CATEGORY-1 ASIA KA ITIHAS

Q1. When did China start the Civil Services Examinations ?
(a) 6 A.D
(b) 1905
(c) 1920
(d) 1949
Ans: (a)
Q2. Who was the first Calipha
(a) Sulaiman, the Great
(b) Abu Bakr
(c) Iman Hussain
(d) Constantine
Ans: (b)
Q3. In which country is Karabla, the holy city of Shia Muslims located ?
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Jordan
(d) Syria
Ans: (b)
Q4. The city of “Tashkent” is located in
(a) Uzbekistan
(b) Kazakhstan
(c) Russia
(d) Kyrgystan
Ans: (a)
Q5. Independence movement of Vietnam was headed by
(a) Ngo Dinh Diem
(b) Zhou Enlai
(c) Pol Pot
(d) Ho Chi Minh
Ans: (d)
Q6. Which one country is still governed by a monarch ?
(a) Afghanistan
(b) Iran
(c) Iraq
(d) Saudi Arabia
Ans: (d)
Q7. Japan’s Parliament is known as
(a) Diet
(b) Dail
(c) Yuan
(d) Shora
Ans: (a)
Q8. The currency of Thailand is
(a) Bhat
(b) Rupiah
(c) Yuan
(d) Yen
Ans: (a)
Q9. 1911 Revolution of China resulted in
(a) Establishment of a Republic
(b) Reudalism
(c) Democracy
(d) Increased problems of people
Ans: (a)
Q10. East Timor, in Indonesian Archipelago, was the former colony of
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese
Ans: (d)
Q11. The world’s oldest continuously inhabited city is
(a) Jerusalem
(b) Baghdad
(c) Istanbul
(d) Damascus
Ans: (d)
Q12. Zend-Avesta is the sacred book of the
(a) Parsees
(b) Jains
(c) Jews
(d) Buddhists
Ans: (a)
Q13. In which country the Head of the State gets his office by the law of hereditary succession?
(a) China
(b) Sri Lanka
(c) France
(d) Japan
Ans: (d)
Q14. The Wailing wall is situated in
(a) Berlin
(b) Beijing
(c) Jerusalem
(d) Tel Aviv
Ans: (c)
Q15. Which of the following is not a religion developed in ancient time
(i.e. In B.C.) ?
(a) Shintoism
(b) Zorostrianism
(c) Islam
(d) Taoism
Ans: (c)
Q16. The Chinese Nationalist Party Kuomintang was found by
(a) Pu-yi
(b) Mao Tse-tung
(c) Chiang Kai-shek
(d) Sun Yat-sen
Ans: (c)
Q17. The world’s first drainage system was build by the people of
(a) Egyptian civilization
(b) Indus Valley civilization
(c) Chinese civilization
(d) Mesopotamian civilization
Ans: (b)
Q18. The capital of Pakistan till 1959 was
(a) Islamabad
(b) Karachi
(c) Lahore
(d) Hyderabad
Ans: (b)
Q19. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China?
(a) Zhou Enlai
(b) Deng Xiaoping
(c) Mao Zedong
(d) Liu Shaoqi
Ans: (c)
Q20. Peking is the sacred place of
(a) Taoism
(b)Shintoism
(c) Confucianism
(d) Judaism
Ans: (c)
Q21. On which side did Japan fight in the First World War ?
(a) none, it wag neutral
(b) with Germany against United Kingdom
(c) against Russia on its own
(d) with United Kingdom against Germany
Ans: (d)
Q22. Indonesia was a colony of which of the following countries?
(a) Dutch
(b) Spain
(c) Portugal
(d) Belgium
Ans: (a)
Q23. The Great Wall of China was built by
(a) Li-tai-pu
(b) Shih Huang-ti
(c) Lao-tze
(d) Confucius
Ans: (b)
Q24. The Crimean War in 1854–1856 was fought between
(a) Russia and Turkey
(b) USA and England
(c) Russia and Japan
(d) England and France
Ans: (a)
Q25. Bangladesh was created in –
(a) 1970
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1971
Ans: (d)
Q26. Taoism, is an ancient tradition of Philosophy and religious belief deeply rooted in
(a) Taiwanese custom and world view
(b) Chinese custom and world view
(c) Japanese custom and world view
(d) Vietnamese custom and world view
Ans: (b)
Q27. Synagogue is the place of worship of
(a) Zoroastrianism
(b) Taoism
(c) Judaism
(d) Shintoism
Ans: (c)
Q28. Japanese folk tradition and ritual, with no founder or single sacred scripture, is popularly known as
(a) Taoism
(b) Zoroastrianism
(c) Shintoism
(d) Paganism
Ans: (c)
Q29. During the reign of which dynasty was the Great Wall of China constructed?
(a) Sung
(b) Tang
(c) Han
(d) Chin
Ans: (d)

CATEGORY–2 EUROPE KA ITIHAS

Q1. The chief advocate of Fascism was :
(a) Mussolini
(b) Adolf Hitler
(c) St. Simon
(d) Robert Owen
Ans: (a)
Q2. Whose teachings inspired the French Revolution?
(a) Locke
(b) Rousseau
(c) Hegel
(d) Plato
Ans: (b)
Q3. Which two countries were involved in a Hundred Years War ?
(a) Turkey and Austria
(b) England and France
(c) Palestine and Israel
(d) Germany and Russia
Ans: (b)
Q4. Waterloo is located in
(a) England
(b) France
(c) Spain
(d) Belgium
Ans: (d)
Q5. Who is known as the “Lady with the Lamp” ?
(a) Joan of Arc
(b) Helen Keller
(c) Florence Nightingale
(d) Sarojini Naidu
Ans: (c)
Q6. ‘Anti Semitism’ to Adolf Hitler meant
(a) Anti Black policy
(b) Anti Jewish policy
(c) Anti Protestant policy
(d) Anti German policy
Ans: (b)
Q7. In Greek mythology, Apollo is the god of what ?
(a) Prophecy
(b) Medicine
(c) Love
(d) Peace
Ans: (a)
Q8. Who is the Duchess of Cornwall ?
(a) Diana
(b) Camilla
(c) Anne
(d) Margaret
Ans: (b)
Q9. The ideology of fascism developed in
(a) Germany
(b) Japan
(c) Italy
(d) Russia
Ans: (c)
Q10. Who among the following is referred to as ‘Desert Fox’ ?
(a) Lord Wavell
(b) Gen. Eisenhover
(c) Gen. Rommel
(d) Gen. McArthur
Ans: (c)
Q11. Which of the following group of thinkers influenced Fascism ?
(a) Plato, Machiavelli and Herbet Spencer
(b) Aristotle, St. Augustine and T.H. Green
(c) Kant, Fichte, Hegel and Rosenberg
(d) Karl Marx, Engels and Lenin
Ans: (a)
Q12. Match
List-I with
List-II and select the correct answer from the code given below the
Lists :
List-I (Names)
a. Hobbes
b. Rousseau
c. Locke
d. Hitler
List-II (Events)
1. French Revolution
2. Glorious Revolution
3. Execution of Charles I
4. Second World War Code :
(a) a b c d 2 3 1 4
(b) a b c d 3 1 2 4
(c) a b c d 1 4 2 3
(d) a b c d 1 2 4 3
Ans: (b)
Q13. The United Kingdom is a classic example of a/an
(a) aristocracy
(b) absolute monarchy
(c) constitutional monarchy
(d) polity
Ans: (c)
Q14. With the fall of which among the following, the French Revolution began ?
(a) Bastille
(b) Communes
(c) Jacobin Club
(d) Pillnitz
Ans: (a)
Q15. The island of Corsica is associated with
(a) Mussolini
(b) Hitler
(c) Napolean Bonaparte
(d) Winston Churchill
Ans: (c)
Q16. In which of the following wars, were the French completely defeated by the English ?
(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Buxar
(c) Battle of Plassey
(d) Battle of Adyar
Ans: (a)
Q17. Marx belonged to
(a) Germany
(b) Holland
(c) France
(d) Britain
Ans: (a)
Q18. The Industrial Revolution in England represented the climax of the transition from
(a) slavery to feudalism
(b) feudalism to capitalism
(c) capitalism to socialism
(d) socialism to market socialism
Ans: (b)
Q19. When did the Soviet Union disintegrate into 15 independent Republics ?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993
Ans: (b)
Q20. Where did the practice of ‘Shadow Cabinet’ originate ?
(a) United States of America
(b) Great Britain
(c) Italy
(d) France
Ans: (b)
Q21. The Treaty of Versailles humiliated
(a) Austria
(b) Germany
(c) England
(d) France
Ans: (b)
Q22. ‘Liberty, Equality and Fraternity’ is the call associated with
(a) American Revolution
(b) French Revolution
(c) Chinese Revolution
(d) Russian Revolution
Ans: (b)
Q23. Hitler became the Chancellor of Germany in
(a) 1930
(b) 1929
(c) 1936
(d) 1933
Ans: (d)
Q24. Match the following :
I II
A. Fascism 1. Adolf Hitler
B. Democracy 2. Lenin
C. Nazism 3. Mussolini
D. Socialism 4. Woodrow Wilson
(a) A-1, B-4, C-2, D-3
(b) A-4, B-3, C-2, D-1
(c) A-3, B-4, C-1, D-2
(d) A-3, B-1, C-4, D-2
Ans: (c)
Q25. Name the country where the first Industrial Revolution took place :
(a) America
(b) Great Britain
(c) Germany
(d) France
Ans: (b)
Q26. The Opium wars were fought between
(a) Britain and China
(b) Britain and India
(c) India and China
(d) Britain and Japan
Ans: (a)
Q27. Who was the first Prime-Minister of England?
(a) Oliver Cromweli
(b) Benjamin Disraeli
(c) Robert Walpole
(d) Gladstone
Ans: (c)
Q28. Where was St. Paul beheaded?
(a) Rome
(b) Ephesus
(c) Kusadasi
(d) Jerusalem
Ans: (a)
Q29. The British Conservative Party was earlier known as
(a) Whigs
(b) Levellors
(c) Fabians
(d) Tories
Ans: (d)
Q30. Who said, ‘I am the State’?
(a) James II of England
(b) Napoleon I of France
(c) Louis XIV of France
(d) Hitler of Germany
Ans: (c)
Q31. Karl Marx lived in exile and wrote from
(a) Moscow
(b) London
(c) Paris
(d) Stockholm
Ans: (b)
Q32. Napoleon-I and the Duke of Wellington fought the famous
(a) Battle of Austerlitz
(b) Battle of Leipzig
(c) Battle of Borodini
(d) Battle of Waterloo
Ans: (d)
Q33. The Cremean War was fought between
(a) France and Britain
(b) Russia and Turkey
(c) France and Turkey
(d) Britain and Turkey
Ans: (b)
Q34. Absolute sovereign power of the Monarch was advocated by
(a) Thomas Hobbes
(b) Rousseau
(c) John Locke
(d) Karl Marx
Ans: (a)
Q35. Alexander the Great died in 323
B.C. in
(a) Persia
(b) Babylon
(c) Macedonia
(d) Taxila
Ans: (b)
Q36. When was the first of the Geneva Conventions on the treatment of war victims adopted ?
(a) 1832
(b) 1857
(c) 1864
(d) 1909
Ans: (c)
Q37. Which slogan was given by the French Revolution to the world ?
(a) Liberty, Authority, Equality
(b) Liberty, Equality, Fraternity
(c) Liberty, Law, Fraternity
(d) Tradition, Authority, Law
Ans: (b)
Q38. Who is the oldest British monarch to sit on the Throne?
(a) Queen Victoria
(b) Queen Elizabeth-II
(c) Queen Mary Tudor
(d) Queen Anne
Ans: (b)
Q39. From which city did the Russian Revolution begin ?
(a) St. Petersburg
(b) Moscow
(c) Kazan
(d) Odessa
Ans: (a)
Q40. Which country emerged as the biggest colonial power at the end of the nineteenth century ?
(a) France
(b) Spain
(c) Britain
(d) Germany
Ans: (c)
Q41. Where was Christopher Columbus from ?
(a) Venice
(b) Genoa
(c) Spain
(d) Portugal
Ans: (c)
Q42. Of the following, in which did Napoleonic France suffer final defeat?
(a) Battle of Trafalgar
(b) Battle of Wagram
(c) Battle of Pyramids
(d) Battle of Austerlitz
Ans: (a)
Q43. According to Marx, the source of value is
(a) Capital
(b) Land
(c) Labour
(d) None of the above
Ans: (c)
Q44. “The word impossible is found in the dictionary of fools” was the famous quote of :
(a) Hitler
(b) Alexander the Great
(c) Julius Caesar
(d) Napoleon
Ans: (d)
Q45. “What is the Third Estate ?” pamphlet associated with the French Revolution, was written by :
(a) Marquis-Lafayette
(b) Edmund Burke
(c) Joseph Foulon
(d) Abbe Sieyes
Ans: (d)
Q46. Which of the following countries is regarded as the home of ‘Fabian Socialism’?
(a) Russia
(b) England
(c) France
(d) Italy
Ans: (b)
Q47. The Crimean War came to an end by the
(a) Treaty of Trianon
(b) Treaty of Versailles
(c) Treaty of Paris
(d) Treaty of St. Germain
Ans: (c)
Q48. Who amongst the following was not associated with the Unification of Italy ?
(a) Cavour
(b) Garibaldi
(c) Mussolini
(d) Mazzini
Ans: (c)
Q49. Who among the following played a prominent role during the “Reign of Terror” in France ?
(a) Voltaire
(b) Marat
(c) Robespierre
(d) Montesquieu
Ans: (c)
Q50. Who discovered the sea route to India ?
(a) Vasco-da-gama
(b) Columbus
(c) Magellen
(d) Bartho-lomev-Dias
Ans: (a)
Q51. Potato was introduced to Europe by :
(a) Portuguese
(b)Germans
(c) Spanish
(d) Dutch
Ans: (c)
Q52. Marxian materialism came from the idea of
(a) Hegel
(b) Feuerbach
(c) Darwin
(d) Engels
Ans: (c)
Q53. Napoleon got finally overthrown in the Battle of Waterloo in the year
(a) 1814
(b) 1813
(c) 1815
(d) 1816
Ans: (c)
Q54. The Declaration of the Rights of Man is related with
(a) The Russian Revolution
(b) The French Revolution
(c) The American War of Independence
(d) The Glorious Revolution of England
Ans: (b)
Q55. The policy of ‘imperial preferences’ adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the
(a) Hong Kong Agreement
(b) London Agreement
(c) Ottawa Agreement
(d) Paris Agreement
Ans: (c)
Q56. Who said, “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler.
He who pledges himself to Hitler pledges himself to Germany” ?
(a) R. Hess
(b) Mussolini
(c) Hitler
(d) Communist International
Ans: (a)
Q57. Who has called the Prime Minister Primus inter pares (first among equals) ?
(a) Morely
(b) Harcourt
(c) Laski
(d) Lowell
Ans: (a)
Q58. The slogan of the French Revolution was
(a) One nation, one leader and one flag
(b) Government of the people, by the people and for the people
(c) Liberty, equality and fraternity
(d) None of these
Ans: (c)
Q59. Pablo Picasso, the famous painter was
(a) French
(b) Italian
(c) Flemish
(d) Spanish
Ans: (d)
Q60. 1917 is know for
(a) Battle of Trafalgar
(b) Battle of Waterloo
(c) End of the World War I
(d) The Russian Revolution
Ans: (d)
Q61. Who was a founder member of the Russian Populist Movement “Anarchism” ?
(a) Mikhail Bakunin
(b) Gorkhy
(c) Leo Tolstoy
(d) Turganev
Ans: (a)
Q62. Fascism believes in the application of the principle of :
(a) Dictatorship
(b) Democracy
(c) Utilitarianism
(d) Totalitarianism
Ans: (d)
Q63. What is ‘Reformation’?
(a) Rise of absolute monarchy
(b) Revival of classical learnning
(c) The revolt against authority of pope
(d) Change in attitude of man
Ans: (c)
Q64. The National Emblem of Italy is :
(a) Eagle
(b) White Eagle
(c) White Lily
(d) Lily
Ans: (c)
Q65. Who advocated Nazism in Germany ?
(a) Fedrick William IV
(b) Adolf Hitler
(c) Bismark
(d) William III
Ans: (b)
Q66. The fall of Bastille is associated with the
(a) Russian Revolution of November, 1917
(b) French Revolution of 1789
(c) American War of Independence
(d) Greek War of Independence
Ans: (b)
Q67. John Locke profounded :
(a) Social Contract Theory
(b) Theory of Divine Rights
(c) Patriarchal Theory
(d) Theory of Force
Ans: (a)
Q68. The Greek viewed “politics” on the basis of :
(a) Both ethical and legalistic terms
(b) Ethical terms
(c) Terms of power
(d) Legalistic terms
Ans: (b)
Q69. French revolution broke out in the year :
(a) 1917
(b) 1911
(c) 1789
(d) 1790
Ans: (c)
Q70. Wall Street collapse led to ____
(a) World War II
(b) Recession
(c) U.S. attack on Iraq
(d) Great Depression
Ans: (d)
Q71. The ideas of Liberty, Equality and Fraternity, which influenced the Indian National Movement, was taken from ___
(a) American Revolution
(b) Russian Revolution
(c) Chinese revolution
(d) French revolution
Ans: (d)
Q72. Where was Pablo Picasso from?
(a) Spain
(b) Italy
(c) France
(d) Great Briton
Ans: (a)
Q73. “The Three Emperors’ League”, 1873 was also known as
(a) Dreikaiserbund Treaty
(b) Triple Alliance
(c) Reinsurance Treaty
(d) The Dual Alliance
Ans: (a)

CATEGORY–6 VISHVA YUDH

Q1. The theory of “natural rights” was propounded by
(a) Hobbes
(b) Locke
(c) Bentham
(d) Marx
Ans: (b)
Q2. During 18th century who among the following philo-sophers said these famous words?
“Man is born free but is every where in chains.”
(a) Voltaire
(b) Jack Dareda
(c) Jean Jack Rousseau
(d) Montesque
Ans: (c)
Q3. Arrange the following events in the chronological order :
(a) Sir Winston Churchill dies
(b) Alaska becomes the 49th State of the USA
(c) China and Pakistan sign frontier treaty
(d) First earth satellite (Sputnik 1) launched by the USSR
(a) (a) (b) (c) (d)
(b) (d) (b) (c) (a)
(c) (b) (c) (a) (d)
(d) (c) (d) (b) (a)
Ans: (b)
Q4. Who were the three eminent statesmen who started the Nonaligned Movement ?
(a) Jawaharlal Nehru, Anwar Sadat, Soekarno
(b) Jawaharlal Nehru, Chou Enlai, Kwame Nkrumah
(c) Jawaharlal Nehru, Fidel Castro, Marshal Tito
(d) Jawaharlal Nehru, Gamal Abdul Nasser, Marshal Tito
Ans: (d)
Q5. Arrange the following events in the chronological order :
(A) Birth of Prophet Mohammed
(B) Rise of Gupta dynasty in India
(C) Completion of the Roman Colosseum
(D) Peter the Great becomes the Czar of Russia
(a) (C), (B), (A), (D)
(b) (A), (C), (D), (B)
(c) (B), (D), (C), (A)
(d) (D), (A), (C), (B)
Ans: (a)
Q6. Who is called the “Greatest investigator of antiquity” ?
(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Cuvier
(d) Socrates
Ans: (b)
Q7. Herodotus is considered as the father of
(a) History
(b) Geography
(c) Political Science
(d) Philosophy
Ans: (a)
Q8. Who has given the statement “Man is born free but he is always in chain ?”
(a) Locke
(b) Rousseau
(c) Bentham
(d) Robert Mill
Ans: (b)
Q9. What is the name of the world’s smallest republic which has an area of 21 sq. km only ?
(a) Nauru
(b) Palermo
(c) Vatican City
(d) Namur
Ans: (a)
Q10. Match the following :
I. II.
A. Cold War 1. Mao (China)
B. Holy War 2. 1917
C. The Long March 3. Crusades
D. The Russian 4. US vs. USSR Revolution A B C D
(a)4 1 3 2
(b)3 2 1 4
(c)4 3 1 2
(d)2 1 4 3
Ans: (c)
Q11. Natural Rights theory was advocated by
(a) Hobbes
(b) Locke
(c) Hegel
(d) Rousseau
Ans: (b)
Q12. Economic dimensions of justice have been emphasised by
(a) Idealists
(b) Capitalists
(c) Socialists
(d) Fascists
Ans: (c)
Q13. What was the original name of Santa Claus ?
(a) St. Christopher
(b) St. Peter
(c) St. John
(d) St. Nicolas
Ans: (d)
Q14. Who said that ‘‘Man by nature is a political animal’’?
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Hobbes
(d) Rousseau
Ans: (b)
Q15. The State is a necessary evil according to
(a) Communists
(b) Liberalists
(c) Individualists
(d)Anarchists
Ans: (b)
Q16. The famous painting ‘Monalisa’ was the creation of :
(a) Michael-Angelo
(b) Leonardo-Da- Vinci
(c) Piccasso
(d) Van Gogh
Ans: (b)
Q17. Who has given a call “Go back to nature” ?
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Rousseau
(d) Hobbes
Ans: (c)
Q18. Marcopolo is known for
(a) discovering Greenland
(b) travelling to China, India and Asia
(c) travelling round the Cape of Good Hope
(d) discovering Canada
Ans: (b)
Q19. Cold War refers to
(a) tension between East and West
(b) ideological rivalry between Capitalist and Communist world
(c) tension between Superpowers
(d) All of the above
Ans: (a)
Q20. From which language, has the term ‘democracy’ been derived ?
(a) Greek
(b) Hebrew
(c) English
(d) Latin
Ans: (a)
Q21. ‘He, who does not live in a state may either be a saint or an animal’— Who said this ?
(a) Montesque
(b) Angels
(c) Sophists
(d) Aristotle
Ans: (d)
Q22. Who said “Liberty consists in obedience to the general will” ?
(a) Hobbes
(b) Rousseau
(c) Green
(d) Laski
Ans: (b)
Q23. Who said : “Where there is no law, there is no freedom”?
(a) Bentham
(b) Lenin
(c) Marx
(d) Locke
Ans: (d)
Q24. Who said “Man is a social animal” ?
(a) Aristotle
(b) Rousseau
(c) Laski
(d) Plato
Ans: (a)
Q25. Who said that “Where there is no Law there will not be Liberty” ?
(a) Karl Marx
(b) Plato
(c) Machiavelli
(d) John Locke
Ans: (d)
Q26. Like Vedic Aryans, the custom of Sacrificial-fire was also followed by
(a) Romans
(b) Greeks
(c) Iranians
(d) All the above
Ans: (d)
Q27. Who said, ‘The State exists because crime exists in society, otherwise there would be no need of a State’ ?
(a) Herbert Spencer
(b) J.S. Mill
(c) John Locke
(d) Tocqueville
Ans: (a)
Q28. Who speaks of Cabinet system as “the steering wheel of the ship of state” ?
(a) Lowell
(b) Muir
(c) Marriot
(d) Bagehot
Ans: (b)
Q29. The ‘‘Last Supper’ a famous Renaissance Painting was a master piece of
(a) Michael Angelo
(b) Titian
(c) Leonardo da Vinci
(d) Raphael
Ans: (c)
Q30. What according to Communism is the chief enemy of the society?
(a) Private property
(b) Religion
(c) Surplus value
(d) Capitalist class
Ans: (a)
Q31. Democracy is a “government in which everyone has a share” was the opinion of :
(a) Jeovans
(b) Seeley
(c) Plato
(d) Abraham Lincoln
Ans: (b)
Q32. The development process under Capitalism has been described as “Creative Destruction” by :
(a) Schumpeter
(b) Karl Marx
(c) Hansen
(d) J. S. Mill
Ans: (a)
Q33. When was the League of Nations established ?
(a) In 1918
(b) In 1920
(c) In 1939
(d) In 1914
Ans: (b)

CATEGORY–3 AMERICA KA ITIHASS

Q1. From which country did the USA purchase Alaska to make it the 50th federating State ?
(a) Canada
(b) Britain
(c) Russia
(d) France
Ans: (c)
Q2. The American Civil War saw the end of
(a) Slavery
(b) Landlordism
(c) Monarchy
(d) Apartheid
Ans: (a)
Q3. In U.S.A. the President is elected by
(a) The Senate
(b) Universal Adult Franchise
(c) The House of Representatives
(d) The Congress
Ans: (b)
Q4. The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people; for the people’ was made by
(a) George Washington
(b) Winston Churchill
(c) Abraham Lincoln
(d) Theodore Roosevelt
Ans: (c)
Q5. Pearl Harbour, where the American Pacific Fleet was stationed, was attacked by Japanese in
(a) 1935
(b) 1939
(c) 1941
(d) 1944
Ans: (c)
Q6. Who was the Chief Architect of the World Trade Centre. ’New York?
(a) Le Corbusier
(b) Minoru Yamasaki
(c) Edwin Lutyens
(d) Charles Correa
Ans: (b)
Q7. That all appointments made by the President and all treaties signed by him must be ratified by the Senate in U.S.A. indicates
(a) theory of separation of powers
(b) theory of checks and balances
(c) due process of law
(d) rule of law
Ans: (b)
Q8. Pearl Harbour, an American Naval and Airforce base was attacked by
(a) Germany
(b) Japan
(c) France
(d) England
Ans: (b)
Q9. Who was the American leader who led a non-violent movement to obtain full civil rights for American Negroes ?
(a) Abraham Lincoln
(b) John F. Kennedy
(c) Martin Luther King
(d) George Washington
Ans: (c)
Q10. Who discovered America ?
(a) Vasco-da Gama
(b) Columbus
(c) Captain Cook
(d) Amundsen
Ans: (b)
Q11. Which one of the following U.S.
President visited China in 1972 for strengthening diplomatic ties?
(a) Richard Nixon
(b) George Bush (Senior)
(c) D Eisenhower
(d) J.F.Kennedy
Ans: (a)
Q12. The Declaration of American Independence was based on the theory of
(a) Civil Rights
(b)Moral Rights
(c) Legal Rights
(d)Natural Rights
Ans: (d)
Q13. Slash and burn agriculture is known as ‘Milpa’ in
(a) Venezuela
(b) Brazil
(c) Central Africa
(d) Mexico and Central America
Ans: (d)
Q14. Two – Party System is found in
(a) Russia
(b) U.S.A.
(c) India
(d) France
Ans: (b)
Q15. Which U.S. President announced the “New Deal” for economic recovery in the aftermath of the Great Depression?
(a) Abraham Lincoln
(b) Benjamin Franklin
(c) Roosevelt
(d) J.F. Kennedy
Ans: (c)
Q16. Which of the following is a wonder of the ancient world?
(a) The statue of Jupiter at Olympia
(b) The Colosseum of Rome
(c) The Leaning Tower of Pisa
(d) The Mosque at St. Sophia
Ans: (a)
Q17. Which of the following is a name of US Parliament?
(a) Diet
(b) Senate
(c) Congress
(d) House of Commons
Ans: (c)
Q18. Which one of the following countries was first to establish a modern democracy ?
(a) France
(b) England
(c) America
(d) India
Ans: (c)

CATEGORY-2 VAASTUKALA

Q1. Who amongst the following is renowned in the field of painting?
(a) Parveen Sultana
(b) Prof. T.N. Krishnan
(c) Ram Kinkar
(d) Raja Ravi Varma
Ans: (d)
Q2. Le Corbusier, the architect of Chandigarh was a national of
(a) The Netherlands
(b) Portugal
(c) U.K.
(d) France
Ans: (d)
Q3. In which field of Art Jamini Roy make his name ?
(a) Sculpture
(b) Music
(c) Painting
(d) Drama
Ans: (c)
Q4. Where is the Swami Narayan temple, Akshar-dham located ?
(a) Dwaraka, Gujarat
(b) Puri, Orissa
(c) Mathura, Uttar Pradesh
(d) Gandhinagar, Gujarat
Ans: (d)
Q5. What do the paintings of Ajanta depict?
(a) Ramayana
(b) Mahabharata
(c) Jatakas
(d) Panchatantra
Ans: (c)
Q6. Where did the miniature paintings of Indian heritage develop?
(a) Guler
(b) Mewar
(c) Bundi
(d) Kishengarh
Ans: (d)
Q7. In which State is the folk painting ‘Madhubani’ popular ?
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Bihar
(d) Assam
Ans: (c)
Q8. Who was the painter of the famous painting called – ‘Bharatmata’ ?
(a) Gaganendranath Tagore
(b) Abanindranath Tagore
(c) Nandalal Bose
(d) Jamini Roy
Ans: (b)
Q9. The Gandhara Art flourished during the period of
(a)Guptas
(b) Mauryas
(c) Satavahanas
(d) Kushans
Ans: (d)
Q10. Match the Artistes and their Art form.
Artiste
A. Amrita Shergill
B. T. Swaminathan Pillai
C. Kalamandalam Krishnan Nair
D. Padmasubramaniam Art Form
1. Flute
2. Kathakali
3. Painting
4. Bharathanatyam
(A) (B) (C) (D)
(a) 3 1 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 2 3 1
(d) 1 4 2 3
Ans: (a)
Q11. Who was the pioneer of the Bengal School of Art ?
(a) Nandlal Bose
(b) B.C. Sanyal
(c) Jamini Roy
(d) Abanindranath Tagore
Ans: (d)
Q12. Rajasthani and Pahari schools of art froms are famous for
(a) Music
(b) Dance
(c) Sculpture
(d) Painting
Ans: (d)
Q13. Who painted the master piece “Hamsa Damayanti” ?
(a) Anjolie Ela Menon
(b) Abanindranath Tagore
(c) Amrita Shergill
(d) Raja Ravi Varma
Ans: (d)
Q14. Jamini Roy distinguished himself in the field of
(a) Badminton
(b) Painting
(c) Theatre
(d) Sculpture
Ans: (b)
Q15. Which of the following places of Sikh religion heritage is not in India?
(a) Nanded
(b) Keshgarh Saheb
(c) Paonta Saheb
(d) Nankana Saheb
Ans: (d)
Q16. Who amidst the following is renowned in the field of sculpture?
(a) Manjit Bawa
(b) Saroja Vaidyanathan
(c) Ram Kinkar
(d) Raja Ravi Varma
Ans: (c)
Q17. Who, amidst the following is a distinguished painter?
(a) Amrita Shergill
(b) N. Rajam
(c) Kamala Dasgupta
(d) U. Srinivas
Ans: (a)
Q18. What is the field in which Pradosh Dasgupta distinguished himself ?
(a) Sculpture
(b) Painting
(c) Instrumental music
(d) Hindustanic music
Ans: (a)
Q19. Raja Ravi Verma of Kerala was a distinguished
(a) dancer
(b) painter
(c) poet
(d) singer
Ans: (b)
Q20. A semi-circular structure with a dome shape roof erected over the sacred relics of Buddha is known as
(a) Stupas
(b) Edicts
(c) Pillars
(d) Monoliths
Ans: (a)
Q21. The birth place of an iconic personality, Amrita Sher–Gil, is
(a) Hungary
(b) India
(c) Austria
(d) Poland
Ans: (a)
Q22. ‘Madhubani’, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India ?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q23. The Lalita Kala Akademi is devoted to the promotion of :
(a) Fine Arts
(b) Literature
(c) Music
(d) Dance and Drama
Ans: (a)
Q24. Kalarippayatt is the martial art of State of
(a) Madhya Pradesh
(b) Mizoram
(c) Nagaland
(d) Kerala
Ans: (d)
Q25. The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the
(a) Buddhists
(b) Jains
(c) Sikhs
(d) Parsis
Ans: (b)
Q26. Which monument is known as “The National Monument of India”?
(a) India Gate
(b) Gateway of India
(c) Raj Ghat
(d) Red fort
Ans: (a)
Q27. Sun temple is situated in which of the following states?
(a) Odisha
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
Q28. Which of the following is not correctly matched?
(a) The Mahakaal temple Ujjain
(b) Sringeri Matha Chikkmanglur district
(c) The Sun Temple Konark
(d) Jain temples Khajuraho
Ans: (d)
Q29. Kalamkari painting refers to
(a) A hand painted cotton textile in SouthIndia
(b) A handmade drawing on bamboo handicrafts in North- East India
(c) A block painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) A hand painted decorative silk cloth in North Western India
Ans: (a)
Q30. Raja Ravi Varma was a great painter of which of the following ?
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Kerala
Ans: (d)
Q31. Who among the following is a famous Indian painter ?
(a) Balamuralikrishna
(b) Yaminni Krishnamurthy
(c) M.F. Hussain
(d) Ravi Shankar
Ans: (c)
Q32. The Ranganatha Temple is situated at
(a) Kanchipuram
(b) Tirupati
(c) Chenna
(d) Srirangam
Ans: (d)

CATEGORY–4 OTHERS

Q1. The policy of racial discrimination followed in South Africa was called:
(a) Non-Aligned
(b) Civil Rights Movement
(c) Apartheid
(d) Suffrage
Ans: (c)
Q2. Who was popularly known as Africa’s Gandhi?
(a) Mir Karzai
(c) Firoz Gandhi (b) Nelson Mandela
(d) M.K. Gandhi
Ans: (b)
Q3. Who discovered Cape of Good Hope in 1488 ?
(a) Magellan
(b) Columbus
(c) Bartholomew Dias
(d) Vasco da gama
Ans: (c)
Q4. The previous name of Zaire was
(a) Benin
(b) Liberia
(c) congo
(d) Sierra Leone
Ans: (c)
Q5. Which decade is called as the “Era of Decolonisation”?
(a) 1950’s
(b) 1980’s
(c) 1990’s
(d) 1970’s
Ans: (d)
Q6. Who was the 1st President of South Africa after apartheid?
(a) Zuma
(b) Nelson Mandela
(c) Kofi Annan
(d) Booker T. Washington
Ans: (b)

CATEGORY–5 AFRICA KA ITIHAS

Q1. D-Day is the day when :
(a) Germany declared war on Britain
(b) US dropped the atom bomb on Hiroshima
(c) Allied Troops landed in Normandy
(d) Germany surrendered to the allies
Ans: (c)
Q2. The war criminals of the II World War were put to trial in
(a) Nuremburg
(b) Peiter’sburg
(c) Gettysburg
(d) Peitsburg
Ans: (a)
Q3. Who were the Axis powers in World War-II ?
(a) Poland, Japan, Germany
(b) Italy, Japan, Britain
(c) Germany, Italy, France
(d) Germany, Italy, Japan
Ans: (d)
Q4. The Second World War started in the year—
(a) 1940
(b) 1939
(c) 1941
(d) 1942
Ans: (b)
Q5. The immediate cause for the outbreak of the first World War was
(a) the assassination of Archduke Francis Ferdinand
(b) the imprisonment of Lenin
(c) the ambition of America to dominate the world
(d) the sudden death of Lloyd George
Ans: (a)
Q6. One of the important factors that led to the IInd World War the humiliating provisions in one of the following treaties. Which is that treaty ?
(a) Treaty of Paris
(b) Treaty of Versailles
(c) Treaty of Lorraine
(d) Treaty of Brussels
Ans: (b)
Q7. The first atomic bomb was thrown over :
(a) Nagasaki
(b) Hiroshima
(c) Tokyo
(d) Hong Kong
Ans: (b)
Q8. In which cities of Japan were atomic bombs dropped during World War II ?
(a) Tokyo and Hiroshima
(b) Nagasaki and Miyazaki
(c) Sendai and Hiroshima
(d) Hiroshima and Nagasaki
Ans: (d)
Q9. During the Second World War, which one of the following countries was not one of the three Axis Powers, which fought against the Allied Powers ?
(a) Germany
(b) Italy
(c) China
(d) Japan
Ans: (c)
Q10. The first Atom bomb was dropped on Hiroshima on
(a) August 6, 1945
(b) August 9, 1945
(c) August 9, 1946
(d) August 6, 1942
Ans: (a)

CATEGORY-1 PRACHIN BHARAT


Q1. Which among the following chronology is correct regarding four ‘samvatas’ ?
(a) Gupta–Gregorian–Hizri–Saka
(b) Gregorian–Saka–Hizri–Gupta
(c) Saka–Gregorian–Hizri–Gupta
(d) Hizri–Gupta–Gregorian–Saka
Ans: (b)
Q2. The home of Gargi, Maitrey, and Kapila was at
(a) Vidisha
(b) Ujjain (c) Pataliputra
(d) Mithila
Ans: (d)
Q3. Which area of India was known as Avantika in ancient times
(a) Avadh
(b) Ruhelkhand
(c) Bundelkhand
(d) Malwa
Ans: (d)
Q4. The Social System of the Harappans was :
(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based
Ans: (a)
Q5. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?
(a) Rig-veda
(b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda
(d) Sama-veda
Ans: (a)
Q6. The university which became famous in the post-Gupta Era was :
(a) Kanchi
(b) Taxila
(c) Nalanda
(d) Vallabhi
Ans: (c)
Q7. Banabhatta was the court poet of which emperor ?
(a) Vikramaditya
(b) Kumaragupta
(c) Harshavardhana
(d) Kanishka
Ans: (c)
Q8. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was :
(a) Rajaraja I
(b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I
(d) Kulottunga I
Ans: (a)
Q9. Which statement on the Harappan Civilisation is correct?
(a) Horse sacrifice was known to them.
(b) Cow was sacred to them.
(c) ‘Pashupati’ was venerated by them.
(d) The culture was not generally static.
Ans: (d)
Q10. The First Tirthankara of the Jains was :
(a) Arishtanemi
(b) Parshvanath
(c) Ajitanath
(d) Rishabha
Ans: (d)
Q11. The great silk-route to the Indians was opened by :
(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Harsha
(d) Fa-Hien
Ans: (a)
Q12. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?
(a) Satavahanas
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) Cholas
Ans: (a)
Q13. The most important text of vedic mathematics is :
(a) Satapatha Brahman
(b) Atharva Veda
(c) Sulva Sutras
(d) Chhandogya Upanishad
Ans: (c)
Q14. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?
(a) Shakas
(b) Parthians
(c) Greeks
(d) Kushans
Ans: (c)
Q15. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?
(a) Kanishka
(b) Vikramaditya
(c) Samudra Gupta
(d) Asoka
Ans: (a)
Q16. What inspired the paintings of Ajanta ?
(a) Compassionate Buddha
(b) Radha-Krishan Leela
(c) Jain Thirthankaras
(d) Mahabharata encounters
Ans: (a)
Q17. Who among the following was the first to invade India ?
(a) Xerxes
(b) Alexander
(c) Darius-I
(d) Seleucus
Ans: (c)
Q18. Which among the following is the oldest dynasty ?
(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Kushan
(d) Kanva
Ans: (a)
Q19. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated ?
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Christianity
Ans: (a)
Q20. Where did Lord Buddha breathe his last?
(a) Rajgir
(b) Bodh Gaya
(c) Sarnath
(d) Kushinagar
Ans: (d)
Q21. Who were the first kings to issue gold coins in India?
(a) Mauryas
(b) Indo-Greeks
(c) Guptas
(d) Kushans
Ans: (b)
Q22. Where is Brihadeshwar Temple situated ?
(a) Kanchi
(b) Madurai
(c) Shri Shailan
(d) Tanjore
Ans: (d)
Q23. In Tamil literature the glorious books ‘Shilppadikaram and Manimekhalai’ are related to
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hindusim
(d) Christianity
Ans: (b)
Q24. Who established Mahabalipuram?
(a) Pallava
(b) Pandya
(c) Chola
(d) Chalukya
Ans: (a)
Q25. The Saka era commencing from
A.D. 78, was founded by
(a) Kanishka
(b) Asoka
(c) Chandragupta
(d) Vikramaditya
Ans: (a)
Q26. Ganhadra school of art came into existence in
(a) Hinayana sect
(b) Mahayana sect
(c) Vaishnava sect
(d) Shaiva sect
Ans: (b)
Q27. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development ?
(a) The Pottery
(b) Seals
(c) The boats
(d) The houses
Ans: (b)
Q28. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha ?
(a) Atreya
(b) Maitreya
(c) Nagarjuna
(d) Kalki
Ans: (b)
Q29. Who among the following were contemporaries of Kanishka ?
(a) Kamban, Banabhatta, Asvagosha
(b) Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra
(c) Asvagosha, Kalidasa, Banabhatta
(d) Kalidasa, Kamban, Va-sumitra
Ans: (b)
Q30. Which rulers built the Ellora temples?
(a) Chalukya
(b) Sunga
(c) Rashtrakuta
(d) Pallava
Ans: (c)
Q31. Who amongst the following also had the name ‘Devanama Piyadassi’?
(a) Mauryan King Ashoka
(b) Mauryan King Chandra-gupta Maurya
(c) Gautam Buddha
(d) Bhagwan Mahavira
Ans: (a)
Q32. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism
Ans: (b)
Q33. Which of the following Craftsmanship was not practised by the Aryans ?
(a) Pottery
(b) Jewellery
(c) Carpentry
(d) Blacksmith
Ans: (d)
Q34. Mohammed-bin-Qasim conquered Sind in the year
(a) 712 A.D.
(b) 812 A.D.
(c) 912 A.D.
(d) 1012 A.D.
Ans: (a)
Q35. The words “Satyameva Jayate” in the State Emblem of India were taken from
(a) Upanishads
(b) Sama Veda
(c) Rig Veda
(d) Ramayana
Ans: (a)
Q36. The earliest city discovered in India was
(a) Harappa
(b) Punjab
(c) Mohenjo Daro
(d) Sindh
Ans: (a)
Q37. The famous rock-cut temple of Kailasa is at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Mahabalipuram
(d) Ellora
Ans: (d)
Q38. Epigraphy means
(a) The study of coins
(b) The study of inscriptions
(c) The study of epics
(d) The study of geography
Ans: (b)
Q39. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites ?
(a) Drains and well
(b) Fort
(c) Reservoirs
(d) Temple with Shikhar
Ans: (d)
Q40. Which among the following ‘MATH’ is related with Buddhism?
(a) Dakhma
(b) Chaitya
(c) Khangah
(d) Angeri
Ans: (b)
Q41. Where has the world’s largest monolithic statue of Buddha been installed ?
(a) Bamiyan
(b) Hyderabad
(c) Kandy
(d) Lhasa
Ans: (a)
Q42. The Harappan Civilisation was discovered in the year :
(a) 1935
(b) 1942
(c) 1901
(d) 1922
Ans: (d)
Q43. The title ‘Indian Napolean’ has been attached to
(a) Chandra Gupta Maurya
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-I
(d) Harshavardhana
Ans: (b)
Q44. The ‘Ajivikas’ were a
(a) sect contemporary to the Buddha
(b) breakaway branch of the Buddhists
(c) sect founded by Charvaka
(d) sect founded by Shankaracharya
Ans: (a)
Q45. The organic relationship between the ancient culture of the indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of
(a) Pashupati, Indra and the Mother Goddess
(b) Stones, trees and animals
(c) Vishnu and Lakshmi
(d) Siva and Sakti
Ans: (b)
Q46. How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians ?
(a) Malayamandalam
(b) Yavadwipa
(c) Suvarnabhumi
(d) Suvarnadwipa
Ans: (c)
Q47. With whom is ‘Junagarh Rock Inscription’ associated ?
(a) Rudradaman
(b) Bimbisara
(c) Chandragupta II
(d) Gautamiputra Satakarni
Ans: (a)
Q48. Nalanda University was a great centre of learning, especially in
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Vaishnavism
(d) Tantra
Ans: (a)
Q49. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the
(a) Palas
(b) Cholas
(c) Rashtrakutas
(d) Pallavas
Ans: (d)
Q50. Who is hailed as the “God of Medicine” by the practitioners of Ayurveda ?
(a) Susruta
(b) Chyavana
(c) Dhanwantari
(d) Charaka
Ans: (c)
Q51. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?
(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Harappa
(d) Mohenjo Daro
Ans: (a)
Q52. Which dynasty succeeded the Chalukyas in the Western India?
(a) Cholas
(b) Kakatiyas
(c) Pallavas
(d) Rashtrakutas
Ans: (d)
Q53. Upto where did Chandragupta Maurya’s empire extend in the north-west ?
(a) Ravi river
(b) Indus river
(c) Satluj river
(d) Hindukush range
Ans: (b)
Q54. Prince Ellara conquered Sri Lanka in the second century BC.
With which of the following dynasties of Dravida ruler was he associated ?
(a) Chera
(b) Chola
(c) Pandya
(d) Pallava
Ans: (b)
Q55. Harshavardhana organised his religious assembly at
(a) Mathura
(b) Prayag
(c) Varanasi
(d) Tamralipt
Ans: (b)
Q56. Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilisation ?
(a) Buffalo
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Pig
Ans: (c)
Q57. Which among the following is the sacred book of the Buddhists ?
(a) Upanishad
(b) Vedas
(c) Tripitaka
(d) Jatakas
Ans: (c)
Q58. The greatest development in the Kushana period was in the field of
(a) religion
(b) art
(c) literature
(d) architecture
Ans: (b)
Q59. Who was the first known Gupta ruler ?
(a) Sri Gupta
(b) Chandragupta I
(c) Ghatotkacha
(d) Kumaragupta I
Ans: (a)
Q60. Which was the only Indus city without a citadel ?
(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Mohenjodaro
(d) Chanhudaro
Ans: (d)
Q61. Ashoka called the Third Buddhist Council at
(a) Pataliputra
(b) Magadha
(c) Kalinga
(d) Sarnath
Ans: (a)
Q62. The tutor of Alexander, the Great was
(a) Darius
(b) Cyrus
(c) Socrates
(d) Aristotle
Ans: (d)
Q63. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature?
(a) Dhammapada
(b) Vedas
(c) Meghadutam
(d) Dighanikaya
Ans: (c)
Q64. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of misery of mankind ?
(a) Mahavir
(b) Gautam Buddha
(c) Adi Shankaracharya
(d) Kabir
Ans: (b)
Q65. The number system ‘Zero’ was invented by
(a) Ramanujam
(b) Aryabhatta
(c) Patanjali
(d) An unknown person
Ans: (b)
Q66. ‘Charak’ was the famous court physician of
(a) Harsha
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Kanishka
Ans: (d)
Q67. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were
(a) Merchants and Priests
(b) Moneylenders and Slaves
(c) Warriors and Traders
(d) Women and Sudras
Ans: (d)
Q68. The language used to write source materials in ancient time was
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Brahmi
(d) Kharosthi
Ans: (b)
Q69. India’s trade with the Roman Empire came to an end with the invasion of Rome by the
(a) Arabs
(b) Hungarians
(c) Hunas
(d) Turks
Ans: (c)
Q70. Most of the chola temples were dedicated to
(a)Ganesh
(b) Shiva
(c) Durga
(d) Vishnu
Ans: (b)
Q71. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha’s life ?
(a) Birth
(b) Great departure
(c) Enlightenment
(d) Mahaparinirvan
Ans: (a)
Q72. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan Monarchy under Ashoka ?
(a) Enlightened despotism
(b) Centralised autocracy
(c) Oriental despotism
(d) Guided democracy
Ans: (a)
Q73. The illustrious names of Aryabhatta and Varahamihir are associated with the age of the
(a) Guptas
(b) Kushanas
(c) Mauryas
(d) Palas
Ans: (a)
Q74. Lothal is a site where dockyards of which of the following civilization were found ?
(a) Indus Valley
(b) Mesoptamian
(c) Egyptian
(d) Persian
Ans: (a)
Q75. ‘Buddha’ means
(a) The Enlightened one
(b) The Religious Preacher
(c) The Genius
(d) The Powerful
Ans: (a)
Q76. Where do you find the temple of Angkor Wat ?
(a) In Thailand
(b) In Malaysia
(c) In Cambodia
(d) In Myanmar
Ans: (c)
Q77. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription ?
(a) Chandra Gupta Maurya
(b) Samudra Gupta
(c) Vikramaditya
(d) Skand Gupta
Ans: (b)
Q78. The essential feature of the Indus Valley Civilisation was
(a) worship of forces of nature
(b) organised city life
(c) pastoral farming
(d) caste society
Ans: (b)
Q79. Name the capital of the Pallavas
(a) Kanchi
(b) Vatapi
(c) Trichnapalli
(d) Mahabalipuram
Ans: (a)
Q80. The word ‘Veda’ means
(a) knowledge
(b) wisdom
(c) skill
(d) power
Ans: (a)
Q81. Which metal was first used by the Vedic people ?
(a) Silver
(b) Gold
(c) Iron
(d) Copper
Ans: (d)
Q82. Arabs were defeated in 738 A.D.
by
(a) Pratiharas
(b) Rashtrakutas
(c) Palas
(d) Chalukyas
Ans: (d)
Q83. In Mauryan dynasty Kalinga war took place in the year—
(a) 260 BC
(b) 261 BC
(c) 126 BC
(d) 232 BC
Ans: (b)
Q84. The caves and rock-cut temples at Ellora are
(a) Hindu and Buddhist
(b) Buddhist and Jain
(c) Hindu and Jain
(d) Hindu, Buddhist and Jain
Ans: (d)
Q85. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronised by the
(a) Pallavas
(b) Pandyas
(c) Cholas
(d) Cheras
Ans: (a)
Q86. Name the clan Buddha belonged to
(a) Gnathrika
(b) Maurya
(c) Sakya
(d) Kuru
Ans: (c)
Q87. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?
(a) Banabhatta
(b) Harshavardhana
(c) Baskaravardhana
(d) Bindusara
Ans: (a)
Q88. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveller Fa-hien visit India ?
(a) Chandra Gupta I
(b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta II
(d) Kumara Gupta
Ans: (c)
Q89. St. Thomas is said to have come to India to propagate Christianity during the reign of the
(a) Cheras
(b) Parthians
(c) Pandyas
(d) Cholas
Ans: (b)
Q90. The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of
(a) Pucca bricks
(b) Stone
(c) Wood
(d) All of the above
Ans: (a)
Q91. Who started the Saka Era and when ?
(a) Kadphises in 58 BC
(b) Rudradaman I in AD 78
(c) Vikramaditya in 58 BC
(d) Kanishka in AD 78
Ans: (d)
Q92. In which state was the Nalanda University located in India?
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Uttar Pradesh
Ans: (b)
Q93. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy?
(a) The third Buddhist Council
(b) The Kalinga War
(c) His embracing of Buddhism
(d) His sending of missionary to Ceylon
Ans: (b)
Q94. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was
(a) Vishnu Gupta
(b) Upagupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha
Ans: (b)
Q95. Harshvardhana was defeated by
(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka
Ans: (b)
Q96. Which of the following statements about the Guptas is NOT true ?
(a) They ruled mainly over parts of north and central India
(b) Kingship was hereditary and the throne always went to the eldest son
(c) The judicial system was far more developed than in earlier times
(d) Land taxes increased and taxes on trade and commerce decreased
Ans: (b)
Q97. Which of the following was NOT composed by Harshavadhana?
(a) Harshacharita
(b) Ratnavali
(c) Priyadarshika
(d) Nagananda
Ans: (a)
Q98. Which of the following is not one of the animals carved on the Sarnath Pillar ?
(a) Humped Bull
(b)Deer
(c) Elephant
(d) Horse
Ans: (b)
Q99. The ‘Kannauj assembly’ organised by Harsha was held in honour of
(a) Fa-Hien
(b) Itsing
(c) Hieun-Tsang
(d) Megasthenes
Ans: (c)
Q100. The first metal used by man was
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Iron
(d) Silver
Ans: (b)
Q101. Satvahanas minted their coins predominantly in
(a) Lead
(b) Silver
(c) Gold
(d) Copper
Ans: (a)
Q102. The headquarters of the Ghadar Party was at
(a) Karachi
(b)Moscow
(c) Berlin
(d) San Francisco
Ans: (d)
Q103. Where did Lord Budha breathe his last ?
(a) Bodh Gaye
(b) Sarnath
(c) Kushinagar
(d) Varanasi
Ans: (c)
Q104. Fa-hien visited India during the reign of
(a) Chandragupta II
(b) Samudragupta
(c) Ramagupta
(d) Kumaragupta
Ans: (a)
Q105. Mention the place where Buddha attained enlighten-ment.
(a) Sarnath
(b) Bodh Gaya
(c) Kapilavastu
(d)Rajgriha
Ans: (b)
Q106. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya’s Court was :
(a) Kautilya
(b) Seleucus Nicator
(c) Megasthenes
(d) Justin
Ans: (c)
Q107. Hiuen Tsang visited India during the reign of
(a) Chandragupta I
(b) Chandragupta II
(c) Harshavardhana
(d) Rudradaman
Ans: (c)
Q108. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India ?
(a) Divya Vandana,
(b) Dohakosa
(c) Vajrachedika
(d) Vamsathapakasini
Ans: (d)
Q109. Arthasastra was written by
(a) Dhanananda
(b) Kautilya
(c) Bimbisara
(d)Pushyamitra
Ans: (b)
Q110. Worship of Mother Goddess was associated with
(a) Aryan Civilization
(b) Mediterranean Civilization
(c) Indus Valley Civilization
(d) Later Vedic Civilization
Ans: (c)
Q111. Alexander and Porus fought a battle at
(a) Hydaspes
(b) Jhelum
(c) Panipat
(d) Tarain
Ans: (a)
Q112. Identify the Buddhist Literature from the following :
(a) Tripitakas
(b) Upanishads
(c) Angas
(d) Aranyakas
Ans: (a)
Q113. Seleucus Nicator was defeated by
(a) Asoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Bindu Sara
(d) Brihadratha
Ans: (b)
Q114. The striking feature of the Indus Valley Civilization was
(a) Urban Civilization
(b) Agrarian Civilization
(c) Mesolithic Civilization
(d) Paleolithic Civilization
Ans: (a)
Q115. After Alexander’s death the Eastern part of his empire came under
(a) Seleucus Nicator
(b) Menander
(c) Rudradaman
(d) Kanishka
Ans: (a)
Q116. The early Buddhist scriptures were composed in :
(a) Prakrit texts
(b) Pali texts
(c) Sanskrit texts
(d) Pictographical texts
Ans: (b)
Q117. In Mohanjadaro, the largest building is :
(a) the great bath
(b) a granary
(c) the Pillared Hall
(d) a two storeyed house
Ans: (b)
Q118. The caste system of India was created for :
(a) immobility of labour
(b) recognition of the dignity of labour
(c) economic uplift
(d) occupational division of labour
Ans: (d)
Q119. Gautama Buddha was born at
(a) Kusinagar
(b) Sarnath
(c) Bodh Gaya
(d) Lumbini
Ans: (d)
Q120. Who was the mother of Mahavira?
(a) Yasoda
(b) Anojja
(c) Chetaka
(d) Devanandi
Ans: (*)
Q121. Off the following scholars, who was the first to discovr the traces of the Harappan Civilisation?
(a) Sir John Marshall
(b) R. D. Baneji
(c) A. Cunningham
(d) Daya Ram Sahani
Ans: (c)
Q122. “Monolithic Rathas” of the Pallavas are found at
(a) Kanchipuram
(b) Puri
(c) Mahabalipuram
(d) Agra
Ans: (c)
Q123. The paintings of Ajanta depict the stories of
(a) Ramayana
(b) Mahabharta
(c) Jataka
(d) Panchatantra
Ans: (c)
Q124. Which is the port-town of Indus valley civilisation?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Ropar
(d) Mohenjodaro
Ans: (b)
Q125. Poet Kalidasa lived in the court of
(a) Chandragupta Maurya
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta Vikramaditya
(d) Harsha
Ans: (c)
Q126. Which was the oldest University?
(a) Gandhara
(b) Kanauj
(c) Nalanda
(d) Vaishali
Ans: (c)
Q127. Who is called as the ‘Second Ashoka’?
(a) Samudra Gupta
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Kanishka
(d) Harshavardhana
Ans: (c)
Q128. The famous Kailasanath Temple at Kanchi was built by—
(a) Mahendravarman I
(b) Narasimhavarman II
(c) Nandivarman II
(d) Dantivarman
Ans: (b)
Q129. Kalibangan is situated in
(a) Uttar Pradesh
(b) Sindh
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
Ans: (c)
Q130. Bindusara sent Asoka to quell the rebellion in—
(a) Swarnagiri
(b) Taxila
(c) Ujjain
(d) Tosali
Ans: (c)
Q131. Mahabalipuram is an important city that reveals the interest in arts of
(a) Pallavas
(b) Cheras
(c) Pandyas
(d) Chalukyas
Ans: (a)
Q132. Lord Mahavira died at
(a) Saravana Belagola
(b) Lumbini Garden
(c) Kalugumalai
(d) Pavapuri
Ans: (d)
Q133. The Indus people knew the use of Weights and Measures, which is proved by the discovery of the seal at—
(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Chanhudaro
(d) Lothal
Ans: (b)
Q134. Which language was mostly used for the propagation of Buddhism?
(a) Sanskrit
(b) Prakrit
(c) Pali
(d) Sauraseni
Ans: (c)
Q135. The Hoyasala’s capital was
(a) Warangal
(b) Devagiri
(c) Dwarasamudra
(d) Krishnagiri
Ans: (c)
Q136. Who, among the following, was not a part of the Mauryan dynasty?
(a) Ajatsatru
(b) Bindusara
(c) Chandragupta Maurya
(d) None of these
Ans: (a)
Q137. Sangam Age is associated with the history of
(a) Benaras
(b) Allahabad
(c) Tamil Nadu
(d) Khajuraho
Ans: (c)
Q138. Who was the court poet of Harsha?
(a) Bhani
(b) Ravi Kirti
(c) Banabhatta
(d) Vishnu Sharma
Ans: (c)
Q139. Where is the Lingaraja Temple located ?
(a) Madurai
(b) Tiruchendur
(c) Bhubaneswar
(d) Ujjain
Ans: (c)
Q140. Who wrote the grammatical work Ashtadhyayi?
(a) Charvaka
(b) Kautilya
(c) Panini
(d) Kapila
Ans: (c)
Q141. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the
(a) Pala Age
(b) Gupta Age
(c) Maurya Age
(d) Pathan Age
Ans: (a)
Q142. Buddha gave his first religious message at
(a) Rajagriha
(b) Pataliputra
(c) Gaya
(d) Sarnath
Ans: (d)
Q143. The origins of Indian music could be traced to
(a) Rigvedic Samhita
(b) Yajurvedic Samhita
(c) Samavedic Samhita
(d) Atharvavedic Samhita
Ans: (c)
Q144. Who amongst the following is associated with the study of the Harappan Civilisation?
(a) Charles Mason
(b) Cunningham
(c) M. Wheeler
(d) M.S. Vats
Ans: (d)
Q145. The Gupta era was started by whom?
(a) Ghatotkacha
(b) Srigupta
(c) Chandragupta – 1
(d) Samudragupta
Ans: (b)
Q146. Which Chola king founded the city of Puhar?
(a) Rajendra Chola
(b) Ellara
(c) Senguttavan
(d) Karikala
Ans: (d)
Q147. Which Rashtrakuta ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?
(a) Dantidurga
(b) Amoghvarsha – I
(c) Krishan-I
(d) Vatsraja
Ans: (c)
Q148. Which museum houses the largest collection of Kushan sculptures?
(a) Mathura Museum
(b) Bombay Museum
(c) Madras Museum
(d) Delhi Museum
Ans: (a)
Q149. Mahavira was born in a Kshatriya clan by the name of
(a) Shakya
(b) Janatrika
(c) Mallas
(d) Lichhavis
Ans: (b)
Q150. The Virupaksha Temple was built by the
(a) Chalukyas
(b) Pallavas
(c) Vakatakas
(d) Satavahanas
Ans: (a)
Q151. Taxila was a famous site of
(a) Early Vedic art
(b) Mauryan art
(c) Gandhara art
(d) Gupta art
Ans: (c)
Q152. The gold coins were introduced first in India by
(a) The Kushanas
(b) The Greeks
(c) The Sakas
(d) The Parthians
Ans: (b)
Q153. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South- East Asian countries?
(a) The Pandyas
(b) The Chalukyas
(c) The Cholas
(d) The Rashtrakutas
Ans: (c)
Q154. The art style which combines Indian and Greek features is called
(a) Sikhara
(b) Verna
(c) Nagara
(d) Gandhara
Ans: (d)
Q155. The Harappans were the earliest people to produce
(a) Seals
(b) Bronze implements
(c) Cotton
(d) Barely
Ans: (c)
Q156. The Megalithic culture (500
B.C. – A.D. 100) brings us to the historical period in South India.
The Megaliths used
(a) weapons made of stone
(b) tools & implements made of stone.
(c) graves encircled by big pieces of stones.
(d) articles of daily use made of stone.
Ans: (c)
Q157. Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhan’s period was-
(a) Fa-hien
(b) I’tsing
(c) Nishka
(d) Hiuen Tsang
Ans: (d)
Q158. Chalukya king Pulakesin-Il was defeated by
(a) Mahendra Varman-I
(b) Narasimha Varman-I
(c) Parameswara Varman-I
(d) Jatila Parantaka
Ans: (a)
Q159. Greek-Roman Art has found a place in
(a) Ellora
(b) Gandhara
(c) Kalinga
(d) Buddhist Art.
Ans: (d)
Q160. The Ajanta pantings belong to the
(a) Harappan period
(b) Mauryan period
(c) Buddhist period
(d) Gupta period
Ans: (d)
Q161. The Harappans were
(a) rural
(b) urban
(c) nomadic
(d) tribal
Ans: (b)
Q162. The crop which was not known to Vedic people is
(a) barley
(b) wheat
(c) rice
(d) tobacco
Ans: (a)
Q163. The Rashtrakuta kingdom was founded by
(a) Dandi Durga (Danti Durga)
(b) Amoghavarsha
(c) Govinda III
(d) Indra III
Ans: (a)
Q164. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the
(a) Rashtrakutas
(b) Pallavas
(c) Pandyas
(d) Chalukyas
Ans: (a)
Q165. Gupta Dynasty was famous for
(a) art and architecture
(b) imperialism
(c) revenue and land reform
(d) None of these
Ans: (a)
Q166. The last Buddhist king who was a great Sanskrit scholar and a writer was
(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Bimbisara
(d) Harshavardhana
Ans: (d)
Q167. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore ?
(a) Aditya Chola
(b) Raja Raja Chola
(c) Rajendra Chola
(d) Karikala Chola
Ans: (b)
Q168. Who among the following foreigners was the first to visit India ?
(a) Hiuen Tsang
(b) Magasthenese
(c) I-Tsing
(d) Fahien
Ans: (b)
Q169. The Third Buddhist Council was patronised by
(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Mahakashyap Upali
(d) Sabakarni
Ans: (b)
Q170. Carving in the famous Ajanta caves was first started during the reign of the
(a) Kadambas
(b) Satavahanas
(c) Rashtrakutas
(d) Marathas
Ans: (b)
Q171. The official court language of the Guptas was
(a) Pali
(b) Prakrit
(c) Hindi
(d) Sanskrit
Ans: (d)
Q172. Which of the following option is match?
(a) Alora – Shakas
(b) Mahabalipuram– Rashtrakuta
(c) Meenakshi Temple –Pallavas
(d) Khjuraho – Chandelas
Ans: (d)
Q173. The most distinguished ruler of the Chalukyan dynasty was
(a) Jayasimha II
(b) Vikramaditya VI
(c) Somesvara II
(d) Pulakesin II
Ans: (d)
Q174. “Harsha Charita” was written by
(a) Kalidasa
(b) Banabhatta
(c) Valmiki
(d) Vyasa
Ans: (b)
Q175. The capital of Kanishka was :
(a) Purushapura
(b) Benares
(c) Allahabad
(d) Sarnath
Ans: (a)
Q176. In which language were the Buddhist- texts ‘Pitakas’ composed ?
(a) Sanskrit
(b) Ardhamagadhi
(c) Pali
(d) Prakrit
Ans: (c)
Q177. Who was called India’s Napoleon because of his victories ?
(a) Skandagupta
(b) Chandragupta
(c) Brahmagupta
(d) Samudragupta
Ans: (d)
Q178. Buddhism in Nepal was introduced during the reign of
(a) Samudragupta
(b) Ashoka
(c) Chandragupta
(d) Harshavardhana
Ans: (b)
Q179. The Pallavas ruled from
(a) Kanchipuram
(b) Madurai
(c) Tanjore
(d) Tiruchendur
Ans: (a)
Q180. The Gandhara style of sculpture, during the Kushan period is a combination of
(a) Indo-Islamic style
(b) Indo-Persian style
(c) Indo-China style
(d) Indo-Greek style
Ans: (d)
Q181. The greatest Kushan leader who got converted to Buddhism was
(a) Kujala
(b) Vima
(c) Kanishka
(d) Kadphises
Ans: (c)
Q182. The Gupta king who assumed the title of ‘Vikramaditya’ was
(a) Skandagupta
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-II
(d) Kumaragupta
Ans: (c)
Q183. Which ruler murdered his father, Bimbisara to ascend the throne ?
(a) Ashoka
(b) Ajatasatru
(c) Kanishka
(d) Simukha
Ans: (b)
Q184. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists ?
(a) Mahipala
(b) Devapala
(c) Gopala
(d) Dharampala
Ans: (d)
Q185. A great astronomer and mathematician during the Gupta period was
(a) Bhanugupta
(b) Vagabhatta
(c) Aryabhatta
(d) Varahamihira
Ans: (c)
Q186. Which of the following Gupta kings stopped the Huns from invading India?
(a) Kumaragupta
(b) Samudragupta
(c) Skandagupta
(d) Chandragupta
Ans: (c)
Q187. Alexander and the army of Porus camped on the opposite banks of this river
(a) Ravi
(b) Jhelum
(c) Sutlej
(d) Chenab
Ans: (b)
Q188. Who were the first to issue gold coins in India?
(a) Kushans
(b) Tatars
(c) Mughals
(d) Aryans
Ans: (a)
Q189. Who among the following were the first to invade India?
(a) Afghans
(b) Mongols
(c) Arabs
(d) Turks
Ans: (c)
Q190. Who amidst the following was a wife of emperor Ashoka who influenced him?
(a) Chandalika
(b) Charulata
(c) Gautami
(d) Karuwaki
Ans: (d)
Q191. The famous Kailasa temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the
(a) Cholas
(b) Kadambas
(c) Pallavas
(d) Rashtrakutas
Ans: (d)
Q192. ‘Purushapura’ is the other name for
(a) Patna
(b) Pataliputra
(c) Peshawar
(d) Punjab
Ans: (c)
Q193. Which of the following was the capital of the Chola Kings?
(a) Kanchi
(b) Tanjore
(c) Madurai
(d) Trichirapally
Ans: (b)
Q194. ‘Tripitaka’ is the religious book of
(a) Jains
(b) Buddhists
(c) Sikhs
(d) Hindus
Ans: (b)
Q195. Which of the following materials was mainly used in the manufacture of Harappan seals?
(a) Terracota
(b) Bronze
(c) Copper
(d) Iron
Ans: (a)
Q196. The capital of Pallavas was
(a) Arcot
(b) Kanchi
(c) Malkhed
(d) Banavasi
Ans: (b)
Q197. Who defeated Harshavardhan on the banks of Narmada ?
(a) Pulakesin I
(b) Pulakesin II
(c) Vikramaditya
(d) Nandivarman
Ans: (b)
Q198. During whose reign did the Gandhara School of Art blossom ?
(a) Harsha
(b) Ashok
(c) Kanishka
(d) Chandragupta II
Ans: (c)
Q199. Both Jainism and Buddhism had no faith in
(a) yajnas
(b) salvation
(c) caste system
(d) rituals
Ans: (*)
Q200. The Gupta Saka was founded by
(a) Chandra Gupta, the First
(b) Chandra Gupta, the Second
(c) Samudra Gupta
(d) Kumara Gupta
Ans: (a)
Q201. The language from which the term ‘India’ is derived is
(a) English
(b) Greek
(c) Persian
(d) Arabic
Ans: (c)
Q202. Vaishakha Poornima has a great significance because it was on this day
(a) Buddha was born
(b) Buddha got enlightened
(c) Buddha died
(d) All of the above
Ans: (d)
Q203. The staple food of the Vedic Aryans was
(a) barley and rice
(b) milk and its products
(c) rice and pulses
(d) vegetables and fruits
Ans: (b)
Q204. With which of the following centres of learning, Chanakya the famous teacher of Chandragupta Maurya, was associated ?
(a) Takshashila
(b) Nalanda
(c) Vikramashila
(d) Vaishali
Ans: (a)
Q205. Rath temples at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava ruler ?
(a) Mahendravarman I
(b) Narasinghavarman I
(c) Parameshwarvarman I
(d) Nandivarman I
Ans: (b)
Q206. Which one of the following Chola Kings conquered Ceylon (Singhal) first ?
(a) Aditya-I
(b) Rajaraja-I
(c) Rajendra
(d) Vijayalya
Ans: (b)
Q207. Most of the Chola temples were dedicated to
(a) Vishnu
(b) Shiva
(c) Brahma
(d) Durga
Ans: (b)
Q208. In the Gupta period, the largest number of coins were issued in
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) iron
Ans: (a)
Q209. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called–
(a) Bali
(b) Vidatha
(c) Varman
(d) Kara
Ans: (a)
Q210. Buddha preached his first sermon at–
(a) Gaya
(b) Sarnath
(c) Pataliputra
(d) Vaishali
Ans: (b)
Q211. ‘Charak’ was the famous court physician of
(a) Harsha
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Kanishka
Ans: (d)
Q212. Great Stupa at Sanchi is in
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q213. Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society, in ascending order of age, is correct ?
(a) Brahmacharya – Grihastha – Vanaprastha – Sanyasa
(b) Grihastha – Brahmacharya – Vanaprastha – Sanyasa
(c) Brahmacharya – Vanaprastha – Sanyasa – Grihastha
(d) Grihastha – Sanyasa – Vanaprastha – Brahmacharya
Ans: (a)
Q214. Harappa is situated on the bank of the river :
(a) Ganga
(b) Ravi
(c) Yamuna
(d) Sindhu
Ans: (b)
Q215- Who was the Chola king who brought Ganga from North to South ?
(a) Raja Raja Chola
(b) Mahendra
(c) Rajendra Chola
(d) Parantaka
Ans: (c)
Q216. What was Chandragupta II also known as ?
(a) Samudra Gupta
(b) Skanda Gupta
(c) Vikramaditya
(d) Ranaa Gupta
Ans: (c)
Q217. That the Rig-Vedic aryans were a pastoral people is borne out by the fact that
(a) There are many references to the cow in the Rig Veda
(b) Most of the wars were fought for the sake of cows.
(c) Gifts made to priests were usually cows and not land
(d) All of the above
Ans: (d)
Q218. The Aryans successded in their conflicts with the pre-Aryans because
(a) they used elephants on a large scale
(b) they were taller and stronger
(c) they were from an advanced urban culture
(d) they used chariots driven by horses
Ans: (d)
Q219. The Chola kings were ruling over
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra
(c) Kerala
(d) Bengal
Ans: (a)
Q220. Coins made of metal first appeared in
(a) Harappan Civilisation
(b) Later Vedic Age
(c) Age of the Buddha
(d) Age of the Mauryas
Ans: (c)
Q221. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:
I. Nandas II. Sisunagas
III.Mauryas IV.Haryankas
(a) IV, II, III and I
(b) II, I, IV and III
(c) IV, II, I and III
(d) III, I, IV and II
Ans: (c)
Q222. Which of the following are beliefs of Buddhism ?
(a) The world is full of sorrows.
(b) People suffer on account of desires.
(c) If desires are conquered, nirvana will be attained.
(d) The existence of God and Soul must be recognised.
(a) (a), (b), (c) and (d)
(b) (b) and (c)
(c) (a), (b) and (c)
(d) (b), (c) and (d)
Ans: (c)
Q223. Which of the following is not the “Tri Ratna” of Jainism ?
(a) Right faith
(b) Right knowledge
(c) Right view
(d) Right conduct
Ans: (c)
Q224. Who among the following was the pioneer of Yoga ?
(a) Patanjali
(b) Vagbhata
(c) Atreya
(d) Vrudukanta
Ans: (a)
Q225. The Greeks were driven out of India by
(a) Chandragupta Murya
(b) Chandragupta Vikramditya
(c) Ashoka
(d) Bindusara
Ans: (a)
Q226. Who was the mother of Mahavira?
(a) Yashoda
(b) Trishala
(c) Jameli
(d) Mahamaya
Ans: (b)
Q227. The Great Bath of Indus Valley Civilization is found at;
(a) Harappa
(b)Mohenjodaro
(c) Ropar
(d) Kalibangan
Ans: (b)
Q228. Who was the court poet of Harsha Vardhana ?
(a) Bhani
(b) Ravi Kirti
(c) Bana
(d) Vishnu Sharma
Ans: (c)
Q229. Varahamihira is
(a) An astronaut
(b) A space shuttle
(c) A power station
(d) An ancient astronomer
Ans: (d)
Q230. ‘Prince of Pilgrims’ was the name attributed to
(a) Fa-Hien
(c) Hiuen Tsang (b) I-tsing
(d) Megasthenes
Ans: (b)
Q231. Who among the following was not a physician?
(a) Sushruta
(b) Charaka
(c) Charvaka
(d) Dhanvantari
Ans: (c)
Q232. Kalinga war took place in the year
(a) 261 BC
(b) 263 BC
(c) 232 BC
(d) 240 BC
Ans: (a)
Q233. The coins of which of the following reveal their love for music ?
(a) Mauryas
(b) Nandas
(c) Guptas
(d) Cholas
Ans: (c)
Q234. The year of accession of Kanishka to throne was :
(a) 108 AD
(b) 78 AD
(c) 58 AD
(d) 128 AD
Ans: (b)
Q235. The coins of which of the following reveal their love for music ?
(a) Mauryas
(b) Nandas
(c) Guptas
(d) Cholas
Ans: (c)
Q236. Kalinga war took place in the year
(a) 261 BC
(b) 263 BC
(c) 232 BC
(d) 240 BC
Ans: (a)
Q237. The first grammarian of the Sanskrit language was
(a) Kalhana
(b) Maitreyi
(c) Kalidasa
(d) Panini
Ans: (d)
Q238. The famous poet Kalidasa lived in the court of
(a) Chandra Gupta I
(b) Samudra Gupta
(c) Kumara Gupta
(d) Chandra Gupta II
Ans: (d)
Q239. Varahamihira is an/a
(a) Astronomer
(b) Astronaut
(c) Space Shuttle
(d) Power Station
Ans: (a)
Q240. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?
(a) Sama Veda
(b) Rig Veda
(c) YajurVeda
(d) Atharva Veda
Ans: (c)
Q241. When did the best productions of Gandhara sculpture appear?
(a) Mauryan period
(b) Kushan period
(c) Gupta period
(d) Harsha period
Ans: (b)
Q242. The seashore temple at Mahabalipuram was built by
(a) Mahendra Varman I
(b) Narasimha Varman I
(c) Nandi Varman II
(d) Dandi Varman
Ans: (b)
Q243. The caves of Ajanta and Ellora belonged to :
(a) Jains
(b) Buddhists
(c) Hindus
(d) Sikhs
Ans: (b)
Q244. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to
(a) Economics
(b) Politics
(c) Law
(d) Artx
Ans: (c)
Q245. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted.
(a) Borobudur
(b) Kailashnath
(c) Angkor Wat
(d) Brihadeshwara
Ans: (a)
Q246. The Nalanda University was founded by
(a) Harsha Vardhana
(b) Kumara Gupta
(c) Samudra Gupta
(d) Chandra Gupta
Ans: (b)
Q247. The religion, which preached “Desire is the cause for all sufferings” is
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Sikhism
(d) Hinduism
Ans: (a)
Q248. The Jaina literature is known as
(a) Tripitakas
(b) Epics
(c) Aryasutras
(d) Angas
Ans: (d)
Q249. Mention the centre of the Roman trade during the Sangam Age.
(a) Madurai
(b) Arikamedu
(c) Poompuhar
(d) Musiri
Ans: (d)
Q250. Which inscription mentions about the village administration under the Cholas ?
(a) Junagarh
(b) Uttaramerur
(c) Aihole
(d)Nasik
Ans: (b)
Q251. Who among the following, propounded the theory of zero ?
(a) Charak
(b) Chanakya
(c) Aryabhatta
(d) Varahamihira
Ans: (c)
Q252. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as
(a) Kushan art
(b) Persian art
(c) Gandhara art
(d) Mughal art
Ans: (c)
Q253. Where was the first Buddhist Council held ?
(a) Vaishali
(b)Kashmir
(c) Rajagriha
(d) Pataliputra
Ans: (c)
Q254. Which of the following ruler was a contemporary of Buddha ?
(a) Udayin
(b) Bimbisara
(c) Ajatshatru
(d) Mahapadma Nanda
Ans: (b)
Q255. During the reign of which Pallava ruler began the long drawn struggle between the Pallavas and the Chalukyas ?
(a) Mahendravarman I
(b) Simhavishnu
(c) Narasimhavarman I
(d) Mahendravarman II
Ans: (a)
Q256. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National flag ?
(a) 22
(b) 18
(c) 24
(d) 14
Ans: (c)
Q257. From which modern State did the Alwar saints originate ?
(a) Tamil Nadu
(b)Kerala
(c) Karnataka
(d)Maharashtra
Ans: (a)
Q258. What is ‘Milindapanho’ ? –
(a) A Buddhist place
(b) One of the names of Buddha
(c) A Buddhist Specimen of Art
(d) A Buddhist text
Ans: (d)
Q259. Well preferred tree fossil supposed to be from Jurasic Age in India is reported from :
(a) Pithauragarh
(b) Chhattisgarh
(c) Ramgarh
(d) Bahadurgarh
Ans: (b)
Q260. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?
(a) Mahayana
(b) Hinayana
(c) Digambar
(d) Theravad
Ans: (c)
Q261. What is the first sermon of Buddha called as ?
(a) Brahmajalasutta
(b) Dhammachakkapabattanasutta
(c) Kachchayanagottasutta
(d) Mahaparinirvansutta
Ans: (b)
Q262. Buddha, Dhamma and Sangha together are known as
(a) Triratna
(b) Trivarga
(c) Trisarga
(d) Trimurti
Ans: (a)
Q263. Who was called Lichchavi Dauhitra ?
(a) Chandragupta I
(b) Skandagupta
(c) Kumaragupta
(d) Samudragupta
Ans: (a)
Q264. Mahavira’s first disciple was
(a) Bhadrabahu
(b) Sthulabhadra
(c) Charvaka
(d) Jamali
Ans: (d)
Q265. Vardhman Mahavir is also known as
(a) Jena
(b) Great teacher
(c) Great preacher
(d) Jain
Ans: (a)
Q266. Which one of the following is not included in the ‘Eight Fold Path’ of Buddhism ?
(a) Right Speech
(b) Right Contemplation
(c) Right Desire
(d) Right Conduct
Ans: (c)
Q267. Which of the following dynasty succeeded the Mauryas ?
(a) Satavahanas
(b) Sungas
(c) Yavanas
(d) Pandya
Ans: (b)
Q268. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was
(a) Nagarjuna
(b) Ananda
(c) Asanga
(d) Padmasambhava
Ans: (d)
Q269. King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of
(a) Cholamandalam
(b) Kalinga
(c) Kannauj
(d) Purushpur
Ans: (b)
Q270. Pulakesin II was the greatest ruler of the
(a) Cholas of Tamil Nadu
(b) Chalukyas of Badami
(c) Chalukyas of Kalyani
(d) Pallavas of Kanchi
Ans: (b)
Q271. The Uttaramerur inscription provides information on the administration of the
(a) Chalukyas
(b) Satavahanas
(c) Pallavas
(d) Cholas
Ans: (d)
Q272. Match the following
(a) Chalukyas
(b) Hoysalas
(c) Rashtrakutas
(d) Kakatiyas
(i) Malkhed
(ii) Vatapi
(iii) Warangal
(iv) Dwarasamudra
(a) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
(b) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(c) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)
(d) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv),(d)-(i)
Ans: (a)
Q273. Which one of the following is the principal source of information on Asoka’s campaign against Kalinga ?
(a) Pillar Edict VII
(b) Mahavamsa
(c) Divyavadana
(d) Rock Edict XIII
Ans: (d)
Q274. The Gandhara art flourished under :
(a) the Kushanas
(b) the Satavahanas
(c) the Guptas
(d) the Mauryas
Ans: (a)
Q275. Which one of the following inscriptions relate to the Chalukya king, Pulakesin II ?
(a) Maski
(b) Hathigumpha
(c) Aihole
(d) Nasik
Ans: (c)
Q276. Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?
(a) Satavahana
(b) Sunga
(c) Nanda
(d) Kanva
Ans: (b)
Q277. The capital of the ancient Chola kingdom was
(a) Uraiyur
(b) Kaveripoompattinam
(c) Thanjavur
(d) Madurai
Ans: (a)
Q278. The script of the Indus Valley Civilization is
(a) Kharosthi
(b) Undeciphered
(c) Brahmi
(d) Tamil
Ans: (b)
Q279. Name the famous King of Kushan dynasty.
(a) Kanishka
(b) Pulakeshin
(c) Harsha
(d) Vikramaditya
Ans: (a)
Q280. Which of the following does not have a Stupa ?
(a) Ranchi
(b) Sanchi
(c) Barhut
(d) Dhamek
Ans: (a)
Q281. The site of birth [nativity] of Gautam Buddha is marked by :
(a) a monastery
(b) a “Rummindei Pillar” of Ashok Maurya
(c) a statue
(d) a Peepal Tree
Ans: (b)
Q282. Which one of the following tribal assemblies was normally involved in the election of the tribal chief ?
(a) Samiti
(b) Sabha
(c) Gana
(d) Vidata
Ans: (a)
Q283. During which of the following periods of Indian History did the Kshatriyas have a distinct identity ?
(a) Age of the Buddha
(b) Maurya period
(c) Post-Maurya age
(d) Gupta period
Ans: (a)
Q284. Chinese travellers visited India primarily because
(a) they were interested in Buddhism
(b) they were invited by the Indian kings
(c) they were interested to study Indian culture
(d) they were interested to stay in India
Ans: (a)
Q285. The term ‘Upanishad’ literally implies
(a) Knowledge
(b) Wisdom
(c) Sitting near
(d) Recitation
Ans: (c)
Q286. The Sage who is said to have Aryanised South India, was
(a) Yagnavalkya
(b) Vashistha
(c) Agastya
(d) Vishwamitra
Ans: (c)
Q287. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas ?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda
Ans: (b)
Q288. Ashok spread Buddhism all over India and Ceylon by
(a) Teaching the Triratnas
(b) Sending the Dharma Mahamatras
(c) Waging wars
(d) Becoming a Buddhist Monk
Ans: (b)
Q289. In which Rock Edict Ashoka mentions about the casualities of Kalinga War and declares the renunciation of war ?
(a) Maski Edict
(b) Rock Edict XIII
(c) Rock Edict XI
(d) Rock Edict X
Ans: (b)
Q290. The Earliest Settlements of Aryan tribes were at
(a) Uttar Pradesh
(b) Bengal
(c) Sapta Sindhu
(d) Delhi
Ans: (c)
Q291. Pancha siddhantham of Varaha mihira deals with
(a) Astrology
(b) Astronomy
(c) Medicine
(d) Anatomy
Ans: (b)
Q292. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period ?
(a) Kakini
(b) Nishka
(c) Rupyaka
(d) Dinar
Ans: (c)
Q293. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Pakistan
(d) Haryana
Ans: (a)
Q294. Buddha means
(a) Great Conqueror
(b) Great Saint
(c) Wise one
(d) Enlightened one
Ans: (d)
Q295. Varahamihira was
(a) An Astronaut
(b) A Space Shuttle
(c) A Power Station
(d) An Ancient Astronomer
Ans: (d)
Q296. During the reign of Bindusara there was unrest at_____.
(a) Ujjayani
(b) Pushkalavati
(c) Takshsila
(d)Rajagriha
Ans: (c)
Q297. Name the Greek Ambassador at the Mauryan Court.
(a) Alexander
(b) Megasthanese
(c) Plato
(d) Aristotle
Ans: (b)
Q298. Who was the contemporary South Indian ruler of Harshavardhana ?
(a) Krishnadevaraya
(b) Pulakeshin II
(c) Mayuravarma
(d) Chikkadevaraja Wodeyar
Ans: (b)
Q299. Which one of the following is the most lasting contribution of the Rastrakutas ?
(a) Kailasha Temple
(b) Pampa, Ponna, Ranna, the three writers of Kannada poetry and Kailasha Temple.
(c) Patronage of Jainism
(d) Conquests
Ans: (b)
Q300. Ravikirti, a jain, who composed the Aihole Prashasti, was patronized by
(a) Pulakeshin I
(b) Harsha
(c) Pulakeshin II
(d) Kharavela
Ans: (c)
Q301. The original founder of the Manuscripts and Editor of Kautilya’s Athashastra was
(a) Srikanta Shastri
(b) Srinivasa Iyangar
(c) R. Shamashastri
(d) William Jones
Ans: (c)
Q302. From which among the following rulers has the Government of India borrowed and adopted its symbols ?
(a) Ashoka
(b) Krishnadevaraya
(c) Pulakesin
(d) Kanishka
Ans: (a)
Q303. 6th century B.C. was an age of
(a) Reasoning
(b) Intellectual awakening
(c) Political unrest
(d) Religious ferment
Ans: (d)
Q304. Which of the following countries has asked India to return the famous ‘Dancing Girl’ statue from Mohenjodaro ?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) China
(d) Pakistan
Ans: (d)
Q305. Who is the founder of Jainism in India ?
(a) Gautama
(b) Mahavira
(c) Chandragupta
(d) Ashoka
Ans: (b)
Q306. Who compiled the tales of “The Panchatantra” ?
(a) Valmiki
(b) VedaVyasa
(c) Vishnu Sharma
(d) Tulsidas
Ans: (c)
Q307. Ajanta Caves were built during period of
(a) Gupta
(b) Kushana
(c) Maurya
(d) Chalukya
Ans: (a)
Q308. Which was the backbone of Indus Economy ?
(a) Agriculture
(b) Trade
(c) Wheel Made Pottery
(d) Carpentry
Ans: (a)
Q309. The author of ‘Arthashastra’ was a contemporary of
(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta Vikramaditya
Ans: (b)
Q310. Which one of the following was the book written by Amoghvarsha the Rashtrakuta King ?
(a) Adipurana
(b) Ganitasara Samgraha
(c) Saktayana
(d) Kavirajamarga
Ans: (d)
Q311. Who built the Kailasanatha Temple at Ellora ?
(a) Rajendra I
(b) Mahendra Varman I
(c) Krishna I
(d) Govinda I
Ans: (c)
Q312. The land measures of the Second Pandyan Empire was mentioned in
(a) Thalavaipuram Copper Platces
(b) Uttirameru Inscription
(c) Kudumiyammalai Inscription
(d) Kasadudi Copper Plates
Ans: (a)
Q313. Who was the greatest ruler of the Satavahanas ?
(a) Satkami I
(b) Gautamiputra Satkarni
(c) Simuka
(d) Hala
Ans: (b)
Q314. The word ‘Buddha’ means
(a) A Conqueror
(b) A Liberator
(c) A Enlibhtened one
(d) A Wanderer
Ans: (c)
Q315. Who built the famous Vaikunta Perumal temple at Kanchipuram ?
(a) Narasimna Varman II
(b) Parmeshvara Varman II
(c) Nandi Varman II
(d) Aparajita Varman
Ans: (c)
Q316. The first to invade India were the
(a) Aryans
(b) Greeks
(c) Persians
(d) Arabs
Ans: (a)
Q317. Name the oldest Indian civilization.
(a) Indus Valley civilization
(b) Mesopotamian civization
(c) Egyptian civilization
(d) None of these
Ans: (a)
Q318. Who among the following Mughal rulers has been called the ‘Prince of Builders’?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shah Jahan
(d)Babur
Ans: (c)
Q319. Name the kingdom which first used elephants in wars?
(a) Kosala
(b) Magadha
(c) Champa
(d) Avanti
Ans: (b)
Q320. The greatest king of the Pratihara dynasty was
(a) Vatsaraj
(b) Bhoj (Mihir-Bhoj)
(c) Dantidurga
(d) Nagbhatta II
Ans: (b)
Q321. Who is considered founder of the Gupta Empire ?
(a) Srigupta
(b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta I
(d) Chandra Gupta II
Ans: (a)
Q322. Kautilya’s “Arthashastra” mainly deals with ____ :
(a) Political state craft
(b) Social aspects
(c) Economic doctrines
(d) Military aspects
Ans: (a)
Q323. One of the following Indus Valley sites is in Pakistan :
(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Alamgirpur
(d) Harappa
Ans: (d)
Q324. Who was the author of Telugu Work Amuktamalyada ?
(a) Harihara
(b) Devaraya
(c) Krishnadevaraya
(d) Bukka
Ans: (c)
Q325. Who composed the Allahabad Pillar inscription?
(a) Harisena
(b) Mahasena
(c) Veerasena
(d) Vishnusena
Ans: (a)
Q326. Who built the famous Shiva temple at Ellora ?
(a) Rashtrakuta Ruler Krishna I
(b) Mauryan Emperor Ashoka
(c) Gupta King Samudra Gupta
(d) Chalukyan King Pulikeshi II
Ans: (a)
Q327. Which of the Kushana ruler patronised Buddhism?
(a) Ashoka
(b) Vikramaditya
(c) Kanishka
(d) Kautilya
Ans: (c)
Q328. Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas?
(a) Sopara
(b) Ellora
(c) Vatapi
(d) Ajanta
Ans: (b)
Q329. Whose army did Alexander, the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum ?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ambi
(c) Dhanananda
(d) Porus
Ans: (d)
Q330. Find the odd one :
(a) Samveda
(b) Yajurveda
(c) Vishnu Purana
(d) Rigveda
Ans: (c)
Q331. Which Indian rular fought the Kalinga War?
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta
(c) Shivaji
(d) Ashoka
Ans: (d)
Q332. Name the Republic which was a confederacy of tribes in the 6th century B.C.
(a) Gandhara
(b) Vajji
(c) Kosala
(d) Avanti
Ans: (b)
Q333. A collective term used by the Jains for their sacred books is
(a) Prabandhas
(b) Angas
(c) Nibandhas
(d) Charits
Ans: (b)
Q334. In which of the following mudra did Gautam Buddha delivered his first sermon at Sarnath?
(a) Abhaya Mudra
(b) Dhyana Mudra
(c) Dharmachakra Mudra
(d) Bhumisparsa Mudra
Ans: (c)
Q335. Kamarup is an ancient name of which region of India ?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Assam
Ans: (d)
Q336. Who among the following was ruler from The Kushan dynasty ?
(a) Vikramaditya
(b) Danti Durga
(c) Khadphises I
(d) Pushyamitra
Ans: (c)
Q337. What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram ?
(a) Rathas
(b) Prasad
(c) Mathika
(d) Gandhakuti
Ans: (a)
Q338. The people of the Indus valley civilisation worshipped
(a) Vishnu
(b) Pashupati
(c) Indra
(d) Brahma
Ans: (b)
Q339. The Upanishads are the
(a) Great Epics
(b) Story Books
(c) Source of Hindu Philosophy
(d) Law Books
Ans: (c)
Q340. The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad?
(a) Akshi Upanishad
(b) Mundaka Upanishad
(c) Garuda Upanishad
(d) Mahavakya Upanishad
Ans: (b)
Q341. Tripitakas’ are sacred books of
(a) Hindus
(b) Jains
(c) Parsis
(d) Buddhists
Ans: (d)
Q342. With which religion is Kaivalya associated?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) Sikhism
Ans: (b)
Q343. The first Buddhist Council was held at _______ .
(a) Kashmir
(b) Rajagriha
(c) Pataliputra
(d) Vaishali
Ans: (b)
Q344. Who was the founder of the Satvahana Empire?
(a) Kanha
(b) Simuka
(c) Hala
(d) Gautamiputra
Ans: (b)
Q345. Gandhara Art is the combination of
(a) Indo–Roman
(b) Indo–Greek
(c) Indo–Islamic
(d) Indo–China
Ans: (b)
Q346. Match the following :
A. Mohenjodaro 1. Statue of a priest
B. Harappa 2. Port
C. Kalibangan 3. Plough marks
D. Lothal 4. The Great Bath
(a) A–4, B–1, C–3, D–2
(b) A–3, B–2, C–4, D–1
(c) A–2, B–3, C–1, D–4
(d) A–1, B–4, C–2, D–3
Ans: (*)
Q347. Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?
(a) Mount Abu
(b) Aurangabad
(c) Bijapur
(d) Madurai
Ans: (b)
Q348. Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Haryana
Ans: (c)
Q349. Vikram Shila University was founded by
(a) Chandra Gupta Maurya
(b) Kanishka
(c) Dharampala
(d) Pulakesin II
Ans: (c)
Q350. Who were the patrons of Sangama Literature?
(a) Nayakas
(b) Chandellas
(c) Pandyas
(d) Solankis
Ans: (c)
Q351. Which of the following is not true about Ajanta Caves?
(a) They are in Maharashtra
(b) They are decorated with Buddhist Art
(c) They depict the techniques used in Ancient India
(d) They do not contain paintings of flora and fauna
Ans: (c)
Q352. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
(a) Proverbial height
(b) Skilful stone cutting
(c) Excellent quality steel
(d) Statue of Buddha on top
Ans: (c)
Q353.Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
(a) Brahmi
(b) Devanagiri
(c) Gurmukhi
(d) Sanskrit
Ans: (a)
Q354. Who among the following was the court physician of Kanishka?
(a) Vasumitra
(b) Nagarjuna
(c) Charaka
(d) Patanjali
Ans: (c)
Q355. The veda which deals with the rituals is known as
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Samaveda
(d) Atharvaveda
Ans: (b)
Q356. The capital of the Mauryan Kingdom was located at
(a) Pataliputra
(b) Vaishali
(c) Lumbini
(d) Gaya
Ans: (a)
Q257. Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
(a) Mysore
(b) Mahabalipuram
(c) Thanjavur
(d) Kanyakumari
Ans: (c)
Q358. Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?
(a) Kalhana
(b) Maitreyi
(c) Kalidasa
(d) Panini
Ans: (d)
Q359. To which ganarajya Gautam Buddha belonged?
(a) Shibi
(b) Shakya
(c) Saurasena
(d) Shabara
Ans: (b)
Q360. The school of Indian art which is also known as the Greco–Roman– Buddhist art is the _______ school
(a) Mauryan
(b) Shunga
(c) Gandhara
(d) Gupta
Ans: (c)
Q361. Which of the following Pallava Kings assumed the title of “Vatapikonda” after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulakesin II?
(a) Narsimha Varman I
(b) Mahendra Varman I
(c) Parameshwar Varman I
(d) Nandi Varman
Ans: (a)
Q362. Harsha moved his capital from _____ to _____ .
(a) Thanesar, Kannauj
(b) Delhi, Deogiri
(c) Kamboj, Kannauj
(d) Valabhi, Delhi
Ans: (a)
Q363. Which of the following Harappan sites had a dockyard?
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Alamgirpur
Ans: (c)
Q364. Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?
(a) Kumara Gupta I
(b) Chandra Gupta II
(c) Samudra Gupta
(d) Skanda Gupta
Ans: (b)
Q365. The language in which Buddha preached?
(a) Hindi
(b) Urdu
(c) Pali
(d) Hebrew
Ans: (c)
Q366. Ashoka was a king of which dynasty?
(a) Pradyota
(b) Haryanka
(c) Maurya
(d) Nanda
Ans: (c)
Q367. ‘Mohan-jo-daro’ in Sindhi means
(a) The city of evil spirits
(b) The food of Pashupathi
(c) The land of Shiva
(d) The mound of the dead
Ans: (d)
Q368. What was Hampi known for ?
(a) It was the capital of Golconda
(b) It had the largest stable in medieval India
(c) It had the translation of the Indian epics to Persian
(d) It was the capital of Vijayanagara
Ans: (d)
Q369. Buddha gave his first sermon at the Deer Park in
(a) Magadha
(b) Sarnath
(c) Sanchi
(d) Lumbini
Ans: (b)

CATEGORY–2 MADHYA BHARAT

Q1. Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved ?
(a) Ajmer
(b) Ahmedabad
(c) Srinagar
(d) Mecca
Ans: (c)
Q2. Which is the correct chronolo-gical order of following ‘Acharyas’?
(a) Shankara–Ramanuja– Madhav–Chaitanya
(b) Chaitanya–Ramanuj a– Madhav–Shankara
(c) Ramanjua–Shankara–Chaitanya– Madhav
(d) Madhav–Chaitanya–Ramanuja– Shankara
Ans: (a)
Q3. The capital city ‘Daydo’ established by Kublai Khan is situated at—
(a) Samar qand
(b) Beijing
(c) Ulan Battor
(d) Alma Atta
Ans: (b)
Q4. The Mughal painting reaches its/ zenith during the reign of :
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (b)
Q5. The capital of the Yadava rulers was :
(a) Dwarasamudra
(b) Warangal
(c) Kalyani
(d) Devagiri
Ans: (d)
Q6. The Bahmani kingdom was founded by
(a) Ahmad Shah I
(b) Alauddin Hasan
(c) Mahmud Gavan
(d) Firuz Shah Bahmani
Ans: (b)
Q7. The Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan were built by the followers of
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) Sikhism
Ans: (b)
Q8. Alberuni came to India with
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Alexander
(c) Babur
(d) Timur
Ans: (a)
Q9. Which of the following is in the World Heritage list ?
(a) Khajuraho
(b) Nalanda ruins
(c) Hampi ruins
(d) Tajmahal
Ans: (c)
Q10. Where did the traveller Ibn Batuta come from ?
(a) Morocco
(b) Persia
(c) Turkey
(d) Central Asia
Ans: (a)
Q11. Who built the Khajuraho temples?
(a) Holkars
(b) Scindias
(c) Bundela Rajputs
(d) Chandela Rajputs
Ans: (d)
Q12. The ‘Kirti Stambha’ (Tower of Victory) at Chittor was built by—
(a) Rana Pratap
(b) Rana Kumbha
(c) Rana Sanga
(d) Bappa Raval
Ans: (b)
Q13. Who got the monumental ‘Rayagopurams’ in front of the temples at Hampi, Tiruv-annamalai, Chidambaram, Srirangam, Tirupati,
etc., constructed?
(a) Vidyaranya
(b) Krishnadevaraya
(c) Harihara
(d) Rajaraja
Ans: (b)
Q14. Which of the following architectural wonders was not constructed in the 12th A.D.?
(a) Sun-temple of Konark
(b) Temple of Khajuraho
(c) Ankorvat
(d) Notre Dam, the Paris
Ans: (a)
Q15. Where was saint Kabir born ?
(a) Delhi
(b) Varanasi
(c) Mathura
(d) Hyderabad
Ans: (b)
Q16. Which of the following languages was in vogue during Mughal period in the courts of India ?
(a) French
(b) Persian
(c) Portugese
(d) Arabic
Ans: (b)
Q17. The writer of Ram Charit Manas, Tulsidas, was related to which ruler ?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Nawab Vajid Ali Sah
(c) Harsha
(d) Akbar
Ans: (d)
Q18. Which Sufi’s dargah is at Ajmer?
(a) Baba Farid
(b) Qutb-din Bakhtiyar Kaki
(c) Moinuddin Chisti
(d) Khwaja Bahuddin
Ans: (c)
Q19. Who was the architect who designed ‘Taj Mahal’ ?
(a) Mohammad Hussain
(b) Ustad-Isa
(c) Shah Abbas
(d) Ismail
Ans: (b)
Q20. The Assam State derives its name from that of a tribe that conquered the region. Where did the tribesmen come from ?
(a) Tibet
(b) Mongolia
(c) Burma (now Myanmar)
(d) Siam
Ans: (d)
Q21. Shah Jahan built the Moti Masjid at
(a) Delhi
(b) Jaipur
(c) Agra
(d) Amarkot
Ans: (c)
Q22. Select the incorrectly matched pair of philosophers and their philosophies :
(a) Sankaracharya Advaita
(b) Ballabhacharya-Pure-Advaita
(c) Chaitanya-Vishistha-Advaita
(d) Charvak—Lokayat
Ans: (c)
Q23. Who got constructed ‘Grand Trunk Road’ ?
(a) Akbar
(b) Ashoka
(c) Shershah Suri
(d) Samudra Gupta
Ans: (c)
Q24. What do you mean by Mughal Zagir ?
(a) providing rent free land
(b) zamindar’s property
(c) giving officer a right to revenue
(d) giving cash salary to Mansabdar
Ans: (c)
Q25. Which among the following fort was known as the ‘Key of Deccan’?
(a) Kalinjar
(b) Ajaygarh
(c) Asirgarh
(d) Gulbarga
Ans: (c)
Q26. Select the correct order–
(a) Nizamuddin Auliya, Kabir, Mirabai, Tulsidas
(b) Mirabai, Kabir, Niza-muddin Auliya, Tulsidas
(c) Kabir, Nizamuddin Auliya, Tulsidas, Mirabai
(d) Tulsidas, Mirabai, Kabir, Nizamuddin Auliya
Ans: (a)
Q27. In Shivaji’s Council of Ministers the Prime Minister was called
(a) Peshwa
(b) Sachiv
(c) Mantri
(d) Samanta
Ans: (a)
Q28. Muhammad-Bin-Tughlaq was proficient in
(a) Art
(b) Music
(c) Calligraphy
(d) Philosophy
Ans: (d)
Q29. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was
(a) The first battle of Tarain
(b) The second battle of Tarain
(c) The first battle of Panipat
(d) The second battle of Panipat
Ans: (b)
Q30. The most important Sufi shrine in India is at
(a) Pandua
(b) Bidar
(c) Ajmer
(d) Shahjahanabad
Ans: (c)
Q31. Which of the following is associated with Sufi saints ?
(a) Tripitaka
(b) Dakhma
(c) Khanqah
(d) Synagogue
Ans: (c)
Q32. Which of the following powers did not fight for the Tungabhadra Doab ?
(a) Pallavas and Chalukyas
(b) Cholas and later Chalukyas of Kalyana
(c) Golconda and Ahmadnagar Sultanates
(d) Vijayanagar and Bahmani kingdoms
Ans: (c)
Q33. Which of the following aspects is not common to both Bhakti movement and Sufi movement?
(a) Personal love for God
(b) Worship of idols
(c) Mysticism
(d) Visit to holy shrines
Ans: (b)
Q34. Ranthambhor was
(a) a Mughal palace
(b) a Rajput fort
(c) capital of the Khaljis
(d) a Buddhist pilgrimage centre
Ans: (b)
Q35. ‘Lakh Baksh’ was a title given to the ruler
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Raziya
(d) Qutub-ud-din Aibak
Ans: (d)
Q36. Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers?
(a) Krishnadeva Raya
(b) Vira Narasimha
(c) Sadasiva Raya
(d) Rama Raya
Ans: (a)
Q37. Mughal presence in the Red Ford ceased with the fall of
(a) Aurangzeb
(b) Muhammad Shah
(c) Shah Alam
(d) Bahadur Shah ‘Zafar’
Ans: (d)
Q38. ‘Khalsa’ was founded by
(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Ramdas
(c) Guru Nanak
(d) Arjun Dev
Ans: (a)
Q39. The Delhi General who successfully advanced up to Madurai was
(a) Khizr Khan
(b) Muhammad Ghori
(c) Malik Kafur
(d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)
Q40. Who was the greatest Bhakti poet of Maharasthra ?
(a) Ramdas
(b) Tukaram
(c) Namdeva
(d) Eknath
Ans: (b)
Q41. The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an expert’s description of the Peacock Throne, was
(a) Geronimo Verroneo
(b) ‘Omrah’ Danishmand Khan
(c) Travernier
(d) Austin of Bordeaux
Ans: (c)
Q42. The dead body of Babar by his own choice lies buried in
(a) Agra
(b) Farghana
(c) Samarqand
(d) Kabul
Ans: (d)
Q43. Goa was captured by the Portuguese in the year—
(a) 1508
(b) 1608
(c) 1510
(d) 1610
Ans: (c)
Q44. Who was the Guru of Shivaji ?
(a) Namdev
(b) Ramdas
(c) Eknath
(d) Tukaram
Ans: (b)
Q45. Amir Khusrau was a musician and
(a) Sufi saint
(b) Persian and Hindi writer, and scholar
(c) historian
(d) All of the above
Ans: (d)
Q46. A new coin called the ‘Rupia’ was issued for the first time by
(a) Ala-ud-din Khilji
(b) Mohammed Shah Tughluq
(c) Sher Shah Suri
(d) Akbar
Ans: (c)
Q47. The world famous ‘Peacock Throne’ was kept in which of the following Mughal buildings ?
(a) Diwan-r-Khasa-Fatehpur Sikri
(b) New Agra Fort
(c) The Rang Mahal of the Red Fort at Delhi
(d) The Diwan–i–Am of the Red Fort at Delhi
Ans: (*)
Q48. Which was the birth place of Guru Nanak ?
(a) Gurdaspur
(b) Amritsar
(c) Lahore
(d) Talwandi
Ans: (d)
Q49. The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in
(a) Orissa
(b) Chhota Nagpur
(c) Bijapur
(d) Golconda
Ans: (d)
Q50. Which of the following was not ordered by Alauddin Khalji to control black-marketing and hoarding ?
(a) Land revenue should be collected in kind
(b) Cultivators should sell the harvested crops on the field only
(c) Merchants should sell all commodities in the open
(d) More privileges should be given to Khuts and Muqaddams
Ans: (d)
Q51. The medieval city of Vijayanagar is now known as
(a) Chandragiri
(b) Halebidu
(c) Hampi
(d) Kondavidu
Ans: (c)
Q52. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of breing exactly equal in length and beadth?
(a) Agra Fort
(b) Red Fort
(c) Taj Mahal
(d) Buland Darwaza
Ans: (c)
Q53. Who of the following was sent as an ambassador to the royal court of Jahangir by James 1, the then king of England?
(a) John Hawkins
(b) William Todd
(c) Sir Thomas Roe
(d) Sir Walter Raleigh
Ans: (a)
Q54. The Khilji Sultans of Delhi were
(a) Mongols
(b) Afghans
(c) Turks
(d) A Jat tribe
Ans: (c)
Q55. The rulers of Vijayanagar promoted
(a) Hindi, Marathi and Sanskrit
(b) Malayalam, Tamil and Sanskrit
(c) Tamil, Telugu and Sanskrit
(d) Telugu, Urdu and Sanskrit
Ans: (c)
Q56. The original name of Tansen, the most famous musician at the court of Akbar was
(a) Lal Kalwant
(b) Banda Bahadur
(c) Ramatanu Pande
(d) Markandey Pande
Ans: (c)
Q57. The Qutub Minar was completed by the famous ruler
(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Iltutmish
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Alauddin Khilji
Ans: (b)
Q58. Which of the following are incorrectly paired ?
(a) Krishnadeva Raya — Amukta Malyada
(b) Harshavardhana — Nagananda
(c) Kalidasa — Ritusamhara
(d) Visakhadatta — Kiratarjuniyam
Ans: (d)
Q59. Ibn Batuta visited India during the reign of
(a) Iltutmish
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Muhammad bin Tughluq
(d) Balban
Ans: (c)
Q60. Match the following :
I II
(a) Tughlaqabad (a) Alauddin Fort Khilji
(b) Red Fort (b) Shah
(at Delhi) Jahan
(c) Hauz Khas (c) Firoz Shah Tughlaq
(d) The City of Siri(d) Ghiyasud- din-Tughlaq a b c d
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 4 3 2 1
(d) 3 1 4 2
Ans: (*)
Q61. Which of the undermentioned facts about Taj Mahal in not correct?
(a) It is a magnificent mausoleum
(b) It was built by Shah Jahan
(c) It is situated outside Agra Fort
(d) The names of artisans who built it are engraved on it?
Ans: (d)
Q62. Where did Babar die?
(a) Agra
(b) Kabul
(c) Lahore
(d) Delhi
Ans: (a)
Q63. Who wrote Akbarnama ?
(a) Akbar
(b) Birbal
(c) Abul Fazal
(d) Bhagavan Das
Ans: (c)
Q64. Arrange the following in chronological order :
a. Tughlaqs b. Lodis
c. Sayyids d. Ilbari Turks
e. Khiljis
(a) a, b, c, d, e
(b) e, d, c, b, a
(c) b, d, e, c, a
(d) d, e, a, c, b
Ans: (d)
Q65. The Lodi dynasty was founded by
(a) Ibrahim Lodi
(b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi
(d) Khizr Khan
Ans: (c)
Q66. Who among the following was an illiterate?
(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Aurangazeb
Ans: (c)
Q67. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal period was
(a) Malik Muhammed Jayasi
(b) Abdur Rahim
(c) Mulla Wajhi
(d) Chand Bardai
Ans: (a)
Q68. The Upanishads were translated by Dara Shikoh in Persian under the title of
(a) Mayma-ul-Bahrain
(b) Sirr-i-Akbar
(c) Al-Fihrist
(d) Kitabul Bayan
Ans: (b)
Q69. After the death of Rajaram in 1700 A.D., Marathas continued the war against the Mughals under his brave wife
(a) Tarabai
(b) Lakshmibai
(c) Ramabai
(d) Jijabai
Ans: (a)
Q70. Which Sikh Guru called himself the ‘Sachcha Badshah’?
(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Hargovind
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Arjan Dev
Ans: (c)
Q71. Coronation of Shivaji took place in
(a) 1627 A.D.
(b) 1674 A.D.
(c) 1680 A.D.
(d) 1670 A.D.
Ans: (b)
Q72. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition :
(a) The French
(b) The Portuguese
(c) The Dutch
(d) The English
Ans: (b)
Q73. The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was
(a) Alla-ud-din Khilji
(b) Muhammad-bin-Tughlak
(c) Muhammad-bin-Bhaktiyar
(d) Muhammad-bin-Quasim
Ans: (c)
Q74. Painting reached its highest level of development during the reign of
(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan
Ans: (c)
Q75. Who translated Ramayana into Persian ?
(a) Abul Fazl
(b) Badauni
(c) Abdul Latif
(d) Isar Das
Ans: (b)
Q76. The Battle of Haldighati was fought between
(a) Akbar and Rana Sangram Singh
(b) Akbar and Medini Rai
(c) Akbar and Rana Pratap Singh
(d) Akbar and Uday Singh
Ans: (c)
Q77. The famous Peacock Throne of Shah Jahan was taken away in 1739 by
(a) Afghan invader Ahmed Shah Abdali
(b) Persian invader Nadir Shah
(c) Mongol invader Chengiz Khan
(d) British East India Company
Ans: (b)
Q78. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was
(a) Chaitanya
(b) Andal
(c) Meerabai
(d) Ramabai
Ans: (c)
Q79. What does Jahangir mean ?
(a) National Monarch
(b) The Grand Monarch
(c) Conqueror of the world
(d) Hero of hundred battles
Ans: (c)
Q80. Humayun Nama was written by
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Abul Fazl
(d) Gulbadan Begum
Ans: (d)
Q81. The French East India Company was founded in
(a) 1600
(b) 1620
(c) 1664
(d) 1604
Ans: (c)
Q82. What was the name of the Hall of Worship constructed by Akbar?
(a) Diwan-e-Khas
(b) Diwan-e-Aam
(c) Ibadat Khana
(d) Buland Darwaza
Ans: (c)
Q83. Krishna Deva Raya was a contemporary of
(a) Shershah
(b) Humayun
(c) Babur
(d) Akbar
Ans: (c)
Q84. The first muslim women who ruled Northern India was
(a) Razia Sultana
(b) Mumtaz
(c) Nurjahan
(d) None of the above
Ans: (a)
Q85. The Sikh military sect ‘the Khalsa’ was introduced by—
(a) Har Rai
(b) Harkishan
(c) Gobind Singh
(d) Tegh Bahadur
Ans: (c)
Q86. Shivaji ceded the forts to the Mughals by the treaty of—
(a) Chittor
(b) Pune
(c) Purandar
(d) Torna
Ans: (c)
Q87. The first Sultan of Delhi, who attempted the conquest of South India was
(a) Qutb-ud-din Mubarak
(b) Nasir-ud-din Khusrav Shah
(c) Ala-ud-din Khilji
(d) Jala-ud-din Firoz
Ans: (c)
Q88. Who was the Guru of Kabir?
(a) Ramanuja
(b) Ramananda
(c) Vallabhacharya
(d) Namadeva
Ans: (b)
Q89. The reputed musician duo, Tansen and Baiju Bawra, flourished during the reign of—
(a) Jahangir
(b) Bahadur Shah Zafar
(c) Akbar
(d) Shah Jahan
Ans: (c)
Q90. The first Bhakti Movement was organised by
(a) Nanak
(b) Meera
(c) Ramdas
(d) Ramanujacharya
Ans: (d)
Q91. The Mir Bakshi of the Mughal Emperors was the head of
(a) Intelligence
(b) Foreign affairs
(c) Army organisation
(d) Finance
Ans: (c)
Q92. Which among the following was the capital of Shivaji?
(a) Poona
(b) Raigarh
(c) Singhgarh
(d) Panhala
Ans: (b)
Q93. Which Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau and a charitable hospital?
(a) Firoz Tughlaq
(b) Mohammad Tughlaq
(c) Alauddin Khilji
(d) Balban
Ans: (a)
Q94. The Chalukyas established their empire in
(a) The Far South
(b) Malwa
(c) The Deccan
(d) Gujarat
Ans: (c)
Q95. During Akbar’s reign the Mahabharat was translated into Persian and is known as
(a) Iqbal Namah
(b) Razm Namah
(c) Akbar Namah
(d) Sakinat-ul-Auliya
Ans: (b)
Q96. Who among the following Tomar rulers, is credited with founding the city of Delhi?
(a) Anangapal
(b) Vajrata
(c) Rudrane
(d) Devraja
Ans: (a)
Q97. Who among the following Mughal emperors, brought about the fall of Sayyid Brothers?
(a) Bahadur Shah I
(b) Rafi-ud-daulah
(c) Shah Jahan II
(d) Muhammad Shah
Ans: (d)
Q98. Where is the Bada Imambara located?
(a) Agra
(b) Lucknow
(c) Patna
(d) Allahabad
Ans: (b)
Q99. Who among the following was the last Mughal emperor?
(a) Alamgir II
(b) Shah Alam II
(c) Bahadur Shah II
(d) Akbar II
Ans: (c)
Q100. The Inam land was one which was assigned to
(a) scholars and religious persons
(b) Mansabdars
(c) hereditary revenue collectors
(d) nobles
Ans: (a)
Q101. Which Rajput ruler drew up a set of tables called Zij Muhammadshuhi to enable the people to make astronomical observations?
(a) Ajit Singh
(b) Raja Sawai Jai Singh
(c) Bhara Mal
(d) Man Singh
Ans: (b)
Q102. Who built the ‘Gol Gumbaj’ at Bijapur, famous for the world’s second largest dome and the whispering gallery?
(a) Mahmud Gawan
(b) Yusuf Adil Shah
(c) Ismail Adil Shah
(d) Muhammad Adil Shah
Ans: (b)
Q103. Match the capitals of the ruling dynasties of early Medieval India :
I II
A. Pratiharas 1. Kannauj
B. Chandellas 2. Khajuraho
C. Parmars 3. Dhar
D. Chalukyas 4. Anhilwad
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-2, B-4, C-1, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (a)
Q104. The Mughal Emperor who discouraged ‘Sati’ was-
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jehangir
Ans: (c)
Q105. Who was called the ‘Second founder of the Maratha Kingdom’?
(a) Raja Ram
(b) Balaji Viswanath
(c) Baji Rao I
(d) Balaji Baji Rao
Ans: (c)
Q106. Which Battle laid the foundation of Mughal rule in India?
(a) Battle of Plassey
(b) Battle of Talikota
(c) First Battle of Panipat
(d) Battle of Haldighati
Ans: (c)
Q107. Mughal painting reached its zenith under
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: (c)
Q108. Who of the following was the biographer of Akbar?
(a) Abul Fazl
(b) Faizi
(c) Abdul Nabi Khan
(d) Birbal
Ans: (a)
Q109. Who among the following Sultans of Delhi has been described by the historians as the ‘mixture of opposites’?
(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad Bin Tughlaq
(d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)
Q110. Who was the last ruler of Lodi Dynasty?
(a) Bahlul Lodi
(b) Ibrahim Lodi
(c) Daulat Khan Lodi
(d) Sikandar Lodi
Ans: (b)
Q111. Which of the fol lowing Mughal monarchs has vividly described Indian flora & fauna, seasons, fruits etc., in his diary?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Babur
(d) Aurangzeb
Ans: (*)
Q112. The greatness of Sher Shah lies in his
(a) victories against Humayun
(b) superior generalship
(c) administrative reforms
(d) religious tolerance
Ans: (c)
Q113. The temple built in 1 100 A. D.
and dominating all other temples in Bhubaneshwar is
(a) Raja Rani temple
(b) Kandariya Mahadev
(c) Tribhuvaneswara Lingaraja
(d) Mukhteswara
Ans: (c)
Q114. Who defeated whom in the Second Battle of Tarain (AD 1192)?
(a) Prithviraj defeated Mohammad Ghauri
(b) Mahmud Ghazni defeated Prithviraj
(c) Prithviraj defeated Mahmud Ghazni
(d) Mohammad Ghauri defeated Prithviraj
Ans: (d)
Q115. Who issued a token currency in copper coins between AD 1329 and 1330?
(a) Alauddin Khilzi
(b) Ghiyas-ud-din Tughlaq
(c) Muhammad-bin-Tughlaq
(d) Feroz Tughlaq
Ans: (c)
Q116. ‘Chauth’ was
(a) a religious tax imposed by Aurangzeb
(b) toll tax imposed by Shivaji
(c) irrigation tax charged by Akbar
(d) land tax levied by Shivaji on neighbouring States
Ans: (d)
Q117. Tansen, a great musician of his times, was in the Court of
(a) Jehangir
(b) Akbar
(c) Shah Jahan
(d)Bahadur Shah
Ans: (b)
Q118. The court language of the Mughals was—
(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Arabic
(d) Persian
Ans: (d)
Q119. Name the river on the banks of which the city of Vijayanagar is located.
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Wainganga
(d) Tungabhadra
Ans: (d)
Q120. “Din-i-Ilahi” was the new religion started by
(a) Humayun
(b) Jahangir
(c) Akbar
(d) Shahjahan
Ans: (c)
Q121. The capital of the Bahamani Kings was
(a) Gulbarga
(b) Bijapur
(c) Belgaum
(d) Raichur
Ans: (a)
Q122. Under the administration of Shivaji, “Peshwa” was referred to as
(a) Minister of Religious Affairs
(b) Minister of Defence
(c) Chief Minister
(d) Minister of Justice
Ans: (c)
Q123. The first battle of Tarain took place between ?
(a) Alauddin khilji and Prithviraj Chauhan
(b) Mohammad Ghori and Prithviraj Chauhan
(c) Mahmud Ghazni and Prithviraj Chauhan
(d) Mohammad Shah and Prithviraj Chauhan
Ans: (b)
Q124. Which Khilji ruler killed his father- in law to ascend the throne of Delhi ?
(a) Qutb-ud-din Aibak
(b) Jalal-ud- din khilji
(c) Ghiyas – ud-din
(d) Ala-ud-din Khilji
Ans: (d)
Q125. The city of Dhillika (Delhi) was founded by
(a) Chauhans
(b) Tomars
(c) Pawars
(d) Pratiharas
Ans: (b)
Q126. Who wrote “Ain-i-Akbari” the great historical work?
(a) Abul Fazl
(b) Amir Khusrau
(c) Firoz Shah
(d) Abdul Rashid
Ans: (a)
Q127. The guerilla warfare was pioneered by
(a) Aurangzeb
(b) Akbar
(c) Shivaji
(d) Balaji Rao
Ans: (c)
Q128. “Quwwat-ul-Islam” Mosque was built by
(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Alauddin Khilji
(c) Iltutmish
(d) Mohammad Adilshah
Ans: (a)
Q129. Krishnadevaraya main-tained freindly relations with the
(a) French
(b) British
(c) Portuguese
(d) Dutch
Ans: (c)
Q130. The second Battle of Panipat was fought between
(a) Akbar and Hemu
(b) Rajputs and Mughals
(c) Babur and Ibrahim Lodi
(d) Sikander and Adilshah
Ans: (a)
Q131. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of moving closer to God was
(a) Muin-ud-din-Chisti
(b) Baba Farid
(c) Saiyid Muhammed
(d) Shah Alam Bukhari
Ans: (b)
Q132. The Sikh Guru who wrote “Zafar Namah” in Persian was
(a) Guru Har Rai
(b) Guru Har Krishan
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Tegbahadur
Ans: (c)
Q133. Which of the following was built by Akbar to commemorate his conquest of Khandesh in Gujarat?
(a) Bada Imambara
(b) Buland Darwaza
(c) Jama Masjid
(d) Siddi Bashir
Ans: (b)
Q134. The Delhi Sultan who fell to his death while playing polo was
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Alauddin Khilji
(c) Feroz Shah Tughlaq
(d) Ghiasuddin Tughlaq
Ans: (a)
Q135. Who was the founder of the city of Agra ?
(a) Firoz Tughlaq
(b) Mohammed-bin-Tughlaq
(c) Alauddin Khilji
(d) Sikandar Lodi
Ans: (d)
Q136. The Bhakti cult spread in Maharashtra with the teaching of
(a) Sant Tukaram
(b) Sant Jnanesvar
(c) Samarth Guru Ramdas
(d) Chaitanya Mahaprabhu
Ans: (b)
Q137. The remains of the Great Vijayanagar Empire can be found in
(a) Bijapur
(b) Golconda
(c) Hampi
(d) Baroda
Ans: (c)
Q138. The Sikh Guru who wrote Guru Nanak’s biography was
(a) Guru Angad Dev
(b) Guru Amardas
(c) Guru Ramdas
(d) Guru Arjun Dev
Ans: (a)
Q139. Where is Gol Gumbaz, the largest dome in the world, situated?
(a) Damascus
(b) Istanbul
(c) Cairo
(d) Bijapur
Ans: (d)
Q140. To take care of the conquered lands, Mohmmad Ghori left behind his trusted General
(a) Nasiruddin
(b) Iltutmish
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Malik Kafur
Ans: (c)
Q141. The famous city of Bhopal was founded by the Rajput ruler
(a) Prithviraj Chauhan
(b) Dharmapala
(c) Raja Bhoja
(d) Jaichand
Ans: (c)
Q142. Chand Bibi the famous Muslim ruler belonged to which kingdom?
(a) Bijapur
(b) Golconda
(c) Ahmednagar
(d) Berar
Ans: (c)
Q143. ‘Prithvirajraso’ was written by
(a) Bhavabhuti
(b) Jaideva
(c) Chand Bardai
(d) Banabhatta
Ans: (c)
Q144. The court language of the Delhi Sultanate was
(a) Urdu
(b) Persian
(c) Hindi
(d) Arabic
Ans: (b)
Q145. Razia Sultan, the first woman to sit on the throne of Delhi, was the daughter of Sultan
(a) Mohammed Ghori
(b) Mohammed of Ghazni
(c) Iltutmish
(d) Alauddin Khilji
Ans: (c)
Q146. Name the king who invaded Delhi and plundered the Kohinoor Diamond.
(a) Nadir Shah
(b) Firuz Shah
(c) Mohammed Shah
(d) Mohammed Ghori
Ans: (a)
Q147. The Grand Trunk Road was built during the reign of which ruler?
(a) Shershah Suri
(b) Babar
(c) Shah Jahan
(d) Akbar
Ans: (a)
Q148. The founder of the Independent Sikh State was :
(a) Guru Nanak
(b) Guru Govind Singh
(c) Dalip Singh
(d) Ranjit Singh
Ans: (d)
Q149. The innovator of the Revenue settlement during the rule of Akbar was
(a) Raja Mansingh
(b) Raja Bhagwan Das
(c) Raja Todarmal
(d) Raja Birbal
Ans: (c)
Q150. Name the language that was designated as the ‘Camp Language’ during the Medieval Period
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Hindi
(d) Urdu
Ans: (d)
Q151. Which is the tallest of all Medieval Indian temples ?
(a) Kailasa Temple at Ellora
(b) Sun Temple at Konark
(c) Nilakantheswara Temple at Udaipur
(d) Brihadeswara Temple at Tanjore
Ans: (d)
Q152. A renowned Jain scholar wh was greatly honoured by Akbar was
(a) Hemachandra
(b) Harivijaya
(c) Vastupala
(d) Bhadrabahu
Ans: (b)
Q153. Which one is not situated at Fatehpur Sikri ?
(a) The Panch Mahal
(b) Moti Masjid
(c) Tomb of Salim Chishti
(d) The Mariam Palace
Ans: (b)
Q154. The Sultan who described himself as ‘The Second Alexander’ (Sikander -i- Sani) was
(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughluq
(d) Sikander Lodi
Ans: (b)
Q155. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the State, was created by
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c) Muhammad bin Tughluq
(d) Sikander Lodi
Ans: (b)
Q156. Who among the following Rajput kings defeated Muhammad Ghori for the first time ?
(a) Prithviraj III
(b) Baghel Bhim
(c) Jaichandra
(d) Kumar Pal
Ans: (b)
Q157. Where is the Bada Imambara located?
(a) Agra
(b) Lucknow
(c) Patna
(d) Allahabad
Ans: (b)
Q158. What was the age of Akbar at the time of his coronation at Kalanaur ?
(a) Thirteen
(b) Fifteen
(c) Eighteen
(d) Twenty
Ans: (a)
Q159. Bahadur Shah was the
(a) last ruler of the Lodis
(b) successor of Shar Shah Suri
(c) last Mughal ruler
(d) successor of the Maratha ruler Shivaji
Ans: (c)
Q160. The basic purpose of the formulation Din-i-Ilahi was :
(a) universal brotherhood
(b) universal faith
(c) universal harmony
(d) universal belief
Ans: (b)
Q161. Who amongst the following was the Last Guru of the Sikhs ?
(a) Guru Arjun Dev
(b) Guru Teg Bahadur
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Angad Dav
Ans: (c)
Q162. Who was the author of Gita Govinda ?
(a) Jayadeva
(b) Kalhana
(c) Kalidasa
(d) Raja Rao
Ans: (a)
Q163. Which battle did open the Delhi area to Muhammad Ghori ?
(a) First Battle of Tarain
(b) Second Battle of Tarain
(c) Battle of Khanwa
(d) First Battle of Panipat
Ans: (b)
Q164. The Sultans of which dynasty ruled for the longest time?
(a) Khilji dynasty
(b) Tughluq dynasty
(c) Slave dynasty
(d) Lodi dynasty
Ans: (b)
Q165. Qutab Minar, as we find at present, was finally re-built by
(a) Balban
(b) Ala-ud-din Khilji
(c) Sikandar Lodi
(d) Firoz Tughluq
Ans: (d)
Q166. What was the official language of the Sultanate ?
(a) Persian
(b) Urdu
(c) Arabic
(d) Hindi
Ans: (a)
Q167. What is meant by a ‘pir’ in the Sufi tradition?
(a) The Supreme God
(b) The Guru of the Sufis
(c) The greatest of all Sufi saints
(d) The orthodox teacher who contests the Sufi beliefs
Ans: (b)
Q168. Khalsa Panth was created by Guru Gobind Singh in which year ?
(a) 1599
(b) 1707
(c) 1699
(d) 1657
Ans: (c)
Q169. In which of the following towns is “Moti Masjid” situated ?
(a) Agra
(b) Jaipur
(c) Lahore
(d) Ahmedabad
Ans: (a)
Q170. Iltutmish established a centre of learning at :
(a) Multan
(b) Kolkata
(c) Alwar
(d) Patna
Ans: (d)
Q171. Which of the following pairs is incorrect ?
(a) Babar vs. Sangram Singh
(b) Sher Shah vs. Humayun
(c) Chengiz Khan vs. Alauddin Khilji
(d) Akbar vs. Hemu
Ans: (c)
Q172. Mohammad-bin- Tughlaq was a failure 7 because
(a) He was mad.
(b) He was not a practical statesman.
(c) He transferred the capital city.
(d) He waged war with China.
Ans: (b)
Q173. Find out the correct match of the following :
(a) Asaf Khan — Akbar
(b) Adam Khan — Akbar
(c) Bairam Khan — Akbar
(d) Shaista Khan — Akbar
Ans: (c)
Q174. Which one of the following are correctly matched?
Persons Events
a. Sultan Sack of Mahmud Somnath
b. Mohammad Conquest of Ghori Sind
c. Alauddin Revolt in Khilji Bengal
d. Mohammad Chengiz Bin Tughlaq Khan’s invasion
(a) a and c
(b) b only
(c) a only
(d) b and d
Ans: (c)
Q175. Which one of the following battles led to the foundation of the Mughal rule at Delhi ?
(a) Third Battle of Panipat
(b) Second Battle of Panipat
(c) Battle of Haldighati
(d) First Battle of Panipat
Ans: (d)
Q176. The only Hindu Courtier of Akbar who accepted Din-i-Ilahi was:
(a) Todermal
(b) Birbal
(c) Tansen
(d) Man Singh
Ans: (b)
Q177. Which of the following Mughal emperors is credited with composition of Hindi songs ?
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shahjehan
Ans: (c)
Q178. The Akaal Takht was built by
(a) Guru Ramdas
(b) Guru Teg Bahadur
(c) Guru Hargovind
(d) Guru Nanak
Ans: (c)
Q179. Who was the regent of Akbar in his early days ?
(a) Abul Fazl
(b) Bairam Khan
(c) Tansen
(d) Todarmal
Ans: (b)
Q180. Before assuming the office of the Sultan of Delhi Balban was the Prime Minister of Sultan
(a) Nasir-ud-din
(b) Qutub-ud-din-Aibak
(c) Bahram Shah
(d) Aram Shah
Ans: (a)
Q181. Humayun had to run away from India after he was defeated in the battle of
(a) Panipat
(b) Gogra
(c) Khanwa
(d) Kannauj
Ans: (d)
Q182. Krishnadevaraya built the Krishnaswami temple in Hampi, which is situated in the present state of:
(a) Karnataka
(b) Calcutta
(c) Jammu and Kashmir
(d) Kerala
Ans: (a)
Q183. Who among the following was the last Delhi Sultan ?
(a) Sikandar Lodi
(b) Daulat Khan Lodi
(c) Rana Sanga
(d) Ibrahim Lodi
Ans: (d)
Q184. Who among the following was defeated by Prithvi Raj Chauhan in the first battle of Tarain ?
(a) Balban
(b) Muhammad Ghori
(c) Mahmud of Ghazni
(d) Iltutmish
Ans: (b)
Q185. Babur was succeeded to the Mughal throne by :
(a) Sher Shah
(b) Akbar
(c) Humayun
(d) Bahadur Shah
Ans: (c)
Q186. Rajatarangini was written by
(a) Kalhana
(b) Alberuni
(c) Harsha Vardhana
(d) Kautilya
Ans: (a)
Q187. Who is regarded as the second Alexander ?
(a) Jalal-ud-din Khilji
(b) Mubarak Khilji
(c) Khusru Khan
(d) Ala-ud-din Khilji
Ans: (d)
Q188. Who discovered the sea-route to India ?
(a) Vasco da Gama
(b) Columbus
(c) Magellan
(d) Henry the Navigator
Ans: (a)
Q189. Which one of the following monuments in Delhi is not included as a World Heritage Site?
(a) Red Fort
(b) Humayun’s Tomb
(c) Qutab Minar
(d) Jantar Mantar
Ans: (d)
Q190. Who got the Gita translated into Persian ?
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Murad
(d) Dara Shikoh
Ans: (d)
Q191. Rana Pratap Singh of Mewar was defeated by the Mughal army in the battle of
(a) Mewar
(b) Chittor
(c) Haldighati
(d) Udaipur
Ans: (c)
Q192. Who among the following attacked the Somnath temple ?
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Iltutmish
(d) Qutbuddin Aibak
Ans: (a)
Q193. The ‘Sun Temple’ of Konark is in the State of
(a) Odisha
(b) Jharkhand
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (a)
Q194. Prithviraj Chauhan was defeated by Mohd. Ghori in the battle of
(a) Tarain in 1191 A.D.
(b) Tarain in 1192 A.D.
(c) Chandawar in 1193 A.D.
(d) Ranthambhor in 1195 A.D.
Ans: (b)
Q195. Famous Battle of Talikota was fought in
(a) 1565 A.D.
(b) 1575 A.D.
(c) 1585 A.D.
(d) 1570 A.D.
Ans: (a)
Q196. Who amongst the following succeeded Aurangzeb?
(a) Azam
(b) Kam Baksh
(c) Akbar II
(d) Mauzzam
Ans: (d)
Q197. Bibi-Ka-Maqbara is located in India .at
(a) Fatehpur Sikri
(b) Aurangabad
(c) Hyderabad
(d) Jaunpur
Ans: (b)
Q198. Where did Aurangzeb die ?
(a) Pune
(b) Aurangabad
(c) Ahmad Nasar
(d) Mumbai
Ans: (c)
Q199. The first Sultan who requested and obtained letters of investiture from the Caliph (Khalifa) was
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Firuz Tughluq
(d) Alauddin Khilji
Ans: (a)
Q200. Which Sultan received a robe of honour from the caliph ?
(a) Ala-ud-din Khilji
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Qutub-ud-din Aibak
Ans: (b)
Q201. Who among the following introduced the Mansabdari system?
(a) Shah Jashan
(b) Sher Shah
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (c)
Q202. The Market Regulation system was introduced by
(a) Muhammad-Bin-Tughlaq
(b) Iltutmish
(c) Ala-ud-din Khilji
(d) Ghias-ud-din
Ans: (c)
Q203. Which of the following Mughal Emperors wrote their own autobiographies ?
(a) Shah Alam and Farukh Siyar
(b) Babur and Jahangir
(c) Jahangir and Shah Jahan
(d) Akbar and Aurangzeb
Ans: (b)
Q204. Arrange the dynasties of Delhi Sultanate given below in chronological order :
a. Khilji b. Tughlaq
c. Sayyad d. Slave
(a) d, a, c, b
(b) a, d, b, c
(c) a, b, c, d
(d) d, a, b, c
Ans: (d)
Q205. Who among the following was known as the ‘Parrot of India?
(a) Hussain Shah
(b) Amir Khusrau
(c) BarbakShah
(d) Nanak
Ans: (b)
Q206. Presently Daulatabad where Muhammad-bin Tughlaq had transferred the capital from Delhi is situated near
(a) Mysore
(b) Aurangabad
(c) Nizamabad
(d) Bhopal
Ans: (b)
Q207. The first Mughal emperor of India was
(a) Shahjahan
(b)Humayun
(c) Babar
(d) Akbar
Ans: (c)
Q208. Name the Indian king who warmly received the Portuguese traveller Vasco da Gama when he landed at Calicut.
(a) Asaf Jah Ismail Mulk
(b) Devaraya
(c) Zamorin
(d) Krishnadevaraya
Ans: (c)
Q209. The saviour of the Delhi Sultanate was
(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Minas-us-Siraj
(c) Iltutmish
(d) Ghias-ud-din Balban
Ans: (d)
Q210. Sriperumbudur is the birthplace of
(a) Sri Madhvacharya
(b) Sri Basavanna
(c) Sri Shankaracharya
(d) Sri Ramanujacharya
Ans: (d)
Q211. Who was the Delhi Sultan to impose Jizya even on the Brahmins ?
(a) Ala-ud-din Khilji
(b) Firuz Tughluq
(c) Muhammad Tughluq
(d) Balban
Ans: (b)
Q212. Which was the second capital of Akbar ?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Fateh-pur-Sikri
(d) Patna
Ans: (c)
Q213. The famous Sun Temple at Konark was built by
(a) Prataparudra
(b) Anantavarman
(c) Narasimha–I
(d) Narasimha–II
Ans: (c)
Q214. The tomb of Jahangir was built at
(a) Gujarat
(b) Delhi
(c) Lahore
(d) Agra
Ans: (c)
Q215. What was the original name of Nur Jahan ?
(a) Zeb-un-Nissa
(b) Fatima Begum
(c) Mehr-un-Nissa
(d) Jahanara
Ans: (c)
Q216. Akbar held his religious discussion in
(a) Jodhabai’s Palace
(b) Panch Mahal
(c) Ibadat Khana
(d) Buland Darwaza
Ans: (c)
Q217. Who succeeded Guru Nanak ?
(a) Guru Angad
(b) Guru Ramdas
(c) Guru Arjan
(d) Guru Hargobind
Ans: (a)
Q218. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan ?
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Jalaluddin Khilji
Ans: (a)
Q219. The most powerful Peshwa was
(a) Balaji Baji Rao
(b) Baji Rao
(c) Madhava Rao
(d) Balaji Vishwanath
Ans: (b)
Q220. Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the battle of
(a) Ghaghra in 1529 A.D.
(b) Chausa in 1539 A.D.
(c) Panipat in 1526 A.D.
(d) Khanwa in 1527 A.D.
Ans: (b)
Q221. When the rule of the Delhi Sultan began ?
(a) 1106 A.D
(b) 1206 A.D
(c) 1306 A.D
(d) 1406 A.D
Ans: (b)
Q222. Who introduced leather token currency in India ?
(a) Akbar
(b) Mohammad–Bin–Tughlaq
(c) Babur
(d) Humayun
Ans: (*)
Q223. When did the reign of Delhi Sultanate came to an end ?
(a) 1498 A.D.
(b) 1526 A.D.
(c) 1565 A.D.
(d) 1600 A.D.
Ans: (b)
Q224. Tulsidas wrote Ram- charitmanas in the reign of
(a) Babur
(b) Akbar
(c) Aurangzeb
(d) Jahangir
Ans: (b)
Q225. Which is the holy book of the Sikh religion ?
(a) Bhagwad Gita
(b) Baani
(c) Gurmukhi
(d) Guru Granth Sahib
Ans: (d)
Q226. Which of the following forts was not built by Akbar ?
(a) Gwalior Fort
(b)Agra Fort
(c) Lahore Fort
(d) Allahabad Fort
Ans: (a)
Q227. Which Mughal Emperor transferred the Mughal Capital from Agra to Delhi ?
(a) Jahangir
(b) Aurangzeb
(c) Shahjahan
(d) Bahadur Shah
Ans: (c)
Q228. The Taj-Mahal was built by
(a) Jahangir
(b) Shahjahan
(c) Sher Shah
(d) Nadir Shah
Ans: (b)
Q229. Multan was named by the Arabs as
(a) City of beauty
(b) City of wealth
(c) City of gold
(d) Pink city
Ans: (c)
Q230. Bijapur is known for its
(a) Severe drought condition
(b) Gol Gumbaz
(c) Heavy rainfall
(d) Statue of Gomateswara
Ans: (b)
Q231. Who among the following Sultans tried to prohibit sati ?
(a) Alauddin Khilji
(b) Mohammad Bin Tughlaq
(c) Jalauddin Khilji
(d) Firoz Tughlaq
Ans: (b)
Q232. Who among the following Mughal rulers banned music and dancing ?
(a) Babar
(b) Humayun
(c) Aurangzeb
(d) Jehangir
Ans: (c)
Q233. Tulsidas wrote Ramcharitamanas during the reign of
(a) Krishnadeva Raya
(b) Akbar
(c) Rama Raya
(d) Jehangir
Ans: (b)
Q234. Who constructed Humayun’s tomb in Delhi ?
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Haji Begam
(d) Humayun
Ans: (c)
Q235. How many times Shivaji plundered Surat ?
(a) Four Times
(b)Once
(c) Thrice
(d) Twice
Ans: (d)
Q236. How many times Shivaji plundered Surat ?
(a) Four Times
(b) Once
(c) Thrice
(d) Twice
Ans: (d)
Q237. Who was the founder of Lodhi dynasty ?
(a) Daulat Khan Lodhi
(b) Sikandar Lodhi
(c) Bahlol Lodhi
(d) Ibrahim Lodhi
Ans: (c)
Q238. Who of the following became a member of the “Din–i–Ilahi”?
(a) Todarmal
(b) Raja Birbal
(c) Raja Man Singh
(d) Tansen
Ans: (b)
Q239. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was :
(a) Iltutmish
(b) Alam Shah
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Balban
Ans: (a)
Q240. Who of the Delhi sultans pursued the policy of ‘blood and iron’ ?
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Balban
(d) Iltutmish
Ans: (c)
Q241. The greatness of Shershah lies in his :
(a) Secular attitude
(b) Victories against Humayun
(c) Superior generalship
(d) Administrative reforms
Ans: (d)
Q242. Who was Akbar’s famous revenue minister?
(a) Tansen
(b) Todarmal
(c) Rana Pratap Singh
(d) Humayun
Ans: (b)
Q243. Who among the following rulers abolished Jaziya?
(a) Aurangzeb
(b) Balban
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (c)
Q244. Which of the following monuments is the oldest ?
(a) QutabMinar
(b) Khajuraho
(c) Ajanta Caves
(d) Taj Mahal
Ans: (c)
Q245. Which of the following was the founder of the house of Peshawar?
(a) Ramachandra Pant
(b) Balaji Vishwanath
(c) Balaji Baji Rao
(d) Parsuram Triamsuk
Ans: (b)
Q246. The 1st Battle of Panipat was fought in the year :
(a) 1761
(b) 1516
(c) 1526
(d) 1556
Ans: (c)
Q247. Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ?
(a) Reva RayaII
(b) Harihara I
(c) Harihara II
(d) Bukka I
Ans: (c)
Q248. Who was Akbar’s guardian ?
(a) Amir Khusru
(b) Abul Fazal
(c) Tansen
(d) Bairam Khan
Ans: (d)
Q249. In which of the Round Table Conference Mahatma Gandhi participated?
(a) First Round Table Conference, 1930
(b) Second Round Table Conference, 1931
(c) Third Round Table Conference, 1932
(d) All of the above
Ans: (b)
Q250. Todar Mal, the brilliant revenue officer served under :
(a) Sher Shah
(b) Bhagwan Das
(c) Humayun
(d)Baz Bahadur
Ans: (a)
Q251. Who is called as the “Prince of Moneyers”?
(a) Ibrahim Lodhi
(b) Babar
(c) Akbar
(d) Mohammad-Bin-Tughlaq
Ans: (d)
Q252. Who translated ‘Mahabharatha into Persian?
(a) Ibn-Batuta
(b) Abul Fazal
(c) Babar
(d) Badauni
Ans: (d)
Q253. Who built ‘Adhai Din Ka Jhopra’ or ‘A hut of two and a half days’ at Ajmer?
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin-Tughlaq
Ans: (a)
Q254. Who built “Purana Quilla” ?
(a) Akbar
(b) Shershah
(c) Aurangzeb
(d) Babar
Ans: (b)
Q255. The capital of Yadava Kings was
(a) Devagiri
(b) Varanasi
(c) Kanchipuram
(d) Krishnagiri
Ans: (a)
Q256. Panditraj Jagannath was the poet laureate of which of the following rulers?
(a) Akbar
(b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb
(d) Humayun
Ans: (b)
Q257. Amir Khusro was a
(a) poet
(b) play writer
(c) painter
(d) architect
Ans: (a)
Q258. The token currency using copper and brass coins was modelled after which country’s example by Muhammedbin Tuglaq?
(a) Japan
(b) Greece
(c) China
(d) Russia
Ans: (c)
Q259. Who founded the City of Delhi?
(a) Khilji
(b) Lodhi
(c) Tamara
(d) Tughlaq
Ans: (c)
Q260. Which Turkish ruler invaded India 14 times between 1000 and 1026 AD?
(a) Mahamud of Ghazni
(b) Mauhamed Tughlaq
(c) Changez Khan
(d) Mahmood Ghalib
Ans: (a)
Q261. Who was the elder brother of Shah Shuja and Murad Baksh ?
(a) Aurangzeb
(b) Azam Shah
(c) Muhammad Kam Baksh
(d) Dara Shikoh
Ans: (d)
Q262. Which battle led to the downfall of the Vijayanagar empire?
(a) Battle of Takkolam
(b) Battle of Talikota
(c) Battle of Kanwah
(d) Battle of Panipat
Ans: (b)
Q263. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at ____
(a) Varanasi
(b) Allahabad
(c) Ujjain
(d) Mathura
Ans: (b)
Q264. An agricultural department known as ‘Diwan-i-kohi’ was created by:
(a) Mohammad-bin-Tughlaq
(b) Alauddin Khilji
(c) Firoz Tughlaq
(d) Jalaluddin Khilji
Ans: (a)
Q265. Which one of the following painters of Jahangir’s reign was conferred the title of Nadir-ul-Asra’?
(a) Bishandas
(b) Mansur
(c) Manohar
(d) Daulat
Ans: (b)
Q266. Which monument is in pink colour?
(a) Taj Mahal
(b) Hawa Mahal
(c) Moti Mahal
(d) Mumtaz Mahal
Ans: (b)
Q267. Who applied the concept of guerrilla warfare in India in 17th Century?
(a) Shivaji
(b) Sher Shah Suri
(c) Genghis Khan
(d) Maharana Pratap
Ans: (a)
Q268. __________was the first Muslim ruler of Delhi.
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Qutub-ud-din-Aibak
(d) Ala-ud-din Khilji
Ans: (c)
Q269. The Grand Trunk Road built by Sher Shah Suri connects:
(a) Agra–Punjab
(b) Punjab–East Bengal
(c) Lahore–East Bengal
(d) Multan–Agra
Ans: (c)
Q270. Which among the following foreign countries was the first one to trade with India?
(a) England
(b) Netherlands
(c) France
(d) Portugal
Ans: (d)
Q271. Which monument is known as the “Dream in Stones’?
(a) Char Minar
(b) Ajanta Caves
(c) Sanchi Stupa
(d) Panch Mahal
Ans: (d)
Q272. The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was
(a) Thomas Roe
(b) William Hawkins
(c) Ibn Batuta
(d) Manucci
Ans: (d)
Q273. Abdul Fazal was the son of which Sufi saint?
(a) Sheikh Mubarak
(b) Hazarat Khwaja
(c) Nasiruddin Chirag
(d) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
Ans: (a)
Q274. Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
(a) Sangam
(b) Aniridu
(c) Tuluva
(d) Saluva
Ans: (c)
Q275. Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Balban
(c) Iltutmish
(d) Nasiruddin Muhammad
Ans: (a)
Q276. Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?
(a) Guru Amar Das
(b) Guru Ram Das
(c) Guru Arjan Dev
(d) Guru Har Govind
Ans: (b)
Q277.Which of the following writers has called Akbar’s Din-i-Ilahi as a monument of his folly, not of wisdom?
(a) Badayuni
(b) Vincent Smith
(c) Barni
(d) W. Haig
Ans: (b)
Q278. The city of Vijayanagar is also known as
(a) Halebidu
(b) Chandragiri
(c) Hampi
(d) Kondavidu
Ans: (c)
Q279. Which of the following Sultans of Tughlaq dynasty issued copper coins instead of silver ones?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq
(b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Mahmud Tughlaq
Ans: (b)
Q280. Akbar’s tomb is located at which of the following places?
(a) Sikandara
(b) Agra
(c) Fatehpur Sikri
(d) Allahabad
Ans: (a)
Q281. Which dynasty was started by Khizr Khan ?
(a) The Sayyids
(b) The Lodhis
(c) The Rajputs
(d) The Khiljis
Ans: (a)
Q282. The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?
(a) Allahabad Pillar inscription
(b) Eran inscription of Bhanugupta
(c) Aihole inscription of Pulkesin II
(d) Bhitan inscription of Skandgupta
Ans: (b)
Q283. What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
(a) To gain goodwill of Shivaji
(b) To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
(c) To deceive Shivaji
(d) To make Shivaji a puppet of Mughals
Ans: (b)
Q284. In the battle of Panipat, Babar faced the armies of
(a) Jaichand
(b) Hemu
(c) Daulat khan
(d) Ibrahim Lodi
Ans: (d)
Q285. Where in India was the first French factory established?
(a) Surat
(b) Pondicherry
(c) Chandannagore
(d) Masulipatnam
Ans: (a)
Q286. The silver coin ‘tanka’ was introduced by __________.
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Bahram Khan
Ans: (b)
Q287. Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?
(a) Paul Canning
(b) Captain William Hawkins
(c) William Edward
(d) Ralph Fitch
Ans: (b)
Q288. The famous poet Amir Khusrau was contemporary of all except following :
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Balban
(c) Iltutmish
(d) Jalaluddin Khilji
Ans: (c)
Q289. What is Gol Gumbadh ?
(a) Mausoleum of Hyder Ali
(b) Mausoleum of Aurangazeb
(c) Mausoleum of Chand Bibi
(d) Mausoleum of Mohammed Adil Shah
Ans: (d)
Q290. The official language of the Delhi Sultanate was?
(a) Urdu
(b) Arabic
(c) Persian
(d) Hindi
Ans: (c)
Q291. Chachnama records the history of which conquest?
(a) Kushanas
(b) Hunas
(c) Arabs
(d) Greeks
Ans: (c)
Q292. The first Europeans to come to India were
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portugese
Ans: (d)
Q293. Who among the following was the first to make use of artillery in warfare in medieval India?
(a) Babur
(b) Ibrahim Lodi
(c) Sher Shah Suri
(d) Akbar
Ans: (a)
Q294. The first woman ruler in Indian history was :
(a) Razia Sultan
(b) Hamida Begum
(c) Mehrunissa
(d) Hazrat Mahal
Ans: (a)
Q295. Mohammed Bin Tuglaq transferred his capital from
(a) Delhi to Warangal
(b) Delhi to Devagiri
(c) Delhi to Madurai
(d) Delhi to Vijayanagar
Ans: (b)
Q296. Who was appointed by Akbar as his Court Musician?
(a) Abul Fazal
(b) Mian Tansen
(c) Raja Birbal
(d) Raja Todar Mal
Ans: (b)
Q297. Bahadur Shah (First) was born in the year _____.
(a) 1543
(b) 1643
(c) 1743
(d) 1843
Ans: (b)
Q298. Which of the following Alberuni’s account of India
(a) Chachnama
(b) Futuh-us-Salatin
(c) Tarikh-i-Yamini
(d) Kitab-ul-Hind
Ans: (d)

CATEGORY–3 ADHUNIK BHARAT

Q1. When Mahatma Gandhi was arrested who among the following took over the leadership of Salt Satyagraha ?
(a) Vinoba Bhave
(b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) Abbas Tyabji
(d) Maulana Abdul Kalam Azad
Ans: (c)
Q2. In which session of Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress ?
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Nagpur
(d) Lahore
Ans: (d)
Q3. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel
(d) Acharya J. B. Kripalani
Ans: (c)
Q4. “Go back to Vedas.” This call given by
(a) Ramakrishna Paramah-amsa
(b) Vivekananda
(c) Jyotiba Phule
(d) Daynand Saraswati
Ans: (d)
Q5. Naokhali is situated in—
(a) West Bengal
(b) Bangladesh
(c) Tripura
(d) Bihar
Ans: (b)
Q6. Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ in the year—
(a) 1906
(b) 1908
(c) 1913
(d) 1917
Ans: (b)
Q7. What was the basis of transfer of power to India on 15th August by ?
(a) On this day the Indian National Congress had demanded “Poorna Swaraj”.
(b) On this day Mahatma Gandhi started ‘Quit India Movement’.
(c) Anniversary of formation of Interim Government
(d) Anniversary of the surrender of Japanese army before Admiral Mountbatten
Ans: (d)
Q8. Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by :
(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis
Ans: (d)
Q9. The father of extremist movement in India is :
(a) Motilal Nehru
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
Q10. Through which principle or device did Gandhiji strive to bridge economic inequalities?
(a) Abolition of machinery
(b) Establishment of village industries
(c) Trusteeship theory
(d) None of the above
Ans: (c)
Q11. Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from :
(a) Tuoreau
(b) Ruskin
(c) Confucius
(d) Tolstoy
Ans: (a)
Q12. The first Indian selected for Indian Civil Service was :
(a) Surendra Nath Banerji
(b) Sarojini Naidu
(c) Lala Lajpat Rai
(d) C.R. Das
Ans: (*)
Q13. The system of communal electorate in India was first introduced by :
(a) Indian Council Act of 1892.
(b) Minto-Morley reforms of 1909
(c) Montagu-Chelmsford reforms of 1919
(d) Government of India of 1935
Ans: (b)
Q14. Who represented India in the Second Round Table Conference?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Sucheta Kripalani
(c) Sarojini Naidu
(d) Kalpana Joshi
Ans: (c)
Q15. What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi’s Salt Satyagraha?
(a) repeal of Salt Satyagraha
(b) curtailment of the Government’s power
(c) economic relief to the common people
(d) ‘Purna Swaraj’ for India
Ans: (d)
Q16. Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India Navy) to surrender on the 23rd February 1946?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru and Maulana Abul Kalam Azad
(c) Vallabh Bhai Patel and M.A. Jinnah
(d) Morarji Desai and J.B. Kripalani
Ans: (c)
Q17. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against :
(a) British repression of the Satyagrahis.
(b) Violation of the Gandhi-Irwin Pact.
(c) Communal award of Ramsay MacDonald.
(d) Communal riots in Calcutta.
Ans: (c)
Q18. In 1939, for the first time, Gandhiji tried out his specific techniques of controlled mass struggle in a native state. He allowed a close associate of his to lead a satyagraha. Who was he?
(a) K. T. Bhashyam in Mysore
(b) Jamnalal Bajaj in Jaipur
(c) Vallabh Bhai Patel in Rajkot
(d) Nebakrushna Chaudhri in Dhenkanal
Ans: (c)
Q19. One time associate of Mahatma Gandhi, broke off from him and launched a radical movement called ‘self-respect movement’. Who was he ?
(a) P. Thyagaraja Shetti
(b) Chhatrapati Maharaj
(c) E.V. Ramaswamy Naicker
(d) Jyotirao Govindrao Phule
Ans: (c)
Q20. The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through :
(a) Indian Council Act, 1861
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Government of India Act, 1919
Ans: (c)
Q21. What did Jyotiba Phule’s Satyashodhak Samaj attempt in the last century?
(a) Saving the lower castes from hypocritical Brahmans and their opportunistic scriptures
(b) Attacking the caste system
(c) Led an anti-landlord and antimahajan upsurge in Satara
(d) Separate representation for untouchables
Ans: (a)
Q22. In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of Hunger Strike as a weapon?
(a) Non-Cooperation Movement, 1920-22
(b) Rowlatt Satyagraha, 1919
(c) Ahmedabad Strike, 1918
(d) Bardoli Satyagraha
Ans: (c)
Q23. Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi?
(a) Annie Besant
(b) Mridula Sarabhai
(c) Muthu Lakshmi
(d) Sarojini Naidu
Ans: (d)
Q24. Sati was prohibited by
(a) Warren Hastings
(b) Lord Wellesley
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
Q25. The Simon Commission was formed to review
(a) legislatures in India
(b) fitness of India for further reforms
(c) the position of the viceroy
(d) a Constitution for India
Ans: (b)
Q26. Where did Aurangzeb die?
(a) Ahmednagar
(b) Aurangabad
(c) Allahabad
(d) Lahore
Ans: (b)
Q27. When was the first train steamed off in India ?
(a) 1848
(b) 1853
(c) 1875
(d) 1880
Ans: (b)
Q28. Which one of the following libraries has the largest collection of manuscripts of historical value?
(a) Khuda Baksh Oriental Public Library
(b) Tanjavur Maharaja Serfoji Saraswati Mahal Library
(c) Asiatic Society Library
(d) Rampur Raza Library
Ans: (a)
Q29. In which of the following systems of land settlement adopted by the English did provide more protection to the interests of farmers ?
(a) Permanent Settlement of Bengal
(b) Ryotwari Settlement of Madras
(c) Zamindari Settlement of Central States
(d) Malgujari
Ans: (b)
Q30. Which of the following pairs contributed significantly to integrate the princely states into Indian Union ?
(a) Sardar Patel and Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel and V.P. Menon
(c) Sardar Patel and Mahatma Gandhi
(d) Sardar Patel and K.M. Munsi
Ans: (b)
Q31. When was first telegraph line started in India ?
(a) 1851
(b) 1875
(c) 1884
(d) 1900
Ans: (a)
Q32. The Home Rule Leagu was started by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans: (b)
Q33. When did the British Govt. start ruling India directly ?
(a) After the Battle of Plassey
(b) After the Battle of Panipat
(c) After the War of Mysore
(d) After Sepoy Mutiny
Ans: (a)
Q34. What did the Hunter Commission appointed by the Viceroy probe ?
(a) Bardoli Satayagraha
(b) Khilafat Agitation
(c) Jallianwala Bagh tragedy
(d) Chauri Chaura incident
Ans: (c)
Q35. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?
(a) Sardar Vallabhbahi Patel
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans: (d)
Q36. From where did Acharya Vinoba Bhave start the Individual Satyagraha in 1940?
(a) Nadiad in Gujarat
(b) Pavnar in Maharashtra
(c) Adyar in Tamil Nadu
(d) Guntur in Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q37. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India ?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Auckland
(c) Lord Canning
(d) Lord William Bentinck
Ans: (a)
Q38. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: (b)
Q39. The original name of Swami Dayananda Saraswati was
(a) Abhi Shankar
(b) Gowri Shankar
(c) Daya Shankar
(d) Mula Shankar
Ans: (d)
Q40. The Swadeshi Movement was launched
(a) as a protest against division of Bengal
(b) with a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods
(c) as a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala Bagh
(d) due to the failure of the British Government to introduce responsible Government in India
Ans: (a)
Q41. The 19th Century reawak-ening in India was confined to the
(a) Priestly class
(b) Upper middle class
(c) Rich peasantry
(d) Urban landlords
Ans: (b)
Q42. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopala Krishna Gokhale
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (a)
Q43. Who introduced the perma-nent settlement in Bengal ?
(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Dalhousie
(c) William Bentinck
(d) Lord Curzon
Ans: (a)
Q44. When was the first passenger train run in India ?
(a) January 1848
(b) April 1853
(c) May 1857
(d) April 1852
Ans: (b)
Q45. Who designed the national flag of Independent India ?
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) Pingali Venkaiah
Ans: (d)
Q46. Which of the following European Colonisers did not have a settlement on the Eastern Coast of India ?
(a) French
(b) Portuguese
(c) Dutch
(d) Danish
Ans: (d)
Q47. In which session of Indian National Congress the tricolour flag was unfurled for the first time ?
(a) Calcutta Session, 1920
(b) Annual Session of Congress at Nagpur, 1920
(c) Lahore Congress, 1929
(d) Haripura Congress Conference, 1938
Ans: (c)
Q48. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges ?
(a) Pitts India Act, 1784
(b) Educational Despatch, 1854
(c) Macaulay Minute, 1835
(d) Regulating Act, 1773
Ans: (c)
Q49. During colonial period, British capital was mainly invested in :
(a) Infra structure
(b) Industry
(c) Agriculture
(d) Services
Ans: (c)
Q50. M. A. Jinnah, in his early political life–
(a) supported two nation theory
(b) initiated Hindu-Muslim unity
(c) imagined Pakistan as an independent State
(d) was a communalist
Ans: (b)
Q51. Who among the following controlled maximum trade in the western coastal region during 17th century ?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) The house of Jagat Seth
(d) Mulla Abdul Gaffar
Ans: (a)
Q52. Match the following :
List : I
A. Jayprakash Narayan
B. C. F. Andrew
C. Dadabhai Nauroji
D. Lala Lajpat Rai
List : II
1. Dinbandhu
2. Grand old man of India
3. Lok Nayak
4. Punjab Kesari
5. Raja Jee
(A) (B) (C) (D)
(a) 5 4 3 2
(b) 3 1 2 4
(c) 1 2 5 3
(d) 4 3 1 5
Ans: (b)
Q53. Given below are the names of prominent leaders and their respective operational areas during the revolt period. Select the incorrect pair.
(a) Rani Laxmibai—Indore
(b) Khan Bahadur Khan—Ruhelkhand
(c) Kunwar Singh—Sahabad
(d) Nana Saheb—Kanpur
Ans: (a)
Q54. Who was the National leader who wrote History of India on the walls of the Andaman Cellular Jail ?
(a) Nandanlal Bose
(b) Ambedkar
(c) Vir Savarkar
(d) Jyotiba Phule
Ans: (c)
Q55. The ‘Doctrine of Lapse’ was first applied to the Princely State of
(a) Satara
(b) Jhansi
(c) Oudh
(d) Jaunpur
Ans: (a)
Q56. The Indian Universities were first founded in the time of
(a) Macaulay
(b) Warren Hastings
(c) Lord Canning
(d) Lord William Bentinck
Ans: (c)
Q57. One of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934. Who was he?
(a) Kalpana Dutt
(b) Surya Sen
(c) Pritialata Woddedar
(d) Dinesh Gupta
Ans: (d)
Q58. Which of the following events made the English East India Company the legitimate masters of the Bengal Suba ?
(a) Battle of Buxar, 1764
(b) Battle of Plassey, 1757
(c) Farrukh Siyar’s Farman, 1717
(d) Ibrahim Khan’s Farman, 1690
Ans: (a)
Q59. Apart from the Quit India Movement which started on 9th August 1942, what other sensational activity of the freedom fighters was done on 9th August?
(a) Salt Satyagraha
(b) Boycott of Simon Commission
(c) Champaran Satyagraha
(d) Kakori Mail train “robbery”
Ans: (d)
Q60. Which of the following treaties brought an end to the independent existence of Peshwa Baji Rao II ?
(a) The Treaty of Purandhar
(b) Convention of Wadgaon
(c) Treaty of Bassein
(d) Treaty of Salbai
Ans: (c)
Q61. Which Indian statesman used these magic words, “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge ….” ?
(a) Mohandas Karamchand Gandhi
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Netaji Subhas Chandra Bose
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (d)
Q62. Satyagraha finds expression in
(a) Sudden outbursts of violence
(b) Armed conflicts
(c) Non-cooperation
(d) Communal riots
Ans: (c)
Q63. The Muslim League advocated a separate Muslim State
(a) At its birth in 1906
(b) During the Khilafat Movement
(c) In 1930, when it opposed the Civil Disobedience Movement
(d) At the Lahore Session of 1940
Ans: (d)
Q64. Who scripted Gandhiji’s favorite song ‘Vaishnav Jan To ……” ?
(a) Narsinh Mehta
(b) Premanand
(c) Chunilal
(d) Dharmiklal
Ans: (a)
Q65. Who was the first Indian to be made a fellow of the Royal Society of London ?
(a) Srinivas Ramanujam
(b) A.C. Wadia
(c) C.V. Raman
(d) P.C. Mahalanobis
Ans: (b)
Q66. Which of these battles proved decisive in the Anglo-French rivalry in India ?
(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Assaye
(c) Battle of Chillianwala
(d) Battle of Seringapatam
Ans: (a)
Q67. ‘Do or Die’ is the famous slogan given by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajiv Gandhi
Ans: (a)
Q68. The English established their first factory in India at
(a) Bombay
(b) Surat
(c) Sutanati
(d) Madras
Ans: (b)
Q69. In which of the following years, 26th January was celebrated as an independence day ?
(a) 1930
(b) 1929
(c) 1942
(d) 1946
Ans: (a)
Q70. Permanent Revenue Settlement of Bengal was introduced by
(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis
Ans: (d)
Q71. Who spoke : “At the stroke of midnight, when the world sleeps, India awakes to life and freedom” ?
(a) Netaji Subhas Chandra Bose
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (c)
Q72. Who started the first English newspaper in India ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Raja Rammohan Roy
(c) J.A. Hickey
(d) Lord William Bentinck
Ans: (c)
Q73. The Ahmedabad Satyagraha of Gandhi was directed against
(a) British mill owners and goverment officials
(b) Indian mill owners and non government officials
(c) British non-government officials
(d) Indian government officials
Ans: (b)
Q74. The former princely state Nahan is part of which State now ?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Uttarakhand
(d) Himachal Pradesh
Ans: (d)
Q75. Which town/city in India has got a tower (minaar) named after Muhammad Ali Jinnah ?
(a) Mumbai
(b) Aligarh
(c) Calicut
(d) Guntur
Ans: (d)
Q76. Who wrote “Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare Dil Mein Hai” ?
(a) Mohammed Iqbal
(b) Ramprasad Bismil
(c) Kazi Nazrul Islam
(d) Firaq Gorakhpuri
Ans: (b)
Q77. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919
(c) Government of India Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (a)
Q78. Punjab was annexed to the British empire during the reign of Governor-General
(a) Lord Bentick
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Cornwallis
(d) Lord Canning
Ans: (b)
Q79. Match
List-I with
List-II and select the correct answer :
List-I
A. Lord Clive
B. Lord Wellesley
C. Lord Dalhousie
D. Lord Curzon
List-II
1. Subsidiary Alliance
2. Indian Universities Act
3. Doctrine of Lapse
4. Dual Government in Bengal
(a) A-2, B-3, C-4, D-1
(b) A-4, B-1, C-3, D-2
(c) A-4, B-3, C-2, D-1
(d) A-1, B-4, C-2, D-3
Ans: (b)
Q80. Who from the following leaders was not assassinated ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Liaqat Ali Khan
(c) Muhammed Ali Jinnah
(d) Lord Louis Mountbatten
Ans: (c)
Q81. Place chronologically the following treaties :
(a) Treaty of Amritsar
(b) Treaty of Bassein
(c) Treaty of Seringapatam
(d) Treaty of Salbai
(a) (a), (c), (b), (d)
(b) (d), (c), (a), (b)
(c) (d), (c), (b), (a)
(d) (b), (a), (d), (c)
Ans: (c)
Q82. The Government of India, 1919 is also known as
(a) Morley-Minto Reforms
(b) Montague – Chelmsford Reforms
(c) Regulating Act
(d) Pitts India Act
Ans: (b)
Q83. Who is called the ‘Father of the Indian National Congress’?
(a) Mahatma Gandhi
(b) A.O. Hume
(c) Lokmanya Tilak
(d) Surendra Nath Banerjee
Ans: (b)
Q84. Who founded the Home Rule League in Calcutta in 1916 A.D.?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) Arvind Ghosh
(c) Lokmanya Tilak
(d) Mrs. Annie Besant
Ans: (d)
Q85. Mahatma Gandhi owed his inspiration for civil disobedience and non-payment of taxes to
(a) Thoreau
(b) Leo Tolstoy
(c) John Ruskin
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (a)
Q86. Which of the following statements best explains the nature of revolt of 1857 ?
(a) The last effort of the old political order to regain power.
(b) Mutiny of a section of sepoys of the British Army
(c) A struggle of the common people to overthrow common rule
(d) An effort to establish a limited Indian nation
Ans: (a)
Q87. Match the following
A. Brahmo Samaj 1. Bombay
B. Veda Samaj 2. Bengal
C. Arya Samaj 3. Madras
D. Prarthana 4. North Samaj India A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1
Ans: (d)
Q88. Land Revenue under Tipu—
(a) was mainly collected through revenue officers.
(b) was mainly collected by Government officials appointed by Tipu
(c) was collected by interme-diaries
(d) was not allowed to go into the hands of Sultan
Ans: (b)
Q89. Who was the advocate at the famous INA Trials ?
(a) Bhulabhai Desai
(b) Asaf Ali
(c) Subhash Chandra Bose
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (a)
Q90. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay write Anandmath?
(a) 1858
(b) 1892
(c) 1882
(d) None of these
Ans: (c)
Q91. The Governor-General of India who initiated the introduction of English in India was—
(a) Lord Curzon
(b) Lord Macaulay
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Hastings
Ans: (c)
Q92. Who among the following visited Gandhiji in South Africa ?
(a) B. G. Tilak
(b) Vallabhbhai Patel
(c) G.K. Gokhale
(d) J.L. Nehru
Ans: (c)
Q93. In which year Salt Satyagraha took place ?
(a) 1929
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1932
Ans: (b)
Q94. Through which Educational Report Calcutta University came into existence ?
(a) Macaulay’s Minute
(b) Hunter Commission
(c) Charter Act
(d) Wood’s Despatch
Ans: (d)
Q95. Cabinet Mission came to India in the year
(a) 1946
(b) 1945
(c) 1942
(d) 1940
Ans: (a)
Q96. Muslim League was founded in the year
(a) 1900
(b) 1905
(c) 1906
(d) 1902
Ans: (c)
Q97. The famous revolutionary song ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil mein hai …’ was composed by
(a) Bhagat Singh
(b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Ramprasad Bismil
Ans: (d)
Q98. The first Viceroy of India was
(a) Lord Canning
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Elgin
Ans: (a)
Q99. From which of the following Upanishads the words ‘Satyameva Jayate’ inscribed in Devanagari Script below the abacus of the State Emblem are ?
(a) Prashna
(b) Mundaka
(c) Mandukya
(d) Ishavasya
Ans: (b)
Q100. Lahore was Ranjeet Singh’s Political Capital. Which city was called his Religious Capital ?
(a) Amritsar
(b) Anandpur Shahib
(c) Gujranwala
(d) Peshawar
Ans: (a)
Q101. ‘Permanent Settlement’, the system of revenue collection was introduced in India by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings
(d) Lord Cornwallis
Ans: (d)
Q102. Who was the first woman President of Congress ?
(a) Mrs. Annie Besant
(b) Mrs. Sarojini Naidu
(c) Mrs. Nellie Sengupta
(d) Aruna Asaf Ali
Ans: (a)
Q103. The Simon Commission which came to India in February 1928 was boycotted because
(a) all its members were Englishmen
(b) at that time a large number of nationalist leaders were in prison
(c) the chairman, Sir John Simon was very unpopular
(d) the Montague-Chelmsford Reforms had failed
Ans: (a)
Q104. Who was the Chairman of the Partition Council ?
(a) M. A. Jinnah
(b) Lord Mountbatten
(c) Jawaharlal Nehru
(d) V. P. Menon
Ans: (b)
Q105. Gandhi’s inspiration for Civil Disobedience came from the writings of
(a) Henry David Thoreau
(b) David Ricardo
(c) Henry Kissinger
(d) Bertrand Russell
Ans: (a)
Q106. The idea of Pakistan was first conceived by
(a) Muhammad Iqbal
(b) M. A. Jinnah
(c) Shaukat Ali
(d) Aga Khan
Ans: (a)
Q107. Who is generally acknowledged as the pioneer of local self-government in modern India ?
(a) Ripon
(b) Mayo
(c) Lytton
(d) Curzon
Ans: (a)
Q108. After the Bardoli Satyagraha, the title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel was given by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Motilal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (c)
Q109. ‘Sati’ was abolished by
(a) Lord Ripon
(b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans: (d)
Q110. Mohan Das Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma’ by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Motilal Nehru
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans: (d)
Q111. The ‘Mohammadan Anglo-Oriental College’ later became the
(a) Osamania University
(b) Jamia-Milia Muslim University
(c) Baraktullah University
(d) Aligarh Muslim University
Ans: (d)
Q112. ‘Poorna Swaraj’ (Complete Independence) was declared to be the goal of the Indian National Congress in its Session of
(a) Lucknow, 1916
(b) Lahore, 1929
(c) Tripuri, 1939
(d) Lahore, 1940
Ans: (b)
Q113. Who was the author of the book My Experiments with Truth ?
(a) Aurobindo
(b) Tilak
(c) Gandhi
(d) Vinoba
Ans: (c)
Q114. Motilal Nehru and Chittaranjan Das were the foundermembers of the
(a) Communist Party of India
(b) Forward Block
(c) Socialist-Swarajist Party
(d) Swarajya Party
Ans: (d)
Q115. The immortal national song Bande Mataram has been written by
(a) Rabindranath Tagore
(b) Sarat Chandra Chattopadhyaya
(c) Bankim Chandra Chattopadhyaya
(d) Surendranath Bandopadhyaya
Ans: (c)
Q116. The Mohemmadan Anglo–Oriental College at Aligarh was founded by
(a) Md. Ali Jinnah
(b) Mohammad Ali
(c) Saukat Ali
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (d)
Q117. Who among the following is generally regarded as the pioneer of Local Self-Government in Modern India ?
(a) Ripon
(b) Lytton
(c) Mayo
(d) Curzon
Ans: (a)
Q118. Which one of the following was not a French settlement in India ?
(a) Puducherry
(b) Mahe
(c) Goa
(d) Chandarnagar
Ans: (c)
Q119. Gandhiji considered Khadi as a symbol of
(a) industrialisation
(b) economic independence
(c) economic growth
(d) moral purity
Ans: (b)
Q120. “India Wins Freedom” is the autobiography of
(a) Abul Kalam Azad
(b) Muhammad Ali
(c) Zakir Hussain
(d) Syed Ahmad Khan
Ans: (a)
Q121. Gandhi wanted to realise ‘truth’ through :
(a) Ahimsa (Non-violence)
(b) Dharma (Religion)
(c) Karma (Service)
(d) Dhyana
Ans: (a)
Q122. The Round table conference at London met for the discussion of
(a) Provision of Provincial Autonomy
(b) A future Administration of India
(c) Gandhi’s demands for calling off Civil Disobedience Movement
(d) Congress claim to be the sole representative of Indians
Ans: (b)
Q123. Sardar Vallabhbhai Patel was equated with
(a) Mazzini
(b) Cavour
(c) Garibaldi
(d) Bismarck
Ans: (d)
Q124. For which community were seats reserved by the Morley-Minto reforms ?
(a) Jews
(b) Muslims
(c) Christians
(d) Sikhs
Ans: (b)
Q125. In Gandhian Socialism
(a) State is required
(b) State is not required
(c) State is sometimes required and sometimes not required
(d) State is neither required nor not required
Ans: (b)
Q126. Who said “The Simon Commission Report should be thrown on a heap of rubbish” ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Shivaswami Ayyar
(c) Mohammad Ali Jinnah
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b)
Q127. The Marathas were defeated at Panipat because
(a) The Marathas did not fight bravely
(b) The Marathas were not equal to Afghans in strength
(c) The Martha army was short of food supplies
(d) The Marathas were considered alien by the local population
Ans: (b)
Q128. Which day was declared as the ‘Direct Action Day’ by the Muslim League ?
(a) 3rd September, 1946
(b) 16th August, 1946
(c) 16th May, 1946
(d) 4th December, 1946
Ans: (b)
Q129. When was Mahatma Gandhi arrested during the ‘Quit India Movement’ of 1942 ?
(a) 7th August 1942
(b) 30th April 1942
(c) 9th August 1942
(d) 5th July 1942
Ans: (c)
Q130. Gandhiji believed that
(a) End justifies means
(b) Means justify end
(c) Neither end justifies means nor means justify end
(d) End and Means both should be justified
Ans: (b)
Q131. With which ‘Movement’, the following were/are associated?
List-I
a. Vinoba Bhave
b. Medha Patkar
c. Sunderlal Bahuguna
d. Jaya Prakash Narayan
List-II
1. ‘Chipko’
2. ‘Sampurna Kranti’
3. ‘Narmada Bachao’
4. ‘Bhoodan’
(a) a – 4, c – 1, b – 2, d – 3
(b) a – 4, b – 3, c – 1, d – 2
(c) b – 3, c – 1, a – 2, d – 4
(d) d – 2, a – 4, b – 1, c – 2
Ans: (b)
Q132. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Lord Dalhousie – Doctrine of Lapse
(b) Lord Minto – Indian Councils Act, 1909
(c) Lord Wellesley – Subsidiary Alliance
(d) Lord Curzon – Vernacular Press Act, 1878
Ans: (d)
Q133. The province of Bengal was partitioned into two parts in 1905 by
(a) Lord Lytton
(b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Curzon
Ans: (d)
Q134. The Indian Councils Act of 1909 is also known as
(a) The Montagu Declaration
(b) The Montagu-Chelmsford Reforms
(c) The Morley-Minto Reforms
(d) The Rowlatt Act
Ans: (c)
Q135. The Home Rule League was started by
(a) M.K. Gandhi
(b) B.G. Tilak
(c) Ranade
(d) K.T. Telang
Ans: (b)
Q136. The Simon Commission was boycotted by Indians because
(a) it sought to curb civil liberties of the Indians
(b) it proposed to partition India
(c) it was an all-white commission without Indian representation
(d) it proposed measures to contain nationalism
Ans: (c)
Q137. The founder of the ‘Brahmo Samaj’ was
(a) Swami Dayananda Saraswati
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Ram Mohun Roy
(d) Swami Vivekananda
Ans: (c)
Q138. The correct chronological order in which the British established their trading centre in the places mentioned below is
(a) Calcutta, Bombay, Madras, Surat
(b) Bombay, Madras, Surat, Calcutta
(c) Surat, Madras, Bombay, Calcutta
(d) Surat, Madras,Calcutta, Bombay
Ans: (c)
Q139. The Revolt of 1857 was started by
(a) the Sepoys
(b) the Zamindars
(c) the Peasants
(d) the Plantation Workers
Ans: (a)
Q140. After leaving the Congress, Subhash Chandra Bose formed, in 1939, his own party, named
(a) Socialist Bloc
(b) Revolutionary Socialist Bloc
(c) Forward Bloc
(d) Socialist-Congress Bloc
Ans: (c)
Q141. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokamanya during
(a) his imprisonment in 1908
(b) Home Rule Movement
(c) Revoelutionary Movement
(d) Swadeshi Movement
Ans: (b)
Q142. ‘Do or Die’ (Karenge ya Marenge) — Gandhiji gave this Mantra to the nation on the eve of which mass movement ?
(a) Rowlatt Satyagraha
(b) Salt Satyagraha
(c) Quit India Movement
(d) Non-Cooperation Movement
Ans: (c)
Q143. Which of the following was established by B.R. Ambedkar ?
(a) Swaraj Party
(b) Samaj Samata Party
(c) All India Scheduled Castes Federation
(d) The Independent Labour Party
Ans: (c)
Q144. Who was in favour of a partyless democracy ?
(a) Jai Prakash Narain
(b) Bhupendra Nath Dutta
(c) M.N. Roy
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (a)
Q145. Provincial autonomy was introduced in India by the
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947
Ans: (c)
Q146. Who was the first Indian Governor- General of India?
(a) B.R. Ambedkar
(b) C. Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. S. Radhakrishnan
Ans: (b)
Q147. In which state was the first Non- Congress Government set up in independent India?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) Kerala
Ans: (d)
Q148. November 26, 1949 is a significant day in our constitutional history because
(a) India took a pledge of complete independence on this day
(b) The Constitution was adopted on this day
(c) India became a Republic on this day
(d) The first amendment of the Constitution was passed on this day
Ans: (b)
Q149. The first General Secretary of the Indian National Congress was
(a) Dadabhai Naoroji
(b) A.O. Hume
(c) Ferozeshah Mehta
(d) Badruddin Tyabji
Ans: (b)
Q150. Raja Rammohan Roy organised a historic agitation against the
(a) Caste system
(b) Evil custom of sati
(c) Degrading position of women in society
(d) Practice of superfluous religious rituals
Ans: (b)
Q151. “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge…..” This was stated on the night of August 14, 1947 by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (c)
Q152. The Indian National Congress had passed the famous resolution on “Non-Cooperation” in 1920 at its session held at
(a) Lucknow
(b) Delhi
(c) Bombay
(d) Calcutta
Ans: (d)
Q153. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (a)
Q154. Which of the following can be considered as the most useful and outstanding reforms made by Lord Curzon, especially in respect of the people living in the undivided province of Punjab?
(a) Educational Reforms
(b) Police Reforms
(c) Industrial Reforms
(d) Agricultural Reforms
Ans: (d)
Q155. ‘Dyarchy’ was introduced in the Government of India Act of
(a) 1909
(b)1919
(c) 1935
(d)None of these
Ans: (b)
Q156. The transfer of Government from the ‘Company’ to the ‘Crown’ was pronounced by Lord Canning
(November 1, 1858) at
(a) Calcutta
(b) Delhi
(c) Patna
(d) Allahabad
Ans: (d)
Q157. The Indian National Congress and the Muslim League came closer to each other in 1916 at
(a) Lahore
(b) Amritsar
(c) Lucknow
(d) Haripura
Ans: (c)
Q158. Permanent Revenue Settlement of Bengal was introduced by
(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis
Ans: (d)
Q159. Who propounded the theory of ‘Economic Drain of India’ during British imperialism?
(a) W.C. Bannerji
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopalkrishna Gokhale
(d) Gandhiji
Ans: (b)
Q160. Which is the oldest trade union organisation in India?
(a) Indian National Trade Union Congress (INTUC)
(b) Centre of Indian Trade Unions (CITU)
(c) All India Trade Union Congress (AITUC)
(d) Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS)
Ans: (c)
Q161. Sarvodaya stands for
(a) Total revolution
(b) Non-cooperation
(c) Upliftment of all
(d) Non-violence
Ans: (c)
Q162. In which city of South Africa was Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people?
(a) Cape Town
(b) Durban
(c) Johannesburg
(d) Pretoria
Ans: (b)
Q163. Who attended the Congress of Oppressed Nationalists at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Dr. Ansari
(d) Motilal Nehru
Ans: (a)
Q164. Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Service through an open competitive examination?
(a) William Bentinck
(b) Dalhousie
(c) Mayo
(d) Ripon
Ans: (b)
Q165. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab?
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1909
(d) 1911
Ans: (b)
Q166. Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honour at Ropar?
(a) Minto I
(b) William Bentinck
(c) Hastings
(d) Auckland
Ans: (b)
Q167. The “Arya Samaj” was founded by
(a) Swami Dayananda Saraswati
(b) Swami Vivekananda
(c) Keshav Chandra Sen
(d) Ishwar Chandra Vidya-sagar
Ans: (a)
Q168. Maulana Abul Kalam Azad started an Urdu Weekly, The Al-Hilal in 1912, but, on its being banned by the Government, he founded at Al-Balagh in
(a) 1913
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1916
Ans: (c)
Q169. High Courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in
(a) 1935
(b) 1919
(c) 1892
(d) 1861
Ans: (d)
Q170. Who was the first Women President of Indian National Congress?
(a) Sarojini Naidu
(b) Sucheta Kripalani
(c) Rajkumari Amrit Kaur
(d) Annie Besant
Ans: (d)
Q171. Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century?
(a) Prarthana Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Arya Samaj
(d) Rama Krishna Mission
Ans: (b)
Q172. Who was the President of Indian National Congress when the Mountbatten Plan of independence was accepted ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Maulana Azad
(d) Acharya J. B. Kripalani
Ans: (d)
Q173. Who developed the idea that “means justify the ends” ?
(a) Kautilya
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)
Q174. Who said that ‘the real seat of taste is not the tongue, but the mind’?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Mahatma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Swami Vivekananda
Ans: (b)
Q175. Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of
(a) 1935
(b) 1919
(c) 1909
(d) 1858
Ans: (a)
Q176. Who was the Governor-general of India during the Revolt of 1857?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Mayo
(d) Lord Ripon
Ans: (b)
Q177. When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?
(a) Bertrand Russell
(b) Leo Tolstoy
(c) Albert Einstein
(d) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans: (c)
Q178. In violation of the Salt Laws, Gandhiji started a movement called
(a) Non-Cooperation move-ment
(b) Swadeshi Movement
(c) Civil Disobedience Move-ment
(d) None of the above
Ans: (c)
Q179. The Cabinet Mission came to India in
(a) 1943
(b) 1944
(c) 1945
(d) 1946
Ans: (d)
Q180. The first to come and last to leave India were
(a) the Portuguese
(b) the French
(c) the English
(d) the Dutch
Ans: (a)
Q181. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
(a) Muhammed Ali Jinnah
(b) Badruddin Tyabji
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)
Q182. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from
(a) East India Company to the British Crown
(b) British Crown to the East India Company
(c) East India Company to the Governor General
(d) British Crown to the Board of Directors
Ans: (a)
Q183. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was
(a) equal employment opportunities for Indians
(b) the proposed execution of Bhagat Singh
(c) salt monopoly exercised by the British Government
(d) complete freedom
Ans: (c)
Q184. Who was the last Governor-General of India ?
(a) Sir Cripps
(b) Lord Mountbatten
(c) C. Rajagopalachari
(d) Sir Attlee
Ans: (c)
Q185. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?
(a) Equal pay for equal work
(b) Provision of free legal aid and advice
(c) Prohibition of the slaughter of cows
(d) Protection of the monuments of historical importance
Ans: (c)
Q186. Who represented India in the Second Round Table Conference?
(a) Sarojani Nadu
(b) Anne Besaint
(c) Aruna Asaf Ali
(d) None of these
Ans: (a)
Q187. Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear from every eye?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Gandhiji
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Sardar Patel
Ans: (b)
Q188. In ends and means relationship, Gandhiji believed
(a) Means become good if they serve the end
(b) Means and ends are watertight compartments
(c) Means determine the end
(d) End is everything, no matter what or how the means are
Ans: (c)
Q189. The First Victory & Governor- General of British India was
(a) Lord Dalhousie
(b) Sir John Lawrence
(c) Warren Hastings
(d) Lord Canning
Ans: (d)
Q190. The split between the ‘Extremists’ and ‘Moderates’ came up in the open at the Surat Congress Session in the year
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910
Ans: (c)
Q191. Bhulabhai Desai’s most memorable achievement was his defence of the Indian National Army (I.N.A.) personnel at the Red Fort Trial towards the end of
(a) 1943
(b) 1944
(c) 1945
(d) 1946
Ans: (c)
Q192. The First Viceroy of the Portuguese in the East was
(a) Albuquerque
(b) Joa de Castro
(c) Francisco de Almedia
(d) Nuno da Cunha
Ans: (c)
Q193. When was the All India Women’s Conference founded
(a) 1924
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927
Ans: (d)
Q194. The Kuka movement started in mid-Nineteenth century in
(a) Western Punjab
(b) Maharashtra
(c) Bengal
(d) Madhya Bharat
Ans: (a)
Q195. Mahatma Gandhi’s remark, “A post-dated cheque on a crumbling bank” is regarding the proposals of
(a) Simon Commission
(b) Cripps Mission
(c) Cabinet Mission
(d) Wavel Plan
Ans: (b)
Q196. Under whose leadership was the Congress Socialist Party founded in 1934 ?
(a) Jawaharlal Nehru and Mahatma Gandhi
(b) Acharya Narendra Dev and Jai Prakash Narayan
(c) Subhas Chandra Bose and P.C, Joshi
(d) Saifuddin Kitchlew and Rajendra Prasad
Ans: (b)
Q197. Which one of the following is incorrectly matched ?
(a) Columbus – 1492
(b) Vasco de Gama – 1498
(c) Magellan – 1520
(d) Balboa – 1530
Ans: (d)
Q198. When did the British make English the medium of instruction in India ?
(a) 1813
(b) 1833
(c) 1835
(d) 1844
Ans: (c)
Q199. During whose Veceroyship did the High Courts come into existence at the three presidential cities of Calcutta, Madras and Bombay ?
(a) Warren Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) John Lawrence
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
Q200. Who was popularly known as ‘Nana Saheb” ?
(a) Baji Rai I
(b) Balaji Baji Rao
(c) Balaji Vishwanath
(d) Madhav Rao
Ans: (b)
Q201. In which session of the Indian National Congress did the historic union of Congress and Muslim League take place?
(a) Surat
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Lucknow
Ans: (d)
Q202. Who attended the Imperial Durbar of 1877 dressed in hand-spun Khadi ?
(a) M.K. Gandhi
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Ganesh Vasudev Joshi
Ans: (d)
Q203. Who was the founder-editor of the famous newspaper ‘Kesari’ during the National Struggle ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lokmanya Tilak
(d) Muhammad Iqbal
Ans: (c)
Q204. Match
List-I with
List-II and select the correct answer using the code given below the
Lists :
List – I
a. Sarojini Naidu
b. M.A. Jinnah
c. Tej Bahadur Sapru
d. V.D. Savarkar
List – II
1. Muslim League
2. Indian National Congress
2. Hindu Mahasabha
4. Liberal Party Code :
a b c d
(a) 2 1 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 2 4 1 3
(d) 4 1 3 2
Ans: (a)
Q205. Who was the only Indian to be elected as President of the United Nations General Assembly ?
(a) Vijayalakshmi Pandit
(b) V.K. Krishna Menon
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajeshwar Dayal
Ans: (a)
Q206. What was the reason for Gandhiji’s support to decentralisation of power ?
(a) Decentralisation ensures more participation of the people into democracy
(b) India had decentralisation of power in the past
(c) Decentralisation was essential for the economic development of the country
(d) Decentralisation can prevent communalism
Ans: (c)
Q207. Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world?
(a) Non-violence of the brave
(b) Non-violence of the weak
(c) Non-violence of the coward
(d) Non-violence of the downtrodden
Ans: (a)
Q208. Who among the following were members of the Swaraj Party?
(a) Motilal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Gopal Krishna Gokhale
(a) a and b
(b) a only
(c) b and c
(d) a, b and c
Ans: (b)
Q209. Where are the traces of Portuguese culture found in India?
(a) Goa
(b) Calicut
(c) Cannanore
(d) Cochin
Ans: (a)
Q210. The British introduced the railways in India in order to
(a) promote heavy industries in India
(b) facilitate British commerce and adminis-trative control
(c) move foodstuff in case of famine
(d) enable Indians to move freely within the country
Ans: (b)
Q211. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant
(a) Complete independence
(b) Self government
(c) Economic independence
(d) Political independence
Ans: (b)
Q212. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(a) Gopal Hari Deshmukh
(b) R.G. Bhandarkar
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) B.G. Tilak
Ans: (a)
Q213. Who was the first Governor– General of Bengal?
(a) Robert Clive
(b) Warren Hastings
(c) William Bentinck
(d) Cornwallis
Ans: (b)
Q214. Which scripture was called his ‘mother’ by Gandhiji ?
(a) Ramayana
(b) The New Testament
(c) Bhagwat Gita
(d) The Holy Quran
Ans: (c)
Q215. The Quit India Movement was launched in 1942 in the month of
(a) January
(b) March
(c) August
(d) December
Ans: (c)
Q216. Match the following :
Column-I
(A) Keshab Sen
(B) Dayanand Saraswati
(C) Atmaram Pandurang
(D) Syed Ahmad Khan Column-II
1. Prarthana Samaj
2. Brahmo Samaj
3. Aligarh Movement
4. Arya Samaj A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)
Q217. Who was the first English President of the Indian National Congress ?
(a) George Yule
(b) William Wedderburn
(c) A.O. Hume
(d) Henry Cotton
Ans: (a)
Q218. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Motilal Nehru
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)
Q219. The pledge for “Poorna Swaraj” was taken at the Congress Session of
(a) Calcutta
(b) Lahore
(c) Allahabad
(d) Madras
Ans: (b)
Q220. Who was the founder of the ‘Servants of India Society’ ?
(a) G.K. Gokhale
(b) M.G. Ranade
(c) B.G. Tilak
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (a)
Q221. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of
(a) Bernard Shaw
(b) Karl Marx
(c) Lenin
(d) Leo Tolstoy
Ans: (d)
Q222. Who is rightly called the “Father of Local Self Government” in India ?
(a) Lord Mayo
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Clive
Ans: (b)
Q223. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Curzon
Ans: (b)
Q224. India attained ‘Dominion Status’ on
(a) 15th January, 1947
(b) 15th August, 1947
(c) 15th August, 1950
(d) 15th October, 1947
Ans: (b)
Q225. What is Gandhi’s definition of Rama Raj ?
(a) The rule as it was during the time of Rama
(b) Sovereignty of the people based on pure moral authority
(c) The greatest good of all
(d) The absolute power concentrated in the hands of a king
Ans: (c)
Q226. Who among the following was the first to sign the ‘Instruments of Accession’ ?
(a) The Maharaja of Baroda
(b) The Dewan of Travancore
(c) The Nizam of Hyderabad
(d) The Raja of Jodhpur
Ans: (b)
Q227. The decline of Indian Handicrafts industry in the 19th century was attributed to
(a) competition from British manufacturing industries only
(b) disappearance of Indian Princely Courts only
(c) establishment of alien rule only
(d) All of the above
Ans: (d)
Q228. Why was the Simon Commission boycotted by the Indians?
(a) It did not include any Indian as a member
(b) It did not have any woman member
(c) It was appointed before the stipulated time
(d) It refused to meet prominent Indian leaders
Ans: (a)
Q229. Who among the following started the first newspaper in India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) W.C. Bonnerjee
(c) Rabindranath Tagore
(d) James A. Hickey
Ans: (d)
Q230. English education was introduced in India by
(a) Lord Curzon
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lord Macaulay
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
Q231. Name the important French possession in India.
(a) Goa
(b) Pondicherry
(c) Daman
(d) Cochin
Ans: (b)
Q232. As per provisions of the Charter Act of 1833, a Law Commission
(for consolidating, codifying and improving Indian laws) was constituted under the Chairmanship of
(a) Lord Bentinck
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Lord Macaulay
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
Q233. Who was the first Indian to become member of British Parliament ?
(a) W.C. Bonnerjee
(b) Behramji M. Malabari
(c) D.N. Wacha
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)
Q234. Who said “Patriotism is religion and religion is love for India” ?
(a) Raj Narain Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Swami Vivekananda
(d) Acharya Vinoba Bhave
Ans: (*)
Q235. According to Gandhiji, which of the following are the major means of Satyagraha ?
(a) Non-cooperation
(b) Strike
(c) Demonstration
(d) Civil disobedience
(a) a and b are correct
(b) a and d are correct
(c) b and d are correct
(d) c and d are correct
Ans: (b)
Q236. Hardayal, an intellectual giant, was associated with
(a) Home Rule Movement
(b) Ghadar Movement
(c) Swadeshi Movement
(d) Non-Cooperation Movement
Ans: (b)
Q237. The credit of discovering the sea route of India goes to the
(a) French
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) English
Ans: (c)
Q238. The song ‘Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra Nath Tagore was first published in January 1912 under the title of
(a) Jay He
(b) Rashtra Jagriti
(c) Bharat Vidhata
(d) Matribhoomi
Ans: (c)
Q239. On imprisonment in 1908 by the Brities, Bal Gangadhar Tilak was sent to
(a) Andaman and Nicobar
(b) Rangoon
(c) Singapore
(d) Mandalay
Ans: (d)
Q240. The Civil Disobedience Movement was launched by Mahatma Gandhi in
(a) 1928
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1922
Ans: (b)
Q241. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?
(a) Calcutta
(b) Qasim Bazar
(c) Singur
(d) Burdwan
Ans: (b)
Q242. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad” ?
(a) Chandrashekhar Azad
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Iqbal
Ans: (c)
Q243. The System of Dyarchy was introduced in India in
(a) 1909
(b) 1935
(c) 1919
(d) 1945
Ans: (c)
Q244. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was
(a) Nehru
(b) Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose
Ans: (c)
Q245. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) M.M.Malavia
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Gandhiji
Ans: (a)
Q246. The call of “Back to the Vedas” was given by :
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
Q247. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because :
(a) they felt that it was only an eyewash
(b) all the members of the Commission were English
(c) the members of the Commission were biased against India
(d) it did not meet the demands of the Indians
Ans: (b)
Q248. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt ?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraeli
Ans: (d)
Q249. The communal electorate was introduced for the first time in India in
(a) 1919
(b) 1935
(c) 1906
(d) 1909
Ans: (d)
Q250. The two states which had non- Congress Ministries in 1937 were
(a) Bengal and Punjab
(b) Punjab and NWFP
(c) Madras and Central Provinces
(d) Bihar and Uttar Pradesh
Ans: (a)
Q251. Through which principle/device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities?
(a) Abolition of machinery
(b) Establishment of village industries
(c) Adoption of non-violence
(d) Trusteeship theory
Ans: (d)
Q252. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
(a) Elizabeth
(b) Bengal
(c) Red Dragon
(d) Mayflower
Ans: (c)
Q253. The All India Muslim League was founded by
(a) Maulana Ahmed Ali
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Agha Khan
(d) Hakim Ajmal Khan
Ans: (c)
Q254. Gandhiji was influenced by the writings of
(a) Karl Marx
(b) Thomas Hobbes
(c) Charles Darwin
(d) Leo Tolstoy
Ans: (d)
Q255. The Governor-General who abolished the practice of Sati was
(a) Dalhousie
(b) Ripon
(c) William Bentinck
(d) Curzon
Ans: (c)
Q256. In which year did Gandhiji start Satyagraha Movement ?
(a) 1919
(b) 1927
(c) 1934
(d) 1942
Ans: (a)
Q257. Where was the Royal Durbar held on November 1st, 1858 to issue the Queen’s proclamation?
(a) Lucknow
(b) Cawnpore
(c) Delhi
(d) Kanpur
Ans: (*)
Q258. Who is called as the ‘Prophet of New India’ ?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Sri Ramakrishna
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Swami Vivekananda
Ans: (b)
Q259. Who declared “Swaraj is my birth right and I shall have it”?
(a) Gopal Krishna Gokhale
(b) Bal Gangadhara Tilak
(c) Lala Lajpat Rai
(d) K.T. Telang
Ans: (b)
Q260. The Indian council Act of 1909 was popularly known as :
(a) Parliament Act
(b) Montagu-Chelmsford Reforms
(c) Minto-Morely Reforms
(d) The Judiciary Act
Ans: (c)
Q261. Federal form of Government at the centre was introduced in India under :
(a) Government of India Act of 1919
(b) Indian Councils Act of 1909
(c) Government of India Act of 1935
(d) Indian Independence Act of 1947
Ans: (c)
Q262. ‘Royal Asiatic Society’ was founded by
(a) Sir William Jones
(b) Sir John Marshall
(c) R. D. Banerjee
(d) Sir William Bentick
Ans: (a)
Q263. The Indian National Army (Azad Hind Fauj) fought in the Second World War against–
(a) Germany
(b) Japan
(c) Italy
(d) Great Britain
Ans: (d)
Q264. Indian Universities Act, 1904 was passed during the governorship of
(a) Lord Lytton
(b) Lord Curzon
(c) Lord Ripon
(d) Lord Hardinge-I
Ans: (b)
Q265. The hero of the Kakori ‘Dacoity’ case was
(a) Ramprasad Bismil
(b) Bhagat Singh
(c) Batukeshwar Datta
(d) Barkatulla
Ans: (a)
Q266. The person responsible for introducing the conception of Dyarchy in the1919 Act was
(a) Montague
(b) Tez Bahadur Sapru
(c) Lionel Curtis
(d) Chelmsford
Ans: (a)
Q267. Tricolour was adopted as the National Flag in—
(a) Lahore Congress
(b) Belgaum Congress
(c) Allahabad Congress
(d) Haripura Congress
Ans: (a)
Q268. Who presided over the first Session of the Indian National Congress?
(a) A.O. Hume
(b) W.C. Bannerjee
(c) Surendranth Bannerjee
(d) Badruddin Tyabji
Ans: (b)
Q269. When was the Dandi March undertaken?
(a) 31st December, 1929
(b) 12th March, 1930
(c) 5th April, 1930
(d) 5th May, 1930
Ans: (b)
Q270. Who was the first propounder of the Doctrine of Passive Resistance?
(a) B.G. Tilak
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Lajpat Rai
(d) G. K. Gokhale
Ans: (b)
Q271. Who was the Congress President during 1940-46?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Azad
(d) Rajendra Prasad
Ans: (c)
Q272. What are the Morley-Minto Reforms of 1909 known for?
(a) Separate Electorates
(b) Provincial Dyarchy
(c) Provincial Autonomy
(d) Federalism
Ans: (a)
Q273. What was meant by the Secretary of State for India during the British rule?
(a) An official who worked as the Secretary to the Viceroy of India
(b) A Secretary level official appointed in each Presidency of India
(c) A British minister given full control over the Government of India
(d) A senior officer appointed by the Viceroy to look into the internal administration in India
Ans: (c)
Q274. ‘Lucknow Pact’ was a deal between
(a) Indians and the British about legislative seats
(b) Hindus and Muslims regarding seat sharing in legislatures
(c) Depressed castes and Brahmins about job reservations
(d) Hindus and Sikhs about job reservations
Ans: (b)
Q275. The joint session of the Congress and Muslim League was held in 1916 at—
(a) Delhi
(b) Kanpur
(c) Lucknow
(d) Madras
Ans: (c)
Q276. Who, among the following, founded the ‘All India Depressed Classes Federation’ in 1920?
(a) M.K. Gandhi
(b) Jyotiba Phule
(c) G.K. Gokhale
(d) B.R. Ambedkar
Ans: (d)
Q277. The first Trading Centre which was established by the British was
(a) Kolkata
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Mumbai
Ans: (b)
Q278. When and which Governor-General decided to make English the medium of instruction in India?
(a) 1805-Lord Wellesley
(b) 1845-Lord Hardinge
(c)1835-Lord William Bentick
(d) 1850-Lord Dalhousie
Ans: (c)
Q279. Who among the following, is acknowledged as the pioneer of Local Self-Government in India?
(a) Rippon
(b) Mayo
(c) Lytton
(d) Curzon
Ans: (a)
Q280. Who among the following is popularly known as ‘Periyar’?
(a) C.V. Raman Pillai
(b) C.N. Mudaliar
(c) E.V. Ramaswamy Naicker
(d) L. Ramkrishna Pillai
Ans: (c)
Q281. In which of the following places was the Ryotwari settlement introduced?
(a) Uttar Pradesh and Punjab
(b) North-West Provinces and Punjab
(c) Madras and Bombay
(d) Bengal and Bihar
Ans: (c)
Q282. Which among the following places, was not an important centre of the Revolt of 1857?
(a) Agra
(b) Kanpur
(c) Jhansi
(d) Lucknow
Ans: (a)
Q283. Who, among the following, abolished the Dual System of Government in Bengal?
(a) Lord Clive
(b) Lord Cornwallis
(c) Spencer
(d) Lord Warren Hastings
Ans: (d)
Q284. Who among the following was famous for framing the education minute?
(a) Lord Elgin
(b) Lord Macaulay
(c) Sadler
(d) None of these
Ans: (b)
Q285. Who, among the following, has been known as the ‘Frontier Gandhi’?
(a) Khan Abdul Ghaffar Khan
(b) Khan Saheb
(c) Chaudhary Shaukatullah
(d) Liaquat Ali Khan
Ans: (a)
Q286. The Ryotwari System of Land Tenure refers to a situation where—
(a) the Ryot is the owner of the land held by him/her and directly pays the revenue assessed on the land to the State
(b) the Ryot is an occupancy tenant of his/her land and pays the land revenue to the Zamindar
(c) the person cultivates the land leased from a landlord and in return pays rent to the landlord
(d) the land is collectively owned and cultivated on a cooperative basis
Ans: (a)
Q287. Swami Dayanand Saraswati established the first Arya Samaj in 1875 at
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Nagpur
(d) Ahmadnagar
Ans: (a)
Q288. Who, among the following, was the pioneer of social reform movements in 19th century India?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Devendra Nath Tagore
(d) Keshav Chandra Sen
Ans: (b)
Q289. Who started the Home Rule Movement?
(a) Annie Beasant
(b) Padmaja Naidu
(c) Kamla Devi Chattopadyaya
(d) Raj Kumari Amrit Kaur
Ans: (a)
Q290. When was the Gandhi Irwin Pact made?
(a) 1935
(b) 1931
(c) 1929
(d) 1932
Ans: (b)
Q291. What was not true about Sir Syed Ahmad Khan?
(a) He founded the Mohamma dan Anglo Oriental College at Aligarh
(b) He was a leader of the Muslim League
(c) He was a leader of the Aligarh Movement
(d) He opposed the Indian National Congress
Ans: (b)
Q292. ‘Neel Darpan’ a play depicting the revolt against the indigo planters was written by
(a) Dinbandhu Mitra
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Rabindranath Tagore
(d) Naveen Chandra Sen
Ans: (a)
Q293. Champaran Satyagraha was related to
(a) Indigo
(b) Mill-owners
(c) Plague
(d) Fresh assessment of land
Ans: (a)
Q294. Who among the following implemented the Doctrine of Lapse?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings
(d) Lord Rippon
Ans: (b)
Q295. The first newspaper which was published in India was
(a) The Calculatta Gazette
(b) The Calculatta Gazette
(c) The Oriental Magazine of Calcutta
(d) The Bengal Gazette
Ans: (d)
Q296. The Portuguese built their first fort on Indian soil in the territory of the Raja of
(a) Calicut
(b) Cochin
(c) Daman
(d) Bijapur
Ans: (b)
Q297. The partition of Bengal was revoked by the British in
(a) 1911
(b) 1914
(c) 1917
(d) 1919
Ans: (a)
Q298. Who among the following, analysed the causes of the uprising of 1857 advocating a reconciliation between the British and the Muslims?
(a) Syed Ahmed Brelvi
(b) Shah Waliullah
(c) Syed Ahmed Khan
(d) Syed Amir Ali
Ans: (c)
Q299. Who created the Madras Presidency as it existed till Indian Independence?
(a) Sir Thomas Munro
(b) Lord Hastings
(c) Lord cornwallis
(d) Lord Welliesley
Ans: (a)
Q300. The theory of ‘economic drain’ was propounded by
(a) B.G. Tilak
(b) R.C. Dutt
(c) Dadabhai Naoroji
(d) G.K. Gokhale
Ans: (c)
Q301. Where was the first session of the Indian National Congress held?
(a) Lucknow
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Madras
Ans: (c)
Q302. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress?
(a) Mohammad Ali Jinnah
(b) Badruddin Tyabji
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)
Q303. Who led the armed raid on the government armoury at Chittagong in 1930?
(a) Chandra Shekhar Azad
(b) Bhagat Singh
(c) Surya Sen
(d) Sukhdev
Ans: (c)
Q304. The Indian tricolour was unfurled for the first time by Jawaharlal Nehru
(a) at the ramparts of the Red Fort in 1947
(b) on the banks of Ravi at Lahore in 1929
(c) when India became a democratic republic in 1950
(d) when The Government of India Act was passed in 1935.
Ans: (b)
Q305. Morley-Minto Reforms were introduced in which of the following years?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1924
(d) 1935
Ans: (a)
Q306. In which region did Birsa Munda operate against the British?
(a) Punjab
(b) Chota Nagpur
(c) Tarai
(d) Manipur
Ans: (b)
Q307. The slogan of Quit India Movement was given by
(a) Sardar Patel
(b) Mahatma Gandhi
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans: (b)
Q308. Which British Viceroy is associated with the Partition of Bengal?
(a) Lord Canning
(b) Lord Curzon
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Wellesley
Ans: (b)
Q309. In which year did Gandhiji undertake the famous Dandi March ?
(a) 1920
(b) 1930
(c) 1925
(d) 1935
Ans: (b)
Q310. Who was the Governor-General of India at the time of Revolt of 1857?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Bentinck
(c) Lord Canning
(d) Lord Lytton
Ans: (c)
Q311. Gandhiji opposed the Communal Award because he thought this would bring
(a) communal disunity
(b) division in the Hindu Society
(c) economic miseries to India
(d) destruction to handi-crafts
Ans: (b)
Q312. Which of the following authorised the British Government to imprison any person without trial and conviction in a court of law?
(a) Rowlatt Act of 1999
(b) Government of India Act of 1935
(c) Indian Councils Act of 1909
(d) Government of India Act of 1919
Ans: (a)
Q313. Gandhi-Irwin Pact is associated with
(a) Quit India Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Non-Cooperation Khilafat Movement
(d) Rowlatt Agitation
Ans: (b)
Q314. Who, among the following was associated with the Ghadar Movement?
(a) Shyamaji Krishnavarma
(b) M. N. Roy
(c) Bhagat Singh
(d) Lala Har Dayal
Ans: (d)
Q315. Which of the following movements was NOT led by Mahatma Gandhi?
(a) Champaran Satyagraha
(b) Wahabi Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (b)
Q316. Who said “Give me Blood, I will give you Freedom” ?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (a)
Q317. Simon Commission was sent by British Parliament to India to review the
(a) progress of English education
(b) social reforms
(c) working of dyarchy
(d) Hindu-Muslim unity
Ans: (c)
Q318. Who was the first Governor- General of Independent India?
(a) Lord Attlee
(b) Lord Mountbatten
(c) C. Rajagopalachari
(d) Rajendra Prasad
Ans: (b)
Q319. The Arya Samaj is against
(a) existence of God
(b) rituals and idol-worship
(c) Hinduism
(d) Islam
Ans: (b)
Q320. Who, among the following benefitted most by the British revenue system in India?
(a) Sharecroppers
(b) Peasants
(c) Zamindars
(d) Agriculture-labour
Ans: (c)
Q321. Who, among the following Europeans, established their trade and influence in India first?
(a) British
(b) French
(c) Dutch
(d) Portuguese
Ans: (d)
Q322. Who was the leader of the Young Bengal Movement?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Debendranath Tagore
(c) Henry Vivian Derozio
(d) David Hare
Ans: (c)
Q323. When and where did the Theosophical Society establish its headquarters in India?
(a) 1882-Adyar
(b) 1885-Belur
(c) 1890-Avadi
(d) 1895-Vellore
Ans: (a)
Q324. A prominent leader of the Ghadar Party was
(a) P. Mitra
(b) Lala Har Dayal
(c) B.G. Tilak
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (b)
Q325. Who propounded the theory of ‘Drain of wealth’ from India to Great Britain ?
(a) Gopal Krishana Gokhale
(b) Dadabahai Naoroji
(c) Surendranth Banerjee
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)
Q326. Swarajya was declared as the goal of the Congress at its session held in 1906 at
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Lucknow
(d) Madras
Ans: (b)
Q327. Gandhi started the ‘Dandi March’ from
(a) Ahmedabad
(b) Allahabad
(c) Dandi
(d) Calcutta
Ans: (a)
Q328. The Congress adopted the ‘Quit India Resolution’ in the year
(a) 1940
(b) 1938
(c) 1946
(d) 1942
Ans: (d)
Q329. The Asiatic society of Bengal (founded in 1784) owes its origin to
(a) Warren Hastings
(b) Sir William Jones
(c) Sir James Mackintosh
(d) James Princep
Ans: (b)
Q330. The book “Prison Diary” was written by
(a) Mahatma Gandhi
(b) V.D. Savarkar
(c) Jaya Prakash Narayan
(d) Morarji Desai
Ans: (c)
Q331. “India House” is located in
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) London
(d) New York
Ans: (c)
Q332. Who is called the ‘Nightingale of India’?
(a) Vijay Lakshmi Pandit
(b) Sarojini Naidu
(c) Aruna Asaf Ali
(d) Sucheta Kriplani
Ans: (b)
Q333. The first Governor General of the East India Company in India was
(a) Robert Clive
(b) Sir John Shore
(c) Warren Hastings
(d) Marquis of Hastings
Ans: (c)
Q334. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (b)
Q335. Find the correct match:
I II
A. Abdul Gaffar Khan 1. Mahatma
B. Dadabhai NaoroJi 2. Frontier Gandhi
C. Mohandas Karam- 3. Grand Old chand Gandhi dia Man of ln
D. Rabindra Nath Tagore 4. Gurudev
(a) A-3, B-1, C-4, D-2
(b) A-2, B-3, C-1, D-4
(c) A-4, B-1, C-2, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (b)
Q336. The Gandhian economy was based on the principle of
(a) State control
(b) Competition
(c) Trusteeship
(d) Rural co-operation
Ans: (c)
Q337. Who among the following was instrumental in the abolition of Sati in 1829?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Ripon
(c) Lord Bentick
(d) Lord lrwin
Ans: (c)
Q338. Bengal was partitioned in 1905 under the viceroyalty of
(a) Lord Curzon
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Hardings
(d) Lord Minto
Ans: (a)
Q339. Where did Mahatma Gandhi first apply his technique of Satyagraha?
(a) Dandi
(b) Champaran
(c) England
(d) South Africa
Ans: (d)
Q340. The Azad Hind Fauj was formed in
(a) 1937
(b) 1942
(c) 1943
(d) 1945
Ans: (b)
Q341. ‘Deshbandhu’ is the title of
(a) B.R. Ambedkar
(b) C.R. Das
(c) B.C. Pal
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (b)
Q342. The Bhoodan Movement was launched by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jaiprakash Narain
(c) Vinoba Bhave
(d) Rammanohar Lohia
Ans: (c)
Q343. The Indian National Congress had its first meeting in the city of
(a) Calcutta
(b) Bombay
(c) Ahmedabad
(d) Allahabad
Ans: (b)
Q344. Begum Hazrat Mahal led the 1857 revolt from :
(a) Lucknow
(b) Kanpur
(c) Benares
(d) Allahabad
Ans: (a)
Q345. The Sati System was abolished in 1829 A.D. by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
Q346. The Poona Pact signed in 1934 provided for
(a) the creation of dominion status for India
(b) separate electorates for Muslims
(c) separate electorates for the Harijans
(d) joint electorate with reservation for Harijans
Ans: (d)
Q347. Bardoli Satyagraha is associated with
(a) Rajendra Prasad
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Jamnalal Bajaj
Ans: (c)
Q348. If
a. Dandi March
b. Tragedy of Jallianwallah
c. Quit India Movement and
d. Swadeshi Movement are arranged in the chronological order then they come as –
(a) b, a, c, d
(b) d, c, a, b
(c) d, b, a, c
(d) c, d, a, b
Ans: (c)
Q349. Capt. Saunders, the English Police Officer was shot dead by
(a) Batukeshwar Dutt
(b) Ram Prasad
(c) Chandra Shekar Azad
(d) Bhagat Singh
Ans: (d)
Q350. The Muslim League adopted the resolution for a separate nation in the year
(a) 1907
(b) 1922
(c) 1931
(d) 1940
Ans: (d)
Q351. The man behind the first railway line in India was:
(a) William Dudley
(b) Roger Smith
(c) George Clark
(d) Warren Hastings
Ans: (c)
Q352. To end the III Anglo-Mysore War.
Tipu Sultan signed the following Treaty with the British
(a) Treaty of Mangalore
(b) Treaty of Srirangapatnam
(c) Treaty of Mysore
(d) Treaty of Bidnur
Ans: (b)
Q353. The original name of Swami Vivekananda was
(a) Narendranath Dutta
(b) Batukeshwara Dutta
(c) Krishna Dutta
(d) Surendra Dutta
Ans: (a)
Q354. The British Governor-General who introduced the Postal system in India was
(a) Lord Dolhousie
(b) Lord Wellesley
(c) Lord Auckland
(d) Lord Bentinck
Ans: (a)
Q355. The Communal Awared of 1932, gave separate representation to
(a) Harijans
(b) Muslims
(c) Sikhs
(d) Christians
Ans: (a)
Q356. Who among the following Portuguese captured Goa ?
(a) Francisco de Almeida
(b) Alfonso de Albuquerque
(c) Vasco da Gama
(d) Roberto de Nobili
Ans: (b)
Q357. The Indian National Congress was formed during the Governor-Generalship of
(a) Lord Ripon
(b) Lord William Bentick
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Curzon
Ans: (c)
Q358. Federal form of government was introduced under the
(a) Government of India Act, 1919
(b) Government of India Act, 1935
(c) Indian Councils Act, 1909
(d) Government of India Act, 1858
Ans: (b)
Q359. Subhash Chandra Bose set up the provisional Government of Free India in
(a) Burma
(b) Singapore
(c) Thailand
(d) Indonesia
Ans: (b)
Q360. Who was the first Indian woman President of the Indian National Congress?
(a) Annie Besant
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Kasturba Gandhi
(d) Sarojini Naidu
Ans: (a)
Q361. The most significant Act which declared that the sovereignty of the British Empire in India was in the hands of the British Crown was
(a) the Company’s Charter Act of 1813
(b) the Company’s Charter Act of 1853
(c) the Indian Councils Act of 1851
(d) the Indian Councils Act of 1893
Ans: (*)
Q362. Which among the following States was forced to merge itself with the Union of India after 1947?
(a) Hyderabd
(b) Kashmir
(c) Patiala
(d) Mysore
Ans: (a)
Q363. Who gave the solgan – ‘Jai Hind’?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Moti Lal Nehru
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
Q364. Which of the Directive Principles can be described as Gandhian in character?
(a) Protection of workers and children
(b) Organisation of Village Panchayats as effective units of self-Government
(c) Equal work for both men and women
(d) Separation of the executive from the judiciary
Ans: (b)
Q365. Which was the first Indian newspaper that was printed ?
(a) The Hindu
(b) The Bengal Gazette
(c) The Anand Bazaar Patrika
(d) The Times of India
Ans: (b)
Q366. Who revived the Theosophical Society ?
(a) Mother Teresa
(b) Annie Besant
(c) Florence Nightingale
(d) Sarojini Naidu
Ans: (b)
Q367. Who was the pioneer of the western system of eduction in India ?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Surendranath Bannerjee
Ans: (c)
Q368. Who gave the slogan, ‘Dilli Chalo’?
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Subhash Chandra Bose
(d) G.K. Gokhale
Ans: (c)
Q369. Lord Dalhousie annexed Oudh for the British Empire in India
(a) through policy of subsidiary alliance
(b) through doctrine of lapse
(c) as the State being maladministered
(d) through wagging a war
Ans: (c)
Q370. In which city did the Jallianwala Bagh Massacre take place ?
(a) Jallandhar
(b) Patiala
(c) Bhatinda
(d) Amritsar
Ans: (d)
Q371. Who is associated with the term ‘Loknayak’ in India ?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Jay Prakash Narayan
(d) Madan Mohan Malviya
Ans: (c)
Q372. Which of the following are the most important teachings of Gandhiji ?
A. Truth
B. Non-Violence
C. Religion
D. Satyagraha Select the correct code :
(a) A and C Only
(b) B and D Only
(c) A and B Only
(d) A, B and C Only
Ans: (b)
Q373. Gandhiji was the staunch supporter of
(a) big industries
(b) cottage industries
(c) both big as well as small industries
(d) None of these
Ans: (b)
Q374. Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Clement Attlee
Ans: (b)
Q375. The Swarajya Party was formed following the failure of
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Champaran Satyagraha
Ans: (a)
Q376. Who was the founder of Aligarh Movement ?
(a) Sir Agha Khan
(b) Maulana Altaf Husain Hali
(c) Maulana Shibli
(d) Sir Sayyid Ahmad Khan
Ans: (d)
Q377. In which year, Gandhiji established Sabarmati Ashram in Gujarat ?
(a) 1916
(b) 1917
(c) 1918
(d) 1929
Ans: (b)
Q378. Where was the First Session of Indian National Congress held?
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Calcutta
(d) Delhi
Ans: (a)
Q379. Gandhiji’s movement of boycotting the foreign goods aimed at
(a) full independence
(b) creating anti-British sentiment
(c) promotion of welfare state
(d) promotion of cottage industries
Ans: (d)
Q380. Mangal Pandey fired the first shot of the Revalt of 1857 at
(a) Barrackpore
(b) Meerut
(c) Kanpur
(d) Jhansi
Ans: (a)
Q381. Who said ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’ ?
(a) M.K. Gandhi
(b) B.G. Tilak
(c) G.K. Gokhale
(d) B. R. Ambedkar
Ans: (b)
Q382. After the Chauri -Chaura incident, Gandhiji suspended the
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Khilafat Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (c)
Q383. According to Mahatma Gandhi, which of the following is correct?
(a) Religion is to be separated from politics.
(b) Politics and religion must go hand in hand.
(c) Religion should be completely banned.
(d) Politics must be completely eliminated from socio-economic life.
Ans: (b)
Q384. Who expounded “The Theory of Drain”
(a) Tilak
(b) Dadabhai Nauroji
(c) Gokhale
(d) Govinda Ranade
Ans: (b)
Q385. Which place among the following was the headquarters of-the Portuguese in India ?
(a) Cochin
(b) Goa
(c) Calicut
(d) Cannanore
Ans: (b)
Q386. Bal, Pal and Lal were the most prominent leaders of the :
(a) Swaraj Party
(b) Militant National Party
(c) Gadar Party
(d) Congress Party
Ans: (d)
Q387. The Governor General of India impeached by the House of Commons in England was:
(a) Waren Hastings
(b) Cornwallis
(c) Wellesley
(d) William Bentinct
Ans: (a)
Q388. What is the name of the Fort built by the English in Calcutta ?
(a) Fort St. David
(b) Fort St. Andrew
(c) Fort William
(d) Fort Victoria
Ans: (c)
Q389. C.R. Das and Motilal Nehru formed the ‘Swaraj Party’ after,
(a) Swadeshi Movement
(b) Non Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (b)
Q390. What was Lala Lajpat Rai demonstrating against when he succumbed to police brutality ?
(a) Rowlatt Act
(b) Minto-Morley Reforms
(c) Simon Commission
(d) Pitts India Act
Ans: (c)
Q391. The last Governor-General of the East India Company ,and the first Viceroy under the crown was
(a) Lord Elgin
(b) Lord Canning
(c) Lord Warren Hastings
(d) Lord Dalhousie
Ans: (b)
Q392. The first Governor-General of Bengal was
(a) Lord Clive
(b) Lord Warren Hastings
(c) Lord John Shore
(d) Lord Cornwallis
Ans: (b)
Q393. On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/ Union Territory is that town now ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Mizoram
Ans: (c)
Q394. Name the ‘Political Guru’ of Mahatma Gandhi.
(a) Gopalakrishna Gokhale
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (a)
Q395. Who said that “India’s soul lives in villages” ?
(a) Vinoba Bhave
(b) Jayaprakash Narayan
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)
Q396. What was the name of the Newspaper edited by Gandhiji till 1933 ?
(a) Sarvodaya
(b) Arya
(c) Times of India
(d) Young India
Ans: (d)
Q397. Who among the following revolutionaries was executed by the British ?
(a) Jatin Das
(b) Chandrashekhar Azad
(c) Rajguru
(d) Kalpana Dutt
Ans: (c)
Q398. Who among the following was the first Viceroy of India ?
(a) Lord Cornwallis
(b) Pitt
(c) Lord Canning
(d) Robert Clive
Ans: (c)
Q399. Who among the following established the Ghadar Party ?
(a) V.D. Savarkar
(b) Bhagat Singh
(c) Lala Hardayal
(d) Chandrashekhar Azad
Ans: (c)
Q400. Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement in 1930 from
(a) Sabarmati Ashram
(b) Ahmedabad
(c) Porbandar
(d) Dandi
Ans: (a)
Q401. ‘Kesari’, the Newspaper was started by :
(a) G.K. Gokhale
(b) B. G. Tilak
(c) Sardar Patel
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
Q402. The Third battle of Panipat was fought in the year :
(a) 1526 A.D.
(b) 1556 A.D,
(c) 1761 A.D.
(d) 1776 A.D.
Ans: (c)
Q403. The ‘Poorna Swaraj’ resolution was adopted in the annual session of the Indian National Congress held at
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Calcutta
(d) Madras
Ans: (b)
Q404. Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his Political Guru ?
(a) Swami Vivekananda
(b) Ram Mohan Roy
(c) Sisir Kumar Ghosh
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (*)
Q405. Who introduced ‘doctrine of lapse’ ?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Curzon
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Lytton
Ans: (c)
Q406. The Lahore Conspiracy Case was registered against whom?
(a) V.D. Savarkar
(b) Bhagat Singh
(c) Chandrashekhar Azad
(d) Aurobindo Ghosh
Ans: (b)
Q407. Who among the following was the founder of the Dravida Kazhagam ?
(a) Periyar E.V. Ramaswamy Naicker
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) C. Rajagopalachari
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
Q408. Aurobindo was arrested in connection with :
(a) Alipore Bomb Case
(b) Kolhapur Bomb Case
(c) Lahore Conspiracy Case
(d) Kakori Case
Ans: (a)
Q409. The National Anthem was first sung in the year 1911 at the Annual session of the Indian National Congress held at :
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Lucknow
Ans: (c)
Q410. Who is known as the ‘Indian Bismarck’ ?
(a) Vallabhai Patel
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Bal Gangadhara Tilak
Ans: (a)
Q411. Which Party was established by Subhash Chandra Bose after he came out of Indian National Congress ?
(a) Indian National Army
(b) Republican Party
(c) Forward Block
(d) Socialist Party
Ans: (c)
Q412. The Rama Krishna Mission was established by:
(a) Vivekananda
(b) Rama Krishna
(c) M.G. Ranade
(d) Keshab Chandra Sen
Ans: (a)
Q413. In 1937, the Congress formed ministries in
(a) 7 states
(b) 9 states
(c) 5 states
(d) 4 states
Ans: (a)
Q414. Which was the main cause for starting of the Quit India Movement in 1942 ?
(a) Severe unrest among the people
(b) Report of Simon Commission
(c) Failure of the Cripps Mission
(d) British involved in the World War II
Ans: (c)
Q415. Which movement got the support both from Hindus and Muslims?
(a) Non Cooperation Movement
(b) Quit India Movement
(c) Champaran Satyagraha
(d) Anti-Partition Movement
Ans: (a)
Q416. In which session of the Indian National Congress was ‘Purna Swaraj’ adopted as its goal?
(a) Bombay
(b) Lucknow
(c) Calcutta
(d) Lahore
Ans: (d)
Q417. Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.
(a) Lord Canning
(b) Lord Ripon
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
Q418. ‘Give me blood, I will give you freedom’. These words are attributed to :
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Khudiram Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Veer Savarkar
Ans: (a)
Q419. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
(a) Badruddin Tyabji
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Hassan Imam
(d) M.A.Ansari
Ans: (a)
Q420. Who was the first Indian Governor General after Lord Mountbatten?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) C. Rajagopalachari
(c) Rajendra Prasad
(d) Pattabi Sitaramayya
Ans: (b)
Q421. Where did the so-called ‘Black Hole Tragedy’ take place ?
(a) Dacca
(b) Monghyr
(c) Calcutta
(d) Murshidabad
Ans: (c)
Q422. India was granted freedom during the British Prime Minister :
(a) Clement Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Ramsay MacDonald
(d) William Pitt
Ans: (a)
Q423. Who are the three, among the following who fought against British in 1857 Revolt ?
a. Kunwar Singh
b. Tantia Tope
c. Nana Saheb
d. Maulavi Ahmudullah
(a) a, b and c
(b) a, c and d
(c) a, b and d
(d) b, c and d
Ans: (*)
Q424. The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of
(a) The Turkish Caliph
(b) Aga Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (a)
Q425. Who among the following founded the All India Muslim League?
(a) Syed Ahmed Khan
(b) Muhammad Ali
(c) Aga Khan
(d) Hamid Ali Khan
Ans: (c)
Q426. The first Satyagraha of Gandhiji for the cause of indigo farmers was observed at
(a) Champaran
(b) Chauri-Chaura
(c) Bardoli
(d) Sabarmati
Ans: (a)
Q427. The Portuguese Governor who abolished Sati in Goa was
(a) Albuquerque
(b) Cabral
(c) Almeida
(d) De Braganza
Ans: (a)
Q428. According to Gandhi, the scope for class struggle and love for property can be reduced by
(a) Decentralisation
(b) Participatory democracy
(c) Separation of Judiciary from Executive
(d) Trusteeship
Ans: (d)
Q429. The battle of Plassey was fought between
(a) East India Company and Shah Alam
(b) East India Company and Shujauddaula
(c) East India Company and Sirajuddaula
(d) East India Company and Anwaruddin
Ans: (c)
Q430. The Non-Cooperation Movement started in
(a) 1870
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1942
Ans: (b)
Q431. Who was the Nawab when Dalhousie annexed Awadh in 1856 ?
(a) Nasiruddin Mahmud Shah
(b) Wajid Ali Shah
(c) Shujaud Daula
(d) Alivardi Khan
Ans: (b)
Q432. In the integration of Princely States, the following played a major role :
(a) Pannikar and Kunzru
(b) S.K. Dhar and Fazal Ali
(c) Vallabhbhai Patel and V.P. Menon
(d) Vallabhbhai Patel and Jawahar Lal Nehru
Ans: (c)
Q433. Who among the following Viceroys became a victim of one of the convicts during his visit to the Andamans ?
(a) Curzon
(b) Mayo
(c) Ripon
(d) Lytton
Ans: (b)
Q434. The Third Battle of Panipat was fought between
(a) the Marathas and the Afghans
(b) the Marathas and the Mughals
(c) the Mughals and the Afghans
(d) the Marathas and the Rajputs
Ans: (a)
Q435. Who termed Cripps’ proposals as ‘a post dated cheque in a crashing bank’ ?
(a) Ambedkar
(b) Annie Besant
(c) Patel
(d) Gandhiji
Ans: (d)
Q436. The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through
(a) Doctrine of Lapse
(b) Policy of Subsidiary Alliance
(c) War against Rani Lakshmi Bai
(d) None of the above
Ans: (a)
Q437. Mahatma Gandhi started his Dandi March from
(a) Dandi
(b) Porbandar
(c) Ahmedabad
(d) Sabarmati Ashram
Ans: (d)
Q438. Who founded the Servants of India Society ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) V.O. Chidambaram Pillai
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (c)
Q439. Who said about Mahatma Gandhi that he is a “half naked fakir” ?
(a) Winston Churchill
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Lord Linlithgow
Ans: (a)
Q440. Gandhi’s ‘Dandi March’ is associated with :
(a) Khilafat Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (b)
Q441. Who among the following is not a moderate ?
(a) Pherozeshah Mehta
(b) Surendranath Banerjee
(c) Womesh Chandra Bonnerjee
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
Q442. Permanent Settlement of Bengal was done by British Governor General :
(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Minto
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Warren Hastings
Ans: (a)
Q443. Who gave the title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel ?
(a) Rajaji
(b) Gandhiji
(c) Nehru
(d) M.A. Jinnah
Ans: (b)
Q444. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted ?
(a) Lucknow Session in 1916
(b) Belgaum Session in 1924
(c) Lahore Session in 1929
(d) Karachi Session in 1931
Ans: (c)
Q445. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (d)
Q446. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ?
(a) Quit India Movement
(b) Swadeshi Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (b)
Q447. Who among the following is known as the “Father of the Indian Renaissance” ?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Swami Vivekanand
Ans: (a)
Q448. Who wrote the song ‘Sare Jahan Se Accha Hindoostan Hamara’ ?
(a) Ashafaqullah Khan
(b) Sahir Ludhianvi
(c) Mohammad Iqbal
(d) Ramprasad Bismil
Ans: (c)
Q449. Who was called the “Father of Local Self-government” in India?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Lytton
Ans: (a)
Q450. Which among the following is correctly matched ?
(a) Non-Cooperation Movement — Surendra Nath Banerjee
(b) Swadeshi Movement —Rabindra Nath Tagore
(c) Indian National Army — Subhash Chandra Bose
(d) Swaraj Party — Mahatma Gandhi
Ans: (c)
Q451. In which year did the Indian National Congress split between moderates and extremists ?
(a) 1907
(b) 1908
(c) 1909
(d) 1910
Ans: (a)
Q452. Gandhi-Irwin Pact was signed on
(a) March 10, 1930
(b) March 20,1931
(c) March 12, 1930
(d) March 5, 1931
Ans: (d)
Q453. Who was the first Indian to qualify for the Indian Civil Services?
(a) Surendra Nath Banerjee
(b) Satyendra Nath Tagore
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans: (b)
Q454. Match the following :
List-I (Sobriquets)
(a) Frontier Gandhi
(b) Grand Old Man of India
(c) Mahamana
(d) Strong Man of India
List-II (Names)
i. Madan Mohan Malaviya
ii. Vallabhbhai Patel
iii. Dadabhai Naoroji
iv. Balgangadhar Tilak
v. Abdul Gaffar Khan
(a) a – iv, b – ii, c – iii, d – v
(b) a – v, b – iii, c – i, d – ii
(c) a – iv, b – ii, c – v, d – i
(d) a – v, b – iii, c – ii, d – iv
Ans: (b)
Q455. Who founded the Indian National Party in Berlin during 1914?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) W.C. Banerjee
(c) Surendranath Banerjee
(d) Champakaraman Pillai
Ans: (d)
Q456. During Quit India Movement, ‘Parallel Government’ was constituted at:
(a) Varanasi
(b) Allahabad
(c) Lucknow
(d) Ballia
Ans: (d)
Q457. The Poona Pact (1932) was an agreement between:
(a) Nehru and Ambedkar
(b) Gandhi and Ambedkar
(c) Malaviya and Ambedkar
(d) Gandhi and Nehru
Ans: (b)
Q458. Who gave the title of “Sardar” to Ballabh Bhai Patel ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Vinoba Bhave
(c) Women of Bardoli
(d) Peasants of Gujrat
Ans: (a)
Q459. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923?
(a) Salt Satyagraha
(b) Individual Satyagraha
(c) Ryots Satyagraha
(d) Flag Satyagraha
Ans: (d)
Q460. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India ?
(a) Load Curzon
(b) Lord Minto
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Waveli
Ans: (c)
Q461. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans: (c)
Q462. Which of the following was established first ?
(a) Banaras Hindu University
(b) University of Bombay
(c) Aligarh Muslim University
(d) University of Allahabad
Ans: (b)
Q463. Who gave the title of “Mahamana” to Madan Mohan Malviya ?
(a) Dada Bhai Naurozi
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Mahatma Gandhi
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (c)
Q464. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement ?
(a) Lord Mountbatten
(b) Lord Wavell
(c) Lord Lin Lithgow
(d) Lord Irwin
Ans: (c)
Q465.Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(a) B.G. Tilak
(b) Chittaranjan Das
(c) M.K. Gandhi
(d) G.K. Gokhale
Ans: (b)
Q466. Who is known for establishing the “Anand Van” ?
(a) Jubilant Buddha
(b) H. N. Bahuguna
(c) Baba Amte
(d) Motilal Nehru
Ans: (c)
Q467. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of
(a) Lord Chelmsford
(b) Lord William
(c) Lord Minto
(d) Lord Bentinck
Ans: (a)
Q468. Constituent Assembly of India was formulated on the recommendation of
(a) Wavel Plan
(b) Cripps Mission
(c) August Offer
(d) Cabinet Mission
Ans: (d)
Q469. Who said “Truth is the ultimate reality and it is God” ?
(a) Swamy Vivekananda
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) M.K.Gandhi
(d) Radhakrishnan
Ans: (c)
Q470. Which of the following tribes is associated with the “Tana Bhagat” movement ?
(a) Uraon
(b) Munda
(c) Santhal
(d) Kondadora
Ans: (a)
Q471. Who founded the Naujawan Bharat Sabha ?
(a) B.C.Pal
(b) G. Subramania Iyer
(c) Sardar Bagat Singh
(d) Rukmani Lakshmipath
Ans: (c)
Q472. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Duke of Cannaught
(d) Duke of Wellingdon
Ans: (c)
Q473. Who is commonly known as the Iron Man ?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) Vittal Bhai Patel (b) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (a)
Q474. Gandhiji withdraw the Non Cooperation Movement due to
(a) Chauri-Chaura Incident
(b) Champaran Movement
(c) Kakori Conspiracy
(d) Bardoli Movement
Ans: (a)
Q475. In 1937, an educational conference endorsing Gandhi’s proposals for ‘basic education’ through the vernacular medium was held at
(a) Surat
(b) Bombay
(c) Ahmedabad
(d) Wardha
Ans: (d)
Q476. Gandhi’s Salt Satyagraha was a part of—
(a) Champaran Satyagraha
(b) Quit India Movement
(c) Non Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (d)
Q477. The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa
(a) Raghunath Rao
(b) Narayan Rao
(c) Madhav Rao II
(d) Baji Rao II
Ans: (d)
Q478. By which Charter Act, the East India Company’s monopoly of trade with China came to an end?
(a) Charter Act of 1793
(b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1833
(d) Charter Act of 1853
Ans: (c)
Q479. The idea of federation was first proposed in
(a) Indian Councils Act of 1892
(b) Morley-Minto Reforms
(c) Montague-Chelmsford Reforms
(d) Nehru Report of 1928
Ans: (d)
Q480. Pitts India Act of 1784 was a/an
(a) White paper
(b) Regulating Act
(c) Ordinance
(d) Resolution
Ans: (b)
Q481. Which one of the following statements is not true in respect of
A.O. Hume ?
(a) He was an ornithologist.
(b) He was a member of the Indian Civil Service.
(c) He founded the Indian National Congress,
(d) He presided over the Congress Annual Sessions twice.
Ans: (d)
Q482. Which of the following movements saw the biggest peasant guerilla war on the eve of independence?
(a) Noakhali Movement
(b) Tebhaga Movement
(c) Punnapra Vayalar Movement
(d) Telangana Movement
Ans: (d)
Q483. Gandhi’s concept of Trusteeship:
(a) Recognises right of private ownership of property
(b) Transforms the capitalistic society into an egalitarian one
(c) Excludes legislative regulation of the ownership and use of wealth
(d) Does not fix minimum or maximum income
Ans: (b)
Q484. Match the following :
(a) Hunter’s Commission
(b) Wardha Scheme
(c) University’s Act
(d) Radhakrishnan Commission
(i) 1948 (ii) 1904
(iii)1937 (iv) 1882
(a) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
(b) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i)
(c) (a)-(iii) (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
(d) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
Ans: (d)
Q485. The Dandi March of Gandhi is an example of
(a) Direct Action
(b) Boycott
(c) Civil Disobedience
(d) Non-Cooperation
Ans: (a)
Q486. Which one of the following cities and the personalities associated with their establ ishment is wrongly matched ?
(a) Pondicherry – Francis Martin
(b) Ahmedabad – Ahmad Shah I
(c) Madras – Francis Day
(d) Calcutta – Robert Clive
Ans: (d)
Q487. Which one of the following wars decided the fate of the French in India ?
(a) Battle of Wandiwash
(b) First Carnatic War
(c) Battle of Buxar
(d) Battle of Plassey
Ans: (a)
Q488. For the annexation of which Indian Kingdom, the “Doctrine of Lapse” was not followed ?
(a) Satara
(b) Nagpur
(c) Jhansi
(d) Punjab
Ans: (d)
Q489. Which was the earliest settlement of the Dutch in India ?
(a) Masulipatnam
(b) Pulicat
(c) Surat
(d) Ahmedabad
Ans: (b)
Q490. During British rule, who was instrumental for the introduction of the Ryotwari system in the then Madras Presidency ?
(a) Macartney
(b) Elphinstone
(c) Thomas Munro
(d) John Lawrence
Ans: (c)
Q491. Which one of the following novels was a source of inspiration for the freedom fighters in India?
(a) Pariksha Guru
(b) Anandmath
(c) Rangbhoomi
(d) Padmarag
Ans: (b)
Q492. Name three important forms of Satyagraha.
(a) Non-cooperation, civil disobedience and boycott
(b) Boycott, civil disobedience and rebellion
(c) Non-cooperation, revolution and referendum
(d) Revolution, plebiscite and boycott
Ans: (a)
Q493. When the East India Company was formed, the Mughal emperor in India was
(a) Jehangir
(b) Humayun
(c) Aurangzeb
(d) Akbar
Ans: (d)
Q494. Which one of the following events did not take place during the Viceroyalty of Lord Curzon?
(a) Establishment of the Department of Archaeology
(b) Second Delhi Durbar
(c) Formation of Indian National Congress
(d) Partition of Bengal
Ans: (c)
Q495. Who among the following organised the “All India Depressed Classes Association.” in colonial India ?
(a) M.K.Gandhi
(b) Jyotiba Phule
(c) Pandita Ramabai
(d) B.R. Ambedkar
Ans: (d)
Q496. The sepoy mutiny of 1857 occurred during the Governor Generalship of :
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Lytton
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Canning
Ans: (d)
Q497. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Gandhi
(b) Sri Aurobindo Ghosh
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ram Mohan Roy
Ans: (a)
Q498. India became independent during the viceroyalty of
(a) William Bentinck
(b) Wellesley
(c) Wavell
(d) Mountbatten
Ans: (d)
Q499. The Ramakrishna Mission was founded by
(a) Dayanand Saraswati
(b) Keshab Chandra
(c) Ram Mohari Roy
(d) Vivekananda
Ans: (d)
Q500. Who was the founder of’ ‘Ghadar Party’ ?
(a) Sachindranath Sanyal
(b) Chandrashekhar Azad
(c) Lala Har Dayal
(d) Batukeshwar Dutt
Ans: (c)
Q501. Socialism is essentially a movement of
(a) intellectuals
(b) the poor people
(c) the middle classes
(d) the workers
Ans: (d)
Q502. Who passed the Indian Universities Act ?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Curzon
(c) Lord Minto
(d) Lord Ripon
Ans: (b)
Q503. Who among the following is the founder of the “Azad Hind Fauj” ?
(a) Lala Har Dayal
(b) Subash Chandra Bose
(c) Vir Savarkar
(d) Chandrashekhar Azad
Ans: (b)
Q504. Who is known as the Father of ‘Indian Unrest’ ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Lalalajpat Rai
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Bipin Chandrapal
Ans: (a)
Q505. The first meeting of the Indian National Congress held in 1885 was presided by
(a) Shri P.M. Mehta
(b) Shri Womesh Chandra Bannerjee
(c) D.E. Wacha
(d) S.N. Bannerjee
Ans: (b)
Q506. The Gandhi’s ‘Dandi March’ was a part of
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Home Rule League
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (c)
Q507. Find the incorrect match among the
(a) Sir Syed Murtza Khan – Aligarh Muslim University
(b) Dr. B.R. Ambedkar – Ambedkar University
(c) Pt. Jawaharlal Nehru – Jawaharlal Nehru University
(d) Madan Mohan Malviya – Banaras Hindu University
Ans: (a)
Q508. The first country which discovered sea route to India was
(a) Portugal
(b) Dutch
(c) French
(d) Britain
Ans: (a)
Q509. Who introduced the Indian University Act ?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Minto
(c) Lord Morelay
(d) Lord Rippon
Ans: (a)
Q510. The Quit India Resolution (1942) proposed the starting of a nonviolent mass struggle on the widest possible scale. Who gave the mantra “Do or Die” for this struggle ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (a)
Q511. Which Charter Act brought to an end, the East India Company’s monopoly in India’s foreign trade ?
(a) Charter Act of 1853
(b) Charter Act of 1793
(c) Charter Act of 1813
(d) Charter Act of 1833
Ans: (c)
Q512. ‘There are no politics devoid of religion’ is stated by
(a) Nehru a
(b) Gandhi
(c) Vinoba Bhave
(d) Jaya Prakash Narayan
Ans: (b)
Q513. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?
(a) Hyder Ali
(b) Mir Qasim
(c) Mir Jaffar
(d)Nawab of Oudh
Ans: (c)
Q514. British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year
(a) 1857
(b) 1858
(c) 1859
(d) 1860
Ans: (b)
Q515. The first woman President of Indian National congress was
(a) Kamala Devi Chattopadhyaya
(b) Sarojini Naidu
(c) Annie Besant
(d) Rajkumari Amrit Kaur
Ans: (c)
Q516. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
(a) Swami Dayanand
(b) Swami Vivekanand
(c) Guru Shankaracharya
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
Q517. Who was the French Governor of Pondicherry. Who tried to make the French Company as a powerful company ?
(a) Thomas Arthur, Comte de Lally
(b) Godeheu
(c) La Bourdonnais
(d) Joseph Francois Dupleix
Ans: (d)
Q518. The first Mysore War fought between the British and Hyder Ali in 1767 – 69 A.D., came to an end by the
(a) Treaty of Pondicherry
(b) Treaty of Madras
(c) Treaty of Mysore
(d) Treaty of Aix – la – Chapelle
Ans: (b)
Q519. The British Government intervened in the affairs of the Company and passed an Act in 1773
A.D., known as the
(a) Regulating Act
(b) Pitt’s India Act
(c) Charter Act
(d) Company Act
Ans: (a)
Q520. Which rebellion in Bengal was highlighted by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’ ?
(a) Chaur Uprising
(b) Sanyasi Rebellion
(c) Kol Uprising
(d) Santhal Uprising
Ans: (b)
Q521. Who founded ‘The Gadar Party’ in Sanfrancisco in the USA?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lazpat Rai
(c) Azit Singh
(d) Bipin Chandra Paul
Ans: (a)
Q522. Who was the founder of Satya Shodak Sabha in Maharashtra ?
(a) Dr. Baba Saheb Ambedkar
(b) Dr. Atmaram Pandurang
(c) Gopal Baba Wala
(d) Jyothiba Phule
Ans: (d)
Q523. Cripps Mission came to India in ______
(a) 1946
(b) 1945
(c) 1942
(d) 1940
Ans: (c)
Q524. Who was the governor–general during the Second Anglo–Mysore War ?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Cornwallis
(c) Sir John Shore
(d) Warren Hastings
Ans: (d)
Q525. The foundar of the ‘Arya Samaj’ was :
(a) Annie Besant
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Dayananda Saraswati
(d) Vivekananda
Ans: (c)
Q526. Who among the following introduced Ryotwari system in Madras ?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Wellesley
(c) Sir Thomas Munro
(d) Lord Cannemara
Ans: (c)
Q527. Under whose leadership was the Chittagong Armoury Raid organised ?
(a) Sukhdev
(b)Bhagat Singh
(c) Surya Sen
(d) Rajguru
Ans: (c)
Q528. Who was the ruler of Delhi when Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the third Battle of Panipat in 1761 ?
(a) Alamgir I
(b) Muhammad Shah
(c) Jahandar Shah
(d) Shah Alam II
Ans: (d)
Q529. Under whose leadership was the Chittagong Armoury Raid organised ?
(a) Sukhdev
(b) Bhagat Singh
(c) Surya Sen
(d) Rajguru
Ans: (c)
Q530. Who was the ruler of Delhi when Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the third Battle of Panipat in 1761 ?
(a) Alamgir I
(b) Muhammad Shah
(c) Jahandar Shah
(d) Shah Alam II
Ans: (d)
Q531. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating
(a) Pattabhi Sitharamayya
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) VB Patel
Ans: (a)
Q532. Jallianwala incident took place at
(a) Allahabad
(b) Lucknow
(c) Surat
(d) Amritsar
Ans: (d)
Q533. The Battle of Plassey was fought in year
(a) 1775
(b) 1757
(c) 1761
(d) 1576
Ans: (b)
Q534. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from :
(a) Dandi
(b) Kheda
(c) Sabarmati
(d) Champaran
Ans: (d)
Q535. Raja Ram Mohan Roy was the founder of :
(a) Arya Samaj
(b) Ram Krishna Mission
(c) Brahmo Samaj
(d) Prathna Samaj
Ans: (c)
Q536. Who was the Indian women president of the United Nations General Assembly?
(a) Sarojini Naidu
(b) Margret Thatcher
(c) Vijaya Lakshmi Pandit
(d) Golda Mayer
Ans: (c)
Q537. In which year was the Indian National Congress formed :
(a) 1885
(b) 1875
(c) 1901
(d) 1835
Ans: (a)
Q538. Who initiated the movement to form the India Nations Congress :
(a) Annie Besant
(b) A.O. Hume
(c) W.C. Banerjee
(d) Gandhi ji
Ans: (b)
Q539. Gandhiji’s famous Quit India Movement call to the British was given in –
(a) 1943
(b) 1941
(c) 1942
(d) 1940
Ans: (c)
Q540. Swaraj is may Birth Right and I shall have it. This was advocated by :
(a) Mahatma Gandhi
(b) Sardar patel
(c) Lokmanya Tilak
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (c)
Q541. Who was the Nawab of Bengal during “Battle of Plassey”?
(a) Mir Jafar
(b) Mir Qasim
(c) Siraj–ud–duala
(d) None of these
Ans: (d)
Q542. Which of the following is not correct about Mahatma Gandhi?
(a) Gandhi advocated complete sepration of politics from religion.
(b) Gandhi believed in non–violence
(c) Gandhi believed in nthe sanctity of means.
(d) Gandhi supported close relation between religion and politics.
Ans: (a)
Q543. The only AICC session Gandhiji presided was held at :
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Belgaum
(d) Lahore
Ans: (c)
Q544. Who among the following was the first European to be selected as President of Indian National Congress ?
(a) Annie Besant
(b)George Yule
(c) A.O. Hume
(d) Alfred Webb
Ans: (b)
Q545. Which of the following pair is incorrect ?
(a) Comrade – Mohammed Ali
(b) Indian Sociologist – Lala Har Dayal
(c) Young India – Lala Lajpat Rai
(d) Common Weal – Annie Besant
Ans: (c)
Q546. With which conspiracy case Aurobindo Ghosh’s name is connected ?
(a) Kakori Conspiracy Case
(b) Lahore Conspiracy Case
(c) Meerut Conspiracy Case
(d) Alipore Conspiracy Case
Ans: (d)
Q547. Who was the founder of Swatantra Party ?
(a) B.G.Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (d)
Q548. Arrange in chronological order :
1. Cabinet Mission
2. Cripps Mission
3. Montague-Chelmsford Reforms
4. Minto-Marley Reforms
(a) 3, 2, 4, 1
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 2, 3, 4, 1
Ans: (c)
Q549. The Political Guru of Mahatma Gandhi was
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (b)
Q550. Who among the following is known as the ‘Napoleon of India’ ?
(a) Chandragupta
(b) Samudragupta
(c) Harshavardhana
(d) Ashoka
Ans: (b)
Q551. Dadabhai Naroji has described his theory of ‘Drain of Wealth’ in the book.
(a) Poverty and Un-British Rule in India
(b) British Rule and its Consequences
(c) Exploitative Nature of British Rule in India
(d) Nature of British Colonial Rule
Ans: (a)
Q552. When was the office of District Collector created ?
(a) 1786
(b) 1772
(c) 1771
(d) 1773
Ans: (b)
Q553. Who established the ‘Sharda Sadan’, a school for Indian Widows in colonial India ?
(a) Mahadev Govind Ranade
(b) Sarojini Naidu
(c) Dayanand Saraswati
(d) Pandita Ramabai
Ans: (d)
Q554. Who is the founder of the concept “Sarvodaya”?
(a) Vinobha Bhave
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jai Prakash Narayan
(d) K G Mushroowala
Ans: (b)
Q555. The battle of Plassey was fought between
(a) Sirajudduala and Robert Clive.
(b) None of the options
(c) Mir Kasim and Robert Clive.
(d) Mir Jafar and Robert Clive.
Ans: (a)
Q556. Who was the first Indian to become member of British Parliament?
(a) D.N. Wacha
(b) Surendranath Banerjee
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Firozshah Mehta
Ans: (c)
Q557. The non–cooperation movement was called off due to
(a) Jallianwalla Bagh Tragedy
(b) Chauri Chaura Incident
(c) Poona pact
(d) Gandhi–Irwin pact
Ans: (b)
Q558. When was the railway system established in India?
(a) 1969
(b) 1753
(c) 1853
(d) 1953
Ans: (c)
Q559. Where did the Black-Hole tragedy took place ?
(a) Monghyr
(b) Calcutta
(c) Murshidabad
(d) Dacca
Ans: (b)
Q560. Which Brigadier was associated with Jallianwala Bagh tragedy?
(a) General Dyer
(b) Arthur Wellesly
(c) General Harris
(d) Colonel Wellesly
Ans: (a)
Q561. Who is popularly known as the Grand Old Man of India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Madan Mohan Malaviya
(c) Mahadeva Govinda Ranade
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (a)
Q562. Who was the founder of the Indian National Army?
(a) Nehru
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Gandhiji
Ans: (b)
Q563. Who was referred to as the “Ambassador of Hindu-Muslim Unity” by Sarojini Naidu ?
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Abdul Ghaffar Khan
(c) Shaukat Ali
(d) Maulana Azad
Ans: (a)
Q564. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle?
(a) Dandi March
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Khilafat Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (d)
Q565. Who was responsible for the integration of princely states into the Indian Union after Independence ?
(a) Sri Rajagopalachari
(b) Pt. Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (c)
Q566. Who was the first Governor General of free India?
(a) Lord Mountbatten
(b) V. V. Giri
(c) C. Rajagopalachari
(d) Lord Dalhousie
Ans: (a)
Q567. The Panchsheel agreement was between India and:
(a) Russia
(b) China
(c) Brazil
(d) Sri Lanka
Ans: (b)
Q568. Which of the following event in 1976 was an outcome of “Simla Agreement” between India and Pakistan?
(a) End of IndoPak war over Kashmir.
(b) Halt in production of nuclear weapon
(c) Aries wars condition in both the countries
(d) Aries conflicts in trade and mutual benefits between both the countries
Ans: (*)
Q569. Who introduced Mansabdari system in India?
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (c)
Q570. During the period of which Governor General/Viceroy was the Indian Civil Service introduced?
(a) Dalhousie
(b) Curzon
(c) Bentick
(d) Cornwallis
Ans: (d)
Q571. The India Independence Bill was first presented in the House of Commons in London on:
(a) August 10,1947
(b) August 1,1947
(c) July 14,1947
(d) July 4,1947
Ans: (d)
Q572. Who established the Sadr-Diwani- Adalat during the British East India Company’s rule?
(a) Wellesley
(b) Warren Hastings
(c) Dalhousie
(d) Cornwallis
Ans: (b)
Q573. The quintessence of Gandhian thought is:
(a) Satyagraha
(b) Metaphysics
(c) Spiritualism
(d) Moksha
Ans: (a)
Q574. In which pact, warm relations were established between “Garam dal”and “Naram dal”, the two groups of the Indian National Congress?
(a) Gandhi-Irwin Pact
(b) Lucknow Pact
(c) Karachi agreement
(d) Lahore declaration
Ans: (b)
Q575. In which year was the Morley Minto reform passed?
(a) 1917
(b) 1902
(c) 1909
(d) 1912
Ans: (c)
Q576. Who was the founder of Kolkata’s first “Atmiya Sabha” (philosophical discussion circle) held in 1815?
(a) Ram Mohan Roy
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Rabindranath Tagore
(d) Jawahar Lal Nehru
Ans: (a)
Q577. The only Viceroy to be assassinated in India was
(a) Lord Harding
(b) Lord Northbrook
(c) Lord Ellenborough
(d) Lord Mayo
Ans: (d)
Q578. Who was the founder of the Theosophical Society?
(a) Justice Ranade
(b) Madam Blavatsky
(c) Annie Besant
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (b)
Q579. “Earth provides enough to satisfy everyman’s need but not everyman’s greed”. Who said this?
(a) Guru Nanak Dev
(b) Mahatma Gandhi
(c) Pope Paul VI
(d) Smt. Indira Gandhi
Ans: (b)
Q580- The Kakori conspiracy was a train robbery that took place between Kakori and Lucknow in
(a) 1931
(b) 1919
(c) 1925
(d) 1929
Ans: (c)
Q581. Who is the first female governor of Independent India?
(a) Vijayalakshmi Pandit
(b) Sharda Mukherjee
(c) Fathima Beevi
(d) Sarojini Naidu
Ans: (d)
Q582. Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance ?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Mahatma Phule
(d) M.G. Ranade
Ans: (b)
Q583. The ‘Blue Water Policy’ was introduced by the Portugese leader
(a) Franscisco-de-Almeida
(b) Alfonso de Albuquerque
(c) Francis Caron
(d) Francis Martin
Ans: (a)
Q584. Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?
(a) Sabarmati Ashram
(b) Sevagram Ashram
(c) Vishwa Bharti
(d) Phoenix Ashram
Ans: (c)
Q585. Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?
(a) Mahadev Desai
(b) Dayanand Saraswati
(c) Acharya Narendra Dev
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (d)
Q586. Who presided over the first session of the Indian National Congress?
(a) A.O. Hume
(b) Surendranath Banerjee
(c) W.C. Banerjee
(d) Badruddin Tayyabji
Ans: (c)
Q587. Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?
(a) Abhinav Bharat
(b) Azad Hind Sena
(c) Revolutionary Army
(d) Forward Block
Ans: (d)
Q588. Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?
(a) Indian Opinion
(b) Harijan
(c) Young India
(d) Indian Mirror
Ans: (a)
Q589. General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
(a) Hasrat Mohini
(b) Vir Savarkar
(c) Udham Singh
(d) Jatin Das
Ans: (*)
Q590. The first Woman President of the Indian National Congress was
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijayalakshmi Pandit
(c) Annie Besant
(d) Kadambani Ganguli
Ans: (c)
Q591. Indian National Congress split for the first time in its session at
(a) Allahabad
(b) Calcutta
(c) Surat
(d) Lahore
Ans: (c)
Q592. English education was introduced in India by
(a) Curzon
(b) Macaulay
(c) Dalhousie
(d) Bentick
Ans: (b)
Q593. Which Governor General was called as the ‘Father of Local Self- Government’ in India?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Canning
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Ripon
Ans: (d)
Q594. What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?
(a) Forge cordial relations with the British
(b) Purify Islam
(c) Improve the condition of women
(d) Adopt rational education
Ans: (b)
Q595. Which of the following was published by Gandhiji during his stay in South Africa?
(a) Young India
(b) Indian Opinion
(c) Nav Jivan
(d) None of these
Ans: (b)
Q596. Who is referred to as ‘Frontier Gandhi’?
(a) Sheikh Abdullah
(b) Manilal Gandhi
(c) Khan Abdul Gaffar Khan
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (c)
Q597. Who referred to Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the first time?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) C. Rajgopalachari
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)
Q598. Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the noncooperation movement?
(a) Hind Kesari
(b) Rai Bahadur
(c) Rt. Honourable
(d) Kaisar-i-Hind
Ans: (d)
Q599. What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?
(a) The discontentment of the soldiers
(b) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle
(c) The social conditions of India
(d) The introduction of railways and telegraphs
Ans: (b)
Q600. Who introduced the “Doctrine of Lapse” to expand British territories in India?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Wellesley
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Dalhousie
Ans: (d)
Q601. The Sharda Act is related to
(a) Upliftment of scheduled tribes
(b) Upliftment of minorities
(c) Child Marriage
(d) Empowerment of women
Ans: (c)
Q602. Gandhiji’s ‘Satyagraha’ meant an attachment to the following two elements
(a) Knowledge and religion
(b) Truth and non-violence
(c) Truth and chastity
(d) Love of motherland and hate for colonial masters
Ans: (b)
Q603. Who was the founder of Arya Samaj?
(a) Acharya Narendra Dev
(b) Dayanand Saraswati
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Acharya Vinoba Bhave
Ans: (b)
Q604. During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?
(a) Lord Canning
(b) Lord Harding
(c) Lord Lytton
(d) Lord Clive
Ans: (b)
Q605. The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ‘Quit India’ at
(a) Wardha
(b) Nagpur
(c) Mumbai
(d) Delhi
Ans: (a)
Q606. Who coined the slogan “Inquilab Zindabad”?
(a) Subash Chandra Bose
(b) Balagangadhar Tilak
(c) Bhagat Singh
(d) Sukhdev
Ans: (c)
Q607. Who introduced Western education?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Netaji Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (a)
Q608. The system of Budget was introduced in India during the Viceroyalty of
(a) Canning
(b) Dalhousie
(c) Ripon
(d) Elgin
Ans: (a)
Q609. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence ?
(a) Maulana Abdul Kalam Azad
(b) J. B. Kriplani
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans: (b)
Q610. Who gave the title ‘Nightingale of India’ to Sarojini Naidu ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Rabindranath Tagore
(c) Rajendra Prasad
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)
Q611. The Swadeshi Boycott Movement is related to
(a) Partition of Bengal in 1947
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Non cooperation movement in 1921
(d) Partition of Punjab in 1947
Ans: (b)
Q612. Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) V. D. Savarkar
Ans: (d)
Q613. “Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :
(a) Damodar Chapekar
(b) V. D. Savarkar
(c) Praffula Chaki
(d) Khudiram Bose
Ans: (b)
Q614. Who propounded the “Doctrine of Passive Resistance”?
(a) Balgangadhar Tilak
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (b)
Q315. The first Muslim to be elected President of ‘Indian National Congress’ was?
(a) Maulana Azad
(b) Mohammed Ali
(c) Badruddin Tyabji
(d) Shah Waliullah
Ans: (c)
Q616. Gandhiji’s first Satyagraha in India was held at __________
(a) Champaran
(b) Ahmedabad
(c) Kheda
(d) Allahabad
Ans: (a)
Q617. Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?
(a) Debendranath Tagore
(b) Keshub Chandra Sen
(c) Rammohan Roy
(d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)
Q618. Who was the founder of the Theosophical society of India?
(a) Annie Besant
(b) Womesh Chandra Bannerjee
(c) Ram Prasad Bismil
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (a)
Q619. Who was the first Indian to be elected as the leader of the Communist International?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) P.C. Joshi
(c) Sardar Vallabhai Patel
(d) M.N Roy
Ans: (d)
Q620. The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by
(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Mountbatten
(c) Sir Pethic Lawrence
(d) Sir Mountford
Ans: (c)
Q621. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
(a) Non-violence
(b) Upliftment of untouchables or dalits
(c) The birth of a new society based on ethical values
(d) Satyagraha
Ans: (c)
Q622. Which of the following was not actively engaged in social and religious reforms in India ?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Pandit Iswar Chandra Vidyasagar
(c) Jotiba Phule
(d) Bharatendu Harishchandra
Ans: (d)
Q623. British achieved political power in India after which of the following ?
(a) Battle of Plassey
(b) Battle of Panipat
(c) Battle of Buxar
(d) Battle of Wandiwash
Ans: (a)
Q624. Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
Q625. What was ‘Komagata Maru’?
(a) An army unit
(b) A harbour
(c) A ship
(d) An industrial township
Ans: (c)
Q626. Who was the reformer of oppressed and backward classes?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (c)
Q627. What was the Wood’s Despatch about ?
(a) Industry
(b) Army
(c) Education
(d) Agriculture
Ans: (c)
Q628. Khilafat Movement was connected with which of the following?
(a) Turkey
(b) Egypt
(c) Saudi Arabia
(d) Iran
Ans: (a)
Q629. Who was known as the ‘Father of Indian Renaissance’ ?
(a) Vivekananda
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (c)
Q630. In which of its sessions did the Indian National Congress declare ‘Purna Swaraj’ as its specific goal?
(a) Lahore Session, 1929
(b) Tripuri Session, 1939
(c) Surat Session, 1905
(d) Special Session in Calcutta, 1920
Ans: (a)
Q631. Motilal Nehru and C.R. Das were the founders of a party known as the :
(a) Gadar Party
(b) Forward Bloc
(c) Swarajya Party
(d) Socialist Congress
Ans: (c)
Q632. Which of the following princely states did not accede to the Indian Union after independence?
(a) Hyderabad
(b) Junagarh
(c) Kashmir
(d) Jodhpur
Ans: (a)
Q633. Who was the first Indian Governor General of Independent India?
(a) Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) A. Kriplani
(d) Lord Mountbatten
Ans: (b)
Q634. Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?
(a) Prohibition
(b) Heavy Industries
(c) Village Panchayat
(d) Dignity of Labour
Ans: (b)
Q365. One of the following was not associated with the Gadar party?
(a) Lala Hardayal
(b) Baba Gurdit Singh
(c) Mohammad Barkatullah
(d) Sohan Singh Bhakna
Ans: (b)
Q636. Who was the first Indian to be elected as a Member of the British House of Commons?
(a) Jayaprakash Narayan
(b) Dada Bhai Naoroji
(c) Ram Manohar Lohia
(d) Sarojini Naidu
Ans: (b)
Q637. What was Kuomintang ?
(a) A nationalist party in Japan
(b) A fascist party in Japan
(c) A terrorist organisation in China
(d) A nationalist party in China
Ans: (d)