CATEGORY–4 Politicla

Q1. Which of the following countries does not have a border with Afghanistan?
(a) Iran
(b)Georgia
(c) Turkmenistan
(d) Uzbekistan
Ans: (b)
Q2. New Britain and New Ireland are parts of–
(a) USA
(b) Canada
(c) Australia
(d) Papua New Guinea
Ans: (d)
Q3. The countries separated by the Mac-Mahon Line are
(a) Afghanistan and Pakistan
(b) Bangladesh and India
(c) China and India
(d) Pakistan and India
Ans: (c)
Q4. Bosnia-Herzegovina formed the parts of
(a) Czechoslovakia
(b) Yugoslavia
(c) Bulgaria
(d) Azerbaijan
Ans: (b)

CATEGORY-12 Misc India

Q1. Where is the Headquarters of the Botanical Survey of India located?
(a) Lucknow
(b) Darjeeling
(c) Kolkata
(d) Oottaccamund
Ans: (c)
Q2. Where is Indian Institute of Petroleum located ?
(a) Vishakhapatnam
(b) Delhi
(c) Dehradun
(d) Chennai
Ans: (c)
Q3. Which cities were first connected by the STD services?
(a) Delhi and Mumbai
(b) Delhi and Kolkata
(c) Kanpur and Delhi
(d) Kanpur and Lucknow
Ans: (d)
Q4. Which city is referred to as the ‘Silicon Valley of India’?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Bangalore
Ans: (d)
Q5. Of the following, the town which does not come within the National Capital Region is ?
(a) Panipat
(b) Rohtak
(c) Khurja
(d) Mathura
Ans: (d)
Q6. Who was the first Indian woman to scale Mt. Everest?
(a) Bachendri Pal
(b) Fu Dorji
(c) Aun Sang Suu Kyi
(d) Yoko Ono
Ans: (a)
Q7. Which of the following is called the ‘shrimp capital of India’ ?
(a) Mangalore
(b) Nagapatnam
(c) Kochi
(d) Nellore
Ans: (d)
Q8. Where is National Chemical Laboratory (NCL) located?
(a) Chandigarh
(b) Bhavnagar
(c) Pune
(d) Panaji
Ans: (c)
Q9. According to a study conducted by Hyderbad’s National Institute of Nutrition, the healthiest of 14 fresh fruits commonly consumed in India with maximum ‘Goodness Index’ is :
(a) Indian Plum
(b) Mango
(c) Guava
(d) Custard apple
Ans: (c)
Q10. The district which is not part of National Capital Region is
(a) Muzaffarnagar
(b) Bulandshahar
(c) Panipat
(d) Rewari
Ans: (a)
Q11. Which of the following districts lies to the east of the district Farukhabad?
(a) Hardoi
(b) Etawah
(c) Badaun
(d) Jalaun
Ans: (a)
Q12. Which of the following districts lies to the north of the district Pratapgarh?
(a) Fatehpur
(b) Sultanpur
(c) Banda
(d) Allahabad
Ans: (b)
Q13. The present name of ‘Kamarupa’ is
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Bengal
(d) Manipur
Ans: (a)
Q14. Which of the following sites has been included in UNESCO’s list of world Heritage Sites ?
(a) Chilka Lake
(b) Dal Lake
(c) Nagin Lake
(d) Sunderbans National Park
Ans: (d)
Q15. Which one of the following is known as the ‘Pearl City’ ?
(a) Kandla
(b) Tuticorin
(c) Kochi
(d) Hyderabad
Ans: (d)
Q16. The famous tourist centre Mahabalipuram is located near:
(a) Bombay
(b) Delhi
(c) Chennai
(d) Calcutta
Ans: (c)
Q17. The heavy rains and cloudbursts during summer of 2013 devastated around 2000 villages, 1500 roads and 150 bridges in the State of
(a) Meghalaya
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Uttarakhand
Ans: (d)
Q18. Which of the following is not a notable industrial city ?
(a) Kanpur
(b) Mumbai
(c) Jamshedpur
(d) Allahabad
Ans: (d)
Q19. The first short based integrated steel plant in the country is
(a) Vijaynagar
(b) Salem
(c) Vishakhapatnam
(d) Bhadravati
Ans: (c)
Q20. Which place is called as ‘‘Silicon Valley’’ of India ?
(a) Delhi
(b) Pune
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad
Ans: (c)
Q21. Who was the creator of the famous Rock Garden of Chandigarh?
(a) Khushwant Singh
(b) Charles Corbusier
(c) Edward Baker
(d) Nek Chand
Ans: (d)
Q22. The atomic power station in Rajasthan is situated at :
(a) Pokhran
(b) Suratgarh
(c) Rawatbhata
(d) Chittorgarh
Ans: (c)
Q23. The Wheeler Island has been renamed as
(a) Vikram Sarabhai Island
(b) Satish Dhawan Island
(c) Abdul Kalam Island
(d) C.V. Raman Island
Ans: (c)

CATEGORY-I Physical General

Q1. Where is the Island of Man located ?
(a) Between Northern Ireland and England
(b) Between France and England
(c) Between Malaysia and Indonesia
(d) Between Cuba and Jamaica
Ans: (a)
Q2. Where are most of the earth’s active volcanoes concentrated ?
(a) Europe
(b) Pacific Occan
(c) Africa
(d) South America
Ans: (b)
Q3. The Savannah finds its ideal conditions of growth in :
(a) mild and humid climate
(b) dry summer and wet winter climate
(c) hot humid climate with long dry season
(d) hot summer and cool winter climate
Ans: (c)
Q4. Where is Lake Superior, the largest freshwater lake in the world, located?
(a) USA
(b) Brazil
(c) Canada
(d) Russia
Ans: (a)
Q5. Which of the following rivers flow in Germany?
(a) Seine
(b) Volga
(c) Danube
(d) Thames
Ans: (c)
Q6. What is the longest mountain range in the world above sea-level?
(a) Andes mountains
(b) Himalayas
(c) Alps
(d) Pyreness mountains
Ans: (a)
Q7. Where is Normandy beach located?
(a) France
(b) Nertherlands
(c) Spain
(d) Belgium
Ans: (a)
Q8. Match the rivers flowing through the cities below :
City River
(a) Rotterdan 1. Seine
(b) Paris 2. Potomac
(c) Budapest 3. Rhine
(d) Washington4. Danube
(a) (b) (c) (d)
(a) 2 3 1 4
(b) 1 3 4 2
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)
Q9. Match the rivers given below with the cities through which they flow :
City River
a. Bangkok 1. Hwangpu
b. Shanghai 2. St. Lawrence
c. Dresden 3. Chao phraya
d. Montreal 4. Elbe a b c d
(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)
Q10. ‘Dykes’ are especially constructed in
(a) Norway
(b) Holland
(c) France
(d) United Kingdom
Ans: (b)
Q11. Colorado in U.S.A. is famous for this landform _____
(a) Grand Canyon
(b) Grand Crators
(c) Great Valleys
(d) Great Basins
Ans: (a)
Q12. Where is “Ground Zero” ?
(a) Greenwich
(b) New York
(c) Indira Point
(d) Shriharikota
Ans: (b)
Q13. Which two countries are connected by an under-water tunnel?
(a) England and Spain
(b) Malaysia and Singapore
(c) England and Belgium
(d) France and England
Ans: (d)
Q14. The deepest trench of the world- ‘The Mariana Trench’ is located in the :
(a) Indian Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Arctic Ocean
(d) Pacific Ocean
Ans: (d)
Q15. Which country is the world’s largest archipelago ?
(a) Philippines
(b) Indonesia
(c) Sweden
(d) Greenland
Ans: (b)
Q16. Which one of the following parts of the world does not receive rainfall any time of the year ?
(a) Central Europe
(b) Central North America
(c) Polar regions
(d) Sub-Saharan areas
Ans: (c)
Q17. Which one of the following is the highest gravity dam in the world ?
(a) Beas Dam
(b) Nangal Dam
(c) Bhakra Dam
(d) Hirakud Dam
Ans: (c)
Q18. “Climate is extreme, rainfall is scanty, and the people used to be nomadic hoarders”. For which region is this statement correct ?
(a) African Savanna
(b) Central Asian Steppes
(c) Siberian Tundra
(d) North American Prairies
Ans: (b)
Q19. Which one of the following is/ are wrongly matched ?
A. typhoons — China Sea
B. hurricanes— India Ocean
C. cyclone — West Indies
D. tornadoes — Australia
(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D
Ans: (d)
Q20. Black Forests are found in
(a) France
(b) Germany
(c) Czechoslovakia
(d) Rumania
Ans: (b)
Q21. The largest island in the world is Greenland. It is an integral part of
(a) Norway
(b) North America
(c) Denmark
(d) Canada
Ans: (c)
Q22. The main reason for deforestation in Asia is
(a) excessive fuel wood collection
(b) excessive soil erosion
(c) floods
(d) construction of roads
Ans: (a)
Q23. Suez Canal connects
(a) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(b) Mediterranean Sea and Red Sea
(c) Lake Huron and Lake Erie
(d) Lake Erie and Lake Ontario
Ans: (b)
Q24. In which country is the volcano Mount Gamkonora, the highest peak of Halmahera island, which erupted in July 2007 located?
(a) Japan
(b) Indonesia
(c) Russia
(d) France
Ans: (b)
Q25. Which from the following is a landlocked sea ?
(a) Timor Sea
(b) Arafura Sea
(c) Greenland Sea
(d) Aral Sea
Ans: (d)
Q26. The largest freshwater lake in the world is
(a) Lake Victoria
(b) Lake Michigan
(c) Lake Balkhash
(d) Lake Superior
Ans: (d)
Q27. Which of the following volcanoes is situated in Mexico ?
(a) Colima
(b) Purace
(c) Semeru
(d) Etna
Ans: (a)
Q28. The Melanesian Island Group lies in the
(a) Pacific Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (a)
Q29. The Continent through which the imaginary lines of Tropic of Cancer, Tropic of Carpricorn and Equator pass, is
(a) Africa
(b) Australia
(c) Europe
(d) Asia
Ans: (a)
Q30. Which one of the following is called ‘Ring of Fire’?
(a) Circum Pacific Belt
(b) Mid-Continental Belt
(c) Indian Ocean Belt
(d) Atlantic Ocean Belt
Ans: (a)
Q31. Great Barrier Reef of Australia is located parallel to
(a) East coast
(b)West coast
(c) North coast
(d) South coast
Ans: (a)
Q32. Selvas are
(a) Huge Canadian forests
(b) Equatorial rain forests of Brazil
(c) Coniferous forests of Siberia
(d) Evergreen monsoon forests
Ans: (b)
Q33. Sunda strait lies between
(a) Sumatra and Borneo
(b) Java and Borneo
(c) Java and Sumatra
(d) Sulawest and Java
Ans: (c)
Q34. The Strait of Gibraltar is situated in the
(a) Iberian Peninsula
(b) Indian Peninsula
(c) Arabian Peninsula
(d) Cape York Peninsula
Ans: (a)
Q35. Cape Cod is located near
(a) Philadelphia
(b) Washington
(c) Florida
(d) Boston
Ans: (d)
Q36. Source of River Nile is
(a) Lake Nassir
(b) Lake Victoria
(c) Lake Chad
(d) Lake Tanganyika
Ans: (b)
Q37. Many of the active volcanoes are situated in
(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (b)
Q38. The Equatorial Forests of the Amazon Basin in South America are known as
(a) Selva
(b) Taiga
(c) Tundra
(d) Pampas
Ans: (a)
Q39. Which one of the following is the longest river in the world?
(a) Amazon
(b) Yangtze-Kiang
(c) Nile
(d) Mississipi-Missouri
Ans: (c)
Q40. Which one of the following is the largest lake in the world?
(a) Lake Superior
(b) Caspian Sea
(c) Lake Baikal
(d) Lake Victoria
Ans: (b)
Q41. The pacific Ring of Fire is
(a) an area of constant forest fires in the Pacific islands
(b) a volcanic belt around the Pacific
(c) an area of intense heat in the Pacific
(d) islands rich in fuel minerals in the pacific
Ans: (b)
Q42. In geography ‘Gulf Stream’ refers to
(a) a warm ocean current
(b) strong air current
(c) streams joining a gulf
(d) the name of a stream
Ans: (a)
Q43. The Strait of Gibraltar provides entry into the
(a) Indian Ocean
(b) Red Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Atlantic Ocean
Ans: (d)
Q44. The Chinese river known as yellow river is
(a) Hwang-Ho
(b) Sikiang
(c) Yangtse-Kiang
(d) Mekong
Ans: (a)
Q45. Fishing grounds of the world are found in areas where
(a) there are high tides
(b) warm and cold currents meet
(c) there are low tides
(d) high stormy waves occur
Ans: (b)
Q46. Mount Blanc is the highest peak of these mountain ranges
(a) Atlas
(b) Rockys
(c) Andes
(d) Alps
Ans: (d)
Q47. Through which of the given regions does the equator run?
(a) Africa
(b) India
(c) Arabia
(d) China’
Ans: (a)
Q48. The world famous ‘Serangeti Wildlife Sanctuary is located in
(a) Kenya
(b) Tanzania
(c) Zambia
(d) Uganda
Ans: (b)
Q49. Which is the largest existing mangrove forest in the world?
(a) African forest
(b) Alphine forest
(c) Sunderbans
(d) Australian forest
Ans: (c)
Q50. The Victoria Falls are on the river
(a) Niger
(b) Congo
(c) Zambezi
(d) Orange
Ans: (c)
Q51. ‘Dead Sea’ is called so because
(a) the water is brackish
(b) it does not support any acquatic life
(c) it is not favourable for navigation
(d) it has no waves
Ans: (b)
Q52. The country located between 8° N and 37° N latitudes is
(a) Bangladesh
(b) India
(c) China
(d) Pakistan
Ans: (b)
Q53. Kangaroos, Platypus and Koala bears are wildlife of
(a) Australia
(b) South America
(c) Europe
(d) Africa
Ans: (a)
Q54. The Panama Canal links
(a) Pacific and Atlantic Ocean
(b) Atlantic and Arctic Ocean
(c) Pacific and Indian Ocean
(d) Antarctic and Atlantic Ocean
Ans: (a)
Q55. Volcanic activity is more common in
(a) Hawai
(b) Japan
(c) Colombia
(d) New Zealand
Ans: (a)
Q56. Match the following :
Towns Rivers
a. Jabalpur 1. Ravi
b. Paris 2. Narmada
c. London 3. Siene
d. Lahore 4. Thames a b c d
(a) 2 3 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 1 4 3 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)
Q57. The river which has a greater flow of water than any other river in the world is.
(a) River Hwang-ho
(b) River Amazon
(c) River Zaire
(d) River Nile
Ans: (b)
Q58. The largest delta of the world is
(a) Sunderbans
(b) Amazon Basin
(c) Greenland
(d) Congo Basin
Ans: (a)
Q59. The canal which links Atlantic Ocean with Pacific Ocean is
(a) Suez
(b) Malacca
(c) Panama
(d) Gibralter
Ans: (c)
Q60. The Strait that connects Red Sea and Mediterranean Sea is
(a) Panama Strait
(b) Suez Strait
(c) Palk Strait
(d) Bering Strait
Ans: (b)
Q61. The world’s largest island is
(a) New Guinea
(b)Madagascar
(c) Greenland
(d) Iceland
Ans: (c)
Q62. Peshawar is near to
(a) Karakoram Pass
(b) ZojilaPass
(c) Namika-La Pass
(d) Khyber Pass
Ans: (d)
Q63. The highest altitude (4411 meters above sea level) is of:
(a) Daocheng Yading Airport
(b) Heathrow Airport
(c) Kathmandu Airport
(d) Bangda Airport
Ans: (a)
Q64. “Yosemite” is a
(a) River
(b) Peak
(c) Waterfall
(d) Dam
Ans: (c)
Q65. The temperate grasslands of South America are called
(a) Prairies
(b) Pampas
(c) Downs
(d) Steppes
Ans: (b)
Q66. Which strait separates Australia and Tasmania?
(a) Bass
(b) Bab-el-Mandeb
(c) Palk
(d) Berring
Ans: (a)
Q67. The largest coral reef in’the world is found near the coast of
(a) Brazil
(b) Australia
(c) Sri Lanka
(d) Cuba
Ans: (b)
Q68. Match correctly the following deserts and their location by choosing the correct response:
Desert
a. Kalahari b. Atacama
c. Thar d. Great Victoria Location
(i) South America
(ii) Australia
(iii) Africa
(iv) Asia
(a) a-(ii), b-(iii), c-(i), d-(iv)
(b) a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)
(c) a-(iii), b-(ii), c-(i), d-(iv)
(d) a-(iii), b-(i), c-(iv), d-(ii)
Ans: (d)
Q69. The longest river of Europe is
(a) Rhine
(b) Rhone
(c) Danube
(d) Volga
Ans: (d)
Q70. The Coast of Norway is an example of
(a) Dalmatian Coast
(b) Fiord Coast
(c) Ria Coast
(d) Emerged Coast
Ans: (b)
Q71. Asia and North America are separated by
(a) Bass Strait
(b) Strait of Dover
(c) Bering Strait
(d) Cook Strait
Ans: (c)
Q72. The “Grand Canyon” is on the river
(a) Colorado
(b) Columbia
(c) Ohio
(d) Mississippi
Ans: (a)
Q73. The equal length of day and night on September 23rd in all parts of the world is known as
(a) Autumnal Equinox
(b) Celestial Equinox
(c) Winter Equinox
(d) Vernal Equinox
Ans: (a)
Q74. Grassland is called ‘Pampas’ in
(a) Africa
(b) South America
(c) United Kingdom
(d) The USA
Ans: (b)
Q75. Panama canal was constructed in–
(a) 1869 A.D.
(b) 1980 A.D.
(c) 1905 A.D.
(d) 1914 A.D.
Ans: (d)
Q76. The region famous for many kinds of wine and champagne is
(a) Eastern Europe
(b) Western Europe
(c) Mediterranean
(d) Glassland
Ans: (c)
Q77. Which is the hottest place on Earth ?
(a) Death Valley – California
(b) El Azizia – Libya
(c) Jacobabad – Pakistan
(d) Atacama – Peru
Ans: (b)
Q78. The cyclone that brought devastation in Bangladesh was named as
(a) Shary
(b) Sidr
(c) Wendy
(d) Erin
Ans: (b)
Q79. Which is the longest mountain chain on Earth?
(a) Andes mountains
(b) Mid-Atlantic ridge
(c) Western Cordillera
(d) Himalayan range
Ans: (a)
Q80. Sunda Trench is in
(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Gulf of Mexico
Ans: (a)
Q81. Select the correct direction of Sirocco storm.
(a) Sahara to Mediterranean Sea
(b) North from U.S.A.
(c) West from Sahara
(d) Adriatic Sea to Italy
Ans: (a)
Q82. Which among the following is an abiotic factor ?
(a) Mites
(b) Moisture
(c) Insects
(d) Rodents
Ans: (b)
Q83. Lake formed by Aswan Dam in Africa is
(a) Chad
(b) Victoria
(c) Nassar
(d) Tanganyika
Ans: (c)
Q84. The temperate grasslands of North America are known as
(a) Pampas
(b) Downs
(c) Steppes
(d) Prairies
Ans: (d)
Q85. The Panama Canal is different from the Suez Canal as it has
(a) Lock system
(b) Shorter route
(c) Busy route
(d) Less busy route
Ans: (a)
Q86. Llanos are the grasslands of
(a) Guyana Highlands
(b) Brazillian Highlands
(c) Argentina
(d) Chile
Ans: (d)
Q87. About how much of the world’s land area is tropical rainforest ?
(a) 2 percent
(b) 7 percent
(c) 10 percent
(d) 15 percent
Ans: (b)
Q88. Which one of the following is the world’s largest desert ?
(a) Arabian
(b) Kalahari
(c) Sahara
(d) Thar
Ans: (c)
Q89. Which one of the following continents lies in Northern-Southern and Eastern-Western hemispheres of the earth?
(a) Australia
(b) Africa
(c) Europe
(d) South America
Ans: (b)
Q90. Sahara is located in which part of Africa ?
(a) Eastern
(b) Western
(c) Northern
(d) Southern
Ans: (c)
Q91. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Hevea Tree – Barazil
(b) Sumatra – Malaysia
(c) Kajan River – Borneo
(d) Dekke Toba fish – Brazil
Ans: (d)
Q92. The longest river in the world is
(a) Ganga
(b) Nile
(c) Brahmaputra
(d) Amazon
Ans: (b)
Q93. Which of the following cities is the capital of the desert country Mali ?
(a) Damascus
(b) Bamako
(c) Adra
(d) Ankara
Ans: (b)
Q94. Which of the following country has the longest overland tunnel?
(a) Germany
(b) Switzerland
(c) Spain
(d) France
Ans: (b)
Q95. More than 50% of the world’s coal deposits are held by
(a) USA, Russia and China
(b) China, India and Russia
(c) India, Russia and USA
(d) China, India and USA
Ans: (a)
Q96. Which of the following is the only volcanic peak in Antarctica?
(a) Mt. Blanc
(b) Mt. Erebus
(c) Mt. Elbrus
(d) Mt. Cook
Ans: (b)
Q97. Which of the following is called the ‘land of one thousand lakes’?
(a) Sweden
(b) Greenland
(c) U.S.A.
(d) Finland
Ans: (d)
Q98. Which of the following deserts have been named after the phrase ‘The Great Thirst’ ?
(a) Namib Desert
(b) Mojave Desert
(c) Kalahari Desert
(d) Sahara Desert
Ans: (c)
Q99. Among the world oceans, which ocean is having the widest continental shelf ?
(a) Antarctic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Atlantic Ocean
Ans: (b)
Q100. Match
List I and
List II and mark the correct answer.
List I
List II
(Climate type) (Station)
a. Taiga 1. Jacobabad
b. monsoon 2. India
c. Alpine 3. Veckhoyansk
d. Desert 4. La Paz
(a) a = 3, b = 2, c = 4, d = 1
(b) a = 4, b = 2, c = 1, d = 3
(c) a = 2, b = 4, c = 3, d = 1
(d) a = 3, b = 4, c = 1, d = 2
Ans: (a)
Q101. Which of these straits separates Asia from Africa?
(a) Malacca
(b) Hormuz
(c) Bab-al-Mandeb
(d) Bosphorus
Ans: (c)
Q102. The smallest island country in the Indian Ocean is
(a) Maldives
(b) Sri Lanka
(c) Mauritius
(d) Madagascar
Ans: (a)
Q103. Which of the following deserts has the highest gold deposits?
(a) Kyzyl-Kum Desert
(b) Gobi Desert
(c) Mojave desert
(d) Tanami desert
Ans: (c)
Q104. Geothermal energy is maximum utilised in
(a) Iceland
(b) New Zealand
(c) Russia
(d) Japan
Ans: (a)
Q105. The World’s largest island is
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) New Guinea
(d) Madagascar
Ans: (a)
Q106. Summer rains in Australia broadly decreases from
(a) east to west
(b) west to east
(c) north to south
(d) south to north
Ans: (c)
Q107. The driest location on Earth is in which country?
(a) Kenya
(b) Chile
(c) Congo
(d) Libya
Ans: (b)
Q108. Which of the following is called ‘Queen of the Adriatic’?
(a) Venice
(b) Rome
(c) Flanders
(d) Lisbon
Ans: (a)
Q109. Japan is called the ‘Land of the rising sun’ because
(a) Sun rises there as soon as it sets
(b) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
(c) Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
(d) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Ans: (c)
Q110. Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris river?
(a) Baghdad
(b) Mousul
(c) Kirkuk
(d) Basra
Ans: (a)
Q111. Suez Canal connects
(a) Red Sea and Arabian Sea
(b) Red Sea and Mediterranean Sea
(c) Arabian Sea and Mediterranean Sea
(d) North Sea and Baltic Sea
Ans: (b)
Q112. Which country is known as ‘Land of Midnight Sun’?
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Germany
(d) Finland
Ans: (b)
Q113. Strait of Gibraltar connects which of the following?
(a) Red Sea-Mediterranean Sea
(b) Red Sea-Arabian Sea
(c) Atlantic Ocean-Mediterranean Sea
(d) Mediterranean Sea-Black Sea
Ans: (c)
Q114. Which among the following is called as ‘Land of the midnight Sun’?
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Denmark
(d) France
Ans: (a)
Q115. The country whose 40 per cent of area is below sea level at high tide is:
(a) Denmark
(b) Norway
(c) Finland
(d) The Netherlands
Ans: (d)
Q116. Suez Canal is located in which of the following countries ?
(a) Sudan
(b) Saudi Arabia
(c) Egypt
(d) Jordan
Ans: (c)
Q117. India is developing Chabahar Port in which of the following countries?
(a) Iraq
(b) Oman
(c) Iran
(d) Afghanistan
Ans: (c)
Q118. What is the name of the deadly volcano in Indonesia that erupted again in May 2016?
(a) Mount Singabung
(b) Mount Merapi
(c) Mount Rinjani
(d) Mount Agung
Ans: (a)
Q119. Name the largest desert of Asia
(a) Thar
(b) Gobi
(c) Takla Makan
(d) Karakum
Ans: (b)

CATEGORY–2 Human Geography

Q1. The Eskimos live in
(a) Finland and Norway
(b) Norway and Siberia
(c) Siberia and Sweden
(d) Canada and Alaska
Ans: (d)
Q2. Maoris is the term used for the aboriginal people of
(a) Fiji
(b) New Zealand
(c) South America
(d) Tasmania
Ans: (b)
Q3. Which of the following is the Third largest country in population after China and India ?
(a) Bangladesh
(b) United States of America
(c) Indonesia
(d) Japan
Ans: (b)
Q4. The term ‘Kraal’ is used for
(a) House of Masai herder
(b) Fenced villages of Masai herder
(c) Cattle shed of the Kikuyus
(d) Tent of the Kirghiz
Ans: (b)
Q5. The ‘Masai’ is a primitive tribe of
(a) Angola
(b) Botswana
(c) Nigeria
(d) Tanzania
Ans: (d)
Q6. Kimono is a dress style of which Asian Country ?
(a) Japan
(b) Korea
(c) Laos
(d) China
Ans: (a)
Q7. Which one of the following tribes practices pastoral nomadism ?
(a) Boro
(b) Masai
(c) Pygmies
(d) Eskimo
Ans: (c)
Q8. Yellow complexion, Medium stature, Oblique eye with an epicanthic fold are the characterstic features of:
(a) Mangoloid
(b) Negroid
(c) Australoids
(d) Cancosoid
Ans: (a)
Q9. What do you mean by ‘Density of Population’?
(a) Ratio of people living below poverty line to total population
(b) Number of persons live per square kilometre
(c) Number of persons in a city
(d) Number of persons living per kilometre
Ans: (b)
Q10. The polar regions are sparsely populated because of
(a) lack of minerals
(b) unsuitable climatic conditions
(c) infertile land
(d) mountainous topography
Ans: (b)

CATEGORY–3 Economic

Q1. Which is the largest metals trading centre ?
(a) Johannesburg
(b) London
(c) New York
(d) Singapore
Ans: (c)
Q2. In which of the following countries long staple type of cotton is mainly grown ?
(a) India
(b) Egypt
(c) Greece
(d) China
Ans: (b)
Q3. The part of Equatorial region which has well developed rubber plantations is
(a) Amazon basin
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Zaire basin
Ans: (c)
Q4. Which from the following is the busiest Oceanic trade route ?
(a) Cape route
(b) Malacca straits
(c) Panama canal
(d) Suez canal
Ans: (d)
Q5. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco ?
(a) via Canada
(b) overland
(c) Over the South Pole
(d) Over the North Pole
Ans: (d)
Q6. Out of the following, which country is dependent on others for the raw material for its Iron-Steel industry ?
(a) England
(b) Australia
(c) Japan
(d) Turkey
Ans: (c)
Q7. Which one of the following countries is the largest producer of uranium in the world ?
(a) Canada
(b) South Africa
(c) Namibia
(d) U.S.A.
Ans: (a)
Q8. The largest producer of gold in the world is
(a) Australia
(b) Canada
(c) Russia
(d) South Africa
Ans: (a)
Q9. The busiest and the most important sea route of the world is
(a) North Pacific Sea Route
(b) North Atlantic Sea Route
(c) South Atlantic Sea Route
(d) Indian Ocean Route
Ans: (b)
Q10. Which of the following sets of countries are referred to as ‘The Golden Crescent’ the largest opium industry in the world?
(a) Myanmar, Laos and Thailand
(b) Afghanistan, Iran and Iraq
(c) Afghanistan, Pakistan and Iran
(d) Myanmar, Malaysia and Thailand
Ans: (c)
Q11. The largest producer of world’s mica is
(a) U.S.A.
(b) U.K.
(c) Canada
(d) India
Ans: (*)
Q12. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation?
(a) China
(b) U.S.A.
(c) Canada
(d) India
Ans: (d)
Q13. Which of the following is NOT correctly matched ?
(a) Russia – Bauxite
(b) Mexico – Silver
(c) Bolivia – Tin
(d) U.S.A. – Copper
Ans: (a)
Q14. The leading producer of aluminium in the world is
(a) Guinea
(b) Jamaica
(c) U.S.A.
(d) Venezuela
Ans: (c)
Q15. Leading producer of rice is
(a) India
(b) Pakistan
(c) China
(d) Burma
Ans: (c)
Q16. The greatest producer of Apples in the world is
(a) U.S.A.
(b) Russia
(c) India
(d) China
Ans: (d)
Q17. Major producer of sugar is
(a) Australia
(b) Cuba
(c) India
(d) Mauritius
Ans: (c)
Q18. The largest producer of coffee in the world is
(a) Brazil
(b) Sri Lanka
(c) India
(d) Myanmar
Ans: (a)
Q19. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation?
(a) U.S.A.
(b) India
(c) China
(d) Canada
Ans: (b)
Q20. Which one of the following characteristics is associated with the ‘Bread Basket’ area of USA?
(a) Moderate rainfall in winter
(b) Heavy rainfall throughout the year
(c) Low rainfall in summer
(d) Long winter with snow
Ans: (a)
Q21. Sun belt of U.S.A. is important for which one of the following industries?
(a) Cotton textile
(b) Petro- chemical
(c) Hi-tech electronics
(d) Food processing
Ans: (b)
Q22. The best variety of world’s cotton is known as
(a) Sea Island
(b) Upland American
(c) Egyptian
(d) Short staple Indian
Ans: (c)
Q23. Detroit, USA, is famous for which of the following industries ?
(a) Iron and Steel
(b) Automobile
(c) Petro-chemical
(d) Cotton textile
Ans: (b)
Q24. The busiest oceanic trade route of the world is in
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Pacific Ocean
Ans: (a)
Q25. Extensive areas of grape cultivation in France are especially called
(a) Wine cellars
(b) Grape fields
(c) Grape farms
(d) Vineyards
Ans: (d)
Q26. Trans-Siberian Railway terminals are
(a) Moscow and Vladivostok
(b) St. Petersburg and Vladivostok
(c) Moscow and Krasnoyarsk
(d) St. Petersburg and Krasnoyarsk
Ans: (a)
Q27. Largest Mica deposits are in
(a) South Africa
(b) India
(c) USA
(d) Australia
Ans: (b)
Q28. Which nation is Mongia Port situated in ?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Bhutan
(d) India
Ans: (b)
Q29. Which country is the largest producer of Timber?
(a) United States
(b) Brazil
(c) Nigeria
(d) Sweden
Ans: (a)
Q30. The most populous and oil-rich country in Africa is
(a) Kenya
(b) Sudan
(c) Nigeria
(d) Uganda
Ans: (c)
Q31. The world’s largest producer of desalinated sea water is
(a) Kuwait
(b) Iran
(c) Saudi Arabia
(d) Iraq
Ans: (c)
Q32. To reach from Kanyakumari to Colombo, one has to cross
(a) Palk Strait
(b) Palk Bay
(c) Gulf of Mannar
(d) Cook Strait
Ans: (c)
Q33. Japan’s famous shipbuilding Industries are located at :
(a) Detroit
(b) Pittsburgh
(c) Kobe
(d) Las Vegas
Ans: (c)
Q34. The largest producer of wool in the world is
(a) Australia
(b) China
(c) Argentina
(d) New Zealand
Ans: (a)
Q35. Which one of the following is correctly matched ?
a. North China : Rice
b. South China : Wheat
c. Candy Basin : Coffee
d. Malaysia : Natural Rubber
(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
Ans: (d)
Q36. The Daocheng Yading Airport is located in
(a) Thailand
(b) Philippines
(c) China
(d) Tibet
Ans: (d)
Q37. The civilian Airport of highest altitude is in
(a) Tibet
(b) Nepal
(c) India
(d) China
Ans: (d)
Q38. The country where drip irrigation is more efficiently used is
(a) India
(b) Israel
(c) Sri Lanka
(d) England
Ans: (b)
Q39. Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because
(a) It lies in the tropical belt.
(b) North Atlantic Drift, a warm ocean current flows in the region.
(c) Local winds keep it warm.
(d) Western disturbances cause abrupt rise in the temperature.
Ans: (b)
Q40. Major South-West Asian oil fields are located in
(a) Shore regions of Persian Gulf
(b) Euphratis-Tigris Basin
(c) Arabian Desert
(d) Rub-al-Khali Desert
Ans: (a)
Q41. Which of the biomes is called the “Bread Basket” of the world?
(a) Mid-latitude grasslands
(b) Taiga
(c) Mediterranean
(d) Tropical Savannah
Ans: (a)
Q42. The shortest air route from Perth to London is
(a) Perth-Mumbai-Rome-London
(b) Perth-Ankara-Paris-London
(c) Perth-Aden-Paris-London
(d) Perth-Mombasa-Rome-London
Ans: (b)
Q43. Which one of the following countries has no mineral deposits ?
(a) Switzerland
(b) Austria
(c) Norway
(d) Sri Lanka
Ans: (a)
Q44. Which of the following countries contributes the maximum to the world’s diamond supply ?
(a) Russia
(b) U.S.A.
(c) Japan
(d) South Africa
Ans: (a)
Q45. Largest producer of Bauxite in the world is
(a) U.S.A.
(b) Jamaica
(c) Chile
(d) Australia
Ans: (d)
Q46. The world’s growing appetite for what food product is a leading cause of tropical deforestation ?
(a) Pork
(b) Sugar
(c) Lamb
(d) Beef
Ans: (d)
Q47. Which of the following is the world’s largest mining port ?
(a) Nhavasheva
(b) Hamilton
(c) Hedland
(d) Pardon
Ans: (c)
Q48. Which of the following is the major copper producing country ?
(a) Sri Lanka
(b) Indonesia
(c) Chile
(d) Russia
Ans: (d)
Q49. Which of the following countries is not an exporter of tea?
(a) United Kingdom
(b) Sri Lanka
(c) India
(d) Kenya
Ans: (a)
Q50. The longest continental Railway in the world is
(a) Trans Atlantic Railway
(b) Trans Siberian Railway
(c) Canadian Pacific Railway
(d) Canadian National Railway
Ans: (b)
Q51. Match the following :
I II Crops First in the world
A. Rice 1. Brazil
B. Maize 2. Malaysia
C. Rubber 3. China
D. Sugarcane 4. U.S.A.
(a) A-1, B-3, C-4, D-2
(b) A-2, B-1, C-3, D-4
(c) A-3, B-4, C-2, D-1
(d) A-4, B-2, C-1, D-3
Ans: (c)
Q52. Birmingham in U.K. is famous for
(a) Iron and Steel industry
(b) Sugar industry
(c) Paper industry
(d) Aluminium industry
Ans: (a)
Q53. World’s largest producer of coffee is
(a) Peru
(b) Argentina
(c) India
(d) Brazil
Ans: (d)
Q54. The biggest oil spill in world history took place in the :
(a) Mediterrarean Sea
(b) Caspian Sea
(c) Persian Gulf
(d) South China Sea
Ans: (d)
Q55. Cuba is the largest producer of
(a) Barley
(b) Sugar
(c) Wheat
(d) Rice
Ans: (*)
Q56. Which among the following is the world’s highest road pass accessible on a motor vehicle ?
(a) Marsimik La
(b) Semo La
(c) Khardung La
(d) Dungri La
Ans: (c)
Q57. The correct sequence of countries on basis of fish catch in descending order :
(a) China, Japan, Peru
(b) Japan, China, Peru,
(c) China, Peru, Japan
(d) Peru, China, Japan
Ans: (c)
Q58. The biggest reserves of Thorium are in
(a) China
(b) USA
(c) India
(d) France
Ans: (c)
Q59. One of the leading producers of asbestos in the world is
(a) Australia
(b) Russia
(c) Canada
(d) Armenia
Ans: (b)
Q60. Asbestos is found maximum in which of the following countries?
(a) Australia
(b) Canada
(c) Africa
(d) Russia
Ans: (d)
Q61. The civilian airport of highest altitude is in
(a) Tibet
(b) Nepal
(c) India
(d) China
Ans: (a)
Q62. The country which tops in the production of cocoa is
(a) Ghana
(b) Brazil
(c) Ivory Coast
(d) Nigeria
Ans: (c)
Q63. The longest railway line in the world connects _______
(a) New York and Seattle
(b) Leningrad and Vladivostok
(c) Trivandrum and Guwahati
(d) Perth and Sydney
Ans: (b)
Q64. Three crops that contribute maximum to global food grain production are _________
(a) wheat, rice, barley
(b) rice, maize, sorghum
(c) wheat, maize, sorghum
(d) wheat, rice, maize
Ans: (d)
Q65. The world’s largest and deepest rail tunnel Gotthard Base Tunnel is located in which country?
(a) Belgium
(b) Austria
(c) Switzerland
(d) Sweden
Ans: (c)

CATEGORY-9 Transport India

Q1. In the last fifty years the length of Indian rails has increased approximately by
(a) 16.6%
(b) 24.8%
(c) 30.2%
(d) 35.0%
Ans: (*)
Q2. Which of the following towns is not on the “Golden Quadrilateral” being created for the roads infrastructure of the country?
(a) Chennai
(b) Hyderabad
(c) Visakhapatnam
(d) Bhubaneswar
Ans: (b)
Q3. Which among the following means of transport in India carries maximum number of passengers during a year ?
(a) International water transport
(b) Indian Railways
(c) Ashok Leyland buses
(d) Telco buses
Ans: (b)
Q4. The proposed sea-route “Sethu Samudram” is a canal through which of the sea-lanes ?
(a) Gulf of Mannar
(b) Malacca Strait
(c) Gulf of Kutch
(d) Andaman and Nicobar Islands
Ans: (a)
Q5. Approximately what is the length of the rail-route open to traffic in India?
(a) 25,000 kms
(b) 48,000 kms
(c) 63,000 kms
(d) 78,000 kms
Ans: (c)
Q6. Which of these harbours is not a natural harbour ?
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Cochin
(d) Paradip
Ans: (a)
Q7. Which of the following ports has the largest hinterland ?
(a) Kandla
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Visakhapatnam
Ans: (c)
Q8. Which one of the following pairs of places does the National highway number 2 join ?
(a) Delhi – Amritsar
(b) Delhi – Mumbai
(c) Delhi – Kolkata
(d) Delhi – Ahmedabad
Ans: (c)
Q9. What is the approximate length of Konkan Railway ?
(a) 580 kms
(b) 760 kms
(c) 940 kms
(d) 1050 kms
Ans: (b)
Q10. The position of Indian Railways network in the world is
(a) second
(b) third
(c) fourth
(d) fifth
Ans: (c)
Q11. The Konkan Railway connects :
(a) Goa – Mangalore
(b) Roha – Mangalore
(c) Kanyakumari – Mangalore
(d) Kanyakumari – Mumbai
Ans: (b)
Q12. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
(a) Kandla
(b) Vishakhapatnam
(c) Karikal
(d) Pondicherry
Ans: (b)
Q13. Which is the city linked by the highest number of Railway Zones?
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Calcutta
(d) Chennai
Ans: (b)
Q14. Tar roads get easily damaged during
(a) summer
(b) winter
(c) rainy season
(d) peak traffic hours
Ans: (c)
Q15. Which one of the following ports is located on eastern coast of India?
(a) Kandla
(b) Kochi
(c) Mormugao
(d) Paradeep
Ans: (d)
Q16. Which of the following places are connected to the highest road of the world ?
(a) Gangtok and Kathmandu
(b) Leh and Srinagar
(c) Manali and Leh
(d) Srinagar and Siachen
Ans: (b)
Q17. In which State have Indian Railways introduced “Palace on Wheels” to promote tourism?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Punjab
Ans: (c)
Q18. Which of the following is an inland river port?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Tuticorin
Ans: (a)
Q19. The road that negotiates four high passes of the world in the Himalayas is
(a) Darjeeling to Nepal
(b) Shimla to Dalhousie
(c) Manali to Leh
(d) Shimla to Kulu
Ans: (c)
Q20. Roads that link the important cities of various states are referred to as :
(a) State Roads
(b) National Highways
(c) State Highways
(d) Superways
Ans: (b)
Q21. The ports located along the eastern coast of India are :
(a) Kandla and Haldia
(b) Haldia arid Cochin
(c) Paradeep and Kandla
(d) Paradeep and Haldia
Ans: (d)
Q22. Which city has the Headquarters of two railway zones in India?
(a) Hubli
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Jabalpur
Ans: (c)
Q23. Which is the artificial port of India?
(a) Kandla
(b) Mangalore
(c) Chennai or Madras
(d) Haldia
Ans: (c)
Q24. How many major sea ports are there in India ?
(a) 6
(b) 9
(c) 10
(d) 12
Ans: (*)
Q25. Which of the following Train runs between New Delhi and Wagah ?
(a) Shatabdi Express
(b) Thar Express
(c) Maitree Express
(d) Samjhauta Express
Ans: (d)
Q26. The busiest rail section in respect to goods transportation is
(a) Delhi – Kolkata section
(b) Kolkata – Chennai section
(c) Delhi – Mumbai section
(d) Mumhai – Chennai section
Ans: (a)
Q27. Rajiv Gandhi International Airport is situated in :
(a) Jammu and Kashmir
(b) New Delhi
(c) Mangalore
(d) Hyderabad
Ans: (d)
Q28. Which two of the following are connected by the North South corridor ?
(a) Srinagar and Kanyakumari
(b) Mumbai and Chennai
(c) Amritsar and Kolkata
(d) Hyderabad and Bhopal
Ans: (a)
Q29. Which national highway connects Delhi and Kolkata via Mathura and Varanasi ?
(a) NH4
(b) NH2
(c) NH10
(d) NH6
Ans: (b)
Q30. Which National Highway is called Shershah Suri Marg ?
(a) National Highway No. 3
(b) National Highway No. 8
(c) National Highway No. 7
(d) National Highway No. 1
Ans: (a)
Q31. Kolkata and Delhi are connected by
(a) N.H. No. 1
(b) N.H. No. 2
(c) N.H. No. 9
(d) N.H. No. 6
Ans: (b)
Q32. The Jawaharlal Nehru Port is located at
(a) Paradip
(b) Cochin
(c) Mumbai
(d) Kolkata
Ans: (c)
Q33. Which of the following cities in India have the Headquarters of more than one Railway Zones ?
(a) Mumbai
(b) Neither Kolkata nor Mumbai
(c) Kolkata
(d) Both Kolkata and Mumbai
Ans: (d)
Q34. The ship building yard-Mazgaon Dock is located at
(a) Vishakhapatnam
(b) Kochi
(c) Kolkata
(d) Mumbai
Ans: (d)
Q35. The cleanest Indian Railway station is :
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Surat
Ans: (d)
Q36. India’s first Railway University will come up at
(a) Vadodara, Gujarat
(b) Bengaluru, Karnataka
(c) Hyderabad, Andhra Pradesh
(d) Lucknow, Uttar Pradesh
Ans: (a)
Q37. Where is the Indian National Rail Museum situated?
(a) Delhi
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Himachal Pradesh
Ans: (a)
Q38. Golden Quadrilateral Project for the development of National Highways was initiated by
(a) P V Narasimha Rao
(b) I K Gujral
(c) Manmohan Singh
(d) Atal Bihari Vajpayee
Ans: (d)
Q39. Which among the following cities in India is not located in Golden Quadrilateral Road Network?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Chandigarh
Ans: (d)
Q40. In which of the following States is Dampa Tiger Reserve situated?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Mizoram
(d) Orissa
Ans: (c)
Q41. The State which produces largest number of orchids in India is
(a) Assam
(b) Arunachal Pradesh
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
Ans: (d)
Q42. Which of the following is the busiest International sea port in India?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Kochi
(d) Tuticorin
Ans: (a)

CATEGORY-10 Human Geography India

Q1. Which of the following city is situated in the farthest east ?
(a) Lucknow
(b) Jablapur
(c) Hyderabad
(d) Chennai
Ans: (a)
Q2. Which of the following districts is on the international border of India?
(a) Sirsa
(b) Anantnag
(c) Karimganj
(d) Purulia
Ans: (c)
Q3. Which of the following districts is on the international border of India?
(a) Gorakhpur
(b) Jaipur
(c) Kinnaur
(d) Kullu
Ans: (a)
Q4. Which countries are linked by the Khyber Pass?
(a) India and Pakistan
(b) India and Afghanistan
(c) Afghanistan and Pakistan
(d) Afghanistan and Tajikistan
Ans: (c)
Q5. Which amongst the following States/UTs has no identified tribal community?
(a) Uttar Pradesh
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Delhi
Ans: (d)
Q6. The maximum concentration of scheduled caste population is in the
(a) Indo-Gangetic Plains
(b) North-East India
(c) Western Coast
(d) Eastern Coast
Ans: (a)
Q7. Which highway sector is common to both the Golden Quadrilateral Highway and the North-South Corridor Highway ?
(a) Agra-Jhansi
(b) Bangalore-Krishnagiri
(c) Delhi-Jaipur
(d) Coimbatore-Salem
Ans: (b)
Q8. West Bengal shares boundaries with how many countries ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: (c)
Q9. With which set of following countries has Arunachal Pradesh common border?
(a) Bhutan, Bangladesh and China
(b) Myanmar, Bangladesh and China
(c) Bhutan, China and Myanmar
(d) Bhutan, Bangladesh and Myanmar
Ans: (c)
Q10. Ethnic group Mongoloids are found in India in :
(a) Southern region
(b) South-central region
(c) North-western region
(d) North-eastern region
Ans: (d)
Q11. Where is “Sir Creek” located?
(a) Indo-Pak boundary along Gujrat.
(b) Indo-Pak boundary in Laddakh.
(c) Near “Mc Mohan Line” on India- China border in North- East.
(d) Along India-Myanmar border.
Ans: (a)
Q12. To which one of the following States the Santhal tribe does not mainly belong?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
Q13. The Radcliffe Line is the international border between
(a) India and Pakistan
(b) India and China
(c) India and Bangladesh
(d) India and Nepal
Ans: (a)
Q14. Which of the following states does not border on Myanmar ?
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Nagaland
(d) Meghalaya
Ans: (d)
Q15. Which of the following states does not border on Myanmar?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Nagaland
(c) Meghalaya
(d) Mizoram
Ans: (c)
Q16. Which of the following states has international borders with three countries?
(a) West Bengal
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (b)
Q17. Which of the following states has international borders with three countries?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Assam
(d) Mizoram
Ans: (a)
Q18. Which of the following States does not border on Myanmar?
(a) Mizoram
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Manipur
Ans: (b)
Q19. Which of the following lines does not demarcate any part of India’s international boundary?
(a) Radcliffe Line
(b) McMohan Line
(c) Sir Creek Line
(d) Durand Line
Ans: (d)
Q20. Which of the following States does not border on Myanmar?
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Arunachal Pradesh
(d) Mizoram
Ans: (a)
Q21. Which of the following States has international borders with three countries?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Jammu and Kashmir
(d) Nagaland
Ans: (a)
Q22. Which district of UP is bordered by an international border ?
(a) Ballia
(b) Bahraich
(c) Basti
(d) Barabanki
Ans: (b)
Q23. Which of the following States in India does not share boundary with Myanmar ?
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Nagaland
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (a)
Q24. The largest tribal community in India is
(a) Bhils
(b) Gonds
(c) Santhals
(d) Tharus
Ans: (a)
Q25. Match the following:
Tribes Regions
a. Bhil 1. Terai
b. Tharu 2. Nilgiri
c. Gond 3. Bastar
d. Toda 4. Malwa a b c d
(a) 4 1 3 2
(b) 1 3 4 2
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)
Q26. Cities with population from one to five million are called
(a) Conurbation
(b) Million City
(c) Metropolitan
(d) Cosmopolitan
Ans: (c)
Q27. The Khasi and Garo are the languages of the State of
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
Ans: (b)
Q28. Which of the following is only domestic Airport ?
(a) Dabolin Airport, Goa
(b) Srinagar Airport
(c) Devi Ahilyabai Holkar Airport
(d) None of the above
Ans: (d)
Q29. Where are the Todas found ?
(a) Tamil Nadu
(b) Rajasthan
(c) Arunachal Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (a)
Q30. Apatanis are the major tribal group of
(a) Jharkhand
(b) Nagaland
(c) Sikkim
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (d)
Q31. Which is the best planned city in India ?
(a) Salem
(b) Chandigarh
(c) Coimbatore
(d) New Delhi
Ans: (b)
Q32. With which country, India has the longest international boundary?
(a) Nepal
(b) Pakistan
(c) China
(d) Bangladesh
Ans: (d)
Q33. India recently signed land boundary agreement with which country?
(a) China
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Bangladesh
Ans: (d)
Q34. Which of the following border is known as Radcliffe line ?
(a) India and China
(b) India and Bangladesh
(c) India and Pakistan
(d) India and Afghanistan
Ans: (c)

CATEGORY-11 Population India

Q1. Which among the following districts is not situated in the terai of Uttar Pradesh ?
(a) Pilibhit
(b) Bahraich
(c) Lakhim Pur
(d) Hardoi
Ans: (d)
Q2. Match
List I with
List II and find out the correct answer from the codes given below the
Lists :
List I
(Thermal Power Plants)
(a) Kahalgaon
(b) Farakka
(c) Ramagundam
(d) Gandhar
List II
(Locations)
1. West Bengal
2. Bihar
3. Gujarat
4. Andhra Pradesh Codes :
a b c d
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)
Q3. Which one of the following States/Union Territories of India recorded the lowest density of population in 1991 Census?
(a) Sikkim
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (d)
Q4. Which of the following states is called ‘Tiger State’ of India?
(a) Himachal Pradesh
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Assam
Ans: (c)
Q5. Khasi and Garo Tribes mainly live in :
(a) Meghalaya
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) Manipur
Ans: (a)
Q6. Which of the following Indian States is broadly as large as the European nation-Austria?
(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Orissa
(d) Karnataka
Ans: (b)
Q7. Which of the following Indian States is broadly as large as the European nation Poland?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
Ans: (d)
Q8. Where are the ‘Todas’ found?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (c)
Q9. Which State has the lowest area under forests ?
(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Haryana
Ans: (d)
Q10. Which of the mill ion-pluspopulation cities according to 1991 census, has got the highest literacy rate ?
(a) Greater Mumbai
(b) Delhi
(c) Chennai
(d) Kochi
Ans: (d)
Q11. Sambhar Salt Lake is situated in:
(a) Himachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (d)
Q12. According to 1991 census, in which State/Union Terriroty has the highest percentage of scheduled castes population ?
(a) Pujnab
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Karnataka
Ans: (a)
Q13. Which amongst the following States/UT has not identified tribal community ?
(a) Chhattisgarh
(b) Haryana
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
Ans: (b)
Q14. Sex ratio refers to number of woman
(a) per sq. km. in relation to males
(b) per 1000 males
(c) per state in relation to males
(d) and number of men in an area
Ans: (b)
Q15. Which is the smallest (in area) of the following Union Territories?
(a) Chandigarh
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
Ans: (d)
Q16. Which among the following States has lowest rate of literacy according to 2001 census ?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
Ans: (d)
Q17. Male literacy rate in India according to 2001 census is–
(a) 45.96 per cent
(b) 56.38 per cent
(c) 75.85 per cent
(d) 64.13 per cent
Ans: (c)
Q18. Which from the following territories does NOT have a border with Mizoram ?
(a) Nagaland
(b) Myanmar
(c) Assam
(d) Tripura
Ans: (a)
Q19. Which from the following territories does not have a border with Arunachal Pradesh ?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Bhutan
(d) Manipur
Ans: (d)
Q20. As per 2001 Census, what is the percentage of India’s population to the world population ?
(a) 8
(b) 16
(c) 26
(d) 28
Ans: (b)
Q21. In India, as per their 2001 Census, the sex-ratio (females per 1000 males) is
(a) 930
(b) 934
(c) 927
(d) 933
Ans: (d)
Q22. In India, according to the 2001 Census, the female literacy rate is
(a) 39.29
(b) 54.16
(c) 21.97
(d) 29.76
Ans: (b)
Q23. In which of the following states the first Synagogue is built in India ?
(a) Maharashtra
(b)West Bengal
(c) Tamil Nadu
(d)Kerala
Ans: (d)
Q24. According to Census 2001, what is the percentage of Indian population below the age 40 ?
(a) 75
(b) 70
(c) 65
(d) 60
Ans: (a)
Q25. Match
List I with
List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Assam
B. Dadra & Nagar Haveli
C. Lakshadweep
D. Sikkim
List-II
1. Silvassa
2. Gangtok
3. Dispur
4. Kavaratti A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 1 4 2
(c) 4 1 3 2
(d) 1 2 4 3
Ans: (b)
Q26. What is the stage in the population cycle in which India is classified on the basis of its demographic characteristics ?
(a) Early expanding stage
(b) High stationary stage
(c) Late expanding stage
(d) Declining stage
Ans: (c)
Q27. In India, population density is defined as the number of persons
(a) per square mile
(b) per lakh square mile
(c) per lakh square kilometre
(d) per square kilometre
Ans: (d)
Q28. A high growth rate of population is characterised by
(a) high birth and high death rates
(b) high birth and low death rates
(c) low birth and low death rates
(d) low birth and high death rates
Ans: (b)
Q29. One of the pairs not matched correctly is
(a) Dehradun – U.P.
(b) Shimla–Himachal Pradesh
(c) Drajeeling – West Bengal
(d) Panchmarhi – M.P.
Ans: (a)
Q30. According to India’s Report of 2001 percentage of population living in rural areas is
(a) 70
(b) 72
(c) 74
(d) 80
Ans: (b)
Q31. The number of females per 1000 males in India’s population (Census 2001) is
(a) 900
(b) 929
(c) 933
(d) 945
Ans: (c)
Q32. Which State of India has the largest percentage of poor?
(a) Bihar
(b) Chhattisgarh
(c) Orissa
(d) Jharkhand
Ans: (a)
Q33. What percentage of Indian population is below the official poverty line?
(a) Below 30%
(b) 30% to 35%
(c) Above 35% but below 40%
(d) Between 40% and 45%
Ans: (a)
Q34. According to the latest estimates, the literacy rate (% of population) in India is
(a) 63%
(b) 65%
(c) 67%
(d) 68%
Ans: (*)
Q35. Jawahar Tunnel, the largest in India is located in the State of
(a) Jammu & Kashmir
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Himachal Pradesh
Ans: (a)
Q36. The most literate union territory in India is
(a) Delhi
(b) Lakshadweep
(c) Chandigarh
(d) Pondicherry
Ans: (b)
Q37. During which decade did the population of India record a negative growth rate ?
(a) 1921–31
(b) 1911–21
(c) 1941–51
(d) 1931–41
Ans: (b)
Q38. The birthrate measures the number of births during a year per
(a) 100 population
(b) 1000 population
(c) 10000 population
(d) 100000 population
Ans: (b)
Q39. Which one of the following states of India records the highest sexratio ?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maghalaya
(d) Tamilnadu
Ans: (a)
Q40. Which is the largest state of India, population-wise, according to 2001 census ?
(a) Maharashtra
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
Ans: (c)
Q41. Match the following :
Sea Ports
(A) Bhatkal (B) Alleppey
(C) Kakinada (D) Tuticorin States
1. Kerala
2. Tamil Nadu
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 2 1
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)
Q42. Census of population in India is done after every
(a) 10 years
(b) 05 years
(c) 07 years
(d) 02 years
Ans: (a)
Q43. Which of the following states as per-census, has the highest and lowest sex ratio respectively?
(a) Kerala and Haryana
(b) Himachal Pradesh and Punjab
(c) Meghalaya and Bihar
(d) Tamil Nadu and Uttar Pradesh
Ans: (a)
Q44. Diu is an island off
(a) Daman
(b) Goa
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q45. According to the census data released in July 2011, the fall in child sex ratio in rural areas as compared to urban areas is
(a) five times
(b) four times
(c) three times
(d) two times
Ans: (b)
Q46. The most densely populated State in India is
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Haryana
Ans: (b)
Q47. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent urban population lives in
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
Ans: (c)
Q48. The least populated State in India is
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Uttarakhand
Ans: (b)
Q49. Which of the following is correctly matched ?
(a) Assam – Itanagar
(b) Arunachal Pradesh – Guwahati
(c) Tripura – Agartala
(d) Nagaland – Shillong
Ans: (c)
Q50. Which is the largest State of India ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q51. Which one of the following states does not have a railway station?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu & Kashmir
(d) Nagaland
Ans: (a)
Q52. Which one of the following is not a desert district of Rajasthan?
(a) Kota
(b) Barmer
(c) Jaisalmer
(d) Churu
Ans: (a)
Q53. Which one of the following States does not use thermal electricity?
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Arunachal Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
Q54. Which one of the following districts of MP has a border with another State?
(a) Rewa
(b) Raisen
(c) Hoshangabad
(d) Shahdol
Ans: (a)
Q55. Which one of the following is a coastal district of Tamil Nadu?
(a) Periyar
(b) Kanyakumari
(c) Madurai
(d) Trichirappalli
Ans: (b)
Q56. The State which has developed wind energy is
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Ans: (a)
Q57. The State having common borders with maximum number of States is
(a) Uttar Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (a)
Q58. In which State the percentage of Christian population is highest?
(a) Goa
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Nagaland
Ans: (b)
Q59. The state having the largest density of population per square kilometre in India is
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Bihar
Ans: (d)
Q60. Which of the following state is most famous for its beautiful sea beaches?
(a) Gujarat
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Orissa
Ans: (b)
Q61. Which of the following States in India has the highest net sown area?
(a) Punjab
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Mizoram
Ans: (a)
Q62. Which state is known for lvory and Sandalwood carvings ?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
Q63. Which one of the following is not a Union Terriroty ?
(a) Chandigarh
(b) Pondicherry
(c) Lakshwadeep
(d) Tripura
Ans: (d)
Q64. Which State of India has the largest area ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
Ans: (d)
Q65. In the history of Indian population, which duration period is referred to as ‘A great leap forward’?
(a) 1921–1931
(b) 1941–1951
(c) 1951 – 1961
(d) 1971–1981
Ans: (a)
Q66. Out of the following Indian States, which State does not have any maritime boundary?
(a) Gujarat
(b) Goa
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q67. The density of population in an area is measured by the number of
(a) persons
(b) children
(c) families
(d) houses
Ans: (a)
Q68. The state which has recently overtaken Karnataka for the top rank in the production of bio-fertilisers is :
(a) Tamil Nadu
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Punjab
Ans: (a)
Q69. Maximum number of sugar factories are located in :
(a) Uttar Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Bihar
(d) Assam
Ans: (a)
Q70. Which state is famous for stepwells ?
(a) Maharashtra
(b)Gujarat
(c) Orissa
(d)Manipur
Ans: (b)
Q71. In which of the following States, is Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011 Census, the lowest?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh
Ans: (a)
Q72. As per the provisional result of the 2011 Census, the density of population in India is
(a) 325
(b) 352
(c) 372 CD 382 (SSC (10+2) Level Data Entry Operator & LDC Exam. 04.12.2011 (Ist Sitting (East Zone)
Ans: (d)
Q73. The largest Union Territory of India is
(a) Chandigarh
(b) Puducherry
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Lakshadweep
Ans: (c)
Q74. Which of the following registers the highest density in the country as per Census 2011?
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Puducherry
(d)West Bengal
Ans: (a)
Q75. Which state of India shows the lowest population as per Census 2011 ?
(a) Manipur
(b) Tripura
(c) Puducherry
(d) Sikkim
Ans: (d)
Q76. Which of the following registers the highest density in the country as per Census 2011 ?
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Puducherry
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q77. Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011 Census in India is
(a) 927
(b) 924
(c) 917
(d) 914
Ans: (d)
Q78. As per 2011 Census data, which of the following statements is incorrect ?
(a) Bihar has the lowest literacy rate
(b) Men outnumber women among the literates
(c) The overall literacy rate has gone up
(d) Kerala has the highest literacy rate
Ans: (*)
Q79. Which of the following is the correct description of the term ‘sex ratio’ as used in context of the census ?
(a) Number of females per 1000 persons
(b) Number of females in a sample of 1000 persons
(c) Number of males per 1000 females
(d) Number of females per 1000 males
Ans: (d)
Q80. As per 2011 Census data, the child sex ratio has come down from 927 to :
(a) 904
(b) 920
(c) 917
(d) 914
Ans: (d)
Q81. As per 2011 Census data, the overall sex-ratio in the country is :
(a) 933
(b) 940
(c) 943
(d) 930
Ans: (b)
Q82. As per 2011 census, among the following States, which State has the lowest child-sex ratio?
(a) Chhattisgarh
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) Haryana
Ans: (d)
Q83. The main factor for the accelerated growth of population in India is
(a) Low birth rate and low death rate
(b) A high birth rate and a falling death rate
(c) A rising birth rate and a rising death rate
(d) A high birth rate and a high death rate
Ans: (b)
Q84. Which Union Territory is at the bottom of child-sex-ratio?
(a) Dadra and Nagar Haveli
(b) Chandigarh
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Daman and Diu
Ans: (b)
Q85. Which is the largest State (areawise) in India ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q86. In which of the following States, is the Child Sex Ratio the lowest in India ?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Chhattisgarh
(d) Bihar
Ans: (b)
Q87. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribes population ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Bihar
(d) Orissa
Ans: (a)
Q88. The study of population is called :
(a) Cartography
(b)Anthropology
(c) Demography
(d) Biography
Ans: (c)
Q89. Which state in India occupies the same ranking position in respect of area and population?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Gujarat
Ans: (b)
Q90. The Union territory of Puducherry does not have a common boundary with
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
Q91. Which Union Territory in India has four districts but none of its districts has a common boundary with its other districts ?
(a) Puducherry
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Chandigarh
Ans: (a)
Q92. Density of population shows:
(a) Land capital ratio
(b) Land product ratio
(c) Land labour ratio
(d) Man land ratio
Ans: (d)
Q93. The highly populated city in India is :
(a) Chennai
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
Ans: (c)
Q94. In which State is the literacy rate of women the highest ?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q95. Growth rate of population means
(a) The difference of growth between male and female.
(b) The difference in population between urban and rural area.
(c) The number of births per thousand people.
(d) The difference between birth and death rates.
Ans: (d)
Q96. The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly
(a) 60%
(b) 50%
(c) 70%
(d) 80%
Ans: (a)
Q97. Sex-ratio is calculated as :
(a) No. of children per 1,000 people in a Country.
(b) No. of males per 1,000 females in a Country.
(c) No. of females per 1,000 males in a Country.
(d) No. of people per 1,000 children in a Country.
Ans: (c)
Q98. According to 2011 Census, the State having maximum population is
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Uttar Pradesh
Ans: (d)
Q99. As per Census of India, an Urban area with a population from 50,000 to 99,999 is named as
(a) Class II town
(b) Class III town
(c) Class IV town
(d) Class I town
Ans: (a)
Q100. Which of the following states has the highest literacy rate?
(a) Goa
(b) Karnataka
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans: (c)
Q101. Among the following States, _____ has the lowest birth rate in India.
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) West Bengal
Ans: (a)
Q102. Which of the following is the correct description of the term sexratio as used in the context of the census of population ?
(a) Number of males per 1000 females.
(b) Number of females per 1000 males.
(c) Number of females per 100 males.
(d) Number of females in a sample of 1000 persons.
Ans: (b)
Q103. Which State in India has the largest coastline?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat
(d) West Bengal
Ans: (c)
Q104. Which of the following States are together called as seven sister states ?
(a) Tripura, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram
(b) Sikkim, West Bengal, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram
(c) Sikkim, West Bengal, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura
(d) Tripura, Meghalaya, Assam, Orissa, Sikkim, Manipur, Mizoram
Ans: (a)
Q105. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in
(a) Andaman Islands
(b) Nicobar Islands
(c) Lakshadweep
(d) Minicoy
Ans: (a)
Q106. The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka
Ans: (c)
Q107. Which of the following cities is the new capital of Seemaandhra?
(a) Amaravati
(b) Secunderabad
(c) Vijayawada
(d) Vishakhapatnam
Ans: (a)
Q108. Which State of India is leading in solar energy generation?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
Ans: (b)
Q109. Which is called the “Lake District of India”?
(a) Nainital
(b) Shimla
(c) Sikkim
(d) Matheran
Ans: (a)
Q110. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?
(a) Nagaland
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Tripura
Ans: (d)
Q111. Which of the following states has the lowest literacy rate?
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q112. Which State has the longest coastline?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Karnataka
Ans: (c)
Q113. Which is the first Indian State to go wholly organic ?
(a) Meghalaya
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Assam
Ans: (b)
Q114. What is the source of natural energy of the hot springs at Manikaran in Himachal Pradesh ?
(a) Geothermal Energy
(b) Biomass Energy
(c) Thermal Energy
(d) Hydro Energy
Ans: (a)
Q115. Arrange the following cities in an order from North to South
1. Bhubaneswar
2. Chennai
3. Hyderabad
4. Cochin
(a) 1 3 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 1 3 4 2
Ans: (a)
Q116. Raipur is the capital of which Indian State?
(a) Jharkhand
(b) Goa
(c) Himachal Pradesh
(d) Chhattisgarh
Ans: (d)
Q117. Over the years, birth rate in India has _____ and death rate has _____.
(a) risen, fallen
(b) risen, risen
(c) fallen, risen
(d) fallen, fallen
Ans: (d)

CATEGORY-4 Environment India

Q1. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological balance?
(a) 11.1 percent
(b) 22.2 percent
(c) 33.3 percent
(d) 44.4 percent
Ans: (c)
Q2. Which one of the following areas is noted for mangrove vegetation ?
(a) Lava forest of Kalimpong.
(b) Sajnekhali forest of South 24 Parganas.
(c) Dandakaranya forest of Orissa
(d) Carbet National Park of U.P.
Ans: (b)
Q3. Where is the Bandipur National Park?
(a) Rajasthan
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Assam
Ans: (c)
Q4. Where is the Forest Research Institute located?
(a) Dehradun
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Delhi
Ans: (a)
Q5. Which is the first national park established in India?
(a) Velvadan National Park
(b) Periyar National Park
(c) Bandipur National Park
(d) Corbett National Park
Ans: (d)
Q6. The Sundarbans or the ‘Mangrove’ forests are found in
(a) Kutch Peninsula
(b) Western Ghats
(c) Konkan Coast
(d) Deltaic West Bengal
Ans: (d)
Q7. World’s maximum newsprint comes from–
(a) Deciduous forest
(b) Monsoon forest
(c) Mangrove forest
(d) Rainfed forest
Ans: (a)
Q8. Which of the following is not correctly matched with regard to Project Tiger Reserves?
(a) Sariska-Alwar
(b) Valmiki-Hazaribagh
(c) Pench-Garhwal
(d) Nagarjunasagar-Sri Sailam
Ans: (c)
Q9. Where in India can you normally spot the Siberian crane in winter ?
(a) Sasangir Sanctuary
(b) Ranthambore Sanctuary
(c) Dachigam National Park
(d) Keoladeo Ghana Sanctuary
Ans: (d)
Q10. Match the Biosphere Reserves with their States :
Biosphere Reserve
(A) Simlipal
(B) Dehond Deband
(C) Nokrek
(D) Kanchenjunga State
(a) Sikkim
(b) Meghalaya
(c) Arunachal Pradesh
(d) Orissa Codes : A B C D
Ans: (d)
Q11. Match
List I with
List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I : Bird Sanctuary National Park
A. Bandipur National Park
B. Gir National Park
C. Manas Sanctuary
D. Rohla National Park
List-II : Located in
1. Gujarat
2. Assam
3. Himachal Pradesh
4. Karnataka A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)
Q12. The famous ‘Gir’ forests are located in
(a) Mysore
(b) Kashmir
(c) Gujarat
(d) Kerala
Ans: (c)
Q13. In terms of area, which one of the following Indian States has the largest coverage of forests ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Ans: (c)
Q14. Mudumalai Wild-life Sanctuary is located in the State of
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Paradesh
Ans: (c)
Q15. In India, rain forests are found in
(a) Central India
(b) Eastern Ghat
(c) N.E. Himalayas and Western Ghats
(d) N.W. Himalayas and Eastern Ghats
Ans: (c)
Q16. Silent Valley of Kerala
(a) is the only evergreen forest in India
(b) contains costly timber trees
(c) is a good picnic spot
(d) contains rare species of plants and animals
Ans: (d)
Q17. The only sanctuary where Kashmir stag is found is
(a) Kanha
(b) Dachigam
(c) Gir
(d) Mudumalai
Ans: (b)
Q18. Kaziranga National Park is famous for
(a) Rhinoceros
(b) Tiger
(c) Lion
(d) Crocodile
Ans: (a)
Q19. The ‘Chipko Movement’ is related to
(a) Wildlife preservation
(b) Forest conservation
(c) Scientific agriculture
(d) Deforestation
Ans: (b)
Q20. The Gir Forest is noted for its
(a) Lion sanctuary
(b) Deer Park
(c) Tiger sanctuary
(d) Crocodile Park
Ans: (a)
Q21. When was the first National Forest Policy issued by the Government of India ?
(a) 1952
(b) 1940
(c) 1942
(d) 1999
Ans: (a)
Q22. Namdhapa National Park is in
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (d)
Q23. The forest in Sunderban is called
(a) Scrub jungle
(b) Mangrove
(c) Deciduous forest
(d) Tundra
Ans: (b)
Q24. Which of the following is called the “ecological hot spot of India”?
(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghats
(c) Western Himalayas
(d) Eastern Himalayas
Ans: (a)
Q25. Manas Sanctuary in Assam is known for
(a) elephants
(b) bears
(c) tigers
(d) wild ass
Ans: (a)
Q26. Which one of the following is the first National Park of India ?
(a) Corbett National Park
(b) Bandipur National Park
(c) Kanha National Park
(d) Sariska
Ans: (a)
Q27. The common tree species in Nilgiri hills is
(a) Sal
(b) Pine
(c) Eucalyptus
(d) Teak
Ans: (c)
Q28. What is approximately the percentage of forest cover in India?
(a) 10%
(b) 8.5%
(c) 25%
(d) 19.5%
Ans: (*)
Q29. Which of the following is correctly matched?
Wildlife Sancturay State
(a) Bandipur — Tamil Nadu
(b) Manas — Uttar Pradesh
(c) Ranthambhore — Rajasthan
(d) Simlipal — Bihar
Ans: (c)
Q30. Lion is conserved at
(a) Kaziranga Sanctuary
(b) Gir Sanctuary
(c) Corbett National Park
(d) Manas Sanctuary
Ans: (b)
Q31. Which one of the following regions of India is associated with pine forests?
(a) Rohikhand
(b) Bundelkhand
(c) Jharkhand
(d) Uttarakhand
Ans: (d)
Q32. In India, where is the bio–reserve to preserve the diverse sub–marine flora and fauna situated ?
(a) Lakshadweep
(b) Andaman and Nicobar Islands
(c) Daman and Diu
(d) Dadra, Nagar Haveli
Ans: (b)
Q33. The wild ass is found in
(a) Kachchh
(b) Assam
(c) Jammu and Kashmir
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
Q34. The first biosphere reserve that was set up in India in 1986 is
(a) Nanda Devi
(b) Nilgiris
(c) Nokrek
(d) Manas
Ans: (b)
Q35. There is a need to keep larger area under forests for
(a) absorption of carbon dioxide
(b) protecting wild-life
(c) raising precipitation
(d) ecological balance
Ans: (d)
Q36. Which wild life sanctuary has the project to conserve the rhinos in India?
(a) Bandipur
(b) Periyar
(c) Kaziranga
(d) Gir
Ans: (c)
Q37. Which are the States in which the Agasthyamala biosphere is spread?
(a) Andhra Pradesh – Karnataka
(b) Tamil Nadu – Karnataka
(c) Maharashtra–Madhya Pradesh
(d) Kerala – Tamil Nadu
Ans: (d)
Q38. Where was the first Bio-reserve established in India ?
(a) Nokrek
(b) Kanha
(c) Nilgiris
(d) Periyar
Ans: (c)
Q39. In which state is the Kanger Ghati National Park ?
(a) Himachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Chhatisgarh
Ans: (d)
Q40. In which State is the Sultanpur Bird Sanctuary located ?
(a) Orissa
(b)Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d)Rajasthan
Ans: (b)
Q41. An area legally reserved for wild life in its natural surroundings is
(a) Biosphere Reserve
(b) Sanctuary
(c) Social Forests
(d) National Park
Ans: (b)
Q42. Which one was the first ‘Biosphere Reserves’ Project Scheme ?
(a) Sundarbans Biosphere Reserve
(b) Nilgiris Biosphere Reserve
(c) Nandadevi Biosphere Reserve
(d) Gulf of Mannar Biosphere Reserve
Ans: (b)
Q43. Shivpuri National Park of Madhya Pradesh is important for :
(a) Tiger and Elephant
(b) Wild Buffalo
(c) Birds
(d) Leopard and Chital
Ans: (d)
Q44. ‘Van Mahotsav’ is associated with :
(a) Cutting trees
(b) Planting trees
(c) Increase in crop
(d) Protection of plants
Ans: (d)
Q45. Which one of the following is a Wild Life Sanctuary ?
(a) Jaldapara
(b) Garumara
(c) Corbett
(d) Chapramari
Ans: (c)
Q46. ‘National Botanical Garden’ is located at :
(a) Shimla
(b) Kolkata
(c) Lucknow
(d) Bengaluru
Ans: (b)
Q47. Which is the best-known-bird sanctuary in Haryana?
(a) Sultanpur
(b) Bharatpur
(c) Rajaji
(d) Sariska
Ans: (a)
Q48. Afforestation is the process of
(a) clearing forests
(b) planting more trees
(c) cutting down trees
(d) collecting forest resources
Ans: (b)
Q49. Mudumalai Sanctuary is famous for
(a) Tigers
(b) Bisons
(c) Birds
(d) Elephants
Ans: (a)
Q50. Kaziranga National Park is situated in
(a) Karnataka
(b) Gujarat
(c) Assam
(d) Odisha
Ans: (c)
Q51. The typical natural vegetation above 3600 metres on the Himalaya is
(a) alpine grassland
(b) alpine forests
(c) coniferous forests
(d) subtropical pine forests
Ans: (a)
Q52. Which of the following cities in India is considered greenest ?
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Chandigarh
(d) Thiruvananthapuram
Ans: (c)
Q53. The largest tiger reserve in India is
(a) Pench
(b) Manas
(c) Nagarjun
(d) Corbett
Ans: (c)
Q54. The increased incidence of floods in recent times in North India is due to
(a) increase in the annual rainfall.
(b) increase in the silting of dams.
(c) increased deforestation in the catchment area.
(d) None of these
Ans: (c)
Q55. The Keibul Lamjao, the only floating National Park in the world is in
(a) Manipur
(b) Mizoram
(c) Assam
(d) Meghalaya
Ans: (a)
Q56. Jim Corbett National Park is situated in
(a) Uttarakhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh
Ans: (a)
Q57. Kanchenzunga National Park is located at
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (c)
Q58. Biosphere Reserve of India Nanda Devi (UNESCO) is located in the state of
(a) Uttarakhand
(b) Sikkim
(c) Meghalaya
(d) Himachal Pradesh
Ans: (a)
Q59. How much of India’s total geographical area is forest land ?
(a) 20%
(b) 23%
(c) 26%
(d) 28%
Ans: (b)
Q60. Which of the following is the largest Biosphere Reserves of India ?
(a) Nilgiri
(b) Nandadevi
(c) Sundarbans
(d) Gulf of Mannar
Ans: (d)
Q61. Movement of people from a village to a small town and later to a city is known as :
(a) intra–state migration
(b) step–wise migration
(c) inter–state migration
(d) forced migration
Ans: (b)
Q62. Project Tiger was introduced in:
(a) 2001
(b) 1973
(c) 1984
(d) 1995
Ans: (b)
Q63. The first Bio-sphere Reserve in India has been established in :
(a) Kanha
(b) Nilgiri
(c) Nanda Devi
(d) Hazaribagh
Ans: (b)
Q64. Which of the following species are critically endangered?
(a) Gangetic Dolphin
(b) Forest Owlet
(c) White bellied heron
(d) The gyps Vulture
Ans: (b)
Q65. Kanha National Park is located in :
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Tmil Nadu
Ans: (b)
Q66. Project tiger programme was launched in:
(a) 1975
(b) 1973
(c) 1994
(d) 1971
Ans: (b)
Q67. Garampani Sanctuary is located at
(a) Diphu, Assam
(b) Gangtok, Sikkim
(c) Kohima, Nagaland
(d) Junagarh, Gujarat
Ans: (a)
Q68. Which one of the following areas of India is covered by tropical evergreen forest?
(a) Semiarid areas of Gujarat
(b) Eastern Ghats
(c) Western Ghats
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
Q69. The largest wildlife sanctuary in India is famous for which of the following animal ?
(a) Wild Indian Ass
(b) Rhinoceros
(c) Apes
(d) Tigers
Ans: (a)
Q70. Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following
(a) Lion
(b) Deer
(c) Tiger
(d) Bear
Ans: (c)
Q71. Which of the following region in India is now regarded as an “Ecological Hot Spot” ?
(a) Western Himalayas
(b) Eastern Himalayas
(c) Western Ghats
(d) Eastern Ghats
Ans: (c)
Q72. First national park of India that was established in 1936 was named as
(a) Kanha National Park
(b) Bharatpur National Park
(c) Hailey National Park
(d) Rajaji National Park
Ans: (c)
Q73. The natural habitat of Rhinoceros in India is
(a) Bharatpur
(b) Gir forest
(c) Khaziranga
(d) Nilgiris
Ans: (c)
Q74. Bandhavgarh National Park is located in which State?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Jharkhand
Ans: (b)
Q75. Which sanctuary in India is famous for Rhinoceros and in which state is it located?
(a) Gir, Gujarat
(b) Kaziranga, Assam
(c) Ranthambore, Rajasthan
(d) Corbett, Uttarakhand
Ans: (b)
Q76. Which one of the following bio reserves of India is not included in the World Network of Biosphere Reserve?
(a) Sunderbans
(b) Gulf of Mannar
(c) Nandadevi
(d) Corbett
Ans: (d)
Q77. In India, the Temperate Forest Research Centre is in which city?
(a) Shimla
(b) Ranchi
(c) Dehradun
(d) Srinagar
Ans: (a)
Q78. Nagarhole National Park is part of the ________ Biosphere Reserve.
(a) Aravalli
(b) Vindhya
(c) Satpura
(d) Nilgiricurve
Ans: (d)
Q79. Where is the Forest Research Institute of India located ?
(a) Dehradun
(b) Delhi
(c) Lucknow
(d) Bhopal
Ans: (a)
Q80. The percentage of India’s forested land out of total land is
(a) 30%
(b) 25%
(c) less than 25%
(d) 33%
Ans: (c)

CATEGORY-6 Agriculture India

Q1. In which of the following states wheat is not produced ?
(a) Maharashtra
(b)Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d)West Bengal
Ans: (c)
Q2. Pruning is an essential part in cultivation of :
(a) Rubber
(b) Tobacco
(c) Coffee
(d) Tea
Ans: (d)
Q3. The maximum area under crops in India is used for the cultivation of :
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Sugarcane
(d) Cotton
Ans: (b)
Q4. The variety of coffee largely grown in India is :
(a) Old Chicks
(b) Coorgs
(c) Arabica
(d) Kents
Ans: (c)
Q5. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution?
(a) Sixth Five-Year Plan (FYP)
(b) Second FYP
(c) Fourth FYP
(d) Third FYP
Ans: (d)
Q6. The production of onion is the hightest in
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans: (c)
Q7. Which of the following is not a Kharif crop ?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Sugarcane
(d) Cotton
Ans: (b)
Q8. Which of the following States has the largest concentration of tea plantation in India ?
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (a)
Q9. From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple ?
(a) Pacific Islands
(b) Africa
(c) South America
(d) China
Ans: (*)
Q10. Which amongst the following States does not cultivate wheat ?
(a) Karnataka
(b)Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)
Q11. Which is the home of “Alphonso mango”?
(a) Ratnagiri
(b) Benares
(c) Malda
(d) Vijayawada
Ans: (a)
Q12. Where is India’s most prized tea grown ?
(a) Jorhat
(b) Darjeeling
(c) Nilgiris
(d) Munnar
Ans: (b)
Q13. Cultivation of wheat requires
(a) moderate temperature and heavy rains
(b) humid temperature and heavy rains
(c) humid temperature and moderate rains
(d) moderate temperature and moderate rains
Ans: (d)
Q14. Kharif crops are sown
(a) a the beginning of the South-West monsoon
(b) at the end of the South- West monsoon
(c) at the beginning of the North-East monsoon
(d) at the end of North-East moonson
Ans: (a)
Q15. The crops grown after the summer monsoon are called
(a) Kharif
(b) Rabi
(c) Annual
(d) Seasonal
Ans: (b)
Q16. Which of the following statements is incorrect ?
(a) Wheat is grown in Punjab
(b) Tea is produced in Assam
(c) Coffee is grown in Karnataka
(d) Saffron is produced in HP
Ans: (*)
Q17. Which of the following is the main spice producer ?
(a) Deccan trap
(b) Malabar coast
(c) Coromandel coast
(d) Sunderbans delta
Ans: (b)
Q18. Operation Flood is related to
(a) Flood control
(b) Arrangement of drinking water
(c) Milk production
(d) None of these
Ans: (c)
Q19. Which of the following has not been a component of the agricultural strategy that brought about the Green Revolution ?
(a) Greater intensity of cropping
(b) Guaranteed maximum prices
(c) New agricultural technology
(d) Package of inputs
Ans: (b)
Q20. Monoculture is a typical characteristic of—
(a) shifting cultivation
(b) subsistence farming
(c) specialised horticulture
(d) commercial grain farming
Ans: (d)
Q21. Green Revolution was most successful in
(a) Punjab and Tamil Nadu
(b) Punjab, Haryana and UP
(c) Haryana
(d) UP and Maharashtra
Ans: (b)
Q22. Blue Revolution is related to
(a) fish production
(b) milk production
(c) oil production
(d) food production
Ans: (a)
Q23. In which of the following grouping of States of India is rubber grown on a commercial scale ?
(a) Maharashtra-Gujarat- Madhya Pradesh
(b) Kerala –Tamil Nadu – Karnataka
(c) Sikkim-Arunachal Pradesh- Nagaland
(d) Orissa-Madhya Pradesh- Maharashtra
Ans: (b)
Q24. Green Revolution in India has so far been most successful in case of
(a) sugarcane
(b) coarse grains
(c) wheat
(d) rice
Ans: (c)
Q25. The largest irrigated area in India is occupied by
(a) Sugarcane
(b) Rice
(c) Cotton
(d) Wheat
Ans: (b)
Q26. In India, ‘Yellow revolution’ is associated with
(a) production of paddy
(b) production of oilseeds
(c) production of tea
(d) production of flower
Ans: (b)
Q27. Which of the following is considered a cash crop in India ?
(a) Maize
(b) Gram
(c) Onion
(d) Wheat
Ans: (b)
Q28. In a slanting hilly Indian terrain experiencing more than 200 cms of annual rainfall, which one of the following crops can be cultivated best ?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Tobacco
(d) Tea
Ans: (d)
Q29. Which of the following are not grown in the Kharif season ?
(a) Bajra and rice
(b) Maize and jowar
(c) Barley and mustard
(d) Jowar and rice
Ans: (c)
Q30. “Slash and Burn agriculture” is the name given to
(a) method of potato cultivation
(b) process of deforestation
(c) mixed farming
(d) shifting cultivation
Ans: (d)
Q31. Rotation of crops means
(a) growing of different crops in succession to maintain soil fertility
(b) some crops are grown again and again
(c) two or more crops are grown simultaneously to increase productivity
(d) None of the above
Ans: (a)
Q32. Which one of the following is not a plantation crop ?
(a) Tea
(b) Coffee
(c) Rubber
(d) Sugarcane
Ans: (d)
Q33. Jhum Cultivation is a method of cultivation which used to be practised in
(a) Himachal Pradesh
(b) Central Highland
(c) Coastal Tamil Nadu
(d) Nagaland
Ans: (b)
Q34. With which crop has Green Revolution been associated ?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Pulses
(d) Sugarcane
Ans: (b)
Q35. Of the gross cropped area in India, the foodgrains occupy
(a) more than 70%
(b) 60% to 70%
(c) 50% to 60%
(d) less than 50%
Ans: (a)
Q36. Pick the odd one out based on crop season
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Cotton
Ans: (b)
Q37. Which one of the following is not a HYV of wheat ?
(a) Sonalika
(b) Ratna
(c) Kalyan Sona
(d) Girija
Ans: (b)
Q38. In Indian agriculture, the period from July to October November is called
(a) Rabi season
(b) Kharif season
(c) Pre-kharif season
(d) Slack season
Ans: (b)
Q39. The term “Green Revolution” has been used to indicate higher production through
(a) creation of grasslands
(b) planting more trees
(c) enhanced agricultural productivity per hectare
(d) creation of gardens in urban areas
Ans: (c)
Q40. Which breed of the following buffalo breeds is found in the South-Western part of Gujarat?
(a) Murrah
(b) Bhadwari
(c) Surti
(d) Toda
Ans: (c)
Q41. There was a substantial increase in foodgrains production specially wheat production, during the period after
(a) 1954
(b) 1964
(c) 1965
(d) 1966
Ans: (d)
Q42. Find out the mismatched pair.
(a) Tea–Assam
(b) Groundnut– Bihar
(c) Coconut –Kerala
(d) Sugarcane – Uttar Pradesh
Ans: (b)
Q43. Match the following and select the correct answer from the codes given below :
Crops Producing state
(a) Tea (a) Himachal Pradesh
(b) Sugarcane (b) Assam
(c) Groundnut (c) Uttar Pradesh
(d) Apple (d) Gujarat
(a) a-2, b-4, c-1, d-3
(b) a-2, b-3, c-4, d-l
(c) a-3, b-2, c-1, d-4
(d) a-4, b-3, c-1, d-2
Ans: (b)
Q44. ‘Brown Revolution’ is
(a) growth of fodder industry
(b) growth of sea products
(c) growth of milk and milk products
(d) growth of food processing and soft drinks industries in India
Ans: (d)
Q45. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to –
(a) small holdings
(b) lack of tractors
(c) poverty of the peasants
(d) indifference of the people
Ans: (a)
Q46. Golden Revolution refers to –
(a) Sericulture
(b) Horticulture
(c) Apiculture
(d) Viticulture
Ans: (b)
Q47. Green Revolution was started in
(a) 1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) 1990
Ans: (a)
Q48. Which of the following is not a cause of low productivity in Indian agriculture ?
(a) Co-operative farming
(b) Inadequate inputs availability
(c) Sub-division and fragmentation of land holdings
(d) Poor finance and marketing facilities.
Ans: (a)
Q49. Which of the following is called “brown paper” ?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Rubber
(d) Tea
Ans: (a)
Q50. The culture of silkworms is known as
(a) Apiculture
(b) Horticulture
(c) Pisciculture
(d) Sericulture
Ans: (d)
Q51. Crop rotation is being adopted
(a) to increase the productivity of the land
(b) to increase the crop yield
(c) to increase the soil water
(d) to increase the crop resistance to pests.
Ans: (a)
Q52. Which of the following statements about Kharif and Rabi is not correct?
(a) Kharif season begins with the onset of monsoon season and harvested in late Spring
(b) Kharif season begins with the onset of monsoon season and harvested in Autumn
(c) Rabi season begins in Autumn after the rains and harvested in late Spring.
(d) Important Kharif crops are rice, millets, jute, maize and cotton; important Rabi crops are wheat, gram, barley and linseed
Ans: (a)
Q53. The state which produces the largest quantity of wheat is
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) U.P.
(d) Punjab
Ans: (c)
Q54. How can a dairy farmer reduce fodder consumption by his cattle and also increase milk production?
(a) By increasing the supply of feed concentrate
(b) By stall feeding
(c) By allowing the cattle to graze in the fields
(d) By administering hormones
Ans: (c)
Q55. The State which occupies the first place in India in the production of Tobacco is
(a) Tamil Nadu
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q56. Which food crop in India is sown in October-November and reaped in April?
(a) Coconut
(b) Coffee
(c) Rice
(d) Wheat
Ans: (d)
Q57. The package technology which brought about Green Revolution comprised manily of
(a) man-power, mechanical cultivators and electricity
(b) changes in crop pattern, industrialisation and chemi cal fertilizers
(c) irrigations, bio-chemical fertilizers and high-yield varieties of seeds
(d) electricity, irrigation and introduction of dry farming
Ans: (c)
Q58. India is the largest producer of
(a) cotton
(b) rice
(c) mica
(d) tea
Ans: (c)
Q59. Fibre crops are
(a) jute, sugarcane, linseed and rice
(b) cotton, maize, tobacco and banana
(c) cotton, hemp, jute and mesta
(d) hemp, cotton, maize and saffron
Ans: (c)
Q60. The most commonly consumed staple cereal in India is
(a) rice
(b) wheat
(c) bajra
(d) maize
Ans: (a)
Q61. The Indian Rice Research Institute is located at
(a) Kolkata
(b) Vardhman
(c) Trivandrum
(d) Cuttack
Ans: (d)
Q62. Which is the leading state in mulberry sericulture ?
(a) West Bengal
(b) Karnataka
(c) Kashmir
(d) Tamil Nadu
Ans: (b)
Q63. Bulk of natural rubber in India is produced in
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (b)
Q64. The ‘Green Revolution’ was mainly directed to increase the production of
(a) cash crops
(b) pulses
(c) foodgrains
(d)minor millets
Ans: (c)
Q65. Name the crop-season in India that opens in May-June with major crops like rice and millets.
(a) Rainy season
(b) Rabi
(c) Kharif
(d) Winter season
Ans: (a)
Q66. ‘Operation Flood’ refers to
(a) increase in the production of milk
(b) increase in the production of dairy products
(c) controlling flood
(d) increasing the production of agricultural crops
Ans: (a)
Q67. High yielding plants can be produced by
(a) Crop Rotation
(b) Hybridisation
(c) Inter-cropping
(d) Mixed – cropping
Ans: (b)
Q68. Maximum wheat producing State in India is
(a) Punjab
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
Ans: (b)
Q69. What is India’s rank in the world in milk production ?
(a) Fourth
(b) Third
(c) Second
(d) First
Ans: (d)
Q70. ‘Operation Flood’ is associated with–
(a) milk production
(b) wheat production
(c) flood control
(d) water harvesting
Ans: (a)
Q71. Name the food crop which gives highest output in India.
(a) Wheat
(b) Jowar
(c) Maize
(d) Rice
Ans: (a)
Q72. The crop which occupies maximum cultivated area in India is :
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Gram
(d) Linseed
Ans: (a)
Q73- How many agro-climatic zones are there in India as far as the official categorization of the Ministry of Agriculture is concerned ?
(a) 123
(b) 126
(c) 127
(d) 122
Ans: (b)
Q74. The most important element of weather affecting agriculture in India is:
(a) Temperature
(b)Humidity
(c) Wind
(d)Rainfall
Ans: (d)
Q75. Which of the following is not a Rabi crop in India ?
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Rapeseed
(d) Jute
Ans: (d)
Q76. Crop rotation helps to
(a) lessen use of pesticides
(b) eliminate parasites which have selective hosts
(c) yield more crops
(d) produce a greater choice of plant products
Ans: (b)
Q77. Which state is rich in jute?
(a) West Bengal
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Orissa
Ans: (a)
Q78. Which state is called the ‘Rice Bowl’ of India?
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Karnataka
Ans: (a)
Q79. Agricultural Commodities are graded with :
(a) ISI
(b) Eco-products
(c) AGMARK
(d) Green Product
Ans: (c)
Q80. Crop sown soon after the onset of South-West monsoon in India is called :
(a) Rabi
(b) Kharif
(c) Rainfed
(d) Dry farming
Ans: (b)
Q81. In India, maximum area under jute is found in
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) West Benga
Ans: (d)
Q82. ‘Yellow Revolution’ is associated with the production of :
(a) Poultry
(b) Gold
(c) Sunflower
(d) Oil seeds
Ans: (d)
Q83. Jhumming is shifting agriculture practised in
(a) North-eastern India
(b) South-western India
(c) South-eastern India
(d) Northern India
Ans: (a)
Q84. ‘Mixed Farming’ means
(a) Sowing of both cash and food crops
(b) Sowing of two or more crops in the same field.
(c) Sowing of two or more plants in alternate years.
(d) Rearing of cattle and agriculture.
Ans: (d)
Q85. Dry farming in India is extensively practised in
(a) Kanara Plains
(b) Deccan Plateau
(c) Coromandal Plains
(d) Ganga Plains
Ans: (b)
Q86. Terrace farming is done
(a) on the slope of hills
(b) in dry regions
(c) on rooftops
(d) on mountain tops
Ans: (a)
Q87. Social forestry is
(a) growing different types of plants together on private land
(b) management of forest by cooperative societies
(c) growing one type of plant in government owned land
(d) growing and management of useful plants on government owned land
Ans: (d)
Q88. Madhya Pradesh is the largest producer of
(a) Cotton
(b) Oil-seeds
(c) Pulses
(d) Maize
Ans: (c)
Q89. A crop grown in zaid season is
(a) Watermelon
(b) Soyabean
(c) Maize
(d) Jute
Ans: (a)
Q90. Bailing, mustering and shearing are some activities connected with
(a) Rearing of Lama
(b) Cotton cultivation
(c) Sheep rearing
(d) Poultry farming
Ans: (c)
Q91. Which of the following is not a characteristic of Indian agriculture ?
(a) Multiplicity of crops
(b) Predominance of large farms
(c) Overdependence on nature
(d) Low level of productivity
Ans: (b)
Q92. The spice -garden of India is :
(a) Himachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Assam
Ans: (c)
Q93. The Kharif crops are harvested in :
(a) October — November
(b) May — June
(c) March — April
(d) June — July
Ans: (a)
Q94. India is the largest producer and consumer of
(a) Paddy
(b) Tea
(c) Coffee
(d) Sugar
Ans: (b)
Q95. Which State called the ‘Rice-Bowl’ of India ?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
Q96. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune of tragedy in :
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
Q97. Which Indian State is not known to produce tea ?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Chhattisgarh
Ans: (d)
Q98. At the time of independence, predominantly India practised
(a) Subsistence agriculture
(b) Mixed farming
(c) Plantation agriculture
(d) Shifting agriculture
Ans: (a)
Q99. Which State is the largest producer of pulses in India ?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (c)
Q100. Which Indian State is the leading cotton producer ?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (a)
Q101. The most ideal region for the cultivation of coffee in India is the
(a) Indo-Gangetic Valley
(b) Brahmaputra Valley
(c) Rann of Kutch
(d) Deccan Plateau
Ans: (d)
Q102. Kerala is famous for the cultivation of
1. Coconut
2. Black-pepper
3. Rubber
4. Rice
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (a)
Q103. Among the following districts of Tamil Nadu, which district is unfit for cultivation due to increased salinity :
(a) Coimbatore
(b) Tiruchirapalli
(c) Nagapattinam
(d) Ramanathapuram
Ans: (c)
Q104. The State with highest production of wheat in year 2012–13 is
(a) West Bengal
(b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana
Ans: (c)
Q105. The largest producer of Lac in India is
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Gujarat
Ans: (b)
Q106. The blue revolution is related with
(a) Fish production
(b) Food grain production
(c) Oil seed production
(d) Milk production
Ans: (a)
Q107. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
(a) The Brahmaputra Valley
(b) The Deccan Plateau
(c) The Indo Gangetic Valley
(d) The Rann of Kutch
Ans: (b)
Q108. Which one of the following States produces the largest amount of spices ?
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Jammu & Kashmir
Ans: (c)