You are here
Home > ebooks > 2200+ MCQ Question Bank (GK General Knowledge) Based on Previous Papers (in English)||| for all competitive exams

2200+ MCQ Question Bank (GK General Knowledge) Based on Previous Papers (in English)||| for all competitive exams

Ancient India

1. Which area of India was known as Avantika in ancient times ?
(a) Avadh (b) Ruhelkhand
(c) Bundelkhand (d) Malwa
Ans: (d)


2. Banabhatta was the court poet of which emperor ?
(a) Vikramaditya
(b) Kumaragupta
(c) Harshavardhana
(d) Kanishka
Ans: (c)


3. The great silk-route to the Indians was opened by :
(a) Kanishka (b) Ashoka
(c) Harsha (d) Fa-Hien
Ans: (a)


4. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?
(a) Kanishka
(b) Vikramaditya
(c) Samudra Gupta
(d) Asoka
Ans: (a)


5. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated ?
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Hinduism (d) Christianity
Ans: (a)


6. In Tamil literature the glorious books ‘Shilppadikaram and Manimekhalai’ are related to
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Hindusim (d) Christianity
Ans: (b)


7. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development ?
(a) The Pottery (b) Seals
(c) The boats (d) The houses
Ans: (b)


8. Who amongst the following also had the name ‘Devanama Piyadassi’?
(a) Mauryan King Ashoka
(b) Mauryan King Chandra-gupta Maurya
(c) Gautam Buddha
(d) Bhagwan Mahavira
Ans: (a)


9. The words “Satyameva Jayate” in the State Emblem of India were taken from
(a) Upanishads (b) Sama Veda
(c) Rig Veda (d) Ramayana
Ans: (a)


10. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites ?
(a) Drains and well
(b) Fort
(c) Reservoirs
(d) Temple with Shikhar
Ans: (d)


11. The title ‘Indian Napolean’ has been attached to
(a) Chandra Gupta Maurya
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-I
(d) Harshavardhana
Ans: (b)


12. With whom is ‘Junagarh Rock Inscription’ associated ?
(a) Rudradaman
(b) Bimbisara
(c) Chandragupta II
(d) Gautamiputra Satakarni
Ans: (a)


13. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?
(a) Lothal (b) Kalibangan
(c) Harappa (d) Mohenjo Daro
Ans: (a)


14. Harshavardhana organised his religious assembly at
(a) Mathura (b) Prayag
(c) Varanasi (d) Tamralipt
Ans: (b)


15. Who was the first known Gupta ruler ?
(a) Sri Gupta
(b) Chandragupta I
(c) Ghatotkacha
(d) Kumaragupta I
Ans: (a)


16. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature?
(a) Dhammapada
(b) Vedas
(c) Meghadutam
(d) Dighanikaya
Ans: (c)


17. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were
(a) Merchants and Priests
(b) Moneylenders and Slaves
(c) Warriors and Traders
(d) Women and Sudras
Ans: (d)


18. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha’s life ?
(a) Birth
(b) Great departure
(c) Enlightenment
(d) Mahaparinirvan
Ans: (a)


19. ‘Buddha’ means
(a) The Enlightened one
(b) The Religious Preacher
(c) The Genius
(d) The Powerful
Ans: (a)


20. Name the capital of the Pallavas
(a) Kanchi
(b) Vatapi
(c) Trichnapalli
(d) Mahabalipuram
Ans: (a)


21. In Mauryan dynasty Kalinga war took place in the year—
(a) 260 BC (b) 261 BC
(c) 126 BC (d) 232 BC
Ans: (b)


22. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?
(a) Banabhatta
(b) Harshavardhana
(c) Baskaravardhana
(d) Bindusara
Ans: (a)


23. Who started the Saka Era and when ?
(a) Kadphises in 58 BC
(b) Rudradaman I in AD 78
(c) Vikramaditya in 58 BC
(d) Kanishka in AD 78
Ans: (d)


24. Harshvardhana was defeated by
(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka
Ans: (b)


25. The ‘Kannauj assembly’ organised by Harsha was held in honour of
(a) Fa-Hien
(b) Itsing
(c) Hieun-Tsang
(d) Megasthenes
Ans: (c)


26. Where did Lord Budha breathe his last ?
(a) Bodh Gaye (b) Sarnath
(c) Kushinagar (d) Varanasi
Ans: (c)


27. Hiuen Tsang visited India during the reign of
(a) Chandragupta I
(b) Chandragupta II
(c) Harshavardhana
(d) Rudradaman
Ans: (c)


28. Alexander and Porus fought a battle at
(a) Hydaspes (b) Jhelum
(c) Panipat (d) Tarain
Ans: (a)


29. After Alexander’s death the Eastern part of his empire came under
(a) Seleucus Nicator
(b) Menander
(c) Rudradaman
(d) Kanishka
Ans: (a)


30. Gautama Buddha was born at
(a) Kusinagar (b) Sarnath
(c) Bodh Gaya (d) Lumbini
Ans: (d)


31. The paintings of Ajanta depict the stories of
(a) Ramayana (b) Mahabharta
(c) Jataka (d) Panchatantra
Ans: (c)


32. Who is called as the ‘Second Ashoka’?
(a) Samudra Gupta
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Kanishka
(d) Harshavardhana
Ans: (c)


33. Mahabalipuram is an important city that reveals the interest in arts of
(a) Pallavas (b) Cheras
(c) Pandyas (d) Chalukyas
Ans: (a)


34. The Hoyasala’s capital was
(a) Warangal
(b) Devagiri
(c) Dwarasamudra
(d) Krishnagiri
Ans: (c)


35. Where is the Lingaraja Temple located ?
(a) Madurai
(b) Tiruchendur
(c) Bhubaneswar
(d) Ujjain
Ans: (c)


36. The origins of Indian music could be traced to
(a) Rigvedic Samhita
(b) Yajurvedic Samhita
(c) Samavedic Samhita
(d) Atharvavedic Samhita
Ans: (c)


37. Which Rashtrakuta ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?
(a) Dantidurga
(b) Amoghvarsha – I
(c) Krishan-I
(d) Vatsraja
Ans: (c)


38. Taxila was a famous site of
(a) Early Vedic art
(b) Mauryan art
(c) Gandhara art
(d) Gupta art
Ans: (c)


39. The Harappans were the earliest people to produce
(a) Seals
(b) Bronze implements
(c) Cotton
(d) Barely
Ans: (c)


40. Greek-Roman Art has found a place in
(a) Ellora (b) Gandhara
(c) Kalinga (d) Buddhist Art.
Ans: (d)


41. The Rashtrakuta kingdom was founded by
(a) Dandi Durga (Danti Durga)
(b) Amoghavarsha
(c) Govinda III
(d) Indra III
Ans: (a)


42. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore ?
(a) Aditya Chola
(b) Raja Raja Chola
(c) Rajendra Chola
(d) Karikala Chola
Ans: (b)


43. The official court language of the Guptas was
(a) Pali (b) Prakrit
(c) Hindi (d) Sanskrit
Ans: (d)


44. The capital of Kanishka was :
(a) Purushapura (b) Benares
(c) Allahabad (d) Sarnath
Ans: (a)


45. The Pallavas ruled from
(a) Kanchipuram
(b) Madurai
(c) Tanjore
(d) Tiruchendur
Ans: (a)


46. Which ruler murdered his father, Bimbisara to ascend the throne ?
(a) Ashoka (b) Ajatasatru
(c) Kanishka (d) Simukha
Ans: (b)


47. Alexander and the army of Porus camped on the opposite banks of this river
(a) Ravi (b) Jhelum
(c) Sutlej (d) Chenab
Ans: (b)


48. The famous Kailasa temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the
(a) Cholas (b) Kadambas
(c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)


49. Which of the following materials was mainly used in the manufacture of Harappan seals?
(a) Terracota (b) Bronze
(c) Copper (d) Iron
Ans: (a)


50. Both Jainism and Buddhism had no faith in
(a) yajnas (b) salvation
(c) caste system (d) rituals
Ans: (*)


Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!