You are here
Home > Books > State PSC > BIHAR BPSC BSSC > Reasoning – BIHAR BPSC – Important For Clerk, DEO, Patwari, Gram Sachiv, Panchayat Secretary, Group D, forest guard etc

Reasoning – BIHAR BPSC – Important For Clerk, DEO, Patwari, Gram Sachiv, Panchayat Secretary, Group D, forest guard etc

Lesson – Word Formation

Q1. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONVERSATION

(1) NATION
(2) VERSION
(3) STATION
(4) REASON

Ans: (3)

Q2. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CHEMOTHERAPY

(1) MOTHER
(2) THERAPY
(3) PANTHER
(4) REMOTE

Ans: (3)

Q3. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ADMINSTRATION

(1) Mind
(2) Ration
(3) Minister
(4) Station

Ans: (3)

Q4. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INFRASTRUCTURE

(1) NATURE
(2) CHARTER
(3) FRACTURE
(4) RESTRAIN

Ans: (2)

Q5. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
AUTOGRAPHS

(1) GRAPH
(2) TROUGH
(3) PATHOS
(4) GREAT

Ans: (4)

Q6. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
LIBERATIONIST

(1) LIBERAL
(2) RELATION
(3) SERIAL
(4) BITTERN

Ans: (1)

Q7. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
APPROXIMATELY

(1) APEX
(2) APPRISE
(3) APPROXIMATE
(4) APRIL

Ans: (2)

Q8. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PROSPECTIVE

(1) PEPTIC
(2) PEPPER
(3) VECTOR
(4) RESET

Ans: (2)

Q9. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PHOTOSYNTHETIC

(1) THOSE
(2) SCENT
(3) PRONE
(4) COTTON

Ans: (3)

Q10. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
NECESSARY

(1) NICE
(2) ESSAY
(3) EASY
(4) RACE

Ans: (1)

Q11. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
EFFICIENT

(1) EFFACE
(2) FEINT
(3) FENCE
(4) NICE

Ans: (1)

Q12. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONSTRUCTION

(1) NOTION
(2) CAUTION
(3) COINS
(4) SUCTION

Ans: (2)

Q13. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
GERMINATION

(1) ORNAMENT
(2) TERMINAL
(3) IGNITE
(4) GERMAN

Ans: (2)

Q14. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PERSONIFICATION

(1) FICTION
(2) CAPTION
(3) NOTIONS
(4) FASHION

Ans: (4)

Q15. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ADMINISTRATION

(1) STATION
(2) TRADITION
(3) MINISTER
(4) RATION

Ans: (3)

Q16. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
JUXTAPOSITION

(1) TAXI
(2) TOXIC
(3) SPOT
(4) POST

Ans: (2)

Q17. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
BLANDISHMENT

(1) BOARD
(2) METAL
(3) SHAPE
(4) CRASH

Ans: (2)

Q18. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PRESIDENTIAL

(1) SLEEP
(2) DENTAL
(3) ARDENT
(4) DIGITAL

Ans: (4)

Q19. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PREMONITION

(1) ACTION
(2) NATION
(3) MONITOR
(4) REMOVE

Ans: (3)

Q20. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
RECOMMENDATION

(1) MEDIATE
(2) MEDICINE
(3) COMMUNICATE
(4) REMINDER

Ans: (1)

Q21. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PHILANTHROPIST

(1) FIST
(2) LARK
(3) HYPOCRISY
(4) PISTON

Ans: (4)

Q22. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ENCYCLOPEDIA

(1) CYCLE
(2) PENCIL
(3) YOKE
(4) DIAL

Ans: (3)

Q23. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
OUTRAGEOUS

(1) GREAT
(2) OUTAGE
(3) SURAT
(4) GREGARIOUS

Ans: (4)

Q24. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ALTERNATIVES

(1) TELEVISION
(2) RENOVATE
(3) RESPITE
(4) TRAINS

Ans: (4)

Q25. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ARCHITECTURE

(1) LECTURE
(2) UREA
(3) CHILDREN
(4) TENT

Ans: (2)

Q26. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REVOLUTIONARY

(1) REVOLT
(2) TRAIL
(3) VOCATION
(4) VOLUNTARY

Ans: (3)

Q27. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INTERNATIONAL

(1) ALONE
(2) NOTE
(3) LATER
(4) RADIO

Ans: (4)

Q28. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
DISSEMINATION

(1) INDIA
(2) MENTION
(3) NATIONS
(4) ACTION

Ans: (4)

Q29. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
AGRICULTURE

(1) IRATE
(2) GREAT
(3) LATE
(4) CLIMATE

Ans: (4)

Q30. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INDETERMINATE

(1) DETERMINE
(2) RETINUE
(3) REMINDER
(4) RETINA

Ans: (2)

Q31. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
IMPASSIONABLE

(1) IMPASSABLE
(2) IMPOSSIBLE
(3) IMPASSIVE
(4) IMPASSION

Ans: (3)

Q32. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PERMANENT

(1) REMNANT
(2) TRAMP
(3) MENTOR
(4) AMPERE

Ans: (3)

Q33. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ORGANISATION

(1) STRONG
(2) ORANGE
(3) NOTION
(4) GROAN

Ans: (2)

Q34. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
LEDMENTNOWGEACK

(1) KNOWLEDGE
(2) GENTLE
(3) AGENCY
(4) LODGE

Ans: (3)

Q35. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
EXAMINATION

(1) EXAMINE
(2) NATION
(3) NOTE
(4) TONE

Ans: (1)

Q36. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
RAPPROCHEMENT

(1) REPRESENT
(2) REPROACH
(3) PHANTOM
(4) CEMENT

Ans: (1)

Q37. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INTEGRAL

(1) ENTREATY
(2) TRIANGLE
(3) RELATING
(4) ALERTING

Ans: (1)

Q38. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
THERMOLYSIS

(1) SISTER
(2) LOTUS
(3) LORIS
(4) THESIS

Ans: (2)

Q39. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REHABILITATION

(1) RELATION
(2) BRITTLE
(3) BRITAIN
(4) BROACH

Ans: (4)

Q40. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
DETERMINATION

(1) DETENTION
(2) DESTINATION
(3) TERMINATE
(4) DOMINATE

Ans: (2)

Q41. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REFORMATION

(1) REFRAIN
(2) MOTION
(3) REFRACT
(4) FORMAT

Ans: (3)

Q42. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONCENTRATION

(1) CONCERN
(2) NATION
(3) TRAIN
(4) CENTRE

Ans: (4)

Q43. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
MISFORTUNE

(1) FORT
(2) TURN
(3) SOFT
(4) ROAM

Ans: (4)

Q44. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
COMPREHENSION

(1) COMPRISE
(2) PENSION
(3) ONION
(4) PREACH

Ans: (4)

Q45. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ESTRANGE

(1) GENERATE
(2) SERGEANT
(3) REAGENTS
(4) GREAT

Ans: (1)

Q46. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REPUBLICAN

(1) CLIP
(2) PURE
(3) ANKLE
(4) BANE

Ans: (3)

Q47. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
STCTRUIONMISCON

(1) STRICT
(2) CONSTRUCTION
(3) STATION
(4) MOTION

Ans: (3)

Q48. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CATERING

(1) ARGENTIC
(2) CREATING
(3) RETIRING
(4) REACTING

Ans: (3)

Q49. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
IRREGULARITIES

(1) REGULAR
(2) TIRED
(3) TRAILER
(4) IRRIGATE

Ans: (2)

Lesson – Syllogism

Q50. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All teachers are experienced.
(b) Some teachers are spinsters.
Conclusions :
I. Some experienced are spinsters.
II. Some spinsters are experienced.

(1) Only conclusioin II follows
(2) Either conclusion I or II follows
(3) Both conclusion I and II follow
(4) Only conclusion I follows

Ans: (3)

Q51. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All benches are table.
(b) No table is chair.
Conclusion :
I. All benches are chiars
II. All tables are benches
III. No tables are benches
IV. No benches are chairs

(1) Only conclusion II follows
(2) Only conclusion III follows
(3) Only conclusion IV follows
(4) Only conclusion I follows

Ans: (3)

Q52. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All buses are houses.
(b) Some houses are lakes.
Conclusions :
I. Some buses are lakes.
II. Some lakes are buses.
III. Some lakes are houses.
IV. Some houses are buses.

(1) All Conclusions follow.
(2) Only Conclusions II and III follow.
(3) Only Conclusions I and II follow.
(4) Only Conclusions III and IV follow.

Ans: (4)

Q53. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No mobile is a watch.
(b) All watches are calculators.
Conclusions :
I. No calculator is a mobile.
II. Some calculators are mobiles.

(1) Neither Conclusion I nor II follows
(2) Only Conclusion I follows.
(3) Only Conclusion II follows.
(4) Either Conclusion I or II follows.

Ans: (4)

Q54. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All pens are papers.
(b) No eraser is a paper.
Conclusions :
I. No eraser is a pen.
II. Some papers are pens.

(1) Both Conclusions I and II follow.
(2) Only Conclusion I follows.
(3) Only Conclusion II follows.
(4) Neither Conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q55. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some buses are four wheelers.
(b) All four wheelers are vans.
Conclusions :
I. Some vans are buses.
II. Some buses arc vans.

(1) Either conclusion I or II follows
(2) Both conclusions I and II follow
(3) Only conclusion I follows s
(4) Only conclusion II follows

Ans: (2)

Q56. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All peacocks are lions.
(b) Some tigers are peacocks.
Conclusions :
I. Some lions are not tigers.
II. All tigers are lions.
III. Some tigers are lions.
IV. All peacocks are tigers.

(1) Only conclusion III follows
(2) Only conclusion IV follows
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (1)

Q57. Two statements are given followed by two conclusions (I) and
(II). You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
Indicate your answer.
Statements :
All fruits are sweet.
All sweet things are not good for health.
Conclusions :
(I) All fruits are not good for health.
(II) Some fruits are not good for health.

(1) Only (I) follows
(2) Only (II) follows
(3) Neither (I) nor (II) follows
(4) Both (I) and (II) follow

Ans: (4)

Q58. Two statements are given followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
Indicate your answer.
Statements :
(a) Blue is Black and some Black is red.
(b) All red is Green but not Yellow Conclusions:
I. Some Blue is Green.
II. No Black is Yellow.
III. Some Black is not Yellow.
IV. No Black is Green.

(1) Only I and II follow
(2) Only II and IV follow
(3) Only I and III follow
(4) Only I, II and IV follow

Ans: (1)

Q59. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some peons are poor.
X is poor.
Conclusions :
I. X is a peon.
II. X has a large family.

(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Both I & II follow
(4) Neither I nor II follows

Ans: (4)

Q60. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All books are novels.
(b) Some novels are poems.
Conclusions :
(I) Some books are poems.
(II) Some poems are novels.

(1) Only conclusion (II) follows
(2) Neither conclusion (I) nor (II) follows
(3) Both conclusions (I) and (II) follow
(4) Only conclusion (I) follows

Ans: (1)

Q61. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some food are sweet.
Some food are sour.
Conclusions :
(I) All food are either sweet or sour.
(II) Some sweets are sour.

(1) Only Conclusion (I) follows
(2) Only Conclusion (II) follows
(3) Both Conclusions (I) and (II) follow
(4) Neither Conclusion (I) nor (II) follows

Ans: (4)

Q62. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Q69- Statements:
(a) All children are students.
(b) All students are players.
Conclusions :
I. All cricketers are students.
II. All children are players.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Both conclusions I and II follow.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (2)

Q63. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements:
All students are boys.
No boy is dull.
Conclusions :
I. There are no girls in the class.
II. No student is dull.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Ans: (2)

Q64. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All men are bachelors.
(b) Some bachelors are teachers.
(c) Some teachers are spiritual.
Conclusions :
I. All men are spiritual.
II. Some teachers are spiritual.
III. Some men are spiritual.
IV. All teachers are spiritual.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Only conclusion III follows.
(4) Only conclusion IV follows.

Ans: (2)

Q65. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No girl is a parrot.
(b) Sowmya is a girl.
Conclusions :
I. Sowmya is not a parrot.
II. All girls are not Sowmya.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Either conclusion I or II follows
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (1)

Q66. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Most players are men.
(b) Some men are singers.
Conclusions :
1. Some singers are men.
II. Some players are singers.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows.
(3) Neither conclusion I or II follows
(4) Both conclusions I and II follow

Ans: (1)

Q67. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some stones are gold.
(b) Some gold are banks.
Conclusions :
I. Some banks are stones.
II. Some gold are stones.
III. No stone is bank.
IV. Some banks are gold.

(1) Only conclusions II and III follow
(2) Only conclusions II and IV follow
(3) Only conclusions I and IV follow
(4) Only either conclusion III or IV and I follow

Ans: (2)

Q68. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No flower is a pot.
(b) No pot is a garden.
Conclusions :
I. No flower is a garden.
II. All gardens are pots.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (4)

Q69. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some books are mobiles.
(b) Some calculators are mobiles.
Conclusions :
I. Some mobiles are calculators.
II. Some mobiles are books.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (3)

Q70. Two statements are given followed by two Conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusion can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.
Statements :
All pens are pencils.
No pencil is an eraser.
Conclusions :
I. No eraser is a pen.
II. No pen is an eraser.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Ans: (3)

Q71. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement I : Ankit is a singer.
II : All the singers are fat.
Conclusions :
I. Ankit is fat.
II. All fat men are singers.
III. Fat men are not singers.
IV. Ankit is not fat.

(1) Only Conclusion I follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Only Conclusion III follows.
(4) Only Conclusion IV follows.

Ans: (1)

Q72. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some cats are dogs.
II. No dog is a toy.
Conclusions :
I. Some dogs are cats.
II. Some toys are cats.
III. Some cats are not toys.
IV: All toys are cats.

(1) Only Conclusions I and III follow
(2) Only Conclusions II and III follow
(3) Only Conclusions I and II follow
(4) Only Conclusion I follows

Ans: (1)

Q73. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. Some years are decades.
b. All centuries are decades.
Conclusions :
I. Some centuries are years.
II. Some decades are years.
III. No century is a year.

(1) Only conclusion II follows
(2) Only conclusions I and II follow
(3) Only conclusions I and III follow
(4) Only conclusion I follows

Ans: (*)

Q74. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some ladies are beautiful.
Some beautifuls are honest.
All honest are sensitives.
Conclusion 1 : Some sensitives are beautifuls.
Conclusion 2 : Some honest are ladies.
Conclusion 3 : Some sensitives are ladies.

(1) None of the Conclusion follows.
(2) Only Conclusion 1 follows.
(3) Only Conclusions 1 and 2 follow.
(4) All Conclusions follow.

Ans: (2)

Q75. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. All metals are silver.
b. All silver are diamond.
c. Some diamonds are gold.
d. Some gold are marbles.
Conclusions :
I. Some gold are metals.
II. All metals are diamond.
III. Some silver are marble.
IV. Some gold are silver.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Only conclusion III follows.
(4) Only conclusion IV follows.

Ans: (2)

Q76. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. All apples are bananas.
b. All bananas are sweet.
Conclusions :
I. Some apples are sweet.
II. Some bananas are apples.

(1) Conclusion I follows.
(2) Conclusion II follows.
(3) Either conclusion I or II follows.
(4) Both conclusions I and II follow.

Ans: (4)

Q77. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some birds are clouds.
II. Horse is a bird.
Conclusions :
I. Some clouds are birds.
II. Horse is not a cloud.

(1) Conclusion I follows.
(2) Conclusion II follows.
(3) Either conclusion I or II follows.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q78. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement :
(I) All cities are towns.
(II) Some cities are villages.
Conclusions :
(I) All villages are towns.
(II) No village is a town.
(III) Some villages are towns.

(1) Only conclusion (III) follows
(2) Only conclusion (1) follows
(3) Only conclusion (II) follows
(4) None of these

Ans: (1)

Q79. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some keys are locks, some locks are numbers.
II. All numbers are letters, all letters are words.
Conclusions :
I. Some words are numbers.
II. Some locks are letters.

(1) Conclusion I follows
(2) Conclusion II follows
(3) Conclusions I and II follow
(4) None of the conclusion follows

Ans: (3)

Q80. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements : (1) All men are employed.
(2) No employees are professionals.
Conclusions :
I. No men are unemployed.
II. No men are professionals.

(1) Only I follows.
(2) Only II follows.
(3) Neither I nor II follows.
(4) Both I and II follow.

Ans: (2)

Q81. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements : (1) All books are trees.
(2) All trees are lions.
Conclusions :
I. All books are lions.
II. All lions are books.
III. All trees are books.
IV. Some lions are books

(1) Only II and III follow.
(2) Only I and IV follow.
(3) None of the conclusions follows.
(4) All conclusions follow.

Ans: (2)

Q82. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Some statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions if any, follow from the given statements. Indicate your answer.
Statements :
All chickens are birds.
Some chickens are hens.
Female birds lay eggs.
Conclusions :
I. All birds lay eggs.
II. Some hens are birds.
III. Some chickens are not hens.

(1) Conclusions II and III both follow
(2) All conclusions I, II and III follow
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (4)

Q83. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(I) Some students are intelligent.
(II) Ankita is a student.
Conclusions :
1. Some students are dull.
2. Ankita is an intelligent.

(1) Only 1 follows
(2) Only 1 and 2 follow
(3) Only 2 follows
(4) None follows

Ans: (4)

Q84. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Select the alternative inference which is most appropriate.
“All professors are learned; learned people are always gentle.” Inference : All professors are gentle persons.

(1) The inference is true.
(2) The inference is false.
(3) The inference is probably true or probably false.
(4) The inference is irrelevant.

Ans: (1)

Q85. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
All women are cats.
All cats are rats.
Conclusions :
I. All women are rats.
II. All rats are women.

(1) Neither conclusion I nor II follows
(2) Only conclusion I follows
(3) Only conclusion II follows
(4) Both conclusions I and II follow

Ans: (2)

Q86. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements All cows are animals.
All deers are cows.
Conclusions
I. All deers are animals.
II. All animals are cows.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Both conclusions I and II follow.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q87. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some hills are rivers.
Some rivers are deserts.
All deserts are roads.
Conclusions :
I. Some roads are rivers.
II. Some roads are hills.
III. Some deserts are hills.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusions I and II follow
(3) Only conclusions II and III follow
(4) None follows

Ans: (1)

Q88. Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions definitely follows from the given statements. Indicate your answer.
Statements:
All crows are birds.
All peacocks are crows.
Conclusions:
I. All peacocks are birds.
II. All birds are peacocks.

(1) Both conclusions I and II follow
(2) Neither conclusion I nor II follows
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (3)

Q89. Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer.
Statements :
Some scales are pencils.
Some erasers are pencils.
Conclusions :
I. Some pencils are erasers.
II. Some pencils are scales.

(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Both I and II follow
(4) Neither I nor II follows

Ans: (3)

Q90. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some boys are men.
No man is black.
Conclusions :
I. Some boys are not black.
II. Some men are boys.

(1) Only Conclusion I follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Either I or II follows.
(4) Neither I nor II follows.
Q91. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some politicians are social workers.
(b) All doctors are social workers.
Conclusions :
I. Some doctors are politicians
II. Some social workers are doctors as well as politicians

(1) Neither Conclusion I nor II follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Both Conclusions I and II follow.
(4) Only Conclusion I follows.
Q92. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. All poets are day dreamers.
II. All painters are day dreamers.
Conclusions :
I. All painters are poets.
II. Some day dreamers are not painters

(1) Both I and II follow
(2) Neither I nor II follows
(3) Only I follows
(4) Only II follows
Q93. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some men are good.
II. Some men are wise.
Conclusions :
I. Some wise men are good.
II. Some good men are wise.

(1) Only II follows
(2) Only I follows
(3) Neither I nor II follows
(4) Both I and II follow
Q94. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some schools are Laboratories.
(b) All Laboratories are theatres.
Conclusions :
I. Some theatres are schools.
II. No school is a theatre.

(1) Conclusion II follows
(2) Both Conclusions I and II follow
(3) Neither Conclusion I nor II follows
(4) Conclusion I follows
Q95. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement : Cactus plants are fleshy but need least water.
Conclusions :
I. All fleshy plants are cactus.
II. Cactus plants need least water.

(1) Neither I nor II follows
(2) Only II follows
(3) Both I and II follows
(4) Only I follows
Q96. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Which one is true ?
I. All players are not tall.
II. All basketball players are tall.
III. All tall people are players.
IV. Some players are tall.

(1) 4
(2) 3
(3) 2
(4) 1

Ans: (3)

Q97. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Which conclusion is true with respect to the given statements ?
Statements :
Anand is an artist.
Artists are beautiful.
Conclusions :

(1) All beautiful persons are artists.
(2) Anand is beautiful.
(3) Anand is not beautiful.
(4) Beautiful persons are not artists.

Ans: (2)

Q98. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
A. All clerks are superintendents.
B. All superintendents are managers.
C. All managers are supervisors.
Conclusions :
I. All supervisors are clerks.
II. Some clerks are supervisors.
III. Some managers are clerks.
IV.All superintendents are clerks.

(1) Only conclusion I
(2) Only conclusion II
(3) Only conclusion III
(4) Only conclusion IV

Q99. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.
Statements : All Americans are English – speaking.
No Eskimos are English – speaking Conclusions :
I. No Eskimos are Americans.
II. No English – speakers are Eskimos.

(1) Only I follows.
(2) Neither I nor II follows.
(3) Only II follows.
(4) Both I and II follow.

Ans: (4)

Lesson – Sitting Arrangement

Q100. Of the six members of a panel sitting in a row X is to the left of Q but on the right of P. Y is on the right of Q but is on the left of Z, Z is to the left of R. Find the members who are at the extreme ?
(1) QZ
(2) XZ
(3) PR
(4) QY

Ans: (3)

Q101. Out the six members panel sitting in a row ‘U’ is to the left of ‘V’ but on the right of ‘W’ who is to the right of ‘X’ and ‘Y’ is at the right of ‘Z’ who is to the left of ‘X’.
Find the members sitting right in the middle.

(1) ZY
(2) XW
(3) UV
(4) WV

Ans: (2)

Q102. Six friends are sitting in a cricle and playing cards. Kenny is to the left of Danny. Michael is in between Bobby and Johnny. Roger is in between Kenny and Bobby.
Who is sitting to the right of Michael ?

(1) Danny
(2) Johnny
(3) Kenny
(4) Bobby

Ans: (4)

Q103. While the group photo of a family was taken, the father was found to be sitting to the left of the son and right to the grandfather.
Mother was sitting to the right of her daughter but left to grandfather.
Who is occupying the central place ?

(1) Son
(2) Grandfather
(3) Father
(4) Mother

Ans: (2)

Q104. A, B, C, D, E, F & G are sitting in line facing the East. C is immediate right of D. B is at an extreme end and has E as his neighbour. G is between E and
F. D is sitting third from the South end. Who are the persons sitting at the extreme ends ?

(1) A & E
(2) A & B
(3) F & B
(4) C & D

Ans: (2)

Q105. A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre, and A and P are at the ends. R is sitting on the left of A. Then who is on the right of P ?
(1) A
(2) X
(3) S
(4) Z

Ans: (2)

Q106. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is on the right of B and E. A and C are sitting together. In which position is A sitting ?
(1) Between B and D
(2) Between B and C
(3) Between E and D
(4) Between C and E

Ans: (2)

Q107. Of the five members of a panel sitting in a row, A is to the left of B, but on the right of C, D is on the right of B but is on the left of
E. Find the member who is sitting in the middle.

(1) B
(2) D
(3) A
(4) C

Ans: (1)

Q108. In a row of boys, if A who is 10th from the left and B who is 9th from the right interchange their positions, A becomes 15th from left. How many boys are there in the row?
(1) 23
(2) 27
(3) 28
(4) 31

Ans: (1)

Q109. Five men A, B, C, D and E read a newspaper. The one who reads first gives it to C, the one who reads last had taken it from A. E was not the first or last to read.
There were two readers between B and A. Find the person who read the newspaper last.

(1) E
(2) B
(3) D
(4) A

Ans: (3)

Q110. Four girls and four boys are sitting in a square facing the centre. They are sitting one each at the corners and one each at the mid-points of the sides of the square. Madhu is sitting diagonally opposite to Usha who is to Geetha’s right. Roy is next to Geetha and opposite to Gopi who is on Bose’s left. Suma is not on Madhu’s right but opposite to Prema. Who is opposite to Bose?
(1) Geetha
(2) Prema
(3) Suma
(4) Madhu

Ans: (1)

Q111. Of the five members standing in a row R is to the right of U but to the left of Q. P is to the right of Q but to the left of S. Find the member in the middle of row.
(1) R
(2) Q
(3) P
(4) S

Ans: (2)

Q112. Five boys A1, A2, A3, A4, A5, are sitting on the ladder in this way –– A5 is above A1, A3 under A2, A2 under A1 and A4 above A3.Who sits at the bottom?
(1) A1
(2) A3
(3) A5
(4) A2

Ans: (2)

Q113. 4 girls and 3 boys (G1, G2, G3, G4) and (B1, B2, B3) are to sit for a dinner such that no two boys should sit together nor two girls.
If they are successively sitting, what is the position of B2 and G3?

(1) 3rd and 4th
(2) 4th and 5th
(3) 5th and 6th
(4) 2nd and 3rd

Ans: (2)

Q114. Six persons M, N, O, P, Q and R are sitting in two rows, three in each. Q is not at the end of any
row. P is second to the left of R.
O is the neighbour of Q and is sitting diagonally opposite to P. N is the neighbour of R. On the basis of this information who is facing N ?

(1) R
(2) Q
(3) P
(4) M

Ans: (2)

Q115. Six persons A, B, C, D, E, F sit in 2 rows, 3 in each. If E is not at any end, D is second to left of F, C is neighbour of E and is sitting diagonally opposite to D and B is neighbour of F, who will be opposite to B ?
(1) A
(2) E
(3) C
(4) D

Ans: (2)

Q116. Five people are sitting in a row facing you. Y is at the left of X, W is sitting at the right of Z. V is sitting at the right of X and W is sitting at the left of Y. If Z is sitting at one end who is in the middle ?
(1) V
(2) X
(3) Y
(4) Z

Ans: (3)

Q117. A group of friends are sitting in an arrangement one each at the corner of an octagon. All are facing the centre. Mahima is sitting diagonally opposite Rama, who is on Sushma’s right. Ravi is next to Sushma and opposite Girdhar, who is on Chandra’s left. Savitri is not on Mahima’s right but opposite Shalini. Who is on Shalini’s right ?
(1) Ravi
(2) Mahima
(3) Girdhar
(4) Rama

Ans: (1)

Q118. In a classroom, there are 5 rows, and 5 children A, B, C, D and E are seated one behind the other in 5 separate rows as follows :
A is sitting behind C, but in front of B.
C is sitting behind E. D is sitting in front of E.
The order in which they are sitting from the first row to the last is

(1) DECAB
(2) BACED
(3) ACBDE
(4) ABEDC

Ans: (1)

Q119. In a row of children, Ravi is fourth from right and Sham is second from left. When they interchange positions Ravi is ninth from right. What will be Sham’s position from left ?
(1) Fifth
(2) Sixth
(3) Seventh
(4) Eighth

Ans: (3)

Q120. Six friends A, B, C, D and E are sitting in a row facing East. C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is at the left end ?
(1) A
(2) F
(3) C
(4) B

Ans: (2)

Q121. There are five houses A, B, C, D, O in a row. A is right side of B and left side of C. O is in the right side of A. B is right of D.
Which house is in the middle ?

(1) O
(2) A
(3) B
(4) D

Ans: (2)

Q122. Five birds are sitting on a tree.
The Pigeon is to the right of the Parrot. The Sparrow is above the Parrot. The Crow is next to the Pigeon. The Crane is below the Crow. Which bird is at the centre ?

(1) Crow
(2) Pigeon
(3) Parrot
(4) Sparrow

Ans: (2)

Q123. Five students are sitting in a row.
‘T’ is on the right of ‘Z’. ‘M’ is on the left of ‘Z’ but is on the right of ‘L’. ‘T’ is on the left of ‘Q’. Who is sitting first from the left ?

(1) Z
(2) Q
(3) T
(4) L

Ans: (4)

Q124. Of the six members of a panel sitting in a row E is to the left of B, but on the right of A. F is on the right of B but is on the left of G who is to the left of C. Find the members sitting right in the middle.
(1) A E
(2) B F
(3) G C
(4) F G

Ans: (2)

Q125. Five different coloured buses are standing in a row facing South.
Black coloured bus is standing in the immediate right of Red.
Green colour is between Blue and Yellow. Yellow colour is between Black and Green. Which coloured bus is standing in the middle ?

(1) Yellow
(2) Blue
(3) Black
(4) Green

Ans: (1)

Q126. On the seven members panel sitting in a row ‘A’ is to the immediate left of ‘B’ , but on the immediate right of ‘D’. ‘Q’ is on the right of ‘A’ but is on the left of ‘S’, and ‘T’ is on the left of ‘V’ who is to the left of ‘D’. Find the member sitting right in the middle.
(1) V
(2) A
(3) Q
(4) D

Ans: (2)

Q127. Five boys A, B, C, D, E are in a
row. A is on the right of B, E is on the left of B but on the right of C and A is on the left of D.
Who is second from the left?

(1) D
(2) A
(3) E
(4) B

Ans: (3)

Q128. Six boys are sitting in a row. Jose and Manu are sitting adjacent to Raju. Uday has Gopi and Ram as his adjacents. Gopi is not next to either Jose or Manu. Ram is not sitting next to Manu. Who are/is sitting adjacent to Jose?
(1) Raju and Uday
(2) Raju and Manu
(3) Raju and Ram
(4) Only Raju

Ans: (4)

Q129. On the seven members panel sitting in a row X is to the left of Y, but on the right of O. P is on the right of Y but is on the left of N and M is on the left of Z, who is to the left of O. Find the member sitting right in the middle.
(1) Z
(2) P
(3) X
(4) O

Ans: (3)

Q130. While the group photo of a family was taken, the father was found to be sitting to the left of the son and right to the grandfather. Mother was sitting to the right of her daughter but left to the grandfather.
Who is occupying the central place?

(1) Son
(2) Grandfather
(3) Father
(4) Mother

Ans: (2)

Q131. Six persons are sitting in a circle.
A is facing B, B is to the right of E and left of C. C is to the left of D.
F is to the right of A. Now D exchanges his seat with F and E with
B. Who will be sitting to the left of D ?

(1) D
(2) E
(3) A
(4) B

Ans: (3)

Q132. Six girls are standing in such a way that they form a circle, facing the centre. Subbu is to the left of Pappu, Revathi is between Subbu and Nisha, Aruna is between Pappu and Keerthana.
Who is to the left of Pappu ?

(1) Subbu
(2) Keerthana
(3) Nisha
(4) Aruna

Ans: (1)

Q133. There are five buses M, N, O, P, Q in a row on a road. Bus M is standing at the front and Q is standing at the back end. Bus N stands between M and O. Bus P stands between O and Q. Which bus is in the middle of the five?
(1) M
(2) P
(3) N
(4) Q
Q134. 6 boys A, B, C, D, E, F are sitting in a row facing West. D is between A and C. B is just right of C but left of F. E is not at the right end. Who is at the right end ?
(1) C
(2) F
(3) D
(4) B

Ans: (2)

Q135. Five persons A, B, C, D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of C and B is on the right of E. A is on the right of C and B is on the left of D. If E occupies a corner postion, then who is sitting in the centre ?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D

Ans: (4)

Q136. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
‘C is between ‘A’ and ‘E’. ‘B’ is just to the right of ‘E’ but left of ‘D’. ‘F’ is not at the right end.
How many persons are to the right of ‘E’ ?

(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4

Ans: (2)

Q137. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is to the left of A ?

(1) E
(2) C
(3) D
(4) F

Ans: (4)

Q138. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
‘C’ is between ‘A’ and ‘E’, ‘B’ is just to the right of ‘E’ but left of ‘D’, ‘F’ is not at the right end.
Which pair is sitting by the side of, ‘D’ ?

(1) CE
(2) FA
(3) EB
(4) FD

Ans: (3)

Q139. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is at the right end?

(1) D
(2) B
(3) E
(4) C

Ans: (1)

Q140. P, Q, R, S and T are sitting in a straight line facing North. P sits next to S but not to T. Q is sitting next to R who sits on the extreme left corner. Who sits to the left of S if T does not sit next to Q?
(1) P
(2) Q
(3) R
(4) T

Ans: (1)

Q141. Seven boys A, B, C, D, E, F and G are standing in a line.
(i) G is between A and E
(ii) F and A have one boy between them
(iii) E and C have two boys between them
(iv) D is to the immediate right of F
(v) C and B have three boys between them Who is second from left?

(1) C
(2) G
(3) E
(4) A

Ans: (3)

Q142. Five children are standing in a
row. O is third from M who is standing left of N, and P is on the left of Q who is fourth from
N. What is the position of P from right ?

(1) Third
(2) First
(3) Fourth
(4) Second

Ans: (4)

Q143. A, B, C, D and E are standing in a line facing North. E is standing 40 metres left to B. A is standing 20 metres left to C. D is standing 20 metres right to E and 50 metres right to C. Where is B standing from D?
(1) 20 metres right
(2) 30 metres right
(3) 40 metres right
(4) 40 metres left

Ans: (1)

Q144. If P is sitting second to the left of S and Q is sitting third to the right of R. T sits immediate right of S, Q is not on immediate right or left of S. Who is sitting on the immediate right of R ?
(1) T
(2) S
(3) P
(4) Q

Ans: (2)

Q145. Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle.
Runa, Charu and Pari are females.
Varun, Manu and Prakash are males. Manu is between Varun and Prakash, Charu is between Pari and Runa. Varun and Pari are opposite to each other. Person sitting to the right of Runa is male. Who is sitting just right to Prakash?

(1) Manu
(2) Charu
(3) Pari
(4) Varun

Ans: (3)

Q146. Six girls A, B, C, D, E, F are sitting on the ground. A and B belong to Ruby House, while the rest belong to Emerald House. D and F are tall, while others are short. C and D are wearing glasses while others are not wearing.
Which girl of Emerald House is tall and is wearing glass ?

(1) C
(2) A
(3) D
(4) B

Ans: (3)

Q147. Seven persons A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line.
D is to the right of G.
C is between A and B.
E is between F and D.
There are three persons between G and B.
Who is on the extreme left?

(1) G
(2) A
(3) B
(4) D

Ans: (1)

Q148. Five people are sitting in a row facing you. Y is at the left of X, W is sitting at the right of Z. V is sitting at the right of X and W is sitting at the left of Y. If Z is sitting at one end of the row, then who is sitting in the middle ?
(1) V
(2) X
(3) Y
(4) Z

Ans: (3)

Q149. Six of my colleagues are sitting on the first row in this group photograph. Krishna is to the left of Kumar and to the right of Samy. Vaani is in between Sheela and Kumar. Where is Saroj sitting?
(1) To the right of Samy
(2) To the left of Samy
(3) In between Samy and Krishna
(4) In between Vaani and Sheela

Ans: (2)

Lesson – Similarity Based

Q150. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 23, 51, 17

(1) 29, 57, 13
(2) 24, 53, 17
(3) 29, 57, 14
(4) 21, 51, 17

Ans: (1)

Q151. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (5, 9, 16)

(1) (4, 8, 16)
(2) (6, 9, 12)
(3) (7, 11, 18)
(4) (8, 11, 12)

Ans: (3)

Q152. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (32, 24, 8),

(1) (42, 34, 16)
(2) (24, 16, 0)
(3) (34, 24, 14)
(4) (26, 32, 42)

Ans: (2)

Q153. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (4, 10, 15)

(1) (3, 6, 12)
(2) (2, 8, 10)
(3) (5, 12, 18)
(4) (7, 10, 18)

Ans: (3)

Q154. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given number set : (6, 36, 63)

(1) 7, 49, 98
(2) 8, 64, 46
(3) 9, 84, 45
(4) 11, 111, 84

Ans: (2)

Q155. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 14, 16)

(1) 2, 7, 8
(2) 3, 21, 24
(3) 4,16,18
(4) 2, 9, 16

Ans: (2)

Q156. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 63, 49, 35

(1) 81, 63, 45
(2) 64, 40, 28
(3) 72, 40, 24
(4) 72, 48, 24

Ans: (1)

Q157. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (7, 15, 31)

(1) 7, 13, 28
(2) 5, 13, 28
(3) 9, 13, 26
(4) 5, 13, 29

Ans: (4)

Q158. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 18, 36)

(1) (2, 10, 16)
(2) (12, 72, 96)
(3) (4, 24, 48)
(4) (6, 42, 48)

Ans: (3)

Q159. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 7, 15)

(1) 2, 6, 10
(2) 4, 8, 18
(3) 5, 9, 17
(4) 7, 12, 19

Ans: (3)

Q160. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (8, 56, 72)

(1) (7, 56, 63)
(2) (3, 15, 24)
(3) (6, 42, 54)
(4) (5, 30, 35)

Ans: (3)

Q161. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Give Set : (4, 25, 81)

(1) (4, 36, 79)
(2) (9, 48, 81)
(3) (16, 64, 100)
(4) (9, 49, 143)

Ans: (3)

Q162. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 28)

(1) (4, 20, 56)
(2) (7, 42, 49)
(3) (12, 24, 48)
(4) (9, 27, 81)

Ans: (1)

Q163. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10.5, 15.0, 21.5)

(1) (32.5, 37.0, 43.5)
(2) (54.4, 58.0, 62.4)
(3) (62.2, 66.8, 73.3)
(4) (81.3, 85.8, 92.0)

Ans: (1)

Q164. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (7, 12, 22, 37)

(1) 2, 7, 12, 32
(2) 3, 8, 18, 33
(3) 4, 8, 19, 34
(4) 8, 13, 22, 38

Ans: (2)

Q165. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (6, 14, 30)

(1) 4, 16, 28
(2) 7, 12, 22
(3) 6, 12, 22
(4) 5, 12, 20

Ans: (2)

Q166. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given : (6, 30, 90)

(1) 6, 42, 86
(2) 7, 42, 218
(3) 6, 24, 70
(4) 8, 48, 192

Ans: (4)

Q167. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (17, 13, 20)

(1) 8, 12, 19
(2) 11, 9, 30
(3) 8, 19, 11
(4) 5, 13, 11

Ans: (2)

Q168. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 4, 5 )

(1) (6, 8, 10)
(2) (9, 12, 15)
(3) (6, 7, 8)
(4) (12, 16, 20

Ans: (3)

Q169. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 58)

(1) (4, 20, 56)
(2) (7, 42, 49)
(3) (12, 24, 47)
(4) (9, 27, 81)

Ans: (1)

Q170. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set of numbers : (2, 5,15)

(1) (7, 10, 13)
(2) (3, 8, 24)
(3) (3, 6, 18)
(4) (4, 5, 9)

Ans: (2)

Q171. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (64, 216, 125)

(1) 26, 144, 163
(2) 55, 126, 80
(3) 8, 27, 64
(4) 45, 134, 154

Ans: (3)

Q172. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Select the pair which resembles the given set of numbers: 16, 36, 64

(1) 4, 9, 144
(2) 16, 100, 256
(3) 25, 49, 121
(4) 9, 81, 169

Ans: (2)

Q173. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (21, 18, 12, 0)

(1) 36, 32, 28, 30
(2) 24, 22, 18, 9
(3) 32, 28, 20, 4
(4) 40, 38, 36, 28

Ans: (3)

Q174. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 8, 27)

(1) (5, 12, 32)
(2) (32, 39, 59)
(3) (60, 79, 86)
(4) (64, 125, 216)

Ans: (4)

Q175. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 4, 9)?

(1) (3, 8, 20)
(2) (5, 10, 22)
(3) (4, 10, 15)
(4) (9, 16, 25)

Ans: (4)

Q176. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set :27, 22, 18, 15

(1) 27, 23, 17, 9
(2) 53, 49, 47, 45
(3) 47, 43, 37, 35
(4) 31, 26, 22, 19

Ans: (4)

Q177. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set: (9, 81, 729)

(1) (3, 9, 30)
(2) (7, 49, 343)
(3) (12, 144, 221)
(4) (6, 36, 92)

Ans: (2)

Q178. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (5, 15, 40)

(1) 2, 4, 15
(2) 3, 18, 36
(3) 7, 15, 21
(4) 9, 36, 47

Ans: (2)

Q179. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (4, 9, 25)

(1) 4, 25, 36,
(2) 9, 16, 25
(3) 4, 16, 36
(4) 9, 25, 49

Ans: (1)

Q180. 0.16 : 0.0016 : : 1.02 : _?__
(1) 0.0102
(2) 0.102
(3) 1.020
(4) 10.20

Ans: (1)

Q181. 121 : 12 : : 25 : _?__
(1) 1
(2) 2
(3) 6
(4) 7

Ans: (3)

Q182. 7 : 42 : : 9 : _?__
(1) 64
(2) 72
(3) 46
(4) 80

Ans: (2)

Q183. 21 : 3 :: 574 : ?
(1) 23
(2) 82
(3) 97
(4) 113

Ans: (2)

Q184. Directions: In each of the following questions, choose the numbers similar to the group of numbers given.
580, 265, 373

(1) 366
(2) 490
(3) 428
(4) 383

Ans: (2)

Q185. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
The set which resembles the given set 1, 5, 12 is

(1) 7, 11, 35
(2) 4, 8, 24
(3) 10, 14, 44
(4) 9, 13, 42

Ans: (2)

Q186. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (14, 20, 3)

(1) (7, 13, 3)
(2) (5, 10, 15)
(3) (3, 6, 9)
(4) (4, 8, 16)

Ans: (1)

Q187. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10, 12, 15)

(1) (21, 23, 27)
(2) (30, 32, 36)
(3) (60, 62, 66)
(4) (68, 70, 73)

Ans: (4)

Q188. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 20, 28)

(1) (3,15, 18)
(2) (18, 27, 72)
(3) (18, 30, 42)
(4) (7,14, 28)

Ans: (3)

Q189. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 18, 24)

(1) (6, 12, 30)
(2) (5, 15, 10)
(3) (10, 16, 18)
(4) (8, 12, 16)

Ans: (4)

Q190. 12 : 72 : : 8 : ?
(1) 36
(2) 38
(3) 40
(4) 32

Ans: (4)

Q191. 6 : 42 : : 7 : ?
(1) 40
(2) 56
(3) 48
(4) 52

Ans: (2)

Q192. 9 : 50 : : ?
(1) 22 : 110
(2) 18 : 190
(3) 15 : 225
(4) 20 : 105

Ans: (4)

Q193. 16 : 22 : : 36 : ?
(1) 44
(2) 24
(3) 26
(4) 46

Ans: (1)

Q194. 2 : 32 :: 3 : ?
(1) 143
(2) 243
(3) 293
(4) 183

Ans: (2)

Q195. 01 : 08 : : 16 : ?
(1) 125
(2) 25
(3) 27
(4) 64

Ans: (2)

Q196. 9 : 24 : : ? : 6
(1) 3
(2) 2
(3) 1
(4) 5

Ans: (1)

Q197. 352 : 30 296 : 108 628 : ?
(1) 306
(2) 96
(3) 314
(4) 36

Ans: (2)

Q198. 6 : 34 : : 9 : ?
(1) 36
(2) 45
(3) 81
(4) 79

Ans: (4)

Q199. 27 : 3 : : 873 : ?
(1) 23
(2) 97
(3) 9
(4) 87

Ans: (2)

Lesson – Series and Sequence

Q200. 44, 56, 69, 83 ? , 114
(1) 90
(2) 98
(3) 100
(4) 110

Ans: (2)

Q201. 313, 623, 933, 1243, ?
(1) 1863
(2) 2173
(3) 1553
(4) 2483

Ans: (3)

Q202. 2, 15, 4, 47, 7, 118, 11, ?, ?
(1) 260, 15
(2) 252, 16
(3) 250, 17
(4) 254, 16

Ans: (4)

Q203. 255, 366, 479, 684, ?
(1) 891
(2) 125
(3) 216
(4) 343

Ans: (1)

Q204. 1, 2, 3, 14, 5, 34, 7, ?, ?
(1) 68, 7
(2) 63, 9
(3) 60, 11
(4) 62, 9

Ans: (4)

Q205. 9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?
(1) 1135
(2) 1288
(3) 316
(4) 2254

Ans: (1)

Q206. 1, 2, 4, 3, 9, 4, 16, 5 ? , ?
(1) 6, 22
(2) 21, 9
(3) 25, 6
(4) 30, 8

Ans: (3)

Q207. 242, 393, 4164, ?
(1) 5525
(2) 5255
(3) 5235
(4) 5325

Ans: (2)

Q208. 5, 7, 11, ?, 35, 67
(1) 23
(2) 28
(3) 30
(4) 19

Ans: (4)

Q209. 10, 100, 200, 310 ?
(1) 400
(2) 410
(3) 420
(4) 430

Ans: (4)

Q210. 18, 25, 23, 30, __?__
(1) 25
(2) 35
(3) 28
(4) 38

Ans: (3)

Q211. 7, 9, 13, 21, 37, ?
(1) 58
(2) 63
(3) 69
(4) 72

Ans: (3)

Q212. 36, 28, 24, 22, ?
(1) 18
(2) 19
(3) 21
(4) 22

Ans: (3)

Q213. 0, 4, 18, 48, ?, 180
(1) 58
(2) 68
(3) 84
(4) 100

Ans: (4)

Q214. 8, 24, 12, ? , 18, 54
(1) 28
(2) 36
(3) 46
(4) 38

Ans: (2)

Q215. 975, 864, 753, 642, ? .
(1) 431
(2) 314
(3) 531
(4) 532

Ans: (3)

Q216. 3, 4, 7, 11, 18, 29, ?
(1) 31
(2) 39
(3) 43
(4) 47

Ans: (4)

Q217. 71, 59, 48, 38, 29, ? .
(1) 18
(2) 21
(3) 20
(4) 38

Ans: (2)

Q218. 27, 32, 30, 35, 33, ? .
(1) 28
(2) 31
(3) 36
(4) 38

Ans: (4)

Q219. 6, 7, 18, 23, 38 ? .
(1) 49
(2) 47
(3) 87
(4) 92

Ans: (2)

Q220. 5, 21, 69, 213, 645, ___?___
(1) 1670
(2) 1941
(3) 720
(4) 1320

Ans: (2)

Q221. 121, 144, 289, 324, 529, 576, ___?___
(1) 961
(2) 841
(3) 900
(4) 729

Ans: (2)

Q222. 14,19,29,49,89,___?___
(1) 139
(2) 149
(3) 159
(4) 169

Ans: (4)

Q223. 0, 4, 8, 24, 64, 176, _?_
(1) 180
(2) 480
(3) 280
(4) 300

Ans: (4)

Q224. 56, 90, 132, 184, 248, _?_
(1) 368
(2) 316
(3) 362
(4) 326

Ans: (4)

Q225. 2, 65, 7, 59, 12, 53, ? , ?
(1) 15, 42
(2) 17, 45
(3) 17, 47
(4) 18, 48

Ans: (3)

Q226. 5255, 5306, ____, 5408, 5459
(1) 5057
(2) 5357
(3) 2257
(4) 5157

Ans: (2)

Q227. 6341, 5432, _______, 3614
(1) 4253
(2) 4614
(3) 4532
(4) 4523

Ans: (4)

Q228. 1, 1, 6, 6, 11, 11, 16, ? , ?
(1) 13, 11
(2) 16, 21
(3) 17, 21
(4) 21, 16

Ans: (2)

Q229. 8, 29, 113, 449, __?__
(1) 673
(2) 984
(3) 1484
(4) 1793

Ans: (4)

Q230. 4, 12, 36, 108, ?, 972
(1) 226
(2) 324
(3) 423
(4) 432

Ans: (3)

Q231. 98, 72, ?, 32, 18, 8
(1) 42
(2) 46
(3) 50
(4) 54

Ans: (3)

Q232. 2, 3, 5, 6, ?, 9, ?, 12
(1) 9, 11
(2) 11, 8
(3) 8, 11
(4) 8, 10

Ans: (3)

Q233. 110, 99,86, ?, 54, 35
(1) 81
(2) 75
(3) 71
(4) 67

Ans: (3)

Q234. 44, 40, 34, ?, 16, 4
(1) 28
(2) 26
(3) 21
(4) 19

Ans: (2)

Q235. 100, 50, 52, 26, 28, ?, 16, 8
(1) 30
(2) 36
(3) 14
(4) 32

Ans: (3)

Q236. 34, 18, 10, ?
(1) 8
(2) 5
(3) 7
(4) 6

Ans: (4)

Q237. 9, 8, 10, 16, 11, ?, 12, 64
(1) 28
(2) 36
(3) 25
(4) 32

Ans: (4)

Q238. 8, 15, 36, 99, 288, __?__
(1) 368
(2) 676
(3) 855
(4) 908

Ans: (3)

Q239. 4, 196, 16, 169, ?, 144, 64
(1) 21
(2) 81
(3) 36
(4) 32

Ans: (3)

Q240. 196, 16, 144, 36, 100, ?
(1) 36
(2) 64
(3) 80
(4) 100

Ans: (2)

Q241. 19, 23, 26, 30, 33, ?
(1) 31
(2) 35
(3) 37
(4) 39

Ans: (3)

Q242. 0, 3, 8, 15, ?, 35, 48
(1) 26
(2) 24
(3) 22
(4) 20

Ans: (2)

Q243. 4, 10, 18, ?, 40
(1) 24
(2) 28
(3) 32
(4) 36

Ans: (2)

Q244. 128, ?, 82, 62, 44, 28
(1) 99
(2) 104
(3) 109
(4) 106

Ans: (2)

Q245. 80, 40, 20, ?, 5
(1) 10
(2) 30
(3) 60
(4) 90

Ans: (1)

Q246. 133, 119, 105, 91, ?
(1) 80
(2) 77
(3) 85
(4) 79

Ans: (2)

Q247. 1, 3, 7, 13, 21, ?
(1) 27
(2) 29
(3) 31
(4) 33

Ans: (3)

Q248. 240, 120, 60, ?, 15
(1) 20
(2) 25
(3) 30
(4) 10

Ans: (3)

Q249. 19, 23, 26, 30, 33, ?
(1) 31
(2) 35
(3) 37
(4) 39

Ans: (3)

Lesson – Sequence : Alphabet Based

Q250. ADG, GJM, MPS, ?
(1) SVW
(2) SVY
(3) SUW
(4) SWY

Ans: (2)

Q251. T, R, P, N, L, ?, ?
(1) J, G
(2) K, I
(3) J, H (d) K, H
Q252. NOA, PQB, RSC, ?
(1) TUD
(2) DTU
(3) ENO
(4) FNQ
Q253. DIB, HMF, LQJ, ?
(1) OTM
(2) QVO
(3) PVO
(4) PUN

Ans: (4)

Q254. QYK, ?, ISG, EPE
(1) NWJ
(2) MVI
(3) NVI
(4) MVJ

Ans: (2)

Q255. a, c, f, j, ?, ?
(1) ou
(2) mo
(3) lp
(4) rv

Ans: (1)

Q256. WYV, ?, IKH, BDA
(1) OPR
(2) ROP
(3) PRO
(4) OQN

Ans: (3)

Q257. CAT, FDW, IGZ, ?
(1) KTC
(2) KJA
(3) LHD
(4) LJC

Ans: (4)

Q258. DHL, PTX, BFJ, ?
(1) NRV
(2) RVZ
(3) CGK
(4) KOS

Ans: (1)

Q259. ABC FGH LMN – – –
(1) IJK
(2) OPQ
(3) STU
(4) RST

Ans: (3)

Q260. ZCBA, YFED, XIHG, ?
(1) WLKM
(2) WJKL
(3) WKLJ
(4) WLKJ

Ans: (4)

Q261. WVTSQPNMKJ ? ?
(1) HG
(2) IL
(3) GH
(4) GF

Ans: (1)

Q262. DFI, KMP, ? , YAD
(1) QSV
(2) RTW
(3) SUX
(4) RTV

Ans: (2)

Q263. AGM, BHN, CIO, ?
(1) COU
(2) FQK
(3) DJP
(4) QXD

Ans: (3)

Q264. ADH, DGK, GJN, ?
(1) ORV
(2) JMP
(3) JLM
(4) JMQ

Ans: (4)

Q265. KDW, MGT, OJQ, ?
(1) MNQ
(2) QNM
(3) NMQ
(4) QMN

Ans: (4)

Q266. NOABOPBCPQCD ? ? ? ?
(1) QRDE
(2) RTEF
(3) QSDE
(4) QRGI

Ans: (1)

Q267. CGK, EJP, GMU, ?
(1) IRT
(2) IPZ
(3) FNV
(4) JLN

Ans: (2)

Q268. BMO, EOQ, HQS, __ ? __
(1) SOW
(2) LMN
(3) KSU
(4) SOV

Ans: (3)

Q269. A, D, H, M, ?, Z
(1) B
(2) G
(3) S
(4) N

Ans: (3)

Q270.
W S U O S K Q G , , , ,?

(1) P/R
(2) C/O
(3) R/J
(4) O/C

Ans: (4)

Q271. Series :
AB C , ZY X , DE F , WV U , GH I , __?__

(1) SR Q
(2) TS R
(3) ST R
(4) RS Q

Ans: (2)

Q272. CFI, IKM, OPQ, __?__
(1) UUU
(2) UST
(3) VUS
(4) TUV

Ans: (1)

Q273. (?), PSVYB, EHKNQ, TWZCF, ILORU
(1) BEHKN
(2) ADGJM
(3) SVYBE
(4) ZCFIL

Ans: (2)

Q274. a, r, c, s, e, t, g, ___, ___
(1) x, z
(2) u, i
(3) w, y
(4) v, b

Ans: (2)

Q275. AGMSY, CIOUA, EKQWC, ? , IOUAG, KQWCI
(1) GMSYE
(2) FMSYE
(3) GNSYD
(4) FMYES

Ans: (1)

Q276. Find the next two letters in the given series.
B C E H L ? ?

(1) XY
(2) MN
(3) QW
(4) OP

Ans: (3)

Q277. AMV, FOX, KUZ, ? .
(1) PYB
(2) OXA
(3) NYB
(4) MYB

Ans: (1)

Q278. FNC, HQG, JTK, ? .
(1) LXO
(2) LMO
(3) KMT
(4) LWO

Ans: (4)

Q279. DWEV, FUGT, HSIR, ?
(1) JKQP
(2) JPQK
(3) JQKP
(4) JPKQ

Ans: (3)

Q280. WV, PO, IH, BA, ?
(1) ST
(2) RS
(3) UT
(4) UV

Ans: (3)

Q281. DEF, HIJ, MNO, ?
(1) IKJ
(2) STU
(3) OPQ
(4) XYZ

Ans: (2)

Q282. WORLD, XPSME, ?, ZRUOG
(1) YQTNF
(2) YRTNF
(3) YTQNF
(4) YQNTF

Ans: (1)

Q283. MNOABCPQRDEFST ? ?
(1) GK
(2) UV
(3) GH
(4) UG

Ans: (4)

Q284. XYZCBAUVWFE __?__ __?__
(1) DR
(2) RS
(3) DS
(4) MN

Ans: (1)

Q285. BMRG, DLTF, FKVE, HJXD, ___?___
(1) JIZC
(2) JZIB
(3) GIFB
(4) MOLC

Ans: (1)

Q286. WTPMIFB _?_ _?_
(1) ZV
(2) XU
(3) YU
(4) YV

Ans: (3)

Q287. _?_ DREQ, GUHT, JXKW
(1) EFRS
(2) TGSF
(3) JWVI
(4) AOBN

Ans: (4)

Q288. BDFH, IKMO, PRTV, ?
(1) WYAC
(2) WXYA
(3) WXYZ
(4) WYXA

Ans: (1)

Q289. HIIJ, IJJK, JKKL, KLLM, LMMN, ?
(1) LNNO
(2) MNNP
(3) NOOP
(4) MNNO

Ans: (4)

Q290. AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX
(1) LMNOP
(2) LMNOR
(3) MNOPQ
(4) QRSTU

Ans: (3)

Q291. B, E, I, L, P, ?
(1) T
(2) U
(3) S
(4) R

Ans: (3)

Q292. aAbb, bBcc, cCdd, dDee, eEff, ?
(1) fFhh
(2) fFgg
(3) gHii
(4) fHii

Ans: (2)

Q293. ?, HJL, NPR, TVX, ZBD
(1) BDF
(2) BFD
(3) BED
(4) CFI

Ans: (1)

Q294. V, T, ?, P, N
(1) S
(2) Q
(3) O
(4) R

Ans: (4)

Q295. A E I M ? U
(1) Q
(2) P
(3) N
(4) O

Ans: (1)

Q296. G, I, L, P, ?
(1) E
(2) U
(3) O
(4) X

Ans: (2)

Q297. DF, GJ, KM, NQ, RT, ?
(1) EI
(2) UX
(3) UV
(4) XY

Ans: (2)

Q298. ZTW, YSV, XRU, ?
(1) WTQ
(2) QTW
(3) WQT
(4) WQS

Ans: (3)

Q299. b, c, f, g, j, k, ?
(1) p
(2) o
(3) n
(4) m

Ans: (3)

Q300. YXW, UTS, QPO, ML __, __HG
(1)LM
(2) JI
(3) KI
(4) IH

Ans: (3)

Q301. CDE, IJK, NOP, ?
(1)FGH
(2) RST
(3) TUV
(4) QRS

Ans: (2)

Q302. B, E, I, N, ?
(1)O
(2) S
(3) T
(4) U

Ans: (3)

Q303. Z, W, T, ?, N, K
(1) R
(2) P
(3)Q
(4) S

Ans: (3)

Q304. BFH, ZDF, JNP, T, ?
(1)WX
(2) XY
(3) ZA
(4) XZ

Ans: (4)

Q305. D, H, L, R, ?
(1) T
(2) X
(3) I
(4) O

Ans: (2)

Q306. AOP, CQR, EST, GUV, ?
(1) IYZ
(2) HWX
(3) IWX
(4) JWX

Ans: (3)

Q307. D, F, I, M, ? , X
(1) A
(2)H
(3) R
(4)U

Ans: (3)

Q308. QRE, RSD, STC, ?
(1) YZB
(2)BNE
(3) TUB
(4) TUA

Ans: (3)

Q309. OTE, PUF, QVG, RWH, ?
(1) SXI
(2) SYJ
(3) TXJ
(4) SXJ

Ans: (1)

Q310. C, E, I, K, O, Q, ?
(1) R
(2) S
(3) T
(4) U

Ans: (4)

Q311. B, D, F, I, L, P, ?
(1) U
(2) R
(3) S
(4) T

Ans: (4)

Q312. C, A, F, D, I, ?, L
(1) G
(2) H
(3) J
(4) K

Ans: (1)

Q313. Q, N, K, H, E, ?
(1) R
(2) B
(3) C
(4) A

Ans: (2)

Q314. I, W, K, U, M, S, O, Q, ?
(1) P
(2) L
(3) Q
(4) M

Ans: (3)

Q315. Z, T, O, K, H, ?
(1) G
(2) F
(3) E
(4) C

Ans: (2)

Q316. BDF, JLN, PRT, ?
(1) WXY
(2) VXY
(3) UWY
(4) VWX

Ans: (3)

Q317. a d c f ? h g ? i
(1) j e
(2) f j
(3) e k
(4) e j

Ans: (4)

Q318. A, B, D, G, ?
(1) I
(2) J
(3) K
(4) L

Ans: (3)

Q319. CEG, IKM, OQS, ?
(1) TVX
(2) UWY
(3) UWZ
(4) TVW

Ans: (2)

Q320. AND, EAR, INK, OLD ?
(1) URN
(2) AGE
(3) DOG
(4) OIL

Ans: (1)

Q321. AYBZC, DWEXF, GUHVI, JSKTL,
( ?)

(1) MQORN
(2) QMONR
(3) MQNRO
(4) NQMOR

Ans: (3)

Q322. Z, X, ?, N, F
(1) T
(2) R
(3) Q
(4) O

Ans: (1)

Q323. PBA, QDC, RFE, ?
(1) SHG
(2) OAB
(3) TJI
(4) ULK

Ans: (1)

Q324. CGK, FJN, IMQ, ?
(1) SPL
(2) NIH
(3) LPT
(4) QLP

Ans: (3)

Q325. AB, DC, EF, HG, IJ, LK. ?
(1) LM
(2) NM
(3) MN
(4) ML

Ans: (3)

Q326. A, Z, C, X, E, ?
(1) U
(2) W
(3) V
(4) Y

Ans: (3)

Q327. F, L, Q, U, X, ?
(1) B
(2) Z
(3) Y
(4) A

Ans: (2)

Q328. B, F, J, N, R, V, Z, D, H, L, ?
(1) M
(2) O
(3) P
(4) T

Ans: (3)

Q329. A C B E C G D ? ?
(1) H E
(2) E I
(3) I E
(4) F E

Ans: (3)

Q330. BDF, KMO, TVX, ?
(1)CEG
(2)UVW
(3) XYZ
(4) ACE

Ans: (1)

Q331. H J M Q ? .
(1) A
(2) W
(3) S
(4) V

Ans: (4)

Q332. N O A B O P B C P Q C D ? ? ? ?.
(1) QRDE
(2) RTEF
(3) QSDE
(4) QRGI

Ans: (1)

Q333. BDF, HJL, NPR, ?
(1) TRP
(2) TVY
(3) TVX
(4) UWX

Ans: (3)

Q334. AE, FJ, ? , PT
(1) MN
(2) UV
(3) KO
(4) YZ

Ans: (3)

Q335. DGJ, FIL, HKN, JMP, ?
(1) LON
(2) LOR
(3) LOQ
(4) LOM

Ans: (2)

Q336. XYZ, ABC, UVW, DEF, RST, GHI, ? .
(1) UVW
(2) JKL
(3) OPQ
(4) NOP

Ans: (3)

Q337. Y V S P M ? .
(1) J
(2) K
(3) L
(4) I

Ans: (1)

Q338. AC, FH, ?M
(1) I
(2) J
(3) K
(4) L

Ans: (3)

Q339. BAT, EAT, HAT, ?
(1) CAT
(2) FAT
(3) RAT
(4) KAT

Ans: (4)

Q340. AEI, BFJ, CGK, ?
(1) DHL
(3)DLH
(2) EIM
(4) LPT

Ans: (1)

Q341. D, F, I, M, ?
(1) P
(2)Q
(3) R
(4) T

Ans: (3)

Q342. Y, S, N, J, G, ___?___
(1) F
(2)E
(3) H
(4) I

Ans: (2)

Q343. ASY, BRX, CQW, __?__
(1) DVP
(2) DPV
(3) PDV
(4) PQD

Ans: (2)

Q344. ABCDE, BDAEC, DEBCA, ?
(1) EACDB
(2) ECADB
(3) EDCAB
(4) ECDAB

Ans: (4)

Q345. XUROLI ? ?
(1) HG
(2) HE
(3) FC
(4) GE

Ans: (3)

Q346. A C F J O ? B
(1) I
(2)H
(3) U
(4)D

Ans: (3)

Q347. BDF, ? , PRT, WYA
(1) GJK
(2)HKL
(3) IKM
(4) IJK

Ans: (3)

Q348. ZXV, TRP, NLJ ?
(1) IGF
(2) HDF
(3) HGE
(4) HFD

Ans: (4)

Q349. ZXUQL ?
(1) F
(2) E
(3)G
(4)H

Ans: (1)

Lesson – Sequence & Ordering

Q350. There are five friends – Satish, Kishore, Mohan, Anil and Rajesh.
Mohan is the tallest. Satish is shorter than Kishore but taller than Rajesh. Anil is little shorter than Kishore but little taller than Satish. Who is taller than Rajesh but shorter than Anil ?

(1) Anil
(2) Kishore
(3) Rajesh
(4) Satish

Ans: (4)

Q351. Akhilesh is taller than Sheebu.
Aman is not as tall as Akhilesh but is taller than Tejinder. Sheebu is also not as tall as Aman but is taller than Tejinder. Who is the tallest?

(1) Akhilesh
(2) Sheebu
(3) Aman
(4) Tejinder

Ans: (1)

Q352. In a row of trees one tree is the 7th from either end of the row.
How many trees are there in the row ?

(1) 11
(2) 13
(3) 15
(4) 14

Ans: (2)

Q353. P, Q, R and S are four friends.
P, is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all ?

(1) P
(2) Q
(3) R
(4) S

Ans: (3)

Q354. Five birds Crow, Pigeon, Little Pigeon, Big Crow and Eagle fly one after other from a tree branch. Big Crow flew after Crow but is ahead of Eagle. Pigeon is between Crow and Big Crow. Little Pigeon is before Crow. Which bird is the last ?
(1) Pigeon
(2) Big Crow
(3) Eagle
(4) None of these

Ans: (3)

Q355. In an examination, Rahul got the 11th rank and he was 47th from the bottom among those who passed. 3 students could not appear for the exam. 1 student failed. What is the total number of students ?
(1) 60
(2) 62
(3) 59
(4) 61

Ans: (4)

Q356. In a row of 16 boys, when Prakash was shifted by two places towards the left, he became 7th from the left end. What was his earlier position from the right end of the row ?
(1) 7th
(2) 8th
(3) 9th
(4) 10th

Ans: (2)

Q357. Arun ranks 17th in a class of 31 students. What is his rank from the last ?
(1) 14
(2) 15
(3) 16
(4) 17

Ans: (2)

Q358. If you are 9th person in a queue starting from one end and 11th from another end, what is the number of persons in the queue?
(1) 20
(2) 19
(3) 21
(4) 18

Ans: (2)

Q359. Raju ranks 10th from the top and Ravi ranks 21st from the bottom. If there are 3 students between them, how many students are there in the class ?
(1) 34
(2) 33
(3) 31
(4) 32

Ans: (1)

Q360. X is poorer than W, but not as poor as B. C is not as poor as X.
Who is the poorest of all ?

(1) B
(2) X
(3) C
(4) W

Ans: (1)

Q361. Age of Nareen is equal to Naveen as they are twins. Nakul is younger than Nareen, Priyanka is younger than Balaji but elder than Naveen. Who is the eldest of all ?
(1) Nareen
(2) Balaji
(3) Nakul
(4) Naveen

Ans: (2)

Q362. K is more beautiful than B. B is not as beautiful as Y. J is not as beautiful as B or Y. Whose beauty is in the least degree ?
(1) B
(2) J
(3) Y
(4) K

Ans: (2)

Q363. Umesh is taller than Satish, Suresh is shorter than Neeraj but taller than Umesh. Who is the tallest among them?
(1) Umesh
(2) Suresh
(3) Satish
(4) Neeraj

Ans: (4)

Q364. In a group of five districts Akbarpur is smaller than Fatehpur, Dhanbad is bigger than Palamu and Bara Banki is bigger than Fatehpur but not as big as Palamu.
Which district is the biggest?

(1) Akbarpur
(2) Fatehpur
(3) Dhanbad
(4) Palamu

Ans: (3)

Q365. There are five friends Shailendra, Keshav, Madhav, Ashish and Rakesh. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh, Madhav is the tallest.
Ashish is a little shorter than Keshav and little taller than Shailendra. Who is the shortest?

(1) Rakesh
(2) Shailendra
(3) Ashish
(4) Keshav

Ans: (1)

Q366. If Anil runs less fast than Sunil and Sunil runs as fast but not faster than Suraj, then Suraj runs:
(1) As fast as Anil
(2) Faster than Sunil
(3) Faster than Anil
(4) Less fast than Anil

Ans: (3)

Q367. F has less money than H but more than G. E has more than F but less than H. Who is the poorest?
(1) F
(2) E
(3) H
(4) G

Ans: (4)

Q368. If Ram runs less fast than Shyam and Shyam runs as fast as Lal but less fast than Tom, who runs fastest?
(1) Lal
(2) Shyam
(3) Tom
(4) Tom and Lal

Ans: (3)

Q369. There are five friends Suresh, Kaushal, Madhur, Amit and Ramesh. Suresh is shorter than Kaushal but taller than Ramesh.
Madhur is the tallest. Amit is a little shorter than Kaushal but little taller than Suresh. If they stand in the order of their heights who will be the shortest?

(1) Amit
(2) Madhur
(3) Ramesh
(4) Kaushal

Ans: (3)

Q370. G is fatter than H but not as fat as M. Q is also not as fat as M. Who is the most lean person in the group ?
(1) Q
(2) H
(3) G
(4)M

Ans: (*)

Q371. Roshan is taller than Hardik who is shorter than Susheel.
Niza is taller than Harry but shorter than Hardik. Susheel is shorter than Roshan. Who is the tallest ?

(1) Susheel
(2) Hardik
(3) Harry
(4) Roshan

Ans: (4)

Q372. N is more intelligent than M.
M is not as intelligent as Y. X is more intelligent than V but not as good as N. Who is the most intelligent of all ?

(1) M
(2) Y
(3) N
(4) X

Ans: (3)

Q373. Among 5 boys, Vasant is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group ?
(1) Manohar
(2) Vasanth
(3) Jayant
(4) Raju

Ans: (4)

Q374. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh. Madhav is the tallest. Ashish is a little shorter than Keshav and little taller than Shailendra. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second ?
(1) Ashish
(2) Shailendra
(3) Rakesh
(4) Madhav

Ans: (2)

Q375. Lalit is elder than Prakash and Kishore. Mukesh is elder than Rakesh but not as old as Lalit.
Prakash is younger than Rakesh but is not the youngest. Who is the eldest?

(1) Lalit
(2) Mukesh
(3) Rakesh
(4) Kishore

Ans: (1)

Q376. Four kids P, Q, R and S are up on the ladder. P is further up the ladder than Q, Q is between P and R. If S is further up than P, who is the third from the bottom ?
(1) Q
(2) R
(3) P
(4) S

Ans: (3)

Q377. Kathir is senior of Ganesh.
Ganesh is senior than Apparu.
Apparu is junior of Raju. Raju is junior of Ganesh. Who is the most senior ?

(1) Ganesh
(2) Raju
(3) Kathir
(4) Apparu

Ans: (3)

Q378. Bima is younger than Rita. Rita is younger than Kala. Kala is elder than Nila. Nila is younger than Bala. Who is the eldest of all of them ?
(1) Rita
(2) Kala
(3) Bala
(4) Nila

Ans: (*)

Q379. Srini is taller than Anlu. Ragu is taller than Chandru but shorter than Brinda. Srini is shorter than Chandru. Who is the tallest ?
(1) Srini
(2) Ragu
(3) Chandru
(4) Brinda

Ans: (4)

Q380. In a class of 45, Neha’s rank is 15th from first, what is her rank from the last ?
(1) 30
(2) 32
(3) 31
(4) 33

Ans: (3)

Q381. If Ramya’s rank is 22nd out of 46 students, what is her rank from the last?
(1) 26
(2) 29
(3) 32
(4) 24

Ans: (*)

Q382. In a row of men, Manoj is 30th from the right and Kiran is 20th from the left. When they interchange their position, Manoj becomes 35th from the right. What is the total number of men in the row?
(1) 34
(2) 45
(3) 44
(4) 54

Ans: (4)

Q383. Kanna is taller than Malik. Dev is shorter than Krish whereas Krish is taller than Malik. Veena is shorter than Krish but taller than Malik and Dev is taller than Veena. Who is the shortest ?
(1) Dev
(2) Kanna
(3) Veena
(4) Malik

Ans: (4)

Q384. Madhavi and Shalini are good in Dramatics and Computer Science.
Anjana and Madhavi are good in Computer Science and Physics. Anjana, Purnima and Nirmala are good in Physics and History. Nirmala and Anjana are good in Physics and Maths.
Purnima and Shalini are good in History and Dramatics.
Who is good in Physics, Dramatics and Computer Science?

(1) Nirmala
(2) Madhavi
(3) Shalini
(4) Anjana

Ans: (2)

Q385. Madhavi and Shalini are good in Dramatics and Computer Science.
Anjana and Madhavi are good in Computer Science and Physics. Anjana, Purnima and Nirmala are good in Physics and History. Nirmala and Anjana are good in Physics and Maths.
Purnima and Shalini are good in History and Dramatics.
Who is good in Physics, History and Dramatics ?

(1) Nirmala
(2) Purnima
(3) Anjana
(4) Shalini

Ans: (2)

Q386. L, M, N and O are brothers. L is darker than O, N is the fairest of all. M is fairer than O. Who is the darkest of all ?
(1) N
(2) O
(3) L
(4) M

Ans: (3)

Q387. Priti scored more than Rahul.
Yamuna scored as much as Divya. Lokita scored less than Manju. Rahul scored more than Yamuna. Manju scored less than Divya. Who scored the lowest ?

(1) Rahul
(2)Manju
(3) Yamuna
(4) Lokita

Ans: (4)

Q388. Veni is an year older than Smith. Smith is two years older than Salim. Raju is an year older than Salim. Who is the youngest of all ?
(1) Raju
(2) Salim
(3) Veni
(4) Smith

Ans: (2)

Q389. In a row of students Ganesh is 7th from one extreme and 11th from the other. Find the total numbers of students in the row.
(1) 17
(2)18
(3) 19
(4) 20

Ans: (1)

Q390. If Usha is taller than Nisha; Nisha is taller than Asha; Alka is taller then Usha; Harsha is shorter than Asha; then who among them is the tallest?
(1) Usha
(2) Alka
(3) Nisha
(4) Asha

Ans: (2)

Q391. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all ?
(1) P
(2) Q
(3) R
(4) S

Ans: (3)

Q392. Asha is taller than Pratima.
Prabhas is shorter than Pratima.
Alka is shorter than Asha. Alka is taller than Prabhas. Who among the following is the shortest?

(1) Pratima
(2) Alka
(3) Prabhas
(4) Asha

Ans: (3)

Q393. A is taller than B. C is taller than
A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?

(1) C
(2) A
(3) D
(4) B

Ans: (1)

Q394. In a class, Ena ranked eighteen from the top and thirty-ninth from the bottom among those who passed an examination. Ten students did not appear in the examination and four failed. What is the total number of students in the class ?
(1) 40
(2) 60
(3) 56
(4) 70

Ans: (4)

Q395. Kathir is senior to Ganesh.
Ganesh is senior to Apparu.
Apparu is junior to Raju. Raju is junior to Ganesh. Who is the most senior?

(1) Ganesh
(2) Raju
(3) Kathir
(4) Apparu

Ans: (3)

Q396. Find who is the shortest’ if :
I. Sunitha is taller than Anitha
II. Reena is taller than Chitra but shorter than Bhanu
III. Anitha is shorter than Chitra
IV. Chitra is taller than Sunitha

(1) Sunitha
(2) Anitha
(3) Reena
(4) Bhanu

Ans: (2)

Q397. A is shorter than B but taller than
C. D is shorter than A but taller than C and E is shorter than B but taller than A. The shortest person is

(1) B
(2) C
(3) A
(4) D

Ans: (2)

Q398. X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X, who is the eldest?
(1) X
(2) Y
(3) W
(4) Z

Ans: (1)

Q399. In a line, Naresh is 17th from the left and 22nd from the right.
How many students are there in the line ?

(1) 37
(2) 39
(3) 40
(4) 38

Ans: (4)

Lesson – Order Based

Q400. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. House b. Road
c. Room d. Hemlet
e. District

(1) c, b, a, d, e
(2) c, a, d, b, e
(3) c, a, b, d, e
(4) c, a, b, e, d

Ans: (3)

Q401. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Doctor b. Fever
c. Prescribe d. Diagnose
e. Medicine

(1) b, a, c, d, e
(2) a, d, c, b, e
(3) b, a, d, c, e
(4) b, d, c, e, a

Ans: (3)

Q402. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Stem b. Flower
c. Root d. Leaves
e. Fruit

(1) c, a, d, b, e
(2) c, a, e, b, d
(3) e, b, a, d, c
(4) d, c, a, e, b

Ans: (1)

Q403. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Conference
(b) Registration
(c) Participate
(d) Invitation
(e) Representatives

(1) a, b, d, e, c
(2) a, d, e, b, c
(3) d, a, e, b, c
(4) d, e, a, c, b

Ans: (1)

Q404. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Seed b. Flower
c. Soil d. Plant
e. Fruit

(1) d,b,e,a,c
(2) b,e,d,a,c
(3) c,b,a,e,d
(4) c,a,d,b,e

Ans: (4)

Q405. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Infant (B) Old
(C)Adult (D) Adolescent
(E)Child

(1) E, D, C, B, A
(2) C, D, B, A, E
(3) A, E, D, C, B
(4) B, C, D, E, A

Ans: (3)

Q406. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Heel b. Shoulder
c. Skull d. Neck
e. Knee f. Chest
g. Thigh h. Stomach
i. Face j. Hand

(1) c, d, g, i, b, e, h, j, f, a
(2) c, i, d, b, j, f, h, g, e, a
(3) b, d, g, j, a, e, h, i, f, c
(4) d, g, j, a, i, f, c, b, e, h

Ans: (2)

Q407. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Probation, b. Interview,
c. Selection, d. Appointment,
e. Advertisement,
f. Application

(1) e, f, c, b, d, a
(2) e, f, d, b, c, a
(3) f, e, d, b, c, a
(4) e, f, b, c, d, a

Ans: (4)

Q408. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Book b. Pulp
c. Timber d. Jungle
e. Paper

(1) c, b, e, a, d
(2) b, e, a, d, c
(3) d, c, b, e, a
(4) e, d, c, a, b

Ans: (3)

Q409. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Plant (b) Food
(c) Seed (d) Leaf
(e) Flower

(1) a, c, d, e, b
(2) c, b, d, e, a
(3) c, a, d, e, b
(4) e, d, c, b, a

Ans: (3)

Q410. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Elephant b. Cat
c. Mosquito d. Tiger
e. Whale

(1) e, c, a, b, d
(2) a, c, e, d, b
(3) c, b, d, a, e
(4) b, e, a, d, c

Ans: (3)

Q411. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Yarn b. Plant
c. Saree d. Cotton
e. Cloth

(1) b, d, e, a, c
(2) b, d, a, e, c
(3) b, d, c, e, a
(4) b, d, e, c, a

Ans: (2)

Q412. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Butterfly b. Cocoon
c. Egg d. Worm

(1) a, d, c, b
(2) a, c, d, b
(3) b, d, a, c
(4) c, d, b, a

Ans: (4)

Q413. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Tree b. Seed
c. Flower d. Fruit
e. Plant

(1) d, b, c, e, a
(2) a, d, b, c, e
(3) b, e, a, c, d
(4) b, a, c, d, e

Ans: (3)

Q414. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Rain b. Monsoon
c. Rescue d. Flood
e. Shelter f. Relief

(1) a, b, d, e, c, f
(2) a, b, c, d, e, f
(3) b, a, d, c, e, f
(4) d, a, b, c, f, e

Ans: (3)

Q415. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. ROCK b. HILL
c. MOUNTAIN d. RANGE
e. STONE

(1) a, c, d, b, e
(2) e, a, b, c, d
(3) d, c, b, e, a
(4) e, b, c, d, a

Ans: (2)

Q416. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Fruit b. Flower
c. Seed d. Pollination
e. Bud

(1) a, b, c, d, e
(2) d, b, e, c, a
(3) e, b, d, c, a
(4) e, b, d, a, c

Ans: (4)

Q417. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Accident b. Judge
c. Doctor d. Lawyer
e. Police

(1) a, c, d, b, e
(2) a, c, e, d, b
(3) a, b, c, d, e
(4) a, b, e, d, c

Ans: (2)

Q418. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Book b. Words
c. Letters d. Sentences
e. Chapters f. Pages

(1) c, b, f, e, d, a
(2) c, b, e, d, f, a
(3) c, b, d, e, f, a
(4) c, b, d, f, e, a

Ans: (4)

Q419. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Pulp b. Print
c. Paper d. Purchase
e. Publish

(1) a, c, b, e, d
(2) a, d, e, b, c
(3) a, b, c, e, d
(4) a, e, d, b, c

Ans: (1)

Q420. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Travel (B) Destination
(C) Payment (D) Reservation
(E) Availability of berth/ Seat for reservation

(1) A, B, C, D, E
(2) B, C, E, D, A
(3) B, A, E, C, D
(4) B, E, C, D, A

Ans: (4)

Q421. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Rain (B) Vaporisation
(C) Water (D) Condensation
(E) Cloud

(1) A, C, B, D, E
(2) E, C, D, A, B
(3) C, B, E, D, A
(4) B, C, E, D, A

Ans: (3)

Q422. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Electricity b. Dam
c. Lights d. River
e. Power House

(1) d, b, a, c, e
(2) d, b, e, c, a
(3) d, b, c, a, e
(4) d, b, e, a, c

Ans: (4)

Q423. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
Doctor, Fever, Medicine, Medical, Shop

(1) Medical Shop, Medicine, Fever, Doctor
(2) Fever, Doctor, Medical Shop, Medicine
(3) Doctor, Medical Shop, Medicine, Fever
(4) Medicine, Doctor, Medical Shop, Fever

Ans: (2)

Q424. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Letter (B) Phrase
(C) Word (D) Sentence

(1) A, C, D, B
(2) A, C, B, D
(3) B, C, A, D
(4) D, C, A, B

Ans: (3)

Q425. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Ocean b. Rain
c. Clouds d. River
e. Monsoon

(1) c, b, a, e, d
(2) e, c, b, d, a
(3) a, c, b, e, d
(4) e, b, c, d, a

Ans: (2)

Q426. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Birth b. Death
c. Funeral d. Marriage
e. Education

(1) a, c, d, e, b
(2) d, e, c, a, b
(3) a, e, d, b, c
(4) b, c, d, e, a

Ans: (3)

Q427. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Wall (b) Clay
(c) House (d) Room
(e) Bricks

(1) e, b, a, d, c
(2) b, e, d, a, c
(3) b, e, a, d, c
(4) a, b, c, d, e

Ans: (3)

Q428. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Adult b. Child
c. Infant d. Boy
e. Adolescent

(1) a, c, d, e, b
(2) c, b, d, e, a
(3) b, c, e, d, a
(4) b, c, d, a, e

Ans: (2)

Q429. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Leaves b. Branch
c. Flower d. Tree
e. Fruit

(1) d, c, a, b, e
(2) d, b, e, a, c
(3) d, c, b, a, e
(4) d, b, a, c, e

Ans: (4)

Q430. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Amoebab. Oyster
c. Worm d. Cow

(1) a, c, b, d
(2) a, b, c, d
(3) d, c, b, a
(4) c, b, d, a

Ans: (1)

Q431. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Foundation b. Plastering
c. Building d. Painting

(1) a, b, c, d
(2) a, c, b, d
(3) c, a, b, d
(4) c, a, d, b

Ans: (2)

Q432. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Type b. Print
c. Open d. Save
e. Close

(1) c, d, a, b, e
(2) c, e, d, b, a
(3) c, a, d, b, e
(4) c, b, a, d, e

Ans: (3)

Q433. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
A. Family B. Community
C. Member D. Locality
E. Country

(1) C, A, D, B, E
(2) C, A, B, D, E
(3) C, A, B, E, D
(4) C, A, D, E, B

Ans: (2)

Q434. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Exhaust b. Night
c. Day d. Sleep
e. Work

(1) a, c, e, b, d
(2) c, e, a, d, b
(3) c, e, a, b, d
(4) c, e, b, a, d

Ans: (3)

Q435. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Plant b. Tree
c. Soil d. Fruit
e. Seed

(1) c, d, a, b, e
(2) c, e, a, b, d
(3) c, b, e, d, a
(4) e, b, a, d, c

Ans: (2)

Q436. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Income b. Fame
c. Education d. Employment

(1) a, b, c, d
(2) c, d, a, b
(3) c, d, b, a
(4) d, c, b, a

Ans: (2)

Q437. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Bus (b) Bullock cart
(c) Aeroplane (d) Horse
(e) Rocket

(1) d, b, a, c, e
(2) c, d, a, b, e
(3) b, d, a, c, e
(4) a, d, b, c, e

Ans: (3)

Q438. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Gold (b) Iron
(c) Sand (d) Diamond

(1) d, c, b, a
(2) a, b, c, d
(3) c, b, a, d
(4) a, b, d, c

Ans: (3)

Q439. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Study b. Job
c. Examination d. Earn
e. Appointment

(1) a, c, e, b, d
(2) a, b, c, d, e
(3) a, c, b, e, d
(4) a, c, e, d, b

Ans: (1)

Q440. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Metal, b. Process, c. Ore,
d. Purify, e. Alloy

(1) a, c, b, d, e
(2) c, b, d, a, e
(3) a, c, d, b, e
(4) a, e, b, c, d

Ans: (2)

Q441. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Paper, b. Library,
c. Author d. Book
e. Pen

(1) b, d, c, e, a
(2) c, b, a, e, d
(3) c, e, a, d, b
(4) e, a, c, d, b

Ans: (3)

Q442. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Gold b. Ornaments
c. Ore d. Mine
e. Process

(1) b, a, e, d, c
(2) d, c, e, a, b
(3) d, c, e, b, a
(4) c, d, e, a, b

Ans: (2)

Q443. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Fruits b. Roots
c. Trunks d. Leaves
e. Flowers f. Branches

(1) b, c, f, d, e, a
(2) c, b, e, a, f, d
(3) a, c, f, d, b, e
(4) b, c, f, a, d, e

Ans: (1)

Q444. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Chest b. Forehead
c. Stomach d. Ears
e. Legs f. Chin

(1) a, b, d, f, c, e
(2) b, d, f, a, c, e
(3) e, d, b, f, a, c
(4) a, d, b, f, c, e

Ans: (2)

Q445. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Cut b. Put on
c. Sew d. Measure
e. Chalk mark

(1) d, e, a, c, b
(2) e, d, a, b, c
(3) a, b, c, d, e
(4) d, e, c, a, b

Ans: (1)

Q446. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Birth b. Death
c. Childhood d. Infancy
e. Adolescence
f. Adulthood
g. Old age

(1) b, f, g, e, d, c, a
(2) a, d, c, e, f, g, b
(3) a, d, c, f, e, g, b
(4) b, g, f, d, e, c, a

Ans: (2)

Q447. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Major b. Captain
c. Colonel d. Brigadier
e. Lt. General

(1) e, d, c, a, b
(2) e, a, d, b, c
(3) d, e, a, c, b
(4) c, d, b, e, a

Ans: (1)

Q448. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Sentence b. Word
c. Chapter d. Phrase
e. Paragraph

(1) d,c,a,b,e
(2) b,c,e,d,a
(3) c,e,a,d,b
(4) a,c,b,d,e

Ans: (3)

Q449. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Ocean b. Rivulet
c. Sea d. Glacier
e. River

(1) e, b, c, a, d
(2) d, b, e, c, a
(3) e, b, c, d, a
(4) d, b, a, c, e

Ans: (2)

Q450. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Yarn b. Sowing
c. Cotton d. Fertilizer
e. Cloth f. Seed

(1) d, b, f, c, a, e
(2) b, f, d, a, c, e
(3) d, a, f, c, e, b
(4) f, b, d, c, a, e

Ans: (4)

Q451. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Thread b. Cotton
c. Soil d. Cloth
e. Rag f. Plant

(1) c, b, a, d, f, e
(2) c, f, b, a, d, e
(3) b, f, c, a, e, d
(4) a, b, c, f, e, d

Ans: (2)

Q452. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Frog
b. Eagle
c. Grasshopper
d. Snake
e. Grass

(1) c, d, b, e, a
(2) a, c, e, b, d
(3) e, c, a, d, b
(4) e, c, d, b, a

Ans: (3)

Q453. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Stomach b. Feet
c. Knee d. Neck
e. Waist f. Chest

(1) c, e, f, a, d, b
(2) b, c, e, a, f, d
(3) d, c, f, a, e, b
(4) f, b, c, d, a, e

Ans: (2)

Q454. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Leaf b. Root
c. Branch d. Stem
e. Flower

(1) c, d, e, a, b
(2) b, a, e, c, d
(3) a, b, c, a, e
(4) e, a, d, c, b

Ans: (3)

Q455. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Windows b. Walls
c. Floor d. Foundation
e. Roof f. Room

(1) d, e, c, b, a, f
(2) d, b, a, e, c, f
(3) d, a, e, f, b, c
(4) d, c, e, f, b, a

Ans: (2)

Q456. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Foetus, b. Child,
c. Baby, d. Adult,
e. Youth

(1) e, d, b, c, a
(2) a, b, d, c, e
(3) b, c, e, d, a
(4) a, c, b, e, d

Ans: (4)

Q457. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Seed, b. Fruit,
c. Plant, d. Stem,
e. Flower

(1) a, c, d, e, b
(2) a, c, e, d, b
(3) a, e, c, d, b
(4) a, c, e, b, d

Ans: (1)

Q458. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Grapes b. Wineyard
c. Wine d. Brewing
e. Distillation

(1) b, a, e, d, c
(2) c, e, d, b, a
(3) b, a, d, c, e
(4) b, a, d, e, c

Ans: (1)

Q459. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Wood b. Book
c. Factory d. Paper
e. Print

(1) a, c, d, e, b
(2) b, e, a, c, d
(3) c, a, d, e, b
(4) d, b, c, a, e

Ans: (1)

Q460. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Ocean b. Sea
c. Pond d. River

(1) c, a, d, b
(2) c, d, b, a
(3) a, d, b, c
(4) b, d, c, a

Ans: (2)

Q461. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Leaf (b) Stem
(c) Root (d) Flower

(1) d c a b
(2) a b c d
(3) c b a d
(4) b a d c

Ans: (3)

Q462. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Seed (b) Plant
(c) Flower (d) Fruit
(e) Tree

(1) a, b, c, d, e
(2) b, c, d, e, a
(3) a, e, d, c, b
(4) a, b, e, c, d

Ans: (4)

Q463. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Police b. Punishment
c. Crime d. Justice
e. Judgement

(1) c, a, b, d, e
(2) a, b, d, c, e
(3) e, d, c, b, a
(4) c, a, d, e, b

Ans: (4)

Q464. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Presentation
b. Recommendation
c. Arrival
d. Discussion
e. Introduction

(1) c, e, b, d, a
(2) a, b, c, d, e
(3) e, d, c, b, a
(4) c, e, a, d, b

Ans: (4)

Q465. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Index
b. Content c. Title
d. Chapter e. Introduction

(1) b, c, d, e, a
(2) c, e, b, d, a
(3) e, a, d, b, c
(4) c, b, e, a, d

Ans: (2)

Q466. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Nation b. Village
c. Taluk d. District
e. State

(1) b, c, d, a, e
(2) a, c, e, d, b
(3) b, c, d, e, a
(4) a, b, c, d, e

Ans: (3)

Q467. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Plant b. Food
c. Seed d. Leaf
e. Flower

(1) a, c, b, e, b
(2) c, b, d, e, a
(3) c, a, d, e, b
(4) e, d, c, b, a

Ans: (3)

Q468. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Cure b. Doctor
c. Disease d. Diagnosis
e. Medicine

(1) c, b, d, e, a
(2) b, d, c, e, a
(3) d, c, b, e, a
(4) d, b, c, e, a

Ans: (1)

Q469. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Study b. Books
c. Examination
d. Student e. Result

(1) d, b, c, a, b
(2) d, b, a, c, e
(3) b, a, d, c, e
(4) b, c, a, d, e

Ans: (2)

Q470. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Plant (b) Food
(c) Seed (d) Leaf
(e) fruit

(1) (e), (d), (c), (b), (a)
(2) (c), (b), (d), (e), (a)
(3) (c), (a), (d), (e), (b)
(4) (a), (c), (e), (d), (b)

Ans: (3)

Q471. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
A. House B. Street
C. Room D. Town
E. District

(1) C, B, A, D, E
(2) C, A, D, B, E
(3) C, A, B, D, E
(4) C, A, B, E, D

Ans: (3)

Q472. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
A. Lung B. Nostrils
C. Windpipe D. Blood

(1) A, B, C, D
(2) B, C, A, D
(3) A, C, D, B
(4) D, C, B, A

Ans: (2)

Q473. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Evaporation (b) Rain
(c) Sea (d) Clouds

(1) a, b, c, d
(2) d, a, b, c
(3) c, a, d, b
(4) b, d, a, c

Ans: (3)

Q474. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Open Text book
b. Attend Assembly
c. Catch Bus
d. Wear Uniform
e. Get into classroom

(1) d, b, c, e, a
(2) d, c, e, a, b
(3) d, c, b, e, a
(4) d, c, a, e, b

Ans: (3)

Q475. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Book (b) Words
(c) Letters (d) Sentences
(e) Chapter (f) Pages

(1) (c) (b) (f) (e) (d) (a)
(2) (c) (b) (e) (d) (f) (a)
(3) (c) (b) (d) (e) (f) (a)
(4) (c) (b) (d) (f) (e) (a)

Ans: (4)

Q476. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Grandfather
(b) Great grandfather
(c) Grandson
(d) Son
(e) Father

(1) (c) (d) (e) (a) (b)
(2) (d) (a) (c) (e) (b)
(3) (a) (b) (c) (d) (e)
(4) (b) (c) (a) (e) (d)

Ans: (1)

Q477. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Plastering b. Painting
c. Foundation d. Walls
e. Ceiling

(1) c, d, a, b, e
(2) a, b, c, d, e
(3) e, d, c, b, a
(4) c, d, e, a, b

Ans: (4)

Q478. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Neonate b. Child
c. Infant d. Embryo

(1) a, c, b, d
(2) d, a, c, b
(3) d, c, a, b
(4) c, a, d, b

Ans: (2)

Q479. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Centi b. Deca
c. Kilo d. Deci

(1) d, a, c, b
(2) b, c, d, a
(3) a, d, b, c
(4) d, b, c, a

Ans: (3)

Q480. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Honey (B) Flower
(C) Honey Bee (D) Wax

(1) (A), (C), (D), (B)
(2) (B), (A), (D), (C)
(3) (B), (C), (A), (D)
(4) (D), (C), (B), (A)

Ans: (3)

Q481. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(A) Vegetable (B) Market
(C) Cutting (D) Cooking
(E) Food

(1) (A), (B), (D), (D), (E)
(2) (B), (A), (C), (D), (E)
(3) (C), (A). (B), (E), (D)
(4) (E), (B), (A), (C), (D)

Ans: (2)

Q482. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Atomic Age (b) Metallic Age
(c) Stone Age (d) Alloy Age

(1) (a), (c), (d), (b)
(2) (c), (b), (d), (a)
(3) (b), (c). (a), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)

Ans: (2)

Q483. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Point b. Triangle
c. Square d. Angle
e. Line

(1) d, a, e, b, c
(2) c, b, a, e, d
(3) b, a, d, e, c
(4) a, e, d, b, c

Ans: (4)

Q484. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Hut b. House
c. Palace d. Bungalow

(1) d, c, a, b
(2) b, a, d, c
(3) a, d, c, b
(4) a, b, d, c

Ans: (4)

Q485. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
A. Yearly B. Fortnightly
C. Monthly D. Daily
E. Weekly

(1) E, B, C, D, A
(2) D, E, B, C, A
(3) B, E, D, C, A
(4) A, D, E, C, B

Ans: (2)

Q486. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
A. Seed B. Fruit
C. Plant D. Food

(1) BADC
(2) ADBC
(3) ACBD
(4) CABD

Ans: (3)

Q487. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Childhood b. Adulthood
c. Infancy d. Adolescence
e. Bobyhood

(1) d,a,c,b,e
(2) c,e,a,d,b
(3) b,e,a,d,c
(4) e,d,b,c,a

Ans: (2)

Q488. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Line b. Angle
c. Square d. Triangle

(1) b, a, d, c
(2) c, d, a, b
(3) d, b, a, c
(4) a, b, d, c

Ans: (4)

Q489. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Gold (b) Silver
(c) Platinum (d) Diamond

(1) (d), (a), (b), (c)
(2) (c), (d), (a), (b)
(3) (b), (a), (c), (d)
(4) (a), (b), (c), (d)

Ans: (3)

Q490. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. probation
b. advertisement
c. application
d. selection
e. interview
f. appointment

(1) a, b, c, d, e, f
(2) a, b, c, e, d, f
(3) b, c, e, d, f, a
(4) f, e, d, c, b, a

Ans: (3)

Q491. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. soil b. sapling
c. flower d. fruit
e. plant f. seed

(1) a, b, c, d, e, f
(2) a, f, b, e, d, c
(3) e, f, a, b, c, d
(4) a, f, b, e, c, d

Ans: (4)

Q492. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Metal b. Alloy c. Ore
d. Purification e. Spare parts

(1) c, a, b, d, e
(2) c, a, b, e, d
(3) c, d, a, b, e
(4) c, e, a, b, d

Ans: (3)

Q493. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Members b. City c. Village
d. Family e. Community

(1) d, a, e, c, b
(2) a, d, e, c, b
(3) a, b, c, d, e
(4) e, d, a, c, b

Ans: (2)

Q494. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Destination b. Booking
c. Boarding d. Travel
e. Planning

(1) d, c, a, b, e
(2) e, b, c, d, a
(3) a, b, c, d, e
(4) c, d, e, a, b

Ans: (2)

Q495. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Diagnosis b. Doctor
c. Sick d. Treatment
e. Recovery

(1) b, a, c, d, e
(2) d, e, a, c, b
(3) a, b, c, d, e
(4) c, b, a, d, e

Ans: (4)

Q496. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
(a) Furniture (b) Forest
(c) Wood (d) Tree

(1) (d), (a), (b), (c)
(2) (c), (b), (a), (d)
(3) (b), (d), (c), (a)
(4) (b), (c), (b), (d)

Ans: (3)

Q497. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Stem b. Flower
c. Root d. Leaves
e. Fruit

(1) c, a, d, b, e
(2) c, a, e, b, d
(3) d, c, a, e, b
(4) e, b, a, d, c

Ans: (1)

Q498. Directions : Find be a meaningful order of the following words?
a. Word b. Paragraph
c. Sentence d. Letter

(1) a, c, d, b
(2) a, d, c, b
(3) c, d, a, b
(4) d, a, c, b

Ans: (4)

Lesson – Odd Man Out Alphabet Based

Q499. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) OQTX (2) IMNQ
(3) EGJN (4) XZCG

Ans: (2)

Q500. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) CEFG (2) DFGH
(3) GIJK (4) ABCD

Ans: (4)

Q501. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) UZDGI (2) JOSVX
(3) RWACE (4) FKORT

Ans: (3)

Q502. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) RGTF (2) MLOK
(3) CTES (4) VDZC

Ans: (4)

Q503. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) DEB (2) RTP
(3) HIF (4) NOL

Ans: (2)

Q504. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AJKL (2) IBCD
(3) ORQP (4) UFGH

Ans: (3)

Q505. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ACE (2) FHJ
(3) KLM (4) SUW

Ans: (3)

Q506. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) DINS (2) CHNR
(3) BGLQ (4) AFKP

Ans: (2)

Q507. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AEFJ (2) KOPT
(3) UYZD (4) EHIL

Ans: (4)

Q508. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) IJCD (2) WYTS
(3) QRKL (4) PQMN

Ans: (2)

Q509. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) J M P S (2) M P S L
(3) D G J M (4) U X A D

Ans: (2)

Q510. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) A N B P (2) C P D Q
(3) F S G T (4) I V J W

Ans: (1)

Q511. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) GECA (2) PNLJ
(3) VUSQ (4) TRPN

Ans: (3)

Q512. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) BFJQ (2) RUZG
(3) GJOV (4) ILQX

Ans: (1)

Q513. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) KNPS (2) RUWZ
(3) MPRU (4) PRSU

Ans: (4)

Q514. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) XZUS (2) OQLJ
(3) HJFE (4) FHCA

Ans: (3)

Q515. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) MKGA (2) RPLF
(3) VTPJ (4) PNID

Ans: (4)

Q516. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ywus (2) zxyv
(3) geca (4) bzxv

Ans: (2)

Q517. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AEGC (2) HLNJ
(3) OSVQ (4) VZBX

Ans: (3)

Q518. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) BFJQ (2) RUZG
(3) GJOV (4) ILQX

Ans: (1)

Q519. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) EDHG (2) LKON
(3) UVWX (4) QPTS

Ans: (3)

Q520. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) CRDT (2) APBQ
(3) EUFV (4) GWHX

Ans: (1)

Q521. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) YXVU (2) ORQP
(3) KJHG (4) MLJI

Ans: (2)

Q522. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) PRSQ (2) UWXV
(3) LONM (4) CEFD

Ans: (3)

Q523. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ZVRN (2) UQMJ
(3) SOKG (4) TPLH

Ans: (2)

Q524. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) DCFG (2) FEHI
(3) HGIK (4) JILM

Ans: (3)

Q525. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ACDF (2) TUOP
(3) HIVW (4) FGKL

Ans: (1)

Q526. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AYBZ (2) BXCY
(3) DVEW (4) MPON

Ans: (4)

Q527. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AEIO (2) BFJN
(3) CGKO (4) DHLP

Ans: (1)

Q528. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ACXZ (2) PRUW
(3) FHSU (4) ACXY

Ans: (4)

Q529. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ACDF (2) TUOP
(3) HIVW (4) FGKL

Ans: (1)

Q530. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ZXVT (2) YWUS
(3) PNLJ (4) IHGF

Ans: (4)

Q531. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ADGJ (2) NQTV
(3) PSVX (4) CFIK

Ans: (1)

Q532. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) MNXY (2) ABPQ
(3) RSTU (4) EFMN

Ans: (1)

Q533. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ZACEG (2) OQSUW
(3) VXZBD (4) HJLNP

Ans: (1)

Q534. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) BYCX (2) CXDW
(3) AZYB (4) DWEV

Ans: (3)

Q535. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AFCG (2) DIGL
(3) INLQ (4) OTRW

Ans: (1)

Q536. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ZXVT (2) USQO
(3) DEFG (4) PNLJ

Ans: (3)

Q537. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) HDFI (2) NJLO
(3) SOQT (4) WSXZ

Ans: (4)

Q538. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) QOOM (2) WUUS
(3) JIIF (4) VTTR

Ans: (4)

Q539. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) EPH (2) FQI
(3) HSK (4) KWO

Ans: (4)

Q540. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) DI (2) KQ
(3) OU (4) AG

Ans: (1)

Q541. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) AbcdE (2) IfghO
(3) ApqrL (4) UlmnE

Ans: (3)

Q542. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) RNMP (2) JFEH
(3) RPOQ (4) HDCF

Ans: (3)

Q543. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) A (2) I
(3) D (4) E

Ans: (3)

Q544. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ABJNM (2) QRTUZ
(3) IXYOQ (4) WFGOP

Ans: (3)

Q545. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) ZKXJ (2) CMAL
(3) TGRF (4) FRTK

Ans: (4)

Q546. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1) X (2) Y
(3) H (4) D

Ans: (2)

Q547. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1)BFJN (2) DHLP
(3) GIMQ (4) HLPT

Ans: (3)

Q548. Directions : Select the one which is different from other three alternatives.
(1)deba (2) hgfa
(3) pqrs (4) rqpo

Ans: (3)

Lesson – Odd Man Out

Q549. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Sociologist (2) Economist
(3) Neurologist (4) Educationist

Ans: (3)

Q550. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Microbe (2) Microfilm
(3) Microphone (4) Microscope

Ans: (1)

Q551. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) node (2) abode
(3) shy (4) across

Ans: (3)

Q552. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Abundance (2) Plentiful
(3) Copious (4) Ample

Ans: (4)

Q553. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Herring (2) Shark
(3) Barracuda (4) Whale

Ans: (4)

Q554. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Amoeba (2) Bacteria
(3) Germs (4) Microbes

Ans: (1)

Q555. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Mizoram (2) Sikkim
(3) Kohima (4) Manipur

Ans: (3)

Q556. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Insurance
(2) Provident Fund
(3) Salary
(4) Shares

Ans: (3)

Q557. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Pond-Lake
(2) Pistol-Gun
(3) Car-Bus
(4) Church-Monument

Ans: (4)

Q558. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Withdrawal(2)Deduction
(3) Deposit (4) Debit

Ans: (3)

Q559. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Crime-Blame (2) Short-Long
(3) Poor- Rich (4) Light-Heavy

Ans: (1)

Q560. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) House (2) Apartment
(3) Building (4) Society

Ans: (4)

Q561. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Foreward (2) Text
(3) Index (4) Preface

Ans: (2)

Q562. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Mother (2) Grandfather
(3) Father (4) Wife

Ans: (4)

Q563. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Distinguish
(2) Scatter
(3) Differentiate
(4) Classification

Ans: (4)

Q564. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Light (2) Wave
(3) Heat (4) Sound

Ans: (2)

Q565. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Cotton (2) Terene
(3) Silk (4) Wool

Ans: (2)

Q566. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Square (2) Circle
(3) Rectangle (4) Triangle

Ans: (2)

Q567. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Lion (2) Goat
(3) Tortoise (4) Centaur

Ans: (4)

Q568. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Sweet (2) Bitter
(3) Salty (4) Insipid

Ans: (4)

Q569. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Terrylene (2) Nylon
(3) Cotton (4) Polyester

4

Ans: (3)

Q570. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Liver (2) Lungs
(3) Kidney (4) Ear

Ans: (4)

Q571. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Tomato (2) Potato
(3) Carrot (4) Onion

Ans: (1)

Q572. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Troop (2) Group
(3) Mob (4) Class

Ans: (3)

Q573. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Sky — Stars
(2) Moon — Planets
(3) Stadium — Players
(4) University — Students

Ans: (2)

Q574. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Paper : Pencil
(2) Head : Cap
(3) Ink : Inkpot
(4) Present : Wrapper

Ans: (1)

Q575. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Glue (2) Oil
(3) Paste (4) Cement

Ans: (2)

Q576. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Telephone (2) Tape-Recorder
(3) Transistor (4) Telescope

Ans: (4)

Q577. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Kennel (2) Stable
(3) Lock (4) Den

Ans: (3)

Q578. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Plant-Flower (2) Chair-Sofa
(3) Face-Eye (4) Tree-Stem

Ans: (2)

Q579. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Violent (2) Blue
(3) Green (4) White

Ans: (4)

Q580. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Andaman-Nicobar
(2) Pondicherry
(3) Delhi (4) Goa

Ans: (3)

Q581. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Vayudoot (2) Pushkar
(3) Indian Airlines
(4) Air India

Ans: (4)

Q582. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Gupta dynasty
(2) Nanda dynasty
(3) Maurya dyasty
(4) Chola dynasty

Ans: (4)

Q583. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Microbe (2) Microfilm
(3) Microphone(4) Microscope

Ans: (1)

Q584. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Newspaper (2) Press
(3) Edition (4) Audition

Ans: (4)

Q585. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Reward : Punishment
(2) Object : Permit
(3) Sharp : Blunt
(4) Cold : Cool

Ans: (4)

Q586. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Analysis (2) Search
(3) Conclusion(4) Investigation

Ans: (3)

Q587. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Pond – Lake
(2) Pistol – Gun
(3) Car – Bus
(4) Charch – Monument

Ans: (4)

Q588. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) MIZORAM (2) SIKKIM
(3) KOHIMA (4) MANIPUR

Ans: (3)

Q589. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Quiet – Calm
(2) Seldom – Never
(3) Peace – Tranquil
(4) Rapid – Slow

Ans: (4)

Q590. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Running (2) Swimming
(3) Dancing (4) Breathing

Ans: (4)

Q591. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) DICTAPHONE
(2) GRAMAPHONE
(3) MICROPHONE
(4) TELEPHONE

Ans: (1)

Q592. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Aeroplane (2) Bird
(3) Tanker (4) Parachute

Ans: (3)

Q593. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Pistol (2) Sword
(3) Gun (4) Rifle

Ans: (2)

Q594. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Conceal (2) Divulge
(3) Cover (4) Hide

Ans: (2)

Q595. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Sports : Ground
(2) Cinema : Screen
(3) Drama : Stage
(4) Rubber : Erase

Ans: (4)

Q596. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Wool (2) Feather
(3) Hair (4) Grass

Ans: (4)

Q597. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Diptheria (2) Cataract
(3) Whooping Cough
(4) Encephalitis

Ans: (2)

Q598. Directions : Find the odd word pair from the given responses.
(1) Harmless (2) Guilty
(3) Innocent (4) Fearless

Ans: (2)

Lesson – Mathematical Operators

Q599. If + stands for division; × stands for addition; – stands for multiplication; ÷ stands for subtraction, which of the following is correct ?
(1) 15 ÷ 5 × 2 – 6 + 3 = 28
(2) 15 × 5 + 2 – 6 ÷ 3 = 56.5
(3) 15 + 5 – 2 ÷ 6 × 3 = 3
(4) 15 – 5 + 2 × 6 ÷ 3 = 41

Ans: (3)

Q600. If ‘–’ stands for addition, ‘+’ stands for subtraction, ‘¸’ stands for multiplication and ‘×’ stands for division, then which one of the following equation is correct ?
(1) 50 × 5 ÷ 2 – 30 + 25 = 25
(2) 50 – 30 + 5 ÷ 2 × 30 = 25
(3) 40 + 35 × 2 – 50 ÷ 30 = 95
(4) 30 × 2 – 25 + 50 ÷ 5 = 100

Ans: (1)

Q601. If ‘+’ means ‘–’; ‘–’ means ‘×’; ‘×’ means ‘¸’ and ‘¸’ means ‘+’, then 25 × 5 ¸ 30 + 8 – 2 = ?
(1) 54
(2) 15
(3) 18
(4) 19

Ans: (4)

Q602. If ‘+’ means ‘¸’; ‘–’ means ‘+’; ‘×’ means ‘–’ and ‘¸’ means ‘×’, then, 8 ¸ 4 – 6 + 3 × 4 = ?
(1) 4
(2) 14
(3) 28
(4) 30

Ans: (4)

Q603. If ‘+’ stands for ‘division’; ‘×’ stands for ‘addition’; ‘–’ stands for ‘multiplication’; ‘÷’ stands for ‘subtraction’, which of the following equations is correct?
(1) 5 – 3 + 2 × 4 ÷ 8 = 2
(2) 5 × 3 + 2 – 4 × 8 = 19
(3) 5 ÷ 3 × 2 – 4 + 8 = 8
(4) 5 + 3 × 2 ÷ 4 – 8 = 4

Ans: (2)

Q604. If ‘–’ stands for ‘+’, ‘+’ stands for ‘×’, ‘×’ stands for ‘–’ then which one of the following is not correct ?
(1) 22 + 7 – 3 × 9 = 148
(2) 33 × 5 – 10 + 20 = 228
(3) 7 + 28 – 3 × 52 = 127
(4) 44 – 9 + 6 × 11 = 87

Ans: (3)

Q605. If + means ÷, – means ×, × means + and ÷ means –, then which of the alternatives is correct ?
(1) 5 × 8 – 5 + 5 ÷ 1 = 12
(2) 55 – 2 + 10 ÷ 1 × 5 = 16
(3) 38 ÷ 10 – 5 + 7 × 8 = 25
(4) 10 – 12 + 2 ÷ 30 × 1 = 10

Ans: (1)

Q606. If ‘×’ means ‘+’, ÷ means ‘–’, + means ‘÷’ and ‘–’ means ‘×’ then what should be the value of the given equation?
14 × 4 ÷ 70 + 10 – 2 = ?

(1) 33
(2) 15
(3) 30
(4) 4

Ans: (4)

Q607. Put the correct mathematical signs in the following equation from the given alternatives.
33 ? 11 ? 3 ? 6 ? = 115

(1) –, ×, +
(2) +, –, ×
(3) ×, ÷, –
(4) ÷, ×, ×

Ans: (3)

Q608. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3

(1) – and ÷
(2) + and ×
(3) + and ÷
(4) + and –

Ans: (1)

Q609. If a means +, b means ×, c means ÷, d means –, then 20 a 10 b 45 c 5 d 12 = ?
(1) 88
(2) 74
(3) 98
(4) 68

Ans: (3)

Q610. Select the set of symbols which can be fitted correctly in the equation.
5 ___ 3 ___8___4__2 = 21

(1) +, ×, +, ÷
(2) ×, +, –, ÷
(3) –, ×, +, ÷
(4) +, ×, –, ÷

Ans: (2)

Q611. If ÷ stands for × × stands for – – stands for + and + stands for ÷, then 48 + 6 – 12 ÷ 2 + 10 = ?
(Do chronologically and not according to BODMAS rule)

(1) 9
(2) 14
(3) 16
(4) 4

Ans: (4)

Q612. If + stands for *; – stands for #; × stands for and ÷ stands for %, then which of the following statements is correct?
(1) 256% 16 5 # 28 = 52
(2) 256 # 16 % 5 # 28 = 120
(3) 256 5 % 16 * 28 = 408
(4) 256 # 16 5 % 28 = 80

Ans: (1)

Q613. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of 16 ÷ 64 – 8 × 4 + 2?
(1) 18
(2) 24
(3) 16
(4) 12

Ans: (3)

Q614. If + = ×, – = ÷, × = +, ÷ = –, then which is the correct equation out of the following?
(1) 18 – 6 × 7 ÷ 2 + 8 = 63
(2) 18 ÷ 6 + 4 – 2 ÷ 3 = 22
(3) 18 + 6 – 4 × 2 ÷ 3 = 26
(4) 18 × 6 – 4 + 7 × 8 = 47

Ans: (3)

Q615. If, + stands for division; × stands for addition; – stands for multiplication; ÷ stands for subtraction, which of the following is correct?
(a) 46 × 6 ÷ 4 – 5 + 3 = 74
(b) 46 – 6 + 4 × 5 ÷ 3 = 71
(c) 46 ÷ 6 × 4 – 5 + 3 = 75.5
(d) 46 × 6 – 4 + 5 ÷ 3 = 70.1

(1) c
(2) d
(3) b
(4) a

Ans: (3)

Q616. If × means +, + means ÷, – means × and ÷ means –, then 6 × 4 – 5 + 2 ÷ 1 = ?
(1) 11
(2) 15
(3) 10
(4) 12

Ans: (2)

Q617. If a represents ÷, b represents +, c represents – and d represents × then 24 a 6 d 4 b 9 c 8 = ?
(1) 20
(2) 6
(3) 17
(4) 19

Ans: (3)

Q618. If ‘–’ stands for ‘division’, ‘+’ stands for ‘multiplication’, ‘÷’ stands for ‘subtraction’, ‘×’ stands for ‘addition’, then which one of the following equations is correct ?
(1) 36 × 4 – 12 + 5 ÷ 3 = 420
(2) 52 ÷ 4 + 5 × 8 – 2 = 36
(3) 36 – 12 × 6 ÷ 3 + 4 = 60
(4) 43 × 7 ÷ 5 + 4 – 8 = 25

Ans: (2)

Q619. What will be the correct mathematical signs that can be inserted in the following?
4_6_2_4_8 = 16

(1) – × + ÷
(2) ÷ + × –
(3) + ÷ – ×
(4) × ÷ – +

Ans: (4)

Q620. If ‘–’ denotes ‘+’, ‘+’ denotes ‘×’, ‘÷’ denotes ‘–’, ‘×’ denotes ‘÷’ then, 27 × 3 ÷ 6 + 9 – 8 = ?
(1) 15
(2) 14.5
(3) 35
(4) 3.5

Ans: (*)

Q621. If + means ÷, ÷ means ×, and × means +, then following will be:
64 + 8 × 32 ÷ 4

(1) 128
(2) 160
(3) 136
(4) 144

Ans: (3)

Q622. If + means ÷, ÷ means –, – means ×, × means +, then 12 – 8 × 6 – 4 ÷ 6 + 3 = ?
(1) –112
(2) +118
(3) –33
(4) +92

Ans: (2)

Q623. If × stands for ÷, ÷ stands for +, + stands for –, and – stands for ×, then what is the value of (30 + 20) – 5(7 ÷ 3) × 25 = ?
(1) 100
(2) 10
(3) 20
(4) 25

Ans: (3)

Q624. If P denotes ‘÷’, Q denotes ‘×’, R denotes ‘+’ and S denotes ‘–’, then 16Q12P6R5S4 = ?
(1) 31
(2) 32
(3) 33
(4) 30

Ans: (3)

Q625. If ‘–’ stands for addition, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for division, which one of the following equations is correct?
(1) 5 + 2 – 12 ÷ 6 × 2 = 13
(2) 5 + 2 – 12 × 6 ÷ 2 = 10
(3) 5 ÷ 2 + 12 × 6 – 2 = 4
(4) 5 – 2 + 12 × 6 ÷ 2 = 27

Ans: (2)

Q626. If the given interchanges are made in signs and numbers, which one of the following equation is true?
(Signs : ÷ and +, Numbers : 6 and 5)

(1) 18 + 6 ÷ 5 = 9.6
(2) 26 ÷ 5 + 6 = 6.4
(3) 5 ÷ 6 + 80 = 5.8
(4) 90 + 5 ÷ 6 = 8.6

Ans: (1)

Q627. Insert the arithmetical operations in the following numerical figure- 4_3_4 = 48
(1) + +
(2) + –
(3) × +
(4) × ×

Ans: (4)

Q628. If + stands for division; × stands for addition; – stands for multiplication, ÷ stands for subtraction, which of the following is correct?
(1) 25 × 3 – 7 ÷ 8 + 12 = 18
(2) 25 + 3 × 7 – 8 ÷ 12 = 10.89
(3) 25 – 3 ÷ 7 × 8 + 12 = 132
(4) 25 ÷ 3 × 7 – 8 + 12 = 19.3

Ans: (*)

Q629. If ‘+’ stands for division, ^÷* stands for multiplication, ^×* stands for subtraction and ‘–’ stands for addition, which one of the following expressions is correct ?
(1) 18 × 6 + 7 ÷ 5 – 2 = 16
(2) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22
(3) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20
(4) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18

Ans: (4)

Q630. If ‘+’ stands for multiplication, ‘–’ stands for addition, ‘×’ stands for division, then what is the value of 128 + 9 – 16 × 4 = ?
(1) 73
(2) 256
(3) 1156
(4) 1352

Ans: (3)

Q631. If ‘×’ means ‘addition’, ‘–’ means ‘division’, ‘/’ means ‘subtraction’ and ‘+’ means ‘multiplication’, then which of the equation is correct?
(1) 25 + 10 – 5/10 × 3 = 43
(2) 25 – 10 × 5 + 10/3 = 72
(3) 25 × 10/5 + 10 – 3 = 12
(4) 25/10 + 5 × 10/3 = 18

Ans: (1)

Q632. Study the following statements and answer the questions accordingly.
‘+’ stands for division ‘÷’ stands for multiplication ‘×’ stands for addition Which one of the following is correct?

(1) 30 × 40 + 8 – 70 ÷ 40 = 180
(2) 30 + 40 ÷ 8 × 70 – 40 = 340
(3) 30 – 40 × 8 ÷ 70 + 40 = 180
(4) 30 + 40 + 8 × 70 – 40 = 340

Ans: (*)

Q633. Identify the symbols to be inserted to make the expression correct.
(1) × + ×
(2) = × +
(3) × ÷ =
(4) + = ×

Ans: (3)

Q634. If ‘+’ is ‘×’, ‘–’ is ‘+’, ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is ‘–’, then answer the following questions based on this information.
9 – 4 + 2 ÷ 16 × 2

(1) 71
(2) 62
(3) 9
(4) 24

Ans: (3)

Q635. If ‘×’ means addition, ‘–’ means division, ‘÷’ means subtraction and ‘+’ means multiplication, then which of the equations is correct?
(1) 16 × 5 ÷ 10 + 4 – 3 = 19
(2) 16 + 5 ÷ 10 × 4 – 3 = 9
(3) 16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3 = 9
(4) 16 – 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12

Ans: (3)

Q636. If ‘+’ stands for division; ‘×’ stands for addition; ‘–’ stands for multiplication; ‘÷’ stands for subtraction, then which of the following equations is correct?
(1) 33 × 4 – 5 + 6 ÷ 2 = 26
(2) 33 ÷ 4 × 5 + 6 – 2 = 30
(3) 33 – 4 + 5 ÷ 6 × 2 = 24
(4) 33 – 4 ÷ 5 × 6 + 2 = 130

Ans: (4)

Q637. Which one of the following interchanges of signs would make the given equation correct?
5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3

(1) – and ÷
(2) + and ×
(3) + and ÷
(4) + and –

Ans: (1)

Q638. In a certain code 0, 1, 2 …… 9 is coded as a,b,c…….., j then find baf ÷ bf × d
(1) cb
(2) d
(3) df
(4) be

Ans: (1)

Q639. If – stands for division, + for multiplication, ÷ for subtraction and × for addition, then which of the following equations is correct ?
(1) 20 – 4 + 6 ÷ 9 × 4 = 25
(2) 20 + 6 – 4 × 9 ÷ 6 = 32
(3) 20 ÷ 9 × 9 – 4 + 6 = 33
(4) 20 × 4 – 6 – 4 + 9 = 20

Ans: (1)

Q640. If × means –, + means ×, ÷ means + and – means ÷, then what is the value of the given expression?
175 – 25 ÷ 5 + 2 × 3 + 10 = ?

(1) 77
(2) 160
(3) 240
(4) 2370

Ans: (*)

Q641. If + means ÷, ÷ means –, – means × and × means +, what will be the value of the following expression:
8 + 4 ÷ 3 × 5 – 9 = ?

(1) 44
(2) 53
(3) 62
(4) 64

Ans: (1)

Q642. If ‘+’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then 2 ÷ 6 × 6 ÷ 2 = ?
(1) 1
(2) 0
(3) 10
(4) 5

Ans: (4)

Q643. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then find the value of the following equation.
6 + 64 – 8 ÷ 45 × 8

(1) 85
(2) 76
(3) 87
(4) 75

Ans: (1)

Q644. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct ?
(1) 18 ÷ 3 × 2 + 8 – 6 = 10
(2) 18 – 3 + 2 × 8 ÷ 6 = 14
(3) 18 – 3 ÷ 2 × 8 + 6 = 17
(4) 18 × 3 + 2 ÷ 8 – 6 = 15

Ans: (2)

Q645. If ‘×’ means ‘–’, ‘–’ ‘means’ ‘÷’, ‘+’ means ‘×’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of the following expression?
16 × 8 ÷ 4 – 3 + 9

(1) 10
(2) 19
(3) 20
(4) 9

Ans: (3)

Q646. If + means ×, – means +, × means ÷, ÷ means –, then what is the value of 50 + 10 – 50 × 10 ÷ 125 ?
(1) 380
(2) 56
(3) 180
(4) –125

Ans: (1)

Q647. If ÷ means +, + means ×, × means – and – means ÷, then what is the value of :
[(1440 – 36 × 16) + 15] + 5 ÷
(144 – 12) + 25 =?

(1) 1500
(2) 2100
(3) 1200
(4) 4800

Ans: (2)

Q648. If ‘+’ stands for multiplication, ‘–’ stands for division, ‘×’ stands for addition , ‘÷’ stands for subtraction, then which one of the following equations is correct ?
(1) 12 × 5 + 4 – 5 ÷ 4 = 20
(2) 12 ÷ 5 + 4 – 5 × 4 = 18
(3) 12 + 5 – 4 × 5 ÷ 4 = 16
(4) 12 ÷ 5 – 4 × 5 + 4 = 22

Ans: (3)

Q649. If ÷ stands for ‘greater than’. × stands for ‘addition’ + stands for ‘division’, – stands for ‘equal to’, > stands for ‘multiplication’, = stands for ‘less than’, < stands for ‘minus’ then which of the following alternatives is correct?
(1) 5 > 2 < 1 – 3 × 4 × 1
(2) 5 < 2 × 1 ÷ 3 > 4 × 1
(3) 5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
(4) 5 + 2 × 1 = 3 + 4 > 1

Ans: (3)

Q650. If > = ÷, V = ×, < = +, ^ = –, + = =, × = <, – = >
(1) 6 > 2 > 3 ^ 8 Ú 4 + 13
(2) 6 ^ 2 < 3 > 8 < 4 – 13
(3) 6 Ú 2 < 3 ^ 8 > 4 × 13
(4) 6 > 2 Ú 3 < 8 ^ 4 + 13

Ans: (4)

Q651. If > = ÷, < = +,^ = –, × = <, – = >, + = = and Ú = ×
(1) 6 > 3 < 2 ^ 4 Ú 8 – 13
(2) 6 ^ 3 < 2 > 4 Ú 8 + 13
(3) 6 Ú 3 ^ 2 > 4 < 8 × 13
(4) 6 Ú 3 > 2 < 4 ^ 8 × 13

Ans: (4)

Q652. If ‘ * ’ means subtraction; ‘–’ means division, ‘ ’ means addition and ‘%’ means multiplication, then find the value of :
13 3 * 6 % 8 – 4 14 = ?

(1) 18
(2) 14
(3) 12
(4) 8

Ans: (1)

Q653. If # means <; means >; means =; then which of the following follows definitely from a b # c d?
(1) a c
(2) b d
(3) b d
(4) b # d

Ans: (4)

Q654. Select the missing symbol from the given order :
?

-1
-2
-3
-4

Ans: (4)

Q655. Identify the symbols to be inserted to make the expression correct.
24 D 4 D 5 D 4

(1) × + ×
(2) = × +
(3) × + =
(4) + = ×

Ans: (2)

Q656. Certain numbers have symbols as given below.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 [ ] What is the number indicated by these symbols ?
[ ]

(1) 5 6 9 0 7
(2) 4 5 0 9 6
(3) 4 5 9 0 6
(4) 4 7 0 9 5

Ans: (3)

Q657. If rectangle = 12, triangle = 15, square = 6, parallelogram = 4 and circle = 3, solve the equation using the above values and answer in figures.
= ?
rectangle + square triangle

(1) 4 5
(2) 3 5
(3) 6 5
(4) 2 3

Ans: (3)

Q658. If ‘a ’denotes ‘÷’, ‘b’ denotes ‘+’, ‘c’ denotes ‘–’, ‘b’ denotes ‘×’, then 24a6d4b9c8 = ?
(1) 2
(2) 17
(3) 34
(4) 19

Ans: (2)

Q659. In the following question you have to identify the correct response from the given premises stated according to the following symbols.
If ÷ stands for ‘greater than’, × stands for ‘addition’, + stands for ‘division’, – stands for ‘equal to’, > stands for ‘multiplication’, = stands for ‘less than’, < stands for ‘minus’, then which of the following alternatives is correct?

(1) 3 + 2 < 4 ÷ 6 > 3 × 2
(2) 3 × 2 < 4 ÷ 6 + 3 < 2
(3) 3 > 2 < 4 – 6 × 3 × 2
(4) 3 × 2 × 4 = 6 + 3 < 2

Ans: (2)

Q660. If ‘+’ means division, ‘–’ means multiplication, ‘÷’ means subtraction, ‘×’ means addition and ‘<’ means less than, then which of the following is false?
(1) (10 + 2) ÷ 7 < (10 ÷ 7) + 2
(2) (10 – 7) × 2 < (10 × 2) – 7
(3) (10 × 7) – 2 < (10 – 2) × 7
(4) (10 ÷ 2) + 7 < (10 + 7) × 2

Ans: (3)

Q661. If ‘+’ means subtraction, ‘÷’ means addition, ‘<’ means multiplication and ‘>’ means division, then find the value of the given statement. The value of 9 ÷ 7 < 8 > (4 > 2) + 5 will be
(1) 32
(2) 18
(3) 16
(4) 11

Ans: (1)

Q662. If ‘+’ stands for ‘÷’, ‘–’ stands for ‘=’, ‘×’ stands for ‘+’, ‘÷’ stands for greater than, ‘=’ stands for less than, ‘>’ stands for multiplication and ‘<’ stands for subtraction, then which of the following alternatives is correct?
(1) 5 ÷ 2 × 1 = 3 + 4 > 1
(2) 5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
(3) 5 × 2 < 1 – 3 < 4 × 1
(4) 5 < 2 × 1 ÷ 3 > 4 × 1

Ans: (2)

Q663. Identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.
‘A’ stands for not less than (‘B’ stands for not equal to (¹)
‘C’ stands for not greater than (>/ )
‘D’ stands for greater than (>)
‘E’ stands for less than (<)
‘F’ stands for equal to (=)
Premises : 4YF3X and 3XF6Z

(1) 2 Y D 3 Z
(2) 2 Y E 3 Z
(3) 4 Y B 5 Z
(4) 2 Y F 3 Z

Ans: (4)

Q664. You have to follow the symbolic interpretation to solve the problem + = greater than – = not less than
= less than f = not greater than × = equal to Ð = not equal to If x Ðy + z, which of the following implied ?

(1) x × y z
(2) x – y × z
(3) x Ð y f z
(4) x – y Ð z

Ans: (4)

Q665. If > denotes +, < denotes –, + denotes ÷, ^ denotes ×, – denotes =, × denotes > and = denotes <, choose the correct statement of the following.
(1) 13 > 7 < 6 + 2 = 3 ^ 4
(2) 9 > 5 > 4 – 18 + 9 > 16
(3) 9 < 3 < 2 > 1 × 8 ^ 2
(4) 28 + 4 ^ 2 = 6 ^ 4 + 2

Ans: (2)

Q666. In the following problem, = stands for ÷ + stands for – × stands for = – stands for > > stands for + < stands for × ÷ stands for < When these new symbols are substituted, only one will be wrong. Identify the wrong one.
(1) 4 < 2 + 5 + 8 × 5
(2) 4 = 2 + 5 > 8 × 5
(3) 4 < 2 > 5 + 8 × 5
(4) 4 > 2 < 5 + 8 – 5

Ans: (1)

Q667. If ‘+’ stands for ‘multiplication’, ‘<‘ stands for ‘division’, ‘÷’ stands for ‘ s u b t r a c t i o n ’ , ‘–’ stands for ‘addition’ and ‘×’ stands for ‘greater than’, identify which expression is correct.
(1) 20 – 4 ÷ 4 + 8 < 2 × 26
(2) 20 × 8 + 15 < 5 ÷ 9 – 8
(3) 20 < 2 + 10 ÷ 4 – 6 × 100
(4) 20 < 5 + 25 ÷ 10- – 2 × 96

Ans: (3)

Q668. If × stands for addition, < for subtraction, + stands for division, > stands for multiplication, – stands for equation, ÷ stands for greater than, and = stands for less than, state which of the following is true?
(1) 5 > 8 + 4 = 10 < 4 × 8
(2) 3 × 4 > 2 – 9 + 3 < 3
(3) 5 × 3 < 3 ÷ 8 + 4 × 1
(4) 3 × 2 < 4 ÷ 16 > 2 + 4

Ans: (*)

Q669. If 1 + 4 = 9, 2 + 8 = 18, 3 + 6 = 15 then 7 + 8 = ?
(1) 41
(2) 23
(3) 30
(4) 32

Ans: (2)

Q670. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
678 = 366, 567 = 255, 946 = ?

(1) 334
(2) 499
(3) 699
(4) 634

Ans: (4)

Q671. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
7 – 4 – 1 = 714, 9 – 2 – 3 = 932 8 – 0 – 4 = ?

(1) 804
(2) 840
(3) 408
(4) 480

Ans: (2)

Q672. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 + 7 + 2 = 725, 6 + 9 + 0 = 906, 8 + 4 + 3 = ?

(1) 815
(2) 384
(3) 438
(4) 834

Ans: (3)

Q673. If SENT is written as ‘+ ^ × –’ and ANT is written as ‘* × –’, then how is TEN written in that code ?
(1) × + –
(2) – ^ ×
(3) * – ×
(4) – × ^

Ans: (2)

Q674. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer for the unsolved equation.
If 8 × 2 = 61 ; 8 × 5 = 04, what is 8 × 10 = ?

(1) 80
(2) 08
(3) 8
(4) 0

Ans: (2)

Q675. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 3 ÷ 5 = 5, 4 ÷ 7 = 8, 8 ÷ 7 = 6 then, what should 9 ÷ 6 be ?

(1) 4
(2) 9
(3) 5
(4) 6

Ans: (1)

Q676. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 8 + 8 = 72, 5 + 5 = 30 and 7 + 7 = 56, what is 6 + 6 = ?

(1) 40
(2) 42
(3) 30
(4) 36

Ans: (2)

Q677. If ® stands for +, ¬ stands for ®, stands for ÷, ¯ stands for ×, stands for =, which one is correct ?
(1) 2 ¯ 5 ¬ 6 ® 2 6
(2) 5 ® 7 ¬ 4 2 3
(3) 3 ¯ 6 2 ® 3 ¬ 6 5
(4) 7 ¬ 43 6 ¯ 1 4

Ans: (1)

Q678. If ‘+’ stands for ‘division’, ‘–’ stands for ‘equal to’, ‘×’ stands for ‘addition’, ‘÷’ stands for ‘greater than’, ‘=’ stands for ‘less than’, ‘>’ stands for ‘multiplication’, and ‘<’ stands for ‘subtraction’, then which of the following alternatives is correct ?
(1) 5 + 2 × 1 = 3 + 4 > 1
(2) 5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
(3) 5 × 2 < 1 – 3 < 4 × 1
(4) 5 < 2 × 1 ÷ 3 > 4 × 1

Ans: (2)

Q679. Some equations are solved on the basis of a certain system. Using the same, solve the unsolved equation.
If 10 – 3 = 12, 12 – 4 = 13, 14 – 5 = 14, then 16 – 6 = ?

(1) 10
(2) 15
(3) 16
(4) 18

Ans: (2)

Q680. If 2 × 16 = 8; 8 × 8 = 1; 6 × 12 = 2, then 12 × 144 = ?
(1) 11
(2) 12
(3) 16
(4) 24

Ans: (2)

Q681. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.
2 × 3 × 4 = 432, 5 × 6 × 7 = 765 7 × 8 × 9 = 987 2 × 5 × 7 = ?

(1) 572
(2) 752
(3) 725
(4) 257

Ans: (2)

Q682. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 3 = –7; 3 7 = –11; 7 11 = ?

(1) – 59
(2) 77
(3) – 15
(4) 18

Ans: (1)

Q683. If 7 × 8 = 49, 4 × 4 = 12 and 6 × 4 = 18, what will 9 × 6 be ?
(1) 54
(2) 50
(3) 45
(4) None of the above

Ans: (3)

Q684. 3 × 5 × 7 × 2 = 24, 2 × 4 × 6 × 8 = 22, 4 × 4 × 8 × 9 = ?
(1) 33
(2) 25
(3) 144
(4) 1152

Ans: (1)

Q685. 2 × 4 × 6 = 4; 9 × 3 × 7 = 13; 4 × 7 × 6 = 3; 9 × 7 × 8 = ?
(1) 10
(2) 09
(3) 08
(4) 07

Ans: (1)

Q686. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 × 8 = 28, 3 × 7 = 12, 8 × 6 = 35, 13 × 13 = ?

(1) 169
(2) 130
(3) 140
(4) 144

Ans: (4)

Q687. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
58 × 12 = 4, 37 × 96 = 5, 11 × 20 = 2, 42 × 12 = ?

(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) 5

Ans: (2)

Q688. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
4 × 5 = 42, 5 × 6 = 56, 6 × 7 = 72, 7 × 8 = ?

(1) 84
(2) 90
(3) 92
(4) 102

Ans: (2)

Q689. If 24 × 2 = 84, and 32 × 3 = 69, then 13 × 3 = ?
(1) 38
(2) 93
(3) 16
(4) 10

Ans: (2)

Q690. If 17 + 17 = 2895 18 + 18 = 3245 19 + 19 = 3615 then, 23 + 23 = ?
(1) 5765
(2) 5295
(3) 2565
(4) 4005

Ans: (2)

Q691. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
3 × 4 × 5 = 435 4 × 3 × 2 = 342 2 × 3 × 4 = ?

(1) 324
(2) 342
(3) 432
(4) 243

Ans: (1)

Q692. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
6 × 2 × 9 = 269 8 × 7 × 1 = 781 4 × 1 × 3 = ?

(1) 431
(2) 413
(3) 341
(4) 143

Ans: (4)

Q693. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
53 – 34 = 5334 65 – 46 = 6456 75 – 24 = ?

(1) 7542
(2) 7524
(3) 7452
(4) 7254

Ans: (4)

Q694. Some equations have been solved on the basis of certain system.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 98 – 39 – 27 = 31, 87 – 38 – 34 = 20, then 79 – 25 – 12 = ?

(1) 51
(2) 22
(3) 42
(4) 15

Ans: (1)

Q695. If 4 × 5 × 2 = 524, 3 × 7 × 2 = 723 and 6 × 8 × 7 = 876 then 9 × 4 × 5 = ?
(1) 495
(2) 459
(3) 549
(4) 954

Ans: (2)

Q696. Some equations have been solved on the basis of a certain system.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 29 × 13 = 14, 76 × 26 = 34, then 64 × 14 = ?

(1) 39
(2) 32
(3) 26
(4) 54

Ans: (3)

Q697. If 0, 1, 2, 3, …., 9 is written as a, b, c, d, …., j then find dc × f – (bf – d) × d.
(1) bcf
(2) abe
(3) abb
(4) bce

Ans: (4)

Q698. If 1 candle in box number 1 is placed in box number 2, then box – 2 has twice the number of candles that box 1 has. If 1 candle from box-2 is placed in box-1, then box-2 and box-1 have the same number of candles.
How many candles were there in box-1 and box-2 ?
Box – 1 Box – 2

(1) 5 : 3
(2) 7 : 5
(3) 6 : 4
(4) 5 : 7

Ans: (4)

Lesson – Logical Pairing: Numerical Based

Q699. 32 : 28 : : 160 : ?
(1) 140
(2) 120
(3) 110
(4) 80

Ans: (1)

Q700. 196 : 256 : : ? : 400
(1) 144
(2) 452
(3) 324
(4) 204

Ans: (3)

Q701. 414 : 636 : : 325 : ?
(1) 547
(2) 414
(3) 222
(4) 636

Ans: (1)

Q702. 235 : 587 : : 435 : _?_
(1) 788
(2) 989
(3) 789
(4) 988

Ans: (3)

Q703. 17 : 102 : : 23 : _?_
(1) 138
(2) 216
(3) 112
(4) 413

Ans: (1)

Q704. 8 : 81 :: 64 : ?
(1) 525
(2) 625
(3) 125
(4) 137

Ans: (2)

Q705. 4 : 19 :: 7 : ?
(1) 52
(2) 68
(3) 49
(4) 28

Ans: (1)

Q706. 49 : 56 : : 36 : ?
(1) 52
(2) 44
(3) 42
(4) 43

Ans: (3)

Q707. 4 : 64 : : 2 : ?
(1) 16
(2) 8
(3) 22
(4) 12

Ans: (2)

Q708. 4 : 17 : : 7 : ?
(1) 50
(2) 48
(3) 49
(4) 51

Ans: (1)

Q709. 21 : 3 : : 574 : ?
(1) 113
(2) 82
(3) 97
(4) 23

Ans: (2)

Q710. 144 : 13 :: 49 : ?
(1) 8
(2) 9
(3) 10
(4) 11

Ans: (1)

Q711. 6 : 18 :: 4 : ?
(1) 15
(2) 6
(3) 8
(4) 2

Ans: (3)

Q712. 12593 : 35291 29684 : 46982 72936 : ?
(1) 62793
(2) 92637
(3) 69237
(4) 62973

Ans: (3)

Q713. 4845 : 452 :: 5964 : ?
(1) 592
(2) 942
(3) 962
(4) 542

Ans: (4)

Q714. 42 : 20 : : 64 : ?
(1) 32
(2) 33
(3) 34
(4) 31

Ans: (4)

Q715.
1 4 :
1 8 : :
2 3 : ?

(1) 1 3
(2) 1 2
(3) 1
(4) 1 4

Ans: (1)

Q716. 7 : 42 : : 8 : ?
(1) 50
(2) 49
(3) 57
(4) 48

Ans: (4)

Q717. 7 : 77 : : ?
(1) 6 : 24
(2) 8 : 64
(3) 11 : 143
(4) 3 : 81

Ans: (3)

Q718. 49 : 343 : : 64 : ?
(1) 514
(2) 634
(3) 512
(4) 486

Ans: (3)

Q719. 8 : 24 : : ? : 32
(1) 6
(2) 10
(3) 8
(4) 5

Ans: (1)

Q720. 6 : 18 : : 4 : ?
(1) 8
(2) 10
(3) 14
(4) 6

Ans: (1)

Q721. 42 : 20 : : 64 : ?
(1) 32
(2) 33
(3) 34
(4) 31

Ans: (4)

Q722. 27 : 9 : : 64 : ?
(1) 8
(2) 12
(3) 16
(4) 20

Ans: (3)

Q723. 4 : 20 : : 6 : ?
(1) 36
(2) 12
(3) 8
(4) 42

Ans: (4)

Q724. 8 : 64 : : 27 : ?
(1) 64
(2) 81
(3) 212
(4) 125

Ans: (4)

Q725. 556 : 186 : : 951 : ?
(1) 217
(2) 317
(3) 286
(4) 176

Ans: (4)

Q726. 4863 – 2436 : : 8132 – 4261 : : ?
(1) 6214 – 3122
(2) 9842 – 8421
(3) 8346 – 4623
(4)5926 – 1813

Ans: (*)

Q727. 4 : 19 : : 7 : ?
(1) 28
(2) 52
(3) 68
(4) 49

Ans: (2)

Q728. 6 : 42 :: 5: ?
(1) 35
(2) 40
(3) 45
(4) 30

Ans: (1)

Q729. 36 : 50 :: 64 : ?
(1) 78
(2) 70
(3) 72
(4) 82

Ans: (4)

Q730. Select the related numbers from the given alternatives:
12 : 39 :: 15 : ?

(1) 48
(2) 52
(3) 39
(4) 51

Ans: (1)

Q731. Select the related numbers from the given alternatives:
01 : 36 : : 02 : ?

(1) 48
(2) 49
(3) 69
(4) 70

Ans: (2)

Q732. Select the related letter from the given alternatives.
I : 9 : : ? : 13

(1) J
(2) M
(3) L
(4) K

Ans: (2)

Q733. Select the related number from the given alternatives.
200 : 25 : : 300 : ?

(1) 30
(2) 37.50
(3) 32.50
(4) 30.25

Ans: (2)

Q734. Select the related number from the given alternatives.
24 : 15 : : 63 : ?

(1) 56
(2) 38
(3) 58
(4) 48

Ans: (4)

Q735. Select the related letters/words/ numbers from the given alternatives.
5 : 36 :: 7 : ?

(1) 36
(2) 49
(3) 64
(4) 81

Ans: (3)

Q736. Select the related number from the given alternatives.
169 : 12 :: 25 : ?

(1) 2
(2) 3
(3) 5
(4) 4

Ans: (4)

Q737. Select the related number from the given alternatives:
381 : 160 :: 478 : ?

(1) 347
(2) 357
(3) 247
(4) 257

Ans: (4)

Q738. Select the related number from the given alternatives:
42 : 56 :: 110 : ?

(1) 18
(2) 132
(3) 136
(4) 140

Ans: (2)

Q739. Select the related numbers from the given alternatives :
6 : 42 : : 12 : ?

(1) 48
(2) 72
(3) 60
(4) 84

Ans: (4)

Q740. Select the related number from the given alternatives:
24 : 60 : : 210 : ?

(1) 348
(2) 336
(3) 340
(4) 326

Ans: (2)

Q741. Select the related number from the given alternatives.
18 : 30 :: 36 : ?

(1) 78
(2) 64
(3) 66
(4) 68

Ans: (3)

Q742. Select the related number from the given alternatives.
7 : 19 :: 10 : ?

(1) 25
(2) 30
(3) 21
(4) 23

Ans: (1)

Q743. Select the related number from the given alternatives.
1 : 8 :: ? : 64

(1) 36
(2) 27
(3) 30
(4) 25

Ans: (2)

Q744. Select the related number from the given alternatives:
5 : 124 : : 7 : ?

(1) 125
(2) 248
(3) 342
(4) 343

Ans: (3)

Q745. Select the related number from the given alternatives.
19 : 568 : : 25 : ?

(1) 748
(2) 623
(3) 799
(4) 654

Ans: (1)

Q746. Select the related number from the given alternatives.
16 : 256 : : ? : 104

(1) 23
(2) 33
(3) 13
(4) 27

Ans: (3)

Q747. Select the related number from the given alternatives.
11 : 110 : : 15 : ?

(1) 149
(2) 210
(3) 151
(4) 200

Ans: (2)

Q748. 16 : 64 :: 49 : ?
(1) 97
(2) 343
(3) 196
(4) 93

Ans: (2)

Lesson – Logical Pairing: Alphabet Based

Q749. Select the related letters from the given alternatives.
BDFH : YWUS :: JLNP : ?

(1) QOMK
(2) ACEF
(3) ZXUT
(4) UVWX

Ans: (1)

Q750. Select the related letters from the given alternatives.
PZQW : NXOU :: FISK : ?

(1) EFPJ
(2) FERI
(3) DGQI
(4) HKVM

Ans: (3)

Q751. Select the related letters from the given alternatives.
ABDE : FGIJ :: IJLM : ?

(1) NMOP
(2) NOPQ
(3) NOQR
(4) NPQR

Ans: (3)

Q752. Select the related letters from the given alternatives :
DHL : PTX :: BFJ : ?

(1) KOS
(2) NRV
(3) NRU
(4) NPS

Ans: (2)

Q753. Select the related letters from the given alternatives :
DHL : PTX : : BFJ : ?

(1) NRV
(2) RVZ
(3) CGK
(4) KOS

Ans: (1)

Q754. Select the related letters from the given alternatives.
GAYATRI : AAR : : PALLAVI : ?

(1) ALI
(2) AAL
(3) ALA
(4) ALV

Ans: (4)

Q755. Select the related letters from the given alternatives.
HAPPY : ibqqz : : FRESH : ?

(1) gsfti
(2) gsdti
(3) gsftj
(4) esftg

Ans: (1)

Q756. Select the related letters from the given alternatives.
YAC : CEG :: NOQ : ?

(1) RSU
(2) RUS
(3) STV
(4) SVT

Ans: (1)

Q757. Select the related letters from the given alternatives.
PRT : QSU : : VXZ : ?

(1) WYB
(2) WYA
(3) ACE
(4) VYB

Ans: (2)

Q758. Select the ralated letters from the given alternatives.
LMK : STR : : IJH : ?

(1) QSR
(2) SUT
(3) ZAY
(4) ADC

Ans: (3)

Q759. Select the related letters from the given alternatives.
EJOT : ? :: YDIN : VAFK

(1) LQGB
(2) BGLQ
(3) QBGL
(4) BGQL

Ans: (2)

Q760. Select the related letters from the given alternatives :
LNPR : TVXZ :: ? : NPRT

(1) FHJL
(2) FLJH
(3) HFLJ
(4) JLHF

Ans: (1)

Q761. Select the related letters from the given alternatives:
DCEF : QPRS :: XWYZ : ?

(1) SRQP
(2) NMOP
(3) STOV
(4) IMGF

Ans: (2)

Q762. Select the related letters from the given alternatives :
EGIK : FILO :: FHJL : ?

(1) JGMP
(2) JGPM
(3) GJMP
(4) GMJP

Ans: (3)

Q763. Select the related letters from the given alternatives.
DHLP : WSOK : : FJNR : ?

(1) UQMI
(2) TPLH
(3) SOKG
(4) VRNJ

Ans: (1)

Q764. Select the related letters from the given alternatives.
TSR : FED : : WVU : ?

(1) CAB
(2) MLK
(3) PQS
(4) GFH

Ans: (2)

Q765. Select the related letters from the given alternatives.
AKU : ? : : CMW : DNX

(1) BGL
(2) BLQ
(3) BGQ
(4) BLV

Ans: (4)

Q766. Select the related letters from the given alternatives.
EGIK : FHJL :: MOQS : ?

(1) LNOQ
(2) NPRT
(3) KMOQ
(4) NRPT

Ans: (4)

Q767. Select the related letters from the given alternatives:
DBCE : QOPR :: JLKI : ?

(1) YWXU
(2) WYXV
(3) WXYV
(4) WYVX

Ans: (2)

Q768. Select the related letters from the given alternatives :
AEIM : BFJN : : CGKO : ?

(1) DHLI
(2) ZVRP
(3) BCDK
(4) MPQR

Ans: (*)

Q769. Select the related letters from the given alternatives :
BDCE : GIHJ :: QSRT : ?

(1) VWXY
(2) UWMX
(3) VXWY
(4) UWNX

Ans: (3)

Q770. Select the related letters from the given alternatives :
LNPQ : ACEF : : TVXY : ?

(1) IMKL
(2) IKMO
(3) IKMN
(4) PKLR

Ans: (3)

Q771. Select the related letters from the given alternatives :
MOLTU : ? :: HOPE : IPQF

(1) MPNUV
(2) NPMUV
(3) NPMVU
(4) MPNVU

Ans: (2)

Q772. Select the related letters from the given alternatives :
ADFG : KNPQ :: DGIJ : ?

(1) NORS
(2) NPQS
(3) NQST
(4) NQTU

Ans: (3)

Q773. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : ZXVT :: IKMO : ?

(1) MNOP
(2) PQRS
(3) RPNL
(4) LNPR

Ans: (3)

Q774. Select the related letters from the given alternatives :
ACXZ : BDWY : : CEVX : ?

(1) DFUZ
(2) DFUW
(3) DGUW
(4) DFUV

Ans: (2)

Q775. Select the related letters from the given alternatives :
BDCE : FHGI : : RTSU : ?

(1) VYWX
(2) XYVW
(3) VWXY
(4) VXWY

Ans: (4)

Q776. Select the related letters from the given alternatives :
ABDG : CDFI :: EFHK : ?

(1) GHJM
(2) HILN
(3) HIMN
(4) HIKM

Ans: (1)

Q777. Select the related letters from the given alternatives.
GDM : ROX : : AOP : ?

(1) MZA
(2) LAB
(3) LZA
(4) MBA

Ans: (3)

Q778. Select the related letters from the given alternatives :
GrtK : KtrG : : FjbH : ?

(1) HbjF
(2) jHbF
(3) FbjH
(4) HjbF

Ans: (1)

Q779. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : BDFH :: PRTV : ?

(1) QSUW
(2) WUSQ
(3) OQSU
(4) CEGI

Ans: (1)

Q780. Select the related letters from the given alternatives :
BFJ : NRV :: DHL : ?

(1) PTA
(2) PTX
(3) KQS
(4) MQV

Ans: (2)

Q781. Select the related letters from the given alternatives :
ECFG : FDGH :: SQTU : ?

(1) TRVU
(2) TVUR
(3) TRUV
(4) SRTV

Ans: (3)

Q782. Select the related letters from the given alternatives :
FJSP : DLQR : : GMIL : ?

(1) EOGN
(2) JNIO
(3) HOGN
(4) IONG

Ans: (1)

Q783. Select the related letters from the given alternatives :
QSUW : TVXZ : : ACEG : ?

(1) KMNP
(2) EGMN
(3) DFHJ
(4) FHIL

Ans: (3)

Q784. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : BDFH : : IKMO : ?

(1) IJKL
(2) JLNP
(3) KLMN
(4) HIJK

Ans: (2)

Q785. Select the related letters from the given alternatives :
BEF : GJK : : LOP : ?

(1) QUV
(2) QTU
(3) QST
(4) QUT

Ans: (2)

Q786. Select the related letters from the given alternatives :
EFG : VUT :: KLM : ?

(1) KJH
(2) PON
(3) ZXY
(4) FDC

Ans: (2)

Q787. Select the related letters from the given alternatives :
FED : IHG : : ? : ?

(1) ACB : GUV
(2) TSR : WVU
(3) VUK : LMO
(4) DEF : IGH

Ans: (2)

Q788. Select the related letters from the given alternatives :
JMPS : ADGJ : : QTWZ : ?

(1) OLRU
(2) LORU
(3) LOSU
(4) LPRU

Ans: (2)

Q789. Select the related letters from the given alternatives :
OFFICIAL : QHHKEKCN : : LANGUAGE : ?

(1) NCPWICIG
(2) NCPIWCIG
(3) NCPIWICG
(4) NCPIWCGI

Ans: (2)

Q790. Select the related letters from the given alternatives :
GLIDERS : ERSDGLI : : TOASTER : ?

(1) TERSTAO
(2) TESRTOA
(3) TERSTOA
(4) TERRTOA

Ans: (3)

Q791. Select the related letters from the given alternatives.
BFG : EIJ : : RVW : ?

(1) UWY
(2) UYZ
(3) SWX
(4) QUV

Ans: (2)

Q792. Select the related letters from the given alternatives.
ABDF : GHJL : : MNPR : ?

(1) STVX
(2) TVXZ
(3) UWXZ
(4) TSXZ

Ans: (1)

Q793. Select the related letters from the given alternatives.
JK : QR :: ____ ? : ____ ?

(1) ST : UV
(2) WX : ZY
(3) BC : IJ
(4) MN : OR

Ans: (3)

Q794. Select the related letters from the given alternatives :
LAMP : IXJM :: FISH : ?

(1) CGPF
(2) CFQE
(3) CFPE
(4) CGQF

Ans: (3)

Q795. Select the related letters from the given alternatives :
BECD : GJHI :: LOMN : ?

(1) PSRQ
(2) PQRS
(3) QTSR
(4) QTRS

Ans: (4)

Q796. Select the related letters from the given alternatives :
ZXVT : YWUS : : RPNL : ?

(1) XVTS
(2) TSQP
(3) SQPM
(4) QOMK

Ans: (4)

Q797. Select the related letters from the given alternatives :
OOQR : QQST :: UUWX : ?

(1) WWYZ
(2) YYWZ
(3) ZZWY
(4) YYZZ

Ans: (1)

Q798. Select the related letters from the given alternatives :
ZXVT : ACEG :: SQOM : ?

(1) FHJL
(2) HJLN
(3) JLMO
(4) IKMO

Ans: (2)

Lesson – Logical Pairing Alphabet Based

Q799. D : B : : I : C : : P : D : : ?
(1) Y : E
(2) X : E
(3) Y : D
(4) Z : E

Ans: (4)

Q800. JOKE : GLHB : : RISK : ?
(1) OFPH
(2) SJTL
(3) ULVN
(4) QHRJ

Ans: (1)

Q801. DFHJ : WUSQ : : HJLN : ?
(1) PRTW
(2) RTVX
(3) SQOM
(4) TWYZ

Ans: (3)

Q802. BLOCKED : YOLXPVW : : ? :
OZFMMXS

(1) RESULTS
(2) DEBATES
(3) LAUNNCH
(4) LABOURS

Ans: (3)

Q803. D B U : E E Z : : C J H : ?
(1) D N N
(2) D M N
(3) D M M
(4) D N M

Ans: (3)

Q804. FIG : EGHJFH : : BIN : ?
(1) ACJHMO
(2) CAHJMOC
(3) CAJHOM
(4) ACHJMO

Ans: (4)

Q805. MIKE : OGMC : : CIAD : ?
(1) EGCB
(2) EICB
(3) AJCF
(4) ENCF

Ans: (1)

Q806. AFI = M : ADD = L ::
ABA = ?

(1) I
(2) N
(3) O
(4) K

Ans: (4)

Q807. MAN : PDQ : : WAN : ?
(1) YDQ
(2) ZDQ
(3) NAW
(4) YQD

Ans: (2)

Q808. AEFJ : KOPT :: ? : QUVZ
(1) HKQL
(2) GLKP
(3) GKLP
(4) HLKP

Ans: (3)

Q809. A : B : : B : D : : C : F : : ?
(1) E : L
(2) D : F
(3) F : L
(4) L : F

Ans: (3)

Q810. SNAKE : VQDNH : : CRADLE : ?
(1) FUDGOH
(2) FVDGPH
(3) EUDGOH
(4) EVFGOF

Ans: (1)

Q811. FE : HG : : ML : ?
(1) ON
(2) PO
(3) QP
(4) JI

Ans: (1)

Q812. 4 : 36 : : _?_ : 49
(1) 6
(2) 8
(3) 7
(4) 5

Ans: (4)

Q813. GFEH : RQPS : : LKJM : _?_
(1) ONMP
(2) VUWX
(3) LKNM
(4) IHJG

Ans: (1)

Q814. CEIM : DGLQ : : FGIO : _?_
(1) GMSI
(2) GMIS
(3) GILS
(4) GLIS

Ans: (3)

Q815. HIJK : GFED : : NOPQ : _?_
(1) EFGH
(2) BCDE
(3) FDEC
(4) MLKJ

Ans: (4)

Q816. AK : FP :: XD : ?
(1) SJ
(2) CI
(3) BH
(4) TE

Ans: (2)

Q817. DIMO : DMIO :: JUVR : ?
(1) JRVU
(2) JVRU
(3) JVUR
(4) JUVR

Ans: (3)

Q818. BAD : DDH : : CUT : ?
(1) DCV
(2) DDX
(3) ECW`
(4) EXX

Ans: (4)

Q819. QDXM : SFYN : : UIOZ : ?
(1) PAQM
(2) LPWA
(3) QNLA
(4) WKPA

Ans: (4)

Q820. ABDE : GHJK :: MNPQ : ?
(1) RSUV
(2) CEFH
(3) STVX
(4) RTUW

Ans: (*)

Q821. BUT : TUB :: NET : ?
(1) TEN
(2) PET
(3) LET
(4) TWO

Ans: (1)

Q822. EAC : KGI :: HDF : ?
(1) PLN
(2) KIJ
(3) FBD
(4) NJL

Ans: (4)

Q823. RORRIM : MIRROR :: TNESERP : ?
(1) TNERESP
(2) PRESENT
(3) CRESENT
(4) STNERPE

Ans: (2)

Q824. KcaC : CacK : : XgmF : ?
(1) EgmX
(2) FmgX
(3) Gmef
(4) EmgF

Ans: (2)

Q825. PS : VY : : FI : ?
(1) UX
(2) VZ
(3) WZ
(4) LO

Ans: (4)

Q826. SUMO : PRJL : : TAXI : ?
(1) QDNF
(2) WDXJ
(3) QDVF
(4) QXUF

Ans: (4)

Q827. VVXY : RRTU : : FFHI : ?
(1) XXYB
(2) CCDF
(3) UUVZ
(4) SSUV

Ans: (4)

Q828. QPOR : XWVY : : LKJM : ?
(1) SRTU
(2) DEGF
(3) CBAD
(4) FHGI

Ans: (3)

Q829. JKPO : LMNM : : ? : PQJI.
(1) KOLN
(2) LKNO
(3) NOLK
(4) NOKL

Ans: (3)

Q830. BEGK : ADFJ : : PSVY : ?
(1) ROUX
(2) LQUT
(3) LOQT
(4) ORUX
Q831. MAD : JXA : : RUN : ?
(1) PRJ
(2) UXQ
(3) ORK
(4) OSQ
Q832. CAFD : IGLJ : : OMRP : ?
(1) ZYXW
(2) USXV
(3) UTSR
(4) PONM

Ans: (2)

Q833. CIQY : DJRZ : : AGOW : ?
(1) BJPX
(2) BHPX
(3) BHPU
(4) BJRZ

Ans: (2)

Q834. GHJM : QRTW : : CDFI : ?
(1) NOPR
(2) MNPS
(3) XYZQ
(4) GHIJ

Ans: (2)

Q835. CEGI : DHLP : : KSEA : ?
(1) LVJH
(2) LSGF
(3) LTGI
(4) LUIH

Ans: (1)

Q836. EAGLE : FCJPJ : : CRAWL : ?
(1) DTDBRC
(2) DTFCR
(3) DTDAQ
(4) DTEZQ

Ans: (3)

Q837. CAT : DDY : : BIG : ?
(1) CLM
(2) CML
(3) CEP
(4) CLL

Ans: (4)

Q838. GNIDAER : READING :: NOITULOS : ?
(1) SOLUTION
(2) SOLUNOIT
(3) NOILOSUT
(4) POLLUTION

Ans: (1)

Q839. ACE : GIK :: MOQ : ?
(1) SUW
(2) STU
(3) RTU
(4) VXZ

Ans: (1)

Q840. Select the ralated letters from the given alternatives.
LMK : STR : : IJH : ?

(1) QSR
(2) SUT
(3) ZAY
(4) ADC

Ans: (3)

Q841. UASC : YEWG :: DHLO : ?
(1) LHUS
(2) HSPL
(3) HLPS
(4) HLOD

Ans: (3)

Q842. R : ARE :: U : ?
(1) URE
(2) VEE
(3) IUE
(4) YOU

Ans: (4)

Q843. Select the related letters from the given alternatives:
ACEG : IKMO :: QSUW : ?

(1) YZCE
(2) YACD
(3) YACE
(4) YBCE

Ans: (3)

Q844. Select the related letters from the given alternatives:
BDGK : ACFJ : : ? : DFIM

(1) FKGH
(2) EGJN
(3) EGIK
(4) FGHI

Ans: (2)

Q845. Select the related letters from the given alternatives.
ACFJ : QUXZ : : DFIM : ?

(1) MRUW
(2) NRUW
(3) WURN
(4) BURN

Ans: (2)

Q846. Select the related letters/words from the given alternatives.
JAUNDICE : AJNUIDEC : : METAPHOR : ?

(1) EMATHPRO
(2) EMAPROTH
(3) ETHPMARO
(4) EAMTHPRO

Ans: (1)

Q847. Select the related letters from the given alternatives:
DCBA : WXYZ :: IJKL : ?

(1) SRQP
(2) QPON
(3) RQPO
(4) PONM

Ans: (3)

Q848. Select the related letters from the given alternatives:
RIGT : WDBY :: FUSH : ?

(1) PKJQ
(2) BYWD
(3) DXWB
(4) QKJR

Ans: (2)

Q849. AZBY : CXDW : : EVFU : ?
(1) TGSH
(2) GTHS
(3) GSTH
(4) GHTS

Ans: (2)

Lesson – Fill in Blanks

Q850. _aa_ba_bb_ab_aab
(1) babab
(2) aaabb
(3) bbaab
(4) bbbaa

Ans: (3)

Q851. a — n — b — — ncb — — ncb
(1) bcabab
(2) bacbab
(3) abcbcb
(4) abbbcc

Ans: (1)

Q852. a—ba—bb—ab—a
(1) aabb
(2) baaa
(3) abab
(4) baab

Ans: (4)

Q853. ZYX—W—YZZ—XWWXY —
(1) WXYZ
(2) WYXZ
(3) WXZY
(4) XYZW

Ans: (1)

Q854. H— JH — IJHHI — HH —JH
(1) IHJI
(2) HIHI
(3) IHIJ
(4) HJHJ

Ans: (1)

Q855. cc — ccbc — accbcc — c — b
(1) acac
(2) abac
(3) abab
(4) aabc

Ans: (1)

Q856. ac — ga — eg — ce —
(1) dbag
(2) ecag
(3) deag
(4) ebdg

Ans: (2)

Q857. — stt — tt — tts —
(1) tsst
(2) sstt
(3) ttst
(4) tsts

Ans: (1)

Q858. BE-K-Q; BB-EHH-KNNQQ
(1) DLEK
(2) HNEK
(3) DLCJ
(4) HNCJ

Ans: (2)

Q859. Z X _ T R _ N L J _ F D_
(1) V P H B
(2) V R H B
(3) U P J B
(4) U P J D

Ans: (1)

Q860. nc—dcn—cddc—n—ddcnn—d
(1) cdndc
(2) dnncc
(3) dcndd
(4) nccdn

Ans: (3)

Q861. a—bbc—aab—aa—abba—
(1) cabaa
(2) bacba
(3) bbaaa
(4) aabba

Ans: (1)

Q862. ab – aa – aaa – a – ab – a
(1) a b b a b
(2) a b a a a
(3) a a b b a
(4) a b b a a

Ans: (4)

Q863. a b – – b a a – – a b –
(1) b a a b b
(2) a a b a b
(3) a a b a a
(4) a a a a a

Ans: (3)

Q864. – op – mo – n – – p n m o p –
(1) mnompn
(2) mnpomn
(3) mpnmop
(4) mnpmon

Ans: (4)

Q865. — n m m n — m m n n — m n n m—
(1) n n m m
(2) n m n m
(3) m n n m
(4) n m m n

Ans: (1)

Q866. _ _ a a b _ a _ a _ b a
(1) bbaab
(2) aaabb
(3) ababa
(4) babab

Ans: (3)

Q867. l–n–mll-m–n–l
(1) m n m n
(2) m n n m
(3) m n m m
(4) n m m n

Ans: (2)

Q868. — bbm — amb — m — a — bb
(1) mbabm
(2) abmab
(3) mabam
(4) ambbm

Ans: (3)

Q869. m — nm — n — an — a — ma —
(1) amammn
(2) aammnn
(3) ammanm
(4) aamnan

Ans: (2)

Q870. ___a__aaaba___ ____ba___ab___
(1) abaaaa
(2) abaaba
(3) aababa
(4) ababaa

Ans: (1)

Q871. a__b__a__ __n__bb__abbn
(1) abnabb
(2) bnbban
(3) bnbbna
(4) babban

Ans: (2)

Q872. QST __, QS __ R, Q __ TR, __STR.
(1) SQTR
(2) RTSQ
(3) TRQS
(4) TSRQ

Ans: (2)

Q873. – wi – – w – nt – in – wi –
(1) nttwiwn
(2) ttinwin
(3) tntiwtn
(4) tntwitn

Ans: (3)

Q874. a c b – c e – f –
(1) dde
(2) cde
(3) dee
(4) ddg

Ans: (1)

Q875. ca _ bd _ ec _ fd _ ge ?
(1) b, c, d, e
(2) b, d, c, e
(3) b, c, e, d
(4) d, b, c, e

Ans: (1)

Q876. bcde ebcd debc cdeb ?
(1) dcbe
(2) bcde
(3) cdbe
(4) dbce

Ans: (2)

Q877. aba _ baca _ ba _ bacaabac _ aca
(1) c a c b
(2) c c a b
(3) c a b c
(4) a b c c

Ans: (1)

Q878. r__se__os__ro__er__se
(1) o r e s o
(2) r o r e s
(3) o e s r s
(4) r o e s o

Ans: (1)

Q879. a _ ab_bcbc_caca_
(1) ccba
(2) acba
(3) bccb
(4) bcab

Ans: (4)

Q880. r___ sr ___ tsrrt ___ rr ___ sr
(1) ttss
(2) tsts
(3) trst
(4) sstt

Ans: (3)

Q881. a ___ ba ___ bb ___ ab ___ a
(1) aaba
(2) baab
(3) baaa
(4) abab

Ans: (2)

Q882. _ b _baaabb _ a _ _ bb _ a _
(1) abbaaba
(2) ababbaa
(3) babaaba
(4) baabaab

Ans: (1)

Q883. an__nn__ana__na__nan__a
(1) annan
(2) aanan
(3) nanna
(4) naana

Ans: (2)

Q884. __cb__cab__baca__cba__ab
(1) cabcb
(2) abccb
(3) bacbc
(4) bcaba

Ans: (3)

Q885. __ ab__b__aba __ __abab
(1) a bb aa
(2) bb aa b
(3) ab aa b
(4) a aa ba

Ans: (4)

Q886. ac__cab__baca__aba__aca__
(1) acbcc
(2) aacbc
(3) babbb
(4) bcbba

Ans: (2)

Q887. a e b d_f j g i_k o l n_
(1) c m h
(2) c h m
(3) c g m
(4) c j l

Ans: (2)

Q888. ac __ bd __ cc __df __ egh
(1) d, f, g, e
(2) b, d, c, a
(3) d, g, f, e
(4) d, e, f, g

Ans: (4)

Q889. h _ eg _ fegh _ eghfe _
(1) gffh
(2) hhgg
(3) ffgh
(4) fhfg

Ans: (4)

Q890. w —- uww —- —- w —- xuw – — x —- w
(1) xuwuwx
(2) xwuuxw
(3) xxuwwu
(4) xxwwuu

Ans: (3)

Q891. bab – b – b – – abb
(1) a b b a
(2) b b b a
(3) a b a b
(4) b a b b

Ans: (4)

Q892. — abb, aa — c, — ad —, aae —
(1) acade
(2) acede
(3) bebde
(4) babce

Ans: (1)

Q893. aa–b–abc–ac–a–de
(1) babcc
(2) aaada
(3) abade
(4) abaad

Ans: (2)

Q894. ab-abc-bc-bca-c
(1) caab
(2) caac
(3) bccb
(4) baca

Ans: (1)

Q895. —ONP M — NP MO — P MON—
(1) PNOM
(2) NMPO
(3) ONPM
(4) MONP

Ans: (4)

Q896. ORU–O–UXOR–X–RUX
(1) ORXU
(2) XURO
(3) XRUO
(4) OURX

Ans: (3)

Q897. a—baa—aaba—ca—b
(1) bcca
(2) ccaa
(3) acaa
(4) abac

Ans: (3)

Q898. —PSRQ—SRQP—RQPS—
(1) PRQS
(2) PQRS
(3) QPSR
(4) SRQP

Ans: (3)

Q899. m—ommn—m—nommn—m.
(1) onmo
(2) nomo
(3) monm
(4) nnmo

Ans: (2)

Q900. c – bba – cab – ac – ab – ac
(1) babcc
(2) bcacb
(3) acbcb
(4) abcbc

Ans: (3)

Q901. bca__b__aabc__a__caa
(1) c b a b
(2) b a c c
(3) a c a b
(4) b c b b

Ans: (3)

Q902. a_ b_abb _ ab _ a _ bba
(1) bbaab
(2) babba
(3) baaba
(4) aabba

Ans: (3)

Q903. a _ b_ b a _ b _ _ b a
(1) b b a a b
(2) b b a b b
(3) a a b a b
(4) a a b b a

Ans: (2)

Q904. a _ aa bb _ _ ab _ b _.
(1) b a a a a
(2) b a b a b
(3) b a a b a
(4) b b a a a

Ans: (3)

Q905. w__xw__x__ax__a__wa__
(1) axawxa
(2) aawaxx
(3) aawwxx
(4) waawxx

Ans: (3)

Q906. aac – bba – cc – baa – cb –
(1) bacbc
(2) abaac
(3) cabcb
(4) bcacb

Ans: (3)

Q907. m _ p l _ pp l m p _ l m pp _
(1) p m p l
(2) l m p l
(3) p m m l
(4) l m m l

Ans: (1)

Q908. cab — c — bdca — d — abd
(1) d, a, b, c
(2) c, c, a, a
(3) b, c, d, a
(4) a, b, c, d

Ans: (1)

Q909. –tu–rt–s– –us rtu–
(1) rsurts
(2) rsurtr
(3) rsutrr
(4) rtusru

Ans: (1)

Q910. _ _dan_ _nda_dand_
(1) dnadna
(2) ndanda
(3) andana
(4) danndn

Ans: (3)

Q911. a ___ b a ___ b b ___ a b ___ a
(1) b a a b
(2) a a b a
(3) a b a b
(4) b a a a

Ans: (1)

Q912. a _ bcaa _ caa _ _
(1) a b c c
(2) a b a c
(3) a a b c
(4) b a a c

Ans: (3)

Q913. ___ b b ___ c ___ b g ___ b __ g
(1) c b g b c
(2) c g b c b
(3) c g b c c
(4) g b c b b

Ans: (2)

Q914. a __ cdd __bcd __abc __ dab __
(1) b a d d c
(2) a b d d c
(3) b a d c d
(4) b d a d c

Ans: (1)

Q915. ___ XX ___ Y ___ XYYX ___ Y
(1) YYXY
(2) YXYX
(3) XYYX
(4) YYXX

Ans: (4)

Q916. KLM_, KL_N, K_MN, _LMN
(1) NMLK
(2) KLMN
(3) LKNM
(4) KLNM

Ans: (1)

Q917. L__NOO__ML__MNO__NML
(1) MNLO
(2) ONML
(3) NLMO
(4) LOMN

Ans: (1)

Q918. d __ n __ __ __nndm __n
(1) ndmnm
(2) mdnmn
(3) mndmn
(4) dmnnm

Ans: (3)

Q919. a – yz – xy – ax – zax – z
(1) xayzy
(2) xayyz
(3) xazyy
(4) axzyy

Ans: (3)

Q920. _bc c _ a abc _ ba ab _
(1) acbc
(2) abac
(3) abcc
(4) acac

Ans: (3)

Q921. E__GF__E__FGF__E
(1) EGFG
(2) GFEF
(3) FEGG
(4) FGEG

Ans: (4)

Q922. ___fgg___eg___eeff___ef___gg
(1) eefge
(2) fegef
(3) efege
(4) fgege

Ans: (2)

Q923. b _ t _ a _ / _ add _ d/ba _ _ ad
(1) dattac
(2) dadtac
(3) abdaac
(4) adddatd

Ans: (4)

Q924. _ acca _ ccca _ acccc _ aaa
(1) a c c a
(2) c a a a
(3) c c a a
(4) c a a c

Ans: (2)

Q925. p_ _p _ _ p q r p _ r
(1) q r s t q
(2) q q r r q
(3) q r q r q
(4) q q r q r

Ans: (3)

Q926. g _ _ g _ _ gh _ g _ i
(1) h h i i h h
(2) j k l j k l
(3) h i j k l i
(4) h i h i i h

Ans: (4)

Q927. ww _ x _ x _ yyzz _
(1) w z x y
(2) w x x z
(3) w x y z
(4) x w z w

Ans: (3)

Q928. m _ n m _ n _ a n _ a _ m a _
(1) a m a m m n
(2) a a m n a n
(3) a m m a n m
(4) a a m m n n

Ans: (4)

Q929. b _ y_ _ by _ b _ yt
(1) bgtbt
(2) btbtb
(3) atbbt
(4) cbbte

Ans: (2)

Q930. AZB __, AZ __ Y, A __BY, __ ZBY
(1) YBZA
(2) BYAZ
(3) BZYA
(4) AZBY

Ans: (1)

Q931. a__ __b abba__abb a__ba
(1) abab
(2) abba
(3) aabb
(4) aaab

Ans: (1)

Q932. aa__baa__aaa__ba__ba
(1) abba
(2) abab
(3) abaa
(4) babb

Ans: (*)

Q933. __ aabab__ab__ab__bba
(1) bbaa
(2) baaa
(3) abaa
(4) abba

Ans: (1)

Q934. b_ f_ _ _ dfg_
(1) dgggb
(2) dggbg
(3) bgdgg
(4) gdggb

Ans: (2)

Q935. ab _ babc _ ab _ b _ bcb _ b
(1) c b c a a
(2) c a b a c
(3) a b c b a
(4) a c a c a

Ans: (1)

Q936. a__bba__bba__bb
(1) aab
(2) abb
(3) bbb
(4) bba

Ans: (3)

Q937. a_b_c_a_bc_b_cb
(1) ccbcca
(2) ccaccb
(3) cacabc
(4) acbcab

Ans: (1)

Q938. m_ _l m _l_mm_l
(1) mllml
(2) ml mll
(3) llmlm
(4) mmlml

Ans: (2)

Q939. a__ab__baa__bb__
(1) abab
(2) aabb
(3) bbaa
(4) baba

Ans: (1)

Q940. gfe__ig__eii__fei__gf__ii
(1) eifgi
(2) figie
(3) ifgie
(4) ifige

Ans: (3)

Q941. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
R_S_ PM_KSB_MRK_

(1) KRKSP
(2) KBRPS
(3) RKSPM
(4) BPSMP

Ans: (2)

Q942. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
a_c_baab_cb_

(1) abbc
(2) abab
(3) aabb
(4) bcca

Ans: (4)

Q943. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
a _ ca _ ca _ caa _

(1) caca
(2) cacc
(3) caac
(4) ccca

Ans: (2)

Q944. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
ab_d_aaba_na_badna_badna

(1) babda
(2) andaa
(3) badna
(4) dbanb

Ans: (2)

Q945. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
r t x _ s x _ z _ t x y_ _ y z

(1) y y r x s
(2) y y s x r
(3) y y r s x
(4) y y x r s

Ans: (3)

Q946. __StUr__S__Urr__tUrrS_U
(1) rStUU
(2) rrStS
(3) rrtSt
(4) SSttU

Ans: (3)

Q947. __ ab__a__bba__bb_a_b
(1) abbbab
(2) babbba
(3) bbaabb
(4) abaaab

Ans: (4)

Q948. b_ab_b_aab_b
(1) aabb
(2) abbb
(3) abba
(4) baaa

Ans: (2)

Q949. _bcab_cabc_abca_b
(1) abac
(2) abca
(3) aabc
(4) bbca

Ans: (2)

Lesson – Distance & Directions

Q950. I went 15 m to the north, then I turned west and covered 10 m, then I turned south and covered 5 m and then turned east and covered 10 m. In which direction am I from the starting point ?
(1) East
(2) West
(3) North
(4) South

Ans: (3)

Q951. Mohan starts from point A and walks 1 km towards south, turns left and walks 1 km. Then turns left again and walks 1 km. Now which direction he is facing ?
(1) East
(2) West
(3) North
(4) South–West

Ans: (3)

Q952. A taxi driver commenced his journey from a point and drove 10km towards North and turned to his left and drove another 5 km. After waiting to meet one of his friends, he turned to his right and continuted to drive another 10 km. He has covered a distance of 25 km so far but in which direction he now may be?
(1) North
(2) East
(3) West
(4) South

Ans: (1)

Q953. A man started to walk East. After moving a distance he turned to his right. After moving a distance he turned to his right again.
After moving a little he turned in the end to his left. In which direction was he going now ?

(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (2)

Q954. X walks southwards and then turns right, then left and then right. In which direction is he moving now?
(1) South
(2) North
(3) West
(4) South West

Ans: (3)

Q955. ‘A’ starts walking towards North, turns left, again turns left, turns right, again turns right, once again turns left. In which direction is ‘A’ walking now ?
(1) East
(2) South
(3) West
(4) South-East

Ans: (1)

Q956. Raman starts walking in the morning facing the Sun. After sometime, he turned to the left.
Later again he turned to his left.
At what direction is Raman moving now ?

(1) East
(2) West
(3) South
(4) North

Ans: (2)

Q957. Deepa starts walking northwards and after a while, she turns to her right. After walking some distance, she turns to her left and walks a distance of one kilometre. She then turns to her left again. In which direction is she moving now ?
(1) North
(2) West
(3) East
(4) South

Ans: (2)

Q958. Ramesh walked 3 km. towards West and turned to his left and walked 2 km. He, then turned to his right and walked 3 km. Finally, he turned to his right again and walked another 2 km. In which direction is Ramesh from his starting point now ?
(1) East
(2) West
(3) North
(4) South

Ans: (2)

Q959. Gopal started walking 2 km straight from his school. Then he turned right and walked 1 km.
Again he turned right and walked 1 km to reach his house. If his house is south-east from his school, then in which direction did Gopal start walking from the school?

(1) East
(2) West
(3) South
(4) North

Ans: (2)

Q960. Radhika went 50 metres south from her house then turned left and went 20 metres then turning, to north she went 30 metres.
In which direction is her home from this point ?

(1) North
(2) South-West
(3) East
(4) North-West

Ans: (4)

Q961. If Ram’s house is located to the south of Krishna’s house and Govinda’s house is to the east of Krishna’s house, in what direction is Ram’s house situated with respect to Govinda’s house ?
(1) North-East
(2) North-West
(3) South-East
(4) South-West

Ans: (4)

Q962. A man starts from his house and walked straight for 10 metres towards North and turned left and walked 25 metres. He then turned right and walked 5 metres and again turned right and walked 25 metres. Which direction is he facing now ?
(1) North
(2) East
(3) South
(4) West

Ans: (2)

Q963. Kiran moved a distance of 50 metres towards the North. He then turned to the left and walked 25 metres, turned left again and walked 40 metres. Finally he turned to the right. In which direction is he moving now?
(1) West
(2) East
(3) South
(4) North

Ans: (1)

Q964. A boy walks northwards. After a while he turns towards his right and a little further to his left.
Finally after walking a distance of one kilometre, he turns to his left again. In which direction he is moving now ?

(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (4)

Q965. Khan travels 8 km from East to West and turns right to travel 2
km. Now he turns right and travels 5 km. In which direction is he now positioned with reference to the starting point ?

(1) South-East
(2) North-West
(3) West
(4) North

Ans: (2)

Q966. A man walks 4km to the east turns left walks 4km and turns left and walks 4km. Which direction is he facing?
(1) South
(2) East
(3) West
(4) North

Ans: (3)

Q967. A man goes 5 km East, then he turns right and goes 4 km, then he turns left and goes 5 km.
Which direction is he facing now?

(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (3)

Q968. A man starts for his office in the North direction. He turns to his left, and then to his right, and again to his right. In which direction will he be facing ?
(1) South
(2) West
(3) East
(4) North

Ans: (3)

Q969. Ravi in his evening walk travelled towards the sun 3 km, then he turned to his left walked 2 km.
He again turned to his right and walked 3 km. Finally, he turned to his right walked another 2
km. In which direction is Ravi walking now?

(1) East
(2) West
(3) North
(4) South

Ans: (3)

Q970. Rani and Sarita started from a place X. Rani went West and Sarita went North, both travelling with the same speed. After sometimes, both turned their left and walked a few steps. If they again turned to their left, in which directions’ the faces of Rani and Sarita will be with respect to X ?
(1) North and East
(2) North and West
(3) West and North
(4) East and South

Ans: (4)

Q971. A boy was misdirected from his way while returning to his home from his school. In order to reach his home, he first moved 3 km in south direction and then turned to his left and moved 2 km in straight direction on the road leading to the east. From there, he moved to his left and walked 3 km. After this. he again turned to his left and moved 1
km. Finally he reached his home.
The home of the boy was in which direction from his school ?

(1) South
(2) West
(3) North
(4) East

Ans: (4)

Q972. Ram walks 10 m South from his house, turns left and walks 25 m, again turns left and walks 40 m, then turns right and walks 5 m to reach the school. In which direction is the school from his house ?
(1) North
(2) South-West
(3) North-East
(4) East

Ans: (3)

Q973. At dusk, Rohit started walking facing the sun. After a while, he met his friend and both turned to their left. They halted for a while and started moving by turning again to their right. Finally Rohit waved ‘good bye’ to his friend and took a left turn at a corner. At which direction is Rohit moving now ?
(1) South
(2) West
(3) North
(4) East

Ans: (1)

Q974. Kate walks 4 km towards South.
She then turns towards her left and walks 8 km more. After that she turns left again and walks another 8 km. Here, she meets her friend coming from the opposite direction and they both stop here. Which direction would she be facing ?

(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (1)

Q975. Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which direction of Y is P ?
(1) North
(2) East
(3) South-East
(4) South-West

Ans: (4)

Q976. A direction pole was situated on the Road Crossing. Due to an accident, the pole turned in such amanner that the pointer which was showing East, started showing South. Sita, a traveller went to the wrong direction thinking it to be West. In what direction actually she was travelling ?
(1) East
(2) South
(3) North
(4) West

Ans: (3)

Q977. Mani starts from college and walks 3 kms towards East, turns right and walks 2 kms, turns right again and walks. What is the direction he is now facing?
(1) South
(2) North
(3) West
(4) East

Ans: (3)

Q978. Raghu starts from his house in his car and travels 8 km towards the North, then 6 km towards East then 10 km towards his right, 4 km towards his left, 10 km towards North and finally 4 km towards his right. In which direction is he now with reference to the starting point ?
(1) South
(2) North East
(3) South East
(4) North

Ans: (2)

Q979. ‘X’ is in the East of ‘Y’ which is in the North of ‘Z’. If ‘P’ is the East of ‘Z’ then in which direction of ‘X’, is ‘P’ :
(1) South-West
(2) South-East
(3) South
(4) West

Ans: (3)

Q980. Govind starts from his house towards West. After walking a distance of 25 metres he turned towards right and walked 10 metres.
He then turned left and moving a distance of 10 metres, turned to his left again and walked 40 metres. He now turns to the left and walks 5 metres. Finally he turns to his left. In which direction is he walking now ?

(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (1)

Q981. A person walks towards his house at 8 : 00 am and observed his shadow to his right. In which direction he is walking ?
(1) North
(2) South
(3) East
(4) West

Ans: (2)

Q982. Sharada started to move in the direction of south. After moving 15 metres, she turned to her left – twice and moved 15 metres each time. Now how far is she and in which direction from her starting point ?
(1) 15 m. East
(2) 15 m. South
(3) 30 m. East
(4) 20 m. West

Ans: (1)

Q983. One morning after sunrise, Gangadhar was walking facing a pole.
The shadow of the pole fell exactly to his right, which direction was he facing ?

(1) South
(2) West
(3) North
(4) East

Ans: (1)

Q984. One morning, Rita started to walk toward the sun. After walking a while, she turned to her left and again to her left. After walking a while, she again turned right. Which direction is she facing now ?
(1) East
(2) West
(3) North
(4) South

Ans: (3)

Q985. A man walks 6 kms South, turns left and walks 4 kms, again turns left and walks 5 kms. Which direction is he facing now ?
(1) South
(2) North
(3) East
(4) West

Ans: (2)

Q986. Tina drives 45 kms towards East, turns right and drives 65 kms, then turns left and drives 33
kms. In which direction is she facing now ?

(1) East
(2) North
(3) West
(4) South

Ans: (1)

Q987. Sumi ran a distance of 40m towards the South. She then turned to the right and ran for about 15m, turned right again and ran 50m. Turning to right then ran for 15m. Finally she turned to the left an angle of 45° and ran. In which direction was she running finally ?
(1) South-East
(2) South-West
(3) North-East
(4) North-West

Ans: (4)

Q988. After walking 10 m, Shankar turned left and covered a distance of 6 m, then turned right and covered a distance of 20 m. In the end, he was moving towards the south. From which direction did Shankar start his journey ?
(1) West
(2) North
(3) South
(4) East

Ans: (2)

Q989. Raj is standing in the middle of a square field. He starts walking diagonally to North-East. Then he turns right and reaches the far end of the field. Then he turns right and starts walking. In the midway he again turns right and starts walking. In halfway, he turns to his left and reaches a new far end. In what direction is Raj now ?
(1) South-West
(2) North
(3) South
(4) North-West

Ans: (4)

Q990. If the clock read 6.20 and if the minute hand points North-East, in which direction will the hour hand point?
(1) West
(2) South-East
(3) East
(4) North-West

Ans: (3)

Q991. At 12.30 the hour hand of a clock faces North and the minute hand faces South. At
2.45 the minute hand will be in which direction?

(1) North-West
(2) West
(3) South-East
(4) East

Ans: (2)

Q992. Keeping her back towards the rising sun, Reshma starts walking.
After a few minutes she turns left and keeps on walking. Then a little later she turns right and then left. In which direction is she going at the moment ?

(1) South or West
(2) East or South
(3) West or North
(4) North or South

Ans: (1)

Q993. Ramesh walks 2 km to west and turns to his right and walks 3 km and turns right and walks 2 km and finally turns to his right.
Which direction is he facing ?

(1) East
(2) West
(3) North
(4) South

Ans: (4)

Q994. Going 40 m to the south of his house, Ramdev turns left and goes another 10 m. Then turning to the North, he goes 20 m and then starts walking to his house.
In which direction is he walking now ?

(1) North–West
(2) North–East
(3) South–East
(4) South–West

Ans: (1)

Q995. A tourist drives 10 km towards West and turns to left and takes a drive of another 4 km. He then drives towards East another 4 km and then turns to his right and drives 5 km. Afterwards he turns to his left and travels 6 km.
In which direction is he from the starting point ?

(1) North
(2) East
(3) West
(4) South

Ans: (4)

Q996. A man drives his car 6 km towards West, then turns left and drives 3 km and again turns left and drives 3 km. Find out the final direction of the man from his original position.
(1) South-West
(2) North-West
(3) North-East
(4) South-East

Ans: (1)

Q997. Four players P, Q, R and S are standing in a play field in such a way that Q is to East of P, R is to the South of P and S is to the North of P. In which direction of Q is S standing ?
(1) North
(2) South
(3) North-West
(4) South-East

Ans: (3)

Q998. Anand travels 10 kms from his home to the east to reach his school. Then he travels 5 kms to the south to reach his father’s shop, after school. He then travels 10 kms to the west to help his uncle. How far and in which direction is he from his home ?
(1) 10 kms North
(2) 5 kms South
(3) 5 kms East
(4) 10 kms West

Ans: (2)

Q999. I am facing East. Turning to the right I go 20 metres, then turning to the left I go 20 metres and turning to the right I go 20 metres, then after turning to the right I go 40 metres and then I go 40 metres to the right. In which direction am I from my original position ?
(1) North
(2) West
(3) South
(4) East

Ans: (2)

Lesson – Code Language II

Q1000. In a particular way the word STAG is coded as HGZT, HORN as SLIM. Using the same coding, how can NORTH be written?
(1) NLGMI
(2) MLIGS
(3) MGLIS
(4) NLGIS

Ans: (2)

Q1001. If BEAUTIFUL is written as CDOGHJKMN, how LEAF can be written in that code ?
(1) NDOK
(2) KNND
(3) ODNK
(4) DKON

Ans: (1)

Q1002. In a code TIGER is written as SHFDQ, how shall HORSE be written in that code ?
(1) GNRQD
(2) GNQRD
(3) GRNQD
(4) GMQRD

Ans: (2)

Q1003. If BOMBAY is coded as FSQFEC, which word could be coded as QCWSVI ?
(1)MANDYA
(2)MANDAL
(3)MYSORE
(4)MYSOER

Ans: (3)

Q1004. If CALM is written as XZON, then JACKAL may be written as
(1) FZXPZM
(2) QZXPZO
(3) FXZOZP
(4) ZQPOZX

Ans: (2)

Q1005. If LEMON is written as OVNLM, how can MELON be written in the same way?
(1) NVOML
(2) LMNOV
(3) NVOLM
(4) NVLOM

Ans: (3)

Q1006. If EARTH can be coded as ‘IUSBF’ how can GLOBE be coded?
(1) HMPCF
(2) FMPCH
(3) FPMCH
(4) FCPMH

Ans: (4)

Q1007. In a code language SINGER is written as AIBCED. How can GINGER be written in the same code?
(1)CBIECD
(2) CIBCED
(3)CBICED
(4) CIBECD

Ans: (2)

Q1008. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YLZG’ respectively in a code language, how is ‘EGG’ to be written in the same language?
(1)VSS
(2) URR
(3)VTT
(4) UTT

Ans: (3)

Q1009. If GOLD is written as IQNF, how WIND can be written in the code?
(1) YKPF
(2) VHMC
(3) XJOE
(4) DNIW

Ans: (1)

Q1010. In a certain code COURSE is written as ESRUOC. How can BREATH be written in that code?
(1) HATEBR
(2) HTAERB
(3) HTBREA
(4) HEATRB

Ans: (2)

Q1011. If FIREWOOD is written as ERIFDOOW, how is FRACTION written as ?
(1) ARFITCNO
(2) NOITCARF
(3) CARFNOIT
(4) CRAFNOIT

Ans: (3)

Q1012. If TIMBER is written is BERMIT in a certain code, how would BANTER be written in that code ?
(1) RETNAB
(2) TERNAB
(3) TENBAR
(4) TABNER

Ans: (2)

Q1013. If REPUBLIC can be written as CRIELPBU, then how CULCUTTA can be written ?
(1) ACTUTLUC
(2) UEPUEAA
(3) NHENHJJS
(4) ATTUCLUC

Ans: (1)

Q1014. In a certain code RAIN is written as TCKP. How is CLOUD written in that code ?
(1) ENQWF
(2) EMQWF
(3) FNQWE
(4) ENRWF

Ans: (1)

Q1015. If in certain code PATTERN is written as NRETTAP, then how MENTION can be written in that code ?
(1) NOITMEN
(2) NMOEINT
(3) NOITNEM
(4) NOTIMEN

Ans: (3)

Q1016. In a certain code ‘KINDLE’ is written as ‘ELDNIK’ how ‘EXOTIC’ can be written in that code ?
(1) EXIOTC
(2) COXITE
(3) CXOTIE
(4) CITOXE

Ans: (4)

Q1017. If ‘EDITION’ is written as ‘IDETNOI’ how is ‘MEDICAL’ written in that code?
(1) DEMILAC
(2) LACIMED
(3) DIEMCAL
(4) CADILEM

Ans: (1)

Q1018. If in a code language ‘PUTREFY’ is written as ‘XPQSTRL’ and ‘NAVIGATE’ is written as ‘GYMOWYQT’, how is ‘AVIARY’ written in that language ?
(1) YOMYLS
(2) YMOYLS
(3) YMOYSL
(4) YOMYSL

Ans: (3)

Q1019. If HONESTY is written as ABCXZDQ, how can TONY be written in that code ?
(1) DBCQ
(2)QDCX
(3) CBXZ
(4) CQDC

Ans: (1)

Q1020. If LAME is written as ODPH, how can MALE be written in that code?
(1) HOPD
(2) DOPH
(3) OPDH
(4) PDOH

Ans: (4)

Q1021. If CLOCK is written as KCOLC, how STEPS can be written in that code ?
(1) SPEST
(2) SEPTS
(3) SPETS
(4) SPSET

Ans: (3)

Q1022. If in a certain language, POPULAR is coded as QPQVMBS, which word would be coded as GBNPVT?
(1) FOSAUM
(2) FAMOSU
(3) FAMOUS
(4) FASOUM

Ans: (3)

Q1023. If MADRAS is written as DAMSAR, how can MUMBAI be written in that code ?
(1) IABMUM
(2) MBIAUM
(3) BAIUMM
(4) MUMIAB

Ans: (4)

Q1024. If in a certain code language NOITCELES represents SELECTION, then what will AIDNI represent?
(1) AIDS
(2) INDIA
(3) HINDI
(4) HANDI

Ans: (2)

Q1025. In a certain code language, CRY is written as MRYC. How is GET written in that language ?
(1) MTEG
(2) MGET
(3) MEGT
(4) METG

Ans: (4)

Q1026. If TALENT is writ ten as LATENT, how EXOTIC can be written in that code ?
(1) OXOTIC
(2) TEXTIC
(3) OXETIC
(4) EXOTIC

Ans: (3)

Q1027. If KEDGY is coded as EKDYG then how will LIGHT be coded ?
(1) ILHTG
(2) ILGHT
(3) ILGTH
(4) THGIL

Ans: (3)

Q1028. If SPANK is coded as PSNAK then how will THROW be coded ?
(1) HTORW
(2) HTWOR
(3) HTWRO
(4) HTROW

Ans: (1)

Q1029. If in a code MASTER is written as SAMRET then how CARROT be written in the same code?
(1) RACTOR
(2) RCATRO
(3) RCATOR
(4) ARMTOR

Ans: (1)

Q1030. In certain code COMPUTER is written as OCPMTURE. In that code which alternative will be written as OHKCYE ?
(1) HCOKEY
(2) HYKOCE
(3) HOCKEY
(4) HOYECK

Ans: (3)

Q1031. If in a certain code language INSTITUTION is coded as NOITUTITSNI, then how will PERFECTION be coded in that code language ?
(1) NOITEERPFC
(2) NOITCEFREP
(3) NOITCFERPE
(4) NOTICEFRPE

Ans: (2)

Q1032. If ‘ACTOR’ is coded as ‘ZXGLI’, and ‘BOOK’ is coded as ‘YLLP’, then ‘PENCIL’ will be coded as
(1) KVMXRO
(2) KUMRXO
(3) KZIXDG
(4) KVMXOR

Ans: (1)

Q1033. If BET = ROD, CAN = SIM and MUG = LAN, then MEN = ?
(1) LOM
(2) OLM
(3) MOL
(4) LMO

Ans: (1)

Q1034. If MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded accordingly ?
(1) CPOCBZ
(2) CPNCPX
(3) CPNCBZ
(4) CQOCBZ

Ans: (3)

Q1035. In a certain code, PORRIDGE is written as EGPODIRR. In that code, which word will be written as EGPRITSE ?
(1)PERSTIGE
(2) PRESTIGE
(3)PEERSTIG
(4) PRESTIEG

Ans: (2)

Q1036. In a certain code language, ‘CLEVER’ is written as ‘DMFWFS’.
How is ‘FLOWER’ written in that language ?

(1) GMPXSF
(2) GMPXSY
(3) GMPXFY
(4) GMPXFS

Ans: (4)

Q1037. In a certain code, OPERATION is written as EPOTARNOI.
Which word will be written as ORPSECSES ?

(1) PORCESESS
(2) PROCESSES
(3) POSSESORC
(4) PROSSESC

Ans: (2)

Q1038. If DEAN is written as NOKX, how NEED be written in that code ?
(1) NOOX
(2) XONO
(3) ONQX
(4) XOON

Ans: (4)

Q1039. In a certain code, PRIEST is written as OQHDRS. PRISTINE can be written as
(1) OQHRSHMD
(2) OSHRQMDH
(3) QORHHSMD
(4) QOHRSHMD

Ans: (1)

Q1040. If BLUE is written as EUBL, then BULB is written as
(1) BLUB
(2) BBUL
(3) BBLU
(4) BLBU

Ans: (4)

Q1041. If SPANK is coded as PSNAK, then THROW is coded as
(1) HTWOR
(2)HTWRO
(3) HTROW
(4) HTORW

Ans: (4)

Q1042. If MOBILE is written as ZAMSUM, how TUMOR can be written in that code ?
(1) HGYAD
(2) GGXYA
(3) IHZBE
(4) BRAIN

Ans: (2)

Q1043. If WATER is written as YCVGT, then what is written as HKTG ?
(1) REFI
(2) ERIF
(3) IRFE
(4) FIRE

Ans: (4)

Q1044. If MEAT is written as TEAM, then BALE is written
(1) EBLA
(2) EALB
(3) ELAB
(4) EABL

Ans: (2)

Q1045. If MUSICAL is wrilten as KWQKACJ, how can SPRINKLE be written ?
(1) QRPKLMJG
(2) UKTKPMNG
(3) QRBKCNJG
(4) QNPGLIJC

Ans: (1)

Q1046. If JACOB can be written as QZXLY, then KENDY can be written as _____.
(1) PVWMA
(2) PVMWB
(3) PUMWB
(4) PVMWA

Ans: (2)

Q1047. If ‘POST’ is coded as ‘KLHG’, how is ‘NURS’ coded as?
(1) MFJH
(2) MGJH
(3) MFIH
(4) MFIG

Ans: (3)

Q1048. If PALE is written as RCNG, how can LEAP be written in that code ?
(1) NGCR
(2) RCGN
(3) CRNG
(4) NCRG

Ans: (1)

Q1049. If you can write COLLEGE as DPMMFHF how can you write SCHOOL?
(1) DITPMP
(2) TDIPPM
(3) RBGNNK
(4) CLASS

Ans: (2)

Q1050. If DIVINE is coded as AFSFKB, then POWERFUL is coded as
(1) XLHOJVIM
(2)MLTBDCRI
(3) MLWBOCRI
(4)HLTBNCRI

Ans: (*)

Lesson – Code Language I

Q1051. If KASHMIR is written as 8142753, how RIMSHAK can be written in that code?
(1) 3574218
(2) 3571842
(3) 3521478
(4) 3574812

Ans: (1)

Q1052. If RED is coded as 6720, then how GREEN would be coded?
(1) 9207716
(2) 1677199
(3) 1677209
(4) 16717209

Ans: (3)

Q1053. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then BET = ?
(1) 44
(2) 54
(3) 64
(4) 72

Ans: (2)

Q1054. If ‘A’ = 26, SUN = 27, then CAT = ?
(1) 24
(2) 57
(3) 58
(4) 27

Ans: (2)

Q1055. If RAMAN is written 12325 and DINESH as 675489, how will HAMAM be written ?
(1) 92233
(2) 92323
(3) 93322
(4) 93232

Ans: (2)

Q1056. If F = 6, MAT = 34, then how much is CAR ?
(1) 21
(2) 22
(3) 25
(4) 28

Ans: (2)

Q1057. If Z = 26, NET = 39, then NUT = ?
(1) 50
(2) 53
(3) 55
(4) 56

Ans: (3)

Q1058. If C = 3 and FEAR is coded as 30, then what will be the code number for HAIR ?
(1) 35
(2) 36
(3) 30
(4) 33

Ans: (2)

Q1059. If D = 4, BAD = 7, then what is the value of ANT = ?
(1) 8
(2) 17
(3) 35
(4) 37

Ans: (3)

Q1060. If A = 1, PAT = 37, then TAP = ?
(1) 73
(2) 37
(3) 36
(4) 38

Ans: (2)

Q1061. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK are coded as 368451, how can BHARATI be coded ?
(1) 9657538
(2) 9567538
(3) 9675538
(4) 9567568

Ans: (1)

Q1062. If D = 4, COVER = 63, then BASIS = ?
(1) 55
(2) 50
(3) 49
(4) 54

Ans: (2)

Q1063. If MATHEMATICS = 12345123678, then MAHATHMA = ?
(1) 12423412
(2) 12345123
(3) 12345678
(4) 12425341

Ans: (1)

Q1064. If E = 5, RED = 27, then DANCE = ?
(1) 26
(2) 28
(3) 27
(4) 25

Ans: (3)

Q1065. If GARDEN is coded as 325764 and WATER as 92165, how can we code the word WARDEN in the same way ?
(1) 925764
(2) 295764
(3) 952764
(4) 957264

Ans: (1)

Q1066. If CLOUD can be coded as 59432 and RAIN as 1678, how can AROUND be coded?
(1) 614832
(2) 614382
(3) 641382
(4) 461382

Ans: (2)

Q1067. If E = 5, PEN=35, then PAGE = ?
(1) 28
(2) 29
(3) 36
(4) 27

Ans: (2)

Q1068. If GLARE is coded as 67810 and MONSOON as 2395339 then how can RANSOM be coded ?
(1) 183952
(2) 198532
(3) 189352
(4) 189532

Ans: (4)

Q1069. If BROTHER is coded as 2456784. SISTER is coded as 919684, what is the code for ROBBERS ?
(1) 18, 15, 22, 5, 18, 19
(2) 4562 684
(3) 9245 784
(4) 4522849

Ans: (4)

Q1070. If A = 1, FAT = 27, then FAITH = ?
(1) 44
(2) 42
(3) 41
(4) 40

Ans: (1)

Q1071. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is 73456 and PREACH is coded as 961473, then what will be the code of SEARCH ?
(1) 246173
(2) 214673
(3) 214763
(4) 216473

Ans: (2)

Q1072. If HONESTY is written as 5132468 and POVERTY as 7192068, how is HORSE written in a certain code ?
(1) 50124
(2) 51042
(3) 51024
(4) 52014

Ans: (2)

Q1073. If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain code, how would POSTAL be written in that code ?
(1) 752618
(2) 725618
(3) 725168
(4) 725681

Ans: (2)

Q1074. If LOVE is coded as 27, then how is COME coded as ?
(1) 38
(2) 18
(3) 28
(4) 8

Ans: (2)

Q1075. If RUSH is coded as 66, then how is GIRL coded as ?
(1) 75
(2) 64
(3) 47
(4) 46

Ans: (4)

Q1076. If NATION is coded as 467234 and EARN is coded as 1654, then ATTENTION should be coded as
(1) 432769561
(2) 956143654
(3) 766412743
(4) 677147234

Ans: (2)

Q1077. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code?
(1) 29530
(2) 24153
(3) 25413
(4) 25430

Ans: (2)

Q1078. If CLOCK is coded as 34235 and TIME as 8679, what will be the code for MOLEK ?
(1) 62495
(2) 62945
(3) 72495
(4) 72945

Ans: (3)

Q1079. In a code language 123 means.
‘hot filtered coffee’, 356 means ‘very hot day’, 589 means ‘day and night’. Which numerical stands for ‘very’ ?

(1) 5
(2) 6
(3) 8
(4) 9

Ans: (2)

Q1080. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded?
(1) 5279431
(2) 5978213
(3) 8251896
(4) 8543691

Ans: (3)

Q1081. If in a certain code language ‘NAME’ is written as ‘4258’, then what is the code for ‘MEAN’?
(1) 2458
(2) 5824
(3) 8542
(4) 5842

Ans: (2)

Q1082. If F = 6 and JOY = 50, OBSERVE = ?
(1) 66
(2) 76
(3) 86
(4) 96

Ans: (3)

Q1083. If MISTAKE is coded as 9765412 and NAKED is coded as 84123 how as INTIMATED coded as?
(1) 89786145
(2) 78579452
(3) 79438163
(4) 78698365

Ans: (2)

Q1084. If C = 3 and POLISH = 79, then POINTER =
(1) 95
(2) 96
(3) 97
(4) 98

Ans: (3)

Q1085. If CAT is coded as 3120, what code number can be given to NAVIN ?
(1) 14122914
(2) 49274654
(3) 73957614
(4) None of these

Ans: (1)

Q1086. If in a certain code, 95789 is written as EGKPT and 2436 is written as ALUR, then how will 24539 be written in that code?
(1) ALEUT
(2) ALGTU
(3) ALGUT
(4) ALGRT

Ans: (3)

Q1087. If MEKLF is coded as 91782 and LLLJK as 88867, then how can IGHED be coded ?
(1) 97854
(2) 64521
(3) 53410
(4) 75632

Ans: (3)

Q1088. If LOSE is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for?
(1) NAILS
(2) SNAIL
(3) LANES
(4) SLAIN

Ans: (1)

Q1089. If SEVEN is coded as 23136 and EIGHT as 34579, what will be the code for NINE ?
(1) 6463
(2) 6364
(3) 6346
(4) 6436

Ans: (1)

Q1090. If ‘GIVE’ is coded as 5137 and ‘BAT’ is coded as 924, how is ‘GATE’ coded ?
(1) 5427
(2) 5724
(3) 5247
(4) 2547

Ans: (3)

Q1091. In a code language the following alphabets are coded in a particular way :
R 8 T 5 S 2 U 0 V 6 A 7 B 9 C 1 D 3 E 4 Which group of alphabets can be decoded from the following?
9 2 4 0 7 1

(1) BSTUCV
(2) SBEVTD
(3) BSEUAC
(4) BSAETR

Ans: (3)

Q1092. If A = 1 and ASS = 39, GRASS = ?
(1) 64
(2) 63
(3) 46
(4) 44

Ans: (1)

Q1093. If the given letters are represented by the numerals below them, R T S U V A B C D E 8 5 2 0 6 7 9 1 3 4 then, 408927 = ?
(1) EURSBA
(2) ESRBSA
(3) EURBSA
(4) ESRBAS

Ans: (3)

Q1094. If DICTIONARY is written as 1234256789, then ORDINARY is
(1) 57326789
(2) 59126789
(3) 56126789
(4) 58126789

Ans: (4)

Q1095. If E = 5 and HOTEL = 12, how will you code LAMB?
(1) 28
(2) 7
(3) 10
(4) 26

Ans: (2)

Q1096. If A = 1, LOT = 47, then MAT = ?
(1) 40
(2) 66
(3) 34
(4) 51

Ans: (3)

Q1097. If MAMMAL is written as 13-1- 13–13-1-12, using the same code REPTILE is written as
(1) 18-5-16-20-9-12-5
(2) 18-5-20-16-9-12-5
(3) 16-5-16-20-9-12-5
(4) 18-5-16-20-9-5-12

Ans: (1)

Q1098. If W = 23, WIN = 46, then WAY =?
(1) 46
(2) 64
(3) 49
(4) 94

Ans: (3)

Q1099. If M = 13 and MAT = 34, then WAX = ?
(1) 47
(2) 25
(3) 48
(4) 23

Ans: (3)

Q1100. If T = 20, TEN = 39, then TIP =?
(1) 70
(2) 45
(3) 54
(4) 65

Ans: (2)

Lesson – Calendar & Clock Based

Q1101. If 15th June falls 3 days after tomorrow, that is Friday, on what day will the last of the month fall?
(1) Monday
(2) Tuesday
(3) Wednesday
(4) Thursday

Ans: (2)

Q1102. If the 23rd of a month is a Sunday, what day it would have been two weeks and four more days earlier?
(1) Monday
(2) Tuesday
(3) Wednesday
(4) Thursday

Ans: (3)

Q1103. Reaching a place of appointment on Friday, I found that I was two days earlier than the scheduled
day. If I had reached on the following Wednesday, how many days late would I have been?

(1) One day
(2) Two days
(3) Three days
(4) Four days

Ans: (4)

Q1104. Suresh was born on 4th October 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The Independence Day of that year fell on Sunday. Which day was Shashikanth born?
(1) Tuesday
(2) Wednesday
(3) Monday
(4) Sunday

Ans: (2)

Q1105. If the day after tomorrow is Sunday, what day was tomorrow’s day before yesterday ?
(1) Friday
(2) Thursday
(3) Monday
(4) Tuesday

Ans: (2)

Q1106. If the day before yesterday was Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow ?
(1) Sunday
(2) Monday
(3) Wednesday
(4) Saturday

Ans: (1)

Q1107. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be ?
(1) Tomorrow
(2) Day after tomorrow
(3) Today
(4) Two days after today

Ans: (1)

Q1108. If day before yesterday was Friday, what will be the third day after the day – after– tomorrow?
(1) Thursday
(2) Friday
(3) Saturday
(4) Sunday

Ans: (3)

Q1109. Anil reached a place on Friday.
He came to know that he was three days earlier than the scheduled day. If he had reached there on the following Sunday, how many days late/early he would have been?

(1) One day earlier
(2) One day late
(3) Two days late
(4) Two days earlier

Ans: (1)

Q1110. If 9th of the month falls on the day preceding Sunday, on what day will 1st of the month fall?
(1) Friday
(2) Saturday
(3) Sunday
(4) Monday

Ans: (1)

Q1111. Day after tomorrow is Kiran’s birthday. On the same day next week falls ‘Shivratri’. Today is Monday. What will be the day after ‘Shivratri’?
(1) Wednesday
(2) Thursday
(3) Friday
(4) Saturday

Ans: (2)

Q1112. If Friday is the first day of a non-leap year, what day would the last day of the year be?
(1) Friday
(2) Sunday
(3) Monday
(4) Tuesday

Ans: (1)

Q1113. If three days before yesterday was Wednesday, what will be two days after tomorrow?
(1) Wednesday
(2) Monday
(3) Friday
(4) Tuesday

Ans: (1)

Q1114. If the day that will come two days after tomorrow is Thursday, what day of the week was three days before yesterday ?
6 SCHEDULED DAY/DATE/TIME

(1) Monday
(2) Tuesday
(3) Wednesday
(4) Thursday

Ans: (4)

Q1115. If day before yesterday was Thursday, what day will be four days after tomorrow?
(1) Monday
(2) Thursday
(3) Sunday
(4)Wednesday

Ans: (2)

Q1116. If three days after today will be Tuesday, what day was four days before yesterday?
(1) Tuesday
(2) Sunday
(3) Monday
(4) Wednesday

Ans: (3)

Q1117. If two days after day after tomorrow is Sunday, what day was the day before yesterday?
(1) Wednesday
(2) Tuesday
(3) Monday
(4) Sunday

Ans: (3)

Q1118. The day before yesterday was Sunday. What will be the day after tomorrow ?
(1) Monday
(2) Thursday
(3) Friday
(4) Saturday

Ans: (2)

Q1119. If two days before yesterday was Friday, what day will be day after tomorrow ?
(1) Monday
(2) Sunday
(3) Saturday
(4) Wednesday

Ans: (4)

Q1120. If the day after tomorrow is Tuesday what day will two days after the day after tomorrow be?
(1) Monday
(2) Wednesday
(3) Saturday
(4) Thursday

Ans: (4)

Q1121. A clock only with only dots marking 3, 6, 9 and 12 position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 4.50. What is the actual time ?
(1) 08 : 10
(2) 02 : 40
(3) 04 : 50
(4) 10 : 20

Ans: (2)

Q1122. Reaching the place of meeting on Tuesday 15 minutes before 08 :
30 hours I found myself half an hour earlier than the man who was 40 minutes late. What was the scheduled time of the meeting?

(1) 08 : 00 hours
(2) 08 : 05 hours
(3) 08 : 15 hours
(4) 08 : 45 hours

Ans: (2)

Q1123. Kamala would like to complete all her home-work before 10.00 p.m.
in order to watch an important TV programme. She has 40 minutes assignment in each of her five prepared subjects. What is the latest time at which she can start and still complete her home-work in the time for the programme?

(1) 6 : 40 p.m.
(2) 6 : 30 p.m.
(3) 7 : 10 p.m.
(4) 7 : 20 p.m.

Ans: (1)

Q1124. In the year 1996, the Republic day was celebrated on Friday.
On which day was the Independence day celebrated in the year 2000?

(1) Tuesday
(2) Monday
(3) Friday
(4) Saturday

Ans: (1)

Q1125. If John celebrated his victory day on Tuesday, 5th January 1965, when will he celebrate his next victory day on the same day ?
(1) 5th January 1970
(2) 5th January 1971
(3) 5th January 1973
(4) 5th January 1974

Ans: (2)

Q1126. Mrs. Susheela celebrated her wedding anniversary on Tuesday, 30th September 1997. When will she celebrate her next wedding anniversary on the same day?
(1) 30 September 2003
(2) 30 September 2004
(3) 30 September 2002
(4) 30 October 2003

Ans: (1)

Q1127. If the third day of a month is Tuesday, which of the following would be the 25th day of that month?
(1) Tuesday
(2) Monday
(3) Wednesday
(4) Sunday

Ans: (3)

Q1128. If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?
(1) Thursday
(2) Sunday
(3) Friday
(4) Monday

Ans: (4)

Q1129. If 1st March is Saturday, then 1st April will be
(1) Sunday
(2) Monday
(3) Tuesday
(4) Thursday

Ans: (3)

Q1130. Ann is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Ann. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born ?
(1) Monday
(2) Thursday
(3) Tuesday
(4) Friday

Ans: (1)

Q1131. If 50 minutes ago, it was 45 minutes past four’ O clock, how many minutes is it until six ’O clock ?
(1) 45
(2) 15
(3) 25
(4) 35

Ans: (3)

Q1132. A watch reads 7.30. If the minute hand points West, then in which direction will the hour hand point ?
(1) North
(2) North East
(3) North West
(4) South East

Ans: (3)

Q1133. The bus for Chennai leaves every 30 minutes from a bus depot.
The enquiry clerk told a passenger that the bus for Chennai left 10 minutes ago, and the next bus will leave at 10 : 30 a.m.
What was the time when enquiry clerk told this ?

(1) 10 : 20 a.m.
(2) 10 : 10 a.m.
(3) 10 : 00 a.m.
(4) 09 : 50 a.m.

Ans: (2)

Q1134. A clock with only dot markings 3, 6, 9 and 12 positions has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 12:30 the actual that will be
(1) 12 O’clock
(2) 12 : 30
(3) 6 O’clock
(4) 03 : 45

Ans: (3)

Q1135. Reaching the place of meeting 20 minutes before 8 : 50 hrs Satish found himself thirty minutes earlier than the man who came 40 minutes late. What was the scheduled time of the meeting?
(1) 08 : 20
(2) 08 : 10
(3) 08 : 05
(4) 08 : 00

Ans: (1)

Q1136. A clock with only dots marking 3, 6, 9 and 12 positions has been upside down in front of a mirror.
A person reads the time in the reflection as 6 : 10. The real time is

(1) 06 : 50
(2) 12 : 40
(3) 12 : 20
(4) 6 : 10

Ans: (3)

Q1137. A clock with only dots marking 3, 6, 9 and 12 positions has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection as 9.50.
What is the actual time?

(1) 2 : 15
(2) 8 : 40
(3) 8 : 50
(4) 4 : 15

Ans: (2)

Q1138. A clock goes fast by one minute during the first hour, by two minutes at the end of the second hour, by 4 minutes at the end of 3rd hour, by eight minutes by the end of 4th hour, and so on. At the end of which hour, will it be fast by just over sixty minutes ?
(1) Fifth
(2) Sixth
(3) Seventh
(4) Eighth

Ans: (3)

Q1139. A clock goes slow from midnight by 5 mts. at the end of the first hour, by 10 mts. at the end of the second hour, by 15 mts. at the end of the 3rd hour and so
on. What will be the time by this clock after 6 hours?

(1) 6 : 00 am
(2) 5 : 30 am
(3) 6 : 30 am
(4) 5 : 15 am

Ans: (2)

Q1140. A clock only with dots marking 3, 6, 9 and 12 O’clock position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 10 : 20. What is the actual time?
(1) 08 : 10
(2) 02 : 40
(3) 04 : 50
(4) 10 : 20

Ans: (1)

Q1141. A clock only with dots marking 3, 6, 9 and 12 O’clock position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 10 : 20. What is the actual time?
(1) 08 : 10
(2) 02 : 40
(3) 04 : 50
(4) 10 : 20

Ans: (1)

Q1142. A clock only with only dots marking 3, 6, 9 and 12 position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 4.50. What is the actual time ?
(1) 08 : 10
(2) 02 : 40
(3) 04 : 50
(4) 10 : 20

Ans: (2)

Q1143. Reaching the place of meeting on Tuesday 15 minutes before 08 :
30 hours I found myself half an hour earlier than the man who was 40 minutes late. What was the scheduled time of the meeting?

(1) 08 : 00 hours
(2) 08 : 05 hours
(3) 08 : 15 hours
(4) 08 : 45 hours

Ans: (2)

Q1144. Kamala would like to complete all her home-work before 10.00 p.m.
in order to watch an important TV programme. She has 40 minutes assignment in each of her five prepared subjects. What is the latest time at which she can start and still complete her home-work in the time for the programme?

(1) 6 : 40 p.m.
(2) 6 : 30 p.m.
(3) 7 : 10 p.m.
(4) 7 : 20 p.m.

Ans: (1)

Q1145. In Ravi’s clock shop, two clocks were brought for repairs. One clock has the cuckoo coming out every sixteen minutes, while the other one has the cuckoo coming out every eighteen minutes. Both cuckoos come out at 12.00 noon.
When will they both come out together again?

(1) 2 : 06 PM
(2) 2 : 08 PM
(3) 2 : 24 PM
(4) 2 : 32 PM

Ans: (3)

Q1146. After 9’0 clock at what time between 9 p.m. and 10 p.m. will the hour and minute hands of a clock point in opposite direction?
(1) 15 minutes past 9
(2) 16 minutes past 9
(3) 16 4 11 minutes past 9
(4) 17 1 11 minutes past 9

Ans: (3)

Q1147. A clock gains five minutes every hour. What will be the angle traversed by the second hand in one minute?
(1) 360°
(2) 360.5°
(3) 390°
(4) 380°

Ans: (2)

Q1148. By looking in a mirror it appears that it is 6 : 30 in the clock. What is the real time ?
(1) 6 : 30
(2) 5 : 30
(3) 6 : 00
(4) 5 : 00

Ans: (2)

Q1149. The Chairman of the Selection Committee arrived at the Interview room for conducting an interview at 10 minutes to 12 :
30 hrs. He was earlier by twenty minutes than the other members of the board, who arrived late by 30 minutes. At what time were the interview scheduled?

(1) 12 : 10
(2) 12 : 20
(3) 12 : 30
(4) 12 : 40

Ans: (1)

Q1150. Ram leaves his house at 20 mins to seven in the morning, reaches Kunal’s house in 25 mins. They finish their breakfast in another 15 mins and leave for their office which takes another 35 minutes.
At what time do they leave Kunal’s house to reach their office?

(1) 7 : 40 A.M
(2) 7 : 20 A.M
(3) 7 : 45 A.M
(4) 8 : 15 A.M

Ans: (2)

Lesson – Blood Relations

Q1151. X and Y are brothers. R is the father of Y. T is the sister of S who is maternal uncle of X. How is T related to R ?
(1) Mother
(2) Wife
(3) Sister
(4) Brother

Ans: (2)

Q1152. A is D’s brother. D is B’s father.
B and C are sisters. How is C related to A?

(1) Cousin
(2) Niece
(3) Aunt
(4) Nephew

Ans: (2)

Q1153. If A is the mother of B and K, D is the husband of A. E is the son of D’s brother, what is the relation of A with E ?
(1) Mother – in – law
(2) Sister – in – law
(3) Aunt
(4) Sister

Ans: (3)

Q1154. A man ‘P’ goes to a party hosted by his brother ‘Q’ who has a daughter M. M is dancing with her brother ‘N’. How is ‘P’ related to ‘N’ ?
(1) Nephew
(2) Father
(3) Uncle
(4) Cousin

Ans: (3)

Q1155. A and B are married couple. X and Y are brothers. X is the brother of A. How is Y related to B ?
(1) Brother-in-law
(2) Brother
(3) Son-in-law
(4) Cousin

Ans: (1)

Q1156. A and B are a married couple. C and D are brothers. C is the brother of A. How is D related to B ?
(1) Brother
(2) Son–in–law
(3) Cousin
(4) Brother–in–law

Ans: (4)

Q1157. A’s mother is sister of B and has a daughter C. How can A be related to B from among the following?
(1) Niece
(2) Uncle
(3) Daughter
(4) Father

Ans: (1)

Q1158. Six members of a family namely A, B, C, D, E and F are travelling together. ‘B’ is the son of C but C is not the mother of B. A and C are married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B.
How many male members are there in the family?

(1) 3
(2) 2
(3) 4
(4) 1

Ans: (3)

Q1159. P, Q, R, S, T, U are 6 members of a family in which there are two married couples. T, a teacher is married to a doctor who is mother of R and U. Q, the lawyer is married to P – P has one son and one grandson. Of the two married ladies one is a house wife.
There is also one student and one male engineer in the family.
Which of the following is true about the grand-daughter of the family ?

(1) She is a lawyer
(2) She is an engineer
(3) She is a student
(4) She is a doctor

Ans: (3)

Q1160. A is B’s sister. C is B’s mother.
D is C’s father. E is D’s mother.
Then how is A related to D ?

(1) Grandmother
(2) Grandfather
(3) Daughter
(4) Granddaughter

Ans: (4)

Q1161. M is brother of N. B is brother of
N. M is brother of D. But N is not brother of D. How is N related to D ?

(1) Nephew
(2) Cousin
(3) Sister
(4) Brother

Ans: (3)

Q1162. ‘A’ and ‘B’ are brothers. ‘C’ and ‘D’ are sisters. A’s son is D’s brother. How is B related to C?
(1) Father
(2) Brother
(3) Grandfather
(4) Uncle

Ans: (4)

Q1163. A is B’s brother, C is A’s mother, D is C’s father, F is A’s son. How is A related to F’s child?
(1) Aunt
(2) Cousin
(3) Nephew
(4) Grandfather

Ans: (4)

Q1164. A is mother of B , C is son of A, D is brother of E, E is daughter of B. Who is the grandmother of E?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D

Ans: (1)

Q1165. M is son of P, Q is the granddaughter of O, who is the husband of P. How is M related to O ?
(1) Son
(2) Daughter
(3) Mother
(4) Father

Ans: (1)

Q1166. If M is the sister of Z , Z is the wife of P and P is the son of A, how is Z related to A?
(1) Daughter-in-law
(2) Daughter
(3) Wife
(4) Mother

Ans: (1)

Q1167. F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F, G is the brother of C. Who is the uncle of G?
(1) A
(2) C
(3) K
(4) F

Ans: (4)

Q1168. ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’ ?
(1) Sister
(2) Daughter
(3) Niece
(4) Cousin

Ans: (3)

Q1169. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y ?
(1) Cousin
(2) Niece
(3) Daughter
(4) Granddaughter

Ans: (4)

Q1170. P and Q are sisters. R and S are brothers. P’s daughter is R’s sister.
What is Q’s relation to S ?

(1) Mother
(2) Grandmother
(3) Sister
(4) Aunt

Ans: (4)

Q1171. Rahul and Robin are brothers.
Pramod is Robin’s father. Sheela is Pramod’s sister. Prema is Pramod’s niece. Shubha is Sheela’s granddaughter. How is Rahul related to Shubha?

(1) Brother
(2) Cousin
(3) Uncle
(4) Nephew

Ans: (3)

Q1172. Among her children, Ganga’s favourites are Ram and Rekha.
Rekha is the mother of Sharat, who is loved most by his uncle Mithun. The head of the family is Ram Lal, who is succeeded by his sons Gopal and Mohan. Gopal and Ganga have been married for 35 years and have 3 children.
What is the relation between Mithun and Mohan?

(1) Uncle
(2) Son
(3) Brother
(4) No relation

Ans: (4)

Q1173. Vinod introduces Vishal as the son of the only brother of his father’s wife. How is Vinod related to Vishal ?
(1) Cousin
(3) Brother
(2) Son
(4) Uncle

Ans: (1)

Q1174. Suresh’s sister is the wife of Ram.
Ram is Rani’s brother. Ram’s father is Madhur. Sheetal is Ram’s grandmother. Rema is Sheetal’s daughter-in-law. Rohit is Rani’s brother’s son. Who is Rohit to Suresh?

(1) Brother-in-law
(2) Son
(3) Brother
(4) Nephew

Ans: (4)

Q1175. Pointing to a photograph Vikas said “She is the daughter of my grandfather’s only son”. How is the related to Vikas in the photograph ?
(1) Father
(2) Brother
(3) Sister
(4) Mother

Ans: (3)

Q1176. Pointing to a lady in a photograph, Meera said, “Her father’s only son’s wife is my mother-in -law”.
How is Meera’s husband related to that lady in the photo?

(1) Nephew
(2) Uncle
(3) Son
(4) Father

Ans: (1)

Q1177. Suresh introduces a man as “He is the son of the woman who is the mother of the husband of my mother”. How is Suresh related to the man ?
(1) Uncle
(2) Son
(3) Cousin
(4) Grandson

Ans: (2)

Q1178. Seema is the daughter-in-law of Sudhir and sister -in-law of Ramesh. Mohan is the son of Sudhir and only brother of Ramesh. Find the relation between Seema and Mohan.
(1) Sister-in-law
(2) Aunt
(3) Cousin
(4) Wife

Ans: (4)

Q1179. Sita is the niece of Ashok.
Ashok’s mother is Lakshmi.
Kalyani is Lakshmi’s mother.
Kalyani’s husband is Gopal.
Parvathi is the mother-in-law of Gopal. How is Sita related to Gopal ?

(1) Great grandson’s daughter
(2) Gopal is Sita’s father
(3) Sita is Gopal’s great granddaughter
(4) Grand niece

Ans: (3)

Q1180. Rajiv is the brother of Atul. Sonia is the sister of Sunil. Atul is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sonia ?
(1) Nephew
(2) Son
(3) Brother
(4) Father

Ans: (2)

Q1181. Showing a man a woman said, “his brother’s father is the only son of my grandfather”. How is the woman related to the man?
(1) Aunt
(2) Sister
(3) Daughter
(4) Mother

Ans: (2)

Q1182. Pointing to Mala, Kala said, “She is my brother’s only sister’s daughter.’” How is Mala related to Kala ?
(1) Mother
(2) Daughter
(3) Aunt
(4) Niece

Ans: (2)

Q1183. Pointing to a girl in a bus, a man tells his friend “She is the daughter of the only son of my father’s wife”. How is the girl related to the man?
(1) Cousin
(2) Daughter
(3) Mother
(4) Sister

Ans: (2)

Q1184. A prisoner introduced a boy who came to visit him to the jailor as “Brothers and sisters I have none, he is my father’s son’s son”. Who is the boy ?
(1) Nephew
(2) Son
(3) Cousin
(4) Uncle

Ans: (2)

Q1185. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my mother.” How is the woman related with the man ?
(1) Sister-in-law
(2) Wife
(3) Aunt
(4) Mother-in-law

Ans: (2)

Q1186. Vijay says “Ananda’s mother is the only daughter of my mother”.
How is Ananda related to Vijay?

(1) Brother
(2) Father
(3) Nephew
(4) Grand Father

Ans: (3)

Q1187. Ravi’s father has a son Rohit who has an aunt Laxmi who has a husband Rao whose father-inlaw is Mohan. What is the relation of Mohan to Ravi ?
(1) Nephew
(2) Grandfather
(3) Son
(4) Uncle

Ans: (2)

Q1188. Ramu’s mother said to Ramu, “My mother has a son whose son is Achyut”. How is Achyut related to Ramu ?
(1) Uncle
(2) Cousin
(3) Brother
(4) Nephew

Ans: (2)

Q1189. There are 2 film stars. One is the father of the other’s son. What is the relationship of the two with each other?
(1) Grandfather and Grandson
(2) Grandfather and son
(3) Husband and wife
(4) Father and Son

Ans: (4)

Q1190. Preeti has a son, named Arun.
Ram is Preeti’s brother. Neeta too has a daughter named Reema. Neeta is Ram’s sister.
What is Arun’s relationship to Reema?

(1) Brother
(2) Nephew
(3) Cousin
(4) Uncle

Ans: (3)

Q1191. Pointing towards a woman in a photograph Vijay said, “She is the daughter of the father of sister of my brother”. How is the lady in the photograph related to Vijay?
(1) Wife
(2) Mother
(3) Sister
(4) Daughter

Ans: (3)

Q1192. Gopal said, pointing to Govind “His father is my father’s only son”. How is Gopal related to Govind ?
(1) Grandfather
(2) Grandson
(3) Son
(4) Father

Ans: (4)

Q1193. Savitha introduced a boy as the son of the only daughter of the father of her maternal uncle. How is boy related to Savitha ?
(1) Brother
(2) Son
(3) Nephew
(4) Son-in-law

Ans: (1)

Q1194. Kusuma is the wife of Ravi.
Govind and Prabhu are brothers.
Govind is the brother of Ravi.
Prabhu is Kusuma’s.

(1) Cousin
(2) Brother
(3) Brother-in-law
(4) Uncle

Ans: (3)

Q1195. Tarun is the father of Rohit. Rohit is the brother of Kala. Kala is the wife of Dilip. How is Dilip related to Rohit ?
(1) Brother-in-law
(2) Father-in-law
(3) Son
(4) Uncle

Ans: (1)

Q1196. Shyama says that father of Rajiv’s father is my father. How Shyama is related to Rajiv?
(1) Mother
(2) Father’s sister (aunt)
(3) Niece
(4) Sister

Ans: (2)

Q1197. Sheela is Ravi’s sister-in-law.
Ram is Ravi’s brother. Ram’s wife is Sheela. Deepa is Ravi’s sister.
Deepa’s mother is Shanthi. How is Sheela related to Shanthi ?

(1) Mother-in-law
(2) Daughter-in-law
(3) Granddaughter
(4) Daughter

Ans: (2)

Q1198. Raghu and Babu are twins. Babu’s sister is Keema. Reema’s husband is Rajan. Raghu’s mother is Lakshmi. Lakshmi’s husband is Rajesh. How is Rajesh related to Rajan ?
(1) Father-in-law
(2) Cousin
(3) Uncle
(4) Son-in-law

Ans: (1)

Q1199. Mathew told his friend Sham, pointing to a photograph, “Her father is the only son of my mother.” The photograph is of whom?
(1) Mathew’s niece
(2) Mathew’s mother
(3) Mathew’s daughter
(4) Mathew’s sister

Ans: (3)

Q1200. Looking at a photograph a person said “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son”. At whose photograph was the person looking at ?
(1) His son’s
(2) His nephew
(3) His father’s
(4) His own

Ans: (1)

Lesson – Analogy Word Based

Q1201. Genuine : Authentic : : Mirage : ?
(1) Illusion
(2) Image
(3) Hideout
(4) Reflection

Ans: (1)

Q1202. Detective : Informer : : Reporter : ?
(1) Source
(2) Editorial
(3) News
(4) Essay

Ans: (1)

Q1203. Novelty : Oldness : : Newness : ?
(1) Model
(2) Antiquity
(3) Discovery
(4) Culture

Ans: (2)

Q1204. Lion : Den : : Rabbit : ?
(1) Hole
(2) Pit
(3) Burrow
(4) Trench

Ans: (3)

Q1205. Good : Bad : : Roof : ?
(1) Walls
(2) Pillars
(3) Floor
(4) Window

Ans: (3)

Q1206. Ink : Pen : : Blood : ?
(1) Accident
(2) Doctor
(3) Vein
(4) Donation

Ans: (3)

Q1207. Smoke : Pollution : : War : ?
(1) Victory
(2) Peace
(3) Treaty
(4) Destruction

Ans: (4)

Q1208. Carbon : Diamond : : Corundum : ?
(1) Garnet
(2) Ruby
(3) Pukhraj
(4) Pearl

Ans: (2)

Q1209. House : Room : : World : ?
(1) Land
(2) Sun
(3) Air
(4) Nation

Ans: (4)

Q1210. Touch : Feel :: Greet : ?
(1) Smile
(2) Acknowledge
(3) Success
(4) Manners

Ans: (2)

Q1211. Book : Publisher : : Film : ?
(1) Writer
(2) Editor
(3) Director
(4) Producer

Ans: (3)

Q1212. Mountain : Hill : : Tree : ?
(1) Forest
(2) Shrub
(3) Leaf
(4) Ground

Ans: (2)

Q1213. Mother : Child : : Cloud : ?
(1) Shine
(2) Water
(3) Rain
(4) Weather

Ans: (3)

Q1214. Maximum : Excess :: Sly : ?
(1) Pleasant
(2) Conservative
(3) Haphazard
(4) Permanent

Ans: (2)

Q1215. Suggestion : Demand :: Take : ?
(1) Give
(2) Snatch
(3) Gain
(4) Gift

Ans: (2)

Q1216. Psychology:Mind :: Ornithology : ?
(1) Sanskrit
(2) Coin
(3) Mammal
(4) Bird

Ans: (4)

Q1217. Flow : River : : Stagnant : ?
(1) Pool
(2) Rain
(3) Stream
(4) Canal

Ans: (1)

Q1218. Parliament : Great Britain : Congress : ?
(1) Japan
(2) India
(3) USA
(4) Netherlands

Ans: (3)

Q1219. Botany : Plants : : Entomology : ?
(1) Birds
(2) Plants
(3) Insects
(4) Snakes

Ans: (3)

Q1220. Thunder : Rain : : ? : Night
(1) Day
(2) Dusk
(3) Dark
(4) Evening

Ans: (2)

Q1221. Anaemia : Blood :: Anarchy : ?
(1) Disorder
(2) Monarchy
(3) Government
(4) Lawlessness

Ans: (3)

Q1222. Ice : Coldness : : Earth : ?
(1) Weight
(2) Gravitation
(3) Jungle
(4) Sea

Ans: (2)

Q1223. Architect : Building : : Sculptor : ?
(1) Museum
(2) Stone
(3) Chisel
(4) Statue

Ans: (4)

Q1224. House : Rent : : Capital : ?
(1) Interest
(2) Investment
(3) Country
(4) Money

Ans: (1)

Q1225. Camera : Lens : : Flash : ?
(1) Bulb
(2) Night
(3) Light
(4) Shutter

Ans: (1)

Q1226. Chimney : Smoke : : ___ : ___
(1) Gun : Bullet
(2) House : Roof
(3) Clay : Ceramic
(4) Tea : Kettle

Ans: (1)

Q1227. Taste : Tongue : : Walk : ?
(1) Pavement
(2) Crutch
(3) Legs
(4) Walking stickv

Ans: (3)

Q1228. January : November : : Sunday : ?
(1) Tuesday
(2) Monday
(3) Friday
(4) Saturday

Ans: (3)

Q1229. Framework : House : : Skeleton : ?
(1) Ribs
(2) Skull
(3) Body
(4) Grace

Ans: (3)

Q1230. Menu : Food : : Catalogue : ?
(1) Books
(2) Library
(3) Newspaper
(4) Rack

Ans: (1)

Q1231. Laugh : Joke : : ? : Cracker
(1) Fear
(2) Anger
(3) Fireball
(4) Explode

Ans: (4)

Q1232. Paddy : Field :: Steel : ?
(1) Iron
(2) Factory
(3)Ore
(4) Mine

Ans: (2)

Q1233. Study : Knowledge : : Work 😕
(1) Experiment
(2)Service
(3) Experience
(4) Appointment

Ans: (3)

Q1234. Doctor : Stethoscope :: Sculptor : ?
(1) Anvil
(2) Chopper
(3)Chisel
(4) Trowel

Ans: (3)

Q1235. Physician : Treatment : : Judge : ?
(1) Punishment
(2) Judgement
(3) Lawyer
(4) Court

Ans: (2)

Q1236. Safe : Secure : : Protect : ?
(1) guard
(2) lock
(3) sure
(4) conserve

Ans: (1)

Q1237. Peace : Chaos : : Creation : ?
(1) Build
(2) Construction
(3) Destruction
(4) Manufacture

Ans: (3)

Q1238. Poles : Magnet : : Battery
(1) Cells
(2) Power
(3) Terminals
(4) Energy

Ans: (3)

Q1239. Hour : Second : : Tertiary : ?
(1) Ordinary
(2) Secondary
(3) Primary
(4) Intermediary

Ans: (3)

Q1240. Editor : Newspaper :: ______ : _________
(1) Table : Carpenter
(2) Journal : Journalist
(3) Author : Novel
(4) Blacksmith : Furnace

Ans: (3)

Q1241. PHOTO : FILM : : PHOTOSTAT : ?
(1) Photographic paper
(2) Voltage controller
(3) Electricity
(4) Paper

Ans: (4)

Q1242. Philatelist : Stamps : :Numismatist : ?
(1) Coins
(2) Maps
(3) Jewels
(4) Samples

Ans: (1)

Q1243. Soldier : Regiment : : Horse : ?
(1)Navy
(2) Fleet
(3)Cavalry
(4) Herd

Ans: (4)

Q1244. Dream : Reality : : Falsehood : ?
(1)Untruth
(2) Truth
(3) Fairness
(4) Correctness

Ans: (2)

Q1245. Quack : Duck : Neigh : ?
(1) Fox
(2) Horse
(3) Frog
(4) Cat

Ans: (2)

Q1246. Pound : Yen : : Polo : ?
(1) Hockey
(2) Horse
(3) Ride
(4) Stick

Ans: (1)

Q1247. Oasis : Desert :: ? : Sea
(1) Island
(2) Peninsula
(3) Backwaters
(4) Cliff

Ans: (1)

Q1248. West : North – East :: South?
(1) North-West
(2) South East
(3) North
(4) East

Ans: (1)

Q1249. Light : Rays : : Sound : ?
(1) Audio
(2) Wave
(3) Hear
(4) Visual

Ans: (2)

Q1250. President : India : : King : ?
(1) England
(2) China
(3) Jordan
(4) France

Ans: (1)

Lesson – Analogy Number Based

Q1251. 169 : 13 :: 289 : ?
(1) 19
(2) 17
(3) 27
(4) 23

Ans: (2)

Q1252. 48 : 122 : : 168 : ?
(1) 292
(2) 290
(3) 225
(4) 215

Ans: (2)

Q1253. 68 : 130 : : ? : 350
(1) 240
(2) 222
(3) 216
(4) 210

Ans: (2)

Q1254. 0.16 : 0.0016 : : 1.02 : ?
(1) 10.20
(2) 0.102
(3) 0.0102
(4) 1.020

Ans: (3)

Q1255. 18 : 30 : : 36 : ?
(1) 64
(2) 66
(3) 54
(4) 62

Ans: (2)

Q1256. 182 : ? : : 210 : 380
(1) 342
(2) 272
(3) 240
(4) 156

Ans: (1)

Q1257. 456 : 15 :: 789 : ?
(1) 15
(2) 16
(3) 18
(4) 24

Ans: (4)

Q1258. 5 : 36 : : 6 : ?
(1) 48
(2) 50
(3) 49
(4) 56

Ans: (3)

Q1259. 6 : 18 :: 4 : ?
(1) 2
(2) 6
(3) 9
(4) 16

Ans: (4)

Q1260. 3 : 243 :: 5 : ?
(1) 405
(2) 465
(3) 3125
(4) 546

Ans: (3)

Q1261. 7584 : 5362 :: 4673 : ?
(1) 2367
(2) 2451
(3) 2531
(4) 2485

Ans: (2)

Q1262. 7 : 50 :: 11 : ?
(1) 100
(2) 120
(3) 128
(4) 122

Ans: (4)

Q1263. 24 : 60 : : 120 : ?
(1) 160
(2) 220
(3) 300
(4) 108

Ans: (3)

Q1264. 19 : 37 : : 26 : ?
(1) 52
(2) 51
(3) 46
(4) 43

Ans: (2)

Q1265. 5 : 124 : : 7 : ?
(1) 342
(2) 343
(3) 248
(4) 125

Ans: (1)

Q1266. 6 : 222 : : 7 : ?
(1) 350
(2) 343
(3) 336
(4) 210

Ans: (1)

Q1267. 24 : 60 : : 210 : ?
(1) 504
(2) 343
(3) 336
(4) 330

Ans: (3)

Q1268. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(1) 2154
(2) 5487
(3) 3562
(4) 5784

Ans: (4)

Q1269. 42 : 56 : : 72 : ?
(1) 81
(2) 90
(3) 92
(4) 100

Ans: (2)

Q1270. 122 : 170 :: 290 : ?
(1)362
(2)299
(3)315
(4)341

Ans: (1)

Q1271. 122 : 145 :: 226 : ?
(1) 250
(2) 256
(3) 257
(4) 290

Ans: (3)

Q1272. 11:121 : 110 : : 15 : 225 : 210 : : ?
(1) 9 : 81 : 70
(2) 19 : 361 : 342
(3) 17 : 288 : 272
(4) 16 : 255 : 239

Ans: (2)

Q1273. 42 : 56 : : 132 : ?
(1) 156
(2) 145
(3) 110
(4) 240

Ans: (1)

Q1274. 5 : 100, 4 : 64 :: 4 : 80, 3 😕
(1) 26
(2) 48
(3) 60
(4) 54

Ans: (2)

Q1275. 42 : 56 :: 110 : ?
(1) 132
(2) 136
(3) 140
(4) 18

Ans: (1)

Q1276. 45 : 36 : : 63 : ?
(1) 71
(2) 54
(3) 61
(4) 64

Ans: (2)

Q1277. 16 : 56 :: 32 : ?
(1) 96
(2) 112
(3) 120
(4) 128

Ans: (2)

Q1278. 25 : 37 : : 49 : ?
(1) 41
(2) 65
(3) 56
(4) 60

Ans: (2)

Q1279. 182 : ? : : 210 : 380
(1) 342
(2) 272
(3) 240
(4) 156

Ans: (1)

Q1280. 5 : 36 : : 6 : ?
(1) 48
(2) 50
(3) 49
(4) 56

Ans: (3)

Q1281. 1648 : 1339 :: 2266 : ?
(1) 1234
(2) 2133
(3) 1442
(4) 1551

Ans: (3)

Q1282. 7 : 17 :: ? : 50
(1) 23
(2) 26
(3) 124
(4) 126

Ans: (1)

Q1283. 42 : 31 :: ?
(1) 97 : 86
(2) 53 : 46
(3) 79 : 86
(4) 64 : 79

Ans: (1)

Q1284. 371 : 150 :: 468 : ?
(1) 247
(2) 357
(3) 246
(4) 345

Ans: (1)

Q1285. 49 : 81 :: 64 : ?
(1) 36
(2) 100
(3) 121
(4) 144

Ans: (2)

Q1286. 136 : 469 :: 247 : ?
(1) 137
(2) 358
(3) 368
(4) 146

Ans: (2)

Q1287. 01 : 36 :: 2 : ?
(1) 69
(2) 49
(3) 81
(4) 70

Ans: (2)

Q1288. 4 : 12 : : 5 : ?
(1) 25
(2) 20
(3) 22
(4) 30

Ans: (2)

Q1289. 5 : 21 : : 7 : ?
(1) 25
(2) 49
(3) 43
(4) 30

Ans: (3)

Q1290. 2:4:8 : 10:20:40 :: 3:6:9 : ?
(1) 18:27:54
(2) 5:10:17
(3) 6:24:56
(4) 15:30:45

Ans: (4)

Q1291. 30 : 130 : : ? : ?
(1) 20 : 120
(2) 37 : 210
(3) 42 : 222
(4) 49 : 350

Ans: (1)

Q1292. 342 : 453 : : 831 : ?
(1) 942
(2) 720
(3) 922
(4) 740

Ans: (1)

Q1293. 20 : 30 : : ? : 72
(1) 56
(2) 59
(3) 68
(4) 61

Ans: (1)

Q1294. 47 : 65 : : 59 : ?
(1) 95
(2) 110
(3) 106
(4) 118

Ans: (1)

Q1295. 24 : 27 = ? : : 81
(1) 8
(2) 62
(3) 72
(4) 82

Ans: (3)

Q1296. 2 : 7 : : 6 : ?
(1) 40
(2) 39
(3) 50
(4) 72

Ans: (2)

Q1297. 24 : 126 : : 48 : ?
(1) 433
(2) 192
(3) 240
(4) 344

Ans: (4)

Q1298. 1 : 8 : : 27 : ?
(1) 37
(2) 47
(3) 57
(4) 64

Ans: (4)

Q1299. 3222 : 7222 : : 3323 : ?
(1) 9949
(2) 8838
(3) 7727
(4) 2212

Ans: (3)

Q1300. 7 : ? : : 145 : 195
(1) 42
(2) 35
(3) 30
(4) 24

Ans: (2)

Lesson – Analogy Alphabet Based

Q1301. AKU : ? : : CMW : DNX
(1) BGL
(2) BLQ
(3) BGQ
(4) BLV

Ans: (4)

Q1302. AZBY : DWEV : : HSIR : ?
(1) JQKO
(2) KPOL
(3) KPLO
(4) KOLP

Ans: (3)

Q1303. FHEG : JLIK : : PROQ : ?
(1) TVSU
(2) VTUS
(3) TVUS
(4) SUVT

Ans: (1)

Q1304. ACEG : NPRT : : ADGJ : ?
(1) NRTX
(2) ORVX
(3) NQSU
(4) NQTW

Ans: (4)

Q1305. EGIK : FILO : : FHJL : ?
(1) GJMP
(2) GMJP
(3) JGMP
(4) JGPM

Ans: (1)

Q1306. BVSC : YEHX : : MRCP : ?
(1) NJXK
(2) LKXM
(3) NIXK
(4) OIYM

Ans: (3)

Q1307. AFKP : ZUPK : : BGLQ : ?
(1) YUQM
(2) XURO
(3) YXWV
(4) YTOJ

Ans: (4)

Q1308. BOQD : ERTG : : ANPC : ?
(1) DQSF
(2) FSHU
(3) SHFU
(4) DSQF

Ans: (1)

Q1309. A D H M : Z W S N : C F J O : ?
(1) YVRM
(2) WTPK
(3) XWTP
(4) ZXVT

Ans: (1)

Q1310. TALE : LATE :: ? : CAFE
(1) FACE
(2) CAEF
(3) CEFA
(4) FEAC

Ans: (1)

Q1311. CLOSE : DNRWJ : : OPEN : ?
(1) PRJQ
(2) RPJB
(3) PRHR
(4) RZWR

Ans: (3)

Q1312. ACEG : IKMO :: PRTV : ?
(1) QRUW
(2) JLMP
(3) WXAC
(4) XZBD

Ans: (4)

Q1313. KIJM : QOPS : : MKLO : ?
(1) LMOR
(2) OMNS
(3) KMOQ
(4) OMNQ

Ans: (4)

Q1314. BJNT : CIOS : : DHPV : ?
(1) EGQU
(2) EIQW
(3) ELPV
(4) EIOU

Ans: (1)

Q1315. FILM : ADGH : : MILK : ?
(1) ADGF
(2) HDGE
(3) HDGF
(4) HEGF

Ans: (3)

Q1316. JLNP : OMKI : : SUWY : ?
(1) MLKJ
(2) PLHD
(3) XVTR
(4) FGHI

Ans: (3)

Q1317. ADBC : WZXY : : EHFG : ?
(1) STUV
(2) TUSV
(3) STVU
(4) SVTU

Ans: (4)

Q1318. PARTS : STRAP : : WOLF : ?
(1) FOX
(2) ANIMAL
(3) WOOD
(4) FLOW

Ans: (4)

Q1319. RED : EFS :: BLUE : ?
(1) FVMC
(2) DTKA
(3) FUNC
(4) GVND

Ans: (1)

Q1320. EGIK : WUSQ ::DFHJ : ?
(1) XVTR
(2) BDFH
(3) ECGI
(4) SQON

Ans: (1)

Q1321. ACEG : IKMO :: QSUW : ?
(1) XBDF
(2) MOQS
(3) YACE
(4) BDFH

Ans: (3)

Q1322. A Z B Y : C X D W : : E V F U : ?
(1) G T H S
(2) G H T S
(3) G S T H
(4) T G S H

Ans: (1)

Q1323. BCFE : HILK : : NORQ : ?
(1) T X W U
(2) T X U W
(3) T U X W
(4) T V W X

Ans: (3)

Q1324. REASON : SFBTPO : : THINK : ?
(1) S G H M J
(2) U I J O L
(3) U H N K I
(4) U J K P M

Ans: (2)

Q1325. HKNQ : GDAX : : SVYB : ?
(1) TQMK
(2) ROLI
(3) ZVTQ
(4) ADGJ

Ans: (2)

Q1326. SKIP : RIFL : : KYKZ : ?
(1) WJHV
(2) WJVH
(3) JWVH
(4) JWHV

Ans: (4)

Q1327. N U M B E R : U N B M R E : :
GHOST : ?

(1) HOGST
(2) HOGTS
(3) HGSOT
(4) HGOST

Ans: (3)

Q1328. CAD : FDG : : XZW : ?
(1) IQJ
(2) CAD
(3) ZBY
(4) UWT

Ans: (4)

Q1329. DCHG : LKQP : : FEJI : ?
(1) MLSR
(2) NMRQ
(3) ONTS
(4) QPUT

Ans: (2)

Q1330. DRIVEN : EIDRVN : : BEGUM : ?
(1) UEBGM
(2) EUBGM
(3) BGMEU
(4) BGMUE

Ans: (1)

Q1331. PCWL : REXM : : THNY : ?
(1) OZPL
(2) KOVZ
(3)PMKZ
(4) VJOZ

Ans: (4)

Q1332. DEAD : WVZW : : FGCF : ?
(1) UTXU
(2) TUUX
(3) UXTU
(4) UUTX

Ans: (1)

Q1333. EJOT : VQLG : : BGLQ : ?
(1) ZUPK
(2) AFKP
(3) AEIM
(4) YTOJ

Ans: (4)

Q1334. WRITE : JEVGR : : WRONG : ?
(1) JEBAT
(2) JECAT
(3) JEDAT
(4) JEDAD

Ans: (1)

Q1335. ABCD : WXYZ : : EFGH : ?
(1) STUV
(2) ZYXW
(3) VUTS
(4) WXZY

Ans: (1)

Q1336. M A S T E R : O C U V G T : :
LABOUR : ?

(1) NCDQWT
(2) NDERWT
(3) NBCRWT
(4) NEDRWT

Ans: (1)

Q1337. ACFJ : ZXUQ : : EGJN : ?
(1) VUSQ
(2) VTRP
(3) VRPM
(4) VTQM

Ans: (4)

Q1338. ADHM : ZWSN : : CFJO : ?
(1) YVRM
(2) WSPK
(3) XUQL
(4) ZXVT

Ans: (3)

Q1339. BEHK : YVSP : : CFIL : ?
(1) XVSQ
(2) XWUT
(3) XURO
(4) XUSP

Ans: (3)

Q1340. EHGI : LONP :: ? : ORQS
(1) GJIK
(2) GIHJ
(3) HKJL
(4) HJIK

Ans: (3)

Q1341. KITCAT : CATTIK : : PENTOP : ?
(1) TOPPEN
(2) TOPNEP
(3) POPTEN
(4) POPNET

Ans: (2)

Q1342. ADBC :: WZXY :: EHFG : ?
(1) SVTU
(2) STUV
(3) TUSV
(4) STVU

Ans: (1)

Q1343. MAT : NCW :: APE : ?
(1) CRH
(2) BRH
(3) BSG
(4) BSH

Ans: (2)

Q1344. AZYB : CXWD : EVUF : ?
(1) GTSH
(2) GSTH
(3) GSHT
(4) GSPH

Ans: (1)

Q1345. IJL : MNP : : ?
(1) RSU : VXY
(2) QRT : UVX
(3) KLN : QPR
(4) GHI : JKO

Ans: (2)

Q1346. FIGUR : FGIRU :: STRES : ?
(1) STERS
(2) TRSES
(3) SRSET
(4) SRTSE

Ans: (4)

Q1347. IKKL : JLLM : : SUUV : ?
(1) FFGH
(2) CEFE
(3) WXXZ
(4) TVVW

Ans: (4)

Q1348. SRPQ : ONLM : : KJHI : ?
(1) GEDF
(2) GFED
(3) GFDC
(4) GFDE

Ans: (4)

Q1349. ACCE : EGGI : : IKKM : ?
(1) MOOQ
(2) NOOP
(3) MPPQ
(4) NPPR

Ans: (1)

Q1350. QPRS : TUWV :: JIKL : ?
(1)NMOP
(2) NMPO
(3) MNPO
(4) MNOP

Ans: (3)

Lesson – Age based

Q1351. Your age is 10 years less than half your mother’s age who is 5 years younger than your father.
If your father is 45 years old, what is your age ?

(1) 20 years
(2) 15 years
(3) 10 years
(4) 5 years

Ans: (3)

Q1352. A was born 5 years before B, B is 4 years older than C and 3 years younger to D. If A is now 17 years old, how old is D ?
(1) 19 years
(2) 15 years
(3) 12 years
(4) 8 years

Ans: (2)

Q1353. The difference between a mother’s age and the sum of her two daughters’ age is 6. The average age of two daughters is 22. What is the age of mother?
(1) 40
(2) 44
(3) 46
(4) 50

Ans: (4)

Q1354. Kamal is 5 times older than her sister Geeta, who is 2 years less than her brother Ram. If Ram is 8 years old, then what will be the age of Kamal ?
(1) 30 years
(2) 24 years
(3) 40 years
(4) 28 years

Ans: (1)

Q1355. The average age of 30 students is 15 years. If the teacher’s age is also included then the average age increases by 1 year. The age of the teacher is
(1) 56 years
(2) 46 years
(3) 35 years
(4) 45 years

Ans: (2)

Q1356. A, B, C, D, are four friends. Average age of A and C is 35 years and that of B, and D is 40 years.
Average age of B, C and D is 40 years. The sum of the ages of A and D is equal to that of B and C.
Find out the ages (in years) of A, B, C and D.

(1) 20, 30, 40, 50
(2) 20, 25, 30, 35
(3) 30, 35, 40, 45
(4) 30, 40, 50, 60

Ans: (3)

Q1357. Ramu is 48 years old. Robin is 6 years junior to Ramu and 14 years senior to Rohit. Ramu has two children – Neethu and Vinu.
Youngest sister of Rohit is Krishna and she is 15 years junior to him.
So what is the age of Krishna?

(1) 13
(2) 15
(3) 14
(4) 12

Ans: (1)

Q1358. The age of X is 2 3 rd that of Y.
After 6 years X will be 46 years
old. The present age of Y is

(1) 40 years
(2) 56 years
(3) 60 years
(4) 100 years

Ans: (3)

Q1359. The average age of a cricket team is 27 years. Two players with 24 and 27 years of age are replaced by new players of 23 and 28 years of age.
What is the average age of the team now?

(1) 27 years
(2) 26 years
(3) 24 years
(4) 28 years

Ans: (1)

Q1360. Average marks obtained by 9 students in one row of a class is 45.
One student with 35 marks exchanges his seat with a student securing 48 marks. What is the average marks of these 9 students of this row?

(1) 56.4
(2) 46.4
(3) 47.6
(4) 45.6

Ans: (2)

Q1361. The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher’s age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher’s age?
(1) 39 years
(2) 41 years
(3) 40 years
(4) 44 years

Ans: (2)

Q1362. There are three baskets of fruits.
First basket has twice the number of fruits in the 2nd basket.
Third basket has 3 4 th of the fruits in the first. The average of the fruits in all the baskets is 30.
What is the number of fruits in the first basket ?

(1) 20
(2) 30
(3) 35
(4) 40

Ans: (4)

Q1363. In a family, mother’s age is twice that of daughter’s age. Father is 10 years older than mother.
Brother is 20 years younger than his mother and 5 years older than his sister. What is the age of the father?

(1) 62 years
(2) 60 years
(3) 58 years
(4) 55 years

Ans: (2)

Q1364. Naresh’s age is 4 years less than twice the age of his brother. Which of the following represents the equation to find his age?
(1) 2x + 4
(2) 4x + 2
(3) x – 4
(4) 2x – 4

Ans: (4)

Q1365. A father’s age is one more than 5 times of his son’s age. After 3 years, the father’s age would be 2 less than four times the son’s
age. Find the present age of the father.

(1) 30 years
(2) 40 years
(3) 31 years
(4) 29 years

Ans: (3)

Q1366. Hari is twice as old as Johnny, who is three years older than Rahul. If Hari’s age is five times Rahul’s age, how old is Johnny ?
(1) 2 years
(2) 4 years
(3) 5 years
(4) 8 years

Ans: (3)

Q1367. Hema was twice as old as Geetha 10 years ago. How old is Geetha today if Hema will be 40 years old 10 years hence ?
(1) 25 years
(2) 20 years
(3) 15 years
(4) 35 years

Ans: (2)

Q1368. A man is 3 years older than his wife and four times as old as his
son. If the son becomes 15 years old after 3 years, what is the present age of the wife ?

(1) 60 years
(2) 51 years
(3) 48 years
(4) 45 years

Ans: (4)

Q1369. Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today ?
(1) 10 years
(2) 15 years
(3) 20 years
(4) 25 years

Ans: (2)

Q1370. A man was 32 years of age when he had his first son. His wife was 35 years of age when his son attained the age of 7 years. The difference in age between the man and his wife is
(1) 7 years
(2) 3 years
(3) 5 years
(4) 4 years

Ans: (4)

Q1371. A father is twice his son’s present
age. How many years ago, was he three times his son’s age, if his son’s age is now 20 years?

(1) 8 years
(2) 10 years
(3) 12 years
(4) 15 years

Ans: (2)

Q1372. Ravi is younger to his brother by 3 years. At the time of birth of his sister the age of his father was 28 years and that of his mother was 26 years. The age of his sister was 4 years at the time of birth of his brother. What was the age of his father at the time of the birth of Ravi ?
(1) 31
(2) 35
(3) 29
(4) 30

Ans: (2)

Q1373. A is older by 4 years to B at one stage. After 16 years of this stage, A will be thrice his present age and B will be five times his present age. How old would A and B be two years before the initially indicated stage?
(1) 8 and 4 years
(2) 10 and 6 years
(3) 6 and 2 years
(4) 12 and 8 years

Ans: (3)

Q1374. Ram’s age was square of a number last year and it will be cube of a number next year. How long must he wait before his age is again the cube of a number?
(1) 39 years
(2) 10 years
(3) 38 years
(4) 64 years

Ans: (3)

Q1375. At present a father’s age is 30 years more than that of his only
son. What was his age when the son was born?

(1) 40 years
(2) 30 years
(3) 35 years
(4) 25 years

Ans: (2)

Q1376. The age of Ram is double that of Shyam and half the of Sohan.
Shyam is older than Mohan. Who is the oldest ?

(1) Mohan
(2) Ram
(3) Sohan
(4) Shyam

Ans: (3)

Q1377. My father is 21 years older than
me. In 12 years time, his age will be twice mine. How old am I now ?

(1) 9 years
(2) 8 years
(3) 10 years
(4) 11 years

Ans: (1)

Q1378. Ten years ago, average age of A and B was 20 years. Average age of A, B and C is 30 years today.
How old C will be after 5 years?

(1) 20 years
(2) 30 years
(3) 35 years
(4) 55 years

Ans: (3)

Q1379. Father is 5 years older than mother and mother’s age now is thrice the age of the daughter.
The daughter is now 10 years old.
What was the father’s age when the daughter was born ?

(1) 20 years
(2) 15 years
(3) 25 years
(4) 30 years

Ans: (3)

Q1380. Ashu’s mother was three times as old as Ashu 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashu. How old is Ashu today?
(1) 35 years
(2) 10 years
(3) 20 years
(4) 15 years

Ans: (4)

Q1381. The average age of three friends A, B, C is 20 years. The average age of A and B is 19 years. What is the age of C ?
(1) 20 years
(2) 21 years
(3) 22 years
(4) 24 years

Ans: (3)

Q1382. The total age of a mother and her daughter is 60 years. The difference between their ages is 30 years. Find out the age of the mother.
(1) 40 years
(2) 45 years
(3) 50 years
(4) 55 years

Ans: (2)

Q1383. Average of two numbers is 6.5 and square root of their product is 6. What are the numbers?
(1) 11 and 2
(2) 8 and 5
(3) 10 and 3
(4) 9 and 4

Ans: (4)

Q1384. A father was twelve times as old as his son twenty years back.
Now he is twice as old as his son.
What are their present ages?

(1) Father 44 and son 22
(2) Father 55 and son 33
(3) Father 66 and son 44
(4) None of these

Ans: (1)

Q1385. Father is aged three times more than his son Ramu. After 8 years, he would be 2 1 2 times of Ramu’s
age. After further 8 years, how many times, would he be of Ramu’s age?

(1) 2 times
(2) 2 1 2 times
(3) 2 3 4 times
(4) 3 times

Ans: (1)

Q1386. The average weight of 8 persons of a family is increased by 1 kg when one of the members whose weight is 60 kg is replaced by a new person. The weight of the new person (in kg) is
(1) 61
(2) 68
(3) 62
(4) None of the above

Ans: (2)

Q1387. Today is Ketan’s birthday. One year from today he will be twice as old as he was 10 years ago.
How old is Ketan today?

(1) 19 years
(2) 20 years
(3) 21 years
(4) 22 years

Ans: (3)

Q1388. Today is Vishal’s birthday. One year from today he will be twice as old as he was 12 years ago.
How old is Vishal today?

(1) 20 years
(2) 22 years
(3) 25 years
(4) 27 years

Ans: (3)

Q1389. The sum of the ages of a daughter and mother is 56 years. After 4 years, the age of the mother will be 3 times that of the daughter.
Their respective ages are.

(1) 10 years and 46 years
(2) 12 years and 44 years
(3) 11 years and 45 years
(4) 13 years and 43 years

Ans: (2)

Q1390. A is 16 years older than B. But half the age of B is equal to onethird of A’s age. Find their present age.
(1) A = 40, B = 32
(2) A = 48, B = 32
(3) A = 46, B = 30
(4) A = 32, B = 16

Ans: (2)

Q1391. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years.
The present age of husband is

(1) 40 years
(2) 50 years
(3) 45 years
(4) 35 years

Ans: (1)

Q1392. A father’s age is now three times that of his elder daughter. Five years back, his age was eight times that of his younger daughter.
If the difference of ages of the two daughters is 5 years, what is the age of the father now?

(1) 55
(2) 50
(3) 60
(4) 45

Ans: (4)

Q1393. A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one-half, of the age of his mother. How old is the mother at present ?
(1) 40 years
(2) 48 years
(3) 32 years
(4) 36 years

Ans: (1)

Q1394. Mother was three times the age of her daughter five years ago.
After five years, mother will be twice as old as her daughter. How old is the daughter today ?

(1) 5 years
(2) 10 years
(3) 15 years
(4) 20 years

Ans: (3)

Q1395. A father tells his son, “I was three times of your present age when you were born.” If the father’s present age is 48 years, how old was the boy 4 years ago?
(1) 24 years
(2) 8 years
(3) 12 years
(4) 16 years

Ans: (2)

Q1396. Your mother is 4 years younger than your father who is six times older than you. If your age is 6 years, what is your mother’s age ?
(1) 36 years
(2) 34 years
(3) 28 years
(4) 32 years

Ans: (4)

Q1397. Two years ago a mother was 4 times as old as her son. Six years from now her age will become more than double her son’s age by 10 years. What is the present ratio of their ages ?
(1) 2 : 1
(2) 38 : 11
(3) 19 : 7
(4) 3 : 1

Ans: (2)

Q1398. The sum of the ages of a father and a son presently is 70 years.
After 10 years the son’s age is exactly half that of the father’s.
What are their ages now ?

(1) 45 years, 25 years
(2) 50 years, 20 years
(3) 47 years, 23 years
(4) 50 years, 25 years

Ans: (2)

Q1399. ‘X’ and her grandfather differ in their ages by 50 years. After 6 years, if the sum of their ages is 152, their present ages are
(1) 24, 74
(2) 26, 76
(3) 45, 95
(4) 25, 75

Ans: (3)

Q1400. The age of a father is twice that of his son’s at present age. After 5 years the sum of their ages will be 85. How old are they now ?
(1) 40, 20
(2) 46, 23
(3) 60, 30
(4) 50, 25

Ans: (4)

Top
error: Content is protected !!