience
(D) All of these
Ans – C


30. The purpose of evaluation is
(A) To label children as slow learner and gifted children
(B) To identify children who need remediation
(C) To diagnose learning difficulties and problem areas
(D) To provide feedback on the extent to which we have been successfully in imparting education for a productive life
Ans – D


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!