Site is under maintenance mode. Please wait few min!

Most Important Reasoning Questions for SSC MTS Exam 2017

Q1. If the sum of three consecutive numbers is 15, what is the square of the middle number?

(a) 16

(b) 25

(c) 36

(d) 9

Ans. (b)

Sol. Let number = x

x + (x+1) + (x+2) = 15

3x + 3 = 15

x = 4

So, middle number = (x+1) = 5²=25

 

Q2. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: ILLUSTRIOUS

(a) Lust

(b) Trust

(c) Riot

(d) Lost

Ans. (b)

Sol. Trust cannot be formed from the letters of the ILLUSTRIOUS because it does not contain 2 “T”.

 

Q3. If A=1,

CAT=60,

then MAN=?

(a) 27

(b) 90

(c) 180

(d) 182

Ans. (d)

Sol. MAN = M + A + N

= 13 × 1 × 14

=182

 

Q4. If ‘P’ means ‘+’, ‘Q’ means ‘x’, ‘R’ means ‘÷’, and ‘S’ means ‘-‘,

then 44Q9R12S6Q4P16=?

(a) 25

(b) 36

(c) 112

(d) 12

Ans. (a)

Sol. 44 × 9 ÷ 12 – 6 × 4 + 16

33 – 24 + 16 =25

 

Q5. Find out the odd number pair from the given alternatives

(a) 16, 32

(b) 20, 40

(c) 64, 81

(d) 81, 162

Ans. (c)

Sol. Except option(c), 2nd number is twice of 1st.

 

Q6. Select the related word from the given alternatives:

Words : Sentence :: Paragraph: ?

(a) typing

(b) essay

(c) letters

(d) phrase

Ans. (b)

Sol.   Group of words makes a sentence, similarly, group of paragraph makes an essay.

 

Q7. Select the related letters from the given alternatives:

BDCE : GIHJ :: QSRT : ?

(a) VWXY

(b) UWMX

(c) VXWY

(d) UWNX

Ans. (c)

Sol.

Similarly QSRT: VXWY

 

Q8. Select the related numbers from the given alternatives:

9 : 162 :: 8 : ?

(a) 96

(b) 112

(c) 128

(d) 160

Ans. (c)

Sol. 9² = 81

Then 81 × 2 = 162

Similarly

8² = 64

Then 64 × 2 = 128

 

Q9. Find the odd word from the given alternatives.

(a) Apartment

(b) Garage

(c) Quarter

(d) Flat

Ans. (b)

Sol. Except garage, all are places to live.

 

Q10. Find the odd letters from the given alternatives.

(a) BDF

(b) GIK

(c) LMO

(d) OQS

Ans. (c)

Sol. Except LMO, all follow pattern of +2,+2

 

Q11. Find the odd number from the given alternatives.

(a) 521

(b) 2945

(c) 4868

(d) 7187

Ans. (c)

Sol. Only 4868 is an even number.

 

Q12. Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Diffident

2. Difficult

3.Different

4.Diffidence

(a) 1,2,3,4

(b) 3,2,4,1

(c) 2,1,3,4

(d) 3,2,1,4

Ans. (b)

Sol. Order according to dictionary

3.Different , 2. Difficult , 4.Diffidence, 1. Diffident

 

Q13. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

ACE, GJI, MQM, ?

(a) SXQ

(b) RWQ

(c) SUQ

(d) RXP

Ans. (a)

 

Q14. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6,11,21,36,56,?

(a) 42

(b) 51

(c) 81

(d) 91

Ans. (c)

Sol. The pattern of series:

+5, +10, +15, +20, +25

So, 56 + 25 = 81

 

Q15. If 4 cats can kill 4 rats in 4 minutes, how many minutes will it take 8 cats to kill 8 rats?

(a) 8

(b) 4

(c) 2

(d) 16

Ans. (b)

Sol.   M1H1/W1=  M2H2/W2

(4 ×4 )/4=  (8 ×H2)/8

H2 = 4hrs

 

 

Leave a Reply