You are here
Home > ebooks > Bihar BTET English Language Previous Question Papers

Bihar BTET English Language Previous Question Papers

Bihar BTET English Language Previous Question Papers

1. Remedial teaching is a part of
(a) formative assessment (b) summative assessment
(c) class test (d) All of the above
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


2. Complete the following by selective correct alternative Feedback is
(a) an independent activity
(b) part of the teaching process
(c) the end of a teaching process
(d) a useless activity
Ans : (b)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


3. Choose the correct word for the following sentence Fill in the blanks with …………. words.
(a) apropriate (b) appropriate
(c) approprite (d) approprit
Ans : (b)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


4. This is the cat ………… I saw.
(a) whom (b) who (c) what (d) that
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


5. Give one word for the following group of words selecting from the given alternatives One who knows everything
(a) Omnific (b) Omnipotent
(c) Omniscient (d) Omnipresent
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


6. The two areas of CCE are
(a) scholastic and curricular
(b) scholastic and co-scholastic
(c) curricular and situational
(d) situational and functional
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


7. Choose the correct answer. What does a text book not provide?
(a) A syllabus for the course
(b) Sets of visuals activities, readings
(c) Basis of assessing students learning
(d) Sum of all experiences to be given at a particular age
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


8. To learn a new language the children should increase their
(a) physical power (b) word power
(c) thinking power (d) analytical power
Ans : (b)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


9. Using songs, rhymes and games in classrooms would help the child to
(a) overcome shyness
(b) develop confidence and interest
(c) motivate to speak
(d) All of the above
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


10. ‘Comprehensive’ in CCE implies that
(a) all the aspects of a child’s personality have to be observed
(b) scholastic aspects of a child’s personality have to be observed
(c) non-scholastic aspects of a child’s personality have to be observed
(d) students should be assessed regularly
Ans : (a)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


11. In the process of teaching and learning, the text book is a
(a) resource book (b) instrument/tool
(c) syllabus (d) All of these
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


12. The primary skill of learning language are
(a) listening and writing
(b) reading and writing
(c) speaking and reading
(d) listening and speaking
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


13. The two components of language are
(a) grammar and situation
(b) words and situation
(c) grammar and vocabulary
(d) vocabulary and information
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


14. ‘Continuous’ in CCE refers to
(a) regularity in assessment
(b) constructive feed back
(c) frequency of tasks
(d) All of the above
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


15. One of these is used for both male and femal
(a) Parent (b) Mother (c) Father (d) Actor
Ans : (a)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


16. Used for keeping light meal is called
(a) light box (b) wooden box
(c) tiffin box (d) tool box
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


17. According to NCF 2005, Evaluation should be taken as a
(a) hurdle/obstacle (b) burden
(c) meaning product (d) meaningful process
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


18. A teacher as per NCF 2005 is a
(a) boss (b) leader (c) facilitator (d) friend
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


19. The synonyms of ‘Barbarians’ is
(a) Wild (b) Clever (c) Bold (d) Damage
Ans : (a)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


20. I have not slept ………….. yesterday.
(a) from (b) since (c) for (d) do
Ans : (b)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


21. Choose the correct alternative which best completes the sentence. Children can be encouraged to learn a new language………….
(a) by pointing out their mistakes
(b) by correcting their mistakes
(c) by providing ample opportunities for using the language
(d) by teaching International phonetic alphabet
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


22. Persons working together in an office are called
(a) frieds (b) companions
(c) colleagues (d) All of these
Ans : (c)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


23. He is slow ………….. he is sure.
(a) nor (b) also (c) and (d) but
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


Directions (Q. Nos. 24-30) : Read the following unseen passage and answer the questions.
(i) The chief means of communication than humans have words. No animals are able to communicate with words, of course but many animals are able to communicate with one another. (ii) Many animals communicate by making certain kinds of noises. When a horse, for example, neighs or paws the ground, it means something to other horses. A hen give a warning noise to her chicks when danger is present. (iii) Dogs communicate in a variety of ways : they bark, growl, snarl, whine and howl. They bare their teeth or lift a paw. Other dogs understand these sounds and movements. (iv) Bees have a fantastic ability to communicate. When they return to the hive, they do a dance that tell the other bees what kind of flowers they have found how far away they were, the direction to go and so on.
(v) Birds, as well all know, have bird songs. And they are able to communicate in this way. In fact there are ‘dialects’ in bird songs. The song of the same kind of bird is slightly different in Switzerland than it is in England and it even varies in different parts of the country. (vi) Many people believe that their pet dog can understand human language. Actually, what dogs learn is what certain tones of voice mean, not the actual words. An interesting thing is that domestic animals, such as cats and dogs, have learned how to communicate with their masters. They beg for food, or mew until a door is opened. But wild animals do not seem able to express their desires, such as begging for food from each other. (vii) But even when animals do communicate, the most they can express is feelings and intentions. They cannot have a conversation. 24. Animals language can express………….only.
(a) ideas (b) dreams (c) opinion (d) feelings
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


25. Human beings communicate through
(a) noises (b) gestures (c) songs (d) words
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


26. Bees communicate by their
(a) songs (b) dance (c) voice (d) gestures
Ans : (b)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


27. The number of ways in which dogs communicate are
(a) two (b) three (c) four (d) five
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


28. Wild animals cannot
(a) run (b) move (c) feel (d) communicate
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


29. Find the word from the passage which mean the same as splendid
(a) chief (b) variety (c) interesting (d) fantastic
Ans : (d)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


30. Pet dogs understand the………..of human beings.
(a) tones of voice (b) language
(c) facial expressions (d) movements
Ans : (a)
Bihar BTET English Language Previous Question Papers


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!