Site is under maintenance mode. Please wait few min!

Q1. The example of the Korean Cielo has been presented to highlight
(a) India’s lack of stature in the international market
(b) India’s poor performance in the international market.
(c) India’s lack of creditability in the international market
(d) India’s disrepute in the international market.

Q2.
According to the writer
(a) India’s politicians are myopic in their vision of the country’s requirements.
(b) India’s politicians are busy lining their pockets.
(c) India’s politicians are not conversant with the needs of the present scenario.
(d) All of the above.

Q3. Direction
: Choose the option closest in meaning to the Capitalized word.
GRANDIOSE
(a) imposing
(b) unpretentious
(c) boring
(d) lanky

Q4. Direction
: Choose the option closest in meaning to the Capitalized word.
SPRY
(a) doubtful
(b) nimble
(c) prognosticate
(d) leave

Q5. Direction
: Choose the option closest in meaning to the Capitalized word.
FUDGE
(a) to sweeten
(b) smear
(c) irritate
(d) falsify

Q6.
The Supreme Court of India upheld the decision to implement the quota for other backward classes (OBCs) in higher educational institution. The court, however, excluded the ‘creamy layer’ from being a beneficiary. The reason is
(a) creamy layer is not an OBC; it is a forward caste.
(b) creamy layer is politically powerful.
(c) it can complete with others on equal footing.
(d) the inclusion of creamy layer would be unjust.

Q7.
Hedge fund is a fund
(a) used for absorbing inflation.
(b) used for cushioning health risks.
(c) applied to minimized the risk of financial market transactions.
(d) applied for absorbing the risk in commodity trading.

Q8.
What does strong rupee as against the dollar men to India?
(a) There is a balance of payments surplus.
(b) Indian economy is globally respected.
(c) It is a sign of economic buoyancy.
(d) Income from exports is falling.

Q9.
Name the latest state which declared independence in 2008.
(a) Serbia
(b) Kosovo
(c) Kurdistan
(d) Tibet

Q10.
Name the Finance Minister who presented the highest number of budgets in the Parliament so far.
(a) P. Chidambaram
(b) Morarji Desai
(c) Man Mohan Sigh
(d) T.T. Krishanmachari

Q11.
Who is the Chairman of 13th Finance Commission constituted in 2007?
(a) Vijay Kelkar
(b) C. Rangarajan
(c) Ashok Lahiri
(d) K.C. pant

Q12.
Indo-US nuclear deal was opposed in Parliament mainly because
(a) all Indian nuclear reactors would fall under American supervision.
(b) nuclear energy sector will be dominated by American corporations.
(c) nuclear relations between Indian and the USA will be governed by the Hybe Act.
(d) the USA will dictate Indian policies.

Q13.
The Indian industrialist who bought Tipu Sultan’s sword in an auction in London was
(a) Vijay Mallya.
(b) Anil Ambani.
(c) Amar Singh.
(d) Lakshami Mittal.

Q14.
The contentious Baglihar Dam is built on the River
(a) Indus.
(b) Jhelum.
(c) Chenab.
(d) Satluj.

Q15.
Which country has its richest man as the Head of the Government?
(a) The USA
(b) Italy
(c) Saudi Arabia
(d) Russia
 
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (a) 12. (c) 13. (a) 14. (c) 15. (b)

Leave a Reply