Site is under maintenance mode. Please wait few min!

General AwarenessQuestions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

 

Q1. Sadbhavana Diwasis celebrated to commemorate the birth anniversary of _____________.

(a) MahatmaGandhi

(b) JawaharlalNehru

(c) Indira Gandhi

(d) Lal BahadurSashtri

(e) Rajiv Gandhi

S1. Ans.(e)

Sol. The SadbhavanaDiwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August20) of Rajiv Gandhi. Rajiv Ratna Gandhi was the 6th Prime Minister of India,serving from 1984 to 1989.

Q2. The unitcurrency used in Germany is….?

(a) Real

(b) Krones

(c) Yen

(d) Dollar

(e) Euro

S2. Ans.(e)

Sol. Germany is aWestern European country with a landscape of forests, rivers, mountain rangesand the North Sea beaches. It has over 2 millennia of history. Berlin, itscapital, is home to art and nightlife scenes. Euro is the currency of Germany.

Q3. Where is theIndian Forest Research Institute located? 

(a) Lucknow

(b) Bangalore

(c) Dehradun

(d) Dispur

(e) Chennai

S3. Ans.(c)

Sol. The ForestResearch Institute is an institute of the Indian Council of Forestry Researchand Education and is a premier institution in the field of forestry research inIndia. It is located at Dehradun in Uttarakhand and is one of the oldestinstitutions of its kind. In 1991, it was declared a deemed university by the UniversityGrants Commission.

Q4. Jaldaparawildlife Sanctuary is located in ….?

(a) MadhyaPradesh

(b) Bihar

(c) Tamil Nadu

(d) West Bengal

(e) Maharashtra

S4. Ans.(d)

Sol. JaldaparaWildlife Sanctuary is situated at the foothills of Eastern Himalayas inAlipurduar Sub-Division of Jalpaiguri District in West Bengal.

Q5. Ottawa is theCapital of which of the following country?

(a) Netherlands

(b) Australia

(c) Austria

(d) Canada

(e) Ireland

S5. Ans.(d)

Sol. Ottawa is theCapital of Canada. The Canadian dollar is the currency of Canada.

Q6. What is thetagline of State Bank of India (SBI) after the merger?

(a) Banker toevery Indian

(b) The Name youcan Bank Upon

(c) A Faithful& Friendly Financial Partner

(d) ExperienceNext Generation Banking

(e) A Traditionof Trust

S6. Ans.(a)

Sol. After themerger, the tagline of SBI has remained same i.e. “Banker to everyIndian”.

Q7. Where is theheadquarter of SBI?

(a) Mumbai

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Pune

S7. Ans.(a)

Sol. Headquarter ofSBI is in Mumbai, Maharashtra.

Q8. State-run powertransmission utility ____________ recently announced that it will get a loan ofUSD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

(a) HPCL

(b) Power GridCorp

(c) IOCL

(d) BEL

(e) NDRF

S8. Ans.(b)

Sol. State-run powertransmission utility Power Grid Corp announced that it will get a loan of USD500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

Q9. Name the12-year-old Indian-origin boy who has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’in a popular television quiz competition.

(a) Sameer Sana

(b) Kuldeep Rana

(c) Rahul Doshi

(d) Ramay Deva

(e) Kamal Vats

S9. Ans.(c)

Sol. A 12-year-oldIndian-origin boy named Rahul Doshi has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’in a popular television quiz competition, days after he became an overnightsensation after answering all questions correctly.

Q10. The US withwhich of the following country has begun a 10-day-long annual military exercisenamed Ulchi Freedom Guardian drill?

(a) South Korea

(b) Japan

(c) North Korea

(d) Indonesia

(e) India

S10. Ans.(a)

Sol. The US and SouthKorea began a 10-day-long annual military exercise. The Ulchi Freedom Guardiandrill is a computer-simulated defensive exercise designed to enhance readinessand maintain stability on the Korean peninsula.

Q11. NASA haslaunched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts atthe International Space Station can communicate with Earth. In which year NASAwas established?

(a) 1945

(b) 1979

(c) 1951

(d) 1958

(e) 1969

S11. Ans.(d)

Sol. NASA launchedthe latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at theInternational Space Station can communicate with Earth. The $408 millionBoeing-made Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M) soared into space atopan Atlas V rocket that launched from Cape Canaveral, Florida. NASA wasestablished in 1958.

Q12. Foreign DirectInvestment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD _________ duringthe first quarter (April-June) of the current fiscal.

(a) USD 56.1billion

(b) USD 10.4billion

(c) USD 43.2billion

(d) USD 34.3billion

(e) USD 25.6billion

S12. Ans.(b)

Sol. Foreign directinvestment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD 10.4 billion duringthe first quarter of the current fiscal. According to the figures of theDepartment of Industrial Policy and Promotion (DIPP), India had received USD7.59 billion FDI during April-June 2016-17.

Q13. The board ofstate-owned Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has given ‘in-principle’approval to acquire government’s 51 (point) 11 percent stake in HindustanPetroleum Corporation Limited (HPCL). Registered Office & CorporateHeadquarters of HPCL is in-

(a) Nagpur

(b) New Delhi

(c) Kolkata

(d) Chennai

(e) Mumbai

S13. Ans.(e)

Sol. The board ofstate-owned Oil and Natural Gas Corp, ONGC, has given ‘in-principle’ approvalto acquire government’s 51 (point) 11 percent stake in Hindustan Petroleum CorpLtd. The government had approved the sale of its 51.11 percent stake in oilrefiner HPCL to India’s largest oil producer ONGC. The deal will be completedwithin a year. Registered Office & Corporate Headquarters of HPCL is inMumbai.

Q14. A digital policeportal under the CCTNS project, which aims to create a national database ofcrimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. What is themeaning of “T” in CCTNS?

(a) Tracking

(b) Trafficking

(c) Travelling

(d) Terminating

(e) Transporting

S14. Ans.(a)

Sol. A digital policeportal under the CCTNS project, which aims to create a national database ofcrimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. The digitalpolice portal will provide the citizen, facility for online complaintregistration and request for antecedent verification. CCTNS stands for Crimeand Criminal Tracking Network and Systems Project or the crime and criminaltracking network system.

Q15. After the mergerof Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches _____ crore.

(a) 41 crore

(b) 37 crore

(c) 34 crore

(d) 47 crore

(e) 53 crore

S15. Ans.(b)

Sol. After the mergerof Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches 37 crores.

 

 

Leave a Reply