You are here
Home > ebooks > Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions

Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions

Chapter Concept of Development and its Relationship with Learning

1. Which of the following is not the aspects of child development?
(1) Physical development
(2) Social development
(3) Cognitive development
(4) Maturity
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


2. Development can be described as growth in
(1) cognitive state
(2) physical state
(3) social state
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


3. Which of the following is not correct about meaning of development?
(1) It is a series of changes as a result of maturity
(2) It is a series of changes as a result of experience
(3) It is a mere progressive series of changes
(4) None of the above
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


4. Development sequence starts with …… and ends with ….. .
(1) ovum- sperm, zygote
(2) ovum – sperm, blastocyst
(3) blastocyst, zygote
(4) ovum – sperm, fertilisation
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


5. The feeling of shame and pride develops in …….. stage.
(1) infancy (2) childhood
(3) adolescence (4) adulthood
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


6. The major difference about the concept of development between JE Anderson and E Hurlock is that Anderson considers it as ……… and Hurlock considers it as ……… .
(1) growth and behavioural changes, processes for maturing an organism
(2) growth and behavioural changes, growth and changes relating to maturity
(3) growth and changes relating to maturity, processes for maturing an organism
(4) None of the above
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


7. Which of the given statement is partially correct about the characteristics of development?
(1) Each phase of development has its own variable
(2) Development is a process that is continuous, predictable and has individual differences
(3) Each phase of development is with its own characteristic behaviour
(4) Development is affected by cultural changes to a certain extent
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


8. Consider the statement about development in human beings
I. Upto adolescence. II. Upto adulthood. III. Throughout life. Which of the statement(s) given above is correct?
(1) Only I (2) Only II
(3) Only III (4) None of these
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


9. Consider the given statement(s)
I. Mental development states that sensation is a gateway of knowledge. II. Motor development accounts for the strength and speed. III. Change in the individual behaviour due to maturation is learning. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only I (2) Only II
(3) Only III (4) All of these
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


10. Choose the incorrect matching with the help of given codes
I. Physical development : nervous system and endocrine glands. II. Adolescence : love for exploration. III. Early childhood : sensitive language development period. Codes
(1) I is incorrect matching
(2) Both I, II are incorrect matching
(3) Both II, III are incorrect matching
(4) None of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


11. Early childhood period is
(1) sensitive to language development
(2) crucial for maturity level
(3) meant for learning through the forced behaviour
(4) is complex in terms of growth and development cognitively
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


12. The age group 6 to 11 years falls under
(1) early childhood (2) pre-natal age
(3) later childhood (4) None of these
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


13. Consider the following statement(s)
I. Physical health and mental abilities are influencer of emotional development. II. Fulfilling social expectations comes under social development. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only I (2) Only II
(3) Neither I nor II (4) Both I and II
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


14. In which of the following stages do children become active members of their peer group?
(1) Adolescence (2) Adulthood
(3) Early childhood (4) Childhood
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


15. Which of the following statements cannot be considered as a feature of ‘learning’?
(1) Learning is something that occurs as a result of certain experiences
(2) Study of behaviour is learning
(3) Unlearning is also a part of learning
(4) Learning is a process that mediates behaviour
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


16. Which of the following statements is not correct about development? (1) Each phase of the development has hazards
(2) Development is not aided by stimulation
(3) Development is affected by cultural changes
(4) Each phase of the development has characteristic behaviour
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


17. Which of the following development tasks is not appropriate to the late childhood?
(1) Learning physical skills necessary for ordinary games
(2) Achieving a masculine or feminine social role
(3) Achieving personal independence
(4) Learning to get along with age-mates
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


18. Which of the following statements is not true about development? (1) Development is the product of interaction
(2) Development follows an orderly sequence
(3) Development is individualised process
(4) Development proceeds from specific to general
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


19. The meaning of development is
(1) progressive series of changes
(2) progressive series of changes as a result of motivation
(3) progressive series of changes as a result of motivation and experience
(4) series of changes as a result of maturation and experience
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


20. The best method to study growth and development of the child is
(1) psychoanalytic method
(2) comparative method
(3) development method
(4) statistical method
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


21. What are the factors related to learner that affects the learning? (1) Physical and mental health of the learner
(2) Level of aspiration and achievement motivation
(3) Readiness and will power
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


22. Cognitive development means (1) development of intelligence
(2) development of child
(3) development of physical skills
(4) development of individual
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


23. Which of the following is most essential for learning? (1) Good percentage child relationship
(2) High intelligence
(3) Good school
(4) Desire to learn
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


24. Which of the following is not good for quality learning ? (1) Making notes (2) Extra reading
(3) Using guide books (4) Self study
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


25. Human development is divided into domains such as (1) physical, spiritual, cognitive and social
(2) physical, cognitive, emotional and social
(3) emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
(4) psychological, cognitive, emotional and physical
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


26. Development starts from (1) post-childhood stage (2) pre-natal stage
(3) the stage of infancy (4) pre-childhood stage
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


27. Adolescents may experience (1) feeling of fear about sins committed in childhood
(2) feeling of self-actualisation
(3) feeling of satiation about life
(4) anxiety and concern about themselves
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


28. Which is the incorrect way to support the language development? (1) Letting the child talk uninterruptedly on a topic
(2) Disapproving the use of their own language
(3) Supporting initiation taken by children
(4) Providing opportunities for using language
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


29. Naresh and Mukesh have same age group. They show quite difference in social and mental development. It is due to the following principle of development.
(1) Principle of modifiability
(2) Principle of definite and predictable pattern
(3) Principle of individuality
(4) Principle of uniform pattern
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


30. Development occurs in human being
(1) upto the end of adolescence period
(2) upto the end of childhood
(3) upto the starting of adulthood
(4) throughout the life
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


31. Which of the following principle of development is incorrect one?
(1) There are individual differences in development
(2) Development is the result of coincidences
(3) It is a continuous process
(4) It is predictable
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


32. For the language development of child it is important to (1) give them opportunities to express their thoughts
(2) activities should be organised for developing language skills
(3) give practice to writing, reading, speaking and listening
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


33. Human development is (1) quantitative
(2) qualitative
(3) unmeasurable to a certain extent
(4) Both
(1) and (2)
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


34. Learning is (1) a change in behaviour
(2) the result of experience or practice
(3) relatively permanent change in behaviour
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


35. Physical growth and development is called
(1) readiness (2) maturation
(3) mobility
(4) heredity
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


36. In child development (1) emphasis is on process
(2) emphasis is on the role of environment and experience
(3) it is study from conception to adolescence
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


37. Scope of study of child development is
(1) study of different stages of child development
(2) study of effects of environment on child development
(3) study of individual differences
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


38. Factors influencing the emotional development are (1) physical health (2) mental abilities
(3) fatigue (4) All of these
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


39. “Social development means acquisition of the ability to have in accordance with social exceptions”. This statement is of
(1) Hurlock (2) TP Nunn
(3) Mcdougall (4) Ross
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


40. For the development or formation of concept in the student, the teacher should
(1) follow simple to complex method of teaching
(2) provide opportunity to the student for ample experience
(3) provide opportunity to the student for transfer of formed concepts
(4) follow all the above activities
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


41. For the development of imagination
(1) sense organs should be trained
(2) story should be narrated
(3) attention should be paid on the development of creative tendencies
(4) All the above activities should be carried out
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


42. The most appropriate meaning of learning is
(1) acquisition of skills (2) inculcation of knowledge
(3) modification of behaviour
(4) personal adjustment
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


43. Which of the following is a correct sequence of human development? (1) Infancy, adolescence, childhood, adulthood
(2) Infancy, childhood, adolescence, adulthood
(3) Childhood, adolescence, adulthood, infancy
(4) Childhood, infancy, adolescence, adulthood
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


44. Which one of the following provides information about the roles and behaviours which are acceptable in a group, during early childhood period? (1) Siblings and teachers
(2) Teachers and peers
(3) Peers and parents
(4) Parents and siblings
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


45. Which of the following age groups falls under later childhood category? (1) 11 to 18 years
(2) 18 to 24 years
(3) 0 to 6 years
(4) 6 to 11 years
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


46. Which one of the following statements best sums up the relationship between development and learning? (1) Development is independent of learning
(2) Learning trails behind development
(3) Learning and development are synonymous terms
(4) Learning and development are inter-related in a complex manner
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


47. In middle childhood, speech is more ……. rather than ……… . (1) socialised, egocentric
(2) animistic, socialised
(3) mature, immature
(4) egocentric, socialised
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


48. The period of infancy is from (1) 0 to 2 years (2) 0 to 3 years
(3) 2 to 3 years (4) 0 to 1 years
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


49. Which of the following is a principle of development? (1) It is a discontinuous process
(2) All processes of development are not inter-connected
(3) It does not proceed at the same pace for all
(4) Development is always linear
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


50. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in (1) effectively catering to the different learning styles of learners
(2) identifying the social status of learners
(3) identifying the economic background of the learners
(4) rationalising why the learners ought to be taught
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


51. In which of the following conditions the social and emotional development of the child will occur in good manner? (1) When the child is considered important and his feelings are respected
(2) When the child is told to learn more and more
(3) When the child gets good marks in the class
(4) When the child is taught according to his intellectual level
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


52. Which of the following situations will help in the development of creativity?
(1) When there will be limited opportunities for learning
(2) When children are asked to learn answers
(3) When the solution of a problem is told to the student
(4) When children are given opportunities to learn on their own
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


53. Early childhood is …….. period for language development. (1) a not-so-significant (2) an unimportant
(3) a sensitive (4) a natural
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


54. The pace of development varies from one individual to another, but it follows …… pattern. (1) a toe-to-head
(2) a haphazard
(3) an unpredictable
(4) a sequential and orderly
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


55. Which one of the following is correct about development? (1) Development begins and ends at birth
(2) ‘Sociocultural context’ plays an important role in development
(3) Development is unidimensional
(4) Development is discrete
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


56. Which one of the following statements about development is correct? (1) Development occurs at a different rate among different individuals
(2) Development occurs at a very fast pace from birth till adolescence and then it stops
(3) Development proceeds from birth to adolescence in a forward manner and then it goes backwards
(4) Developmental changes go forward in a straight line
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


57. Which of the following is not related to principles of growth and development?
(1) Principle of continuity (2) Principle of classification
(3) Principle of integration
(4) Principle of individuality
Ans: (2)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


58. Area of physical development is ………… .
(1) nervous system (2) growth of muscles
(3) endocrine glands
(4) All of the above
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


59. In this stage, the children develop great love of exploring and wandering. (1) Infancy (2) Later childhood
(3) Adolescence (4) Maturity
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


60. “Sensation is a gateway of knowledge.” The statement is (1) Mental Development
(2) Physical Development
(3) Attention Development
(4) Language Development
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


61. By motor development we mean the development of …… in the use of arms and legs. (1) mind and spirit
(2) learning and education
(3) training and learning
(4) strength and speed
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


62. Change in behaviour due to maturation etc is also called learning. (1) No (2) Yes
(3) Undecided (4) Sometimes
Ans: (1)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


63. Which of the following is a sensitive period pertaining to language development?
(1) Middle childhood period (2) Adulthood
(3) Early childhood period
(4) Pre-natal period
Ans: (3)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


64. Which of the following statements about principles of development is incorrect?
(1) Development takes place due to a constant interaction between heredity and environment
(2) Development depends on maturation and learning
(3) Every child goes through stages of development, yet there are wide individual differences among children
(4) Development is a quantitative process which can be measured precisely
Ans: (4)
Child Development and Pedagogy Previous Paper based Chapterwise Questions


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!