Site is under maintenance mode. Please wait few min!

Q1. Who is the person known as the Father of Modern Indian Retail Trade?
(a) Mukesh Ambani
(b) Kishore Bijani
(c) Aditya Birla
(d) Anil Ambani

Q2.
The largest software service company in Asia is
(a) WIPRO.
(b) INFOSYS.
(c) Tata Consultancy Services.
(d) Satyam Computers.

Q3.
Taikonaut means
(a) a character in coming steps.
(b) a character in Russian opera.
(c) astronaut in China.
(d) as delicious Japanese dish.

Q4.
The CEO of Microsoft Corporation is
(a) Bill Gates.
(b) Warren Buff ett.
(c) Steve Ballmer.
(d) John Wallace.

Q5.
The country which stands for Gross National Happiness in contradistinction to Gross National Product is
(a) Sweden.
(b) Switzerland.
(c) Bhutan.
(d) Finland.

Q6.
The highest paid Head of the Government in the World at present is
(a) the USA.
(b) Russian Federation.
(c) Singapore.
(d) Japan.

Q7.
The current impasse in Doha Round of Negotiations is centered around
(a) access to cheaper drugs.
(b) access to markets of developed countries.
(c) agricultural subsidies provided by developed countries.
(d) removal of non-tariff barriers.

Q8.
The phenomenon called ‘Equinox’ is due to the
(a) rotation of the Earth on its own axis.
(b) revolution of the Earth on its inclined axis.
(c) oblate spheroid shape of the earth.
(d) gravitational pull of the planet.

Q9.
The Director-General of the world trade organization is
(a) Renal to Ruggiero.
(b) Pascal Lamy.
(c) Arthur Dunkell.
(d) Oliver Long.

Q10.
Capital account convertibility signifies
(a) guaranteeing the right to investment to foreigners.
(b) ensuring the right of buyers to make intonation payments.
(c) ensuring free international movement of capital.
(d) ensuring the right of an individual to invest in foreign capital markets.

Q11.
The purpose of Kyoto Protocol is
(a) to promote tourism.
(b) to contribute sustainable development.
(c) to promote renewable sources of energy.
(d) to put a limit on greenhouse gas emissions by states.

Q12.
What do carbon credits signify?
(a) Credits given in the course of carbon products sales.
(b) Entitlements to emit certain quantity of greenhouse gases.
(c) Permissible amount of Carbon dioxide in the atmosphere.
(d) the extent of carbon required to ensure sustainable development.

Q13.
The practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called
(a) discrimination.
(b) dumping.
(c) double pricing.
(d) predatory pricing.

Q14.
Which of the following is considered as bulwark of personal freedom?
(a) Mandamus
(b) Haebus Corpus
(c) Certiorari
(d) Quo Warranto

Q15.
Vanda Mata ram is composed by
(a) Rabindranth Tagore.
(b) Sharatchandra Chatterji.
(c) Bankimchandra.
(d) Surendrantath Banerji.
 
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (c)

Leave a Reply