The Mauryan Period

LEVEL-1

Q1. Kumara Gupta I was succeded by
(a) Chandra gupta II
(b) Budha gupta
(c) Samundra gupta
(d) Skanda gupta
Ans: (d)
Q2. For the first time in Indian History, the description of the State Administration was found for which among the following periods?

(a) Gupta Period
(b) Maurya Period
(c) Shunga Period
(d) Saatvahana Period
Ans: (b)
Q3. What was the function of Samaharta in Mauryan Administration?

(a) To Collect Revenue
(b) To Work as a Judge
(c) Leadership of Army
(d) Delivering Justice
Ans: (a)
Q4. Which among the following was the first investigated pillar of Ashkoa?

(a) Delhi Meerut Pillar
(b) Barabar cave
(c) Dhauli
(d) Sarnath
Ans: (a)
Q5. Pushyamitra Shunga, who was originally a Senapati of the Mauryan empire and assassinated the last Mauryan Emperor Brihadrath in 185 BC was a ____.

(a) Brahaman
(b) Kshatriya
(c) Vaishya
(d) Shudra
Q6. There is only one edict, in which Ashoka refers himself as King of Magadha (Laja Magadhe.) Identify the edict from the following:

(a) Minor Rock Edict of Maski
(b) The Queens Edict
(c) Bhabhru Edict
(d) Dhauli Pillar Inscription
Ans: (a)
Q7. At which among the following places, Chandragupta Maurya spent his last days ?

(a) Nalanda
(b) Ujjain
(c) Shravana Belgola
(d) Kashi
Ans: (a)
Q8. Ceylon became a stronghold of which among the following branches of Buddhism?

(a) Mahayan
(b) Hinayan
(c) Mahendra
(d) Theravada
Ans: (b)
Q9. Ashvaghosha, who has written the marvelous work “Buddhacharita” was a court poet of which among the following kings?

(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Samudragupta
(d) Ajatshatru
Ans: (b)
Q10. Who among the following kings was a contemporary of both Mahavira and Buddha ?

(a) Ajatshatru
(b) Nandivardhana
(c) Bimbisara
(d) Ashoka
Ans: (c)
Q11. The followers of which of the following sects worshipped the Ashoka Tree as God and carried in their hands a bunch of peacock feathers?

(a) Shakta
(b) Pashupata
(c) Ajivika
(d) Digambar Jain
Ans: (c)
Q12. Which of the following is known as the Turning of the Wheel of Law (Dharma- Chakrapravartana)?

(a) The first sermon preached by the Buddha at the Deer Park at Sarnath
(b) The practice of setting the wheell in motion everyday in the morning in the sanghas
(c) The extinction of karma leading to the achievement of nirvana
(d) The continuous existence of human beings like the wheel of causes and effects
Ans: (a)
Q13. The reign of the Kushana monarch Kanishka was a turning point in the history of Buddhism, because:

(a) It witnessed the rise of Mahayanism
(b) Buddhism was introduced in China and Central Asia in his time
(c) Both (a) and (b)
(d) The images of Buddha and Bodhisattvas began to be carved out during this period
Ans: (c)
Q14. Which of the following is not one of the common points of significance of both Rajagriha and Vaishali?

(a) Both places are associated with the miracles preformed by the Buddha
(b) At both places one of the Buddhist councils was held
(c) At both places a stupa was built with the mortal remains of the Buddha enshrined in them
(d) Both places were important centres of Buddhist art
Ans: (d)
Q15. The majority of the Buddhist vases in India are found in Western Maharashtra because:

(a) The Sahyadri mountain in western Maharashtra with its hard trap was best suited for rock-cut architecture
(b) There was a long-standing tradition in this region of royal patronage to rock-cut architecture
(c) The caves in this region provided a safe sanctuary away from foreign invaders
(d) Many of the royal dynasties of Western India were patrons of Buddhism
Ans: (a)
Q16. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?

(a) Mahapadma Nanda
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Samudragupta
Ans: (d)
Q17. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?

(a) Ashoka—Kanishka—Milinda
(b) Milinda—Ashoka—Kanishka
(c) Ashoka—Milinda—Kanishka
(d) Milinda—Kanishka—Ashoka
Ans: (c)
Q18. Which of the following languages was used in Ashoka’s Edicts?

(a) Vasudeva
(b) Pali
(c) Brahmi
(d) Sanskrit
Ans: (d)
Q19. After the Kalinga war, Ashoka :

(a) restored all the kingdoms he had conquered
(b) abandoned the policy of physical conquests in favour of cultural conquests.
(c) renounced his kingdom and became a sadhu
(d) followed the policy of physical occupation more rigorously
Ans: (b)
Q20. Which of the following metals were mostly used for minting coins during the Mauryan period?

(a) Bronze and gold
(b) Gold and lead
(c) Silver and copper
(d) Lead and silver
Ans: (c)
Q21. Ring wells are identified for the first time in?

(a) Later Vedic age
(b) Pre-mauryan age
(c) Mauryan period
(d) Post-Mauryan
Ans: (c)
Q22. Which of the following books serves as a source for the Mauryan period?

(a) Historica
(b) Indica
(c) Suttapitaka
(d) Jain Purvas
Ans: (b)
Q23. The governor under Chandragupta Maurya who constructed the Sudarshana Lake is?

(a) Parnadatta
(b) Tusaspa
(c) Pushagupta
(d) Chakrapalita
Ans: (c)
Q24. Who patronized the third Buddhist council held at Pataliputra?

(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Kalasoka
(d) Ajatashatru
Ans: (b)
Q25. The most informative source about Mauryan administration is?

(a) Indica
(b) Arthashastra
(c) Ashokan Inscriptions
(d) Buddhist Chronicles
Ans: (b)
Q26. The Mauryan state had monopoly over which of the following sectors?

(a) Mining and Metallurgy
(b) Coins and currency
(c) Armaments and ship building
(d) All the above
Ans: (d)
Q27. Which of the following dynasties had a role in the construction and maintenance of the Sanchi Stupa?

(a) Mauryas
(b) Sungas
(c) Kanvas
(d) Satavahanas
Ans: (c)
Q28. Which of the following pairs is correctly matched?

(a) Jatakas – Mauryan chronology and genealogy
(b) Puranas – Ashoka’s efforts to spread Buddhism to Sri Lanka
(c) Dipavamsa – Socio-economic conditions of the Mauryan period
(d) Digha nikaya – Influence of Buddhist ideas on Mauryan polity
Ans: (d)
Q29. The lowest order in the social scale of Mauryan society was not a slave but the outcaste. Which of the following statements about the outcastes is not correct?

(a) Their caste names referred directly to their profession or work
(b) They accepted the position of social ostracism
(c) They lived together with their families outside the towns
(d) They were not allowed to perform any rituals
Ans: (d)
Q30. Which of the following was not a state monopoly during the Mauryan period?

(a) Mines and forests
(b) Pearl and fisheries
(c) Ferries and bridges
(d) Slaughter houses and gambling houses
Ans: (d)
Q31. Which of the following public health measures was not punishable under the Mauryan public health laws?

(a) Throwing dirt, mud or dead bodies on public thoroughfares
(b) Polluting the water tanks or sources of water
(c) Taking the dead bodies for cremation or burial along paths not meant for the purpose
(d) Treating patients and selling herbs and drugs without securing registration
Ans: (d)
Q32. Who of the following officers were charged with superintendence of women?

(a) Dhamma-mahamattas
(b) Ithijhakha-mahamattas
(c) Anta-mahamattas
(d) Antahpur-adhyakshas
Ans: (b)
Q33. One of the following Mauryan provinces, which had a foreign (Yavana-Greek) Governor, was:

(a) Southern province — Suvarngiri
(b) Eastern province — Tosali
(c) Western province — Ujjain
(d) Saurashtra — Junagarh
Ans: (d)
Q34. Which of the following statements about the officers designated as mahamattas in Mauryan adminstration is correct?

(a) These officers were charged with the responsibility of propagating Buddhism
(b) They were appointed as viceroys of various provinces
(c) The term was used for any senior official irrespective of the duties assigned to him
(d) It is a Prakrit expression for the Sanskrit word amatya
Ans: (c)
Q35. Four major provinces of the Mauryan empire were the Northern, Eastern, Western and Southern provinces, each under the vice-royalty of a prince or a member of the royal family. Which of the following provincial capitals of the Mauryan empire was the capital of the Northern province?

(a) Suvarnagiri
(b) Tosali
(c) Ujjain
(d) Taxila
Ans: (d)
Q36. From which of the following months did the Mauryan fiscal year use to begin?

(a) Phalgun (March)
(b) Asadha (July)
(c) Jyestha (June)
(d) Pausa-Magha (January-February)
Ans: (b)
Q37. Which of the following was not one of the checks on the powers of the Mauryan kings?

(a) Customs of the land
(b) Guilds
(c) Brahmins
(d) Mantri-parishad
Ans: (c)
Q38. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan monarchy under Ashoka?

(a) Enlightened despotism
(b) Centralised autocracy
(c) Paternal despotism
(d) Guided democracy
Ans: (c)
Q39. Which of the following statements about the Mauryan kings is not correct?

(a) They had extensive powers encompassing administrative, judicial, and legislative functions
(b) They laid claim to divinity
(c) Appointments to the most important offices were made by the ruler himself
(d) The kings often laid down codes of regulation for the guidance of their officers and the people
Ans: (b)
Q40. Pushyamitra Sunga, who killed the last Mauryan ruler Brihadratha and founded the Sunga dynasty, was a:

(a) Prime Minister of the Mauryas
(b) General of the Mauryas
(c) Both (a) and (b) above
(d) Feudatory ruler
Ans: (b)
Q41. The officer of the Central Government, who was in-charge of collection of revenue, was:

(a) Adhyaksha or Superintendent of Departments
(b) Sannidhata or High Treasurer
(c) Samaharta or Collector General
(d) Karmika or Clerk
Ans: (c)
Q42. Which of the following statements about the Mauryan Council of Ministers (mantri-parishad) is not correct?

(a) The members of the council were personally selected by the king
(b) The number of members of the council was fixed and it consisted of three councillors and a Chief Minister
(c) It was specially consulted in times of emergency
(d) It may have acted as a political check on the king
Ans: (b)
Q43. Who of the following was not one of the later Mauryas who succeeded Ashoka?

(a) Dasharatha
(b) Samprati
(c) Shalishuka
(d) Shubhagasena
Ans: (d)
Q44. Which of the following was not one of Hellenic kings to whom diplomatic missions were sent by Ashoka?

(a) Xerxes of Macedonia
(b) Antiochus II Theos of Syria
(c) Ptolemy II Philadelphos of Egypt
(d) Antigonus Gonatas of Macedonia
Ans: (a)
Q45. The most striking example of the architectural closeness between Achaemenid Iran and Mauryan India was:

(a) The stone elephant at Dhauli
(b) The lion-capital at Sarnath
(c) The royal palace at Pataliputra
(d) Terracotta objects found at various Mauryan sites
Ans: (c)
Q46. Towards health care, the most important measures taken by Ashoka was/were:

(a) He opened dispensaries for the treatment of both human beings and animals
(b) He got the herbs and plants, needed for medical purposes, cultivated
(c) Both (a) and (b) above
(d) He made arrangements for safe drinking water in the whole of his empire
Ans: (c)
Q47. Which of the following was not one of the reasons for gradual weakening of the Mauryan finances?

(a) Need for vast revenues to maintain a huge but inactive army
(b) Need for finances to maintain a very large bureaucracy
(c) Unfavourable balance of trade with foreign countries
(d) The strain on the exchequer of Ashoka’s charitable public works
Ans: (c)
Q48. Who of the following was the last of the Mauryas, assassinated by his commander-in-chief, Pushyamitra, the founder of the Shunga dynasty?

(a) Samprati
(b) Devavarman
(c) Shatadhanvan
(d) Brihadratha
Ans: (d)
Q49. Which of the following supposed causes of decline and disintegration of the Mauryan Empire is the least likely?

(a) Succession of weak kings after Ashoka and the partition of the empire after Ashoka
(b) Military inactivity on account of Ashoka’s pacifist policies
(c) Brahmanical revolt against the pro-Buddhist policy of Ashoka
(d) Absence of national consciousness and representatitive institutions
Ans: (d)
Q50. Who of the following dedicated the caves in Nagarjuni Hills to the Ajivikas?

(a) Kunala
(b) Dasharatha
(c) Samprati
(d) Indrapalit
Ans: (b)
Q51. How long did the entire Mauryan dynasty last according to the Puranas?

(a) 218 years
(b) 137 years
(c) 85 years
(d) 182 years
Ans: (b)
Q52. Which of the following was a measure adopted by the later Mauryas to meet the needs of a depleted treasury?

(a) Increase in taxes
(b) Imposition of new taxes
(c) debasement of currency
(d) Increase of exports
Ans: (d)
Q53. According to which of the following sources is Ashoka said to have built the city of Srinagar?

(a) Buddhist tradition
(b) Jain tradition
(c) Tibetan tradition
(d) Kalhana’s Rajatarangini
Ans: (d)
Q54. Which of the following states of India did not form part of the Mauryan empire?

(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Both (a) and (b) above
(d) Kashmir
Ans: (c)
Q55. Which of the following was not one of the reasons why the conquest of Kalinga was of strategic and economic importance to the Mauryan empire?

(a) It stood in the way of the southern routes from the Ganges valley
(b) It was also a powerful maritime state and, therefore a convenient source of income
(c) Its rich and fertile land could contribute to the economic prosperity of the empire
(d) It provided congiguity to the Mauryan territories of Andhra and Bengal
Ans: (c)
Q56. According to which of the following sources, did Ashoka in his old age abdicate the throne in favour of his grandson Samprati?

(a) Ashokavadana
(b) Divyavadana
(c) Mahavamsa
(d) Gargi-Samhita
Ans: (b)
Q57. Which of the following is not one of the sources for determining the geographical extent of the Mauryan empire during the reign of Ashoka?

(a) The distribution of his rock and pillar edicts
(b) The contents of his inscriptions
(c) The literary and religious traditions
(d) Numismatic evidence
Ans: (d)
Q58. The Mauryan king who issued the Nagarjuni Hill Cave Inscriptions and assumed the royal title of Devanampriya was:

(a) Ashoka
(b) Dasharatha
(c) Bindusara
(d) Brihadratha
Ans: (a)
Q59. Which of the following was the contribution of the Mauryas to the Tamil culture?

(a) Brahmi script
(b) Art of engraving stone inscriptions
(c) Prakrit language
(d) The art of stone-cutting and sculpture
Ans: (a)
Q60. On what basis is it held that on the east the province of Vanga (part of modern Bengal) formed part of the Mauryan empire?

(a) Discovery of Ashokan edicts in this part of Bengal
(b) Tamralipti, the principal port of the area, was one of the most important maritime centres during the Mauryan period
(c) Megasthenes’ Indica mentions Chandragupta’s conquest of the region
(d) Buddhist traditions associate Ashoka with propagation of Buddhism in Bengal
Ans: (b)
Q61. Which of the following statements about the Mauryan relations with Sri Lanka is not correct?

(a) The coming of Mahendra and Sanghmitra to Sri Lanka was the First official contact between the two countries
(b) The king of Sri Lanka, Tissa, adopted the title of Devanampirya and appears to have modelled himself on Ashoka
(c) There were frequent exchanges of gifts and envoys
(d) Tisas, the Sinhalese king, accepted Buddhism and appears to have made it the state religion
Ans: (a)
Q62. Rock Edict XIII (also known as Separate Rock Edict, because it is not found elsewhere) is regarded as one of the most important documents of Ashokan history, because:

(a) It expresses his regret and remorse at the suffering caused by the Kalinga War
(b) It expresses a new idea of conquest that of dhammavijaya instead of victory by war and violence
(c) It is the longest of the fourteen major Rock Edicts and is recorded in a tone of recapitulation
(d) All the above
Ans: (d)
Q63. In which of the following Major Rock Edicts does Ashoka introduce the institution of dhamma-mahamatta for the first time?

(a) Rock Edict II
(b) Rock Edict III
(c) Rock Edict IV
(d) Rock Edict V
Ans: (d)
Q64. Which edict of Ashoka contains the famous pronouncement:

“at all times, whether I am eating, or I am in the women’s apartments, or in my inner apartments, or at the cattleshed, or in my carriage, or in my gardens—wherever I may be—my mahamatta should keep me in touch with public business”?
(a) Rock Edict II
(b) Rock Edict IV
(c) Rock Edict VI
(d) Rock Edict VIII
Ans: (c)
Q65. What was the subject of Rock Edict I issued by Ashoka?

(a) Prohibition of animal sacrifice and festive meetings (samaja)
(b) Measures of social welfare undertaken for the benefit of the people
(c) Liberality to Brahmins and Sramanas
(d) Visit to Bodh-Gaya
Ans: (a)
Q66. Which of the following was not the result of the Kalinga War?

(a) The number of casualties of combatants and noncombatants is stated to have been around four lakhs
(b) The cruel consequences of war revolutionized the personality and public policies of Ashoka
(c) He wages no wars after the Kalinga War
(d) The strength of the Mauryan army was curtailed
Ans: (d)
Q67. Which of the following statements about the conversion of Ashoka to Buddhism is generally believed to be correct?

(a) It took place as a dramatic event soon after the Kalinga War
(b) Ashoka was never converted to Buddhism; he only borrowed some if its ideas to propound his doctrine of dhamma
(c) His conversion to Buddhism was a gradual process
(d) He became a convert to Buddhism under the influence of Upagupta
Ans: (c)
Q68. One of the strongest arguments in support of the view that Ashoka’s dhamma was not a religious policy but a secular concept is the:

(a) Appointment of dhamma-mahamattas
(b) Emphasis laid by him on respect for the elders
(c) Stress laid on the importance of the family
(d) Stress on the maintenance of concord with all sects
Ans: (a)
Q69. The dhamma mahamattas (dharma mahamatras) appointed by Ashoka were entrusted with the job of:

(a) Checking the abuses in the administration of justice
(b) The moral uplift of the people through propagation of dhamma
(c) Management of the welfare activities of the state
(d) All the above
Ans: (d)
Q70. Which of the following was not one of the reasons for the failure of dhamma?

(a) Ashoka’s excessive enthusiasm produced a reaction against it
(b) It failed to provide a solution to the problems which it set out to solve
(c) It was too vague a solution, because the problems lay at the very roots of the system
(d) It was too idealistic a concept, which could not break the social and sectarian barriers
Ans: (d)
Q71. Ashoka himself considered his policy of dhamma as:

(a) The essence of original Buddhism as preached by the Buddha
(b) A way of life which was both practical and convenient as well as highly moral
(c) The ideal of virtuous life based on moral teachings of various thinkers
(d) The essence of all religions or the common religion of mankind
Ans: (b)
Q72. In social matters Ashoka’s most revolutionary concept was:

(a) Proper behavior to slaves, servants, elders etc.
(b) His opposition to wasteful social rituals and ceremonies at marriages, births, journeys etc.
(c) His opposition to social entertainments, such as the samajas
(d) All the above
Ans: (b)
Q73. To promote communal harmony Ashoka asked the people:

(a) To attend to the essential elements of their religions rather than the non-essential ones
(b) Not to glorify their own sect and be little another’s sect
(c) To maintain concord (samvaya) with all creeds
(d) All the above
Ans: (c)
Q74. The edicts of Ashoka which reveal his inner sorrow on account of war and violence are:

(a) Dhauli and Jaugada
(b) Shahbazgarhi and Sopara
(c) Maski and Bhabra
(d) Mansehra and Girnar
Ans: (a)
Q75. Which of the following was not one of the contributions of Ashoka to India polity and culture?

(a) Political and cultural unification of the country
(b) Religious toleration and promotion of communal harmony
(c) A non-agressive foreign policy based on equality between the big and small states
(d) Reform in criminal justice and revolutionary changes in the social system
Ans: (d)
Q76. In spite of his conversion to Buddhism and the concept of dhamma-vijaya, Ashoka was not a total pacifist. Which of the following does not confirm this view?

(a) He felt sorry for the suffering caused by Kalinga War, but did not give up the conquered territory
(b) After the conquest of Kalinga, Ashoka consolidated his southern conquests
(c) In dealing with the troublesome forest tribes he clearly recognized the possibility of the use of force
(d) He did not abolish capital punishment and granted only a brief reprieve to the condemned prisoners
Ans: (b)
Q77. Which of the following edicts/inscriptions does not belong to the category directed to the sangha?

(a) Kandahar Inscription
(b) Bhabra Edict
(c) Schism Edict
(d) Nigalisagar Inscription
Ans: (a)
Q78. Which of the following is not one of the broad categories into which the edicts issued by Ashoka can be divided?

(a) Public pronouncements meant for his subjects
(b) Personal epistles directed to the Sangha
(c) Pronouncement explaining the philosophy of Buddhism and its relevance in day-to day life
(d) Edicts issued for the propagation of dhamma
Ans: (c)
Q79. Which of the following steps was not taken by Ashoka to promote and patronise Buddhism?

(a) He erected a commemorative pillar at the place where the Buddha was said to have been born
(b) Lumbini was made free of religious cess and revenue was reduced to only one-eighth share (of the produce)
(c) He got thousands of dissenter monks expelled from the Ashokarama monastery
(d) He tooka a great deal of personal interest in the welfare of the monks and the nuns
Ans: (d)
Q80. The family member of Ashoka mentioned in his edicts, is:

(a) His second wife Karuvaki
(b) His son Tivara
(c) His wife Asandhamitra
(d) His daughter Sanghamitra
Ans: (a)
Q81. The major contribution of the Third Buddhist Council convened by Ashoka was:

(a) It purged the Buddhist sangha of its dissenters
(b) At this conference kathavatthu was compiled by its President Moggaliputta Tissa
(c) It decided to dispatch Buddhist missions to various parts of India and foreign countries
(d) All the above
Ans: (d)
Q82. In which of the following edicts did Ashoka order that “whosoever monk or nun breaks up the Sangha, after being clothed in white garments, shall take up abode in a place other than a monastery”?

(a) Sarnath Edict
(b) Kausambi Edict
(c) Sanchi Edict
(d) The Queen’s Edict
Ans: (d)
Q83. Which of the following administrative measures was not undertaken by Ashoka?

(a) The monarch started the practice of royal tours and instituted quinquennial circuits of officers
(b) He issued a code of conduct to his officials
(c) He tried to save people from miscarriage of justice
(d) Release of the convicts on the mercy petition moved by his ministers
Ans: (d)
Q84. What is the most significant difference in the message of the pillar Edicts as compared to the Rock Edicts?

(a) The main stress in the Pillar Edicts is on social welfare measure
(b) There is a hint of fanaticism about dhamma and of megalomania in the Pillar Edicts
(c) The Pillar Edicts are mainly devoted to the moral aspects of dhamma and Ashoka’s attachment to Buddhism
(d) Rock Edicts are addressed to common people and Pillar Edicts to the Buddhist order
Ans: (b)
Q85. In which of the following respect do the Ashokan epigraphs not help us to draw historical inferences?

(a) In delineating the boundary of the Mauryan empire
(b) In inferring Ashoka’s relations with his border countries
(c) In inferring the impact of Kalinga War on the noncombatants
(d) In deriving conclusions regarding his relations with the members of his family
Ans: (d)
Q86. Which of the following contains the pronouncement: “All men are my children”?

(a) Rock Edict V
(b) Pillar Edict VI
(c) Separate Rock Edict I
(d) Separate Rock Edict II
Ans: (c)
Q87. In which of the following edicts/inscriptions does Ashoka express his faith in the Buddhist creed?

(a) Schism Edict
(b) Bhabru Edict
(c) Kandahar Inscription
(d) Rummindei Inscription
Ans: (d)
Q88. Information in respect of which of the following cannot be obtained from the edicts and inscriptions of Ashoka?

(a) The sectarian and communal conflict of the period
(b) Working of the inner mind of Ashoka
(c) Administrative reforms introduced by Ashoka
(d) The social, religious and economic life of the people of his time
Ans: (a)
Q89. The head of a district (Ahara), the principal coordinator of the revenue and the officer incharge of general and military functions in his jurisdiction during Mauryan empire was known as

(a) Krori
(b) Rajuka
(c) Foujdar
(d) Chirastadar
Ans: (b)
Q90. Which one among the following statements about Ashokan edicts is correct?

(a) The Pillar edicts were located in all parts of the empire
(b) The edicts give details of his personal concerns but are silent on events of the empire
(c) The subject of inscribed matter on Rock edicts differs completely with that of the Pillar edicts
(d) The Greek or Aramaic edicts are versions or translations of the texts used in other edicts
Ans: (b)
Q91. Ashokan inscriptions of Mansehra and Shahbazgadhi are written in

(a) Prakrit language, Kharoshthi script
(b) Prakrit language, Brahmi script
(c) Prakrit-Aramaic language, Brahmi script
(d) Aramaic language, Kharoshthi script
Ans: (d)
Q92. The Dhamma propagated by Ashoka was

(a) the tenets of Buddhism
(b) a mixture of the philosophies of Ajivikas and Charvakas
(c) a system of morals consistent with the tenets of most of the sects of the time
(d) the religious policy of the state
Ans: (a)
Q93. The first Indian ruler to be shown in images as wearing a dress akin to trousers is

(a) Chandragupta
(b) Ashoka
(c) Kanishka
(d) Samudragupta
Ans: (c)
Q94. Which among the following materials were used for minting coins during the rule of the Mauryas?

(a) Gold and Silver
(b) Silver and Copper
(c) Copper and Bronze
(d) Gold and Copper
Ans: (b)
Q95. The highly polished monolithic Ashokan Pillars were carved out of single pieces of a buff-coloured sandstone, usually mined from the quarries of

(a) Chunar near Mirzapur
(b) Lauriya in Nandangarh
(c) Sarnath near Varanasi
(d) Udayagiri near Bhubaneshwar
Ans: (a)
Q96. The only inscribed stone portrait of Emperor Ashoka has been found at

(a) Sanchi
(b) Amaravati
(c) Kanaganahalli
(d) Ajanta
Ans: (c)
Q97. Which one of the following dynasties was associated with Gandhara School of Art ?

(a) Chalukyas
(b) Guptas
(c) Kushanas
(d) Mauryas
Ans: (c)
Q98. Which one of the following chronological orders of the given dynasties of India is correct ?

(a) Maurya-Nanda-Kanva-Sunga
(b) Nanda-Maurya-Sunga-Kanva
(c) Nanda-Maurya-Kanva-Sunga
(d) Maurya-Nanda-Sunga-Kanva
Ans: (b)
Q99. Who of the following was a contemporary of Alexander, the Great?

(a) Bimbisara
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Pushyamitra Sunga
Ans: (b)
Q100. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?

(a) Ashoka—Kanishka—Milinda
(b) Milinda—Ashoka—Kanishka
(c) Ashoka—Milinda—Kanishka
(d) Milinda—Kanishka—Ashoka
Ans: (c)
Q101. Which one of the following statements about Chandragupta II is not correct ?

(a) Kalidas and Amarsingh were famous scholars in his court
(b) He expanded his empire both through matrimonial alliances and conquests
(c) He married a Naga princess, named Kubera Naga
(d) He married his daughter Prabhawati to an Ahom prince
Ans: (b)
Q102. Which one among the following statements is not correct?

(a) Gandhara School of Arts owed its origin to the Indo- Greek rulers but the real patrons of the school were the Kushans, especially Kanishka
(b) Rich carving, elaborate ornamentations and complex symbolism were not the main features of the Gandhara sculpture
(c) The Graeco-Roman architectural impact modified the structure of the Buddhist Stupas
(d) The artists of the Amravati School of Arts mainly used white marble
Ans: (c)

The Gupta Period

LEVEL-1

Q1. Which among the following dynasties is known to have given the largest grant of villages to the temples and Brahamans?
(a) Pratihara
(b) Gupta
(c) Pala
(d) Saatvahana
Ans: (b)
Q2. The finest specimens of Buddhist paintings are found in the caves at Bagh and Ajanta. How do the Buddhist paintings at Bagh differ from those found at Ajanta?

(a) They are mostly depictions of Jataka stories
(b) They contain representations of scenes from the Buddha’s life from conception to the attainment of Nirvana
(c) They are basically secular in character, and significantly reflect contemporary life
(d) The style of the paintings reveals great delicacy and depth of feeling
Ans: (c)
Q3. The silver coins issued by the Guptas were called:

(a) Rupaka
(b) Karshapana
(c) Dinara
(d) Pana
Ans: (a)
Q4. Which one of the following ports handled the North Indian trade during the Gupta period?

(a) Tamralipti
(b) Broach
(c) Kalyan
(d) Cambray
Ans: (a)
Q5. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?

(a) Bagh caves
(b) Ellora caves
(c) Lomas Rishi cave
(d) Nasik caves
Ans: (a)
Q6. During the period of which of the following was ‘Panchtantra’ written?

(a) Nandas
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) Sungas
Ans: (c)
Q7. The decimal numeral system, including the concept of zero was invented in India during which one of the following dynasty?

(a) Saka
(b) Gupta
(c) Pala
(d) Chola
Ans: (b)
Q8. Which Gupta ruler repaired the Sudarshana lake constructed by Chandragupta Maurya?

(a) Kumaragupta I
(b) Samudragupta
(c) Bhangupta
(d) Sakandagupta
Ans: (d)
Q9. Sarnath inscription highlights the achievements of which Kushana ruler?

(a) Kajula Kadphises
(b) Huvushka
(c) Kanishka
(d) Kadphises II
Ans: (c)
Q10. Which book is considered as the Gupta equivalent of Kautilya’s Arthasastra?

(a) Nitisara
(b) Amarakosa
(c) Mudrarakshasa
(d) Malavikagnimitra
Ans: (a)
Q11. Which Gupta emperor’s inscription at Eran dated 510 AD gives the first inscriptional evidence of Sati?

(a) Kumaragupta
(b) Skandagupta
(c) Narasimhagupta
(d) Bhanugupta
Ans: (d)
Q12. Who among the Gupta emperors in his Bhitari and Junagarh inscriptions claimed victory over the Hunas?

(a) Kumaragupta
(b) Skandagupta
(c) Bhanugupta
(d) Narasimhagupta
Ans: (b)
Q13. Which of the following Gupta emperors is represented on his coins as playing the flute or Veena?

(a) Chandragupta I
(b) Chandragupta II
(c) Samudragupta
(d) Skandagupta
Ans: (c)
Q14. Which Gupta emperor is said to have founded Nalanda University?

(a) Skandagupta
(b) Buddhagupta
(c) Purugupta
(d) Kumaragupta I
Ans: (d)
Q15. The Gupta ruler who finally defeated the Shakas of Ujjain is?

(a) Samudragupta
(b) Chandragupta I
(c) Kumaragupta I
(d) Skandagupta
Ans: (b)
Q16. During whose reign did the Hunas start posing a threat to the Gupta empire?

(a) Kumaragupta I
(b) Skandagupta
(c) Bhanugupta
(d) Vishnugupta
Ans: (a)
Q17. Pick out the incorrect statement?

(a) In ancient India, Guptas issued the largest number of gold coins.
(b) After the conquest of Gujarat, Guptas issued a good number of silver coins.
(c) Guptas issued more copper coins than the Kushanas.
(d) Guptas had good trade contacts with Eastern Roman (Byzantine) empire.
Ans: (c)
Q18. Alwars who were Vaishnavaite saints were popular in which part of India?

(a) South India
(b) Kashmir
(c) Bengal
(d) Gujarat
Ans: (a)
Q19. Which of the Republican states in the Post-Mauryan period patronised Shaivism?

(a) Audumburas
(b) Kunindas
(c) Yaudehyas
(d) All the above
Ans: (d)
Q20. Who is considered to be the greatest Pallava ruler?

(a) Simhavishnu
(b) Narasimhavarman I
(c) Paramesvarvarman I
(d) Nandivarmana II
Ans: (b)
Q21. Which of the Pallava rulers founded the city of Mahabalipuram?

(a) Mahendavarman I
(b) Narasimhavarman I
(c) Nandivarman II
(d) Nripatunga
Ans: (b)
Q22. Which Chalukyan ruler is said to have received an embassy from the Persian king Khusrau II?

(a) Pulkesin II
(b) Vikramaditya I
(c) Vinayaditya
(d) Vijayaditya
Ans: (a)
Q23. The royal seal of the Guptas bore the emblem of

(a) Nandi
(b) Garuda
(c) Lion
(d) Tiger
Ans: (b)
Q24. Which among the following was not the cause of continuous war between Cholas and Chalukyas of Kalyan?

(a) The economic factors
(b) Rivalry between the Chalukyas of Kalyan and Chalukyas of Vengi
(c) The geo-political factors
(d) Rivalry to capture south India’s foreign trade with China and South-eastern Asia.
Ans: (d)
Q25. Which one of the following is not related to the feudal formation in the Gupta and post-Gupta times.

(a) Emergence of landed intermediaries.
(b) Growth of a class of subject peasantry.
(c) Localised village economy developed with little scope for functioning of the market system.
(d) Emergence of strong centralised political authority.
Ans: (d)
Q26. Who among the following Gupta kings ascended the throne in the year 56 of Gupta era?

(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Kumargupta
(d) Skandgupta
Ans: (b)
Q27. The guild organization described in the Mandsore inscription of Kumaragupta was known as

(a) Tantuvaya
(b) Dantakara
(c) Kulika
(d) Tailika
Ans: (a)
Q28. Who among the following was the ruler of Kanchi during the time of Samudragupta?

(a) Hastivarman
(b) Mantaraya
(c) Nilaraja
(d) Vishnugopa
Ans: (d)
Q29. Which inscription of the Gupta period gives details regarding the sale of land?

(a) Junagarh inscription
(b) Bhitari pillar inscription
(c) Begram copper plane
(d) Damodarpur copper plate
Ans: (d)
Q30. In the Gupta inscription who has been called “Lichchhavi Dauhitra” ?

(a) Chandragupta I
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta II
(d) Skandgupta
Ans: (b)
Q31. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as

(a) Dhruvadhikarana
(b) Karanika
(c) Samaharta
(d) Shaulkika
Ans: (b)
Q32. Who among the following was the mother of Prabhavati Gupta?

(a) Kumardevi
(b) Kuberanaga
(c) Dhruvadevi
(d) None of these
Ans: (b)
Q33. The travel account of Fa-hien is known as

(a) Si-yu-ki
(b) Yen-tu
(c) Fo-kwo-ki
(d) Fa-chien
Ans: (c)
Q34. Who has complimented Samudragupta as the ‘Indian Napoleon’ ?

(a) Radhakumud Mukherji
(b) V.A. Smith
(c) R.N. Dandekar
(d) R.C. Majumdar
Ans: (b)
Q35. The word Vishti means

(a) Forced labour
(b) Irrigation tax
(c) Rights of slaves
(d) Property of women
Ans: (a)
Q36. Expansion of agricultural land took place on the largest scale in which period ?

(a) Pre-Mauryan age
(b) Mauryan age
(c) Post-Mauryan age
(d) Gupta age
Ans: (d)
Q37. Which of the following literary works did not belong to the Gupta period?

(a) Amarakosa
(b) Abhigyanashakuntalam
(c) Charaka Samhita
(d) Mrichhakatikam
Ans: (d)
Q38. Who was the court poet of Samudragupta?

(a) Nagarjuna
(b) Aryabhatta
(c) Virasena
(d) Harisena
Ans: (d)
Q39. Who was the author of Mandasore inscription?

(a) Veersena
(b) Harisena
(c) Vatsabhatta
(d) Banabhatta
Ans: (a)
Q40. Who of the following Gupta kings granted permission to Meghverma, the ruler of Sri Lanka to build a Buddhist temple at Gaya?

(a) Chandragupta I
(b) Chandragupta II
(c) Samudragupta
(d) Skandgupta
Ans: (c)
Q41. In the Gupta administration, who was Purpala?

(a) Administrator of village
(b) Administrator of town
(c) Administrator of capital
(d) Administrator of conquered territories
Ans: (d)
Q42. In which century, did the famous Chinese pilgrim Fa-hien visit India?

(a) 4th century AD
(b) 5th century AD
(c) 6th century AD
(d) 7th century AD
Ans: (b)
Q43. The six district school of Indian philosophy Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaishasika, Mimansa, Vedanta became fully articulated during the

(a) Vedic period
(b) Maurya period
(c) Buddha period
(d) Gupta period
Ans: (d)
Q44. Who was the author of famous Ayurvedic text Ashtanghriday?

(a) Vagbhatta
(b) Charaka
(c) Dhanvantari
(d) Nagarjuna
Ans: (a)
Q45. Who was the author of Amarkosha?

(a) Chandragomina
(b) Amarsingh
(c) Amar Kanta
(d) Kalidasa
Ans: (b)
Q46. During which period, the great epics of Ramayan and Mahabharat were given the final form?

(a) Nanda period
(b) Maurya period
(c) Post Maurya period
(d) Gupta period
Ans: (d)
Q47. Who was Dhanavantri?

(a) A Chemist
(b) A Physician
(c) A Philosopher
(d) A Surgeon
Ans: (b)
Q48. How many students were studying in the Nalanda University as mentioned by Hiuen Tsang?

(a) 8,000
(b) 10,000
(c) 12,000
(d) 15,000
Ans: (b)
Q49. Who among the following had the title ‘Amoghavarsha’ ?

(a) Munja Paramara
(b) Rajendra Chola
(c) Govinda Chandra Gahadavala
(d) None of these
Ans: (d)
Q50. Who destroyed the Nalanda University in 1202 AD ?

(a) Moizuddin Muhammad Ghori
(b) Bakhtiyar Khilji
(c) Mahmud of Ghazni
(d) Qutbuddin Aibak
Ans: (b)
Q51. Which of the following temples was a well known centre of higher education?

(a) Dasavatar Temple at Devogarh
(b) Sasbahu Temple at Gwalior
(c) Shore Temple at Mamallapuram
(d) Trayipurusha Temple at Salotgi
Ans: (d)
Q52. The Jain text which describes that Chandragupta embraced Jainism towards the end of his life, is:

(a) Ratnamalika
(b) Jayadhavala
(c) Parishisthaparvan
(d) Dravya-samgraha
Ans: (c)
Q53. Which of the following is regarded to be a controversial part of the treaty of 303 (BC) between Chandragupta and Seleucus?

(a) Seleucus surrendered his large territories to Chandragupta
(b) Chadragupta made a gift of 500 elephants to Seleucus
(c) Seleucus gave his daughter in marriage to Chandragupta
(d) A Greek envoy (Megasthenes) was accredited to the Mauryan court at Pataliputra
Ans: (c)
Q54. The greatest royal patron of the University of Nalanda was/ were:

(a) King Harsha of Kannauj
(b) King Balaputradeva of Sumatra
(c) Pala kings Dharmapala and Devapala
(d) The Gupta king Chandragupta II, Vikramaditya
Ans: (b)
Q55. Which of the following port handled North Indian trade during the Gupta period?

(a) Sopara
(b) Broach
(c) Tamralipti
(d) Cambay
Ans: (c)
Q56. Samudragupta ascended the throne in

(a) 400
(b) 390
(c) 380
(d) 330
Ans: (d)
Q57. The book Navanitakam of the Gupta period belongs to

(a) Medicine
(b) Astronamy
(c) Administration
(d) Agriculture
Ans: (a)
Q58. The Gupta ruler who repaired Sudarsana Lake for the second time

(a) Skanda Gupta
(b) Rama Gupta
(c) Samudra Gupta
(d) Vishnu Gupta
Ans: (a)
Q59. How many inscriptions are available for Guptas period?

(a) 40
(b) 38
(c) 42
(d) 48
Ans: (c)
Q60. Gupta kings ruled North India for a period of

(a) 230
(b) 130
(c) 330
(d) 430
Ans: (c)
Q61. Who was the author of Allahabad pillor inscription?

(a) Aswaghosha
(b) Harisena
(c) Ravekeerthi
(d) Veerasena
Ans: (b)
Q62. Nitisara was written by

(a) Vishaka Datta
(b) Kamandaka
(c) Sudraka
(d) Vajjika
Ans: (b)
Q63. Majority of the Gupta emperors patronised

(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism
Ans: (c)
Q64. Ajanta Cave paintings belongs to the period of

(a) Nandas
(b) Mauryas
(c) Guptas-Vakatakas
(d) Haryanks
Ans: (c)
Q65. Kaumudi Mahotsava was written by

(a) Vajjika
(b) Sudraka
(c) Kamandaka
(d) Vishaka Dutta
Ans: (a)
Q66. Brihath Samhita was written by

(a) Vatsyayana
(b) Varahamihira
(c) Shudraka
(d) Aryabhatta
Ans: (b)
Q67. The Sultan Ganj Buddha Statue in Bronze belongs to

(a) Guptas
(b) Mauryas
(c) Kanishka
(d) Harsha
Ans: (a)
Q68. Harivamsa Purana was written by

(a) Vishaka Datta
(b) Kamandaka
(c) Sudraka
(d) Jinasena Suri
Ans: (d)
Q69. Who wrote ‘Aryabhattiyam’ Suryasiddhanta’?

(a) Varahamihira
(b) Aryabhatta
(c) Brahma Gupta
(d) Baskara
Ans: (b)
Q70. Who wrote ‘Siddhanta Siromani’?

(a) Bhaskaracharya
(b) Varahamihira
(c) Brahma Gupta
(d) Aryabhatta
Ans: (a)
Q71. Kamasutra was written by

(a) Vatsyayana
(b) Vajjika
(c) Kalhana
(d) Vishakadatta1
Ans: (a)
Q72. Who wrote Khanda-Khadyaka?

(a) Varahamihira
(b) Baskara
(c) Brahma Gupta
(d) Aryabhatta
Ans: (c)
Q73. Who was the founder of Gupta dynasty?

(a) SamudraGupta
(b) ChandraGupta I
(c) RamaGupta
(d) Vikramaditya
Ans: (b)
Q74. What was the Period of rule of SamudraGupta?

(a) 375-396A. D.
(b) 370-380 A. D.
(c) 380-398 A. D.
(d) 330-375 A. D.
Ans: (d)
Q75. The Gupta king who was good player of Veena?

(a) Chandra Gupta
(b) Vikramaditya
(c) Samudra Gupta
(d) Kumara Gupta
Ans: (c)
Q76. The Vengi king who was defeated by Samudra Gupta

(a) Hastivarma
(b) Danarnava
(c) Vimaladitya
(d) Gunaga Vijayaditya
Ans: (a)
Q77. The Gupta king who destroyed Sakas?

(a) SamudraGupta
(b) ChandraGupta I
(c) KumaraGupta
(d) ChandraGupta II
Ans: (d)
Q78. The gold coins during Gupta Period were called

(a) Rupaka
(b) Niska
(c) Tanka
(d) Pana
Ans: (a)
Q79. The Gupta king who has the title of ‘Mahendraditya’?

(a) VishnuGupta
(b) RamaGupta
(c) BudhaGupta
(d) KumaraGupta
Ans: (d)
Q80. The court poet of SamudraGupta was

(a) Mahasena
(b) Harisena
(c) Ravikeerthi
(d) Veerasena
Ans: (b)
Q81. Who has the title of ‘Kaviraja’?

(a) SamudraGupta
(b) ChandraGupta II
(c) KumaraGupta
(d) ChandraGupta I
Ans: (a)
Q82. Gupta Era was started in

(a) 330 A. D.
(b) 340 A. D.
(c) 350 A. D.
(d) 320 A. D.
Ans: (d)
Q83. Who was son of SamudraGupta?

(a) ChandraGupta II Vikramaditya
(b) KumaraGupta
(c) VishnuGupta
(d) Skanda Gupta
Ans: (a)
Q84. The Kosala king who was defeated by SamudraGupta

(a) Udayan
(b) Mahendra
(c) Kalashoka
(d) All the above
Ans: (b)
Q85. Which of the following was the inscription of Guptas about sati

(a) Junagarh Inscription
(b) Allahabad Inscription
(c) Bhitari Inscription
(d) Eran Inscription
Ans: (d)
Q86. The language patronised by Guptas was

(a) Sanskrit
(b) Prakrit
(c) Arabic
(d) Hindi
Ans: (a)
Q87. The officers of the village during the Guptas period were

(a) Uparika
(b) Gramika and Bhojak
(c) Kotwal
(d) Vishaypati
Ans: (b)
Q88. Who was son of Chandra Gupta II?

(a) BudhaGupta
(b) VishnuGupta
(c) KumaraGupta
(d) SkandaGupta
Ans: (c)
Q89. Who was the first Gupta ruler?

(a) SamudraGupta
(b) SkandaGupta
(c) ChandraGupta I
(d) SriGupta
Ans: (d)
Q90. Who started Gupta Era?

(a) ChandraGupta II
(b) ChandraGupta I
(c) SkandaGupta
(d) SamudraGupta
Ans: (b)
Q91. Who among the following was an expert musician?

(a) SamudraGupta
(b) VishnuGupta
(c) SriGupta
(d) ChandraGupta I
Ans: (a)
Q92. What was the Normal rate of interest on loans during the Guptas period

(a) 20%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 15%
Ans: (d)
Q93. Who wrote ‘Devi Chandra Guptam’?

(a) Sudraka
(b) Visakha Datta
(c) Kamandaka
(d) Vajjika
Ans: (b)
Q94. What was the language of Allahabad Parasasti?

(a) Parkrit
(b) Hindi
(c) Sanskrit
(d) Aramic
Ans: (c)
Q95. The religion patronised and propagated by Guptas

(a) Buddhism
(b) Bhagavata
(c) Jainism
(d) Hinduism
Ans: (d)
Q96. Who worte ‘Amarakosha’?

(a) Vatsyayana
(b) Vishakha Dutta
(c) Amar Singh
(d) Bhasa
Ans: (c)
Q97. The last ruler of Gupta dynasty was

(a) Budhagupta
(b) Kumaragupta
(c) Vishnugupta
(d) Srigupta
Ans: (c)
Q98. Which of the following inscription was found on iron pillar?

(a) Saranath
(b) Mehrauli
(c) Babru
(d) Sanchi
Ans: (b)
Q99. The poet who is called as Indian Shakespeare

(a) Rajasekhara
(b) Bana
(c) Dhandi
(d) Kalidas
Ans: (d)
Q100. The capital of Gupta Empire was

(a) Pataliputra
(b) Kannauj
(c) Peshawar
(d) Dhanyakatakam
Ans: (a)
Q101. Kalidas worte (dramas)

(a) Vikramorvasiyam
(b) Abhijnana Sakuntalam
(c) Malavikagnimitram
(d) All the above
Ans: (d)
Q102. Which of the following is Kalidasa’s work (poetical works)

(a) Meghasandesam
(b) Kumara Sambhavam
(c) Raghuvamsam
(d) All the above
Ans: (d)
Q103. The Pallava king who was defeated by Samudra Gupta?

(a) Simhavishnu
(b) Vishnugopa
(c) Karikala
(d) Simhavarma
Ans: (b)
Q104. Guptas period was a high water mark for

(a) Religion
(b) Agriculture
(c) Administration
(d) Sclupture
Ans: (d)
Q105. The ruler of provinces in Guptas period are called as

(a) Bhandagars
(b) Kotwals
(c) Uparikas
(d) Bhuktis
Ans: (c)
Q106. Fa-Hien’s mission to India was to

(a) learn about the administrative system of the Gupta kings
(b) understand the social position of women during the Gupta period
(c) visit the Buddhist institutions and to collect copies of Buddhist manuscripts
(d) get full knowledge about the condition of peasants during the period of Gupta kings
Ans: (c)
Q107. Which one of the following inscriptions mentions Pulakesin II’s military success against Harshavardhana?

(a) Allahabad Pillar inscription
(b) Aihole inscription
(c) Damodarpur Copperplate inscription
(d) Bilsad inscription
Ans: (b)
Q108. Which two of the following plays did Kalidasa wrote before writing Abhigyanashakuntalam?

1. Vikramorvashiyam
2. Malavikagnimitram
3. Swapnavasavadattam
4. Kadambari Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4
Ans: (a)
Q109. In the Gupta age, Varahamihira wrote the famous book, ‘Brihat Samhita’. It was a treatise on

(a) astronomy
(b) statecraft
(c) ayurvedic system of medicine.
(d) economics
Ans: (a)
Q110. Among the precious stones, the most extensive foreign trade during the Gupta age was that of

(a) diamonds
(b) ruby
(c) pearl
(d) sapphire
Ans: (d)
Q111. The University of Nalanda was set-up by which Gupta ruler?

(a) Kumaragupta II
(b) Kumaragupta I
(c) Chandragupta II
(d) Samudragupta
Ans: (b)
Q112. Who among the following Chinese travellers visited the Kingdoms of Harsrhavardhana and Kumar Bhaskar Varma?

(a) I–Tsing
(b) Fa–Hien
(c) Hiuen Tsang
(d) Sun Shuyun
Ans: (c)
Q113. Which of the following rulers checked Harshavardhana’s expedition in South India?

(a) Pulakesin I
(b) Pulakesin II
(c) Vikramaditya I
(d) Vikramaditya II
Ans: (b)
Q114. The king Pulakesin II belonged to which Dynasty ?

(a) Cholas
(b) Cheras
(c) Chalukyas
(d) Chedis
Ans: (c)
Q115. Which one of the following was the official language of Gupta period ?

(a) Pali
(b) Magadhi
(c) Prakrit
(d) Sanskrit
Ans: (c)
Q116. The notion of saptanga that was introduced in Arthashastra includes

(a) kings, territory, administration and treasury
(b) music, dance, ragas and wrestling
(c) ministers, civil servants, subalterns and those involved in espionage
(d) aristocrats, acharyas, traders and monks .
Ans: (a)
Q117. Which one among the following cities was the best producer of silk cloth under Gupta reign ?

(a) Pataliputra
(b) Murshidabad
(c) Ghazipur
(d) Varanasi
Ans: (b)
Q118. Which one among the following is not correct about the cave paintings at Ajanta ?

(a) Scenes have no dividing frame and blend into each other
(b) Scenes are both religious and secular in nature
(c) The influence of the Gandhara art is seen
(d) Scenes mostly depict tales from Jatakas
Ans: (a)

LEVEL-2

Q1. The eulogies or “prashasti” among the following inscriptions : I. Aihole Inscription of Pulakesin II. II.
Allahabad Pillar Inscription of Samudra Gupta. III.
Junagarh Inscription of Rudradaman. IV. Hathigumpha Inscription of Kharavela.
(a) I, II and III are correct.
(b) I and II are only correct.
(c) II and III are only correct.
(d) I, III and IV are correct.
Ans: (b)
Q2. Which of the following statements are true with regard to Rajendra Chola I ?

1. He assured the title of Gangaikondachola after his victory over the Gangetic valley.
2. He conquered the islands of Andaman and Nicobar.
3. He commemorated his victories by constructing temples.
4. He is regarded as the real founder of the Chola empire.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q3. Which of the following is false statement regarding Gupta’s administration?

1. The king did not impose any restrictions on the movement of his subjects.
2. The governors of the provinces were independent.
3. The lowest unit of administration was the village.
4. The Gupta kings had direct control over military.
Correct answer.
(a) 4 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (a)
Q4. The Gupta period is considered as the ‘Golden Age of India’ which of the following statement is true regarding this-

1. The Gupta age was progressive in foreign trade.
2. There was peace and prosperity.
3. There was tremendous development in the field of science.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of above
Ans: (d)
Q5. Which of the following are true with regard to Pulakesin II?

1. His brother Kubja-Vishnuvardhana founded the kingdom of Chalukyas of Vengi.
2. The Aihole inscription in sanskrit is a eulogy written for him by the poet Ravikirti.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q6. Which of the following are marked by the agrarian structure in the Post – Gupta period?

1. Large scale grants of land in different parts of India.
2. Undermining of communal rights over land
3. Subjection of peasants
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q7. With reference to Chandragupta I, consider the following statement-

1. He married a Licchavi princess and ascended the throne in about 320 A.D.
2. Chandragupta I ruled over Saketa, Prayag and Magadha.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q8. Which of the following statements are true about Gupta coinage?

(1) The Guptas issued the largest number of gold coins in the Gupta period.
(2) Chandragupta I issued Kaumaradevi type of coins (3) Chandragupta II issued silver coins for the first time among the Gupta (4) Samudragupta coins are known for their purity.
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1 and 2
Ans: (a)
Q9. Arrange the following astronomers in their correct chronological order:

1. Aryabhatta 2. Brahmagupta
3. Lagadh 4. Varahamihira Choose your answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)
Q10. Which of the following are true about Samudragupta?

1. He is also known as ‘Kaviraja’
2. He is known as “Lichchhavi Dauhitra’
3. He built most extensive empire after Ashoka.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (c)
Q11. Which of the following is correctly matched?

1. Kshetra : Cultivated land
2. Khila : Waste land
3. Aprahta : Forest land
4. Vasti : Pasture land Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (b)
Q12. Arrange the following Gupta emperors in the chronological order

1. Samudragupta 2. Chandragupta-I
3. Skandagupta 4. Chandragupta-II Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 1 2
(d) 3 2 1 4
Ans: (b)
Q13. Which of the following pair(s) are/is correctly matched?

1. Charasada — Pushkalavati
2. Sirkap — Takshila
3. Nagarjunakonda — Vijaypuri
4. Ter — Tamralipti Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (b)
Q14. Consider the following historical places:

1. Ajanta Caves 2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa Which of the above places is/are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (b)
Q15. The themes of the murals of the Ajanta Caves are

1. Decorative designs which include a variety of animals, trees and flowers.
2. Portraits of various Buddhas and Bodhiysattvas.
3. Narrative scenes portraying Jataka stories.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 2 only
Ans: (a)
Q16. List-I List-II (A) Chandragupta (1) 232 – 185 BC.

Maurya (B) Bindusaar (2) 269 – 232 BC.
(C) Ashoka (3) 321 – 297 BC.
(D) Brahdrath (4) 297 – 272 BC.
(a) A – 3, B – 1, C – 2, D – 4
(b) A – 2, B – 3, C – 1, D – 4
(c) A – 3, B – 4, C – 2, D – 1
(d) A – 4, B – 2, C – 3, D – 1
Ans: (c)
Q17. List-I List-II

A. Vikramaditya II 1. 633 – 34 A.D.
B. Pulakesin II 2. 606 – 647 A.D.
C. Harshavardhana 3. 335 A.D.
D. Samudragupta 4. 733 – 744 A.D
(a) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2
(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(c) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2
Ans: (c)
Q18. Kings Queens

1. Chandragupta-I Kumaradevi
2. Samudragupta Dattadevi
3. Chandragupta-II Dhruvadevi
4. Kumargupta-I Kuberanaga Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (c)
Q19. List-I List-II (Dynasty) (Capital) A Chalukya of Gujarat 1. Tripuri B Kalachuris of Chedi 2. Anhilvad C Parmaras of Malva 3. Ajmer D Chahmans of 4. Dhara Sakambhari Codes:

A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 1 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)
Q20. List-I List-II (Dynasty) (State)

A. Kadamba 1. Odisha
B. Kharvela 2. Karnataka
C. Chalukya 3. Bengal
D. Pala 4. Gujarat Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)
Q21. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs :

Famous work of Sculpture Site
1. A grand image of Buddha’s : Ajanta Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below
2.. A huge image of Varaha : Mount Abu Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock
3. “Arjuna’s Penance”/ : Mamallapuram “Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Delhi Sultanate

LEVEL-1

Q1. Which Turkish general destroyed the universities of Nalanda and Vikramsila?
(a) Qutubuddin Aibek
(b) Baktiyar Khalji
(c) Ali Mardan Khalji
(d) Tajuddin Yalduz
Ans: (b)
Q2. About whose kingdom is it said “the dominion of the lord of the universe extended from Delhi to Palam.”?

(a) Qutbuddin Aibak
(b) Nasiruddmin Mahmud Tughlaq
(c) Mohammad Gazni
(d) Alam Shah
Ans: (b)
Q3. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of :

(a) Tute-Hind
(b) Kaisr-i-Hind
(c) Zil-i-Ilahi
(d) Din-i-Ilahi
Ans: (c)
Q4. Fawazil in the Sultanate period meant:

(a) extra payment to the nobles
(b) revenue assigned in lieu of salary
(c) excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
(d) illegal exactions extracted from the peasants
Ans: (c)
Q5. ‘The king was freed from his people and they from their king’. On whose death did Badauni comment this?

(a) Balban
(b) Ala-ud-din Khilji
(c) Muhammad-bin-Tughlaq
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)
Q6. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statement is correct?

(a) Alauddin Khilji first set up a separate ariz’s department.
(b) Balban introduced the branding of horses in his military.
(c) Muhammad Bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the military.
(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves.
Ans: (d)
Q7. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?

(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi-Sikandar Shah-Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi-Sikandar Shah
Ans: (c)
Q8. Who among the following Delhi Sultans was known for introducing market control mechanism ?

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)
Q9. Who wrote the book called Kitab-i-Nauras ?

(a) Amir Khusro
(b) Badauni
(c) Ibrahim Adil Shah II
(d) Ala-ud-din Bahmani
Ans: (c)
Q10. During the reign of Alauddin Khilji, who were amils ?

(a) Local landlords at village level
(b) Government agents to collect land revenue
(c) Khurasani and Multani traders of foodgrains
(d) Banjaras who carried the food-grains from villages to towns.
Ans: (b)
Q11. With reference to Delhi Sultanate, who was the founder of Sayyid Dynasty?

(a) Khizr Khan
(b) Mubarak Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Alauddin Alam Shah
Ans: (a)
Q12. What was Iqta in sultanate period?

(a) Territories of land
(b) A tax
(c) A form of military
(d) None of these
Ans: (a)
Q13. In whose reign did the sultanate reach its farthest extent ?

(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Raziya
(c) Ghiyasuddin Balban
(d) Muhammad Tughlaq
Ans: (d)
Q14. Which dynasty rules for the longest period of time in the Delhi sultanate?

(a) Slave dynasty
(b) Khilji dynasty
(c) Tughlaq dynasty
(d) Lodhi dynasty
Ans: (c)
Q15. Who among the Sultans is credited with having introduced a purely Arabic currency of gold and silver?

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Muhammed-bin-Tughluq
(d) Alauddin Khilji
Ans: (a)
Q16. Which Sultan introduced the practices of Sijda, Paibos and Nawroz in the Delhi Sultanate?

(a) Balban
(b) Razia Sultana
(c) Iltutmish
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (a)
Q17. Which of the following are true?

(a) Balban did not go for fresh conquests, rather he concentrated on consolidation of the infant state at Delhi.
(b) He set about a policy of liquidation of the challis or 40 nobles.
(c) Balban did not show any difference in matters of administration of justice between high and low.
(d) All of the above
Ans: (b)
Q18. Which Sultan was the first to proclaim that the state in India of the Delhi Sultanate cannot be a truly Islamic state?

(a) Behram Shah
(b) Nasiruddin Mahmud Shah
(c) Jalaluddin Khilji
(d) Alauddin Khilji
Ans: (c)
Q19. Who was the only converted Indian muslim to become the head of the Delhi Sultanate?

(a) Kaikubad
(b) Nasiruddin Khusrau Shah
(c) Masud Shah
(d) Qaimurs
Ans: (b)
Q20. Which Jain saint was patronised by Mohammed-bin- Tughluq?

(a) Hemachandra Suri
(b) Jinaprabha Suri
(c) Dasturji Mebarji
(d) None
Ans: (b)
Q21. Which sultan had a dispute with Sufi Saint Nizamuddin Auliya?

(a) Jalaluddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Feroz Shah Tughlaq
(d) Mohammad-bin-Tughlaq
Ans: (b)
Q22. The Bahmani Sultanate came into being during the reign of which Sultan?

(a) Ghiyasuddin Tughlaq
(b) Ibrahim Lodhi
(c) Mohammad-bin-Tughlaq
(d) Feroz Shah Tughlaq
Ans: (c)
Q23. Which of the dynasties ruled for the shortest period of time during of course of the Delhi Sultanate?

(a) Slave dynasty
(b) Khilji dynasty
(c) Sayyid dynasty
(d) Lodhi dynasty
Ans: (b)
Q24. Which Lodhi ruler was originally named as Nizam Khan?

(a) Bahlul Lodi
(b) Sikandar Lodhi
(c) Ibrahim Lodhi
(d) Dilawar Khan Lodhi
Ans: (b)
Q25. Who abolished Iqta system?

(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Alauddin Khilji
Ans: (d)
Q26. Why did Mohammad-bin Tughlaq shift his capital from Delhi to Deogiri?

(a) Because he was fed up with Delhi.
(b) As a punishment for the people of Delhi.
(c) Because he wanted to extend his empire to the south.
(d) Because the new capital occupied a central and strategic location.
Ans: (d)
Q27. Who among the following Amirs was the one publicly flogged by the orders of Sultan Balban?

(a) Haibat Khan
(b) Imaduddin Raihan
(c) Sher Khan
(d) Malik Baqbaq
Ans: (d)
Q28. Who was the Governor of Kara-Manikpur to have revolted against Sultan Jalaluddin Firoz Khilji?

(a) Arkali Khan
(b) Almas Beg
(c) Jawna Khan
(d) Malik Chajju
Ans: (d)
Q29. Which sultan of Delhi made a rule that, in any given year, the land revenue can be increased only nominally, viz.

one-tenth or one-eleventh of the fixed revenue?
(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq
(d) Firozshah Tughlaq
Ans: (c)
Q30. Who of the following was responsible for the murder of his father?

(a) Balban
(b) Mohammad Bin Tughlaq
(c) Alauddin Khilji
(d) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans: (b)
Q31. Who among the following foreign historians is considered an authority on the history of the Delhi Sultanate?

(a) Richard Fox
(b) Peter Jackson
(c) Aden Southall
(d) Chris Bayly
Ans: (d)
Q32. Which Sultan of Delhi categorized the Ulema into ‘Ulmai- Akhiral’ and ‘Ulma-i-Duniya’ and praised the former?

(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Alauddin Khilji
Ans: (c)
Q33. During the time of Alauddin’s invasion, Warangal was ruled by

(a) Chalukya dynasty
(b) Chola dynasty
(c) Kakatiya dynasty
(d) Yadava dynasty
Ans: (c)
Q34. Shashgani was a small silver coin equal to

(a) 4 Jitals
(b) 6 Jitals
(c) 8 Jitals
(d) 10 Jitals
Ans: (b)
Q35. Who among the following Sultans received the title of ‘Syed-us-Salatin’ from the Caliph?

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)
Q36. The statement. “India is not Arabia, it is not practically feasible to convert it into Qarul Islam.” is associated with

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Muhammad Bin Tughlaq
Ans: (a)
Q37. With which Sultan of Delhi do you associate the compilation of Kingship theory and principles of administration called ‘Vassayya” ?

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)
Q38. Which one of the following works of Amir Khusror deals with the military expeditions of Alauddin Khilji?

(a) Nuh Siphar
(b) Khajain-ul-Futuh
(c) Miftah-ul-Futuh
(d) Quairanus Sadain
Ans: (b)
Q39. According to historian Ziauddin Barani, the ideal Sultan of Delhi was

(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Bahlol Lodi
Ans: (c)
Q40. Which one of the following is an octagonal tomb?

(a) Tomb of Sikandar Lodi
(b) Tomb of Balban
(c) Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq
(d) Tomb of Firoz Shah Tughlaq
Ans: (a)
Q41. With which Sufi saint of Delhi is associated the famous saying ‘Hanooz Dilli Door Ast’ ?

(a) Nizamuddin Aulia
(b) Sheikh Salim Chisti
(c) Bhakhtiyaruddin Kaki
(d) Mohammad Ghaus
Ans: (a)
Q42. Who established Diwan-i-Mustakharaj?

(a) Qutubuddin Aibak
(b) Razia Sultana
(c) Balban
(d) Alauddin Khilji
Ans: (d)
Q43. Which type of work was looked after by the department of Diwan-i-Kohi under Muhammad Tughlaq?

(a) Agriculture
(b) Army
(c) Justice
(d) Royal correspondence
Ans: (a)
Q44. Who of the following Sultans of Delhi had abolished the tax on grain (also called Zakat on grain)?

(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Sikandar Lodi
Ans: (d)
Q45. What was Arghatta?

(a) A machine to break forts
(b) An irrigation canal
(c) A device to lift water
(d) A type of cloth
Ans: (c)
Q46. Which one of the following agrarian measures was NOT adopted by Ghiyasudding Tughlaq?

(a) He discarded measurement in favour of sharing.
(b) The chiefs and headmen of villages were given back their perquisites.
(c) The basis of the demand by the Government was to be Hukm-i-hasil (in accordance with yield) with enough provision for crop failures.
(d) He made a large reduction in the scale of revenue fixed by Alauddin and brought it down to one-sixth of the gross produce.
Ans: (d)
Q47. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Ahadi : Gentlemen trooper
(b) Qalb : King’s personal troops
(c) Muqaddams : revenue collectors
(d) Charai : House Tax
Ans: (d)
Q48. Which one of the following statements cannot be attributed to Firoz Tughlaq?

(a) He restored the rent free lands (inam, Idrar) granted to theologians
(b) He abolished all taxes not sanctioned by Shara
(c) He raised the grants of teachers and stipends for students
(d) He forced Khuts, Muqaddams and Chaudharis to pay grazing tax and house tax
Ans: (d)
Q49. Give one reason why the description of the Qutb-ud-din Aibak’s dynasty as a “slave dynasty” is regarded as inaccurate.

(a) Because except for Qutb-ud-din Aibak. Others rulers of the dynasty were not slaves
(b) Because only three kings of this dynasty were slaves and even these three were manumitted by their masters
(c) Because technically only Qutb-ud-din Aibak started his career as a slave and he too was manumitted upon obtaining a letter of investiture from the Abbasid Caliph
(d) Because all the rulers of this dynasty did not belong to one family
Ans: (b)
Q50. The chief achievement of Balban was

(a) the consolidation of Turkish power and putting down rebellions by reorganising his army
(b) suppression of ambitious nobles
(c) establishing rapport with the people
(d) administrative reforms
Ans: (a)
Q51. When Ala-ud-din Khilji forbade his nobles the use of wine, intimate relations and abundance of wealth, and confiscated their endowments and inams, he aimed at

(a) enhancing king’s dignity
(b) preventing the treachery of nobles
(c) setting an example for his Hindu subjects
(d) gathering more wealth for himself
Ans: (b)
Q52. Which is not a correct pair?

(a) Khanqah — a house of mysties
(b) Khutba — sermon
(c) Madad-i-mash — grant of land or pension to scholars and saints by the Sultans
(d) Majlis — meeting place or council
Ans: (c)
Q53. Which of the following is wrongly matched?

(a) Qutab Minar — Aibak and Iltutmish
(b) Dhai din ka Jhonpara — Ibrahim Lodi
(c) Alai Darwaja — Alauddin Khilji
(d) Red Palace — Balban
Ans: (b)
Q54. Who among the following Sultans of Delhi was the first to have paid to his soldiers in cash ?

(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq
(d) Feroz Tughlaq
Ans: (b)
Q55. During the reign of Alauddin Khilji, who were amils ?

(a) Local landlords at village level
(b) Government agents to collect land revenue
(c) Khurasani and Multani traders of foodgrains
(d) Banjaras who carried the food-grains from villages to towns.
Ans: (b)
Q56. Which Sultan declared himself as Sikandar-i-Sani, the second Alexander?

(a) Balban
(b) Kaiqubad
(c) Iltutmish
(d) Alauddin Khalji
Ans: (d)
Q57. Who among the following was the author of Tarikh-i- Alai, which contains the details of the first few years of Sultan Alauddin Khilji ?

(a) Ziauddin Barani
(b) Shams Siraj Afif
(c) Amir Khusrau
(d) Yahiya Bin Ahmad
Ans: (c)
Q58. Muhammad bin Tughlaq’s experiment of introducing token currency could not succeed on account of

(a) rejection of token coins by foreign merchants
(b) shortage of copper for minting token coins
(c) large-scale minting of spurious coins
(d) poor quality of token currency
Ans: (c)
Q59. What was the name of Jain saint with whom Muhammad Tughlaq held discussions?

(a) Rishabadeva
(b) Hemchandra
(c) Jinasena Suri
(d) Jinaprabha Suri
Ans: (d)
Q60. Which one of the following sultans is credited with the appointment of ‘Amir – Sadah’ in the provinces?

(a) Alaudding Khilji
(b) Muhammad Tughlaq
(c) Firoz Tughlaq
(d) Bahlol Lodi
Ans: (b)

LEVEL-2

Q1. What were the main cause of the defeat of the Rajputs by the Turks?
1. Isolation and insularity of their society.
2. The iniquitsous caste system.
3. Backward science and technology
4. Non violent and liberal policy of Indians.
(a) 1 and 2
(b) 1, 3, and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (c)
Q2. Why is the term ‘Slave Dynasty’ regarded as misnomer?

Consider the following statements :
1. Except for Qutub-ud-din Aibak no other ruler was a slave.
2. Only three rulers of this dynasty were slaves and even they were manumitted by their masters.
3. Technically only Qutub-ud-din Aibak and his immediate descendants were slave.
4. All the rulers of this dynasty did not belong to one family.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 4 only
Ans: (c)
Q3. Which of the following statements are true with regard to Alauddin Khilji?

1. He restructured the agrarian system to maintain his army and to stabilise his political power.
2. He forbade his nobles from taking wine.
3. All pensions and endowments were appropriated to the state.
4. He declared that he would be the king of the Hindus in the same way as he was of the Muslims.
Which of the above is/are true?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (b)
Q4. Consider the following statements :

1. By passing the role of the Caliph, Balban called himself the ‘Shadow of God’ and removed the Caliph’s name from the Khutba and Sikka.
2. To pacify the ulema, Mohammad-bin-Tughlaq secured an investiture from the Abbasid Taliph.
3. Firoz Tughlaq secured the investiture twice from the caliph.
4. Iltutmish was the first of the Sultans to procure a manour of ‘letter of investiture’ from the caliph.
Which of these statements are correct?
(a) All of these
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q5. Consider the following statements on the reform of Ala-ud-din Khilji –

1. Confiscation of all grants of tax-free land.
2. Introduction of daag and chehra and in his military.
3. Abolition of iqtas of big nobles and military commanders.
4. Banning the sale of liquor and drugs.
Which of the above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans: (c)
Q6. Which of the following are true about Sikandar Lodi?

1. He tightened the espionage system.
2. He took a keen interest in the development of agriculture and regularly examined the price schedules for the markets.
3. He made his younger brother Jalal the independent ruler of the Jaunpur region, formerly ruled by the Sharqis.
4. His descendants preferred to call themselves the chaghatayids originating from Chengiz khan’s second son, Chaghatay, who ruled Transoxiana.
Which of the above is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans: (b)
Q7. With reference to the travellers, consider the following statements –

1. Ibn Battuta gave valuable information regarding Mohammad-bin-Tughlaq’s reign.
2. Marco Polo and Athanasius Nikitin visited India during the regin of Rajputs.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q8. Which of the Sultans measured the land for fixing land revenue?

1. Alauddin Khilji
2. Ghiyasuddin Tughlaq
3. Muhammad Bin Tughlaq
4. Sikandar Lodi Select the correct answer from using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)
Q9. Consider the following:

1. Tughlaqabad Fort 2. Lodhi Garden
3. Qutub Minar 4. Fatehpur Sikri The correct chronological order in which they were built is
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2
Ans: (b)
Q10. Arrange the following programmes of Mohammad bin Tughlaq in their chronological order.

1. Transfer of capital
2. Increase of Taxation in Doab
3. Promulagation of Token Currency
4. Khurasan Expedition Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3, 1 and 4
(c) 2, 1, 3 and 4
(d) 3, 2, 1 and 4
Ans: (c)
Q11. Which crops were not cultivated in India during the Sultanate period?

1. Potato 2. Barley
3. Sesame 4. Maize Select your answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2
(c) 1, 4
(d) 3, 4
Ans: (c)
Q12. Bring out the correct statements about Raziya Sultana.

1. She was murdered by some bandits at Khaital after being deposed by the nobles
2. Iltutmish nominated her as his successor
3. She was successful in coming to the throne immediately after her father’s death
4. She was the only daughter to be preferred to sons by any ruler of India
5. Her fondness for the Abyssinian slave Yaqub turned the nobles against her
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 2, 3, 4
(c) 3, 4, 5
(d) 1, 2, 3
Ans: (a)
Q13. Name the Delhi Sultans born of Hindu mothers:

1. Firuz Tughlaq
2. Sikandar Lodi
3. Nasiruddin Khusrau
4. Balban
5. Alauddin Khilji
6. Ghiyasuddin Tughlaq
(a) 2, 4, 5
(b) 1, 2, 4
(c) 3, 4, 5, 6
(d) 1, 2, 3, 6
Ans: (d)
Q14. Arrange in proper chronological order of the experiments of Muhammad-bin-Tughlaq,

1. Introduction of token currency
2. Transfer of capital from Delhi to Daulatabad
3. Enhancement of land revenue to 50% in the Doab area
4. Establish of a separate department of agriculture
5. Appointment of a new set of revenue officers
(a) 2, 1, 3, 4, 5
(b) 4, 5, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 1, 3, 5
(d) 5, 3, 2, 1, 4
Ans: (a)
Q15. What is the descending order of the ranks of nobility under Delhi Sultanate?

1. Khan 2. Malik
3. Amir 4. Sar-i-Khail
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 2, 4, 1
Ans: (c)
Q16. Which of the following measures were taken by Balban for re-establishing the prestige and power of the crown?

1. He claimed his descent from the mythical hero Afrasiyab.
2. He copied the court etiquettes of the Iranian Court.
3. He instituted rigid formalities in the harem
4. He reorganised the boundaries of provinces of the kingdom.
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans: (b)
Q17. Consider the follwing pairs:

1. Forty Turkish slaves: Successors of Iltutmish
2. Khot: Village headman
3. Amiran-i-sada: Muhammad Tughlaq Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (b)
Q18. Which of the following new techniques in cotton textile industry was/were introduced in India by the Turks in the Medieval period?

1. Spindle
2. Spinning wheel
3. Water frame Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 only
Ans: (d)
Q19. The main difficulties of Iltutmish when he ascended the throne were

1. The Punjab was hostile to him
2. Bengal and Bihar severed their connections
3. Ali Mardan of Lakhnauti set himself up as independent ruler
4. The revolt of Aram Shah
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 4 and 5
(d) All of these
Ans: (d)
Q20. In which order did the following dynasties rule Delhi?

1. Lodi dynasty 2. Tughlaq dynasty
3. Khilji dynasty 4. Syed dynasty
5. Slave dynasty
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 3, 2, 4, 1
(c) 4, 3, 2, 1, 5
(d) 1, 3, 2, 5, 4
Ans: (b)
Q21. Consider the following statements:

Alberuni’s Kitab-ul-Hind is
1. a sympathetic study of Indian Civilisation.
2. mainly a political history of India.
3. critical of Mahmud Ghaznavi’s plundering raids of India.
4. mainly a study of Indian’s cultural, social and intellectual history Which of the above statements(s) is/are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 4 alone
Ans: (a)
Q22. List I List II

A. Sadra-us-Sudur 1. Foreign department
B. Diwan-i-Amir Kohi 2. Religious department
C. Diwan-i-Rasalat 3. Department of secret service
D. Barid-e-Mumaliq 4. Agriculture department
(a) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3
(c) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2
(d) A – 2, B – 1, C – 3, D – 4
Ans: (b)
Q23. List I List II

A. Quwatul Islam 1. Alauddin Khilji Mosque
B. Arhai Din ka Jhopra 2. Mohammad Tughlaq
C. Alai Darwaza 3. Qutubuddin Aibak
D. Vijay Mandal 4. Iltutmish
(a) A – 4, B – 3, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3
(c) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(d) A – 1, B – 2, C – 3, D – 4
Ans: (c)
Q24. List-I List-II

A. Alberuni 1. Tabquat-i-Nasiri
B. Hasan Nizami 2. Taj-ul-Masir
C. Minhaj-us-Siraj 3. Tarikh-i-Hind
D. Amir Khusro 4. Tughlaq Nama Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)
Q25. List-I List-II

A. Amir Khusro 1. Futuh-us-Salatin
B. Ziauddin Barani 2. Rehla
C. Ibnabatuta 3. Ashika
D. Isami 4. Tarikh-i-Firozshahi Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)
Q26. List-I List-II

A. Diwani-Mushtakhraj 1. Jalaluddin Khilji
B. Diwan-i-Amirkohi 2. Firozshah Tughlaq
C. Diwan-i-Khairat 3. Muhammad Tughlaq
D. Diwan-i-Wakuf 4. Alauddin Khilji Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (a)
Q27. List-I List-II

A. Alberuni 1. Tarikh-i-Fakhruddi
B. Ainul Mulk 2. Khazan-ul-Futuh Multani
C. Amir Khusro 3. Insha-i-Mahru
D. Fakhre Mudabbir 4. Tarikh-i-Hind Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
Q28. List-I List-II

A. Qazi-ul-Quzat 1. Revenue and Finance
B. Muhatsib 2. Army Organization
C. Diwan-i-kul 3. Custodian of Public Morals
D. Mir Bakshi 4. Administration of Justice Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)
Q29. List-I List-II

A. Alauddin Khilji 1. Agra
B. Ghiyasuddin Tughlaq 2. Siri Fort
C. Feroz Shah Tughlaq 3. Tughlaqabad
D. Sikander Lodi 4. Hissar Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 4 3 1
Ans: (c)
Q30. List-I List-II

A. Baba Farid 1. Qadiriya order
B. Shaikh 2. Chishtiya order Hamiduddin Nagauri
C. Miyan Mir 3. Suhrawardiya order
D. Shah Waliullah 4. Naqshbandiya order Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)
Q31. List-I List-II

A. Adil Shahi 1. Ahmednagar
B. Nizam Shahi 2. Bijapur
C. Immad Shahi 3. Golkonda
D. Qutub Shahi 4. Berar A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 1 4 3 2
(c) 3 2 4 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)
Q32. List-I List-II (Traveller) (Country)

A. Barbosa 1. Persian
B. Nicolo Conti 2. Italian
C. Abdur Razzaq 3. Russian
D. Nikitin 4. Portuguese Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)
Q33. List-I List-II (Traveller) (Ruler)

A. Abdur Razzak 1. Achyutadeva Raya
B. Duarte Barbosa 2. Devaraya I
C. Nicolo Conti 3. Devaraya II
D. Nuniz 4. Krishnadeva Raya Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
Q34. List I (Deccan State) List II (Founder)

A. Bidar 1. Yusuf Adil Shah
B. Ahmadnagar 2. Qutub Shah
C. Bijapur 3. Amir Ali Barid
D. Golcunda 4. Malik Ahmad Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 1 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)
Q35. 1. Diwani-i-Risalat A. Department of slaves

2. Diwan-i-Kohi B. Military Department
3. Diwan-i-Arz C. Department of Records and Correspondence
4. Diwan-i-Bandagani D. Agricultural Department
5. Diwan-i-Wazarat E. Finance Department
6. Diwan-i-Insha F. Department of Ecclesiastical Affairs, Public Charities and Foreign’ Affairs
(a) 1-B, 2-B, 3-A, 4-F, 5-C, 6-E
(b) 1-E, 2-F, 3-B, 4-A, 5-C, 6-D
(c) 1-F, 2-D, 3-B, 4-A, 5-E, 6-C
(d) 1-A, 2-C, 3-D, 4-B, 5-F, 6-E
Ans: (c)
Q36. List I (Author) List II (Works)

A. Minhaj Siraj 1. Tarikh-i-Firuz
B. Amir Khusrau 2. Tajul Ma’asir
C. Hasan Nizami 3. Khazainul Futuh
D. Shams-i-Siraj Afif 4. Tabaqat-i-Nasiri Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
Q37. List I List II

A. Silver tanka 1. Alauddin Khalji
B. Diwan-i-Kohi 2. Feroz Tughlaq
C. Dar-ul-Shafa 3. Iltutmish
D. Shahan-i-Mandi 4. Muhammad Tughlaq Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (c)
Q38. List I (Terms) List II (Meanings)

A. Haqqi-i-Shurb 1. Loans to peasants
B. Qismat 2. Water tax
C. Taqavi 3. Agrarian cesses
D. Uslub 4. Regulations Codes:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (d)
Q39. List I (Monument) List II (Builder)

A. Ahai-Din Ka 1. Ala-ud-din Khilji Jhopra at Ajmer
B. Hauz-i-Khas at Delhi 2. Iltutmish
C. Fortress of Adilabad 3. Muhammad Tughlaq
D. Jami Masjid at Badaun 4. Qutb-ud-din Aibak Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 3 1 4 2
(c) 4 1 3 2
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)
Q40. List I List II (Officials of Delhi (Duties/Job Sultanate)

A. Barid-i Mumalik 1. Dealing with royal correspondence
B. Dabir-i-Khas 2. Commanding Sultan’s bodyguards
C. Sar-i-Jandar 3. Heading the State news and information agency
D. Wakil-i Dar 4. Controlling and supervising the royal house hold Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)
Q41. List I List II (Official With Reference (Desciption) to the Medieval Period)

A. Khuts 1. Officer in charge of the Royal Court
B. Amir-i-hajib 2. Officer maintaining Regulations of municipality
C. Muhtasib 3. Clerk
D. Nawisandas 4. Village official Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)
Q42. Match the last rulers with their dynasties List I List II A Kaiqubad 1 Slave dynasty B Nasir-ud-din Khusrau 2 Khalji dynasty C Mahmud II 3 Tughluq dynasty D Ala-ud-din Alam Shah 4 Syed dynasty E Ibrahim 5 Lodhi dynasty

(a) A-2, B-3, C-4, D-5, E-1
(b) A-1, B-2, C-3, D-4, E-5
(c) A-5, B-4, C-3, D-2, E-1
(d) A-2, B-4, C-3, D-1, E-5
Ans: (b)
Q43. List I List II A Muhammad bin 1 Land revenue Tughlaq assessment based on actual B Firuz Tughlaq 2 Restoration of the prestige of the Crown C Balban 3 Creation of the department of agriculture D Alauddin Khilji 4 Creation of the Employment Bureau

(a) A-3, B-4, C-2, D-1
(b) A-4, B-3, C-2, D-1
(c) A-4, B-3, C-1, D-2
(d) A-1, B-4, C-2, D-3
Ans: (a)

LEVEL-2

Q1. Which one of the following travellers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?
(a) Abdur Razzaq
(b) Paes
(c) Ibn Batuta
(d) Nuniz
Ans: (c)
Q2. The feature of Dravidian architecture added in the Vijayanagar period was,

(a) Ammana Shrine
(b) Kalyana mandapa
(c) Extensive decoration of gopurams
(d) Paintings on the walls of temples
Ans: (b)
Q3. ‘A Forgotten Empire’, written by the renowned historian Robert Sewell is about which one of the following empires?

Medieval Period

LEVEL-1

Q1. The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva I.
To which dynasty did he belong to?
(a) Somavamsi dynasty
(b) Imperial Ganga dynasty
(c) Suryavansi Gajapti dynasty
(d) Bhoi dynasty
Ans: (b)
Q2. Which of the following is the earliest works in Tamil?

(a) Pali
(b) Mahabharta
(c) Sangam Literature
(d) Rama Sundaram
Ans: (c)
Q3. Whose court was poet Ravikriti associated with?

(a) Kumara Devi
(b) Harshavardhana
(c) Pulakeshin II
(d) Xuan Zang
Ans: (c)
Q4. Sangam literature is :

(a) Pali literature dealing with the history of the Buddhist Samghas
(b) Classical Sanskrit literature patronised by the Guptas
(c) Sanskrit works of Puranic nature dealing with the sanctity of the place where there is confluence of rivers in Prayaga
(d) Early Tamil literature attributed to the first three centuries of the Christian Era
Ans: (d)
Q5. Who established an independent Rashtrakutas dynasty?

(a) Danti-durg
(b) Prithviraja
(c) Rajendra Chola
(d) None of these
Ans: (a)
Q6. Which changes did take place in early medieval period?

(a) Extension of agriculture
(b) Migration of forest dwellers
(c) Emergence of peasants
(d) All of the above
Ans: (d)
Q7. Which of the following statements about the Chalukyas is incorrect?

(a) The Chalukyas were brahmanical hindus.
(b) The army of the Chalukyas consisted of a small standing army, but helped by feudal lords.
(c) The Chalukyas developed the Deccan or Vesara style in the building of structural temples
(d) The Buddhists and Jains were not allowed to build temples.
Ans: (d)
Q8. The Palas, Pratiharas and the Rashtrakutas fought for control over which citizenship?

(a) Ujjain
(b) Pataliputra
(c) Kannauj
(d) Kaushambi
Ans: (c)
Q9. Who is considered as the greatest ruler of the Pratiharas?

(a) Mahipala
(b) Mahendrapala
(c) Mihirabhoja
(d) Nagbhatta II
Ans: (c)
Q10. Which Pratihara King patronized the well known poet Rajasekhara?

(a) Mihirabhoja
(b) Vatsaraja
(c) Mahipala
(d) Nagabhatta II
Ans: (c)
Q11. Which Rashtrakuta king composed the works ‘Kavirajamarga’, ‘Ratnamalika’ and ‘Passanotaramalika’?

(a) Amoghavarsa I
(b) Krishna I
(c) Indra III
(d) Krishna III
Ans: (a)
Q12. The Palas patronized which form of Buddhism?

(a) Hinayana
(b) Mahayana
(c) Sarvastavadin
(d) All of these
Ans: (b)
Q13. Lingayats are,

(a) Worshippers of Shiva
(b) Opposed to caste system
(c) Opposed to social evils as child marriage
(d) All the above
Ans: (d)
Q14. Which dynasty initiated the dravidian style of architecture?

(a) Pallavas
(b) Cholas
(c) Vijayanagar
(d) Chalukyas of Kalyani
Ans: (b)
Q15. Which chola ruler completed the conquest of Sri Lanka?

(a) Vijayalaya I
(b) Raja Raja I
(c) Rajendra I
(d) Parantaka I
Ans: (c)
Q16. The chola who launched and expedition into Bengal upto the Ganga river was,

(a) Raja Raja I
(b) Kulottanga I
(c) Rajendra III
(d) Rajendra I
Ans: (d)
Q17. Who was the ‘Mandala mudali’ in the Chola administrative set up?

(a) Provincial governor
(b) District head
(c) Head of Judiciary
(d) Intelligence head
Ans: (a)
Q18. Which of the following is true about Chola Society?

(a) Four fold varna system was absent
(b) Untouchability existed
(c) Slavery was Prevalent
(d) All of the above
Ans: (d)
Q19. An enormous Nandi, the second largest in India is a feature of which Chola temple?

(a) Nataraja temple at Chidambaram
(b) Gangaikonda cholapuram temple
(c) Lepakshi temple
(d) Raja Rajeswara temple at Tanjore
Ans: (d)
Q20. Which of the following characterised by the Rajputs?

(a) They formed the intellectual elite of the Hindus.
(b) Their institutions resembled the feudal system of medieval Europe and had all its defects.
(c) They were divided into several classes, each under a hereditary chief, but had no hostility among themselves.
(d) All the above
Ans: (b)
Q21. Which of the following statement is false?

(a) Rashtrakuta king who never invaded India Amoghavarsha.
(b) Rashtrakuta king who constructed the Kailasha temple – Krishan I
(c) Rashtrakuta king who defeated the Pratihara ruler Nagabhatta – Govinda III
(d) Kavirajamarga was written by Indra III is Kannada.
Ans: (d)
Q22. The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is :

(a) Malik Muhammad Jayasi
(b) Amir Khusrau
(c) Raskhan
(d) Abul Fazl
Ans: (d)
Q23. Which one of the following statement about Brihadeswara temple at Tanjavur, is not correct?

(a) The temple is a splendid example of Chola architecture
(b) It was built by emperor Rajaraja
(c) The temple is constructed of granite
(d) The temple is a monument dedicated to Lord Vishnu
Ans: (d)
Q24. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to there, in using the codes given below In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the 3rd century BC and in Kharavela inscription of the 1st century BC.

(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas
Ans: (b)
Q25. Which one of the following was a temple built by the Chola Kings?

(a) Brihadiswara Temple, Tanjavur
(b) Meenakshi Temple, Madurai
(c) Srirangam Temple, Thiruchirapalli
(d) Durga Temple, Aihole
Ans: (a)
Q26. In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for [CSAT 2014 – I]

(a) military officers
(b) village headmen
(c) specialists in Vedic rituals
(d) chiefs of craft guilds
Ans: (b)

LEVEL-2

Q1. Consider the following statements on the Chalukyas
1. Pulakesin II defeated the Vishnukundins of Andhra delta and later allowed Vishnuvardhana to form a kingdom there.
2. Pulakesin II performed a horse sacrifice.
3. The Chalukyas became a sovereign power under Pulakesin I.
4. From Vishnuvardhana’s reign began the line of western Chalukyas.
Which of these statements are not correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (d)
Q2. With reference to Yadava period, which of the following statement is not true?

1. The family of the famous astronomers and mathematicians belonged to the Yadava period.
2. Anantadeva established a college of astronomy Khandesh during Simhara’s rule.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q3. Which of the following are true with regard to the Chola administration of Cholas?

1. Elections constituted an essential part of the local administration.
2. Big towns had their own independent institutions known as Tar – Kurrams.
3. Elections were held within the presists of the local temples.
4. Very little autonomy was given to the local institutions.
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (b)
Q4. Which of the following is/are matched wrongly?

1. Narsimhavarman II – Kailashnatha temple at Kanchi.
2. Nandivarman – Vaikunlh Perumal temple at Kanchi.
3. Mahendravarman I- Brihadeswara temple at Thanjauvr.
4. Rajaraja Chola – Rathas of Mahabalipuram.
(a) 1 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 3
Ans: (c)
Q5. Arrange the following in chronological order : –

1. Lingaraja temple
2. Brihadisvara temple
3. Sun temple at Konark
4. Hoyasalesvara temple
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3, 1 and 4
(c) 4, 3, 2 and 1
(d) 2, 4, 1 and 3
Ans: (d)
Q6. Arrange the following rulers of Kashmir in a chronological order:

1. Avantivarman 2. Didda
3. Harsha 4. Jayasingh Select the correct chronological order from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 4, 1, 2, 3 DIRECTIONS (Qs. 7 and 8): Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
Ans: (a)
Q7. List I List II (A) Gupta (1) Badami (B) Chalukya (2) Panamalai (C) Chandella (3) Khajuraho (D) Pallava (4) Deogarh

(a) A – 4; B – 1; C – 3; D – 2
(b) A – 4; B – 2; C – 3; D – 1
(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1
(d) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2
Ans: (a)
Q8. List I List II (Kings) (Dynasties) (A) Harichandra (1) Palas (B) Go Pala (2) Pratiharas (C) Samantasena (3) Paramaras (D) Upendra (4) Sena

(a) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3
(b) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4
(c) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1
(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1
Ans: (a)
Q9. Consider the following pairs: [CSAT 2015-I] Medieval Indian State Present Region

1. Champaka : Central India
2. Durgara : Jammu
3. Kuluta : Malabar Which of the above pairs is / are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1 and 3 Only
Ans: (b)

Vijayanagar Kingdom

LEVEL-1

Q1. With reference to the Vijaynagar administration, consider the following statement :
1. The tradition of village self government was discarded.
2. The kingdom was divided into rajyas or mandalams below which nadu, sthala and grama.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q4. The ruins of the Vijayanagara at Hampi were brought to light in 1800 by

(a) Colonel Colin Mackenzie
(b) Sir John Shore
(c) Andrew Fraser
(d) John Marshall
Ans: (a)
Q5. Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?

[CSAT 2015-I]
(a) Amoghavarsha I
(b) Ballala II
(c) Harihara I
(d) Prataparudra II
Ans: (c)
Q
(a) Kushan empire
(b) Mauryan empire
(c) Vijayanagar empire
(d) Mughal empire
Ans: (b)
Q2. Which two of the following foreign travellers came during the reign of Krishna Deva Raya and were portugueses?

1. Nicolo Conti 2. Abdur Razzaq
3. Domingo Paes 4. Fernao Nuniz Find the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4
Ans: (d)
Q3. Consider the following statements aboul Vijayanagara empire

1. Vijayanagara was noted for its markets dealing in spices, textiles and precious stones.
2. Krishnadeva Raya’s rule was characterised by the strain within the imperial structure,
3. The Amara-Nayakas were military commanders who were given territories to govern by the Royas.
Which ofthe statements given above is/are correct?
(a) Only 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) All of these
Ans: (b)
Q4. Which of the following was/were reason/reasons for the success of European trading companies in South India, during the 17th century?

1. The presence of the Mughals in the South was not as much as in the North.
2. The Vijayanagara kingdom had been overthrown in the late 16th century.
3. The South had many small and weak states. Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 1
Ans: (a)

PREVIOUS YEAR MCQs

Q1. The worship of idols started in India in
(a) Pre-Aryan period
(b) Gupta period
(c) Mauryan period
(d) Kushan period
Ans: (b)
Q2. The sculpture with the three faces of Brahma, Vishnu and Mahesh known as “Trimurti” appears in
(a) Ajanta caves
(b) Ellora caves
(c) Kalva caves
(d) Elephanta caves
Ans: (d)
Q3. The name Pahlavi Dynasty in Iran is derived from the
(a) Language
(b) King
(c) Religion
(d) River
Ans: (b)
Q4. Which of the following throws light on Harappan Culture?
(a) Archaeological excavations
(b) The script on copper sheets
(c) Rock edicts
(d) All of the above
Ans: (a)
Q5. Who is regarded as the greatest law giver of ancient India?
(a) Megasthanese
(b) Panini
(c) Manu
(d) Kautilya
Ans: (c)
Q6. At which place Gautama Buddha delivered his first sermon?
(a) Sarnath
(b) Lumbini
(c) Bodh Gaya
(d) Vaishali
Ans: (a)
Q7. Neolithic period of age is not characterised by
(a) Agriculture
(b) Use of copper
(c) Domestication of animals
(d) Fishing
Ans: (b)
Q8. Idol worship was started in
(a) Gupta period
(b) Vedic period
(c) Epic period
(d) Maurya period
Ans: (c)
Q9. Name the God who lost his importance in the beginning of Christian era?
(a) Indra
(b) Brahma
(c) Vishnu
(d) Mahesh
Ans: (a)
Q10. We can know about early Vedic period from
(a) Archaeological excavations
(b) Contemporary cultures
(c) Rigveda
(d) Jatak Katha
Ans: (c)
Q11. Upanishads are
(a) Religious books of Hindus
(b) Books dealing with ancient Hindu laws
(c) Books on social behaviour of man
(d) Prayers to God
Ans: (a)
Q12. The Indus Valley people had contacts with
(a) Egyptians
(b) Sumerians
(c) Chinese
(d) Mesopotamians
Ans: (d)
Q13. In which way Sarnath is associated with Lord Buddha?
(a) He resided there
(b) He was born there
(c) He ruled there
(d) He preached his first Sermon there
Ans: (d)
Q14. Lothal is connected as excavation site of the civilisation of
(a) Indus Valley Civilisation
(b) Sumerians
(c) Mesopotamians
(d) Vedic Aryan
Ans: (a)
Q15. Which of the following is not related to the Gandhara School of Art?
(a) Ellora
(b) Ajanta
(c) Khajuraho
(d) Elephanta
Ans: (c)
Q16. Which of the following is the most important cause for the decline of Buddhism after Ashoka?
(a) Non-patronage by the kings
(b) Condemnation of animal sacrifices
(c) Growth of licentious practices in Buddhist centres
(d) Allegiance to the middle path
Ans: (a)
Q17. Saka era commenced from
(a) 78 AD
(b) 120 AD
(c) 1000 AD
(d) 1953 AD
Ans: (a)
Q18. Which of the following was the most important characteristic of Kanishka’s rule?
(a) Expansion of Buddhism outside India
(b) Re-emergence of Jainism
(c) Fourth Buddhist Council at Srinagar
(d) Gandhara School of Art
Ans: (c)
Q19. Megasthenes visited the court of
(a) Ashoka
(b) Harsha
(c) Chandragupta Maurya
(d) Vikramaditya
Ans: (c)
Q20. Earliest Indian coins belonged to which period?
(a) 5th century B.C.
(b) Ashoka’s reign
(c) 1st century A.D.
(d) 3rd century A.D.
Ans: (c)
Q21. Out of the following the oldest dynasty is
(a) Mauryas
(b) Nandas
(c) Pallavas
(d) Guptas
Ans: (b)
Q22. Lothal is
(a) A closed water system
(b) A poisonous gas
(c) A place in Gujarat where excavations have established a link with the Indus Valley civilisation
(d) Legal action taken against defectors
Ans: (c)
Q23. The script of Indus Valley civilisation was
(a) Persian
(b) Dravidian
(c) Sanskrit
(d) Undeciphered
Ans: (d)
Q24. Saka era was introduced by
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Chandragupta Maurya
(d) Harsha Vardhana
Ans: (b)
Q25. The philosophical systems of the Hindus were propounded and properly codified in the
(a) Vedic age
(b) Maurya age
(c) Kanishka age
(d) Gupta age
Ans: (a)
Q26. Which of the following statements is not correct about Nalanda University?
(a) It was an ancient Buddhist learning centre
(b) A Chinese Hiuen Tsang studied here
(c) We came to know about it only through the writings of Chinese pilgrims
(d) It was mainly responsible for spreading Buddhism to China, Japan and South East Asia
Ans: (c)
Q27. Ancient Indian art and architecture reached its zenith during the period of
(a) Rajputs
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) None of these
Ans: (c)
Q28. The following were famous scholars in ancient India
1. Ashvaghosh 2. Nagarjuna
3. Vasumitra 4. Buddhaghosa Which of them was/were contemporary of Kanishka?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1 3 and 4
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q29. Rigveda, the oldest of the Vedas, chiefly contains
(a) Collection of hymns to gods
(b) Methods of Vedic yagnas
(c) Early Aryan culture
(d) Origin and works of Hindu gods
Ans: (a)
Q30. Major difference between ‘Varna’ and ‘Jati’, is that
(a) Jatis are limited whereas Varnas are unlimited
(b) Jatis are only four whereas Varnas are many
(c) Varnas are only four whereas Jatis are many
(d) Jati is decided by birth but not Varna
Ans: (c)
Q31. Ajanta paintings depict
(a) Ramayana
(b) Mahabharata
(c) Jatakas
(d) Panchatantra
Ans: (c)
Q32. Which of the following presents the most significant features of Indus Valley Civilisation?
(a) Buildings with perfect arches
(b) Use of burnt mud bricks
(c) Use of sun dried mud bricks
(d) None of these
Ans: (b)
Q33. What was the main feature of Maurya dynasty in India?
(a) Education was widespread
(b) Terrorists were driven out of Sind and Punjab
(c) Removal of land tax for the first time
(d) Decentralisation of administration
Ans: (d)
Q34. Indus Valley Civilisation was spread over
(a) Baluchistan, Sind, Punjab and Rajasthan
(b) Sind, Punjab and Kashmir
(c) Afghanistan, Sind, Punjab, Rajasthan, Gujarat and Kashmir
(d) None of these
Ans: (a)
Q35. Main preachings of Buddha were in regard to
(a) Right faith and conduct
(b) Love of God
(c) Practice of rituals
(d) Idol worship
Ans: (a)
Q36. Gautam Buddha attained Nirvana at
(a) Bodh Gaya
(b) Sarnath
(c) Kushi Nagar
(d) Lumbini
Ans: (a)
Q37. Which of the following can be regarded as the chief contribution of Buddhism to India?
(a) Art and literature
(b) Architecture
(c) Ahimsa and self-purification
(d) Rituals
Ans: (c)
Q38. Which of the following statements is incorrect?
(a) Chandragupta Vikramaditya killed the Saka
(b) Samudragupta is known as Indian Napolean
(c) Skandagupta defeated Huns
(d) Kumaragupta restored the embankment of Sundarsana Lake
Ans: (d)
Q39. Which of the following was not known to Indus Valley people?
(a) Silver
(b) Copper
(c) Iron
(d) Bronze
Ans: (c)
Q40. Match the columns :
A. Upanishads : 1. World’s oldest scriptures
B. Samaveda : 2. Magical chants
C. Rigveda : 3. Mysterious doctrine
D. Atharvaveda : 4. Ritual Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)
Q41. Match the columns :
A. Amarnath : 1. Buddhist caves
B. Rock cut temples : 2. Jain saint
C. Ajanta : 3. Hindu shrine
D. Bahubali : 4. Mahabalipuram Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)
Q42. Lineage is
(a) A straight line joining any two points on the globe
(b) The line of descendants of a particular ancestor
(c) The Paleolithic age
(d) The linking of genes
Ans: (b)
Q43. Which of the following was the principal article of food of the Indus Valley people?
(a) Fish
(b) Palm-date
(c) Eggs
(d) Wheat
Ans: (d)
Q44. Which of the following is a characteristic feature of the Indus Valley Civilisation?
(a) Their chief deities were Mother Goddess and Shiva
(b) They worshipped bulls
(c) They had all amenities of a developed city life
(d) They did not know of iron
Ans: (c)
Q45. Gandhara School of Art was developed during the reign of
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Chandragupta
(d) Bindusara
Ans: (b)
Q46. Which of the following was the main reason of the downfall of Mauryan empire?
(a) Weak successors of Ashoka who could not control the empire properly
(b) Religious policy of Ashoka
(c) Ashoka maintained friendly relations with his neighbours
(d) None of the above
Ans: (a)
Q47. Arrange the following in proper sequence :
1. Vinayapitaka 2. Gita Govinda
3. Raghuvamsha 4. Atharvaveda The correct sequence is
(a) 3 2 1 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 1 3 2
(d) 2 4 3 1
Ans: (c)
Q48. The ancient Indian coins were introduced during the
(a) 3rd century AD
(b) 3rd century BC
(c) Kanishka’s period
(d) Ashoka’s reign
Ans: (b)
Q49. Arrange the following Buddhist councils in a chronological order
1. Vaishali 2. Rajagraha
3. Patliputra 4. Sreenagar The correct order is
(a) 1, 4, 3, 2
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 4, 1, 2, 3
(d) 2, 1, 3, 4
Ans: (d)
Q50. Metals known to Indus Valley Civilisation were
(a) Gold, copper, silver but not iron
(b) Silver, iron, bronze but not gold
(c) Iron, copper, gold but not silver
(d) Zinc, silver, iron but not gold
Ans: (a)
Q51. Match the columns :
A. Roaper 1. Informs about Mauryan Empire
B. Kumarahar 2. Treaty of alliance between Bentinck and Ranjit Singh
C. Aihole 3. Statue of Lord Bahubali
D. Shravan Belgola 4. Sites of Chalukyan architecture Select the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)
Q52. Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the
(a) Neolithic Age
(b) Mesolithic Age
(c) Chalcolithic Age
(d) Palaeolithic Age
Ans: (a)
Q53. The oldest Hindu epic is
(a) Mahabhashya
(b) Ramayana
(c) Ashtadhyayi
(d) Mahabharata
Ans: (b)
Q54. Near the banks of which one of the following rivers, the excavation in recent years has brought to light that Indus Valley Civilization percolated to far south?
(a) Mahanadi
(b) Cauvery
(c) Krishna
(d) Godavari
Ans: (c)
Q55. Sculptures of the Mathura School of Art, which flourished in the early centuries of the Christian Era, are made out of
(a) Marble
(b) Slate stone
(c) Granite
(d) Red sandstone
Ans: (d)
Q56. Who among the following was not sent to Lanka for the propagation of Buddhism?
(a) Rashtriya
(b) Bhadrasaro
(c) Uttriya
(d) Sona
Ans: (d)
Q57. The Lingayat movement owes its origin to
(a) Vidyaranya
(b) Purandharadasa
(c) Appar
(d) Basava
Ans: (d)
Q58. The earliest evidence of a Jewish community settling in India is provided by a charter of a
(a) Chola king
(b) Pandya king
(c) Chera king
(d) Viayanagara king
Ans: (d)
Q59. Match the columns :
List-I : List-II
A. Rig Veda : 1. Musical hymns
B. Yajur Veda : 2. Hymns and rituals
C. Sama Veda : 3. Charms and spells
D. Atharva Veda : 4. Hymns and prayers Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 2 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 1 4
Ans: (a)
Q60. Match the columns :
List-I : List-II
A. Amaravati : 1. Hoysalas
B. Aihole : 2. Cholas
C. Thanjavur : 3. Satavahanas
D. Halebid : 4. Chalukyas : 5. Pandyas Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 5 2 3
Ans: (c)
Q61. Assertion (A): In the ancient period of Indian history, urbanisation was followed by pastoral life.
Reason (R): The Harappan Culture was an urban one.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (b)
Q62. The original name of Mahabharata was
(a) Brihit Katha
(b) Sahastra Samhita
(c) Jaya Samhita
(d) Rajatarangini
Ans: (c)
Q63. Jain is differed from Buddhism in which of the following aspects?
(a) Faith in Karma
(b) Doctrine of Ahimsa
(c) Belief in fasting
(d) Rejection of Yagna
Ans: (a)
Q64. Which of the following is not a feature of Gandhara School of Art?
(a) It was patronised by Sakas and Kushanas
(b) It has Indian and Greek influence
(c) It resulted in the origination of Hinayanism
(d) It portrayed human figures exactly
Ans: (c)
Q65. The Prakrit text “Gathasaptasati” is attributed to the Satavahana king
(a) Vasishtiputra Pulumavi
(b) Hala
(c) Gautamiputra Satkarni
(d) Amaru
Ans: (b)
Q66. “Mitakshara” is associated with
(a) Yajnawalkya
(b) Poetics
(c) Drama
(d) Grammar
Ans: (a)
Q67. ‘Mattavilasa’is written by
(a) Harsha
(b) Rajashekhara
(c) Somadeva
(d) Mahendravarman I
Ans: (d)
Q68. Match the following :
A. Chaitya : 1. Amaravati
B. Stupa : 2. Besnagar
C. Pillar : 3. Karle
D. Brick Temples : 4. Bhitragaon Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (c)
Q69. Match the following:
A. Charak : 1. Samkhya
B. Nagarjuna : 2. Sanskrit author
C. Kapila : 3. Ayurveda
D. Gorakhnath : 4. Rasaratnakara Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (d)
Q70. Assertion (A): The form of government in Rig vedic period was monarchy Reason (R): Priest enjoyed both social and political status and influenced administration
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (b)
Q71. Who among the following was not a writer of legal texts?
(a) Yajnavalkya
(b) Manu
(c) Narada
(d) Bharavi
Ans: (d)
Q72. The Harappans did not know the use of
(a) Bronze
(b) Gold
(c) Iron
(d) Silver
Ans: (c)
Q73. The First Buddhist Council met at
(a) Rajagriha
(b) Pataliputra
(c) Jalandhara
(d) Kashmir
Ans: (a)
Q74. In which one of the following inscriptions is Ashoka mentioned by name?
(a) Major Rock edict at Girnar
(b) Minor Rock inscription at Maski
(c) Bairat inscription
(d) Lamghan inscription
Ans: (b)
Q75. The Stone Age people had the first domestic
(a) Asses
(b) Dogs
(c) Horses
(d) Sheep
Ans: (d)
Q76. Which one of the following can be classified as a “Pratiloma Marriage”?
(a) A Brahmin girl marrying a Sudra boy
(b) A Sudra girl marrying a Brahmin boy
(c) A Brahmin girl marrying a Brahmin boy
(d) None of these
Ans: (d)
Q77. Consider the following statements regarding Kautilya’s Arthshastra :
1. It places morality higher than political expediency.
2. It argues the case for a fully-centralised government for the empire
3. It deals with problems of administration as well as laws of property and crime.
4. It includes section on government of the State and diplomatic relations with other States.
Of these statements
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 3 and 4 are correct
(d) 1,2 and 4 are correct
Ans: (b)
Q78. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List I (Works) : List II (Authors)
A. Dayabhaga : 1. Harsha
B. Mitakshara : 2. Jimutavahana
C. Nagananda : 3. Krittivasa
D. Ramayana : 4. Vijnanesvara Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 4 1 3
(c) 4 2 3 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)
Q79. Which one of the following was the contemporary Bengal king during the time of Harsha of Kannauj?
(a) Bhaskaravarman
(b) Divakaramitra
(c) Devagupta
(d) Sasanka
Ans: (d)
Q80. It is said that of the five doctrines taught by Jainism four were taken over by Mahavira from previous teachers and only one was added by him. Which one of the following was the doctrine added by him?
(a) Do not commit violence
(b) Observe continence
(c) Do not acquire property
(d) Do not speak a lie
Ans: (b)
Q81. Indus valley civilisation is also known as the Harappan culture because
(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site
(b) The Indus valley civilisation is considered the elementary/initial stage of the Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas
(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus valley
(d) The most important/significant evidence of the achievements of this civilisation have been excavated from Harappa
Ans: (c)
Q82. Which one of the following does not indicate the difference between Mahayanism and Hinayanism?
(a) Belief in the Bodhisattvas
(b) Worship of the image of Buddha
(c) Use of the Sanskrit language
(d) Admission of women into the monasteries
Ans: (d)
Q83. Which one of the following archaeologists initially discovered the Mohanjedaro site of the Indus valley civilisation?
(a) Sujohu Marshall
(b) Daya Ram Sahni
(c) Rakhal Das Banerji
(d) Sir Mortimer Wheeler
Ans: (c)
Q84. The Upanishads are collectively known as
(a) Vedangas
(b) Vedanta
(c) Sruti
(d) Smriti
Ans: (b)
Q85. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Chandragupta Maurya : 1. The great council of Prayag
B. Samudragupta : 2. Jainism
C. Harsha Vardhan : 3. Gangaikonda Cholapuram
D. Rajendra Chola : 4. Allahabad Pillar Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (d)
Q86. Some Buddhist rock-cut caves are called chaityas while the others viharas. What is the difference between the two?
(a) Chaityas is a place of worship while vihara is the dwelling place of the monks
(b) Chaityas is the stupa at the far end of the cave while vihara is the hall axial to it
(c) There is no material difference between the two
(d) Vihara is a place of worship while chaityas is the dwelling place of the monks
Ans: (a)
Q87. Which one of the following does not constitute part of the Veda?
(a) Nirukta
(b) Upanishad
(c) Brahmana
(d) Samhita
Ans: (a)
Q88. In ancient India the territorial name Tosali referred to
(a) The region between the rivers Jhelum and Chenab
(b) The basin of the river Son
(c) The delta of the river Cauvery
(d) The area of the river Mahanadi
Ans: (d)
Q89. Which one of the following was worshipped as a heavenly God by ancient Indians?
(a) Surya
(b) Angaraka (Mangala)
(c) Sukra
(d) Sani
Ans: (a)
Q90. In which one of the following the Gandhara sculptures of the Buddha are typically Indian and not Greek or Roman?
(a) In the treatment of the robe
(b) In the rendering of the physiognomy
(c) In the iconography
(d) In the style
Ans: (c)
Q91. Fresco paintings in the Ajanta Caves were done, while which of the following dynasties was flourishing?
(a) Guptas
(b) Sungas
(c) Kanvas
(d) Mauryas
Ans: (a)
Q92. Which one of the following is a Vedanga?
(a) Sruti
(b) Smriti
(c) Nirukta
(d) Samhita
Ans: (c)
Q93. Burma was known to ancient Indians as
(a) Suvarnabhumi
(b) Suvarnadvipa
(c) Yavadvipa
(d) Malayamandalam
Ans: (a)
Q94. The last in the succession of Jaina Tirthankaras was
(a) Parsvanatha
(b) Rishabha
(c) Mahavira
(d) Manisubrata
Ans: (c)
Q95. The term nishka, which meant an ornament in the Vedic period, was used in later times to denote a/an
(a) weapon
(b) agricultural implement
(c) script
(d) coin
Ans: (d)
Q96. The Buddhist sect Mahayana formally came into existence during the reign of
(a) Ajatashatru
(b) Ashoka
(c) Dharmapala
(d) Kanishka
Ans: (d)
Q97. In Jainism ‘perfect knowledge’ is referred to as
(a) Jina
(b) ratna
(c) kaivalya
(d) nirvana
Ans: (c)
Q98. Chanakya, was also known as
(a) Bhattasvamin
(b) Rajasekhara
(c) Vishnugupta
(d) Visakhadatta
Ans: (c)
Q99. A lot of details, regarding the village administration under the Cholas is provided by the Inscriptions at
(a) Thanjavur
(b) Uraiyur
(c) Kanchipuram
(d) Uttaramerur
Ans: (d)
Q100. Asokan inscriptions were first deciphered by
(a) Buhler
(b) Robert Sewell
(c) James Prinsep
(d) Codplngton
Ans: (c)
Q101. Among the four works mentioned below which one is encyclopedic in nature?
(a) Amarakosa
(b) Siddhantasiromani
(c) Brihat Samhita
(d) Ashtangahrdaya
Ans: (a)
Q102. Who among the following is NOT associated with medicine in India?
(a) Dhanvantri
(b) Bhaskaracharya
(c) Charaka
(d) Susruta
Ans: (b)
Q103. The earliest evidence of silver in India is found in the
(a) Harappan culture
(b) Chalcolithic cultures of Western India
(c) Vedic texts
(d) Silver punch-marked coins
Ans: (a)
Q104. Which one of the following is the most fundamental difference between Mahayana Buddhism and Hinayana Buddhism?
(a) Emphasis on ahimsa
(b) Casteless society
(c) Worship of gods and goddesses
(d) Worship of stupa
Ans: (c)
Q105. Which one of the following usages was a post-Vedic development?
(a) Dharma — Artha — Kama — Moksha
(b) Brahmana—Kshatriya—Vaishya—Shudra
(c) Brahmacharya—Grihastashrama— Vanaprastha — Sanyasa
(d) Indra — Surya — Rudra — Marut
Ans: (c)
Q106. In ancient Indian historical geography the name ‘Ratnakara’ denoted
(a) the Arabian Sea
(b) the Bay of Bengal
(c) the Indian Ocean
(d) the confluence of the Ganga, the Yamuna and the mythical Saraswati at Prayaga
Ans: (c)
Q107. In the Gandhara sculptures the preaching Mudra associated with the Buddha’s First Sermon at Sarnath is
(a) abhaya
(b) dhyana
(c) dharmachakra
(d) bhumisparsa
Ans: (c)
Q108. The name of the poet Kalidasa is mentioned in the
(a) Allahabad pillar inscription
(b) Aihole inscription
(c) Alapadu grant
(d) Hanumakonda inscription
Ans: (b)
Q109. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi?
(a) Tagara
(b) Sripura
(c) Tripuri
(d) Tamralipti
Ans: (a)
Q110. Toramana belonged to the ethnic horde of the
(a) Scythians
(b) Hunas
(c) Yue-chis
(d) Sakas
Ans: (b)
Q111. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind
(India) was first used by
(a) the Greeks
(b) the Romans
(c) the Chinese
(d) the Arabs
Ans: (a)
Q112. Who among the following was a Brahmavadini who composed some hymns of the Vedas?
(a) Lopamudra
(b) Gargi
(c) Leelavati
(d) Savitri
Ans: (a)
Q113. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists.
List-I (Eras) : List-II (Reckoned from)
A. Vikrama era : 1. 3102 B.C.
B. Saka era : 2. 320 A.D.
C. Gupta era : 3. 78 A.D.
D. Kali era : 4. 58 B.C.
: 5. 248 A.D Codes :
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 5 2 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
Q114. In Sanskrit plays written during the Gupta Period women and sudras speak
(a) Sanskrit
(b) Prakrit
(c) Pali
(d) Sauraseni
Ans: (b)
Q115. The name by which Asoka is generally referred to in his inscriptions is
(a) Chakravarti
(b) Dharmadeva
(c) Dharmakirti
(d) Priyadarsi
Ans: (d)
Q116. The term Yavanapriya, mentioned in ancient Sanskrit texts, denoted
(a) a fine variety of Indian muslin
(b) ivory
(c) damsels sent to the Greek court for dance performance
(d) pepper
Ans: (d)
Q117. The concept of Anuvrata was advocated by
(a) Mahayana Buddhism
(b) Hinayana Buddhism
(c) Jainism
(d) the Lokayata school
Ans: (c)
Q118. According to Mimamsa system of philosophy liberation is possible by means of
(a) Jnana
(b) Bhakti
(c) Yoga
(d) Karma
Ans: (d)
Q119. The river most mentioned in early Vedic literature is
(a) Sindhu
(b) Sutudri
(c) Sarasvati
(d) Ganga
Ans: (a)
Q120. Which one of the following is not a part of early Jaina literature?
(a) Therigatha
(b) Acarangasutra
(c) Sutrakritanga
(d) Brihatkalpasutra
Ans: (a)
Q121. Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
4. Non-injury to animal life Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2
Ans: (b)
Q122. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?
(a) Saumilla
(b) Sudraka
(c) Shaunaka
(d) Susrutha
Ans: (d)
Q123. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not belong to the category of the other three?
(a) Kula
(b) Vamsa
(c) Kosa
(d) Gotra
Ans: (c)
Q124. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Visakhadatta : 1. Medicine
B. Varahamihira : 2. Drama
C. Charaka : 3. Astronomy
D. Brahmagupta : 4. Mathematics Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)
Q125. Which one of the following was a Saiva sect in ancient India?
(a) Ajivika
(b) Mattamayura
(c) Mayamata
(d) Isanasivagurudevapaddhati
Ans: (b)
Q126. Which one of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her husband?
(a) Kamasutra
(b) Manavadharmashastra
(c) Sukra Nitisara
(d) Arthashastra
Ans: (d)
Q127. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :
List I : List II
A. Gupta : 1. Badami
B. Chandella : 2. Panamalai
C. Chalukya : 3. Khajuraho
D. Pallava : 4. Deogarh Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 4 2 3 1
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)
Q128. Which one of the following statements regarding Asokan stone pillars is incorrect?
(a) These are highly polished
(b) These are monolithic
(c) The shaft of pillars is tapering in shape
(d) These are parts of architectural structures
Ans: (d)
Q129. Which one of the following edicts mentions the personal name of Asoka?
(a) Kalsi
(b) Rummindei
(c) Special Kalinga Edict
(d) Maski
Ans: (d)
Q130. The following maps shows four of the sixteen mahajanapadas that existed in ancient India The places marked A, B, C and D respectively are
(a) Matsya, Cedi, Kosala, Anga
(b) Surasena, Avanti, Vatsa, Magadha
(c) Matsya, Avanti, Vatsa, Anga
(d) Surasena, Cedi, Kosala, Magadha
Ans: (c)
Q131. In the Mahayana Buddhism, the Bodhisattva Avalokitesvara was also known as
(a) Vajrapani
(b) Manjusri
(c) Padmapani
(d) Maitreya
Ans: (c)
Q132. The silver coins issued by the Guptas were called
(a) Rupaka
(b) Karshapana
(c) Dinara
(d) Pana
Ans: (a)
Q133. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Varahamihira : 1. Prabandha Chintamani
B. Visakhadatta : 2. Mrchchhakatikam
C. Sudraka : 3. Brhat-Samhita
D. Bilhana : 4. Devi Chandraguptam : 5. Vikramankadevacharita Codes:
A B C D
(a) 3 4 5 2
(b) 3 4 2 5
(c) 5 3 4 1
(d) 1 3 5 2
Ans: (b)
Q134. Which one of the following was a corporation of merchants in ancient India?
(a) Chaturvedimangalam
(b) Parishad
(c) Ashtadikgaja
(d) Manigrama
Ans: (d)
Q135. Assertion (A): The Gandhara School of art bears the mark of Hellenistic influence.
Reason (R): Hinayana form was influenced by that
art.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (c)
Q136. Assertion (A): According to Asoka’s edicts social harmony among the people was more important than religious devotion.
Reason (R): He spread ideas of equity instead of promotion of religion.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q137. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Lothal : Ancient dockyard
2. Sarnath : First Sermon of Buddha
3. Rajgir : Lion capital of Asoka
4. Nalanda : Great seat of Buddhist learning Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 2
Ans: (c)
Q138. Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to preserve foodgrains to be utilised during the crises in the country?
(a) Sohagaura Copper-plate
(b) Rummindei pillar-edict of Asoka
(c) Prayaga-Prasasti
(d) Mehrauli Pillar inscription of Chandra
Ans: (a)
Q139. The given map relates to Arabian Sea Indian Ocean Bay of Ben gal

(a) Kaniska at the time of his death
(b) Samudragupta after the close of his South Indian campaign
(c) Asoka towards close of his reign
(d) Empire of Thaneswar on the eve of Harsha’s accession
Ans: (c)
Q140. The concept of Eight-fold path forms the theme of
(a) Dipavamsa
(b) Divyavadana
(c) Mahaparinibban Sutta
(d) Dharma Chakara Pravartana Sutta
Ans: (d)
Q141. Many of the Greeks, Kushanas and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because
(a) Buddhism was in the ascendant at that time
(b) they had renounced the policy of war and violence
(c) caste-ridden Hinduism did not attract them
(d) Buddhism provided easier access to Indian society
Ans: (d)
Q142. The Asokan major rock edicts which tell us about the Sangam Kingdom include rock edicts
(a) I and X
(b) I and XI
(c) II and XIII
(d) II and XIV
Ans: (c)
Q143. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
1. Gold coins
2. Punch-marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 4, 3, 2, 1
Ans: (d)
Q144. The term ‘Aryan’ denotes
(a) an ethnic group
(b) a nomadic people
(c) a speech group
(d) a superior race
Ans: (d)
Q145. Which one of the following ports handled the north Indian trade during the Gupta period?
(a) Tamralipti
(b) Broach
(c) Kalyan
(d) Cambray
Ans: (a)
Q146. From the third century AD when the Hun invasion ended the Roman Empire, the Indian merchants relied more and more on the
(a) African trade
(b) West-European trade
(c) South-East Asian trade
(d) Middle-Eastern trade
Ans: (c)
Q147. The following persons came to India at one time or another:
1. Fa-Hien
2. I-Tsing
3. Megasthenese
4. Hieun-Tsang The correct chronological sequence of their visits is:
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2
Ans: (b)
Q148. Which one of the following was initially the most powerful city state of India in the 6th century B.C.?
(a) Gandhar
(b) Kamboj
(c) Kashi
(d) Magadh
Ans: (d)
Q149. The Indo-Greek kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second century BC was
(a) Bactria
(b) Scythia
(c) Zedrasia
(d) Aria
Ans: (a)
Q150. Assertion (A): The Aham and Puram poems of the Padinen Kilukanakku group formed a continuation of the Sangam composition.
Reason (R): They were included under the Post- Sangam works as against the Sangam works proper.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q151. Assertion (A): The emphasis of Jainism on nonviolence
(ahimsa) prevented agriculturalists from embracing Jainism.
Reason (R): Cultivation involved killing of insects and pests.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q152. Assertion (A): The origin of feudal system in ancient India can be traced to military campaigns.
Reason (R): There was considerable expansion of the feudal system during the Gupta period.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (d)
Q153. Assertion (A): Ashoka annexed Kalinga to the Mauryan Empire.
Reason (R): Kalinga controlled the land and sea routes to South India.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q154. Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion?
(a) Nanda
(b) Maurya
(c) Sunga
(d) Kanva
Ans: (a)
Q155. The practice of military governorship was first introduced in India by the
(a) Greeks
(b) Shakas
(c) Parthians
(d) Mughals
Ans: (a)
Q156. Assertion (A): Harshavardhana convened the Prayag Assembly.
Reason (R): He wanted to popularise only the Mahayana form of Buddhism.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (b)
Q157. Which one of the following animals was NOT represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture?
(a) Cow
(b) Elephant
(c) Rhinoceros
(d) Tiger
Ans: (a)
Q158. Match List I (Ancient site) with List II (Archaeological finding) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I : List II
(Ancient site) : (Archaeological finding)
A. Lothal : 1. Ploughed field
B. Kalibangan : 2. Dockyard
C. Dholavira : 3. Terracotta replica of a plough
D. Banawali : 4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 3 4
Ans: (b)
Q159. In ancient Indian Buddhist monasteries, a ceremony called Pavarana used to be held. It was the
(a) Occasion to elect the Sanghaparinayaka and two speakers one on Dhamma and the other on Vinaya
(b) Confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season
(c) Ceremony of initiation of new person into the Buddhist Sangha in which the head is shaved an when yellow robes are offered
(d) Gathering of Buddhist monks on the next day to the full moon day of Ashadha when they take up affixed abode for the next four months or rainy season.
Ans: (b)
Q160. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on
(a) a conflict between Gods and Demons of ancient Hindu lore
(b) a romantic story of an Aryan prince and a tribal woman
(c) the story of the power struggle between two Aryan tribes
(d) the court intrigues at the time of Chandragupta Maurya
Ans: (d)
Q161. Consider the following statements :
1. Vardhamana Mahavira’s mother was the daughter of Lichchavi chief Chetaka.
2. Gautama Buddha’s mother was a princess from the Koshalan dynasty.
3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q162. Consider the following statements:
1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assassinated by his commander-in-chief, Pushyamitra Sunga.
2. The last Sunga king, Devabhuti was assassinated by his Brahmana minister Vasudeva Kanva who usurped the throne
3. The last ruler of the Kanva dynasty was deposed by the Andhras.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q163. Emperor Harsha’s southward march was stopped on the Narmada river by:
(a) Pulakesin-I
(b) Pulakesin-II
(c) Vikramaditya-I
(d) Vikramaditya-II
Ans: (b)
Q164. Consider the following statements:
1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Hiuen-Tsang met Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
Q165. With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?
(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu
(b) The Jainas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the Council held at Pataliputra
(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharavela in the first century BC
(d) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhists
Ans: (c)
Q166. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
(a) Rig-veda
(b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda
(d) Sama-veda
Ans: (c)
Q167. Who among the following was not a contemporary of the other three?
(a) Bimbsara
(b) Gautama Buddha
(c) Milinda
(d) Prasenjit
Ans: (c)
Q168. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?
(a) Greeks- Sakas- Kushans
(b) Greeks -Kushans -Sakas
(c) Sakas -Greeks -Kushans
(d) Sakas – Kushans -Greeks
Ans: (a)
Q169. Consider the following statements:
1. The Ikshvaku rulers of southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were patrons of Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q170. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha I
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna I
Ans: (b)
Q171. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Sikhism
(d) Vaishnavism
Ans: (b)
Q172. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for whom of the following?
(a) Bahubali
(b) Buddha
(c) Mahavir
(d) Nataraja
Ans: (a)
Q173. The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by ?
(a) Universal law
(b) Universal truth
(c) Universal faith
(d) Universal soul
Ans: (a)
Q174. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statements ?
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.
Ans: (c)
Q175. The “dharma” and “Rita” depict a central Idea of ancient vedic civilization of India. In this context, consider the following statements :
1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.
Ans: (c)
Q176. Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture called “Bhumiparsha Mudra”. It symbolizes
(a) Buddha’s calling of the earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
(b) Buddha’s calling of the earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the earth and finally dissolve into the earth and thus this life is transitory
(d) Both the statements a and b are correct in this context
Ans: (d)
Q177. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(a) Bhakti
(b) image worship and Yajnas
(c) worship of nature and Yajnas
(d) worship of nature and Bhakti
Ans: (c)
Q178. With reference to the guilds (Shreni) of ancient India that played a very important role in the country’s economy, which of the following statements is/are correct?
1. Every guild was registered with the central authority of the state and the king was the chief admin authority on them
2. The wages, rules of work, standards and prices were fixed by the guild
3. The guild had judicial powers over its own members.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q179. With reference to the scientific progress of ancient India which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialized surgical instruments were in common use by 1stcentury
AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rdcentury AD.
3. The concept of sine of an angle was known in 5thcentury AD.
4. The concept of cyclic quadrilateral was known in 7thcentury AD.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2,3 and 4
Ans: (c)
Q180. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals Select the correct answers using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q181. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension
Ans: (a)
Q182. Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct statement/ statements using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the statements given above is correct
Ans: (b)
Q183. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q184. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q185. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti 2. Gandhara
3. Kosala 4. Magadha Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4
Ans: (c)
Q186. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements :
1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries
tax.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q187. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?
(a) Swapnavasavadatta
(b) Malavikagnimitra
(c) Meghadoota
(d) Ratnavali
Ans: (b)
Q188. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?
(a) Georg Buhier
(b) James Prinsep
(c) Max Muller
(d) William Jones
Ans: (b)
Q189. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.
2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.
3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q190. In the context of the history of India, consider the following pairs :
Term Description
1. Eripatti Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
2. Taniyurs Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
3. Ghatikas Colleges generally attached to the temples Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (c)
Q191. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the following?
(a) Shramana
(b) Parivraajaka
(c) Agrahaarika
(d) Magadha
Ans: (d)
Q192. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q193. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q1. Among the following who was the proponent of the ‘Bhakti Cult’ from West Bengal?
(a) Chaitanya Prabhu
(b) Ramanujacharyulu
(c) Ramanand
(d) Kabir
Ans: (a)
Q2. “Sufi Sect” originated and developed in
(a) Christianity
(b) Islam
(c) Hinduism
(d) Zoroastrianism
Ans: (b)
Q3. Which of the following Muslim rulers enforced price control system?
(a) Alauddin Khilji
(b) Mohd. Tughlaq
(c) lltutmish
(d) Balban
Ans: (a)
Q4. The earnings of the kings in the Medieval age were mostly derived from
(a) Offerings made at the temples
(b) Land revenue
(c) Trade
(d) Industrial production
Ans: (b)
Q5. “Mansabdars” in Mughal period were
(a) Landlords and Zamindars
(b) Officials of the state
(c) Those who had to give revenue
(d) Revenue collectors
Ans: (b)
Q6. The purpose of Mohammad Ghazni’s attack on India was
(a) To plunder the wealth of India
(b) To spread Islam in India
(c) To rule over the territories of India
(d) None of these
Ans: (a)
Q7. The great philosopher Shankara advocated
(a) Dvaita
(b) Advaita
(c) Hinduism
(d) Altruism
Ans: (b)
Q8. During Aurangzeb’s reign, which of the following were not included in his government?
(a) Rajputs
(b) Pathans
(c) Marathas
(d) All of these
Ans: (c)
Q9. What was the important reason for the fall of Vijayanagar Empire?
(a) Unity among the Muslim rulers
(b) Internal instability and weakness of Princes
(c) Moplah’s rebellion
(d) Economic bankruptcy
Ans: (a)
Q 10. “Bijanti” government is compared to the Chola’s for
(a) Rural democracy
(b) Administrative system
(c) Land revenue collection system
(d) Display of wealth
Ans: (d)
Q11. Whose name is associated with Fatehpur Sikri?
(a) Akbar
(b) Babar
(c) Shah Jahan
(d) Hamayun
Ans: (a)
Q12. Who was the famous Deccan Hindu King whose fleet crossed the Bay of Bengal with an army and conquered a number of sates in Sumatra, Java and Malaysia?
(a) Rajaraja I
(b) Rajendra Chola
(c) Pulakesin
(d) Mahipala II
Ans: (b)
Q13. Which one of the following was the cause of disintegration of the Mughal Empire?
(a) War of succession among sons of Aurangzeb
(b) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali
(c) Revolts of various communities like Jats, Sikhs, Rajputs, etc.
(d) All of the above mentioned factors contributed to the downfall of the Mughal Empire
Ans: (d)
Q14. Who were ‘Jagirdars’ during the reign of Akbar?
(a) Large estate owners
(b) Officials of state who were given ‘jagir’ in place of cash pay
(c) Revenue collectors
(d) Autonomous rulers under Akbar
Ans: (b)
Q15. Which dynasty was well-known for excellent village administration?
(a) Pandyas
(b) Pallavas
(c) Cholas
(d) Chalukyas
Ans: (c)
Q16. The Ajanta Caves were built during the period of
(a) Guptas
(b) Kushans
(c) Mauryas
(d) Chalukyas
Ans: (a)
Q17. What was not the most important feature of land revenue system of Akbar?
(a) Collection of land revenue in kind or cash
(b) Collection of land revenue based on accurate measurement of land
(c) Collection of land revenue directly at the central treasury
(d) Fixation of rates
Ans: (c)
Q18. Bijak was written by
(a) Tulsidas
(b) Ramdas
(c) Guru Nanak
(d) Kabirdas
Ans: (d)
Q19. Which statement about Amir Khusrau is not true?
(a) He worked for the Hindu-Muslim Unity
(b) He was a great poet
(c) He was a great historian
(d) He wrote poetry in Hindi and Urdu
Ans: (a)
Q20. Why did Md-Bin-Tughlak change his capital from Delhi to Hyderabad/Deogiri?
(a) Because he wanted to improve trade in Deccan
(b) Because he wanted to spread Islam in the Deccan
(c) Because he wanted to punish the people of Delhi
(d) Because he wanted to escape from Mongolian invasion
Ans: (d)
Q21. Which Mughal ruler introduced the Mansabdari system in India?
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Shahjahan
(d) Babar
Ans: (a)
Q22. Ramanuj Acharya gave stress on
(a) Bhakti
(b) Moksha
(c) Dharma
(d) None of these
Ans: (a)
Q23. Which of the chronological order for the construction of the following is correct?
1. Taj Mahal
2. Qutab Minar
3. Fatehpur Sikri
4. Agra Fort Select the correct answer from the codes given below :
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 2, 3, 4, 1
Ans: (a)
Q24. Which of the following statements is correct for Guru Nanak?
(a) He preached punishment for wicked
(b) He preached against Muslims
(c) He preached a war society
(d) He preached that “God is one”
Ans: (d)
Q25. The succession of Delhi Sultans to the throne was generally
(a) Hereditary
(b) After fight between brothers
(c) By killing the father
(d) Invasion
Ans: (b)
Q26. The following are the rulers of the slave dynasty
1. Ghiyas-ud-din Balban
2. Iltutmish
3. Qutb-ud-din Aibak
4. Nasir-ud-din Mahmud The correct order in which these sultans ruled over India is
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (d)
Q27. In whose reign Mughal painting art was at its zenith?
(a) Jahangir
(b) Babur
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (a)
Q28. Ramanujacharya advocated
(a) Dvaita
(b) Advaita
(c) Bhakti cult
(d) Vaishnavism
Ans: (c)
Q29. Who established four ‘Maths’ in four corners of India?
(a) Shankaracharya
(b) Bhaskara
(c) Ramanujacharya
(d) None of these
Ans: (a)
Q30. Which of the following is not true about the paintings of Mughal period?
(a) Religious scenes were depicted
(b) Scenes of nature were depicted
(c) Court and cultural scenes were depicted to balance communal harmony
(d) Scenes of battles were depicted
Ans: (c)
Q31. “Bhakti Cult” laid emphasis on
(a) Idol worship
(b) Universal brother hood
(c) Devotion to god
(d) None of these
Ans: (c)
Q32. Write the correct chronological order of the following events :
A. Shifting of capital from Delhi to Daulatabad
B. First Battle of Panipat
C. Second Battle of Tarain Select the correct answer using the codes given below :
(a) A, B, C
(b) C, A, B
(c) C, B, A
(d) A, C, B
Ans: (b)
Q33. Match the following :
A. Krishnadeva Raya 1. Construction of roads and land reforms
B. Hyder Ali 2. Poems in Telugu
C. Afghans and Turks 3. Mysore Wars
D. Sher Shah 4. Construction of tombs and arches Select the correct answer from the codes below:
(a) A—2, B—1, C—3, D-4
(b) A—2, B—3, C—4, D—1
(c) A—1, B—2, C—3, D—4
(d) A—3, B—4, C—2, D—1
Ans: (b)
Q34. What is the correct order of the following?
A. First Battle of Panipat
B. Second Battle of Tarain
C. Establishment of East India Company Select the correct answer from the codes below:
1. B, A, C 2. A, B, C
3. C, A, B 4. C, B, A
Ans: (a)
Q35. Ruins of Vijayanagar empire can be seen at
(a) Hospet
(b) Hampi
(c) Halebid
(d) Madurni
Ans: (b)
Q36. Match the following :
A. Amir Khusro : 1. 14th century
B. Kabir : 2. 13th century
C. Abul Fazal : 3. 15th century
D. Tukaram : 4. 16th century : 5. 17th century Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 5
(b) 5 2 1 4
(c) 2 3 4 5
(d) 1 3 5 4
Ans: (c)
Q37. Which of the following statements regarding Adi Shankaracharya is/are correct?
1. He was one of the greatest Hindu scholars
2. He was born in Kerala
3. First ever Indian feature film in Sanskrit was made after his name
4. The above feature film was adjudged the best film for the year 1983
5. He wrote a commentary on the Upanishads Of these statements :
(a) All are correct
(b) Only I, II and III are correct
(c) Only I, III and V are correct
(d) All except II are correct
Ans: (a)
Q38. Shivaji was coronated at
(a) Raigarh
(b) Aurangabad
(c) Peshawar
(d) Bundela
Ans: (a)
Q39. Which of the following statements is correct?
(a) The village was the basic unit of Chola administration.
(b) The Chola kingdom was on the decline in the 9th century.
(c) Amoghavarsha is the best remembered of the Chola kings.
(d) None of the above
Ans: (a)
Q40. Match the columns:
A. Amir Khusro : 1. 16th century
B. Dinilllahi : 2. 12th century
C. Qutub Minar : 3. 14th century
D. Chand Bardai : 4. 13th century Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 1 3 2
(c) 3 2 4 1
(d) 2 3 4 1
Ans: (b)
Q41. Assertion (A) : Hiuen Tsang came to India during Harsha’s rule.
Reason (R): His main objective was to visit the Buddhist shrines.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Ans: (a)
Q42. Assertion (A): The Cholas had a conquest of Southeast.
Reason (R): They had developed a very strong fleet.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Ans: (b)
Q43. Assertion (A): Akbar introduced Din-i-Illahi which became more popular.
Reason (R): Din-i-Illahi was a religious order, suitable for the people of all religions.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Ans: (c)
Q44. Which of the following statements about Hiuen- Tsang is not true?
(a) He visited India during the reign of Harshavardhana
(b) He spent some time at Nalanda University
(c) He advocated for strong Indo-China relations
(d) He influenced Buddhism
Ans: (c)
Q45. Which of the following statements about Mohammad-bin- Tughlaq is correct?
(a) He introduced paper currency
(b) He introduced the postal system
(c) He was the ablest man among the crowned heads of the medieval age
(d) None of the above
Ans: (c)
Q46. Who inscribed the name of Khalifa of Baghdad on his coins?
(a) Alauddin Khilji
(b) Iltutmish
(c) Qutub-ud-din
(d) Balban
Ans: (b)
Q47. Which of the following is wrongly matched?
(a) Abul Fazl — “Baburnama”
(b) Kalhana — “Rajtarangini”
(c) Mohd. Jayasi — “Padmavat”
(d) Abdul Hamid — “Badshahnama”
Ans: (a)
Q48. Which of the following is not included in Mughal paintings?
(a) Portraits
(b) Islamic themes
(c) Flowers and plants
(d) Hunting scenes
Ans: (b)
Q49. ‘Ghuzak’ is the name of a place where
(a) Jayapala met his enemy Sabuktigin
(b)Mahmud crushed defeat on Jayapala
(c) Jayapala burnt himself on a funeral pyre since he was unable to survive the disgrace caused by his defeat at the hands of Mahmud
(d) None of the above
Ans: (a)
Q50. The supremacy and sovereignty of ‘Khalifa’ of Baghdad was strictly observed by Muslim kings in India because
(a) ‘Khalifa’ was treated as religious head of the Muslim community
(b) ‘Khalifa’ was treated as the legal head of the Muslim community
(c) All the Muslim States in the world used to pay tributes to him
(d) He used to decide all the cases efficiently
Ans: (a)
Q51. Match the columns :
A. Namdeva : 1. West Bengal
B. Chaitanaya : 2. Uttar Pradesh
C. Surdas : 3. Maharashtra
D. Nanak : 4. Punjab Select the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)
Q52. Musical instrument used by Amir Khusro was
(a) Sitar
(b) Sarod
(c) Tabla
(d) Flute
Ans: (a)
Q53. Which of the following is not true about Mughal army?
(a) Mughal army was mainly standing army.
(b) It had large cavalry.
(c) When Mughal army used to come out, it seemed as if population of a big city is emerging.
(d) It had large infantry.
Ans: (a)
Q54. Alauddin Khilji maintained control on price during his reign because
(a) He wanted to keep large army at lower expenses.
(b) He had mercy with poor people.
(c) He wanted to gain popularity.
(d) All of the above
Ans: (a)
Q55. Who among the following Sultans declared himself as a lieutenant of Caliph?
(a) Balban
(b) Iltutmish
(c) Ferozeshah Tughlaq
(d) Muhammad-bin-Tughlaq
Ans: (d)
Q56. Who among the following accepted Din-i-Ilahi?
(a) Raja Man Singh
(b) Birbal
(c) Raja Tansen
(d) Raja Todarmal
Ans: (b)
Q57. The court language of Mughals was
(a) Urdu
(b) Arabic
(c) Persian
(d) Turkish
Ans: (c)
Q58. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Abul Fazal — Ain-i-Akbari
(b) Badauni — Akbar Noma
(c) Abdul Hamid Lahori — Tabkat-i-Akbari
(d) Nizamuddin Ahmad — Badshah Nama
Ans: (a)
Q59. Who among the following Bhakti leaders used the medium of dance and songs (Kirtans)to make one feel the personal presence of god near him?
(a) Shankaradeva
(b) Chandidasa
(c) Jnanadeva
(d) Chaitanya Mahaprabhu
Ans: (d)
Q60. Akbar found the Din-i-Ilahi primarily to
(a) Put an end to the differences between the Hindus and the Muslims
(b) Establish a national religion which would be acceptable to both the Muslims and the Hindus.
(c) Ensure racial and communal harmony.
(d) Found a religious club.
Ans: (b)
Q61. The Mausoleum of Sher Shah is at
(a) Rohtas
(b) Agra
(c) Sasaram
(d) Lahore
Ans: (c)
Q62. The ‘Char Minar’ is in
(a) Hyderabad
(b) Ahmednagar
(c) Ahmedabad
(d) Fatehpur Sikri
Ans: (a)
Q63. Match the columns :
List-I : List-II
A. Qutub Minar : 1. Mohamed Adil Shah
B. Gol Gumbaj : 2. Iltutmish
C. Buland Darwaza : 3. Aurangzeb
D. Moti Masjid : 4. Jahangir : 5. Akbar Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 5 1 3 4
(b) 2 4 5 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 5 3
Ans: (d)
Q64. Most popular Sufis were the
(a) Rabia
(b) Hallaj
(c) Ghazali
(d) All of the above
Ans: (d)
Q65. Mahmud Gawan was the Prime Minister in
(a) Gujarat kingdom
(b) Kingdom of Kashmir
(c) Bahmani kingdom
(d) Kingdom of Mysore
Ans: (c)
Q66. Mansabdari system was introduced by
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Sher Shah
(d) Balban
Ans: (a)
Q67. Which of the following is located in Aurangabad?
(a) Shahjehan’s tomb
(b) Tomb of Aurangzeb’s queen
(c) Akbar’s tomb
(d) Babur’s tomb
Ans: (b)
Q68. Consider the following pairs :
Vaisnava Saints : Region of strong following
1. Ramanujacharya : South India
2. Chaitanya : Central India
3. Vallabhacharya : Gujarat and Braj area
4. Ramanand : North India Of these pairs :
(a) 1, 2 and 3 are correctly matched
(b) 2, 3 and 4 are correctly matched
(c) 1 and 4 are correctly matched
(d) 1, 3 and 4 are correctly matched
Ans: (c)
Q69. Consider the following European missions during the Mughal period:
1. Thomas Roe
2. Tavernier
3. Rudolf Acquaviva The correct chronological order of their visits is
(a) 1 — 2 — 3
(b) 2 — 3 — 1
(c) 2 — 1— 3
(d) 3 — 1— 2
Ans: (d)
Q70. During the Mughal period, under the Zabti system, land revenue was assessed and was required to be paid
(a) In cash or kind
(b) Only in cash
(c) Only in kind
(d) By the zamindar on behalf of the peasants
Ans: (a)
Q71. Who among the following, was known as a “Nirguna” reformer?
(a) Chaitanya
(b) Kabir
(c) Surdas
(d) Tulsidas
Ans: (b)
Q72. Ramanuja, the Vaishnava Saint, was born at
(a) Srirangam
(b) Srivilliputtur
(c) Udipi
(d) None of the above
Ans: (d)
Q73. Kalhana’s Rajatarangini (twelfth century) contains
(a) A collection of stories preaching morals
(b) The history of the dynasties of Kashmir
(c) The history of early Muslim rule in India
(d) An account of the early Indian voyages
Ans: (b)
Q74. Which of the following were the causes for the rapid dissolution of the Mughal empire?
1. Degeneration of the Mughal nobility
2. The absence of the Law of Succession
3. Foreign invasion Select the correct answer from the codes given below:
(a) 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q75. Which one of the following was the name of salt tax in ancient India under the administration of Cholas?
(a) Bhaga
(b) Uppayam
(c) Valiayam
(d) Hiranya
Ans: (b)
Q76. The official associated with land revenue collection in the Maratha administration in medieval India was
(a) Patel
(b) Kulkarni
(c) Mirasdar
(d) Silhadar
Ans: (a)
Q77. One of the major towns in the Satavahana kingdom was
(a) Arikkamedu
(b) Pratishthana
(c) Korkkai
(d) Maski
Ans: (b)
Q78. Akbar’s mausoleum is situated at
(a) Sasaram
(b) Sikandraa
(c) Agra
(d) New Delhi
Ans: (b)
Q79. Among the following Mughal rulers who was the founder of Mansabdari System?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (a)
Q80. The Russian traveler who visited the Deccan during the medieval period of Indian history was
(a) Rastyannikov
(b) Shirokov
(c) Pavlov
(d) Nikitin
Ans: (d)
Q81. Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki.
Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)
Q82. Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah?
(a) Kila-Kuhna Mosque at Delhi
(b) Atala Masjid at Jaunpur
(c) Bara Sona Masjid at Gaur
(d) Quwwat-ul-Islam Mosque at Delhi
Ans: (a)
Q83. Which one of the following is considered to be the world’s greatest iconographical creations made by the sthapatis of south India, particularly during the Chola period?
(a) Mahishasuramardini
(b) Nataraja
(c) Rama
(d) Somaskanda
Ans: (b)
Q84. Who among the following introduced the famous Persian Festival of NAUROJ in India?
(a) Balban
(b) Iltutmish
(c) Firuz Tughlaq
(d) Ala-ud-din Khilji
Ans: (a)
Q85. Consider the following passage: In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73, 000 miles.
The world greatest traveler of pre modern times to whom the above passage refers is
(a) Megasthenes
(b) Fa Hien
(c) Marco Polo
(d) Ibn Battuta
Ans: (c)
Q86. Consider the map given below:
The shaded area in the map shows the kingdom of the

(a) Satavahanas
(b) Chalukyas of Vatapi
(c) Rashtrakutas
(d) Marathas
Ans: (d)
Q87. Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans?
(a) Ziauddin Barani
(b) Shams-i-Siraj Afif
(c) Minhaj-us-Siraj
(d) Amir Khusrau
Ans: (d)
Q88. The first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state was
(a) Alauddin Khilji
(b) Feroz Tughlak
(c) Akbar
(d) Aurangzeb
Ans: (c)
Q89. Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period?
(a) Gulbadan Begum
(b) Nurjahan Begum
(c) Jahanara Begum
(d) Zebunnissa Begum
Ans: (a)
Q90. The Mansabdari System introduced by Akbar was borrowed from the system followed in
(a) Afghanistan
(b) Turkey
(c) Mongolia
(d) Persia
Ans: (c)
Q91. Ashtapradhan was a Council of Ministers
(a) in the Gupta Administration
(b) in the Chola Administration
(c) in the Vijayanagar Administration
(d) in the Maratha Administration
Ans: (d)
Q92. Consider the map given below:
The route indicated in the map was followed, during the course of his military exploits, by

(a) Chandragupta II
(b) Harshavardhana
(c) Rajendra Chola
(d) Malik Kafur
Ans: (d)
Q93. Who among the following were famous jurists of medieval India?
1. Vijnanesvara 2. Hemadri
3. Rajasekhara 4. Jimutavahana Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (c)
Q94. The ‘Modi script’ was employed in the documents of the
(a) Wodeyars
(b) Zamorins
(c) Hoysalas
(d) Marathas
Ans: (d)
Q95. Examine the map given below:
The places marked 1, 2, 3 and 4 were respectively the seats of powers of the

(a) Scindias, Holkars, Gaekwads and Bhonsles
(b) Holkars, Scindias, Gaekwads and Bhonsles
(c) Gaekwads, Bhonsles, Scindias and Holkars
(d) Scindias, Holkars, Bhonsles and Gaekwads
Ans: (a)
Q96. Nastaliq was
(a) a Persian script used in medieval India
(b) a raga composed by Tansen
(c) a cess levied by the Mughal rulers
(d) a manual of code of conduct for the Ulemas
Ans: (a)
Q97. The sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was
(a) Muin-ud-din Chishti
(b) Baba Farid
(c) Saiyid Muhammad Gesudaraz
(d) Shah Alam Bukhari
Ans: (b)
Q98. Mughal painting reached its zenith under
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shahjahan
Ans: (c)
Q99. In medieval India, Mansabdari system was introduced mainly for
(a) making recruitment to the army
(b) facilitating revenue collection
(c) ensuring religious harmony
(d) effecting clean administration
Ans: (d)
Q100. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of
(a) Tute-i-Hind
(b) Kaisr-i-Hind
(c) Zil-i-Ilahi
(d) Din-i-Ilahi
Ans: (c)
Q101. The head of the military department under the reorganised central machinery of administration during Akbar’s reign was
(a) Diwan
(b) Mir Bakshi
(c) Mir Saman
(d) Bakshi
Ans: (b)
Q102. The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is
(a) Malik Muhammad Jayasi
(b) Amir Khusrau
(c) Raskhan
(d) Abul Fazl
Ans: (d)
Q103. The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated in Vikrama Samvat, the year would be
(a) 601
(b) 300
(c) 330
(d) 407
Ans: (a)
Q104. Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chisti order of Sufis in India is Khwaja Moinuddin Chisti.
Reason (R): The Chisti order takes its name from a village Chisti in Ajmer.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (c)
Q105. Assertion (A): At first the Turkish administration in India was essentially military.
Reason (R): The country was parcelled out as ‘Iqtas’ among leading military leaders.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q106. Assertion (A): During the reign of Shahjahan, Dara Sikoh was sent on expedition to Balkha, Badakhshan and Qandahar.
Reason (R): The expedition sent by Shahjahan to the Middle-East was a marvellous success.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (c)
Q107. Consider the following:
1. Tughlaquabad Fort 2. Lodi Garden
3. Qutub Minar 4. Fatehpur Sikri The correct chronological order in which they were built is
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2
Ans: (b)
Q108. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I : List II
A. 1556 : 1. Battle of Haldi Ghati
B. 1600 : 2. Nadir Shah’s capture of Delhi
C. 1686 : 3. Death of Shivaji
D. 1739 : 4. Grant of Charter to East India Company : 5. Accession of Akbar Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 5 4 3 2
(c) 5 2 1 4
(d) 1 5 3 2
Ans: (b)
Q109. In the given map, the shaded part represents Akbar’s empire at a certain juncture: ‘A’ stands for an independent country and ‘B’ marks the site of a city.
Which one of the following alternatives gives all correct information?
A B

(a) Akbar in 1557 : (A) Golkunda (B) Lahore
(b) Akbar in 1557 : (A) Khandesh (B) Multan
(c) Akbar in 1605 : (A) Gondwana (B) Multan
(d) Akbar in 1605 : (A) Gondwana (B) Lahore
Ans: (d)
Q110. The member of Shivaji’s Astha Pradhana who looked after foreign affairs was
(a) Peshwa
(b) Sachiv
(c) Pandit Rao
(d) Sumant
Ans: (d)
Q111. The loss of Qandhar was a big blow to the Mughal empire from the view point of
(a) natural resources
(b) buffer territory
(c) communication
(d) strategic stronghold
Ans: (d)
Q112. Fawazil in the Sultanate period meant
(a) extra payment made to the nobles
(b) revenue assigned in lieu of salary
(c) excess amount paid to the exchequer by the iqtadars
(d) illegal exactions extracted from the peasants
Ans: (c)
Q113. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was
(a) Iltutmish
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Feroz Shah Tughlaq
(d) Sikandar Lodi
Ans: (c)
Q114. Consider the following statements: Ahadis were those troopers who
1. offered their services singly.
2. did not attach themselves to any chief.
3. had the emperor as their immediate colonel.
4. attached themselves to Mirzas.
Of these statements:
(a) 1, 3 and 4 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1 and 4 are correct
Ans: (b)
Q115. One consistent feature found in the history of southern India was the growth of small regional kingdoms rather than large empires because of
(a) the absence of minerals like iron
(b) too many divisions in the social structure
(c) the absence of vast areas of fertile land
(d) the scarcity of manpower
Ans: (c)
Q116. “The king was freed from his people and they from their king”. On whose death did Badauni comment thus?
(a) Balban
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Muhammad-bin-Tughlaq
(d) Feroze Shah Tughlaq
Ans: (c)
Q117. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) Jahangir : William Hawkins
(b) Akbar : Sir Thomas Roe
(c) Shahjahan : Travernier
(d) Aurangzeb : Manucci
Ans: (b)
Q118. To which Lodi Sultan does the given map relate and what town does the site marked A on the map represent?
A

(a) Behlol Lodi, Jaunpur
(b) Sikandar Lodi, Aligarh
(c) Ibrahim Lodi, Jaunpur
(d) Ibrahim Lodi, Aligarh
Ans: (a)
Q119. Assertion (A): During the time of Akbar, for every ten cavalrymen, the mansabdars had to maintain twenty horses.
Reason (R): Horses had to be rested while on march and replacements were necessary in times of war.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (d)
Q120. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?
(a) Raja Ram
(b) Balaji Viswanath
(c) Ganga Bai
(d) Nanaji Deshmukh
Ans: (a)
Q121. Consider the following events:
1. Reign of Krishna Deva Raya of Vijayanagara.
2. Construction of Qutab Minar.
3. Arrival of Portuguese in India.
4. Death of Firoz Tughlaq.
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 4, 2, 1, 3
(d) 4, 2, 3, 1
Ans: (a)
Q122. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Iqta : 1. Marathas
B. Jagir : 2. Delhi Sultans
C. Amaram : 3. Mughals
D. Mokasa : 4. Vijayanagara Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (b)
Q123. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subjects because of his belief in secularism?
(a) Husain Shah
(b) Zain-ul-Abidin
(c) Ibrahim Adil Shah
(d) Mahmud II
Ans: (c)
Q124. Assertion (A): The Battle of Khanua was certainly more decisive and significant than the First Battle of Panipat.
Reason (R): Rana Sanga, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodi.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q125. Which one of the Chola kings conquered Ceylon?
(a) Aditya I
(b) Rajaraja I
(c) Rajendra
(d) Vijayalaya
Ans: (b)
Q126. Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir?
(a) Parsva
(b) Nagarjuna
(c) Sudraka
(d) Vasumitra
Ans: (d)
Q127.
The shaded area in the above map shows the empire of

(a) Ala-ud-din Khilji
(b) Mohammad Tughlaq
(c) Shah Jahan
(d) Aurangzeb
Ans: (c)
Q128. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines?
(a) Haider Ali
(b) Mir Qasim
(c) Shah Alam II
(d) Tipu Sultan
Ans: (d)
Q129. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
(Bhakti Saint) : (Profession)
A. Namdev : 1. Barber
B. Kabir : 2. Weaver
C. Ravidas : 3. Tailor
D. Sena : 4. Cobbler Codes :
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans: (b)
Q130. The Mongols under Gengis Khan invaded India during the reign of
(a) Balban
(b) Feroz Tughlaq
(c) Iltutmish
(d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)
Q131. Which among the following ports was called Babul Makka (Gate of Makka) during the Mughal Period?
(a) Calicut
(b) Broach
(c) Cambay
(d) Surat
Ans: (c)
Q132. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Dewan-i-bandagani : Tughlaq
(b) Dewan-i-Mustakhraj : Balban
(c) Dewan-i-Kohi : Alauddin Khilji
(d) Dewan-i-Arz : Muhammad Tughlaq
Ans: (a)
Q133. The historian Barani refused to consider the state in India under Delhi Sultans as truly Islamic because
(a) the majority of the population did not follow Islam
(b) the Muslims theologists were often disregarded
(c) the Sultan supplemented the Muslim law by framing his own regulations
(d) religious freedom was accorded to non-Muslims
Ans: (c)
Q134. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements:
1. Shaikh Ahmad Sarhandi was a contemporary of Ibrahim Lodi
2. Shaikh Nasiruddin Chirag-i-Dehlavi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya
3. Aurangzeb was contemporary of Shaikh Salim Chisti
4. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Shaikh Niamtullah and Makhdum Muhammad Jilani Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (d)
Q135. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct?
(a) Alauddin Khilji first set up a separate Ariz’s department
(b) Balban introduced the branding system of horses of military
(c) Muhammad bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the Delhi throne
(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves
Ans: (d)
Q136. The motive behind Shahjahan’s Balkh campaign was to
(a) secure a friendly ruler in Balkh and Badakshan which bordered Kabul
(b) conquer Samarqand and Farghana, the Mughal homelands
(c) fix the Mughal frontier on the ‘scientific line’, the Amu Daria
(d) expand the Mughal Empire beyond the subcontinent
Ans: (a)
Q137. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?
(a) Dadu
(b) Kabir
(c) Ramananda
(d) Tulsidas
Ans: (c)
Q138. Assertion (A): Muhammad bin Tughlaq left Delhi, and, for two years lived in a camp called Swargadwari.
Reason (R): At that time, Delhi was ravaged by a form of plague and many people died.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)
Q139. Consider the following statements:
1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.
2. The Cholas sent an expedition against Sailendra Empire of South East Asia and conquered some of the areas.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q140. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal
(b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore
(c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s ‘Elements of Geometry’ translated into Sanskrit
(d) Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sarda in the Shringeri temple
Ans: (a)
Q141. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die?
(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles
(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab
(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later
(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan
Ans: (d)
Q142. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was :
(a) an uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi
(b) a cousin of Ibrahim Lodi who was illtreated and expelled from the country
(c) the father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi
(d) a high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to his tribe
Ans: (a)
Q143. The battle of Dharmat was fought between
(a) Muhammad Ghori and Jai Chand
(b) Babur and the Afghans
(c) Aurangzeb and Dara Shikoh
(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas
Ans: (c)
Q144. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end?
(a) He was deposed by his Wazir
(b) He died due to a slip while climbing down steps
(c) He was defeated by his nephew in a battle
(d) He died of sickness due to too much consumption of wine
Ans: (c)
Q145. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at:
(a) Surat
(b) Pulicat
(c) Cochin
(d) Cassimbazar Directions : The following question consists of two statements: one labeled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below: Codes : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true
Ans: (b)
Q146. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.
Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia.
Directions : The following question consists of two statements: one labeled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below:
Codes :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)
Q147. Assertion (A): Saluva Narasimha put an end to the old dynasty and assumed the royal title.
Reason (R): He wanted to save the kingdom from further degeneration and disintegration.
Ans: (c)
Q148. Consider the following statement :
1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty.
2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself.
3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother, Krishnadeva Raya.
4. Krishnadeva Raya was succeeded by his halfbrother, Achyuta Raya.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q149. How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?
(a) Ahmadnagar was annexed into Mughal empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment
(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar
(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk
(d) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops
Ans: (a)
Q150. Consider the following statements about Sikh Gurus:
1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
2. Guru Arjan Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das.
3. Guru Arjan Dev gave to Sikhs their own script Gurumukhi.
Which one of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
Ans: (d)
Q151. Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?
(a) Firoz Shah Tughlaq
(b) Ghiyas-ud-din Tughlaq Shah II
(c) Nasir-ud-din Mahmud
(d) Nasrat Shah
Ans: (c)
Q152. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?
(a) Shankaracharya—Ramanuja—Chaitanya
(b) Ramanuja—Shankaracharya—Chaitanya
(c) Ramanuja—Chaitanya—Shankaracharya
(d) Shankaracharya—Chaitanya—Ramanuja
Ans: (a)
Q153. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rules to the throne of Delhi?
(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi- Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi- Sikandar Shah- Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi- Sikandar Shah
Ans: (c)
Q154. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor?
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: (c)
Q155. In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?
(a) An important military commander during Akbar’s reign
(b) An official historian of the reign of Shah Jahan
(c) An important noble and confidant of Aurangzeb
(d) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah
Ans: (b)
Q156. When Raja Wodeyar founded the kingdom of Mysore, who was the ruler of the Vijayanagar Empire?
(a) Sadasiva
(b) Tirumala
(c) Ranga II
(d) Venkata II
Ans: (c)
Q157. Directions : The following question consist of two statements, one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is True but R is false
(d) A is false but R is true Assertion (A) : Muhammad bin Tughlaq issued a new gold coin which was called Dinar by Ibn Batutah. Reason (R) : Muhammad bin Tughlaq wanted to issue token currency in gold coins to Promote trade with West Asian and North African countries.
Ans: (c)
Q158. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shah Jahan
(d) Aurangzeb
Ans: (b)
Q159. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (b)
Q160. Among the following, who was not a proponent of bhakti cult?
(a) Nagarjuna
(b) Tukaram
(c) Tyagaraja
(d) Vallabhacharya
Ans: (a)
Q161. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his viceroy Timur Shah from Lahore
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab
(c) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the ChaharMahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom
Ans: (a)
Q162. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered , as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (a)
Q163. India maintained its early cultural contacts and trade links with southeast Asia across the Bay of Bengal.
For this pre-eminence of early maritime history of Bay of Bengal , which of the following could be the most convincing explanation/explanations ?
(a) As compared to other countries, India had a better shipbuilding technology in ancient and medieval times.
(b) The rulers of southern India always partronized traders , Brahmin priests and Buddhist monks in this context
(c) Monsoon winds across the bay of Bengal facilitated sea voyages.
(d) Both (a) and (b) are convincing explanations in this context.
Ans: (d)
Q164. Consider the following Bhakti Saints :
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
Ans: (b)
Q165. Consider the following statements:
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
Q166. Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was
(a) the mosque for the use of Royal Family
(b) Akbar’s private chamber prayer
(c) the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions.
(d) the room in which the nobles belonging to different religions gathered to discuss religious affairs
Ans: (c)
Q167. In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for
(a) military officers
(b) village headmen
(c) specialists in Vedic rituals
(d) chiefs of craft guilds
Ans: (b)
Q168. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q169. Consider the following pairs: Medieval Indian State : Present Region
1. Champaka : Central India
2. Durgara : Jammu
3. Kuluta : Malabar Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Ans: (b)
Q170. Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. Introduction of gunpowder.
2. Introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. Establishment of Timurid dynasty Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (b)
Q171. Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
(a) Amoghavarsha I
(b) Ballala II
(c) HariharaI
(d) Prataparudra II
Ans: (c)
Q172. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements :
1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.
2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q173. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally
(a) Agriculturists
(b) Warriors
(c) Weaves
(d) Traders
Ans: (d)
Q174. With reference to the economic history of medieval India the term ‘Araghatta’ refers to
(a) bonded labour
(b) Land grants made to military officers
(c) Waterwheel used in the irrigation of land
(d) Wasteland converted to cultivated land
Ans: (c)
Q175. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Ans: (b)
Q1. Who said first : “Swaraj is my birth right and I shall have it”.
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) M.K. Gandhi
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Sardar Patel
Ans: (a)
Q2. “India Wins Freedom” was written by
(a) Rajendra Prasad
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) R.N. Tagore
(d) J.L. Nehru
Ans: (b)
Q3. First Europeans, who started trade with India, were
(a) The Portuguese
(b) The British
(c) The French
(d) The Dutch
Ans: (a)
Q4. The Home Rule movement was launched by
(a) Annie Besant
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Mahatma Gandhi
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (a)
Q5. The cause for the immediate precipitation of the Sepoy Mutiny was
(a) Use of cartridges greased with cow fat
(b) Doctrine of Lapse
(c) The disparity between salaries of Native Sepoys and the British Soldiers
(d) The Spread of Christianity
Ans: (a)
Q6. Gandhiji started Dandi March in 1930
(a) Against imposition of salt tax laws
(b) Against the announcement of communal award
(c) Against atrocities committed on Harijans
(d) Against all of the above
Ans: (a)
Q7. Gandhiji’s “Champaran Movement” was for
(a) The security of rights of Harijans
(b) Civil disobedience movement
(c) Maintaining the unity of Hindu society
(d) Solving the problem of the Indigo workers
Ans: (d)
Q8. Who commented “the Cripps Mission was a postdated cheque on a crashing bank”?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Patel
Ans: (a)
Q9. “Khilafat” movement subsided because of the
(a) Concessions given to Muslims by the British
(b) Amity achieved between Congress and Muslim League
(c) Accession of Kamal Pasha on the throne of Turkey
(d) None of the above
Ans: (c)
Q10. The aim of the Cripps Mission to India was to
(a) Appease the Indian public opinion
(b) Appease the American people
(c) Decentralise the power to States
(d) None of the above
Ans: (b)
Q11. The Lucknow Congress Session of 1916 refers to
(a) Concession of separate electorates for the Muslims by the Congress Party
(b) Merger of Muslim League into Congress
(c) Selection of Muslim leader as the Congress President
(d) None of the above
Ans: (a)
Q12. Rabindranath Tagore surrendered his title to the British because of
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Jallianwalah Bagh massacre
(d) Partition of Bengal
Ans: (c)
Q13. The Interim Government at the Centre after independence was formed
(a) After the visit of Cripps Mission
(b) Before the visit of Cripps Mission
(c) After Mountbatten submitted his plan
(d) Before the visit of the Cabinet Mission
Ans: (a)
Q14. Who was the Prime Minister of U.K. at the time of India’s Independence?
(a) Lord Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Lord Mountbatten
(d) Harold Wilson
Ans: (a)
Q15. Who led the extremists before the arrival of Gandhiji on the political scene for freedom struggle?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Subhash Bose
Ans: (a)
Q16. The French supremacy in India came to an end with the
(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Plassey
(c) Battle of Buxar
(d) Battle of Panipat
Ans: (a)
Q17. Indian National Congress took the stand during Second World War that
(a) It would support axis powers
(b) It would support allied powers
(c) It would cooperate with the British if India is promised dominion status after the war
(d) It would cooperate with the British if India is granted complete Independence
Ans: (d)
Q18. “Inquilab Zindabad” slogan was given by
(a) Chandra Shekhar Azad
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Iqbal
Ans: (c)
Q19. Which of the following was not the outcome of Jallianwalah Bagh massacre?
(a) Suspension of Gen. Dyer
(b) Change in Gandhiji’s outlook towards Britishers
(c) Temporary peace in Punjab
(d) Renunciation of British titles and positions by many Indians
Ans: (c)
Q20. “Red Shirts” movement aimed at
(a) To throw out Britishers from India
(b) To promote Communist organizational activities
(c) To promote trade union activities
(d) All of the above
Ans: (a)
Q21. Who evolved the national consciousness as a formal concept?
(a) B.G. Tilak
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Surendranath Bannerjee
Ans: (d)
Q22. Why could British only succeed in trade and commerce in India?
(a) Because of government backing
(b) Quality of merchandise
(c) Naval superiority
(d) All of the above
Ans: (c)
Q23. Who participated the least in the Indian National Movement?
(a) Capitalists
(b) Landlords and Merchants
(c) Princes of States
(d) Government officials
Ans: (c)
Q24. The Prime Minister of Interim Government of India after Independence was
(a) Gandhi
(b) Nehru
(c) Jinnah
(d) Rajgopalachari
Ans: (b)
Q25. Swadeshi movement started during
(a) Anti-Bengal partition movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) None of the above
Ans: (a)
Q26. Aim of Swaraj Party was to
(a) Enter the Legislative Councils by contesting elections in order to wreck the legislatures from within
(b) Boycott the foreign goods
(c) Launch a non-cooperation movement against the British
(d) Adopt Swadeshi in piece goods on a vast scale
Ans: (a)
Q27. Swaraj Party was founded by
(a) Motilal Nehru
(b) Jawaharlal Nehru
(c) B.G. Tilak
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (a)
Q28. Which party was in power in U.K. when India became independent?
(a) Labour
(b) Conservative
(c) Liberal
(d) None of these
Ans: (a)
Q29. The year 1919 is associated with
(a) Dandi March by Mahatma Gandhi
(b) Jallianwala Bagh Tragedy
(c) Chauri Chaura Incident
(d) Partition of Bengal
Ans: (b)
Q30. Who was the founder of the Servants of India Society?
(a) G. K. Gokhale
(b) K. M. Roy
(c) M. K. Gandhi
(d) B. G. Tilak
Ans: (a)
Q31. Who introduced the ‘Civil Services’ in India?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Curzon
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Cornwallis
Ans: (d)
Q32. Why did India industrialise only gradually in the time of Britishers?
(a) Capitalists helped to set up new industries
(b) Many technicians came from different parts of the world to set up new industries
(c) Britishers seized and handicapped Indian cottage industries
(d) People were fond of new machine made goods
Ans: (c)
Q33. Gandhiji opposed the untouchability and he wanted
(a) The Harijans to revolt against it
(b) The people of India to give treatment of equality to the untouchables
(c) Untouchability to be declared a crime under law
(d) A social revolution to create a society based on equality
Ans: (b)
Q34. Which of the following was the main feature of the policy of Dual Government of British rulers in India?
(a) The English collected the revenues with the help of Indian Officials and they became virtually the head of the civil and military administration
(b) The general administrative body consisted of two categories of rulers
(c) Main items of administration were in the hands of local kings and rest were in the hands of British rulers
(d) Some portions of land were ruled by the local kings and rest by the British rulers
Ans: (a)
Q35. Which of the following is not a tenet of Gandhian Socialism?
(a) Social justice
(b) Concern for the poor but not hatred for the rich
(c) Equality of opportunities of all
(d) Nationalisation of all means of production and distribution
Ans: (d)
Q36. The basic education advocated by Gandhiji in Wardha Congress is related with
(a) Compulsory elementary education
(b) Social relevance of education to society
(c) Demand of separate institutions for minorities
(d) Compulsory military training for every student
Ans: (b)
Q37. Which important event immediately preceded Jallianwala Bagh massacre?
(a) Rowlatt Act enactment
(b) Communal award
(c) Coming of Simon Commission
(d) Quit India Movement
Ans: (a)
Q38. Non-Cooperation Movement was suspended in 1921 because
(a) Violence broke out at Chauri Chaura
(b) Gandhiji was arrested for five years
(c) Government accepted the demands of Indian leaders
(d) People were not supporting this movement
Ans: (a)
Q39. Who started Bhoodan Movement in India?
(a) Gandhiji
(b) Jayaprakash Narayan
(c) Vinoba Bhave
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (c)
Q40. Gandhiji was of the view that
(a) All old traditions should be followed
(b) All old traditions should be discarded
(c) Only scientifically based traditions should be followed
(d) Those traditions should not be followed which are against our moral values
Ans: (d)
Q41. According to Gandhiji non-violence is
(a) A way to attain truth
(b) A way to win political freedom
(c) The only way to realise God
(d) An end in itself
Ans: (a)
Q42. The DYARCHY as introduced by the Government of India Act, 1919 postulated which of the following?
(a) A system of dual government in Bengal
(b) Backward classes were entitled to vote
(c) A few subjects were transferred to the Provincial Ministries and the rest retained by the Executive Council
(d) Hindus and Muslims could vote separately
Ans: (c)
Q43. What is true of Indian National Congress during World II?
(a) It demanded for its co-operation with the British that a provincial national government may be set up at the centre
(b) It extended full support to the Indian National Army to oust the British from India
(c) It decided to extend full support to the allied nations
(d) It worked for the defeat of the allied nations
Ans: (a)
Q44. What is the correct order of happenings of the following three events in the British rule in India?
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jallianwalla Bagh Tragedy Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3, 2
(b) 2, 1, 3
(c) 3, 2, 1
(d) 2, 3, 1
Ans: (a)
Q45. Who was the Viceroy when Attlee declared India’s Independence?
(a) Lord Wavell
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Cornwallis
Ans: (b)
Q46. Under whose leadership, the Indian National Army was formed?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (b)
Q47. Who said these words at the time of Quit India Movement—’Do or die’?
(a) Motilal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (b)
Q48. Why did Gandhiji stop the Non- Cooperation Movement?
(a) Because of Gandhi-lrwin Pact
(b) Because the mob turned violent
(c) Because he was ordered to do so by the Britishers
(d) Because he did not like to continue the movement
Ans: (b)
Q49. The Indian National Movement refers to the
(a) Movement started by Subhash Chandra Bose through I.N.A.
(b) Struggle by the Indians to gain freedom from British colonial rule in India
(c) Struggle by Indians to gain dominion status under British rule
(d) Struggle by Indians to stop British trade in India
Ans: (b)
Q50. Which of the following represents the integration of Hindus and Muslims for a common cause?
(a) Khilafat Movement
(b) Quit India Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) None of the above
Ans: (d)
Q51. Purna Swaraj Day was observed on
(a) 26th November, 1947
(b) 26th October, 1949
(c) 26th January, 1950
(d) 26th January, 1930
Ans: (d)
Q52. Whom did Gandhiji consider his political Guru?
(a) Vinoba Bhave
(b) B. G. Tilak
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (c)
Q53. Which of the following periods can be considered as the era of mass revolution?
(a) 1856-1885 A.D.
(b) 1757-1857 A.D.
(c) 1920-1947 A.D.
(d) 1901-1919 A.D.
Ans: (c)
Q54. The Indian patriot, who died in jail due to hunger strike, was
(a) S. C. Bose
(b) Bhagat Singh
(c) Jatin Das
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (c)
Q55. Who among the following were associated with the birth of Swarajya Party?
(a) C. R. Das and Motilal Nehru
(b) C. R. Das and Sardar Patel
(c) Motilal Nehru and Rajendra Prasad
(d) None of the above
Ans: (a)
Q56. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?
(a) Swami Dayanand
(b) Swami Vivekanand
(c) Guru Shankaracharya
(d) Raja Rammohan Roy
Ans: (a)
Q57. The personality who is not connected with 1857 mutiny is
(a) Bhagat Singh
(b) Lakshmibai
(c) Tantia Tope
(d) Nana Saheb
Ans: (a)
Q58. “Once again India leads the world” are the words of
(a) S. N. Bannerjee
(b) Mahatma Gandhi
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) None of these
Ans: (d)
Q59. Who among the following founded Ramakrishna Mission?
(a) Swami Dayanand Saraswati
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Swami Vivekananda
(d) None of these
Ans: (c)
Q60. Who among the following was not a moderate?
(a) Mahatma Gandhi
(b) W. C. Bannerjee
(c) G. K. Gokhale
(d) B. G. Tilak
Ans: (d)
Q61. Dandi March was organised by Gandhiji to
(a) Break the salt laws
(b) Protest against atrocities on Harijans
(c) Oppose Simon Commission
(d) Ask for Purna Swaraj
Ans: (a)
Q62. Non-Cooperation Movement was called off by Gandhiji because
(a) Of Chauri Chaura incident
(b) Government accepted the demands of Indian leaders
(c) Of repressive measures adopted by the government
(d) None of these
Ans: (a)
Q63. Civil Disobedience Movement was started in India in 1930 for
(a) Home rule
(b) Purna Swaraj
(c) Non-cooperation with British government
(d) Hindu-Muslim unity
Ans: (b)
Q64. Doctrine of Lapse was adopted as a measure to annex Indian states by
(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Clive
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Wellesley
Ans: (c)
Q65. Raja Rammohan Roy was supporter of
(a) Sati
(b) Widow re-marriage
(c) Child marriage
(d) Learning of Sanskrit
Ans: (b)
Q66. Who represented India at the Chicago Conference of World Religions in 1893?
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayananda
(c) Swami Abhedananda
(d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (a)
Q67. Some persons who were close associates of Gandhiji died recently. They were
(a) Anandmayi Ma, Pyarelal, Vinoba Bhave
(b)Mira Behn, J.P. Narayan, Lord Mountbatten, Manibhai Desai
(c) J. B. Kripalani, Mahadev-Desai, Pyarelal
(d) Sarla Behn, J. B. Kripalani, Mira Behn
Ans: (a)
Q68. The theory of economic drain from India to England was propounded by
(a) Dadabhai Naoroji
(b) R. C. Dutt
(c) G. Tilak
(d) L. K. Jha
Ans: (a)
Q69. The capital of India was shifted from Calcutta to Delhi in the year
(a) 1905
(b) 1911
(c) 1912
(d) 1916
Ans: (b)
Q70. Who can be called the father of local self-government in India?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Minto
(c) Lord Curzon
(d) Lord Dufferin
Ans: (a)
Q71. Indian National Congress was founded by
(a) W. C. Bannerjee
(b) A. O. Hume
(c) Mahatma Gandhi
(d) Annie Besant
Ans: (b)
Q72. The Indian national movement became organised for the first time in
(a) 1885
(b) 1857
(c) 1905-06
(d) 1916-17
Ans: (c)
Q73. The first great experiment of Gandhiji in ‘Satyagraha’ took place in
(a) Dandi
(b) Champaran
(c) South Africa
(d) Bardoli
Ans: (c)
Q74. After Chauri Chaura incident in which 22 policemen were killed, the result was that
(a) Gandhiji started his Dandi March
(b) Gandhiji called off the no tax campaign
(c) Gandhiji withdrew his movement of noncooperation
(d) Gandhiji went to-talk with the Viceroy, Lord Irwin
Ans: (c)
Q75. The first among the following to establish trade links with India were
(a) Dutch
(b) French
(c) Portuguese
(d) English
Ans: (c)
Q76. Match the following :
A. Lord Dalhousie : 1. Prohibition of Sati
B. Lord William : 2.Local Self-Government Bentinck
C. Lord Ripon : 3. Division of Bengal
D. Lord Curzon : 4. Doctrine of Lapse Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 1 2 3 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)
Q77. The demand for Pakistan was made by the Muslim League for the first time in
(a) 1938
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1946
Ans: (b)
Q78. Which of the following events is not correctly matched?
(a) Liberation of Goa — 1961
(b) Death of Jawaharlal Nehru — 1966
(c) Indo-China War — 1962
(d) First General Elections — 1951-52
Ans: (b)
Q79. The wrongly matched pair among the following is
(a) Gandhiji —Dandi March
(b) Mohammed Ali Jinnah —Khilafat movement
(c) Sir Syed Ahmed Khan —Aligarh
(d) Subhash Chandra Bose —Forward Bloc
Ans: (b)
Q80. The following are the events in national movement
1. Champaran Satyagraha
2. Non-Cooperation Movement
3. Quit India Movement
4. Dandi March The correct chronological order is
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 2, 3, 1, 4
Ans: (a)
Q81. Match the following correctly :
A. Ramakrishna Mission 1. Swami Dayanand Saraswati
B. Arya Samaj 2. Raja Rammohan Roy
C. Brahmo Samaj 3. Keshab Chandra Sen
D. Prarthana Samaj 4. Swami Vivekananda Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (d)
Q82. Which of the following is/are correct ?
Newspaper : Publisher/Editor
A. Leader : Annie Besant
B. Yugantar : C. Y. Chintamani
C. Young India : Aurobindo Ghosh Codes :
(a) A is correct
(b) B and C are correct
(c) A and C are correct
(d) None is correct
Ans: (d)
Q83. Arrange the following in chronological order
1. Home Rule League
2. Swadeshi Movement
3. Bardoli Movement
4. Round Table Conference The correct chronological order is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 4, 2, 1, 3
Ans: (b)
Q84. The first session of Indian National Congress in 1885 was held at
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Lahore
(d) Lucknow
Ans: (a)
Q85. Who gave the ‘Communal Award’ in India?
(a) C. R. Attlee
(b) Ramsay Macdonald
(c) Stafford Cripps
(d) None of the above
Ans: (b)
Q86. Quit India Movement was launched in
(a) 1936
(b) 1941
(c) 1942
(d) 1947
Ans: (c)
Q87. Which of the following was mainly responsible for the transfer of power by the British to India on August 15, 1947?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Attlee Declaration
(c) Simon Commission Plan
(d) Mountbatten Declaration
Ans: (d)
Q88. Which of the following events is not correct?
(a) Simon Commission—1927
(b) Salt Satyagraha—1930
(c) Gandhi-lrwin Pact—1931
(d) Quit India Movement—1941
Ans: (d)
Q89. Assertion: Great Britain gave India her independence on August 15, 1947 Reason: Great Britain became weak after her involvement in World War II.
(a) Both A and R are true but R is not the reason for A
(b) Both A and R are true but R is the reason for A
(c) Neither A nor R is correct
(d) A is correct but R is wrong
Ans: (b)
Q90. Who was the leader of the Depressed Classes in the pre- lndependence period?
(a) Ram Manohar Lohia
(b) B. R. Ambedkar
(c) Rajendra Prasad
(d) Jagjivan Ram
Ans: (b)
Q91. Which of the following statements about Mahatma Gandhi is correct in connection with India’s independence?
(a) He was the happiest man
(b) He was a very disillusioned man
(c) He had full satisfaction about his achievements
(d) He was happy with the formation of Pakistan
Ans: (b)
Q92. In the 19th century the people who participated in the national movement were mostly
(a) Zamindars
(b) Rich people
(c) Educated middle class
(d) Poor people
Ans: (c)
Q93. Which of the following pairs is incorrect?
(a) Lal, Bal, Pal —Extremist Group
(b) Annie Besant —Home Rule movement
(c) Gandhi —Dandi March
(d) None of these
Ans: (d)
Q94. Swaraj Party was established to
(a) Share power in the Government
(b) Ask the British to leave India
(c) To enter the Councils and wreck the Government from within
(d) Ask the people to fight against the British
Ans: (c)
Q95. Write the correct chronological order of the following annexations by the Britishers:
1. Oudh 2. Punjab
3. Upper Burma Select the correct answer from the codes given below :
(a) 3 2 1
(b) 1 2 3
(c) 1 3 2
(d) 2 1 3
Ans: (d)
Q96. What was the objectives of Home Rule Movement?
(a) Self-government at all levels
(b) Eradication of evils like Sati in the Indian community
(c) Participation in Indian National Movement
(d) Boycott of foreign goods
Ans: (a)
Q97. What is most significant regarding partition of Bengal in 1905?
(a) The English undertook partition without consulting the local population
(b) The English established that they were strong people
(c) Muslims were separated from other people
(d) This paved the way for involvement of people in national movement
Ans: (d)
Q98. What is the correct chronological order of the following?
1. First Round Table Conference
2. Gandhi-Irwin Pact
3. Simon Commission
4. Cripps Mission Select the correct answer from the codes given below:
(a) 3 1 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)
Q99. Who was the person behind conversion of East India Company from a trading company into a regional power?
(a) Lord Warren Hastings
(b) Lord Clive
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Wellesley
Ans: (b)
Q100. Who had founded the Asiatic Society of Bengal in 1784?
(a) Lord Clive
(b) Lord Warren Hastings
(c) Queen Victoria
(d) William Jones
Ans: (d)
Q101. Assertion (A): The revolt of 1857 failed.
Reason (R): It lacked adequate organization and military power.
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are correct and R is correct explanation of A
Ans: (d)
Q102. Assertion (A): Lal, Bal and Pal formed extremist group in the Indian National Congress.
Reason (R): They were revolutionary leaders
(a) A and R both are incorrect
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A and R are correct and R is the correct explanation of A
(d) A and R are correct but R is not the correct explanation of A
Ans: (c)
Q103. Assertion (A): In 1946 in Bombay the ratings of the Royal Indian Navy rose in open mutiny against the British.
Reason (R): The Royal Indian Navy joined the INA
(a) A and R both are incorrect
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A and R are correct and R is the correct explanation of A
(d) A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
Ans: (b)
Q104. The first Civil Disobedience Movement was started by Gandhiji after the
(a) Rowlatt Act of 1919
(b) Jallianwala Bagh massacre in 1919
(c) Chauri Chaura incident in 1922
(d) Arrival of Cripps’ Mission in 1942
Ans: (b)
Q105. Match the following :
A. Civil Disobedience : 1. B. G. Tilak Movement
B. Indian Home Rule : 2. Raja Ram Mohan Roy League
C. Moderate leader : 3. Mahatma Gandhi
D. Brahmo Samaj : 4. G. K. Gokhale Codes:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)
Q106. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?
(a) Madan Mohan Malaviya
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sarojini Naidu
(d) B. R. Ambedkar
Ans: (d)
Q107. Who among the following being a renowned poet was a good painter also?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Amrita Shergil
(c) A. N. Tagore
(d) S. N. Bannerjee
Ans: (a)
Q108. Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in legislatures?
(a) The Indian Councils Act. 1909
(b) The Indian Councils Act, 1919
(c) The Government of India Act, 1935
(d) None of the above
Ans: (a)
Q109. Who among the following Governors- General introduced the Dual System of Government?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Canning
(c) Lord Clive
(d) Lord Rippon
Ans: (c)
Q110. Which of the following pairs is correct?
(a) Mahatma Gandhi—”Swaraj is my birth right”
(b) Jawaharlal Nehru—”Truth and nonviolence are my God”
(c) Sardar Patel—”Dilli Chalo”
(d) Subhash Chandra Bose—”Give me blood, I will give you freedom”
Ans: (d)
Q111. Which of the following laws was passed during the second half of the nineteenth century under the Social and Religious Reform Movement?
(a) Formation of Theosophical Society
(b) Sanction of inter-caste and inter-communal marriages
(c) Opening of Aligarh Muslim University’
(d) None of the above
Ans: (b)
Q112. Which of the following pairs are correct?
1. The Indian Councils Act, 1909 — Provincial Autonomy
2. The Government of Act, 1919 — Introduction of India Dyarchy
3. The Government Act, 1935 — Proposal for a of India Federation of India
4. The Indian Act, 1947 — Provincial Independence Legislature Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (b)
Q113. The partition of Bengal was undertaken with the view of
(a) Suppressing the revolt arisen
(b) Satisfying the Hindus and the Muslims
(c) Meeting the demand by the Hindus and the Muslims for a separate State
(d) Dividing the Hindus of the West and the West Bengal and increasing Hindu-Muslim tensions
Ans: (d)
Q114. Match the columns:
A. “Freedom at Midnight” 1. Mahatma Gandhi
B. “Nineteen Eighty Four” 2. Sarojini Naidu
C. “My Experiments with 3. Larry Collins and Truth” Dominique Lapierre
D. “The Song of India” 4. George Orwell Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 1 2 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 3 2
Ans: (c)
Q115. Lord Wellesley greatly extended the British dominion in India through
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Partitioning of Indian States
(d) Annexing the princely States
Ans: (b)
Q116. Gandhiji started the Dandi March
(a) To demonstrate against the policies of British empire
(b) To break the salt law
(c) To boycott foreign goods
(d) None of the above
Ans: (b)
Q117. Sepoy mutiny of 1857 failed due to the
(a) Lack of effective organisation
(b) Lack of unity of purpose
(c) Lack of unified system of leadership
(d) All of the above
Ans: (d)
Q118. The Swaraj Party was founded by Motilal Nehru in
(a) 1947
(b) 1952
(c) 1920
(d) 1929
Ans: (c)
Q119. Assertion (A): The First War of Indian Independence started in 1857.
Reason (R): The soldiers refused to use the greased cartridges.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Ans: (b)
Q120. Arrange the following in a chronological order
1. Foundation of Muslim League
2. Jallianwala Bagh Massacre
3. Khilafat Movement
4. Civil Disobedience Movement The correct order is
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 2, 1, 2
(d) 2, 4, 1, 3
Ans: (b)
Q121. ‘Go back to the Vedas’ was the motto of
(a) Swami Vivekananda
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) M. G. Ranade
Ans: (c)
Q122. Arrange the following in a chronological order:
1. Dandi March 2. Simon Commission
3. Poona Pact 4. Gandhi Irwin Pact The correct order is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: (c)
Q123. Which of the following statements is true about Annie Besant?
1. She was the President of Indian National Congress
2. She was the founder of the Asiatic Society
3. She was the founder of the Theosophical Society Codes :
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q124. Which of the following proposals were made by the Cripps Mission?
1. Participation of Indian States in the Constitutionmaking body
2. Forming separate State for the Muslims
3. Election of the Constitution-making body by the members of the lower house of the Provincial Legislature Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q125. Match the columns :
A. Rajendra Prasad 1. “A Nation in the Making”
B. Dilip Mukherjee 2. “India Divided”
C. S. N. Bannerjee 3. “My Experiments with Truth”
D. Mahatma Gandhi 4. “The Terrorists” Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 4 2 3 1
(d) 2 4 3 1
Ans: (b)
Q126. “Poverty and Un-British Rule in India” was written by
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel
(d) Madan Mohan Malviya
Ans: (a)
Q127. The founder of Asiatic Society was
(a) William Jones
(b) Annie Besant
(c) William Kerry
(d) Havell
Ans: (a)
Q128. Which of the following Acts was introduced by the Britishers to remove the shortcomings of the Regulating Act?
(a) Pitt’s India Act, 1784
(b) Rowlatt Act
(c) The Charter Act of 1793
(d) Government of India Act 1919
Ans: (a)
Q129. Rajagopalachari’s formula was
(a) Merger of princely States
(b) Formulation of a separate Muslim State
(c) Plebiscite to Muslims whether they should form a separate State
(d) Forming a Constituent Assembly
Ans: (c)
Q130. Swaraj Party was formed after the failure of
(a) Quit India Movement
(b) Satyagraha Movement
(c) Noncooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (c)
Q131. Gokaldas Tejpal Sanskrit Pathshala was the place where
(a) The first session of Indian National Congress was held
(b) Max Mueller came to study Sanskrit
(c) A.O. Hume used to live
(d) Gandhiji made his first Ashram
Ans: (a)
Q132. Which of the following pairs is wrongly matched?
(a) New India Henry Cotton
(b) Khilafat Movement Maulana Azad
(c) Communal award McDonald
(d) Bardoli satyagraha Sardar Patel
Ans: (a)
Q133. Arrange the following in a chronological order
1. Surat Split
2. Formation of Muslim League
3. Partition of Bengal
4. Regulating Act The correct Order is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 2, 3, 4, 1
Ans: (b)
Q134. “Anushilan Samithi” was the terrorist organisation with its headquarters at
(a) Lahore
(b) Calcutta
(c) Chandigarh
(d) Islamabad
Ans: (b)
Q135. Who declared, “Swaraj had ‘stunk in the nostrils’ and that without adequate discipline and restraint on the part of the people the movement had proved to be a ‘Himalayan blunder’.”
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose
Ans: (c)
Q136. The first political association in the Bombay Presidency was established by
(a) Gopal Krishna Gokhale in 1905
(b) S. N. Bannerjee in 1894
(c) Dadabhai Naoroji in 1852
(d) Annie Besant in 1924
Ans: (c)
Q137. Match the columns :
A. Sir John Marshall 1. Glory of Indian Art
B. H. T. Prinsep 2. History of Indian Culture
C. A. K. Coomara 3. Writer during the Swamy time of Lord Hastings Select the correct answer from the codes given below:
A B C
(a) 1 2 3
(b) 3 2 1
(c) 2 3 1
(d) 2 1 3
Ans: (c)
Q138. The Arctic Home of the Vedas” was written by
(a) Minoo Masani
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) S. Radhakrishnan
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
Q139. Which pair among the following had the similar views during the national movement?
(a) Subrahmaniam Bharati and Bal Gangadhar
(b) Chittaranjan Das and Motilal Nehru
(c) Chittaranjan Das and Rajagopalachari
(d) Mahatma Gandhi and Shaukat Ali
Ans: (b)
Q140. Match the columns :
A. M. N. Roy 1. Swarajist Party
B. C. R. Dass 2. Hindustan Socialist Republican Association
C. Chandra Shekhar Azad 3. Congress Socialist Party
D. Acharya Narendra 4. Communist International Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)
Q141. Indianisation of the Civil Services was done by
(a) Lord Ripon
(b) Lord Mayo
(c) Lord Lytton
(d) Lord Reading
Ans: (a)
Q142. The purpose of Cripps’ Mission was
(a) To give India dominion status.
(b) To introduce provincial autonomy in India.
(c) To discuss future setup for India on the basis of the Simon Commission report.
(d) To suppress ‘Quit India’ Movement.
Ans: (a)
Q143. What is the correct chronological order of the following?
A. Cabinet Mission
B. Montague – Chelmsford Reforms
C. Minto – Morley Reforms
D. Cripps’ Mission Codes :
(a) C, B, D, A
(b) A, B, C, D
(c) B, C, D, A
(d) D, A, B, C
Ans: (a)
Q144. Ilbert Bill was prepared for abolishing judicial disqualification based on racial distinction. The bill was vehemently criticised by the Europeans living in India. Who was the Governor-General at that time?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Curzon
(d) Lord Chelmsford
Ans: (a)
Q145. Ghadar party’ in U.S.A. was formed by
(a) V. D. Savarkar
(b) Lala Har Dayal
(c) Swami Varma
(d) Raja Pratap Singh
Ans: (b)
Q146. Lord Cornwallis introduced
(a) Zamindari system
(b) Mahalwari system
(c) Mansabdari system
(d) None of the above
Ans: (a)
Q147. Write the correct chronological order of the following?
A. Pitt’s India Act
B. Rowlatt Act
C. Regulating Act
D. Indian Councils Act Codes :
(a) A, C, D, B
(b) B, A, C, D
(c) C, A, D, B
(d) D, B, A, C
Ans: (c)
Q148. Montague – Chelmsford Reforms relate to
(a) Dyarchy
(b) Communalism
(c) Provincial autonomy
(d) None of the above
Ans: (a)
Q149. Khilafat movement stressed on
(a) Restoration of Turkish Khalipha as the head of Indian Muslims
(b) Reservation of seats for Muslim community in Government services
(c) Independent Pakistan
(d) India’s Independence
Ans: (a)
Q150. Which of the following is/are correctly matched?
Persons Events
1. Keshab Chandra Sen : Prarthana Samaj
2. Mahadev Govind : Brahmo Samaj Ranade
3. Swami Vivekanand : Ramakrishna Mission Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 1 only
(d) 3 only
Ans: (b)
Q151. Match the columns :
List-1 Authors : List-2 (Books)
A. Mahatma Gandhi : 1. India Divided
B. Ram Manohar Lohia : 2. India Wins Freedom
C. Dr. Rajendra Prasad : 3. Hind Swaraj
D. Maulana Azad : 4. The Wheel of History Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 3 4 2
(c) 4 3 2 1
(d) 2 3 4 1
Ans: (a)
Q152. Albuquerque captured Goa from the ruler of
(a) Bijapur
(b) Golkonda
(c) Ahmadnagar
(d) Vijayanagar
Ans: (a)
Q153. The British rulers introduced a new system of education in India chiefly because they wanted to
(a) Provide a class of office workers for the company
(b) Promote the work of Christian missionaries
(c) Create an awareness of scientific and technical developments
(d) Generate the capacity for self-government
Ans: (a)
Q154. Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and Boycott agitation during the first decade of the present century?
(a) Curzon’s attempt to control the Universities
(b) Curzon’s design to curtail the sphere of local selfgovernment
(c) Curzon’s partition of Bengal
(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress
Ans: (c)
Q155. Match the columns:
List-1 List-2
A. Karsondas Mulji 1. Tatvabodhini Patrika
B. Dadabhai Naoroji 2. Satya Prakash
C. Debendranath Tagore 3. Fight for legal status to Parsi women
D. Henry Vivian Derozio 4. Peasant Movement
5. Did not believe in existence of god Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 1 5
(b) 5 3 1 2
(c) 4 5 2 1
(d) 5 1 4 2
Ans: (a)
Q156. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) Holt Machenzie Mahalvari settlement in Northern India
(b) Lord Cornwallis Subsidiary system
(c) Lord Ripon Local Self-Government
(d) Thomas Munro Ryotwari settlement
Ans: (b)
Q157. Match the columns :
List-1 List-2 Leaders (Views on the Cripps Missions proposals in 1942)
A. Nehru 1. Postdated cheque
B. Ambedkar 2. The autocratic powers of Viceroy would remain
C. Gandhi 3. It will do the greatest harm to the depressed
D. Sapru & Jayckar 4. The creation of more than one Union will be disastrous Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)
Q158. Match the columns :
List-1
A. Morley Minto Reforms
B. Montague Chelmsford Reforms
C. Reform Act of 1935
D. Cripps Proposals List-2
1. Dyarchy in the Provinces
2. Provincial Autonomy
3. Introduction of separate electorate
4. Provision for establishment of a Constituent Assembly Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (b)
Q159. Match the columns :
List-1
A. Madan Mohan Malviya
B. Sohan Singh Bhakna
C. Annie Besant
D. Rajagopalachari List-2
1. Ghadar Movement
2. Swatantra Party
3. Hindu Mahasabha
4. Theosophical Society of India Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 5 2 3
Ans: (b)
Q160. Assertion (A): The Zamindari Settlement was introduced by Lord Cornwallis.
Reason (R): The British desired to create a landed class in India for support.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)
Q161. Brahmo Samaj was founded by
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) David Hare
(c) Derozio
(d) Alexander
Ans: (a)
Q162. The “Servants of India Society” was founded by
(a) Annie Besant
(b) Gopalakrishna Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (b)
Q163. “Asiatic Society of Bengal” was founded by
(a) Sir William Jones
(b) Annie Besant
(c) Lord William Bentinck
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (a)
Q164. Which of the following introduced a measure of provincial autonomy?
(a) Minto-Morley reforms
(b) Montague-Chelmsford reforms
(c) Cripps’ Mission
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (d)
Q165. Railway and Telegraphy systems were introduced in India by
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Wellesley
Ans: (a)
Q166. Who among the following Indians mostly encouraged the remarriage of the widows?
(a) Jaisingh
(b) Ahilya Bai
(c) Sarfoji
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (d)
Q167. Swaraj as a national demand was first made by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Chitaranjan Das
Ans: (a)
Q168. Moderates and extremists of the Indian National Congress differed mainly on the issue of
(a) Swaraj
(b) Swadeshi
(c) Boycott
(d) National education
Ans: (c)
Q169. The Brahmo Samaj is based on the principles of
(a) Monotheism
(b) Polytheism
(c) Atheism
(d) Monism
Ans: (a)
Q170. Banaras Hindu University was founded by
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopalakrishna Gokhale
(c) Pandit Madan Mohan Malaviya
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (c)
Q171. The system of ‘Dyarchy’ was first introduced by
(a) Montague-Chelmsford Reforms
(b) Minto-Morley Reforms
(c) Government of India Act, 1935
(d) None of the above
Ans: (a)
Q172. On whose recommendations was the Constituent Assembly formed?
(a) Mountbatten
(b) Cripps’ Mission plan
(c) Cabinet Mission plan
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (c)
Q173. Who among the following was a revolutionary who later turned into a yogi and philosopher?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Agarkar
Ans: (b)
Q174. Who among the following was not a ‘no changer’?
(a) Dr. Ansari
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Sardar Patel
(d) Motilal Nehru
Ans: (d)
Q175. The I.N.A. was organised by Netaji Subhash Chandra Bose at
(a) Rangoon
(b) Singapore
(c) Taiwan
(d) Tokyo
Ans: (b)
Q176. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I (Social Reformers of Modern India)
A. Kesab Chandra Sen
B. Henry Vivian Derazio
C. Dadoba Panderung
D. Devendranath Tagore List-II (Their contributions)
1. Young Bengal Movement
2. Param Hansa Mandali
3. Sadharan Brahma Samaj
4. Tatvabodhini Sabha Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (d)
Q177. Consider the following sessions of the Indian National Congress :
The session in which
1. The Muslim League and the Indian National Congress met jointly.
2. The Indian National Congress divided into two groups.
3. The resolution for “Complete Independence” was passed.
4. The Non-cooperation resolution was passed.
The correct chronological sequence of these sessions is
(a) 3 — 4 — 1 — 2
(b) 2 — 1 — 4 — 3
(c) 2—3—4——1
(d) 1—2—3——4
Ans: (b)
Q178. Consider the following events in Indian Freedom Movement :
1. Singh Sabha Movement
2. Quit India Movement
3. Dandi March
4. Gurdwara Reform Movement The correct chronological sequence of these events is
(a) 1 — 4 — 3 — 2
(b) 4 — 1 — 2 — 3
(c) 2 — 3 — 4 — 1
(d) 3— 2 — 1 — 4
Ans: (a)
Q179. Consider the following events :
1. Hunter Commission
2. Charles Wood’s Despatch
3. Sadler Commission
4. Raleigh Commission Their correct chronological sequence:
(a) 3—2—1—4
(b) 2—1—4—3
(c) 1—4——3—2
(d) 4—3——2—1
Ans: (b)
Q180. The Second Round Table Conference was held in
(a) 1930
(b) 1931
(c) 1932
(d) 1935
Ans: (b)
Q181. Who among the following led the Sepoys at Kanpur in the 1857 uprising?
(a) Tantia Tope
(b) Laxmibai
(c) Nana Sahib
(d) Kunwar Singh
Ans: (c)
Q182. ‘The Modern Review’ was started by
(a) Madan Mohan Malaviya
(b) C. V. Chintamani
(c) Ramanand Chatterjee
(d) Annie Besant
Ans: (c)
Q183. The most effective contribution made by Dadabhai Nauroji to the cause of Indian National Movement was that he
(a) Brought the problems of Indians to the notice of the British
(b) Exposed the economic exploitation of India by the British
(c) Interpreted the ancient Indian texts and restored the self- confidence of Indians
(d) Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else
Ans: (b)
Q184. Assertion (A): Ali Brothers founded the Swaraj Party.
Reason (R): The Swarajists were in favour of council entry and obstruction from within.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (d)
Q185. When the Portuguese arrived in India, the foreigners whom they encountered as trade rivals were the
(a) Persians
(b) Arabs
(c) Dutch
(d) English
Ans: (b)
Q186. The intensity of famine increased in India, under the British rule because
(a) The failure of monsoons became frequent
(b) The drain of wealth from India was uncontrolled
(c) Of the poor distribution of food grains
(d) Discriminatory protection was extended, to food processing industries
Ans: (b)
Q187. The Congress Ministries resigned in November 1939 because
(a) The Provincial Autonomy proved to be a farce
(b) The Governors interfered too much in the dayto- day administration of the provinces
(c) India was dragged into the Second World War without the consent of her people
(d) The British followed the policy of divide and rule
Ans: (c)
Q188. Consider the following two statements called Assertion (A) and Reason (R) and answer by using the codes given below the statements.
Assertion (A): The Quit India Movement of 1942 marked the culmination of the Indian Freedom Movement.
Reason (R): After the Quit India Movement it was only a Question of time and determining the actual mechanics of the transfer of power.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not an explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (b)
Q189. Which one of the following is the most significant contribution of Sardar Vallabhbhai Patel to modern India?
(a) His participation in the Quit India Movement
(b) His role in the Non-Cooperation Movement
(c) His achievement of the integration of princely states
(d) His Presidentship of the Indian National Congress
Ans: (c)
Q190. Federation, Indian responsibility, reservation and safeguards were the three lynchpins of
(a) Gandhi-lrwin Pact
(b) Macdonald Award
(c) Poona Pact
(d) Radcliffe Award
Ans: (a)
Q191. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed?
(a) Mountbatten plan
(b) Cripp’s Mission
(c) Cabinet Mission Plan
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (c)
Q192. “English men are more efficient partly by upbringing, partly by race and partly by education”.
Who said this?
(a) Rippon
(b) Lord Curzon
(c) Minto
(d) Dufferin
Ans: (b)
Q193. “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” Who said this?
(a) Winston Churchill
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Mao Tse-Tunq
Ans: (a)
Q194. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I (Political parties)
A. Communist Party of India
B. Socialist Party
C. Swaraj Party
D. The Hindu Maha Sabha List-II (Personalities)
1. C. R. Das
2. Ram Manohar Lohia
3. V. D. Savarkar
4. P. C. Joshi Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)
Q195. Which of the following are associated with Lord Lytton?
1. Rowlatt Act
2. The Arms Act
3. The Vernacular Press Act
4. Abolition of duties on the import of coarse cotton goods Select the correct answer by using the codes given below :
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (b)
Q196. Which one of the following was given to King Charles II as part of his dowry on the occasion of his marriage with Queen Catherina of Braganz?
(a) Bombay
(b) Chandranagore
(c) Cochin
(d) Tranquebar
Ans: (a)
Q197. Which one of the following was the state that was not annexed by Lord Dalhousie by using the Doctrine of Lapse?
(a) Nagpur
(b) Udaipur
(c) Mysore
(d) Satara
Ans: (c)
Q198. The Indian National Congress was founded in 1885 by
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Henry Cotton
(c) Badruddin Tyabji
(d) A.O. Hume
Ans: (d)
Q199. The All India Muslim League was formed in 1906 at
(a) Aligarh
(b) Dhaka
(c) Delhi
(d) Karachi
Ans: (b)
Q200. The objective of the Morley-Minto Reforms was to
(a) Establish dyarchy in Provinces
(b) Abolish the post-of Secretary of State for India
(c) Extension of Provincial Assemblies
(d) Give more powers to local government
Ans: (c)
Q201. Who out of the following was not a moderate?
(a) Gopal Krishna Gokhale
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Ferozshah Mehta
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
Q202. Which of the following political parties/ organisations were established by Dr. B.R.
Ambedkar?
1. Swaraj Party 2. Samaj Samata Sangh
3. All India Scheduled Castes Federation
4. The Independent Labour Party Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1,3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q203. In 1921 the Session of the Indian National Congress was held when its President was in prison and with some other leader acting as President. Who was the Congress President in prison?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Mohammad Ali
(c) C.R. Das
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (c)
Q204. The title given by British Government to Mahatma Gandhi which, he surrendered during the Non- Cooperation Movement, was
(a) Hind Kesari
(b) Kaiser-e-Hind
(c) Rai Bahadur
(d) Rt.Honorable
Ans: (b)
Q205. Which of the following were the main objectives of the Khilafat movement?
1. To rouse anti-British feelings among the Muslims of India
2. To reform the Muslim society
3. To demand separate electorates and preserve the Khilafat
4. To save the Ottoman empire and preserve the Khilafat Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (d)
Q206. Which one of the following statements does correctly defines the term ‘drain theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji?
(a) That the resources of the country were being utilised in the interest of Britain
(b) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material return
(c) That the British Industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power
(d) That the British goods were being imported to the country making it poorer day by day
Ans: (b)
Q207. The first political organisation established in India in 1838 was known as
(a) British India Society
(b) Bengal British India Society
(c) Settlers Association
(d) Zamindary Association
Ans: (d)
Q208. “Indian cotton merchant; banker; Congressman and a close associate of Mahatma Gandhi.” This description fits
(a) G.D. Birla
(b) M.R. Jayakar
(c) Jamnalal Bajaj
(d) V.S. Srinivasa Sastri
Ans: (a)
Q209. Mahatma Gandhi was referred to as the ‘Father of the nation’ first by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) C. Rajagopalachari
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)
Q210. What is the correct chronological sequence of the following stages in the political life of Mahatama Gandhi?
1. Champaran
2. Ahmedabad Mill Strike
3. Kheda
4. Non-cooperation Movement Choose the correct option from the codes given below:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 3, 4, 2, 1
Ans: (b)
Q211. The Ryotwari Settlement was introduced by the British in the
(a) Bengal Presidency
(b) Madras Presidency
(c) Bombay Presidency
(d) Madras and Bombay Presidencies
Ans: (d)
Q212. The foundation of modern educational system in India was laid by
(a) The Charter Act of 1813
(b) Macaulay’s Minutes of 1835
(c) The Hunter Commission of 1882
(d) Wood’s Despatch of 1854
Ans: (b)
Q213. Uplift of the backward classes was the main programme of the
(a) Prathana Samaj
(b) Satyashodhak Samaj
(c) Arya Samaj
(d) Ramakrishna Mission
Ans: (b)
Q214. Who among the following was the leader of a number of anti- British revolts in Sambalpur?
(a) Utirat Singh
(b) Surendra Sai
(c) Kattabomman
(d) Sayyid Ahmad Barelvi
Ans: (b)
Q215. Those who joined Mahatma Gandhi during the Champaran struggle included
(a) Vallabhbhai Patel and Vinobha Bhave
(b) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad
(c) Rajendra Prasad and Anugraha Narayan Sinha
(d) Mahadev Desai and Maniben Patel
Ans: (c)
Q216. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was
(a) Amritsar
(b) Patiala
(c) Lahore
(d) Kapurthala
Ans: (c)
Q217. The first Indian ruler who joined the Subsidiary Alliance was
(a) the Nawab of Oudh
(b) the Nizam of Hyderabad
(c) Peshwa Baji Rao II
(d) the King of Travancore
Ans: (b)
Q218. Consider the map given below:
The map shows the sea voyage route followed by

(a) Thomas Cook
(b) Ferdinand Magellan
(c) John Cabot
(d) Vasco da Gama
Ans: (b)
Q219. Which one of the following upheavals took place in Bengal immediately after the Revolt of 1857?
(a) Sanyasi Rebellion
(b) Santhal Rebellion
(c) Indigo Disturbances
(d) Pabna Disturbances
Ans: (c)
Q220. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that
(a) it provided for the establishment of the Supreme Court
(b) it restricted the application of English law to Englishmen only
(c) it accommodated the personal laws of Hindus and Muslims
(d) it provided for the appointment of the Indian Law Commission
Ans: (c)
Q221. What is common among Madam Bhikaji Cama, M.
Barkatulla, V.V.S. Iyer and M.N. Roy?
(a) All of them were leading members of the International Communist Movement
(b) M. Barkatulla was the Prime Minister and the rest were Ministers in the Provisional Government of Free India established by a group of revolutionaries at Kabul
(c) All of them were among the prominent revolutionaries outside India operating in different countries during the Freedom Movement
(d) All of them were accused in the case relating to the throwing of a bomb on Lord Hardinge
Ans: (c)
Q222. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?
1. Italian-Abyssinian War, 1898
2. Boxer Movement in China
3. Revolutionary Movement in Ireland
4. Victory of Japan in the Russo-Japanese War Choose the correct answer from the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q223. In the interim government formed in 1946, the Vice- President of the Executive Council was
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) C. Rajagopalachari
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (a)
Q224. The radical wing of the Congress Party, with Jawaharlal Nehru as one of its main leaders, founded the ‘Independence for India League’ in opposition to
(a) the Gandhi-Irwin Pact
(b) the Home Rule Movement
(c) the Nehru Report
(d) the Montford Reforms
Ans: (c)
Q225. Which one of the following was an emigree Communist Journal of M.N. Roy?
(a) Kisan Sabha
(b) The Worker
(c) Vanguard
(d) Anushilan
Ans: (c)
Q226. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by
(a) the Portuguese
(b) the French
(c) the Danish
(d) the British
Ans: (a)
Q227. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Battle of Buxar : Mir Jafar vs. Clive
(b) Battle of Wandiwash : French vs. East India Company
(c) Battle of Chilianwala : Dalhousie vs. Marathas
(d) Battle of Kharda : Nizam vs. East India Company
Ans: (b)
Q228. What is the correct sequence of the following events?
1. The Lucknow Pact
2. The Introduction of Dyarchy
3. The Rowlatt Act
4. The Partition of Bengal Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 4, 1, 3, 2
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 4, 3, 2, 1
Ans: (b)
Q229. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Thakkar Bappa
(c) Jyotiba Phule
(d) B.R. Ambedkar
Ans: (b)
Q230. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorist of the freedom movement in
(a) Bombay-Karnataka
(b) Punjab
(c) East Bengal
(d) The Madras Presidency
Ans: (c)
Q231. Which of the following political parties is/are national political parties?
1. Muslim League
2. Revolutionary Socialist Party
3. All-India Forward Block
4. Peasants and Workers Party of India Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 only
(d) None of the above
Ans: (d)
Q232. In 1930 Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from
(a) Sevagram
(b) Dandi
(c) Sabarmati
(d) Wardha
Ans: (b)
Q233. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Jamnalal Bajaj : Satyagraha Ashram at Wardha
(b) Dadabhai Naoroji : Bombay Association
(c) Lala Lajpat Rai : National School at Lahore
(d) Bal Gangadhar Tilak : Satya Shodhak Sabha
Ans: (d)
Q234. Who among the following was a prominent leader of the Congress Socialist Party?
(a) M. N. Roy
(b) Ganesh Shankar Vidyarthi
(c) Pattam Thanu Pillai
(d) Acharya Narendra Dev
Ans: (d)
Q235. The meeting of Indian and British political leaders during 1930-32 in London has often been referred to as the First; Second and Third Round Table Conferences. It would be incorrect to refer to them as such because
(a) the Indian National Congress did not take part in two of them
(b) Indian parties other than the Indian National Congress participating in the Conference represented sectional interests and not the whole of India
(c) the British Labour Party had withdrawn from the Conference, thereby making the proceedings of the Conference partisan
(d) it was an instance of Conference held in three sessions and not that of three separate conferences
Ans: (d)
Q236. Consider the following landmarks in Indian education:
1. Hindu College, Calcutta
2. University of Calcutta
3. Adam’s Report
4. Wood’s Despatch The correct chronological order of these landmarks is
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 4, 3, 2
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 3, 2, 4, 1
Ans: (a)
Q237. Who among the following suggested the winding up of the Indian National Congress after India attained independence?
(a) C. Rajagopalachari
(b) Acharya Kripalani
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jayaprakash Narain
Ans: (c)
Q238. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?
(a) Rast Goftar
(b) Durgesh Nandini
(c) Maharatha
(d) Nibandhamala
Ans: (b)
Q239. Consider the following statements :
The Non-Cooperation Movement led to the
1. Congress becoming a mass movement for the first time.
2. growth of Hindu-Muslim unity.
3. removal of fear of the British ‘might’ from the minds of the people.
4. British government’s willingness to grant political concessions to Indians.
Of these statements :
(a) 1, 2, 3 and 4 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 3 and 4 are correct
Ans: (b)
Q240. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I (Period) List II (Event)
A. 1883 1. Announcement of Communal Award from Whitehall
B. 1906 2. Formation of the All-India State Peoples Conference
C. 1927 3. Foundation of Muslim League at Dacca
D. 1932 4. First session of National Conference at Calcutta Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (c)
Q241. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Abhinav Bharat 1. Sri Aurobindo Ghosh Society
B. Anushilan Samiti 2. Lala Hardayal
C. Ghadar Party 3. C. R. Das
D. Swaraj Party 4. V. D. Savarkar Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 3 2
(c) 1 4 2 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (d)
Q242. Which one of the following is not correct about the Cabinet Mission Plan?
(a) Provincial grouping
(b) Interim Cabinet of Indians
(c) Acceptance of Pakistan
(d) Constitution framing right
Ans: (c)
Q243. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Surendranath Bannerjee
B. M. K. Gandhi
C. Subhash Chandra Bose
D. Lajpat Rai List-II
1. Hind Swaraj
2. The Indian Struggle
3. Autobiographical Writings
4. A Nation in Making Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 3 2
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 2 3
Ans: (c)
Q244. Consider the following statements about Jawaharlal Nehru:
1. He was the President of the Congress Party in 1947.
2. He presided over the Constituent Assembly.
3. He formed the first Congress Ministry in United Province before India’s independence.
Of these statements
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 1and 2 are correct
(d) None is correct
Ans: (d)
Q245. The Sarabandi (no tax) campaign of 1922 was led by
(a) Bhagat Singh
(b) Chittaranjan Das
(c) Rajaguru
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: (d)
Q246. Which one of the following first mooted the idea of a constituent assembly to frame a constitution for India?
(a) Swaraj Party in 1934
(b) Congress Party in 1936
(c) Muslim League in 1942
(d) All Parties Conference in 1946
Ans: (a)
Q247. Assertion (a): The British sovereignty continued to exist in free India.
Reason (R): The British sovereign appointed the last Governor-General of free India.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (d)
Q248. His ‘principal forte was social and religious reform.
He relied upon legislation to do away with social ills and worked unceasingly for the eradication of child marriage, the purdah system…….To encourage consideration of social problems on a national scale, he inaugurated the Indian National Social Conference, which for many years met for its annual sessions alongside the Indian National Congress.’ The reference in this passage is to
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Behramji Merwanji Malabari
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) B. R. Ambedkar
Ans: (c)
Q249. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Governor General of Presidency of Fort William in Bengal (under Regulating Act, 1773)
B. Governor General of India (under Charter Act, 1833)
C. Governor General and Viceroy of India (Under Indian Councils Act, 1858)
D. Governor General and Crown Representatives
(Under Government of India Act, 1935) List-II
1. Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell
2. James Andrew Broun-Ramsay, Earl and Marques of Dalhousie
3. Charles Cornwallis 2nd , Earl and First Marques of Cornwallis
4. Gibert John Elliot-Murray Kynymond, Earl of Minto
5. Louis Mountbatten of Burma Codes :
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 4 1 5
(c) 2 3 4 5
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)
Q250. Who among the following leaders did not believe in the drain theory of Dadabhai Naoroji?
(a) B.G. Tilak
(b) R.C. Dutt
(c) M.G. Ranade
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (d)
Q251. The Anarchical and Revolutionary Crime Act (1919) was popularly known as the
(a) Rowlatt Act
(b) Pitt’s India Act
(c) Indian Arms Act
(d) Ilbert Bill
Ans: (a)
Q252. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian princes with a view to acquire territories?
(a) Clive
(b) Dupleix
(c) Albuquerque
(d) Warren Hastings
Ans: (a)
Q253. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Butler Committee
B. Hartog Committee
C. Hunter Inquiry Committee Report
D. Muddiman Committee Report List-II
1. Jallianwala Bagh Massacre
2. Relationship between the Indian States and Paramount Power
3. Working of Dyarchy as laid down in the Montague-Chelmsford Reforms
4. The growth of education in British India & potentialities of its further progress Codes :
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 1 3 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (d)
Q254. Who among the following was associated with the suppression of Thugs?
(a) General Henry Frendergast
(b) Captain Sleeman
(c) Alexander Burnes
(d) Captain Robert Pemberton
Ans: (b)
Q255. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I (Events)
A. Morley Minto Reforms
B. Simon Commission
C. The Chauri-Chaura incident
D. The Dandi March List-II ( Results)
1. Country wise agitation
2. Withdrawal of a movement
3. Communal Electorates
4. Illegal manufacture of salt Codes :
A B C D
(a) 3 4 5 2
(b) 4 1 2 3
(c) 2 3 4 5
(d) 3 1 2 5
Ans: (d)
Q256. “A graduate at 18, professor and associated editor of the Sudharak at 20, Secretary of the Sarvajanik Sabha and of the Provincial Conference at 25, Secretary of the National Congress at 29, leading witness before an important Royal Commission at 31, Provincial legislator at 34, Imperial legislator at 36, President of the Indian National Congress at 39 a patriot whom Mahatma Gandhi himself regarded as his master.” This is how a biographer describes
(a) Pandit Madan Mohan Malaviya
(b) Mahadev Govind Ranade
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (c)
Q257. The Poona Pact which was signed between the British Government and Mahatma Gandhi in 1932 provided for
(a) the creation of dominion status for India
(b) separate electorates for the Muslims
(c) separate electorate for the Harijans
(d) joint electorate with reservation for Harijans
Ans: (d)
Q258. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists:
List-I List-II
A. Surat Split : 1. 1929
B. Communal Award : 2. 1928
C. All-Party Convention : 3. 1932
D. Poorna Swaraj Resolution : 4. 1907 : 5. 1905 Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 5
(b) 4 3 2 1
(c) 2 5 4 1
(d) 1 4 2 3
Ans: (b)
Q259. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :
List-I : List-II
A. Chittagong Armoury : 1. Lala Hardayal raid
B. Kakori Conspiracy : 2. Jatin Das
C. Lahore Conspiracy : 3. Surya Sen
D. Ghadr Party : 4. Ram Prasad Bismil : 5. Vasudeo Phadke Codes :
A B C D
(a) 3 4 1 5
(b) 4 3 2 5
(c) 3 4 2 1
(d) 2 4 3 1
Ans: (c)
Q260. What is the correct chronological sequence of the following?
1. Wood’s Education Despatch
2. Macaulay’s Minute on Education
3. The Sargeant Education Report
4. Indian Education (Hunter Commission) Codes :
(a) 2, 1, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 4, 3, 1, 2
Ans: (a)
Q261. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists :
A. Moplah revolt : 1. Kerala
B. Pabna revolt : 2. Bihar
C. Eka Movement : 3. Bengal
D. Birsa Munda revolt : 4. Awadh Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)
Q262. M.C.Setalvad, B.N. Rao and Alladi Krishnaswamy Iyer were distinguished members of the
(a) Swaraj Party
(b) All-India National Liberal Federation
(c) Madras Labour Union
(d) Servants of India Society
Ans: (d)
Q263. The educated middle class in India
(a) opposed the revolt of 1857
(b) supported the revolt of 1857
(c) remained neutral to the revolt of 1857
(d) fought against native rulers
Ans: (c)
Q264. Lord Mountbatten came to India as Viceroy along with specific instructions to
(a) balkanize the Indian sub-continent
(b) keep India united if possible
(c) accept Jinnah’s demand for Pakistan
(d) persuade the Congress to accept partition
Ans: (b)
Q265. Assertion (A): Partition of Bengal in 1905 brought to an end the Moderates’ role in the Indian freedom movement.
Reason (R): The Surat session of Indian National Congress separated the Extremists from the Moderates.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (d)
Q266. Assertion (A): The Khilafat movement did bring the urban Muslims into the fold of the National Movement.
Reason (R): There was a predominant element of anti-imperialism in both the National and Khilafat Movements.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q267. Assertion (A): The first ever Bill to make primary education compulsory in India was rejected in 1911.
Reason (R): Discontent would have increased if every cultivator could read.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q268. Assertion (A): The Congress rejected the Cripps proposals.
Reason (R): The Cripps Mission consisted solely of whites.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (b)
Q269. Assertion (A): Gandhi stopped the Non-Co-operation Movement in 1922.
Reason (R): Violence at Chauri-Chaura led him to stop the movement.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q270. When the Indian Muslim League was inducted into the interim government in 1946, Liyaqat Ali Khan was assigned the portfolio of
(a) Foreign affairs
(b) Home
(c) Finance
(d) Defence
Ans: (c)
Q271. The Indian National Congress agreed in 1947 to the partition of the country mainly because
(a) the principle of two-Nation theory was then acceptable to them
(b) it was imposed by the British Government and the Congress was helpless in this regard
(c) they wanted to avoid large-scale communal riots
(d) India would have otherwise lost the opportunity to attain freedom
Ans: (c)
Q272. At the time of India’s Independence, Mahatma Gandhi was
(a) a member of Congress Working Committee
(b) not a member of the Congress
(c) the President of the Congress
(d) the General Secretary of the Congress
Ans: (b)
Q273. What is the correct sequence of the following events?
1. Tilak’s Home Rule League
2. Kamagatamaru Incident
3. Mahatma Gandhi’s arrival in India Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 2, 1
(c) 2, 1, 3
(d) 2, 3, 1
Ans: (d)
Q274. Simon Commission of 1927 was boycotted because
(a) there was no Indian Member in the Commission
(b) it supported the Muslim League
(c) Congress felt that the people of India are entitled to Swaraj
(d) there were differences among the members
Ans: (a)
Q275. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the Extremist movement because of the
(a) influence of Sir Sayyid Ahmed Khan
(b) anti-Muslim attitude of extremist leaders
(c) indifference shown to Muslim aspirations
(d) Eextremists’ policy of harping on Hindu past
Ans: (d)
Q276. Which one of the following events, was characterised by Montague as ‘Preventive Murder’?
(a) Killing of INA activists
(b) Massacre of Jallianwalla Bagh
(c) Shooting of the Mahatma
(d) Shooting of Curzon-Wythe
Ans: (b)
Q277. What is the correct sequence of the following events?
1. The August Offer
2. The I.N.A. trial
3. The Quit India Movement
4. The Royal Indian Naval Ratings’ Revolt Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 4, 2
Ans: (a)
Q278. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement?
(a) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities
(b) Obtaining self-government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways
(c) Providing national education according to the requirements of the country
(d) Organising coups against the British empire through military revolt.
Ans: (b)
Q279. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Theodore Beck : Mohammadan Anglo- Oriental College, Aligarh
2. Ilbert Bill : Ripon
3. Pherozesha Mehta : Indian National Congress
4. Badruddin Tyabji : Muslim League Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q280. “The Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions while in India, is to assist it to a peaceful demise.” This statement is attributed to
(a) Lord Dufferin
(b) Lord Curzon
(c) Lord Lytton
(d) None of the above
Ans: (b)
Q281. Who was the leader of the Ghaddar Party?
(a) Bhagat Singh
(b) Lala Hardayal
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) V. D. Savarkar
Ans: (b)
Q282. The first venture of Gandhi in all-India politics was the
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Rowlatt Satyagraha
(c) Champaran Movement
(d) Dandi March
Ans: (a)
Q283. The Congress policy of pray and petition ultimately came to an end under the guidance of
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (b)
Q284. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I (Persons) List-II (Journals)
A. Shyamji Krishna Varma 1. Bande Mataram
B. Madame Bhikaji Cama 2. Indian Sociologist
C. Annie Besant 3. The Talwar
D. Aurobindo Ghosh 4. Commonwealth Codes :
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (a)
Q285. ‘Abinava Bharat’ a secret society of revolutionaries was organised by
(a) Khudiram Bose
(b) V. D. Savarkar
(c) Prafulla Chaki
(d) Bhagat Singh
Ans: (b)
Q286. The most short-lived of all of Britain’s constitutional experiments in India was the
(a) Indian Councils Act of 1861
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Indian Councils Act of 1909
(d) Government of India Act of 1919
Ans: (c)
Q287. “It made its proposals in May. It still wanted a united India. There was to be a Federal Union composed of British provinces.” The above quotation is related to
(a) Simon Commission
(b) Gandhi-Irwin Pact
(c) Cripps Mission
(d) Cabinet Mission
Ans: (d)
Q288. The Governor-General who followed a spirited “Forward” policy towards Afghanistan was
(a) Minto
(b) Dufferin
(c) Elgin
(d) Lytton
Ans: (d)
Q289. At a time when empires in Europe were crumbling before the might of Napoleon which one of the following Governors- General kept the British flag flying high in India?
(a) Warren Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Hastings
Ans: (d)
Q290. Which Indian nationalist leader looked upon a war between Germany and Britain as a godsent opportunity which would enable Indians to exploit the situation to their advantage?
(a) C. Rajagopalachari
(b) M. A. Jinnah
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (c)
Q291. Which one of the following leaders of the Congress was totally in favour of Cabinet Mission Plan?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (c)
Q292. Which one of the following Indian leaders was dismissed by the British from the Indian Civil Service?
(a) Satyendranath Tagore
(b) Surendranath Banerji
(c) R. C. Dutt
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (b)
Q293. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I (Year) : List II (Event)
A. 1775 : 1. First Anglo- Burmese War
B. 1780 : 2. First Anglo-Afghan War
C. 1824 : 3. First Anglo –Maratha War
D. 1838 : 4. Second Anglo-Mysore War Codes :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (c)
Q294. Consider the following events:
(a) Indigo Revolt
(b) Santhal Rebellion
(c) Deccan Riot
(d) Mutiny of the Sepoys The correct chronological sequence of these events is:
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 3, 1
(d) 2, 4, 1, 3
Ans: (a)
Q295. The term “imperial preference” was applied to the
(a) special privileges on British imports in India
(b) racial discrimination by the Britishers
(c) subordination of Indian interest to that of the British
(d) preference given to British political agents over Indian Princes
Ans: (d)
Q296. Assertion (a): Lord Linlithgow described the August Movement of 1942 as the most serious rebellion since Sepoy Mutiny.
Reason (R): There was massive upsurge of the peasantry in certain areas.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q297. There was no independent development of industries in India during British rule because of the
(a) absence of heavy industries
(b) scarcity of foreign capital
(c) scarcity of natural resources
(d) preference of the rich to invest in land
Ans: (a)
Q298. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Books) List II (Authors)
A. The First Indian 1. Rabindranath Tagore war of Independence
B. Anand Math 2. Sri Aurobindo
C. Life Divine 3. Bankim Chandra Chatterji
D. Sadhana 4. Vinayak Damodar Savarkar Codes :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)
Q299. While delivering the presidential address, the Congress President who advocated the introduction of Roman script for Hindi language was
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Abul Kalam Azad
(d) Subhas Chandra Bose
Ans: (d)
Q300. At the time of partition of India, which one of the following provinces of the British India came forward with a plan for a united and independent existence?
(a) Punjab
(b) Assam
(c) Bengal
(d) Bihar
Ans: (a)
Q301. The Balkan Plan for fragmentation of India was the brain-child of
(a) W. Churchill
(b) M. A. Jinnah
(c) Lord Mountbatten
(d) V. P. Menon
Ans: (c)
Q302. In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus”. To which one of the following events did this remark of Aitchison relate?
(a) Revolt of 1857
(b) Champaran Satyagraha (1917)
(c) Khilafat and Non-Cooperation Movement (1919- 22)
(d) August Movement of 1942
Ans: (c)
Q303. The Indian National Army (INA) came into existence in 1943 in
(a) Japan
(b) Burma
(c) Singapore
(d) Malaya
Ans: (c)
Q304. The last major extension of British Indian Territory took place during the time of
(a) Dufferin
(b) Dalhousie
(c) Lytton
(d) Curzon
Ans: (b)
Q305. As an alternative to the partition of India, Gandhiji suggested to Mountbatten that he
(a) postpone granting of independence
(b) invite Jinnah to form the government
(c) invite Nehru and Jinnah to form the government together
(d) invite the army to take over for some time
Ans: (b)
Q306. The native State of Tripura became involved in the Freedom Movement early in the 20th century because
(a) the kings of Tripura were always anti-British
(b) the Bengal revolutionaries took shelter in Tripura
(c) the tribes of the State were fiercely freedom loving
(d) there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British
Ans: (d)
Q307. After returning from South Africa, Gandhiji launched his first successful Satyagraha in
(a) Chauri-Chaura
(b) Dandi
(c) Champaran
(d) Bardoli
Ans: (c)
Q308. Assertion (A): Lord Linlithgo described the August Movement of 1942 as the most serious revolt after the Sepoy mutiny.
Reason (R): Peasants joined the movement in large number in some places.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)
Q309. Assertion (A): The basic weakness of the early nationalist movement lay in its narrow social base.
Reason (R): It fought for the narrow interests of the social groups which joined it.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (c)
Q310. That the per capita income in India was Rs. 20 in 1867-68, was ascertained for the first time by
(a) M. G. Ranade
(b) Sir W. Hunter
(c) R. C. Dutta
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)
Q311. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Chittagong Armoury 1. Kalpana Dutt Raid
B. Abhinav Bharat 2. Guru Ram Singh
C. Anushilan Samiti 3. Vinayak Damodar Savarkar
D. Kuka Movement 4. Aurobindo Ghosh Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 1 3 2 4
(c) 3 1 2 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)
Q312. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I
A. Land allotted to big feudal landlords
B. Land allotted to revenue farmers or rent collectors
C. Land allotted to each peasant with the right to sublet, mortage, gift or sell
D. Revenue settlements made at village level List-II
1. Jagirdari System
2. Ryotwari System
3. Mahalwari System
4. Zamindari System Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 1 4 2 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (b)
Q313. Which one of the following is not a feature of the Government of India Act of 1935?
(a) Diarchy at the Centre as well as in the provinces
(b) A bicameral legislature
(c) Provincial autonomy
(d) An All-India Federation
Ans: (b)
Q314. Consider the following statements about the Indian National Congress:
1. Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress.
2. C.R. Das was in prison when he functioned as the President of the Congress.
3. The first Britisher to become the President of the Congress was Alan Octavian Hume.
4. Alfred Webb was the President of the Congress in 1894.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)
Q315. Who among the following organised the famous Chittagong armoury raid?
(a) Laxmi Sehgal
(b) Surya Sen
(c) Batukeshwar Datta
(d) J.M. Sengupta
Ans: (b)
Q316. A London branch of the All-India Muslim League was established in 1908 under the presidency of
(a) Agha Khan
(b) Ameer Ali
(c) Liaquat Ali Khan
(d) M.A. Jinnah
Ans: (b)
Q317. Who among the following, was the President of the All-India States’ Peoples’ Conference in 1939?
(a) Jaya Prakash Narayan
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sheikh Abdullah
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)
Q318. The Hunter Commission was appointed after the
(a) Black hole incident
(b) Jalianwallabagh massacre
(c) Uprising of 1857
(d) Partition of Bengal
Ans: (b)
Q319. Who among the following leaders proposed to adopt Complete Independence as the goal of the Congress in the Ahmedabad session of 1920?
(a) Abul Kalam Azad
(b) Hasrat Mohani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans: (b)
Q320. Under the Permanent Settlement, 1793, the zamindars were required to issue pattas to the farmers which were not issued by many of the zamindars. The reason was
(a) the zamindars were trusted by the farmers
(b) there was no official check upon the zamindars
(c) it was the responsibility of the British Government
(d) the farmers were not interested in getting pattas
Ans: (b)
Q321. Consider the following statements:
1. Arya Samaj was founded in 1835.
2. Lala Lajpat Rai opposed the appeal of Arya Samaj to the authority of Vedas in support of its social reform programmes.
3. Under Keshab Chandra Sen, the Brahmo Samaj campaigned for women’s education.
4. Vinoba Bhave founded the Sarvodaya Samaj to work among rufugees.
Which of these statements are correct?
(a) 1and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
Ans: (d)
Q322. The last opportunity to avoid the partition of India was lost with the rejection of
(a) Cripps Mission
(b) Rajagopalachari Formula
(c) Cabinet Mission
(d) Wavell Plan
Ans: (c)
Q323. Which one of the following submitted in 1875 a petition to the House of Commons demanding India’s direct representation in the British Parliament?
(a) The Deccan Association
(b) The Indian Association
(c) The Madras Mahajan Sabha
(d) The Poona Sarvajanik Sabha
Ans: (d)
Q324. The real intention of the British to include the princely states in the Federal Union proposed by the India Act of 1935 was to
(a) exercise more and direct political and administrative control over the princely states
(b) involve the princes actively in the administration of the colony
(c) finally effect the complete political and administrative take-over of all the princely states by the British
(d) use the princes to counter-balance the antiimperialist doctrines of the nationalist leaders
Ans: (d)
Q325. Which one of the following Acts of British India strengthened the Viceroy’s authority over his executive council by substituting “portfolio” or departmental system for corporate functioning?
(a) Indian Council Act, 1861
(b) Government of India Act, 1858
(c) Indian Councils Act, 1892
(d) Indian Councils Act, 1909
Ans: (a)
Q326. The President of India National Congress as the time of partition of India was
(a) C Rajagopalachari
(b) J B Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (b)
Q327. With reference to the period of extremist nationalist movement in India with its spirit of Swadeshi, which one of the following statements is correct?
(a) Liakat Hussain led the Muslim peasants of Barisal in their agitations
(b) In 1989, the scheme of national education was formulated by Satish Chandra Mukherjee
(c) The Bengal National College was founded in 1906 with Aurobindo as the Principal
(d) Tagore preached the cult of Atmasakti, the main plank of which was social and economic regeneration of the villages
Ans: (a)
Q328. With which one of the following mountain tribes did the British first come into contact with after the grant of Diwani in the year 1765?
(a) Garo
(b) Khasis
(c) Kukis
(d) Tipperahs
Ans: (b)
Q329. With reference to colonial period of Indian history, match List I (Person) with List II (Event) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I (Person) : List II (Event)
A. MacDonald : 1. Doctrine of Lapse
B. Linlithgow : 2. Communal Award
C. Dalhousie : 3. August Offer
D. Chelmsford : 4. Dyarchy Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans: (c)
Q330. With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following statements is correct?
(a) Hakim Ajmal Khan was one of the leaders to start a nations list and militant Ahrar movement
(b) When the Indian National Congress was formed, Sayyid Ahmad Khan opposed it
(c) The All-India Muslim League which was formed in 1906 vehemently opposed the partition of Bengal and separate electorates
(d) Maulana Barkaullah and Maulana Obeidullah Sindhi were among those who formed a Provisional Government of India in Kabul
Ans: (c)
Q331. During the Indian freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts, called for
(a) the Union of Pashtun tribal areas in north-west with the Afghanistan
(b) the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers
(c) the adoption of communist revolutionary ideology for political and social reform
(d) the Pathan regional nationalist unity and a struggle against colonialism
Ans: (d)
Q332. Match List I (Acts of Colonial Government of India) with List II (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I (Acts of Colonial Government of India)
A. Charter Act, 1813
B. Regulating Act
C. Act of 1858
D. Pitt’s India Act List II (Provisions)
1. Set up a Board of Control in Britain to fully regulate the East India Company’s affair in India
2. Company’s trade monopoly in India was ended
3. The power to govern was transferred from East India Company to British Crown
4. The Company’s Director were asked to present to the British Government all correspondence and documents pertaining to the administration of the company Codes :
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)
Q333. Assertion (a): The effect of labour participation in the Indian nationalist upsurge of the early 1930s was weak.
Reason (R): The labour leaders considered the ideology of Indian National Congress as bourgeois and reactionary.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)
Q334. The leader of the Bardoli Satyagraha (1928) was:
(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vithalbhai J. Patel
(d) Mahadev Desai
Ans: (a)
Q335. Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?
(a) The trading activities of the East India Company were to be abolished
(b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council
(c) All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council
(d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General’s Council
Ans: (d)
Q336. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 was :
(a) That all Indian States should join the Indian Union as a condition to consider any degree of autonomy for India
(b) The creation of an Indian Union with Dominion status very soon after the Second World War
(c) The active participation and cooperation of the Indian people, communities and political parties in the British war effort as a condition for granting independence with full sovereign status to India after war.
(d) The framing of a constitution for the entire Indian Union, with no separate constitution for any province, and a Union Constitution to be accepted by all provinces
Ans: (b)
Q337. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?
(a) To bring Indians and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned
(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers
(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India
(d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act.
Ans: (a)
Q338. When Congress leaders condemned the Montagu- Chelmsford Report, many moderates left the party to form the:
(a) Swarajya party
(b) Indian Freedom Party
(c) Independence Federation of India
(d) Indian Liberal Federation
Ans: (a)
Q339. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Portuguese captured Goa in 1499
(b) The English opened their first factory in South India at Masulipatam
(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633
(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746
Ans: (a)
Q340. With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jallianwala Bagh massacre
(b) Subhas Chandra Bose formed the Forward Bloc
(c) Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association
(d) In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi Irwin Pact
Ans: (d)
Q341. Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Rajagopalachari
Ans: (b)
Q342. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?
(a) To review the fitness of India for further political reforms
(b) To report on the existing conditions of labour and to make recommendations
(c) To draw up a plan for financial reforms for India
(d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India
Ans: (b)
Q343. The aim of education as stated by the Wood’s dispatch of 1854 was:
(a) the creation of employment opportunities for native Indians
(b) the spread of western culture in India
(c) the promotion of literacy among the people using English medium of language
(d) the introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education Directions (344-346) : The following questions consists of two statements: one labeled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below: Codes : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true
Ans: (c)
Q344. Assertion (A): In 1916, Maulana Mohammad Ali and Abul Kalam Azad resigned from the Legislative Council.
Reason (R): The Rowlatt Act was passed by the Government in spite of being opposed by all Indian members of the Legislative Council.
Ans: (d)
Q345. Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital.
Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the north-west frontier.
Ans: (c)
Q346. Assertion (A): Marathas emerged as the strongest native power in India after the decline of Mughal empire.
Reason (R): Marathas were the first to have a clear concept of a united Indian nation.
Ans: (c)
Q347. Consider the following statements: Some of the main features of the Government of India Act, 1935 were the
1. Abolition of diarchy in the Governors’ provinces
2. Power of the Governors to veto legislative action and to legislate on their own
3. Abolition of the principle of communal representation Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q348. Which one of the following statements is correct?
(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946.
(b) Jawaharlal Nehru, M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India
(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947
(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950
Ans: (a)
Q349. Consider the following statements:
1. The First Session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The Second Session of the Indian National Congress was held under the President ship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans: (c)
Q350. During the Indian Freedom Struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as complete independence free from all foreign control?
(a) Mazharul Haque
(b) Maulana Hasrat Mohani
(c) Hakim Ajmal Khan
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)
Q351. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of :
(a) the Indian Councils Act, 1909
(b) the Government of India Act, 1919
(c) the Government of India Act, 1935
(d) the Indian Independence Act, 1947
Ans: (b)
Q352. Consider the following Princely States of the British rule in India:
1. Jhansi
2. Sambalpur
3. Satara The correct chronological order in which they were annexed by the British is:
(a) 1-2-3
(b) 1-3-2
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2
Ans: (c)
Q353. The name of the famous person of India who returned the Knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was:
(a) Tej Bahadur Sapru
(b) Ashutosh Mukherjee
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Syed Ahmad Khan
Ans: (c)
Q354. Which of the following pairs are correctly matched?
List-I (Period) List-II (Wars)
1. AD 1767-69 : First Anglo-Maratha War
2. AD 1790-92 : Third Mysore War
3. AD 1824-26 : First Anglo-Burmese War
4. AD 1845-46 : Second Sikh War Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 2 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
Ans: (d)
Q355. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Pitt’s India Act : Warren Hastings
(b) Doctrine of Lapse : Dalhousie
(c) Vernacular Press Act : Curzon
(d) Ilbert Bill : Ripon
Ans: (c)
Q356. Consider the following Viceroys of India during the British rule :
1. Lord Curzon 2. Lord Chelmsford
3. Lord Hardinge 4. Lord Irwin Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?
(a) 1-3-2-4
(b) 2-4-1-3
(c) 1-4-2-3
(d) 2-3-1-4
Ans: (a)
Q357. Consider the following events during India’s freedom struggle:
1. Chauri-Chaura Outrage
2. Minto-Morley Reforms
3. Dandi March
4. Montagu-Chelmsford Reforms Which one of the following is the correct chronological order of the events given above?
(a) 1-3-2-4
(b) 2-4-1-3
(c) 1-4-2-3
(d) 2-3-1-4
Ans: (b)
Q358. Consider the following statements:
1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi.
2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mysore
War.
3. Mir Jafar entered in a conspiracy with the English for the defeat of Nawab Siraj-ud-daulah in the Battle of Plassey.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) None
Ans: (b)
Q359. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?
(a) Indian Freedom Party
(b) Azad Hind Fauj
(c) Revolutionary Front
(d) Forward Block
Ans: (d)
Q360. Consider the following statements :
The Government of India Act, 1935 provided for
1. The provincial autonomy
2. The establishment of Federal Court
3. All India Federation at the centre Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q361. Consider the following statements:
1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular police force in India on the British pattern
2. A Supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773.
3. The Indian Penal Code came into effect in the year 1860.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q362. Which one of the following is the correct chronological order of the battle fought in India in the 18th Century?
(a) Battle of Wandiwash – Battle of Buxar – Battle of Ambur – Battle of Plassey.
(b) Battle of Ambur – Battle of Plassey – Battle of Wandiwash – Battle of Buxar.
(c) Battle of Wandiwash – Battle of Plassey – Battle of Ambur – Battle of Buxar.
(d) Battle of Ambur – Battle of Buxar – Battle of Wandiwash – Battle of Plassey.
Ans: (b)
Q363. Which one of the following is the correct statement?
(a) The modern Kochi was a Dutch colony till India’s independence.
(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.
(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.
(d) The modern Kochi never became a part of the British colony.
Ans: (d)
Q364. Consider the following statements :
1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Shimla Conference took place
2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q365. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?
(a) Jhansi
(b) Chittor
(c) Jagdishpur
(d) Lucknow
Ans: (b)
Q366. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of the Revolt of 1857 belongs to?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
Ans: (a)
Q367. Which one of the following pairs are correctly matched?
Movement/Satyagraha Person Actively Associated With
1. Champaran Rajendra Prasad
2. Ahmedabad Morarji Desai Mill Workers
3. Kheda Vallabhbhai Patel Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q368. Who among the following was not associated with the formation of U.P. Kisan Sabha in February 1918?
(a) Indra Narain Dwivedi
(b) Gauri Shankar Misra
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Madan Mohan Malviya
Ans: (c)
Q369. Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi Session of Congress in 1931?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)
Q370. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a communist Party of India?
(a) H. K. Sarkar
(b) P. C. Joshi
(c) M. C. Chagla
(d) M. N. Roy
Ans: (d)
Q371. At which Congress Session was the Working Committee authorized to launch a programme of Civil Disobedience?
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Lucknow
(d) Tripuri
Ans: (b)
Q372. Where were the Ghadar revolutionaries, who became active during the outbreak of the World War I based?
(a) Central America
(b) North America
(c) West America
(d) South America
Ans: (b)
Q373. In which one of the following provinces was a Congress Ministry not formed under the Act of 1935?
(a) Bihar
(b) Madras
(c) Orissa
(d) Punjab
Ans: (d)
Q374. Consider the following statements: On the eve of the launch of Quit India Movement, Mahatma Gandhi
1. asked the Government servants to resign.
2. asked the soldiers to leave their posts.
3. asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own people.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q375. What was Komagata Maru?
(a) A political party based in Taiwan
(b) Peasant communist leader of China
(c) A naval ship on voyage to Canada
(d) A Chinese village where Mao Tse Tung began his Long march
Ans: (c)
Q376. Consider the following statements :
1. In the First Round Table Conference Dr. Ambedkar demanded electorates for the depressed classes.
2. In the Poona Pact, special provisions for representation of the depressed people in the local bodies and civil services were made.
3. The Indian National Congress did not take part in the Third Round Table Conference.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q377. Consider the following statements:
1. Ishwar Chandra Vidyasagar founded the Bethune School at Calcutta with the main aim of encouraging education for women.
2. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta University.
3. Keshav Chandra Sen’s campaign against Sati led to the enactment of a law to ban Sati by the then Governor General.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q378. Who among the following was a proponent of Fabianism as a movement?
(a) Annie Beasant
(b) A. O. Hume
(c) Michael Madhusudan Dutt
(d) R. Palme Dutt
Ans: (a)
Q379. Who among the following repealed the Vernacular Press Act?
(a) Lord Dufferin
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Hardinge
Ans: (b)
Q380. Which portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?
(a) Defence
(b) External Affairs and Commonwealth
(c) Food and Agriculture
(d) None
Ans: (c)
Q381. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Lytton
Ans: (a)
Q382. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama :
1. Madam Cama unfurled the National Flag at the international Socialist Conference in Paris in the year 1907.
2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
3. Madam Cama was born to Parsi parents.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3, only
(c) 1 and 2, only
(d) 3 only
Ans: (a)
Q383. Consider the following statements:
1. The Charter Act 1853 abolished East India Company’s monopoly of Indian trade.
2. Under the Government of India Act, 1858, the British Parliament abolished the East India company altogether and undertook the responsibility of ruling India directly.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q384. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory
(trading post)?
(a) Bangalore
(b) Madras
(c) Masulipattam
(d) Surat
Ans: (d)
Q385. With reference to the revolt of the year 1857, who of the following was betrayed by a friend; captured and put to death by the British?
(a) Nana Sahib
(b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan
(d) Tantya Tope
Ans: (d)
Q386. Under whose presidency was the Lahore Session of the Indian National Congress held in the year 1929 wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru
Ans: (c)
Q387. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh. Who wrote this song?
(a) Rajni Kanta Sen
(b) Dwijendralal Ray
(c) Mukunda Das
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (d)
Q388. The first factory Act restricting the working hours of women and children, and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Bentinck
(c) Lord Ripon
(d) Lord Canning
Ans: (c)
Q389. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh ?
(a) The arms Act
(b) The Public Safety Act
(c) The Rowlatt Act
(d) The Vernacular Press Act
Ans: (c)
Q390. At which one of the following Place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?
(a) Ahmedabad
(b) Bardoli
(c) Champaran
(d) Kheda
Ans: (c)
Q391. Who among the following started the newspaper Shome Prakash?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (b)
Q392. The ruler of which one of the following States was removed from power by the British on the pretext of misgovernance?
(a) Awadh
(b) Jhansi
(c) Nagpur
(d) Satara
Ans: (a)
Q393. Who among the following Europeans were the last to come to pre independence India as traders?
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese
Ans: (c)
Q394. Consider the following statements:
1. Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.
2. William Bentinck was the first Governor-General of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q395. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
(a) Fort William
(b) Fort St. George
(c) Fort St. David
(d) Fort St. Angelo
Ans: (b)
Q396. Consider the following statements :
1. Jawaharlal Nehru was in his fourth term as the Prime Minister of India at the time of his death.
2. Jawaharlal Nehru represented Rae Bareilly constituency as a Member of Parliament.
3. The first non-Congress Prime Minister of India assumed the Office in the year 1977.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 3
Ans: (d)
Q397. Which one of the following places was associated with Acharya Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement at the beginning of the movement?
(a) Udaygiri
(b) Rapur
(c) Pochampalli
(d) Venkatagiri Directions : The following question consists of two statements, one labeled as the ‘Assertion (a)’ and the other as “Reason (R)”. you are to these items using the code given below : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A. (c) A is True but R is false (d) A is false but R is true
Ans: (c)
Q398. Assertion (A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to be equal.
Reason (R): Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.
Ans: (c)
Q399. Where was the First Session of the Indian National Congress held in December 1885?
(a) Ahmadabad
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Delhi Directions : The following question consists of two statements, one labeled as the ‘Assertion (a)’ and the other as “Reason (R)”. you are to these items using the code given below : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A. (c) A is True but R is false (d) A is false but R is true
Ans: (b)
Q400. Assertion (A): The Congress in all the provinces resigned in the year 1939.
Reason (R) : The Congress did not accept the decision of the Viceroy to declare war against Germany in the context of the Second World War.
Ans: (a)
Q401. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad?
(a) Al-Hilal
(b) Comrade
(c) The Indian Sociologist
(d) Zamindar
Ans: (a)
Q402. Who among the following Gandhian followers was a teacher by Profession ?
(a) A.N. Sinha
(b) Braj Kishore Prasad
(c) J.B. Kriplani
(d) Rajendra Prasad
Ans: (c)
Q403. Who among the following rejected the title of knighthood and refused to accept a position in the Council of the Secretary of State for India?
(a) Motilal Nehru
(b) M.G. Ranade
(c) G.K. Gokhale
(d) B.G. Tilak
Ans: (c)
Q404. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’?
(a) LalaHardayal
(b) Rashbehari Bose
(c) Subhas Chandra Bose
(d) V.D.Savarkar
Ans: (c)
Q405. Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leader?
(a) Simon Commission
(b) Shimla Conference
(c) Cripps Proposal
(d) Cabinet Mission
Ans: (b)
Q406. Who among the following used the phrase ‘Un- British’ to criticize the English colonial control of India?
(a) Anandmohan Bose
(b) BadruddinTyabji
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Pherozeshah Mehta
Ans: (c)
Q407. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled new Lamps for Old?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) R.C.Dutt
(c) Syed Ahmad khan
(d) Viraraghavachari
Ans: (a)
Q408. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Wavell
Ans: (c)
Q409. Which one of the following began with the Dandi March?
(a) Home Rule Movement
(b) Non – Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (c)
Q410. With which one of the following movements is the slogan ‘’Do or Die” associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non – Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (d)
Q411. In the context of the Indian freedom struggle 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons?
(a) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta town hall
(b) Partition of Bengal took effect
(c) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj
(d) Lokmanya Tilak started Swadeshi Movement in Poona
Ans: (b)
Q412. In the “Individual Satyagraha”, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)
Q413. Consider the following statements: The Cripps Proposals include the provision for
1. Full independence for India
2. Creation of Constitution making body Which of the given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q414. During the freedom struggle, Aruna Asaf AIi was a major woman organizer of underground activity in:
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation
(c) Quit India Movement
(d) Swadeshi Movement
Ans: (c)
Q415. Who of the following is the author of a collection of ‘ poems called “Golden Threshold”?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Annie Besant
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijayalaksmi Pandit
Ans: (c)
Q416. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The number of Ministries at the Centre on 15th August 1947 was 18.
2. The number of Ministries at the Centre at present is 36.
Which of the statements given above is are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q417. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?
(a) Henry Louis Vivian Derozio
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshab Chandra Sen
(d) Raja Rammohan Roy
Ans: (d)
Q418. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation?
(a) It curtailed the freedom of religion
(b) It suppressed the Indian traditional education
(c) It authorized the government to imprison people without trial
(d) It curbed the trade union activities
Ans: (c)
Q419. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
(a) James Ramsay MacDonald
(b) Stanley Baldwin
(c) Neville Chamberlain
(d) Winston Churchill
Ans: (d)
Q420. Consider the following statements:
1. The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act of 1935.
2. The Government of India Act of 1935 provided for the establishment of an All India Federation to be based on a Union of the provinces of British India and the Princely States.
Which of the above statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q421. For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. B. R. Ambedkar
Ans: (b)
Q422. With reference to Simon Commission’s recommendations, which one of the following statements is correct?
(a) It recommended the replacement of diarchy with responsible government in the provinces
(b) It proposed the setting up of inter- provincial council under the Home Department
(c) It suggested the abolition of bicameral legislature at the Centre
(d) It recommended the creation of Indian Police Service, with a provision for increased pay and allowances for British recruits as compared to Indian recruits
Ans: (a)
Q423. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. Rajagopalachari
(c) Pandit Nehru and Maulana Azad
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai
Ans: (c)
Q424. Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of Indian National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four resolutions became the cause of a split in Congress at the next Congress session held in Surat in 1907. Which one of the following was not one of those resolutions?
(a) Annulment of partition of Bengal
(b) Boycott
(c) National education
(d) Swadeshi
Ans: (a)
Q425. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled ‘The Way Out”. Which one of the following was a proposal in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives of British India and the Indian States
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor General and the Commander-in-Chief should be Indian leaders
(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible
(d) A solution for the constitutional deadlock
Ans: (d)
Q426. Who among the following Governor Generals created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
(a) Warren Hastings
(b) Wellesley
(c) Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans: (c)
Q427. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on LokmanyaTilak
(c) The arrest and deportation of LalaLajpatRai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill
(d) Death sentence pronounced on the Chapekar brothers
Ans: (a)
Q428. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection would enormously increase without the burden of other work
(b) Lord Cornwallis felt that Judicial power should compulsorily be in the hands of Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts
(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector
Ans: (c)
Q429. Consider the following statements:
1. The “Bombay Manifesto” signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.
2. It evoked support from a large , section of business community from all across India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q430. With reference to Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements :
1. The first European power to occupy Pondicherry was the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
Q431. Consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to investigate the problem of peasants.
2. Acharya J. B. Kriplani was one of Mahatma Gandhi’s colleagues in his Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q432. With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well- known for ?
(a) Running the secret Congress radio in the wake of Quit India movement.
(b) Participating in the second round table conference.
(c) Leading a contingent of Indian national army.
(d) Assisting in the formation of Interim government under Pandit Jawaharlal Nehru.
Ans: (a)
Q433. What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W.S.Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893 ?
(a) To agitate for Indian political reforms in the house of commons.
(b) To campaign for the entry of Indians into the imperial judiciary.
(c) To facilitate a discussion on India’s independence in the British parliament.
(d) Toagitate for the entry of eminent Indians into the British parliament.
Ans: (a)
Q434. With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report?
1. Complete independence for India.
2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.
3. Provision of fundamental rights for the people of India in the constitution.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1and 3 only.
(d) 1,2and 3.
Ans: (b)
Q435. Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “unto this last’’ and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed Mahatma Gandhi ?
(a) Uplifting the oppressed and poor is the moral responsibility of an educated man
(b) The good of an individual is contained in the good of all.
(c) Thelife of celibacy and spiritual pursuit are essential for a noble life.
(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct in this context.
Ans: (b)
Q436. The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?
(a) Making Zamindar’s position stronger vis-a-vis the ryot.
(b) Making East India company an overlord of zamindars.
(c) Making judicial system more efficient.
(d) None of the (a), (b) and (c) above.
Ans: (d)
Q437. Which one of the following observation is not true about the quit India movement of 1942?
(a) It was a non-violent movement.
(b) It was led by Mahatma Gandhi.
(c) It was a spontaneous movement.
(d) It did not attract the labour class in general.
Ans: (a)
Q438. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’?
1. Funds used to support the India office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only.
(c) 2 and 3 only.
(d) 1,2,and 3.
Ans: (d)
Q439. What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants of Kheda?
1. The administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought.
2. The administration proposed to introduce permanent settlement in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.
Ans: (a)
Q440. The Rowlatt act aimed at
(a) compulsory economic support to war efforts
(b) imprisonment without trial and summary procedures for trial
(c) suppression of the Khilafat movement
(d) imposition of restrictions on freedom of the press
Ans: (b)
Q441. Consider the following statements :
The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he
1. Exposed the economic exploitation of India by the British
2. Interpreted the ancient Indian texts stored
3. Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (a)
Q442. Which of the following statements is/ are correct regarding Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (b)
Q443. The Lahore Session of the Indian National Congress
(1929) is very important in history because
1. The congress passed a resolution demanding complete independence
2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that session
3. A resolution was passed rejecting two nation theory in that session Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None of the above
Ans: (a)
Q444. Consider the following :
1. Assessment of the land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops.
2. Use of mobile cannons in warfare
3. Cultivation of tobacco and red chilies Which of the above was/were introduced into India by the English?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) None
Ans: (d)
Q445. The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the
(a) Morley-Minto reforms 1909
(b) Montagu-Chelmsford Act 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act 1947
Ans: (c)
Q446. The congress ministries resigned in the seven provinces in 1939,because
(a) The Congress could not form ministries in the other four provinces
(b) Emergence of a ‘left wing’ in the Congress made the working of the ministries impossible
(c) There were widespread communal disturbances in their provinces.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given below is correct.
Ans: (d)
Q447. Which of the following is/ are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (c)
Q448. During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?
(a) Different social reforms groups or organizations of Bengal region united to form a single body to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions/ representations to the government.
(b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose
(c) Behramji Malabari and M.G.Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country order one organisation.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct on this context.
Ans: (b)
Q449. Which of the following parties were established by
DR. B. R. Ambedkar?
1. The Peasants and Workers party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (b)
Q450. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932 mainly because
(a) Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations
(b) Congress and Muslim League had differences of opinion
(c) Ramsay Macdonald announced the Communal Award
(d) None of the statements a, b and c given above is correct in this context
Ans: (c)
Q451. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements :
1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.
2. The Government gave Pattas to the Ryots.
3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (a)
Q452. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(a) directly elected by the people of those Provinces
(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) selected by the Government for their expertise in constitutional matters
Ans: (c)
Q453. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
(a) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third
(b) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
(c) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
(d) writing off all peasant debts
Ans: (a)
Q454. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919
(b) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country
Ans: (c)
Q455. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan
Ans: (b)
Q456. The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) imposition restrictions the Indians of certain to carry arms by Indians
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth
Ans: (c)
Q457. Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theosophical Society
3. once the President of the Indian National Congress Select the correct statement/statements using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q458. The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the
(a) attainmentof Self-Government was declared as the objective of the Congress
(b) attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress
(c) Non-Cooperation Movement was launched
(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken
Ans: (b)
Q459. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until
(a) The First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended.
(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911
(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement
(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan
Ans: (b)
Q460. The Ghadr (Ghadar) was a
(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco.
(b) nationalist organization operating from Singapore
(c) militant organization with headquarters at Berlin
(d) communist movement for India’s freedom with head-quarters at Tashkent
Ans: (a)
Q461. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858) ?
1. To disclaim any intention to annex Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company’s trade with India Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
Q462. The Radcliffe Committee was appointed to
(a) solve the problem of minorities in India
(b) give effect to the Independence Bill
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) enquire into the riots in East Bengal
Ans: (c)
Q463. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Ans: (a)
Q464. Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?
1. DadabhaiNaoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q465. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedient Movement
Ans: (a)
Q466. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’
2. In Rowlatt Satyagraha Gandhiji tried to use the Home Rule League
3. Demonstrations against the Simon Commission coincided with the Rowlatt Satyagraha Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q467. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (d)
Q468. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) the separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above
Ans: (b)
Q469. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
(a) V.O Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant
Ans: (b)
Q470. Consider the following statements:
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was BadruddinTyabji Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q471. The ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ adopted as methods of struggle for the first time during the
(a) Agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India
Ans: (a)
Q472. Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) a temple-entry movement in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) A peasent movement in Punjab.
Ans: (c)
Q473. The Montague-Chelmsford Proposals were related to
(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms
Ans: (d)
Q474. Consider the following:
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle of New Dispensation
3. Indian Reforms Association Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q475. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto.
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian national Congress
Ans: (b)
Q476. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status
Ans: (d)
Q477. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events:
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference What is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2
Ans: (c)
Q478. In the context of Indian history, the principle of ‘Dyarchy (diarchy)’ refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.
Ans: (d)
Q479. Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty — Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q480. The object of the Butler Committee of 1927 was to
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.
Ans: (d)
Q481. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q482. Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q1. Ajanta Caves are located in the State of
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q2. Which of the following is a dance- drama?
(a) Kathakali
(b) Bharatnatyam
(c) Odissi
(d) Manipuri
Ans: (a)
Q3. Black Pagoda is in
(a) Egypt
(b) Konark
(c) Madurai
(d) None of these
Ans: (b)
Q4. Which is not the Indo-Aryan language?
(a) Gujarati
(b) Tamil
(c) Oriya
(d) Marathi
Ans: (b)
Q5. Sultanates of Delhi have taken which of the following in their buildings from the ancient architecture?
(a) Mehrab
(b) Gumbaj
(c) Arched openings
(d) Decoration figures
Ans: (c)
Q6. Thyagaraja of 18th century was
(a) The greatest musician who composed his songs in Telugu
(b) The greatest Kathak dancer
(c) The greatest playwright of Tamil
(d) The greatest Sanskrit poet
Ans: (a)
Q7. Who wrote Vande Mataram?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Bankim Chandra Chatterjee
Ans: (d)
Q8. The first month of the Saka era is
(a) Chaitra
(b) Vaishakha
(c) Phalguna
(d) Pausha
Ans: (a)
Q9. Bhagvad Gita was originally written in which language?
(a) Pali
(b) Sanskrit
(c) Hindi
(d) Prakrit
Ans: (b)
Q10. Mahabalipuram temples were built by
(a) Pallavas
(b) Cheras
(c) Cholas
(d) Pandyas
Ans: (a)
Q11. Match the dances and the States of their origin in the following list LIST-I : LIST-II
A. Kathakali : 1. Orissa
B. Odissi : 2. Kerala
C. Bharatanatyam : 3. Tamil Nadu
D. Kuchipudi : 4. Andhra Pradesh Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 4 1 3
(d) 2 1 3 4
Ans: (d)
Q12. Match the following :
A. Ravi Shanker : 1. Painter
B. Ravi Verma : 2. Tabla
C. Alla Rakha : 3. Sarod
D. Ali Akbar Khan : 4. Sitar The correct match is :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 2 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (d)
Q13. Which of the following is correct?
1. Shore temple of : Pallavas Mahabalipuram
2. Kailasa temple of Ellora : Rashtrakutas
3. Khajuraho temples : Chandellas Codes :
(a) None is correct
(b) Only 1 is correct
(c) Only 2, 3 are correct
(d) All are correct
Ans: (d)
Q14. Match the following :
A. Birju Maharaj : 1. Bharatnatyam
B. Sanjukta Panigrahi : 2. Kuchipudi
C. T. Balasaraswathy : 3. Odissi
D. Sonal Man Singh : 4. Kathak Select the correct answer using the codes given below:
& A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 2 1 4
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 3 4
Ans: (a)
Q15. Which of the following places is not associated with the growth of art?
(a) Mahabalipuram
(b) Amarnath
(c) Ajanta
(d) Ellora
Ans: (b)
Q16. Write the following in chronological order
1. Puri—Jagannath temple
2. Meenakshi temple
3. Mahabalipuram temples
4. Qutab Minar Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 1, 4, 2, 3
(c) 1, 4, 3, 2
(d) 3, 1, 4, 2
Ans: (d)
Q17. Match the following :
A. Chandidas : 1. Bengali
B. Mira : 2. Tamil
C. Purandaradas : 3. Hindi
D. Thyagaraja : 4. Kannada : 5. Telugu Codes :
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 5 4
(c) 1 3 5 4
(d) 1 3 4 5
Ans: (d)
Q18. Which of the following pairs are correct?
1. M.S. Subbulakshmi – Carnatic vocalist
2. Ravi Shankar – Sitar
3. Birju Maharaj – Bharatnatyam
4. Alla Rakha – Tabla instrumentalist Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) None of these
Ans: (c)
Q19. Match the columns :
A. Amjad Ali Khan : 1. Flute
B. Ali Hussain : 2. Sarod
C. Hari Prasad Chaurasia : 3. Tabla
D. Alia Rakha : 4. Shehnai Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (c)
Q20. The Nagara style of temple architecture is associated with
(a) North India
(b) South India
(c) East India
(d) None of the above
Ans: (a)
Q21. Whose tomb among the following is not located in India?
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Jehangir
(d) Itmad-ud-daula
Ans: (c)
Q22. Which of the following pairs is correct?
(a) Nand Lal – Dandi March
(b) Hyder Asti – Morning
(c) M. F. Hussain – Dream of Shahjehan
(d) Amrita Shergill – Sunflower
Ans: (a)
Q23. Which of the following pairs is correct?
(a) Surdas – Sahitya Lahari
(b) Somesgara – Charu Chintamani
(c) Kalhana – Ashtadhyayi
(d) Satyanarayana – Mahabharata
Ans: (a)
Q24. Of the following, the oldest Sanskrit poet, whose composition still remains in original classical style, is
(a) Asvaghosa
(b) Dandin
(c) Kalidasa
(d) Bhavabhuti
Ans: (a)
Q25. The Buddhist sculpture and art is found at
(a) Mahabalipuram
(b) Kanchi
(c) Vijayanagar
(d) Amravati
Ans: (d)
Q26. Match the columns:
List 1 : List 2
(Artiste) : (Instrument)
A. Ali Akbar Khan : 1. Flute
B. Yehudi Menuhin : 2. Sarod
C. Ravi Shankar : 3. Sitar
D. H. P. Chaurasia : 4. Santoor : 5. Violin Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 3 1 5
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 2 5 3 1
Ans: (d)
Q27. Charaka samhitais a work on
(a) Polity
(b) Medicine
(c) Architecture
(d) Mathematics
Ans: (b)
Q28. Which of the following are features of Mughal Style of architecture?
1. Curvilinear roof
2. Flat roof
3. Domes
4. Arches Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (c)
Q29. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian language is
(a) Indus
(b) Brahmi
(c) Kharosti
(d) Aramic
Ans: (b)
Q30. Which among the following is a folk dance of India?
(a) Manipuri
(b) Garba
(c) Kathakali
(d) Mohiniattam
Ans: (b)
Q31. Match the following:
A. Ravi Verma : 1. Painter
B. Amrita Shergil : 2. Modern Art
C. Jamini Roy : 3. Folk lore
D. Ravi Shankar : 4. Sitar Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (a)
Q32. Consider the following pairs:
Person : Field of activity
1. Subramania Bharati : Literature
2. Mokshagundan Visvesvaraya : Medicine
3. Jamsetji Tata Nusserwanji : Engineering and Planning
4. Rabanindra Nath Tagore : Painting Of these pairs :
(a) 1, 2, 3, 4 are correctly matched
(b) 1 and 2 are correctly matched
(c) 1 and 4 are correctly matched
(d) 2, 3 and 4 are correctly matched
Ans: (c)
Q33. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List I (Books) : List II (Authors)
A. India Today : 1. Valentine Chirol
B. India Unrest : 2. B.G. Tilak
C. Geeta Rahasya : 3. Jawaharlal Nehru
D. A Bunch of Old Letters : 4. Rajni Palme Dutt : 5. Mahatma Gandhi Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 5 4 2 3
(c) 3 4 5 1
(d) 4 1 3 5
Ans: (a)
Q34. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I (Place) List-II (Importance)
A. Bhubaneshwar : 1. Vijayanagara architecture
B. Konark : 2. Rajarani temple
C. Lepakshi : 3. Vijayanagara paintings
D. Halebid : 4. Hoysala monument : 5. Sun temple Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 2 4 5
(b) 2 5 4 3
(c) 5 4 2 3
(d) 2 5 3 4
Ans: (d)
Q35. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I List-II
A. Nagarjuna 1. Founder of Kalmukha Sect
B. Lakulisho 2. Founder of Vira Saivism
C. Sankara 3. Founder of Advaita philosophy
D. Basava 4. Founder of Madhyamika
5. Propagator of Pasupata Sect Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 5 3 2
(b) 3 1 5 4
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)
Q36. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Bhaskaracharya —Ashtanga Sangraha
(b) Bhatti — Sisupala Vadha
(c) Hemachandra — Kathasaritsagara
(d) Sri Harsha — Naishadha Charita
Ans: (d)
Q37. In which one of the following periods were the rockcut “Hindu” temples a characteristic feature of architecture?
(a) Sungas
(b) Satavahanas
(c) Pallavas
(d) Cholas
Ans: (c)
Q38. Consider the following singers:
1. Anup Jalota
2. Chitra Singh
3. Penaz Masani
4. Parvati Khan Among these persons, the well-known Ghazal singers include
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2 and 4
Ans: (a)
Q39. The well-known painting ‘Bani Thani’ belongs to the
(a) Kangra School
(b) Kishangarh School
(c) Bundi School
(d) Jaipur School
Ans: (b)
Q40. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List I : List II
(Artiste) : (Instrument)
A. Sadiq Ali Khan : 1. Veena
B. V. G. Jog : 2. Sarod
C. Ali Akbar Khan : 3. Flute
D. Pannalal Ghosh : 4. Violin Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 1 3 2 4
Ans: (a)
Q41. Which of the following features are associated with the architecture of Tughlaq period?
Select the correct answer using the codes given below the features:
1. Sloping walls
2. Deliberate attempt to combine the principles of the arch, the lintel and the beam in the buildings
3. Placing the buildings especially the tombs on a high platform Codes :
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
Ans: (d)
Q42. Mitakshara is
(a) A work on astronomy
(b) A treatise on ancient Hindu law of inheritance
(c) An Agamic text
(d) A compendium on medicine
Ans: (b)
Q43. Which one of the following is correctly matched?
(a) Thyagaraja — Tamil
(b) Purandara Das — Kannada
(c) Jnaneshwar — Bengali
(d) Sankaradeva — Gujarati
Ans: (a)
Q44. In his works, Kalidasa exhibits a particular leaning towards the worship of
(a) Vishnu
(b) Shiva
(c) Durga
(d) Ganesha
Ans: (b)
Q45. Of the following centres which is the one where the original monasteries established by Adi Shankaracharya is not found?
(a) Puri
(b) Kari
(c) Shringeri
(d) Dwarka
Ans: (c)
Q46. Who is the well-known collector of artifacts and curios?
(a) Salar Jung
(b) Wadeyar
(c) Rabindranath Tagore
(d) Motilal Nehru
Ans: (a)
Q47. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Khajuraho temple : 1. Hoysala style
B. Brihadeshwar temple : 2. Pallava style
C. Hoyalesvara temple : 3. Chandel
D. Seven Pagodas : 4. Chola : 5. Chedi Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 5 1 3 2
(b) 2 3 1 5
(c) 3 4 1 2
(d) 3 4 5 1
Ans: (c)
Q48. Painted greyware is attributed to
(a) Vedic period
(b) Guptas
(c) Mauryas
(d) Indus valley civilization
Ans: (a)
Q49. Roman settlement in India is found at
(a) Ujjain
(b) Kshudrakas
(c) Arikmedu
(d) Koshambi
Ans: (c)
Q50. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I
A. Classical music B. Light classical music
C. Light music D. Folk music List-II
1. Lata Mangeshkar, Mukesh, Manna Dey
2. Bade Gulam Ali Khan, Amir Khan, Jasraj
3. Siddeswari Devi, Rasodan Bai, Girija Devi
4. Teejan Bai, Sheikh Gulab, Poorna Das Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 2 4
(d) 1 3 2 4
Ans: (b)
Q51. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Nankana : 1. Guru Gobind Singh
B. Nanded : 2. Guru Amar Das
C. Dera Baba Nanak : 3. Guru Ram Das
D. Amritsar : 4. Guru Nanak Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 3 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (*)
Q52. Given below are four wonders not usually included among the seven wonders of the world:
1. The Great Wall of China
2. The Taj Mahal at Agra
3. The Leaning Tower of Pisa
4. The Angkor Vat Temple in Kampuchea What is the correct chronological sequence in which they were constructed?
Choose the answer from the codes given below.
(a) 3, 2, 1 and 4
(b) 1, 4, 3 and 2
(c) 1, 3, 4 and 2
(d) 4, 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q53. Which one of the following is a historical work by Hemachandra?
(a) Dvasraya-kavya
(b) Prabandhachintamani
(c) Kamatakabhasabhushana
(d) Samaranganasutradhara
Ans: (a)
Q54. Thillana is a format of
(a) Kathak
(b) Kuchipudi
(c) Odissi
(d) Bharatnatyam
Ans: (d)
Q55. Which one of the following pairs of famous sayings and their sources is correctly matched?
(a) Vasudhaiva Kutumbhakam : Artha Sastra
(b) Yogakshemam vahamyaham : Rig Veda
(c) Satyamevajayate : Mundaka Upanishad
(d) Satyam Shivam Sundaram : Bhagavat Gita
Ans: (c)
Q56. Gupta architecture is represented by many brick temples and the temple of Bhitargaon is most notable for its well preserved and moulded bricks of excellent design, this temple has
(a) A tall Gopuram
(b) A Pyramidal roof
(c) An Apsidal plan
(d) Double basement
Ans: (b)
Q57. The well known painting, ‘Bani Thani’ belongs to the
(a) Kangra School
(b) Kishangarh School
(c) Bundi School
(d) Jaipur School
Ans: (b)
Q58. The Chishti saint, in whose honour ‘Urs’ is held in Ajmer every year, was
(a) Nizamuddin Auliya
(b) Moin-ud-din
(c) Nasiruddin Chiragh-i-Delhi
(d) Hamidud-Din Nagori
Ans: (b)
Q59. The earliest rock-cut caves in western India are those at
(a) Nasik, Ellora and Ajanta
(b) Junnar, Kalyan and Pitalkhora
(c) Ajanta, Bhaja and Kondane
(d) Bhala, Pitalkhora and Kondane
Ans: (c)
Q60. Which one of the following pairs of kings of ancient and medieval periods of Indian history and the works authored by them is correctly matched?
(a) Krishnadevaraya : Samaranganasutradhara
(b) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana
(c) Bhojadeva : Manasollasa
(d) Somesvara : Amuktamalayada
Ans: (b)
Q61. In Mughal paintings one notices the adoption of principle of foreshortening whereby near and distant people and things could be placed in perspective.
This was due to the influence of the
(a) British
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) Danish
Ans: (c)
Q62. Consider the following passage :
“In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73,000 miles.” The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is
(a) Megasthenes
(b) Fa-Hien
(c) Marco Polo
(d) Ibn Battuta
Ans: (c)
Q63. Which one of the following monuments figured in the news recently in connection with a fall of some of its parts and its consequent archaeological conservation?
(a) Jagannath Temple, Puri
(b) Sun Temple, Konark
(c) Khandariya Mahadeva Temple, Khajuraho
(d) Chaunsat Yogini Temple, Bheraghat
Ans: (a)
Q64. Which one of the following is a language of Baluchistan but linguistically Dravidian?
(a) Brahui
(b) Kui
(c) Parji
(d) Pengo
Ans: (a)
Q65. The statue of Gomateswara at Sravanabelagola was built by
(a) Chandragupta Maurya
(b) Kharavela
(c) Amoghavarsha
(d) Chamundaraya
Ans: (d)
Q66. “Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for, once cremated, there is no ‘return.” This rejection of after-life in an aphorism of the
(a) Kapalika sect
(b) Sunyavada of Nagarjuna
(c) Ajivikas
(d) Charvakas
Ans: (d)
Q67. Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama, is invariably a
(a) Brahmana
(b) Kshatriya
(c) Vaisya
(d) Shudra
Ans: (a)
Q68. The caves and rock-cut temples at Ellora are
(a) Buddhist
(b) Buddhist and Jain
(c) Hindu and Jain
(d) Hindu, Buddhist and Jain
Ans: (d)
Q69. The Nagara, the Dravida and the Vesara are
(a) the three main racial groups of the Indian subcontinent
(b) the three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
(c) the three main styles of Indian temple architecture
(d) the three main musical gharanas prevalent in India
Ans: (c)
Q70. The Mughal School of Painting formed the spinal column of the various schools of Indian miniature
art. Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting?
(a) Pahari
(b) Rajasthani
(c) Kangra
(d) Kalighata
Ans: (d)
Q71. According to the Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means of
(a) Jnana
(b) Bhakti
(c) Yoga
(d) Karma
Ans: (d)
Q72. Bronze icons of Nataraja cast during the Chola period invariably show the deity with
(a) eight hands
(b) six hands
(c) four hands
(d) two hands
Ans: (c)
Q73. Zero was invented by
(a) Aryabhata
(b) Varahmira
(c) Bhaskara I
(d) An unknown Indian
Ans: (d)
Q74. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?
(a) Tomb of Sher Shah, Sasaram
(b) Jama Masjid, Delhi
(c) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq, Delhi
(d) Gol Gumbaz, Bijapur
Ans: (d)
Q75. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by
(a) Bihari
(b) Surdas
(c) Raskhan
(d) Kabir
Ans: (c)
Q76. According to ancient Indian cosmogonic ideas the sequential order of the cycle of four aeons (Yugas) is
(a) Dvapara, Krita, Treta and Kali
(b) Krita, Dvapara, Treta and Kali
(c) Krita, Treta, Dvapara and Kali
(d) Treta, Dvapara, Kali and Krita
Ans: (c)
Q77. Which one of the following temples figured in the news regarding the institution of the Devadasis?
(a) Jagannath temple, Puri
(b) Pasupatinath temple, Kathmandu
(c) Kandariyamahadev temple, Khajuraho
(d) Chaunsathyogini temple, Bheraghat
Ans: (a)
Q78. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?
(a) Maurya sculptures
(b) Mathura sculptures
(c) Bharhut sculptures
(d) Gandhara sculptures
Ans: (c)
Q79. The term apabhramsa was used in medieval Sanskrit texts to denote
(a) outcastes among the Rajputs
(b) deviations from Vedic rituals
(c) early forms of some of the modern Indian languages
(d) non-Sanskrit verse metres
Ans: (c)
Q80. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Guru Amar Das : Miri and Piri
(b) Guru Arjan Dev : Adi Granth
(c) Guru Ram Das : Dal Khalsa
(d) Guru Gobind Singh : Manji
Ans: (b)
Q81. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Naqqual : Bihar
(b) Tamasha : Orissa
(c) Ankia Nat : Assam
(d) Baha : Punjab
Ans: (c)
Q82. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?
(a) Sarladasa — Bengali
(b) Kasirama — Oriya
(c) Tikkana — Marathi
(d) Pampa — Kannada
Ans: (d)
Q83. Which one of the following dances involves solo performance?
(a) Bharatanatyam
(b) Kuchipudi
(c) Mohiniattam
(d) Odissi
Ans: (a)
Q84. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?
(a) Brahmi
(b) Nandnagari
(c) Sharada
(d) Kharoshti
Ans: (d)
Q85. The famous dialogue between, Nachiketa and Yama is mentioned in the
(a) Channdogyapanishad
(b) Mundkapanishad
(c) Kathopanishad
(d) Kenopanishad
Ans: (c)
Q86. Milindapanho is in the form of a dialogue between the King Menander and the Buddhist monk
(a) Nagasena
(b) Nagarjuna
(c) Nagabhatta
(d) Kumarilabhatta
Ans: (a)
Q87. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Mrichchakatikam — Shudraka
2. Buddhacharita — Vasuvandhu
3. Mudrarakshasha — Vishakhadatta
4. Harshacharita — Banabhatta Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3
Ans: (b)
Q88. Consider the following statements:
The striking feature of the Jama Masjid in Kashmir completed by Zain-ul-Abidin include(s)
(a) turret
(b) similarity with Buddhist pagodas
(c) Persian style Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 alone
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (b)
Q89. The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was
(a) Amir Khusru
(b) Mirza Ghalib
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) Faiz
Ans: (a)
Q90. The paintings of Abanindranath Tagore are classified as
(a) realistic
(b) socialistic
(c) revivalistic
(d) impressionistic
Ans: (c)
Q91. Which one of the following pairs of folk dance forms and states is not correctly matched?
(a) Korku : Maharashtra
(b) Jhummar : Haryana
(c) Thali : Himachal Pradesh
(d) Mukna : Manipur
Ans: (a)
Q92. Which one of the following statements is not correct?
(a) ‘Neel Darpan’ was a play based on the exploitation of the indigo farmers
(b) The author of the play ‘Ghashiram Kotwal’ is Vijay Tendulkar
(c) The play ‘Navanna’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal
(d) Urdu theatre used to depend heavily on Parsi theatre
Ans: (c)
Q93. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I
A. Pandit Vishnu Digambar Paluskar
B. Venkatamahi
C. Shyama Shastri
D. Amir Khusru List-II
1. Introduced the scheme of Raga classification in Indian Music
2. Proponent of the Carnatic music
3. Proponent of the Khayal form of Hindustani music
4. Wrote the music for the song ‘Vande Mataram’ Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 4 1 2 3
(c) 1 4 3 2
(d) 1 4 2 3
Ans: (b)
Q94. The Raga which is sung early in the morning is
(a) Todi
(b) Darbari
(c) Bhopali
(d) Bhimpalasi
Ans: (a)
Q95. Consider the following statements regarding the Chakiarkoothu form of dance :
1. It is performed by Chakiar caste.
2. It cannot be traditionally witnessed by the higher caste Hindus.
3. Mizhavu is the accompanying instrument.
4. Its theatre form is called koothambalam.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (a)
Q96. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bakti ltihas : Badal Sarkar
(b) Sita Swayamvar : Vishnu Das Bhave
(c) Yayati : Girish Karnad
(d) Giddha : Jabbar Patel
Ans: (d)
Q97. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
(Artist) : (Medium of music delivery)
A. Balamurali Krishna : 1. Hindustani vocal
B. Mita Pandit : 2. Ghatam
C. Kanyakumari : 3. Sitar
D. Nikhil Bannerjee : 4. Violin : 5. Carnatic vocal Codes:
A B C D
(a) 5 1 2 3
(b) 4 3 1 5
(c) 3 1 5 2
(d) 5 4 1 3
Ans: (a)
Q98. In which one of the following cities is the Lingaraja Temple located?
(a) Bhubaneswar
(b) Bijapur
(c) Kolkata
(d) Shravanabelagola
Ans: (a)
Q99. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad- Gita into English?
(a) William Jones
(b) Charles Wilkins
(c) Alexander Cunningham
(d) John Marshall
Ans: (b)
Q100. Hoysala monuments are found in
(a) Hampi and Hospet
(b) Halebid and Belur
(c) Mysore and Bangalore
(d) Sringeri and Dharwar
Ans: (b)
Q101. Which of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) India’s first technicolour : Jhansi Ki Rani film
(b) India’s first 3-D film : My Dear Kuttichat
(c) India’s first insured film : Taal
(d) India’s first actress to win the Bharat Ratna : Meena Kumari
Ans: (d)
Q102. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
(Dancer) : (Dance)
A. Kalamandalam Kshemavaty : 1. Kathakali
B. Kottakkal Sivaraman : 2. Manipuri
C. Lakshmi Viswanathan : 3. Mohiniyattam
D. N. Madhabi Devi : 4. Bharatanatyam Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 1 3 4 2
(d) 3 1 2 4
Ans: (b)
Q103. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Harappan Civilisation : Painted Grey Ware
(b) The Kushans : Gandhara School of Art
(c) The Mughals : Ajanta Paintings
(d) The Marathas : Pahari School of Painting
Ans: (b)
Q104. Which one of the following statements is not correct?
(a) The status of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
(b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
(c) The Khajuraho temples were built under Chandela Kings
(d) The Hoysalesvara temple is dedicated to Siva
Ans: (a)
Q105. Chapchar Kut is a festival celebrated in the state of
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: (c)
Q106. ‘Mrichchhakatika’ an ancient Indian book written by Shudraka deals with:
(a) the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan
(b) the victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of western India
(c) the military expeditions and exploits of Samudragupta
(d) the love affair between a Gupta King and a princess of Kamarupa
Ans: (a)
Q107. Consider the following statements:
1. Kitab-I-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.
2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q108. Which one of the following statements if NOT correct?
(a) The National Song Vande Mataram was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali
(b) The National Calendar of India based on Saka era has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year
(c) The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947
(d) The song ‘Jana-gana-mana’, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly on 24th January, 1950 as the national Anthem of India
Ans: (a)
Q109. The Archaeological Survey of India is an attached office of the Department/Ministry of:
(a) Culture
(b) Tourism
(c) Science and Technology
(d) Human Resource Development
Ans: (a)
Q110. Consider the following statements:
1. The Islamic Calendar is twelve days shorter than the Gregorian Calendar.
2. The Islamic Calendar began in AD 632.
3. The Gregorian Calendar is a solar calendar.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Ans: (c)
Q111. Consider the following statements :
1. Champaner – Pavagadh Archaeological Park
2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai
3. Mamallapuram
4. Sun Temple (Konark Temple) Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q112. Recently, to which of the following countries did India offer to build a Buddha Temple?
(a) China
(b) Myanmar
(c) Thailand
(d) Vietnam
Ans: (a)
Q113. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List-I : List-II
(Centre of Handicrafts) : (State)
A. Mon : 1. Arunachal Pradesh
B. Nalbari : 2. Assam
C. Pasighat : 3. Meghalaya
D. Tura : 4. Nagaland A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 4 2
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)
Q114. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Vikramsila Monastery: Uttar Pradesh
(b) Hemkund Gurudwara : Himachal Pradesh
(c) Udayagiri Caves : Maharashtra
(d) Amaravati Buddhist Stupa :Andhra Pradesh
Ans: (d)
Q115. Who among the following is a Hindustani classical singer?
(a) Geeta Chandran
(b) Leela Samson
(c) Gangubai Hangal
(d) Swapnasundari
Ans: (c)
Q116. Who among the following was presented with the Sangeet Natak Akadami Ratna Award, 2005 for her lifetime achievement in dance?
(a) Chandralekha
(b) Tanjavur Balasaraswati
(c) Uma Sharma
(d) Yamini Krishnamurthy
Ans: (a)
Q117. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman II?
(a) Sri Mariamman Temple
(b) Angkor Vat
(c) Batu Caves Temple
(d) Kamakhya Temple
Ans: (b)
Q118. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
(a) Indus and Jhelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Ravi
(d) Ravi and Beas
Ans: (a)
Q119. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math ?
(a) Bhil uprising
(b) Rangpur and Dinapur uprising
(c) Bishnupur and Birbhum rebellion
(d) Sanyasi rebellion
Ans: (d)
Q120. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Samudragupta
Ans: (d)
Q121. Lectures from Colombo to Almora is based on the experiences of which one of the following?
(a) Veer Savarkar
(b) Annie Besant
(c) Ramkrishna Paramhansa
(d) Swami Vivekanand
Ans: (d)
Q122. Who among the following wrote the book Babuvivah?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Pandita Rambai
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (b)
Q123. Where is the famous Vijayavitala temple having its 56 carved pillars emitting musical notes located?
(a) Belur
(b) Bhadrachalam
(c) Hampi
(d) Srirangam
Ans: (c)
Q124. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Author) List-II (Work)
A. Bankimchandra : 1.Shatranj ke Khilari
B. DinabandhuMitra : 2. Debi Chaudhurani
C. Premchandra : 3. Nil-Darpan : 4. Chandrakanta A B C
(a) 2 4 1
(b) 3 4 2
(c) 2 3 1
(d) 3 1 4
Ans: (c)
Q125. Near Which one of the following cities are Palitana Temples located?
(a) Bhavnagar
(b) Mount Abu
(c) Nasik
(d) Ujjain
Ans: (a)
Q126. What is the number of spokes in the Dharma chakra in the National Flag of India?
(a) 16
(b) 18
(c) 22
(d) 24
Ans: (d)
Q127. Where is the famous Virupaksha temple located?
(a) Bhadrachalam
(b) Chidambaram
(c) Hampi
(d) Srikalahasti
Ans: (c)
Q128. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand
Ans: (b)
Q129. Consider the following Pairs :
Tradition
1. Gatka, a traditional martial art
2. Madhubani, a traditional painting
3. Singhey Khababs Sindhu Darshan Festival State Kerala Bihar Jammu and Kashmir Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q130. Consider the following statements :
1. The National School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q131. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Famous Temple) List-II (State)
A. Vidyashankara 1. Andhra Pradesh
B. Rajarani Temple 2. Karnataka
C. Kandariya Mahadeo Temple 3. Madhya Pradesh
D. Bhimesvara Temple 4. Orissa Codes :
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
Ans: (a)
Q132. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?
(a) Bagh caves
(b) Ellora caves
(c) Lomas Rishi cave
(d) Nasik caves
Ans: (a)
Q133. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
(a) Three main racial groups of the Indian subcontinent.
(b) Three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified
(c) Three main styles of Indian temple architecture
(d) Three main musical Gharanas prevalent in India
Ans: (c)
Q134. With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal Period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.
3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) None of the above is correct
Ans: (b)
Q135. How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatnatyam dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatnatyam.
2 . Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatnatyam but Kuchipudi does not have such a form of movements.
Which of the following statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q136. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements :
1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q137. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two
Ans: (b)
Q138. Consider the following historical places :
1. Ajanta Caves 2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa Which of the above places is / are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (b)
Q139. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school :
1 . Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q140. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism
Ans: (a)
Q141. With reference to the famous Sattriya dance, consider the following statements :
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q142. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs:
Famous work of sculpture Site
1. A grand image of Buddha’s Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below Ajanta
2. A huge image of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock Mount Abu
3. “Arjuna’s Penance” /”Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders Mamallapuram Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only,
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q143. With reference to India’s culture and tradition, what is ‘Kalaripayattu’?
(a) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in South India.
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still found in southern part of Coromandel area
(c) It is an ancient form of dance-drama and a living tradition in the northern part of Malabar
(d) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South India
Ans: (d)
Q144. Consider the following pairs :
1. Garba : Gujarat
2. Mohiniattam : Odisha
3. Yakshagana : Karnataka Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q145. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs :
Famous shrine Location
1. Tabo monastery and : Spiti Valley temple complex
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple complex : Ladakh Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q146. A community of people called Manganiyars is wellknown for their
(a) martial arts in North-East India
(b) musical tradition in North-West India
(c) classical vocal music in South India
(d) pietra dura tradition in Central India
Ans: (b)
Q147. With reference to the cultural history of India, the term ‘Panchayatan’ refers to
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Ans: (c)
Q148. Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
(a) Mimamsa and Vedanta
(b) Nyaya and Vaisheshika
(c) Lokayata and Kapalika
(d) Sankhya and Yoga
Ans: (c)
Q149. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
(a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) Varaha Image at Udayagiri
Ans: (b)
Q150. Which one of the following was given classical language status recently?
(a) Odia
(b) Konkani
(c) Bhojpuri
(d) Assamese
Ans: (a)
Q151. Kalamkari painting refers to
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North- Western India
Ans: (a)
Q152. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock-cut monuments.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the statements given above is correct
Ans: (d)
Q153. Consider the following pairs:
Famous place Region
1. Bodhgaya : Baghelkhand
2. Khajuraho : Bundelkhand
3. Shirdi : Vidarbha
4. Nasik (Nashik) : Malwa
5. Tirupati : Rayalaseema Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 2 and 5 only
(d) 1, 3, 4 and 5
Ans: (c)
Q154. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
Q155. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d) Ellora
Ans: (a)
Q156. Consider the following pairs:
Traditions Communities
1. Chaliha Sahib Festival Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra Gonds
3. Wari-Warkari Santhals Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above
Ans: (a)
Q157. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans: (b)
Q158. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes.
This unique phenomenon is seen at
(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam
Ans: (c)

Sufi And Bhakti Movement

LEVEL-1

Q1. Which one of the following statements about the teaching of Kabir is not correct ?
(a) He was not against pilgrimage and idol worship
(b) He believed in universal love
(c) He emphasized on one God and the spread of devotionalism
(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder
Ans: (a)
Q2. Who is considered to be the founder of Bhakti movement?

(a) Shankaracharya
(b) Nimbakacharya
(c) Ramanujacharya
(d) Madhwacharya
Ans: (c)
Q3. Who was the Sikh Guru who helped Dara ?

(a) Guru Hargobind
(b) Guru Hari Rai
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) None of these
Ans: (b)
Q4. The historical reason for Sufi saints isolating themselves from society was that:

(a) Their mystical doctrine of union with God through love was regarded as heretical and attacked by orthodox Islam.
(b) They preached escapism and worldly detachment.
(c) They found a congenial atmosphere for naurturing their ideas in India, away from social surroundings.
(d) Their views were unacceptable to the general masses.
Ans: (a)
Q5. What is the most satisfactory explanation for the popularity of Bhakti movement?

(a) It was the response of Hinduism to the challenge posed by Islam which looked superior because of its concept of one God, simplicity of worship, and universal brotherhood
Ans: (a)
Q6. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganj-i-Shakar were

(a) prominent military leaders of the Sultanate period
(b) prominent painters from the Sultanate period
(c) prominent chisti saints
(d) prominent poets from the courts of the Sultanate period
Ans: (c)
Q7. Which one of the following statements about the teachings of Kabir is not correct?

(a) He was not against pilgrimage and idol worship
(b) He believed in universal love
(c) He emphasised on one God and the spread of devotionalism
(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder
Ans: (a)
Q8. What was Ziyarat in the language of the Sufis?

(a) Pilgrimage to the tombs of Sufi saints for seeking barkat (spiritual grace)
(b) Reciting divine name
(c) Offering free kitchens run on futuh (unasked for charity)
(d) Setting up of auqaf (charitable trusts)
Ans: (a)

LEVEL-2

Q1. With reference to the philosophy of Kabir, Consider the following statements :
1. Kabir believed that the Quran was infallible.
2. Kabir rejected the conception of avataras.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q2. What is the correct chronological sequence of the following saints?

1. Shankaracharya 2. Ramanuja
3. Shankaradeva 4. Dadu Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 2, 1, 3, 4
Ans: (d)
Q3. Consider the following statements:

1. Guru Nanak was interested in all the major forms of contemporary religious beliefs and practices whether ‘Hindu’ or ‘Muslim’.
(b) It was a new edition of the old theistic view of God (c) It was an answer to the loneliness of Hindus and Muslims in general, and more so that of the artisans and the cultivating class because of the stratified society of the day (d) It was inspired by Sufism which had something in common with the traditonal asceticism of India
6. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganj-i-Shakar were
(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) Only 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q4. Bhakti teachers emphasised that the

1. Relationship between man and man should be based on brotherhood
2. Relationship between man and God should be based on love
3. Relationship between man and God should be based on love
4. Cow shold be worshipped as a symbol of God
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (c)

British Period

LEVEL-1

Q1. What was the occasion for the Portuguese to hand over Bombay to the British?
(a) Growth of peaceful relations between the English and the Portuguese as a result of Portugal’s independence from the control of Spain.
(b) The marriage of Charles II with the Portuguese princes Catherine of Braganza.
(c) The defeat of Spanish Armada by the British in 1588.
(d) The Treaty of Madrid concluded in 1630.
Ans: (b)
Q2. Which two Europeans were involved in the Battle of Wandiwash in 1760?

(a) Portuguese and Spanish
(b) Dutch and British
(c) French and British
(d) Portuguese and British
Ans: (c)
Q3. When and by whom were the Portuguese driven out of Hughli in Bengal?

(a) 1631-Qasim Khan
(b) 1666-Prince Shuja
(c) 1625-Shaista Khan
(d) 1650-Prince Murad
Ans: (a)
Q4. The British paramountcy in India was completed in 1856 with

(a) Annexation of Punjab
(b) Annexation of Sind
(c) Annexation of Carnatic
(d) Annexation of Awadh
Ans: (d)
Q5. By which Governor General and when was the Carnatic state annexed?

(a) Lord Minto-1808
(b) Lord Wellesly-1801
(c) Sir John Shore-1797
(d) Lord Cornwallis-1792
Ans: (b)
Q6. By which clause, did the Charter Act of 1833 accepted educational qualifications for Indian Civil Service appointment?

(a) Clause 86
(b) Clause 76
(c) Clause 87
(d) Clause 82
Ans: (c)
Q7. Why did British resort to the ‘Downward Filtration Theory’ till 1854

(a) To justify their social policy in India
(b) To justify their education policy in India
(c) To justify their industrial policy in India
(d) To justify their commercial policy in India
Ans: (b)
Q8. Which of the following is wrongly matched?

(a) The Pitt’s India Act (1784)—Board of Control to guide and control Company affairs.
(b) Charter Act of 1813—Company’s monopoly of trade with India ended.
(c) Charter Act of 1833—Company’s debt taken over by the Government of India.
(d) Charter Act of 1853—To regulate Company’s affairs.
Ans: (d)
Q9. The title of ‘Viceroy’ was added to the centre office of the Governor-General of India for the first-time in

(a) 1848 A.D.
(b) 1858 A.D.
(c) 1862 A.D.
(d) 1856 A.D.
Ans: (b)
Q10. Railways were introduced in India when the Governor- General of India was

(a) Curzon
(b) Dalhousie
(c) Hardinge
(d) Ripon
Ans: (b)
Q11. Lord Dalhousie introduced the first telegraph line in 1853, which ran between:

(a) Calcutta and Bombay
(b) Agra and Madras
(c) Bombay and Thana
(d) Calcutta and Agra
Ans: (d)
Q12. “White Mutiny” by the European soldiers, was staged during the period of:

(a) Canning
(b) Ripon
(c) Dalhousie
(d) Mayo
Ans: (a)
Q13. Madras was restored to the English by the French by

(a) The Treaty of Aix-la-Chapelle (1749)
(b) The Treaty of Pondicherry (1754)
(c) The Treaty of Salbai (1782)
(d) The Treaty of Mangalore (1784)
Ans: (b)
Q14. Awadh was annexed by Lord Dalhousie in 1856. Which one of the following statements about Nawab Wajid Ali Shah, the last Nawab of Awadh, is not correct?

(a) He was a great patron of Indian music and dance
(b) He had good command over Persian and Urdu languages and wrote several books
(c) He is regarded as the father of modern Urdu stage
(d) The prolonged period of peace and prosperity during his rule resulted in the growth of a distinct Lucknow culture around the Oudh court
Ans: (d)
Q15. Who was the founder of the autonomous kingdom of Awadh or Oudh?

(a) Safdar Jang
(b) Saadat Khan
(c) Shuja-ud-daula
(d) Asaf-ud-daula
Ans: (b)
Q16. Which one of the following statements about the rule of Saadat Khan in Awadh is not correct?

(a) He suppressed the lawless and rebellious zamindars and thus increased the financial resources of his government
(b) He carried out a fresh revenue settlement
(c) He improved the lot of the peasants by levying equitable land revenue and by protecting them from oppressive zamindars
(d) He took several steps to improve trade and commerce
Ans: (d)
Q17. Who of the following Governor-Generals realised the importance of Rajput alliance and entered into treaties with a number of Rajput states?

(a) Warren Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Hastings
Ans: (d)
Q18. What were Calicoes?

(a) Indigo exported from India
(b) Cotton exported from India
(c) Textile exported from India
(d) Precious stories exported from India
Ans: (c)
Q19. The Supreme Court at Calcutta was established by

(a) North’s Regulating Act of 1773
(b) Pitt’s India Act of 1784
(c) Charter Act of 1793
(d) Charter Act of 1813
Ans: (a)
Q20. After his return to Britain, Robert Clive died in 1774 due to

(a) A dreadful disease
(b) Committed suicide
(c) Was assassinated
(d) Died under mysterious circumstances
Ans: (b)
Q21. Consider the following events:

1. Annexation of Udaipur
2. Annexation of Jhansi
3. Annexation of Punjab
4. Annexation of Oudh The correct chronological sequence of these event is:
(a) 3-4-2-1
(b) 2-1-3-4
(c) 2-4-3-1
(d) 3-1-2-4
Ans: (d)
Q22. Who was the first Portuguese Viceroy in India?

(a) Vasco-da-Gama
(b) Albuquerque
(c) Da Almeida
(d) Duarte Pacheo
Ans: (c)
Q23. The Cape of Good Hope was discovered by

(a) Vasco-da-Gama
(b) Dc almeida
(c) Albuquerque Diaz
(d) Bartholomew
Ans: (d)
Q24. “The greater the number of the forts you hold the weaker will be your power. Let our forces be on the sea, because if we should not be powerful at sea, everything will be at once against it” whose words are these?

(a) Vasco-da-Gama
(b) Albuquerque
(c) Da Almeida
(d) Duarte Pacheo
Ans: (c)
Q25. Who is commonly known as the ‘Navigator’?

(a) King John II
(b) Price Henry
(c) King Emmanuel
(d) Pope Alexander VI
Ans: (b)
Q26. The Portuguese established their first business centre at

(a) Calicut
(b) Surat
(c) Goa
(d) Cochin
Ans: (a)
Q27. The Danish established a factory in 1620 at

(a) Pondicherry
(b) Calicut
(c) Tranquebar
(d) Goa
Ans: (c)
Q28. Why was Bombay handed over to the British by the Portuguese?

(a) The Portuguese handed it over to the British after a peace-treaty in Europe
(b) The marriage of Charles II with The Portuguese princes Catherine of Braganza
(c) The defeat of the Spanish Armada by the British in 1588
(d) Due to Portuguese independence from Spain
Ans: (b)
Q29. Which one of the following powers was the first to establish trade links with India?

(a) English
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) French
Ans: (c)
Q30. Identify the wrong statement with regard to Dutch interest and activities in India?

(a) Several attempts were made by the Dutch to monopolies the channels of trade between India and the West
(b) They took no part in politics or cultural contacts
(c) They became the carriers of trade between India and the islands of the Far East
(d) They treated the people of India ruthlessly and also exploited them
Ans: (a)
Q31. From which Mughal Emperor did John Middenhall tried to obtain a farman for trade in Gujarat?

(a) Akbar
(b) Jahangir
(b) Aurangzeb
(d) None of these
Ans: (a)
Q32. The commercial rivalry between the Dutch and the English in India came to an end

(a) As a result of an agreement between the trading stations at Government of Britain and Holland in 1609
(b) Following issuance of orders granting monopoly in favour of the British East India Company by the Pope
(c) With the defeat of the Dutch at the battle of Bedara in 1759
(d) As a result of the ‘Massacre at Amboyna’
Ans: (c)
Q33. Due to commercial rivalry the Dutch indulged in the massacre of Englishmen at

(a) Malacca
(b) Amboyna
(c) Surat
(d) Cassimbazar
Ans: (b)
Q34. Which of the following statement is true with regard to the Golden Farman

(a) It granted the privilege of trading in Bengal in return for a fixed annual payment of duties worth Rs. 3000
(b) It allowed free trade in the ports belonging to the kingdom of Golkunda on payment of duties with 500 pagodas
(c) The English factories were not bothered with demands of customs for goods imported or exported by land or by water
(d) The English were allowed to fortify their positions on Indian soil
Ans: (b)
Q35. Who among the following Mughal Emperors, granted permission to trade of tax in the territories of Bengal.

Hyderabad and Gujarat to the British?
(a) Aurangzeb
(b) Farrukh-siyar
(c) Bahadur Shah
(d) Muhammad Shah
Ans: (b)
Q36. In which year were Factories opened for the first time in Orissa.

(a) 1613 A.D.
(b) 1632 A.D.
(c) 1639 A.D.
(d) 1663 A.D.
Ans: (d)
Q37. The first article in which the English started trading was

(a) Indigo
(b) Saltpetre
(c) Cotton
(d) Pepper
Ans: (a)
Q38. After 1880, Railways were built during British rule in India through–

(a) Indian merchants or money-lenders
(b) Private enterprise
(c) State Agency
(d) A and B both
Ans: (d)
Q39. Who was the architect of Communal Award?

(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Reading
(c) Lord Irwin
(d) Ramsay Macdonald
Ans: (d)
Q40. Identify the Acts passed by the British Government in 1856.

(i) Religious disabilities Act (ii) General Service Enlistment Act (iii) Hindu Widow Remarriage Act (iv) Abolition of the Sati (Regulation XVII)
(a) i, ii, iii
(b) i, iii, iv
(c) ii, iii, iv
(d) All of them
Ans: (a)
Q41. Which of the following was not one of the social reform measures introduced by William Bentinck?

(a) Abolition of sati
(b) Abolition of slavery
(c) Removal of disabilities due to change of religion
(d) Suppression of the organized bands of thugs
Ans: (b)
Q42. Which of the following governor general was responsible for passing the famous Regulation XVII of 1829 which declared sati illegal and punishable by courts?

(a) John Adam
(b) Amherst
(c) William Bentinck
(d) Auckland
Ans: (c)
Q43. Which of the following is regarded as the Magna Carta of western education system in India?

(a) The report of the Committee of Public Instruction, 1823
(b) The Charter Act of 1833.
(c) Despatch of Sir Charles Wood, Secretary of State, 1854
(d) Report of the Hunter Commission, 1862
Ans: (c)
Q44. To which of the following governor general goes the credit of taking steps to stop the human sacrifices practiced by the Khonds in Orissa under the erroneous belief that there by the fertility of the land was increased?

(a) Lord Ellenborough
(b) First Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Canning
Ans: (b)
Q45. Who among the following was the first Governor General of India?

(a) Lord Amherst
(b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Robert Clive
Ans: (b)
Q46. Who among the following was the Viceroy of India at the time of the formation of Indian National Congress?

(a) Lord Mayo
(b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Lansdowne
Ans: (c)
Q47. Separate electorates for Muslims in India were introduced by which one of the following Acts?

(a) Government of India Act of 1909
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Rowlatt Act of 1919
(d) Government of India Act of 1935
Ans: (a)
Q48. The Treaty of Amritsar was concluded between Maharaja Ranjit Singh and who of the following?

(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings
(d) Lord Minto
Ans: (d)
Q49. Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848?

(a) Lord William Bentinck
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Cornwallis
Ans: (b)
Q50. Which British military officer defeated Tipu Sultan in India, Napolean Bonaparte in Europe and eventually, became the Duke of Wellington?

(a) Arthur Wellesley
(b) Robert Clive
(c) Warren Hastings
(d) Richard Wellesley
Ans: (b)
Q51. Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.

(a) Fierozeshah Mehta
(b) Mary Carpenter
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Anand Mohan Bose
Ans: (c)
Q52. Which one of the following statements related to the Boston Tea Party on December 16, 1773 during the American War of Independence is correct?

(a) The revolutionaries stealthily entered into the ships and threw all the chests of tea into the water
(b) The revolutionaries hosted a Tea Party in the honour of Charles Townshend, the British Chancellor of the Exchequer in order to place their grievances before him
(c) It marked a celebration when Lord North, the successor of Townshend, repealed some of the duties imposed by Townshend
(d) It was a protest against the Quebec Act
Ans: (a)
Q53. Prior to 1813, which among the following measures, was not adopted by the British to exploit the Indians economically ?

(a) Monopolising the trade of raw goods wherever possible and selling them at high rates
(b) Forcing Indiancraftsman to produce quality products in fixed quantity and at fixed price
(c) Free Trade Policy
(d) Elimination of Indian traders from competition by every means
Ans: (c)
Q54. Which one of the following was not a result of British colonial rule in India?

(a) Ruin of Indian agriculture
(b) Ruin of Indian industries
(c) Ruin of Indian trade
(d) Ruin of Indian feudalism
Ans: (d)
Q55. Who among the following Governor Generals formed the Triple Alliance against Tipu Sultan?

(a) Warren Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord William Bentinck
Ans: (b)
Q56. The suppression of Indian language newspapers under the Vernacular Press Act of 1878 was caused by the criticism of

(a) lavish lifestyle of the English officials
(b) ill-treatment given to Indigo workers by their English masters
(c) inhuman approach of English officials towards the victims of the famine of 1876-77
(d) misuse of religious places of India by English officials
Ans: (b)
Q57. British colonialism in India saw the emergence of new cities. Calcutta, now Kolkata, was one of the first cities.

Which of the following villages were, amalgamated to form the city of Calcutta?
(a) Midnapur, Chittagong, Burdwan
(b) 24-Parganas, Kalikata, Thakurgaon
(c) Sutanuti, Kalikata, Gobindapur
(d) Midnapur, Thakurgaon, Gobindapur
Ans: (c)

LEVEL-2

Q1. Find out the wrongly matched one/ones
1. Lytton-Lee Commission
2. Mayo-Scholarship scheme
3. Ripon-Repeal of Vernacular Press Act
4. Canning-Queen Victoria’s Proclamation
(a) 2, 3, 4
(b) 1 and 2
(c) 2 and 4
(d) 4 only
Ans: (b)
Q2. Why did British resort to the ‘Downward Filtration Theory’ till 1854

(a) To justify their social policy in India
(b) To justify their education policy in India
(c) To justify their industrial policy in India
(d) To justify their commercial policy in India
Ans: (a)
Q3. Which of the following is incorrect?

(a) Clive was the first European who initiated the policy of taking part in the internal quarrels of the Indian princes to acquire territory and power in India.
(b) Duplex was the first European who initiated the policy of taking part in the internal quarrels of the Indian princes to acquire territory and power.
(c) Albuquerque was the first European who took part in the internal quarrels of the Indian princes to acquire territory and power.
(d) Warren Hastings was the first European who took part in the internal quarrels of the Indian princes to acquire territory and power.
Ans: (c)
Q4. Arrange the following in correct chronological order

1. Third Carnatic War
2. First Burmese War
3. First Mysore War
4. Second Afghan War Codes :
(a) 1, 4, 3, 2
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3
(d) 3, 1, 2, 4
Ans: (b)
Q5. Which of the following statements about Fourth Anglo- Mysore War are correct?

1. The Madras Council suggested a policy of rigorous and intense attack on Mysore.
2. Lord Wellesley tried to revive the triple alliance.
3. Tipu sent emissaries to Arabia, Versailles, Mauritius and Kabul enlisting support against the English.
4. The war was of a very short duration though decisive.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1 and 3
Ans: (a)
Q6. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct?

1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin.
2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne.
3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
Ans: (c)
Q7. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)

1. The Doctrine of Lapse
2. The Subsidiary Alliance
3. The Treaty of Lahore
4. The Pitt’s India Act Select the correct answer using the codes given below
(a) 4, 2, 3, 1
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 3, 2, 1, 4
Ans: (a)
Q8. List I List II

A. Hindu widow’s remarriage 1. William Bentinck
B. Prohibition of Sati 2. Lansdowne
C. Age of Consent Act 3. Ellenborough
D. Abolition of slavery 4. Dalhousie
(a) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1
(b) A – 4; B – 2; C – 1; D – 3
(c) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3
(d) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4
Ans: (c)
Q9. Match the following List I List II (Battle) (Treaty)

A. The Third Carnatic 1. Treaty of Salbai War
B. The Third Mysore 2. Treaty of Lahore War
C. The First Maratha War 3. Treaty of Paris
D. The First Anglo 4. Treaty of Srirangapatam Sikh War Codes :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2
Ans: (c)

Religious Movements

LEVEL-1

Q1. The Bodhisatva Doctrine is associated with
(a) Mahayana Buddhism
(b) Hinayana Buddhism
(c) Vajrayana Buddhism
(d) Theravada Buddhism View
Ans: (d)
Q2. Ashoka carved out rock-cut caves at Barabar and Nagarjun hills in Bihar for one of the following:

(a) Hinayana
(b) Digambara
(c) Mahayana
(d) Ajivika
Ans: (d)
Q3. Who was the founder of Ajeevika sect?

(a) Makkali Gosala
(b) Mahavira
(c) Vasudeva Krishna
(d) Suddhodana
Ans: (a)
Q4. Who among the following was King of Magadha, at the time of Mahaparinirvana of Gautam Buddha?

(a) Bimbisara
(b) Udayi
(c) Ajatshatru
(d) Chandragupta Maurya
Ans: (c)
Q5. The main differ ence between Jainas and H indus in treating the ascetics is:

(a) To Hindus ascetic were escapists be listed to
(b) Jains respect them while Hindus worship them
(c) Hindus treat ascetics as Godmen whereas Jains don’t
(d) An acsetic is outside the society to Hindus, while Jaina ascetic kept a relationship with the society.
Ans: (d)
Q6. The merchants were attracted to a sect like Buddhism because:

(a) Brahamanical rituals were becoming expensive for them.
(b) They found it suitable for their vocation.
(c) They felt that the new materialistic conditions were corrupting society.
(d) They were not granted a social status that was in resonance with economic prosperity.
Ans: (d)
Q7. Which of the features given below was not an aspect of Buddhism?

(a) Divine intervention was necessary in the process of obtaining salvation.
(b) It challenged the superiority of the Brahmanas.
(c) It denied the predominance assigned to vedic texts
(d) It was practical and simple
Ans: (a)
Q8. Which one of the following characteristics of Buddhism distinguishes it from Jainism?

(a) Belief in efficacy of action
(b) Non acceptance of the authority of the Vedas
(c) Attitude of non-injury towards all beings
(d) Rejection of both e xtreme pleasure a nd selfmortification
Ans: (d)
Q9. What were the ‘Four Great Signs’ that according to Buddhist tradition led Gautama to renounce the world?

(a) Love, compassion, non-injury, purity
(b) Old age, diseased person, dead body, an ascetic
(c) That the world is full of suffering, desire and carve for existence, renunciation of desire, cycle of births and re-birth
(d) None of the above.
Ans: (b)
Q10. The points of similarity between Buddhism and Hinduism is

(a) The missionary spirit
(b) The pantheon of Gods in Hinduism
(c) Acceptance of the laws of Karma and the Hindu theories of re-birth
(d) None of the above.
Ans: (c)
Q11. The mercantile community was most attracted to Jainism because:

(a) It could follow the religion without any hindrance to its economic activities
(b) The Vedic rituals and sacrifices were hindrances to its vocation
(c) The peace and non-violence of Jainism was conducive to the development of trade and commerce
(d) The doctrine of Kama of Jainism greatly impressed the merchants and traders
Ans: (c)
Q12. On the basis of which of the following traditional records have the dates of Lord Buddha ’s birth and death been fixed?

(a) Chinese tradition–Cantonese records
(b) Simhalese tradion–Mahavamsa and Dipavamsa
(c) Indian Buddhist texts–Ashokavadan and Divyvadan
(d) Tibetan tradition of historian Taranath
Ans: (a)
Q13. What was the nature of difference between Bhadrabahu and his followers, which led to the split of Jainism into two sects, namely Digambaras and Svetambaras?

(a) Interpretation of certain philosophical canons
(b) Compilation of the teachings of Mahavira
(c) Whether or not the monks should wear clothes
(d) Idol worship
Ans: (c)
Q14. From the point of view of places of Buddhist pilgrimage/interest, which of the following is the latest archaeological discovery?

(a) Discovery of the Buddha’s tooth relic at Bharhut in M.P.
(b) Discovery of a Pillar indicating the actual birth place of the Buddha, at Lumbini
(c) Discovery and identification of Kapilavastu with Piprahawa, a vi llage i n Ba sti di strict of Ut tar Pradesh
(d) Sanghol—a Kushana Buddhist site
Ans: (d)
Q15. The Doctrine of Karma in Buddhism means:

(a) predestination
(b) the justification for social and economic inequalities in life
(c) the deeds of a person determine the state of his life
(d) doing one’s duty without bothering about the result
Ans: (c)
Q16. The Buddha did not talk of spiritual aspects such as God, soul, life after death, etc. because:

(a) He was only concerned with the ethical aspects of life
(b) He wanted to resolve the practical problems of life
(c) He considered such speculations unnecessary
(d) He did not intend to establish a formal religion
Ans: (d)
Q17. What was the occasion of the Second Buddhist Council?

(a) To prepare a complete and authentic collection of the teachings of Lord Buddha
(b) To settle the controversy arising from the adoption of certain practices by the Vajjian monks of Vaishali
(c) to establish the purity of the canon which had been imperiled by the rise of different sects
(d) To put an end to the dissensions in the Church (Sangha)
Ans: (b)
Q18. Which of the following works, included in Vaipulyasutras (nine canonical books of M ahayanists), is a typical Mahayana work containing all the characteristic features of that school?

(a) Saddharmapundarika
(b) Lalitavistara
(c) Lankavatara
(d) Suvarnaprabhasa
Ans: (a)
Q19. The admission of which of the following to the Sangha, at the instance of Ananda (the personal attendant of the Master), marked the beginning of an order of nuns i n India?

(a) Yashodhara, the wife of the Buddha
(b) Gautami, the widowed stepmother of the Buddha
(c) Sujata, the merchant’s daughter who offered a bowl of milk to the Buddha after he had decided to give up austerities
(d) Ghositaramma monastery at Piparhawa
Ans: (b)
Q20. Which of the following wr iters was the founder of Buddhist logic and has been called the Father of Medieval Nyaya?

(a) Dharmakirti
(b) Dignaga
(c) Budhhapalita
(d) Bhavaviveka
Ans: (b)
Q21. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:

(a) Like Einstein he had a rare insight into the nature of the universe
(b) He was one of the greatest physicists of all time
(c) He propounded the theory of shunyavada similar to Einstein’s theory of relativity
(d) He was a great dialectician
Ans: (c)
Q22. Which of the following was not one of the reasons for the popularity of Buddhism in China?

(a) There were no rival religions at the time of introduction of Buddhism in China
(b) The writing of such people as Mou-tseu created confidence in the minds of the educated chinese
(c) The life of purity followed by the immigrant Indian Buddhists and their Chinese Disciples attracted the Chinese to Buddhism
(d) The patronage of the reigning dynasties in China (e.g. Wei dynasty) helped the cause of Buddhism
Ans: (a)
Q23. The so-called universities of Nalanda, Vikramshila, etc.

were actually:
(a) Buddhist monasteries
(b) Apex bodies of Buddhist monasteries
(c) Learning centres of Buddhist monks
(d) Secular centres of education and learning
Ans: (a)
Q24. Zen Buddhism, introduced in the twelfth century A.D., found its adher ents mainly among the war riors and influenced Japanese culture considerabley. The key to enlightenment, according to Zen Buddhism, is:

(a) Recollection
(b) Virtuous life
(c) Meditation
(d) Piety
Ans: (c)
Q25. What is the greatest debt owed by the Buddhist world to Sri Lanka?

(a) The preservation of Buddha’s relics and sacred Bodhi tree
(b) The reservation of the Pali canon in its entirety
(c) The development of Buddhism through Simhalese commentaries of Buddhist texts
(d) The propagation of Buddhism in South-East Asian countries
Ans: (d)
Q26. The Buddhist Law of Doctrine of Karma meant:

(a) A man reaps what he sows
(b) Every individual is the maker of his own destiny
(c) Prayers to a God or Gods alone cannot change the destiny of man
(d) All of the above
Ans: (d)
Q27. Which of the following Buddhist Philosopher is said to have visited Nepal in the fourth century A.D. in order to propagate his own doctrine?

(a) Acharya Atisha
(b) Acarya Kamalashila
(c) Acharya Shatarakshita
(d) Acharya Vasubandhu
Ans: (d)
Q28. Which of the following statements correctly describe the difference between a Chaitya and a Stupa?

(a) Chaitya is a r eligious ter m, while S tupa is an architectural term for a mound containing a relic of the Buddha and later on of leading Buddhist Saints
(b) Chaitya is a place of prayers/worship while Stupa is a funeral monument
(c) Chaitya were constructed by the monasteries while Stupas were constructed by the kings and the rich merchants
(d) Chaityas represent Mahayanism and Stupas Hinayanism
Ans: (a)
Q29. What was the purpose of the Chaityas during the early phase of Buddhism?

(a) They served the purpose of temples
(b) They were meditation halls
(c) They were used for religious assemblies and prayers
(d) They were used for holding social functions
Ans: (c)
Q30. Which of the following was not one of the points of religious difference between Buddhism and Jainism?

(a) Compared to Jainism, Buddhism was modereate in its stress on the doctrine of ahimsa
(b) Whereas Jainism believed in rigorous asceticism, Buddhism considered rigid penance to be useless
(c) Unlike Buddhism, Jainism did not altogether dispense with the worship of the old deities or the servies of the Brahmins
(d) While Buddhism acknowledges a permanent entity or an immortal soul, Jainism does not
Ans: (d)
Q31. Some hold the view that Buddhism was mer ely a phase of Hinduism. Which of the following was not one of the concepts and practices borrowed by Budhhism from Hinduism/Brahmanism?

(a) The idea of monastic order
(b) The emphasis on purity of body and right conduct
(c) The concept of Nirvana
(d) Belief in Samsara and Karma
Ans: (a)
Q32. Which of t he following places can be r egarded as the largest m onastic establishment in Western India (containing 130 caves)?

(a) Karle
(b) Ajanta
(c) Junnair
(d) Kanheri
Ans: (c)
Q33. Which of t he following was not a similarity between Buddhism and Jainism?

(a) Both were agnostic and rejected the Vedic thoughts
(b) Both had equal faith in Ahinsa
(c) Both accepted followers without any casts distinction
(d) Both believed in the Law of Doctrine of Karma
Ans: (b)
Q34. The most important event on the death centenar y (parinivrana) of the Buddha was the:

(a) Despatch of the Buddhist mission to Sri Lanka
(b) Calling of the second Buddhist Council
(c) Compilation of the teachings of the Buddha
(d) Division of Buddhism into Mahayana and Hinayana sects
Ans: (b)
Q35. Which of the following was not one of the reasons for the rapid spread of Jainism amongst the trading community?

(a) The trading community could observe the vow of non-injury without any difficulty
(b) The s trict l imitation of pri vate prope rty w as interpreted to mean landed property and not the wealth earned from trade and commerce
(c) The Jain temples received generous donations from rich merchants
(d) The encouragement of frugality in Jainism coincided with a similar sentiment incommercial activity
Ans: (c)
Q36. Which of the following was not one of the reasons for the gradual decline of Jainism?

(a) The assimilative power of Hinduism
(b) The destruction of t heir temples by t he foreign invaders and others
(c) The extremism of its ethical code and religious discipline
(d) The influence and popularity of Shaiva and Vaishnava saints in the South
Ans: (c)
Q37. Where did the Mahasamghika school arise ?

(a) Bodhagaya
(b) Rajagriha
(c) Sravasti
(d) Vaishali
Ans: (d)
Q38. The earliest epigraphic evidence mentioning the birth place of Sakyamuni Buddha is obtained from

(a) Sarnath
(b) Sravasti
(c) Kausambi
(d) Rummindei
Ans: (d)
Q39. Which one among the following Tirthankaras was according to the Svetambar tradition, a lady?

(a) Sumatinatha
(b) Shantinatha
(c) Mallinatha
(d) Arishtanemi
Ans: (c)
Q40. The Jain Tirthankara Mahavira has been mentioned in the early Buddhist literature as

(a) Nigantha Nataputta
(b) Vardhamana
(c) Vesaliya
(d) Videhaputta
Ans: (a)
Q41. Who amongst the following is known as the Light of Asia?

(a) Jesus Christ
(b) Lord Buddha
(c) Prophet Mohammad
(d) Zarathustra
Ans: (b)
Q42. Which one of the following is not included in the eightfold path of Buddhism?

(a) Right speech
(b) Right contemplation
(c) Right desire
(d) Right conduct
Ans: (c)
Q43. Which one of the following is not a part of early Jains literature?

(a) Therigatha
(b) Acarangasutra
(c) Sutrakritanga
(d) Brihatkalpasutra
Ans: (a)
Q44. The concept of Anuvrata was advocated by

(a) Mahayana Buddhism
(b) Himayana Buddhism
(c) Jainism
(d) The Lokayata School
Ans: (c)
Q45. Who of the following was a contemporary of Gautama Buddha?

(a) Bhadrabahu
(b) Kalashok
(c) Parsvanath
(d) Vardhaman Mahavir
Ans: (d)
Q46. Svetambara Agama was finally edited at the Jain council of

(a) Vaishali
(b) Vallabhi
(c) Pawa
(d) Vidarbha
Ans: (b)
Q47. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?

(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Sikhism
(d) Vaishnavism
Ans: (b)
Q48. Milinda Panho is in the form of a dialogue between the king Menander and Buddhist Monk

(a) Nagasena
(b) Nagarjuna
(c) Nagabhatta
(d) Kumarilbhatta
Ans: (a)
Q49. Who is believed by the Jainas to be the first Tirthankar?

(a) Rishabhadeva
(b) Mahavira
(c) Neminath
(d) Parshvanath
Ans: (a)
Q50. Who was the founder of Mahayan sect of Buddhism?

(a) Buddhadeva
(b) Ghoshak
(c) Dharmtrat
(d) Asanga
Ans: (d)
Q51. Who founded the Lingayat Movement?

(a) Basava
(b) Lakulisha
(c) Matsyendranath
(d) Kulshekhar
Ans: (a)
Q52. Syadvad is a doctrine of

(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Shaivism
(d) Vaishnavism
Ans: (b)
Q53. Who became the chief of Jain Sangh after the death of Mahavira?

(a) Indrabhuti
(b) Jambu
(c) Sthulbhadra
(d) Sudharma
Ans: (d)
Q54. Mother of Gautam Buddha belonged to which dynasty?

(a) Shakya dynasty
(b) Maya dynasty
(c) Lichchavi dynasty
(d) Koliyan dynasty
Ans: (d)
Q55. Buddha is depicted on the coins of

(a) Wima Kadphises
(b) Kanishka
(c) Nahapana
(d) Budhgupta
Ans: (b)
Q56. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?

(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two
Ans: (b)
Q57. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?

(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension.
Ans: (c)
Q58. The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at

(a) Sanchi
(b) Sarnath
(c) Sravasti
(d) Bodh Gaya
Ans: (b)
Q59. In Buddhism, what does Patimokkha stand for?

(a) A description of Mahayana Buddhism
(b) A description of Hinayana Buddhism
(c) The rules of the Sangha
(d) The questions of king Menander
Ans: (c)
Q60. The Jainas believe that Jainism is the outcome of the teachings of 24 tirthankaras. In the light of this statement, which one among the following is correct of Vardhamana Mahavira?

(a) He was the first tirthankara and the founder of Jainism
(b) He was the 23rd tirthankara, the first 22 tirthankaras being considered legendary
(c) He was the last and 24th tirthankara, who was not considered as the founder of the new faith but as a reformer of the existing religious sect
(d) He was not one of the 24 tirthankaras
Ans: (c)
Q61. The Fourth Buddhist Council was held in Kashmir under the leadership of

(a) Bindusara
(b) Ashoka
(c) Kunal
(d) Kanishka
Ans: (d)
Q62. Gautam Buddha delivered his first sermon at which one of the following places?

(a) Kushinagar
(b) Sarnath
(c) Bodh Gaya
(d) Lumbini
Ans: (b)
Q63. Where did Buddha attain Parinirvana ?

(a) Bodh Gaya
(b) Kushinagara
(c) Rajgriha
(d) Vaisali
Ans: (b)
Q64. Where did Gautam Buddha give his first sermon?

(a) Gaya
(b) Rajgriha
(c) Sarnath
(d) Sanchi
Ans: (c)
Q65. Who of the following is a contemporary of Gautama Buddha?

(a) Ashvaghosa
(b) Nagarjuna
(c) Parsvanath
(d) Vardhmana Mahavira
Ans: (d)
Q66. Who among the following was a contemporary of Gautam Buddha?

(a) Nagarjuna
(b) Kanishka
(c) Kautila
(d) Mahavir
Ans: (d)

LEVEL-2

Q1. Consider the statements :
1. Vinaya texts deal with the monastic discipline.
2. The Visuddhimagga is a part of colonial text.
3. Mahayana texts deal with prajna or wisdom.
4. Sutras in transmigration advocate the doctrine of twelve links of pratiya – samutpada.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 4
Ans: (a)
Q2. With reference to the ancient India, which of the following was / were common to both Buddhism and Jainism?

1. Avoidance to extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals Select the correct answers :
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) Both 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Q3. Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?

1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment.
2. Indifference to the authority of the vedas.
3. Denial of efficiency of rituals
4. Non – injury to animal life.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2
Ans: (b)
Q4. With reference to Jainism which one of the following statements is correct?

1. Jainism enjoyed the patronage of the kalinga king Kharavela in the 1st century BC.
2. In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhist.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q5. The importance of Nagarjunakonda stupe is because of its beautiful panels which illustrate episodes from the life of the Buddha. Which of the following is not the characteristic of the scenes depicted?

1. Gods praying to the Boddhisathva to take birth on earth.
2. Buddha’s entry into the womb in the form of a white elephant.
3. Birth of the Buddha under a flowering teak tree etc.
4. Unique representation of the forest animals is a manner which looks as if the entire animal world turned out to worship the Buddha Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 4 only
(d) None
Ans: (c)
Q6. What were the impacts of Buddhism in Indian culture?

1. The religious indifference between women and shudras were removed by Buddhism.
2. Sanskrit developed as a literary language.
3. In Sanchi, Bharhut, Bodhgaya, Amravati art and paintings were flourished.
4. It popularized idol worship.
5. Concept of residential universities became popular.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) All of above
(d) None
Ans: (c)
Q7. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?

1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and this became a part of Vaishanavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
Q8. Which of the following kings of ancient India were patrons of Jainism?

1. Srenika Bimbisara 2. Chandragupta Maurya
3. Kharavela Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (c)
Q9. Which one of the following hills is/are sacred to the Jainas?

1. Satrunjauyagiri 2. Urjayantogiri
3. Arbudagiri 4. Chandragiri Codes:
(a) 1 and 3
(b) 1, 2, 3, and 4
(c) 1 only
(d) 2 and 4
Ans: (a)
Q10. Which two of the four kings listed below were on friendly term equally with Vardhamana Mahavir and Gautama Buddha?

1. Bibisara of Magadha
2. Ajatasatru of Magadha
3. Prasenjit of Kosala
4. Pradyota of Avanti
(a) 1 and 3
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3
Ans: (c)
Q11. Which of the following is/are true regarding Buddhism?

1. It did not reject Varna and Jati.
2. It challenged the highest social ranking of Brahmanas.
3. It regarded certain jobs as low.
Choose the correct code.
(a) 1 and 2
(b) 3 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of these
Ans: (a)
Q12. Which of the following are characteristic ascribed to Buddhis m? Choose the correct answer given below:

1. Theory of Prakrit and Purusha
2. Rejection of the authority of the Vedas
3. Emphasis on the role of the individual
4. Beliefs in the categories of Jiva and Ajiva
(a) 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 3
Ans: (a)
Q13. Which of the following are true of Jainism?

1. It has affinity with the Sankhya system of philosophy.
2. It completely rejected the concept of the soul.
3. It has affinity with the Vedanta system of philosophy.
4. According to it the world consists of two eternal categories, viz., conscious Jiva and unconscious (Ajiva).
Choose the correct answer from the codes given below.
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans: (d)
Q14. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?

1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
Q15. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?

1. Avanti 2. Gandhara
3. Kosala 4. Magadha Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4.
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4
Ans: (c)
Q16. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs :

Famous shrine Location
1. Tabo monastery and : Spiti Valley temple complex
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple complex : Ladakh Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
Q17. Consider the following Bhakti Saints:

1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
Ans: (b)
Q18. Consider the following statements regarding Greek’s influence of Indian Culture.

1. The Indo-Greek king, mahendra was convertd to Buddhism by Buddhist monk and philosopher, nagasena.
2. Indian astrology was influenced by Greek ideas with the term Horastra used for astrology in Sanskrit.
3. Greeks introduced into Indian astronomy the methods of calculating eclipses, the notion of methods of calculating eclipses, the notion of parallax and methods of calculating it.
4. Greeks introduced the use of curtain in Indian theatre.
Which of the above is/are correct ?
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of above
Ans: (d)
Q19. Consider the following statements

1. The Buddhists in Deccan excavated rock-cut Chaityas and the Vaishnavas, Shaivas and Jainas imitated these in later centuries.
2. The Vaishnavas, Shaivas and Jainas excavated temples at sites far distant from rock-cut Chaityas.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Q20. Consider the following statements

1. The Jains believed that Mahavira had twenty-three predecessors.
2. Parshvanatha was twenty-third Tirthankara.
3. Rishava was immediate successor of Mahavira.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) Only 3
Ans: (a)
Directions (Q. 21): The following questions consist of two statements, StatementI and Statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the codes given below Codes(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I (b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I (c) Statement I is true, but Statement II is false (d) Statement I is false, but Statement II is true
Q21. Statement I: Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.

Statement II: The sect was founded 200 years earlier by Parsva.
22. Which of the following was/were not related to Buddha’s life?
1. Kanthaka 2. Alara Kalama
3. Channa 4. Goshala Maskariputra Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1
(b) Only 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4
Ans: (b)
Q23. The national motto of India, ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the Emblem of India is taken from

(a) Katha Upanishad
(b) Chandogya Upanishad
(c) Aitareya Upanishad
(d) Mundaka Upanishad
Ans: (d)
Q24. List I List II

A. Second Sangam 1. Abhidhamma Pitak
B. Third Sangam 2. Tolkappiyan
C. First Buddhist council 3. Tripitika
D. Third Buddhist council 4. Silakhadikaram
(a) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4
(b) A – 2; B – 4; C – 3; D – 1
(c) A – 4; B – 2; C – 3; D – 1
(d) A – 4; B – 2; C – 1; D – 3
Ans: (b)
Q25. List-I List-II (Characters) (Related objects)

A. Vishu 1. Katyotsarga Posture
B. Gautama Buddha 2. Flask and rosary
C. Jina 3. Dharmachakra Pravartana Mudra
D. Bodhisattva 4. Garudadhvaja Maiteya Codes:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)
Q26. List-I List-II (Vedangas) (Their subject)

A. Nirukta 1. Metres
B. Shiksha 2. Etymology
C. Kalpa 3. Astrology
D. Chhadas 4. Phonetic
5. Ritual Codes:
A B C D
(a) 4 5 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 5 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)
Q27. List-I List- II

A. Rahul 1. Buddhas’s father
B. Alara Kalam 2. Buddha’s cousin
C. Suddhodhana 3. Buddha’s son
D. Devdatta 4. The sage who taught meditation to Budhha
E. Siddhartha 5. Buddha’s original name A B C D E
(a) 1 4 5 3 2
(b) 3 4 1 2 5
(c) 4 3 5 2 1
(d) 2 1 5 4 3
Ans: (b)
Q28. List-I List-II

A. Birth 1. Stupa
B. First Sermon 2. Lotus and bull
C. Nirvana 3. Dharmachakra
D. Parinirvana 4. Bodhi tree Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (b)
Q29. List-I List-II

A. Ajit Kesh Kamblin 1. Fatalism
B. Sanjay Vethalipulta 2. Atomist
C. Pakudh Kachayan 3. Materialism
D. Puran Kashyap 4. Materialism- Synicism Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)
Q30. List-I List-II (Tirthankara) (Birth place)

A. Rishabhanatha 1. Kashi
B. Sambhavanatha 2. Kausambi
C. Padmanabha 3. Saravasti
D. Parashvanath 4. Ayodhya Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
Q31. List-I List-II (Jain Tirthankara) (Birth place)

A. Ajitnath 1. Kashi
B. Vimalnath 2. Hastinapur
C. Shantinath 3. Kampilya
D. Parshavanath 4. Ayodhya Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
Q32. List-I List-II (Jain Tirthankars) (Cognizance)

A. Santi Natha 1. Antelope
B. Malli Natha 2. Lion
C. Parswa Natha 3. Serpent
D. Mahavira 4. Water jar Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 4 1 3 2
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 3 2
Ans: (d)
Q33. Match the five major Mauryan provinces with their capitals:

A. Uttarapatha I. Ujjain (Northern Province)
B. Avantiratha II. Suvarnagiri (Western Province)
C. Dakshinapatha III. Tosali (Southern Province)
D. Prachya IV. Pataliputra (Eastern Province)
E. Central Province V. Taxila A B C D E
(a) V I II III IV
(b) I II I III V
(c) II III I IV V
(d) III II I IV V
Ans: (a)

The Sangam Period

LEVEL-1

Q1. Consider the following statements regarding Ashoka’s Dhamma is not correct ?
1. Major Rock Edict XIII is of paramount importance in understanding the Ashokan policy of Dhamma.
2. The Policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.
3. Major Rock Edict III relates to social welfare measures like medical centres for animals as well as men, road construction and planting of medicinal herbs.
4. Pillar Edict I states that through the king’s care and love of Dhamma it had grown and that it was the king’s principle to administer affairs.
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) None of these
Ans: (b)
Q2. Consider the following statements

1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assasinated by his commander-in-chief Pushyamitra Sunga.
2. The last Sunga king, Devabhuti was assasinated by his Brahman minister Vasudeva Kanva who usurped the throne.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Q3. Which of the following statements is not true with reference to the production of commercial goods in the post Mauryan period?

1. Considerable technological advancement was reached in the production of commercial goods.
2. Production and distribution of commercial goods was organised effectively through guilds.
3. The producers worked under rigid state control.
4. The guilds used hired labour for production
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans: (a)
Q4. The Kushana kings assured title of Devaputra Kushana Kanishka’s predecessors also were assuming titles like Sarvaloka Isvara Mahisvara. This shows that Kushana Kings–

1. assumed high sounding titles implying power and fame.
2. assumed divine Kingship Which of the above statements are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
Q5. Which one is the correct chronological order in which the given rulers ruled over Magadha?

1. Brihadratha – Bimbisara – Sisunaga – Bindusara
2. Sisunaga – Bindusara – Brihadratha – Bimbisara
3. Brihadratha – Bindusara – Sisunaga – Bimbisara
4. Sisunaga – Bimbisara – Brihadratha – Bindusara
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2, 3 and 4
(d) 4 only
Ans: (b)
Q6. What were the impacts of Kautilya’s Arthashastra in Mauryan empire ?

1. The Arthashastra provided the state management of large scale trade and industry and exercise of effective control over every occupation.
2. It laid emphasis on education and moral training to the future king.
3. The Arthashastra maintained the state council to formulate the policy of the state Which of the above statements is / are correct.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) All of them
Ans: (d)
Q7. Consider the following with reference to the disintegration and decline of the Mauryan Empire:

1. Brahmanical revolt
2. King Ashoka’s pacifist policies
3. Invasions from outside
4. Weakness of Ashoka’s successors Which of the above reasons led to the disintegration and decline of the Mauryan Empire?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q8. Arrange the following dynasties in chronological order in terms of their arrival in India

1. Sakas 2. Indo-Greeks
3. Parthians 4. Kushanas Choose the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3, 4 and 2
(c) 2, 1, 3 and 4
(d) 2, 3, 1 and 4
Ans: (c)
Q9. Who among the following performed Asvamedha sacrifice?

1. Pushyamitra sunga 2. Samudragupta
3. Pravarsena I 4. Pulakesin I Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
Q10. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:

1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Directions (Qs. 11): The following questions consist of two statements, Statement I and Statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the codes given below Codes(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I (b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I (c) Statement I is true, but Statement II is false (d) Statement I is false, but Statement II is true
Q11. Statement I: There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga valley towards the end of Chandragupta’s reign.

Statement II: Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.M atching Based MCQ
(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 4, C – 3, D – 1
(c) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3
(d) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2
Ans: (a)
Q12. List-I List-II (A) Shunga dynasty (1) Narayan, Susharma Vasudev (B) Kanva dynasty (2) Siemukh, Shatkarni, Krishna (C) Satvahan dynasty (3) Kaniskha (D) Shaka dynasty (4) Pushyamitra, Sujesthasak

Ans: (c)
Q13. List-I List-II (Ashoka’s (Countries where contemporary rulers) they ruled)

A. Antiyoka 1. Cyrena
B. Autkina 2. Egypt
C. Maka 3. Macedonia
D. Turmaya 4. Syria Codes:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 1 3 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (d)
Q14. List-I List-II

A. Uttarapatha 1. Suvarnagiri
B. Dakshinapatha 2. Takshashila
C. Prashi 3. Tosali
D. Kalinga 4. Patliputra Select the correct answer from the codes given below :
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)
Q15. List-I List-II

A. Chandragupta 1. Amitrochates Maurya
B. Bindusar 2. Sandrocotts
C. Ashok 3. Devanampriya
D. Dasharatha 4. Buddha shakya Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)
Q16. List-I List-II

A. Indo-Greek 1. Rudradaman
B. Shaka 2. Minandar
C. Parthiyau 3. Vim Kadfises
D. Kushan 4. Gondofarnis Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (c)
Q17. List-I List-II

A. Shunga 1. Prawarsen-I
B. Kanva 2. Kharvela
C. Chedi 3. Vasudeva
D. Vakataka 4. Bhagbhadra Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (d)

LEVEL-2

Q1. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to therein using the code given below.
In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the third century BC and in Kharavela inscription of the third century BC and in Kharavela inscription of the first century BC.
(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas
Ans: (b)
Q2. Which of the following statement about the institution of kingship during this period is not correct?

(a) The form of government was hereditary monarchy
(b) The king, whose conquering expedition (march of Digvijaya) was led by a mysterious wheel of gold and gem, was called Chakravartin
(c) The crown prince was called Komahan
(d) In the Sangam literature we come across numerous instances of women rulers
Ans: (d)
Q3. The last anthology or group of Sangam literature, known as ‘Ten Idylls’, is :

(a) Tolkappiyam
(b) Kural
(c) Manimekalai
(d) Pattupattu
Ans: (d)
Q4. The word ‘Sangam’ is associated in Tamil history with:

(a) The literature produced during the reign of the great Pallava dynasty of Kanchi
(b) The poems written in praise of the Pandyan kings of the early Christaian era
(c) The court poetry of Chola kings who were famous for patronizing artists
(d) A college or assembly (literary academy) of Tamil scholars held under the royal patronage of Pandyan kings at Madurai.
Ans: (d)
Q5. Which of the following was not one of the ideas of Sanskrit literature incorporated into Sangam literature?

(a) Worship of Indra as the principal deity
(b) Arundhati as the ideal of chastity
(c) The concept of three-fold debt (rinatraya) of man
(d) Uttar-Kuru (northern country) as a land of perpetual enjoyment
Ans: (a)
Q6. Which of the following dynasties were constantly at war with the Chaeras during the later Sangam Age?

(a) Chola
(b) Pandaya
(c) Ikshvaku
(d) Pallava
Ans: (b)
Q7. Which of the following does not testify to the impact of Aryan culture on the Sangam Age?

(a) Incorporation of Sanskrit ideas into Sangam literature
(b) The anxiety to connect the local dynasties with the events of Mahabharata
(c) The worship of the forest tree and animal deities
(d) The concept of marriage as a sacrament attended with rituals
Ans: (c)
Q8. To which of the following dynasties did Karikala, the famous king of this period, belong?

(a) Chera
(b) Chola
(c) Pandya
(d) Pallava
Ans: (b)
Q9. Which of the following was not one of the royal dynasties of the Tamil country during the Sangam Age?

(a) Pandya
(b) Pallava
(c) Chera
(d) Chola
Ans: (b)
Q10. The Greco-Roman merchants visiting South India during the Sangam Age were referred to in the Tamil literature as:

(a) Yavanas
(b) Pahalvlas
(c) Yauvanas
(d) Ayyavanas
Ans: (a)
Q11. Which of the following products of the Sangam Age is considered to be the greatest monument of ancient Tamil literature?

(a) Tolkappiyam
(b) Padienenkilkanakku
(c) Ettutogai
(d) Pattupattu
Ans: (c)
Q12. The basis, on which the chronology or period of the Sangam literature is fixed between the first to third century A.D., is:

(a) King Gajabahu I of Sri Lanka was contemporary of the Chera monarch Senaguttuvan
(b) Strking similarity between the Sangam poems and the Greco-Roman accounts on trade
(c) Both (a) and (b)
(d) Reference to the Chola-Chera-Pandya’ kingdoms in Ashokan edicts
Ans: (c)
Q13. The centre of Sangam literature and the patrons of Sangam poets were:

(a) The Cheras of Vanji
(b) The Cholas of Uraiyur
(c) The Pandyas of Madurai
(d) All of the above
Ans: (c)
Q14. The current Tamil designation of the ministers during the Sangam Age was:

(a) Amaichchan or Amaichchar
(b) Mantri
(c) Amatya
(d) Surram
Ans: (a)
Q15. The term ‘Variyam’ during the Sangam Age signified the:

(a) Revenue-free villages granted to Brahmanas
(b) Unit of revenue yielding territory
(c) Officer-incharge collecting the land revenue
(d) Managing committee of the village assemblies
Ans: (b)
Q16. The spies during the Sangam Age were known as:

(a) Spasas
(b) Dutas
(c) Orrars
(d) Sanjayans
Ans: (c)
Q17. Which of the following works provides a beautiful account of Madurai during the Sangam Age?

(a) Manimekalai
(b) Silappadikaram
(c) Kural or Tirukural
(d) Pattupattu
Ans: (a)
Q18. Small village Assemblies during the Sangam Age were known as:

(a) Manaram
(b) Ambalam
(c) Avai
(d) Podiyil
Ans: (c)
Q19. Which of the following was not one of the conventional checks on a king’s power?

(a) Customs
(b) Maxims of the wise
(c) Occasional intercessions of the ministers
(d) Dictates of the priests
Ans: (d)
Q20. The provinces during the Sangam Age were known as Mandalams and Mandalams were further subdivided into:

(a) Nadu
(b) Kurram
(c) Kottam
(d) Ur
Ans: (c)
Q21. During the Sangam Age, war was usually declared or provoked by:

(a) Cutting the tutelary tree of the enemy
(b) Lifting the cattle of the enemy
(c) Besieging the enemy’s fort
(d) Crushing the crops of the enemy’s territory under the feet of elephants
Ans: (b)
Q22. Which of the following statements about the manaram, the Sabha of this period, is not correct?

(a) It was the common meeting place in the village
(b) It was the highest court of justice
(c) It also served the purpose of a political gathering
(d) It was a general assembly dealing with all affairs
Ans: (c)
Q23. Which of the following statements about the army of the king is not correct?

(a) The army traditionally had four arms, namely, chariots drawn by oxen, elephants, cavalry and infantry
(b) The captains of the army were invested with the title of Enadi
(c) The soldiers wounded in battle were well attended
(d) Death on the battlefield was considered to lead to heaven
Ans: (c)
Q24. During the Sangam Age a tutelary tree called Kadimaram or Kavalmaram was planted by the rulers at a central place in the town and they took great care to protect the tree because:

(a) It was believed that the tree had power to protect the town
(b) The destruction of the tree was symbolic of the defeat of the ruler
(c) Both (a) and (b)
(d) The tree was symbolic dynastic growth
Ans: (c)
Q25. Which of the following is not one of the sources from which evidence of Indo-Roman trade during the Sangam Age is derived?

(a) Sangam literature
(b) The Roman coins of silver and gold found on the South Indian coast
(c) Discovery of a Roman hoard at Arikamedu, near Pondicherry
(d) The accounts of Chinese and Roman travellers
Ans: (d)
Q26. Which of the following was the most important factor responsible for the extensive growth of foreign trade?

(a) Surplus production of several commodities which were in great demand in foreign markets
(b) Tamils had a great reputation as seafarers
(c) There was a direct trade route between Tamil land and Arabia, Egypt and Rome
(d) Because the Yavanas (i.e. the Romans, The Greeks and The Egyptians) had colonized certain parts of South India
Ans: (a)
Q27. Writing about the volume of Indo-Roman trade, who bitterly remarked “not a year passed without the (Roman) Empire paying out 100 million sesterces (nearly one and a half-crore rupees) to India, to the Chera land and Arabia”?

(a) Ptolemy
(b) Pliny
(c) Author of Periplus
(d) Caldwell
Ans: (b)
Q28. A good contermporary account of the trade between the Tamil States of the Sangam Age and Greece and Rome has been given in :

(a) Das Wurfelspiel in alten Indien
(b) The Sangam work Pattinapalai
(c) Periplus of the Erythrean Sea
(d) Ptolemy’s Geography
Ans: (c)
Q29. The chief centre or meeting point of the Indo-Roman trade was:

(a) Arikamedu
(b) Alexandria
(c) Madurai
(d) Muziris
Ans: (b)
Q30. The richest and biggest land-owning class during the Sangam Age were:

(a) Brahmanas
(b) Velas
(c) Nayaks
(d) Ulavar
Ans: (b)
Q31. Which of the following statements regarding the collections of revenue is not correct?

(a) The leading members of the cowherds community paid revenue in the form of milk and milk products
(b) Orrar was incharge of the Revenue Department
(c) Ayakkarar was the revenue accountant who collected trade and transit duties
(d) The royal seal was fixed on the packet of imported and exported goods after realizing the custom duties
Ans: (b)
Q32. Karikala, the Chola king, made a grand anicut on the Kaveri, the water of which nowadays drawn off through a new channel called Vennar. Which of the following regions of Tamil Nadu does it irrigate?

(a) West Madurai
(b) South Arcot
(c) South Thanjavur
(d) Chingleput
Ans: (c)
Q33. Which of the following was not one of the better known agricultural products of the Sangam Age?

(a) Wheat
(b) Rice
(c) Sugar-cane
(d) Turmeric
Ans: (a)
Q34. It is said that in Chola territory, watered by Kaveri, the space in which an elephant could lie down produced enough to feed seven persons. What does this statement imply?

(a) The elephants were rated very highly among the domesticated animals
(b) The lands were very fertile with enough irrigation facilities
(c) The economy was mainly agricultural
(d) There was a large agricultural surplus
Ans: (b)
Q35. Which of the following was not one of the methods of disposal of the dead practiced in the Sangam Age?

(a) Cremation
(b) Simple burial
(c) Urn burial
(d) Giving watery grave to the dead
Ans: (d)
Q36. Which of the following was a great customs port with an artificial harbour?

(a) Musiri or Muziris
(b) Tondi
(c) Puhar (Kaveripumpattinam)
(d) Uraiyur
Ans: (c)
Q37. Which of the following non-Aryan social beliefs has been countinuing in Tamil Nadu since the Sangam Age?

(a) Children wearing an ornament on which the five weapons of Tirumala are punched
(b) Wearing of Tali by bride or married woman
(c) Shaving the head of the widows
(d) Offering a ball of cooked rice to the departed soul
Ans: (b)
Q38. Which of the following was great centre of cotton trade?

(a) Uraiyur
(b) Korkai
(c) Tondi
(d) Musiri or Muziris
Ans: (a)
Q39. The Chera king who is said to have gone to North India to get a Himalayan stone to make the image of Goddess Kannagi was:

(a) Imayavaramban
(b) Senaguttuvan
(c) Kuttvancheral
(d) Nedumcheral Adan
Ans: (b)
Q40. Which of the following institutions did not exist during the Sangam Age?

(a) Slavery
(b) Sati
(c) Ritualistic marriage
(d) Courtesans
Ans: (a)
Q41. After the death of which one of the following Roman kings was the trade conducted more by barter than by coins on account of the financial difficulties of the Roman Empire?

(a) Augustus
(b) Claudius
(c) Pius
(d) Nero
Ans: (d)
Q42. Which of the following was not one of the important articles of export?

(a) Spice and perfumes
(b) Jewels
(c) Fine textiles
(d) Sugar
Ans: (d)
Q43. Which of the following was not one of the reasons why India had a favourable balance of trade with the West?

(a) Great demand for Indian luxury goods
(b) Import of gold by India in return for her exports
(c) Imports of coins by India
(d) Better business sense of Indian traders
Ans: (d)
Q44. A Tamil king who is said to have sent the earliest embassy to Augustus at Athens about 20 BC was a _________ king:

(a) Pandyan
(b) Chola
(c) Chera
(d) Pallava
Ans: (a)
Q45. Which of the following was the main article of import?

(a) Gold and silver
(b) Pottery and glassware
(c) Wine and slave girls
(d) Horses
Ans: (a)
Q46. Which of the following was the wonderful discovery made by Hippalus in A.D. 45, leading to increasing of trade with Rome?

(a) Fitting of sails to the ships
(b) Propelling of ship with mechanical aid
(c) The existence of the monsoon winds, blowing across the Indian Ocean
(d) A shorter route for Rome to the eastern coast of India
Ans: (c)
Q47. The sea borne trade between India and Rome received great impetus during the first-second century A.D. on account of the discovery of:

(a) Direct sea-route between India and Italy
(b) Monsoon winds blowing regularly across the Indian Ocean
(c) Large gold mines in the Roman Empire
(d) New navigational techniques
Ans: (b)
Q48. Which of the following was not one of the popular deities of the Sangam Age?

(a) Indra and Murugan
(b) Siva and Vishnu
(c) Krishna and Balaram
(d) Ganesha
Ans: (d)
Q49. Monuments (Herostones) for the dead soldiers bearing their names, which were erected and worshiped during the Sangam Age, were known as:

(a) Nadukul
(b) Virakkal
(c) Both (a) and (b)
(d) Mahavirakkal
Ans: (c)
Q50. One of the religious beliefs of the Sangam people, which was primitive in nature, was:

(a) Worship of totemic symbols
(b) Ancestor worship
(c) Worship of stars and planets
(d) Worship of the Gods and Goddess of the hill-side
Ans: (a)
Q51. Which of the following statements about the social structure of the Sangam Age is not correct?

(a) The difference in the status and economic conditions was well accepted and rarely challenged by the people
(b) Sangam literature mentions three regular varnas, namely, Brahmins, Kshatriyas and Vaisyas
(c) There were four castes, namely, Tudiyan, Panan, Paraiyan and Kadamban
(d) People were organized in professional social groups living apart from one-another
Ans: (b)
Q52. At Puhar or Kaveripumpattinam a great festival, described vividly by the Sangam Epic, was held in honour of Lord:

(a) Venkateswara
(b) Murugan
(c) Indra
(d) Svamimalai
Ans: (c)
Q53. Which of the following was not one of the popular beliefs and customs prevalent during the Sangam Age?

(a) There was much faith in omens and astrology
(b) A woman with dishevelled hair was a bad omen
(c) Rites were performed to avert the mischief of demons
(d) Eclipses were believed to be the result of Rahu and Ketu eating up the sun and the moon
Ans: (d)
Q54. The most favourite God of the Tamils during the Sangam Age was:

(a) Indra
(b) Murugan
(c) Tirumal
(d) Varuna
Ans: (b)
Q55. Which of the following statements about the position of women in the Sangam Age is not correct?

(a) Higher class women officiated as priests
(b) Women were employed as guards to attend on the king in the military camps
(c) The women performing sati used to earn fame
(d) Women do not seem to have owned property
Ans: (a)
Q56. A righteous government to the Sangam Tamils meant one which:

(a) Promoted agriculture and trade
(b) Maintained social solidarity
(c) Provided correct, quick and straight justice
(d) Pursued social and ethical values
Ans: (c)
Q57. Which of the following Sangam works tries to expound the excellence of Buddhism?

(a) Manimekalai
(b) Silappadikaram
(c) Kurla
(d) Tokappiyam
Ans: (a)
Q58. The increased commercial intercourse between India and Rome led to the writing of large number of books by the western authors on India and on Indian ____________.

(a) Economy
(b) Social life
(c) Geography
(d) All of the above
Ans: (c)
Q59. The Ramaka Sidhanta and Paulisa Siddhanta, freely aluuded to by the great Indian astronomer Varahmihira, indicate:

(a) Roman influence on Indian astronomy
(b) Knowledge of Roman geography
(c) Adoption of western astronomical terms by the Indian astronomers
(d) Close interaction between Roman and Indian astronomers
Ans: (a)
Q60. In which of the following respects did the Romans not profoundly influenced Indian life and culture?

(a) Coinage
(b) Art
(c) Astronomy
(d) Fashions
Ans: (d)
Q61. The Goddess Kannagi, whose many temples were erected during the Sangam Age, was the Goddess of:

(a) Wisdom
(b) Learning
(c) Chastity
(d) Prowess
Ans: (c)
Q62. Sangam literature formed a very important source for the reconstruction of the history of South India. It was written in

(a) Tamil
(b) Kannada
(c) Telugu
(d) Malayalam
Ans: (a)

LEVEL-2

Q1. Consider the following statements
1. The three literary academics of Sangam literature were at Madurai
2. The akam genre of Tamil poetics dealt with the praise of kings.
3. The poems of the Puran genre had their own tinais and turais.
4. Each akam poem had to follow the nation of turai which had its own deity, biological organisms, subsistence pattern, musical instruments and songs.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Ans: (c)
Q2. Consider the following statements

1. Naval expeditions of Rajaraja I occupied parts of Burma, Malaya and Sumatra.
2. Rajendra I conquered Ceylon.
3. The Cholas held northern Ceylon until they were expelled by Vijayababu I.
4. The Cholas fell in the 13th century when their territory was shared by the Hoysalas and Pandyas.
Which of the above statements is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 4 only
Ans: (c)
Q3. Consider the following statements about the temples built by cholas –

1. The earliest chola temple dating from 10th century is the one at Dadapuram in South Arcot.
2. The huge chola temples of Tanjore and Gangaikonda – Cholapuram are marked by their lofty towers.
3. The later chola temples have mighty gopurans or gateways Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (a)
Q4. Arrange the following into sequential order and select the correct answer using the codes given below.

1. Rajaraja Chola I
2. Aditya Chola
3. Rajendra Chola
4. Parantaka Chola I Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 2, 1, 3, 4
Ans: (b)
Q5. Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Advanced farming during the Sangam Age remained absolutely confined to small pockets of wet-land in the valleys of Kaveri, Vaigai, Tamraparni and periyar without any remarkable progress till the 7th-8th centuries.
Reason (R) : Setting fire to standing crops and destination of settlements (ceri) was common during the Sangam Age :
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A
(b) both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is false but R is true
(d) A is true but R is false (c) 3, 4, 2M, 1a tching (Bd)a s4e, d3, M1, 2CQ
Ans: (a)
Q6. Match List ‘A’ with ‘B’ and choose the correct answer from the options given below:

A B (1) Bull flag (a) Shivan (2) Peacock flag (b) Murugan (3) Garuda flag (c) Tirumal (4) The mace (d) Kurram
(a) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
(b) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a
(c) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
(d) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a
Ans: (c)
Q7. Match List ‘I’ with ‘II’ and select the correct answer from the options given below the lists:

A B (A) Pon-vanikan (1) Textile merchant (B) Aruvai-vanikan (2) Toddy merchant (C) Kolu-vanikan (3) Salt merchant (D) Uppu-vanikan (4) Gold merchant (E) Panita-vanikan (5) Ploughshare merchant Codes :
A B C D E
(a) 1 2 3 4 5
(b) 4 5 3 2 1
(c) 4 1 2 3 5
(d) 4 1 5 3 2
Ans: (d)