You are here
Home > ebooks > 2100+ MCQs – Objective History Modern India (Topicwise Previous Papers) for UPSC & State PSC Exams

2100+ MCQs – Objective History Modern India (Topicwise Previous Papers) for UPSC & State PSC Exams

01. DECLINE OF MUGHAL EMPIRE AND ADVENT OF EUROPEAN COMPANY (History Modern India Topicwise Previous Papers)

Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q1. Who used Hooghly as a base for piracy in the Bay of Bengal?
(a) The Dutch
(b) The French
(c) The Portuguese
(d) None of the above/More than one of the above
Ans: (c)
BPSC (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q2. Dutch East India Company established its factory at Patna in which year?
(a) 1601 (b) 1632
(c) 1774 (d) 1651
Ans: (b)
BPSC (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q3. Match List-I which contains the names of European Companies with List-II which contains the names of their settlements in India and select the correct answer from the codes given below: List-I List-II
A. Dutch 1. Goa
B. English 2. Pulicat
C. Portuguese 3. Hooghly
D. French 4. Chinsura A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)
Himachal Pradesh PCS Pre Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q4. About Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar, it was said that his empire extended from
(a) Chandni chowk to Palam
(b) Delhi to Bihar
(c) Peshawar to Bihar
(d) Peshawar to Varanasi
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: (e)
64th BPSC (Pre) Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q5. Who adorned Ram Mohan Roy with the title of ‘Raja’?
(a) Aurangzeb
(b) Robert Clive
(c) Mahatma Gandhi
(d) Mughal Emperor Akbar II
Ans: (d)
MPPSC (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q6. Who among the following Mughal Kings had sent Raja Ram Mohan Roy as his envoy to London?
(a) Alamgir II (b) Shal Alam II
(c) Akbar II (d) Bahadur Shah II
Ans: (c)
BPSC (Pre) GS MPPSC (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q7. The first historian who propounded the theory of ‘jagir crisis’ responsible for the decline of Mughal Empire was-
(a) Irfan Habib (b) J.F. Richards
(c) W.H. Moreland (d) Satish Chandra
Ans: (d)
UP UDA/LDA Spl. (Pre) Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q8. Which one of the following Statements is not correct about Bahadur Shah Zafar?
(a) He was an emperor without empire.
(b) Ibrahim Zauq and Asad Ullah Khan Ghalib were his poetry teachers.
(c) Hasan Askari was his spiritual guide.
(d) He received less than one lakh rupees as pension from East India Company.
Ans: (d)
UPPCS (Mains) GS Ist Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q9. With reference to Pondicherry (now Puducherry) consider the following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French
3. The English never occupied Pondicherry Which of the following statements given above is/are correct:
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
UPPCS (Pre) GS IAS (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q10. The well-known Urdu poet Mirza Ghalib was the original resident of-
(a) Agra (b) Delhi (c) Lahore (d) Lucknow
Ans: (a)
UP Lower (Pre) GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q11. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Battle of Buxar – Mir Zafar vs Clive
(b) Battle of Wandiwash – French vs East India Company
(c) Battle of Chillianwala – Dalhousie vs Marathas
(d) Battle of Kharda Nizam vs East India Company
Ans: (b)
IAS Pre GS Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q12. The following items consist of two statements: One labelled as the Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below: Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital. Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the north-west frontier.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true IAS (Pre) GS 2003
Ans: (b)
Paper
Objective History of Modern India Question Bank for UPSC & State PSCs


Q13. Which one of the following is correctly matched?
(a) First Anglo-Mysore War : Hyder Ali was defeated
(b) Second Anglo-Mysore War : Hyder Ali defeated the British
(c) Third Anglo-Mysore War : Tipu Sultan won the battle and did not gave his land to the British
(d) Fourth Anglo-Mysore War : Tipu was defeated and was killed in the thick of battle
Ans: (d)
UPPCS (Pre) GS Paper

Leave a Reply

Top
error: Content is protected !!