Part 11. HISTORY QUESTION BANK

Q1. The most likely reasons for the patronage was:

(a) To legitimize position and to earn merit.

(b) To spend resources of the empire.

(c) Give employment to artisans, sculptors etc.

(d) All the above

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q2. The tenure of some of the Viceroys in India was witness to some of the important events/developments in the history of colonial India. Examine the statements:

1. Lord Hardinge II witnessed the Coronation Durbar at Delhi

2. Chelmsford’s tenure saw the passing of Rowlatt Act

3. Reading’s tenure witnessed the visit of Prince of Wales

4. Willingdon’s tenure witnessed the Second Round Table Conference

Choose the correct code.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Assertion (A): Noorjahan conducted the affairs of the state and conferred high titles on her relatives.

Reason (R): Noorjahan had insatiable ambition.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q4. Which of the following statements about the administrative system of the Early Vedic period is not correct?

(a) The king was assisted by a number of functionaries of whom the two most important were purohita and the senani

(b) Gramani was the head of the village only for civic purposes

(c) Forts and strongholds were under purapati

(d) To provide organization in society

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Match the following List I List II (Battle) (Treaty)

A. The Third Carnatic 1. Treaty of Salbai War

B. The Third Mysore 2. Treaty of Lahore War

C. The First Maratha War 3. Treaty of Paris

D. The First Anglo 4. Treaty of Srirangapatam Sikh War

Codes :

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 1 3

(c) 3 4 1 2

(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q6. The following are the events in national movement

1. Champaran Satyagraha

2. Non-Cooperation Movement

3. Quit India Movement

4. Dandi March The correct chronological order is

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 3, 2, 1, 4

(d) 2, 3, 1, 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Consider the following singers:

1. Anup Jalota

2. Chitra Singh

3. Penaz Masani

4. Parvati Khan Among these persons, the well-known Ghazal singers include

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1,2 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Statement I: Sculptures of the Gandhara School stylistically are typically linked to the Greco-Roman and the Parthian art of Iran.

Statement II: The earliest stone Buddha images in the Swat valley pre-dated the Kushana period, which suggests that certain iconographic conventions were already wellestablished in the pre-Kushana period.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q9. The Rigveda reference to the panchajanah, the ‘Five peoples’, is to:

(a) Yadu-Turvasha, Anu-Druhyu, the Puru-Bharatas.

(b) Anu Druhyu, Gotamas, Puru, Bharatas.

(c) Yadu-Turvasa, Gotama, Kurus and Purus

(d) Puru-Bharatas, Kurus, Gotama and the Anus

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q10. Many of Gandhi’s associates came to join him during the course of activities he undertook in his political career to strengthen the national movement. Select the correct statements and choose the right code:

1. Rajendran Prasad, Braj Kishore Prasad and J B Kripalani during the Champaran indigo cultivators agitation

2. Vallabhbhai Patel and Indulal Yagnik during the Ahmedabad textile workers strike

3. Anasuya Behn during the Kheda peasants

4. G K Gokhale during his stay in South Africa

(a) Only 1

(b) 1 & 4

(c) 1 & 3

(d) 1, 2 & 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Muslim political thinking was also shaped by the Adab literature.

Reason (R): The Adab literature was, to some extent, influenced by the Panchatantra which was introduced into Arabic literature by Ibn al-Muqaffa’s translation of Kalila wa Dimna.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q12. The chief opponents of the Aryans were the indigenous people of non-Aryan origin known as Panis and Dasas or Dasyus. The factor which enabled the Aryans to emerge victorious in the struggle against the indigenous tribes was

(a) Lack of unity among the indigenous tribes

(b) Better organization among the Aryans

(c) Superior military equipment of the Aryans

(d) Cultural superiority

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. Consider the following:

The arrival of Babur into India led to the

1. introduction of gunpowder in the subcontinent

2. introduction of the arch and dome in the region’s architecture

3. establishment of Timurid dynasty in the region

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?

(a) Shankaracharya—Ramanuja—Chaitanya

(b) Ramanuja—Shankaracharya—Chaitanya

(c) Ramanuja—Chaitanya—Shankaracharya

(d) Shankaracharya—Chaitanya—Ramanuja

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Which of the following is correct?

1. Shore temple of : Pallavas Mahabalipuram

2. Kailasa temple of Ellora : Rashtrakutas

3. Khajuraho temples : Chandellas

Codes :

(a) None is correct

(b) Only 1 is correct

(c) Only 2, 3 are correct

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q16. Consider the following statements about the European travellers to India

1. Sir Thomas Roe, the Representative of the East India Company, was granted the permission by Jahangir to open a factory at Surat.

2. Captain Hawkins was driven out from Agra by the Mughals at the instigation of Portuguese.

3. Father Monserrate travelled with Akbar on his journey to Kashmir.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 2 and 3 (b) Only 2

(c) 1 and 2 (d) 1 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. The course of National Movement saw different people take different initiatives:

1. Khudai Khidmatgar by Mohammad Ali

2. Chittagong Raid by Subhash Chandra Bose

3. Khilafat Movement led by Khan Abdul Gaffar Khan

4. Raising of Indian National Army by Surya Sen

Select the code for correct statements:

(a) 2 and 3

(b) Only 1

(c) 1 and 3

(d) None of the above

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q18. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. Sant Kabir is considered to be nominally a Muslim, although his thoughts were Hindu.

II. Kabir was found and brought up by a Muslim weaver, Meru and his wife Nima, in a liberal environment where he came in contact with both Muslim and Hindu religions.

III. In his early years, Kabir became a disciple of Ramananda and followed the Bhakti Marga (path of devotion).

(a) I, II and III

(b) I and II

(c) II and III

(d) All are incorrect.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. List-I List-II

A. Tirukkural 1. Ilangoadigal

B. Shilpadikaram 2. Sattanar

C. Manimakhlai 3. Tolkappiyar

D. Tolkappiyam 4. Tiruvalluvar

Codes:

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 3 2

(d) 1 4 2 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Consider the following statements:

Hemu, who was defeated at the Second Battle of Panipat by Akbar’s army, was a

1. minister and general of Adil Shah

2. trader or Baniya by birth

3. governor of Agra

4. general of Sikandar Shah

Which of the above statement (s) is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 1 alone

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q21. Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chisti order of Sufis in India is Khwaja Moinuddin Chisti.

Reason (R): The Chisti order takes its name from a village Chisti in Ajmer.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q22. Consider the following statements:

1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.

2. The first Muslim President of the Indian National Congress was BadruddinTyabji

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Which among the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the last century?

(a) Curzon’s design to curtail the sphere of local selfgovernment

(b) Curzon’s attempt to control the universities

(c) Curzon’s partition of Bengal

(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q24. With regard to the early Congress’ moderate politics a systematic critique emerged from different quarters.

Examine the following and select the correct code.

1. Aurobindo Ghosh: A little too much talk about the blessings of British rule

2. Ashwini Kumar Dutt: Congress session is a ‘three day tamasha’

3. Bal Gangadhar Tilak: ‘… Croak once a year like a frog’

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. Choose the set of correct chronological order of dynasties.

(a) Lodi, Slave, Tughlaq, Khilji

(b) Slave, Tughlaq, Khilji, Lodi,

(c) Khilji, Lodi, Slave, Tughlaq

(d) Slave, Khilji, Tughlaq, Lodi

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q26. Assertion (A): In June, 1941, the Communist Party of India declared its support to the war efforts of Great Britain.

Reason (R): Great Britain supported Russia against the German invasion.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. With reference to the philosophy of Kabir, Consider the following statements :

1. Kabir believed that the Quran was infallible.

2. Kabir rejected the conception of avataras.

Which of the above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q28. What is the correct order of the following?

A. First Battle of Panipat

B. Second Battle of Tarain

C. Establishment of East India Company

Select the correct answer from the codes below:

1. B, A, C 2. A, B, C

3. C, A, B 4. C, B, A

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the

(a) Morley-Minto reforms 1909

(b) Montagu-Chelmsford Act 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act 1947

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q30. Statement I : Gandhiji failed to realise that the Khilafat was an extra-territorial issue.

Statement II : The cause of Khilafat was discredited by 1923, as Mustafa Kamal Pasha set-up a secular republican Government in Turkey.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statment I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement II is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?

(a) He wanted to avenge the expulsion of his viceroy Timur Shah from Lahore by the Marathas

(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab

(c) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the ChaharMahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)

(d) He wanted to annex the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Match List I with List II and choose the correct answer using the codes given below:

List I List II

I. Prabhakaravardhana A. Harsha’s mother

II. Rajyavardhana B. Harsha’s sister

III. Rajyashree C. Harsha’s brother-inlaw

IV. Yasoda D. Harsha’s father

V. Grahavarman E. Harsha’s brother

Codes:

I II III IV V

(a) C D A B E

(b) E D B A C

(c) D E B A C

(d) D B E C A

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q33. Assertion (A): Mahatma Gandhi suspended the Non-Cooperation Movement in 1922.

Reason (R): C. R. Dass and Motilal Nehru resented the movement.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q34. List-I List-II

A. Diwani-Mushtakhraj 1. Jalaluddin Khilji

B. Diwan-i-Amirkohi 2. Firozshah Tughlaq

C. Diwan-i-Khairat 3. Muhammad Tughlaq

D. Diwan-i-Wakuf 4. Alauddin Khilji

Codes:

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Consider the following statements:

1. The Ikshvaku rulers of southern India were antagonistic towards Buddhism.

2. The Pala rulers of Eastern India were patrons of Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q36. Consider the following statements:

1. The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act of 1935.

2. The Government of India Act of 1935 provided for the establishment of an All India Federation to be based on a Union of the provinces of British India and the Princely States.

Which of the above statements is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Which one among the following sums up Marx’s view about history?

(a) History is a record of the wars between various people

(b) History is a succession of struggle between the oppressor .and the oppressed classes

(c) History is a faithful record of the past events

(d) None of the above

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q38. The Chief work of Baptist Zenana Mission which was established in Calcutta in 1867 was

1. to recruit women teachers to educate women

2. to impart education to women

3. to train female nurses

Choose the code for correct answers:

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 3 only

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?

I. The two schools of art that flourished during the Post-Mauryan era are the Gandhara School (also known as the Greeko Buddhist School) and the Amravati School.

II. The Gandhara School was established in the lower valley of Krishna and Godavari during the second century BC, in the later Satavahana period.

III. The Indo Greeks were the first rulers to issue gold coins in India and introduced features of Hellenistic art in the North Western frontier of India.

(a) I and II

(b) Only II

(c) Only I

(d) I and III

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The Morley-Minto Reforms were able to satisfy both the rival groups of the Indian National Congress.

Reason (R): The Morley-Minto Reforms were able to address all their concerns.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct.

Codes:

(a) (A) is true, but (R) is false.

(b) (A) is false, but (R) is true. (C) Both (A) and (R) are false. (D) (A) is true, but (R) does not explain (A).

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. What were the main cause of the defeat of the Rajputs by the Turks?

1. Isolation and insularity of their society.

2. The iniquitsous caste system.

3. Backward science and technology

4. Non violent and liberal policy of Indians.

(a) 1 and 2

(b) 1, 3, and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q42. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List I : List II

A. Chandragupta Maurya : 1. The great council of Prayag

B. Samudragupta : 2. Jainism

C. Harsha Vardhan : 3. Gangaikonda Cholapuram

D. Rajendra Chola : 4. Allahabad Pillar

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 1 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?

(a) Fort William

(b) Fort St. George

(c) Fort St. David

(d) Fort St. Angelo

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. Consider the following statements about National Calendar of India

1. The National Calendar based on the Saka era with Chaitra as its first month.

2. Dates of the National Calendar have a permanent correspondence with dates of the Gregorian calendar.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q45. Which of the following statements about the usage of the term ‘barbarian’ is/are correct?

1. It is derived from the Greek word ‘barbaros’ which means a non-Greek.

2. Romans used the term for the Germanic tribes, the Gauls and the Huns.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q46. Which of these statements are true?

I. The Mughal empire declined because the East India Company became powerful.

II. The Mughal empire declined because of internal political turmoil.

III. The Mughal empire disintegrated because it was unable to efficiently collect revenue from the peasants.

IV. The Mughal empire declined because of foreign invasions.

Choose the code for correct statements:

(a) I

(b) I and III

(c) II and III

(d) IV

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. Match List I with List II and select the answer from the codes given below:

List I List II

I. Mahadevi A. Ashoka’s mother

II. Sanghamitra B. Ashoka’s wife

III. Subhadrangi C. Ashoka’s daughter

IV. Susheema D. Ashoka’s brother

Codes:

I II III IV

(a) A C B D

(b) D C A B

(c) B C A D

(d) B C D A

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q48. What is the correct chronological order of the following events?

1. Creation of Home Rule League.

2. Creation of Ghadar Party at San Francisco.

3. Tilak was sentenced to 6 years of deportation.

4. Champaran Satyagraha of MK Gandhi.

(a) 2, 1, 4, 3

(b) 2, 3, 1, 4

(c) 3, 2, 1, 4

(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?

(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck

(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters

(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story

(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q50. Statement I: In North-Western India, the Civil Disobedience Movement took a mass character under the leadership of Khan Abdul Ghaffar Khan.

Statement II : The Nehru Report (1928) had argued that the ‘next immediate step’ for India must be dominion status.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Civil Services Preliminary Exam

Q51. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a communist Party of India?

(a) H. K. Sarkar

(b) P. C. Joshi

(c) M. C. Chagla

(d) M. N. Roy

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q52. Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference?

(a) Faiz Ahmad (b) Josh Malihabadi

(c) Muhammad Iqbal (d) Firaq Gorakhpuri

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. Which one of the following statements about the All India Depressed Classes Association is not correct?

(a) The All India Depressed Classes Association was formed in Nagpur with M. C. Rajah as its first elected President.

(b) The All India Depressed Classes Association was not attended by Dr. B. R. Ambedkar in 1926.

(c) Ambedkar resigned from the All India Depressed Classes Association and formed his own All India Depressed Classes Congress in 1930.

(d) The All India Depressed Classes Association favoured Ambedkar’s demand for separate electorate for the depressed classes.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q54. The stronghold of various Sufi orders are given below:

1. Chisthi at Delhi and Doab

2. Suhrawardi at Sind

3. Auliya at Madhya Pradesh

4. Firdausi at Bihar

Select the one that is NOT correctly paired:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) Only 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which out of the following statement(s) is/are found to be incorrect out of the following?

I. Siddhartha received enlightenment under a pipal tree at Sarnath and became the Buddha.

II. Lord Buddha delivered his first sermon at Bodh Gaya and spread his message for approximately 40 years.

III. Lord Buddha died at the age of 80 in 487 BC at Kushinagar in Deoria district of eastern Uttar Pradesh.

(a) I, II and III.

(b) I and II

(c) II and III

(d) I and III

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Which of the following was not one of the demands made during the first session of the Indian National Congress?

(a) Expansion of the Central and Local Legislative Councils.

(b) Reduction of military expenditure and stopping of annexation of territories.

(c) Holding of simultaneous Indian Civil Service examinations in India.

(d) Reduction of the revenue charged on the peasants.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q57. Match List ‘I’ with ‘II’ and select the correct answer from the options given below the lists:

A B

(A) Pon-vanikan (1) Textile merchant

(B) Aruvai-vanikan (2) Toddy merchant

(C) Kolu-vanikan (3) Salt merchant

(D) Uppu-vanikan (4) Gold merchant

(E) Panita-vanikan (5) Ploughshare merchant

Codes :

A B C D E

(a) 1 2 3 4 5

(b) 4 5 3 2 1

(c) 4 1 2 3 5

(d) 4 1 5 3 2

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q58. List-I

A. General Hearsey

B. Sir Hugh Wheeler

C. Colonel Mitchell

D. General Hewitt List-II

1. Commanding Officer of Meerut on the eve of the Revolt.

2. Commanding Officer of Kanpur on the eve of the Revolt.

3. Commanding Officer of 19th NI. at Berhampur.

4. Commanding officer of the 34th NI. at Barrackpur.

(a) A-4, B-2, C-3, D-1

(b) A-2, B-1, C-2, D-3

(c) A-1, B-2, C-3, D-4

(d) A-3, B-4, C-1, D-2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital.

Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the north-west frontier.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q60. Consider the following statements

1. At the time of independence, the Government of India followed the calender based on Saka era.

2. The National Calendar commenced on Chaitra 1 Saka, 1879 corresponding to March 22, 1957 AD.

Which ofthe statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q61. What form of Shiva is most prominent in the Brihadeshvara Temple built by the Chola dynasty?

(a) Harihara (b) Bhairava

(c) Rudra (d) Tripurantaka

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q62. In the context of Bhakti Movement in India, some of the milestones have been as follows:

1. The divinization of Krishna – 9th century AD

2. The establishment of Bhagavata Purana, as the principal text of Vaishnavism all over India – Beginning of the Christian era

3. The poetry of the Nayanars and of the Alvars – 15th- 17th century AD

4. The spread of the cult of Rama in the north – early 7th century AD

(a) 1 and 4

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Which of the following are characteristics ascribed to Buddhism?

A. Rejection of the authority of the Vedas

B. Emphasis on the role of the individual

C. Belief in the categories of Jiva and Ajiva

D. Theory of Prakriti and Purusha

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) A and B

(b) A, C and D

(c) B and C

(d) C and D

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q64. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. William Hunter was appointed as the chairman of a Special Committee on education by Lord Dufferin in 1884.

II. The Raleigh Commission, during the tenure of Lord Curzon, recommended giving more powers to universities to improve education in India.

III. The Sargant Commission of 1944 recommended Compulsory Primary Education for all children, boys and girls, between 6 and 14 years.

(a) I II

(b) II and III

(c) Only I

(d) I, II and III

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. List-I List-II

A. Chandragupta 1. Amitrochates Maurya

B. Bindusar 2. Sandrocotts

C. Ashok 3. Devanampriya

D. Dasharatha 4. Buddha shakya

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q66. Bring out the incorrect matching

1. Khan Bahadur-Barielly

2. Birjis Qadir-Lucknow

3. Lachman Rao-Jhansi

4. Kunwar Singh-Gorakhpur

(a) 1 and 4

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 4 only

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Assertion (A): Lord Linlithgo described the August Movement of 1942 as the most serious revolt after the Sepoy mutiny.

Reason (R): Peasants joined the movement in large number in some places.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?

(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks

(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks

(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it

(d) There is no material difference between the two

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q69. Consider the following statements :

1. In Hind Swaraj, Mahatma Gandhi formulates a conception of part life for the individual as well as the society.

2. Hind Swaraj was the outcome of the experience of Gandhi’s prolonged struggle against colonial raj in India

Which of the statement given above is / are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q70. Several premier ancient institutions imparted knowledge, each carrying a special ideological emphasis it identified with:

1. Nalanda–Brahmanical

2. Kanchi–Hinayana

3. Vallabhi–Mahayana

4. Vikramashila–Vajrayana

Select the code for correct combination:

(a) Only 2

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1, 2, 3, and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. The later Vedic period witnessed the growing specialisation of craft and treatment of artisans in the order of importance. From among the following, pick out the artisans who occupied the first and second places, respectively.

A. Weavers B. Potters

C. Carpenters D. Embroiders

E. Tanners F. Metalworkers

Choose the answer from the codes given below:

(a) C and F

(b) F and C

(c) A and D

(d) B and C

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q72. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The Arya Samaj was founded by Swami Dayanand Saraswati in 1875 in order to reform Hindu religion in North India.

II. The Arya Samaj mooted a slogan ‘Go back to Vedas’ and emphasized that the Hindu religion can be improved by the principles of the Vedas only.

III. The Arya Samaj believed in celibacy, asceticism, a casteless society and social service and also introduces several reforms to eradicate untouchability, child marriage and illiteracy.

(a) All are incorrect

(b) Only II

(c) All are correct

(d) II and III

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. Which of the following statements about the conversion of Ashoka to Buddhism is generally believed to be correct?

(a) It took place as a dramatic event soon after the Kalinga War

(b) Ashoka was never converted to Buddhism; he only borrowed some if its ideas to propound his doctrine of dhamma

(c) His conversion to Buddhism was a gradual process

(d) He became a convert to Buddhism under the influence of Upagupta

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q74. Identify the prominent members of the “Servants of india Society”.

(1) N.M. Joshi (2) N.H. Kunzru (3) Shri Ram Bajpai (4) Jyotiba Phule (5) Gopal Ganesh Agarkar

(a) 1, 4, 5

(b) 2, 3, 4

(c) 1, 2, 3

(d) 3, 4, 5

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :

List-I : List-II

A. Chittagong Armoury : 1. Lala Hardayal raid

B. Kakori Conspiracy : 2. Jatin Das

C. Lahore Conspiracy : 3. Surya Sen

D. Ghadr Party : 4. Ram Prasad Bismil : 5. Vasudeo Phadke

Codes :

A B C D

(a) 3 4 1 5

(b) 4 3 2 5

(c) 3 4 2 1

(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q76. Recently, to which of the following countries did India offer to build a Buddha Temple?

(a) China

(b) Myanmar

(c) Thailand

(d) Vietnam

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Which of the following statements about visual culture in 18th and early 19th century North India is/are correct ?

1. Painters from Patna and Murshidabad flocked to Calcutta and produced water colours in the English mode.

2. Landscape and portraiture became extremely important at this time.

3. The artists Zayan-al-Din, Bhawani Das and Ram Das were adopted by the English East India Company to produce albums of Indian birds and animals.

4. While Indians were influenced by European artistic styles, European artists did not visit regional courts.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3 only

(c) 1, 3 and 4 (d) 4 only

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q78. The available information on later Vedic age comes from different sources, including excavations, which have yielded archaeological evidence at different places.

Examine the following statements:

1. Iron axe at Noh

2. Iron ploughshare at Jakhera

3. Bones of cattle at Hastinapur and Atranjikhera with indications that these were used as a source of food

4. Painted Grey ware at Alamgirpur

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 2 , 3 and 4

(d) 1,2, and 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Assertion (A): In the ancient period of Indian History, urbanization was followed by pastoral life.

Reason (R): The Harappan culture was an urban one.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. Consider the following statements with reference to Pitt’s India Act:

1. Pitt’s India Act 1784 provided that only covenanted servants were in future to be appointed members of the Council of the Governor-General.

2. The Pitt’s India Act 1784 prohibited all aggressive wars in India and all treaties of guarantee with the Indian Princes.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q81. Statement I: Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.

Statement II: The sect was founded 200 years earlier by Parsva.

22.

Which of the following was/were not related to Buddha’s life?

1. Kanthaka 2. Alara Kalama

3. Channa 4. Goshala Maskariputra

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1

(b) Only 4

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q82. Which of the following was not one of the objectives and methods of the Extremists in the Congress?

(a) The new leadership sought to create in the people a sense of sacrifice and a readliness- to suffer for the cause of the country

(b) The Extremists advocated boycott of foreign goods and use of Swadeshi

(c) A National Scheme of Education was launched to provide an alternative to Government-controlled universities and colleges

(d) Terrorist and revolutionary methods to turn out the British from India by force or fraud were sought to be justified

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Which of the following are associated with Lord Lytton?

1. Rowlatt Act

2. The Arms Act

3. The Vernacular Press Act

4. Abolition of duties on the import of coarse cotton goods

Select the correct answer by using the codes given below :

(a) 1,2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q84. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Mrichchakatikam — Shudraka

2. Buddhacharita — Vasuvandhu

3. Mudrarakshasha — Vishakhadatta

4. Harshacharita — Banabhatta

Select the correct answer using the codes given below:

Codes :

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q85. Consider the following statements from Kalhana’s Rajatarangini

1. The common people ate rice and Utpala-saka

(a wild.vegetable of.bitter taste).

2. Harsha introduced into Kashmir a general dress befitting a king which included a long coat.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both1and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q86. A large number of historically significant writings in different languages were written by eminent personalities in Mughal India:

1. Tuzuk-i-Baburi: Babar

2. Humayun Nama: Humayun

3. Ain-i-Akbari: Abul Fazl

4. Massir-i-Alamgiri: Khwand Amir

Which of the above have been correctly paired?

Select the code:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Assertion (A): The enactment of the age of Consent Bill was opposed by Lokmanya Tilak.

Reason (R): Lokmanya Tilak believed that society, instead of government should take steps for eradicating social malpractices.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q88. Assertion (A): According to the foreign traveller Paes, the Devdasis held a highly respectable position in the Vijaynagar society.

Reason (R): The Devdasi system of offering dancing girls to the temples in south India came into existence for the first time under the Vijaynagar rulers.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Which of the following was not one of the points of religious difference between Buddhism and Jainism?

(a) Compared to Jainism, Buddhism was modereate in its stress on the doctrine of ahimsa

(b) Whereas Jainism believed in rigorous asceticism, Buddhism considered rigid penance to be useless

(c) Unlike Buddhism, Jainism did not altogether dispense with the worship of the old deities or the servies of the Brahmins

(d) While Buddhism acknowledges a permanent entity or an immortal soul, Jainism does not

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q90. List I (Wars) List II (Treaties)

A. Second Carnatic War 1. Salbai

B. Second Anglo-Mysore 2. Bassein

C. Third Anglo-Mysore 3. Pondicherry

D. First Anglo-Maratha War 4. Srirangapatnam

5. Mangalore

Codes:

A B C D

(a) 4 1 2 5

(b) 3 5 4 1

(c) 4 5 2 1

(d) 3 1 4 5

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Who declared, “Swaraj had ‘stunk in the nostrils’ and that without adequate discipline and restraint on the part of the people the movement had proved to be a ‘Himalayan blunder’.”

(a) Bal Gangadhar Tilak

(b) Sardar Vallabhbhai Patel

(c) Mahatma Gandhi

(d) Subash Chandra Bose

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. Consider the following passage :

“In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73,000 miles.” The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is

(a) Megasthenes

(b) Fa-Hien

(c) Marco Polo

(d) Ibn Battuta

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q93. Who among the following first used the word ‘Swarajya’ in its political sense and accepted Hindi as the national language of India?

(a) Rammohan Roy (b) Swami Vivekananda

(c) Mahatma Gandhi (d) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q94. Which of the following statements is true:

(a) All traditional Indian art is anonymous.

(b) The authorship of all ancient Indian art is now wellknown.

(c) Some artists of ancient India have left their signatures on their artistic creations.

(d) All the above

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. The newspaper/weekly that have been the mouthpiece of different nationalists, are paired here with the founder:

1. New India Commonwealth : Annie Besant

2. Comrade : Maulana Mohammad Ali

3. Sanjivani : K K Mehta

4. Vanguard of Indian Independence : M N Roy

Select the code for correct statements:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q96. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.

Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. Which of the following was not one of the reasons for the gradual weakening of the tribal assemblies in the Later Vedic Period?

(a) Increase in the royal power

(b) In large territorial states ordinary people could not travel long distances to attend their meetings

(c) The assemblies acquired an aristocratic character which took away most of their effectiveness

(d) They also surrendered some of their activities to the new officials called ratnins

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q98. List I List II

A. Hindu widow’s remarriage 1. William Bentinck

B. Prohibition of Sati 2. Lansdowne

C. Age of Consent Act 3. Ellenborough

D. Abolition of slavery 4. Dalhousie

(a) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(b) A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(c) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(d) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Match the following :

A. Lord Dalhousie : 1. Prohibition of Sati

B. Lord William : 2.Local Self-Government Bentinck

C. Lord Ripon : 3. Division of Bengal

D. Lord Curzon : 4. Doctrine of Lapse

Select the correct answer using the codes given below:

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 4 2 1 3

(c) 1 2 3 4

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q100. In which one of the following periods were the rockcut “Hindu” temples a characteristic feature of architecture?

(a) Sungas

(b) Satavahanas

(c) Pallavas

(d) Cholas

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Part 12. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Statement I: The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.

Statement II: The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q2. Examine the following statements:

1. Stridhana were the gifts given to a woman on her wedding over which she had rights according to the Dharmashastras.

2. Mahabhogakula was the term used in the Pali Tripitaka for affluent families that lived in luxury.

3. The nagaraka was the sophisticated urban dweller described in the Kamasutra.

4. Yavana is the term ancient Indian texts use for Greeks and Romans who came to the Indian subcontinent; later it came to mean foreigner.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) All are correct

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. The movement that came to an abrupt end because of the Chauri Chaura incident was the

(a) Wahabi Movement

(b) Home rule movement

(c) Non-cooperation movement

(d) Civil Disobedience movement

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. Arrange in order of their annexation by the Mughal Empire:

A. Golconda

B. Berar

C. Ahmednagar

D. Bijapur

(a) A, B, C, D

(b) B, C, D, A

(c) B, C, A, D

(d) A, C, B, D

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q5. In the Harappan buildings mostly burnt bricks were used, not stones, because

(a) Without iron tools stone-cutting was difficult

(b) Bricks provided better flood defence

(c) Bricks were ideally suited for the moist climate

(d) Stone was not readily available

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q6. List-I (Books) List-II (Authors)

A. Iyar Danish 1. Abdul Hamid Lahori

B. Humayun Nama 2. Khafi Khan

C. Badshah Nama 3. Gulbadan Begum

D. Muntakhab-ul-Lubab 4. Abul Fazl

Codes:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 4 3 1 2

(c) 4 1 3 2

(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Consider the following statements about Sikh Gurus:

1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.

2. Guru Arjan Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das.

3. Guru Arjan Dev gave to Sikhs their own script Gurumukhi.

Which one of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q8. Match the following :

A. Ravi Shanker : 1. Painter

B. Ravi Verma : 2. Tabla

C. Alla Rakha : 3. Sarod

D. Ali Akbar Khan : 4. Sitar The correct match is :

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 2 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. Industrial Revolution, in its early phase from C 1760 to C.

1850, was largely dependent for its success on

(a) machine power that replaced the labour on a large scale

(b) elaborate road network for transportation of industrial products

(c) network of electric power stations

(d) organisation of labour under factory system

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q10. Various women’s organisation that played an important role in shaping Modern India are mentioned here:

1. Rashtra Sevika Samiti led by Lakshmibai Kelkar

2. All India Women’s Conference led by Margaret Cousins

3. Women’s India Association led by Amrit Kaur

4. Bharat Stree Mahamandal led by Sarla Devi Chaudhurani

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1 and 4

(d) 3 and 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The Sufis preached religious brotherhood and toleration beyond the borders of Islam and danced and sang devotional songs praising God.

II. There are a number of Sufi sects, the most popular among them are the—Chistis, Kalanandaris, Khadrisas, Nakshabandis, Sohravardis and Yazdanis.

III. The Bhakti movement was based on the doctrine that the relationship between God and man is through love and worship rather than through performing any rituals or religious ceremonies.

(a) Only I

(b) Only III

(c) All are correct

(d) II and III

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q12. Who among the following teachers were visited by Siddhartha Gautama in the quest of knowledge before his enlightment?

1. Alara Kalama 2. Udraka Ramaputra

3. Makkhali Gosala 4. Nigantha Nataputta Indicate your answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1 and 4

(b) 4 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Consider the following statements related to the Mansabdari system of the Mughals:

1. Akbar introduced the Mansabdari system.

2. Mansabdars were ranked according to the number of zats and sawars they had.

3. Mansabdars were military officers only.

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q14. Examine the map given below:

The places marked 1, 2, 3 and 4 were respectively the seats of powers of the Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_045_Image_0002.jpg

(a) Scindias, Holkars, Gaekwads and Bhonsles

(b) Holkars, Scindias, Gaekwads and Bhonsles

(c) Gaekwads, Bhonsles, Scindias and Holkars

(d) Scindias, Holkars, Bhonsles and Gaekwads

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?

(a) V.O Chidambaram Pillai

(b) C. Rajagopalachari

(c) K. Kamaraj

(d) Annie Besant

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Which one among the following statements appropriately defines the term ‘Drain Theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji in his work ‘Poverty and Un–British Rule in India’?

(a) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns

(b) That the resources of India were being utilised in the interest of Britain

(c) That the British industrialists were being given a opportunity to invest in India under the protection of the imperial power

(d) That the British goods were being imported to India making the country poorer day by day

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q17. Which of these statements is false regarding the founding session of the INC in 1885 in Bombay?

1. AO Hume was the president.

2. Surendranath Banerjee a organised the session.

3. It was scheduled to be held in Poona.

Choose the correct code:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q18. Arrange the following rulers of Delhi Sultanate in chronological order.

A. Qutub-ud-din Aibak

B. Balban

C. Iltutmish

D. Nasiruddin

(a) D, A, C, B

(b) A, C, D, B

(c) A, B, C, D

(d) C, A, D, B

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Assertion (A): There was a drastic fall in the number of strikes during the period of Second World War.

Reason (R): The communists supported the war effort of the British as it involved Soviet Union, thereby helping maintain industrial peace during this period.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q20. Which one of the following statements about the teachings of Kabir is not correct?

(a) He was not against pilgrimage and idol worship

(b) He believed in universal love

(c) He emphasised on one God and the spread of devotionalism

(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. Match the following :

A. Krishnadeva Raya 1. Construction of roads and land reforms

B. Hyder Ali 2. Poems in Telugu

C. Afghans and Turks 3. Mysore Wars

D. Sher Shah 4. Construction of tombs and arches

Select the correct answer from the codes below:

(a) A—2, B—1, C—3, D-4

(b) A—2, B—3, C—4, D—1

(c) A—1, B—2, C—3, D—4

(d) A—3, B—4, C—2, D—1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q22. Consider the following :

1. Assessment of the land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops.

2. Use of mobile cannons in warfare

3. Cultivation of tobacco and red chilies

Which of the above was/were introduced into India by the English?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Consider the following statement and identify with the help of the codes given below, the person who made the statement ‘It would be quite impossible for a few hundred British to administer against the active opposition of the whole of the politically minded fo the population.

(a) Jawaharlal Nehru in April, 1947 in an address to Congressmen at Lucknow

(b) Clement Attlee January, 1947 in a private letter addressed to Ernest Bevin

(c) Lord Mountbatten in December, 1946 in a note given to British Parliament

(d) Viceroy Wavell in January, 1946 in a letter to Secretary of State

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q24. The Maratha chiefs and their respective seats of powers are given here:

1. Peshwa at Poona 2. Gaekwad at Baroda

3. Scindia at Gwalior 4. Holkar at Indore

5. Bhonsle at Nagpur

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 3

(b) 3 and 5

(c) 2, 3 and 4

(d) All of them

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Harsha is said to have held two great religious assemblies. Which of the following places were the venues for these assemblies?

A. Thanesvar

B. Kannauj

C. Valabhi

D. Prayag

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) A and D

(b) B and C

(c) C and D

(d) B and D

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q26. Assertion (A): Lala Lajpat Rai died of police lathicharge during the march against the Simon Commission.

Reason (R): The Simon Commission did not consist of even a single Indian as a member.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. List-I List-II

A. Amir Khusro 1. Futuh-us-Salatin

B. Ziauddin Barani 2. Rehla

C. Ibnabatuta 3. Ashika

D. Isami 4. Tarikh-i-Firozshahi

Codes:

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 2 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 1 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?

(a) Greeks- Sakas- Kushans

(b) Greeks -Kushans -Sakas

(c) Sakas -Greeks -Kushans

(d) Sakas – Kushans -Greeks

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q29. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?

(a) James Ramsay MacDonald

(b) Stanley Baldwin

(c) Neville Chamberlain

(d) Winston Churchill

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q30. Which of the following statements regarding Mahatma Gandhi’s philosophy of Satyagraha is/are correct?

1. Truth and non-violence are its two vital ingredients.

2. The follower of Satyagraha would resist evil but not hate the evil doer.

3. The Satyagrahi would, if necessary, inflict suffering on himself, and also the evil doer.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3

(c) Only 1 (d) 1 and 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q31. The failure of Derozians to create a widespread movement was due to

1. Their Disinterest in pointing out colonial exploitation.

2. Not advocating spread of education.

3. Hostility of Indians towards their radical ideas .

4. Lack of effective leadership after the death of H V Derozio

Choose the correct code

(a) Only 3

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q32. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?

I. The Kushanas ruled in two dynasties— Kadaphises and Kanishkas.

II. Kadaphises ruled from AD 50 to 79 and Kanishka’s rule started from AD 78 onwards.

III. The Kushanas were patrons of Gandharan art—a synthesis of Greek and Indian styles- and Sanskrit literature.

(a) I, II and III

(b) I and III

(c) III and II

(d) III and I

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q33. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The annual meeting of the Muhammadan Educational conference was held on 30 December, 1906 at Dacca under the chairmanship of Nawab Salimullah Khan.

II. The All Indian Muslim League was set up under the leadership of Agha Khan and Nawab Mohsin-ul- Mulk.

III. Nawab Viqar-ul-Mulk wrote the constitution of the Muslim League, known as the Green Book.

(a) I and II

(b) I and III

(c) II and III

(d) All are correct

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q34. When Ala-ud-din Khilji forbade his nobles the use of wine, intimate relations and abundance of wealth, and confiscated their endowments and inams, he aimed at

(a) enhancing king’s dignity

(b) preventing the treachery of nobles

(c) setting an example for his Hindu subjects

(d) gathering more wealth for himself

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Indus valley civilisation is also known as the Harappan culture because

(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site

(b) The Indus valley civilisation is considered the elementary/initial stage of the Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas

(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus valley

(d) The most important/significant evidence of the achievements of this civilisation have been excavated from Harappa

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q36. Consider the following statements:

1. Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.

2. William Bentinck was the first Governor-General of India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q37. Assertion (A) First War of independence broke out in India in 1857, soon after the departure of Lord Dalhousie from India.

Reason (R) Lord Dalhousie’s annexationist policy had caused great discontent.

Codes :

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q38. Which one of the following statements is not correct?

(a) Al-Biruni identifies the Sufi doctrine of divine love as selfannihilation with parallel passages from Bhagavad Gita.

(b) According to Al-Biruni, Sufi theories of Soul were similar to those in Patanjali’s Yoga Sutra.

(c) The Hatha Yogic treatise Amrita Kunda had lasting impact on Sufism.

(d) Hujwiri’s conversation with the Yogis shows that he was impressed with their theory of the division of the human body.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. The following rulers are known in history for their constructive contribution in various fields:

1. Haider Ali and Tipu Sultan – Art of warfare

2. Krishnadevaraya – Telugu literature

3. Sher Shah Suri – Roads and land reforms

4. Afghans and Turks – Construction of tombs and arches

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q40. In the Mauryan period, free labourers working for a regular wage in guilds were known as

A. Bhritakas or Bhatakas

B. Kupyas

C. Karamkaras

D. Jethakas

Choose the answer from the codes given below:

(a) A and B

(b) A and C

(c) C and D

(d) C only

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q41. What is the correct chronological order of the following?

(i) Tamralipta Jatiya Sarkar (ii) Hool (iii) Satara Prati Sarkar (iv) Mopalah

Codes:

(a) (i), (iii), (ii), (iv)

(b) (ii), (iv), (i), (iii)

(c) (iv), (ii), (iii), (i)

(d) (iii), (i), (ii), (iv).

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q42. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs :

Famous work of Sculpture Site

1. A grand image of Buddha’s : Ajanta Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below 2.. A huge image of Varaha : Mount Abu Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock

3. “Arjuna’s Penance”/ : Mamallapuram “Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Which of the following statements relating to the Non- Alignment Movement is/are not correct?

1. Non-alignment came to symbolise the struggle of India and other newly independent nations to retain and strengthen their independence from colonialism and imperialism.

2. Non-alignment advanced the process of democratisation of international relations.

3. Military alliances formed a major part of nonalignment.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 3

(d) Only 1

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q44. Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi Session of Congress in 1931?

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Pandit Jawaharlal Nehru

(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q45. Match the following List I List II

(Person) (Associated in Formation of)

A. GK Gokhaie 1. Servants of Indian Society

B. MM Malaviya 2. Banaras Hindu University

C. C Rajagopalachari 3. Free India Society

D. VD Savarkar 4. Swatantra Party

Codes :

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 3 4 2 1

(c) 1 4 2 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q46. Which one of the following statements about the Justice Party is not correct?

(a) It clamoured for the same kind of separate communal representation for the Non-Brahmins as had been granted to the Muslims by the Morley-Minto Reforms.

(b) It was patronized mainly by richer landowning and urban middle class Non-Brahmins.

(c) It succeeded in getting the provision for 28 reserved seats for the Non-Brahmins in the Montagu-

Chelmsford Reforms.

(d) It supported the call given by the Congress to boycott elections in 1920.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Examine the following statements:

1. Nagarjuna played an important role in the spread of Buddhism

2. Shankaracharya held that knowledge is the primary means to salvation

3. Ramanuja tried to assimilate Bhakti to the tradition of the Vedas

4. Andal, a woman saint, whose bhakti was ecstatic love for an immanent one rather than reverence for a transcendent deity.

Select the appropriate code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q48. Which of the following causes for the rise of Buddhism is/are found to be correct?

I. Domination of Brahmins, who monopolised religion.

II. Vedic rites had become very complicated and expensive.

III. Use of difficult and outdated language in religious ceremonies.

(a) I, II and III

(b) Only I

(c) II and III

(d) I and II

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q49. The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of the Indian National Movement was that he

(a) brought the problems of the Indians to the notice of the British.

(b) exposed the economic exploitation of India by the British.

(c) interpreted the ancient Indian texts and restored the self-confidence of the Indians.

(d) stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q50. Match List ‘A’ with ‘B’ and choose the correct answer from the options given below:

(1) Bull flag (a) Shivan

(2) Peacock flag (b) Murugan

(3) Garuda flag (c) Tirumal

(4) The mace (d) Kurram

(a) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d

(b) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a

(c) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d

(d) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. List-I List-II (Congress presidents) (Venues of session)

A. Dr. M. A. Ansari 1. Haripura

B. Purushottam 2. Kanpur Das Tandon

C. Sarojini Naidu 3. Madras

D. Subhashchandra 4. Nasik Bose

Codes:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 2 3 1 4

(c) 3 4 2 1

(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q52. Assertion (A): In 1916, Maulana Mohammad Ali and Abul Kalam Azad resigned from the Legislative Council.

Reason (R): The Rowlatt Act was passed by the Government in spite of being opposed by all Indian members of the Legislative Council.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q53. Who among the following was the Governor-General of India immediately preceeding Chakravarthi Raja gopalachari?

(a) The Marquess of Linlithgow

(b) Lord Mountbatten

(c) Lord Wavell

(d) Lord Chelmsford

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q54. Which of the following statements about the philosopher Shankara is /are true ?

1. Shankara espoused a form of Vedanta called Advaita.

2. He elaborated on the philosophy of Gaudapada.

3. Shankara tried to demonstrate that the Upanishads and Brahmasutras contain a unified, systematic philosophy.

4. Shankara founded the Amanaya Mathas.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 4 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q55. Arrange the following Bhakti Saints in a chronological sequence:

1. Tukaram 2. Kabir

3. Ramananda 4. Jnanadeva

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q56. Given below are some famous Buddhist sites. Which one of them shows the correct chronological sequence in which they came into prominence?

(a) Nalanda, Nagarjunakonda, Amaravati, Sanchi

(b) Sanchi, Amaravati, Nagarjunakonda, Nalanda

(c) Sanchi, Nagarjunakonda, Amaravati, Nalanda

(d) Nagarjunakonda, Sanchi, Amaravati, Nalanda.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q57. Of the following, who were given preference in recruitment as Indian soldiers after the Revolt of 1857?

(a) Gurkhas, Sikhs

(b) Bengalis from the east

(c) Yadavs of U.P. and Bihar

(d) Marathas from the Deccan

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q58. List-I List-II

A. Uttarapatha 1. Suvarnagiri

B. Dakshinapatha 2. Takshashila

C. Prashi 3. Tosali

D. Kalinga 4. Patliputra

Select the correct answer from the codes given below :

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 2 1

(d) 4 3 1 2

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Which of the following statements in regard to the 3rd June Plan are correct?

1. The successor governments would be given dominion status.

2. There was a provision for the Boundary Commission to determine boundaries of the successor states as India and Pakistan.

3. It was mandatory for India and Pakistan to remain within the British Commonwealth.

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q60. The native State of Tripura became involved in the Freedom Movement early in the 20th century because

(a) the kings of Tripura were always anti-British

(b) the Bengal revolutionaries took shelter in Tripura

(c) the tribes of the State were fiercely freedom loving

(d) there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements :

1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.

2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.

3. At Ellora, caves were made for different faiths.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q62. Who among the following archaeologists was the first to idenity similarities between a pre – Harappan culture and the mature Harappan culture?

(a) Amalananda Ghosh (b) Rakhaldas Banerji

(c) Dava Ram Sahni (d) Sir John Marshall

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Some important developments of ancient India were the holdings of Sangams and Councils of learned men/ women to put together some important works such as the

1. Tolkappiyam at the second Sangam

2. Silappadikaram at the third Sangam

3. Tripitika at the first Buddhist Council

4. Abhidhamma Pitak at the third Buddhist Council

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Match the following:

List I List II (Vedic Text) (Contents)

A. Manu Smriti 1. Explanatory notes on Vedic mantras

B. Sutras 2. Secular subjects

C. Up Vedas 3. Customs and rituals

D. Brahamanas 4. Code of law

Codes:

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 2 3 4 1

(c) 4 2 1 3

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q65. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. Prarthana Samaj came into being under Raja Ram Mohan Roy and had prominent followers like M.G.

Ranade, Bhandarkar and Pandita Ramabai.

II. Raja Ram Mohan Roy started his own paper called ‘Sambad Kaumudi’ which is also known as ‘Lotus of Enlightenment’.

III. Brahmo Samaj, after Raja Ram Mohan Roy, was renamed as Adi Brahmo Samaj under the leadership of Devendranath Tagore and Sadharan Brahmo Samaj under the leadership of Keshab Chandra Sen.

(a) I and II

(b) I and III

(c) I and III

(d) All are correct

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q66. Rock Edict XIII (also known as Separate Rock Edict, because it is not found elsewhere) is regarded as one of the most important documents of Ashokan history, because:

(a) It expresses his regret and remorse at the suffering caused by the Kalinga War

(b) It expresses a new idea of conquest that of dhammavijaya instead of victory by war and violence

(c) It is the longest of the fourteen major Rock Edicts and is recorded in a tone of recapitulation

(d) All the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. Swami Dayanand (1) Attacked the spread of western sciences.

(2) Organised social services during natural calamities, like floods, droughts, epidemics etc.

(3) Encouraged inter-caste marriages and widow remarriage.

(4) Opposed child marriages and polygamy.

(a) 2 & 3

(b) all of the above

(c) 1, 2, 4

(d) 2, 3, 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q68. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists:

List-I List-II

A. Surat Split : 1. 1929

B. Communal Award : 2. 1928

C. All-Party Convention : 3. 1932

D. Poorna Swaraj Resolution : 4. 1907 : 5. 1905

Codes :

A B C D

(a) 4 3 1 5

(b) 4 3 2 1

(c) 2 5 4 1

(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. Consider the following statements :

1. Champaner – Pavagadh Archaeological Park

2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai

3. Mamallapuram

4. Sun Temple (Konark Temple)

Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q70. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II

(Editor) (Journal / Newspaper)

A. S.A. Dange 1. Labour-Kisan Gazette

B. Muzaffar Ahmed 2. Inquilab

C. Ghulam Hussain 3. Navayug

D. M. Singaravelu 4. The Socialist Code :

(a) A-4; B-3; C-2; D-1 (b) A-4; B-2; C-3; D-1

(c) A-1; B-2; C-3; D-4 (d) A-1; B-3; C-2; D-4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Read the following statement with regard to the early Vedic society

1. Indra, the God of strength was the most important God

2. Gods were worshipped for the spiritual upliftment of people.

3. Religion was based on magico ritual formulae.

4. The purohita or priest had an important place in society.

Point out the incorrect statements by selecting the correct code

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) Only 3

(d) Only 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q72. Assertion (A): Indus Valley Civilization is technically and more correctly known as the Harappan Culture.

Reason (R): Harappa is the typical site of that civilization.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Which of the following statements was not a feature of the Permanent Settlement Act?

(a) Zamindars were made the legal proprietors of land

(b) Most landlords did not take interest in the improvement of land

(c) The state was assured of a fixed income

(d) One-sixth of the produce was given to the government

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q74. Consider the following statements

1. The Jains believed that Mahavira had twenty-three predecessors.

2. Parshvanatha was twenty-third Tirthankara.

3. Rishava was immediate successor of Mahavira.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 2

(d) Only 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Which one of the following was the main reason for the split between the Moderates and the Extremist at the Surat session of the INC in 1905 known as ‘Surat Split’?

(a) Attempts of the Extremists to get B.G. Tilak elected as the Congress President

(b) The shift of the Congress venue from Nagpur to Surat

(c) Bipin Pal’s efforts for a broad-based resolution on boycott to cover boycott of honorary offices as well as foreign goods

(d) Unleashing of violence in the open session of the Congress by the Extremists

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q76. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List-I (Political parties)

A. Communist Party of India

B. Socialist Party

C. Swaraj Party

D. The Hindu Maha Sabha

List-II (Personalities)

1. C. R. Das

2. Ram Manohar Lohia

3. V. D. Savarkar

4. P. C. Joshi

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 2 3 1

(c) 1 4 3 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q77. Milindapanho is in the form of a dialogue between the King Menander and the Buddhist monk

(a) Nagasena

(b) Nagarjuna

(c) Nagabhatta

(d) Kumarilabhatta

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q78. Marco Polo’s trip to India (1271 AD) earned much fame in Europe on account of

(a) his having discovered a safe route to India

(b) his having established amicable relations with many Kings of India

(c) his account of commercial, religious and social conditions in the East

(d) All of the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. He was a Frenchman and a physician by profession. He was attached to the court of Shah Jahan and was witness to the war of succession between Dara Shikoh and Aurangzeb. The reference here is to

(a) Nicolao Manucci

(b) Fernao Nuniz

(c) Francois Bernier

(d) Jean Baptiste Tavernier

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q80. Assertion (A): In June, 1941, the Communist Party of India declared its support to the war efforts of Great Britain.

Reason (R): Great Britain supported Russia against the German invasion.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Which was not one of the effects of Nadrir Shah’s invasion?

(a) It caused an irreparable damage to the prestige of the Mughal Empire

(b) It exposed the Mughals to the interference by the Marathas and the English

(c) It ruined the finances and the economic life of the empire

(d) It destroyed the initiative of the nobles and they retired from active life

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q82. What was the purpose of the Chaityas during the early phase of Buddhism?

(a) They served the purpose of temples

(b) They were meditation halls

(c) They were used for religious assemblies and prayers

(d) They were used for holding social functions

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. List I List II

A. Hyderabad 1. Nizam-ul-Mulk

B. Bengal 2. Alivardi Khan

C. Avadh 3. Saadat Khan

D. Travancore 4. Martanda Varman

Codes:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 4 3

(d) 1 2 3 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q84. Arrange the following in a chronological order

1. Surat Split

2. Formation of Muslim League

3. Partition of Bengal

4. Regulating Act The correct Order is:

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 2, 1, 4, 3

(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. In Mughal paintings one notices the adoption of principle of foreshortening whereby near and distant people and things could be placed in perspective.

This was due to the influence of the

(a) British

(b) Dutch

(c) Portuguese

(d) Danish

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q86. Consider the following statements about Satyagraha

1. It was first experimented by Gandhiji in South Africa.

2. It was first experimented in India at Champaran

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Which of the following statement(s) is (are) false regarding the rathas of Mamallapuram?

1. They are called rathas because they resemble chariots

2. They are rock-cut imitations of structural temples

3. They are named after the five Pandava heroes of the Mahabharata

4. All of them have an identical architectural style

Select the code for correct statements

(a) 1 & 2

(b) 2 & 3

(c) 1, 3, & 4

(d) 1 & 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q88. Almost all the revolutionary heroes of the Indian National Movement had a difficult end:

1. Jatin Das died on a hunger strike

2. Chandra Shekhar Azad was killed in an encounter

3. Bhagat Singh was hanged

4. Kalpana Dutt was given life sentence

Select the code for correct statements.

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q89. Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital.

Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the northwest frontier.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q90. Which of the following statements about the system of taxation and revenue administration in the Later Vedic period is not correct?

(a) Settled life and stable agriculture led to the production of surplus which could be collected by the king in the form of taxes

(b) The king received regular contributions from the people in the shape of bali and shulka

(c) One-sixth of the produce of the land was payable to the king

(d) An official called bhagadugha collected the royal share of the produce

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q91. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)

1. The Doctrine of Lapse

2. The Subsidiary Alliance

3. The Treaty of Lahore

4. The Pitt’s India Act

Select the correct answer using the codes given below

(a) 4, 2, 3, 1

(b) 1, 2, 3, 4

(c) 2, 1, 4, 3

(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q92. After Chauri Chaura incident in which 22 policemen were killed, the result was that

(a) Gandhiji started his Dandi March

(b) Gandhiji called off the no tax campaign

(c) Gandhiji withdrew his movement of noncooperation

(d) Gandhiji went to-talk with the Viceroy, Lord Irwin

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q93. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Bhaskaracharya —Ashtanga Sangraha

(b) Bhatti — Sisupala Vadha

(c) Hemachandra — Kathasaritsagara

(d) Sri Harsha — Naishadha Charita

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q94. Which of the following was/were not related to Buddha’s life?

1. Kanthaka 2. Alara Kalama

3. Channa 4. Goshala Maskariputra

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) Only 4

(c) 1 and 2 (d) 3 and 4

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. Examine the following statements:

1. The Sama Veda is the oldest Veda.

2. There is material evidence of urban centers in the Rig Vedic period.

3. The later Vedic period witnessed an upswing in rituals related to legitimizing the role of the raja, the king.

4. Brahmana texts involve philosophical speculation on Vedic concepts.

Select the code for correct statements:

(a) 1 & 4

(b) 2 only

(c) 3 & 4

(d) 4 only

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q96. Put the following events in the correct chronological sequence.

1. March from Sabarmati Ashram to Dandi beach

2. The Lahore Congress

3. Gandhi attends the second Round Table Conference

4. The Gandhi–Irwin Pact

Select the code for correct chronological order:

(a) 2, 3, 4, 1

(b) 1, 3, 4, 2

(c) 2, 1, 4, 3

(d) 1, 2, 4, 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. Match the following:

List I List II

A. Ulema and writers 1. Jahangiri

B. Warrior class 2. Jahandari

C. Conquest of new territories 3. Ahl-I-Saif

D. Consolidation of conquered territories 4. Ahl-I-Qalam

Codes:

(a) A-4, B-3, C-1, D-2

(b) A-1, B-2, C-3, D-4

(c) A-3, B-4, C-2, D-1

(d) A-4, B-3, C-2, D-1

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q98. The use of lime and costly burnt bricks, instead of sundried bricks, by the Indus Valley people for construction purposes is a proof of

(a) A moist climate on account of the close proximity of the civilization to the river valleys

(b) Advanced technology

(c) Better planning

(d) Knowledge of the manufacture of lime

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. List-I List-II

A. Aqa Riza 1. Shirin Qalam

B. Ustad Mansur 2. Nadir-uz-Zaman

C. Abdus Samad 3. Nadir-ul-Asr

D. Mian Tansen 4. Akbar

Codes:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q100. How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?

(a) Ahmadnagar was annexed into Mughal empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment

(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar

(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk

(d) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Part 13. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Match the dances and the States of their origin in the following list LIST-I : LIST-II

A. Kathakali : 1. Orissa

B. Odissi : 2. Kerala

C. Bharatanatyam : 3. Tamil Nadu

D. Kuchipudi : 4. Andhra Pradesh

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 4 1 3

(d) 2 1 3 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q2. Which one among the following pairs is not properly matched?

(a) Megasthenes : Indica

(b) Ashvaghasa : Bddha charita

(c) Panini : Mahabhashya

(d) Vishakhadatta : Mudrarakshasa

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. Which of the following is untrue about Ambedkar’s differences with Gandhi?

(a) Gandhi upheld the caste system while Ambedkar condemned it.

(b) Ambedkar was opposed to Gandhi because Gandhi called untouchables “Harijans”.

(c) Ambedkar condemned Gandhian programme related to dalit emancipation because it could never improve economic social and political existence of dalits.

(d) Unlike Gandhi, Ambedkar stood for political solution through access to education employment and political representation.

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q4. Which of the following statement(s) regarding the decline of Delhi Sultanate is/are found to be true?

I. The Sultanate became too vast and could not be controlled effectively.

II. The number of slaves increased to 180,000 in Firoz Shah’s time, which was a burden on the treasury.

III. Despotic and military type of governments that did not have the confidence of the people.

(a) All are correct

(b) All are incorrect

(c) I and II

(d) I and III

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q5. With reference to the Jambudvipa, consider the statements

1. Bharatvarsha was also called Jambudvipa.

2. Early Buddhist evidence suggests that Jambudvipa was a territorial designation from the third century BC.

Which of the above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q6. Consider the following professions:

1. Spinning

2. Weaving

3. Weeding and transplanting

4. Rubble making and carrying bricks and plaster materials

Which of the above professions were largely carried on by women workers in Mughal India as is evident from the Mughal miniatures and Glossaries?

(a) 1, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Who among the following were famous jurists of medieval India?

1. Vijnanesvara 2. Hemadri

3. Rajasekhara 4. Jimutavahana

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q8. The Government of India Act of 1919 clearly defined

(a) the separation of power between the judiciary and the legislature

(b) the jurisdiction of the central and provincial governments

(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy

(d) None of the above

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q9. Consider the following statements about the Ahmedabad Mill Strike of 1918

1. It was related to a dispute between the workers and the European mill owners regarding hours of work.

2. Gandhiji advised the workers to go on strike.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q10. Different methods of protest were advocated by different leaders in the course of national movement:

1. Gokhale – Petitions and resolutions

2. Bhagat Singh – Acts of bravery to rouse the masses; revolt by the masses for the masses

3. Tilak – Direct action

4. Gandhi – Non-constitutional methods

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Which one of the following statements regarding Ghiyasuddin Tughlaq’s concession to the rural intermediaries is correct?

(a) He allowed them to impose taxes on peasants

(b) He gave them revenue assignments

(c) He enrolled them into the Delhi Sultanate Army

(d) He exempted their lands from tax

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q12. Assertion (A): General Dyer fired at Jallianwala Bagh crowd without any warning and till the ammunition was exhausted.

Reason (R): This shooting was not only to boost the morale of the army, but also to strike terror in Punjab.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q13. What is the most satisfactory explanation for the popularity of Bhakti movement?

(a) It was the response of Hinduism to the challenge posed by Islam which looked superior because of its concept of one God, simplicity of worship, and universal brotherhood

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q14. Write the correct chronological order of the following events :

A. Shifting of capital from Delhi to Daulatabad

B. First Battle of Panipat

C. Second Battle of Tarain

Select the correct answer using the codes given below :

(a) A, B, C

(b) C, A, B

(c) C, B, A

(d) A, C, B

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. The Lahore Session of the Indian National Congress

(1929) is very important in history because

1. The congress passed a resolution demanding complete independence

2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that session

3. A resolution was passed rejecting two nation theory in that session

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) None of the above

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q16. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to there, in using the codes given below In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the 3rd century BC and in Kharavela inscription of the 1st century BC.

(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas

(b) Cholas, Pandyas and Cheras

(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas

(d) Pallavas, Cholas and Pandyas

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q17. Which of the following problems came up in the working of 1773 Regulation?

1. Disharmony and dishonesty between Governor- General and his council

2. Ambiguities in the jurisdiction of Supreme Court and the Council

3. Provincial governors claimed greater authority than was provided

4. British Parliament’s found it difficult to assert control over the East India Company.

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q18. Consider the following passage:

‘His records proclaim him as a feudatory of the Emperor Somesvara

III. He had his capital at Talakad in the south and Bankapura in the north. It was in AD 1137 that he performed the great ceremony of Tulapurusha’.

The above passage refers to

(a) Mayurasarman

(b) Anantzavarman Chodaganga

(c) Yayati Mahasivagupta I

(d) Vishnuvardhana.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Assertion (A): The Swaraj Party was founded at the Gaya session of the Indian National Congress.

Reason (R): C. R. Das and Motilal Nehru advocated the entry of the legislative councils under the 1919 Act, while C. Rajagopalachari and his supporters opposed it.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q20. List-I List-II

A. Alberuni 1. Tabquat-i-Nasiri

B. Hasan Nizami 2. Taj-ul-Masir

C. Minhaj-us-Siraj 3. Tarikh-i-Hind

D. Amir Khusro 4. Tughlaq Nama

Codes:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 4 2

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q21. With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?

(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu

(b) The Jainas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the Council held at Pataliputra

(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharavela in the first century BC

(d) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhists

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q22. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation?

(a) It curtailed the freedom of religion

(b) It suppressed the Indian traditional education

(c) It authorized the government to imprison people without trial

(d) It curbed the trade union activities

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Which one among the following prompted Rabindranath Tagore to surrender his title of ‘Sir’?

(a) The passing of the Rowlatt Act

(b) The passing of the Act of 1919

(c) To support Mahatma Gandhi’s Satyagraha Movement

(d) To protest against the massacre at Jallianwala Bagh and the imposition of martial law in Punjab

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Examine the following:

1. James Hickey laid the foundation of The Bengal Gazette

2. O. Chandu Menon founded Indulekha

3. Mahavir Prasad Dwivedi founded Saraswati

4. Kashi Baba founded Chhote aur Bade ka Sawal.

Select the code for correct statements:

(a) 2 and 3

(b) Only 1

(c) 1 and 3

(d) All of the above

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q25. Assertion (A): The Indo-Greek king Menander accepted Buddhism.

Reason (R): The Buddhist philosopher Nagasena persuaded him to do so.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q26. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The main aim of the ‘Servants of India Society’, founded by Gopal Krishan Gokhale, was to train the Indians in different fields for the service of their motherland.

II. Nadwah-ul-Ulama was founded by Maulana Shibli Numani with an aim to redirect Muslim educational system, developing religious sciences and to end the theological difference within Islam.

III. Mirza Ghulam Ahmed Qadiyani started the Ahmedia Movement to reform Islam and to defend it against Christian Missionaries and Arya Samajis.

(a) I, II and III

(b) II and III

(c) I and III

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Give one reason why the description of the Qutb-ud-din Aibak’s dynasty as a “slave dynasty” is regarded as inaccurate.

(a) Because except for Qutb-ud-din Aibak. Others rulers of the dynasty were not slaves

(b) Because only three kings of this dynasty were slaves and even these three were manumitted by their masters

(c) Because technically only Qutb-ud-din Aibak started his career as a slave and he too was manumitted upon obtaining a letter of investiture from the Abbasid Caliph

(d) Because all the rulers of this dynasty did not belong to one family

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q28. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:

List I (Works) : List II (Authors)

A. Dayabhaga : 1. Harsha

B. Mitakshara : 2. Jimutavahana

C. Nagananda : 3. Krittivasa

D. Ramayana : 4. Vijnanesvara

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 4 1 3

(c) 4 2 3 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. Who among the following Europeans were the last to come to pre independence India as traders?

(a) Dutch

(b) English

(c) French

(d) Portuguese

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which one of the following statement about Brihadeswara temple at Tanjavur, is not correct?

(a) The temple is a splendid example of Chola architecture

(b) It was built by emperor Rajaraja

(c) The temple is constructed of granite

(d) The temple is a monument dedicated to Lord Vishnu

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Consider the following statement : “So much is wrung from the peasants, that even dry bread is scarcely left to fill their stomachs.” Who among the following European travellers had made the above statement about the condition of peasantry in the Mughal Empire?

(a) Francisco Pelsaert

(b) Francois Bernier

(c) Jean-Baptiste Tavernier

(d) Niccolao Manucci

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q32. Some terms pertinent to the medieval Indian polity and economy are given below:

1. Deshasta – A group of persons or a person indigenous to the Desh of Maharashtra

2. Dehezada – Detailed register of the villages and land-holdings in a pargana

3. Babti – A portion of the government revenue from a district; the actual fraction varied from 16% to 22%

4. Upari – A landless labourer, often seeking refuge due to some disturbance in his home village

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. Iin which of the following countries did Ashoka propagate Buddhism?

A. Burma B. Nepal

C. Sri Lanka D. China

(a) A, B and C

(b) A, C and D

(c) B, C and D

(d) A, B and D

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q34. What is the correct chronological order of the following events?

(i) Kakori case (ii) Bomb blast in Muzaffarpur (iii) Lahore conspiracy case (iv) Chittagong armoury raid case

Codes:

(a) (ii), (iii), (i), (iv)

(b) (iv), (ii), (iii), (i)

(c) (i), (iv), (ii), (iii)

(d) (iii), (i), (ii), (iv).

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. List-I List-II (Dynasty) (State)

A. Kadamba 1. Odisha

B. Kharvela 2. Karnataka

C. Chalukya 3. Bengal

D. Pala 4. Gujarat

Codes:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Consider the following statements about Dr Ram Manohar Lohia

1. He believed the Satyagraha without constructive work is like a sentence without a verb.

2. He wrote his PhD thesis paper on the topic of Salt Satyagraha, focusing on Mahatma Gandhi’s socioeconomic theory.

3. He recognised that caste, more than class, was the huge stumbling block to India’s progress.

Which of the statements give above is/are correct?

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) All of these

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q37. Who among the following was not associated with the formation of U.P. Kisan Sabha in February 1918?

(a) Indra Narain Dwivedi

(b) Gauri Shankar Misra

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Madan Mohan Malviya

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q38. Who among the following was thrice elected President of the Indian National Congress?

(a) Dadabhai Naoroji

(b) Surendranath Banerjee

(c) Gopal Krishna Gokhl

(d) Shankaran Nair

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q39. The Ryotwari experiment in land revenue was started by

(a) Henry Dundas

(b) Alexander Reed

(c) David Ricardo

(d) Mountstuart Elphinstone

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q40. The sixth to Fourth century BC was a period when intense philosophical speculation. It has left an indelible mark on Indian history. Some of the characteristic strands have been cited here:

1. Ucchedvada – Annihilationism

2. Sashvat Vada – Eternalism

3. Ajivikas – Fatalism

4. Charavakas – Materialism

Select the code for correct ones:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q41. Tick the incorrect statement(s) out of the following:

I. Mahavira died due to self starvation at Pavapuri, near Rajagriha.

II. The second Jain council was held at Valabhi under the chairmanship of Devardhi Kshamasramana.

III. Swethambars believe in rigid penance which can be attained by punishment to self and body.

(a) I and II

(b) Only II

(c) Only III

(d) I, II and III

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q42. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Sardul Singh Kaveeshar 1. Indian National Congress

B. Yusuf Meherally 2. Congress Socialist Party

C. T. Prakasam 3. Muslim League

D. Choudhary Khaliquzaman 4. Forward Block

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 2 4 1 3

(b) 4 2 1 3

(c) 2 4 3 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Advanced farming during the Sangam Age remained absolutely confined to small pockets of wet-land in the valleys of Kaveri, Vaigai, Tamraparni and periyar without any remarkable progress till the 7th-8th centuries.

Reason (R) : Setting fire to standing crops and destination of settlements (ceri) was common during the Sangam Age :

In the context of the above two statements which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

(b) both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is false but R is true

(d) A is true but R is false (c) 3, 4, 2M, 1a tching (Bd)a s4e, d3, M1, 2CQ

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q44. List-I List-II

A. Lady Catherine 1. Freedom at Mayo Midnight

B. Larry Collins and 2. Mother India Dominique Lapierre

C. Ram Manohar 3. Discovery of Lohia India

D. Jawaharlal Nehru 4. Guilty Men of India’s Partition

Codes:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. The aim of education as stated by the Wood’s dispatch of 1854 was:

(a) the creation of employment opportunities for native Indians

(b) the spread of western culture in India

(c) the promotion of literacy among the people using English medium of language

(d) the introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education

UPSC CDS Exam

Q46. With which one of the following did the Civil Disobedience Movement in India commerce?

(a) The Dandi March

(b) No Tax campaign by Sardar Patel

(c) The unfurling of the National flag by Nehru

(d) Mahatma Gandhi’s going on fast

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Which of the following statements about the Deccan Riots of 1875 is/are true?

1. The Deccan Riots resulted in protection for peasants through the Deccan Agriculturalists Relief Act of 1879.

2. The riots did not spread to the whole of Maharashtra because of prompt suppression by the British.

3. The British were unable to contain the riots and they spread throughout Maharashtra.

4. The cotton boom in the Deccan that had been caused by the artificial demand generated by the American Civil War caused the impoverishment of the peasants.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 1 and 3

(c) 2 and 4 only (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. Which of the following are the principles of Bhakti Movement of the 16th century?

1. True devotion is the means to attaining God

2. Man’s equality before God

3. Pilgrimage

4. Respect for mankind

5. Meaningful rituals

Select the correct code:

(a) 1, 2 and 5

(b) 1, 3 and 5

(c) 1, 2 and 3

(d) All of them

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q49. Assertion (A): The system of Varna was in existence even during the Rig Vedic period.

Reason (R): There is a mention of Chaturvarna in the tenth mandala of the Rig Veda.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q50. Match List I (personalities participating in 1857 uprising) with List II (places) using the given codes.

List I List II

A. Kanwar Singh 1. Delhi

B. Maulavi Ahmadullah 2. Faizabad

C. Mangal Pandey 3. Bihar

D. Zeenat Mahal 4. Barrackpore

Codes:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 3 2 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q51. List-I List-II (Ashoka’s (Countries where contemporary rulers) they ruled)

A. Antiyoka 1. Cyrena

B. Autkina 2. Egypt

C. Maka 3. Macedonia

D. Turmaya 4. Syria

Codes:

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 2 1 3 4

(c) 3 2 4 1

(d) 4 3 1 2

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q52. Consider the following statements:

1. The Gandhi-Irwin Pact 1931, placed the Indian National Congress on an equal footing with the British Indian Government.

2. The participation of Muslims in the Civil Disobedience Movement was less than that of the Non-Cooperation Movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q53. In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus”. To which one of the following events did this remark of Aitchison relate?

(a) Revolt of 1857

(b) Champaran Satyagraha (1917)

(c) Khilafat and Non-Cooperation Movement (1919- 22)

(d) August Movement of 1942

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q54. How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatnatyam dances?

1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatnatyam.

2 . Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatnatyam but Kuchipudi does not have such a form of movements.

Which of the following statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which one of the following is the common element between the kailasanatha Temple at Ellora and the Shore Temple at Mamallapuram?

(a) Both are examples of Nagara architecture

(b) Both are carved out from solid rocks

(c) Both are Gupta period temples

(d) Both were built under the patronage of Pallava Kings

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q56. Which of the following kingdoms mentioned below was not one of the four that surrounded the kingdom of Magadha?

1. Anga in the east

2. Vajji confederacy to the north

3. Kasi to its immediate west

4. Kosala to its north

5. Avanti to its immediate south

(a) Only 4

(b) 1 and 2

(c) Only 5

(d) Only 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. Match the following:

A. Rig Veda I. Gopatha Brahmana

B. Yajur Veda II. Aitareya Brahmana

C. Sama Veda III. Satapata Brahmana

D. Atharva IV. Chandogya Veda Veda Brahmana

Codes:

A B C D

(a) I II III IV

(b) III IV II I

(c) II III IV I

(d) IV I III II

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q58. Which pair is correctly matched?

List I List II (a) Asiatic Society Sir William Jones (b) Young Benga Henry Louis Movement Vivian Derozio

(a) Only A

(b) Only B

(c) Both A and B

(d) None of them

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Which of the following statements about the Mauryan relations with Sri Lanka is not correct?

(a) The coming of Mahendra and Sanghmitra to Sri Lanka was the First official contact between the two countries

(b) The king of Sri Lanka, Tissa, adopted the title of Devanampirya and appears to have modelled himself on Ashoka

(c) There were frequent exchanges of gifts and envoys

(d) Tisas, the Sinhalese king, accepted Buddhism and appears to have made it the state religion

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q60. Which among the following was the reason of the resignations of the Indian Ministers in all the provinces in the year 1939?

(a) The Governors refused to act as constitutional heads

(b) The Centre did not provide the required financial help to provinces

(c) The Governor-General converted Indian administration from federal to unitary one because of the beginning of the World War II

(d) India was declared a party to the World War II without the consent of the provincial government

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q61. “A graduate at 18, professor and associated editor of the Sudharak at 20, Secretary of the Sarvajanik Sabha and of the Provincial Conference at 25, Secretary of the National Congress at 29, leading witness before an important Royal Commission at 31, Provincial legislator at 34, Imperial legislator at 36, President of the Indian National Congress at 39 a patriot whom Mahatma Gandhi himself regarded as his master.” This is how a biographer describes

(a) Pandit Madan Mohan Malaviya

(b) Mahadev Govind Ranade

(c) Gopal Krishna Gokhale

(d) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q62. Consider the following statements:

1. The Islamic Calendar is twelve days shorter than the Gregorian Calendar.

2. The Islamic Calendar began in AD 632.

3. The Gregorian Calendar is a solar calendar.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 3 only

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Which of the following was/were connected primarily to the communist ideology ?

1. Kirti Kisan Party

2. Labour Swaraj Party

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q64. With regard to the primary scriptures of Hinduism, the Vedas, which of the following is not true:

(a) They are revered as apaurisheya, meaning not of human origin

(b) They are referred to as Shruti, because the rishis heard the Vedas

(c) The Vedas enshrine the knowledge believed to have been revealed to certain rishis by Brahma

(d) They are infallible

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. Assertion (A): Harappan civilization had extensive trade contacts with other contemporary civilizations.

Reason (R): Bronze Age civilizations were sustained by elaborate exchange networks.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q66. British rule introduced a new system of education in India, chiefly because they wanted to

(a) provide a class of office workers for the company.

(b) promote the work of Christian missionaries.

(c) create an awareness of scientific and technical developments.

(d) generate the capacity for self-government.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Consider the following statements

1. The Buddhists in Deccan excavated rock-cut Chaityas and the Vaishnavas, Shaivas and Jainas imitated these in later centuries.

2. The Vaishnavas, Shaivas and Jainas excavated temples at sites far distant from rock-cut Chaityas.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q68. What was the charge against Bal Gangadhar Tilak for which he was sentenced to six years’ transportation in July 1908?

(a) For being the chief exponent of the cult of extremism

(b) For inciting violence during the Surat session of the INC.

(c) For seditious writings in his paper Kesari

(d) For being instrumental in the murder of the British Plague Commissioner in Poona

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q69. Which one of the following is the most significant contribution of Sardar Vallabhbhai Patel to modern India?

(a) His participation in the Quit India Movement

(b) His role in the Non-Cooperation Movement

(c) His achievement of the integration of princely states

(d) His Presidentship of the Indian National Congress

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q70. The famous dialogue between, Nachiketa and Yama is mentioned in the

(a) Channdogyapanishad

(b) Mundkapanishad

(c) Kathopanishad

(d) Kenopanishad

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Which of the statements given below about the Mughal rule in India is false ?

(a) Peasant communities were a united and homogeneous group

(b) There was an abundance of food grain

(c) The State encouraged these crops that brought in more revenue

(d) Most regions produced two crops in a year

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q72. Some of the important battles that the Mughals fought were:

1. Battle of Chausa led by Humayun

2. Battle of Khanwa led by Babar

3. Second battle of Panipat by Akbar

4. Against Amar Singh of Mewar led by Jehangir

Which of the above are correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q73. Assertion (A): In South India, agriculture was the principal occupation of the Megalithic people.

Reason (R): They introduced tank irrigation.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q74. Arrange the following acts of Shivaji in chronological order:

A. Attack on and murder of Afzal Khan

B. Plunder of Surat

C. Capture of Javali

D. Attack on Sayista Khan

(a) A, B, C, D

(b) C, A, B, D

(c) C, A, D, B

(d) B, D, A, C

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Which of the following statements correctly describe the difference between a Chaitya and a Stupa?

(a) Chaitya is a r eligious ter m, while S tupa is an architectural term for a mound containing a relic of the Buddha and later on of leading Buddhist Saints

(b) Chaitya is a place of prayers/worship while Stupa is a funeral monument

(c) Chaitya were constructed by the monasteries while Stupas were constructed by the kings and the rich merchants

(d) Chaityas represent Mahayanism and Stupas Hinayanism

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q76. List I List II

A. Permanent Settlement 1. Parts of Madras and Bombay Presidencies

B. Ryotwari Settlement 2. Gangetic Valley, North- West Provinces, Punjab.

C. Mahalwari Settlement 3. Bengal and Bihar

(a) A-3, B-1, C-2

(b) A-1, B-2, C-3

(c) A-3, B-2, C-1

(d) A-2, B-1, C-3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q77. Match the columns :

A. Rajendra Prasad 1. “A Nation in the Making”

B. Dilip Mukherjee 2. “India Divided”

C. S. N. Bannerjee 3. “My Experiments with Truth”

D. Mahatma Gandhi 4. “The Terrorists”

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 1 3

(c) 4 2 3 1

(d) 2 4 3 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q78. Which one of the following pairs of kings of ancient and medieval periods of Indian history and the works authored by them is correctly matched?

(a) Krishnadevaraya : Samaranganasutradhara

(b) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana

(c) Bhojadeva : Manasollasa

(d) Somesvara : Amuktamalayada

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Which one among the following events was not associated with French Revolution?

(a) Calling of the Estates General

(b) Guillotine

(c) Battle of Concord

(d) Tennis Court Oath

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q80. Identify the temple(s) where royalty has used portrait sculptures or symbols to refer to itself.

1. Kailasha temple at Kanchipuram

2. Kailashanatha temple at Ellora

3. Dharmaraja ratha at Mamallapuram

4. Shore temple at Mamallapuram

Select the code for correct statements

(a) 1 & 2

(b) 2 & 3

(c) 1, 3, & 4

(d) 4 only

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q81. The colonial construction of Indian history transported which of the following into the intellectual makeup of the educated middle-class of the time:

1. James Mill’s periodisation of Indian history

2. Marshman’s description of social customs

3. Henry Beveridge’s account of religious practices

4. Robert Orme’s explanation of the British military success

Select the code for correct statements.

(a) Only 1 is correct

(b) 1 & 2 are correct

(c) 1, 3 & 4 are correct

(d) 1, 2, 3 & 4 are correct

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q82. Assertion (A): The concepts of Tauhidi-Ilahi and Sulh-i-kul confirm Emperor Akbar’s pantheistic approach and cosmopolitan outlook.

Reason (R): Through Mahzar, he tried to appropriate spiritual as well as temporal power.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. The Rigvedic hymns can be treated as being historically fairly authentic because

(a) They give a chronological account of the historical events

(b) The events described in them are corroborated by Avesthan Gathas.

(c) They are the earliest of the Vedic literature

(d) Their composition was contemporary with the period described

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct?

1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin.

2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne.

3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q85. Non-Cooperation Movement was called off by Gandhiji because

(a) Of Chauri Chaura incident

(b) Government accepted the demands of Indian leaders

(c) Of repressive measures adopted by the government

(d) None of these

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q86. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:

List-I List-II

A. Nagarjuna 1. Founder of Kalmukha Sect

B. Lakulisho 2. Founder of Vira Saivism

C. Sankara 3. Founder of Advaita philosophy

D. Basava 4. Founder of Madhyamika 5. Propagator of Pasupata Sect

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 4 5 3 2

(b) 3 1 5 4

(c) 2 1 4 3

(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. What was Ziyarat in the language of the Sufis?

(a) Pilgrimage to the tombs of Sufi saints for seeking barkat

(spiritual grace)

(b) Reciting divine name

(c) Offering free kitchens run on futuh (unasked for charity)

(d) Setting up of auqaf (charitable trusts)

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q88. Examine the following statements:

1. History can be written on the basis of literary sources alone.

2. The Rig Veda contains dana-stutis.

3. Ashokan inscriptions are the earliest inscriptions.

4. The earliest language to be used in ancient Indian inscriptions was Sanskrit.

Select the code for correct Statements:

(a) 1 & 4

(b) 2 only

(c) 2 & 3

(c) 3 only

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q89. Some of the organizations that the early nationalists actively associated with:

1. Madan Mohan Malviya with Nationalist Party

2. Surendra Nath Bannerji with Indian National Liberal Federation

3. Gopal Krishan Gokhale with Servants of India Society

4. Kashinath Trimbak Telang with National Social Conference

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q90. Match the following:

List I List II Emperors Tombs

A. Babur 1. Delhi

B. Humayun 2. Kabul

C. Jahangir 3. Lahore

D. Bahadur Shah 4. Rangoon

Codes:

(a) A-2, B-1, C-3, D-4

(b) A-4, B-3, C-2, D-1

(c) A-2, B-3, C-1, D-4

(d) A-1, B-4, C-3, D-2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Pick out the incorrect statement about Town planning in Indus Civilization?

(a) There was systematic town planning on the lines of grid system.

(b) There was a fortified citadel on the western site and a lower town on the eastern side.

(c) The windows of the houses opened onto the main streets.

(d) There was remarkable and well developed underground drainage system.

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q92. List-I List-II (Foreign Travellers) (Year of Visit)

A. Hawkins 1. 1615

B. Thomas Roe 2. 1608

C. Manucci 3. 1585

D. Ralph Fitch 4. 1658

Codes:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 2

(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Consider the following statement :

1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty.

2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself.

3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother, Krishnadeva Raya.

4. Krishnadeva Raya was succeeded by his halfbrother, Achyuta Raya.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q94. Mahabalipuram temples were built by

(a) Pallavas

(b) Cheras

(c) Cholas

(d) Pandyas

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. The Dhamma propagated by Ashoka was

(a) the tenets of Buddhism

(b) a mixture of the philosophies of Ajivikas and Charvakas

(c) a system of morals consistent with the tenets of most of the sects of the time

(d) the religious policy of the state

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. Which of the following statement describes the role of women in Telengana movement of 1946?

(a) They were mainly in supporting role.

(b) They assumed leadership role.

(c) Imparted training

(d) They were involved in underground activities.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q97. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Firoz Shah Tughlaq is credited with issuing two new versions of coins, halfd and jital.

II. IbnBatuta, an African traveller visited India in 1333 AD during the reign of the Tughlaqs, was appointed as Chief Qazi of Delhi by the sultan and subsequently as his ambassador to China in 1342.

III. Timur, a Turk invaded India in 1398 during the reign of Nasir-uddin Tughlaq.

(a) I, II and III

(b) All are correct

(c) I and II

(d) I and III

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q98. Consider the following statements: Al-Beruni’s Kitab-ul-Hind is

1. A sympathic study of Indian civilization.

2. Mainly a political history of India.

3. Critical of Mahmud Ghaznavi’ s plundering raids of India.

4. Mainly a study of India’s cultural, social and intellectual history.

Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 2 and 4

(d) Alone

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q99. Which of the following were the main features of the imperial Mughal land revenue system?

1. It varied according to the crop grown.

2. It varied from region to region.

3. It varied according to farming bids received.

4. It varied according to individual contracts with village headmen.

Select the correct answer by using the codes given below:

(a) 2, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 1 and 2

(d) 1 and 3

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q100. Consider the map given below:

The route indicated in the map was followed, during the course of his military exploits, by Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_045_Image_0001.jpg

(a) Chandragupta II

(b) Harshavardhana

(c) Rajendra Chola

(d) Malik Kafur

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Part 14. HISTORY QUESTION BANK

Q1. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:

1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.

2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.

3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q2. Which of the statements given below about the Champaran Satyagraha is/are correct?

1. It was related to Indigo plantations.

2. It started because the European planters oppressed the Zamindars.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. The ritual art in India is an essential aspect of celebrations in the family, and is invariably practiced by women. It takes the form of drawings on the floor or on the walls of the house. These purely abstract drawings are known by different names in different parts of the country.

1. Mandana at Rajasthan

2. Sathya at Saurashtra

3. Jhunti at Orissa

4. Muggu at Andhra Pradesh

Select the code for correct statements:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) Only 2 and 3

(c) Only 3 and 4

(d) Only 1 and 4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Bhandarkar equates the Virashaiva with the Lingayat sect and traces its origin to a split in the Aradhya school of the Saivas.

Reason (R): Acceptance of Brahamanical rituals and caste ascendency constitutes the core of the Lingayat movement.

In the context of the above two statements which of the following is correct?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Assertion (A): In 1946, the Council of the Muslim League accepted the Cabinet Mission Plan.

Reason (R): The Muslim League joined the Interim Government formed in 1946.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q6. The historical reason for Sufi saints isolating themselves from society was that:

(a) Their mystical doctrine of union with God through love was regarded as heretical and attacked by orthodox Islam.

(b) They preached escapism and worldly detachment.

(c) They found a congenial atmosphere for naurturing their ideas in India, away from social surroundings.

(d) Their views were unacceptable to the general masses.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. The following are the rulers of the slave dynasty

1. Ghiyas-ud-din Balban

2. Iltutmish

3. Qutb-ud-din Aibak

4. Nasir-ud-din Mahmud The correct order in which these sultans ruled over India is

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 4 1 2 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Which of the following statements is/ are correct regarding Brahmo Samaj?

1. It opposed idolatry.

2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.

3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q9. Industrial Revolution in Europe mainly emerged due to

1. locating the production process in the countryside.

2. declining of the guilds because of non-farming production coming under a single roof (the factory).

3. growing role of merchant capitalists in the production process.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) Only 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q10. Examine The following statements pertaining to early British administration in India:

1. The Supreme Court was set up in Calcutta in 1774

2. The Fort William College was established in 1800

3. The East-India Company introduced the rule of law in India in 1793

4. The Company’s officials were paid by means of percentage on the revenue till 1784

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

(A) Gita Govinda (i) Bilhana

(B) Parishishtaparvam (ii) Jayadeva

(C) Kathasaritsagara (iii) Hemachandra

(D) Vikramankadevacharita (iv) Somadeva

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

(b) (iv) (iii) (ii) (i)

(c) (iii) (iv) (ii) (i)

(d) (ii) (iii) (iv) (ii)

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q12. Assertion (A): The Indian Industrial Commission was appointed in 1916.

Reason (R): This turned into a benefit because the Tata Iron and Steel Works rendered much service to the British in the war of 1914.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. List I List II

A. Quwatul Islam 1. Alauddin Khilji Mosque

B. Arhai Din ka Jhopra 2. Mohammad Tughlaq

C. Alai Darwaza 3. Qutubuddin Aibak

D. Vijay Mandal 4. Iltutmish

(a) A – 4, B – 3, C – 1, D – 2

(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3

(c) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2

(d) A – 1, B – 2, C – 3, D – 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q14. Consider the following statements:

1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.

2. The Chinese pilgrim Hiuen-Tsang met Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?

(a) Henry Louis Vivian Derozio

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Keshab Chandra Sen

(d) Raja Rammohan Roy

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q16. Consider the following statements relating to Indigo Revolt

1. The Indigo Revolt is particularly memorable for the role played by the intelligentsia to uphold the cause of the movement.

2. After the revolt, the colonial authorities set-up the Indigo Commission to enquire into the grievances of the Indigo cultivators.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. The various founders and their socially significant institutions/initiatives are mentioned here. Select the correct statement:

(a) Raja Ram Mohan Roy founded Sriniketan

(b) Pandita Ramabai founded Hindu College

(c) Rabindranath Tagore founded Sharda Sadan

(d) Alexander Duff founded General Assembly Institution

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q18. Assertion (A): Pushyamitra had signaled his success by performing the Asvamedha.

Reason (R): Vasumitra had inflicted a defeat on the Yavanas.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Assertion (A): Annie Besant worked together with the Congress and the Muslim League during the Home Rule Movement.

Reason (R): She felt that this was necessary to get the support of the masses for the Home Rule Movement.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Which one of the following statements cannot be attributed to Firoz Tughlaq?

(a) He restored the rent free lands (inam, Idrar) granted to theologians

(b) He abolished all taxes not sanctioned by Shara

(c) He raised the grants of teachers and stipends for students

(d) He forced Khuts, Muqaddams and Chaudharis to pay grazing tax and house tax

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q21. Consider the following statements regarding Kautilya’s Arthshastra :

1. It places morality higher than political expediency.

2. It argues the case for a fully-centralised government for the empire

3. It deals with problems of administration as well as laws of property and crime.

4. It includes section on government of the State and diplomatic relations with other States.

Of these statements

(a) 1, 2 and 3 are correct

(b) 2 and 3 are correct

(c) 3 and 4 are correct

(d) 1,2 and 4 are correct

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q22. The ruler of which one of the following States was removed from power by the British on the pretext of misgovernance?

(a) Awadh

(b) Jhansi

(c) Nagpur

(d) Satara

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Consider the following statements about Swami Vivekananda

1. He said that Vedanta was the religion of all.

2. He believed in reviving all the best traditions of Hinduism.

3. He was impressed by the status of women in the West.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q24. Which of the following was/were founded by Raja Ram Mohan Roy?

1. Atmiya Sabha 2. Brahmo Samaj

3. Prarthana Samaj 4. Arya Samaj

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 only

(c) 1 and 2 only (d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. Some terms pertinent to medieval Indian polity and economy are given below:

1. Istawa – A step-wise increasing revenue settlement commonly used during recovery from natural disasters or devastation

2. Nazar – Formal gift to a superior, often in return for the grant of rights, to revenue

3. Tacavi – Government loans at low rates for building or rebuilding local infrastructure

4. Rasad – The advance paid by a kamavisdar to the Maratha

Select the code for correct statements:

(a) Only 2

(b) 1 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q26. In which of the following scripts were the Ashokan inscriptions discovered?

1. Kharoshthi 2. Aramaic

3. Greek 4. Brahmi

(a) 3 and 4

(b) 1 and 2

(c) 1, 2 and 3

(d) All of the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Lala Hardayal, in 1907, came under the influence of the revolutionaries working in Oxford and started a weekly paper called Gadar.

II. Lala Hardayal’s subsequent associations with more leaders culminated into the formation of the Ghadar Party.

III. The Ghadar Movement planned to temper the loyalty of the Indian troops and to form secret societies and propagate seditious literature.

(a) I, II and III

(b) I and II

(c) Only III

(d) None of these

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q28. Kings Queens

1. Chandragupta-I Kumaradevi

2. Samudragupta Dattadevi

3. Chandragupta-II Dhruvadevi

4. Kumargupta-I Kuberanaga

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. Consider the following statements about the Non- Cooperation Movement

1. The movement was a mixture of nationalism, middle class politics, religion, feudalism, agrarian discontent and working class agitation.

2. The movement was much greater in intensity than any other political agitation which came before it.

3. The movement helped to foster Hindu-Muslim unity.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 2

(b) 2 and 3

(c) Only 3

(d) 1 and 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q30. Which one of the following pairs are correctly matched?

Movement/Satyagraha Person Actively Associated With

1. Champaran Rajendra Prasad

2. Ahmedabad Morarji Desai Mill Workers

3. Kheda Vallabhbhai Patel

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848?

(a) Lord William Bentinck (b) Lord Dalhousie

(c) Lord Wellesley (d) Lord Cornwallis

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Which of the following statements about the social base of the Arya Samaj in British India is/are correct?

1. It was located mainly in Punjab and western Uttar Pradesh.

2. It mainly comprised the trading castes.

3. It was much more limited than that of the Brahmo Samaj.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q33. With the arrival of Islam in early medieval India the religious contours changed rapidly. In the context consider the following statements:

1. Strong Shiite activity originated in the Sindh with the establishment of Fatimid caliphate in North Africa and Egypt

2. Multan in southern Punjab came to owe allegiance to the Fatimid Caliph in or around 950

3. Mahmud Ghazni virtually destroyed the Shiite community.

Despite it, the Shiite as well as the Ismaili branch survived into later times

4. Islamic mysticism assumed its classic form by Mahmud Ghazni’s time

Select the code for correct statements

(a) 1 & 2

(b) 2 & 4

(c) 1, 3 & 4

(d) All the above

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q34. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:

List I [Mahajanapada] List II [Capital]

A. Asmaka 1. Hataka

B. Avanti 2. Mahishmati

C. Chedi 3. Potali

D. Kamboja 4. Suktimati Code:

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 2 3 1 4

(c) 1 4 3 2

(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Which of the following statement(s) regarding the features of Act, 1947 is/ are found to be incorrect?

I. The respective Constituent Assemblies of India and Pakistan would be fully sovereign bodies but with a choice to sever their link from the British Commonwealth of Nations.

II. The Governor General, appointed by the British throne, would become the constitutional head.

III. The Indian States would be free to join either India or Pakistan or to declare themselves as independent nations with the due consent from the British crown.

(a) I, II and III

(b) Only III

(c) Only II

(d) Only I

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q36. Arrange the following into sequential order and select the correct answer using the codes given below.

1. Rajaraja Chola I

2. Aditya Chola

3. Rajendra Chola

4. Parantaka Chola I

Codes:

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. List-I List-II (Event) (Year)

A. Non-Cooperation 1. 1942 Movement

B. Civil Disobedience 2. 1937 Movement

C. Formation of 3. 1930 Congress Ministries

D. Quit India Movement 4. 1920

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 2 1 4 3

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q38. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?

(a) To review the fitness of India for further political reforms

(b) To report on the existing conditions of labour and to make recommendations

(c) To draw up a plan for financial reforms for India

(d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Among the following which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?

(a) Babar (b) Humayun

(c) Akbar (d) Shahjahan

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q40. The followers of Gorakhnath were called :

(a) Jogis

(b) Nath-Panthis

(c) Tantriks

(d) Sanyasis

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. In the context of music/performing arts, the various texts carrying information are listed below:

1. Vedic literature provides information on musical instruments such as the veena (lute) and nadi (flute)

2. The Mahabharata on seven svaras

3. Natyashastra is the oldest exposition of Indian musical theory.

4. Mahajanaka jataka carries the first mention of the four great sounds of drum, horn, gong, and cymbals.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q42. Assertion (A): The society during the Rig Vedic period was of pastoral nature.

Reason (R): The way of subsistence was based on pastoralism.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Lakshmi Bai 1. Killed in a battle

B. Tatia Topa 2. Captured and executed

C. Nana Saheb 3. Fled to Nepal

D. Bahadur Shah 4. Deported to Rangoon

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 3 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. Statement I: There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga valley towards the end of Chandragupta’s reign.

Statement II: Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.M atching Based MCQ

(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2

(b) A – 2, B – 4, C – 3, D – 1

(c) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3

(d) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q45. Consider the following statements in regard to the parallel government emerged during the Quit India Movement.

1. The first such government emerged in Satara.

2. The government which emerged in Tamluk was known as ‘Jatiya Sarkar’.

3. The longest lasting and effective parallel government was in Satara.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q46. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Books) List II (Authors)

A. The First Indian 1. Rabindranath Tagore war of Independence

B. Anand Math 2. Sri Aurobindo

C. Life Divine 3. Bankim Chandra Chatterji

D. Sadhana 4. Vinayak Damodar Savarkar

Codes :

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 1 2

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?

1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal Period.

2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.

3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) None of the above is correct

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q48. The Dashakumaracharita or Tales of Ten Princes’ was composed by

(a) Bhatti (b) Banabhatta

(c) Bhasa (d) Dandin

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. With reference to ancient Jainism, which one of the following statement is correct?

(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu

(b) The Jain was who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the Council held at Pataliputra

(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharavela in the first century BC

(d) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhists

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q50. Match the following:

List I List II

A. Hymns in the praise of God I. Atharva Veda

B. Sacrificial formulae II. Rig Veda

C. Priests’ chants, music III. Yajur Veda

D. Magical chants, medicines IV. Sama Veda

Codes:

A B C D

(a) II I IV III

(b) I IV II III

(c) II III IV I

(d) I IV III II

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Match the correct pairs List I List II

(A) Satyashodhak Samaj 1. Mirza Ghulam Ahmed

(B) Ahmedia Movement 2. Badruddin Tyabji

(C) Indian Social Conference 3. M.S. Olcott

(D) Theosophical Society 4. Mahatma Jyotiba Phule

Codes:

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 4 1 3 2

(c) 1 2 3 4

(d) 1 4 2 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q52. Which of the following was not one of the reasons why the conquest of Kalinga was of strategic and economic importance to the Mauryan empire?

(a) It stood in the way of the southern routes from the Ganges valley

(b) It was also a powerful maritime state and, therefore a convenient source of income

(c) Its rich and fertile land could contribute to the economic prosperity of the empire

(d) It provided congiguity to the Mauryan territories of Andhra and Bengal

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. Which one among the following statements about Civil Disobedience Movement is correct?

(a) It started with Gandhiji’s march to Champaran

(b) Under Gandhi–lrwin agreement Congress agreed to give up Civil Disobedience Movement

(c) The British Government was quite soft towards the movement from the beginning

(d) There was no violence during the movement

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q54. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I (Events)

A. Morley Minto Reforms

B. Simon Commission

C. The Chauri-Chaura incident

D. The Dandi March List-II ( Results)

1. Country wise agitation

2. Withdrawal of a movement

3. Communal Electorates

4. Illegal manufacture of salt

Codes :

A B C D

(a) 3 4 5 2

(b) 4 1 2 3

(c) 2 3 4 5

(d) 3 1 2 5

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. The Archaeological Survey of India is an attached office of the Department/Ministry of:

(a) Culture

(b) Tourism

(c) Science and Technology

(d) Human Resource Development

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Which of the following statements about the social reformer, Raja Rammohun Roy, is false ?

(a) Rammohun Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Permanent Settlement.

(b) He studied both Vedantic Monism and Christian Unitarianism.

(c) He translated the Upanishads into Bengali.

(d) His first organization was the Atmiya Sabha, founded in Calcutta in 1815.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q57. Which of the following is true?

1. Our knowledge of the early Vedic period is based only on literary sources

2. The Vedas are essentially compilations of prayers and hymns dedicated to various gods

3. The Avesta is the oldest Iranian text

4. The linguistic similarities between the Rigveda and the Avesta validate the theory of ` Aryan’ migration to the Indian subcontinent.

Choose the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) Only 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q58. Match the following:

Harappan site State

A. Kalibanagan 1. Punjab

B. Mohenjodaro 2. Rajasthan

C. Harappa 3. Gujarat

D. Surkotada 4. Sind

Codes:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 2 4 1 3

(c) 3 4 2 1

(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Which one of the following statements is correct?

(a) The Permanent Settlement of Bengal, concluded in 1793 by Cornwallis, provided proprietary rights in the soil to a class of aristocratic zamindars.

(b) The zamindars emerged from the permanent settlement operations in a weaker position.

(c) Thomas Munro developed a system of settlement under which the government did not deal directly with the individual peasant cultivator.

(d) The land policy and settlements did not lead to structural changes in control over land and in the relations among classes associated with land cultivation.

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q60. Consider the following statements regarding Greek’s influence of Indian Culture.

1. The Indo-Greek king, mahendra was convertd to Buddhism by Buddhist monk and philosopher, nagasena.

2. Indian astrology was influenced by Greek ideas with the term Horastra used for astrology in Sanskrit.

3. Greeks introduced into Indian astronomy the methods of calculating eclipses, the notion of methods of calculating eclipses, the notion of parallax and methods of calculating it.

4. Greeks introduced the use of curtain in Indian theatre.

Which of the above is/are correct ?

(a) 1, 3 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) All of above

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q61. The Morley-Minto Reforms which were passed in 1909.

(a) Established a constitution-making body

(b) Enlarged the central and the provincial legislative councils

(c) Made the Executive Council of the Governor- General purely English in composition

(d) Decreased the number of the provincial and central legislative members

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q62. Consider the following two statements called Assertion (A) and Reason (R) and answer by using the codes given below the statements.

Assertion (A): The Quit India Movement of 1942 marked the culmination of the Indian Freedom Movement.

Reason (R): After the Quit India Movement it was only a Question of time and determining the actual mechanics of the transfer of power.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not an explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?

(a) Brahmi

(b) Nandnagari

(c) Sharada

(d) Kharoshti

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q64. The Society of Jesus, whose followers were called Jesuits, was set-up by

(a) Martin Luther (b) Ulrich Zwingli

(c) Erasmus (d) Ignatius Loyola

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. Mughal rulers expanded their empire gradually:

1. Aurangzeb annexed Berar

2. Shahjahan annexed Bijapur and Golconda

3. Akbar annexed Ahmednagar

4. Jehangir annexed Kangra

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) Only 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q66. Match List I with List II and select the answer from the codes given below:

list I list II (Chalcolithic Type) (Cultures sites)

I. Banas culture A. Ghaligai

II. Gandhara culture B. Inamgaon

III. Malwa culture C. Gilund

IV. Savalda culture D. Navdatoli

Codes:

I II III IV

(a) A B C D

(b) C A B D

(c) A C D B

(d) C A D B

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Arrange the following in chronological order:

A. Ranjit Singh assumes the title of Maharaja of Lahore

B. Ranjit Singh defeats the Afghan forces of Dost Mohammad

C. Ranjit Singh annexes Kangra to this empire

D. Ranjit Singh signs the treaty of Amritsar with the British

(a) A, B, C, D

(b) A, C, D, B

(c) A, D, C, B

(d) A, B, D, C

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Which of the following was not one of the reasons for the popularity of Buddhism in China?

(a) There were no rival religions at the time of introduction of Buddhism in China

(b) The writing of such people as Mou-tseu created confidence in the minds of the educated chinese

(c) The life of purity followed by the immigrant Indian Buddhists and their Chinese Disciples attracted the Chinese to Buddhism

(d) The patronage of the reigning dynasties in China (e.g. Wei dynasty) helped the cause of Buddhism

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q69. List I List II

A. Treaty of Seringapatam 1. 1792

B. Death of Haider 2. 1782

C. Treaty of Mangalore 3. 1784

D. Death of Tipu 4. 1799

(a) A-1, B-2, C-3, D-4

(b) A-2, B-1, C-4, D-3

(c) A-4, B-3, C-1, D-2

(d) A-3, B-4, C-2, D-1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q70. Which of the following proposals were made by the Cripps Mission?

1. Participation of Indian States in the Constitutionmaking body

2. Forming separate State for the Muslims

3. Election of the Constitution-making body by the members of the lower house of the Provincial Legislature

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. The earliest rock-cut caves in western India are those at

(a) Nasik, Ellora and Ajanta

(b) Junnar, Kalyan and Pitalkhora

(c) Ajanta, Bhaja and Kondane

(d) Bhala, Pitalkhora and Kondane

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q72. Statement I: The social institutions of caste in India underwent major changes in the colonial period.

Statement II: Caste, in contemporary society is more a product of ancient Indian tradition than of colonialism.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. The most likely reasons for the emergence of untouchability were:

(a) Court laws, practice of eating cow meat, rise of urban menial classes.

(b) Inter varna marriage, king’s directives, non vegetarianism.

(c) Tribal assimilation, pollution taboos, contempt for occupations.

(d) Rise of urban menial classes, court laws and pollution of varnas.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q74. Historically significant events occurred during the reign of different Governor Generals in the colonial period such as:

1. Simla Conference – Wavell

2. The Moplah Revolt – Reading

3. Grant of Communal Award – Willingdon

4. First demand for Pakistan – Linlithgow

Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Assertion (A): Harappan civilization had extensive trade contacts with other contemporary civilizations.

Reason (R): Bronze Age civilizations were sustained by elaborate exchange networks.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q76. With regard to the position of woman during the Vedic age, which one of the following statements is not true?

(a) Women enjoyed an honourable position

(b) Women took part in religious deliberation during the early Vedic period

(c) The practice of ‘sati’ was unknown during the early Vedic period

(d) The birth of girl was looked down upon during the early vedic period

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Which of the following statements about Fourth Anglo- Mysore War are correct?

1. The Madras Council suggested a policy of rigorous and intense attack on Mysore.

2. Lord Wellesley tried to revive the triple alliance.

3. Tipu sent emissaries to Arabia, Versailles, Mauritius and Kabul enlisting support against the English.

4. The war was of a very short duration though decisive.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 2, 3 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q78. Which of the following represents the integration of Hindus and Muslims for a common cause?

(a) Khilafat Movement

(b) Quit India Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) None of the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:

List-I (Place) List-II (Importance)

A. Bhubaneshwar : 1. Vijayanagara architecture

B. Konark : 2. Rajarani temple

C. Lepakshi : 3. Vijayanagara paintings

D. Halebid : 4. Hoysala monument : 5. Sun temple

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 3 2 4 5

(b) 2 5 4 3

(c) 5 4 2 3

(d) 2 5 3 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. Several nationalist leaders in India wrote commentaries on the Bhagvad Geeta to argue the case for an ethical foundation to Indian nationalism, who among the following is an exception to it?

(a) Sri Aurobindo (b) Mahatma Gandhi

(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Ram Manohar Lohia

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q81. Place these samskaras in the order they are to be performed on an individual assuming that the first, the jatakarman, is performed at the time of his birth:

1. Upanayana 2. Jatakarman

3. Annaprashana 4. Antyeshti

5. Vivaha

(a) 2, 3, 1, 5, 4

(b) 2, 1, 5, 3, 4

(c) 2, 5, 3, 4, 1

(d) 2, 3, 4, 5, 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q82. Some of the well known nationalists and the organizations that they associated with were as follows:

1. Bal Gangadhar Tilak : Bombay Association

2. Mary Carpenter : National Indian Association

3. Surendranath Bannerji : Indian National Conference

4. Anand Mohan Bose : Indian Society

Choose the code for correct statements:

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Match List I (Authors) with List II (Works) and select the correct answer using the codes given:

List I List II

A. Abul Fazl 1. Muntakhab-ul- Tawarikh

B. Bahauni 2. Tuzuki-i-Jahangiri

C. Nizam-ud-din 3. Ain-i-Akbari

D. Jahangir 4. Tabakat-i- Akbari

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 4 3

(c) 3 1 4 2

(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q84. Almost all Harappan towns had large granaries because

(a) Taxes were paid in kind, and therefore, granaries acted as a sort of public treasuries

(b) Surplus produce of the countryside was stored in the towns

(c) Food-grains were stored for the purpose of trade

(d) All of the above

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q85. List-I (Monuments) List-II (Features)

A. Taj Mahal 1. Extensive use of trabeate forms

B. Fatehpur Palace 2. Largest dome build in pre modern India complex

C. Gole Gumbad 3. Surrounded by water

D. Sher Shah’s tomb 4. Bulbous dome

Codes:

A B C D

(a) 1 4 3 2

(b) 4 1 3 2

(c) 1 4 2 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q86. Assertion (A): Saluva Narasimha put an end to the old dynasty and assumed the royal title.

Reason (R): He wanted to save the kingdom from further degeneration and disintegration.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Bhagvad Gita was originally written in which language?

(a) Pali

(b) Sanskrit

(c) Hindi

(d) Prakrit

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q88. Which one among the following statements is correct?

(a) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad

(b) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India

(c) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi

(d) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Point out the various social groups that participated in the Civil Disobedience Movement, and choose the correct code:

1. The rich peasant communities in the countryside

2. The poorer peasantry keen on no-rent campaign

3. Indian merchants and industrialist—the business class

4. The industrial working class

5. The untouchables/dalits

(a) 2, 4 and 5

(b) 1 and 3

(c) 2 and 4

(d) all the above

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q90. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. Ghazi Khan, who killed Khusrau Khan the last king of the Khilji dynasty, ascended the throne assuming the title of Ghiyas-ud-din Tughlaq.

II. After the death of Ghiyas-uddin Tughlaq in an accident, his son Ulugh Khan succeeded him, who took the title of Muhammad- bin-Tughlaq.

III. During the reign of Ghiyas-ud-din Tughlaq, the capital was shifted from Delhi to Devangiri in the south and renamed Daulatabad.

(a) I, II and III

(b) II and III

(c) I and II

(d) I and III

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Mrichchhakatikam, written by Shudraka deals with

1. The love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan.

2. The military expedition of Samudragupta.

Which of the above is correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. Consider the following statements:

In 1560’s Akbar began to patronise the formation of the Mughal school of painting with the illustration of Dastani- Amir Hamaza, because

1. Akbar inherited Humayun’s taste for painting.

2. Akbar was especially interested in book illustration.

3. Akbar was persuaded to take interest in painting by Abdul Fazl.

Of these statements:

(a) 1, 2 and 3 are correct

(b) 2 and 3 are correct

(c) 1 and 2 are correct

(d) 1 and 3 are correct

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q93. Consider the map given below:

The shaded area in the map shows the kingdom of the Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_044_Image_0001.jpg

(a) Satavahanas

(b) Chalukyas of Vatapi

(c) Rashtrakutas

(d) Marathas

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q94. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?

1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’

2. In Rowlatt Satyagraha Gandhiji tried to use the Home Rule League

3. Demonstrations against the Simon Commission coincided with the Rowlatt Satyagraha

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. Statement I Annie Besant worked together with the Congress and the Muslim League during the Home Rule Movement.

Statement II Annie Besant felt that this was necessary to get the support of the masses for the Home Rule Movement.

Codes :

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statment I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement II is false, but Statement II is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q96. In the course of India’s struggle against the British some of the important movements that emerged among the Muslims were:

1. Arhar Movement: Muhammad Ali Hakim Ajmal Khan, Maulana Zafar Ali and Hasan Imam

2. Ahmadiya Movement: Mirza Gulam Ahmed

3. Deoband Movement: Muhammed Qasim, Wana-tavi and Ahmed Gangoli

4. Wahabi Movement : Shah Walliulah, Ahmed Barelvi

Which of the above are correctly paired, select the code:

(a) Only 1

(b) 2 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): The Pallava king Mahendravarman I, also known as Vichitra-Chitta, was a man of unstable mind.

Reason (R): He professed Jainism for a time, but discared it in favour of Saivism.

In the context of the above two statements which of the following is correct?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q98. Assertion (A): There was an upsurge of peasants in Telangana in the erstwhile state of Hyderabad in 1942.

Reason (R): It was an extension of the Quit India Movement of 1942.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Which one of the following statements about the teaching of Kabir is not correct ?

(a) He was not against pilgrimage and idol worship

(b) He believed in universal love

(c) He emphasized on one God and the spread of devotionalism

(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q100. Which of the following statements is correct for Guru Nanak?

(a) He preached punishment for wicked

(b) He preached against Muslims

(c) He preached a war society

(d) He preached that “God is one”

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Part 15. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Consider the following statements :

The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he

1. Exposed the economic exploitation of India by the British

2. Interpreted the ancient Indian texts stored

3. Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q2. Which one among the following was part of Gandhi-lrwin Agreement of 1931?

(a) Stern action against policemen guilty of brutal assault on Satyagrahis

(b) Nehru to represent Congress at the Round Table Conference of 1931

(c) Deletion of communal question from the agenda of the conference

(d) Release of political prisoners excepting those guilty of arson and violence

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Which of the following statements is wrong?

(a) The French India Company was formed in 1664

(b) The French Company established their first factory at Masulipatam in 1669

(c) Francois Martin founded Pondicherry in 1674, which was to become the future capital of the French in India.

(d) Fortunes of the French East India Company dwindled in the first decade of the 18th Century.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. What is the correct chronological order of the given Vaisnative concepts?

1. Chaturvyuha

2. Dashavatara

3. Pancharisnivira The correct chronological sequence of these concepts is

(a) 1, 3, 2

(b) 1 2, 3

(c) 3, 1, 2

(d) 2, 1, 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q5. Choose the set of correct chronological order of the following events:

A. Non-Cooperation Movement

B. Lucknow Pact

C. Montague Reforms

D. World War I

(a) C, B, D, A

(b) D, A, B, C

(c) D, B, C, A

(d) D, C, B, A.

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q6. List I List II

A. Sadra-us-Sudur 1. Foreign department

B. Diwan-i-Amir Kohi 2. Religious department

C. Diwan-i-Rasalat 3. Department of secret service

D. Barid-e-Mumaliq 4. Agriculture department

(a) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3

(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3

(c) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2

(d) A – 2, B – 1, C – 3, D – 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Consider the following statements:

1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assassinated by his commander-in-chief, Pushyamitra Sunga.

2. The last Sunga king, Devabhuti was assassinated by his Brahmana minister Vasudeva Kanva who usurped the throne

3. The last ruler of the Kanva dynasty was deposed by the Andhras.

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q8. With reference to Union Government, consider the following statements :

1. The number of Ministries at the Centre on 15th August 1947 was 18.

2. The number of Ministries at the Centre at present is 36.

Which of the statements given above is are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. Which of the following was/were the main feature (s) of the Government of India Act, 1919?

1. Introduction of separate electorates for Muslims.

2. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces.

3. Expansion and reconstitution of central and provincial legislatures.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 2 (b) 1 and 3

(c) Only 3 (d) 2 and 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q10. The social reformers and their regions are given:

1. Sister Subbalakshmi in Madras

2. Sayyid Ahmad Khan in Aligarh

3. Jyotiba Phule in Calcutta

4. Henry Derozio in Maharashtra

Select the code for correct statement

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Assertion (A): The Kushanas carried on sea trade through the Perisan Gulf and the Red Sea.

Reason (R): They maintained a well organised navy.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q12. Which of the following political parties is/are national political parties?

A. Muslim League

B. Revolutionary Socialist Party

C. All India Forward Bloc

D. Peasants and Workers Party of India

(a) C only

(b) B and D

(c) A, B and C

(d) None.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Why did Mohammad-bin Tughlaq shift his capital from Delhi to Deogiri?

(a) Because he was fed up with Delhi.

(b) As a punishment for the people of Delhi.

(c) Because he wanted to extend his empire to the south.

(d) Because the new capital occupied a central and strategic location.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q14. Assertion (A): The form of government in Rig vedic period was monarchy Reason (R): Priest enjoyed both social and political status and influenced administration

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Who among the following started the newspaper Shome Prakash?

(a) Dayanand Saraswati

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Raja Rammohan Roy

(d) Surendranath Banerjee

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganji-

Shakar were

(a) prominent military leaders of the Sultanate period

(b) prominent painters from the Sultanate period

(c) prominent chisti saints

(d) prominent poets from the courts of the Sultanate period

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Harappan Site) (Modern Name)

A. Dholavira 1. Saurashtra

B. Rakhigarhi 2. Hisar

C. Bhirrana 3. Kadir Island

D. Bhogavo 4. Haryana Code :

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 1 2 4 3

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q18. Some the terms and their significance in the medieval Indian polity are given here:

1. Mufti – A Muslim jurist who issued public decisions on legal matters

2. Mujahid – An interpreter of the holy law of Islam

3. Murid – Disciple who has shown devotion to a sufi master or to the Mughal emperor

4. Muhtasib – Islamic official appointed to enforce the Sharia and to regulate markets and commerce

Select the code for correct ones:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1 and 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Which of the following statement(s) is/are found to be correct regarding the origin of the Mauryas?

I. Brahmanical sources describe Mauryas as Shudras.

II. Jain sources link Chandragupta to Moriya tribe of peacock tamers.

III. In Greek sources, Marcus Junianus Justinus mentions that Sandrokottas (Chandragupta) was born in a Kshatriya clan.

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) II and III

(d) I and III

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q20. Assertion (A): The Wahabi movement turned into a militant political movement.

Reason (R): They wanted to get rid of the evils which had crept into the Muslim society.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. List-I List-II

A. Vikramaditya II 1. 633 – 34 A.D.

B. Pulakesin II 2. 606 – 647 A.D.

C. Harshavardhana 3. 335 A.D.

D. Samudragupta 4. 733 – 744 A.D

(a) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2

(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3

(c) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3

(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q22. Statement I : Bal Gangadhar Tilak sought to diffuse the spirit of nationalism among the masses.

Statement II : Tilak organised a corps of volunteers to help the famine stricken people in the Deccan.

Codes :

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Satement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of the Revolt of 1857 belongs to?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q24. The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at

(a) Sanchi (b) Sarnath

(c) Sravasti (d) Bodh Gaya

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Who among the following is the author of the book, A Comparison between Women and Men?

(a) Pandita Ramabai (b) Sarojini Naidu

(c) Tarabai Shinde (d) Rameshwari Nehru

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q26. The exponents of some of the Indian Schools of thought are mentioned here:

1. Pakshilasvamin Vatsyayana – Nyaya

2. Prashastrapada – Vaisheshika

3. Vyasa – yoga

4. Shankaracharya – Vedanta

Which of the above are correctly paired, select the code:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Arrange the following into the correct order of sequence using the given codes.

1. Empire 2. Mahajanapada

3. Janapada 4. Jana

Codes:

(a) 2 3 1 4

(b) 3 4 2 1

(c) 4 1 2 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Chaman Athaguntha (Oriya, 1921) 1. Birinchi Kumar

B. Jivanara Batat (Assamese, 1945) 2. Sivaram Karanth

C. Morali Mannige (Kannada, 1942) 3. Visram Bedekar

D. Ranangan (Marathi, 1939) 4. Fakir Mohan Senapati

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 2 4 1 3

(b) 4 2 1 3

(c) 2 4 3 1

(d) 4 2 3 1.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q29. Consider the following statements about the temples built by cholas –

1. The earliest chola temple dating from 10th century is the one at Dadapuram in South Arcot.

2. The huge chola temples of Tanjore and Gangaikonda – Cholapuram are marked by their lofty towers.

3. The later chola temples have mighty gopurans or gateways

Which of the above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q30. List-I List-II (Act) (Largely based on)

A. Indian Council 1. Mountbatten Plan Act 1909

B. Government of 2. Simon Commission India Act 1919 Report and joint select committee recommendation

C. Government of 3. Montague- India Act Chelmsford 1935 Reforms

D. Independence 4. Morley-Minto Act 1947 Reform

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q31. Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946?

(a) Rajendra Prasad

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Vallabhbhai Patel

(d) Rajagopalachari

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q32. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes.

This unique phenomenon is seen at

(a) Bhavnagar

(b) Bheemunipatnam

(c) Chandipur

(d) Nagapattinam

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q33. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Power Plant) (State)

A. Satpura 1. Maharashtra

B. Dhuvaran 2. Uttarakhand

C. Tanakpur 3. Gujarat

D. Dabhol 4. Madhya Pradesh Code :

(a) A B C D 4 3 2 1

(b) A B C D 1 3 2 4

(c) A B C D 1 2 3 4

(d) A B C D 4 2 3 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q34. With reference to Ancient Indian art, architecture and literature examine the following statements:

1. Rupasiddhi is the oldest text on Pali grammar

2. Dhammapada is a Theravad Buddhist scripture

3. Shilapadikaram is an early specimen of Tamil song

4. Sariputra Parakrama is an early specimen of Buddhist play

Choose the code for correct statements:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 3 and 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Assertion (A): The Indo-Aryans arrived India from Central Asia, possibly from the south Urals and east of the Caspian Sea.

Reason (R): They had been pushed out of their region of origin by their Indo- European neighbours.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q36. Match List I (British Generals) with List II (Place of 1875 revolt) using the given codes.

List I List II

A. John Nicholson 1. Delhi

B. Colin Campbell 2. Kanpur

C. Havelock 3. Lucknow

D. Hugh Rose 4. Jhansi

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 1 2 3 4

(c) 3 2 1 4

(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q37. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:

1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.

2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.

3. At Ellora, caves were made for different faiths.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q38. Consider the following statements regarding the revolt of the Royal Indian Navy in 1946:

1. The revolt was launched to protest against racial discrimination and unpalatable food.

2. Lord Wavell the concurrent viceroy of India condemned the response of the Indian Army towards the revolt.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. There was no independent development of industries in India during British rule because of the

(a) absence of heavy industries

(b) scarcity of foreign capital

(c) scarcity of natural resources

(d) preference of the rich to invest in land

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q40. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the

(a) Three main racial groups of the Indian subcontinent.

(b) Three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified

(c) Three main styles of Indian temple architecture

(d) Three main musical Gharanas prevalent in India

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q41. Which of the following statements about the Hastings Plan of 1772 is/ are correct?

1. Each district was to have a civil and a criminal Court.

2. The Judges were helped by native assessors who were skilled in Hindu and Islamic laws.

3. The Sadar Diwani Adalat was mainly meant to settle mercantile cases exceeding ` 10,000 in value.

4. These Courts did not put into place any procedural improvements.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4

(c) 2 and 4 (d) 2 only

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q42. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?

1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.

2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.

3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Match List I and the List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II (Vedic Term) (Meaning)

A. Muni 1. Guardian of marriage

B. Udagatri 2. Holy man who is silent

C. Purusha 3. One who knows Sama Veda

D. Aryaman 4. The primeval man

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 1 4 3 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q44. Match the correct pairs out of two columns List I List II

(A) Arya Samaj 1. Sir Syed Ahmed Khan

(B) India Association 2. Swami Dayanand Saraswati

(C) Mohammadan Literary Society 3. S.N. Banerjee

(D) Aligarh Movement 4. Nawab Abdul Latif

Codes:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 1 2 4

(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q45. Which of the following supposed causes of decline and disintegration of the Mauryan Empire is the least likely?

(a) Succession of weak kings after Ashoka and the partition of the empire after Ashoka

(b) Military inactivity on account of Ashoka’s pacifist policies

(c) Brahmanical revolt against the pro-Buddhist policy of Ashoka

(d) Absence of national consciousness and representatitive institutions

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q46. Which one among the following was the primary reason behind the failure of the Young Bengal Movement in Bengal?

(a) It did not appeal to educated people

(b) Its economic programme was not popular

(c) It was too radical

(d) It did not have good leaders

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I

A. Butler Committee

B. Hartog Committee

C. Hunter Inquiry Committee Report

D. Muddiman Committee Report List-II

1. Jallianwala Bagh Massacre

2. Relationship between the Indian States and Paramount Power

3. Working of Dyarchy as laid down in the Montague-Chelmsford Reforms

4. The growth of education in British India & potentialities of its further progress

Codes :

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q48. Which one of the following statements if NOT correct?

(a) The National Song Vande Mataram was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali

(b) The National Calendar of India based on Saka era has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year

(c) The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947

(d) The song ‘Jana-gana-mana’, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly on 24th January, 1950 as the national Anthem of India

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q49. Which of the following characteristics about the state of Travancore in 18th century Kerala is/are correct ?

1. Travancore was ruled by Marthanda Varma from 1729 to 1758.

2. Travancore built a strong army and defeated the Dutch in 1741.

3. Travancore was an important centre of learning.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 2 only (b) 2 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q50. In the later Vedic pantheon, the order of gods in accordance with their importance was–

1. Indra 2. Vishnu

3. Prajapati 4. Rudra

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 3, 2, 4, 1

(c) 2, 3, 4, 1

(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

I. Kalibangan (1953) A. D. Sharma

II. Ropar (1953) B. R.S. Bist

III. Lothal (1954) C. A. Ghosh

IV. Surkotada (1964) D. S.R. Rao

V. Banawali (1973) E. Jagapati Joshi

Codes:

I II III IV V

(a) A C D B E

(b) C A D E B

(c) B D C A E

(d) D B E C A

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q52. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The decline of the traditional handicraft cottage industries was the result of British commercial policy.

Reason (R): The imperialist conquests had given immerse resources to the British.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q53. Consider the following Bhakti Saints:

1. Dadu Dayal

2. Guru Nanak

3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?

(a) 1 and 3

(b) 2 only

(c) 2 and 3

(d) 1 and 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q54. Why did the Europeans in India start a vigorous movement for the repeal of the Ilbert Bill?

(a) For excluding Indians form Viceroy’s council.

(b) They wanted to be exempted from the jurisdiction of Indian Judges and magistrates.

(c) For monopolizing the higher judicial posts for Europeans.

(d) All of the above.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q55. The Congress Ministries resigned in November 1939 because

(a) The Provincial Autonomy proved to be a farce

(b) The Governors interfered too much in the dayto- day administration of the provinces

(c) India was dragged into the Second World War without the consent of her people

(d) The British followed the policy of divide and rule

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q56. Which one of the following dances involves solo performance?

(a) Bharatanatyam

(b) Kuchipudi

(c) Mohiniattam

(d) Odissi

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q57. Who among the following was not associated with the activities of the Theosophical Society?

(a) Madame H P Blavatsky

(b) Mr A O Hume

(c) Col H S Olcott

(d) Mrs Annie Besant

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q58. Mughals found it hard to subdue the Deccani kingdoms, which were governed by different dynasties:

1. Ahmednagar by Qutb Shahi

2. Bijapur by Nizam Shahi

3. Golconda by Adil Shah

4. Berar by Immad Shahi

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) Only 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:

list I [Mesolithic site] list II [location]

I. Birbhanpur A. Bihar

II. Loteshwar B. Gujarat

III. Paisra C. Uttar Pradesh

IV. Sarai Nahar Rai

D. West Bengal Code:

I II III IV

(a) B A D C

(b) D B C A

(c) A B C D

(d) D 2 A C

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q60. Which one of the following statements is not correct regarding the state of commerce in the Vijayanagara kingdom?

(a) The Chetties used to go to Malaya Archipelago for trade.

(b) The Malabari merchants dealt in slave trade also and carried shiploads of slaves from Vijayanagara kingdom.

(c) Overseas trade was largely in the hands of foreigners.

(d) The Muslim merchants were to pay higher taxes.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:

(a) Like Einstein he had a rare insight into the nature of the universe

(b) He was one of the greatest physicists of all time

(c) He propounded the theory of shunyavada similar to Einstein’s theory of relativity

(d) He was a great dialectician

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q62. List I

A. Hector Munro

B. Siraj-ud-daula

C. Robert Clive

D. Shaja-ud-din List II

1. The first Nawab of Bengal, Bihar and Orissa.

2. Battle of Plassey

3. Battle of Buxar

4. The last Nawab of Bengal, Bihar and Orissa.

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Which of the following statements is true about Annie Besant?

1. She was the President of Indian National Congress

2. She was the founder of the Asiatic Society

3. She was the founder of the Theosophical Society

Codes :

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 1 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. The Chishti saint, in whose honour ‘Urs’ is held in Ajmer every year, was

(a) Nizamuddin Auliya

(b) Moin-ud-din

(c) Nasiruddin Chiragh-i-Delhi

(d) Hamidud-Din Nagori

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q65. Statement I: The Russian Revolution of 1917 inspired the Indian Working Class Movement.

Statement II: The Non-Cooperation Movement (1921-22) saw the involvement of the Indian Working Class.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q66. The most likely reasons for the emergence of untouchability were:

(a) Court laws, practice of eating cow meat, rise of urban menial classes.

(b) Inter varna marriage, king’s directives, non vegetarianism.

(c) Tribal assimilation, pollution taboos, contempt for occupations.

(d) Rise of urban menial classes, court laws and pollution of varnas.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. In different corners of India in the colonial period some popular revolts that took place were as follows:

1. Tomma Dora : Koya Rebellion

2. Birsa Munda : Ulgulan

3. Shambhu Nath Pal : Pabna Uprising

Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q68. Assertion (A): The direct result of Shah Alam’s farman (1765) was the establishment of the Dual government in Bengal.

Reason (R): The famine of 1770 was the result of misrule by the East India company through Shitab Rai and Raza Khan.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. List-I List-II

A. Harappa 1. Daya Ram Sahni

B. Mohenjodaro 2. Rakhaldas Banerji

C. Lothal 3. Amalanand Ghosh

D. Kalibangan 4. S.R. Rao

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 4 3

(d) 4 2 1 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q70. Arrange the following in correct chronological order

1. Third Carnatic War

2. First Burmese War

3. First Mysore War

4. Second Afghan War

Codes :

(a) 1, 4, 3, 2

(b) 1, 3, 2, 4

(c) 2, 4, 1, 3

(d) 3, 1, 2, 4

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Why did Gandhiji stop the Non- Cooperation Movement?

(a) Because of Gandhi-lrwin Pact

(b) Because the mob turned violent

(c) Because he was ordered to do so by the Britishers

(d) Because he did not like to continue the movement

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q72. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:

List I (Books) : List II (Authors)

A. India Today : 1. Valentine Chirol

B. India Unrest : 2. B.G. Tilak

C. Geeta Rahasya : 3. Jawaharlal Nehru

D. A Bunch of Old Letters : 4. Rajni Palme Dutt : 5. Mahatma Gandhi

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 5 4 2 3

(c) 3 4 5 1

(d) 4 1 3 5

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Who among the following was not associated with the foundation of the All India Trade Union Congress?

(a) NM Joshi (b) Lajpat Rai

(c) VVGiri (d) Joseph Baptista

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q74. Examine the statements with regards to the Harappan civilization:

1. The 400-500 basic signs of the Harappan script indicate its logo-syllabic character.

2. Harappan religion can best be described as Shamanistic.

3. The two rivers whose change of course may have affected the Harappan decline are Sutlej and Yamuna

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Examine the statements with regard to the low caste movements.

1. Jyotirao Phule. established the Justice Party

2. Chhatrapati Shahu Maharaj started the Self Respect Movement

3. EVR Naicker started the Satyashodhak Movement

4. TN Nair, RT Chetti, CN Mudaliar started the Satya Shodhak Samaj

Select the code for correct statement/s:

1. 2 and 3 2. 1, 3 and 4

3. 1 and 4 4. None of the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q76. Which of these was the cause of the disintegration of the Mughal Empire?

(a) War of succession among the sons of Aurangzeb

(b) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali

(c) Revolts of various communities like Sikhs, Jats, Rajputs.

(d) All the above

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q77. Which of the following was not the likely purpose of the Great Bath in the citadel at Mohenjodar?

(a) Community bathing

(b) Swimming exercises and water sports

(c) Some elaborate ritual of vital importance, including a corporate social life

(d) Storage of water to be used during drought or emergency

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q78. List-I (Event) List-II (Date)

A. Battle of Haldighati 1. 1611

B. Marriage of Jahangir 2. 1576 with Nurjahan

C. The capture of Qandhar 3. 1680 by Safavids

D. Death of Shivaji 4. 1622

Codes:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 3 2 4

(c) 2 1 3 4

(d) 4 1 3 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.

Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

CDS Combined Defense Services Exam

Q80. The first month of the Saka era is

(a) Chaitra

(b) Vaishakha

(c) Phalguna

(d) Pausha

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Which one among the following principles was not propagated by the Theosophical Society?

(a) Belief in Karma and Rebirth

(b) Belief in Universal Brotherhood and Humanity

(c) Belief in Vedantic Philosophy

(d) Belief in the Eradication of Untouchability

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q82. In the context of Indian National Movement, which of the following statements are correct?

1. Sarojini Naidu was Gandhi’s choice for the Congress presidentship in 1925.

2. Annie Besant was the leader of the delegation of women to Montague Chelmsford in 1917 to demand women’s right to representation and legislation.

3. Picketing of liquor and foreign-cloth shops by Hansa Mehta at the time of ‘Purna Swaraj’ agitation.

4. Kamaladevi Chattopadhyay made efforts to live and work in villages

Select the appropriate code:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Ala-ud-din Khilji succeeded to the throne in AD 1296 by killing his uncle, Jalal-ud-din Firoz Khilji.

II. Ala-ud-din Khilji built the Siri and Arai Minars near the Qutub Minar in Delhi.

III. Ala-ud-din Khilji was very liberal with Hindus and gave them the state patronage.

(a) Only II

(b) Only III

(c) II and III

(d) I and II

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q84. Consider the following statements :

1. Historians use the word source to refer to the information found from manuscripts, inscriptions and archaeology.

2. Ramayana and Mahabharata are also important source of ancient Indian history.

Which of the above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. Arrange the following events of Jahagir’s reign in the chronological order?

1. Captain Hawkin’s visit to Jahangir’s court.

2. Sir Thomas Aoe’s arrival at Jahanir’s court.

3. Mahabat Khan’s revolt and caputre of Jahangir.

4. Prince Khrram’s revolt against his father.

5. Jahangir’s marriage with Nur Jahan.

6. Issue of 12 famous ordinaces.

Choose the correct answer from the codes below:

(a) 1, 2, 5, 6, 3 and 4

(b) 6, 5, 1, 2, 4 and 3

(c) 2, 4, 3, 5, 6 and 1

(d) 6, 1, 5, 2, 4 and 3

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q86. Consider the following passage: In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73, 000 miles.

The world greatest traveler of pre modern times to whom the above passage refers is

(a) Megasthenes

(b) Fa Hien

(c) Marco Polo

(d) Ibn Battuta

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?

(a) Swadeshi Movement

(b) Quit India Movement

(c) Non-Cooperation Movement

(d) Civil Disobedient Movement

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q88. Which one among the following is not a characteristic of Rig-Vedic Aryans?

(a) They were acquainted with horses, chariots and the use of bronze

(b) They were acquainted with the use of iron

(c) They were acquainted with the cow, which formed the most important form of wealth

(d) They were acquainted with the use of copper and the modern ploughshare

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q89. Some of the important works of 19th century and their authors are given here:

1. Michael MadhusudanDutt – Krishnakumari

2. SubramanyaBharati – SwatantraPattu

3. PyarechandMitra – AladerGharerDulal

4. Sarat Chandra Chatterjee – Grihadaha

Select the code for correct pairs:

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q90. Which of the following statements regarding the temples built by Cholas are correct?

1. The temple at Dadapuram in South Arcot in the tenth century is the oldest Chola temple.

2. The Chola temples of Tanjore and Gangaikondacholapuram have lofty shikharas.

3. The later Chola temples have mighty gopurams or gateways.

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q91. Arrange the following events in chronological order:

(i) Subhash Chandra Bose had a meeting with Mr. Tojo.

(ii) Subhash Chandra Bose arrived at Taipei.

(iii) INA hoists the National Flag on the free Indian soil.

(iv) Establishment of Indian National Army.

Select the correct answer from the code given below:

(a) (iv), (i), (iii), (ii)

(b) (iv), (iii), (i), (ii)

(c) (iv), (i), (ii), (iii)

(d) (iv), (ii), (iii), (i)

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q92. Which of the following was/were reason/reasons for the success of European trading companies in South India, during the 17th century?

1. The presence of the Mughals in the South was not as much as in the North.

2. The Vijayanagara kingdom had been overthrown in the late 16th century.

3. The South had many small and weak states.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) Only 1

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q93. Which of the chronological order for the construction of the following is correct?

1. Taj Mahal

2. Qutab Minar

3. Fatehpur Sikri

4. Agra Fort

Select the correct answer from the codes given below :

(a) 2, 4, 3, 1

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q94. The Rowlatt act aimed at

(a) compulsory economic support to war efforts

(b) imprisonment without trial and summary procedures for trial

(c) suppression of the Khilafat movement

(d) imposition of restrictions on freedom of the press

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. Match the following List I List II

(Event) (Place/Person)

A. Tarmashirin Khan’s 1. Vijayanagara invasion of India

B. Visit of Farnao 2. Zainul Abidin Martinz Evangelho, the Portuguese factor

C. Visit of the traveller 3. Champaner Nuniz

D. Network of canals 4. Muhammad Tughlaq in Kashmir valley

Codes :

A B C D A B C D

(a) 2 1 3 4 (b) 2 3 1 4

(c) 4 3 1 2 (d) 4 1 3 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q96. In which sequence did the Europeans arrive in India?

1. French 2. British

3. Portuguese 4. Dutch

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 3, 1, 4, 2

(c) 4, 3, 2,1

(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?

I. The biography of Chinese traveller Huien Tsang by Heui-li throws light on Harshvardhana’s reign.

II. Huien Tsang studied at Nalanda, a Buddhist university and a famous centre of Buddhism.

III. I-tsing, another Chinese traveller, had visited India during the reign of Harshavardhana.

(a) I, II and III

(b) II and III

(c) I and II

(d) I and III

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q98. Arrange the following in chronological order:

A. Dandi March

B. Simon Commission

C. Poona Pact

D. Gandhi–Irwin Pact

(a) B, A, C, D

(b) B, A, D, C

(c) D, C, A, B

(d) D, C, B, A.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Consider the following statements:

Alberuni’s Kitab-ul-Hind is

1. a sympathetic study of Indian Civilisation.

2. mainly a political history of India.

3. critical of Mahmud Ghaznavi’s plundering raids of India.

4. mainly a study of Indian’s cultural, social and intellectual history

Which of the above statements(s) is/are correct?

(a) 1, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 2 and 3

(d) 4 alone

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q100. Consider the following statements :

1. Vardhamana Mahavira’s mother was the daughter of Lichchavi chief Chetaka.

2. Gautama Buddha’s mother was a princess from the Koshalan dynasty.

3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Part 16. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Who of the following is the author of a collection of ‘ poems called “Golden Threshold”?

(a) Aruna Asaf Ali

(b) Annie Besant

(c) Sarojini Naidu

(d) Vijayalaksmi Pandit

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q2. ‘Dyarchy’ was first introduced in India under

(a) Morley-Minto reforms

(b) Montford reforms

(c) Simon Commision plan

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. Between 1815 – 1819, Ram Mohan Roy published several works on Vedanta

1. These were published in Bengali, English and Persian

2. Through them he led campaign against idolatry

3. He was supported by his mother

4. His aim was to assist the European leaders to understand Hindu theology.

Choose the code for wrong statement/s:

(a) 1 only

(b) 1 and 3

(c) 3 only

(d) 2 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q4. Assertion (A): After the Kushanas, the Turks brought the technique of constructing the true on a massive scale.

Reason (R): The Turks introduced into India the technique of preparing line mortar.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q5. Give the correct chronological order of the following events:

A. Formation of the Muslim League

B. Formation of the All India Untouchability League

C. Formation of the All India Trade Union Congress

D. Formation of Indian National Congress

(a) B, D, A, C

(b) C, D, A, B

(c) D, C, A, B

(d) D, A, C, B.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q6. With reference to Delhi Sultanate, who was the founder of Sayyid Dynasty?

(a) Khizr Khan

(b) Mubarak Shah

(c) Muhammad Shah

(d) Alauddin Alam Shah

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Match the following:

A. Charak : 1. Samkhya

B. Nagarjuna : 2. Sanskrit author

C. Kapila : 3. Ayurveda

D. Gorakhnath : 4. Rasaratnakara

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 4 2 1 3

(d) 3 4 1 2

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q8. At which one of the following Place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?

(a) Ahmedabad

(b) Bardoli

(c) Champaran

(d) Kheda

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q9. Which of the following statements on Gandhian movements is not correct?

(a) Mahatma Gandhi was in favour of mass movement

(b) Gandhian movements were non-violent in nature

(c) In Gandhian movements, leadership had no role

(d) Mahatma Gandhi was in favour of passive resistance

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q10. Which one of the following statements about the Gupta period in Indian History is not correct?

(a) Sanskrit language and literature, after centuries of evolution, reached what has been described as a level of classical excellence through royal patronage.

(b) The status of women was redefined. They were entitled to formal education and hence there were women teachers, philosophers and doctors. Early marriage was prohibited by law and they were given the right to property.

(c) Decentralization of administrative authority was impacted by increased grants of land and villages with fiscal and administrative immunities to priests and temples.

(d) Land grants paved the way for feudal developments and emergence of serfdom in India, resulting in the depression of the peasantry.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Put the following in an ascending chronological order:

1. First Battle of Panipat

2. Second Battle of Tarain

3. Shifting of capital from Delhi to Deogiri

4. Ahmad Shah Abdali’s invasion

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 1, 3 4

(c) 3, 2, 1, 4

(d) 2, 3, 1, 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q12. Arrange the following dynasties in their correct chronological order, using the given codes.

I. Shunga dynasty

II. Nanda dynasty

III. Haryanka dynasty

IV. Mauryan dynasty

Codes:

(a) II I III IV

(b) I II III IV

(c) III I II IV

(d) IV II I III

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q13. Match the following:

List I List II

A. Karsandas Mulji 1. Tartvabodini Patrika

B. Dadabhai Naoroji 2. Young Bengal

C. Debendranath Tagore 3. Fight for the legal status to Parsi women

D. Henry Vivian Derozio 4. Peasant movement 5. Movement for widow remarriage in Gujarat

Codes:

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 5 3 1 2

(c) 2 3 1 4

(d) 5 1 4 2.

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q14. The themes of the murals of the Ajanta Caves are

1. Decorative designs which include a variety of animals, trees and flowers.

2. Portraits of various Buddhas and Bodhiysattvas.

3. Narrative scenes portraying Jataka stories.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. Consider the following events in the history of British India

1. Santhal Rebellion

2. Indigo Revolt

3. Sanyasi and Fakir Rebellion

4. Birsa Munda Rebellion

Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting with the earliest?

(a) 3, 2, 1, 4

(b) 1, 4, 2, 3

(c) 3, 1, 2, 4

(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q16. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?

(a) Jhansi

(b) Chittor

(c) Jagdishpur

(d) Lucknow

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q17. Whose philosophy is called the Advaita?

(a) Ramanujacharya (b) Shankaracharya

(c) Nagarjuna (d) Vasumitra

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q18. During the mid 19th century Industrial Revolution, the average life span of workers in Manchester was

(a) 17 years (b) 30 years

(c) 55 years (d) 62 years

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. In order to control/prevent corruption, Alauddin Khilji took recourse to

1. Maintaining a strict vigil on the revenue from the land of a noble

2. Branding the horses and maintaining descriptive rolls of soldiers

3. Not allowing the nobles to levy any additional cess as a source of income

Select the correct code:

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) Only 2

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q20. Which of the following items is/are correctly matched?

List I List II

A. Kosala Kingdom Champa

B. Gandharva Kingdom Taxila

C. Matsya Kingdom Mathura

D. Vatsa Kingdom Kausambi

(a) A and B

(b) B and C

(c) A and C

(d) A and D

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q21. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Digdarshan 1. Harishandra Mukherjee

B. Mirat-ul- Akhbar 2. Robert Knight

C. Statesman 3. Raja Ram Mohan Roy

D. Hindu Patriot 4. J. C. Marshman

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 1 2

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q22. Consider the following statements

1. Naval expeditions of Rajaraja I occupied parts of Burma, Malaya and Sumatra.

2. Rajendra I conquered Ceylon.

3. The Cholas held northern Ceylon until they were expelled by Vijayababu I.

4. The Cholas fell in the 13th century when their territory was shared by the Hoysalas and Pandyas.

Which of the above statements is/ are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 4 only

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. List-I List-II

A. Abul Kalam Azad 1. Bombay Chronicle

B. Feroz Shah Mehta 2. Al-Hilal

C. Annie Besant 3. Young India

D. Mahatma Gandhi 4. New India

Codes:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 1 3 4

(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?

(a) The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jallianwala Bagh massacre

(b) Subhas Chandra Bose formed the Forward Bloc

(c) Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association

(d) In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi Irwin Pact

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q25. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:

1. It is a song and dance performance.

2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.

3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q26. Statement I : The Pahi-kashta peasants were non-resident cultivators cultivating lands on a contractual basis.

Statement II :

The Pahi-kashta peasants worked under the temptation of favourable terms of revenue or the compulsion of economic distress.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. India maintained its early cultural contacts and trade links with Southeast Asia across the Bay of Bengal. For this pre-eminence of early maritime history of Bay of Bengal, which of the following could be the most convincing explanation/explanations?

1. As compared to other countries, India had a better shipbuilding technology in ancient and medieval times

2. The rulers of southern India always patronized traders, Brahmin priests and Buddhist monks in this context

3. Monsoon winds across the Bay of Bengal facilitated sea voyages

Select the code for correct statements

(a) 1only

(b) 1 and 2

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q28. Assertion (A): The compilation work was done towards the end of the Vedic period.

Reason (R): The Upanishads emphasise on the idea of soul (Atman) and not on sacrifice.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Bhil uprising 1. 1841

B. Kittur uprising 2.1844

C. Satara uprising 3. 1824

D. Gadkari uprising 4. 1818–31

Codes:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 3 4 1 2

(c) 3 4 2 1

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Who among the following performed Asvamedha sacrifice?

1. Pushyamitra sunga 2. Samudragupta

3. Pravarsena I 4. Pulakesin I

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Consider the following statements in regards to the Gandhi-Irwin Pact:

1. According to the Pact, British Government accepted to release all the political prisoners.

2. Irwin agreed on giving the right to peaceful and non-aggressive picketing of liquor and foreign cloth shops.

3. British government allowed making of salt for personal consumption in coastal regions.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q32. Assertion (a): Lord Linlithgow described the August Movement of 1942 as the most serious rebellion since Sepoy Mutiny.

Reason (R): There was massive upsurge of the peasantry in certain areas.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?

(a) Bagh caves

(b) Ellora caves

(c) Lomas Rishi cave

(d) Nasik caves

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q34. Which of the following statements about the formation of the Indian National Congress are true?

1. The Indian National Congress was formed at a national convention held in Calcutta in December 1885 under the Presidency of Motilal Nehru.

2. The Safety Valve Theory regarding the formation of the Indian National Congress emerged from a biography of A. O. Hume written by William Wedderbrn.

3. An early decision was that the President would be from the same region where the session was to be held.

4. W. C. Banerjee was the first President of the Indian National Congress.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3

(c) 2 and 4 only (d) 1 and 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Before the Gandhara period, Buddhists were averse to depicting the Buddha in human form. They represented him and the chief events of his life through symbols:

1. The elephant or the lotus, for his birth

2. The horse for his renunciation

3. The stupa for his final nirvana

4. An empty throne, an umbrella or a lotus flower for Buddha

Choose the code for correct statements

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 4

(d) None of the above

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Consider the following statement of Manu: ‘The acceptance of an untilled field by a Brahmin is less blameable than that of a tilled one.’ It points to the fact that:

(a) Brahmins should not accept either tilled or untilled land

(b) land grants to the Brahmins were disapproved by the law-makers

(c) land grants to the Brahmins comprised only untilled lands

(d) land grants to the Brahmins were also serving the purpose of extension of cultivation

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q37. Match List I (revenue system) with List II (region) using the given codes.

List I List II

A. Permanent settlement 1. Gujarat

B. Ryotwari settlement 2. Punjab and United Provinces

C. Mahalwari settlement 3. Bombay and Sind

D. Zabti System 4. Bengal, Bihar and Orissa

Codes:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 1 4

(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q38. Which of the following was not one of the reasons for gradual weakening of the Mauryan finances?

(a) Need for vast revenues to maintain a huge but inactive army

(b) Need for finances to maintain a very large bureaucracy

(c) Unfavourable balance of trade with foreign countries

(d) The strain on the exchequer of Ashoka’s charitable public works

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q39. Consider the following ‘India would be far more reliable as a base for operations.

Moreover, the prospect of a settlement will be greatly enhanced by the disappearance of Gandhi, who had for years torpedoed every attempt at a settlement.’ The above statement was made by the British in the context of

(a) Kheda Satyagraha

(b) Civil Disobedience Movement

(c) Quit India Movement

(d) Non-Cooperation Movement

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q40. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I

A. Governor General of Presidency of Fort William in Bengal (under Regulating Act, 1773)

B. Governor General of India (under Charter Act, 1833)

C. Governor General and Viceroy of India (Under Indian Councils Act, 1858)

D. Governor General and Crown Representatives

(Under Government of India Act, 1935) List-II

1. Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell

2. James Andrew Broun-Ramsay, Earl and Marques of Dalhousie

3. Charles Cornwallis 2nd , Earl and First Marques of Cornwallis

4. Gibert John Elliot-Murray Kynymond, Earl of Minto

5. Louis Mountbatten of Burma

Codes :

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 3 4 1 5

(c) 2 3 4 5

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q41. Consider the following statements:

1. Kitab-I-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.

2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q42. Which of the following is not a central tenet of Socialism ?

(a) Historical Materialism

(b) Dialectical Materialism

(c) Alienation and Class Struggle

(d) Individual Freedom

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. In the Rigvedic period, the king was assisted in administration by the following:

1. Purohita

2. Senani

3. Collector of taxes

4. An administrator of justice

Choose the code:

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q44. Match List I with List II and select the answer using the codes given below:

List I List II

I. Male Torso A. Harappa

II. Red sandstone B. Mohenjodaro

III. Terracotta cart C. Mehrgarh

IV. Copper rhinoceros D. Daimabad

Codes:

I II III IV

(a) A B C D

(b) B A D C

(c) D C B A

(d) A B D C

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. Which of the following were the main sources of revenue of the Company government of India?

A. Land revenue

B. Monopoly of salt and opium trade

C. Commutation bond

D. Sair (i.e. customs, tolls, excise duties, etc.)

(a) A, B and C

(b) A, B and D

(c) B, C and D

(d) A, C and D

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q46. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs :

Famous shrine Location

1. Tabo monastery and : Spiti Valley temple complex

2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako

3. Alchi temple complex : Ladakh

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Which of the following was not one of the factors responsible for the wide acceptance of the cult of extremism?

(a) The terrible famines of 1896-97 and 1899-1901 followed by bubonic plague took a very heavy toll of life and the people attributed the ‘phenomenon of ever-recurring famines to the anti-national economic policy of the Government.’

(b) The anti-Indian and imperialist policies of Lord Curzon such as the Calcutta Corporation Act, the Official Secrets Act, the Indian Universities Act and above all the Partition of Bengal in 1905, created resentment and provoked violence.

(c) The constant economic drain on the resources of the country on account of the global expansion of the British Empire.

(d) Indian nationalists gained more confidence and drew inspiration from Abyssinia’s repulsion of the Italian army (1896) and Japan’s thumping victory over Russia (1905) which exploded the myth of European superiority

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. The intensity of famine increased in India, under the British rule because

(a) The failure of monsoons became frequent

(b) The drain of wealth from India was uncontrolled

(c) Of the poor distribution of food grains

(d) Discriminatory protection was extended, to food processing industries

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q49. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?

(a) Sarladasa — Bengali

(b) Kasirama — Oriya

(c) Tikkana — Marathi

(d) Pampa — Kannada

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q50. Which among the following was the reason of the resignations of the Indian Ministers in all the provinces in the year 1939?

(a) The Governors refused to act as constitutional heads

(b) The Centre did not provide the required financial help to provinces

(c) The Governor-General converted Indian administration from federal to unitary one because of the beginning of the World War II

(d) India was declared a party to the World War II without the consent of the provincial government

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q51. Examine the following statements:

1. The Bhagavad Gita is a scripture devoted to the worship of Krishna, an incarnation of Vishnu.

2. Itihasa literally means “thus it was”; it is the name of the textual genre to which the Mahabharata and Ramayana belong.

3. Veda literally means “knowledge”; it is from the root ‘vid’ which means ‘to know.’

4. The Hiranyagarbha Sukta is a Vedic hymn that speculates about the origins of the universe from a golden embryo.

Select the code for correct statements:

(a) 1 & 4

(b) 1, 2 & 3

(c) 2 & 3

(d) all of them

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q52. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

list I list II

I. Early Palaeolithic A. microliths

II. Middle Palaeolithic B. scraper and flakes

III. Upper Palaeolithic C. hand axes and cleavers

IV. Mesolithic D. blades and burins

Codes:

I II III IV

(a) C D A B

(b) C B D A

(c) C D B A

(d) A B D C

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q53. What is the correct chronological sequence of the following events relating to Shivaji?

A. Visit to Agra

B. Attack on Poona

C. Coronation

D. Signing of the Treaty of Purandar

Choose the answer from the codes given below:

(a) A, D, C, B

(b) B, D, A, C

(c) B, A, D, C

(d) C, A, B, D

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q54. The Buddha did not talk of spiritual aspects such as God, soul, life after death, etc. because:

(a) He was only concerned with the ethical aspects of life

(b) He wanted to resolve the practical problems of life

(c) He considered such speculations unnecessary

(d) He did not intend to establish a formal religion

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Statement I: The annexation of Awadh by Lord Dalhousie in 1856 adversely affected the financial conditions of the sepoys.

Statement II: The sepoys had to pay higher taxes on the land where their family members stayed in Awadh.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q56. Arrange the following in a chronological order:

1. Dandi March 2. Simon Commission

3. Poona Pact 4. Gandhi Irwin Pact The correct order is

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 3, 2, 1, 4

(c) 2, 1, 4, 3

(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. The well known painting, ‘Bani Thani’ belongs to the

(a) Kangra School

(b) Kishangarh School

(c) Bundi School

(d) Jaipur School

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q58. Statement I: In India tribal movements of 19th century resulted out of the process of land displacements and the introduction of forest laws.

Statement II: The Indian national movement resolved the problems faced by the tribals.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Examine the following Scientific and Technical Treatises.

Examine the following statements:

1. The Ashtadhyayi is a grammar of Vedic sanskrit.

2. Aryabhata’s Brihat Samhita is a work on Astronomy.

3. The Charaka Samhita is a work on medicine.

4. The Kamasutra reflects urban culture.

5. Kautilya’s Arthashastra describes the Mauryan state.

Select the code for correct statements:

(a) 1 & 2

(b) 3 & 4

(c) 2, 4 & 5

(d) 4 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q60. Peasant agitations led by different organisations that took place between 1945 and 1947 in different parts of India were as follows:

1. The Warli tribal peasant agitation, led by Maharashtra Kisan Sabha

2. Baksht peasant agitation, led by the Bihar Kisan Sabha

3. Travancore agitation, led by the communists

4. Tebhaga movement, led by the Bengal Provincial Kisan Sabha

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q61. Assertion (A): Akbar’s official historian Abul Fazl neither gives the prices of slaves nor does he mention slave markets.

Reason (R): Abkar prohibited slave trade in his empire.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q62. List-I List-II (Harappan settlement) (River)

A. Lothal 1. Indus

B. Kalibangan 2. Satlej

C. Ropar 3. Ravi

D. Harappa 4. Ghaggar

E. Mohenjodaro 5. Bhogao

Codes:

A B C D E

(a) 5 4 2 3 1

(b) 2 5 1 4 3

(c) 4 5 2 3 1

(d) 5 4 3 2 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Find out the wrongly matched one/ones

1. Lytton-Lee Commission

2. Mayo-Scholarship scheme

3. Ripon-Repeal of Vernacular Press Act

4. Canning-Queen Victoria’s Proclamation

(a) 2, 3, 4

(b) 1 and 2

(c) 2 and 4

(d) 4 only

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q64. What is the correct order of happenings of the following three events in the British rule in India?

1. Rowlatt Act

2. Hunter Report

3. Jallianwalla Bagh Tragedy

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 3, 2

(b) 2, 1, 3

(c) 3, 2, 1

(d) 2, 3, 1

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. Consider the following pairs:

Person : Field of activity

1. Subramania Bharati : Literature

2. Mokshagundan Visvesvaraya : Medicine

3. Jamsetji Tata Nusserwanji : Engineering and Planning

4. Rabanindra Nath Tagore : Painting Of these pairs :

(a) 1, 2, 3, 4 are correctly matched

(b) 1 and 2 are correctly matched

(c) 1 and 4 are correctly matched

(d) 2, 3 and 4 are correctly matched

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q66. Which chemical was an important symbol in our struggle for freedom?

(a) Glucose (b) Fertilizer

(c) Medicine (d) Sodium chloride

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Examine the statements with regards to the Harappan state:

1. Harappan society was stratified and hierarchical.

2. The Harappan state was a centralized empire with twin capitals.

3. The Harappan state was a centralized empire ruled by a class of priest-kings from the twin capital cities of Harappa and Mohenjodaro.

Select the correct answer using the code given below:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q68. Examine the statements, and select the right answer

(a) All India States’ People’s Conference was formed in 1927

(b) Turks abolished the Caliphate in 1924

(c) Bhagat Singh and his colleagues were executed in 1931

(d) All the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q69. Aurangzeb attacked Bijapur and Golconda because

(a) Aurangzeb was an orthodox Sunni and the rulers of Bijapur and Golconda were Shia Muslims

(b) of Aurangzeb’s policy of expansion and to consolidate his supremacy

(c) Bijapur and Golconda were supporting Marathas

(d) Rulers of Bijapur and Golconda were weak and as such it offered easy takeover

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q70. List I List II

A. Nagara 1. Fortified settlements in Vedic literature

B. Pura 2. Town in Pali literature

C. Nigama 3. Fortified capital of a king

D. Durga 4. City/town first mentioned in Taittiriya

(a) A – 2, B – 3, C – 4, D – 1

(b) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1

(c) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3

(d) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. List-I List-II Mughals Places of their Tombs

1. Babur A. Kabul

2. Humayun B. Delhi

3. Akbar C. Sikandra

4. Jahangir D. Lahore

5. Shahajahan E. Agra

6. Aurangzeb F. Aurangabad

(a) 1-A, 2-C, 3-B, 4-E, 5-F, 6-D

(b) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D, 5-E, 6-F

(c) 1-B, 2-C, 3-D, 4-E, 5-F, 6-A

(d) 1-B, 2-D, 3-C, 4-A, 5-E, 6-F

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q72. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die?

(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles

(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab

(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later

(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q73. Who wrote Vande Mataram?

(a) Rabindra Nath Tagore

(b) Maulana Abul Kalam Azad

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Bankim Chandra Chatterjee

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q74. Which one among the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is not correct?

(a) He propounded the theory of the Arctic Home of the Aryans

(b) He founded the Anti-Cow Killing Society

(c) He set-up the Home Rule League at Poona

(d) He supported the Age of Consent Bill

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Some of the strategies nationalists formulated following the Government of India’s declaration that India was at war with Germany:

1. resignation of Congress ministries in the provinces

2. individual satyagraha following the August Offer

3. quit India Movement following the failure of Cripps Mission

4. direct Action day following the Cabinet Mission plan

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q76. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Jalal-ud-din Firoz khilji, the founder of the Khilji Dynasty, was brought to Delhi as a slave to Sultan Kaiqubad.

II. Jalal-ud-din Firoz Khilji brought all the Rajput kingdoms under his sway and also snubbed the Chhajju Rebellion, inspired by Khishlu Khan.

III. Firoz Khilji was the first ruler of Delhi sultanate to clearly put forward the view that the state should be based on the willing support of the governed.

(a) Only III

(b) I and II

(c) I, II and III

(d) All are correct

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q77. Which of the following pairs indicating the contents of the sacred Buddhist Pitakas is not correctly matched?

(a) Vinaya Pitaka — rules of monalstic discipline

(b) Abhidhamma Pitaka — philosophical development of the Buddha’s teachings

(c) Suttra Pitaka — Stories of the Buddha’s previous births (Jataka stories)

(d) Dhammapada — The original sermon of the Buddha of Sarnath

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q78. Which among the following titles was/were not assumed by the Mughal Emperor, Akbar?

1. Caliph 2. Ghazi

3. Imam 4. Mujahid

(a) 1, 2, 3

(b) 2, 3

(c) Only 1

(d) Only 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki.

Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court.

In the context of the above two statements which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q80. Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?

1. DadabhaiNaoroji

2. G. Subramania Iyer

3. R. C. Dutt

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q81. The earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various birth of Buddha are

(a) Vinaya pitakas (b) Sutta pitakas

(c) Abhidamma pitakas (d) Jatakas

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q82. The first hundred years of British rule in India saw the resistance movement take the shape of

1. civil rebellions 2. tribal uprisings

3. national revolts 4. peasant movements

(a) 1

(b) 1 and 4

(c) 3

(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. What is the correct sequence of the frequency of languages used in the Chola inscriptions?

1. Tamil 2. Telugu

3. Sanskrit 4. Kannada

(a) 1, 3, 4, 2

(b) 3, 1, 4, 2

(c) 1, 3, 2, 4

(d) 3, 1, 2, 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Consider the following statements relating to the Civil Disobedience Movement:

1. By the Gandhi−Irwin Pact, the Congress agreed to suspend the civil disobedience movement.

2. By the Gandhi−Irwin Pact, the government promised to release all political prisoners not convicted for violence.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q85. Consider the following statements aboul Vijayanagara empire

1. Vijayanagara was noted for its markets dealing in spices, textiles and precious stones.

2. Krishnadeva Raya’s rule was characterised by the strain within the imperial structure,

3. The Amara-Nayakas were military commanders who were given territories to govern by the Royas.

Which ofthe statements given above is/are correct?

(a) Only 3

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) All of these

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q86. Why did Md-Bin-Tughlak change his capital from Delhi to Hyderabad/Deogiri?

(a) Because he wanted to improve trade in Deccan

(b) Because he wanted to spread Islam in the Deccan

(c) Because he wanted to punish the people of Delhi

(d) Because he wanted to escape from Mongolian invasion

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants of Kheda?

1. The administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought.

2. The administration proposed to introduce permanent settlement in Gujarat.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only.

(b) 2 only.

(c) Both 1 and 2.

(d) Neither 1 nor 2.

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q88. Which one of the following statements about the teachings of Kabir is not correct?

(a) He was not against pilgrimage and idol worship

(b) He believed in universal love

(c) He emphasised on one God and the spread of devotionalism

(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q89. The French failed to establish power in the Deccan because

(a) Dupleix was not a capable general

(b) the English had a strong navy

(c) the French were not liked by the Indians

(d) Pondicherry was not a strategic place

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q90. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?

I. The Ellora cave temples were started during the Gupta period but work on them continued during the reigns of Vakatakas, Chalukyas and Rashtrakutas.

II. The peak of the Gupta power and cultural glory was attained during the reign of Samudragupta.

III. Charakaand Sushruta in the Gupta Period, wrote about a fully evolved system in medicine resembling those of Hippocrates and Galen in Greece.

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) I, II and III

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Which of the following statements is/ are not true about the Non-Cooperation and Khilafat movements?

A. At the Vijayawada session of the AICC (April 1921), the Tilak Swaraj Fund was started to finance the Non-Cooperation Movement.

B. At the same session, it was decided to enroll one crore members into the Congress by the end of June 1921.

C. At the Karachi Khilafat Conference in July 1921, the Ali brothers called on Muslims to resign from the army, and hence they were jailed by the British in November 1921.

D. Some Khilafat members like Hasrat Mohani began demanding complete independence by the end of 1921.

E. The Jamia Millia Islamia was started in Delhi in 1921.

Select the answer from the codes given below:

(a) D only

(b) C and D

(c) E only

(d) D and E.

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q92. In which order did the following dynasties rule Delhi?

1. Lodi dynasty 2. Tughlaq dynasty

3. Khilji dynasty 4. Syed dynasty

5. Slave dynasty

(a) 1, 2, 3, 4, 5

(b) 5, 3, 2, 4, 1

(c) 4, 3, 2, 1, 5

(d) 1, 3, 2, 5, 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Match List I (Ancient site) with List II (Archaeological finding) and select the correct answer using the codes given below the lists :

List I : List II

(Ancient site) : (Archaeological finding)

A. Lothal : 1. Ploughed field

B. Kalibangan : 2. Dockyard

C. Dholavira : 3. Terracotta replica of a plough

D. Banawali : 4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 4 3

(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q94. During the freedom struggle, Aruna Asaf AIi was a major woman organizer of underground activity in:

(a) Civil Disobedience Movement

(b) Non-Cooperation

(c) Quit India Movement

(d) Swadeshi Movement

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. When Lord Mountbatten became the first Governor-General of India, who among the following became the Governor-

General for Pakistan?

(a) Lord Mountbatten (b) Muhammad Ali Jinnah

(c) Liaquat Ali Khan (d) Shaukat Ali

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. Concerning Ram Mohan Roy, who was the central figure in Bengal Renaissance in the 19th Century, examine the following statements:

1. His family worshipped Vishnu.

2. His intellectual thought process was influenced by several traditions.

3. He observed that the essence of religion is belief in one being.

4. He based his arguments on logic

5. To prove that sati had no basis in scriptures, he cited Upanishads

Choose the code for wrong statement/s:

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 4 and 5

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q97. What did Ashoka try to teach by his Dhamma?

1. Wellbeing of mother and father

2. Firm devotion to only one’s own religion

3. Non-violence

4. Control over both spending and saving

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q98. Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the last century?

(a) Curzon’s design to curtail the sphere of local self government.

(b) Curzon’s attempt to control the universities.

(c) Curzon’s Partition of Bengal.

(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q99. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?

(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi

(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi

(c) Bahlol Khan Lodi-Sikandar Shah-Ibrahim Lodi

(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi-Sikandar Shah

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q100. Match the following :

A. Chaitya : 1. Amaravati

B. Stupa : 2. Besnagar

C. Pillar : 3. Karle

D. Brick Temples : 4. Bhitragaon

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 2 3 4 1

(c) 3 1 2 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Part 17. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh ?

(a) The arms Act

(b) The Public Safety Act

(c) The Rowlatt Act

(d) The Vernacular Press Act

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q2. Consider the following statements relating to Sher Shah

1. During Sher Shah’s region, the village Panchayat and Zamindars were not allowed to deal with civil and criminal cases at the local level.

2. Sher Shah set-up army cantonments in different parts of the empire and a strong garrison was posted in each of them.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Verses ascribed to poet-saint Kabir have been compiled in which of the following traditions?

1. Bijak in Varanasi

2. Kabir Granthavali in Rajasthan

3. Adi Granth Sahib

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3 only (d) 3 only

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q4. In the context of medieval Indian administration various terms and their meaning have been given below:

1. Fawazil – the excess amount owed to the exchequer by the Iqtedar

2. Mufti – the governor to whom revenue from the Iqta was assigned

3. Mawa – the area that did not pay Kharaj without the use of force

4. Khutba – the recital of sermon after the congregational Friday prayer

Select the correct statements to choose the right code:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 1, 2, and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Assertion (A): According to the Hathigumpha inscription, Kharavela threatened Dimita, the King of Magadha.

Reason (R): Dimita went back to Mathura to fight him from there.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) A is true, but (R) is false.

(d) A is false, but (R) is true.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q6. Who were the three revolutionaries hanged on the charge of the Kakori case?

1. Ramprasad Bismil

2. Manmatu Gupta

3. Rajendranath Lahiri

4. Ashfaquallah

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Consider the following historical places:

1. Ajanta Caves 2. Lepakshi Temple

3. Sanchi Stupa

Which of the above places is/are also known for mural paintings?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Consider the following statements relating to Indigo Revolt

1. The Indigo Revolt is particularly memorable for the role played by the intelligentsia to uphold the cause of the movement.

2. After the revolt, the colonial authorities set-up the Indigo Commission to enquire into the grievances of the Indigo cultivators.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q9. Consider the following statements :

1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Shimla Conference took place

2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q10. Who among the following was the founder of the Muslim League?

(a) Muhammad Ali Jinnah

(b) Shaukat Ali

(c) Nawab Salimullah

(d) Aga Khan

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. George Washington was made the Commander in Chief of the American forces

(a) in December 1773, after the Boston Tea Party

(b) at the First Continental Congress in September 1774

(c) at the Second Continental Congress in 1775

(d) by the Continental Congress at the Declaration of Independence on 4th July, 1776

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q12. Arrange the following in chronological sequence of their rule at Delhi (1) Razia (2) Balban (3) Iltutmish (4) Nasiruddin

(a) 4, 1, 3, 2

(b) 1, 3, 4, 2

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. Bimbisara was the first important king of Magadha who converted the Magadha kingdom into an empire.

II. Ajatashatru, the son of Bimbasara, annexed Vaishali and Koshala to further increase the boundaries of his kingdom.

III. When Alexander invaded India, Shishunaga dynasty was ruling Magadha.

(a) Only I

(b) I and II

(c) Only II

(d) II and III

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q14. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Vanchi Iyer 1. Self Respect Movement

B. T. K. Madhavan 2. Vaikon Satyagraha

C. Srinivas Pillay 3. Tinnevelli Conspiracy Case

D. E. V. Ramasmai Naicker 4. The Hindu Progressive Improvement Society

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 2 4 3 1

(b) 3 2 4 1

(c) 2 1 3 4

(d) 1 2 4 3.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Consider the following statements

1. The three literary academics of Sangam literature were at Madurai

2. The akam genre of Tamil poetics dealt with the praise of kings.

3. The poems of the Puran genre had their own tinais and turais.

4. Each akam poem had to follow the nation of turai which had its own deity, biological organisms, subsistence pattern, musical instruments and songs.

Which of these statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) 1 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q16. List-I List-II

A. V.S. Srinivas 1. Indian National Shastri Liberation Federation

B. V.D. Savarkar 2. Communist Party of India

C. Ramaswamy 3. Hindu Mahasabha Naiekar

D. B.T. Ranadive 4. Justice Party

Codes:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 3 2 1 4

(c) 1 3 4 2

(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?

(a) The Portuguese captured Goa in 1499

(b) The English opened their first factory in South India at Masulipatam

(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633

(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q18. Consider the following pairs:

Traditions Communities

1. Chaliha Sahib Festival Sindhis

2. Nanda Raj Jaat Yatra Gonds

3. Wari-Warkari Santhals

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the above

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Statement I : The Zamindars were an exploitative class in Mughal India.

Statement II :

The Zamindars often received the support of the peasantry in a large number of agrarian uprisings in North India in the seventeenth century.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Some extraordinary temples were built by different dynasties:

1. Seven Ratha temples at Mahabalipuram by Pallavas

2. Kailashnath temple of Shiva at Ellora by Rashtrakutas

3. Temples at Khajuraho by Chandellas

4. Shiva temple at Tanjore by Cholas

Which of the above are correctly paired, choose the code?

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q21. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

(A) Senani (i) Maruts

(B) Purohit (ii) Agni

(C) Gramani (iii) Indra

(D) Yajamana (iv) Brihaspati

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) (iv) (ii) (i) (iii)

(b) (i) (iii) (iv) (ii)

(c) (iii) (i) (ii) (iv)

(d) (ii) (iv) (i) (iii)

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q22. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Buddhu Bhagat 1. Farazi Movement (1836–37)

B. Sido and Kanhu 2. Barasat Vidroha (1831)

C. Titu Mir 3. Kol insurrection (1831–32)

D. Ganganarayan 4. Santal rebellion (1855)

E. Shariatullah 5. Bhumij rebellion (1833)

Codes:

A B C D E

(a) 4 5 2 1 3

(b) 4 5 2 1 3

(c) 4 1 5 2 3

(d) 3 2 5 4 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Arrange the following dynasties in chronological order in terms of their arrival in India

1. Sakas 2. Indo-Greeks

3. Parthians 4. Kushanas

Choose the correct answer from the codes given below :

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 3, 4 and 2

(c) 2, 1, 3 and 4

(d) 2, 3, 1 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q24. Consider the following statements:

The government of India Act 1935 provided for

1. The provincial autonomy.

2. The establishment of Federal Court.

3. All India Federation at the centre.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. The term “imperial preference” was applied to the

(a) special privileges on British imports in India

(b) racial discrimination by the Britishers

(c) subordination of Indian interest to that of the British

(d) preference given to British political agents over Indian Princes

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q26. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Famous Temple) List-II (State)

A. Vidyashankara 1. Andhra Pradesh

B. Rajarani Temple 2. Karnataka

C. Kandariya Mahadeo Temple 3. Madhya Pradesh

D. Bhimesvara Temple 4. Orissa

Codes :

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 2 3 4 1

(c) 1 4 3 2

(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Which of the following statements about Jyotirao Phule’s Satyashodhak Samaj Movement in Maharashtra is / are true?

1. The Satyashodhak Samaj was set up in 1873.

2. Phule argued that Brahmins were the progeny of ‘alien’ Aryans.

3. Phule’s focus on the Kunbi peasantry in the 1880s and 1890s led to a privileging of Maratha identity.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q28. Various terms pertaining to Ancient Indian education system in particular to the Buddhist are given here. Match 1. Pabbajja : The teacher 2. Upajjahava : The first step in Buddhist initiation ‘Going Forth’ at the age of fifteen 3. Saddhiviharika : Lay disciples who do not join the Sangh, but have accepted triratna of Buddhism. 4. Upasaka (upasakas) : The novice who enters a monastery for education Select the code for correct combination:

(a) 1 and 2

(b) Only 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. Which one of the following statements about Upanishads is not correct?

(a) Brihadaranayak and Chandogya Upanishads are in prose.

(b) Katha Upanishad is one of the earliest Upanishads.

(c) Upanishads proclaim salvation by knowledge rather than by faith.

(d) Upanishads do not consider a life of asceticism as absolutely necessary for salvation.

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q30. Match List I (year) with List II (revenue system) using the given codes.

List I List II

A. 1833 1. Decennia

B. 1793 2.Mahalwari

C. 1792 3.Zamindari

D. 1769 4.Quiinquennial 5. Ryotwari

Codes:v A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 2 3 5 4

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which of the following statements about the Mauryan Council of Ministers (mantri-parishad) is not correct?

(a) The members of the council were personally selected by the king

(b) The number of members of the council was fixed and it consisted of three councillors and a Chief Minister

(c) It was specially consulted in times of emergency

(d) It may have acted as a political check on the king

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Dalhousie has been regarded as the maker of modern India because he brought about reforms and made a beginning in many fields. Which one among the following was not one of his schemes of reforms?

(a) Educational reforms

(b) Construction of railways and introduction of telegraph and postal services

(c) Establishment of a public works department

(d) Factories Act to improve the condition of Indian labour

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q33. His ‘principal forte was social and religious reform.

He relied upon legislation to do away with social ills and worked unceasingly for the eradication of child marriage, the purdah system…….To encourage consideration of social problems on a national scale, he inaugurated the Indian National Social Conference, which for many years met for its annual sessions alongside the Indian National Congress.’ The reference in this passage is to

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar

(b) Behramji Merwanji Malabari

(c) Mahadev Govind Ranade

(d) B. R. Ambedkar

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q34. ‘Mrichchhakatika’ an ancient Indian book written by Shudraka deals with:

(a) the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan

(b) the victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of western India

(c) the military expeditions and exploits of Samudragupta

(d) the love affair between a Gupta King and a princess of Kamarupa

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Which of the following is/are the characteristic(s) of the Sannyasi and Fakir uprisings ?

1. These uprisings refer to a series of skirmishes between the English East India Company and a group of sannyasis and fakirs.

2. One reason for the uprising was the ban on free movement of the sannyasis along pilgrimage routes.

3. In the course of the uprisings in 1773, Warren Hastings issued a proclamation banishing all sannyasis from Bengal and Bihar.

4. Are contemporaneous with the Non-Cooperation Movement.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only (b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q36. The Atharvaveda informs us about

1. the folk traditions of later Vedic period

2. the elite traditions of later Vedic society

3. the socio-religious conditions of the common people of Vedic Society

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Indus Valley Civilization is also known as the Harappan culture because

(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site

(b) The Indus Valley Civilization is considered the elementary/initial stage of Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas.

(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus Valley.

(d) The most important evidence of the achievements of this civilization have been excavated from Harappa.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. What was the main cause of the growth of money-lending class during the British rule?

(a) Failure of crops caused by the natural calamities

(b) Extravagant habits of the people

(c) Demand of high revenue from the peasants

(d) Need of capital for the cultivation

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?

1. Avanti 2. Gandhara

3. Kosala 4. Magadha

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 4.

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q40. Which of the following was not one of the causes for the rise of Extremism in the Congress?

(a) The Indian Council Act, 1892 did not satisfy the aspirations of Congressmen and it was felt that the policy of appeals and prayers had brought no results.

(b) There was widespread resentment against the passing of the Seditious Meetings Act and the Indian Press Act.

(c) The exclusion of the Indian intelligentsia from all the big jobs in the country created bitterness.

(d) Dissatisfaction with the progress of the past two decades made some leaders lose faith in the British sense of justice and fair play.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. Assertion (A): Ali Brothers founded the Swaraj Party.

Reason (R): The Swarajists were in favour of council entry and obstruction from within.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q42. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Naqqual : Bihar

(b) Tamasha : Orissa

(c) Ankia Nat : Assam

(d) Baha : Punjab

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Match the following List I List II

(Temple) (Town)

A. Kailasanathar 1. Bhuvneshwar

B. Lingaraj 2. Khajuraho

C. Kandariya Mahadey 3. Mount Abu

D. Dilwara 4. Kanchipuram

Codes:

A B C D A B C D

(a) 4 2 1 3 (b) 4 1 2 3

(c) 3 1 2 4 (d) 3 2 1 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. Consider the following statements about Bhakti movement.

1. The Bhakti and Sufi saints gradually brought about a better understanding of the fundamental tenets of Hinduism and Islam, underlining the fact that they had a great deal of similarity.

2. The Bhakti and Sufi saints also brought about important changes in the approach to religion, laying greater emphasis on observing rituals.

3. They also contributed to the growth of regional languages and literature.

Which of the statements (s) given above is/are not correct?

(a) Both 1 and 2

(b) Only 2

(c) Both 2 and 3

(d) Only 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q45. Consider the following statements:

A. Neolithic settlements in the Indian subcontinent are not older than 6000 bc

B. The people of neolithic age used tools of polished stone

C. The people of neolithic age knew how to fi sh

D. Neolithic people cultivated wheat and barley

E. They domesticated cattle, sheep and goats.

Of these,

(a) only B, C and D are true

(b) A, B, C and D are true

(c) A, C, D and E are true

(d) All are true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q46. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): The Indian tradition regarding statecraft was not completely eclipsed with the coming of the Turks and continued in many peripheral areas.

Reason (R): The writings of the Vijaynagara ruler, Krishnadeva Raya, Rajasthani Vigat and Khyat literature and Ramchandra Amatya’s Ájnapatra provide useful information on Indian statecraft.

In the context of the above two statements which of the following is correct?

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. What was the nature of difference between Bhadrabahu and his followers, which led to the split of Jainism into two sects, namely Digambaras and Svetambaras?

(a) Interpretation of certain philosophical canons

(b) Compilation of the teachings of Mahavira

(c) Whether or not the monks should wear clothes

(d) Idol worship

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q48. Statement I: The economy of India in the 19th century came to a state of ruin under English East India Company.

Statement II: English East India Company’s acquisition of Diwani right led to the miseries of the peasants and those associated with the traditional handicrafts industry of India.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. Arrange the following in a chronological order

1. Foundation of Muslim League

2. Jallianwala Bagh Massacre

3. Khilafat Movement

4. Civil Disobedience Movement The correct order is

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 1, 2, 3, 4

(c) 4, 2, 1, 2

(d) 2, 4, 1, 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q50. Gupta architecture is represented by many brick temples and the temple of Bhitargaon is most notable for its well preserved and moulded bricks of excellent design, this temple has

(a) A tall Gopuram

(b) A Pyramidal roof

(c) An Apsidal plan

(d) Double basement

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Statement I: The economy of India in the 19th century came to a state of ruin under English East India Company.

Statement II: English East India Company’s acquisition of Diwani right led to the miseries of the peasants and those associated with the traditional handicrafts industry of India.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q52. Which of the following statement is false?

(a) The Sakyas, one of the most prominent ganas, had their capital at Kapilavastu (modern Piprahwa-Ganwaria). As the Buddha belonged to this clan, it is well documented in Buddhist texts which, additionally, give significant information on the meetings convened by the Sakya assembly to discuss matters of war, alliances and peace measures.

(b) In the ganas/sanghas, there was a chief called the ganapati/ganaraja who met the aristocratic council in a hall called the santhagara.

(c) In the monarchical states, loyalty was focused on the king who symbolized political power. He was assisted by ministers, advisory councils like the parishad and sabha, and the administration.

(d) The kingdom of Magadha (roughly the modern Patna and Gaya districts of Bihar) lay to the west of Anga. Its capital was Girivraja or Rajagriha (near modern Rajgir), which was an impressive city surrounded by five hills that formed a natural defence. (e) None of the above

Ans: (e)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. In the colonial period peasant revolts took place in different parts of India:

1. Kuki revolt in Tripura

2. Kuka revolt in Punjab

3. Pabna in Bengal

4. Moplah in Kerala

Select the code for correct statements:

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) All the above

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q54. Assertion (A): Akbar claimed divinity for himself.

Reason (R): He thought that in a country of many beliefs such as India, the sovereign should not be associated with any one particular religion.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. List-I List-II

A. Harappa 1. Workmen’s quarters

B. Lothal 2. Dockyard

C. Kalibangan 3. Dancing girl

D. Mohenjodaro 4. Furrowed land

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. The suppression of Indian language newspapers under the Vernacular Press Act of 1878 was caused by the criticism of

(a) lavish lifestyle of the English officials

(b) ill-treatment given to Indigo workers by their English masters

(c) inhuman approach of English officials towards the victims of the famine of 1876-77

(d) misuse of religious places of India by English officials

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q57. The DYARCHY as introduced by the Government of India Act, 1919 postulated which of the following?

(a) A system of dual government in Bengal

(b) Backward classes were entitled to vote

(c) A few subjects were transferred to the Provincial Ministries and the rest retained by the Executive Council

(d) Hindus and Muslims could vote separately

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q58. Match the following:

A. Ravi Verma : 1. Painter

B. Amrita Shergil : 2. Modern Art

C. Jamini Roy : 3. Folk lore

D. Ravi Shankar : 4. Sitar

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 2 1

(d) 4 3 1 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Statement I: There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga valley towards the end of Chandragupta’s reign.

Statement II: Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q60. Examine the following statements:

1. The Jhukar culture is a late/post-Harappan culture of Sind.

2. The Harappan script was written in the boustrophedon writing style.

3. Offering pits were discovered at the citadel mound of Kalibangan.

4. The Harappan civilization may be viewed as an example of an early state.

5. Proof of Aryan invasions was claimed to have been discovered at Mohenjodaro, in the assortment of scattered skeletons (apparently signs of a ‘massacre’) and, in the form of deliberate blocking of entrances and a culture (Cemetery H) at Harappa.

Choose the code for correct statements-

(a) 2, 3 and 5

(b) 1 and 5

(c) 3 and 5

(d) All are correct

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q61. Given below are the monthly journals/magazines along with the expatriates who edited it:

1. The Indian Socialist – Shyamji Krishna Varma

2. Talwar – V. Chattopadhyaya

3. Free Hindustani – Taraknath Das

4. Bande Mataram – Madam Bhikaji Rustom Cama

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4 123 When did the Congress adopt the principle that it would not take up any proposal which was considered harmful to Muslims by majority of the Muslim delegates in the Congress?

Ans: (d) Q

(a) 1885

(b) 1887

(c) 1888

(d) 1891

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q62. Arrange the following Mughal rulers in chronological order.

A. Bahadur Shah I

B. Bahadur Shah II

C. Farrukhsiyar

D. Muhammad Shah

E. Shah Alam II

(a) A, C, D, E, B

(b) A, B, C, D, E

(c) E, D, C, B, A

(d) A, B, E, D, A

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. List – I List – II

A. Palaeolithic 1. Ground stone tools

B. Mesolithic 2. Rock painting

C. Neolithic 3. Flaked stone tools

D. Upper Palaeolithic 4. Microlithic tools

Codes:

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 1 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q64. List-I List-II

1. Battle of Samel A. Defeat of Agfhans under Ibrahim Lodhi by Babur.

2. Battle of Bilgram B. Defeat of Rajputs under Rana Sanga by Babur.

3. Battle of Bhagara C. Defeat of Afghans under Mahmud Lodi by Babur.

4. Battle of Khanwa D. Final defeat of Humayun by Sher Shah.

5. First Battle of Panipat E. Defeat of Rajputs under Maldeo of Marwar by Sher Shah.

(a) 1-E, 2-D, 3-C, 4-B, 5-A

(b) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A, 5-E

(c) 1-C, 2-E, 3-D, 4-B, 5-A

(d) 1-B, 2-A, 3-E, 4-C, 5-D

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal

(b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore

(c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s ‘Elements of Geometry’ translated into Sanskrit

(d) Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sarda in the Shringeri temple

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q66. Thyagaraja of 18th century was

(a) The greatest musician who composed his songs in Telugu

(b) The greatest Kathak dancer

(c) The greatest playwright of Tamil

(d) The greatest Sanskrit poet

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. The site of Harappa is located on the bank of river

(a) Saraswati (b) Indus

(c) Beas (d) Ravi

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Once the Khilafat and Non-Cooperation struggle was called off in February 1922, diverse struggles that had given significance to it took separate courses away from the Congress. Examine the following statements:

1. The popularity of Congress reached a record low with its membership in 16 out of 20 provinces declining.

2. The notion of Hindu-Muslim unity was violently shaken as several riots took place in Uttar Pradesh.

3. The Hindu Mahasabha emerged as a strong critic of the congress in the 1920s.

4. The Akalis in Punjab moved away from the Congress in order to retain their separate religious identity.

Select the code for correct statements.

(a) 2 only

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q69. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Razia was the daughter of Qutubud- din Aibak and was the first and only Muslim woman who ever ruled India.

II. Razia’s rule marked the beginning of a struggle for power between the Monarchy and Turkish chiefs called Turkani-Chahalgani (The forty).

III. Razia was killed by her own brother Muiz-ud-din Bahram.

(a) Only I

(b) Only III

(c) I and III

(d) II and III

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q70. The panchashila (five principles) of peaceful co-existence, embodied in the 1954 treaty with China, included:

A. Mutual respect for each other’s sovereignty and territorial integrity

B. Non-aggression

C. Non-interference in the affairs of others

D. Non-alignment with either of the super powers

E. Equality and mutual benefit

F. Peaceful co-existence

Select the correct answer from the codes given below:

(a) A, B, C, D and F

(b) A, B, D, E and F

(c) A, B, C, E and F

(d) A, C, D, E and F.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. Name the person/persons who invited Babur to invade India.

1. Daulat Khan Lodi

2. Mahmud Lodi

3. Bhara Mal of Amber

4. Rana Sanga of Mewar

5. Alam Khan Lodi

(a) 1, 2, 3

(b) 2, 3, 4

(c) 1, 4, 5

(d) 3, 4, 5

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q72. Which of the following were the causes for the rapid dissolution of the Mughal empire?

1. Degeneration of the Mughal nobility

2. The absence of the Law of Succession

3. Foreign invasion

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 2 and 3 only

(b) 1 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?

1. It recommended a federal government.

2. It enlarged the powers of the Indian courts.

3. It provided for more Indians in the ICS

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) None

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q74. The Jainas believe the Jainism is the outcome of the teachings of 24 tirthankaras. In the light of this statement, which one among the following is correct of Vardhamana Mahavira?

(a) He was the first tirthankara and the founder of Jainism

(b) He was the 23rd tirthankara, the first 22 tirthankaras being considered legendary

(c) He was the last and 24th tirthankara, who was not considered as the founder of the new faith but as a reformer of the existing religious sect

(d) He was not one of the 24 tirthankaras

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. The following are some of the important developments/ events in 16th century India. Arrange them in an ascending chronological order.

1. First printing press in India

2. Arrival of St. Francis Xavier in India

3. Reconquering of Delhi by Humayun

4. Defeat of Vijayanagara by the Deccan Sultans

Select the correct code:

(a) 3, 2, 4 and 1

(b) 2, 3, 4 and 1

(c) 1, 3, 2 and 4

(d) 1, 3, 4 and 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q76. Match the columns using the given codes.

List I List II

A. War and Peace 1. Mahasandhi Vigrahaka

B. Chief Councillorship 2. Amatya

C. Military forces 3. Mahadandanayaka

D. Law and Order 4. Mahabaladhikrita

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 2 4 1 3

(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List I List II

A. Lala Lajpat Rai 1. Servants of India Society

B. Bal Gangadhar Tilak 2. The Pioneer

C. Gopal Krishna Gokhale 3. The Young India

D. Mahatma Gandhi 4. The Kesari 5. Navjeevan

Codes:

A B C D

(a) 2 4 1 5

(b) 2 3 1 5

(c) 1 2 4 3

(d) 3 4 5 1.

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q78. Which two of the following foreign travellers came during the reign of Krishna Deva Raya and were portugueses?

1. Nicolo Conti 2. Abdur Razzaq

3. Domingo Paes 4. Fernao Nuniz Find the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Which one of the following was the cause of disintegration of the Mughal Empire?

(a) War of succession among sons of Aurangzeb

(b) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali

(c) Revolts of various communities like Jats, Sikhs, Rajputs, etc.

(d) All of the above mentioned factors contributed to the downfall of the Mughal Empire

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’?

1. Funds used to support the India office in London.

2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.

3. Funds used for waging wars outside India by the British.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only.

(b) 1 and 2 only.

(c) 2 and 3 only.

(d) 1,2,and 3.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q81. Which one among the following statements about Ashokan edicts is correct?

(a) The Pillar edicts were located in all parts of the empire

(b) The edicts give details of his personal concerns but are silent on events of the empire

(c) The subject of inscribed matter on Rock edicts differs completely with that of the Pillar edicts

(d) The Greek or Aramaic edicts are versions or translations of the texts used in other edicts

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q82. Which of the following statements is wrong?

(a) The French India Company was formed in 1664

(b) The French Company established their first factory at Masulipatam in 1669.

(c) In 1674 Francois Martin founded Pondicherry, which was to become the future capital of the French in India.

(d) Fortunes of the French East India Company dwindled in the first decade of the 18th century.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Which of the following statement(s) regarding describing the Gupta Dynasty as the Golden Age is/are found to be correct?

I. The character of the government was enlightened and taxes were light and punishments were mild.

II. There was political unity, foreign rule was completely removed, and peace and prosperity prevailed.

III. Hinduism was revived and there was dominance of Hinduism over all other religions.

(a) I, II and III

(b) I and III

(c) I and II

(d) II and III

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q84. Which of the following is/are associated with the name of Maulana Shaukat Ali?

1. Establishment of Jamia Milia

2. Organization of Muhammedan Anglo Oriental College

3. Organization of the Khilafat Movement

4. Foundation of Muslim League

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 2 and 4

(d) 1, 2 and 3.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q85. The main difficulties of Iltutmish when he ascended the throne were

1. The Punjab was hostile to him

2. Bengal and Bihar severed their connections

3. Ali Mardan of Lakhnauti set himself up as independent ruler

4. The revolt of Aram Shah

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 4 and 5

(d) All of these

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q86. Assertion (A): Harshavardhana convened the Prayag Assembly.

Reason (R): He wanted to popularise only the Mahayana form of Buddhism.

(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Consider the following statements: The Cripps Proposals include the provision for

1. Full independence for India

2. Creation of Constitution making body

Which of the given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q88. Consider the following paragraph He was seriously injured in police lathi charge in Lahore during demonstrations against Simon Commission, for which he subsequently died in November, 1928. Later on, the British officer who was responsible for the lathi charge on him, was shot dead by Bhagat Singh and Rajguru.

The revolutionary referred to in the above paragraph is

(a) Pandit Govind Ballabh Pant

(b) Lala Lajpat Rai

(c) Mangal Singh

(d) Motilal Nehru

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Examine various developments in the field of Education:

1. Wood’s dispatch in 1854

2. Charter Act in 1813

3. Hunter Commission in 1882

4. Curzon’s Universities Act in 1904

Select the code for correct statements.

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q90. Which were the factors that created material culture in the Mauryas?

1. Use of iron

2. Plenty of punch-marked coins.

3. Abundance of Northern Black Polished Ware (NBPW)

4. Use of baked bricks

Select the correct answer by using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2, 4 and 5

(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?

1. Italian–Abyssinian War, 1898

2. Boxer Movement in China

3. Revolutionary Movement in Ireland

4. Victory of Japan in the Russo- Japanese war

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statement is correct?

(a) Alauddin Khilji first set up a separate ariz’s department.

(b) Balban introduced the branding of horses in his military.

(c) Muhammad Bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the military.

(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q93. Assertion (A): In the ancient period of Indian history, urbanisation was followed by pastoral life.

Reason (R): The Harappan Culture was an urban one.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q94. The first factory Act restricting the working hours of women and children, and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?

(a) Lord Lytton

(b) Lord Bentinck

(c) Lord Ripon

(d) Lord Canning

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. Fa-Hien’s mission to India was to

(a) learn about the administrative system of the Gupta kings

(b) understand the social position of women during the Gupta period

(c) visit the Buddhist institutions and to collect copies of Buddhist manuscripts

(d) get full knowledge about the condition of peasants during the period of Gupta kings

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q96. Around twelfth century, Sufi Silsilas began to crystallize in different parts of the Islamic world to signify

1. continuous link between the master and disciple

2. unbroken spiritual genealogy to the Prophet Muhammad

3. the transmission of spiritual power and blessings to devotees

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. With regards to sources of revenue in medieval India, examine the following statements:

1. Kharaj refers to the land revenue–1/3rd of gross produce- paid by non-Muslims

2. Ushraf to 1/10th of the gross produce on lands held by Muslims

3. Khams was a tax raised from Muslims for providing alms to needy Muslims

4. Zakat, a war booty

Select the appropriate code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 3

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q98. Assertion (A): Megasthenes said that there was no slavery in India at the time of his visit.

Reason (R): Megasthenes could not distinguish slaves from their masters who treated them kindly.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Which of the following were the causes for the emergence and growth of revolutionary terrorism in India?

A. Frustration of the youth with the constitutional methods of the moderates and the passive resistance of the extremists.

B. Failure of the Swadeshi and anti- partition movements to get the partition of Bengal repealed.

C. Protection and cooperation given by the masses to the terrorists.

D. Growing hatred among the youth for foreign rule because of the racial arrogance of the British and the repressive measures adopted by the government.

E. Influence of Irish terrorists and Russian Nihilists.

Select the answers from the codes given below:

(a) A, B and D

(b) B, C and E

(c) A, B, D and E

(d) B, C, D and E.

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q100. Which of the following pair(s) are/is correctly matched?

1. Charasada — Pushkalavati

2. Sirkap — Takshila

3. Nagarjunakonda — Vijaypuri

4. Ter — Tamralipti

Choose the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Part 18. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Which of the following statements regarding Mahatma Gandhi’s philosophy of Satyagraha is/are correct?

1. Truth and non-violence are its two vital ingredients.

2. The follower of Satyagraha would resist evil but not hate the evil doer.

3. The Satyagrahi would, if necessary, inflict suffering on himself, and also the evil doer.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3

(c) Only 1

(d) 1 and 2

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q2. Which one of the following is the correct statement?

(a) The modern Kochi was a Dutch colony till India’s independence.

(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.

(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.

(d) The modern Kochi never became a part of the British colony.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. In Buddhism, what does Patimokkha stand for?

(a) A description of Mahayana Buddhism

(b) A description of Hinayana Buddhism

(c) The rules of the Sangha

(d) The questions of king Menander

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. Alexander Kerensky was

(a) the head of the Provisional Government in Russia before the October Revolution . (b) a close confidant of Lenin, with whose help the Czar was dethroned

(c) the head of the Czar’s army

(d) an advisor of Joseph Stalin

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q5. Successive Sultans attempted to control their nobility in different ways, though not with much success. Examine the following statements:

1. Balban created nobility based on racial antecedents

2. Ala-ud-din Khilji built nobility based on personal loyalty checked by spies

3. Mohammed bin Tughlaq dispersed the nobility for better control

4. Firoz Shah Tughlaq built a small nobility on the principle of heredity

Select the code for correct statements:

(a) Only 1, 3

(b) Only 2

(c) Only 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q6. Tick the incorrect statement(s) out of the following:

I. Bimbisar is claimed to be founder of the Magadha Kingdom and its first capital was Patliputra.

II. Kausambi was the capital of Chedi kingdom and King Udayan was its most important ruler.

III. The capital of Kuru kingdom was Mathura and its most famous ruler was Avantiputra.

(a) I, II and III

(b) II and III

(c) Only II

(d) Only I

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Match List I with List II, using the given codes.

List I

A. Bal Gangadhar Tilak

B. Sri Aurobindo Ghosh

C. Rabindranath Tagore

D. Mahatma Gandhi

List II

1. The British rule is a ruler is a roller formidable in its weight and power having its uses, but it does not help the soil to become fertile.

2. A true Nationalist desires to build on old foundations. We don’t want to anglicise our institutions and de-nationalise them in the name of social and political reforms.

3. Nationalism is a divinely appointed Shakti of the Internal and must do its God given work before it returns to the bosom of the Universal Energy from which it came.

4. I am not a visionary; I claim to be a practical idealist.

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 4 3 2 1

(b) 1 2 3 4

(c) 3 2 1 4

(d) 3 4 2 1.

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q8. Which of the following statements about the position of women in the Sangam Age is not correct?

(a) Higher class women officiated as priests

(b) Women were employed as guards to attend on the king in the military camps

(c) The women performing sati used to earn fame

(d) Women do not seem to have owned property

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. List-I List-II

A. Rajendra Lahiri 1. Gonda Jail

B. Sukhdeo 2. Lahore Jail

C. Roshan Singh 3. Gorakhpur Jail

D. Ram Prasad Bismil 4. Allahabad Jail

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q10. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?

(a) To bring Indians and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned

(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers

(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India

(d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at

(a) Ajanta

(b) Badami

(c) Bagh

(d) Ellora

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q12. Statement I : King Ashoka abolished capital punishment and disbanded his army.

Statement II :

After Kalinga War, Ashoka was remorseful and became a Buddhist.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. The ritual art in India is an essential aspect of celebrations in the family, and is invariably practiced by women.

It takes the form of drawings on the floor or on the walls of the house. These purely abstract drawings are known by different names in different parts of the country.

Select the code for correct statements:

1. Mandana at Rajasthan

2. Sathya at Saurashtra

3. Jhunti at Orissa

4. Muggu at Andhra Pradesh

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) Only 2 and 3

(c) Only 3 and 4

(d) Only 1 and 4

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q14. Match List I (Sutras) with List II (subject they relate to), using the given codes.

List I List II

A. Kalpa 1. Etymology

B. Siksha 2. Ritual

C. Nirukta 3. Metre

D. Chhanda 4. Phonetics

Codes:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 2 4 1 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Bhils revolt 1.1817–18

B. Gujjars revolt 2. 1839–45

C. Rising of Kolhapur 3. 1824

D. Revolt of Santhal 4. 1855–56

Codes:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 1 3 2 4

(c) 2 4 3 1

(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Consider the following with reference to the disintegration and decline of the Mauryan Empire:

1. Brahmanical revolt

2. King Ashoka’s pacifist policies

3. Invasions from outside

4. Weakness of Ashoka’s successors

Which of the above reasons led to the disintegration and decline of the Mauryan Empire?

(a) 1, 2 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q17. Which of the following movements drew women out from the seclusion of home?

1. Swadeshi Movement

2. Home Rule Movement

3. Non-Cooperation Movement

4. Civil Disobedience Movement

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q18. Consider the following events:

(a) Indigo Revolt

(b) Santhal Rebellion

(c) Deccan Riot

(d) Mutiny of the Sepoys The correct chronological sequence of these events is:

(a) 4, 2, 1, 3

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 2, 4, 3, 1

(d) 2, 4, 1, 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Consider the following statements :

1. The National School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.

2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q20. Which of the following statements about Maulvi Ahmadullah Shah, who played an important part in the Revolt of 1857, is/ are correct?

1. He was popularly known as Danka Shah or the Maulvi with a drum.

2. He fought in the famous Battle of Chinhat.

3. He was killed by British troops under the command of Henry Lawrence.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 1 and 3

(c) 2 and 3 (d) 1 and 2

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. In Mahayana Buddhism, Buddha is regarded not only as an enlightened being, but also as an embodiment of truth and reality behind the universe, and has various forms and attributes. These go on to constitute different Buddhas and Bodhisattvas, around each of whom there is a popular cult.

1. Amitabh, the Buddha of Infinite Light

2. Manjushri Vajrapani, the Bodhisattava of wisdom

3. Avalokitesvara, the Bodhisattava of compassion

4. Vajrapani, the Bodhisattava of power

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q22. Match List I with List II and select the answer using the codes given below:

List I List II (Later Vedic Kingdoms) (Rulers)

I. Gandhara A. Asvapati

II. Kekaya B. Aupamanyava

III. Kamboja C. Bhima

IV. Vidarbha D. Nagnajit

V. Nishada E. Nala

Codes:

I II III IV V

(a) A B C D E

(b) C E A D B

(c) B D C E A

(d) D A B C E

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. What was the reason that Clive had to introduce dual government in Bengal?

(a) He feared hostile reaction of the people of Bengal

(b) He wished to avoid the responsibility which may arise out of the establishment of de jure authority of East India Company in Bengal

(c) The Mughal emperor was opposed to the establishment of de jure authority

(d) The authorities of the East Company in England was against him

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q24. Which of the following statements about the Mauryan kings is not correct?

(a) They had extensive powers encompassing administrative, judicial, and legislative functions

(b) They laid claim to divinity

(c) Appointments to the most important offices were made by the ruler himself

(d) The kings often laid down codes of regulation for the guidance of their officers and the people

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Which one among the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is not correct?

(a) He propounded the theory of the Arctic Home of the Aryans

(b) He founded the Anti-Cow Killing Society

(c) He set-up the Home Rule League at Poona

(d) He supported the Age of Consent Bill

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q26. Assertion (a): The British sovereignty continued to exist in free India.

Reason (R): The British sovereign appointed the last Governor-General of free India.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Chapchar Kut is a festival celebrated in the state of

(a) Arunachal Pradesh

(b) Assam

(c) Mizoram

(d) Sikkim

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. Which of the following features of the State of Arcot in 18th century South India are correct ?

1. The founders of the dynasty that ruled Arcot were Daud Khan Panni and Sa’adatullah Khan.

2. Arcot became the site of a protracted struggle between the English and Dutch East India Companies from the 1740s.

3. Decentralization was a key feature of the State of Arcot in the 18th century.

4. The other major State to emerge in South India at this time was Mysore.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4

(c) 3 and 4 only (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q29. In the context of early vedic age which of the following statements is right?

(a) The purohita or priest had no special place in the society;

(b) The ‘Sabha’ and ‘Samiti’ had no power in the selection of the Raja.

(c) Religion was not based on magico-ritual formulae.

(d) Gods were worshipped for the spiritual upliftment of the people.

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q30. What was the main difference between the Indus Valley Civilization and the Vedic Civilization?

(a) Indus Valley Civilization was urban, whereas the Vedic Civilization was rural.

(b) Peepal tree was worshipped in the Indus Valley Civilization whereas, Burgad tree was worshipped in the Vedic Civilization.

(c) The main emphasis in the Indus Valley Civilization was on trade whereas in the Vedic age, it was on religion.

(d) Indus Valley Civilization believed in non-violence where Vedic Civilization had no hard and fast rules about it.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q31. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I List II

A. The First Mysore War 1. Cornwallis

B. The Second Mysore War 2. Lord Hastings

C. The Third Mysore War 3. Wellesley

D. The Fourth Mysore War 4. Warren Hastings 5. Col Smith

(a) A–5, B–4, C–1, D–3

(b) A–1, B–2, C–3, D–4

(c) A–5, B–4, C–3, D–2

(d) A–4, B–3, C–2, D–1

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q32. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?

1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.

2. Every object, even the smallest particle has a soul.

3. Karma is the bane of the soul and must be ended.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q33. The Swadeshi movement was started because

(a) the British massacred innocent people at Jallianwala Bagh

(b) the British government did not grant responsible government in India

(c) Lord Curzon divided Bengal

(d) of de-industrialisation in India

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q34. The most effective contribution made by Dadabhai Nauroji to the cause of Indian National Movement was that he

(a) Brought the problems of Indians to the notice of the British

(b) Exposed the economic exploitation of India by the British

(c) Interpreted the ancient Indian texts and restored the self- confidence of Indians

(d) Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Guru Amar Das : Miri and Piri

(b) Guru Arjan Dev : Adi Granth

(c) Guru Ram Das : Dal Khalsa

(d) Guru Gobind Singh : Manji

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q36. Consider the following statements concerning the initial phase of the Industrial Revolution in England.

1. England was fortunate in that coal and iron ore were plentifully available to be used in industry.

2. Until the 18th century, there was a scarcity of usable iron.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q37. Examine the following statements:

1. Nagarjuna played an important role in the spread of Buddhism

2. Shankaracharya held that knowledge is the primary means to salvation

3. Ramanuja tried to assimilate Bhakti to the tradition of the Vedas.

4. Andal, a woman saint, whose bhakti was ecstatic love for an immanent one rather than reverence for a transcendent deity.

Select the appropriate code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q38. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled “The Way Out”. What was proposed in this pamphlet?

(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives of British India and the Indian States

(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor-General and the Commander-in-Chief should be Indian leaders

(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible

(d) A solution for the constitutional deadlock

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Match List I with List II,using the given codes given:

List I List II

A. Conquest of Malwa 1. 1562

B. Formation of Subas 2. 1586

C. Annexation of Kashmir 3.1580

D. Creation of the Department 4. 1574–75

Codes:

(a) A–3, B–1, C–2, D–4

(b) A–1, B–3, C–2, D–4

(c) A–3, B–1, C–4, D–2

(d) A–1, B–3, C–4, D–2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q40. On the basis of which of the following traditional records have the dates of Lord Buddha ’s birth and death been fixed?

(a) Chinese tradition–Cantonese records

(b) Simhalese tradion–Mahavamsa and Dipavamsa

(c) Indian Buddhist texts–Ashokavadan and Divyvadan

(d) Tibetan tradition of historian Taranath

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q41. Statement I: The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.

Statement II: The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.

(a) A-4, B-2, C-1, D-3

(b) A-1, B-3, C-4, D-2

(c) A-3, B-4, C-2, D-1

(d) A-2, B-1, C-3, D-4

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q42. Assertion (A): The First War of Indian Independence started in 1857.

Reason (R): The soldiers refused to use the greased cartridges.

(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A

(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A

(c) if A is incorrect but R is correct

(d) if A is correct but R is incorrect

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Which one of the following pairs of famous sayings and their sources is correctly matched?

(a) Vasudhaiva Kutumbhakam : Artha Sastra

(b) Yogakshemam vahamyaham : Rig Veda

(c) Satyamevajayate : Mundaka Upanishad

(d) Satyam Shivam Sundaram : Bhagavat Gita

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q44. Sangam literature formed a very important source for the reconstruction of the history of South India. It was written in

(a) Tamil (b) Kannada

(c) Telugu (d) Malayalam

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q45. Which of the following features is not applicable to the Early Western Chalukyan temples?

1. In proportion, the temples emphasize height rather than length

2. The main temple centres are Sirpur, Mamallapuram and Gop

3. Temples were built in all the three styles

4. The Parashurameshvara temple at Bhubaneshwar has conceptual ties to the Early Western Chalukyan temples.

Choose the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q46. Some of the important peasant revolts of the 19th century colonial India were as follows:

1. Santhal Rebellion led by Sido and Kanhu

2. Khonds of Ghumsar by Chakra Bisoi

3. Savare Rebellion by Radhakrishna Dandasena

4. Pabna Uprising by Kesab Chandra Roy

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 2, 3

(c) 4 only

(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Assertion (A): Sulhkul, namely, peace with all became the state policy of Akbar.

Reason (R): He removed religious disabilities of the Hindus by abolishing the pilgrim taxes, Jiziyah and opening state services to them.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q48. List-I List-II

A. Cemetries H and R 37 1. Daimabad

B. Dockyard 2. Mohenjodaro

C. Pashupati Mahadev 3. Harappa Seal

D. Copper chariot 4. Lothal

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 1 3 2 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q49. Which one of the following statements related to the Boston Tea Party on December 16, 1773 during the American War of Independence is correct?

(a) The revolutionaries stealthily entered into the ships and threw all the chests of tea into the water

(b) The revolutionaries hosted a Tea Party in the honour of Charles Townshend, the British Chancellor of the Exchequer in order to place their grievances before him

(c) It marked a celebration when Lord North, the successor of Townshend, repealed some of the duties imposed by Townshend

(d) It was a protest against the Quebec Act

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q50. Gandhiji was of the view that

(a) All old traditions should be followed

(b) All old traditions should be discarded

(c) Only scientifically based traditions should be followed

(d) Those traditions should not be followed which are against our moral values

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Which among the following is a folk dance of India?

(a) Manipuri

(b) Garba

(c) Kathakali

(d) Mohiniattam

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q52. Statement I: Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.

Statement II: The sect was founded 200 years earlier by Parsva.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q53. Examine the following statements:

I. The site of Ganeshwar has yielded the largest number of copper objects ever found from a single site in the subcontinent.

II. The earliest chalcolithic culture of central India, the Kayatha culture, is dated to the second half of the 3rd millennium BC.

III. The distinctive Savalda pottery is painted over in black, purplish red or in both, and a variety of designs including geometric forms, stylized naturalistic designs-fish, birds, peacocks- and even tools and weapons were depicted.

IV. The Vindhyan chalcolithic is distinguished by the use of wheel-made pottery, a more diverse copper, bone and stone tool technology and the appearance at a few sites of megalithic burials.

V. According to H. D. Sankalia the Malwa culture may have been authored by the Indo-Aryans.

Choose the code for correct statements-

(a) II, IV and V

(b) I and V

(c) III and V

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q54. Consider the following personalities and choose those who contributed to make the Left a popular movement in India. Select the code:

1. Nana Patil 2. Sahajanand Saraswati

3. Ayyappan 4. T.K. Madhavan

5. Singaravelu

Choose the correct order

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 5

(c) 1, 2, 3, 4 and 5

(d) 1, 2, 3 and 5

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q55. Which one of the following statements is correct regarding the mode of payment of land revenue during the Mughal period?

(a) The peasants paid revenue in metallic currency.

(b) The peasants paid revenue in cowry.

(c) The peasants paid revenue in the form of crops.

(d) There was no uniform mode of payment of revenue throughout the Mughal Empire.

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q56. List-I List-II

A. Mando 1. Jammu and Kashmir

B. Sutkangendor 2. Baluchistan

C. Daimabad 3. Maharashtra

D. Alamgirpur 4. Uttar Pradesh

Choose the answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 3 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) all of these

(d) none of these

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q57. Match the following:

List-I List-II

A. Revenue acceptance 1. Patta deed

B. Market town 2. Qabuliyat

C. Mughal silver coin 3. Mohur

D. Revenue title deed 4. Qasbah

E. Mughal gold coin 5. Shahrukh

(a) A-2, B-3, C-1, D-4, E-5

(b) A-1, B-2, C-3, D-4, E-5

(c) A-2, B-1, C-5, D-2, E-3

(d) A-2, B-1, C-4, D-3, E-5

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q58. Consider the following statements:

1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.

2. The Cholas sent an expedition against Sailendra Empire of South East Asia and conquered some of the areas.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Sultanates of Delhi have taken which of the following in their buildings from the ancient architecture?

(a) Mehrab

(b) Gumbaj

(c) Arched openings

(d) Decoration figures

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q60. The suppression of Indian language newspapers under the Vernacular Press Act of 1878 was caused by the criticism of

(a) lavish lifestyle of the English officials

(b) ill-treatment given to Indigo workers by their English masters

(c) inhuman approach of English officials towards the victims of the famine of 1876-77

(d) misuse of religious places of India by English officials

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. Some of the important initiatives that contributed to the strengthening of the Indian National Movement were as follows:

1. Dandi March: Mahatma Gandhi

2. Poorna Swaraj Resolution at Lahore session of the Congress: Jawaharlal Nehru

3. Bardoli Andolan: Abdul Ghaffar Khan

4. Red Shirts Movement: Sardar Patel

Select the code:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1, 2 and 4

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q62. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. Qutub-ud-din Aibak was considered a generous ruler and was popularly called Lakh Bakhsh.

II. Qutub-ud-din Aibak was given the title of Amir-i-Akhur.

III. The Quattal-ul-Islam mosque was built during the reign of Iltutmish.

(a) Only III

(b) Only II

(c) I and II

(d) II and III

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Match List I and List II.

List I List II

1. 1954 A. State Bank of India

2. 1955 B. Bhabha Atomic Research Centre

3. 1956 C. All India Institute of Medical Sciences

4. 1952 D. National Development Council

Codes:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 4 1 2 3

(c) 1 4 2 3

(d) 1 4 3 2.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Consider the following statements:

1. A war of succession started among the four sons of the Emperor Shahjahan in 1657 A.D.

2. There was no codified Law of Succession for the Mughal dynasty.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q65. During the Mughal period, under the Zabti system, land revenue was assessed and was required to be paid

(a) In cash or kind

(b) Only in cash

(c) Only in kind

(d) By the zamindar on behalf of the peasants

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q66. The Radcliffe Committee was appointed to

(a) solve the problem of minorities in India

(b) give effect to the Independence Bill

(c) delimit the boundaries between India and Pakistan

(d) enquire into the riots in East Bengal

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. Gandhiji led the Indian Nationalist Movement from the front and his leadership was motivated by a wider philosophy, he nurtured throughout the course of the movement. Which one among the following was a continuous movement based on this philosophy and not a specific movement?

(a) Non-Cooperation Movement

(b) Swadeshi Movement

(c) Quit India Movement

(d) Civil Disobedience Movement

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q68. Arrange the following organisations in a chronological sequence:

1. Indian National Social Conference

2. Tattvabodhini Sabha

3. Arya Samaj

4. Rama Krishna Mission

(a) 2, 3, 1, 4

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. Match List I with List II using the given codes.

List I (Authors) List II (Works)

A. Bharavi (i) Kiratarjuniyam

B. Ashvaghosha (ii) Buddha charita

C. Varahamihira (iii) Rajatarangini

D. Kalhana (iv) Brihatsamhita

Codes:

A B C D

(a) (i) (ii) (iv) (iii)

(b) (ii) (i) (iv) (iii)

(c) (iii) (iv) (ii) (i)

(d) (iv) (iii) (i) (ii)

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q70. Who among the following played an important role in the signing of the Gandhi–Irwin Pact?

A. Motilal Nehru

B. Tej Bahadur Sapru

C. Madanmohan Malviya

D. Jayakar

E. Chintamani

Select the correct answer from the codes given below:

(a) A and B

(b) B and D

(c) B and C

(d) D and E.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. With reference to the Vijaynagar administration, consider the following statement :

1. The tradition of village self government was discarded.

2. The kingdom was divided into rajyas or mandalams below which nadu, sthala and grama.

Which of the above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q72. What was the important reason for the fall of Vijayanagar Empire?

(a) Unity among the Muslim rulers

(b) Internal instability and weakness of Princes

(c) Moplah’s rebellion

(d) Economic bankruptcy

Ans: (a) Q 10. “Bijanti” government is compared to the Chola’s for

(a) Rural democracy

(b) Administrative system

(c) Land revenue collection system

(d) Display of wealth

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Which one of the following observation is not true about the quit India movement of 1942?

(a) It was a non-violent movement.

(b) It was led by Mahatma Gandhi.

(c) It was a spontaneous movement.

(d) It did not attract the labour class in general.

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q74. Which one among the following pairs is correctly matched?

(a) The Second Battle : Defeat of Jaichand of Kannauj of Tarain by Muhammad of Ghori

(b) The First Battle of : Defeat of Sikander Lodhi by Panipat Babur

(c) The Battle of Chausa : Defeat of Humayun by Sher Shah

(d) The Battle of Khanwa : Defeat of Rana Pratap by Akbar

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. The colonial construction of Indian history transported which of the following into the intellectual make-up of the educated middle-class of the time:

1. James Mill’s periodisation of Indian history

2. Marshman’s description of social customs

3. Henry Beveridge’s account of religious practices

4. Robert Orme’s explanation of the British military success

Select the code for correct statements

(a) Only 1 is correct

(b) 1 & 2 are correct

(c) 1, 3 & 4 are correct

(d) 1,2,3, & 4 are correct

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q76. Which of the following non-Gupta inscriptions give us information about the Guptas?

A. Inscriptions of Kadambas

B. Those of the Varman dynasty

C. Those of the Hunas

D. Those of the Chalukyas

E. Those of the Rashtrakutas

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) All of them

(b) A, B and C

(c) A, B, C and E

(d) B, C, D and E

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q77. Match List I with List II.

List I List II 1. Hindu Mahasabha

(A) 1906 2. Indian Liberal Federation

(B) 1915 3. Muslim League

(C) 1916 4. Home Rule League

(D) 1918

Codes:

(1) (2) (3) (4)

(a) B D A C

(b) B A D C

(c) C B D A

(d) D A C B.

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q78. Which of the following new techniques in cotton textile industry was/were introduced in India by the Turks in the Medieval period?

1. Spindle

2. Spinning wheel

3. Water frame

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 2 only

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Assertion (A): Ashoka annexed Kalinga to the Mauryan Empire.

Reason (R): Kalinga controlled the land and sea routes to South India.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q80. In the “Individual Satyagraha”, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) Pandit Jawaharlal Nehru

(c) C. Rajagopalachari

(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Which among the following are the five principles of peaceful co-existence of Panchsheel as outlined by Jawaharlal Nehru?

(a) Mutual respect, military collaboration, economic collaboration, de-colonisation and territorial integrity

(b) Mutual respect for each other territorial integrity and sovereignty, non-aggression, non-interference, equality and mutual benefit and peaceful co-existence

(c) Peaceful co-existence, economic collaboration cultural interaction, territorial integrity and decolonisation

(d) Disarmament, peaceful co-existence, economic collaboration, cultural interaction and territorial integrity

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q82. Thomas Babington Macaulay (1) authored the Education Minute (2) formulated the Thuggee Act (1836) (3) drafted the Indian Penal Code (4) helped draft the Great Reform Bill of Britain Choose the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) all the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Why were most of the Ashoka inscriptions inscribed in the Prakrit language?

(a) Because it was the language of the State

(b) Because it was used by the tathagata Buddha

(c) Because it was understood by a majority of the people

(d) Because it was the only language known at that time

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q84. What is the correct sequence of the following events?

A. The Lucknow Pact

B. The introduction of Dyarchy

C. The Rowlatt Act

D. The Partition of Bengal

(a) A, B, C, D

(b) A, C, B, D

(c) D, A, C, B

(d) D, C, B, A.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. Consider the following pairs: [CSAT 2015-I] Medieval Indian State Present Region

1. Champaka : Central India

2. Durgara : Jammu

3. Kuluta : Malabar

Which of the above pairs is / are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 1 and 3

(d) 1 and 3 Only

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q86. Match the columns :

List-I : List-II

A. Amaravati : 1. Hoysalas

B. Aihole : 2. Cholas

C. Thanjavur : 3. Satavahanas

D. Halebid : 4. Chalukyas : 5. Pandyas

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 2 4 5 1

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 2 1

(d) 4 5 2 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh. Who wrote this song?

(a) Rajni Kanta Sen

(b) Dwijendralal Ray

(c) Mukunda Das

(d) Rabindranath Tagore

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q88. Which British military officer defeated Tipu Sultan in India, Napolean Bonaparte in Europe and eventually, became the Duke of Wellington?

(a) Arthur Wellesley (b) Robert Clive

(c) Warren Hastings (d) Richard Wellesley

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q89. Who was the editor of the journal Indian Social Reformer that was started in 1890?

(a) K. T. Telang (b) Veeresalingam

(c) N. G. Chandavarkar (d) K. N. Natarajan

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q90. The following statements carry the details of some of the important battles of history:

1. First battle of Tarain fought between Prithviraj Chauhan and Mohammad Ghauri

2. First Battle of Panipat between Babar and lbrahim Lodi

3. Battle of Talikota between Vijayanagar and five new kingdoms – Bijapur, Golconda, Ahmadnagar, Bidar and Berar

4. Battle of Khanwa between Babar and Rana Sangha

Select the code for the correct statements:

(a) Only 2

(b) Only 4

(c) 1, 2, and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q91. Assertion (A): The Arthashastra of Kautilya provided for the office of the superintendent of trade.

Reason (R): The state engaged in extensive trade.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q92. Which of the following was/were not responsible for the failure of the revolutionary terrorists?

A. Class and caste limitations.

B. Lack of central leadership and a common plan.

C. Secular beliefs of the terrorists.

D. Lack of communication facilities.

E. Ruthless and repressive policy of the British.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) B only

(b) C only

(c) A and C

(d) C and D.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q93. Arrange the following Gupta emperors in the chronological order

1. Samudragupta 2. Chandragupta-I

3. Skandagupta 4. Chandragupta-II

Select the correct answer from the code given below:

Codes:

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 4 3 1 2

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q94. Which of the following was/were the main feature (s) of the Government of India Act, 1919?

1. Introduction of separate electorates for Muslims.

2. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces.

3. Expansion and reconstitution of central and provincial legislatures.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 2

(b) 1 and 3

(c) Only 3

(d) 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. Which one of the following is the correct chronological order of the battle fought in India in the 18th Century?

(a) Battle of Wandiwash – Battle of Buxar – Battle of Ambur – Battle of Plassey.

(b) Battle of Ambur – Battle of Plassey – Battle of Wandiwash – Battle of Buxar.

(c) Battle of Wandiwash – Battle of Plassey – Battle of Ambur – Battle of Buxar.

(d) Battle of Ambur – Battle of Buxar – Battle of Wandiwash – Battle of Plassey.

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q96. In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid?

(a) 1853 (b) 1854

(c) 1856 (d) 1858

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. What was /were the formative influence(s) on the philosophy of Mahatma Gandhi?

1. Gandhiji was influenced by the 18th century Pranami sect that advocated the unity of faiths.

2. Gandhiji was influenced by the theosophists.

3. Gandhiji was an admirer of the writings of Romantics like Wordsworth.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q98. Arrange the following developments in an ascending chronological sequence:

(1) Iltutmish’s recognition as the Sultan of Delhi (2) Building of first mosque in Delhi (3) Fall of Chalukyas (4) Destruction of Baghdad by Mongols

Select the code for correct chronological sequence:

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 2, 1, 4, 3

(c) 3, 2, 1, 4

(d) 1, 2, 4, 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Assertion (A): Buddha challenged the importance of birth as the principal determinant of one’s social status.

Reason (R): He proclaimed that one did not become a Brahmana by the mere fact of one’s birth.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q100. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Abdul Quaium Khan 1. Delhi

B. Hakim Ajmal Khan 2. Bengal

C. Chaudhuri Khaliq 3. North-West Frontier Province

D. Fazlul Huq 4. UP

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 4 1 2 3

(b) 3 1 4 2

(c) 1 4 2 3

(d) 1 4 3 2.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Part 19. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Which of the following was not one of the popular beliefs and customs prevalent during the Sangam Age?

(a) There was much faith in omens and astrology

(b) A woman with dishevelled hair was a bad omen

(c) Rites were performed to avert the mischief of demons

(d) Eclipses were believed to be the result of Rahu and Ketu eating up the sun and the moon

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q2. List-I List-II

A. Champaran Mein 1. D.P. Mishra Mahatma Gandhi

B. The Springing Tiger 2. Rajendra Prasad

C. Living an Era 3. Hugh Toye

D. India from Curzon to 4. Durga Das to Nehru and After

Codes:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 4 3 2 1

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 was :

(a) That all Indian States should join the Indian Union as a condition to consider any degree of autonomy for India

(b) The creation of an Indian Union with Dominion status very soon after the Second World War

(c) The active participation and cooperation of the Indian people, communities and political parties in the British war effort as a condition for granting independence with full sovereign status to India after war.

(d) The framing of a constitution for the entire Indian Union, with no separate constitution for any province, and a Union Constitution to be accepted by all provinces

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q4. Which of the following is/are famous for Sun temples?

1. Arasavalli

2. Amarakantak

3. Omkareshwar

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q5. The Agrahara in early India was :

(a) The name of a village or land granted to Brahmins

(b) the garland of flowers of Agar

(c) the grant of land to officers and soldiers

(d) land or village settled by Vaishya farmers

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q6. Put the following in an ascending chronological order:

1 Puri Jagannath temple 2 Meenakshi temple 3 Mamallapuram Rathas 4 Qutab Minar

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 1, 3, 2, 4

(c) 2, 3, 1, 4

(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. As per the Rig Veda, how many reasons are there for promoting agriculture?

(a) 8

(b) 7

(c) 6

(d) 5

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q8. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Mysore Peasants Revolt 1. 1835

B. Vizagapatnam Uprising 2. 1946–47

C. Kanjam Uprising 3. 1830–31

D. Kurnool Uprising 4. 1830–34

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 3 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q9. What were the impacts of Kautilya’s Arthashastra in Mauryan empire ?

1. The Arthashastra provided the state management of large scale trade and industry and exercise of effective control over every occupation.

2. It laid emphasis on education and moral training to the future king.

3. The Arthashastra maintained the state council to formulate the policy of the state

Which of the above statements is / are correct.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) All of them

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q10. Put the following events in chronological order and choose your answer with the help of given codes:

1. Formation of an interim government.

2. The arrival of the Cabinet Mission.

3. Muslim League Launches Direct Action.

4. Jinnah’s Wrecking of the Shimla Conference.

Codes:

(a) 2, 4, 3, 1

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 4, 2, 1, 3

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

List I (Year) : List II (Event)

A. 1775 : 1. First Anglo- Burmese War

B. 1780 : 2. First Anglo-Afghan War

C. 1824 : 3. First Anglo –Maratha War

D. 1838 : 4. Second Anglo-Mysore War

Codes :

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 4 3 1 2

(c) 3 4 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q12. Consider the following Pairs :

Tradition

1. Gatka, a traditional martial art

2. Madhubani, a traditional painting

3. Singhey Khababs Sindhu Darshan Festival State Kerala Bihar Jammu and Kashmir

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q13. After the death of Shivaji, there was a fight for succession between

(a) Shambhaji and the widow of Shivaji

(b) Shambhaji and Bajirao

(c) Rajaram and Shambhaji

(d) None of them

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q14. On the basis of which one of the following traditional records have the dates of Buddha’s birth and death been fixed?

(1) Sinhalese traditions-Mahavamsa and Dipavamsa (2) Chinese traditions-Cantonese records (3) Indian Buddhist texts-Ashok Vadan and Vidya Vadan

Select the correct code:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. Which of the following statements is not correct?

(a) The Rig Vedic people worshipped nature.

(b) The Rig Vedic Aryans were by and large urban people.

(c) The Rig Vedic family comprised of parents and other kith and kin apart from husband and wife.

(d) The Rig Vedic women were highly respected and that most of the religious ceremonies were considered incomplete unless wives joined their husbands.

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q16. What was the reason for Siraj-ud- Daulah to lose his Mansad?

(a) He had a very weak army

(b) His enemies conspired against him at home

(c) He could not control widespread economic distress

(d) He followed a very rigid religious policy

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q17. Which of the following statements about the officers designated as mahamattas in Mauryan adminstration is correct?

(a) These officers were charged with the responsibility of propagating Buddhism

(b) They were appointed as viceroys of various provinces

(c) The term was used for any senior official irrespective of the duties assigned to him

(d) It is a Prakrit expression for the Sanskrit word amatya

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q18. Which one among the following statements is correct?

(a) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad

(b) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India

(c) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi

(d) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Consider the following statements about Jawaharlal Nehru:

1. He was the President of the Congress Party in 1947.

2. He presided over the Constituent Assembly.

3. He formed the first Congress Ministry in United Province before India’s independence.

Of these statements

(a) 1, 2 and 3 are correct

(b) 1 and 3 are correct

(c) 1and 2 are correct

(d) None is correct

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q20. Which one of the following statements is not correct?

(a) The status of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains

(b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh

(c) The Khajuraho temples were built under Chandela Kings

(d) The Hoysalesvara temple is dedicated to Siva

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q21. Statement I: The annexation of Awadh by Lord Dalhousie in 1856 adversely affected the financial conditions of the sepoys.

Statement II: The sepoys had to pay higher taxes on the land where their family members stayed in Awadh.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q22. The rivers and their vedic names are given here:

1. Arjikiya–Beas 2. Parushni–Ravi

3. Asikni–Chenab 4. Vitasta–Jhelum

Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Match the following:

List I List II

I. Harappan – A. M. G. Majumder (1921)

II. Mohenjodaro – B. R. D. Bannerjee (1931)

III. Chanhudaro – C. Ghurey (1935)

IV. Kot Diji – D. Daya Ram Sahni (1935)

Codes:

I II III IV

(a) D B A C

(b) A C D B

(c) C A B D

(d) B D C A

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Which of the following items is/are correctly matched?

list I list II

A. Kaiqubad Slave Dynasty

B. Khusrau Khan Khilji Dynasty

C. Khizr Khan Lodhi Dynasty

D. Mubarak Khan Tughlaq Dynasty

(a) A and B

(b) A and C

(c) A and D

(d) Only A

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q25. Which of the following are true of Jainism?

1. It has affinity with the Sankhya system of philosophy.

2. It completely rejected the concept of the soul.

3. It has affinity with the Vedanta system of philosophy.

4. According to it the world consists of two eternal categories, viz., conscious Jiva and unconscious (Ajiva).

Choose the correct answer from the codes given below.

(a) 2 and 3

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 2 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q26. Which of the following was not one of the demands of the Moderatres about which they organized agitations on constitutional lines during 1885 to 1905?

(a) Expansion of Legislative Councils, representation of Indians on the Secretary of State’s Council. Viceroy’s Executive Council and Government Executive Councils.

(b) Larger employment of Indians in higher services, and holding of India Civil Service Examinations in England and India simultaneously

(c) Reduction in military expenditure

(d) More educational facilities and employment opportunities for women

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Consider the following events :

1. Hunter Commission

2. Charles Wood’s Despatch

3. Sadler Commission

4. Raleigh Commission Their correct chronological sequence:

(a) 3—2—1—4

(b) 2—1—4—3

(c) 1—4——3—2

(d) 4—3——2—1

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q28. The term apabhramsa was used in medieval Sanskrit texts to denote

(a) outcastes among the Rajputs

(b) deviations from Vedic rituals

(c) early forms of some of the modern Indian languages

(d) non-Sanskrit verse metres

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. The only inscribed stone portrait of Emperor Ashoka has been found at

(a) Sanchi (b) Amaravati

(c) Kanaganahalli (d) Ajanta

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q30. Of the six systems of Hindu philosophy, some are cited below along with their founders:

1. Nyaya – Gautami

2. Samkhya – Kapila

3. Vaiseshikha – Kanada Kashyapa

4. Yoga – Patanjali

Which of the above are correctly paired?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama:

1. Madam Cama unfurled the National Flag at the International Socialist Conference in Paris in the year in 1907.

2. Madam Cama served as the Private Secretary to Dadabhai Naoroji.

3. Madam Cama was born to Parsi parents

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(b) 1 and 2, only

(d) 3 only

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q32. Provide is the correct chronological order of the given Bhakti saints?

(i) Tukaram (ii) Namdev (iii) Chaitanya (iv) Ramanuja

Codes:

(a) (i) (iii) (ii) (iv)

(b) (iv) (ii) (iii) (i)

(c) (ii) (iv) (i) (iii)

(d) (iii) (ii) (i) (iv)

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. The mercantile community was most attracted to Jainism because:

(a) It could follow the religion without any hindrance to its economic activities

(b) The Vedic rituals and sacrifices were hindrances to its vocation

(c) The peace and non-violence of Jainism was conducive to the development of trade and commerce

(d) The doctrine of Kama of Jainism greatly impressed the merchants and traders

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q34. Consider the following statements

1. Battle of Buxar provided the key to the English to establish their rule in India.

2. The Treaty of Allahabad, concluded in 1765, enabled the British to establish their rule in Bengal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Match the columns:

A. “Freedom at Midnight” 1. Mahatma Gandhi

B. “Nineteen Eighty Four” 2. Sarojini Naidu

C. “My Experiments with 3. Larry Collins and Truth” Dominique Lapierre

D. “The Song of India” 4. George Orwell

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 1 2 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Thillana is a format of

(a) Kathak

(b) Kuchipudi

(c) Odissi

(d) Bharatnatyam

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q37. The Mansabdari system of the Mughals was a complex system. Its efficient functioning depended upon

1. the practice of offering the title of ‘Mansabdar’ to military personnel only.

2. proper functioning of the dagh (branding) system.

3. proper functioning of the jagirdari system.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) 1 and 3

(c) 2 and 3 (d) All of these

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q38. Which of the following statement(s) is (are) false regarding the rathas of Mamallapuram?

1. They are called rathas because they resemble chariots

2. They are rock-cut imitations of structural temples

3. They are named after the five Pandava heroes of the Mahabharata

4. All of them have an identical architectural style

Choose the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q39. The early 20th century saw frantic activity among the dalits. They set up several political organisations:

1. All India Depressed Classes Conference by Maharaja of Kolhapur in 1920

2. All India Depressed Classes Association by M C Rajah in 1929

3. All India Depressed Classes Congress by B R Ambedkar in 1930

4. All India Depressed Classes League by Jagjivan Ram in 1935

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) Only 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q40. Assertion (A): The Buland Darwaza at Fatehpur Sikri was built by Akbar in 1602.

Reason (R): He wanted to commemorate his conquest of Gujarat.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q41. The tank of Great Bath complex at Mohenjodaro had stairs on

1. Northern side 2. Southern side

3. Eastern side 4. Western side

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q42. Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.

(a) Fierozeshah Mehta

(b) Mary Carpenter

(c) Dadabhai Naoroji

(d) Anand Mohan Bose

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Non-Cooperation Movement was suspended in 1921 because

(a) Violence broke out at Chauri Chaura

(b) Gandhiji was arrested for five years

(c) Government accepted the demands of Indian leaders

(d) People were not supporting this movement

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q44. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian language is

(a) Indus

(b) Brahmi

(c) Kharosti

(d) Aramic

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. Which one among the following is not a function of Mir Bakshi, the Head of the Military Department as well as of the nobility under Mughal rule?

(a) He made recommendations for appointment to Mansabs to the emperor

(b) He collected reports of intelligence and information agencies of the empire and presented them to the emperor at the court

(c) He was responsible for all incomes and expenditures and held control over Khalisa, Jagir and Inam lands

(d) He was responsible for the security of foreign travellers on the highways of the empire

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q46. Examine the following statements:

1. The neolithic people of Burzahom, around 2700 B.C, lived in circular or oval-shaped lakeside pit dwellings.

2. Lahuradeva (7th-5th millennium B.C.), has pushed back the antiquity of rice domestication.

3. The earliest evidence of agricultural life based on wheat and barley comes from the site of Mehrgarh.

4. The site of Piklihal is essentially an ash mound situated in the Raichur district of Karnataka.

5. A variety of bone tools have been discovered at Chirand.

Choose the code for correct statements:

(a) 1, 3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 3 and 5

(d) All are correct

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Select the statements where quotes have been ascribed to the right source.

1. ‘The elections have well-established the Muslim League is the only mouthpiece of the Muslims. They are decided upon a divided India and this question must be tackled first’: MA Jinnah, 1945

2. ‘Pakistan is our irrevocable and unalterable national demand’: MA Jinnah, 1944

3. ‘India is a multilingual and therefore a multinational country’: Adhikari Thesis, 1942

4. ‘Rajaji formula offers only a shadow and husk,a maimed, mutilated and moth-eaten Pakistan: B R Ambedkar, 1946

Choose the correct code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 3

(c) 2 and 4

(d) 1 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. Consider the following statements pertaining to customs rates in the Mughal empire:

I. Abul Fazl mentions that 4.5 per cent was the maximum customs duties under Akbar.

II. In Jahangir’s reign customs duties were 3.5 per cent on all imports and exports of goods.

III. In Shahjahan’s reign customs duties were 2 per cent on money either gold or silver.

IV. Aurangzeb fixed a higher custom rates for non-muslims. That is why Muslim merchants smuggled goods belonging to Hindus to evade higher customs rate.

Select the correct answer from the code given below :

(a) I only

(b) II and III

(c) III and IV

(d) I, II and IV

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q49. List-I List-II

A. Birbhanpur 1. Banas culture

B. Ujjain 2. Copper hoard

C. Kayatha 3. Ochre-coloured pottery

D. Ahar 4. Microliths

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q50. List-I List-II (Books) (Authors)

A. Alamgir namah 1. Muitamad Khan

B. Tabaqat-i Akbari 2. Munshi Mohd.Kazim

C. Chahar Chaman 3. Chandra Bhan Brahman

D. Iqbal namah-i 4. Nizamuddin Jahangiri Ahmad

Codes:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 3 2 1 4

(c) 4 1 2 3

(d) 2 4 3 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q51. Assertion (A): Muhammad bin Tughlaq left Delhi, and, for two years lived in a camp called Swargadwari.

Reason (R): At that time, Delhi was ravaged by a form of plague and many people died.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q52. Which is not the Indo-Aryan language?

(a) Gujarati

(b) Tamil

(c) Oriya

(d) Marathi

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q53. Which one among the following states was first annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse?

(a) Nagpur (b) Jhansi

(c) Sambalpur (d) Satara

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q54. While joining the Muslim League who said that his ‘loyalty to the Muslim League and the Muslim interest would in no way and at no time imply even the shadow of disloyalty to the larger national cause to which his life was dedicated’?

(a) Aga Khan

(b) Mohammad Ali Jinnah

(c) Mohsin-ul-Mulk

(d) Viqar-ul-Mulk

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The birth of Islam in Saudi Arabia in AD 622 was destined to divert the course of Indian history in the most fundamental way.

II. Mahmud of Ghazni, also known as the ‘Sword of Islam’, mounted 17 plundering expeditions between AD 1000 and AD 1027 into North India, annexing Punjab as his eastern province.

III. Lack of unity and organization among the Rajputs was one of the main reasons for the success of Muslims in India.

(a) I and II

(b) II and III

(c) I, II and III

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q56. Match List I with List II, using the given codes.

List I (Leaders) List II (Organization) (A) C. R. Das (i) Poona Sarvajanik Sabha

(B) S. N. Banerjee (ii) Krishak Praja Party

(C) A. K. Fazlul Haq (iii) Indian Association

(D) G. K. Gokhale (iv) Swaraj Party

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

(b) (iv) (iii) (ii) (i)

(c) (ii) (iii) (iv) (i)

(d) (iv) (iii) (i) (ii).

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. What was the reasons of the decline of Mughal empire ?

1. Aurangzeb’s religious and political policy

2. Peasants became stronger

3. Zamidars became rebellion

4. Administration was centralised

Which of the above is/are correct?

(a) 1, 3 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q58. Consider the following European missions during the Mughal period:

1. Thomas Roe

2. Tavernier

3. Rudolf Acquaviva The correct chronological order of their visits is

(a) 1 — 2 — 3

(b) 2 — 3 — 1

(c) 2 — 1— 3

(d) 3 — 1— 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858) ?

1. To disclaim any intention to annex Indian States

2. To place the Indian administration under the British Crown

3. To regulate East India Company’s trade with India

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q60. Which one among the following was not a possible reason for the success of Nadir Shah’s military compaign in Delhi?

(a) Weak Mughal emperor

(b) Lack of strong defence in the North-West frontier

(c) Late preparation for the defence of Delhi

(d) Use of superior military technology by the invading army

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q61. BrahmoSamaj was taken from metropolitan Calcutta to provincial Bengal by:

1. Debendranath Tagore.

2. Keshav Chandra Sen.

3. Bijoy Krishna goswami.

Choose the correct code:

(a) 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q62. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Paramars 1. Malwa

B. Chalukyas 2. Bengal

C. Senas 3. Modern Uttar Pradesh

D. Gahadavalas 4. Gujarat

Codes:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 1 4 3 2

(c) 3 1 2 4

(d) 4 1 3 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Which of the following clauses was/ were not included in the Gandhi–Irwin Pact?

I. Withdrawing all ordinances and ending prosecutions.

II. Release of all kinds of political prisoners.

III. Restoration of confiscated property of the Satyagrahis.

IV. Permitting peaceful picketing of liquor opium and foreign cloth shops.

V. Permitting all the Indians to collect or manufacture salt, free of duty.

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) only II

(b) I and II

(c) II and V

(d) only I.

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q64. List I List II A Muhammad bin 1 Land revenue Tughlaq assessment based on actual B Firuz Tughlaq 2 Restoration of the prestige of the Crown C Balban 3 Creation of the department of agriculture D Alauddin Khilji 4 Creation of the Employment Bureau

(a) A-3, B-4, C-2, D-1

(b) A-4, B-3, C-2, D-1

(c) A-4, B-3, C-1, D-2

(d) A-1, B-4, C-2, D-3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?

1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.

2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.

3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q66. The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?

(a) Making Zamindar’s position stronger vis-a-vis the ryot.

(b) Making East India company an overlord of zamindars.

(c) Making judicial system more efficient.

(d) None of the (a), (b) and (c) above.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Which of the following statements relating to the Non-

Alignment Movement is/are not correct?

1. Non-alignment came to symbolise the struggle of India and other newly independent nations to retain and strengthen their independence from colonialism and imperialism.

2. Non-alignment advanced the process of democratisation of international relations.

3. Military alliances formed a major part of non-alignment.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) Only 3 (d) Only 1

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q68. Examine the following statements with regard to the foreign policy of the British and point out the incorrect statements:

1. The foreign policy of the colonial government in India was directed towards protecting the larger British imperial interests

2. The foreign policy was directed towards containing Russian advance in Central Asia because it threatened British interests

3. The British did not pursue any imperialistic designs on Tibet

4. The Persian Gulf was considered strategically very important for the British interests

(a) Only 3

(b) 1 and 2 only

(c) Only 2

(d) 3 and 4 only

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q69. Assertion (A): Land grants of the post- Gupta period throw light on the social configuration of the village.

Reason (R): Caste-wise identification of the villagers was made in most of the land characters of the time.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q70. Arrange the following events of 1919 AD, in chronological order:

A. Rowlatt Act

B. Hunter Report

C. Jallianwala Bagh Massacre

D. Return of Knighthood by Rabindranath Tagore

(a) A, B, C, D

(b) A, C, D, B

(c) B, A, C, D

(d) C, A, B, D.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Consider the follwing pairs:

1. Forty Turkish slaves: Successors of Iltutmish

2. Khot: Village headman

3. Amiran-i-sada: Muhammad Tughlaq

Which of the above pairs are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q72. Assertion (A): The origin of feudal system in ancient India can be traced to military campaigns.

Reason (R): There was considerable expansion of the feudal system during the Gupta period.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q73. In the context of the Indian freedom struggle 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons?

(a) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta town hall

(b) Partition of Bengal took effect

(c) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj

(d) Lokmanya Tilak started Swadeshi Movement in Poona

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q74. ‘Use of white marble, long legs and slender frames, human beings as central characters and prominence of kings, princess and palaces’ were the characteristic features of which one of the following ancient art forms of India?

(a) Amaravati School of Art

(b) Gandhara School of Art

(c) Mathura School of Art

(d) Pahari School of Art

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Examine the following statements:

1. Colebrook established the structural similarities between Greek and Sanskrit.

2. Macaulay was instrumental in formulating the Thuggee Act (1936) and in drafting the Indian penal code.

3. In the late 19th century progressive taxation was seriously contemplated by the imperial state.

4. Orientalists believed that India’s scientific achievements had much to teach Europe Choose code for correct statements:

(a) 1 & 4

(b) 2 only

(c) 1, 2, & 3

(d) all of them

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q76. Who among the following rulers were associated with Sudarsana Lake?

1. Kumaragupta

2. Chandragupta Maurya

3. Ashoka

4. Rudradaman

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 2, 3, and 4

(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q77. What is the correct chronological sequence of the following?

A. Jallianwala Bagh Massacre

B. Lucknow Pact

C. Rowlatt Act

D. Moplah Rebellion

(a) B, A, C, D

(b) B, C, A, D

(c) D, C, A, B

(d) C, A, D, B.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q78. Arrange the following rulers of Kashmir in a chronological order:

Avantivarman 2. Didda 3. Harsha 4. Jayasingh

Select the correct chronological order from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 3, 4, 1

(c) 3, 4, 1, 2

(d) 4, 1, 2, 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Match the columns :

List-I : List-II

A. Rig Veda : 1. Musical hymns

B. Yajur Veda : 2. Hymns and rituals

C. Sama Veda : 3. Charms and spells

D. Atharva Veda : 4. Hymns and prayers

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 2 4 1

(c) 4 1 2 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q80. Under whose presidency was the Lahore Session of the Indian National Congress held in the year 1929 wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?

(a) Bal Gangadhar Tilak

(b) Gopal Krishna Gokhale

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Motilal Nehru

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q81. ‘A Forgotten Empire’, written by the renowned historian Robert Sewell is about which one of the following empires?

(a) Kushan empire (b) Mauryan empire

(c) Vijayanagar empire (d) Mughal empire

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q82. Which twelfth century Sanskrit scholar was first responsible for the compilation of ‘Nibandhas’ or digests of epic and Puranic texts?

(a) Harsha (b) Govinda chandra

(c) Lakshmidhara (d) Kalidasa

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Q301 A large number of historically significant works written by eminent personalities in Mughal India were: 1. Tuzuk-i-Baburi by Babar

2. Humayun Nama by Humayun

3. Ain-i-Akbari by Abul Fazl

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Consider the following statements regarding Kautilya’s Arthashastra:

A. It places morality higher than political expediency.

B. It argues the case for a fully centralised government for the empire

C. It deals with the problems of administration as well as the laws of property and crime

D. It includes section on government of the State and diplomatic relations with other states Of these statements, the correct ones are:

(a) A, B and C

(b) B and C

(c) A, B and D

(d) C and D.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q85. Which of the following statements is/ are not true?

A. Khudiram Basu and Prafulla Chaki assasinated Mr. Kingsford, the judge of Muzaffarpur.

B. Stevens, the district magistrate of Tippera in Bengal, was murdered by Santi and Suniti Chaudhuri.

C. Many revolutionaries, including Aurobindo Ghosh, were arrested by the British immediately after the Kennedy murder.

D. Saunders was assasinated by Bhagat Singh and others as a revenge for the police assault on Bipinchandra Pal.

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) A only

(b) A and D

(c) D only

(d) B and D.

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q86. Which of the following is correctly matched?

1. Kshetra : Cultivated land

2. Khila : Waste land

3. Aprahta : Forest land

4. Vasti : Pasture land

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. Consider the following statements relating to the famous Muzaffarpur murders (1908)

1. The bomb, which was hurled at their carriage of Mrs Pringle and her daughter was actually intended for Mr Kingsford, the District Judge of Muzaffarpur.

2. The revolutionaries wanted to kill Mr Kingsford, because he had inflicted severe punishments on Swadeshi activists.

3. Khudiram and Prafulla Chaki had to pay the penalty for their action by death.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) All of these

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q88. Consider the following statements:

1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular police force in India on the British pattern

2. A Supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773.

3. The Indian Penal Code came into effect in the year 1860.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q89. Arrange the following in chronological order

1. Partition of Bengal

2. Chauri-Chaura Incident

3. First Round Table Conference

Codes :

(a) 1, 2, 3 (b) 3, 2, 1

(c) 1, 3, 2 (d) 2, 1, 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q90. Which of the following statements about the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee (SGPC) are correct?

1. It began as the political wing of the Singh Sabhas in the late 19th century.

2. It was formed in 1920 as part of the upcoming Akali movement.

3. It was founded to reclaim control of the Sikh shrines from the government manipulated loyalist committees.

4. It formed the Akali Dal to coordinate groups (Jathas) to reclaim control of the shrines.

Select the correct answer using the code given below.

(a) l, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 4 only (d) 2 and 3 only

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Mongols of central Asia were a menace that threatened the Delhi Sultanate time and again. Arrange the following events chronologically:

1. Jalaluddin Mangbani’s return

2. Halagu’s envoy to India

3. Mongols domestic troubles in Transoxiana

4. Chengiz Khan’s death

Choose the correct code:

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 1, 4, 2, 4

(c) 4, 2, 3, 1

(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q92. Assertion (A): The Indo-Greek king Menander accepted Buddhism.

Reason (R): The Buddhist philosopher Nagasena persuaded him to do so.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. Newspapers (Incitement to Offence) Act 1. 1910

B. Indian Press Emergency Powers Act 2. 1908

C. Indian Press Act 3. 1931

D. Vernacular Press Act 4. 1878

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 2 3 1 4

(b) 2 4 3 1

(c) 1 2 3 4

(d) 1 2 4 3.

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q94. Which of the following statements about the social structure of the Sangam Age is not correct?

(a) The difference in the status and economic conditions was well accepted and rarely challenged by the people

(b) Sangam literature mentions three regular varnas, namely, Brahmins, Kshatriyas and Vaisyas

(c) There were four castes, namely, Tudiyan, Panan, Paraiyan and Kadamban

(d) People were organized in professional social groups living apart from one-another

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. List-I List-II

A. Bal Gangadhar Tilak 1. Swaraj is my birthright and I shall have it.

B. M.K. Gandhi 2. We do not ask any favour. We only want Justice.

C. Dadabhai Naoroji 3. What I have done will endure not what I have said or written.

D. J.L. Nehru 4. There will be no freedom in this country or in the world so long as a single human being is unfree.

(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(c) A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(d) A – 1; B – 2; C – 4; D – 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?

(a) The trading activities of the East India Company were to be abolished

(b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council

(c) All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council

(d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General’s Council

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q97. Consider the following pairs:

Famous place Region

1. Bodhgaya : Baghelkhand

2. Khajuraho : Bundelkhand

3. Shirdi : Vidarbha

4. Nasik (Nashik) : Malwa

5. Tirupati : Rayalaseema

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3, 4 and 5

(c) 2 and 5 only

(d) 1, 3, 4 and 5

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q98. Shishu, Kishor and Tarun are the schemes of :

(a) Regional Rural Banks.

(b) Micro Units Development & Refinance Agency Ltd .(MUDRA).

(c) Small Industries Development Bank of India.

(d) Industrial Developement Bank of India.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q99. Examine the following statements:

1 The Dasavatara temple is located in Bhubaneswar 2 The Kandariya Mahadeva temple is located in Khajuraho 3 The Brihadeswara temple is in Thanjavur 4 The Lingaraj temple is in Deogarh

Select the correct statements to choose the right code:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4

(d) 1 and 4

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q100. The Brahamanas were allowed to marry girls belonging the following caste/ castes during the period of the Sutras:

(a) Only belonging to the Brahmana families

(b) Belonging to Brahmana and Kshatriya families

(c) Belonging to Brahmana, Kshatriya and Vaishya families

(d) Belonging to Brahmana, Kshatriya, Vaishya and Shudra families

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

old ncert modern india by bipin chandra book, old ncert medieval india by satish chandra book, old ncert ancient india by r.s. sharma book, old ncert world history – arjun dev book, History spectrum book by rajiv ahir, Ncert history books class, Indian economy by ramesh singh, Economic survey budget analysis, Ncert books on economy class, Indian polity by laxmikanth, laxmikant objective indian polity, laxmikanth indian administration, general studies manual by b.singh & a.p. singh, general studies manual by tmh tata mcgraw hills, general studies by thorpe, certificate of physical and human geography gc leong, Indian geography by majjid hussain, Indian geography by majjid hussain, geography of india by mahesh barnwal, geography of india by khullar, General science , ecology and environment by pd sharma by shankar ias arihant sk ojha ecology vision ias drishti pathfinder rajagopalan ecology, Ias upsc civil services subjectwise solved previous year papers years disha experts kiran, Upsc ias csat paper 1 paper 2 last year papers, Upsc ias prelims csat online test series, Ias upsc civil services exam pattern syllabus salary registration apply online , Upsc civil services mains paper 1 mains paper 2 mains paper 3 mains paper 4 essay , upsc mains general studies solved papers, ethics integrity and aptitude g subbarao ethics and integrity lexicon, ias current affairs, yojana magazine, kurukhetra magazine, political weekly epw idsa, upsc ias guide notes msq practice sets papers, Upsc Ias objective mcq history polity economy geography objective mcq ecology environment general science objective mcq, Upsc civil services mains subject geography public administration mains subject mathematics physics history mains subject economics political science commerce mains subject, art and culture by nitin singhania in english hindi, Ias important book list english hindi medium, world history by norman lewis arjun dev, Upsc ias civil services daily current affairs online video lectures coaching, Upsc books notes guide manual buy download free pdf online ncert gist indian economy ncert gist indian polity ncert gist general science

Part 20. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Rani Lakshmi Bai 1. Jagdishpur

B. Maulavi Ahmadullah 2. Kanpur

C. Nana Saheb 3. Faizabad

D. Kunwar Singh 4. Gwalior

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 1 2 3 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q2. Which one is the correct chronological order in which the given rulers ruled over Magadha?

1. Brihadratha – Bimbisara – Sisunaga – Bindusara

2. Sisunaga – Bindusara – Brihadratha – Bimbisara

3. Brihadratha – Bindusara – Sisunaga – Bimbisara

4. Sisunaga – Bimbisara – Brihadratha – Bindusara

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 only

(c) 2, 3 and 4

(d) 4 only

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Arrange the following in the chronological order and the select the correct answer from the codes given below:

1. The August offer

2. The Cabinet Mission Plan

3. The Cripps Mission Plan

4. The Wavell Plan

Codes:

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 1, 3, 4, 2

(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q4. Which Indian nationalist leader looked upon a war between Germany and Britain as a godsent opportunity which would enable Indians to exploit the situation to their advantage?

(a) C. Rajagopalachari

(b) M. A. Jinnah

(c) Subhas Chandra Bose

(d) Jawaharlal Nehru

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) Uttarakhand

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Author) (Work)

A. Somadeva l. Malavikagnimitra

B. Kalidasa 2. Kathasaritsagara

C. Bhasa 3. Chaurapanchasika

D. Bilhana 4. Svapnavasavadatta Code :

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 3 4 1 2

(c) 2 4 1 3

(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Stupa, a Buddhist monument, was raised:

1. over Buddha’s relics

2. at places connected with Buddha’s life

3. over relics of celebrated members of the Sangha

4. as an object of devotion by Buddhist monasteries.

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Consider the following statements about the Rig Vedic Age:

A. There was no purdah system

B. Women often performed Sati

C. Girls were given in marriage only after puberty

D. Girls sometimes had on their own chosen their husbands.

Of these,

(a) only A and B are true

(b) only B and C are true

(c) A, B and C are true

(d) A, C and D are true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q9. What is the correct chronological order of the Indian states annexed by the British?

(a) Sikhs, Bengal, Marathas, Mysore

(b) Bengal, Mysore, Marathas, Sikhs

(c) Bengal, Marathas, Mysore, Sikhs

(d) Mysore, Bengal, Marathas, Sikhs

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q10. Which of the following public health measures was not punishable under the Mauryan public health laws?

(a) Throwing dirt, mud or dead bodies on public thoroughfares

(b) Polluting the water tanks or sources of water

(c) Taking the dead bodies for cremation or burial along paths not meant for the purpose

(d) Treating patients and selling herbs and drugs without securing registration

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Which one among the following statements appropriately defines the term ‘Drain Theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji in his work ‘Poverty and Un–British Rule in India’?

(a) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns

(b) That the resources of India were being utilised in the interest of Britain

(c) That the British industrialists were being given a opportunity to invest in India under the protection of the imperial power

(d) That the British goods were being imported to India making the country poorer day by day

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q12. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I

A. Surendranath Bannerjee

B. M. K. Gandhi

C. Subhash Chandra Bose

D. Lajpat Rai

List-II

1. Hind Swaraj

2. The Indian Struggle

3. Autobiographical Writings

4. A Nation in Making

Codes :

A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 2 3

(d) 1 4 2 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Harappan Civilisation : Painted Grey Ware

(b) The Kushans : Gandhara School of Art

(c) The Mughals : Ajanta Paintings

(d) The Marathas : Pahari School of Painting

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which of the following characteristic(s) describes the nature of religion according to the Rig Veda?

1. Rig Vedic religion can be described a naturalistic polytheism.

2. There are striking similarities between the Rig Vedic religion and the ideas in the Iranian Avesta.

3. Vedic sacrifices were conducted in the house of the priest who was called yajaman.

4. Vedic sacrifices were of two kind – those conducted by the household and those that required rituals specialists.

Select the correct answer using the code give below :

(a) 3 only (b) 1 and 2 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4 only

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Examine the following statements:

1. Copper melts at 1083°C and iron at 1534°C

2. Iron was found in the Chalcolithic level at the sites of Ahar and Gufkral.

3. Indo-Gangetic Divide and the Upper Ganga plains are the core area of the PGW distribution zone.

Which of the above are correct, select the option/s

(a) 1 only

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q16. Which of the following types of pottery were used by the Harappans?

A. Glazed B. Polychrome

C. Perforated D. Incised

Select the answer from the codes given below:

(a) B, C and D only

(b) A, C and D only

(c) A, B, C and D only

(d) All of the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?

I. The first Carnatic war came to an end with the Treaty of Paris in Europe.

II. The third Carnatic war came to an end with the Treaty of Aix La Chappelle in 1763 in Europe.

III. In 1754, Dupleix was sent back to France and succeeded by General Godeheu.

(a) II and III

(b) I and III

(c) I and II

(d) All are incorrect

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q18. Which of the following are characteristic ascribed to Buddhis m? Choose the correct answer given below:

1. Theory of Prakrit and Purusha

2. Rejection of the authority of the Vedas

3. Emphasis on the role of the individual

4. Beliefs in the categories of Jiva and Ajiva

(a) 3 and 4

(b) 1 and 2

(c) 1, 3 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. An important administrative reform for which the early nationalists agitated concerned

(a) the separation of judiciary from executive

(b) the discontinuation of the policy of disarming the Indians

(c) Indianisation of higher grades of the administrative service

(d) dissuading the British policy of aggressiveness against India’s neighbours

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Consider the following events in Indian Freedom Movement :

1. Singh Sabha Movement

2. Quit India Movement

3. Dandi March

4. Gurdwara Reform Movement The correct chronological sequence of these events is

(a) 1 — 4 — 3 — 2

(b) 4 — 1 — 2 — 3

(c) 2 — 3 — 4 — 1

(d) 3— 2 — 1 — 4

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q21. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q22. The social ideals of Mahatma Gandhi were first put forth in

(a) Hind Swaraj

(b) An Authobiography–The Story of My Experiments with Truth

(c) History of the Satyagraha in South Africa

(d) The Bhagavad Geeta According to Gandhi

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Consider the following in the context of Ancient Indian Polity and economy:

1. Akaradayi refers to the lands that were granted by kings to temples or brahmanas or the Buddhist sangha; this land came with the privilege of being tax-free.

2. Tinai refers to a unit of linear measurement in the Sangam age

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q24. Consider the following statements: On the eve of the launch of Quit India Movement Mahatma Gandhi

1. Asked the government servants to resign.

2. Asked the soldiers to leave their posts.

3. Asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own people.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. Consider the following statements relating to various gaz used in the Mughal empire:

I. Abul Fazl mentions that Humayun’s gaz-i Sikandari consisted of 32 angusht (digits)

II. Abul Fazl records that the length of gaz-i Ilahi was equal to 41 angusht.

III. The length of dira (gaz)-i Shahjani was equal to a little less than 33.5 angusht.

IV. Tuzuk-i Jahangiri mentions the length of gaz-i Shar‘i as 26 angusht.

Select the correct answer from the codes given below :

(a) I, II and III

(b) I and IV

(c) II and IV

(d) II, III and IV

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q26. The merchants were attracted to a sect like Buddhism because:

(a) Brahamanical rituals were becoming expensive for them.

(b) They found it suitable for their vocation.

(c) They felt that the new materialistic conditions were corrupting society.

(d) They were not granted a social status that was in resonance with economic prosperity.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Under the forceful thrust of British rule, a rapid transformation of the Indian economy took place. In this context, which of the following statements is/ are correct?

1. Indian economy was transformed into a colonial economy in the 19th century whose structure was determined by Britain’s fast developing industrial economy.

2. The influx of cheap Indian products into England gave a great blow to English textile industries.

3. The 19th century saw the collapse of the traditional Indian village economy and fresh economic alignment along commercial lines.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 3

(b) 1 only

(c) 2 only

(d) l and 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q28. The partition of Bengal was undertaken with the view of

(a) Suppressing the revolt arisen

(b) Satisfying the Hindus and the Muslims

(c) Meeting the demand by the Hindus and the Muslims for a separate State

(d) Dividing the Hindus of the West and the West Bengal and increasing Hindu-Muslim tensions

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. Which one of the following is a historical work by Hemachandra?

(a) Dvasraya-kavya

(b) Prabandhachintamani

(c) Kamatakabhasabhushana

(d) Samaranganasutradhara

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q30. Among the precious stones, the most extensive foreign trade during the Gupta age was that of

(a) diamonds (b) ruby

(c) pearl (d) sapphire

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which of the following statement is false?

(a) The Gandhara school of art flourished between the 1st and 5th centuries AD in Afghanistan and northwest India.

(b) The largest stupa at Sanchi is also called the Great Stupa. Its brick core was built in Ashoka’s time. Many of the sculptural panels represent important events in the life of the Buddha.

(c) At Nagarjunakonda, the railing fragments are plain and uninscribed, thus forming a contrast with the dome, railings and gateways of the Amaravati stupa, which are profusely ornamented with beautiful relief carvings.

(d) None of the above.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. The following monthly publications contributed to the cause of the Indian national movement:

1. Talwar: Rotterdam and Berlin

2. Bande Mataram: Paris

3. Free Hindustani: Vancouver

4. The Indian Sociologist: London

5. Indian Opinion: Johannesburg

Select the code for correct pairs:

(a) 1 and 5

(b) 2 and 3

(c) 3, 4 and 5

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q33. Assertion (A): Mahabat Khan rebelled and made Jahangir and Nurjahan prisoners.

Reason (R): Mahabat Khan wanted to instal Prince Khurram on the Mughal throne.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q34. Which of the following animals as figures surround the male deity in the Indus Valley Civilizations?

1. Elephant 2. Tiger

3. Rhinoceros 4. Buffalo

5. Deer

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 2, 3, 4 and 5

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 3 and 5

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. To which of the following governor general goes the credit of taking steps to stop the human sacrifices practiced by the Khonds in Orissa under the erroneous belief that there by the fertility of the land was increased?

(a) Lord Ellenborough

(b) First Lord Hardinge

(c) Lord Dalhousie

(d) Lord Canning

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q36. Why could British only succeed in trade and commerce in India?

(a) Because of government backing

(b) Quality of merchandise

(c) Naval superiority

(d) All of the above

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Which of the following are features of Mughal Style of architecture?

1. Curvilinear roof

2. Flat roof

3. Domes

4. Arches

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. The first Indian ruler to be shown in images as wearing a dress akin to trousers is

(a) Chandragupta (b) Ashoka

(c) Kanishka (d) Samudragupta

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Palaeolithic Cultures specialized in different Tools

1. Middle palaeolithic in Hand-axes and chopperchopping tools

2. Lower palaeolithic in Flake Tools

3. Upper palaeolithic in blades and burins

Which of the above mentioned statements are correct?

Select the code for correct answer:

(a) Only 1

(b) Only 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q40. Which of the following is false about the Bombay Plan?

1. It was formulated in 1944.

2. It was formulated by socialists and communists.

3. It influenced the five-year plans of post-1947 India.

4. It was a principle about the formation of linguistic states.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) Only 4

(d) All are correct

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. What is the correct chronological order of the following Mughal emperors?

A. Ahmad Shah

B. Shah Alam II

C. Alamgir II

D. Akbar II

Choose the answer from the codes given below:

(a) B, A, C, D

(b) A, B, D, C

(c) A, C, B, D

(d) D, C, A, B

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q42. Consider the following representatives of different cultures:

1. Arretine ware

2. Northern black polished ware

3. Painted grey ware

4. Ochre coloured pottery Their correct chronological sequence is

(a) 3, 4, 1, 2

(b) 4, 3, 1, 2

(c) 3, 4, 2, 1

(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. List-I List-II

A. Iqta 1. Maratha

B. Jagir 2. Delhi Sultans

C. Amaram 3. Mughals

D. Mokasa 4. Vijaynagar

Codes:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 3 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct?

(a) Alauddin Khilji first set up a separate Ariz’s department

(b) Balban introduced the branding system of horses of military

(c) Muhammad bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the Delhi throne

(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q45. Black Pagoda is in

(a) Egypt

(b) Konark

(c) Madurai

(d) None of these

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q46. Which one among the following Indus cities was known for water management?

(a) Lothal (b) Mohenjodaro

(c) Harappa (d) Dholavira

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. Which of the following statements about the ideological influences on revolutionaries is false?

(a) Some revolutionary leaders came in touch with revolutionaries from the west in their journeys abroad.

(b) Revolutionaries in India were inspired by contemporary struggles in the world, especially the Irish war of Independence and the Russian Revolution.

(c) All revolutionary movements were deeply inspired by Hindu revivalism.

(d) Revolutionaries in secret societies in Bengal had access to radical literature about revolutionary activity in Europe, which inspired them.

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q48. Assertion (A): The market regulations introduced by Sultan Ala-ud-din Khilji died instantaneously with his death.

Reason (R): The market regulations were implemented with the use of brute force.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. What was the reason that forced Mahatma Gandhi to undertake fast unto death in September, 1932?

(a) His demand for complete independence of India was being ignored.

(b) People resorted to communal riots.

(c) The congress was facing division.

(d) He objected to separate electorates for the depressed classes.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q50. Why did reign of Shahjahan considered as the ‘golden period’ of Mughal empire?

1. Trade and commerce flourished.

2. The was no external threat to India. The country was safe and sound.

3. The territorial expansion was at its top.

4. Financially the state was comfortable.

(a) 1, 3 and 4

(b) 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Consider the following pairs :

Vaisnava Saints : Region of strong following

1. Ramanujacharya : South India

2. Chaitanya : Central India

3. Vallabhacharya : Gujarat and Braj area

4. Ramanand : North India Of these pairs :

(a) 1, 2 and 3 are correctly matched

(b) 2, 3 and 4 are correctly matched

(c) 1 and 4 are correctly matched

(d) 1, 3 and 4 are correctly matched

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q52. The Ghadr (Ghadar) was a

(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco.

(b) nationalist organization operating from Singapore

(c) militant organization with headquarters at Berlin

(d) communist movement for India’s freedom with head-quarters at Tashkent

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. What was the ‘privy purse’ in the context of the history of modern India?

(a) A purse given privately by one organisation to another

(b) A purse given by the Government of India to dignitaries for services rendered

(c) A grant given by the Government of India to the erstwhile Prince of India

(d) A gift given by an erstwhile Prince of india to the Government of India

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q54. Ram Mohan Roy’s reform of Hinduism was along the lines of:

1. Condemnation of idolatry.

2. Irrelevance of Brahmanical priest craft.

3. Propagation of Monotheism.

4. Projecting Vedas as the repository of all scientific truths.

Which of the above statements are correct:

(a) 1 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) All of above

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. The history of Chalukyas, the Karnataka rulers, is classified into three eras: Early Western Eraknown as the Chalukyas of Badami, Later Western Era-known as the Chalukyas of Kalyani and the Eastern Chalukya Era-known as the Chalukyas of Vengi.

II. Pulakeshin I was the first independent ruler of Badami with Vatapi in Bijapur as his capital.

III. Pulakeshin II defeated the mighty Harsha of Kanauj and won the three kingdoms of Maharashtra, Konkana and Karnata.

(a) I and II

(b) II and III

(c) I, II and III

(d) I and III

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. The masses were attracted to Gandhi because of his simple and saintly habits. Which of the following was/ were not one in them?

A. Nature therapy

B. Experiments in sexual restraint

C. Use of English in preference to Hindustani

D. Travelling by third class

E. Wearing only a loincloth from 1921 onwards

Choose the correct answer from the codes below:

(a) B only

(b) B and C

(c) C only

(d) A and C.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q57. Match the last rulers with their dynasties List I List II

A Kaiqubad 1 Slave dynasty

B Nasir-ud-din Khusrau 2 Khalji dynasty

C Mahmud II 3 Tughluq dynasty

D Ala-ud-din Alam Shah 4 Syed dynasty

E Ibrahim 5 Lodhi dynasty

(a) A-2, B-3, C-4, D-5, E-1

(b) A-1, B-2, C-3, D-4, E-5

(c) A-5, B-4, C-3, D-2, E-1

(d) A-2, B-4, C-3, D-1, E-5

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q58. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.

2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “unto this last’’ and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed Mahatma Gandhi ?

(a) Uplifting the oppressed and poor is the moral responsibility of an educated man

(b) The good of an individual is contained in the good of all.

(c) Thelife of celibacy and spiritual pursuit are essential for a noble life.

(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct in this context.

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q60. To which among the following the residuary powers were conferred by the federation established by the act of 1935?

(a) Federal legislature

(b) Provincial legislatures

(c) Governor-General

(d) Provincial Governors

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q61. The explorers with their travel routes have been cited here:

1. Christopher Columbus : Started from Spain, sailed westward across the Atlantic

2. Bartholomew Diaz : Sailed along the southern-most part of South Africa

3. Magellan: Sailed round the world via South of America

4. Vasco de Gama – Rounded the southernmost part of Africa and landed at the Malabar Coast

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q62. Assertion (A): The age of Guptas is described as the Golden Age of Indian history.

Reason (R): The Guptas issued a large number of gold coins.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Arrange the following in correct chronological order:

A. Jallianwala Bagh massacre

B. Second Civil Disobedience Movement

C. Congress split at Surat

D. Boycott of the Simon Commission

(a) C, A, D, B

(b) A, B, C, D

(c) D, C, A, B

(d) D, C, B, A.

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q64. Which of the following measures were taken by Balban for re-establishing the prestige and power of the crown?

1. He claimed his descent from the mythical hero Afrasiyab.

2. He copied the court etiquettes of the Iranian Court.

3. He instituted rigid formalities in the harem

4. He reorganised the boundaries of provinces of the kingdom.

Select the correct answer by using the codes given below:

(a) 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 2 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. Assertion (A): The emphasis of Jainism on nonviolence

(ahimsa) prevented agriculturalists from embracing Jainism.

Reason (R): Cultivation involved killing of insects and pests.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q66. With which one of the following movements is the slogan ‘’Do or Die” associated?

(a) Swadeshi Movement

(b) Non – Cooperation Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) Quit India Movement

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Which two of the following plays did Kalidasa wrote before writing Abhigyanashakuntalam?

1. Vikramorvashiyam

2. Malavikagnimitram

3. Swapnavasavadattam

4. Kadambari

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3

(c) 1 and 4 (d) 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. There was a change in the colonial policy of governance in the 1820s. It was believed that human nature could be transformed by

1. Education

2. Free trade

3. Execution of Laws

Choose the code for correct statements:

(a) only 1

(b) 1 & 3

(c) only 3

(d) 1, 2, & 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q69. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?

I. Ashoka’s empire covered the entire territory from Hindukush to Bengal.

II. The last king of the Mauryan Empire was Dasratha who was assassinated by his Senapati, Pushyamitra Sunga.

III. Ashoka’s empire was divided into provinces with a viceroy in each province and Dharama Mahapatras were appointed to preach to the people.

(a) Only III

(b) Only I

(c) Only II

(d) I, II and III

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q70. Which of the following statements is not correct?

(a) Dr. Annie Besant was a theosophist.

(b) Mahatma Gandhi was born in Gandhinagar.

(c) The international headquarter of the Theosophical Society is in Chennai.

(d) Swami Dayanand Sarawati established the Arya Samaj.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. Arrange the following in chronological order : –

1. Lingaraja temple

2. Brihadisvara temple

3. Sun temple at Konark

4. Hoyasalesvara temple

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2, 3, 1 and 4

(c) 4, 3, 2 and 1

(d) 2, 4, 1 and 3

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q72. Match the columns :

A. Roaper 1. Informs about Mauryan Empire

B. Kumarahar 2. Treaty of alliance between Bentinck and Ranjit Singh

C. Aihole 3. Statue of Lord Bahubali

D. Shravan Belgola 4. Sites of Chalukyan architecture

Select the correct answer using the codes given below :

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 2 3 1

(c) 2 1 4 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. With reference to the revolt of the year 1857, who of the following was betrayed by a friend; captured and put to death by the British?

(a) Nana Sahib

(b) Kunwar Singh

(c) Khan Bahadur Khan

(d) Tantya Tope

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q74. The Doctrines of ‘Non-Violence’ and ‘Civil Disobedience’ associated with Mahatma Gandhi were influenced by the works of

(a) Churchill-lrwin-Tolstoy

(b) Ruskin-Tolstoy-Thoreau

(c) Thoreau-Humen-Shaw

(d) Cripps-Tolstov-Howes

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Which river is praised in the fifth century Tamil epic, Silappadikaram?

(a) Cauvery (b) Godavari

(c) Saraswati (d) Ganges

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q76. Din-i-Ilahi of Akbar was not a success because

(a) it was not patronised after Akbar

(b) muslims found it difficult to accept another religion

(c) it was not suitably projected to the masses

(d) all the above.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Consider the following statement: ‘We shall send you figs and wine, but in Greece, the laws forbid a sophist to be sold’.

Who said to whom?

(a) Seleucus Nikator to Chandragupta Maurya

(b) Antiochus I to Bindusara

(c) Antigonus Gonatus to Asoka

(d) Alexander to Bindusara

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q78. Which of the following statements about the revolutionary terrorists are true?

A. They mainly came from the lower classes.

B. Most of them belonged to the upper caste.

C. Most of them came from rural areas.

D. They neglected the real demands of the peasants and workers.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) A, B and C

(b) B and D

(c) B, C and D

(d) A and C.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. Which of the following are true about Samudragupta?

1. He is also known as ‘Kaviraja’

2. He is known as “Lichchhavi Dauhitra’

3. He built most extensive empire after Ashoka.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. Which of the following statements about Annie Besant are correct?

1. She founded the Central Hindu College at Benaras.

2. She organised the Home Rule League.

3. She introduced the Theosophical Movement in India.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q81. Consider the following statements :

The Government of India Act, 1935 provided for

1. The provincial autonomy

2. The establishment of Federal Court

3. All India Federation at the centre

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q82. Who among the following was the Viceroy of India at the time of the formation of Indian National Congress?

(a) Lord Mayo (b) Lord Ripon

(c) Lord Dufferin (d) Lord Lansdowne

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Which of the following statements with regard to the speech of Mahatma Gandhi at the opening of the Banaras Hindu University are correct?

1. He charged the Indian elite with a lack of concern for the labouring poor.

2. He asserted that our salvation can come only through the farmers.

3. He highlighted the plight of the untouchables.

4. He promised to take up the cause of the mill owners of Ahmedabad.

Select the correct answer using the code given below.

(a) l, 2, 3 and 4 (b) l and 2 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q84. The works of the following travelers refer to a dynasty/ kingdom in India

1. Athaanasius Nikitin that of the Bahamanis

2. Nicolo Conti that of Vijaynagar

3. Ibn Batuta that of Mohammad-bin-Tughlaq

4. Marco Polo that of Mongol emperor Kublai Khan

Select the code by choosing the correct statements:

(a) Only 1 and 2

(b) Only 1, 3 and 4

(c) Only 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q85. Assertion (A): The Jainas follow the practice of worshipping images of Tirthankaras.

Reason (R): They denied the existence of a Supreme Being.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q86. Match List I with List II, using the given codes.

List I List II

A. A.O. Hume 1. Secretary of the Indian National Congress

B. Sir Syed Ahmad Khan 2. Enacted Seditious Meeting Act

C. Minto 3. Lt. Governor of East Bengal and Assam

D. Fuller 4. Hindus and Muslims were two eyes of India

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(a) 4 1 3 2

(b) 1 4 2 3

(c) 4 2 1 3

(d) 4 1 2 3.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Which of the following was not one of the reasons why India had a favourable balance of trade with the West?

(a) Great demand for Indian luxury goods

(b) Import of gold by India in return for her exports

(c) Imports of coins by India

(d) Better business sense of Indian traders

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q88. List-I List-II

A. Kanpur 1. Rani Lakshmibai

B. Arrah 2. Nana Saheb

C. Lucknow 3. Kunwar Singh

D. Bareilly 4. Begam Hazrat Mahal

E. Jhansi 5. Khan Bahadur Khan

(a) A-2, B-4, C-3, D-5, E-1

(b) A-2, B-3, C-4. D-5. E-1

(c) A-3. B-1. C-2. D-4, E-5

(d) A-1. B-2, C-3. D-4. E-5

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Assertion (a): The effect of labour participation in the Indian nationalist upsurge of the early 1930s was weak.

Reason (R): The labour leaders considered the ideology of Indian National Congress as bourgeois and reactionary.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q90. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?

1. Both were built in the same period.

2. Both belong to the same religious denomination.

3. Both have rock-cut monuments.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the statements given above is correct

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Which one among the following was not an attribute of Samudragupta described in Prayag Prashasti ?

(a) Sharp and polished intellect

(b) Accomplished sculptor

(c) Fine musical performances

(d) Poetical talent of genius

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. Some of the early ancient Indian monuments/sculptures are paired with their patrons:

1. Amaravati–Satavahana

2. Cave Shrines at Barabar Hills–Ashoka

3. Kailash temple at Ellora–Rashtrakutas

4. Stupa at Shahji ki dheri near Peshawar–Kanishka

Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q93. Which of the following texts are not related to the Vedic culture?

1. Satapatha Brahamana

2. Vinaya Pitaka

3. Acharanga Sitra

4. Brhadaranyaku Upanishad

Which of these is/are not related to Vedic literature?

(a) Only 4

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q94. Match List I with List II using the given codes.

List I (Revolts of tribes) List II (Year)

A. Khonds 1. 1820

B. Santhals 2. 1895

C. Kols 3. 1855

D. Mudnas 4. 1846

Codes:

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 3 4 1 2

(c) 2 1 4 3

(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. The Kushana kings assured title of Devaputra Kushana Kanishka’s predecessors also were assuming titles like Sarvaloka Isvara Mahisvara. This shows that Kushana Kings–

1. assumed high sounding titles implying power and fame.

2. assumed divine Kingship

Which of the above statements are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q96. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle?

1. Sandhya

2. Yugantar

3. Kaal

Choose the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2

(b) 1, 3

(c) 2, 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List-I (Persons) List-II (Journals)

A. Shyamji Krishna Varma 1. Bande Mataram

B. Madame Bhikaji Cama 2. Indian Sociologist

C. Annie Besant 3. The Talwar

D. Aurobindo Ghosh 4. Commonwealth

Codes :

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 3 2 1 4

(c) 2 3 1 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q98. Where is the famous Virupaksha temple located?

(a) Bhadrachalam

(b) Chidambaram

(c) Hampi

(d) Srikalahasti

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Patanjali was

(a) a philosopher of the ‘Yogachara’ school

(b) the author of a book on Ayurveda

(c) a philosopher of the ‘Madhyamika’ school

(d) the author of a commentary on Panini’s Sanskrit grammar

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q100. In the context of Buddhism, examine the following statements:

1. Vinay Pitaka deals with the rules of the Buddhist order.

2. Sutta Pitaka is a collection of Buddhist sermons.

3. Abhidhama Pitaka discusses the problems of metaphysics.

4. Jatakas deal with the stories of the previous births of Buddha.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Part 21. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Boghazkoi is important because

(a) inscriptions found here mention the names of Vedic gods and goddesses

(b) it is known as a significant trading centre between Central Asia and Tibet

(c) the original text of the Vedas was composed there

(d) None of these

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q2. Which of the following statements about Tipu Sultan are correct?

1. He tried to make an alliance with the French.

2. He had no rivalry with the Marathas.

3. He did not enter into any treaty with the British.

4. He died fighting against the British.

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 3 and 4

(d) 1 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. The lowest order in the social scale of Mauryan society was not a slave but the outcaste. Which of the following statements about the outcastes is not correct?

(a) Their caste names referred directly to their profession or work

(b) They accepted the position of social ostracism

(c) They lived together with their families outside the towns

(d) They were not allowed to perform any rituals

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. The Constituent Assembly of India was choosen on the basis of the provincial elections of 1946. With the withdrawal of the Muslim League from the Constituent Assembly, it turned out that majority of the assembly members were also members of the Congress. Under that circumstance, how was the Constituent Assembly given a broader social basis?

(a) By nominating independent members from various minority groups

(b) By nominating independent members from various caste and religious groups

(c) By nominating independent members of different castes, religious groups and women and also by taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

(d) By taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q5. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I List-II

A. Abhinav Bharat 1. Sri Aurobindo Ghosh Society

B. Anushilan Samiti 2. Lala Hardayal

C. Ghadar Party 3. C. R. Das

D. Swaraj Party 4. V. D. Savarkar

Codes :

A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 1 4 3 2

(c) 1 4 2 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List I : List II

(Dancer) : (Dance)

A. Kalamandalam Kshemavaty : 1. Kathakali

B. Kottakkal Sivaraman : 2. Manipuri

C. Lakshmi Viswanathan : 3. Mohiniyattam

D. N. Madhabi Devi : 4. Bharatanatyam

Codes :

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 3 1 4 2

(c) 1 3 4 2

(d) 3 1 2 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Which of the following statement(s) about caste movements in early 20th century Kerala is/are false ?

1. Kerala’s first modern novel Indulekh attacked the social dominance of Nambudiri Brahmans in Kerala.

2. C.V. Raman Pillai’s novel Marthanda Varma was written against the exploitation of peasants by Nair landlords.

3. Sree Narayana Guru was one of the founders of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam that was engaged in the upliftment of the Ezhavas in Kerala.

4. Dr. Palpu, the first Ezhava graduals was one of the founders of the S Narayana Dharma Paripalana Yog that was engaged in the upliftment the Ezhavas in Kerala.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only (b) 1 and 3

(c) 2 only (d) 2 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q8. The pottery that characterizes different cultures in India is mentioned here:

1. Ochre coloured (OCP)–Associated with copper and stone using groups (Chalcolthic) in India

2. Painted Grey ware (PGW)–Seen predominantly in association with later Vedic people, marks the arrival of iron technology in India

3. Northern Black Polished (NBP)–Ceramic par-excellence was traded, presumably, for wine or oil.

4. Black and Red ware (BRW)–Characterizes the first iron object-using cultural sites in the east

Select the code for correct matches:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) Only 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. Consider the following statements:

1. The inhabitants of Harappa grew and used cotton.

2. The inhabitants of Harappa had no knowledge of copper and bronze.

3. The standard Harappan seals were made of clay.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q10. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. The English were granted a Farman by Aurangzeb in 1691, which exempted the British company from paying customs duties in Bengal.

II. The Mughal emperor Farukhsiyar, in 1717, granted the English another farman, thus extending the privilege to British in Gujarat and Deccan.

III. The British brought silver bullion and copper to pay for transactions, helping the smooth functioning of the Mughal revenue system and increasing the benefits of local artisans and traders.

(a) All are correct

(b) All are incorrect

(c) I and II

(d) II and III

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Which of the following is/are true regarding Buddhism?

1. It did not reject Varna and Jati.

2. It challenged the highest social ranking of Brahmanas.

3. It regarded certain jobs as low.

Choose the correct code.

(a) 1 and 2

(b) 3 and 2

(c) 1, 2 and 3

(d) None of these

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q12. The main cause behind the rise of the Faraizi Movement was that

(a) the Muslim tenants were oppressed by the East India Compay.

(b) the Christian missionaries attacked the Islamic religion.

(c) the Hindu domination was to be eradicated.

(d) the Hindu money-lenders oppressed the Muslim community.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Consider the following sessions of the Indian National Congress :

The session in which

1. The Muslim League and the Indian National Congress met jointly.

2. The Indian National Congress divided into two groups.

3. The resolution for “Complete Independence” was passed.

4. The Non-cooperation resolution was passed.

The correct chronological sequence of these sessions is

(a) 3 — 4 — 1 — 2

(b) 2 — 1 — 4 — 3

(c) 2—3—4——1

(d) 1—2—3——4

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q14. Which one of the following temples figured in the news regarding the institution of the Devadasis?

(a) Jagannath temple, Puri

(b) Pasupatinath temple, Kathmandu

(c) Kandariyamahadev temple, Khajuraho

(d) Chaunsathyogini temple, Bheraghat

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Consider the following statements about Syed Ahmed Khan, the founder of Muhammadan Anglo-Oriental College, Aligarh

1. He was a staunch supporter of Indian National Congress.

2. Muhammadan Anglo-Oriental College was set-up with the objective of promoting learning of Islamic education among the Muslims.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. In the context of Hinduism, which of the following statements is incorrect?

(a) Foreigners were not given any place in the caste structure.

(b) Brahmanas incorporated other beliefs and tradition to strengthen their own position.

(c) It recognised popular heroes of other religions as incarnations of God.

(d) None of the above.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q17. Which is the correct chronological order of the following developments?

1. Cripps Mission

2. Gandhi-Irwin pact

3. Simon Commission

4. Partition of the country

Choose the correct order.

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 1, 4, 3

(c) 2, 1, 3, 4

(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q18. Match List-I with List-II relating to Books and Authors:

List I (Author) List II (Book)

A. Catherine

B. Asher (i) Mughal Architecture: An Outline of its History and Development.

B. R. Nath (ii) Architecture of Mughal India

C. A. J.

Qaisar (iii) History of Mughal Architecture

D. Ebba Koch (iv) Building Construction in Mughal India:

The Evidence from Painting.

Select your answer for the code given below:

A B C D

(a) (ii) (i) (iii) (iv)

(b) (ii) (iii) (iv) (i)

(c) (i) (ii) (iii) (iv)

(d) (iv) (iii) (ii) (i)

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. The main differ ence between Jainas and H indus in treating the ascetics is:

(a) To Hindus ascetic were escapists be listed to

(b) Jains respect them while Hindus worship them

(c) Hindus treat ascetics as Godmen whereas Jains don’t

(d) An acsetic is outside the society to Hindus, while Jaina ascetic kept a relationship with the society.

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q20. Consider the following statements about Shivaji’s military acumen

1. He was a master in guerrilla tactics and swift cavalry warfare.

2. He had built a series of fortified strongholds on the table mountains of the Western Deccan.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. Which of the following pairs are correct?

1. The Indian Councils Act, 1909 — Provincial Autonomy

2. The Government of Act, 1919 — Introduction of India Dyarchy

3. The Government Act, 1935 — Proposal for a of India Federation of India

4. The Indian Act, 1947 — Provincial Independence Legislature

Select the correct answer from the codes given below :

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q22. Given below are four wonders not usually included among the seven wonders of the world:

1. The Great Wall of China

2. The Taj Mahal at Agra

3. The Leaning Tower of Pisa

4. The Angkor Vat Temple in Kampuchea What is the correct chronological sequence in which they were constructed?

Choose the answer from the codes given below.

(a) 3, 2, 1 and 4

(b) 1, 4, 3 and 2

(c) 1, 3, 4 and 2

(d) 4, 1, 2 and 3

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Which of the following did not constitute part of the army reforms of Sher Shah?

(a) Keeping a large army at the centre

(b) Introduction of a swiftly moving artillery

(c) Cash payment to soldiers

(d) Introduction of the practice of branding horses

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q24. Consider the following statements:

1. Amaravati is a major site in the Andhra region, which is supposed to mark the site of ancient Dhanyakataka, an important town in the Deccan and capital of the later Satavahanas.

2. Sanchi was situated on the outskirts of ancient Vidisha (present Besnagar), one of the prominent cities of Ashoka’s empire and also, according to Buddhist legend, the birthplace of his wife, Devi.

3. Nagarjunakonda in Guntur district, Andhra Pradesh, at the eastern edge of the Deccan plateau, is one of the most important sites. It represents the ancient site of Vijayapuri, capital of the Ikshvaku dynasty (c. AD 225-325).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Some of the important writings that were undertaken in the colonial period were:

1. The Motherland by Mazhar-ul-Haq

2. Al Hilal by Kalam Azad

3. Hindustan by M.M. Malviya

4. Bombay Chronicle by Feroz Shah Mehta

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q26. Assertion (A): The month scales were introduced by Shah Jahan to fix the minimum military obligation of a mansabdar according to his salary.

Reason (R): The Mughals were always faced with the problem of hasil falling far below the jama.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Which of the following statements are correct with regard to the Indus valley civilisation?

1. The people of this civilisation were the earliest to make use of cotton.

2. They did not cremate their dead.

3. A grid system was followed in city planning.

4. Stone was the chief building material.

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. Which of the following statement is true with regard to the Golden Farman

(a) It granted the privilege of trading in Bengal in return for a fixed annual payment of duties worth Rs. 3000

(b) It allowed free trade in the ports belonging to the kingdom of Golkunda on payment of duties with 500 pagodas

(c) The English factories were not bothered with demands of customs for goods imported or exported by land or by water

(d) The English were allowed to fortify their positions on Indian soil

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q29. Rabindranath Tagore surrendered his title to the British because of

(a) Civil Disobedience Movement

(b) Non-Cooperation Movement

(c) Jallianwalah Bagh massacre

(d) Partition of Bengal

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q30. Charaka samhitais a work on

(a) Polity

(b) Medicine

(c) Architecture

(d) Mathematics

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q31. Consider the following statements about Shivaji’s military acumen

1. He was a master in guerrilla tactics and swift cavalry warfare.

2. He had built a series of fortified strongholds on the table mountains of the Western Deccan.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q32. Hominid species and where their fossil remains were first located are mentioned here:

1. Australopithecus in Tanzania and Ethiopia

2. Homo habilis in Kenya and Tanzania

3. Ardipithecus ramidus in Central and Western Asia and Europe

4. Homo sapiens Neanderthalis in Ethiopia

Choose the code for correct answer–

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) All of the above

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q33. Which of these statements is false regarding the long term impact of partition?

(a) The hastily drawn borders, which paid scant regard to ground realities, actually disrupted everyday life of the people residing there.

(b) Partition has been the apt solution to all communal strife.

(c) By this process of demarcating borders, setting restrictions on mobility and also in the post-partition refugee rehabilitation policies, both the states were creating its classes of citizens and aliens.

(d) All the above.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q34. What is the chronological sequence of the following three wazirs of the Mughal court in the mid-eighteenth century?

A. Safdarjung

B. Imad-ul-mulk

C. Javid Khan

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) B, A, C

(b) A, C, B

(c) B, C, A

(d) C, A, B

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Which of the artifacts given below could be used as source material for the prehistoric period in India?

1. Fossils 2. Hand axes

3. Pottery 4. Remains of bones

Select the correct answer using the given below

(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q36. List-I List-II (Mughal Ruler) (Place of Tomb)

A. Babar 1. Lahore

B. Humayun 2. Sikandara

C. Akbar 3. Kabul

D. Jahangir 4. Delhi

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q37. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements:

1. Shaikh Ahmad Sarhandi was a contemporary of Ibrahim Lodi

2. Shaikh Nasiruddin Chirag-i-Dehlavi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya

3. Aurangzeb was contemporary of Shaikh Salim Chisti

4. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Shaikh Niamtullah and Makhdum Muhammad Jilani

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q38. Which of the following is a dance- drama?

(a) Kathakali

(b) Bharatnatyam

(c) Odissi

(d) Manipuri

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Who among the following Chinese travellers visited the Kingdoms of Harsrhavardhana and Kumar Bhaskar Varma?

(a) I–Tsing (b) Fa–Hien

(c) Hiuen Tsang (d) Sun Shuyun

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q40. Which of the following statements about the Ghadar Party is true?

(a) The Ghadar party had a well-worked out socialist programme and an organised structure.

(b) Ghadarites had the support of their home governments in Vancouver and California.

(c) The Ghadarites were opposed to the revolutionaries back home in India.

(d) The Ghadarites hoped for help from the Germans who were fighting against the British in the First World War.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q41. Assertion (A): Alauddin Khilji enhanced the revenue demand to half of the total produce.

Reason (R): Larger supplies of grain were needed to keep the market prices at low levels.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q42. Which of the following statements is correct?

1. The Indian National Congress did not take part in the First Round Table Congress.

2. Gandhiji signed a pact with Irvin after the Second Round Table Conference.

3. Gandhiji was present at the Second Round Table Conference.

4. The Communal Award was concerned with the Round Table Conference.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Which of the following was/were steps taken by Sher Shah to promote trade and commerce?

1. Making travel safe for trader.

2. Building a new highway between Delhi and Warangal.

3. Abolishing internal duties and levying taxes only at the points of import and sale.

4. Building sarais along roadways.

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q44. Match the columns :

List-I : List-II

A. Qutub Minar : 1. Mohamed Adil Shah

B. Gol Gumbaj : 2. Iltutmish

C. Buland Darwaza : 3. Aurangzeb

D. Moti Masjid : 4. Jahangir : 5. Akbar

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 5 1 3 4

(b) 2 4 5 1

(c) 4 3 2 1

(d) 2 1 5 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q45. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until

(a) The First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended.

(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911

(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement

(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q46. The Constituent Assembly of India was choosen on the basis of the provincial elections of 1946. With the withdrawal of the Muslim League from the Constituent Assembly, it turned out that majority of the assembly members were also members of the Congress. Under that circumstance, how was the Constituent Assembly given a broader social basis?

(a) By nominating independent members from various minority groups

(b) By nominating independent members from various caste and religious groups

(c) By nominating independent members of different castes, religious groups and women and also by taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

(d) By taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. A variety of influences are known to have shaped Raja Ram Mohan Roy’s personality. He has been referred to as the father of modern India.

1. Benefits of Permanent Settlement

2. Persio-Arabic Literature

3. Vedantic monism

4. Christian Unitarianism

Choose the code for correct statements.

(a) 1 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) All the above

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q48. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?

I. Three ancient Tamil kingdoms— Chera, Chola and Pandya—frequently involved in internecine warfare to gain regional Supremacy.

II. Tamil is the oldest among the spoken and literary languages of South India and the earliest literature of this language is known as the Sangam literature.

III. The Sangam literature preserves folk memory about the society and the life in South India between the third century BC and the third century AD.

(a) I and II

(b) II and III

(c) I, II and III

(d) All are correct

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q49. The Civil Disobedience Movement was an advance over the Non-Cooperation Movement in many respects, except a

few.

Which are those exceptions?

A. Stated objective

B. Methods adopted

C. Participation of women and teenagers

D. Hindu–Muslim unity

E. Response from business groups

F. Participation of labourers

Select the correct answers from the codes given below:

(a) C, D and F

(b) D and F

(c) D and F

(d) C and E.

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q50. List I List II (Official With Reference (Desciption) to the Medieval Period)

A. Khuts 1. Officer in charge of the Royal Court

B. Amir-i-hajib 2. Officer maintaining Regulations of municipality

C. Muhtasib 3. Clerk

D. Nawisandas 4. Village official

Codes:

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 3 2 1 4

(c) 4 2 1 3

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the following?

(a) Shramana

(b) Parivraajaka

(c) Agrahaarika

(d) Magadha

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q52. With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report?

1. Complete independence for India.

2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.

3. Provision of fundamental rights for the people of India in the constitution.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only.

(b) 2 and 3 only.

(c) 1and 3 only.

(d) 1,2and 3.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q53. Which one among the following was not a reform measure carried out by Mahmud Gawan of Bahmani kingdom?

(a) The kingdom was divided into eight provnices or Tarafs

(b) Nobles were paid salaries and were asked to maintain contingents of horses

(c) A tract of land, Khalisa, was set apart for the expenses of the Tarafdar

(d) Lands were measured and land taxes were fixed on that basis

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q54. Examine the following historically important statements:

1. Josiah Child went to war with Aurangzeb which resulted in the expulsion of British from the state of Bengal

2. Jole Charnock, faithful to the East India Company, built and fortified the site of Calcutta (not Hugli) as the centre for commerce

3. Gerald Aungier was the founder of the city of Bombay

4. William Hawkins arrived at Surat bearing a letter from James I to Jehangir to ask for the grant of trade facilities

Choose the code for correct statements:

(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 2, 3 and 4

(c) Only 3 and 4

(d) None of above

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q55. Assertion (A): Construction of free standing temples became a feature of Indian architecture since the Gupta period onwards.

Reason (R): Development of image worship marked this period.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q56. Arrange the following in chronological order:

A. Throwing of a bomb in the Central Legislative Assembly by Bhagat Singh and B. K. Dutta.

B. Attempt on the life of the lieutenant- governor of East Bengal, Fuller, by B. K. Ghosh and Bhupen Dutta.

C. Attempt to blow up Lord Irwin’s train near Delhi.

D. Attempt on the life of Lord Hardinge by Ras Behari Bose and Sachin Sanyal.

(a) B, A, C and D

(b) B, D, A and C

(c) A, C, D and B

(d) A, D, B and C.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q57. What is the descending order of the ranks of nobility under Delhi Sultanate?

1. Khan 2. Malik

3. Amir 4. Sar-i-Khail

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 2, 1, 4, 3

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q58. Assertion (A): The Aham and Puram poems of the Padinen Kilukanakku group formed a continuation of the Sangam composition.

Reason (R): They were included under the Post- Sangam works as against the Sangam works proper.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Which one of the following began with the Dandi March?

(a) Home Rule Movement

(b) Non – Cooperation Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) Quit India Movement

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q60. Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India.

He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.

(a) Pherozeshah Mehta (b) Mary Carpenter

(c) Dadabhai Naoroji (d) Anand Mohan Bose

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. Who is the author of Manimekalai?

(a) Kovalan (b) Sathanar

(c) Ilango Adigal (d) Tirutakkatevar

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q62. Battle of Plassey (23rd June 1757) was caused by

(a) Inept policies of Siraj-ud-daulah

(b) Invasion of Marathas

(c) Conspiracy of Jagat Seth, Mir Jafar against the Nawab

(d) Imperialist ambition of British merchants to intervene in Bengal polity.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct regarding the origin of Mauryas?

I. Brahmanical sources describe Mauryas as Shudras.

II. Jain sources link Chandragupta to the Moriya tribe of peacock tamers.

III. In Greek sources, Marcus Junianus Justinus mentions that Sandrokottas (Chandragupta) was born in a Kshatriya clan.

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) II and III

(d) I and III

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Which of the following statements is correct about the Satyagraha Movement?

(a) It was started by Mahatma Gandhi.

(b) Its objective was to offer peaceful resistance to cruel and unjust laws.

(c) Sunday, the 6 April 1919, was observed as the Satyagraha Day and there was an all India hartal.

(d) All the above statements are correct.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q65. Which of the following is/are matched wrongly?

1. Narsimhavarman II – Kailashnatha temple at Kanchi.

2. Nandivarman – Vaikunlh Perumal temple at Kanchi.

3. Mahendravarman I- Brihadeswara temple at Thanjauvr.

4. Rajaraja Chola – Rathas of Mahabalipuram.

(a) 1 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q66. Arrange the following Buddhist councils in a chronological order

1. Vaishali 2. Rajagraha

3. Patliputra 4. Sreenagar The correct order is

(a) 1, 4, 3, 2

(b) 3, 2, 1, 4

(c) 4, 1, 2, 3

(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory

(trading post)?

(a) Bangalore

(b) Madras

(c) Masulipattam

(d) Surat

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q68. The Ashtadhyayi of Panini, the Mahabhasya of Patanjali and the Kashika Vritti of Jayaditya deal with

(a) Principles of Law (b) Principles of Phonetics

(c) Principles of Grammar (d) Principles of Linguistics

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. Which one of the following statements about the Harappan Culture is not correct?

(a) It witnessed the first cities in the subcontinent.

(b) It marks the first use of script, written from right to left.

(c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.

(d) It marks the earliest known use of stone as a medium for the art of sculpting.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q70. He was a Frenchman and a physician by profession. He was attached to the court of Shah Jahan and was witness to the war of succession between Dara Shikoh and Aurangzeb.

The reference here is to

(a) Nicolao Manucci

(b) Fernao Nuniz

(c) Francois Bernier

(d) Jean Baptiste Tavernier

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Assertion (A): As per the concept of Syadavada in Jainism, the views of others are also welcomed.

Reason (R): The Jainas do not wish to give importance to the views of others.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) (A) is true, but (R) is false

(b) (R) is true, but (A) is false

(c) Both (A) and (R) are true

(d) Both (A) and (R) are false

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q72. Which of the following statements about the activities of the revolutionary terrorists are true?

A. Organization of secret societies in India and abroad.

B. Publication of newspapers/journals and pamphlets.

C. Assassination of oppressive British officials as well as those Indians who were traitors.

D. Organization of military conspiracies.

E. Organization of raids on banks, police stations and government armouries.

F. Organization of mass public meetings.

Choose the answers from the codes given below:

(a) A, B D, E and F

(b) A, B, D and E

(c) A, C, D and F

(d) A, B, C, D and E.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Arrange the following astronomers in their correct chronological order:

1. Aryabhatta 2. Brahmagupta

3. Lagadh 4. Varahamihira Choose your answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 1 4 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q74. Consider the following statements about Swami Vivekananda

1. He said that Vedanta was the religion of all.

2. He believed in reviving all the best traditions of Hinduism.

3. He was impressed by the status of women in the West.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?

(a) Indian Freedom Party

(b) Azad Hind Fauj

(c) Revolutionary Front

(d) Forward Block

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q76. Separate electorates for Muslims in India were introduced by which one of the following Acts?

(a) Government of India Act of 1909

(b) Indian Councils Act of 1892

(c) Rowlatt Act of 1919

(d) Government of India Act of 1935

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q77. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-ll

(Act/ Event) (Year)

A. Rowlatt Act 1. 1922

B. Salt March 2. 1931

C. Chauri Chaura Incident 3. 1930

D. Second Round Table 4. 1919 Conference Code:

(a) A B C D 4 3 1 2

(b) A B C D 3 1 4 2

(c) A B C D 4 3 2 1

(d) A B C D 3 4 2 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q78. Some of the terms pertinent to medieval Indian polity and economy are given below:

1. Babti – a portion of the government revenue from a district; the actual fraction varied from 16% to 22%

2. Upari – A landless labourer, often seeking refuge due to some disturbance in his home village

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Assertion (A): The Buddhist nuns were under the supervision of the monks.

Reason (R): There was a special code for the nuns called the Bhikkunipatimokkha.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q80. Which of the following items is/are matched incorrectly?

List I List II

A. Indian National Society Shishir Chandra Bose

B. British India Association Devendranath Tagore

C. Mumbai Presidency Association Feroz Shah Mehta

D. Servants of People Society G.K.Gokhale

(a) A and D

(b) Only C

(c) Only D

(d) Only A

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. It is said that in Chola territory, watered by Kaveri, the space in which an elephant could lie down produced enough to feed seven persons. What does this statement imply?

(a) The elephants were rated very highly among the domesticated animals

(b) The lands were very fertile with enough irrigation facilities

(c) The economy was mainly agricultural

(d) There was a large agricultural surplus

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q82. List-I (Authors) List-II (Books)

A. Dadabhai Nauroji 1. Satyarath Prakash

B. Dayanand Saraswati 2. Ananda Math

C. Bal Gangadhar Tilak 3. Poverty and Un-British Rule in India

D. Bankim Chandra Chatterji 4. Gita Rahasya

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 3 4

(c) 1 3 4 2

(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Match List I (Acts of Colonial Government of India) with List II (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Acts of Colonial Government of India)

A. Charter Act, 1813

B. Regulating Act

C. Act of 1858

D. Pitt’s India Act

List II (Provisions)

1. Set up a Board of Control in Britain to fully regulate the East India Company’s affair in India

2. Company’s trade monopoly in India was ended

3. The power to govern was transferred from East India Company to British Crown

4. The Company’s Director were asked to present to the British Government all correspondence and documents pertaining to the administration of the company

Codes :

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 1 3 4 2

(c) 2 3 4 1

(d) 1 4 3 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q84. Kalamkari painting refers to

(a) a hand-painted cotton textile in South India

(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India

(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India

(d) a hand-painted decorative silk cloth in North- Western India

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. Kamandaka’s Nitisara is a contribution to :

(a) Logic and Philosopy

(b) Mathematics

(c) Political morality

(d) Grammar

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q86. There are distinct technical terms for some of the features of temples. Carefully examine:

1. Vimana refers to the sanctuary, the main part

2. Garbhagriha, to the inner sanctum containing the main presiding deity

3. Mandapa, to the pavilion for the assembly of devotees

4. Shikhara, to the part surmounting the vimana

Choose the code for correct statements:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1 and 4 only

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Which of the following statements is correct?

(1) Purohita was the most important functionary of the King during the Rig Vedic time.

(2) Feudalism became a part of society during the Rig Vedic period.

(3) Th Rig Vedic King was the absolute monarch.

(a) (1) only

(b) (2) only

(c) (3) only

(d) All (1), (2) and (3)

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q88. Which of the following items is/are correctly matched?

List I List II

A. Nair Movement C. V. Raman Pillai

B. Indigo Movement Dina Bahdhu Mitras

C. Mahar Movement Narayan Guru

D. Ezhava Movement B.R.Ambedkar

(a) B and C

(b) A and B

(c) B and D

(d) Only B

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q89. Which of the following statements is not true with reference to the production of commercial goods in the post Mauryan period?

1. Considerable technological advancement was reached in the production of commercial goods.

2. Production and distribution of commercial goods was organised effectively through guilds.

3. The producers worked under rigid state control.

4. The guilds used hired labour for production

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q90. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the codes given below:

A. Amritsar Incident

B. Chauri Chaura Incident

C. Champaran Movement

D. Moplah Revolt

Codes:

(a) A, B, C, D

(b) B, A, C, D

(c) C, A, D, B

(d) C, A, B, D

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q91. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Theodore Beck : Mohammadan Anglo- Oriental College, Aligarh

2. Ilbert Bill : Ripon

3. Pherozesha Mehta : Indian National Congress

4. Badruddin Tyabji : Muslim League

Select the correct answer using the codes given below:

Codes :

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q92. What is the number of spokes in the Dharma chakra in the National Flag of India?

(a) 16

(b) 18

(c) 22

(d) 24

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q93. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(King) (Region)

A. Shashanka 1. Assam

B. Kharavela 2. Maharashtra

C. Simuka 3. Orissa

D. Bhaskara Varman 4. Bengal Code :

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 1 3 2 4

(c) 4 3 2 1

(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q94. Read the following statements with reference to the 6th century to 4th century B.C:

1. By 6th century B.C. six mahajanapadas emerge

2. The Mahajanapadas bear the names of the dominant Kshatriya lineage in most cases

3. Private property in the form of animals, land and its produce emerges and so also a class of free peasants and merchants in the mahajanapadas

Select the correct code:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. Which of the following statements regarding the hymns of the Rig Veda are correct?

A. They refer to the Himayant and the Mujavant

B. They mention geographical terms like Aryavarta and Dakshinatya

C. Most rivers mentioned in them flow in the areas West of the Yamuna and Ganga

D. They mention the ruling families of the Kurus, Panchaias and the Lakshvakus.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) A and B

(b) A and C

(c) B, C and D

(d) A, B, C and D

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q96. What is the correct chronological sequence of the following events?

(1) Jahan Lodi’s rebellion (2) Mughal occupation of Balkh Khan (3) Treaties with Golconda and Bijapur (4) End of Nizamshahi Code:

(a) (1), (4), (3), (2)

(b) (2), (1), (4), (3)

(c) (2), (4), (3), (1)

(d) (3), (2), (1), (4)

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?

(a) Ashoka—Kanishka—Milinda

(b) Milinda—Ashoka—Kanishka

(c) Ashoka—Milinda—Kanishka

(d) Milinda—Kanishka—Ashoka

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q98. What was the ‘privy purse’ in the context of the history of modern India?

(a) A purse given privately by one organisation to another

(b) A purse given by the Government of India to dignitaries for services rendered

(c) A grant given by the Government of India to the erstwhile Prince of India

(d) A gift given by an erstwhile Prince of india to the Government of India

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I (Period) List II (Event)

A. 1883 1. Announcement of Communal Award from Whitehall

B. 1906 2. Formation of the All-India State Peoples Conference

C. 1927 3. Foundation of Muslim League at Dacca

D. 1932 4. First session of National Conference at Calcutta

Codes :

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 3 4 1 2

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q100. Which of the following pairs is NOT correctly matched?

(a) India’s first technicolour : Jhansi Ki Rani film

(b) India’s first 3-D film : My Dear Kuttichat

(c) India’s first insured film : Taal

(d) India’s first actress to win the Bharat Ratna : Meena Kumari

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Part 22. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Which of the following statements about Mahatma Gandhi’s South African experience (1893 – 1914) is/are true ?

1. Muslim merchants were actively involved in Gandhian political movements in South Africa.

2. In 1906, Gandhi led a campaign in Cape Town against the ordinance of compulsory registration and passes for Indians.

3. Gandhi began his political career with struggles against the imposition excessive taxes on Indians in Cape Town.

Select the correct answer using the code give below :

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q2. In the context of archaeological finds in North India, examine the following:

1. Terracotta figurines of humped camel & horse were found at Pirak

2. A PGW site, Lakhiyopir in Bahawalpur area of Pakistan.

3. Hastinapura yields bones of domesticated horse

4. Crucible-shaped furnace at Jodhpura in Rajasthan

5. A large proto-urban PGW settlement, at Jakhera in Uttar Pradesh

Select the code for correct statements:

(a) 1, 2, and 3

(b) 2 and 5

(c) 3 and 4

(d) all the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II (Harappan Settlements) (River)

A. Mohenjodaro 1. Indus

B. Rupar 2. Ghaggar

C. Kalibangan 3. Sutlej

D. Harappa 4. Ravi

Codes:

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 2 4 1 3

(c) 1 4 2 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q4. Match the following:

Places Settlement

A. Chandranagore 1. Dutch

B. Pulicat 2. Portuguese

C. Diu 3. French

D. Surat 4. English

Codes:

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 3 4 2 1

(c) 3 1 2 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q5. Which two of the four kings listed below were on friendly term equally with Vardhamana Mahavir and Gautama Buddha?

1. Bibisara of Magadha

2. Ajatasatru of Magadha

3. Prasenjit of Kosala

4. Pradyota of Avanti

(a) 1 and 3

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q6. The War of Independence of 1857 failed because

(a) The revolution was not well organised

(b) It was not supported by public

(c) There were differences of opinions

(d) All of these

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:

List-I (Social Reformers of Modern India)

A. Kesab Chandra Sen

B. Henry Vivian Derazio

C. Dadoba Panderung

D. Devendranath Tagore

List-II (Their contributions)

1. Young Bengal Movement

2. Param Hansa Mandali

3. Sadharan Brahma Samaj

4. Tatvabodhini Sabha

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 2 1 3

(d) 3 1 2 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q8. According to ancient Indian cosmogonic ideas the sequential order of the cycle of four aeons (Yugas) is

(a) Dvapara, Krita, Treta and Kali

(b) Krita, Dvapara, Treta and Kali

(c) Krita, Treta, Dvapara and Kali

(d) Treta, Dvapara, Kali and Krita

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q9. Consider the following statements

1. B G Tilak founded the Home Rule League in April 1916, in Maharashtra.

2. N C Kelkar was not associated with Home Rule Movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q10. Some Indian Schools of thought and their exponents have been paired here:

1. Nyaya: Pakshilasvamin Vatsyayana

2. Vaisheshika: Prashastrapada

3. Yoga: Vyasa

4. Vedanta: Shankaracharya

Which of the above are correctly paired?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) All of them

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. He wanted to become a ‘Muslim Gokhale’; Gokhale returned the compliment by saying, ‘he has true stuff in him and that freedom from all sectarian prejudice will make him the best ambassador of a Hindu-Muslim unity.

The reference here is to

(a) Syed Ahmad Khan

(b) Aga Khan

(c) M A Jinnah

(d) Maulana Azad

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q12. Match List I with List II using the given codes.

List I List II

A. Zahiruddin (i) Akbar

B. Jalaluddin (ii) Jahangir

C. Nooruddin (iii) Babur

D. Alamgir (iv) Aurangzeb

Codes:

A B C D

(a) (i) (iii) (ii) (iv)

(b) (ii) (i) (iv) (iii)

(c) (ii) (i) (iv) (iii)

(d) (i) (ii) (iv) (iii)

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q13. Which of the following caused by success of Magadh ?

1. Magadha enjoyed a advantageous geographical position in the iron age as most of the deposits were located there.

2. The rulers of this state had very good weapon.

3. The capitals of Magadha were situated at strategic positions.

4. No other power at that time had the courage to attack it

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 4

(d) 1 and 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q14. Which of the following statements about Permanent Settlement are correct?

1. It conferred proprietary rights to peasants.

2. The Zamindars were recognised as the proprietors of land.

3. The government permanently fixed the land revenue demand.

4. The Zamindars acted as the middlemen between the peasants and the government.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 2, 3 and 4

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. Which of the following laws was passed during the second half of the nineteenth century under the Social and Religious Reform Movement?

(a) Formation of Theosophical Society

(b) Sanction of inter-caste and inter-communal marriages

(c) Opening of Aligarh Muslim University’

(d) None of the above

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q16. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I : List II

A. Nankana : 1. Guru Gobind Singh

B. Nanded : 2. Guru Amar Das

C. Dera Baba Nanak : 3. Guru Ram Das

D. Amritsar : 4. Guru Nanak

Select the correct answer using the codes given below:

A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 1 3 2 4

(c) 4 1 2 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (*)

Assistant Commandant AC Exam

Q17. Rajtarangini, authored by Kalhan, describes the history of

(a) Gujarat (b) Bengal

(c) Kashmir (d) Punjab

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q18. Examine the following statements:

1. Pratishthana, on the banks of the river Godavari, was the capital of the Satavahana kingdom.

2. Junagadh is where the famous Girnar inscription of Rudradaman, the great Shaka king, has been found.

3. The Mahameghavahana Chedi dynasty of Orissa ruled in Kalinga. We know this from King Kharavela’s Hathigumpha inscription.

4. Taxila was one of the seats of Indo-Greek rule in north-western India.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1, 3 and 4

(d) All of them

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Some of the important early nationalist writings were as follows:

1. A Nation in Making: Dadabhai Naoroji

2. Memories of my Life and Times: Bepin Chandra Pal

3. Poverty and Un-British Rule in India: Surendranath- Banerji

4. Autobiographical Writings: Lajpat Rai

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q20. Which of the following statements are correct?

I. The leading nobles and scholars such as the great litterateur, Khan-i Khanan Abd al Rahim, and the leading theologian, Shaikh Abd al Nabi were charged with responsibility for education of Prince Salim.

II. Well versed in Persian and Hindi and with a respectable knowledge of Turki, Prince Salim also possessed a good grounding in History, the natural sciences, geography, martial skills and theology which were considered appropriate for a prince.

III. Prince Shahjahan excelled in the martial arts. He possessed great military prowess.

IV. Prince Shahjahan, who was born in Ahmadabad, ordered repairs to both Mughal and pre-Mughal buildings there, revealing a his interest in the maintenance of older structures.

Choose your answer from the code given below:

(a) I and III only

(b) I, II and IV only

(c) II and IV only

(d) I, II and III only

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q21. Consider the statements regarding the effects of Harappan civilization in modern era :

1. House plans, disposition of water supply and attention to bathing have survived till today.

2. The techniques of making a potter’s wheel is similar to those used by the Harappans.

3. The election system of recent time is borrowed from Harappan political system.

Which of the above is / are correct ?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 2 only

(d) 3 only

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q22. The commercial rivalry between the Dutch and the English in India came to an end

(a) As a result of an agreement between the trading stations at Government of Britain and Holland in 1609

(b) Following issuance of orders granting monopoly in favour of the British East India Company by the Pope

(c) With the defeat of the Dutch at the battle of Bedara in 1759

(d) As a result of the ‘Massacre at Amboyna’

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. “Khilafat” movement subsided because of the

(a) Concessions given to Muslims by the British

(b) Amity achieved between Congress and Muslim League

(c) Accession of Kamal Pasha on the throne of Turkey

(d) None of the above

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Match the columns:

List 1 : List 2

(Artiste) : (Instrument)

A. Ali Akbar Khan : 1. Flute

B. Yehudi Menuhin : 2. Sarod

C. Ravi Shankar : 3. Sitar

D. H. P. Chaurasia : 4. Santoor : 5. Violin

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 4 3 1 5

(b) 1 2 4 3

(c) 2 3 4 1

(d) 2 5 3 1

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q25. Who among the following cultures were the first to paint their pottery?

(a) Mesolithic (b) Chalcolithic

(c) Neolithic (d) Iron age

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q26. Hathnora is famous because of the discovery of:

(a) Remains of an ancient city

(b) Fortifications

(c) Hominid skull cap

(d) None of the above

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Which of these statements is false regarding ‘abducted persons’?

(a) The term referred to all persons (male and female) below the age of 16 and who had been forcibly converted to the other religion and were made to reside forcibly with a person or family from the other community.

(b) The Government of India passed the recovery and restoration of the Abducted Persons Act (1948) to recover such persons. An elaborate government machinery of dedicated officers and social workers were employed in this huge task.

(c) The cut-off date for identifying people as such was kept at 15th August 1947.

(d) All the above.

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q28. What were the points of teaching of the Bhakti saints of the fifteenth and sixteenth centuries?

1. Conception of Nirguna brahma

2. Purity of caste system

3. Uselessness of religious rites

4. Idea of Personal God

Select the correct answer by using the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 4 only

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. With reference to Neolithic culture, consider the statement :

1. The earliest Neolithic settlement is at Mehrgarh, Baluchistan around 7000 BC.

2. V Gordon Childe defined the Neolithic chalcolithic culture as a self sufficient food economy.

Which of the above is / are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q30. List-I List-II

A. Babar 1. Jama Masjid (Sambhal)

B. Humayun 2. Din Panah

C. Akbar 3. Jahangiri Mahal

D. Jahangir 4. Akbar’s Mausoleum

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. The historian Barani refused to consider the state in India under Delhi Sultans as truly Islamic because

(a) the majority of the population did not follow Islam

(b) the Muslims theologists were often disregarded

(c) the Sultan supplemented the Muslim law by framing his own regulations

(d) religious freedom was accorded to non-Muslims

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q32. Ajanta Caves are located in the State of

(a) Maharashtra

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) West Bengal

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a

(a) Federation

(b) Confederation

(c) Unitary form of Government

(d) Union of States

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q34. Which famine in colonial India was attributed to man-made causes?

(a) Famine of 1868–70

(b) Bengal Famine of 1943

(c) Famine of 1876–78

(d) Famine of 1896–97

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Assertion (A): Alauddin Khilji imposed price control in Delhi.

Reason (R): He wanted to pay lower wages to artisans building his palaces in Delhi.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Which of the following statements about the Wavell Plan of 1945 are correct?

1. The National leaders could be nominated as the members of the executive Council.

2. The number of Hindu and Muslim members of the executive council were to be equal.

3 The subject of foreign affairs was to withdraw from the Governor General and to be given to an Indian member.

4. The veto power of the Governor- General was to be abolished.

(a) 1, 2 and 4 are correct

(b) 1, 2 and 3 are correct

(c) 2 and 3 are correct

(d) 1 and 4 are correct.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q37. Consider the following statements-

1. Battle of Khanwa was fought between Akbar and Rana Sanga.

2. Battle of Khanwa was fought between Babur and Ranasanga in 1527 AD,

3. Humayun lived in exile about 15 years.

4. First battle of chunar was the landmarks for Humayun’s military expedition

Which of the above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q38. Alauddin Khilji maintained control on price during his reign because

(a) He wanted to keep large army at lower expenses.

(b) He had mercy with poor people.

(c) He wanted to gain popularity.

(d) All of the above

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q39. The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the

(a) attainmentof Self-Government was declared as the objective of the Congress

(b) attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress

(c) Non-Cooperation Movement was launched

(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q40. The first effort at drafting a Dominion Status Constitution for India was made in response to the

(a) Minto-Morley reforms

(b) Montague-Chelmsford reforms

(c) Simon Commission

(d) First Round Table Conference

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q41. The movement initiated by Sree Narayana Guru in Kerala was

1. a search for tradition outside the Brahmanical or textual tradition

2. an attempt at subversion of the upper caste religious ideology

3. averse to the Gandhi-led temple entry movement

Choose the code

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) Only 2

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q42. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:

List I (Dynasty) List II (Founder)

A. Uttar Gupta I. Krishnagupta

B. Maukhari II. Asvapati

C. Pushyabhuti III. Naravardhana

D. Varman IV. Pushyavarman

Codes:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 3 2

(c) 1 2 3 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Gandhi sent an 11 point ultimatum to Lord Irwin before starting the Civil Disobedience Movement. Which of the following was/were not included in it?

A. Fifty per cent reduction in land revenue, and abolition of the salt tax and government salt monopoly.

B. Lowering of the Rupee–Sterling exchange ratio, giving textile protection, and reservation of coastal shipping for Indians.

C. Fifty per cent cut in military expenditure and the expenditure on civil administration.

D. Prohibition of cow slaughter.

E. Release of all political prisoners and change in the Arms Act.

Choose the answer from the codes given below

(a) B only

(b) B and E

(c) D and E

(d) only D

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q44. List I List II (Officials of Delhi (Duties/Job Sultanate)

A. Barid-i Mumalik 1. Dealing with royal correspondence

B. Dabir-i-Khas 2. Commanding Sultan’s bodyguards

C. Sar-i-Jandar 3. Heading the State news and information agency

D. Wakil-i Dar 4. Controlling and supervising the royal house hold

Codes:

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 3 1 2 4

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. In the context of the history of India, consider the following pairs :

Term Description

1. Eripatti Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank

2. Taniyurs Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins

3. Ghatikas Colleges generally attached to the temples

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q46. What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W.S.Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893 ?

(a) To agitate for Indian political reforms in the house of commons.

(b) To campaign for the entry of Indians into the imperial judiciary.

(c) To facilitate a discussion on India’s independence in the British parliament.

(d) Toagitate for the entry of eminent Indians into the British parliament.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q47. Consider the following statement and identify the author of the statement using the codes given below I shall work for an India in which the poorest shall feel that it is their country, in whose making they have an effective voice, an India in which there shall be no high class and low class of people, an India in which all communities shall live in perfect harmony.

(a) Baba Saheb Ambedkar (b) Mahatma Gandhi

(c) Gurudev Tagore (d) Pandit Nehru

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. Some of the important ideologies that were going around in the 19th century British India and their proponents have been mentioned here:

1. James Mill–Utilitarianism

2. William Wilberforce–Evangelicalism

3. William Jones–Orientalism

4. Thomas Macaulay–Liberalism

Select the code for correct pairing

(a) 1 and 3

(b) Only 3

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q49. Assertion (A): Bhagavatism became popular in the Gupta period.

Reason (R): Gupta rulers were great devotees of Krishna.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q50. Arrange the following event in the correct chronological order:

A. Jallianwala Bagh tragedy

B. Khilafat’s call for non-cooperation

C. Rowlatt Satyagraha

D. Publishing of the Hunter Committee’s Report

(a) C, A, D, B

(b) A, C, D, B

(c) B, A, C, D

(d) C, D, A, B.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q51. Arrange in proper chronological order of the experiments of Muhammad-bin-Tughlaq,

1. Introduction of token currency

2. Transfer of capital from Delhi to Daulatabad

3. Enhancement of land revenue to 50% in the Doab area

4. Establish of a separate department of agriculture

5. Appointment of a new set of revenue officers

(a) 2, 1, 3, 4, 5

(b) 4, 5, 2, 3, 1

(c) 2, 4, 1, 3, 5

(d) 5, 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q52. The following persons came to India at one time or another:

1. Fa-Hien

2. I-Tsing

3. Megasthenese

4. Hieun-Tsang The correct chronological sequence of their visits is:

(a) 3, 1, 2, 4

(b) 3, 1, 4, 2

(c) 1, 3, 2, 4

(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q53. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed?

(a) Lord Irwin

(b) Lord Reading

(c) Lord Chelmsford

(d) Lord Wavell

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q54. Which one of the following commissions/ committees was appointed by the British Government to investigate into the massacre in Jallianwala Bagh?

(a) Welby Commission (b) Hunter Committee

(c) Simon Commission (d) Butler Committee

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which of the following statements about Sir Syed Ahmad Khan is/are correct?

1. He argued that India was a federation of ethnic communities based on common descent.

2. His philosophy was very similar to that of the Indian National Congress.

3. He imagined India as a Nation State based on individual citizen’s rights.

4. The curriculum at the Mohammedan Anglo-

Oriental College blended Muslim theology and European empiricism.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3

(c) 3 only (d) 1 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q56. Lord Dalhousie applied the Doctrine of Lapse on many Indian states and this has been seen as one of the important cause of the Mutiny of 1857. One of the important States annexed according to this Doctrine was

(a) Oudh

(b) Pegu

(c) Berar

(d) Nagpur

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?

I. Ashoka was the grandson of Chandragupta and the son of Bindusara and is regarded as one of the greatest kings of all times.

II. The most significant edict which depicts Ashoka’s life is the Rock Edict XIII which gives an account of the eight years of the Kalinga war.

III. Ashoka began to propagate Buddhism and the concept of Dharma Vijay over military conquest.

(a) I and II

(b) II and III

(c) I and III

(d) I, II and III

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q58. Which of the following sections remained largely unaffected by the Swadeshi Movement of 1905?

A. Women B. Peasantry

C. Muslims D. Intelligentsia

(a) A and B

(b) B and C

(c) A and D

(d) A, B and C

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. Which of the following are true with regard to the Chola administration of Cholas?

1. Elections constituted an essential part of the local administration.

2. Big towns had their own independent institutions known as Tar – Kurrams.

3. Elections were held within the presists of the local temples.

4. Very little autonomy was given to the local institutions.

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q60. Arrange the following in proper sequence :

1. Vinayapitaka 2. Gita Govinda

3. Raghuvamsha 4. Atharvaveda The correct sequence is

(a) 3 2 1 4

(b) 4 3 2 1

(c) 4 1 3 2

(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q61. Consider the following statements:

1. The Charter Act 1853 abolished East India Company’s monopoly of Indian trade.

2. Under the Government of India Act, 1858, the British Parliament abolished the East India company altogether and undertook the responsibility of ruling India directly.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q62. Match the following List I List II

(Person) (Satyagraha)

A. Raj Kumar Shukla 1. Kheda Satyagraha

B. Ambalal Sarabhai 2. Ahmedabad Mill Strike

C. Indulal Yagnik 3. Bardoli Satyagraha

D. Vallabhbhai Patel 4. Champaran Satyagraha

Codes :

A B C D A B C D

(a) 3 1 2 4 (b) 4 1 2 3

(c) 4 2 1 3 (d) 3 2 1 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Harshacharita has references to various presents sent by a ruler named Bhaskara to Harshavardhana. Bhaskara belonged to

(a) Haryanka Dynasty of Magadha

(b) Varman Dynasty of Assam

(c) Nanda Dynasty of North India

(d) None of the above

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q64. Akbar’s reign saw a series of initiatives:

1. Abolition of Pilgrimage tax

2. Abolition of Jaziya

3. Declaration of Mazhar Nama

4. Introduction of Dahsala system Arrange them in an ascending chronological order and choose the correct code:

(a) 2, 4, 3, 1

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 2, 3, 4, 1

(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. Assertion (A): The concept of ‘Bahujan Hitai and Bahujan Sukhai’ in Buddhism is for the upliftment of the majority of people.

Reason (R): It aims to relieve the majority of the population of its problems.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q66. Match the following:

List I List II

A. Kakori Conspiracy 1. Ramprasad Bismil

B. Assembly Bomb Case 2. Batukeshwara Dutt

C. Lahore Conspiracy Case 3. Bhagat Singh

D. Chittagong Armoury Case 4. Surya Sen

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Which of the following statements are true about Gupta coinage?

(1) The Guptas issued the largest number of gold coins in the Gupta period.

(2) Chandragupta I issued Kaumaradevi type of coins (3) Chandragupta II issued silver coins for the first time among the Gupta (4) Samudragupta coins are known for their purity.

Select the correct answer from the codes given below :

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 1 and 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q68. Assertion (A) First War of independence broke out in India in 1857, soon after the departure of Lord Dalhousie from India.

Reason (R) Lord Dalhousie’s annexationist policy had caused great discontent.

Codes :

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q69. Consider the following statements:

1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi.

2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mysore War.

3. Mir Jafar entered in a conspiracy with the English for the defeat of Nawab Siraj-ud-daulah in the Battle of Plassey.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) None

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q70. Match the following List I List II

(Session of Indian National (Venue) Congress)

A. 1st session 1. Allahabad

B. 2nd session 2. Madras

C. 3rd session 3. Calcutta

D. 4th session 4. Bombay

Codes :

A B C D A B C D

(a) 4 3 2 1 (b) 1 3 2 4

(c) 4 2 3 1 (d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Consider the following statements about the Salt March :

1. The Salt March was deliberately ignored by the European media.

2. The Salt March was widely covered by the American and European press.

3. The Salt March was the first nationalist activity in which women participated in large numbers.

4. The Salt March impressed upon the British the urgent need to devolve more power to Indians.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 3 and 4 only (d) 2 and 3 only

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q72. Iltutmish followed the policy of neutrality when Mangabarni asked for help against the Mongols because

(a) he was not strong enough to help him

(b) he did not like Mangabarni

(c) he did not want to drag his infant kingdom into Central Asian politics

(d) he was scared of the Mongols

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q73. Assertion (A): Hinayana and Mahayana Buddhism were divided into four speculative schools— Vaibhashika, Sautrantika, Madhymika and Yogachara.

Reason (R): Reference to these four schools is to be found in the Brahmanical work on philosophy.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q74. Arrange the following Indian leaders in the correct chronological order in which they appeared on the national scene:

A. Raja Ram Mohan Roy

C. Dadabhai Naoroji

B. Mahatma Gandhi

D. Motilal Nehru.

(a) A, C, D, B

(b) B, A, D, C

(c) A, B, C, D

(d) C, A, D, B

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Karikala, the Chola king, made a grand anicut on the Kaveri, the water of which nowadays drawn off through a new channel called Vennar. Which of the following regions of Tamil Nadu does it irrigate?

(a) West Madurai

(b) South Arcot

(c) South Thanjavur

(d) Chingleput

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q76. List-I List-II

A. Sayaid Ahmed Bareilvi 1. Dar-ul-ulum Deoband

B. Muhammad Qasim 2. Barahim Nanautawi

C. Mirza Gulam ahmaed 3. Tariquah-i- Muhammadiyah

D. Zaka Ullah 4. Delhi Urdu Renaissance

Codes:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 3 1 2 4

(c) 1 3 2 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q77. During the Indian freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts, called for

(a) the Union of Pashtun tribal areas in north-west with the Afghanistan

(b) the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers

(c) the adoption of communist revolutionary ideology for political and social reform

(d) the Pathan regional nationalist unity and a struggle against colonialism

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q78. Which one of the following was given classical language status recently?

(a) Odia

(b) Konkani

(c) Bhojpuri

(d) Assamese

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. The Lilavati of Bhaskara is a standard text on :

(a) Mathematics (b) Surgery

(c) Poetics (d) Linguistics

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q80. Examine the statements in the context of well-known rock-cut ancient Indian sites:

1. At Elephanta, caves belong to Mahayana and Hinayana Buddhism

2. At Ajanta, to Shaivites

3. At Nasik, to Buddhist, Shaivite and Vaishnavite,

4. At Ellora, to Buddhist, Jain and Hindu

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q81. Which of the following item(s) is/are correctly matched?

List I List II

A. Book of Hymns Rig Veda

B. Book of Melodies Sama Veda and chants

C. Book of Sacrifices Atharva Veda

D. Book of magical Yajur Veda and technical formulae

(a) A and B

(b) B and C

(c) A and C

(d) A and D

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q82. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?

I. General Bakht Khan led the revolt of sepoys at Delhi during the time period of 1857.

II. The Rajas of Patiala, Jind, Gwalior, Hyderabad and Nepal helped the British to suppress the revolt.

III. Tantia Tope successfully carried out guerrilla warfare against the British during 1857 revolt and was betrayed by a fellow rebel and was captured and put to death by the British.

(a) I and II

(b) Only III

(c) I, II and III

(d) II and III

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Consider the following statements

1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assasinated by his commander-in-chief Pushyamitra Sunga.

2. The last Sunga king, Devabhuti was assasinated by his Brahman minister Vasudeva Kanva who usurped the throne.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Consider the following events related to India’s freedom struggle and find their correct chronological order from the codes given below the events:

1. Bomb-hurling at the Central Legislative Assembly Hall in Delhi.

2. Martyrdom of Jatin Das.

3. Martyrdom of Bhagat Singh.

4. Karachi session of the Indian National Congress.

Codes:

(a) 1, 2, 3, and 4

(b) 4, 3, 2, and 1

(c) 3, 4, 1 and 2

(d) 2, 1, 3, and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q85. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement?

(a) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities

(b) Obtaining self-government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways

(c) Providing national education according to the requirements of the country

(d) Organising coups against the British empire through military revolt.

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q86. Near Which one of the following cities are Palitana Temples located?

(a) Bhavnagar

(b) Mount Abu

(c) Nasik

(d) Ujjain

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. In ancient India, the ‘Yaudheyas’ were

(a) a sect of the Buddhism (b) a sect of the Jainism

(c) a republican tribe (d) Vassals of the Cholas

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q88. The Mahajanapadas and their capitals are given below:

1. Kashi–Varanasi

2. Anga–Champa

3. Vajji–Vaisali

4. Vatsa–Kausambi

Select the code for correct pairs:

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q89. Which of the following characterised the later Vedic period?

A. Extensive burning of forests

B. Manufacture of iron artefacts

C. Knowledge of seasons

D. Large scale irrigation

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) A, B and C

(b) A, B and D

(c) A, C and D

(d) B, C and D

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q90. What is the correct chronological sequence of the following events?

(i) First Afghan war (ii) First Burmese war (iii) First Sikh war (iv) Third Maratha war

(a) (iv) (iii) (ii) (i)

(b) (i) (ii) (iii) (iv)

(c) (iv) (i) (ii) (iii)

(d) (iii) (i) (ii) (iv)

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. The majority of the Buddhist vases in India are found in Western Maharashtra because:

(a) The Sahyadri mountain in western Maharashtra with its hard trap was best suited for rock-cut architecture

(b) There was a long-standing tradition in this region of royal patronage to rock-cut architecture

(c) The caves in this region provided a safe sanctuary away from foreign invaders

(d) Many of the royal dynasties of Western India were patrons of Buddhism

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q92. Which one among the following is correct about the Doctrine of Lapse?

(a) It did not allow the Indian rulers to adopt any heir

(b) It did not allow an adopted heir to rule a state after the death of the ruler

(c) It made the annexation of Indian State compulsory after the death of a ruler

(d) It made the annexation of Indian State compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British authorities

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Consider the following statements :

The Non-Cooperation Movement led to the

1. Congress becoming a mass movement for the first time.

2. growth of Hindu-Muslim unity.

3. removal of fear of the British ‘might’ from the minds of the people.

4. British government’s willingness to grant political concessions to Indians.

Of these statements :

(a) 1, 2, 3 and 4 are correct

(b) 2 and 3 are correct

(c) 1 and 3 are correct

(d) 3 and 4 are correct

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q94. Hoysala monuments are found in

(a) Hampi and Hospet

(b) Halebid and Belur

(c) Mysore and Bangalore

(d) Sringeri and Dharwar

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. Which of the following sets of newspapers reflected the concerns of educated Indian Muslims during the Khilafat Movement ?

(a) Comrade and Hamdard

(b) Comrade and Hindustan Times

(c) Zamindar and Muslim Voice

(d) Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. The archaeological finds that tell the story of Harappan civilisation are mentioned here:

1. A dancing girl made of bronze at Mohenjodaro

2. A ploughed field at Kalibangan

3. Alamgirpur, depicting the last phase of Harappan culture.

4. A coastal site that played an important role in trade with Babylonia at Suktagendor

Select the code for correct statements:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q97. Select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II (Ancient name of the river) (Modern name of the river)

A. Vitasta 1. Chenab

B. Askini 2. Beas

C. Parushin 3. Jhelam

D. Vipas 4. Sutlej

5. Ravi

Codes:

A B C D

(a) 3 5 4 2

(b) 2 1 5 3

(c) 3 1 5 2

(d) 2 5 4 3

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q98. Arrange the following in chronological order based on their arrival in India:

A. Dutch B. French

C. Portuguese D. English

(a) C, A, B, D

(b) C, B, A, D

(c) C, A, D, B

(d) C, D, A, B

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q99. Which one of the following hills is/are sacred to the Jainas?

1. Satrunjauyagiri 2. Urjayantogiri

3. Arbudagiri 4. Chandragiri

Codes:

(a) 1 and 3

(b) 1, 2, 3, and 4

(c) 1 only

(d) 2 and 4

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q100. Which one of the following is the correct chronological sequence of events during Indian freedom struggle ?

(a) Appointment of Simon Commission – Irwin-Gandhi Pact – Moplah Rebellion

(b) Appointment of Simon Commission – Moplah Rebelllion – Irwin-Gandhi Pact.

(c) Moplah Rebelllion – Appointment of Simon Commission – Irwin-Gandhi Pact.

(d) Moplah Rebelllion – Irwin-Gandhi Pact – Appointment of Simon Commission

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Part 23. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Assertion (A): The Zamindari Settlement was introduced by Lord Cornwallis.

Reason (R): The British desired to create a landed class in India for support.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q2. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by

(a) Bihari

(b) Surdas

(c) Raskhan

(d) Kabir

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Consider the following statements about the First Session of the Indian National Congress

1. It was held in Bombay in 1885.

2. Surendranath Banerji could not attend the session due to the simultaneous session of the Indian National Conference.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q4. Consider the following statements about Balban.

(a) He called himself Naib-i-Khudai or Deputy of the God.

(b) He created Diwan-i-Arz or Department of Military Affairs

(c) He propounded the Theory of Kingship and restored peace in the doab

(d) He liquidated the Turkish nobility chalisa or the group of forty

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. The distinctive outfits of some of the prominent nationalists were as follows:

1. P C Joshi: The Communist Party of India

2. N H Joshi: All India Trade Union Federation

3. Surya Sen: Indian Republican Army

4. S C Bose: Radical President of Congress

Select the code for correct statements.

(a) 1, 4

(b) 2, 3

(c) 3, 4

(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q6. What is the correct chronological order of the following events?

1. din-i-Ilahi

2. Ibdadat Khana

3. Mahzar

(a) 2, 3, 1

(b) 3, 2, 1

(c) 1, 2, 3

(d) 2, 1, 3

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q7. With reference to Mahajanapad as consider the statements:

1. Anga and Magadha were located in the wheat growing area of the Gangetic Valley

2. In agricultural output, rice exceeded wheat leading to a greater density of population in the rice growing area.

Which of the above is / are not correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2?

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Which of the following statements regarding Permanent Settlement is/are correct?

1. The Permanent Settlement was introduced in parts of the Madras and Bombay Presidencies.

2. The Permanent Settlement created a new class of landlords with hereditary rights on land.

3. The landlords created by the Permanent Settlement could never be removed under any circumstance.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q9. Match the following :

A. Civil Disobedience : 1. B. G. Tilak Movement

B. Indian Home Rule : 2. Raja Ram Mohan Roy League

C. Moderate leader : 3. Mahatma Gandhi

D. Brahmo Samaj : 4. G. K. Gokhale

Codes:

A B C D

(a) 3 1 4 2

(b) 1 2 3 4

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q10. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List-I

A. Classical music B. Light classical music

C. Light music D. Folk music List-II 1. Lata Mangeshkar, Mukesh, Manna Dey 2. Bade Gulam Ali Khan, Amir Khan, Jasraj 3. Siddeswari Devi, Rasodan Bai, Girija Devi 4. Teejan Bai, Sheikh Gulab, Poorna Das

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 2 4

(d) 1 3 2 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Statement I: Kali age reflects the presence of deep social crisis characterised by varnasankara i. e., intermixture of varnas or social orders.

Statement II: The Vaisyas and Sudras (peasants, artisans and labourers) either refused to perform producing functions or pay taxes or supply necessary labour for economic production resulting in weakening of Brahminical social order and social tension.

(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q12. Select the correct statement:

(a) Inscription are the only means of reconstructing the history of the spread of Jainism and Buddhism.

(b) The most important gods of Puranic Hinduism are Indra, Agni and Soma.

(c) More details on ganas are provided by Buddhist and Jaina texts than Brahmanical ones.

(d) Early medieval India was marked by the decay of towns and absence of coins.

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. Some significant writings of modern India and their authors are mentioned here:

1. Sachin Sanyal: Bandi Jivan

2. Sarat Chandra Chatterji: Pather Dabi

3. Bhagat Singh: Why am I an atheist?

4. Jyotiba Phule: Gulam Giri

Select the code for correct pairs:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 3 and 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which of the following statements are true?

A. Aurangzeb was a scholar of Muslim theology and jurisprudence.

B. Aurangzeb gave the title of Zarringalam to his court poet Mohammad Hussain.

C. Aurangzeb was an accomplished Veena player.

D. Aurangzeb patronised the art of calligraphy.

(a) A and B

(b) A, B, and D

(c) A, C, and D

(d) B and D

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. Consider the following statements :

1. Lime mortar was never used at Mohenjodaro in the construction of dwellings.

2. At Dholavira, stone was never used in the construction of dwellings.

Which of the statements given above is / are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q16. Identify the wrong statement with regard to Dutch interest and activities in India?

(a) Several attempts were made by the Dutch to monopolies the channels of trade between India and the West

(b) They took no part in politics or cultural contacts

(c) They became the carriers of trade between India and the islands of the Far East

(d) They treated the people of India ruthlessly and also exploited them

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. The cause for the immediate precipitation of the Sepoy Mutiny was

(a) Use of cartridges greased with cow fat

(b) Doctrine of Lapse

(c) The disparity between salaries of Native Sepoys and the British Soldiers

(d) The Spread of Christianity

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q18. The Buddhist sculpture and art is found at

(a) Mahabalipuram

(b) Kanchi

(c) Vijayanagar

(d) Amravati

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. The polity of the Harappan people, as derived from the material evidence, was

(a) secular-federalist (b) theocratic-federalist

(c) oligarchic (d) theocratic-unitary

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Various scholars have attributed different reasons for the decline of Harappan civilization.

I. M. R. Sahni relates it to the shifting of the course of river Indus.

II. W. Fairservis to environmental degradation

III. H. T. Lambrick to excessive floods in the Indus region

IV. G. Singh to increasing aridity or climatic changes

Choose the code for correct answer:

(a) I, II and IV

(b) III and IV

(c) II and IV

(d) All of the above.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q21. Examine the following statements:

1. The drafting committee of the constituent assembly was chaired by Rajendra Prasad.

2. The objectives Resolution was moved by Jawaharlal Nehru.

3. Directive principles of State Policy were designed to be enforced by the courts.

4. Till late 1948 Indian leaders were open to the idea of partitioning Kashmir.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) Only 4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q22. Who made the following statement?

‘If by worshipping stones one can find God, I shall worship a mountain’.

(a) Dhanna

(b) Kabir

(c) Guru Nanak

(d) Tulsidas

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Consider the following :

At which of the following places has the largest belt of painted rock – shelters of pre – historic period been discovered?

1. Bhaja 2. Bhimbetka

3. Jaora 4. Ajanta

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q24. List-I List-II

A. February 1658 1. Battle of Dharmat

B. April 1658 2. Battle of Samugarh

C. June 1658 3. Battle of Bahadurgarh

D. April 1659 4. Battle of Deorai

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 3 1 2 4

(c) 2 1 4 3

(d) 1 3 4 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List I : List II

(Bhakti Saint) : (Profession)

A. Namdev : 1. Barber

B. Kabir : 2. Weaver

C. Ravidas : 3. Tailor

D. Sena : 4. Cobbler

Codes :

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 3 2 1 4

(d) 2 3 4 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q26. Consider the following statements:

1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.

2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Who among the following Governor Generals formed the Triple Alliance against Tipu Sultan?

(a) Warren Hastings (b) Lord Cornwallis

(c) Lord Wellesley (d) Lord William Bentinck

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q28. Many of Gandhi’s ideas and activities owed something to a literary source/person. Carefully examine the statements:

1. Mustafa Kamal Pasha and Mazzini: Indian Opinion

2. Leo Tolstoy’s work: Satyagraha

3. John Ruskin’s ‘Unto this last’: Phoenix settlement

4. Henry David Thoreau: Civil Disobedience

Choose the correct code:

(a) Only 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. Assertion (A): Nizamuddin Auliya approved the conduct of a Sufi in releasing his woman slave and allowing her to return to her Hindu parent.

Reason (R): This was strictly in accordance with the Muslim law.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q30. What is the correct chronological order of the following events?

5. August Offer

6. Third Round Table Conference

7. Poona Pact

8. Communal Award

(a) 4, 3, 2, 1

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which of the following statements about the revenue system of the Mughals is incorrect?

1. Land revenue was collected as a fixed share varying from 1/3 rd to 1/2 of the total produce.

2. Ryots were evicted from their holding for default of payment.

3. Akbar followed Sher Shah’s land revenue system.

4. Patta system was started to control the cheatings of taxes by peasants.

Which of the above is/are not correct?

(a) 1, 3 and 4

(b) 2 and 3

(c) 2 only

(d) 4 only

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Match the columns :

A. Namdeva : 1. West Bengal

B. Chaitanaya : 2. Uttar Pradesh

C. Surdas : 3. Maharashtra

D. Nanak : 4. Punjab

Select the correct answer using the codes given below :

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 2 1 3

(d) 1 4 3 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q33. Annie Besant was

1. responsible for starting the Home Rule Movement

2. the founder of the Theosophical Society

3. once the President of the Indian National Congress

Select the correct statement/statements using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q34. The Iron Pillar near Qutub Minar draws attention of scientists due to its

(a) antiquity (b) glitter

(c) hardness (d) rustlessness

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Some of the prominent social reformers and their contributions have been listed here:

1. Legal check on infant marriage – Behramji and Malabari

2. Temperance and the combating of Devadasicustom VenkataRatnam Naidu

3. Widow remarriage and female education – DhanduKhelhaveKarve

4. Attempt to free low caste people from the stranglehold of brahmins – Jyotiba Phule

Which of the statements above are correct, choose the code:

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q36. Which of the following statements about the society of the Sangam Age are not true?

A. Brahmins emerged as a regular Varna.

B. They abstained from eating meat and drinking wine.

C. There were regular varnas of Kshatriyas and Vaishyas.

D. The ruling class could come from only the Kshatriyas.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) All of them

(b) A and B

(c) B and C

(d) B, C and D

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Arrange the following in historical sequence:

A. Escape of Subhas Chandra Bose from India

B. Celebration of the ‘Deliverance Day’ by the Muslim League

C. Resignation of the Congress Ministries

D. Lahore resolution of the League demanding a separate state for Muslims

E. Quit India resolution by the Congress.

(a) C, D, B, A, and E

(b) C, A, B, D, and E

(c) C, B, D, A, and E

(d) C, D, A, B, and E

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. List I (Monument) List II (Builder)

A. Ahai-Din Ka 1. Ala-ud-din Khilji Jhopra at Ajmer

B. Hauz-i-Khas at Delhi 2. Iltutmish

C. Fortress of Adilabad 3. Muhammad Tughlaq

D. Jami Masjid at Badaun 4. Qutb-ud-din Aibak

Codes:

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 3 1 4 2

(c) 4 1 3 2

(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.

2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.

3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q40. With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well- known for ?

(a) Running the secret Congress radio in the wake of Quit India movement.

(b) Participating in the second round table conference.

(c) Leading a contingent of Indian national army.

(d) Assisting in the formation of Interim government under Pandit Jawaharlal Nehru.

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. Which one among the following statements regarding the social and religious reform ideas of Raja Rammohan Roy is not correct?

(a) His efforts led to the formation of Brahmo Samaj in 1828

(b) He considered different religions as embodiments of universal theism

(c) His Vedantic monism was strengthened after 1815 since an exposure to Christian unitarianism

(d) He paid attention exclusively to the problems/issues of the emerging middle class of India

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q42. Which of the following problems came up in the working of 1773 Regulation?

1. Disharmony and dishonesty between Governor- General and his council

2. Ambiguities in the jurisdiction of Supreme Court and the Council

3. Provincial governors claimed greater authority than was provided

4. British Parliament’s inability to assert control over the East India Company.

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q43. Assertion (A): The Shudras were largely peasants during the post-Gupta times.

Reason (R): The Vaishyas gave up agriculture completely.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. Why were the Indians dissatisfied with the Simon Commission?

(a) There was no Indian member in the commission

(b) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919

(c) It recommended that dyarchy in the provinces be abolished

(d) None of these.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q45. Name the Delhi Sultans born of Hindu mothers:

1. Firuz Tughlaq

2. Sikandar Lodi

3. Nasiruddin Khusrau

4. Balban

5. Alauddin Khilji

6. Ghiyasuddin Tughlaq

(a) 2, 4, 5

(b) 1, 2, 4

(c) 3, 4, 5, 6

(d) 1, 2, 3, 6

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q46. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?

1. Gold coins

2. Punch-marked silver coins

3. Iron plough

4. Urban culture

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) 3, 4, 1, 2

(b) 3, 4, 2, 1

(c) 4, 3, 1, 2

(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled new Lamps for Old?

(a) Aurobindo Ghosh

(b) R.C.Dutt

(c) Syed Ahmad khan

(d) Viraraghavachari

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q48. Which one of the following statements related to the Boston Tea Party on December 16, 1773 during the American War of Independence is correct?

(a) The revolutionaries stealthily entered into the ships and threw all the chests of tea into the water

(b) The revolutionaries hosted a Tea Party in the honour of Charles Townshend, the British Chancellor of the Exchequer in order to place their grievances before him

(c) It marked a celebration when Lord North, the successor of Townshend, repealed some of the duties imposed by Townshend

(d) It was a protest against the Quebec Act

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. The idea of ‘Farr-i Izadi’, on which the Mughal kingship was based, was first developed by which one of the following Sufi saints?

(a) Shihabuddin Suhrawardi

(b) Nizamuddin Auliya

(c) Ibn al-Arabi

(d) Bayazid Bistami

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q50. Tipu Sultan posed a greater threat to the Company according to Thomas Munro than the Marathas because

(a) he was involved in centralizing his State structure

(b) he was regulating State revenues

(c) he was interested in the new modes of European warfare

(d) all the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q51. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?

I. Chandragupta, who ruled from 320 to 300 BC, was the architect of the first Indian imperial power-the Mauryan Empire.

II. Chandragupta Maurya’s army consisted of more than 600,000 infantry, 50,000 cavalry, 10,000 elephantry and 7000 chariots.

III. The rule of the Nanda Dynasty was overthrown by Bindusara whose capital was Patliputra, near the modern day Patna in Bihar.

(a) Only I

(b) Only III

(c) Only II

(d) II and III

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q52. The Swadeshi Movement began in 1905, mainly because of Lord Curzon’s attempt to

(a) reform the education system

(b) curtail the scope of local self-government

(c) reserve all high powers for Englishmen

(d) partition of the province of Bengal.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. With reference to Yadava period, which of the following statement is not true?

1. The family of the famous astronomers and mathematicians belonged to the Yadava period.

2. Anantadeva established a college of astronomy Khandesh during Simhara’s rule.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q54. Which of the following was the main reason of the downfall of Mauryan empire?

(a) Weak successors of Ashoka who could not control the empire properly

(b) Religious policy of Ashoka

(c) Ashoka maintained friendly relations with his neighbours

(d) None of the above

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama :

1. Madam Cama unfurled the National Flag at the international Socialist Conference in Paris in the year 1907.

2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.

3. Madam Cama was born to Parsi parents.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3, only

(c) 1 and 2, only

(d) 3 only

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Consider the following statements relating to Raja Rammohan Roy

1. He knew that the spread of Western education was necessary to develop a national and scientific attitude in the Indian society.

2. He played a pioneering role in the religious and social reform movements of 19th century, Bengal.

Which of the above statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q57. Which one of the following combinations of year and event concerning the French Revolution is correctly matched?

(a) 1789 : Nepoleonic Code

(b) 1791 : Tennis Court Oath

(c) 1792 : National Convention

(d) 1804 : New Constitution of France

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q58. Some of the important battles that the Mughals fought were:

1. Battle of Chausa led by Humayun

2. Battle of Khanwa led by Babar

3. Second battle of Panipat by Akbar

4. Against Amar Singh of Mewar led by Jehangir

Which of the above are correct statements?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Assertion (A): The religious movements in the sixth century BC came into being as a result of the existing social and economic unrest.

Reason (R): The improvement in the economic condition of the depressed sections of the society inspired them to speak out for the rightful place.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q60. Match List I with List II.

List I List II 1. Martyrdom in jail while on hunger

A. Chandrashekhar Azad 2. Arrest and execution by the British

B. Jatin Mukherji 3. Death in a shooting encounter with the police in a public park

C. Jatin Das 4. Arrest and transportation for life

D. Bhagat Singh 5. Death in Balasore while fighting with the police

E. Sachin Sanyal (1) (2) (3) (4)

(a) B E C D

(b) D E A B

(c) C B E D

(d) C D A B

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q61. With reference to Chandragupta I, consider the following statement-

1. He married a Licchavi princess and ascended the throne in about 320 A.D.

2. Chandragupta I ruled over Saketa, Prayag and Magadha.

Which of the above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q62. Consider the following statements

1. Dayanand Saraswati founded the Arya Samaj in 1875.

2. The Arya Samaj repudiated the authority of the caste system.

3. Dayanand Saraswati was born in the Brahman family.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q63. Consider the following events during India’s freedom struggle:

1. Chauri-Chaura Outrage

2. Minto-Morley Reforms

3. Dandi March

4. Montagu-Chelmsford Reforms

Which one of the following is the correct chronological order of the events given above?

(a) 1-3-2-4

(b) 2-4-1-3

(c) 1-4-2-3

(d) 2-3-1-4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q64. The Treaty of Amritsar was concluded between Maharaja Ranjit Singh and who of the following?

(a) Lord Cornwallis (b) Lord Dalhousie

(c) Lord Hastings (d) Lord Minto

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. The epic, Silappadikaram refers to the

(a) story of Rama

(b) Jaina elements in the storyline

(c) culture of Sri Lankan Buddhists

(d) cult of shakti worship

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q66. Muhammad-bin-Tughlaq was a failure because

(a) he was mad

(b) he transferred the capital city

(c) he killed his father

(d) he was not practical

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q67. Assertion (A): Gautamiputra Satakarni was opposed to the system of our Varnas.

Reason (R): Gautamiputra Satakarni extended patronage to Buddhist monks.

(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A

(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A

(c) A is true, but (R) is false

(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Which of the following statements correctly defines the term ‘drain theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji?

(a) That the resources of the country were being utilised in the interest of Britain.

(b) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns.

(c) That the British industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power.

(d) That the British goods were being imported to the country making it poorer day by day.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q69. Which of the following statements regarding the collections of revenue is not correct?

(a) The leading members of the cowherds community paid revenue in the form of milk and milk products

(b) Orrar was incharge of the Revenue Department

(c) Ayakkarar was the revenue accountant who collected trade and transit duties

(d) The royal seal was fixed on the packet of imported and exported goods after realizing the custom duties

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q70. List-I List-II

A. Subbarayalu Chetty 1. Veda Samaj

B. Swami Narayana Gum 2. Upasana Sabha

C. Raghunathaya 3. Jati Mimamsa

D. Gajalu Lakshmanarasu Chetty 4. Crescent

Codes:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 1 3 2 4

(c) 4 1 2 3

(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following statements is correct?

(a) Hakim Ajmal Khan was one of the leaders to start a nations list and militant Ahrar movement

(b) When the Indian National Congress was formed, Sayyid Ahmad Khan opposed it

(c) The All-India Muslim League which was formed in 1906 vehemently opposed the partition of Bengal and separate electorates

(d) Maulana Barkaullah and Maulana Obeidullah Sindhi were among those who formed a Provisional Government of India in Kabul

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q72. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?

(a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar

(b) Rock-cut Elephant at Dhauli

(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram

(d) Varaha Image at Udayagiri

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. Tqta in medieval India meant:

(a) land assigned to religious personnel for spiritual purposes

(b) land revenue from different territorial units assigned to army officers

(c) charity for educational and cultural activities

(d) the rights of the zamindar

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q74. In the context of Ancient Indian literature, examine the following statements:

1. Kural, an ethical classic, was composed by Tiruvalluvar

2. Rayapaseniya records thirty-two types of dances prevalent in India

3. Tivakaram contains detailed information on early Dravidian music

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Which of the following item(s) is/are incorrectly matched?

List I List II

A. Moksha Liberation of Soul

B. Artha Earning of food, clothes, shelter

C. Kaama Continuation of mankind through regeneration

D. Karma Action of Goodness

(a) A and C

(b) A and D

(c) Only C

(d) Only D

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims

Q76. Match the following:

List I List II

A. Ranjit Singh 1. Bengal

B. Shin-Quilich Khan 2. Sukarchakia

C. Sa’adat Khan 3. Carnatic

D. Murshid Quli Khan 4. Hyderabad

Codes:

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Consider the following statements regarding Ashoka’s Dhamma is not correct ?

1. Major Rock Edict XIII is of paramount importance in understanding the Ashokan policy of Dhamma.

2. The Policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.

3. Major Rock Edict III relates to social welfare measures like medical centres for animals as well as men, road construction and planting of medicinal herbs.

4. Pillar Edict I states that through the king’s care and love of Dhamma it had grown and that it was the king’s principle to administer affairs.

(a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) None of these

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q78. Arrange the following in a chronological order of their establishment:

1. Ghadar Party

2. Communist Party of India

3. Congress Socialist Party

4. Hindustan Socialist Republican Association

Codes:

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 3, 4, 2, 1

(d) 4, 3, 1, 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q79. What is the correct sequence of the following events?

1. The August Offer

2. The I.N.A. trial

3. The Quit India Movement

4. The Royal Indian Naval Ratings’ Revolt

Select the correct answer using the codes given below:

Codes :

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 3, 1, 2, 4

(c) 1, 3, 4, 2

(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Author) List-II (Work)

A. Bankimchandra : 1.Shatranj ke Khilari

B. DinabandhuMitra : 2. Debi Chaudhurani

C. Premchandra : 3. Nil-Darpan : 4. Chandrakanta A B C

(a) 2 4 1

(b) 3 4 2

(c) 2 3 1

(d) 3 1 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Term) (Meaning)

A. Mihrab 1. Stepped pulpit

B. Mimbar 2. Direction towards the Kaba for prayer

C. Khutba 3. Arch

D. Kibla 4. Sermon Code :

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 1 3

(c) 3 1 4 2

(d) 3 4 l 2

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q82. Some of the important Mahajanapadas of the 6thC BC to 4thC BC and their well-known rulers are given here:

1. Kosala–Udayana

2. Magadha–Ajatshatru

3. Avanti–Pradyota

4. Vatsa–Prasenajita

Select the code for correct pair/s:

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) Only 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Which of the following are reasons for the identification of life reflected in the later Vedic texts with the painted grey ware culture?

A. Material culture of the two corresponds

B. Geographical distribution of the two corresponds

C. Chronological span of the two corresponds

D. Both evolved locally

Select the correct answer from the codes given below:

(a) A, B and C

(b) A, B and D

(c) A, C and D

(d) B, C and D

Ans: (c)

CDS Combined Defense Services Exam

Q84. Which of the following items is/are incorrectly matched?

List I List II

A. Zahir-ud-din Humanyun

B. Nasir-ud-din Babar

C. Jalal-ud-din Akbar

D. Khurram Shahjahan

(a) B and D

(b) A and D

(c) B and A

(d) B and C

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q85. The reign of the Kushana monarch Kanishka was a turning point in the history of Buddhism, because:

(a) It witnessed the rise of Mahayanism

(b) Buddhism was introduced in China and Central Asia in his time

(c) Both (a) and (b)

(d) The images of Buddha and Bodhisattvas began to be carved out during this period

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q86. Consider the following statement and identify with the help of the codes given below, the person who made the statement ‘It would be quite impossible for a few hundred British to administer against the active opposition of the whole of the politically minded fo the population.

(a) Jawaharlal Nehru in April, 1947 in an address to Congressmen at Lucknow

(b) Clement Attlee January, 1947 in a private letter addressed to Ernest Bevin

(c) Lord Mountbatten in December, 1946 in a note given to British Parliament

(d) Viceroy Wavell in January, 1946 in a letter to Secretary of State

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Consider the following landmarks in Indian education:

1. Hindu College, Calcutta

2. University of Calcutta

3. Adam’s Report

4. Wood’s Despatch The correct chronological order of these landmarks is

(a) 1, 3, 4, 2

(b) 1, 4, 3, 2

(c) 3, 1, 4, 2

(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q88. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad- Gita into English?

(a) William Jones

(b) Charles Wilkins

(c) Alexander Cunningham

(d) John Marshall

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Under the forceful thrust of British rule, a rapid transformation of the Indian economy took place. In this context, which of the following statements is/ are correct?

1. Indian economy was transformed into a colonial economy in the 19th century whose structure was determined by Britain’s fast developing industrial economy.

2. The influx of cheap Indian products into England gave a great blow to English textile industries.

3. The 19th century saw the collapse of the traditional Indian village economy and fresh economic alignment along commercial lines.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 3 (b) 1 only

(c) 2 only (d) l and 2

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q90. Keeping the prehistory of India in view, consider the following statements:

1. Kalibangan was an outpost of the Harappans for sea trade with contemporary West Asian societies

2. Lothal was ranked as the premier city of the Harappan civilization because of the volume and variety of objects that were discovered here.

3. The site of Mohenjodaro, located along the dried up bed of river Ghaggar, yields evidence to show the existence of pre-Harappan and Harappan habitation

4. Built and rebuilt over time, Harappa boasts of a 20-metre high mound of debris

Select the code for correct statements:

(a) None

(b) 1 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) Only 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. Kalibangan

A. means black bangles

B. has evidence of furrow marks in its proto-Harappan levels

C. has evidence of regular use of horses

D. has evidence of the practice of a fire cult of these.

(a) A, B and C are true

(b) A, C and D are true

(c) A, B and D are true

(d) All are true

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. Which one of the following was a cause for the decline of the textile industry in Bengal during the eighteenth century?

(a) Decline in the quality of production

(b) Non-availability of raw material

(c) High tariff rates on export to Britain

(d) Non-availability of craftsmen MUltiPle-CHOiCe QUestiOns

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q93. Which of the following kings of ancient India were patrons of Jainism?

1. Srenika Bimbisara 2. Chandragupta Maurya

3. Kharavela

Codes:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q94. Which one of the following chronological orders of the given events is correct ?

(a) The Cripps Mission – The Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission’s Plan

(b) The Civil Disobedience Movement – The Cripps Mission – The Cabinet Mission’s Plan

(c) The Cripps Mission – The Cabinet Mission’s Plan –The Civil Disobedience Movement

(d) The Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission’s Plan – The Cripps Mission

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. Match the columns :

List-1

A. Madan Mohan Malviya

B. Sohan Singh Bhakna

C. Annie Besant

D. Rajagopalachari

List-2

1. Ghadar Movement

2. Swatantra Party

3. Hindu Mahasabha

4. Theosophical Society of India

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 4 5 1

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 2 1

(d) 4 5 2 3

Ans: (b)

CDS Combined Defense Services Exam

Q96. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?

(a) Tomb of Sher Shah, Sasaram

(b) Jama Masjid, Delhi

(c) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq, Delhi

(d) Gol Gumbaz, Bijapur

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. The Fourth Buddhist Council was held in Kashmir under the leadership of

(a) Bindusara (b) Ashoka

(c) Kunal (d) Kanishka

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q98. Which of the following statements about the creation of departments by the various Sultans is not correct?

(a) Diwan-i-Mustakhraj or the Department of Revenue to realise the arrears was created by Ala-ud-din Khilji

(b) Diwan-i-Amirkohi or the Department of Agriculture became more prominent during the reign of Muhammed-bin Tughlaq

(c) Diwan-i-Bandagan or the Department of Slaves was created by Firoz

(d) Diwan-i-Khairat or the Department of Public Charities was created by Sikandar Lodhi

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Bhagat Singh shot Police Commissioner Saunders dead because

(a) he forced the Public Safety Bill through the Legislative Assembly

(b) he had led the lathi charge against the peaceful procession in which Lajpat Rai was injured

(c) he had led the campaign against the armoury raid culprits

(d) Chandra Shekhar Azad was killed in an encounter led by him in Allahabad.

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims

Q100. What is the correct chronological order of the following events.

(i) Battle of Panipat I (ii) Battle of Dharmat (iii) Battle of Buxar (iv) Battle of Haldighati

Codes:

(a) (i) (ii) (iv) (iii)

(b) (i) (iv) (iii) (ii)

(c) (i) (ii) (iii) (iv)

(d) (i) (iii) (ii) (iv)

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Part 24. HISTORY QUESTION BANK

Q1. Consider the following statements:

1. The list of sixteen Mahajanapadas is available in Anguttara Nikaya.

2. Asmaka Mahajanapada was situated on the bank of Godawari.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q2. Which of the following statements above Ryotwari settlement is/are correct?

1. It recognised the cultivators as the owner of land.

2. It was a temporary settlement.

3. It was introduced later than the permanent settlement.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 1

(d) All of these

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Assertion (A): In 1946 in Bombay the ratings of the Royal Indian Navy rose in open mutiny against the British.

Reason (R): The Royal Indian Navy joined the INA

(a) A and R both are incorrect

(b) A is correct but R is incorrect

(c) A and R are correct and R is the correct explanation of A

(d) A and R are correct but R is not the correct explanation of A.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. Roman settlement in India is found at

(a) Ujjain

(b) Kshudrakas

(c) Arikmedu

(d) Koshambi

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q5. The highly polished monolithic Ashokan Pillars were carved out of single pieces of a buff-coloured sandstone, usually mined from the quarries of

(a) Chunar near Mirzapur

(b) Lauriya in Nandangarh

(c) Sarnath near Varanasi

(d) Udayagiri near Bhubaneshwar

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims

Q6. With regard to the socio-economic life of the people in south India from 200 B.C to A.D 300, which of the following statements may be true?

1. Ma and Veli were linear measurements

2. Guilds introduced change in the production relations between artisans and traders

3. Inland towns were more active than the coastal towns in early South India

4. There was circulation of luxury goods among the members of the crowned monarchs and their families

Select the correct code:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3

(d) 2 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Some of the important works of modern times and their authors have been cited here:

1. Chamana Atha Guntha: Fakir Mohan Senapati

2. Karambhumi: Premchand

3. Bipradas: Sarat Chandra Chattopadhyay

4. Ganadevata: Tarashankar Bandyopadhyay

Select the code for correct statements.

(a) 1, 2

(b) 2, 3

(c) Only 4

(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

CDS Combined Defense Services Exam

Q8. Which of the following are true?

A. Tansen’s original name was Tanna Mishra, which was changed by Raja Vikramjit of Gwalior

B. The three ragas, Miyan Ki Todi, Darbari Kanada and Miyan Ki Malhar were created by Tansen

C. Tansen was challenged by Baiju Bawra in a competition of Jugalbandi which Tansen won

D. Tansen wrote three famous books on music, namely Sri Ganesh Stotra, Sangeet Sar and Raagmala

(a) A, B, and D

(b) B, C, and D

(c) A and B

(d) C and D

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. With reference to the Harappan civilization, consider the following statements :

1. The city of Dholavira was in the form of a parallelogram guarded by a fortification.

2. A ploughed field, showing a grid of furrows, located outside the town wall has been discovered at Kalibangan.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q10. Why was Bombay handed over to the British by the Portuguese?

(a) The Portuguese handed it over to the British after a peace-treaty in Europe

(b) The marriage of Charles II with The Portuguese princes Catherine of Braganza

(c) The defeat of the Spanish Armada by the British in 1588

(d) Due to Portuguese independence from Spain

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. With reference to the economic history of medieval India the term ‘Araghatta’ refers to

(a) bonded labour

(b) Land grants made to military officers

(c) Waterwheel used in the irrigation of land

(d) Wasteland converted to cultivated land

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q12. Of the following, the oldest Sanskrit poet, whose composition still remains in original classical style, is

(a) Asvaghosa

(b) Dandin

(c) Kalidasa

(d) Bhavabhuti

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?

(a) Akbar Nama (b) Babur Nama

(c) Humayun Nama (d) Badshah Nama

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q14. Examine the following statements:

1. In the Indian context, the first true hominid fossil came from the potwar plateau.

2. Modern day humans or Homo sapiens correspond to lower paleolithic cultures.

3. The Mesolithic coincided with the onset of the pleistocene.

4. The use of microliths does not necessarily denote a Mesolithic stage.

5. Rock art can be perceived as the product of prehistoric man’s leisure.

Select the code for correct statements:

(a) 1 and 4

(b) 2 only

(c) 2, 3 and 5

(d) 4 only

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. In which decade did Britain give up its policy of laissez faire and adopt a policy of ‘imperial preferences’ in its colonies?

(a) 1850s

(b) 1870s

(c) 1890s

(d) 1930s

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Consider the following statements on Ulugh Khan’s (Balban) relations with the Afghans?

I. Ulugh Khan recruited some 3000 Afghan into his army.

II. When Ulugh khan became sultan, he placed the newly created military outposts near Delhi such as Patyali, Kampil and Bhojpur under Afghan control.

III. Sultan Balban appointed Afghan noble Ikhtiyaruddin as wazir.

IV. Sultan Blaban appointed several Afghans as governer.

Select the correct answer from the code given below:

(a) I and II

(b) II and III

(c) III and IV

(d) I, II and IV

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q17. Consider the following statements on Neolithic settlements in South India.

1. Lapidary art and domestication of animals are the remarkable features of the first phase of the South Indian Neolithic settlements.

2. The red coloured pottery were discovered in the Neolithic settlements.

3. Millet was the main crop harvested by Neolithic farmers of south India.

4. Crop rotation technique was started in the field of agriculture.

Which of the above is / are not correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 2

(d) 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims

Q18. List-I List-II

A. Babar 1. Tujuk-i-Jahangiri

B. Gulbadan Begum 2. Akbar Nama

C. Abul Fazal 3. Humayun Nama

D. Jahangir 4. Tuzuk-i-Babari

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Assertion (A): The Battle of Khanua was certainly more decisive and significant than the First Battle of Panipat.

Reason (R): Rana Sanga, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodi.

(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

CDS Combined Defense Services Exam

Q20. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?

1. Lord Cornwallis

2. Alexander Read

3. Thomas Munro

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. Who among the following scholars were contemporary of Kanishka?

1. Ashvaghosa 2. Nagarjuna

3. Vasumitra 4. Chanakya

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4

(c) 2 and 4 (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Don`t copy text!