English Section is a topic thatis feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first,with discipline and the right approach, it is not difficult to master these conceptsand their application to questions. Through such English Quizzes for IBPSClerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types ofhigh-level questions to ace the questions based on new pattern English forIBPS PO.

Directions (1-15):Readeach sentence to find out whether there is any grammatical error in it.The error if any will be in one part of the sentence, the number of that partwill be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignoreerrors of punctuation, if any.)

Q1. In order tofoster genuine recovery, the government (a)/ must undertake pro-market reforms(b)/ that can help the economy quick recover (c)/ from the shocks of demonetizationand GST. (d)/ No error /(e)

S1. Ans.(c)

Sol. that can helpthe economy ‘quickly’ recover

Q2. Recent debates,whether over refugees, the (a)/ right to dissent, or gender violence, suggest(b)/ that India is becoming a nation devoid from compassion for those who (c)/are persecuted even to the point of murder. (d)/ No error /(e)

S2. Ans.(c)

Sol. that India isbecoming a nation devoid ‘of’ compassion for those who

Q3. If Indianintelligence agencies have identified (a)/ terrorists and/or criminals amongstthe (b)/ refugees, they should arrest and hand them over for trial in Myanmar,or (c)/ try them in India’s own courts.(d)/ No error /(e)

S3. Ans.(e)

Sol. No error

Q4. A distributorbuys electricity from a generator, adds (a)/transmission and distributioncharges, a charge to recover(b)/ technical losses, operating expenses, (c) andhis profit to determining the tariff to be charged from a consumer.(d)/ Noerror /(e)

S4. Ans.(d)

Sol. and his profitto ‘determine’ the tariff to be charged from a consumer

Q5. In recent years,a large capacity (a)/ based on variable renewable energy (VRE)(b)/ sources havebeen (c)/ connected to the grid. (d)/ No error /(e)

S5. Ans.(c)

Sol. sources ‘has’been connected to the grid.

Q6. When a serumsample from a patient is added (a)/ on the chromatography paper where (b)/ theantibody is spotted, the antigen present (c)/ in the serum binds to the firstantibody.(d)/ No error /(e)

S6. Ans.(e)

Sol.  No error

Q7. Seventy yearsago, when introducing the draft (a)/ Constitution of India, B.R. Ambedkarwarned that (b)/ democracy “is only a top-dressing on Indian soil (c)/ who isessentially undemocratic.”(d)/ No error /(e)

S7. Ans.(d)

Sol. ‘which’ isessentially undemocratic.

Q8.  Never before has India been subjected to sucha (a)/ barrage of illiberal opinion by (b)/ elected representatives, even tothe (c)/ extent of justification violation of the law.(d)/ No error /(e)

S8. Ans.(d)

Sol. extent of’justifying’ violation of the law

Q9.  Many advanced democracies used networkedEVMs, who (a)/ raised the question of remote (b)/ manipulation through virusesand(c)/  malware, compelling many of themto revert to paper ballots. (d)/ No error /(e)

S9. Ans.(a)

Sol. Many advanceddemocracies used networked EVMs, ‘which ‘

Q10. One of the rapidtests available (a)/ are capable of (b)/differentiating the (c)/ four denguevirus serotypes.(d)/ No error /(e)

S10. Ans.(b)

Sol. ‘is’ capable of

Q11.  Over the past two decades, policy attention(a)/  have tilted towards road projects,with (b)/ just token appreciation of the (c)/ challenges faced by publictransport users. (d)/ No error /(e)

S11. Ans.(b)

Sol.   ‘has’ tilted towards road projects, with

Q12.  Reforming archaic transport planning (a)/ andmanagement for (b)/ urban India remains the (c)/ still bigger challenge. (d)/No error /(e)

S12. Ans.(e)

Sol. No error

Q13. The politicalturmoil would not have come to (a)/ such a situation has the (b)/ Governordirected the government to seek a (c)/ confidence vote earlier.(d)/ No error/(e)

S13. Ans.(b)

Sol. such a situation’had’ the . ‘Had’ +’would have’

Q14. Raisingquestions about the need for bullet (a)/ trains when local train services (b)/cannot be handled (c)/ properly are inappropriate.(d)/ No error /(e)

S14. Ans.(d)

Sol. properly ‘is’inappropriate.

Q15. The EC has sofar demonstrating that the voting process (a)/ is robust and its machines arecontinually (b)/ upgraded to meet possible challenges, but there are otherconcerns (c)/ regarding the use of technology that it must be aware . (d)/ Noerror /(e)

S15. Ans.(a)

Sol. The EC has sofar ‘demonstrated’ that the voting process