Logical Pairing: Numerical Based

Q1301. 4 : 17 : : 7 : ?
(1) 50
(2) 48
(3) 49
(4) 51

Ans: (1)

Q1302. 4 : 64 : : 2 : ?
(1) 16
(2) 8
(3) 22
(4) 12

Ans: (2)

Q1303. 49 : 56 : : 36 : ?
(1) 52
(2) 44
(3) 42
(4) 43

Ans: (3)

Q1304. 4 : 19 :: 7 : ?
(1) 52
(2) 68
(3) 49
(4) 28

Ans: (1)

Q1305. 8 : 81 :: 64 : ?
(1) 525
(2) 625
(3) 125
(4) 137

Ans: (2)

Q1306. 17 : 102 : : 23 : _?_
(1) 138
(2) 216
(3) 112
(4) 413

Ans: (1)

Q1307. 235 : 587 : : 435 : _?_
(1) 788
(2) 989
(3) 789
(4) 988

Ans: (3)

Q1308. 414 : 636 : : 325 : ?
(1) 547
(2) 414
(3) 222
(4) 636

Ans: (1)

Q1309. 196 : 256 : : ? : 400
(1) 144
(2) 452
(3) 324
(4) 204

Ans: (3)

Q1310. 32 : 28 : : 160 : ?
(1) 140
(2) 120
(3) 110
(4) 80

Ans: (1)

Q1311. 49 : 343 : : 64 : ?
(1) 514
(2) 634
(3) 512
(4) 486

Ans: (3)

Q1312. 7 : 77 : : ?
(1) 6 : 24
(2) 8 : 64
(3) 11 : 143
(4) 3 : 81

Ans: (3)

Q1313. 7 : 42 : : 8 : ?
(1) 50
(2) 49
(3) 57
(4) 48

Ans: (4)

Q1314.
1 4 :
1 8 : :
2 3 : ?

(1) 1 3
(2) 1 2
(3) 1
(4) 1 4

Ans: (1)

Q1315. 42 : 20 : : 64 : ?
(1) 32
(2) 33
(3) 34
(4) 31

Ans: (4)

Q1316. 4845 : 452 :: 5964 : ?
(1) 592
(2) 942
(3) 962
(4) 542

Ans: (4)

Q1317. 12593 : 35291 29684 : 46982 72936 : ?
(1) 62793
(2) 92637
(3) 69237
(4) 62973

Ans: (3)

Q1318. 6 : 18 :: 4 : ?
(1) 15
(2) 6
(3) 8
(4) 2

Ans: (3)

Q1319. 144 : 13 :: 49 : ?
(1) 8
(2) 9
(3) 10
(4) 11

Ans: (1)

Q1320. 21 : 3 : : 574 : ?
(1) 113
(2) 82
(3) 97
(4) 23

Ans: (2)

Q1321. 6 : 42 :: 5: ?
(1) 35
(2) 40
(3) 45
(4) 30

Ans: (1)

Q1322. 4 : 19 : : 7 : ?
(1) 28
(2) 52
(3) 68
(4) 49

Ans: (2)

Q1323. 4863 – 2436 : : 8132 – 4261 : : ?
(1) 6214 – 3122
(2) 9842 – 8421
(3) 8346 – 4623
(4)5926 – 1813

Ans: (*)

Q1324. 556 : 186 : : 951 : ?
(1) 217
(2) 317
(3) 286
(4) 176

Ans: (4)

Q1325. 8 : 64 : : 27 : ?
(1) 64
(2) 81
(3) 212
(4) 125

Ans: (4)

Q1326. 4 : 20 : : 6 : ?
(1) 36
(2) 12
(3) 8
(4) 42

Ans: (4)

Q1327. 27 : 9 : : 64 : ?
(1) 8
(2) 12
(3) 16
(4) 20

Ans: (3)

Q1328. 42 : 20 : : 64 : ?
(1) 32
(2) 33
(3) 34
(4) 31

Ans: (4)

Q1329. 6 : 18 : : 4 : ?
(1) 8
(2) 10
(3) 14
(4) 6

Ans: (1)

Q1330. 8 : 24 : : ? : 32
(1) 6
(2) 10
(3) 8
(4) 5

Ans: (1)

Q1331. Select the related number from the given alternatives:
42 : 56 :: 110 : ?

(1) 18
(2) 132
(3) 136
(4) 140

Ans: (2)

Q1332. Select the related number from the given alternatives:
381 : 160 :: 478 : ?

(1) 347
(2) 357
(3) 247
(4) 257

Ans: (4)

Q1333. Select the related number from the given alternatives.
169 : 12 :: 25 : ?

(1) 2
(2) 3
(3) 5
(4) 4

Ans: (4)

Q1334. Select the related letters/words/ numbers from the given alternatives.
5 : 36 :: 7 : ?

(1) 36
(2) 49
(3) 64
(4) 81

Ans: (3)

Q1335. Select the related number from the given alternatives.
24 : 15 : : 63 : ?

(1) 56
(2) 38
(3) 58
(4) 48

Ans: (4)

Q1336. Select the related number from the given alternatives.
200 : 25 : : 300 : ?

(1) 30
(2) 37.50
(3) 32.50
(4) 30.25

Ans: (2)

Q1337. Select the related letter from the given alternatives.
I : 9 : : ? : 13

(1) J
(2) M
(3) L
(4) K

Ans: (2)

Q1338. Select the related numbers from the given alternatives:
01 : 36 : : 02 : ?

(1) 48
(2) 49
(3) 69
(4) 70

Ans: (2)

Q1339. Select the related numbers from the given alternatives:
12 : 39 :: 15 : ?

(1) 48
(2) 52
(3) 39
(4) 51

Ans: (1)

Q1340. 36 : 50 :: 64 : ?
(1) 78
(2) 70
(3) 72
(4) 82

Ans: (4)

Q1341. 16 : 64 :: 49 : ?
(1) 97
(2) 343
(3) 196
(4) 93

Ans: (2)

Q1342. Select the related number from the given alternatives.
11 : 110 : : 15 : ?

(1) 149
(2) 210
(3) 151
(4) 200

Ans: (2)

Q1343. Select the related number from the given alternatives.
16 : 256 : : ? : 104

(1) 23
(2) 33
(3) 13
(4) 27

Ans: (3)

Q1344. Select the related number from the given alternatives.
19 : 568 : : 25 : ?

(1) 748
(2) 623
(3) 799
(4) 654

Ans: (1)

Q1345. Select the related number from the given alternatives:
5 : 124 : : 7 : ?

(1) 125
(2) 248
(3) 342
(4) 343

Ans: (3)

Q1346. Select the related number from the given alternatives.
1 : 8 :: ? : 64

(1) 36
(2) 27
(3) 30
(4) 25

Ans: (2)

Q1347. Select the related number from the given alternatives.
7 : 19 :: 10 : ?

(1) 25
(2) 30
(3) 21
(4) 23

Ans: (1)

Q1348. Select the related number from the given alternatives.
18 : 30 :: 36 : ?

(1) 78
(2) 64
(3) 66
(4) 68

Ans: (3)

Q1349. Select the related number from the given alternatives:
24 : 60 : : 210 : ?

(1) 348
(2) 336
(3) 340
(4) 326

Ans: (2)

Q1350. Select the related numbers from the given alternatives :
6 : 42 : : 12 : ?

(1) 48
(2) 72
(3) 60
(4) 84

Ans: (4)

Word Formation

Q852. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PHOTOSYNTHETIC

(1) THOSE
(2) SCENT
(3) PRONE
(4) COTTON

Ans: (3)

Q853. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PROSPECTIVE

(1) PEPTIC
(2) PEPPER
(3) VECTOR
(4) RESET

Ans: (2)

Q854. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
APPROXIMATELY

(1) APEX
(2) APPRISE
(3) APPROXIMATE
(4) APRIL

Ans: (2)

Q855. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
LIBERATIONIST

(1) LIBERAL
(2) RELATION
(3) SERIAL
(4) BITTERN

Ans: (1)

Q856. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
AUTOGRAPHS

(1) GRAPH
(2) TROUGH
(3) PATHOS
(4) GREAT

Ans: (4)

Q857. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INFRASTRUCTURE

(1) NATURE
(2) CHARTER
(3) FRACTURE
(4) RESTRAIN

Ans: (2)

Q858. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ADMINSTRATION

(1) Mind
(2) Ration
(3) Minister
(4) Station

Ans: (3)

Q859. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CHEMOTHERAPY

(1) MOTHER
(2) THERAPY
(3) PANTHER
(4) REMOTE

Ans: (3)

Q860. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONVERSATION

(1) NATION
(2) VERSION
(3) STATION
(4) REASON

Ans: (3)

Q861. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PREMONITION

(1) ACTION
(2) NATION
(3) MONITOR
(4) REMOVE

Ans: (3)

Q862. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PRESIDENTIAL

(1) SLEEP
(2) DENTAL
(3) ARDENT
(4) DIGITAL

Ans: (4)

Q863. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
BLANDISHMENT

(1) BOARD
(2) METAL
(3) SHAPE
(4) CRASH

Ans: (2)

Q864. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
JUXTAPOSITION

(1) TAXI
(2) TOXIC
(3) SPOT
(4) POST

Ans: (2)

Q865. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ADMINISTRATION

(1) STATION
(2) TRADITION
(3) MINISTER
(4) RATION

Ans: (3)

Q866. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PERSONIFICATION

(1) FICTION
(2) CAPTION
(3) NOTIONS
(4) FASHION

Ans: (4)

Q867. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
GERMINATION

(1) ORNAMENT
(2) TERMINAL
(3) IGNITE
(4) GERMAN

Ans: (2)

Q868. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONSTRUCTION

(1) NOTION
(2) CAUTION
(3) COINS
(4) SUCTION

Ans: (2)

Q869. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
EFFICIENT

(1) EFFACE
(2) FEINT
(3) FENCE
(4) NICE

Ans: (1)

Q870. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
NECESSARY

(1) NICE
(2) ESSAY
(3) EASY
(4) RACE

Ans: (1)

Q871. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
AGRICULTURE

(1) IRATE
(2) GREAT
(3) LATE
(4) CLIMATE

Ans: (4)

Q872. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
DISSEMINATION

(1) INDIA
(2) MENTION
(3) NATIONS
(4) ACTION

Ans: (4)

Q873. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INTERNATIONAL

(1) ALONE
(2) NOTE
(3) LATER
(4) RADIO

Ans: (4)

Q874. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REVOLUTIONARY

(1) REVOLT
(2) TRAIL
(3) VOCATION
(4) VOLUNTARY

Ans: (3)

Q875. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ARCHITECTURE

(1) LECTURE
(2) UREA
(3) CHILDREN
(4) TENT

Ans: (2)

Q876. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ALTERNATIVES

(1) TELEVISION
(2) RENOVATE
(3) RESPITE
(4) TRAINS

Ans: (4)

Q877. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
OUTRAGEOUS

(1) GREAT
(2) OUTAGE
(3) SURAT
(4) GREGARIOUS

Ans: (4)

Q878. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ENCYCLOPEDIA

(1) CYCLE
(2) PENCIL
(3) YOKE
(4) DIAL

Ans: (3)

Q879. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PHILANTHROPIST

(1) FIST
(2) LARK
(3) HYPOCRISY
(4) PISTON

Ans: (4)

Q880. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
RECOMMENDATION

(1) MEDIATE
(2) MEDICINE
(3) COMMUNICATE
(4) REMINDER

Ans: (1)

Q881. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REHABILITATION

(1) RELATION
(2) BRITTLE
(3) BRITAIN
(4) BROACH

Ans: (4)

Q882. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
THERMOLYSIS

(1) SISTER
(2) LOTUS
(3) LORIS
(4) THESIS

Ans: (2)

Q883. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INTEGRAL

(1) ENTREATY
(2) TRIANGLE
(3) RELATING
(4) ALERTING

Ans: (1)

Q884. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
RAPPROCHEMENT

(1) REPRESENT
(2) REPROACH
(3) PHANTOM
(4) CEMENT

Ans: (1)

Q885. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
EXAMINATION

(1) EXAMINE
(2) NATION
(3) NOTE
(4) TONE

Ans: (1)

Q886. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
LEDMENTNOWGEACK

(1) KNOWLEDGE
(2) GENTLE
(3) AGENCY
(4) LODGE

Ans: (3)

Q887. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ORGANISATION

(1) STRONG
(2) ORANGE
(3) NOTION
(4) GROAN

Ans: (2)

Q888. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
PERMANENT

(1) REMNANT
(2) TRAMP
(3) MENTOR
(4) AMPERE

Ans: (3)

Q889. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
IMPASSIONABLE

(1) IMPASSABLE
(2) IMPOSSIBLE
(3) IMPASSIVE
(4) IMPASSION

Ans: (3)

Q890. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
INDETERMINATE

(1) DETERMINE
(2) RETINUE
(3) REMINDER
(4) RETINA

Ans: (2)

Q891. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
IRREGULARITIES

(1) REGULAR
(2) TIRED
(3) TRAILER
(4) IRRIGATE

Ans: (2)

Q892. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CATERING

(1) ARGENTIC
(2) CREATING
(3) RETIRING
(4) REACTING

Ans: (3)

Q893. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
STCTRUIONMISCON

(1) STRICT
(2) CONSTRUCTION
(3) STATION
(4) MOTION

Ans: (3)

Q894. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REPUBLICAN

(1) CLIP
(2) PURE
(3) ANKLE
(4) BANE

Ans: (3)

Q895. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
ESTRANGE

(1) GENERATE
(2) SERGEANT
(3) REAGENTS
(4) GREAT

Ans: (1)

Q896. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
COMPREHENSION

(1) COMPRISE
(2) PENSION
(3) ONION
(4) PREACH

Ans: (4)

Q897. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
MISFORTUNE

(1) FORT
(2) TURN
(3) SOFT
(4) ROAM

Ans: (4)

Q898. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
CONCENTRATION

(1) CONCERN
(2) NATION
(3) TRAIN
(4) CENTRE

Ans: (4)

Q899. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
REFORMATION

(1) REFRAIN
(2) MOTION
(3) REFRACT
(4) FORMAT

Ans: (3)

Q900. Directions : A word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word.
DETERMINATION

(1) DETENTION
(2) DESTINATION
(3) TERMINATE
(4) DOMINATE

Ans: (2)

Syllogism

Q901. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some peons are poor.
X is poor.
Conclusions :
I. X is a peon.
II. X has a large family.

(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Both I & II follow
(4) Neither I nor II follows

Ans: (4)

Q902. Two statements are given followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
Indicate your answer.
Statements :
(a) Blue is Black and some Black is red.
(b) All red is Green but not Yellow Conclusions:
I. Some Blue is Green.
II. No Black is Yellow.
III. Some Black is not Yellow.
IV. No Black is Green.

(1) Only I and II follow
(2) Only II and IV follow
(3) Only I and III follow
(4) Only I, II and IV follow

Ans: (1)

Q903. Two statements are given followed by two conclusions (I) and
(II). You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
Indicate your answer.
Statements :
All fruits are sweet.
All sweet things are not good for health.
Conclusions :
(I) All fruits are not good for health.
(II) Some fruits are not good for health.

(1) Only (I) follows
(2) Only (II) follows
(3) Neither (I) nor (II) follows
(4) Both (I) and (II) follow

Ans: (4)

Q904. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All peacocks are lions.
(b) Some tigers are peacocks.
Conclusions :
I. Some lions are not tigers.
II. All tigers are lions.
III. Some tigers are lions.
IV. All peacocks are tigers.

(1) Only conclusion III follows
(2) Only conclusion IV follows
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (1)

Q905. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some buses are four wheelers.
(b) All four wheelers are vans.
Conclusions :
I. Some vans are buses.
II. Some buses arc vans.

(1) Either conclusion I or II follows
(2) Both conclusions I and II follow
(3) Only conclusion I follows s
(4) Only conclusion II follows

Ans: (2)

Q906. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All pens are papers.
(b) No eraser is a paper.
Conclusions :
I. No eraser is a pen.
II. Some papers are pens.

(1) Both Conclusions I and II follow.
(2) Only Conclusion I follows.
(3) Only Conclusion II follows.
(4) Neither Conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q907. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No mobile is a watch.
(b) All watches are calculators.
Conclusions :
I. No calculator is a mobile.
II. Some calculators are mobiles.

(1) Neither Conclusion I nor II follows
(2) Only Conclusion I follows.
(3) Only Conclusion II follows.
(4) Either Conclusion I or II follows.

Ans: (4)

Q908. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All buses are houses.
(b) Some houses are lakes.
Conclusions :
I. Some buses are lakes.
II. Some lakes are buses.
III. Some lakes are houses.
IV. Some houses are buses.

(1) All Conclusions follow.
(2) Only Conclusions II and III follow.
(3) Only Conclusions I and II follow.
(4) Only Conclusions III and IV follow.

Ans: (4)

Q909. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All benches are table.
(b) No table is chair.
Conclusion :
I. All benches are chiars
II. All tables are benches
III. No tables are benches
IV. No benches are chairs

(1) Only conclusion II follows
(2) Only conclusion III follows
(3) Only conclusion IV follows
(4) Only conclusion I follows

Ans: (3)

Q910. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All teachers are experienced.
(b) Some teachers are spinsters.
Conclusions :
I. Some experienced are spinsters.
II. Some spinsters are experienced.

(1) Only conclusioin II follows
(2) Either conclusion I or II follows
(3) Both conclusion I and II follow
(4) Only conclusion I follows

Ans: (3)

Q911. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some books are mobiles.
(b) Some calculators are mobiles.
Conclusions :
I. Some mobiles are calculators.
II. Some mobiles are books.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (3)

Q912. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No flower is a pot.
(b) No pot is a garden.
Conclusions :
I. No flower is a garden.
II. All gardens are pots.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (4)

Q913. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some stones are gold.
(b) Some gold are banks.
Conclusions :
I. Some banks are stones.
II. Some gold are stones.
III. No stone is bank.
IV. Some banks are gold.

(1) Only conclusions II and III follow
(2) Only conclusions II and IV follow
(3) Only conclusions I and IV follow
(4) Only either conclusion III or IV and I follow

Ans: (2)

Q914. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Most players are men.
(b) Some men are singers.
Conclusions :
1. Some singers are men.
II. Some players are singers.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows.
(3) Neither conclusion I or II follows
(4) Both conclusions I and II follow

Ans: (1)

Q915. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) No girl is a parrot.
(b) Sowmya is a girl.
Conclusions :
I. Sowmya is not a parrot.
II. All girls are not Sowmya.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Either conclusion I or II follows
(4) Neither conclusion I nor II follows

Ans: (1)

Q916. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All men are bachelors.
(b) Some bachelors are teachers.
(c) Some teachers are spiritual.
Conclusions :
I. All men are spiritual.
II. Some teachers are spiritual.
III. Some men are spiritual.
IV. All teachers are spiritual.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Only conclusion III follows.
(4) Only conclusion IV follows.

Ans: (2)

Q917. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements:
All students are boys.
No boy is dull.
Conclusions :
I. There are no girls in the class.
II. No student is dull.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Ans: (2)

Q918. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Q69- Statements:
(a) All children are students.
(b) All students are players.
Conclusions :
I. All cricketers are students.
II. All children are players.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Both conclusions I and II follow.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (2)

Q919. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some food are sweet.
Some food are sour.
Conclusions :
(I) All food are either sweet or sour.
(II) Some sweets are sour.

(1) Only Conclusion (I) follows
(2) Only Conclusion (II) follows
(3) Both Conclusions (I) and (II) follow
(4) Neither Conclusion (I) nor (II) follows

Ans: (4)

Q920. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) All books are novels.
(b) Some novels are poems.
Conclusions :
(I) Some books are poems.
(II) Some poems are novels.

(1) Only conclusion (II) follows
(2) Neither conclusion (I) nor (II) follows
(3) Both conclusions (I) and (II) follow
(4) Only conclusion (I) follows

Ans: (1)

Q921. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some keys are locks, some locks are numbers.
II. All numbers are letters, all letters are words.
Conclusions :
I. Some words are numbers.
II. Some locks are letters.

(1) Conclusion I follows
(2) Conclusion II follows
(3) Conclusions I and II follow
(4) None of the conclusion follows

Ans: (3)

Q922. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement :
(I) All cities are towns.
(II) Some cities are villages.
Conclusions :
(I) All villages are towns.
(II) No village is a town.
(III) Some villages are towns.

(1) Only conclusion (III) follows
(2) Only conclusion (1) follows
(3) Only conclusion (II) follows
(4) None of these

Ans: (1)

Q923. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some birds are clouds.
II. Horse is a bird.
Conclusions :
I. Some clouds are birds.
II. Horse is not a cloud.

(1) Conclusion I follows.
(2) Conclusion II follows.
(3) Either conclusion I or II follows.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q924. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. All apples are bananas.
b. All bananas are sweet.
Conclusions :
I. Some apples are sweet.
II. Some bananas are apples.

(1) Conclusion I follows.
(2) Conclusion II follows.
(3) Either conclusion I or II follows.
(4) Both conclusions I and II follow.

Ans: (4)

Q925. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. All metals are silver.
b. All silver are diamond.
c. Some diamonds are gold.
d. Some gold are marbles.
Conclusions :
I. Some gold are metals.
II. All metals are diamond.
III. Some silver are marble.
IV. Some gold are silver.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Only conclusion III follows.
(4) Only conclusion IV follows.

Ans: (2)

Q926. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some ladies are beautiful.
Some beautifuls are honest.
All honest are sensitives.
Conclusion 1 : Some sensitives are beautifuls.
Conclusion 2 : Some honest are ladies.
Conclusion 3 : Some sensitives are ladies.

(1) None of the Conclusion follows.
(2) Only Conclusion 1 follows.
(3) Only Conclusions 1 and 2 follow.
(4) All Conclusions follow.

Ans: (2)

Q927. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
a. Some years are decades.
b. All centuries are decades.
Conclusions :
I. Some centuries are years.
II. Some decades are years.
III. No century is a year.

(1) Only conclusion II follows
(2) Only conclusions I and II follow
(3) Only conclusions I and III follow
(4) Only conclusion I follows

Ans: (*)

Q928. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some cats are dogs.
II. No dog is a toy.
Conclusions :
I. Some dogs are cats.
II. Some toys are cats.
III. Some cats are not toys.
IV: All toys are cats.

(1) Only Conclusions I and III follow
(2) Only Conclusions II and III follow
(3) Only Conclusions I and II follow
(4) Only Conclusion I follows

Ans: (1)

Q929. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement I : Ankit is a singer.
II : All the singers are fat.
Conclusions :
I. Ankit is fat.
II. All fat men are singers.
III. Fat men are not singers.
IV. Ankit is not fat.

(1) Only Conclusion I follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Only Conclusion III follows.
(4) Only Conclusion IV follows.

Ans: (1)

Q930. Two statements are given followed by two Conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusion can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.
Statements :
All pens are pencils.
No pencil is an eraser.
Conclusions :
I. No eraser is a pen.
II. No pen is an eraser.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusion II follows
(3) Both conclusions I and II follow
(4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Ans: (3)

Q931. Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer.
Statements :
Some scales are pencils.
Some erasers are pencils.
Conclusions :
I. Some pencils are erasers.
II. Some pencils are scales.

(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Both I and II follow
(4) Neither I nor II follows

Ans: (3)

Q932. Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions definitely follows from the given statements. Indicate your answer.
Statements:
All crows are birds.
All peacocks are crows.
Conclusions:
I. All peacocks are birds.
II. All birds are peacocks.

(1) Both conclusions I and II follow
(2) Neither conclusion I nor II follows
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (3)

Q933. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some hills are rivers.
Some rivers are deserts.
All deserts are roads.
Conclusions :
I. Some roads are rivers.
II. Some roads are hills.
III. Some deserts are hills.

(1) Only conclusion I follows
(2) Only conclusions I and II follow
(3) Only conclusions II and III follow
(4) None follows

Ans: (1)

Q934. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements All cows are animals.
All deers are cows.
Conclusions
I. All deers are animals.
II. All animals are cows.

(1) Only conclusion I follows.
(2) Only conclusion II follows.
(3) Both conclusions I and II follow.
(4) Neither conclusion I nor II follows.

Ans: (1)

Q935. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
All women are cats.
All cats are rats.
Conclusions :
I. All women are rats.
II. All rats are women.

(1) Neither conclusion I nor II follows
(2) Only conclusion I follows
(3) Only conclusion II follows
(4) Both conclusions I and II follow

Ans: (2)

Q936. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Select the alternative inference which is most appropriate.
“All professors are learned; learned people are always gentle.” Inference : All professors are gentle persons.

(1) The inference is true.
(2) The inference is false.
(3) The inference is probably true or probably false.
(4) The inference is irrelevant.

Ans: (1)

Q937. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(I) Some students are intelligent.
(II) Ankita is a student.
Conclusions :
1. Some students are dull.
2. Ankita is an intelligent.

(1) Only 1 follows
(2) Only 1 and 2 follow
(3) Only 2 follows
(4) None follows

Ans: (4)

Q938. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Some statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions if any, follow from the given statements. Indicate your answer.
Statements :
All chickens are birds.
Some chickens are hens.
Female birds lay eggs.
Conclusions :
I. All birds lay eggs.
II. Some hens are birds.
III. Some chickens are not hens.

(1) Conclusions II and III both follow
(2) All conclusions I, II and III follow
(3) Only conclusion I follows
(4) Only conclusion II follows

Ans: (4)

Q939. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements : (1) All books are trees.
(2) All trees are lions.
Conclusions :
I. All books are lions.
II. All lions are books.
III. All trees are books.
IV. Some lions are books

(1) Only II and III follow.
(2) Only I and IV follow.
(3) None of the conclusions follows.
(4) All conclusions follow.

Ans: (2)

Q940. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements : (1) All men are employed.
(2) No employees are professionals.
Conclusions :
I. No men are unemployed.
II. No men are professionals.

(1) Only I follows.
(2) Only II follows.
(3) Neither I nor II follows.
(4) Both I and II follow.

Ans: (2)

Q941. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Two statements are given followed by two conclusions I and
II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. Indicate your answer.
Statements : All Americans are English – speaking.
No Eskimos are English – speaking Conclusions :
I. No Eskimos are Americans.
II. No English – speakers are Eskimos.

(1) Only I follows.
(2) Neither I nor II follows.
(3) Only II follows.
(4) Both I and II follow.

Ans: (4)

Q942. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
A. All clerks are superintendents.
B. All superintendents are managers.
C. All managers are supervisors.
Conclusions :
I. All supervisors are clerks.
II. Some clerks are supervisors.
III. Some managers are clerks.
IV.All superintendents are clerks.

(1) Only conclusion I
(2) Only conclusion II
(3) Only conclusion III
(4) Only conclusion IV
Q943. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Which conclusion is true with respect to the given statements ?
Statements :
Anand is an artist.
Artists are beautiful.
Conclusions :

(1) All beautiful persons are artists.
(2) Anand is beautiful.
(3) Anand is not beautiful.
(4) Beautiful persons are not artists.

Ans: (2)

Q944. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Which one is true ?
I. All players are not tall.
II. All basketball players are tall.
III. All tall people are players.
IV. Some players are tall.

(1) 4
(2) 3
(3) 2
(4) 1

Ans: (3)

Q945. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statement : Cactus plants are fleshy but need least water.
Conclusions :
I. All fleshy plants are cactus.
II. Cactus plants need least water.

(1) Neither I nor II follows
(2) Only II follows
(3) Both I and II follows
(4) Only I follows
Q946. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some schools are Laboratories.
(b) All Laboratories are theatres.
Conclusions :
I. Some theatres are schools.
II. No school is a theatre.

(1) Conclusion II follows
(2) Both Conclusions I and II follow
(3) Neither Conclusion I nor II follows
(4) Conclusion I follows
Q947. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. Some men are good.
II. Some men are wise.
Conclusions :
I. Some wise men are good.
II. Some good men are wise.

(1) Only II follows
(2) Only I follows
(3) Neither I nor II follows
(4) Both I and II follow
Q948. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
I. All poets are day dreamers.
II. All painters are day dreamers.
Conclusions :
I. All painters are poets.
II. Some day dreamers are not painters

(1) Both I and II follow
(2) Neither I nor II follows
(3) Only I follows
(4) Only II follows
Q949. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
(a) Some politicians are social workers.
(b) All doctors are social workers.
Conclusions :
I. Some doctors are politicians
II. Some social workers are doctors as well as politicians

(1) Neither Conclusion I nor II follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Both Conclusions I and II follow.
(4) Only Conclusion I follows.
Q950. Directions: Which one of the given conclusions are definitely drawn from the given statements :
Statements :
Some boys are men.
No man is black.
Conclusions :
I. Some boys are not black.
II. Some men are boys.

(1) Only Conclusion I follows.
(2) Only Conclusion II follows.
(3) Either I or II follows.
(4) Neither I nor II follows.

Logical Pairing Alphabet Based

Q1200. D : B : : I : C : : P : D : : ?
(1) Y : E
(2) X : E
(3) Y : D
(4) Z : E

Ans: (4)

Q1201. A : B : : B : D : : C : F : : ?
(1) E : L
(2) D : F
(3) F : L
(4) L : F

Ans: (3)

Q1202. AEFJ : KOPT :: ? : QUVZ
(1) HKQL
(2) GLKP
(3) GKLP
(4) HLKP

Ans: (3)

Q1203. MAN : PDQ : : WAN : ?
(1) YDQ
(2) ZDQ
(3) NAW
(4) YQD

Ans: (2)

Q1204. AFI = M : ADD = L ::
ABA = ?

(1) I
(2) N
(3) O
(4) K

Ans: (4)

Q1205. MIKE : OGMC : : CIAD : ?
(1) EGCB
(2) EICB
(3) AJCF
(4) ENCF

Ans: (1)

Q1206. FIG : EGHJFH : : BIN : ?
(1) ACJHMO
(2) CAHJMOC
(3) CAJHOM
(4) ACHJMO

Ans: (4)

Q1207. D B U : E E Z : : C J H : ?
(1) D N N
(2) D M N
(3) D M M
(4) D N M

Ans: (3)

Q1208. BLOCKED : YOLXPVW : : ? :
OZFMMXS

(1) RESULTS
(2) DEBATES
(3) LAUNNCH
(4) LABOURS

Ans: (3)

Q1209. DFHJ : WUSQ : : HJLN : ?
(1) PRTW
(2) RTVX
(3) SQOM
(4) TWYZ

Ans: (3)

Q1210. JOKE : GLHB : : RISK : ?
(1) OFPH
(2) SJTL
(3) ULVN
(4) QHRJ

Ans: (1)

Q1211. QDXM : SFYN : : UIOZ : ?
(1) PAQM
(2) LPWA
(3) QNLA
(4) WKPA

Ans: (4)

Q1212. BAD : DDH : : CUT : ?
(1) DCV
(2) DDX
(3) ECW`
(4) EXX

Ans: (4)

Q1213. DIMO : DMIO :: JUVR : ?
(1) JRVU
(2) JVRU
(3) JVUR
(4) JUVR

Ans: (3)

Q1214. AK : FP :: XD : ?
(1) SJ
(2) CI
(3) BH
(4) TE

Ans: (2)

Q1215. HIJK : GFED : : NOPQ : _?_
(1) EFGH
(2) BCDE
(3) FDEC
(4) MLKJ

Ans: (4)

Q1216. CEIM : DGLQ : : FGIO : _?_
(1) GMSI
(2) GMIS
(3) GILS
(4) GLIS

Ans: (3)

Q1217. GFEH : RQPS : : LKJM : _?_
(1) ONMP
(2) VUWX
(3) LKNM
(4) IHJG

Ans: (1)

Q1218. 4 : 36 : : _?_ : 49
(1) 6
(2) 8
(3) 7
(4) 5

Ans: (4)

Q1219. FE : HG : : ML : ?
(1) ON
(2) PO
(3) QP
(4) JI

Ans: (1)

Q1220. SNAKE : VQDNH : : CRADLE : ?
(1) FUDGOH
(2) FVDGPH
(3) EUDGOH
(4) EVFGOF

Ans: (1)

Q1221. JKPO : LMNM : : ? : PQJI.
(1) KOLN
(2) LKNO
(3) NOLK
(4) NOKL

Ans: (3)

Q1222. QPOR : XWVY : : LKJM : ?
(1) SRTU
(2) DEGF
(3) CBAD
(4) FHGI

Ans: (3)

Q1223. VVXY : RRTU : : FFHI : ?
(1) XXYB
(2) CCDF
(3) UUVZ
(4) SSUV

Ans: (4)

Q1224. SUMO : PRJL : : TAXI : ?
(1) QDNF
(2) WDXJ
(3) QDVF
(4) QXUF

Ans: (4)

Q1225. PS : VY : : FI : ?
(1) UX
(2) VZ
(3) WZ
(4) LO

Ans: (4)

Q1226. KcaC : CacK : : XgmF : ?
(1) EgmX
(2) FmgX
(3) Gmef
(4) EmgF

Ans: (2)

Q1227. RORRIM : MIRROR :: TNESERP : ?
(1) TNERESP
(2) PRESENT
(3) CRESENT
(4) STNERPE

Ans: (2)

Q1228. EAC : KGI :: HDF : ?
(1) PLN
(2) KIJ
(3) FBD
(4) NJL

Ans: (4)

Q1229. BUT : TUB :: NET : ?
(1) TEN
(2) PET
(3) LET
(4) TWO

Ans: (1)

Q1230. ABDE : GHJK :: MNPQ : ?
(1) RSUV
(2) CEFH
(3) STVX
(4) RTUW

Ans: (*)

Q1231. ACE : GIK :: MOQ : ?
(1) SUW
(2) STU
(3) RTU
(4) VXZ

Ans: (1)

Q1232. GNIDAER : READING :: NOITULOS : ?
(1) SOLUTION
(2) SOLUNOIT
(3) NOILOSUT
(4) POLLUTION

Ans: (1)

Q1233. CAT : DDY : : BIG : ?
(1) CLM
(2) CML
(3) CEP
(4) CLL

Ans: (4)

Q1234. EAGLE : FCJPJ : : CRAWL : ?
(1) DTDBRC
(2) DTFCR
(3) DTDAQ
(4) DTEZQ

Ans: (3)

Q1235. CEGI : DHLP : : KSEA : ?
(1) LVJH
(2) LSGF
(3) LTGI
(4) LUIH

Ans: (1)

Q1236. GHJM : QRTW : : CDFI : ?
(1) NOPR
(2) MNPS
(3) XYZQ
(4) GHIJ

Ans: (2)

Q1237. CIQY : DJRZ : : AGOW : ?
(1) BJPX
(2) BHPX
(3) BHPU
(4) BJRZ

Ans: (2)

Q1238. CAFD : IGLJ : : OMRP : ?
(1) ZYXW
(2) USXV
(3) UTSR
(4) PONM

Ans: (2)

Q1239. MAD : JXA : : RUN : ?
(1) PRJ
(2) UXQ
(3) ORK
(4) OSQ
Q1240. BEGK : ADFJ : : PSVY : ?
(1) ROUX
(2) LQUT
(3) LOQT
(4) ORUX
Q1241. AZBY : CXDW : : EVFU : ?
(1) TGSH
(2) GTHS
(3) GSTH
(4) GHTS

Ans: (2)

Q1242. Select the related letters from the given alternatives:
RIGT : WDBY :: FUSH : ?

(1) PKJQ
(2) BYWD
(3) DXWB
(4) QKJR

Ans: (2)

Q1243. Select the related letters from the given alternatives:
DCBA : WXYZ :: IJKL : ?

(1) SRQP
(2) QPON
(3) RQPO
(4) PONM

Ans: (3)

Q1244. Select the related letters/words from the given alternatives.
JAUNDICE : AJNUIDEC : : METAPHOR : ?

(1) EMATHPRO
(2) EMAPROTH
(3) ETHPMARO
(4) EAMTHPRO

Ans: (1)

Q1245. Select the related letters from the given alternatives.
ACFJ : QUXZ : : DFIM : ?

(1) MRUW
(2) NRUW
(3) WURN
(4) BURN

Ans: (2)

Q1246. Select the related letters from the given alternatives:
BDGK : ACFJ : : ? : DFIM

(1) FKGH
(2) EGJN
(3) EGIK
(4) FGHI

Ans: (2)

Q1247. Select the related letters from the given alternatives:
ACEG : IKMO :: QSUW : ?

(1) YZCE
(2) YACD
(3) YACE
(4) YBCE

Ans: (3)

Q1248. R : ARE :: U : ?
(1) URE
(2) VEE
(3) IUE
(4) YOU

Ans: (4)

Q1249. UASC : YEWG :: DHLO : ?
(1) LHUS
(2) HSPL
(3) HLPS
(4) HLOD

Ans: (3)

Q1250. Select the ralated letters from the given alternatives.
LMK : STR : : IJH : ?

(1) QSR
(2) SUT
(3) ZAY
(4) ADC

Ans: (3)

Similarity Based

Q1251. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 7, 15)

(1) 2, 6, 10
(2) 4, 8, 18
(3) 5, 9, 17
(4) 7, 12, 19

Ans: (3)

Q1252. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 18, 36)

(1) (2, 10, 16)
(2) (12, 72, 96)
(3) (4, 24, 48)
(4) (6, 42, 48)

Ans: (3)

Q1253. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (7, 15, 31)

(1) 7, 13, 28
(2) 5, 13, 28
(3) 9, 13, 26
(4) 5, 13, 29

Ans: (4)

Q1254. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 63, 49, 35

(1) 81, 63, 45
(2) 64, 40, 28
(3) 72, 40, 24
(4) 72, 48, 24

Ans: (1)

Q1255. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 14, 16)

(1) 2, 7, 8
(2) 3, 21, 24
(3) 4,16,18
(4) 2, 9, 16

Ans: (2)

Q1256. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given number set : (6, 36, 63)

(1) 7, 49, 98
(2) 8, 64, 46
(3) 9, 84, 45
(4) 11, 111, 84

Ans: (2)

Q1257. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (4, 10, 15)

(1) (3, 6, 12)
(2) (2, 8, 10)
(3) (5, 12, 18)
(4) (7, 10, 18)

Ans: (3)

Q1258. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (32, 24, 8),

(1) (42, 34, 16)
(2) (24, 16, 0)
(3) (34, 24, 14)
(4) (26, 32, 42)

Ans: (2)

Q1259. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (5, 9, 16)

(1) (4, 8, 16)
(2) (6, 9, 12)
(3) (7, 11, 18)
(4) (8, 11, 12)

Ans: (3)

Q1260. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 23, 51, 17

(1) 29, 57, 13
(2) 24, 53, 17
(3) 29, 57, 14
(4) 21, 51, 17

Ans: (1)

Q1261. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 58)

(1) (4, 20, 56)
(2) (7, 42, 49)
(3) (12, 24, 47)
(4) (9, 27, 81)

Ans: (1)

Q1262. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 4, 5 )

(1) (6, 8, 10)
(2) (9, 12, 15)
(3) (6, 7, 8)
(4) (12, 16, 20

Ans: (3)

Q1263. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (17, 13, 20)

(1) 8, 12, 19
(2) 11, 9, 30
(3) 8, 19, 11
(4) 5, 13, 11

Ans: (2)

Q1264. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given : (6, 30, 90)

(1) 6, 42, 86
(2) 7, 42, 218
(3) 6, 24, 70
(4) 8, 48, 192

Ans: (4)

Q1265. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (6, 14, 30)

(1) 4, 16, 28
(2) 7, 12, 22
(3) 6, 12, 22
(4) 5, 12, 20

Ans: (2)

Q1266. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (7, 12, 22, 37)

(1) 2, 7, 12, 32
(2) 3, 8, 18, 33
(3) 4, 8, 19, 34
(4) 8, 13, 22, 38

Ans: (2)

Q1267. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10.5, 15.0, 21.5)

(1) (32.5, 37.0, 43.5)
(2) (54.4, 58.0, 62.4)
(3) (62.2, 66.8, 73.3)
(4) (81.3, 85.8, 92.0)

Ans: (1)

Q1268. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 28)

(1) (4, 20, 56)
(2) (7, 42, 49)
(3) (12, 24, 48)
(4) (9, 27, 81)

Ans: (1)

Q1269. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Give Set : (4, 25, 81)

(1) (4, 36, 79)
(2) (9, 48, 81)
(3) (16, 64, 100)
(4) (9, 49, 143)

Ans: (3)

Q1270. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (8, 56, 72)

(1) (7, 56, 63)
(2) (3, 15, 24)
(3) (6, 42, 54)
(4) (5, 30, 35)

Ans: (3)

Q1271. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (4, 9, 25)

(1) 4, 25, 36,
(2) 9, 16, 25
(3) 4, 16, 36
(4) 9, 25, 49

Ans: (1)

Q1272. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (5, 15, 40)

(1) 2, 4, 15
(2) 3, 18, 36
(3) 7, 15, 21
(4) 9, 36, 47

Ans: (2)

Q1273. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set: (9, 81, 729)

(1) (3, 9, 30)
(2) (7, 49, 343)
(3) (12, 144, 221)
(4) (6, 36, 92)

Ans: (2)

Q1274. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set :27, 22, 18, 15

(1) 27, 23, 17, 9
(2) 53, 49, 47, 45
(3) 47, 43, 37, 35
(4) 31, 26, 22, 19

Ans: (4)

Q1275. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 4, 9)?

(1) (3, 8, 20)
(2) (5, 10, 22)
(3) (4, 10, 15)
(4) (9, 16, 25)

Ans: (4)

Q1276. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 8, 27)

(1) (5, 12, 32)
(2) (32, 39, 59)
(3) (60, 79, 86)
(4) (64, 125, 216)

Ans: (4)

Q1277. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (21, 18, 12, 0)

(1) 36, 32, 28, 30
(2) 24, 22, 18, 9
(3) 32, 28, 20, 4
(4) 40, 38, 36, 28

Ans: (3)

Q1278. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Select the pair which resembles the given set of numbers: 16, 36, 64

(1) 4, 9, 144
(2) 16, 100, 256
(3) 25, 49, 121
(4) 9, 81, 169

Ans: (2)

Q1279. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (64, 216, 125)

(1) 26, 144, 163
(2) 55, 126, 80
(3) 8, 27, 64
(4) 45, 134, 154

Ans: (3)

Q1280. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set of numbers : (2, 5,15)

(1) (7, 10, 13)
(2) (3, 8, 24)
(3) (3, 6, 18)
(4) (4, 5, 9)

Ans: (2)

Q1281. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 18, 24)

(1) (6, 12, 30)
(2) (5, 15, 10)
(3) (10, 16, 18)
(4) (8, 12, 16)

Ans: (4)

Q1282. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 20, 28)

(1) (3,15, 18)
(2) (18, 27, 72)
(3) (18, 30, 42)
(4) (7,14, 28)

Ans: (3)

Q1283. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10, 12, 15)

(1) (21, 23, 27)
(2) (30, 32, 36)
(3) (60, 62, 66)
(4) (68, 70, 73)

Ans: (4)

Q1284. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (14, 20, 3)

(1) (7, 13, 3)
(2) (5, 10, 15)
(3) (3, 6, 9)
(4) (4, 8, 16)

Ans: (1)

Q1285. Directions : From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
The set which resembles the given set 1, 5, 12 is

(1) 7, 11, 35
(2) 4, 8, 24
(3) 10, 14, 44
(4) 9, 13, 42

Ans: (2)

Q1286. Directions: In each of the following questions, choose the numbers similar to the group of numbers given.
580, 265, 373

(1) 366
(2) 490
(3) 428
(4) 383

Ans: (2)

Q1287. 21 : 3 :: 574 : ?
(1) 23
(2) 82
(3) 97
(4) 113

Ans: (2)

Q1288. 7 : 42 : : 9 : _?__
(1) 64
(2) 72
(3) 46
(4) 80

Ans: (2)

Q1289. 121 : 12 : : 25 : _?__
(1) 1
(2) 2
(3) 6
(4) 7

Ans: (3)

Q1290. 0.16 : 0.0016 : : 1.02 : _?__
(1) 0.0102
(2) 0.102
(3) 1.020
(4) 10.20

Ans: (1)

Q1291. 27 : 3 : : 873 : ?
(1) 23
(2) 97
(3) 9
(4) 87

Ans: (2)

Q1292. 6 : 34 : : 9 : ?
(1) 36
(2) 45
(3) 81
(4) 79

Ans: (4)

Q1293. 352 : 30 296 : 108 628 : ?
(1) 306
(2) 96
(3) 314
(4) 36

Ans: (2)

Q1294. 9 : 24 : : ? : 6
(1) 3
(2) 2
(3) 1
(4) 5

Ans: (1)

Q1295. 01 : 08 : : 16 : ?
(1) 125
(2) 25
(3) 27
(4) 64

Ans: (2)

Q1296. 2 : 32 :: 3 : ?
(1) 143
(2) 243
(3) 293
(4) 183

Ans: (2)

Q1297. 16 : 22 : : 36 : ?
(1) 44
(2) 24
(3) 26
(4) 46

Ans: (1)

Q1298. 9 : 50 : : ?
(1) 22 : 110
(2) 18 : 190
(3) 15 : 225
(4) 20 : 105

Ans: (4)

Q1299. 6 : 42 : : 7 : ?
(1) 40
(2) 56
(3) 48
(4) 52

Ans: (2)

Q1300. 12 : 72 : : 8 : ?
(1) 36
(2) 38
(3) 40
(4) 32

Ans: (4)

Sequence & Ordering

Q951. Raju ranks 10th from the top and Ravi ranks 21st from the bottom. If there are 3 students between them, how many students are there in the class ?
(1) 34
(2) 33
(3) 31
(4) 32

Ans: (1)

Q952. If you are 9th person in a queue starting from one end and 11th from another end, what is the number of persons in the queue?
(1) 20
(2) 19
(3) 21
(4) 18

Ans: (2)

Q953. Arun ranks 17th in a class of 31 students. What is his rank from the last ?
(1) 14
(2) 15
(3) 16
(4) 17

Ans: (2)

Q954. In a row of 16 boys, when Prakash was shifted by two places towards the left, he became 7th from the left end. What was his earlier position from the right end of the row ?
(1) 7th
(2) 8th
(3) 9th
(4) 10th

Ans: (2)

Q955. In an examination, Rahul got the 11th rank and he was 47th from the bottom among those who passed. 3 students could not appear for the exam. 1 student failed. What is the total number of students ?
(1) 60
(2) 62
(3) 59
(4) 61

Ans: (4)

Q956. Five birds Crow, Pigeon, Little Pigeon, Big Crow and Eagle fly one after other from a tree branch. Big Crow flew after Crow but is ahead of Eagle. Pigeon is between Crow and Big Crow. Little Pigeon is before Crow. Which bird is the last ?
(1) Pigeon
(2) Big Crow
(3) Eagle
(4) None of these

Ans: (3)

Q957. P, Q, R and S are four friends.
P, is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all ?

(1) P
(2) Q
(3) R
(4) S

Ans: (3)

Q958. In a row of trees one tree is the 7th from either end of the row.
How many trees are there in the row ?

(1) 11
(2) 13
(3) 15
(4) 14

Ans: (2)

Q959. Akhilesh is taller than Sheebu.
Aman is not as tall as Akhilesh but is taller than Tejinder. Sheebu is also not as tall as Aman but is taller than Tejinder. Who is the tallest?

(1) Akhilesh
(2) Sheebu
(3) Aman
(4) Tejinder

Ans: (1)

Q960. There are five friends – Satish, Kishore, Mohan, Anil and Rajesh.
Mohan is the tallest. Satish is shorter than Kishore but taller than Rajesh. Anil is little shorter than Kishore but little taller than Satish. Who is taller than Rajesh but shorter than Anil ?

(1) Anil
(2) Kishore
(3) Rajesh
(4) Satish

Ans: (4)

Q961. There are five friends Suresh, Kaushal, Madhur, Amit and Ramesh. Suresh is shorter than Kaushal but taller than Ramesh.
Madhur is the tallest. Amit is a little shorter than Kaushal but little taller than Suresh. If they stand in the order of their heights who will be the shortest?

(1) Amit
(2) Madhur
(3) Ramesh
(4) Kaushal

Ans: (3)

Q962. If Ram runs less fast than Shyam and Shyam runs as fast as Lal but less fast than Tom, who runs fastest?
(1) Lal
(2) Shyam
(3) Tom
(4) Tom and Lal

Ans: (3)

Q963. F has less money than H but more than G. E has more than F but less than H. Who is the poorest?
(1) F
(2) E
(3) H
(4) G

Ans: (4)

Q964. If Anil runs less fast than Sunil and Sunil runs as fast but not faster than Suraj, then Suraj runs:
(1) As fast as Anil
(2) Faster than Sunil
(3) Faster than Anil
(4) Less fast than Anil

Ans: (3)

Q965. There are five friends Shailendra, Keshav, Madhav, Ashish and Rakesh. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh, Madhav is the tallest.
Ashish is a little shorter than Keshav and little taller than Shailendra. Who is the shortest?

(1) Rakesh
(2) Shailendra
(3) Ashish
(4) Keshav

Ans: (1)

Q966. In a group of five districts Akbarpur is smaller than Fatehpur, Dhanbad is bigger than Palamu and Bara Banki is bigger than Fatehpur but not as big as Palamu.
Which district is the biggest?

(1) Akbarpur
(2) Fatehpur
(3) Dhanbad
(4) Palamu

Ans: (3)

Q967. Umesh is taller than Satish, Suresh is shorter than Neeraj but taller than Umesh. Who is the tallest among them?
(1) Umesh
(2) Suresh
(3) Satish
(4) Neeraj

Ans: (4)

Q968. K is more beautiful than B. B is not as beautiful as Y. J is not as beautiful as B or Y. Whose beauty is in the least degree ?
(1) B
(2) J
(3) Y
(4) K

Ans: (2)

Q969. Age of Nareen is equal to Naveen as they are twins. Nakul is younger than Nareen, Priyanka is younger than Balaji but elder than Naveen. Who is the eldest of all ?
(1) Nareen
(2) Balaji
(3) Nakul
(4) Naveen

Ans: (2)

Q970. X is poorer than W, but not as poor as B. C is not as poor as X.
Who is the poorest of all ?

(1) B
(2) X
(3) C
(4) W

Ans: (1)

Q971. Srini is taller than Anlu. Ragu is taller than Chandru but shorter than Brinda. Srini is shorter than Chandru. Who is the tallest ?
(1) Srini
(2) Ragu
(3) Chandru
(4) Brinda

Ans: (4)

Q972. Bima is younger than Rita. Rita is younger than Kala. Kala is elder than Nila. Nila is younger than Bala. Who is the eldest of all of them ?
(1) Rita
(2) Kala
(3) Bala
(4) Nila

Ans: (*)

Q973. Kathir is senior of Ganesh.
Ganesh is senior than Apparu.
Apparu is junior of Raju. Raju is junior of Ganesh. Who is the most senior ?

(1) Ganesh
(2) Raju
(3) Kathir
(4) Apparu

Ans: (3)

Q974. Four kids P, Q, R and S are up on the ladder. P is further up the ladder than Q, Q is between P and R. If S is further up than P, who is the third from the bottom ?
(1) Q
(2) R
(3) P
(4) S

Ans: (3)

Q975. Lalit is elder than Prakash and Kishore. Mukesh is elder than Rakesh but not as old as Lalit.
Prakash is younger than Rakesh but is not the youngest. Who is the eldest?

(1) Lalit
(2) Mukesh
(3) Rakesh
(4) Kishore

Ans: (1)

Q976. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh. Madhav is the tallest. Ashish is a little shorter than Keshav and little taller than Shailendra. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second ?
(1) Ashish
(2) Shailendra
(3) Rakesh
(4) Madhav

Ans: (2)

Q977. Among 5 boys, Vasant is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group ?
(1) Manohar
(2) Vasanth
(3) Jayant
(4) Raju

Ans: (4)

Q978. N is more intelligent than M.
M is not as intelligent as Y. X is more intelligent than V but not as good as N. Who is the most intelligent of all ?

(1) M
(2) Y
(3) N
(4) X

Ans: (3)

Q979. Roshan is taller than Hardik who is shorter than Susheel.
Niza is taller than Harry but shorter than Hardik. Susheel is shorter than Roshan. Who is the tallest ?

(1) Susheel
(2) Hardik
(3) Harry
(4) Roshan

Ans: (4)

Q980. G is fatter than H but not as fat as M. Q is also not as fat as M. Who is the most lean person in the group ?
(1) Q
(2) H
(3) G
(4)M

Ans: (*)

Q981. In a row of students Ganesh is 7th from one extreme and 11th from the other. Find the total numbers of students in the row.
(1) 17
(2)18
(3) 19
(4) 20

Ans: (1)

Q982. Veni is an year older than Smith. Smith is two years older than Salim. Raju is an year older than Salim. Who is the youngest of all ?
(1) Raju
(2) Salim
(3) Veni
(4) Smith

Ans: (2)

Q983. Priti scored more than Rahul.
Yamuna scored as much as Divya. Lokita scored less than Manju. Rahul scored more than Yamuna. Manju scored less than Divya. Who scored the lowest ?

(1) Rahul
(2)Manju
(3) Yamuna
(4) Lokita

Ans: (4)

Q984. L, M, N and O are brothers. L is darker than O, N is the fairest of all. M is fairer than O. Who is the darkest of all ?
(1) N
(2) O
(3) L
(4) M

Ans: (3)

Q985. Madhavi and Shalini are good in Dramatics and Computer Science.
Anjana and Madhavi are good in Computer Science and Physics. Anjana, Purnima and Nirmala are good in Physics and History. Nirmala and Anjana are good in Physics and Maths.
Purnima and Shalini are good in History and Dramatics.
Who is good in Physics, History and Dramatics ?

(1) Nirmala
(2) Purnima
(3) Anjana
(4) Shalini

Ans: (2)

Q986. Madhavi and Shalini are good in Dramatics and Computer Science.
Anjana and Madhavi are good in Computer Science and Physics. Anjana, Purnima and Nirmala are good in Physics and History. Nirmala and Anjana are good in Physics and Maths.
Purnima and Shalini are good in History and Dramatics.
Who is good in Physics, Dramatics and Computer Science?

(1) Nirmala
(2) Madhavi
(3) Shalini
(4) Anjana

Ans: (2)

Q987. Kanna is taller than Malik. Dev is shorter than Krish whereas Krish is taller than Malik. Veena is shorter than Krish but taller than Malik and Dev is taller than Veena. Who is the shortest ?
(1) Dev
(2) Kanna
(3) Veena
(4) Malik

Ans: (4)

Q988. In a row of men, Manoj is 30th from the right and Kiran is 20th from the left. When they interchange their position, Manoj becomes 35th from the right. What is the total number of men in the row?
(1) 34
(2) 45
(3) 44
(4) 54

Ans: (4)

Q989. If Ramya’s rank is 22nd out of 46 students, what is her rank from the last?
(1) 26
(2) 29
(3) 32
(4) 24

Ans: (*)

Q990. In a class of 45, Neha’s rank is 15th from first, what is her rank from the last ?
(1) 30
(2) 32
(3) 31
(4) 33

Ans: (3)

Q991. In a line, Naresh is 17th from the left and 22nd from the right.
How many students are there in the line ?

(1) 37
(2) 39
(3) 40
(4) 38

Ans: (4)

Q992. X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X, who is the eldest?
(1) X
(2) Y
(3) W
(4) Z

Ans: (1)

Q993. A is shorter than B but taller than
C. D is shorter than A but taller than C and E is shorter than B but taller than A. The shortest person is

(1) B
(2) C
(3) A
(4) D

Ans: (2)

Q994. Find who is the shortest’ if :
I. Sunitha is taller than Anitha
II. Reena is taller than Chitra but shorter than Bhanu
III. Anitha is shorter than Chitra
IV. Chitra is taller than Sunitha

(1) Sunitha
(2) Anitha
(3) Reena
(4) Bhanu

Ans: (2)

Q995. Kathir is senior to Ganesh.
Ganesh is senior to Apparu.
Apparu is junior to Raju. Raju is junior to Ganesh. Who is the most senior?

(1) Ganesh
(2) Raju
(3) Kathir
(4) Apparu

Ans: (3)

Q996. In a class, Ena ranked eighteen from the top and thirty-ninth from the bottom among those who passed an examination. Ten students did not appear in the examination and four failed. What is the total number of students in the class ?
(1) 40
(2) 60
(3) 56
(4) 70

Ans: (4)

Q997. A is taller than B. C is taller than
A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?

(1) C
(2) A
(3) D
(4) B

Ans: (1)

Q998. Asha is taller than Pratima.
Prabhas is shorter than Pratima.
Alka is shorter than Asha. Alka is taller than Prabhas. Who among the following is the shortest?

(1) Pratima
(2) Alka
(3) Prabhas
(4) Asha

Ans: (3)

Q999. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all ?
(1) P
(2) Q
(3) R
(4) S

Ans: (3)

Q1000. If Usha is taller than Nisha; Nisha is taller than Asha; Alka is taller then Usha; Harsha is shorter than Asha; then who among them is the tallest?
(1) Usha
(2) Alka
(3) Nisha
(4) Asha

Ans: (2)

Sitting Arrangement

Q1001. Five men A, B, C, D and E read a newspaper. The one who reads first gives it to C, the one who reads last had taken it from A. E was not the first or last to read.
There were two readers between B and A. Find the person who read the newspaper last.

(1) E
(2) B
(3) D
(4) A

Ans: (3)

Q1002. In a row of boys, if A who is 10th from the left and B who is 9th from the right interchange their positions, A becomes 15th from left. How many boys are there in the row?
(1) 23
(2) 27
(3) 28
(4) 31

Ans: (1)

Q1003. Of the five members of a panel sitting in a row, A is to the left of B, but on the right of C, D is on the right of B but is on the left of
E. Find the member who is sitting in the middle.

(1) B
(2) D
(3) A
(4) C

Ans: (1)

Q1004. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is on the right of B and E. A and C are sitting together. In which position is A sitting ?
(1) Between B and D
(2) Between B and C
(3) Between E and D
(4) Between C and E

Ans: (2)

Q1005. A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre, and A and P are at the ends. R is sitting on the left of A. Then who is on the right of P ?
(1) A
(2) X
(3) S
(4) Z

Ans: (2)

Q1006. A, B, C, D, E, F & G are sitting in line facing the East. C is immediate right of D. B is at an extreme end and has E as his neighbour. G is between E and
F. D is sitting third from the South end. Who are the persons sitting at the extreme ends ?

(1) A & E
(2) A & B
(3) F & B
(4) C & D

Ans: (2)

Q1007. While the group photo of a family was taken, the father was found to be sitting to the left of the son and right to the grandfather.
Mother was sitting to the right of her daughter but left to grandfather.
Who is occupying the central place ?

(1) Son
(2) Grandfather
(3) Father
(4) Mother

Ans: (2)

Q1008. Six friends are sitting in a cricle and playing cards. Kenny is to the left of Danny. Michael is in between Bobby and Johnny. Roger is in between Kenny and Bobby.
Who is sitting to the right of Michael ?

(1) Danny
(2) Johnny
(3) Kenny
(4) Bobby

Ans: (4)

Q1009. Out the six members panel sitting in a row ‘U’ is to the left of ‘V’ but on the right of ‘W’ who is to the right of ‘X’ and ‘Y’ is at the right of ‘Z’ who is to the left of ‘X’.
Find the members sitting right in the middle.

(1) ZY
(2) XW
(3) UV
(4) WV

Ans: (2)

Q1010. Of the six members of a panel sitting in a row X is to the left of Q but on the right of P. Y is on the right of Q but is on the left of Z, Z is to the left of R. Find the members who are at the extreme ?
(1) QZ
(2) XZ
(3) PR
(4) QY

Ans: (3)

Q1011. In a row of children, Ravi is fourth from right and Sham is second from left. When they interchange positions Ravi is ninth from right. What will be Sham’s position from left ?
(1) Fifth
(2) Sixth
(3) Seventh
(4) Eighth

Ans: (3)

Q1012. In a classroom, there are 5 rows, and 5 children A, B, C, D and E are seated one behind the other in 5 separate rows as follows :
A is sitting behind C, but in front of B.
C is sitting behind E. D is sitting in front of E.
The order in which they are sitting from the first row to the last is

(1) DECAB
(2) BACED
(3) ACBDE
(4) ABEDC

Ans: (1)

Q1013. A group of friends are sitting in an arrangement one each at the corner of an octagon. All are facing the centre. Mahima is sitting diagonally opposite Rama, who is on Sushma’s right. Ravi is next to Sushma and opposite Girdhar, who is on Chandra’s left. Savitri is not on Mahima’s right but opposite Shalini. Who is on Shalini’s right ?
(1) Ravi
(2) Mahima
(3) Girdhar
(4) Rama

Ans: (1)

Q1014. Five people are sitting in a row facing you. Y is at the left of X, W is sitting at the right of Z. V is sitting at the right of X and W is sitting at the left of Y. If Z is sitting at one end who is in the middle ?
(1) V
(2) X
(3) Y
(4) Z

Ans: (3)

Q1015. Six persons A, B, C, D, E, F sit in 2 rows, 3 in each. If E is not at any end, D is second to left of F, C is neighbour of E and is sitting diagonally opposite to D and B is neighbour of F, who will be opposite to B ?
(1) A
(2) E
(3) C
(4) D

Ans: (2)

Q1016. Six persons M, N, O, P, Q and R are sitting in two rows, three in each. Q is not at the end of any
row. P is second to the left of R.
O is the neighbour of Q and is sitting diagonally opposite to P. N is the neighbour of R. On the basis of this information who is facing N ?

(1) R
(2) Q
(3) P
(4) M

Ans: (2)

Q1017. 4 girls and 3 boys (G1, G2, G3, G4) and (B1, B2, B3) are to sit for a dinner such that no two boys should sit together nor two girls.
If they are successively sitting, what is the position of B2 and G3?

(1) 3rd and 4th
(2) 4th and 5th
(3) 5th and 6th
(4) 2nd and 3rd

Ans: (2)

Q1018. Five boys A1, A2, A3, A4, A5, are sitting on the ladder in this way –– A5 is above A1, A3 under A2, A2 under A1 and A4 above A3.Who sits at the bottom?
(1) A1
(2) A3
(3) A5
(4) A2

Ans: (2)

Q1019. Of the five members standing in a row R is to the right of U but to the left of Q. P is to the right of Q but to the left of S. Find the member in the middle of row.
(1) R
(2) Q
(3) P
(4) S

Ans: (2)

Q1020. Four girls and four boys are sitting in a square facing the centre. They are sitting one each at the corners and one each at the mid-points of the sides of the square. Madhu is sitting diagonally opposite to Usha who is to Geetha’s right. Roy is next to Geetha and opposite to Gopi who is on Bose’s left. Suma is not on Madhu’s right but opposite to Prema. Who is opposite to Bose?
(1) Geetha
(2) Prema
(3) Suma
(4) Madhu

Ans: (1)

Q1021. On the seven members panel sitting in a row X is to the left of Y, but on the right of O. P is on the right of Y but is on the left of N and M is on the left of Z, who is to the left of O. Find the member sitting right in the middle.
(1) Z
(2) P
(3) X
(4) O

Ans: (3)

Q1022. Six boys are sitting in a row. Jose and Manu are sitting adjacent to Raju. Uday has Gopi and Ram as his adjacents. Gopi is not next to either Jose or Manu. Ram is not sitting next to Manu. Who are/is sitting adjacent to Jose?
(1) Raju and Uday
(2) Raju and Manu
(3) Raju and Ram
(4) Only Raju

Ans: (4)

Q1023. Five boys A, B, C, D, E are in a
row. A is on the right of B, E is on the left of B but on the right of C and A is on the left of D.
Who is second from the left?

(1) D
(2) A
(3) E
(4) B

Ans: (3)

Q1024. On the seven members panel sitting in a row ‘A’ is to the immediate left of ‘B’ , but on the immediate right of ‘D’. ‘Q’ is on the right of ‘A’ but is on the left of ‘S’, and ‘T’ is on the left of ‘V’ who is to the left of ‘D’. Find the member sitting right in the middle.
(1) V
(2) A
(3) Q
(4) D

Ans: (2)

Q1025. Five different coloured buses are standing in a row facing South.
Black coloured bus is standing in the immediate right of Red.
Green colour is between Blue and Yellow. Yellow colour is between Black and Green. Which coloured bus is standing in the middle ?

(1) Yellow
(2) Blue
(3) Black
(4) Green

Ans: (1)

Q1026. Of the six members of a panel sitting in a row E is to the left of B, but on the right of A. F is on the right of B but is on the left of G who is to the left of C. Find the members sitting right in the middle.
(1) A E
(2) B F
(3) G C
(4) F G

Ans: (2)

Q1027. Five students are sitting in a row.
‘T’ is on the right of ‘Z’. ‘M’ is on the left of ‘Z’ but is on the right of ‘L’. ‘T’ is on the left of ‘Q’. Who is sitting first from the left ?

(1) Z
(2) Q
(3) T
(4) L

Ans: (4)

Q1028. Five birds are sitting on a tree.
The Pigeon is to the right of the Parrot. The Sparrow is above the Parrot. The Crow is next to the Pigeon. The Crane is below the Crow. Which bird is at the centre ?

(1) Crow
(2) Pigeon
(3) Parrot
(4) Sparrow

Ans: (2)

Q1029. There are five houses A, B, C, D, O in a row. A is right side of B and left side of C. O is in the right side of A. B is right of D.
Which house is in the middle ?

(1) O
(2) A
(3) B
(4) D

Ans: (2)

Q1030. Six friends A, B, C, D and E are sitting in a row facing East. C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is at the left end ?
(1) A
(2) F
(3) C
(4) B

Ans: (2)

Q1031. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is at the right end?

(1) D
(2) B
(3) E
(4) C

Ans: (1)

Q1032. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
‘C’ is between ‘A’ and ‘E’, ‘B’ is just to the right of ‘E’ but left of ‘D’, ‘F’ is not at the right end.
Which pair is sitting by the side of, ‘D’ ?

(1) CE
(2) FA
(3) EB
(4) FD

Ans: (3)

Q1033. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
C is between A and E. B is just to the right of E but left of D. F is not at the right end. Who is to the left of A ?

(1) E
(2) C
(3) D
(4) F

Ans: (4)

Q1034. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing East.
‘C is between ‘A’ and ‘E’. ‘B’ is just to the right of ‘E’ but left of ‘D’. ‘F’ is not at the right end.
How many persons are to the right of ‘E’ ?

(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4

Ans: (2)

Q1035. Five persons A, B, C, D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of C and B is on the right of E. A is on the right of C and B is on the left of D. If E occupies a corner postion, then who is sitting in the centre ?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D

Ans: (4)

Q1036. 6 boys A, B, C, D, E, F are sitting in a row facing West. D is between A and C. B is just right of C but left of F. E is not at the right end. Who is at the right end ?
(1) C
(2) F
(3) D
(4) B

Ans: (2)

Q1037. There are five buses M, N, O, P, Q in a row on a road. Bus M is standing at the front and Q is standing at the back end. Bus N stands between M and O. Bus P stands between O and Q. Which bus is in the middle of the five?
(1) M
(2) P
(3) N
(4) Q
Q1038. Six girls are standing in such a way that they form a circle, facing the centre. Subbu is to the left of Pappu, Revathi is between Subbu and Nisha, Aruna is between Pappu and Keerthana.
Who is to the left of Pappu ?

(1) Subbu
(2) Keerthana
(3) Nisha
(4) Aruna

Ans: (1)

Q1039. Six persons are sitting in a circle.
A is facing B, B is to the right of E and left of C. C is to the left of D.
F is to the right of A. Now D exchanges his seat with F and E with
B. Who will be sitting to the left of D ?

(1) D
(2) E
(3) A
(4) B

Ans: (3)

Q1040. While the group photo of a family was taken, the father was found to be sitting to the left of the son and right to the grandfather. Mother was sitting to the right of her daughter but left to the grandfather.
Who is occupying the central place?

(1) Son
(2) Grandfather
(3) Father
(4) Mother

Ans: (2)

Q1041. Six of my colleagues are sitting on the first row in this group photograph. Krishna is to the left of Kumar and to the right of Samy. Vaani is in between Sheela and Kumar. Where is Saroj sitting?
(1) To the right of Samy
(2) To the left of Samy
(3) In between Samy and Krishna
(4) In between Vaani and Sheela

Ans: (2)

Q1042. Five people are sitting in a row facing you. Y is at the left of X, W is sitting at the right of Z. V is sitting at the right of X and W is sitting at the left of Y. If Z is sitting at one end of the row, then who is sitting in the middle ?
(1) V
(2) X
(3) Y
(4) Z

Ans: (3)

Q1043. Seven persons A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line.
D is to the right of G.
C is between A and B.
E is between F and D.
There are three persons between G and B.
Who is on the extreme left?

(1) G
(2) A
(3) B
(4) D

Ans: (1)

Q1044. Six girls A, B, C, D, E, F are sitting on the ground. A and B belong to Ruby House, while the rest belong to Emerald House. D and F are tall, while others are short. C and D are wearing glasses while others are not wearing.
Which girl of Emerald House is tall and is wearing glass ?

(1) C
(2) A
(3) D
(4) B

Ans: (3)

Q1045. Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle.
Runa, Charu and Pari are females.
Varun, Manu and Prakash are males. Manu is between Varun and Prakash, Charu is between Pari and Runa. Varun and Pari are opposite to each other. Person sitting to the right of Runa is male. Who is sitting just right to Prakash?

(1) Manu
(2) Charu
(3) Pari
(4) Varun

Ans: (3)

Q1046. If P is sitting second to the left of S and Q is sitting third to the right of R. T sits immediate right of S, Q is not on immediate right or left of S. Who is sitting on the immediate right of R ?
(1) T
(2) S
(3) P
(4) Q

Ans: (2)

Q1047. A, B, C, D and E are standing in a line facing North. E is standing 40 metres left to B. A is standing 20 metres left to C. D is standing 20 metres right to E and 50 metres right to C. Where is B standing from D?
(1) 20 metres right
(2) 30 metres right
(3) 40 metres right
(4) 40 metres left

Ans: (1)

Q1048. Five children are standing in a
row. O is third from M who is standing left of N, and P is on the left of Q who is fourth from
N. What is the position of P from right ?

(1) Third
(2) First
(3) Fourth
(4) Second

Ans: (4)

Q1049. Seven boys A, B, C, D, E, F and G are standing in a line.
(i) G is between A and E
(ii) F and A have one boy between them
(iii) E and C have two boys between them
(iv) D is to the immediate right of F
(v) C and B have three boys between them Who is second from left?

(1) C
(2) G
(3) E
(4) A

Ans: (3)

Q1050. P, Q, R, S and T are sitting in a straight line facing North. P sits next to S but not to T. Q is sitting next to R who sits on the extreme left corner. Who sits to the left of S if T does not sit next to Q?
(1) P
(2) Q
(3) R
(4) T

Ans: (1)

Code Language II

Q801. If GOLD is written as IQNF, how WIND can be written in the code?
(1) YKPF
(2) VHMC
(3) XJOE
(4) DNIW

Ans: (1)

Q802. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YLZG’ respectively in a code language, how is ‘EGG’ to be written in the same language?
(1)VSS
(2) URR
(3)VTT
(4) UTT

Ans: (3)

Q803. In a code language SINGER is written as AIBCED. How can GINGER be written in the same code?
(1)CBIECD
(2) CIBCED
(3)CBICED
(4) CIBECD

Ans: (2)

Q804. If EARTH can be coded as ‘IUSBF’ how can GLOBE be coded?
(1) HMPCF
(2) FMPCH
(3) FPMCH
(4) FCPMH

Ans: (4)

Q805. If LEMON is written as OVNLM, how can MELON be written in the same way?
(1) NVOML
(2) LMNOV
(3) NVOLM
(4) NVLOM

Ans: (3)

Q806. If CALM is written as XZON, then JACKAL may be written as
(1) FZXPZM
(2) QZXPZO
(3) FXZOZP
(4) ZQPOZX

Ans: (2)

Q807. If BOMBAY is coded as FSQFEC, which word could be coded as QCWSVI ?
(1)MANDYA
(2)MANDAL
(3)MYSORE
(4)MYSOER

Ans: (3)

Q808. In a code TIGER is written as SHFDQ, how shall HORSE be written in that code ?
(1) GNRQD
(2) GNQRD
(3) GRNQD
(4) GMQRD

Ans: (2)

Q809. If BEAUTIFUL is written as CDOGHJKMN, how LEAF can be written in that code ?
(1) NDOK
(2) KNND
(3) ODNK
(4) DKON

Ans: (1)

Q810. In a particular way the word STAG is coded as HGZT, HORN as SLIM. Using the same coding, how can NORTH be written?
(1) NLGMI
(2) MLIGS
(3) MGLIS
(4) NLGIS

Ans: (2)

Q811. If HONESTY is written as ABCXZDQ, how can TONY be written in that code ?
(1) DBCQ
(2)QDCX
(3) CBXZ
(4) CQDC

Ans: (1)

Q812. If in a code language ‘PUTREFY’ is written as ‘XPQSTRL’ and ‘NAVIGATE’ is written as ‘GYMOWYQT’, how is ‘AVIARY’ written in that language ?
(1) YOMYLS
(2) YMOYLS
(3) YMOYSL
(4) YOMYSL

Ans: (3)

Q813. If ‘EDITION’ is written as ‘IDETNOI’ how is ‘MEDICAL’ written in that code?
(1) DEMILAC
(2) LACIMED
(3) DIEMCAL
(4) CADILEM

Ans: (1)

Q814. In a certain code ‘KINDLE’ is written as ‘ELDNIK’ how ‘EXOTIC’ can be written in that code ?
(1) EXIOTC
(2) COXITE
(3) CXOTIE
(4) CITOXE

Ans: (4)

Q815. If in certain code PATTERN is written as NRETTAP, then how MENTION can be written in that code ?
(1) NOITMEN
(2) NMOEINT
(3) NOITNEM
(4) NOTIMEN

Ans: (3)

Q816. In a certain code RAIN is written as TCKP. How is CLOUD written in that code ?
(1) ENQWF
(2) EMQWF
(3) FNQWE
(4) ENRWF

Ans: (1)

Q817. If REPUBLIC can be written as CRIELPBU, then how CULCUTTA can be written ?
(1) ACTUTLUC
(2) UEPUEAA
(3) NHENHJJS
(4) ATTUCLUC

Ans: (1)

Q818. If TIMBER is written is BERMIT in a certain code, how would BANTER be written in that code ?
(1) RETNAB
(2) TERNAB
(3) TENBAR
(4) TABNER

Ans: (2)

Q819. If FIREWOOD is written as ERIFDOOW, how is FRACTION written as ?
(1) ARFITCNO
(2) NOITCARF
(3) CARFNOIT
(4) CRAFNOIT

Ans: (3)

Q820. In a certain code COURSE is written as ESRUOC. How can BREATH be written in that code?
(1) HATEBR
(2) HTAERB
(3) HTBREA
(4) HEATRB

Ans: (2)

Q821. If in a code MASTER is written as SAMRET then how CARROT be written in the same code?
(1) RACTOR
(2) RCATRO
(3) RCATOR
(4) ARMTOR

Ans: (1)

Q822. If SPANK is coded as PSNAK then how will THROW be coded ?
(1) HTORW
(2) HTWOR
(3) HTWRO
(4) HTROW

Ans: (1)

Q823. If KEDGY is coded as EKDYG then how will LIGHT be coded ?
(1) ILHTG
(2) ILGHT
(3) ILGTH
(4) THGIL

Ans: (3)

Q824. If TALENT is writ ten as LATENT, how EXOTIC can be written in that code ?
(1) OXOTIC
(2) TEXTIC
(3) OXETIC
(4) EXOTIC

Ans: (3)

Q825. In a certain code language, CRY is written as MRYC. How is GET written in that language ?
(1) MTEG
(2) MGET
(3) MEGT
(4) METG

Ans: (4)

Q826. If in a certain code language NOITCELES represents SELECTION, then what will AIDNI represent?
(1) AIDS
(2) INDIA
(3) HINDI
(4) HANDI

Ans: (2)

Q827. If MADRAS is written as DAMSAR, how can MUMBAI be written in that code ?
(1) IABMUM
(2) MBIAUM
(3) BAIUMM
(4) MUMIAB

Ans: (4)

Q828. If in a certain language, POPULAR is coded as QPQVMBS, which word would be coded as GBNPVT?
(1) FOSAUM
(2) FAMOSU
(3) FAMOUS
(4) FASOUM

Ans: (3)

Q829. If CLOCK is written as KCOLC, how STEPS can be written in that code ?
(1) SPEST
(2) SEPTS
(3) SPETS
(4) SPSET

Ans: (3)

Q830. If LAME is written as ODPH, how can MALE be written in that code?
(1) HOPD
(2) DOPH
(3) OPDH
(4) PDOH

Ans: (4)

Q831. In a certain code, PRIEST is written as OQHDRS. PRISTINE can be written as
(1) OQHRSHMD
(2) OSHRQMDH
(3) QORHHSMD
(4) QOHRSHMD

Ans: (1)

Q832. If DEAN is written as NOKX, how NEED be written in that code ?
(1) NOOX
(2) XONO
(3) ONQX
(4) XOON

Ans: (4)

Q833. In a certain code, OPERATION is written as EPOTARNOI.
Which word will be written as ORPSECSES ?

(1) PORCESESS
(2) PROCESSES
(3) POSSESORC
(4) PROSSESC

Ans: (2)

Q834. In a certain code language, ‘CLEVER’ is written as ‘DMFWFS’.
How is ‘FLOWER’ written in that language ?

(1) GMPXSF
(2) GMPXSY
(3) GMPXFY
(4) GMPXFS

Ans: (4)

Q835. In a certain code, PORRIDGE is written as EGPODIRR. In that code, which word will be written as EGPRITSE ?
(1)PERSTIGE
(2) PRESTIGE
(3)PEERSTIG
(4) PRESTIEG

Ans: (2)

Q836. If MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded accordingly ?
(1) CPOCBZ
(2) CPNCPX
(3) CPNCBZ
(4) CQOCBZ

Ans: (3)

Q837. If BET = ROD, CAN = SIM and MUG = LAN, then MEN = ?
(1) LOM
(2) OLM
(3) MOL
(4) LMO

Ans: (1)

Q838. If ‘ACTOR’ is coded as ‘ZXGLI’, and ‘BOOK’ is coded as ‘YLLP’, then ‘PENCIL’ will be coded as
(1) KVMXRO
(2) KUMRXO
(3) KZIXDG
(4) KVMXOR

Ans: (1)

Q839. If in a certain code language INSTITUTION is coded as NOITUTITSNI, then how will PERFECTION be coded in that code language ?
(1) NOITEERPFC
(2) NOITCEFREP
(3) NOITCFERPE
(4) NOTICEFRPE

Ans: (2)

Q840. In certain code COMPUTER is written as OCPMTURE. In that code which alternative will be written as OHKCYE ?
(1) HCOKEY
(2) HYKOCE
(3) HOCKEY
(4) HOYECK

Ans: (3)

Q841. If you can write COLLEGE as DPMMFHF how can you write SCHOOL?
(1) DITPMP
(2) TDIPPM
(3) RBGNNK
(4) CLASS

Ans: (2)

Q842. If PALE is written as RCNG, how can LEAP be written in that code ?
(1) NGCR
(2) RCGN
(3) CRNG
(4) NCRG

Ans: (1)

Q843. If ‘POST’ is coded as ‘KLHG’, how is ‘NURS’ coded as?
(1) MFJH
(2) MGJH
(3) MFIH
(4) MFIG

Ans: (3)

Q844. If JACOB can be written as QZXLY, then KENDY can be written as _____.
(1) PVWMA
(2) PVMWB
(3) PUMWB
(4) PVMWA

Ans: (2)

Q845. If MUSICAL is wrilten as KWQKACJ, how can SPRINKLE be written ?
(1) QRPKLMJG
(2) UKTKPMNG
(3) QRBKCNJG
(4) QNPGLIJC

Ans: (1)

Q846. If MEAT is written as TEAM, then BALE is written
(1) EBLA
(2) EALB
(3) ELAB
(4) EABL

Ans: (2)

Q847. If WATER is written as YCVGT, then what is written as HKTG ?
(1) REFI
(2) ERIF
(3) IRFE
(4) FIRE

Ans: (4)

Q848. If MOBILE is written as ZAMSUM, how TUMOR can be written in that code ?
(1) HGYAD
(2) GGXYA
(3) IHZBE
(4) BRAIN

Ans: (2)

Q849. If SPANK is coded as PSNAK, then THROW is coded as
(1) HTWOR
(2)HTWRO
(3) HTROW
(4) HTORW

Ans: (4)

Q850. If BLUE is written as EUBL, then BULB is written as
(1) BLUB
(2) BBUL
(3) BBLU
(4) BLBU

Ans: (4)

Q851. If DIVINE is coded as AFSFKB, then POWERFUL is coded as
(1) XLHOJVIM
(2)MLTBDCRI
(3) MLWBOCRI
(4)HLTBNCRI

Ans: (*)

Code Language I

Q751. If A = 1, PAT = 37, then TAP = ?
(1) 73
(2) 37
(3) 36
(4) 38

Ans: (2)

Q752. If D = 4, BAD = 7, then what is the value of ANT = ?
(1) 8
(2) 17
(3) 35
(4) 37

Ans: (3)

Q753. If C = 3 and FEAR is coded as 30, then what will be the code number for HAIR ?
(1) 35
(2) 36
(3) 30
(4) 33

Ans: (2)

Q754. If Z = 26, NET = 39, then NUT = ?
(1) 50
(2) 53
(3) 55
(4) 56

Ans: (3)

Q755. If F = 6, MAT = 34, then how much is CAR ?
(1) 21
(2) 22
(3) 25
(4) 28

Ans: (2)

Q756. If RAMAN is written 12325 and DINESH as 675489, how will HAMAM be written ?
(1) 92233
(2) 92323
(3) 93322
(4) 93232

Ans: (2)

Q757. If ‘A’ = 26, SUN = 27, then CAT = ?
(1) 24
(2) 57
(3) 58
(4) 27

Ans: (2)

Q758. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then BET = ?
(1) 44
(2) 54
(3) 64
(4) 72

Ans: (2)

Q759. If RED is coded as 6720, then how GREEN would be coded?
(1) 9207716
(2) 1677199
(3) 1677209
(4) 16717209

Ans: (3)

Q760. If KASHMIR is written as 8142753, how RIMSHAK can be written in that code?
(1) 3574218
(2) 3571842
(3) 3521478
(4) 3574812

Ans: (1)

Q761. If A = 1, FAT = 27, then FAITH = ?
(1) 44
(2) 42
(3) 41
(4) 40

Ans: (1)

Q762. If BROTHER is coded as 2456784. SISTER is coded as 919684, what is the code for ROBBERS ?
(1) 18, 15, 22, 5, 18, 19
(2) 4562 684
(3) 9245 784
(4) 4522849

Ans: (4)

Q763. If GLARE is coded as 67810 and MONSOON as 2395339 then how can RANSOM be coded ?
(1) 183952
(2) 198532
(3) 189352
(4) 189532

Ans: (4)

Q764. If E = 5, PEN=35, then PAGE = ?
(1) 28
(2) 29
(3) 36
(4) 27

Ans: (2)

Q765. If CLOUD can be coded as 59432 and RAIN as 1678, how can AROUND be coded?
(1) 614832
(2) 614382
(3) 641382
(4) 461382

Ans: (2)

Q766. If GARDEN is coded as 325764 and WATER as 92165, how can we code the word WARDEN in the same way ?
(1) 925764
(2) 295764
(3) 952764
(4) 957264

Ans: (1)

Q767. If E = 5, RED = 27, then DANCE = ?
(1) 26
(2) 28
(3) 27
(4) 25

Ans: (3)

Q768. If MATHEMATICS = 12345123678, then MAHATHMA = ?
(1) 12423412
(2) 12345123
(3) 12345678
(4) 12425341

Ans: (1)

Q769. If D = 4, COVER = 63, then BASIS = ?
(1) 55
(2) 50
(3) 49
(4) 54

Ans: (2)

Q770. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK are coded as 368451, how can BHARATI be coded ?
(1) 9657538
(2) 9567538
(3) 9675538
(4) 9567568

Ans: (1)

Q771. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded?
(1) 5279431
(2) 5978213
(3) 8251896
(4) 8543691

Ans: (3)

Q772. In a code language 123 means.
‘hot filtered coffee’, 356 means ‘very hot day’, 589 means ‘day and night’. Which numerical stands for ‘very’ ?

(1) 5
(2) 6
(3) 8
(4) 9

Ans: (2)

Q773. If CLOCK is coded as 34235 and TIME as 8679, what will be the code for MOLEK ?
(1) 62495
(2) 62945
(3) 72495
(4) 72945

Ans: (3)

Q774. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code?
(1) 29530
(2) 24153
(3) 25413
(4) 25430

Ans: (2)

Q775. If NATION is coded as 467234 and EARN is coded as 1654, then ATTENTION should be coded as
(1) 432769561
(2) 956143654
(3) 766412743
(4) 677147234

Ans: (2)

Q776. If RUSH is coded as 66, then how is GIRL coded as ?
(1) 75
(2) 64
(3) 47
(4) 46

Ans: (4)

Q777. If LOVE is coded as 27, then how is COME coded as ?
(1) 38
(2) 18
(3) 28
(4) 8

Ans: (2)

Q778. If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain code, how would POSTAL be written in that code ?
(1) 752618
(2) 725618
(3) 725168
(4) 725681

Ans: (2)

Q779. If HONESTY is written as 5132468 and POVERTY as 7192068, how is HORSE written in a certain code ?
(1) 50124
(2) 51042
(3) 51024
(4) 52014

Ans: (2)

Q780. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is 73456 and PREACH is coded as 961473, then what will be the code of SEARCH ?
(1) 246173
(2) 214673
(3) 214763
(4) 216473

Ans: (2)

Q781. If ‘GIVE’ is coded as 5137 and ‘BAT’ is coded as 924, how is ‘GATE’ coded ?
(1) 5427
(2) 5724
(3) 5247
(4) 2547

Ans: (3)

Q782. If SEVEN is coded as 23136 and EIGHT as 34579, what will be the code for NINE ?
(1) 6463
(2) 6364
(3) 6346
(4) 6436

Ans: (1)

Q783. If LOSE is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for?
(1) NAILS
(2) SNAIL
(3) LANES
(4) SLAIN

Ans: (1)

Q784. If MEKLF is coded as 91782 and LLLJK as 88867, then how can IGHED be coded ?
(1) 97854
(2) 64521
(3) 53410
(4) 75632

Ans: (3)

Q785. If in a certain code, 95789 is written as EGKPT and 2436 is written as ALUR, then how will 24539 be written in that code?
(1) ALEUT
(2) ALGTU
(3) ALGUT
(4) ALGRT

Ans: (3)

Q786. If CAT is coded as 3120, what code number can be given to NAVIN ?
(1) 14122914
(2) 49274654
(3) 73957614
(4) None of these

Ans: (1)

Q787. If C = 3 and POLISH = 79, then POINTER =
(1) 95
(2) 96
(3) 97
(4) 98

Ans: (3)

Q788. If MISTAKE is coded as 9765412 and NAKED is coded as 84123 how as INTIMATED coded as?
(1) 89786145
(2) 78579452
(3) 79438163
(4) 78698365

Ans: (2)

Q789. If F = 6 and JOY = 50, OBSERVE = ?
(1) 66
(2) 76
(3) 86
(4) 96

Ans: (3)

Q790. If in a certain code language ‘NAME’ is written as ‘4258’, then what is the code for ‘MEAN’?
(1) 2458
(2) 5824
(3) 8542
(4) 5842

Ans: (2)

Q791. If T = 20, TEN = 39, then TIP =?
(1) 70
(2) 45
(3) 54
(4) 65

Ans: (2)

Q792. If M = 13 and MAT = 34, then WAX = ?
(1) 47
(2) 25
(3) 48
(4) 23

Ans: (3)

Q793. If W = 23, WIN = 46, then WAY =?
(1) 46
(2) 64
(3) 49
(4) 94

Ans: (3)

Q794. If MAMMAL is written as 13-1- 13–13-1-12, using the same code REPTILE is written as
(1) 18-5-16-20-9-12-5
(2) 18-5-20-16-9-12-5
(3) 16-5-16-20-9-12-5
(4) 18-5-16-20-9-5-12

Ans: (1)

Q795. If A = 1, LOT = 47, then MAT = ?
(1) 40
(2) 66
(3) 34
(4) 51

Ans: (3)

Q796. If E = 5 and HOTEL = 12, how will you code LAMB?
(1) 28
(2) 7
(3) 10
(4) 26

Ans: (2)

Q797. If DICTIONARY is written as 1234256789, then ORDINARY is
(1) 57326789
(2) 59126789
(3) 56126789
(4) 58126789

Ans: (4)

Q798. If the given letters are represented by the numerals below them, R T S U V A B C D E 8 5 2 0 6 7 9 1 3 4 then, 408927 = ?
(1) EURSBA
(2) ESRBSA
(3) EURBSA
(4) ESRBAS

Ans: (3)

Q799. If A = 1 and ASS = 39, GRASS = ?
(1) 64
(2) 63
(3) 46
(4) 44

Ans: (1)

Q800. In a code language the following alphabets are coded in a particular way :
R 8 T 5 S 2 U 0 V 6 A 7 B 9 C 1 D 3 E 4 Which group of alphabets can be decoded from the following?
9 2 4 0 7 1

(1) BSTUCV
(2) SBEVTD
(3) BSEUAC
(4) BSAETR

Ans: (3)

Fill in Blanks

Q651. Z X _ T R _ N L J _ F D_
(1) V P H B
(2) V R H B
(3) U P J B
(4) U P J D

Ans: (1)

Q652. BE-K-Q; BB-EHH-KNNQQ
(1) DLEK
(2) HNEK
(3) DLCJ
(4) HNCJ

Ans: (2)

Q653. — stt — tt — tts —
(1) tsst
(2) sstt
(3) ttst
(4) tsts

Ans: (1)

Q654. ac — ga — eg — ce —
(1) dbag
(2) ecag
(3) deag
(4) ebdg

Ans: (2)

Q655. cc — ccbc — accbcc — c — b
(1) acac
(2) abac
(3) abab
(4) aabc

Ans: (1)

Q656. H— JH — IJHHI — HH —JH
(1) IHJI
(2) HIHI
(3) IHIJ
(4) HJHJ

Ans: (1)

Q657. ZYX—W—YZZ—XWWXY —
(1) WXYZ
(2) WYXZ
(3) WXZY
(4) XYZW

Ans: (1)

Q658. a—ba—bb—ab—a
(1) aabb
(2) baaa
(3) abab
(4) baab

Ans: (4)

Q659. a — n — b — — ncb — — ncb
(1) bcabab
(2) bacbab
(3) abcbcb
(4) abbbcc

Ans: (1)

Q660. _aa_ba_bb_ab_aab
(1) babab
(2) aaabb
(3) bbaab
(4) bbbaa

Ans: (3)

Q661. m — nm — n — an — a — ma —
(1) amammn
(2) aammnn
(3) ammanm
(4) aamnan

Ans: (2)

Q662. — bbm — amb — m — a — bb
(1) mbabm
(2) abmab
(3) mabam
(4) ambbm

Ans: (3)

Q663. l–n–mll-m–n–l
(1) m n m n
(2) m n n m
(3) m n m m
(4) n m m n

Ans: (2)

Q664. _ _ a a b _ a _ a _ b a
(1) bbaab
(2) aaabb
(3) ababa
(4) babab

Ans: (3)

Q665. — n m m n — m m n n — m n n m—
(1) n n m m
(2) n m n m
(3) m n n m
(4) n m m n

Ans: (1)

Q666. – op – mo – n – – p n m o p –
(1) mnompn
(2) mnpomn
(3) mpnmop
(4) mnpmon

Ans: (4)

Q667. a b – – b a a – – a b –
(1) b a a b b
(2) a a b a b
(3) a a b a a
(4) a a a a a

Ans: (3)

Q668. ab – aa – aaa – a – ab – a
(1) a b b a b
(2) a b a a a
(3) a a b b a
(4) a b b a a

Ans: (4)

Q669. a—bbc—aab—aa—abba—
(1) cabaa
(2) bacba
(3) bbaaa
(4) aabba

Ans: (1)

Q670. nc—dcn—cddc—n—ddcnn—d
(1) cdndc
(2) dnncc
(3) dcndd
(4) nccdn

Ans: (3)

Q671. a _ ab_bcbc_caca_
(1) ccba
(2) acba
(3) bccb
(4) bcab

Ans: (4)

Q672. r__se__os__ro__er__se
(1) o r e s o
(2) r o r e s
(3) o e s r s
(4) r o e s o

Ans: (1)

Q673. aba _ baca _ ba _ bacaabac _ aca
(1) c a c b
(2) c c a b
(3) c a b c
(4) a b c c

Ans: (1)

Q674. bcde ebcd debc cdeb ?
(1) dcbe
(2) bcde
(3) cdbe
(4) dbce

Ans: (2)

Q675. ca _ bd _ ec _ fd _ ge ?
(1) b, c, d, e
(2) b, d, c, e
(3) b, c, e, d
(4) d, b, c, e

Ans: (1)

Q676. a c b – c e – f –
(1) dde
(2) cde
(3) dee
(4) ddg

Ans: (1)

Q677. – wi – – w – nt – in – wi –
(1) nttwiwn
(2) ttinwin
(3) tntiwtn
(4) tntwitn

Ans: (3)

Q678. QST __, QS __ R, Q __ TR, __STR.
(1) SQTR
(2) RTSQ
(3) TRQS
(4) TSRQ

Ans: (2)

Q679. a__b__a__ __n__bb__abbn
(1) abnabb
(2) bnbban
(3) bnbbna
(4) babban

Ans: (2)

Q680. ___a__aaaba___ ____ba___ab___
(1) abaaaa
(2) abaaba
(3) aababa
(4) ababaa

Ans: (1)

Q681. h _ eg _ fegh _ eghfe _
(1) gffh
(2) hhgg
(3) ffgh
(4) fhfg

Ans: (4)

Q682. ac __ bd __ cc __df __ egh
(1) d, f, g, e
(2) b, d, c, a
(3) d, g, f, e
(4) d, e, f, g

Ans: (4)

Q683. a e b d_f j g i_k o l n_
(1) c m h
(2) c h m
(3) c g m
(4) c j l

Ans: (2)

Q684. ac__cab__baca__aba__aca__
(1) acbcc
(2) aacbc
(3) babbb
(4) bcbba

Ans: (2)

Q685. __ ab__b__aba __ __abab
(1) a bb aa
(2) bb aa b
(3) ab aa b
(4) a aa ba

Ans: (4)

Q686. __cb__cab__baca__cba__ab
(1) cabcb
(2) abccb
(3) bacbc
(4) bcaba

Ans: (3)

Q687. an__nn__ana__na__nan__a
(1) annan
(2) aanan
(3) nanna
(4) naana

Ans: (2)

Q688. _ b _baaabb _ a _ _ bb _ a _
(1) abbaaba
(2) ababbaa
(3) babaaba
(4) baabaab

Ans: (1)

Q689. a ___ ba ___ bb ___ ab ___ a
(1) aaba
(2) baab
(3) baaa
(4) abab

Ans: (2)

Q690. r___ sr ___ tsrrt ___ rr ___ sr
(1) ttss
(2) tsts
(3) trst
(4) sstt

Ans: (3)

Q691. m—ommn—m—nommn—m.
(1) onmo
(2) nomo
(3) monm
(4) nnmo

Ans: (2)

Q692. —PSRQ—SRQP—RQPS—
(1) PRQS
(2) PQRS
(3) QPSR
(4) SRQP

Ans: (3)

Q693. a—baa—aaba—ca—b
(1) bcca
(2) ccaa
(3) acaa
(4) abac

Ans: (3)

Q694. ORU–O–UXOR–X–RUX
(1) ORXU
(2) XURO
(3) XRUO
(4) OURX

Ans: (3)

Q695. —ONP M — NP MO — P MON—
(1) PNOM
(2) NMPO
(3) ONPM
(4) MONP

Ans: (4)

Q696. ab-abc-bc-bca-c
(1) caab
(2) caac
(3) bccb
(4) baca

Ans: (1)

Q697. aa–b–abc–ac–a–de
(1) babcc
(2) aaada
(3) abade
(4) abaad

Ans: (2)

Q698. — abb, aa — c, — ad —, aae —
(1) acade
(2) acede
(3) bebde
(4) babce

Ans: (1)

Q699. bab – b – b – – abb
(1) a b b a
(2) b b b a
(3) a b a b
(4) b a b b

Ans: (4)

Q700. w —- uww —- —- w —- xuw – — x —- w
(1) xuwuwx
(2) xwuuxw
(3) xxuwwu
(4) xxwwuu

Ans: (3)

Q701. –tu–rt–s– –us rtu–
(1) rsurts
(2) rsurtr
(3) rsutrr
(4) rtusru

Ans: (1)

Q702. cab — c — bdca — d — abd
(1) d, a, b, c
(2) c, c, a, a
(3) b, c, d, a
(4) a, b, c, d

Ans: (1)

Q703. m _ p l _ pp l m p _ l m pp _
(1) p m p l
(2) l m p l
(3) p m m l
(4) l m m l

Ans: (1)

Q704. aac – bba – cc – baa – cb –
(1) bacbc
(2) abaac
(3) cabcb
(4) bcacb

Ans: (3)

Q705. w__xw__x__ax__a__wa__
(1) axawxa
(2) aawaxx
(3) aawwxx
(4) waawxx

Ans: (3)

Q706. a _ aa bb _ _ ab _ b _.
(1) b a a a a
(2) b a b a b
(3) b a a b a
(4) b b a a a

Ans: (3)

Q707. a _ b_ b a _ b _ _ b a
(1) b b a a b
(2) b b a b b
(3) a a b a b
(4) a a b b a

Ans: (2)

Q708. a_ b_abb _ ab _ a _ bba
(1) bbaab
(2) babba
(3) baaba
(4) aabba

Ans: (3)

Q709. bca__b__aabc__a__caa
(1) c b a b
(2) b a c c
(3) a c a b
(4) b c b b

Ans: (3)

Q710. c – bba – cab – ac – ab – ac
(1) babcc
(2) bcacb
(3) acbcb
(4) abcbc

Ans: (3)

Q711. a – yz – xy – ax – zax – z
(1) xayzy
(2) xayyz
(3) xazyy
(4) axzyy

Ans: (3)

Q712. d __ n __ __ __nndm __n
(1) ndmnm
(2) mdnmn
(3) mndmn
(4) dmnnm

Ans: (3)

Q713. L__NOO__ML__MNO__NML
(1) MNLO
(2) ONML
(3) NLMO
(4) LOMN

Ans: (1)

Q714. KLM_, KL_N, K_MN, _LMN
(1) NMLK
(2) KLMN
(3) LKNM
(4) KLNM

Ans: (1)

Q715. ___ XX ___ Y ___ XYYX ___ Y
(1) YYXY
(2) YXYX
(3) XYYX
(4) YYXX

Ans: (4)

Q716. a __ cdd __bcd __abc __ dab __
(1) b a d d c
(2) a b d d c
(3) b a d c d
(4) b d a d c

Ans: (1)

Q717. ___ b b ___ c ___ b g ___ b __ g
(1) c b g b c
(2) c g b c b
(3) c g b c c
(4) g b c b b

Ans: (2)

Q718. a _ bcaa _ caa _ _
(1) a b c c
(2) a b a c
(3) a a b c
(4) b a a c

Ans: (3)

Q719. a ___ b a ___ b b ___ a b ___ a
(1) b a a b
(2) a a b a
(3) a b a b
(4) b a a a

Ans: (1)

Q720. _ _dan_ _nda_dand_
(1) dnadna
(2) ndanda
(3) andana
(4) danndn

Ans: (3)

Q721. b _ y_ _ by _ b _ yt
(1) bgtbt
(2) btbtb
(3) atbbt
(4) cbbte

Ans: (2)

Q722. m _ n m _ n _ a n _ a _ m a _
(1) a m a m m n
(2) a a m n a n
(3) a m m a n m
(4) a a m m n n

Ans: (4)

Q723. ww _ x _ x _ yyzz _
(1) w z x y
(2) w x x z
(3) w x y z
(4) x w z w

Ans: (3)

Q724. g _ _ g _ _ gh _ g _ i
(1) h h i i h h
(2) j k l j k l
(3) h i j k l i
(4) h i h i i h

Ans: (4)

Q725. p_ _p _ _ p q r p _ r
(1) q r s t q
(2) q q r r q
(3) q r q r q
(4) q q r q r

Ans: (3)

Q726. _ acca _ ccca _ acccc _ aaa
(1) a c c a
(2) c a a a
(3) c c a a
(4) c a a c

Ans: (2)

Q727. b _ t _ a _ / _ add _ d/ba _ _ ad
(1) dattac
(2) dadtac
(3) abdaac
(4) adddatd

Ans: (4)

Q728. ___fgg___eg___eeff___ef___gg
(1) eefge
(2) fegef
(3) efege
(4) fgege

Ans: (2)

Q729. E__GF__E__FGF__E
(1) EGFG
(2) GFEF
(3) FEGG
(4) FGEG

Ans: (4)

Q730. _bc c _ a abc _ ba ab _
(1) acbc
(2) abac
(3) abcc
(4) acac

Ans: (3)

Q731. a__ab__baa__bb__
(1) abab
(2) aabb
(3) bbaa
(4) baba

Ans: (1)

Q732. m_ _l m _l_mm_l
(1) mllml
(2) ml mll
(3) llmlm
(4) mmlml

Ans: (2)

Q733. a_b_c_a_bc_b_cb
(1) ccbcca
(2) ccaccb
(3) cacabc
(4) acbcab

Ans: (1)

Q734. a__bba__bba__bb
(1) aab
(2) abb
(3) bbb
(4) bba

Ans: (3)

Q735. ab _ babc _ ab _ b _ bcb _ b
(1) c b c a a
(2) c a b a c
(3) a b c b a
(4) a c a c a

Ans: (1)

Q736. b_ f_ _ _ dfg_
(1) dgggb
(2) dggbg
(3) bgdgg
(4) gdggb

Ans: (2)

Q737. __ aabab__ab__ab__bba
(1) bbaa
(2) baaa
(3) abaa
(4) abba

Ans: (1)

Q738. aa__baa__aaa__ba__ba
(1) abba
(2) abab
(3) abaa
(4) babb

Ans: (*)

Q739. a__ __b abba__abb a__ba
(1) abab
(2) abba
(3) aabb
(4) aaab

Ans: (1)

Q740. AZB __, AZ __ Y, A __BY, __ ZBY
(1) YBZA
(2) BYAZ
(3) BZYA
(4) AZBY

Ans: (1)

Q741. _bcab_cabc_abca_b
(1) abac
(2) abca
(3) aabc
(4) bbca

Ans: (2)

Q742. b_ab_b_aab_b
(1) aabb
(2) abbb
(3) abba
(4) baaa

Ans: (2)

Q743. __ ab__a__bba__bb_a_b
(1) abbbab
(2) babbba
(3) bbaabb
(4) abaaab

Ans: (4)

Q744. __StUr__S__Urr__tUrrS_U
(1) rStUU
(2) rrStS
(3) rrtSt
(4) SSttU

Ans: (3)

Q745. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
r t x _ s x _ z _ t x y_ _ y z

(1) y y r x s
(2) y y s x r
(3) y y r s x
(4) y y x r s

Ans: (3)

Q746. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
ab_d_aaba_na_badna_badna

(1) babda
(2) andaa
(3) badna
(4) dbanb

Ans: (2)

Q747. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
a _ ca _ ca _ caa _

(1) caca
(2) cacc
(3) caac
(4) ccca

Ans: (2)

Q748. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
a_c_baab_cb_

(1) abbc
(2) abab
(3) aabb
(4) bcca

Ans: (4)

Q749. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
R_S_ PM_KSB_MRK_

(1) KRKSP
(2) KBRPS
(3) RKSPM
(4) BPSMP

Ans: (2)

Q750. gfe__ig__eii__fei__gf__ii
(1) eifgi
(2) figie
(3) ifgie
(4) ifige

Ans: (3)