You are here
Home > ebooks > Bihar Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers (in English) for BSSC and BPSC Exams

Bihar Objective GK General Knowledge Based on Previous Papers (in English) for BSSC and BPSC Exams

Chapter 1
ANCIENT HISTORY OF BIHAR

1 Pillar inscriptions in Lauriya Areraj give description in which language?
(a) Brahmi
(b) Prakrit
(c) Pali
(d) Both (a) and (b)
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


2 Gupta period coins have been found from
(a) Rajgir (b) Hajipur
(c) Sasaram (d) Munger
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


3 Asokan inscription have been obtained from which of the following place?
(a) Kumhrar
(b) Vaishali
(c) Lauriya Nandangarh
(d) All of the above
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


4 In which of the following books, region of Bihar have been called ‘Kikat’?
(a) Atharvaveda
(b) Rigveda
(c) Satpath Brahman
(d) Bhagwati Sutra
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


5 Which of the following is a non-religious source about the ancient history of Bihar?
(a) Gargi Samhita
(b) Abhidhamma Pitaka
(c) Rigveda
(d) Kalpsutra
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


6 Who among the following was a student of Nalanda University?
(a) Megasthenes
(b) Hiuen-Tsang
(c) Ibn Battuta
(d) Al-Biruni
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


7 The Great disciple of Buddha, Saripulter was born in
(a) Bihar (b) Tibet
(c) Gujarat (d) Srilanka
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


8 What was the name of the dynasty of Ajatshatru?
(a) Maurya
(b) Haryanka
(c) Nanda
(d) Gupta
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


9 Champa was the capital which is known as
(a) Bhagalpur
(b) Khagaria
(c) Munger
(d) Patliputra
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


10 Capital of Anga Mahajanpada was
(a) Vaishali (b) Rajgir
(c) Patliputra (d) Champa
Ans: (d)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


11 The capital of Vajji Sangh was
(a) Nalanda (b) Patliputra
(c) Vaishali (d) Munger
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


12 ‘Amrapali’ the famous dancer was related to which of the following city?
(a) Patliputra (b) Vaishali
(c) Mithila (d) Munger
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


13 Videha Kingdom has been mentioned in which of the following for the first time?
(a) Yajurveda
(b) Rigveda
(c) Vishnu Purana
(d) Arthashastra
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


14 Janaka was a king of which one of the following?
(a) Mithila (b) Vaishali
(c) Anga (d) Champa
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


15 What was the early capital of Magadh?
(a) Patliputra
(b) Vaishali
(c) Rajgriha (Girivraja)
(d) Champa
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


16 Where was Mahaveer Swami born?
(a) Kundagram (b) Patliputra
(c) Magadh (d) Vaishali
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


17 The salvation place of Mahavirji, the originator of Jain religion, is located at
(a) Maner
(b) Rajgir
(c) Pavapuri
(d) Jalan Fort
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


18 After the Mahaparinirvana of Lord Buddha, the first Buddhist Council was
(a) Rajgriha
(b) Gaya
(c) Patliputra
(d) Vaishali
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


19 ‘Sariputra’ the famous Buddhist was born at which place?
(a) Nalanda (b) Gaya
(c) Patliputra (d) Vaishali
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


20 The First Buddhist Council was held in Rajgriha under the Patronage of
(a) Chandragupta Maurya
(b) Asoka
(c) Ajatashatru
(d) Kanishka
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


21 The Third Buddhist Council was convented at
(a) Takshashila (b) Sarnath
(c) Bodh Gaya (d) Patliputra
Ans: (d)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


22 Which was the capital of Jarasandha?
(a) Madhepura (b) Banka
(c) Jamui (d) Rajgir
Ans: (d)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


23 Which ruler was the first to establish his capital at Patliputra?
(a) Ajatashatru
(b) Kalasoka
(c) Udayin
(d) Kanishka
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


24 Capital of Magadha Mahajanpada was
(a) Sasaram (b) Vaishali
(c) Rajgir (d) Nalanda
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


25 Who was the founder of Nanda dynasty in Bihar?
(a) Mahapadmananda
(b) Kakvarna
(c) Dhana Nanda
(d) Nagdashak
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


26 Which ruler of the Magadha was the contemporary of Alexander?
(a) Mahapadmananda
(b) Dhana Nanda
(c) Chandragupta Maurya
(d) Kushan
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


27 Which dynasty ruled Magadha after the Nanda dynasty?
(a) Maurya
(b) Shunga
(c) Gupta
(d) Kushana
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


28 Kautilya, the great thinker was a political advisor of which Magadha ruler?
(a) Dhana Nanda
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Chandragupta Maurya
Ans: (d)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


29 First foreign traveller to visit Bihar was
(a) Megasthenes
(b) Fa-Hien
(c) Hiuen Tsang
(d) I-Tsing
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


30 Which source has description about administration in Patliputra?
(a) Divyadan
(b) Arthashashtra
(c) Indica
(d) Inscription of Asoka
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


31 ‘Mauryan administration in Patliputra was run by 30 citizens which was divided into 6 committees’. Who made this statement?
(a) Megasthenes
(b) Kautilya
(c) Nagarjuna
(d) Vasubandhu
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


32 In which of the rock edict Asoka mentioned about the Kalinga war?
(a) XIII (b) XII
(c) XI (d) X
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


33 Important evidence ofMaurya period have been found at which place?
(a) Sasaram
(b) Rajgir
(c) Kumhrar
(d) Champa
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


34 Who was the last ruler of Maurya Empire in Bihar?
(a) Brihadratha
(b) Pushyamitra
(c) Vasumitra
(d) Agnimitra
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


35 According to Gargi Samhita, Yavans invaded Patliputra in whose reign?
(a) Pushyamitra Shunga
(b) Asoka
(c) Chandragupta Maurya
(d) Vikramaditya
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


36 Who was the founder of Nalanda University?
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kumargupta-I
(c) Dharampal
(d) Pushyamitra
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


37 Who destroyedNalandaUniversity in Bihar?
(a) Kutubuddin Aibak
(b) Bakhtiyar Khalji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq
(d) Alauddin Khalji
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


38 Who among the following had defeated Hunas?
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Skandagupta
(d) Ramagupta
Ans: (c)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


39 Aryabhatta, the great astrologer was related to which place?
(a) Vaishali
(b) Patliputra
(c) Odanpuri
(d) Nalanda
Ans: (b)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


40 When was Patliputra was established
(a) 455 BC
(b) 555 BC
(c) 355 BC
(d) 255 BC
Ans: (a)
Bihar GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!