Lesson – English Reasoning: Parajumbles

Directions: In these questions, the 1st and the last sentence of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.
Q1. (a) The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn ?” (P) “Do you want one in which you can spend the night ?” (Q) “Yes”, said the peasant.
(R) “Go right down the road and turn to the left.” (S) “Yes”, replied the traveller.
(6) “thank a lot.”
(a) PSRQ (b) QPSR
(c)
SPQR (d) QSRP
Q2. (a) Money is not the root of all evils.
(P) Or, what about the desire for power driving people to horrible crimes ?
(Q) Even purposeless cruelty can be seen in many instances of evil behaviour.
(R) For example, neither teachers nor parents profit in any way by torturing children.
(S) The evils of sexual offenders are not motivated by financial gains.
(6) No, we can only say that money is the root of some evil.
(a) QRPS (b) SPQR
(c)
RSPQ (d) QPRS
Q3. (a) Even the smallest insect of the living world is made up of a large number of cells.
(P) Furthermore, the cells in these small creatures widely differ in their structure and function.
(Q) An ant, or a gnat, for example is composed of hundreds of thou-sands of cells.
(R) Even a mite has cells making up its skeletal structure.
(S) It also has cells dedicated to digestive and reproductive func-tions.
(6) The cell system of small organisms is microscopic but marvellous, isn’t it ?
(a) SRQP (b) QRSP
(c)
SQPR (d) QPRS
Q4. (a) Advocates of space programme argue for spending huge amounts of money on exploring Mars.
(P) But there is no firm evidence of any valuable mineral that can be extracted from Mars and transp-orted to Earth.
(Q) Worst, nobody has any idea what undesirable microbes or poisonous materials we will be importing from Mars.
(R) They are also unrealistic about the cost of transportation that will be involved in interplanetary move-ment of men and materials.
(S) These enthusiasts argue that Mars could be a perennial source of materials for us earthlings.
(6) Our race to Mars is likely to be a wild goose chase.
(a) SPRQ (b) QPRS
(c)
PRSQ (d) SRQP
Q5. (a) When a light passenger plane flew off course sometime ago, it crashed in the mountains and its pilot was killed.
(P) Snow lay thick on the ground.
(Q) It was the middle of winter.
(R) The woman knew that nearest village was miles away.
(S) The only passengers, a young woman and her two baby daughters, were unhurt.
(6) When it grew dark, she turned a suitcase into a bed and put the children inside it, covering them with all the clothes she could find.
(a) PQRS (b) QPRS
(c)
SQPR (d) RSPQ

Ans: (c)

Directions: In these questions, the 1st and the lst part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.
Q6. (a) The lead story (P) at 4 AM (Q) in tonight’s news (R) concerns the fire (S) which engulfed the Columbia College (6) this morning.
(a) RSPQ (b) QRSP
(c)
QRPS (d) RPSQ

Ans: (b)

Q7. (a) In less than a week (P) the processor controlled exchange (Q) have restored the functioning of (R) which had suffered (S) the telecommunication people (6) a major disaster
(a) PRSQ (b) SRPQ
(c)
PQSR (d) SQPR

Ans: (d)

Q8. (a) As my jogging-enthusiast sister (P) was often bothered by neighbourhood dogs (Q) with a stick in hand, (R) her husband started to accompany her on a bicycle, (S) on her daily run, (6) to ward off any attackers.
(a) SPQR (b) PSRQ
(c)
RPQS (d) PRSQ

Ans: (b)

Q9. (a) An electrical circuit (P) which is (Q) of wires (R) designed to (S) is a circle (6) carry electricity.
(a) SQPR (b) QPRS
(c)
RQSP (d) PRSQ

Ans: (a)

Q10. (a) We have pleasure (P) a double room with bath (Q) for five days from September 4 to September 8, (R) that we have reserved (S) in informing you (6) both days inclusive
(a) RQPS (b) SRPQ
(c)
RPSQ (d) PQSR

Ans: (b)

Directions: In these questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and
6. The rest of the sentence are split into four parts and named P, Q, R and
S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q11. 1 A dictionary
P. arranged words
Q. about which information
R. containing alphabetically
S. is a book
6. is given.
(a) RPQS (b) QRPS
(c)
SRPQ (d) SPRQ

Ans: (c)

Q12. 1. Agriculture
P. cotton for our clothes
Q. raw materials like jute
R. and sugarcane for our industries
S. gives us food
6. and food for cattle.
(a) SRQP (b) RQPS
(c)
QPRS (d) SPQR

Ans: (d)

Q13. 1. Today political freedom
P. and the right
Q. however money and all that money
R. assures people equality before law
S. to elect their Government
6. can buy is not fairly distributed.
(a) SPRQ (b) RPSQ
(c)
QRSP (d) PSRQ

Ans: (b)

Q14. 1. By far the most logical step
P. to relieve the housewife of routine
Q. which can be programmed
R. to carry out standard operations
S. is to provide a robot
6. when switched by the housewife.
(a) RSPQ (b) PSQR
(c)
QSPR (d) SRQP

Ans: (b)

Q15. 1. During the reign of the Emperor Tiberius
P. called Phaedrus
Q. an Augustan story teller
R. translated Aesop’s fables into Latin
S. in ancient Rome
6. and also added some tales of his own.
(a) QRPS (b) PQRS
(c)
SQPR (d) RSPQ

Ans: (c)

Q16. 1. The pigeons were used
P. as messengers
Q. which were tied
R. in the olden days
S. to carry messages
6. to their feet.
(a) PQRS (b) SPRQ
(c)
PRSQ (d) PRQS

Ans: (c)

Q17. 1. The school has always been
P. tradition from one
Q. the most important
R. the wealth of
S. means of transferring
6. generation to the next.
(a) PSRQ (b) QSRP
(c)
RSQP (d) QRSP

Ans: (b)

Q18. 1. When she got to her house, there was nothing to retrieve.
P. All valuables were smashed or stolen
Q. The curtains were burned; books were ripped to shreds
R. Her medals and trophies had been flung everywhere
S. The house had been completely ransacked
6. Mrs M stood in the centre of her bedroom looking at a ruined copy of the Koran forcing back her tears
(a) PQRS (b) PRQS
(c)
SPRQ (d) RSQP

Ans: (a)

Q19. 1. The student came late to the school
P. He went home weeping.
Q. The watchman didn’t allow him inside the school
R. The boy was waiting outside for sometime.
S. He then decided to go home
6. It was a bad day for him
(a) QSPR (b) QSRP
(c)
QRSP (d) QPSR

Ans: (c)

Q20. 1. Oliver dozed off again and it has been bright day for hours when Oliver opened his eyes.
P. He belonged to the world again.
Q. In three day’s time, he was able to sit in any easy chair, well propped up with pillows, and he was still too weak to walk
R. He felt cheerful and happy
S. The crisis of the disease was safely past
6. Mrs. Beduin had him carried downstairs into the little housekeeper’s room which belonged to her.
(a) PQRS (b) RSPQ
(c)
QRSP (d) SPQR

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q21. 1. The fox and the crane remained friends for a long time.
P. She served the dishes in a beaker to the fox. The fox could not eat it because the beaker was very high.
Q. The crane could not eat the dishes because of its long beak. The next day it was the turn of the crane to host the lunch for the fox.
R. But the fox wanted to show that he was cleverer than the crane.
S. So one day he invited the crane for dinner and served the dishes on a plate.
6. The fox put down its head in shame and went away.
(a) PQRS (b) QSRP
(c)
RSQP (d) PSQR

Ans: (c)

Q22. 1. There are examinations at school which a pupil can pass by cramming the texts.
P. But for spiritual knowledge mere memory of holy texts will be of no use in passing the tests.
Q. One can score in them by the power of memory.
R. A competent guru alone can provide the necessary guidance to an earnest disciple.
S. What the text says has to be reflected upon and experienced by the speaker.
6. Thus, reading, reflection and experience are the three stages in gaining spiritual knowledge.
(a) RSPQ (b) RSQP
(c)
SRPQ (d) QPSR

Ans: (d)

Q23. 1. No one can deny that peasant forms the backbone of the nation.
P. Hence he is the most useful member of the society.
Q. Yet this fellow is exploited by the rich.
R. He grows food for the whole country.
S. It is our duty to improve his lot.
6. We should grant him the social status he deserves.
(a) RPQS (b) RSPQ
(c)
SRPQ (d) SPQR

Ans: (a)

Q24. 1. Priya went to the first counter at the post office as she needed stamps for six rupees.
P. She was shown the corner where gum bottle was kept.
Q. The woman behind the counter said it was registration counter and directed her to the last counter.
R. She was looking for gum to affix the stamps on the envelope.
S. She thanked the lady and came to the counter on the left extreme and got the stamps.
6. She went to the corner, took two drops of gum, affixed the stamps and put the letter in the post box.
(a) PSRQ (b) RPQS
(c)
SQPR (d) QSRP

Ans: (d)

Q25. 1. It is very misleading to say that computers can ‘think’ like people.
P. However, they make it possible for people to ‘bottle’ thought.
Q. They have no more a mind of their own than a lawn mower.
R. They can not.
S. You work out how to do a particular job, write a program and then the computer applies your thinking to that job as long as you like.
6. In this sense computers are half alive because they perpetuate thinking of their creators.
(a) RQPS (b) PSRQ
(c)
SQPR (d) QSRP

Ans: (a)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R, and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q26. 1. India’s uniqueness lies in its unity in diversity.
P. So the problems of India should not be viewed in isolation.
Q. Because of this factor, there are problems here and there at times.
R. India is a multireligious, multicultural and multilingual country.
S. But even small countries with monolithic society have more problems.
6. And India is poised for success in all fields.
(a) PSRQ (b) QSPR
(c)
SRQP (d) RQSP

Ans: (b)

Q27. 1. My friend went to live in a village.
P. But is was a very slow animal.
Q. So my friend bought a donkey for Rs. 500
R. One day his new neighbour told him that he must buy a donkey.
S. Every family there had a donkey.
6. It did not like to work.
(a) RSQP (b) PQRS
(c)
SRQP (d) QRSP

Ans: (c)

Q28. 1. When Galileo went home, he began to experiment with the pendulum.
P. When he showed it to his teachers, they were delighted.
Q. It was not long before physicians were all using the instrument to count the heart–beats of their patients.
R. Soon he had invented an instrument which marked the rate of pulse-beats.
S. Then the clock makers began to use the pendulum to keep time.
6. Today it has many other uses.
(a) PQRS (b) QRPS
(c)
SPQR (d) RPQS

Ans: (d)

Q29. 1. People have wrong calculations about Japan’s population.
P. No, this is not true.
Q. And old people die more often than the young.
R. There are more old people in Japan.
S. The question is whether Japan has a lower death rate.
6. So it is very high in Japan.
(a) QRPS (b) SPRQ
(c)
PRQS (d) RQSP

Ans: (c)

Q30. 1. Pollution is one of the evils brought about by the growth of science.
P. Air pollution has very harmful effects.
Q. They pollute the air and the atmosphere.
R. It is making the environment, water and air dirty.
S. Factories and industries keep throwing out smoke which contains toxic gases.
6. People living in the surroundings breathe the impure air and are affected by diseases of the lungs and heart.
(a) PSQR (b) RPSQ
(c)
QPSR (d) SPQR

Ans: (d)

Directions: In the following questions, the first and the last sentence of the passage are numbered (a) and (6). The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.
Q31. 1. A bad habit is harmful, none as harmful as smoking.
P. But habit is second nature, smokers remain smokers for life
Q. Besides being expensive, smoking does injury to one’s health
R. In the long run he may get something worse-lung cancer
S. A smoker gets nothing but smoke for his money
6. Then why get that bad habit?
(a) RPQS (b) QRPS
(c)
SPRQ (d) PRQS

Ans: (b)

Q32. 1. Phobic reactions are strong, irrational fears of specific objects or situations
P. But there is no objective danger
Q. For example, when a person is extremely fearful of birds, snakes, heights or closed places, the label phobia is applied to the person’s fear and avoidance
R. He usually recognizes that his fear is irrational
S. A person suffering from phobic neurosis knows what he is afraid of
6. But he cannot control it.
(a) QPSR (b) SRQP
(c)
SQPR (d) RSQP

Ans: (a)

Q33. 1. In this life there are no gains without pains,
P. No victory is a real triumph unless the foe is worthy
Q. Life, indeed, would be dull if there were no difficulties
R. Both winner and loser enjoy a game most if it is closely contested to the last
S. Gainers lose their zest if there is no real struggle
6. Whether we like it or not, life is one continuous competition.
(a) PQRS (b) QSRP
(c)
QRSP (d) RSPQ

Ans: (c)

Q34. 1. One Botany professor always tried to convince his students that his branch of biology is superior to all the others
P. His most persuasive argument, however, came during a laboratory session
Q. And they don’t eat very much
R. Examining the cells of a pear, the professor cut a slice for the microscopic slide and took a bite of the rest of the specimen
S. Plants, he noted never run away or bite
6. “You won’t be doing that in a Zoology lab,” he said.
(a) PRSQ (b) SQPR
(c)
PSRQ (d) SQRP

Ans: (a)

Q35. 1. Failure is nothing to be ashamed of for there is hardly any man who has not failed in life, not once but many times.
P. What is important is the way we take our failure
Q. It has been well said that he who never made a mistake never achieved anything of great worth
R. From the little child who tries to stand up to the would-be conqueror who tries to conquer some new territory, everyone has to face failure
S. If we face our failure boldly and resolve to fight again we are sure to achieve victory in the long run
6. Thus failures can prove stepping stones in our march to victory.
(a) RSQP (b) PQRS
(c)
RPQS (d) RQPS

Ans: (d)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q36. 1. One of the most widely spread bad habits
P. which is now smoked or chewed by men
Q. and even by children
R. often by women
S. is the use of tobacco
6. almost all over the world.
(a) S P R Q (b) P Q R S
(c)
S R Q P (d) P Q S R

Ans: (a)

Q37. 1. The landscape
P. with Nature displaying
Q. here is awesome
R. that are seldom
S. a range of delights
6. seen together
(a) P S R Q (b) Q P S R
(c)
R S P Q (d) Q R S P

Ans: (b)

Q38. 1. Smoke billowed up between the plants.
P. Passengers were told to be ready to quit the ship.
Q. The rising gale fanned the smouldering fire.
R. Everyone now knew there was a fire on board.
S. Flames broke out here and there.
6. Most people bore the shock bravely.
(a) S R Q P (b) Q P S R
(c)
R S P Q (d) Q S R P

Ans: (d)

Q39. 1. It is far better to live for a short while
P. contribution to the world
Q. and make some significant
R. that is just idled away
S. than spend a long life
6. in gossiping and playing.
(a) R Q S P (b) S Q P R
(c)
Q P S R (d) R Q P S

Ans: (c)

Q40. 1. The salmon fish pushed themselves
P. to return to their spawning grounds
Q. and fertilised them
R. but once they laid their eggs
S. to their limits
6. they died.
(a) S Q P R (b) R S Q P
(c)
S P R Q (d) R P S Q

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last sentence of the passage are numbered 1 & 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and
S. These four parts are not given in their proper order. Read the passage and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q41. 1. Take a small glass phial.
P. Close the jar tightly with a plastic cover.
Q. Place this phial inside a glass
jar.
R. Fill it with coloured water.
S. Then stopper it tightly.
6. Make a hole in the cover.
(a) PSRQ (b) QSPR
(c)
RSQP (d) SRQP

Ans: (c)

Q42. 1. In China there is no man in the moon.
P. They are exchanged between friends while children receive toy pagodas made of clay.
Q. These cakes are circular to symbolise the full moon.
R. Instead, there is a toad in the moon as well as moon rabbits and a goddess.
S. All these appear as decorations on moon cakes, baked to celebrate the moon’s birthday in September.
6. The birthday marks the end of the harvest when debts are meant to be settled.
(a) RQPS (b) RPQS
(c)
RSQP (d) RPSQ

Ans: (c)

Q43. 1. An observation home is called a formicarium.
P. Then, if a small ant hill is dug up carefully, you will find the hump-backed queen.
Q. You will probably discover that you have some of the strange ant guests too.
R. It can be made of two panes of glass separated by strips of wood around the edges.
S. Put her in a jar with some of her workers, larvae and cocoons.
6. Carefully place them all in the formicarium.
(a) RPQS (b) PQSR
(c)
PSQR (d) RPSQ

Ans: (d)

Q44. 1. When Ali Baba returned he called his wife
P. She said to him, “Have you stolen them ?”
Q. He said, “I have bought you some jewels”.
R. She said, “Our days of misery are now at an end”.
S. He said, “Be quiet and do not frighten yourself”.
6. He said, “Go to your brother’s house and get a measure”.
(a) QSRP (b) SRPQ
(c)
PSRQ (d) QPSR

Ans: (d)

Q45. 1. The head of the family returned home from office.
P. Wife told that there was no coffee powder.
Q. Wife again told that there was no milk either.
R. Husband wanted atleast a cup of tea.
S. He wanted a cup of coffee.
6. Husband told finally that a glass of water was enough.
(a) SQRP (b) SPRQ
(c)
QSRP (d) RPSQ

Ans: (b)

Directions: In the following questions, the 1st and last sentence of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and
S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q46. 1. When he was quite young, Le Corbusier became interested in art.
P. At the age of nineteen, he travelled around Europe.
Q. But the buildings which impressed him most were those of the ancient Greeks in Athens.
R. At the age of thirteen, he went to an art school.
S. Everywhere he went he admired the magnificent buildings of the past.
(6) After his visit to Athens Le Corbusier decided to become an architect.
(a) RPSQ (b) PSRQ
(c)
RQPS (d) QPSR

Ans: (c)

Q47. 1. I was in awe of Einstein and hesitated before approaching him about some ideas I had been working on.
P. I entered his office and found him seated at a table, calculating and smoking his pipe.
Q. When I finally knocked on his door, a gentle voice said, ‘come’.
R. The single word was both a welcome and a question.
S. Dressed in ill fitting clothes, his hair characteristically awry, he smiled a warm welcome.
(6) His utter naturalness at once set me at ease.
(a) QPRS (b) QRPS
(c)
PQRS (d) SRQP

Ans: (a)

Q48. 1. Nothing comes out of nothing.
P. We have to work and then alone we can gain something.
Q. It is honest and conscientious labour alone that produces result.
R. Millions have been struck with the lure of lottery to utter despondency.
S. A person who thinks that luck would favour him with all the wants of his life without his lifting his finger even, is living in a fool’s paradise.
(6) A painstaking man who adopts honest toil as his way of life, makes the most of it.
(a) PQRS (b) PSRQ
(c)
QPRS (d) RSPQ

Ans: (c)

Q49. 1. Guru is a university professor.
P. It was about strange beings called KUNUS who live in holes in the ground.
Q. The book is very popular now.
R. Thirty years ago he wrote a strange novel called “Queen of the Mars”.
S. He is also a famous writer.
(6) In a recent interview on television Prof. Guru talked about the novel.
(a) PRSQ (b) QPRS
(c)
SRPQ (d) RQSP

Ans: (c)

Q50. 1. It was nine o’clock in the evening and Rajan was reading.
P. At first he thought nothing of
it.
Q. The walls were a moving mass of big ants.
R. Suddenly, he heard faint noises.
S. When he went to his bedroom later, however, he was shocked by what he saw.
(6) They covered everything — the book case, the shelves, the chest of drawers.
(a) PSRQ (b) SRPQ
(c)
RPSQ (d) QSRP

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last sentence of the passage are numbered (a) and (6). The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q51. 1. Abraham worked very hard and had no time to feel lonely.
P. Abraham was very fond of books.
Q. When his day’s work in the fields or in the forest was over he settled down in the evenings to read by the light of the fire.
R. She used to sit by the fireside in the evenings and tell him stories.
S. His mother had taught him to read when he was very young.
6. Every evening he would spend his time in reading all the books he could find.
(a) QSRP (b) SPRQ
(c)
PSRQ (d) PRSQ

Ans: (c)

Q52. 1. The tiny bacterial plants that live in the soil help to prepare food for the plants we cultivate.
P. The farmer works very hard to make the soil favourable.
Q. But these soil bacteria are very necessary and helpful.
R. There are millions of bacteria in a cubic inch of fertile soil.
S. Some kinds of bacteria are harmful.
6. They donot need sunlight as do most plants.
(a) SQPR (b) QSPR
(c)
RPSQ (d) PRQS

Ans: (c)

Q53. 1. My uncle Martin went to live in a hamlet.
P. But it was a very lazy parrot.
Q. So martin bought a parrot.
R. Martin’s neighbour told him that he must buy a parrot.
S. Every home there had a parrot as a custom.
6. The parrot did not like to speak.
(a) RSQP (b) SRPQ
(c)
PQSR (d) QPSR

Ans: (a)

Q54. 1. Hailstones consist of many onion- like layers of ice.
P. The process continues until the hailstone is too heavy to be lifted and then it drops to the earth.
Q. In certain weather conditions small ice crystals drop to form a crystal.
R. Some of the moisture freezes on to the crystals forming another layer.
S. Updrafts carry the hailstones and when it drops another layer is formed.
6. That is how hailstones are formed.
(a) QPRS (b) QPSR
(c)
QRSP (d) QSRP

Ans: (a)

Q55. I shall tell you about the ways you can see a rainbow.
P. Big rainbows can be seen when the sun is close to horizon.
Q. Or you can notice a rainbow in the spray from a garden hose.
R. You can see a rainbow in the mist from a waterfall.
S. When you stand with a light source behind you and misty water before you, you can see a rainbow.
6. Occasionally, even a full moon on a rainy night will create a faint rainbow.
(a) SPRQ (b) SRQP
(c)
SPQR (d) SQRP

Ans: (a)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.
Q56. Nobody in their mind would doubt that America has problems.
P. Leave out euphoria, after the Gulf War and that is the highest such figure for six years.
Q. And whatever the gloomy politicians may think, Americans themselves seem to sense that.
R. But these are problems, things that can and will be solved— they are not the stuff of national crisis.
S. The latest Time/CNN poll says 62% of Americans thought their nation was doing “fairly well” or “very well”
6.
All it needs now is for politicians to catch the new mood of optimism.
(a) QPSR (b) RSQP
(c)
PQRS (d) SPRQ

Ans: (d)

Q57. 1. Judo champ, Tamura doesn’t look or act tough.
P. At 4 feet 9, Tamura is the shortest woman in the light-weight class (106 pounds).
Q. Fans know her affectionately as “Yawara-chan” after a spunky cartoon character.
R. She wears a lucky pink ribbon and at 20, still grins like a carefree teen and gushes about icecream.
S. No wonder the Japanese go wild when she tosses opponents, many of whom tower over her.
6.
Tamura has become a national idol in Japan.
(a) PQRS (b) SRPQ
(c)
SRQP (d) QPRS

Ans: (b)

Q58. 1. It’s only in the last three years that we have seen the rebirth of
T.B.
P. What bothers experts is the emergence of particularly patent strains of the T.B. bacteria that are resistent to two or more anti-
T.B. drugs.
Q. This is compounded by the fact that the symptoms disappear in about two months.
R. Three or four anti-T.B. drugs are available at no cost in Government clinics.
S. Yet, the long period of treatment leads to a high rate of non-compliance with the treatment.
6.
In such cases, a relapse occurs and the bacteria appear in more virulent and drug-resistant.
(a) PQRS (b) SRQP
(c)
QPRS (d) RSPQ

Ans: (a)

Q59. 1. ‘Acu’ means needles in Latin.
P. The needles stimulates specific nerves that transmit electrical impulses via the spinal cord and brain to the affected area.
Q. Quite appropriately, then, acupuncture consists of inserting very fine needles at specific points on the skin located near nerve endings.
R. Acupuncture also stimulates the release of chemical substances from the brain centres and pitulary glands.
S. These are connected to one another by lines called channels or meridians.
6. Known as endorphins and encephalins, which are released and carried across the blood stream, these chemicals are the body’s own pain–relief mechanism.
(a) SPRQ (b) RSQP
(c)
PQRS (d) QSPR

Ans: (d)

Q60. 1. The dead do sometimes tell tales, if you know how to look for them.
P. The flesh of bomb victims is shredded and may be sieged by chemicals.
Q. In the autopsy rooms of the Suffolk country; the medical examiner and his team were looking for clues that could explain how the passengers of TWA Flight 800 died.
R. But most of the corpses he examined had been killed by the impact of hitting the water from a height of more than two miles.
S. The body of a person killed by a bomb looks different from the body of a victim in an ordinary plane crash.
6. The mystery of their deaths will be solved in time, but it won’t be easy or quick.
(a) SRQP (b) PQRS
(c)
QSPR (d) RSPQ

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last sentence of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct.
Q61. (a) Fighting a fire demands a lot of strength and endurance.
(P) The breathing unit may weigh as much as 25 kilograms.
(Q) The protective clothing the firefighter wears will weigh about 10 kilograms.
(R) The fire-fighter will normally wear an oxygen mask and carry an oxygen tank.
(S) Apart from these, he will have to carry the hose and other tools.
(6) The weight of the hose and other tools, the fire-fighter carries, will be around 50 kilograms.
(a) QPSR (b) QRPS
(c)
QSPR (d) SPRQ

Ans: (b)

Q62. (a) We were taking tea at the Rathna Tea Stall.
(P) We found a tourist bus which had just rammed into a tamarind tree on the roadside.
(Q) We rushed out of the tea stall.
(R) We helped the passengers to get out of the bus.
(S) Suddenly we heard a loud noise followed by a cry for help.
(6) We informed the hospital and also the police about accident.
(a) SQPR (b) QSRP
(c)
PRSQ (d) RSQP

Ans: (a)

Q63. (a) Democracy is the primary goal of our Indian Constitution.
(P) If representatives do not rule according to the wishes of the people, they are changed in the next election.
(Q) In a democracy, the people are the rulers.
(R) New representatives who are aware of the needs of the people take their place.
(S) They rule through their elected representatives.
(6) Thus in a democracy, the responsibilities of the people are great.
(a) SQPR (b) QPSR
(c)
QSPR (d) QSRP

Ans: (c)

Q64. (a) Satellites have been launched into space for various purposes.
(P) The other satellites we have launched are the Bhaskara, Apple and Insat-IA, IB, IC.
(Q) We have launched our first satellite Aryabhatta on 19th April, 1975. (R) Our latest achievement is the launching of PSLV rocket.
(S) Therefore in satellite technology, we are able to compete with other developed countries.
(6) Only a few other countries have developed satellite technology.
(a) QPRS (b) QRPS
(c)
SQPR (d) SQRP

Ans: (a)

Q65. (a) National Integrity means National Unity for all.
(P) They are the evils of Communalism and Regionalism (Q) Our Government is taking steps to remove such tendencies.
(R) But there are some evil tendencies in our society to hamper our unity.
(S) The feeling of Indianness should be achieved to preserve our unity.
(6) And this is what every Indian should aim at.
(a) SRQP (b) QPRS
(c)
QRPS (d) QSPR

Ans: (a)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order.
Read the parts and find out which of the four combinations is correct.
Q66. 1: Most people are afraid of snakes.
P: There may, be some truth in this theory, because Monkeys have a deep, instinctive fear of pythons and other tree snakes.
Q: But this fear is as irrational as the fear of ghosts.
R: Any way, snakes have been feared and hated for thousands of years.
S: The fear of snakes, according to some biologists, may be an instinct passed on to us by our ancestors.
6: In the literature of many countries the snake is regarded as a symbol of evil.
(a) PQRS (b) QPSR
(c)
RQSP (d) QSPR

Ans: (d)

Q67. 1: One of the reasons why people wear clothes is to protect their bodies.
P: In cold countries, on the other hand, people wear woollen clothes which keep the body warm.
Q: Besides cotton and wool, new fibres such as nylon and rayon are also used today for clothes.
R: In hot countries like India, people wear clothes made of cotton which are cool.
S: The body has to be protected from cold and heat.
6: We can say, therefore, that all our clothes are made from three different materials- animal fur or skins, plant fibres and artifical fibres.
(a) PQRS (b) SRPQ
(c)
QSRP (d) PSRQ

Ans: (b)

Q68. 1: A man should give the same care to himself that he gives to his car.
P: And sooner or later there comes a complete break down.
Q: -Everyday tens of thousands of men are trying to work when their bodies and minds are in need of repair work.
R: For worry pulls down the mind and fatigue pulls down the body.
S: He does not try to drive his car when there is something wrong with it, he has to put it in order.
6: Man should realise that most worry and fatigue can be prevented.
(a) PSRQ (b) QPSR
(c)
RSQP (d) SQPR

Ans: (d)

Q69. 1: In our home everyone drinks milk at least once a day.
P: All these we owe to our milkman Q: We, the children get milk twice a day.
R: He says, he is 18, but he is not sure.
S: We also eat curd, and enjoy buttermilk.
6: Probably he needs more milk than we.
(a) SRPQ (b) QSPR
(c)
PRQS (d) PSRQ

Ans: (b)

Q70. 1: One of his greatest successes was to improve the water supply.
P: The lepers could obtain it for filling a vessel at a mountain stream.
Q: They carried it to the village on their sore covered shoulders.
R: Water was scarce.
S: They had to go some distance to wash their clothes.
6: That was one reason they remained dirty as often
(a) RPQS (b) PQRS
(c)
QPRS (d) RQPS

Ans: (a)

Directions: In the following passage, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q71. 1. Once a week Deesa led Moti Guj, the elephant, down to the river.
P. After inspection the two would stand up.
Q. Then Deesa looked at his feet and examined his whole body for sores.
R. The animal knew it was time to return.
S. The elephant lay down on his side, while Deesa rubbed him with a coir scrubber.
6. Both the elephant and the trainer would return home.
(a) SQPR (b) QSRP
(c)
QPRS (d) RQSP

Ans: (a)

Q72. 1.Anna had longed to see her
son.
P. “He will arrive at the station at 10 O’ clock”, she said to herself.
Q. She prepared herself for it.
R. She looked at the clock.
S. There were only five minutes left.
6. She rushed out of her house and hailed a taxi to reach the station in time.
(a) QPRS (b) SPRQ
(c)
PRQS (d) QSRP

Ans: (a)

Q73. 1. Mr. Ramaswamy is a very strict
man.
P. He earns nearly three thousand rupees a month.
Q. He also believes that it is foolish to waste one’s time or money.
R. He is not a poor man.
S. He believes that life means work only.
6. But he wants his children to lead a simple life.
(a) PSQR (b) SQRP
(c)
RQPS (d) SRQP

Ans: (b)

Q74. 1. It will be better
P. to a few than enrol
Q. to provide quality education
R. them out as graduates
S. in masses and churn
6. after perfunctory teaching
(a) QRSP (b) RSPQ
(c)
QPSR (d) SRQP

Ans: (c)

Q75. 1. ‘I was born here in the old city’ the girl told us.
P. her answer suggested that her family has roots
Q. When we inquired
R. as opposed to the modern towns that consist mostly of hotels.
S. and belongs to the traditional part where the temples are
6. Some say people here are more ethnically pure.
(a) QPSR (b) SRPQ
(c)
PSRQ (d) SRQP

Ans: (a)

Q76. 1. Making ourselves
P. our language
Q. part of growing into
R. masters of
S. is an important
6. full manhood or womanhood
(a) PSRQ (b) SQPR
(c)
RPSQ (d) PRSQ

Ans: (c)

Q77. 1. The very first battle they fought
P. and they had to fall back
Q. cross the border
R. was lost
S. letting the enemy
6. and enter the country
(a) RQSP (b) RPSQ
(c)
QRPS (d) QPRS

Ans: (b)

Q78. 1. A nation
P. the material assets it possesses
Q. is not made by
R. and collective determination
S. but by the will
6. of the people
(a) PQRS (b) QPSR
(c)
RSPQ (d) SRPQ

Ans: (b)

Q79. 1. When the Governor
P. the bell had rung
Q. justice should be immediately
R. he ordered that
S. found out why
6. done to the horse
(a) RSPQ (b) PQSR
(c)
SPRQ (d) SQRP

Ans: (c)

Q80. 1. When you ponder over
P. that the only hope
Q. you will realize
R. of world peace lies
S. the question deeply
6. in the United Nations
(a) QRSP (b) SPQR
(c)
SQPR (d) RSPQ

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last sentence of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q81. 1. When she got to her house, there was nothing to retrieve.
P. All valuables were smashed or stolen.
Q. The curtains were burned; books were ripped to shreds.
R. Her medals and trophies had been flung everywhere.
S. The house had been completely ransacked.
6. Mrs. M stood in the centre of her bedroom looking at a ruined copy of the Holy book, forcing back her tears.
(a) PQRS (b) PRQS
(c)
SPRQ (d) RSQP

Ans: (c)

Q82. 1. We do not know whether the machines are the masters or we are.
P. They must be given or rather ‘fed’ with coal and given petrol to drink from time to time.
Q. Already man spends most of his time looking after and waiting upon them.
R. Yet we have grown so dependent on them that they have almost become the masters
now.
S. It is very true that they were made for the sole purpose of being man’s servants.
6. And if they don’t get their meals when they expect them, they will just refuse to work.
(a) RSQP (b) RSPQ
(c)
SPQR (d) SRQP

Ans: (d)

Q83. 1. The king of the oilfield is the driller.
P. During the process of drilling, gas and oil may be met.
Q. He is a very skilled man.
R. If this rushes out and catches fire it is dangerous.
S. Sometimes he sends his drill more than a mile.
6. This danger is well-known and steps are taken to prevent
it.
(a) PQRS (b) QSPR
(c)
QPRS (d) QSRP

Ans: (b)

Q84. 1. Freedom is first of all a personal matter.
P. A man who will not submit to the discipline of his chosen occupation is not free to be a great surgeon, an engineer, or a golfer or an executive.
Q. Life imposes a drastic discipline on all living things, including human beings.
R. We are free to eat poison or jump off a tall building, but not to escape the consequences.
S. We are bound by the laws of cause and effect.
6. Nature, morever, binds the arbitrary limits of mind and body; we are not free to do, by whatever effort, what is beyond our capacity.
(a) QRSP (b) RSPQ
(c)
PQRS (d) SRQP

Ans: (d)

Q85. 1. The student came late to the school.
P. He went home weeping.
Q. The watchman didn’t allow him inside the school.
R. The boy was waiting outside for some time.
S. He then decided to go home.
6. It was a bad day for him.
(a) QSPR (b) QSRP
(c)
QRSP (d) QPSR

Ans: (c)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences/passage are numbered (a) and (6). The rest of the sentences/passage are (is) spilt into four parts and named (P), (Q), (R) and (S). These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct.
Q86. (a) Superstition and (P) the supposed powers (Q) thrive on (R) magical practices (S) of dreams to (6) foretell the future.
(a) SPQR (b) PSQR
(c)
RSQP (d) RQPS

Ans: (d)

Q87. (a) The stronger (P) the phosphor (Q) the more light (R) of electrons (S) the beam (6) gives out.
(a) RPQS (b) SQRP
(c)
SRQP (d) RQPS

Ans: (c)

Q88. (a) There are thousands of us (P) former school and college friends (Q) by some of our (R) at the careers chosen (S) who are surprised (6) and their success in these fields.
(a) SRQP (b) RQSP
(c)
PQSR (d) SPQR

Ans: (a)

Q89. (a) Ramani is a student of medicine.
(P) The hopes of millions of cancer patients and doctors rest on his research.
(Q) But, of late he has become a drug addict.
(R) He is doing research in cancer.
(S) He has already done very useful work in this field, and is hopeful of finding a solution to this disease.
(6) This addiction has been increasing day by day, and has started affecting his work.
(a) QPSR (b) RSPQ
(c)
SRPQ (d) RSQP

Ans: (b)

Q90. (a) The internet has given (P) to keep in touch with friends (Q) and even allowed them (R) students access to reams of information (S) made it cheaper (6) to attend universities remotely
(a) RPSQ (b) RSPQ
(c)
SRPQ (d) PRSQ

Ans: (b)

Directions: In the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered 1 and 6. The rest of the sentences are split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
Q91. 1. Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise.
P. But for the morning tea, I had to wait for someone to get up before me.
Q. This saying inspired me to rise early.
R. That day I was the first to get
up.
S. One day I got up early in the morning.
6. One day I realised that it was a waste of time to get up early and wait for the morning tea.
(a) QSRP (b) QPRS
(c)
PQRS (d) SPQR

Ans: (a)

Q92. 1. A wood-cutter was cutting a tree on a river bank.
P. He knelt down and prayed.
Q. His axe slipped and fell into the water.
R. God Mercury appeared before him and asked about the matter.
S. He could not get it back as the river was very deep.
6. He dived into the water and came up with an axe of gold.
(a) RPQS (b) RPSQ
(c)
QSRP (d) QSPR

Ans: (d)

Q93. 1. A dog stole a piece of a meat from a butcher’s shop.
P. He barked in anger.
Q. He ran to the jungle with the piece of meat.
R. He saw his reflection.
S. He crossed a river on the
way.
6. He lost his piece of meat.
(a) QPSR (b) QSRP
(c)
QPRS (d) SRPQ

Ans: (b)

Q94. 1. Ramai and Samai were two poor young men.
P. On market day they sold their labour.
Q. The lived near Mahespur.
R. On other days, they remained in the village looking for work.
S. They wanted regular work.
6. The headman gave them two plots.
(a) QPRS (b) RPQS
(c)
SPQR (d) PQRS

Ans: (a)

Q95. 1. Roger wanted to become a doctor.
P. He put away enough money to pay his first year fees.
Q. They could not afford the fees.
R. Undaunted, he got himself a job in the dockyard.
S. However, he came from a poor family.
6. Once enrolled, he was recognised as a gifted student, and scholarships took care of the rest of this studies.
(a) SRPQ (b) PRSQ
(c)
SQRP (d) QRSP

Ans: (c)

Q96. 1. I went to my friend last week.
P. He politely refused to oblige me.
Q. I did not speak even a single word.
R. Actually I wanted his scooter for a day.
S. I felt ashamed of my self.
6. I was mistaken in assessing a true friendship.
(a) RPQS (b) PRQS
(c)
SRPQ (d) QRSP

Ans: (a)

Q97. 1. He wanted to adopt his father’s profession.
P. He was influenced by his strong desire to see India free.
Q. From now on, he was a changed man.
R. He made up his mind.
S. He came in contact with Mahatma Gandhi.
6. He wished to change the lot of the naked and hungry masses of India.
(a) QRPS (b) SPRQ
(c)
RSPQ (d) PQSR

Ans: (b)

Q98. 1. Reena made a cup of tea in this manner.
P. Next, she added milk and sugar.
Q. When the water was boiling she added tea-leaves.
R. She turned off the gas.
S. First she put the water to boil.
6. Finally, she poured the tea into cup.
(a) SQPR (b) QPRS
(c)
PRSQ (d) RSQP

Ans: (a)

Q99. 1. Once upon a time, there was a little man.
P. Some people called him Rabi.
Q. He walked like a rabbit.
R. His face and hands were brown.
S. That is why people called him Brownie.
6. But his real name was Thomas Cook, though he never cooked anything.
(a) QPSR (b) SRPQ
(c)
RSQP (d) RQPS

Ans: (c)

Q100. 1. She was an old woman with a large purse that had everything in it.
P. It was about eleven O’clock at night.
Q. It had a long strap.
R. She carried it slung across her shoulder.
S. A boy ran up behind her.
6. He tried to snatch her purse.
(a) PQRS (b) SQRP
(c)
QRPS (d) SRQP

Ans: (c)

Lesson – English Language: Cloze Paragraph

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
The library, if used properly, is invaluable in helping you develop discernment.
It is rich 1information that goes far beyond the ____ of any one text book or course. ____ your text book author does not make a particular ____ clear and you feel the need ____ another description in greater detail ____ in other words, go to the library and ____ other books on the subject. By calling ____ two or three writers dealing with the ____ topic, you will find some ____ of certain facts. In seeking additional sources, you will have gained immeasurably, for you will have seen what several experts perceive as being particularly important on a common subject.
Q1. (a) of (b) for (c) in (d) with

Ans: (c)

Q2. (a) pages (b) limits (c) confines (d) limitations

Ans: (b)

Q3. (a) If (b) While (c) When (d) Suppose

Ans: (a)

Q4. (a) information (b) entry (c) explanation (d) point

Ans: (d)

Q5. (a) for (b) of (c) to (d) about

Ans: (a)

Q6. (a) or (b) but (c) though (d) however

Ans: (a)

Q7. (a) verify (b) identify (c) check (d) collect

Ans: (c)

Q8. (a) for (b) up (c) forth (d) upon

Ans: (b)

Q9. (a) actual (b) specific (c) correct (d) same

Ans: (d)

Q10. (a) description (b) clarification (c) explanation (d) evidence

Ans: (b)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
Mass communication is the delivery of ____ , ideas and entert-ainment to thousands or millions of ____ simultaneously; it is a force with incalculable ____ on today’s world. The ____ of mass comm-unication rests ____ the skills of the communicator to ____ the recipient’s thinking, ____ stir emotions, to ____ him or her to ____ . Mass communication is the one-to-one impact of one human intelligence upon ____ , carried on thousand fold simultaneously among individuals who have no direct personal contact.
Q11. (a) items (b) news (c) advertisements (d) cartoons

Ans: (b)

Q12. (a) People (b) pictures (c) advertisements (d) items

Ans: (a)

Q13. (a) worth (b) impact (c) force (d) value

Ans: (b)

Q14. (a) dynamism (b) force (c) success (d) power

Ans: (c)

Q15. (a) against (b) under (c) to (d) upon

Ans: (d)

Q16. (a) stimulate (b) agitate (c) understand (d) minimize

Ans: (a)

Q17. (a) for (b) to (c) with (d) from

Ans: (b)

Q18. (a) encourage (b) persuade (c) discourage (d) endanger

Ans: (a)

Q19. (a) direction (b) function (c) action (d) mission

Ans: (b)

Q20. (a) another (b) people (c) man (d) women

Ans: (a)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
Civilization, like ____ , fall, not so much because of ____ of the enemy outside, as through the weakness and ____ within, Rome fell not because of the ____ , they merely knocked ____ something that was already dead. The heart of Rome had ____ beating when the arms and legs were cut ____ . We see something of this ____ ,. in India and China and in the case of the Arabs.
The ____ of Arabian civilization was sudden even as their rise had been.
In India and China the process is longdrawn ____ and it is not easy to spot it.
Q21. (a) states (b) kingdom (c) empires (d) buildings

Ans: (c)

Q22. (a) weakness (b) strength (c) power (d) tenacity

Ans: (b)

Q23. (a) disease (b) decease (c) decay (d) fortitude

Ans: (a)

Q24. (a) barbarity (b) barbarous (c) barbarians (d) Romans

Ans: (d)

Q25. (a) off (b) on (c) down (d) no word

Ans: (c)

Q26. (a) seized (b) rotated (c) ceased (d) started

Ans: (c)

Q27. (a) down (b) off (c) up (d) no word

Ans: (b)

Q28. (a) process (b) procedure (c) spectacle (d) scene

Ans: (c)

Q29. (a) downfall (b) death (c) collapse (d) dismemberment

Ans: (a)

Q30. (a) out (b) up (c) upon (d) no word

Ans: (a)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given and indicate the correct alternative.
Man has been tampering ____ the Ecosphere for a very ____ time and is forced to ____ that the environmental resources are ____ . Environmental problems are ____ social problems. They begin with people as ____ and end with people as victims. Unplanned use of resource ____ resulted in the depletion of fossil fuels, ____ of air and water, deforestation which has resulted in ____ imbalance and draining away of national wealth ____ heavy expenditure on oil and power generation.
Q31. (a) to (b) in (c) with (d) for

Ans: (c)

Q32. (a) short (b) long (c) small (d) tall

Ans: (b)

Q33. (a) see (b) look (c) do (d) recognise

Ans: (a)

Q34. (a) plenty (b) scarce (c) minute (d) enough

Ans: (b)

Q35. (a) really (b) coldly (c) badly (d) happily

Ans: (a)

Q36. (a) effect (b) result (c) cause (d) wisdom

Ans: (c)

Q37. (a) have (b) had (c) being (d) has

Ans: (d)

Q38. (a) revolution (b) pollution (c) resolution (d) evolution

Ans: (b)

Q39. (a) ecological (b) biological (c) logical (d) chronological

Ans: (a)

Q40. (a) by (b) in (c) out (d) through

Ans: (d)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark you answer in the Answer Sheet.
It is summed up in a single wordMan. Man is the only real enemy we have. Remove man from the ____ and the root cause of hunger and ____ is abolished forever.
Man is the only ____ that consumes without ____ . He does not give milk, he ____ not lay eggs, he is ____ to pull the plough, he cannot run ____ enough to catch rabbits. ____ he is lord of all the animals. He sets them to work, he gives back to them the bare ____ that will prevent them from ____ and the rest he keeps for himself.
Q41. (a) area (b) scene (c) place (d) light

Ans: (b)

Q42. (a) overwork (b) work (c) while (d) waste

Ans: (b)

Q43. (a) body (b) worm (c) human (d) creature

Ans: (d)

Q44. (a) drinking (b) producing (c) eating (d) sleeping

Ans: (b)

Q45. (a) does (b) do (c) did (d) has done

Ans: (a)

Q46. (a) too idle (b) too strong (c) too weak (d) too quick

Ans: (c)

Q47. (a) slow (b) fast (c) idle (d) dull

Ans: (b)

Q48. (a) Yet (b) But (c) Then (d) Thus

Ans: (a)

Q49. (a) Maximum (b) Minimum (c) Average (d) Capacity

Ans: (b)

Q50. (a) Producing (b) Creating (c) Eating (d) Striving

Ans: (d)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
Pythons are ____ non-venomous snakes found ____ in damp places or rocky ledges near marshes or in dense ____ . They are considered to be the most primitive ____ the living snakes, ____ they retain the traces of hind limbs of a ____ era in the form ____ horny claw-like spurs, which are present ____ either side of ____ anus. These hind limbs are functionless ____ female pythons.
Q51. (a) small (b) tiny (c) cute (d) huge

Ans: (d)

Q52. (a) mostly (b) rarely (c) occasionally (d) hardly

Ans: (a)

Q53. (a) cities (b) jungles (c) hills (d) towns

Ans: (b)

Q54. (a) between (b) in (c) among (d) over

Ans: (c)

Q55. (a) so (b) because (c) and (d) but

Ans: (b)

Q56. (a) by gone (b) latest (c) present (d) recent

Ans: (a)

Q57. (a) in (b) for (c) on (d) of

Ans: (d)

Q58. (a) over (b) above (c) on (d) in

Ans: (c)

Q59. (a) the (b) a (c) an (d) that

Ans: (a)

Q60. (a) with (b) among (c) on (d) in

Ans: (d)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
Man’s basic aggressiveness is a fact and is the emotional factor for all the bloody violence that has marked human history since the beginning. His technology has never been as perfectly ____ as in the weapons he makes to ____ his brothers. The plough has changed very ____ in design from the time man took ____ cultivation. But swords have not become ____ and the rifle, with which one man kills another, is a ____ in comparison with the stone and ____ with which he used to ____ his adversaries in the earliest stage of civilisation.
Nuclear ____ has designs that nature can never ____ . They are wonders of technological creation.
Q61. (a) operated (b) implemented (c) employed (d) deployed

Ans: (c)

Q62. (a) shoot (b) injure (c) wound (d) kill

Ans: (d)

Q63. (a) much (b) little (c) slightly (d) radically

Ans: (b)

Q64. (a) in (b) to (c) into (d) over

Ans: (b)

Q65. (a) swordfishes (b) penknives (c) featherweights (d) ploughshares

Ans: (b)

Q66. (a) miracle (b) masterpiece (c) legend (d) model

Ans: (b)

Q67. (a) battleaxe (b) spear (c) sword (d) stick

Ans: (a)

Q68. (a) slaughter (b) penalise (c) reform (d) belabour

Ans: (a)

Q69. (a) bomb (b) science (c) weaponry (d) research

Ans: (c)

Q70. (a) fabricate (b) generate (c) formulate (d) emulate

Ans: (d)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
Happy is the man who ____ the habit of reading when he is young. He has secured a life-long source of (72 instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need ____ feel lonely. He always has a pleasant ____ of leisure moments. He is the ____ of wealth more precious than gold. ____ indeed is the man who does not read and ____ is his life. ____ gives the highest kind of pleasure. When we are ____ it is a healthy recreation to lose ____ in the company of books.
Q71. (a) owns (b) buys (c) acquires (d) takes

Ans: (c)

Q72. (a) pleasure (b) satisfaction (c) sadness (d) dejection

Ans: (a)

Q73. (a) always (b) ever (c) sometimes (d) never

Ans: (d)

Q74. (a) source (b) occupation (c) possession (d) relief

Ans: (c)

Q75. (a) possessor (b) loser (c) master (d) heir

Ans: (a)

Q76. (a) Rich (b) Lucky (c) Poor (d) Bad

Ans: (c)

Q77. (a) full (b) vacuum (c) empty (d) deep

Ans: (c)

Q78. (a) Writing (b) Speaking (c) Listening (d) Reading

Ans: (d)

Q79. (a) weak (b) fresh (c) sick (d) tired

Ans: (d)

Q80. (a) himself (b) ourselves (c) yourselves (d) themselves

Ans: (b)

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
The educational institutions established by the British and the Christian missionaries were primarily designed to propagate and promote the English language and the western ____ . Their aim was also to produce such ____ who could man the lower levels of ____ British administrative hierarchy and remain ever loyal ____ the British rulers. The British educational policy ____ with eminent success in the matter of ____ its objectives. The majority of people ____ middle classes who went to these educational ____ , did acquire some knowledge and skill which ____ sufficient enough to work as babus in these ____ offices.
Q81. (a) range (b) trade (c) culture (d) pride

Ans: (c)

Q82. (a) Indians (b) North-Indians (c) South-Indians (d) Rajputs

Ans: (a)

Q83. (a) the (b) a (c) an (d) now

Ans: (a)

Q84. (a) of (b) with (c) for (d) to

Ans: (d)

Q85. (a) served (b) met (c) planned (d) started

Ans: (b)

Q86. (a) performing (b) conducting (c) achieving (d) changing

Ans: (c)

Q87. (a) with (b) in (c) of (d) from

Ans: (d)

Q88. (a) departments (b) institutions (c) concerns (d) projects

Ans: (b)

Q89. (a) was (b) had (c) were (d) have

Ans: (a)

Q90. (a) rural (b) revenue (c) private (d) government

Ans: (d)

Directions: In the following passage, there are blanks’ each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each four words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Gandhiji once said, “I would say that if the village perishes, India will perish too. India will be ____ more India.
Her own mission in the world will get ____ The ____ of the village is possible only when it is no more ____ Industrialization on a mass scale will ____ lead to passive or active exploitation of the villagers as the problems ____ competition and marketing come in. Therefore, we have to ____ on the village being selfcontained, manu-facturing mainly for
use. Provided this character of the village industry is ____ there would be no objection to villagers using even the modern machines and tools that they can make and ____ to use. Only, they ____ not be used as a means of exploitation of others”.
Q91. (a) certainly (b) scarcely (c) much (d) no

Ans: (d)

Q92. (a) lost (b) extension (c) elevated (d) flourished

Ans: (a)

Q93. (a) rehabilitation (b) pruning (c) revival (d) devastation

Ans: (c)

Q94. (a) denuded (b) exploited (c) contaminated (d) populated

Ans: (b)

Q95. (a) passionately (b) surprisingly (c) scarcely (d) necessarily

Ans: (d)

Q96. (a) forming (b) enhancing (c) between (d) of

Ans: (d)

Q97. (a) concentrate (b) ponder (c) imagine (d) ensure

Ans: (a)

Q98. (a) regained (b) neglected (c) maintained (d) thwarted

Ans: (c)

Q99. (a) prepare (b) afford (c) hesitate (d) propose

Ans: (b)

Q100. (a) can (b) could (c) need (d) should

Ans: (d)

Lesson – English Language: Reading Comprehension RC

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
In the history of Britain, the period from 1837 to 1901 is known as the Victorian Age.
Q1. The period between 1837-1901 was known as the
(a) the Dark Age
(b) the Elizabethan Age
(c) the Shakespearian Age
(d) the Victorian Age

Ans: (d)

Q2. The word ‘popular’ in the passage means
(a) successful
(b) poor
(c) propelling
(d) problematic

Ans: (a)

Q3. Dickens became famous for depicting the life of
(a) the working class, intricate plots and lack of humour.
(b) the working class, intricate plots and sense of humour.
(c) the business class, intricate plots and sense of humour.
(d) the working class, dull plots and sense of humour.

Ans: (b)

Q4. Dickens’ characters were drawn from
(a) royal families.
(b) everyday life and the world beyond him.
(c) everyday life and the world around him.
(d) unbelievable personalities.

Ans: (c)

Q5. John Forster was Dickens
(a) best friend and philosopher
(b) friend and doctor
(c) friend and editor
(d) friend and biographer

Ans: (d)

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Chameleons can make their skin colour change, but not because they decide to. The colour changes to help the chameleon avoid its enemies. It is a form of camouflage, a disguise that lets it blend in with its surroundings. The change is actually determined by environmental factors, such as light and temperature.
Bright sunlight causes the skin to darken. On cool nights, the colour fades to a creamy colour. The colour also changes when chameleons are excited, angry or afraid.
The colour change is rapid and increases when the chameleon is handled, injured, or approached by another chameleon. There are many types of chameleons. Almost half of them are found on the African island of Madagascar.
The others mostly occur in the Sahara Desert, with few in Western Asia and Southern Europe. Chameleons live in trees, where they usually eat insects. Very large chameleons may even use their sticky tongues to catch birds.
Q6. A chameleon’s colour changes to help it
(a) look beautiful.
(b) attract prey.
(c) avoid its enemies.
(d) fly away.

Ans: (c)

Q7. The colour change is determined by
(a) light and wind.
(b) light and pressure.
(c) pressure and temperature.
(d) light and temperature.

Ans: (d)

Q8. Chameleons change colour when they are
(a) afraid, excited or angry.
(b) excited, angry or hungry.
(c) angry, excited or happy.
(d) afraid, angry or hungry.

Ans: (a)

Q9. Half of the worlds’ chameleons are found
(a) in the continent of Asia.
(b) in the Sahara Desert.
(c) on the African island of Madagascar.
(d) on the Asian island of Madagascar.

Ans: (c)

Q10. The colour changing ability of a chameleon is a form of camouflage which is a
(a) disease which affects chameleons.
(b) disguise that lets it blend in with its surroundings.
(c) dance done by chameleons.
(d) colour that fades.

Ans: (b)

Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE The destructive process of Mountain Top Removal mining (MTR) has caused permanent damage to Appalachia.
Although the law requires that mining companies restore the mountaintops after the mining has been completed, the
1.5 million acres of mountains that have already been removed cannot be re-grown, re-built, or replaced. The companies do secure the rock formations to prevent erosion and landslides, but their efforts cannot recreate the once beautiful mountain landscape. Furthermore, while companies are usually vigilant about securing the rock formations, they seem less interested in restoring the native vegetation. MTR operations clear enormous tracts of forest.
Environmental hazards are not only created in preparing a mountaintop for mining, they also continue once the coal has been extracted. After the blast, the excess mountaintop — which miners refer to as “overburden” — is usually dumped into nearby valleys or streams. The overburden contains a variety of toxic substances, including explosive residue, silica and coal dust.
Q11. The word opposite in meaning to vigilant is
(a) annoyed
(b) lenient
(c) careless
(d) displeased

Ans: (c)

Q12. In the Appalachian region MTR has caused
(a) permanent beautification
(b) landslides
(c) floods
(d) widespread damage

Ans: (d)

Q13. MTR operations cause environmental hazards because
(a) it causes landslides.
(b) it causes explosion.
(c) mountaintops dumped in valleys and streams contain toxic substances.
(d) it destroys natural vegetation

Ans: (c)

Q14. After the MTR operation, the mining companies
(a) restore native vegetation.
(b) secure rock formations to prevent erosion.
(c) beautify the mountains.
(d) replace the mountaintops.

Ans: (b)

Q15. The term overburden means
(a) debris from landslides.
(b) remnants of natural forests.
(c) weeds planted by mining companies.
(d) excess mountaintop left after the extraction of coal through the blast.

Ans: (d)

Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Flattery means ‘praising insincerely in order to please’.
Every flatterer says words in which he himself does not believe. While flattering he is insincere to the man he is praising and to himself. In doing so he does not mind if he corrupts the minds of those whom he flatters.
Flattery is immoral because it stains the human conscience. It creates a world of falsehood and thus an outrage of man’s sense of decency and gentlemanly behaviour.
A man who feels happy when flattered lives in a fool’s paradise. Flattery is the ready weapon of the opportunist.
This weapon easily conquers the weak willed man. It works on the general weakness of human beings. We all love to be told what we are not rather than what we are. Flattery is equally bad for him who is flattered and for him who flatters.
Flattery deceives us by giving us false notions about ourselves. By falling a victim to it, we show lack of character.
By accepting flattery we make ourselves small beings. It is an evil which ruins social and moral values by claiming what is not rightfully its own. It thrives on corruption and leads to human bankruptcy. It is thus the greatest of disease which can plague humanity.
Q16. Flattery means
(a) being anti–social
(b) insincere praise in order to please
(c) claiming what is not
(d) being immoral ours

Ans: (b)

Q17. ‘Thrives’ in the passage means
(a) fills
(b) prospers
(c) provides
(d) collects

Ans: (b)

Q18. Flattery can stain the
(a) heart
(b) emotion
(c) mind
(d) human conscience

Ans: (d)

Q19. How does flattery deceive us ?
(a) It makes us more corrupt.
(b) It makes us feel indecent.
(c) It makes us bankrupt.
(d) It gives us false ideas about ourselves.

Ans: (d)

Q20. How does the weapon of flattery work ?
(a) It conquers the man with a weak will.
(b) it conquers the man with a strong will.
(c) A man feels sad.
(d) A man does not like it

Ans: (a)

Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Fat comes in two types; Omega-3 which is found in marine life and Omega-6 which is concentrated in vegetable oils. The first is good, the other is plain rotten. The best source of Omega-3 is preferably sea-fish. But frying it in Omega-6 rich vegetable oil kills all its goodness.
Ageing brains have low levels of thiamin, which is concentrated in wheat germ and bran, nuts, meat and cereals.
More good brain-food comes from liver, milk and almonds, which are rich in riboflavin and extremely good for memory. Carotene, available in deep green leafy vegetables and fruits, is also good for geriatric brains. So is a high iron diet; it can make old brains gallop hyperactively like young ones. Iron comes from greens; liver, shell-fish, red meat and soyabeans. Sea-food, very ligh in iron, is an excellent diet supplement. The New England Journal of Medicine reported in its May 1985 issue that 30 grams of fish a day could result in a dramatic drop in the chances of acquiring a cardiovascular disease. Sea fish, particularly shell-fish, crabs, mackerel and sardines, are more effective than riverine fish because the latter is more vulnerable to chemical effluents.
Q21. 30 grams of fish a day could result in
(a) an increased chance of acquiring lung disease.
(b) a drop in the chances of getting lung cancer.
(c) a drop in the chances of getting heart disease.
(d) an increased chance of acquiring heart disease.

Ans: (c)

Q22. Geriatrics pertains to
(a) adolescents
(b) old people
(c) new born babies
(d) toddlers

Ans: (b)

Q23. Almonds are rich in riboflavin and are good for
(a) memory
(b) leukaemia
(c) sleep walking
(d) anaemia

Ans: (a)

Q24. The best source of Omega-3 fat is found in
(a) vegetables
(b) eggs only
(c) sea fish
(d) all dairy products

Ans: (c)

Q25. Cardio vascular relates to the
(a) heart and cartillage
(b) heart and muscles
(c) heart and tendons
(d) heart and blood vessels

Ans: (d)

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.
The Dalmatian of the sole surviving semi- speaker, Tuone Udaina, was surveyed in the late 1870s and again towards the end of his life in the late 1890s. These fairly extensive records curiously suggest that a systematic (926) change took place in those two decades such that by the 1890s the distinction between present and imperfect indicative had largely been neutralized (a development unique among Romance languages) in favour of the imperfect tense is forms. I argue that the data is authentic and that the change, whether it occurred just in Udaina’s head or was already underway in the last years of Dalmatian as a spoken language, is purely ‘internal’ and not (927) by contact with other languages. I explore its internal mechanisms and show that what is involved is a kind of analogical formmeaning levelling whose signatum is an ‘empty’ element of (928) structure. Reinforcement of this essentially ‘nonsensical’ (929) of paradigmatic structure constitutes further evidence for my general view that intraparadigmatic coherence may be no less important than extramorphological transparency. It also suggests that such a development can as easily (930) in a dying language as anyhwere else.
Q26. (a) morphological (b) misleading (c) nonsensical (d) common

Ans: (a)

Q27. (a) deters (b) motivated (c) encourages (d) restores

Ans: (b)

Q28. (a) vulnerable (b) paradigmatic (c) indifferent (d) unsuitable

Ans: (b)

Q29. (a) hazard (b) aberration (c) fluke (d) oddity

Ans: (d)

Q30. (a) occur (b) defy (c) ensured (d) occurrence

Ans: (a)

Directions: In the following questions, you have two passages with 5 questions in each passage.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
A dolphin is an aquatic mammal. Dolphins are extremely intelligent and sociable animals and have their own way to communicate with each other using special sounds.
Although they are often mistaken for fish, dolphins are actually mammals. They are members of the Cetacea (pronounced set-ay-shia) family, which also contains whales and porpoises.
One way of telling the difference between a cetacean and a fish is by looking at their tails. You can tell a cetacean because their tail fins (called flukes) are horizontal and move up and down. Fish have vertical tails which move from side to side.
A dolphin’s body is designed to help them move quickly and easily through water. The dolphin’s fluke propels it through the water. On its back is a curved dorsal fin and on each side of the dolphin is a pectoral fin. The bump on a dolphins head is known as the melon. They trap their prey by using their teeth.
Dolphins use a type of sonar to detect where objects are around them. This is called echolocation. Echolocation works when a dolphin bounces a high pitched sound off an object and then listens for the echo to come back. It is a very useful way for dolphins to find food and navigate.
Dolphins communicate with each other through clicks, squeaks and whistles. They use these special sounds to greet each other and to indicate if they are in distress.
Dolphins live in the sea, but they can’t breathe under water! They breathe through a blowhole and have to come up for air every 15 minutes.
Q31. Cetacea does not include
(a) whales
(b) sharks
(c) dolphins
(d) porpoises

Ans: (b)

Q32. To breathe dolphins use
(a) fins
(b) echolocation
(c) flippers
(d) blowhole

Ans: (d)

Q33. Dolphins use their teeth
(a) to eat their prey
(b) to trap their prey
(c) to scare their prey
(d) for aesthetic purposes

Ans: (b)

Q34. Which of these help dolphins to navigate through the water?
(a) Echolocation
(b) Blowhole
(c) Fluke
(d) Smooth skin

Ans: (c)

Q35. Dolphins use echolocation to
(a) breathe
(b) navigate
(c) communicate
(d) hunt

Ans: (c)

Directions: Read the following passage carefully and answer the given questions.
After 500 years, Christopher Columbus’s ship the Santa Maria were claimed to be found by archaeological investigators led by Barry Clifford. Christopher Columbus’s flagship, the Santa Maria, got wrecked in the Caribbean.
The vessel’s long-lost remains was claimed to be lying at the bottom of the sea off the north coast of Haiti.
An expedition was mounted by team of Barry Clifford a decade ago. He had found and photographed the wreck but had not realized its probable identity.
Tentatively identifying the wreck as the Santa Maria was made possible by quite separate discoveries made by other archaeologists in 2003 suggesting that the probable location of Columbus’ fort relatively nearby.
Santa Maria was the largest of the three ships used by Christopher Columbus in his first voyage. The ship was constructed in 1460 and was struck in 1492. The ship was used by Columbus in 1492 to find a direct trade route to India.
Q36. What did Christopher Columbus aim at his first voyage?
(a) Fishing
(b) To find a direct trade route to India
(c) To discover new lands
(d) Globetrotting

Ans: (b)

Q37. Where were the Santa Maria’s remains found?
(a) Florida Coast
(b) South coast of Hawaii
(c) North coast of Haiti
(d) South coast of Haiti

Ans: (c)

Q38. How long was Christopher Columbus’s ship laid at the bottom of the sea before it was discovered?
(a) 100 Years
(b) 300 Years
(c) 400 Years
(d) 500 Years

Ans: (d)

Q39. How many other ships were accompanying the Santa Maria in Columbus’s voyage?
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 3

Ans: (a)

Q40. When was the Santa Maria constructed?
(a) 2003
(b) 1492
(c) 1460
(d) 1462

Ans: (c)

Directions: Read the following passage carefully and answer the given questions.
Emily Dickinson, who was born nearly 200 years ago, has long been an enigma. She was so reclusive that the townsfolk of Amherst, Massachusetts, where she spent her life, called her “the myth”, as if her very existence were in question. Few got so much as a glimpse of her white dress— as an adult she only wore white—and only ten of her poems were published in her lifetime. After her death in 1886, hundreds of others were discovered in a wooden chest, and a new legend grew up, sweet with pathos, of a woman too delicate for this world, disappointed in love.
Emily Dickinson lived with her unmarried sister Lavinia in an elegant house called The Homestead. Next door, at Evergreens, was the family home of her brother Austin; his wife, Sue, was Emily’s intimate, and she addressed much of her poetry to her. But their comparative Eden was shattered by the arrival in Amherst of Mabel Loomis Todd, a young faculty wife. Musical, artistic and ambitious, the ruthless Mabel insinuated herself into the Dickinsons’ lives.
In 1882 she embarked on an affair with Emily’s brother Austin, who ensured Mr Todd’s compliance by promoting his academic career. The lovers thought their passion was so special that normal rules did not apply. The spurned wife, Sue, was devastated, and the resulting family feud would echo down the generations.
Mabel effectively destroyed the Dickinson family. The irony is, however, that she was one of the only people to recognise Emily’s originality and brilliance in her lifetime.
After Emily died, Mabel determined that the public should read the poetry, and devoted herself to editing, publishing and promoting it. In doing so, she suppressed some of its originality, conventionalising Emily’s odd punctuation. She also constructed the sentimental view of the mythic poetess and her milieu which Ms Gordon’s biography has now so effectively dispelled.
Q41. Emily Dickinson lived in an elegant house called
(a) The sweet home
(b) The Homestead
(c) Sweet Patho
(d) Dream house

Ans: (b)

Q42. What colour of dress did Dickinson prefer to wear as an adult?
(a) Red
(b) White
(c) Black
(d) Blue

Ans: (b)

Q43. What was Emily Dickinson, called by her town folk?
(a) Amherst
(b) Enigma
(c) Reclusive
(d) “the myth”

Ans: (d)

Q44. Whose arrival in Dickinson’s family did bring about unrest and chaos in her life?
(a) Ms Gordon
(b) Austin
(c) Mabel Loomis Todd
(d) Lavinia

Ans: (c)

Q45. What was the cause of Sue’s devastation?
(a) Losing her job
(b) Mabel’s affairs with Austin
(c) Emily’s illness
(d) Emily’s doctor

Ans: (b)

Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE Antarctica is shedding 160 billion tonnes a year of ice into the ocean, twice the amount of a few years ago, according to new satellite observations. The ice loss is adding to the rising sea levels driven by climate change and even east Antarctica is now losing ice.
The new revelations follows the recent announcement that the collapse of the western Antarctica ice sheet has already begun and is unstoppable, although it may take many centuries to complete.
Global warming is pushing up sea level by melting the world’s major ice caps and by warming and expanding oceans waters. The loss of the entire western Antarctica ice sheet would eventually cause up to 4 metres (13ft) of sea-level rise, devastating low-lying and coastal areas around the world.
The new data, published in journal Geophysical Research Letters, comes from the European Space Agency’s CryoSat-2 satellite, which was launched in 2010. It shows that the western Antarctica ice sheet is where 87% of the lost ice is being shed, with the east Antarctic and the Antarctic peninsula shedding the rest. The data collected from 2010-2013 was compared to that from 2005-2010. The satellite measures changes in the height of the ice and covers virtually the whole of the frozen continent, far more of than previous altimeter missions.
CryoSat-2 collected five times more data than before in the crucial coastal regions where ice losses are concentrated and found key glaciers were losing many metres in height every year. The Pine Island, Thwaites and Smith Glaciers in west Antarctica were losing between 4m and 8m annually.
Q46. What is the main reason for the shedding of ice?
(a) Global warming
(b) Rise in the water level
(c) Melting of ice
(d) Mystery

Ans: (a)

Q47. What are the new revelations made?
(a) It may take centuries.
(b) The ice will melt in West Antarctica.
(c) It is very slow.
(d) The collapse is unstoppable.

Ans: (d)

Q48. Which are the Islands affected in West Antarctica?
(a) The Pine Island, Thwaites and Smit Glacier
(b) The Pin Islands, Twaites and Smit Glaciers
(c) The Pine Island, Thwaites and Smith Glaciers
(d) The Pine Island, Twaites and Smith Glaciers

Ans: (c)

Q49. How many tons of ice is shed every year by the Antarctica?
(a) 180 billion
(b) 160 billion
(c) 87 billion
(d) 4 billion to 8 billion

Ans: (b)

Q50. The data provided by Cryo Sat 2 was launched by
(a) ESA
(b) EAS
(c) EASC
(d) EES

Ans: (a)

Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage.
Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Two years later, in November 1895, he signed his final will. He left the bulk of his fortune, amounting to about £ 1,75,000 to a trust fund administered by Swedish and Norwegian trustees. The annual interest shall be awarded as prizes to those persons who during the previous year have rendered the greatest services to mankind. The interest shall be divided into five equal parts — now amounting to about £ 8,000 each — one of which shall be awarded to the person who has made the most important discovery or invention in the realm of physics, one to the person who has made the most important chemical discovery or improvement, one to the person who has made the most important physiological or medical discovery, one to the person who has produced the most outstanding work of literature, idealistic in character, and one to the person who has done the best work for the brotherhood of nations, the abolition or reduction of standing armies, as well as for the formation or popularization of peace congress.
Q51. The said prize is awarded
(a) once in 5 years.
(b) every year.
(c) once in 4 years.
(d) once in 2 years.

Ans: (b)

Q52. Which is the prize that is referred to in the passage ?
(a) Nobel Prize
(b) Magsaysay Award
(c) Pulitzer Prize
(d) Booker Prize

Ans: (a)

Q53. The number of prizes in the field of science are
(a) four.
(b) one.
(c) three.
(d) five.

Ans: (c)

Q54. Total annual prize money amounts to
(a) £ 8,000.
(b) £ 1,750,000.
(c) £ 350,000.
(d) £ 40,000.

Ans: (d)

Q55. Prize is awarded for outstanding work in
(a) Chemistry.
(b) Literature.
(c) Physics.
(d) All the above.

Ans: (d)

Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Passage-1 Ultimately, we all have to decide for ourselves what constitutes failure, but the world is quite eager to give you a set of criteria if you let it. So I think it fair to say that by any conventional measure, a mere seven years after my graduation day, I had failed on an epic scale. An exceptionally short-lived marriage had imploded, and I was jobless, a lone parent, and as poor as it is possible to be in modern Britain, without being homeless. The fears that my parents had had for me, and that I had had for myself, had both come to pass, and by every usual standard, I was the biggest failure I knew.
Now, I am not going to stand here and tell you that failure is fun. That period of my life was a dark one, and I had no idea that there was going to be what the press has since represented as a kind of fairy tale resolution. I had no idea then how far the tunnel extended, and for a long time, any light at the end of it was a hope rather than a reality.
So why do I talk about the benefits of failure? Simply because failure meant a stripping away of the inessential. I stopped pretending to myself that I was anything other than what I was, and began to direct all my energy into finishing the only work that mattered to me. Had I really succeeded at anything else, I might never have found the determination to succeed in the one arena I believed I truly belonged. I was set free, because my greatest fear had been realised, and I was still alive, and I still had a daughter whom I adored, and I had an old typewriter and a big idea.
And so rock bottom became the solid foundation on which I rebuilt my life.
You might never fail on the scale I did, but some failure in life is inevitable. It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might as well not have lived at all–in which case, you fail by default.
Failure gave me an inner security that I had never attained by passing examinations. Failure taught me things about myself that I could have learned no other way. I discovered that I had a strong will, and more discipline than I had suspected; I also found out that I had friends whose value was truly above the price of rubies.
The knowledge that you have emerged wiser and stronger from setbacks means that you are, ever after, secure in your ability to survive. You will never truly know yourself, or the strength of your relationships, until both have been tested by adversity. Such knowledge is a true gift, for all that it is painfully won, and it has been worth more than any qualification I ever earned.
Q56. According to the author, what can be defined as ‘failure’?
(a) Failing on an epic scale
(b) Not truly knowing yourself
(c) Living your life so cautiously that you do not fail
(d) A situation where all your fears come to pass

Ans: (b)

Q57. Which of the following is a major benefit of failure according to the passage?
(a) Failure helps in stripping away the inessential.
(b) Failure teaches you things which you could not have learnt in any other way.
(c) Failure gives you an inner security which cannot be otherwise attained.
(d) Failure helps you in finding the determination to succeed.

Ans: (d)

Q58. Why does the author say that failure is ‘inevitable’ in life?
(a) Because nothing can prevent the caprice of fate.
(b) Because not all of us are well-acquainted with failure.
(c) Because life is difficult and too complicated.
(d) Because the fear of failure takes precedence over the desire for success.

Ans: (a)

Q59. Which of the following is a suitable title for this passage?
(a) What constitutes failure?
(b) Failure is inevitable in life
(c) Failure has its benefits
(d) A hope rather than a reality

Ans: (c)

Q60. According to the author, what is the impact of failure on a person?
(a) A person emerges wiser and stronger implying that he is secure in his ability to survive.
(b) A person realises that happiness in life does not depend on the achievements or acquisitions.
(c) A person realises that his qualifications and CV are not his life.
(d) A person realises the strength of his relationships by identifying his true friends.

Ans: (a)

Passage-2 Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom. A moment comes, which comes but rarely in history, when we step out from the old to the new, when an age ends, and when the soul of a nation, long suppressed, finds utterance. It is fitting that at this solemn moment we take the pledge of dedication to the service of India and her people and to the still larger cause of humanity.
At the dawn of history India started on her unending quest, and trackless centuries are filled with her striving and the grandeur of her successes and her failures. Through good and ill fortune alike she has never lost sight of that quest or forgotten the ideals which gave her strength. We end today a period of ill fortune and India discovers herself again. The achievement we celebrate today is but a step, an opening of opportunity, to the greater trumphs and achievements that await us. Are we brave enough and wise enough to grasp this opportunity and accept the challenge of the future?
Freedom and power bring responsibility. That responsibility rests upon this Assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. Before the birth of freedom we have endured all the pains of labour and our hearts are heavy with the memory of this sorrow. Some of those pains continue even now. Nevertheless the past is over and it is the future that beckons to us now.
That future is not one of ease or resting but of incessant striving so that we might fulfil the pledges we have so often taken and the one we shall take today. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. The ambition of the greatest man of our generation has been to, wipe every tear from every eye.
That may be beyond us but as long as there are tears and suffering, so long our work will not be over.
And so we have to labour and work hard to give reality
to. our dreams. Those dreams are for India, but they are also for the world, for all the nations and peoples are too closely knit together today for any one of them to imagine that it can live apart. Peace has been said to be indivisible, so is freedom, so is prosperity now, and so also is disaster in this One World that can no longer be split into isolated fragments.
To the people of India, whose representatives we are, we make appeal to join us with faith and confidence in this great adventure. This is no time for petty and destructive criticism, no time for ill-will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell.
Q61. What is the greatest challenge that India faces today as per the passage?
(a) It is a challenge to end poverty, ignorance, disease and inequality of opportunity.
(b) It is a challenge to wipe off tears from every eye and thus eradicating suffering.
(c) It is a challenge to build a noble mansion of free India
(d) It is a challenge to fulfil the pledges that we have so often taken

Ans: (a)

Q62. How can we fulfil our pledges that we have taken in the past and the present?
(a) The people of India need to set a hope that can never be betrayed.
(b) The people of India need to provide a service to millions of people who suffer in their country.
(c) The people of India need to labour and hard work to give reality to their dreams.
(d) The people of India need to work with more responsibility now which has been brought by power and freedom.

Ans: (c)

Q63. Which of the following is the most suitable title for this passage?
(a) A star of hope rises
(b) A fateful moment for India
(c) The success and failures of India
(d) Challenges facing the Indian economy

Ans: (b)

Q64. Which of the following statements best describes the message of the passage?
(a) India’s future is filled with incessant striving and providing services to millions of sufferers.
(b) India needs to wake up to the call of future and end her sorrows of the past.
(c) The independence of India is being celebrated as it has opened the door to the triumphs and achievements that have long awaited us.
(d) The birth of freedom has brought in its wake more responsibility of fulfilling our pledges and creating a new history.

Ans: (d)

Q65. As per the passage, which of the following statements best compares India’s pre-independence (past) period to the post-independence (future) period?
(a) India’s past was a period of poverty and ignorance while its future will be a period of adventure.
(b) India’s past was a period of slumber while its future will be a period of triumphs.
(c) India’s past was a period of struggle while its future will be a period of hope, triumphs and achievements.
(d) India’s past was a period of criticism while its future will be a period of peace.

Ans: (c)

Directions: In the following questions, you have three brief passages with 5 questions following each passage. Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Passage I The London Eye is a giant Ferris wheel situated on the banks of the River Thames in London, England. The entire structure is 135 metres (443 ft) tall and the wheel has a diameter of 120 metres (394 ft) .
It is the tallest Ferris wheel in Europe and the most popular paid tourist attraction in the United Kingdom, visited by over 3.5 million people annually. When erected in 1999 it was the tallest Ferris wheel in the world, until surpassed first by the 160 metres (520 ft) Star of Nanchang in 2006 and then the 165 metres (541 ft) Singapore Flyer in 2008. Supported by an A-frame on one side only, unlike the taller Nanchang and Singapore wheels, the Eye is described by its operators as “the world’s tallest cantilevered observation wheel”. It provides the highest public viewing point and is the 20th tallest structure, in London.
The London Eye, or Millennium Wheel, was officially called the British Airways London Eye and then the Merlin Entertainments London Eye. Since 20 January 2011, its official name is the EDF Energy London Eye following a three-year sponsorship deal.
The London Eye adjoins the western end of Jubilee Gardens, on the South Bank of the River Thames between Westminster Bridge and Hungerford Bridge, in the London Borough of Lambeth. The site is adjacent to that of the former Dome of Discovery, which was built for the Festival of Britain in 1951.
Q66. The structure built for the Festival of Britain in 1951 was
(a) London Eye
(b) Dome of Discovery
(c) Jubilee Gardens
(d) Millennium Wheel

Ans: (b)

Q67. The tallest Ferris wheel in the world is
(a) Singapore Flyer
(b) Dome of Discovery
(c) London Eye
(d) Star of Nanchang

Ans: (a)

Q68. The London Eye is situated on the banks of
(a) Hungerford Bridge
(b) The Thames
(c) London Borough
(d) Westminster Bridge

Ans: (b)

Q69. Which of the following doesnot mean the same as entire?
(a) Total
(b) Partial
(c) Whole
(d) Complete

Ans: (b)

Q70. The highest viewing point is provided by
(a) Hungerford Bridge
(b) Dome of Discovery
(c) Millennium Wheel
(d) Westminster Bridge

Ans: (c)

Passage II Not all that glitters is gold. Not all that is white is milk.
Not all people who wear saffron clothes are sages. These age-old sayings hold true even now, especially the last one.
We see a lot of people wearing saffron clothes, but not all of them are sanyasis in the true sense of the word. A sanyasi is one who guides his followers on the right path.
Recently, I attended the inaugural function of a home for destitute women in Mysore. In most cases, the women were there because they were either harassed by their inlaws or tortured by drunken husbands. Owing to their socioeconomic conditions, even the parents of the victims were unable to take them in and care for their hapless children.
There had also been instances when young girls, lured by romance, had run away from their homes and had been deserted by their lovers after the honeymoon. These girls usually did not dare return to their parents.
The saying that ‘success has many fathers, but failure has none’ is true indeed. We get to see only the distressed women and their children, while the main cause of their problems remains hidden in the background. So the victims cannot be blamed altogether. Often it is circumstances that force them into such drudgery. These women and girls need to be psychologically strong and determined to face difficulties with courage and go on with their lives.
Q71. The main reason for the main cause of their problems remaining hidden is
(a) people are waiting for it to come out in the open
(b) people don’t want to be bothered with others’ problems
(c) nobody has tried to expose it
(d) nobody has bothered to find out the real cause

Ans: (d)

Q72. The opening sentence “Not all that glitters is gold” means
(a) one must not be deceived by appearances
(b) only gold has that unmistakable shine
(c) glitter is the true quality of truth
(d) all metals that shine must necessarily be as good as gold

Ans: (a)

Q73. Wearing saffron clothes does not make one a sanyasi, is another way of saying
(a) saffron is not the favourite colour of the sanyasis
(b) saffron must be changed to some other colour
(c) anybody who wears saffron is a sanyasi
(d) saffron must only be worn by true ascetics

Ans: (d)

Q74. Owing to their socio-economic conditions, even the parents of the victims were unable to help them because
(a) society considered them to be backward
(b) their social and economic situation did not allow them to do so
(c) they could afford to but were reluctant
(d) they were financially self-sufficient

Ans: (c)

Q75. Success has many fathers but failure has none means
(a) failure has many mothers but no fathers
(b) success comes naturally to men not women
(c) no one owns up to failure
(d) success has only fathers but no mothers

Ans: (c)

Passage III The heart is one of the most vital components of the human body. The heart of the human body has the continuous job to keep oxygen-rich blood flowing through the body. All the body’s cells need a constant supply of oxygen, particularly in the brain. The brain cells live only four to five minutes after the oxygen is cut off and death comes to the entire body. Heart disease can result from damage to the heart muscles, the valves or the pacemaker.
If the muscle is damaged, the heart is unable to pump properly. If the valves are damaged, blood cannot flow normally. Dr. John Gibbon of U.S.A. developed a machine in 1953 that could take over temporarily from the heart.
Surgeons had the chance to repair or replace a defective heart. Many patients have had plastic valves inserted in their hearts when their hearts were faulty. Many people are now being kept alive with tiny battery operated pacemakers.
Q76. All the body’s cells need a constant supply of
(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Ans: (c)

Q77. If the supply of oxygen is cut off, the brain cells survive
(a) 9 to 10 minutes
(b) for 15 minutes
(c) for an hour
(d) 4 to 5 minutes

Ans: (d)

Q78. The heart sends oxygen-rich blood
(a) to the kidneys only
(b) to the entire body
(c) to the lungs only
(d) to the brain only

Ans: (b)

Q79. Dr. John Gibbon of U.S.A. developed an artificial heart in
(a) 1953
(b) 1960
(c) 1950
(d) 1955

Ans: (a)

Q80. Heart diseases occur from
(a) coronium
(b) pericardium
(c) heart cells
(d) damage to the heart muscles

Ans: (d)

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
My brother, David, was always close to our grandmother. Both of them shared a love of Mother Nature and of food that they had grown themselves. Whenever his schedule permitted, he would drop in for a short visit and a cup of coffee. One day, when he found no one home, he left a chunk of dirt on her porch. This started what was later to be known as his “calling card”. Grandmother would come home occasionally and instantly know that David had been by when she spotted the chunk of dirt on her porch.
Although Grandmother had a poor upbringing in Italy, she managed to do well in the United States. She was always healthy and independent and enjoyed a fulfilling life.
Recently she had a stroke and died. Everyone was saddened by her death. David was disconsolate. His life–long friend was now gone.
Q81. What is the opposite of the word disconsolate.
(a) devastated
(b) hilarious
(c) exuberant
(d) sombre

Ans: (c)

Q82. David would drop in for a short visit and leave a ___ as a sign on grandma’s porch if she was not at home.
(a) schedule
(b) chunk of dirt
(c) calling card
(d) cup of coffee

Ans: (b)

Q83. Grandmother used to be
(a) rich in Italy but poor in the United States
(b) in the United States but is now in Italy
(c) poor earlier but became rich later on
(d) rich earlier but now poor

Ans: (c)

Q84. Grandmother enjoyed a ____ life.
(a) healthy but sickly
(b) good and healthy
(c) rich but sickly
(d) poor and healthy

Ans: (b)

Q85. Grandmother’s death made everyone
(a) sad including David
(b) disconsolate excluding David
(c) happy and disconsolate
(d) sad excluding David

Ans: (a)

Directions: Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The villager has customarily been very conservative in his attitude and approach. He is reluctant to change his traditional way of thinking and doing things. His attitude, in many aspects, is: home-made is best. For instance, most cattle-farmers in the villages, prefer to feed their cows and buffaloes with a home-mix comprising local oil-seeds like mustard or cottonseed, pulses, jaggery, salt etc. It takes numerous visits, hard-convincing, daily trials and experience to convince the rural cattle farmer that compound feeds, scientifically formulated, improve the yields of milk, without any incremental costs.
The age-old values and attitude towards caste, creed, woman, time and money take time to change. The villager has traditionally been a believer in the philosophy of ‘karma’ or ‘fate’. He has found it more convenient to blame his economic destitution, poor living conditions and straitened social status on ‘bhagya’, ‘karma’ or ‘fate’. The security that the villagers find in the ‘status quo’, acts as a disincentive to change and experiment, in the short run. Many of these antiquated attitudes, value-system and outlooks are changing, due to improved levels of awareness and education. However, the rate of change is sluggish. Attitudes fossilised over the centuries, do take time to change.
Q86. When will you call a person conservative in his attitude and approach?
(a) When he likes to try out every new idea before accepting it.
(b) When he sticks to old ways of thinking and doing.
(c) When he solves his problems through tried out methods.
(d) When he imputes motives to change-agents.

Ans: (b)

Q87. What does the phrase home-made is best imply ?
(a) The best should not be discarded.
(b) Change for the sake of change is not good.
(c) People should go in for swadeshi because it is home-made.
(d) Whatever is being practised is better than what is
new.

Ans: (d)

Q88. What is the best method to convince the average villager about the superiority of a new cattle-feed ?
(a) Home visits
(b) Field demonstration
(c) Discussion
(d) Distribution of related literature

Ans: (b)

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a strong smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea.
Over millions of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.
Q89. How does crude oil come out of the earth ?
(a) As a thick brown or black liquid with mild smell
(b) As a thick red brown liquid with strong smell
(c) As a mixture of different colours
(d) As a thick brown or black liquid with a strong smell

Ans: (d)

Q90. What is crude mineral oil ?
(a) Complex mixture of many different substances
(b) Simple mixture of natural gas
(c) Plain white oil
(d) It is bitumen

Ans: (a)

Q91. From where does mineral oil originate ?
(a) Complex mixture of substances
(b) Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
(c) From lakes
(d) Only from plants

Ans: (b)

Q92. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is
(a) a few centuries
(b) millions of years
(c) a few decades
(d) thousands of years

Ans: (b)

Q93. Sedimentary rocks lead to the formation of oil deposits because
(a) their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
(b) it turns heavy and shuts out the oxygen
(c) it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
(d) it becomes light and soft and applies pressure to produce oil

Ans: (a)

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
It’s nothing short of a revolution in how we eat, and it’s getting closer every day. Yes, a lot of people are obese, and yes, the definition of “healthy eating’ seems to change all the time. But in labs and research centres around the world, scientists are racing to match our genes and our taste buds, creating the perfect diet for each of us, a diet that will fight disease, increase longevity, boost physical and mental performance, and taste great to boot. As food scientist J. Bruce German says, “The foods as we like the most will be the most healthy for us.” Is that going to be a great day, or what ?
All this will come to pass, thanks to genomics, the science that maps and describes an individual’s genetic code. In the future, personalized DNA chips will allow us to assess our own inherited predispositions for certain diseases, then adjust our diets accordingly. So, if you are at risk for heart disease, you won’t just go on a generic lowfat diet. You will eat foods with just the right amount and type of fat that is best for you. You will even be able to track your metabolism day-to-day to determine what foods you should eat to any given time, for any given activity. “Since people differ in their genetics and metabolism, one diet won’t fit all,” says German.
As complex as all this sounds, it could turn out to be relatively simple.
Q94. What are scientists doing ?
(a) Racing in labs and research centres around the world
(b) Asking us to start dieting
(c) Creating the perfect diet for us
(d) Try and make us taller

Ans: (c)

Q95. What does J. Bruce German say ?
(a) The food we like is not healthy for us
(b) The food we like is the healthiest one for us
(c) The most healthy food should be liked by us
(d) Food scientists like healthy food

Ans: (b)

Q96. What is genomics ?
(a) The science which describes about maps
(b) The science which describes an individual
(c) The science which deals with years
(d) The science that maps and describes an individual’s genetic code

Ans: (d)

Q97. Why won’t a common diet fit everybody ?
(a) Because different people eat different food
(b) Because their genes are different
(c) Since they differ in genetics and metabolism
(d) Because of their different moods

Ans: (c)

Q98. What will be possible in the future ?
(a) Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions
(b) You are at great risk for heart disease
(c) You will not be able to determine what food you should eat
(d) You will be unable to adjust your diet

Ans: (a)

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was notified that he had left a large bank account in her name.
He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while, he is actually helping us to store up an ‘eternal bank account’ in heaven–one which may balance the scales in our favour when we least expect it.
Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
Q99. Mary’s father made demands for __________
(a) a small sum of money
(b) large sums of money
(c) no money
(d) a reasonable sum of money

Ans: (b)

Q100. Mary _________ to the demands of her father.
(a) could not refuse to pay any attention
(b) wanted to refuse to pay any attention
(c) finally refused to pay any attention
(d) initially refused to pay any attention

Ans: (a)

Q101. Mary’s father had __________ all the money he took from her.
(a) gambled
(b) wasted
(c) invested
(d) saved

Ans: (c)

Q102. During the depression Mary __________ in the stock market.
(a) lost no money at all
(b) lost her money
(c) lost some money
(d) lost lot of money

Ans: (b)

Q103. God at times, makes hard demands so that He __________ when we least expect it.
(a) can balance the scales against us
(b) can balance the scales in our favour
(c) can harm us
(d) can refuse to assist us

Ans: (b)

Lesson – English Grammar: Error

Directions: In the following questions some of the sentences have errors and some are correct.
Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, then your answer is (d)
i.e. No error.
Q1. He walked (a)/ten miles (b)/ by foot. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q2. He is good (a)/ in mathematics (b)/ but his friend isn’t.(c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q3. By noon (a)/ the fog cleared (b)/ completely. (c)/No error (d)

Ans: (b)

Q4. Ahmed has been watching (a)/ the Oscar nominated film (b)/ three times. (c)/ No error (d)

Ans: (a)

Q5. The police (a)/ has arrested him (b)/ on the charge of theft. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q6. The period (a)/ between 1991 to 1995 (b)/ was very significant in my life. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q7. Both me (a)/ and my sister (b)/ went to a boarding school. (c)/ No error (d)

Ans: (a)

Q8. Time and tide (a)/ wait (b)/ for no man. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q9. Christina’s friends (a)/ preferred her remedies (b)/over the doctor’s. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q10. Those who are in power (a)/ have to be sensitive of (b)/ the sufferings of the poor. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none.
Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e. No error.
Q11. There are (a)/ no poetries (b)/ in my book.(3)/ No error (d)

Ans: (b)

Q12. That house (a)/is built of (b)/ stones. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q13. He as well as (a)/ you like (b)/ to go.(3)/ No error (d)

Ans: (b)

Q14. Very soon (a)/ I realised (b)/ that he is at fault. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q15. Santosh lives (a)/ by the principals (b)/ he professes.(3)/ No error (d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then the answer is (d) i.e. No error.
Q16. Neither of these two documents (a)/ support your claim (b)/ on the property. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q17. Get this book (a)/ be published (b)/ in time. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q18. He (a)/ is junior than (b)/ all his friends. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q19. Had you (a)/ worked hard (b)/ you will have passed. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q20. He works hardly (a)/ to make (b)/ both ends meet. (c)/ No error (d)

Ans: (a)

Directions: In the following questions, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from errors then, your answer is (d). i.e. No error.
Q21. Supposing if (a)/ it rains (b)/ what shall we do? (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q22. The captain along with his team (a)/ are practising very hard (b)/ for the forthcoming match. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q23. It was him (a)/ who came running (b)/into the classroom. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q24. The capital of Yemen (a)/ is situating (b)/ 2190 metres above the sea level. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q25. Ram was (a)/ senior to (b)/ Sam in college. (c)/ No error. (d)

Ans: (d)

Directions: In the following questions, some parts of the sentences have errors. The number of that part is your answer. Your answer is (d) i.e. No error.
Q26. I am going (a)/ to have this certificate (b)/ attest by the Director. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q27. Ravi (a)/ told to his friend (b)/ to buy a car. (c)/ No error. (5)

Ans: (b)

Q28. I would (a)/ accept the offer (b)/ if I were you. (c)/ No error. (d)

Ans: (d)

Q29. I am more lonelier (a)/ here than (b)/ I was in the USA. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q30. May I know (a)/ to who (b)/ I am speaking ? (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e. No error.
Q31. This custom (a)/ has come down (b)/ since times immemorial.(3)/ No error.(4)

Ans: (c)

Q32. This letter will reach him (a)/before he left (b)/ for Delhi. (c)/ No error.(4)

Ans: (b)

Q33. We stayed for (a)/ a short time(b)/ in the hotel.(3)/ No error.
(d)

Ans: (c)

Q34. Students are prohibited (a)/ to bring cycles (b)/ into the college. (c)/ No error.(4)

Ans: (b)

Q35. Unless you are careful,(1)/ you are bound to make mistake (b)/ in your work.(3)/ No error. (d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e. No error.
Q36. Due to the heavy rains (a)/ the ship drowned (b)/ in the middle of the ocean. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q37. Death of (a)/ his only son (b)/ made Mohan desolate. (c)/ No error (d)

Ans: (a)

Q38. He fell heavily (a)/ and this caused (b)/ him great pain. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q39. When I met him (a)/ the couple of days back (b)/ he was writing a new book. (c)/No error (d)

Ans: (b)

Q40. In his old age, (a)/ a person is likely to get (b)/ more weak day by day. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Directions: In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e., No error.
Q41. You are (a)/ always doing (b)/ this mistake. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q42. He has (a)/ a large family (b)/ to care. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q43. These poisonous gases (a)/ will effect (b)/ our health. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q44. The only Indian (a)/ to win the Nobel Prize for the Literature (b)/ was Rabindranath Tagore. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q45. After his illness, (a)/ the patient was (b)/ sick with life. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Directions: In the following questions some of the sentences have errors and some have none.
Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e., No error.
Q46. I told him (a)/ that I availed (b)/ the opportunity. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q47. I think (a)/ he owns an expensive (b)/ painting by Hussain. (c)/ No error (d)

Ans: (d)

Q48. It is time (a)/ we should have done (b)/ something useful. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q49. He will tell you (a)/ about it when (b)/ he will come back. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q50. A large sign near (a)/ the entrance warns the visitors (b)/ to beware about bears. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Directions: In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If there is No error, then your answer is (d) i.e. No error.
Q51. I don’t suppose (a)/ anyone will volunteer, (b)/ will they ? (c)/ No error (d)

Ans: (d)

Q52. I am (a)/ looking forward for (b)/ the day of my wedding. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q53. “Can you cope up (a)/ with all this (b)/ work ?” he asked. (c)/ No error (d)

Ans: (a)

Q54. He served as President (a)/ of the Lions Club (b)/ since fifteen years. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q55. That was (a)/the most unique opportunity (b)/he got in his life.(3)/ No error (d)

Ans: (b)

Q56. There is (a)/ no place of you (b)/ in this compartment. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q57. Mother Teresa asked a building (a)/ where she and her workers (b)/could care for the poor people always. (c)/No error (d)

Ans: (a)

Q58. Shelley is (a)/ superior than Byron (b)/ in his vision of democracy. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q59. When at last (a)/ we got to the theatre, (b)/the much publicized programme by the Bollywood stars was begun. (c)/No error (d)

Ans: (c)

Q60. Several prominent figures (a)/ involved in the scandal are required to (b)/appear to the investigation committee. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q61. According to the radio (a)/it can rain (b)/this evening.(3) No error (d)

Ans: (b)

Q62. Due to heavy work (a)/ in the office (b)/ I was unable to catch the five thirty train. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q63. Hari was appointed leader (a)/ of a group of young social workers (b)/that have accepted to help and develop the village in three months. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q64. No sooner (a)/ they had received the guests (b)/ than they began entertaining them. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q65. Why (a)/ on earth, (b)/ has he not come ? (c)/ No error (d)

Ans: (d)

Q66. Yesterday (a)/ it rained (b)/ like cats and dogs. (c)/ No error (d)

Ans: (c)

Q67. I would request to you (a)/ to consider my application (b)/ and grant me a job as early as possible. (c)/No error (d)

Ans: (a)

Q68. Each of these boys (a)/ play games (b)/ in the playground. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q69. Not one of his lectures (a)/ have ever been (b)/ printed. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Q70. Either Sohan or his friends (a)/ is to be blamed (b)/ for this mischief. (c)/ No error (d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions, some of the sentences have errors and some are correct.
Find out which part of a sentence has an error and the number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, your answer is (d) i.e. No error.
Q71. The minister for Education (a)/ vehemently refused (b)/ the allegation that he had taken bribes. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q72. If I were Zubin (a)/ I would not attend (b)/ the wedding, come what may. (c)/No error. (d)

Ans: (b)

Q73. He says that (a)/ he reads novels/ (b) to pass away the time. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q74. He left for Mumbai on Sunday (a)/ arriving there (b)/ on Monday.( 3)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q75. No sooner did the teacher (a)/ enter the class room (b)/ the students got up. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q76. It is (a)/ nothing else (b)/ than pride. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q77. To the ordinary man, in fact, the pealing of bells (a)/ is a monotonous jangle and a nuisance (b)/ tolerably only when mitigated by remote distance and sentimental association. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q78. The increasing mechanisation of life (a)/ have led us farther away from daily contact with nature and (b)/ the crafts of the farm.(3)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q79. If you have a way with words, (a)/ a good sense of design and administration ability (b)/ you may enjoy working in the high pressure world of advertising. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q80. Last week’s sharp hike in the wholesale price of beef (a)/ is a strong indication for (b)/ higher meat costs to come. (c)/ No error.
(d)

Ans: (b)

Directions: In the following questions some of the sentences have errors and some are correct.
Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from errors, then your answer is (d)
i.e. No error.
Q81. I had (a)/ a test in Mathematics (b)/ today morning. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q82. A girl must be gracious (a)/ if she wishes (b)/ to be a ballerina. (c)/ No error. (d)

Ans: (d)

Q83. In a very harsh tone (a)/ he shouted at his servants (b)/ and told them that he does not need their services. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q84. The Committee is thinking (a)/ not to bring around any change (b)/ in the basic structure.(3)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q85. The Chief Minister had no time (a)/ to pay attention (b)/ on such simple matters.(3)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q86. It was fortunate (a)/ all of the inmates escaped (b) from the blazing fire. (c)/ No error. (d)

Ans: (d)

Q87. Drinking and driving (a)/ are (b)/ a major cause of accidents. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q88. They are standing (a)/ at the gate of the auditorium (b)/ as there is no place inside. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q89. He is (a)/ having many (b)/ friends here. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q90. Looking forward (a)/ to meeting you (b)/ in person. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q91. Galileo proved that (a)/ the earth revolves (b)/ around the Sun.(c)/ No error. (d)

Ans: (d)

Q92. I want (a)/ that you should (b)/ perform well. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q93. The servant (a)/ hanged the lamp (b)/ on the wall. (c)/ No error.(4)

Ans: (b)

Q94. In the back side (a)/of our house (b)/ we have a rock garden. (c)/ No error. (d)

Ans: (a)

Q95. Ask her to call me (a)/ when she (b)/ will come back. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q96. The curator told us (a)/ that the museum was not opened (b) to the public on Sunday. (c)/ No error. (d)

Ans: (b)

Q97. Long car journeys (a)/ are even less pleasant (b)/ for it is quite impossible to read even.(3)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q98. I declined the invitation (a)/ not because I did not want to go,(2)/ but because I have no time. (c)/ No error. (d)

Ans: (c)

Q99. Kindly confirm by letter and telephone (a)/ that you will be able (b)/ to attend the interview. (c)/ No error.(4)

Ans: (b)

Lesson – English Grammar: Sentence Improvement

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q1. We did not see this movie yet.
(a) never seen
(b) have not seen
(c) never have seen
(d) No improvement

Ans: (b)

Q2. The sight of the lizard is hateful to me.
(a) repulsion
(b) repulsive
(c) repulse
(d) No improvement

Ans: (b)

Q3. During his long discourse, he did not touch the central idea of the topic.
(a) touch
(b) touch up
(c) touch upon/on
(d) No improvement

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q4. He will revise it when he is comes back.
(a) when he come back
(b) on coming back
(c) when he came back
(d) No improvement

Ans: (b)

Q5. The members of the student’s union did not give the examination in protest.
(a) did not write
(b) did not sit for
(c) did not show up for
(d) No improvement

Ans: (b)

Q6. She was kept from her assignment because of her loquacious room-mate.
(a) noisy
(b) irritating
(c) talkative
(d) No improvement

Ans: (c)

Q7. James epitomizes everything that a leader should be.
(a) worships
(b) loves
(c) adores
(d) No improvement

Ans: (d)

Q8. The businessman is respectively connected.
(a) respectfully
(b) respectably
(c) receptively
(d) No improvement

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed your answer is (d).
Q9. The old man is addicted to singing.
(a) is fond of singing
(b) is used to singing
(c) likes singing
(d) No improvement

Ans: (a)

Q10. We were not used to get up early.
(a) used to getting up
(b) getting up
(c) used to be up
(d) No improvement

Ans: (a)

Q11. The most important aspect for life is to be humble.
(a) asset of
(b) aspect of
(c) extract of
(d) No improvement

Ans: (b)

Q12. A group of fish is swimming in the pond.
(a) swarm
(b) collection
(c) school
(d) No improvement

Ans: (c)

Q13. Your dress is the same like mine.
(a) the same as
(b) as same as
(c) similar like
(d) No improvement

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence/a part of the sentence is printed in bold letters.
Below are given alternatives to that bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed your answer is (d).
Q14. The speaker got confused, and started to contradict himself.
(a) oppose himself
(b) argue against
(c) reject
(d) No improvement

Ans: (d)

Q15. The number of people going abroad for vacations is ever increasing every year.
(a) ever increasing
(b) increasing
(c) shooting
(d) No improvement

Ans: (b)

Q16. Looking at the pictures of his old home made himnostalgic.
(a) romantic
(b) historical
(c) philosophic
(d) No improvement

Ans: (d)

Q17. I met him in the way.
(a) on the way
(b) at the way
(c) during the way
(d) No improvement

Ans: (a)

Q18. I shall appreciate if you kindly accept my proposal.
(a) I would appreciate if
(b) I shall appreciate it if
(c) I would have appreciate if
(d) No improvement

Ans: (b)

Q19. Rajesh is not very-well these days.
(a) in poverty
(b) unwell
(c) indifferent
(d) No improvement

Ans: (b)

Q20. Nothing about the accident has come to her knowledge.
(a) was learnt by her
(b) has been known by her
(c) is known to her
(d) No improvement

Ans: (c)

Q21. Will you let me borrow some money in this hour of need ?
(a) lend me some rupees
(b) let me borrow a few rupees
(c) lend me some money
(d) No improvement

Ans: (c)

Q22. The autumn season of Parliament will begin on Monday.
(a) session
(b) cession
(c) mission
(d) No improvement

Ans: (a)

Q23. The boy said that he has read the book.
(a) he has already read
(b) he had read
(c) he has finished to read
(d) No improvement

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a sentence/part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q24. Loose tea leaves are kept in a tea
box
.
(a) tin
(b) cosy
(c) caddy
(d) No improvement

Ans: (c)

Q25. Shakespeare is greater than any other poet.
(a) greater than many poets
(b) greater as any other poet
(c) greater than all poets
(d) No improvement

Ans: (d)

Q26. I saw the woman whom you said lived next door.
(a) that you said live next door
(b) who you said lived next door
(c) which you said lived next door
(d) No improvement

Ans: (d)

Q27. A thousand rupees are all that he wants.
(a) are
(b) was
(c) is
(d) No improvement

Ans: (c)

Q28. I have never been hearing from him since he left for America.
(a) have never heard
(b) have never been hearing
(c) was never heard
(d) No improvement

Ans: (a)

Q29. The camera I bought recently is not convenient.
(a) easy to use
(b) hard to use
(c) difficult to use
(d) No improvement

Ans: (a)

Q30. You are a mechanic, aren’t you?
(a) wasn’t
(b) isn’t
(c) are
(d) No improvement

Ans: (d)

Q31. Sincere workers do not rest till they have reached perfection in their work.
(a) they had achieved
(b) they have achieved
(c) they having reached
(d) No improvement

Ans: (b)

Q32. The interesting tale had its beginning more than fifty years ago.
(a) began
(b) was started
(c) initiated
(d) No improvement

Ans: (a)

Q33. One of her friends had just got down from the bus.
(a) alighted from
(b) arrived in
(c) landed from
(d) No improvement

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence/part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold sentence/ part of the sentence at (a), (b) and (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q34. This crime makes a man liable for transportation till his life.
(a) to transportation to life
(b) for transportation for life
(c) to transportation for life
(d) No improvement

Ans: (c)

Q35. I don’t think many people will be able to attend the meeting tomorrow.
I, but for one, have to be in Chennai.
(a) so for one
(b) rather for one
(c) for one
(d) No improvement

Ans: (c)

Q36. My visits to my family are a few and far between.
(a) few and a far between
(b) few and far between
(c) few or far between
(d) No improvement

Ans: (b)

Q37. Their friendship will not last through long time.
(a) last through a long time
(b) last through
(c) last long
(d) No improvement

Ans: (c)

Q38. All these articles are kept in a tin box to prevent from spoiling of damp in rainy season.
(a) prevent them from spoiling by damp
(b) prevent them being spoiled by damp
(c) prevent them from spoiling of damp
(d) No improvement

Ans: (b)

Q39. Your previous project was only failed because you did not persevere yourself in it.
(a) failed only because you did not persevere.
(b) failed only because you did not persevere for it.
(c) only failed because you did not persevere.
(d) No improvement

Ans: (b)

Q40. I had more sympathy with you, my friend.
(a) have a more sympathy
(b) have much sympathy
(c) had much sympathy
(d) No improvement

Ans: (b)

Q41. The bank manager was given a holiday and so he resolved to go for hitch-hiking.
(a) with hitch-hiking
(b) for the hitch-hiking
(c) hitch-hiking
(d) No improvement

Ans: (c)

Q42. Our big iron gate jingles on its hinges as it is opened.
(a) clangs
(b) grates
(c) bangs
(d) No improvement

Ans: (a)

Q43. Although other parts the world 20 per cent of the farm area is owned by women, in India women own less than 7 per cent.
(a) If in other parts of
(b) However some parts of
(c) While in other parts of
(d) No improvement

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a sentence/ part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold sentence/ part of the sentence at (a), (b) and (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q44. The visitors arrived at a lucky moment.
(a) an opportunistic
(b) an opportunity
(c) an opportune
(d) No improvement

Ans: (c)

Q45. ’The government can see scarcely any valid reason to launch an inquiry.
(a) cannot scarcely see any valid reason
(b) can see any valid reason scarcely
(c) can scarcely see any valid reason
(d) No improvement

Ans: (c)

Q46. Henry is taking John for tea.
(a) taking John on tea
(b) taking John to tea
(c) taking John at tea
(d) No improvement

Ans: (d)

Q47. The medicines made miracles and healed me in two days.
(a) The medicines brought miracles
(b) The medicines worked miracles
(c) The medicine performed miracles
(d) No improvement

Ans: (b)

Q48. Any of these two books is good.
(a) Any of this
(b) Either of these
(c) Any other of this .
(d) No improvement

Ans: (b)

Q49. The report highlights a number of instance of injustice.
(a) highlight a number of instances of injustice
(b) highlights a numbers of instances of injustice
(c) highlights a number of instances of injustice
(d) No improvement

Ans: (c)

Q50. He was for a time our captain.
(a) for sometime
(b) once
(c) at any time
(d) No improvement

Ans: (b)

Q51. He made the utmost effort to save us.
(a) an all-out
(b) an altered
(c) an intentional
(d) No improvement

Ans: (a)

Q52. He belongs to a rich family.
(a) a well-to-do family
(b) an upper class family
(c) a well-known family
(d) No improvement

Ans: (a)

Q53. Suraj looked at Sunil with a question.
(a) questioningly
(b) questionably
(c) wistfully
(d) No improvement

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).
Q54. Ram filled ink into his pen before leaving for school.
(a) filled ink in his pen
(b) filled ink on his pen
(c) filled his pen with ink
(d) No improvement

Ans: (c)

Q55. The toys he bought for Suzy are too good to be cheap.
(a) are so much good to be cheap
(b) were so good to be cheap
(c) are so good that to be cheap
(d) No improvement

Ans: (d)

Q56. I did one mistake in the dictation test today.
(a) I made a mistake in
(b) I did a mistake at
(c) I did a mistake in
(d) No improvement

Ans: (a)

Q57. John has been detained at a meeting.
(a) by the meeting
(b) in meeting
(c) on a meeting
(d) No improvement

Ans: (d)

Q58. The butler was as devoted as a faithful dog.
(a) a faithful cat
(b) a faithful friend
(c) a faithful pet
(d) No improvement

Ans: (d)

Q59. The government representative furnished the reporters all details.
(a) provided the reporters all details
(b) furnished the reporters with all the details
(c) furnished reporters all details
(d) No improvement

Ans: (b)

Q60. It was raining so heavily yesterday that I could not move out for my usual walk.
(a) I could not go out for my usual walk
(b) I could not go to my usual walk
(c) I could not move for my usual walk
(d) No improvement

Ans: (a)

Q61. There is an error in grammar in this sentence.
(a) a written error
(b) a grammatical error
(c) a grammar error
(d) No improvement

Ans: (b)

Q62. He denied that he had not forged my signature.
(a) would not forge
(b) did not forge
(c) had forged
(d) No improvement

Ans: (c)

Q63. To his astonishment and admiration he got the information that it was only the picture of a curtain.
(a) found
(b) received the information
(c) saw clearly
(d) No improvement

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a sentence/part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold sentence/ part of the sentence at (a), (b) and (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q64. Hitler was an absolute potentate.
(a) dictator
(b) militant
(c) ruler
(d) No improvement

Ans: (a)

Q65. Having completion of the course, the students left college
(a) On completion of
(b) In order to complete
(c) Down the completion
(d) No improvement

Ans: (a)

Q66. Will you please give me a warm glass of water ?
(a) Will you please give me a glass of warm water ?
(b) Will you please give I a warm glass of water ?
(c) Would you please give I a warm glass of water ?
(d) No improvement

Ans: (a)

Q67. Boil the potatoes and then crush it until soft.
(a) smash it
(b) knead it
(c) mash it
(d) No improvement

Ans: (c)

Q68. They presented him a beautiful expensive designer gold pen.
(a) an expensive designer beautiful gold
(b) a beautiful gold expensive designer
(c) a designer gold beautiful expensive
(d) No improvement

Ans: (d)

Directions: In each of the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed your answer is (d).
Q69. I brushed my teeth every day at 7 o’clock in the morning.
(a) I brushes my teeth every day at 7 o’clock in the morning
(b) I brush my teeth every day at 7 o’clock in the morning
(c) I brush my tooth every day at 7 o’clock in the morning
(d) No improvement

Ans: (b)

Q70. More than 60% of India’s population live under the poverty line.
(a) live by the poverty line
(b) live below poverty line
(c) live beside the poverty line
(d) No improvement

Ans: (b)

Q71. Only me I can solve the problem.
(a) Only me can
(b) Only I can
(c) I can only
(d) No improvement

Ans: (b)

Q72. They congratulated me for my victory in the debate competition.
(a) about
(b) at
(c) on
(d) No improvement

Ans: (c)

Q73. When the little girl losses her doll, she began to cry.
(a) losing her doll
(b) loss her doll
(c) lost her doll
(d) No improvement

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed your answer is (d).
Q74. She did not like the movie, nor I
did.
(a) nor did I.
(b) nor I like it
(c) nor did I like it.
(d) No improvement

Ans: (a)

Q75. Old habits die hardly.
(a) hard
(b) too hard
(c) much hardly
(d) No improvement

Ans: (a)

Q76. One cannot be indifferent to one’s health, can’t one
(a) can’t be ?
(b) can one ?
(c) isn’t it ?
(d) No improvement

Ans: (b)

Q77. The mother with her children were expected.
(a) was
(b) will
(c) have
(d) No improvement

Ans: (a)

Q78. Sohan is pleased at the news yesterday.
(a) has been pleased
(b) had been pleased
(c) was pleased
(d) No improvement

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q79. The octopus uses its arms for hunting and locomotion.
(a) fins
(b) flippers
(c) tentacles
(d) No improvement

Ans: (c)

Q80. It is compulsory for every citizen to help the administration for keep as the city clean.
(a) for upkeep clean the city
(b) for keeping of the city cleanliness
(c) to keep the city clean
(d) No improvement

Ans: (c)

Q81. Mr. Sharma has been living in this city since five years.
(a) for
(b) only
(c) from
(d) No improvement

Ans: (a)

Q82. Kamal’s suggestion was greeted with hoots of laughter.
(a) in
(b) at
(c) on
(d) No improvement

Ans: (d)

Q83. I could not help to laugh at the joke.
(a) laughing
(b) laugh
(c) to laughing
(d) No improvement

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q84. She does not tell lies, doesn’t she?
(a) isn’t she ?
(b) does she ?
(c) didn’t she ?
(d) No improvement

Ans: (b)

Q85. Have you ever been in New York ?
(a) at
(b) to
(c) with
(d) No improvement

Ans: (b)

Q86. Wave after wave surrounded the tower.
(a) engulfed
(b) circled
(c) encircled
(d) No improvement

Ans: (a)

Q87. It is quite tough to declare which candidate will win the presidential election.
(a) predict
(b) augur
(c) portend
(d) No improvement

Ans: (a)

Q88. Transcoding has one of the items in the new syllabus.
(a) is one of the items
(b) has one of the item
(c) is one of the item
(d) No improvement

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
In case no improvement is needed your answer is (d).
Q89. The toddler has a habit of throwing tantrums.
(a) expressing emotions
(b) expressing frustrations
(c) expressing happiness
(d) No improvement

Ans: (d)

Q90. He absented from the meeting.
(a) was absent
(b) absented himself
(c) took absence
(d) No improvement

Ans: (b)

Q91. The concert will start when the conductor comes.
(a) when the conductor arrives
(b) when the curtain has been raising
(c) when the audience will arrive
(d) No improvement

Ans: (a)

Q92. The air-conditioner has made ceiling fans a little redundant in today’s world.
(a) superfluous
(b) obsolete
(c) extinct
(d) No improvement

Ans: (b)

Q93. You ought to do your homework, oughtn’t you ?
(a) shouldn’t ?
(b) mustn’t ?
(c) ought ?
(d) No improvement

Ans: (d)

Q94. A thing of beauty is joy for ever.
(a) is the joy
(b) is joyous
(c) is a joy
(d) No improvement

Ans: (c)

Q95. The little boy fell from the roof.
(a) fell below the roof
(b) fell down the roof
(c) fell off the roof
(d) No improvement

Ans: (c)

Q96. Because that there were heavy rains the lake was flooded.
(a) Because of the
(b) As there were
(c) Since there was
(d) No improvement

Ans: (a)

Q97. The thieves ran away in a black
car.
(a) fled
(b) escaped with
(c) jumped away
(d) No improvement

Ans: (a)

Q98. I don’t understand why did you not call me last night.
(a) why had you not call
(b) why you did not call
(c) why not did you call
(d) No improvement

Ans: (b)

Q99. What she said is not correct at
all.
(a) incorrect
(b) not incorrect
(c) correct
(d) No improvement

Ans: (d)

Q100. My uncle couldn’t rise up from his bed no more.
(a) any farther
(b) any further
(c) any more
(d) No improvement

Ans: (c)

Q101. The train rolls along the track.
(a) rumbles
(b) rattles
(c) ripples
(d) No improvement

Ans: (a)

Q102. His miserable conditionmade us wept.
(a) made us weep
(b) made us to weep
(c) made us to wept
(d) No improvement

Ans: (a)

Q103. Everybody was alarmed with the news of his murder.
(a) on
(b) after
(c) at
(d) No improvement

Ans: (c)

Q104. The greatest fear which is scaring of the world today is global warming.
(a) which had scared of the world
(b) that scared off the world
(c) that scares the world
(d) No improvement

Ans: (c)

Q105. Anyone interested in computer programming can find a job in contemporary industry if you learn the basic programming languages, such as COBOL and FORTRAN.
(a) by studying
(b) by the study of
(c) if he would learn
(d) No improvement

Ans: (a)

Q106. Anxiety and other such emotions are known to be unhealthy to the body.
(a) dangerous
(b) detrimental
(c) damaging
(d) No improvement

Ans: (b)

Q107. The Portsmouth Summer Art Festival is the only place in New Hampshire where we are fortunately see such diverse tales all in one place.
(a) we are able to fortunately see
(b) we are fortunate to see
(c) we are fortunate to seeing
(d) No improvement

Ans: (b)

Q108. He speaks not only English but Hindi as well.
(a) as well as Hindi
(b) Hindi too
(c) also Hindi
(d) No improvement

Ans: (c)

Q109. His powerful desire brought about his downfall.
(a) his intense desire
(b) his desire for power
(c) his fatal desire
(d) No improvement

Ans: (b)

Q110. My opinion of the play is that it will win the National award.
(a) opinion to
(b) opinion about
(c) opinion on
(d) No improvement

Ans: (b)

Lesson – English Grammar: Active Passive

Directions: In these questions, the sentences have been given in Active/ Passive Voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active Voice.
Q1. They first sun-dried the garbage for one to three days to bring down the moisture level.
(a) The moisture level was brought down by sun-drying the garbage for one to three days.
(b) One to three days of sun-drying brought down the moisture level of the garbage.
(c) The moisture level of the garbage came down when it was sun-dried for one to three days.
(d) The garbage was first sundried for one to three days to bring down the moisture level.

Ans: (d)

Q2. Women like men to flatter them.
(a) Men are liked by women to flatter them.
(b) Women like to be flattered by
men.
(c) Women like that men should flatter them.
(d) Women are liked to be flattered by men.

Ans: (b)

Q3. What one must do, one must do properly.
(a) What must be done, must be done properly.
(b) It must be done properly what one must do.
(c) It must be done what one must do properly.
(d) One must do properly what has to be done.

Ans: (a)

Q4. Look at the poll results–do they inspire hope ?
(a) Let the poll results be looked–is hope inspired by them ?
(b) Let the poll results be looked at–has hope been inspired by them ?
(c) Let the poll results be looked at–is hope being inspired by them ?
(d) Let the poll results be looked at–is hope inspired by them ?

Ans: (d)

Q5. It is your duty to make tea at eleven O’clock.
(a) You are asked to make tea at eleven O’clock.
(b) Your are required to make tea at eleven O’clock.
(c) You are supposed to make tea at eleven O’clock.
(d) Tea is to be made by you at eleven O’clock.

Ans: (c)

Directions: A sentence has been given in Active/Passive Voice.
Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/ Active Voice.
Q6. He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination.
(a) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination.
(b) His teacher congratulated him for his success in the examination.
(c) His teacher congratulated him on his success.
(d) His teacher congratulated
him.

Ans: (a)

Q7. People speak English all over the world.
(a) English is spoken all over the world.
(b) English was spoken all over the world.
(c) English was spoken by people.
(d) English is spoken by people.

Ans: (a)

Q8. Who gave you permission to enter?
(a) By whom were you given permission to enter?
(b) By whom was you given permission to enter?
(c) By whom you were given permission to enter?
(d) By whom given you permission to enter?

Ans: (a)

Q9. The Principal has granted him a scholarship.
(a) A scholarship has granted to him by the Principal.
(b) He has been granted a scholarship by the Principal.
(c) He has granted a scholarship by the Principal.
(d) A scholarship was granted to him by the Principal.

Ans: (b)

Q10. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.
(a) During festivals people throng the shops.
(b) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases.
(c) Men, women and children make purchases during festivals.
(d) The shops are througed by people making purchases.

Ans: (b)

Directions: In the follwoing questions, a sentence has been given in Active Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice.
Q11. The smugglers did not realise that their conversation was being recorded.
(a) The smugglers did not realise that someone was recording their conversation.
(b) Someone did not realise that the smugglers were recording their conversation.
(c) Conversation was recorded when the smugglers did not realise.
(d) The smugglers recorded their conversation without realising.

Ans: (a)

Q12. The principal kept the staff members waiting
(a) The staff members are kept waiting for the principal.
(b) The staff members were kept waiting by the principal.
(c) The staff members were waiting for the principal.
3 TRANSFORMATION OF SENTENCES (ACTIVE/PASSIVE)
(d) The staff members were being kept waiting by the principal.

Ans: (b)

Q13. Who taught you grammar ?
(a) By whom you were taught grammar ?
(b) By whom were you taught grammar ?
(c) By whom was grammar you taught ?
(d) By whom were grammar taught to you ?

Ans: (b)

Q14. The king gave him a reward.
(a) He was given by the king a reward.
(b) He was given the reward by a king.
(c) He was given a reward by the king.
(d) A reward was given by him to the king.

Ans: (c)

Q15. He teaches us grammar.
(a) Grammar was taught to us by
him.
(b) We are taught grammar by
him.
(c) We were teached grammar by
him.
(d) Grammar will be teached to us by him.

Ans: (b)

Directions: In these questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q16. Do you understand what I mean ?
(a) What I mean….is that understood by you
(b) Was what I mean understood by you ?
(c) Is what I mean understood by you ?
(d) What I mean is understood by you ?

Ans: (c)

Q17. Whom does he look for ?
(a) He is looked after for whom ?
(b) Who is looked after for him?
(c) Who is looked for by him ?
(d) He is looked after by whom?

Ans: (c)

Q18. They say that you did that.
(a) You are told to do that
(b) You are advised to do that
(c) You did that said by them
(d) You are said to have done that

Ans: (d)

Q19. I am doing sums.
(a) Sums are done by me
(b) Sums are being done by me
(c) I must be doing the sums
(d) Sums must be done by me

Ans: (b)

Q20. The noise of the traffic kept me awake.
(a) I was kept awake by the noise of the traffic
(b) The traffic kept me awake by the noise
(c) I kept myself awake due to the noise of the traffic
(d) I remained awake by the noise of the traffic

Ans: (a)

Directions: In the following questions, the following sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Q21. We all know that there is only one
God.
(a) We are all known that there is only one God.
(b) It is known to us all that there is only one God.
(c) We have all known that there is only one God.
(d) Only one God is known by us
all.

Ans: (b)

Q22. The people elected him Mayor.
(a) Him was elected Mayor the people.
(b) He was elected Mayor by the people.
(c) Mayor is elected by the people.
(d) He is elected by the people Mayor.

Ans: (b)

Q23. Don’t laugh at me.
(a) Let me be laughed at.
(b) Let me be not laughed at.
(c) I am laughed at.
(d) Let me be not laughed.

Ans: (b)

Q24. I saw him leaving the house.
(a) Leaving the house he was seen by me.
(b) He was seen leaving the house by me.
(c) He had been seen leaving the house.
(d) He was seen to be leaving the house.

Ans: (b)

Q25. Someone pulled the bull violently.
(a) The bull had been pulled violently by someone.
(b) The bull was to be pulled violently by someone.
(c) The bull had been pulled violently.
(d) The bull was pulled violently.

Ans: (d)

Directions: In the following questions the sentences have been given in Active/Passive voice.
From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Q26. This shirt cannot be worn by me any longer.
(a) I cannot wear this shirt any longer.
(b) Wearing of this shirt any longer is not possible.
(c) This shirt is too worn out to be worn any longer.
(d) This worn out shirt cannot be worn any longer.

Ans: (a)

Q27. A lion does not eat grass, however hungry he may be.
(a) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be.
(b) Grass is not being eaten by a lion, however hungry he may
be.
(c) Grass is eaten not by a lion, however hungry he may be.
(d) Grass is being not eaten by a lion, however hungry he may
be.

Ans: (a)

Q28. Someone saw him picking up a
gun.
(a) He was seen pick up a gun by someone.
(b) He was seen picking up a gun by someone.
(c) He was seen when he was picking up a gun.
(d) He was seen by someone pick a gun.

Ans: (b)

Q29. He was obliged to resign.
(a) He was made to resign.
(b) To resign was his obligation.
(c) Circumstances obliged him to resign.
(d) Resignation obliged him.

Ans: (c)

Q30. Why did you not agree to my proposal ?
(a) Why was my proposal not agreed to ?
(b) Why was my proposal not agreed by you ?
(c) Why my proposal was not agreed to by you ?
(d) Why was my proposal not agreed to by you ?

Ans: (d)

Directions: In the following questions, the sentences have been given in Active/Passive voice.
From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Q31. It is time to take tea.
(a) It was time that tea was taken
(b) It is time for tea to be taken
(c) It is time that tea should be taken
(d) It is time that tea had been taken

Ans: (b)

Q32. The members should adhere to all the decisions.
(a) All the decisions should adhere to the members
(b) All the decisions adhered to the members
(c) All the decisions should be adhered to by the members
(d) All should adhere to the decisions of the members

Ans: (c)

Q33. His subordinates accused him of various offences.
(a) They accused him of various offences
(b) It was accused by his subordinates that he had done various offences
(c) His subordinates accused that he had done various offences
(d) He was accused of various offences by his subordinates

Ans: (d)

Q34. Has someone made all the necessary arrangements ?
(a) Has all the necessary arrangements been made by someone ?
(b) Have the necessary arrangements been all made by someone ?
(c) Have all the necessary arrangements been made by someone ?
(d) All the necessary arrangements have been made by one ?

Ans: (c)

Q35. We will know the outcome of these experiments after six months.
(a) The outcome of these experiments will be known after six months
(b) The outcome will be known of these experiments after six months
(c) After six months, we will know the outcome of these experiments
(d) These experiments will have a known outcome after six months

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice.
Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q36. Don’t speak until someone speaks to you.
(a) Don’t speak until you are spoken to
(b) Don’t speak until someone is spoken to
(c) Don’t speak until you have been spoken to
(d) Don’t speak until someone has been spoken to

Ans: (a)

Q37. Did the noise frighten you ?
(a) Did you frighten the noise ?
(b) Was the noise frightened by you ?
(c) Were you frightened by the noise ?
(d) Were you frighten by the noise ?

Ans: (c)

Q38. We are reaching the end of this exercise.
(a) This exercise is ended by us.
(b) The end of this exercise is being reached by us.
(c) This is our end to the exercise.
(d) The exercise has reached its end by us.

Ans: (b)

Q39. I expect you to complete this work before sunset.
(a) I expect you to be completed this work before sunset.
(b) I am expected you to complete this work before sunset.
(c) You are expected to complete this work before sunset.
(d) You are expected to be completed this work before sunset.

Ans: (c)

Q40. The storm did much damage.
(a) Much damage was done by the storm.
(b) The storm damaged much.
(c) Much damage did the storm.
(d) The storm was damaged.

Ans: (a)

Directions: In the following questions, the sentences have been given in Active/Passive voice.
From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Q41. The boy has rung the bell.
(a) The bell has been rung by the
boy.
(b) The bell was being rung by the boy.
(c) The bell was rung by the boy.
(d) The bell has been being rung by the boy.

Ans: (a)

Q42. He likes people to call him Sir.
(a) He likes to be called Sir by people.
(b) He likes to be call Sir by people.
(c) He likes people who call him Sir.
(d) To call him Sir is liked by people.

Ans: (a)

Q43. We added up the money and found that it was correct.
(a) The money was added up and found to be correct.
(b) Correct it was found and the money was added up.
(c) The money added up by us and it was correctly found.
(d) The money added up by us found it was correct.

Ans: (a)

Q44. The telegraph wires have been cut.
(a) Someone has been cut the telegraph wires.
(b) No one has cut the telegraph wires.
(c) The telegraph wires have cut someone.
(d) Someone has cut the telegraph wires.

Ans: (d)

Q45. Will she tell us the truth ?
(a) Is the truth told to us by her ?
(b) The truth will be told to us by
her.
(c) Will the truth be told to us by her ?
(d) Will the truth be told us by her ?

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice.
Q46. Mr. Sen asked him a question.
(a) He was asked a question Mr.
Sen.
(b) He was asked a question to
Mr. Sen.
(c) He was asked a question by
Mr. Sen.
(d) A question was being asked by Mr. Sen.

Ans: (c)

Q47. People speak English all over the world.
(a) English is spoken all over the world.
(b) English was spoken all over the world.
(c) English was spoken by people.
(d) English is spoken by people.

Ans: (a)

Q48. The teacher punished the boys who had not done their home work.
(a) The boys who had not done their homework had been punished by their teacher.
(b) The boys were punished by their teacher who had not done their homework.
(c) The boys who had not done their homework were punished by the teacher.
(d) The boys who had not done their homework were being punished by the teacher.

Ans: (c)

Q49. The Principal has granted him a scholarship.
(a) A scholarship has granted to him by the Principal.
(b) He has been granted a scholarship by the Principal.
(c) He has granted a scholarship by the Principal.
(d) A scholarship was granted to him by the Principal.

Ans: (b)

Q50. Somebody told me that there had been an explosion in the Town Hall.
(a) I was told by somebody about the explosion in the Town Hall.
(b) I was told about the explosion in the Town Hall.
(c) I was informed that there was an explosion in the Town Hall.
(d) I was told by somebody that there had been an explosion in the Town Hall.

Ans: (d)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Q51. Circumstances will oblige me to go.
(a) I will oblige the circumstances and go.
(b) I shall be obliged to go by the circumstances.
(c) Under the circumstances, I should go.
(d) I would be obliged by the circumstances to go.

Ans: (b)

Q52. We waste much time on trifles.
(a) Much time was wasted on trifles.
(b) Much time will be wasted on trifles.
(c) Much time is wasted by us on trifles.
(d) Much time is wasted on trifles.

Ans: (c)

Q53. Mohan gave the beggar an old shirt.
(a) An old shirt was given to Mohan by the beggar.
(b) An old shirt was given to the beggar by Mohan.
(c) The beggar was gave an old shirt by Mohan.
(d) An old shirt was gave to the beggar by Mohan.

Ans: (b)

Q54. They have made him a king.
(a) A king has been made by him.
(b) He was made a king by them.
(c) They have been made kings by him.
(d) He has been made a king by them.

Ans: (d)

Q55. Who taught you English ?
(a) By whom English was taught to you ?
(b) By whom you were taught English ?
(c) By whom was English taught to you ?
(d) By whom are you taught English ?

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice.
Q56. Why haven’t they allowed you to go?
(a) Why you haven’t been allowed to go?
(b) Why haven’t you been allowed to go?
(c) Why were you not allowed to go?
(d) Why you were not allowed to go?

Ans: (b)

Q57. I expected him to give us financial
aid.
(a) It was expected of him to give us financial aid.
(b) Let it be expected that he would give us finacial aid.
(c) It was expected by me that he will give us financial aid.
(d) He may be expected to give us financial aid.

Ans: (c)

Q58. Tobacco manufacturers are making considerable efforts to gain new clients.
(a) Considerable efforts are being made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(b) Considerable efforts being made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(c) Considerable efforts are made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(d) To gain new clients by tobacco manufacturers considerable efforts are being made.

Ans: (a)

Q59. Has anybody done all the work?
(a) Have all the work been done by somebody?
(b) Somebody has done all the work.
(c) The work has been done by somebody.
(d) Has all the work been done by somebody?

Ans: (d)

Q60. Cigarette smoking causes two million deaths annually in the industrial states.
(a) Cigarette smoking has been causing two million deaths annually in the industrial states.
(b) Two million deaths arc caused annually by cigarette smoking in the industrial states.
(c) Two million deaths are being caused by cigarette smoking annually in the industrial states.
(d) Two million deaths have been caused annually by cigarette smoking in the industrial states.

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q61. You surprise me.
(a) I am to be surprised
(b) You are surprised
(c) I am surprised
(d) Me is surprised

Ans: (c)

Q62. The boys killed the snake with a stick.
(a) The snake was killed by the boys with a stick.
(b) A stick was killed by the boys with a snake.
(c) A snake with a stick was killed by the boys.
(d) A snake is killed by the boys with a stick.

Ans: (a)

Q63. Let me do this.
(a) Let us do this.
(b) This be done by me.
(c) Let this be done by me.
(d) Let do this.

Ans: (c)

Q64. The tiger caught a fox.
(a) A fox has been caught by the tiger.
(b) A fox was caught by the tiger.
(c) A fox is caught by the tiger.
(d) A fox had been caught by the tiger.

Ans: (b)

Q65. Someone has lit the fire.
(a) The fire was lit by someone.
(b) You are requested to light the fire by someone.
(c) The fire has been lit by someone.
(d) The fire had been lit by someone.

Ans: (c)

Directions: In the following questions a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice.
Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q66. Has the price rise affected all the people?
(a) Have all the people been affected by the price-rise ?
(b) Are all the people being affected by the price-rise ?
(c) Had all the people being affected by the price-rise ?
(d) Are all the people affected by the price-rise ?

Ans: (a)

Q67. They pick the flowers, fresh, every morning.
(a) The Fresh flowers are picked every morning by them.
(b) The flowers are fresh and picked every morning by them.
(c) The flowers are picked fresh every morning by them.
(d) The picked flowers are fresh every morning by them.

Ans: (c)

Q68. Everyone looked up to him.
(a) He was looked up to by everyone.
(b) He was looked up by everyone.
(c) He is looked up by everyone.
(d) He looks up by everyone.

Ans: (a)

Q69. Tell him to get out of our house.
(a) He is told to get out of our house.
(b) Let him be told to get out of our house.
(c) He might be told to get out of our house.
(d) He should be told that he may get out of our house.

Ans: (b)

Q70. Those who worked hard seldom obtained good marks.
(a) Good marks were seldom being obtained by those who worked hard.
(b) Good marks are seldom obtained by those who worked hard.
(c) Seldom had good marks been obtained by those who worked hard.
(d) Good marks were seldom obtained by those who worked hard.

Ans: (d)

Directions: In the following questions, the sentences have been given in Active/Passive voice.
From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Q71. The accountant took the money from the customer.
(a) The money is taken from the customer by the accountant.
(b) The money was taken from the customer by the accountant.
(c) The customer was taken the money by the accountant.
(d) The money had been taken from the customer by the accountant.

Ans: (b)

Q72. The peon refused him admittance.
(a) He was refused admittance by the peon.
(b) Admittance is refused to him by the peon.
(c) Admittance was refused by the peon to him.
(d) Admittance is refused him by the peon.

Ans: (a)

Q73. The reporter was interviewing the political leaders.
(a) The political leaders were being interviewed by the reporter.
(b) The political leaders was being interviewed by the reporter.
(c) The political leaders are being interviewed by the reporter.
(d) The political leader is being interviewed by the reporter.

Ans: (a)

Q74. The beavers have built a perfect dam across the stream
(a) A perfect dam had been built by the beavers across the stream.
(b) A perfect dam has been built by the beavers across the stream.
(c) A perfect dam have been built by the beavers across the stream.
(d) A perfect dam was being built by the beavers across the stream.

Ans: (b)

Q75. You should follow all the instructions carefully.
(a) All the instructions are carefully followed by you.
(b) All the instructions were carefully followed by you.
(c) All the instructions should be carefully followed by you.
(d) All the instructions can be carefully followed by you.

Ans: (c)

Directions: In following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q76. The school was damaged by the earthquake which caused havoc to other buildings as well.
(a) The earthquake damaged the school and other buildings.
(b) The earthquake damaged other buildings.
(c) The earthquake caused havoc to the school.
(d) The earthquake damaged the school besides causing havoc to other buildings.

Ans: (a)

Q77. You don’t need to wind this watch.
(a) This watch need not be wound.
(b) This watch does not wind.
(c) This watch need not be wounded.
(d) This watch need not be winded
up.

Ans: (a)

Q78. Has somebody broken the window ?
(a) Have the window been broken ?
(b) Had the window been broken by somebody ?
(c) Has the window been broken by somebody ?
(d) Has been the window broken ?

Ans: (c)

Q79. The children are making a noise.
(a) A noise is made by the children.
(b) A noise is being made by the children.
(c) The children should be making a noise.
(d) A noise has been made by the children.

Ans: (b)

Q80. The child’s shrill wail broke the silence.
(a) The silence was being broken by the child’s shrill wail.
(b) The child’s shrill wail was broken by the silence.
(c) The silence was broken by the child’s shrill wail.
(d) The silence was being broken by the child’s shrill wail.

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q81. The cat is running after the rat.
(a) The rat was being run after by the cat.
(b) The rat is being run after by the cat.
(c) The rat is run after by the cat.
(d) The cat is being run after by the rat.

Ans: (b)

Q82. English is spoken all over the world.
(a) All over the world English speaks.
(b) English speaks all over the world.
(c) The whole world speaks English.
(d) People speak English all over the world.

Ans: (a)

Q83. The boys elected Mohan captain.
(a) The boys were elected captain by Mohan.
(b) Mohan is elected captain by the boys.
(c) Mohan was elected captain by the boys.
(d) Mohan and the boys elected the captain.

Ans: (c)

Q84. They threw away the rubbish.
(a) The rubbish will be thrown away.
(b) The rubbish was being thrown away.
(c) The rubbish was thrown away.
(d) The rubbish thrown away.

Ans: (c)

Q85. Let him see the picture.
(a) Let the picture be seen by
him.
(b) The picture is seen by him.
(c) Let him the picture be seen.
(d) The picture is seen by him.

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice.
Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice/ Active Voice.
Q86. We have already done the exercise.
(a) Already, the exercise has been done by us.
(b) The exercise has already been done by us.
(c) The exercise had been already done by us.
(d) The exercise is already done by us.

Ans: (b)

Q87. The main skills we seek to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas.
(a) The main skills sought by us to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas
(b) The main skills sought to be developed by us include analysing, interpreting and evaluating ideas
(c) The main skills that we are seeking to be developed include analysing, interpreting and evaluating ideas
(d) The main skills include analysing, interpreting and evaluating ideas which are sought by us to develop

Ans: (b)

Q88. Who can question Gandhi’s integrity ?
(a) By whom Gandhi’s integrity can be questioned ?
(b) By whom can Gandhi’s integrity be questioned ?
(c) Gandhi’s integrity can be questioned by whom ?
(d) Who could have questioned Gandhi’s integrity ?

Ans: (b)

Q89. He presented me a bouquet on my birthday.
(a) A bouquet is presented to me on my birthday by him
(b) I was presented on my birthday a bouquet by him
(c) I was presented a bouquet on my birthday by him
(d) I will be presented a bouquet on my birthday by him

Ans: (c)

Q90. This surface feels smooth.
(a) This surface is felt smooth
(b) This surface is smooth when it is felt
(c) This surface when felt is smooth
(d) This surface is smooth as felt

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q91. He asked me to finish the work in time.
(a) I was asked that I should finish the work in time.
(b) He asked me that I should finish the work in time.
(c) I was asked to finish the work in time.
(d) I was asked to finish the work in time by him.

Ans: (d)

Q92. Quinine tastes bitter.
(a) Quinine is bitter when it is tasted.
(b) Quinine is bitter tasted
(c) The taste of quinine is bitter.
(d) Quinine is tasted bitter.

Ans: (d)

Q93. The vintage cars hold a special place in the hearts of their owners.
(a) A special place in the hearts of the vintage car owners is held by them.
(b) A special place was held by the vintage cars in the hearts of their owners.
(c) A special place is held by the vintage cars in the hearts of their owners.
(d) A special place is being held by the vintage cars in the hearts of their owners.

Ans: (c)

Q94. What amused you?
(a) What you are made to amuse by?
(b) By what are you being amused?
(c) By what were you amused?
(d) By what have you been amused?

Ans: (c)

Q95. Smoke and flames engulfed the area and made rescue operations difficult.
(a) The area was engulfed in smoke and flames and made rescue operations difficult.
(b) The area was engulfed in smoke and flames making rescue operations difficult.
(c) The area had been engulfed in smoke and flames and made rescue operations difficult.
(d) The area was engulfed in smoke and flames and rescue operations were made difficult.

Ans: (a)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice, Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
Q96. They have made a film based on this novel.
(a) A film was based on this novel and made.
(b) A film have been made based on this novel.
(c) A film, based on this novel, has been made
(d) A film has been based and made on this novel.

Ans: (c)

Q97. The people couldn’t move me to the hospital and the doctor operated on me at home.
(a) I couldn’t be moved to the hospital and was operated on at home by the doctor.
(b) I couldn’t be moved to the hospital and I had to be operated on at home.
(c) I couldn’t be moved to the hospital and I was operated at home by the doctor.
(d) I couldn’t be moved to the hospital by the people and operated on at home.

Ans: (a)

Q98. Why did he deprive you of the membership ?
(a) Why you were deprived of the membership ?
(b) Why were you deprived of his membership by him ?
(c) Why was he deprived of his membership
(d) Why were you deprived of your membership by him ?

Ans: (d)

Q99. The news has been brought to us by him.
(a) He brought us the news.
(b) He has brought us the news.
(c) He was brought the news to
us.
(d) We brought the news to him.

Ans: (b)

Q100. Not a word was spoken by the criminal in self-defence.
(a) The criminal spoke not a word in self-defence.
(b) The criminal in self-defence spoke no word.
(c) The criminal did not speak a word in self-defence.
(d) The criminal spoke in selfdefence not a word.

Ans: (c)

Lesson – English Grammar: Direct Indirect Speech

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.
Q1. He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today?”
(a) He asked Ravi why did he sound so depressed that
day.
(b) He asked Ravi why he was sounding so depressed that
day.
(c) He told Ravi why he sounded so depressed today.
(d) He asked Ravi that why was he sounding so depressed that day.

Ans: (b)

Q2. He asked me, “What time will the sun set tomorrow ?”
(a) He asked me what time does the sun set the next day.
(b) He asked me what time the sun would set tomorrow.
(c) He asked me what time the sun would set the next day.
(d) He asked me what time would the sun set the next
day.

Ans: (c)

Q3. “Tinu, where have you been all these days ?” asked the Principal.
(a) The Principal asked Tinu where he had been all those days.
(b) The Principal asked Tinu where he has been all those days.
(c) The Principal asked Tinu where had he been all those days.
(d) The Principal asked to Tinu where was he all those days.

Ans: (a)

Q4. “Have you finished your assignment, Minu ?” said her brother.
(a) Minu’s brother asked Minu if you have finished your assignment.
(b) Minu’s brother said to Minu if she had finished her assignment.
(c) Minu’s brother asked her if she had finished her assignment.
(d) Minu’s brother asked Minu if she has finished her assignment

Ans: (c)

Q5. He says, “I go for a walk every morning.”
(a) He says that he goes for a walk every morning.
(b) He said that he used to go for a walk every morning
(c) He said that he goes for a walk every morning.
(d) He says he went for a walk every morning.

Ans: (a)

Q6. The Principal said, “Why didn’t you attend the flag hoisting ceremony, Anuj ?”
(a) The Principal asked Anuj why hadn’t he attended the flag hoisting ceremony.
(b) The Principal asked to Anuj why he hadn’t attended the flag hoisting ceremony.
(c) The Principal asked Anuj why didn’t he attend the flag hoisting ceremony.
(d) The Principal asked Anuj why he didn’t attend the flag hoisting ceremony.

Ans: (d)

Q7. I said to him, “Where have you lost the pen I brought for you yesterday ?”
(a) I asked him where he had lost the pen I had brought him yesterday.
(b) I asked him where he had lost the pen I have brought for him the previous day.
(c) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the previous day.
(d) I asked him where had he lost the pen I had brought him the previous day.

Ans: (c)

Q8. He said, “Garima wants to take up a job while her husband wants her to look after the family.”
(a) He said that Garima wanted to take up a job while her husband wanted her to look after the family.
(b) He said that Garima wants to take up a job while her husband wanted her to look after the family.
(c) He told that Garima wanted to take up a job while her husband wants her to look after the family.
(d) He said to Garima that though she wanted to take up a job while her husband wanted her to look after the family.

Ans: (a)

Q9. She said, “When I was a child, I wasn’t afraid of ghosts.”
(a) She said that when she was a child she wasn’t not afraid of ghosts.
(b) She said that when she was a child she hadn’t been afraid of ghosts.
(c) She said that when she was a child she wasn’t afraid of ghosts.
(d) She said that when she had been a child she wasn’t afraid of ghosts.

Ans: (c)

Q10. He said, “Reena, do you want to buy a house in Noida ?”
(a) He told Reena if she wanted to buy a house in Noida.
(b) He asked that did she want to buy a house in Noida.
(c) He asked Reena if she wants to buy a house in Noida.
(d) He asked Reena if she wanted to buy a house in Noida.

Ans: (d)

Q11. I said to my friend, “Can I borrow your dictionary for one day?”
(a) I asked my friend if I could borrow his dictionary for one
day.
(b) I asked my friend if I could borrow your dictionary for one day.
(c) I asked my friend if I can borrow his dictionary for one
day.
(d) I asked my friend that if I can borrow his dictionary for one day.

Ans: (a)

Q12. He said, “Let Hari come with us, mother. I’ll take care of him” 4 DIRECT/INDIRECT SPEECH
(a) He requested his mother to let Hari come with them as he will take care of him.
(b) He informed his mother to let Hari come with them as he would take care of him.
(c) He told his mother to let Hari come with them as he would take care of him.
(d) He told to his mother let Hari come with us as he would take care of him.

Ans: (c)

Q13. “No,” said the child, “I won’t kneel, for if I do, I shall spoil my new pair of trousers.”
(a) The child said that he would not kneel for if he did so he will spoil his new pair of trousers.
(b) The child said that he will not kneel for if he kneels he will spoil his new pair of trousers.
(c) The child said that he would not kneel for if he did so he would spoil his new pair of trousers.
(d) The child said that I will not kneel for if he did kneel, he should spoil his new pair of trousers.

Ans: (c)

Q14. The chairman of the selection committee said, “We shall finalise the rest of our team after we have selected the skipper.”
(a) The chairman of the selection committee told that they would finalise the rest of our team after we have selected the skipper.
(b) The chairman of the selection committee said that we would finalise the rest of our team after we have selected the skipper.
(c) The chairman of the selection committee said that they would finalise the rest of their team after they selected the skipper.
(d) The chairman of the selection committee said that they would finalise the rest of their team after they had selected the skipper.

Ans: (d)

Q15. He said, “Has anybody been unkind to you ?”
(a) He asked me if anybody had been unkind to me.
(b) He asked me had anybody been unkind to me.
(c) He asked me if anybody had been unkind to you.
(d) He asked me if anybody had been unkind to him.

Ans: (a)

Q16. The pilot said, “Please don’t panic but tighten your seat belts.”
(a) The pilot told to the passengers that they should not panic but tighten the seat belts.
(b) The pilot told the passengers to not panic but to tighten their seat belts instead.
(c) The pilot told the passengers not to panic but to tighten your seat belts.
(d) The pilot told the passengers not to panic but to tighten their seat belts.

Ans: (d)

Q17. He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today?”
(a) He asked Ravi why did he sound so depressed that
day.
(b) He asked Ravi why he was sounding so depressed that
day.
(c) He told Ravi why he sounded so depressed today.
(d) He asked Ravi that why was he sounding so depressed that day.

Ans: (b)

Q18. “I shall remain here and the tailor won’t be able to find me,” said she.
(a) She said that she should remain there and the tailor won’t be able to find me.
(b) She said that she should remain there and the tailor would not be able to find
her.
(c) She said that she would remain there and the tailor would not be able to find
her.
(d) She said that, she could remain here and the tailor would not find her.

Ans: (c)

Q19. Mother said, “Gaurav, you will be eligible for voting when you are 18.”
(a) Mother told Gaurav he would be eligible for voting when he was 18.
(b) Mother told Gaurav that he could vote only after 18.
(c) Mother told Gaurav you will be eligible for voting when you are 18.
(d) Mother told Gaurav that he would be eligible for voting when he would be 18.

Ans: (a)

Q20. He said, “Bravo ! You have done well.”’
(a) He applauded him to say that he had done well.
(b) He applauded him and said that you have done well.
(c) He applauded him, saying that he has done well.
(d) He applauded him, saying that he had done well.

Ans: (d)

Q21. He said to me, “You are getting lazy day by day.”
(a) He informed me that I am getting lazy day by day.
(b) He told me that I have been getting lazy day by day.
(c) He told me that I was getting lazy day by day.
(d) He told me that you were getting lazy day by day.

Ans: (c)

Q22. “When will I be able to vote?” I asked my mother.
(a) I asked my mother when would he be able to vote.
(b) I asked to my mother when I will be able to vote.
(c) I asked my mother when I would be able to vote.
(d) I asked my mother when would I be able to vote.

Ans: (c)

Q23. I said, “Father, when will you buy me a motor cycle ?”
(a) I asked my father when will he buy me a motorcycle.
(b) I asked my father when he will buy me a motor cycle.
(c) I asked my father when would he buy me a motor cycle.
(d) I asked my father when he would buy me a motor cycle.

Ans: (d)

Q24. He said to me, “Is there any possibility of my getting promotion this year?”
(a) He asked me if there was any possibility of my getting promotion this year.
(b) He asked me if there was any possibility of his getting promotion this year.
(c) He asked me if there was any possibility of his getting promotion that year.”
(d) He asked me if there is any possibility of his getting promotion this year.

Ans: (c)

Q25. The dealer said, “Either make your purchases or walk out of my shop.”
(a) The dealer told the customer that he would either make his purchases or walk out of his shop.
(b) The dealer ordered the customer to make his purchases and walk out of his shop.
(c) The dealer told the customer that he should either make his purchases, or walk out of his shop.
(d) The dealer requested the customer to make his purchases or walk out of his shop.

Ans: (c)

Q26. He said, “I do not wish to see any of you; go away.”
(a) He said that he had not wished to see any of them and ordered them to go away.
(b) He said that he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
(c) He told that he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
(d) He said that he does not wish to see any of us and ordered us to go away.

Ans: (b)

Q27. He said to us, “Why are you all sitting about there doing nothing ?”
(a) He asked us why are we all sitting about there doing nothing
(b) He asked us why we are all sitting about there doing nothing.
(c) He asked us why we were all sitting about there doing nothing.
(d) He asked us why were we all sitting about there doing nothing.

Ans: (c)

Directions: In the folloqing questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.
Q28. “May you live long and prosper”, said the old lady to her son.
(a) The old lady blessed her son with long life and wished him prosperity.
(b) The old lady prayed for her son’s long life and prosperity.
(c) The old lady prayed for her son and said that he might live long and prosper.
(d) The old lady blessed her son and prayed for his long life and prosperity.

Ans: (c)

Q29. “Many happy returns of your birthday”, we said.
(a) We greeted him on his birthday.
(b) We said that many happy returns of your birthday.
(c) We wished him many happy returns of his birthday.
(d) We prayed for many happy returns of his birthday.

Ans: (c)

Q30. “Fie! a soldier and afraid of fighting!” said Babar.
(a) Babar exclaimed with surprise that a soldier should be afraid of fighting.
(b) Addressing a soldier, Babar cursed him that he should be afraid of fighting.
(c) Babar cursed the soldier who was afraid of fighting.
(d) Babar cursed and exclaimed that a soldier should not be afraid of fighting.

Ans: (d)

Q31. He said to Sita, “When do you intend to pay back the money you borrowed from me ?”
(a) He enquired Sita when did she intend to pay back the money she borrowed from
him.
(b) He enquired Sita when she intended to pay back the money she borrowed from him.
(c) He enquired Sita when she intended to pay back the money she had borrowed from him.
(d) He enquired when Sita intended to pay back the money she borrowed from him.

Ans: (c)

Q32. “So help me Heaven! “he cried, “I will never steal again”.
(a) He wanted Heaven to help him so that he would never steal again.
(b) He exclaimed to Heaven that he would never steal again.
(c) He exclaimed Heaven to help him that he would never steal again.
(d) He called upon Heaven to witness his resolve never to steal again.

Ans: (d)

Q33. She said, “I’ll give you 100 to keep your mouth shut.”
(a) She said that she would give him 100 to keep his mouth shut.
(b) She offered him 100 to keep his mouth shut.
(c) She suggested to him that she would give him 100 to keep his mouth shut.
(d) She proposed that she would give him 100 to keep his mouth shut.

Ans: (d)

Q34. “Doctor”, the patient cried, please tell me how much time I have.”
(a) The patient pleaded the doctor how much time she will have.
(b) The patient exclaimed to the doctor that how much time she had.
(c) The patient pleaded with the doctor to tell her how much time she had.
(d) The patient cried to the doctor that how much time had
she.

Ans: (c)

Q35. “Let’s give a party”, said Jaya.
“Let’s not,” said her husband.
(a) Jaya suggested giving a party but her husband answered in the negative.
(b) Jaya suggested giving a party but her husband opposed the idea.
(c) Jaya suggested giving a party but her husband contradicted
her.
(d) Jaya suggested giving a party but her husband refused.

Ans: (b)

Q36. He said to her, “Did it shake you up as much as it shook me ?”
(a) He asked her if it had shaken her up as much as it shook him.
(b) He enquired of her if it shook her up as it shook him.
(c) He enquired of her if it shook her up as much as it had shaken him.
(d) He asked her if it had shaken her up as it had shaken him.

Ans: (d)

Q37. The Chief Minister said, “What a disaster the earthquake is!”
(a) The Chief Minister cried that the earthquake was a terrible disaster.
(b) The Chief Minister expressed with surprise that the earthquake was a terrible disaster.
(c) The Chief Minister exclaimed with sorrow that the earthquake was a terrible disaster.
(d) The Chief Minister told in pain that the earthquake was a terrible disaster.

Ans: (c)

Q38. I said to her, “All your faults will be pardoned if you confess them.”
(a) I told her that all her faults will be pardoned if you confess them.
(b) I told her that all her faults would be pardoned if she confessed them.
(c) I told her that all her faults will have to be pardoned if she confessed them.
(d) I told her that all her faults would have to be pardoned if she confessed them.

Ans: (b)

Q39. The teacher said to the student, “Why were you absent yesterday?”
(a) The teacher asked the student why had been he absent the previous day.
(b) The teacher asked the student why had he been absent the previous day.
(c) The teacher informed the student that why he had been absent the next day.
(d) The teacher asked the student why he had been absent the previous day.

Ans: (d)

Q40. ‘From one of the windows of my flat I can see the Qutub Minar’, said my friend.
(a)My friend told that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
(b) My friend said that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.
(c) My friend said that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
(d)My friend told that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.

Ans: (c)

Q41. Shanker said to his friend, “Look out! there is a snake behind you.”
(a) Shanker told his friend to look out as there was a snake behind
him.
(b)Shanker exclaimed to his friend with surprise that there was a snake behind him.
(c) Seeing a snake behind him, Shanker asked his friend to look out.
(d)Shanker warned his friend that there was a snake behind
him.

Ans: (b)

Q42. The teacher said to Ram, “Would you like to go on a trip to Kashmir ?” Ram said, “Yes”
(a)The teacher asked if Ram would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
(b)The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
(c)The teacher asked Ram if he would have liked to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.
(d)The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.

Ans: (d)

Q43. “I Suppose, you children go out for a nice long walk”, she said.
(a) She proposed that the children went out for a nice long walk.
(b) She advised that the children go out for a nice long walk.
(c) She suggested that the children go out for a nice long walk.
(d) She suggested that the children should go out for a nice long walk.

Ans: (d)

Q44. Everybody said, “How well she sings!”
(a)Everybody told us that she sings very well.
(b)Everybody exclaimed that she sings very well.
(c)Everybody exclaimed that she sang very well.
(d) Everybody told us that how she sang very well.

Ans: (c)

Q45. The old man of Latur said, “Alas, my only son is dead!”
(a)The old man of Latur exclaimed with sorrow that his only son was dead.
(b) The old man of Latur told with pain that his only son was dead.
(c)The old man of Latur expressed with anguish that his only son was dead.
(d) The old man of Latur sorrowfully narrated that his only son was dead.

Ans: (a)

Q46. I said, “Let Mohan do his worst, he cannot harm me.”
(a) I suggested to Mohan to do his worst, he could not harm
me.
(b) I told that if Mohan did his worst, he could not harm me.
(c) I declared that Mohan might do his worst, he could not harm me.
(d) I declared that though Mohan might do his worst, he could not harm me.

Ans: (d)

Q47. “Call the first witness”, said the judge.
(a) The judge commanded to call the first witness.
(b) The judge commanded them to call the first witness.
(c) The judge commanded that the first witness be called.
(d) The judge commanded the first witness to be called.

Ans: (a)

Q48. The queen said to her son, “You must go to the forest and remain there till your father calls you back.”
(a) The queen ordered her son to go to the forest and remain there till his father calls him back.
(b) The queen told her son that he must go to the forest and remain there till his father called him back.
(c) The queen told his son that you must go to the forest and remain there till your father called you back.
(d) The queen told her son to go to the forest and remained there till his father called him back.

Ans: (b)

Q49. I said, “When it gets dark, light the lantern and hang it out.”
(a) I said that when it got dark he light the lantern and hung it out.
(b) I requested that when it got dark he may light the lantern and hang it out.
(c) I said that when it got dark he should light the lantern and hang it out.
(d) I told that when it got dark he should light the lantern and hang it out.

Ans: (c)

Q50. The teacher said to Ashok, “I shall report the matter to the Principal if you misbehave again.”
(a) The teacher told Ashok that he would be reporting the matter to the Principal if he misbehaved again.
(b) The teacher warned Ashok that he would report the matter to the Principal if he misbehaved again.
(c) The teacher threatened Ashok to report the matter to the Principal if he would misbehave again.
(d) The teacher cautioned Ashok about reporting the matter to the Principal if he misbehaved again.

Ans: (b)

Q51. “Mohan made this mess. Let him clear it up”, said his father.
(a) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and proposed that he clear it up.
(b) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he was to clear it.
(c) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and suggested that he clear it.
(d) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he should clear it.

Ans: (d)

Q52. “Do as you wish, but don’t come and ask me for help if you get into difficulties.”
(a) He told me to do as he wished or he wouldn’t come and help me if I got into difficulties.
(b) He told me to do as I wished, but not to go and ask him for help if I got into difficulties.
(c) He ordered me to do as I wished, but not to go and ask him for help if, I got into difficulties.
(d) He told me that unless I did as I wished he would not come and help me if I got into difficulties. where had he been all those

Ans: (b)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.
Q53. Socrates said, “Virtue is its own reward.”
(a) Socrates said that virtue had its own rewards.
(b) Socrates says that virtue is its own reward.
(c) Socrates said that virtue is its own reward.
(d) Socrates said that virtue was its own reward.

Ans: (c)

Q54. He said to the interviewer, “Could you please repeat the question?”
(a) He requested the interviewer if he could please repeat the question.
(b) He requested the interviewer to please repeat the question.
(c) He requested the interviewer to repeat the question.
(d) He requested the interviewer if he could repeat the question.

Ans: (c)

Q55. He said, “It used to be a lovely, quiet street.”
(a) He said that it used to be a lovely, quiet street.
(b) He pointed out that it had used to be a lovely, quiet street.
(c) He said that there used to be a lovely, quiet street.
(d) He inquired whether there was a lovely, quiet street.

Ans: (a)

Q56. The Prime Minister said that no one would be allowed to disturb the peace.
(a) The Prime Minister said, “We shall not allow any one to disturb the peace.”
(b) The Prime Minister said, “We would not allow no one to disturb the peace
(c) The Prime Minister said, “No one will disturb the peace.”
(d) The Prime Minister said, “No one can disturb the peace.”

Ans: (a)

Q57. The spectators said, “Bravo! Well done players.”
(a) The spectators shouted that the players were doing very well.
(b) The spectators exclaimed with joy that the players were doing very well.
(c) The spectators applauded the players saying that they had done well.
(d) The spectators applauded the players joyfully to do well.

Ans: (c)

Q58. I said to my friend, “Good Morning.
Let us go for a picnic today.”
(a) I told good morning to my friend and asked to go for a picnic that day.
(b) I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that
day.
(c) I wished my friend good morning and proposed that they should go for a picnic that
day.
(d) I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today.

Ans: (b)

Q59. The new student asked the old one, “Do you know my name?”
(a) The new student asked the old one if he knew his name.
(b) The new student asked the old one that whether he knew his name.
(c) The new student asked the old one did he know his name
(d) The new student asked the old one if he knows his name

Ans: (a)

Q60. I warned her that I could no longer tolerate her coming late.
(a) I said to her, “You can no longer tolerate my coming late.”
(b) I said to her, “I can no longer tolerate your coming late.”
(c) I said to her, “He can no longer tolerate her coming late.”
(d) I said to her, “I can no longer tolerate she coming late.”

Ans: (b)

Q61. I said to my mother, “I will certainly take you to Bangalore this week.”
(a) I told my mother he would certainly take her to Bangalore that week.
(b) I told my mother that I would certainly take her to Bangalore that week.
(c) I told my mother that she would certainly take her to Bangalore that week.
(d) I told to my mother that I would take you to Bangalore that week.

Ans: (b)

Q62. “How long does the journey take” my co-passenger asked me.
(a) My co-passenger asked me how long does the journey take?
(b) I asked my co-passenger how long the journey would take.
(c) My co-passenger wanted to know how long the journey would take.
(d) My co-passenger asked me how long the journey did take.

Ans: (c)

Q63. “How clever of you to have solved the puzzle so quickly,” said the mother.
(a) The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have solved the puzzle so quickly.
(b) The mother expressed that he was so clever to have solved the puzzle quickly.
(c) The mother told that he was very clever in solving the puzzle so quickly.
(d) The mother exclaimed with joy that he was clever enough to solve the puzzle so quickly.

Ans: (a)

Q64. He said he goes for a walk every morning.
(a) He said, “I went for a walk every morning.”
(b) He said, “I go for a walk every morning.”
(c) He said, “I will go for a walk every morning.”
(d) He said, “He goes for a walk every morning.”

Ans: (b)

Q65. I reiterated, “I don’t care about the job.”
(a) I reiterated I didn’t care about the job.
(b) I said again and again I didn’t care about the job.
(c) I reiterated that I did not care about the job.
(d) I repeatedly said that I cared about the job.

Ans: (c)

Q66. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”
(a) I suggested to my brother that they should go to some hill station for a change.
(b) I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change.
(c) I suggested to my brother that let us go to some hill station for a change.
(d) I suggested to my brother that let them go to some hill station for a change.

Ans: (b)

Q67. I wondered how many discoveries went unheeded.
(a) I said, “How many discoveries have gone unheeded?”
(b) I said, “How many discoveries went unheeded?”
(c) I said, “Do discoveries go unheeded?”
(d) I said, “How many discoveries go unheeded?”

Ans: (d)

Q68. Gopan said to me, “Can you do these sums for me?”
(a) Gopan asked me if I could do those sums for him.
(b) Gopan asked me if I can do those sums for him.
(c) Gopan asked me if I can do these sums for him.
(d) Gopan asked if I could do these sums for him.

Ans: (a)

Q69. The boss said, “It’s time we began planning our work”.
(a) The boss said that it was time they had begun planning their work.
(b) The boss said that it was time we had begun planning our work.
(c) The boss said that it was time they began planning their work.
(d) The boss said that it was time we began planning his work.

Ans: (a)

Q70. He said to the judge, “I did not commit this crime.”
(a) He told the judge that he did not commit the crime.
(b) He told the judge that he had not committed the crime.
(c) He told the judge that he had not committed that crime.
(d) He told the judge that he had not committed this crime.

Ans: (c)

Q71. Rahul said, “I will do it now or never”.
(a) Rahul said that he will do it now or never.
(b) Rahul said that he will now or never do it.
(c) Rahul said that he would do it then or never
(d) Rahul said that he would now or never do it.

Ans: (c)

Q72. My father once said to me, “If I can’t trust my people, then I don’t want to be doing this.”
(a) His father once told him that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that.
(b) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn‘t want to be doing that.
(c) My father once told me that if he couldn’t trust my people then he didn‘t want to be doing that.
(d) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing this.

Ans: (b)

Q73. Doshi said to his wife, “Please select one of these necklaces.”
(a) Doshi requested his wife to select one of those necklaces.
(b) Doshi said to his wife to please select one of these necklaces.
(c) Doshi told his wife to please select one of those necklaces.
(d) Doshi pleased his wife to select one of those necklaces.

Ans: (a)

Q74. He wrote in his report, “The rainfall has been scanty till now.”
(a) He reported that the rainfall has been scanty till now
(b) He reported that the rainfall had been scanty till now.
(c) He reported that the rainfall has been scanty till then.
(d) He reported that the rainfall had been scanty till then.

Ans: (d)

Q75. “Govind,” said the manager sternly, “I command you to tell me what the old man said.”
(a) The manager sternly told Govind that he commanded him to tell him what the old man had said.
(b) The manager commanded sternly to Govind to tell him what the oldman had said.
(c) The manager commanded Govind to tell him what the old man said.
(d) The manager sternly commanded Govind to tell him what the old man had said.

Ans: (d)

Q76. I said to him, “Where have you lost the pen I brought for you yesterday ?”
(a) I asked him where he had lost the pen I had brought him yesterday.
(b) I asked him where he had lost the pen I have brought for him the previous day.
(c) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the previous day.
(d) I asked him where had he lost the pen I had brought him the previous day.

Ans: (c)

Q77. She said to Rita, “Please help me with my homework.”
(a) She requested Rita to help her in her homework.
(b) Rita requested her to help her with her homework.
(c) She requested Rita to help her with her homework.
(d) She requested Rita to help her homework.

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.
Q78. “What a stupid fellow you are !” she remarked.
(a) She exclaimed that what a stupid fellow he was.
(b) She exclaimed that he was a very stupid fellow.
(c) She exclaimed in disgust how he could be so stupid.
(d) She asked him what a stupid fellow he was.

Ans: (b)

Q79. The police said to the thief, “Don’t move.”
(a) The police ordered the thief not to move.
(b) The police ordered the thief that he should not move.
(c) The police told the thief that he did not move.
(d) The police ordered to the thief to not move.

Ans: (a)

Q80. He said, “I am going to college just now.”
(a) He said that he was going to college just now.
(b) He asked that he was going to college just then.
(c) He said that he was going to college just then.
(d) He asked that he was going to college just now.

Ans: (c)

Q81. The teacher said to the student “Can you explain this ?”
(a) The teacher asked the student whether he can explain this.
(b) The teacher asked the student whether he can explain that.
(c) The teacher asked the student whether he could explain this.
(d) The teacher asked the student whether he could explain that.

Ans: (d)

Q82. Ramu said, “My master is planning to build a huge house in Khandala.”
(a) Ramu said that his master planned to build a huge house in Khandala.
(b) Ramu said that his master is planning to build a huge house in Khandala.
(c) Ramu said that his master’s plan is to build a huge house in Khandala.
(d) Ramu said that his master was planning to build a huge house in Khandala.

Ans: (d)

Q83. Nandita said to Nitin, “Can you solve this sum ?”
(a) Nandita asked Nitin if could he solve this sum.
(b) Nandita asked Nitin if could he solve that sum.
(c) Nandita asked Nitin if he could solve this sum.
(d) Nandita asked Nitin if he could solve that sum.

Ans: (c)

Q84. He said, “How lovely the scene is!”
(a) He exclaimed that the scene is very lovely.
(b) He exclaimed that how the scene was lovely.
(c) He exclaimed that the scene was very lovely.
(d) He exclaimed that the scene is indeed lovely.

Ans: (c)

Q85. Bill said, ‘I am here to help you all.”
(a) Bill said that he is here to help you all.
(b) Bill said that he was there to help us all.
(c) Bill said that he was here to help us all.
(d) Bill said that he is there to help us all.

Ans: (b)

Q86. The kids yelled in a loud voice, “We love our family.”
(a) The kids yelled loudly that they love our family.
(b) The kids yelled in a loud voice that they loved their family.
(c) The kids yelled in a loud voice that they loved our family.
(d) The kids were shouting loudly that they loved their family.

Ans: (b)

Q87. He said to me, “Please visit my company tomorrow”.
(a) He said to me to visit his company tomorrow.
(b) He requested me to visit his company tomorrow.
(c) He requested me to visit his company the next day.
(d) He said to me to visit his company the next day.

Ans: (c)

Q88. He said, “My parents are arriving tomorrow.”
(a) He said that his parents are arriving the next day.
(b) He said that his parents were arriving the next day.
(c) He said that his parents are arriving tomorrow.
(d) He said that his parents have arrived the next day.

Ans: (b)

Q89. He said, “How cruel of him !”
(a) He remarked that it was very cruel of him.
(b) He remarked on his great cruelty.
(c) He remark that it was very cruel of him.
(d) He remarked that it is very cruel of him.

Ans: (a)

Q90. “How did it get here ?” She wanted to know.
(a) She wanted to know how did it get here.
(b) She wanted to know how it had got there.
(c) She wanted to know how did it got there.
(d) She wanted to know how it get there.

Ans: (b)

Q91. “You are one of Pinkerton’s men, I presume,” he said.
(a) He said that he presumed me one of Pinkerton’s men.
(b) He said that he presumed that I was one of Pinkerton’s
men.
(c) He said that he presumed me as one of Pinkerton’s men.
(d) He said that he presumes that I am one of Pinkerton’s
men.

Ans: (c)

Q92. “Away !” she said to the man, “do not trouble your family anymore”.
(a) She asked the man to go away and not trouble the family any more.
(b) She asked the man not to trouble the family that was away, any more.
(c) She asked the man not to trouble your family any more and go away.
(d) She asked the man to go away and not trouble his family any more.

Ans: (d)

Q93. He asked me, “Have you finished reading the magazine ?”
(a) He asked me whether I had finished reading the magazine.
(b) He asked me if had I finished reading the magazine.
(c) He asked me if I have finished reading the magazine.
(d) He asked me whether I finished reading the magazine.

Ans: (a)

Q94. He said, “We have done our work.”
(a) He said that he had done his work.
(b) He said that they have done their work.
(c) He said that they had done their work.
(d) He said that they should do their work.

Ans: (c)

Q95. He said that he had been waiting there for a long time.
(a) He said, “I have been waiting here for a long time.”
(b) He said, “He has been waiting here for a long time.”
(c) He said, “He has been waiting there for a long time.”
(d) He said, “I am waiting here for a long time.”

Ans: (a)

Q96. “Please, take me to the officer,” said the visitor.
(a) The visitor requested them to take him to the officer.
(b) The visitor told them to take him to the officer.
(c) The visitor requested for the officer to be taken.
(d) The visitor wanted the officer to take him there.

Ans: (a)

Q97. Nitin said, “What a pleasant atmosphere this place has !”
(a) Nitin exclaimed with joy that place was a pleasant atmosphere.
(b) Nitin exclaimed with joy that was a pleasant atmosphere in that place.
(c) Nitin exclaimed with joy that that place had a pleasant atmosphere.
(d) Nitin exclaimed with joy that what a pleasant atmosphere that place had.

Ans: (c)

Q98. Aarati said, “1 am in a hurry today.”
(a) Aarati said that she was in a hurry that day.
(b) Aarati said that I am in a hurry today.
(c) Aarati said that she is in a hurry today.
(d) Aarati said that she is in a hurry that day.

Ans: (a)

Q99. They said, “We are practising for the next match.”
(a) They said that they are practising for the next match.
(b) They said that they practised for the next match.
(c) They said that they were practising for the next match.
(d) They said they were going to practise for the next match.

Ans: (c)

Q100. He said, “Long may you live.”
(a) He suggested that my life might be long.
(b) He prayed that my life might be long.
(c) He prayed that my life may be longer.
(d) He declared that my life is longer.

Ans: (b)

Q101. “When did you meet my brother?” She asked me.
(a) She wanted to know when did I meet her brother.
(b) She asked when did I meet my brother.
(c) She asked me when I had met her brother.
(d) She wants to know when I had met my brother.

Ans: (c)

Q102. Ruby requested me to lend her
Rs. 1000 the next day.
(a) Ruby said to me, “Please lend me Rs. 1000 the next day.”
(b) Ruby said to me, “Please lend her Rs. 1000 the next day.”
(c) Ruby said to me, “Please lend her Rs. 1000 tomorrow.”
(d) Ruby said to me, “Please lend me Rs. 1000 tomorrow.”

Ans: (d)

Lesson – English Grammar: Blanks

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.
Q1. His manners____him.
(a) speak of (b) speak out
(c) speak up (d) speak for

Ans: (a)

Q2. The aim of education is to ______ the best in students.
(a) bring on (b) bring in
(c) bring about (d) bring out

Ans: (d)

Q3. I have known him ______ a long time.
(a) since (b) for
(c) before (d) from

Ans: (b)

Q4. I wish I ______ her to clean the room.
(a) have asking (b) have asked
(c) asked (d) had asked

Ans: (d)

Q5. He always takes full _______of the mistakes made by his friends.
(a) benefit (b) advantage
(c) profit (d) use

Ans: (b)

Q6. He drained what was left __________ his drink.
(a) from (b) in
(c) of (d) off

Ans: (c)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.
Q7. Our teacher___several points before the exams.
(a) cleared off (b) cleared away
(c) cleared up (d) cleared out

Ans: (c)

Q8. Let me give you ___.
(a) an advise (b) any advice
(c) some advice (d) some advises

Ans: (c)

Q9. The cart was driven ___ bullocks.
(a) with (b) off
(c) to (d) by

Ans: (d)

Q10. Simon ___ very polite at the moment, because he wants to make a good impression.
(a) was being (b) has been
(c) is behaving (d) is being.

Ans: (d)

Q11. If I don’t ____advantage of this platform, then how dare I be a film maker ?
(a) make (b) take
(c) bring (d) find

Ans: (b)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alter natives are suggested for each question. Choose the correct alter native out of the four as your answer.
Q12. The old gentleman _____ to be a very good friend of my grand father.
(a) turned in (b) turned over
(c) turned out (d) turned up

Ans: (c)

Q13. It’s a ______, that young people are inspired by celebrities.
(a) lie (b) myth
(c) bluff (d) mistake

Ans: (b)

Q14. Had I saved money, I _____ a new car.
(a) will purchase (b) would purchase
(c) would have purchased (d) purchased

Ans: (c)

Q15. He decided to ____ for his matric examination in order to get a higher score.
(a) redo (b) reappear
(c) rewrite (d) remake

Ans: (b)

Q16. The police pushed the people back to make _____ for Prime Minister’s car to pass.
(a) passage (b) way
(c) place (d) area

Ans: (b)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
Q17. The Chairman is ill and we’ll have to _________ the meeting for a few days.
(a) put on (b) put of
(c) put away (d) put off

Ans: (d)

Q18. He told me that he ______the movie.
(a) is finished (b) was finished
(c) had finished (d) not finished

Ans: (c)

Q19. I do my work ______ carefully to make mistakes.
(a) so (b) very
(c) too (d) more

Ans: (c)

Q20. The cat and the dog have a ______ enemy in the rat.
(a) same (b) common
(c) mutual (d) similar

Ans: (b)

Q21. He is very good ______ making stories.
(a) in (b) about
(c) at (d) for

Ans: (c)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
& Rifleman (GD)
Q22. That farmer may be old but he is ________.
(a) less energetic (b) more energetic
(c) most energetic (d) energetic

Ans: (d)

Q23. The monitor takes care ______the class _______ the absence of the teacher.
(a) in; at (b) of; in
(c) during; in (d) of; for

Ans: (b)

Q24. When he saw the fish swimming ______ the river, he was extremely happy.
(a) on (b) besides
(c) in (d) at

Ans: (c)

Q25. The railway coaches______by the Integral Coach Factory, Chennai.
(a) is manufactured (b) are manufactured
(c) are manufacture (d) is being manufactured

Ans: (b)

Q26. The truck was _______ when the bus rammed into it.
(a) stationery (b) machinary
(c) machinery (d) stationary

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
& Rifleman (GD)
Q27. I haven’t ________ butter but I have a lot of bread.
(a) a lot of (b) little
(c) much (d) some

Ans: (c)

Q28. People from ________ and near came to see the final match of the tournament yesterday.
(a) distance (b) long
(c) above (d) far

Ans: (d)

Q29. The student ________ book I still have, can take it from me.
(a) that (b) whose
(c) which (d) his

Ans: (b)

Q30. Corruption should be ________ out with the utmost vigour.
(a) talked (b) left
(c) rooted (d) brought

Ans: (c)

Q31. Books are a great source ______ happiness.
(a) of (b) for
(c) into (d) with

Ans: (a)

Q32. He spoke ________ his travels.
(a) of (b) on
(c) about (d) along

Ans: (a)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q33. Man is essentially a _____ animal and tends to associate with others.
(a) sentimental (b) gregarious
(c) selfish (d) perverse

Ans: (b)

Q34. Why do we always have to submit ______ his authority ?
(a) under (b) with
(c) for (d) to

Ans: (d)

Q35. The master assured her _____ success in the examination.
(a) of (b) in
(c) for (d) with

Ans: (a)

Q36. The child was so spoiled by her indulgent parents that she became _____ when she did not receive all of their attention.
(a) sullen (b) elated
(c) discreet (d) suspicious

Ans: (a)

Q37. His directions to the driver were ______ , and helped him to reach on time.
(a) expletive (b) implicate
(c) explicit (d) implicit

Ans: (c)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
Q38. My windows look __________the garden.
(a) up on (b) out on
(c) in (d) at

Ans: (b)

Q39. I have made a rough__________of the report.
(a) drapht (b) draught
(c) drought (d) draft

Ans: (d)

Q40. The reward was not commensurate __________the work done by us.
(a) for (b) on
(c) with (d) upon

Ans: (c)

Q41. I don’t care________ the expense; I want the party to be a real success.
(a) of (b) with
(c) about (d) at

Ans: (c)

Q42. Vinay does not play cricket, and __________does Yeshwant.
(a) so (b) also
(c) either (d) neither

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
Q43. The department head insisted that he ____ absolute authority to regulate office work.
(a) gives (b) is given
(c) would give (d) would be given

Ans: (d)

Q44. Vinod, two of ___ brothers attend primary school, wishes to be a school teacher after his graduation from the University.
(a) whom (b) them
(c) whose (d) which

Ans: (c)

Q45. The deadline was near by, so
Mrs. Sweth had her students ____ their essays.
(a) complete (b) to complete
(c) completing (d) completed

Ans: (a)

Q46. Our new digital photo-print machine, the manual ____ is lost awaits to be set up properly.
(a) of what (b) where
(c) by whom (d) of which

Ans: (d)

Q47. Ramu is in the habit of revising just once, but Suresh never understands a subject ____ he revises it for at least three times.
(a) in case (b) thus
(c) although (d) unless

Ans: (d)

Q48. He was sorry __ late last night.
(a) about coming (b) to come
(c) to coming (d) from coming

Ans: (a)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
)
Q49. Our rich culture inspires us to take _____ in our heritage.
(a) prided (b) proudly
(c) pride (d) proud

Ans: (c)

Q50. The car broke down and we ___ get a taxi.
(a) were to (b) are to
(c) had to
(c) have to

Ans: (c)

Q51. He said I ____ use his car whenever I wanted.
(a) could (b) can
(c) will (d) would

Ans: (a)

Q52. He will not work ___ he is compelled.
(a) till (b) if
(c) after (d) unless

Ans: (d)

Q53. The teacher said disappointedly, “There is ____ in my class who can solve this problem.”
(a) anybody (b) somebody
(c) everybody (d) nobody

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
)
Q54. While he was working at the construction site, the block of wood suddenly______ his right shoulder.
(a) was hitted (b) was hit
(c) had hitted (d) hit

Ans: (d)

Q55. The _____ in the region has been pleasant recently.
(a) climate (b) weather
(c) whether (d) season

Ans: (b)

Q56. ______ following all the instructions closely, he missed out an important guideline.
(a) Instead of (b) Although
(c) In spite of (d) Otherwise

Ans: (c)

Q57. He was junior_____ me in college and we have been friends since then.
(a) with (b) than
(c) from (d) to

Ans: (d)

Q58. I visit Shimla frequently; however, I have never _____ Kufri.
(a) went to (b) visited to
(c) been too (d) been to

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q59. She is ______ girls I know.
(a) from the best (b) the most best
(c) the best (d) one of the best

Ans: (d)

Q60. I have never seen ______ animal before.
(a) any larger (b) as large
(c) such a large (d) so large

Ans: (c)

Q61. He said to me, “You are ____ “.
(a) fooling (b) a fool
(c) a foolish (d) fool

Ans: (b)

Q62. I ______ your house yesterday.
(a) past by (b) passing by
(c) pasting by (d) passed by

Ans: (d)

Q63. In the tragic incident, none of the 145 passengers ______
(a) could survived (b) survive
(c) survived (d) is surviving

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q64. They live___ the fifth floor.
(a) in (b) to
(c) on (d) at

Ans: (c)

Q65. America was _____ by Columbus.
(a) discovered (b) found
(c) invented (d) reached

Ans: (a)

Q66. Will you please _____ me a book?
(a) borrow (b) lend
(c) have to borrow (d) have to lend

Ans: (b)

Q67. My cousin will arrive _________ Sunday.
(a) in (b) at
(c) the (d) on

Ans: (d)

Q68. The boys went inside ________ room.
(a) of the (b) the
(c) to the (d) of

Ans: (b)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q69. I asked him for some paper, but he _____ .
(a) had not (b) has not
(c) had none (d) has none

Ans: (c)

Q70. I want _____ me the truth.
(a) to tell (b) you at once tell
(c) that you tell (d) you to tell

Ans: (d)

Q71. Does he resemble _____ ?
(a) to his father (b) as his father
(c) his father (d) of his father

Ans: (c)

Q72. They attacked _____ .
(a) the enemy (b) against the enemy
(c) on the enemy (d) to the enemy

Ans: (a)

Q73. My younger brother is good _____ Mathematics
(a) at (b) into
(c) on (d) with

Ans: (a)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q74. He _____ his living by hard work.
(a) earns (b) wins
(c) creates (d) ables

Ans: (a)

Q75. Bread is usually made _____ wheat.
(a) of (b) from
(c) with (d) by

Ans: (b)

Q76. Did the child _____ from the chair?
(a) fell (b) fallen
(c) falling (d) fall

Ans: (d)

Q77. Do you _____ to see my collections?
(a) cared (b) like
(c) want (d) got

Ans: (c)

Q78. After initial setback, all _____ programmes were successful due to the initiative of the new dynamic team.
(a) consequent (b) subsequently
(c) consequently (d) subsequent

Ans: (d)

Directions: In the following question, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q79. Many women in developing countries experience a cycle of poor health that ______ before they are born.
(a) originates (b) derives
(c) begins (d) establishes

Ans: (c)

Q80. It is difficult_______affection on
her.
(a) showering (b) to shower
(c) shower (d) of showering

Ans: (b)

Q81. Our ancestors had immense difficulty ________procuring books.
(a) for (b) of
(c) in (d) on

Ans: (c)

Q82. I asked him if I _____ borrow his car for a day.
(a) will (b) could
(c) can (d) should

Ans: (b)

Q83. Work hard so that you______
(a) shall get good marks (b) will get good marks
(c) may get good marks (d) should get good marks

Ans: (c)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q84. They have lost____of their contacts.
(a) little (b) much
(c) many (d) small

Ans: (c)

Q85. I praise_____honesty of this boy.
(a) a (b) an
(c) the (d) your

Ans: (c)

Q86. Three ________ four make seven.
(a) with (b) into
(c) in (d) and

Ans: (d)

Q87. The officer _____ the car to speak to the driver.
(a) stops (b) has stopped
(c) stopped (d) had stopped

Ans: (c)

Q88. I have to recite Tagore’s sonnet, I will be the ____ one to do so in my school.
(a) earliest (b) initial
(c) solitary (d) only

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q89. There were ______ participants at the conference than we had expected, so we had trouble seating them.
(a) much more (b) many more
(c) so many (d) too many

Ans: (b)

Q90. Men ______ are thinkers look for facts.
(a) who (b) that
(c) which (d) those

Ans: (a)

Q91. Asha and Rima could not get admission in the college ______ they had already managed to get a passing score in the official exam.
(a) even though (b) now that
(c) therefore (d) whether

Ans: (a)

Q92. The principal congratulated him ______ passing the final exam.
(a) in (b) of
(c) on (d) with

Ans: (c)

Q93. Thank you very much ______ your suggestions.
(a) on (b) with
(c) about (d) for

Ans: (d)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q94. Let us quickly _____.
(a) muddle (b) huddle
(c) hurdle (d) puddle

Ans: (b)

Q95. Rajesh’s car wasn’t _____ Ramesh’s, so we were too exhausted by the time we reached home..
(a) such comfortable (b) as comfortable as
(c) comfortable enough (d) so comfortable that

Ans: (b)

Q96. I don’t suppose that Pramod will be elected _____ how hard he struggles as he is not completely supported by the committee.
(a) although (b) seeing as
(c) no matter (d) however

Ans: (c)

Q97. Regular exercise is conducive _____ health.
(a) in (b) to
(c) for (d) of

Ans: (b)

Q98. Can you please _____ my web site just before I publish it ?
(a) find out (b) go through
(c) set out (d) look up

Ans: (b)

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q99. The teacher let us __________.
(a) to go early (b) to leave early
(c) go early (d) early to go

Ans: (c)

Q100. Jane is annoyed __________.
(a) on me (b) with me
(c) against me (d) over me

Ans: (b)

Lesson – Vocabulary: Synonyms

Directions: In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the word given in bold.
Q1. OBNOXIOUS
(a) depressing (b) disgusting
(c) arrogant (d) filthy

Ans: (b)

Q2. COVENANT
(a) case (b) coupon
(c) contract (d) settlement

Ans: (c)

Q3. DEFERENCE
(a) indifference (b) sympathy
(c) respect (d) flattery

Ans: (c)

Q4. ABROGATE
(a) repeal (b) destroy
(c) delay (d) dismiss

Ans: (a)

Q5. INTREPID
(a) ambitious (b) determined
(c) talkative (d) fearless

Ans: (d)

Directions: Out of the four alternatives, choose the one which expresses the right meaning of the word given in bold.
Q6. GRANDEUR
(a) magnificence (b) admiration
(c) happiness (d) awe

Ans: (a)

Q7. INCEPTION
(a) initiative (b) beginning
(c) initial (d) origin

Ans: (b)

Q8. COLOSSAL
(a) famous (b) vigorous
(c) energetic (d) enormous

Ans: (d)

Q9. PARADOX
(a) Paradise (b) question
(c) puzzle (d) challenge

Ans: (c)

Q10. PROLIFERATE
(a) progression (b) prohibit
(c) stipulate (d) reproduce

Ans: (d)

Directions: In the follwoing questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q11. CENSURE
(a) criticize (b) appreciate
(c) blame (d) abuse

Ans: (a)

Q12. DILIGENT
(a) industrious (b) indifferent
(c) intelligent (d) energetic

Ans: (a)

Q13. CONTEMPLATION
(a) consideration (b) meditation
(c) deliberation (d) speculation

Ans: (b)

Q14. ADULATION
(a) duration (b) argument
(c) flattery (d) institution

Ans: (c)

Q15. QUIVER
(a) quarrel (b) quicken
(c) waver (d) tremble

Ans: (d)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the word given in bold in each of the following questions:
Q16. BEAUTIFUL
(a) handsome (b) alluring
(c) appealing (d) attractive

Ans: (a)

Q17. MOMENTOUS
(a) important (b) temporary
(c) fleeting (d) monumental

Ans: (a)

Q18. INFATUATION
(a) emotion (b) passion
(c) imagination (d) compassion

Ans: (b)

Q19. CONSIGNEE
(a) delegate (b) representative
(c) nominee (d) messenger

Ans: (c)

Q20. TRAMP
(a) wanderer (b) cheat
(c) traveller (d) pilgrim

Ans: (a)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given bold word.
Q21. IRREVERENCE
(a) disrespect (b) cruelty
(c) unkindness (d) invalidity

Ans: (a)

Q22. AMICABLE
(a) poisonous (b) friendly
(c) satisfying (d) heartening

Ans: (b)

Q23. PRUDENT
(a) skilled (b) experienced
(c) cautious (d) criminal

Ans: (c)

Q24. PANACEA
(a) flatter (b) praise
(c) inactivity (d) cure-all

Ans: (d)

Q25. BENEVOLENCE
(a) ill-will (b) morbidity
(c) kindness (d) vision

Ans: (c)

Q26. VINDICATE
(a) open (b) ventilate
(c) justify (d) recommend

Ans: (c)

Q27. OCCULT
(a) religious (b) unnatural
(c) supernatural (d) strong

Ans: (c)

Q28. MENACE
(a) request (b) prayer
(c) threat (d) curse

Ans: (c)

Q29. DELINEATE
(a) expand (b) portray
(c) explain (d) argue

Ans: (c)

Q30. ABROGATE
(a) elope (b) gate-crash
(c) abolish (d) destroy

Ans: (c)

Directions: In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q31. SUCCESSIVE
(a) rapid (b) victorious
(c) beneficent (d) consecutive

Ans: (d)

Q32. RAVAGE
(a) destroy (b) break
(c) demolish (d) abolish

Ans: (c)

Q33. SUPERSTITIOUS
(a) pious (b) traditional
(c) irrational (d) sacred

Ans: (c)

Q34. MENTOR
(a) guide (b) genius
(c) stylist (d) philosopher

Ans: (a)

Q35. GARNISH
(a) paint (b) adorn
(c) garner (d) banish

Ans: (b)

Q36. INFRUCTUOUS
(a) meaningless (b) unnecessary
(c) redundant (d) fruitless

Ans: (d)

Q37. FIDELITY
(a) affection (b) allegiance
(c) accuracy (d) loyalty 6 SYNONYMS

Ans: (d)

Q38. GRUFF
(a) hard (b) rough
(c) tough (d) sturdy

Ans: (b)

Q39. DOLEFUL
(a) mournful (b) sober
(c) regretful (d) cheerless

Ans: (a)

Q40. FATAL
(a) terrible (b) deadly
(c) poisonous (d) wrong

Ans: (b)

Directions: In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q41. ELUDE
(a) allure (b) leave
(c) deceive (d) escape

Ans: (d)

Q42. PREMONITION
(a) insight (b) uncertainty
(c) forewarning (d) scope

Ans: (c)

Q43. DEROGATORY
(a) injurious (b) shattering
(c) destructive (d) disparaging

Ans: (d)

Q44. NOMADIC
(a) fighting (b) rare
(c) strange (d) wandering

Ans: (d)

Q45. RESTIVE
(a) rested (b) restless
(c) limited (d) limitless

Ans: (b)

Q46. ERRONEOUSLY
(a) previously (b) effectively
(c) wrongly (d) evidently

Ans: (c)

Q47. ESTRANGED
(a) jealous (b) angry
(c) separated (d) suspicious

Ans: (c)

Q48. CAPITULATE
(a) repeat (b) execute
(c) summarize (d) surrender

Ans: (d)

Q49. PROPITIATE
(a) conform (b) appease
(c) influence (d) approach

Ans: (b)

Q50. CEREMONIAL
(a) religious (b) formal
(c) official (d) pompous

Ans: (b)

Directions: In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q51. OBSESSION
(a) pre-occupation (b) suspicion
(c) frustration (d) dejection

Ans: (a)

Q52. DILATE
(a) spin (b) weaken
(c) widen (d) push

Ans: (c)

Q53. DUPLICATION
(a) breed (b) reproduction
(c) print (d) copying

Ans: (d)

Q54. PRIORITY
(a) urgency (b) protocol
(c) precedence (d) necessity

Ans: (c)

Q55. FLUTTER
(a) soar (b) agitate
(c) change (d) float

Ans: (d)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q56. COMMAND
(a) lead (b) instruct
(c) manage (d) supervise

Ans: (b)

Q57. GNOME
(a) giant (b) dwarf
(c) native (d) alien

Ans: (b)

Q58. ABLUTION
(a) censure (b) forgiveness
(c) absolution (d) washing

Ans: (d)

Q59. SURMOUNT
(a) discount (b) surround
(c) overcome (d) capture

Ans: (c)

Q60. TORPID
(a) insipid (b) stupid
(c) sensitive (d) inactive

Ans: (d)

Q61. SELECTION
(a) denial (b) preference
(c) refusal (d) display

Ans: (b)

Q62. OSTENTATION
(a) pomp (b) pretence
(c) abundance (d) plenty

Ans: (a)

Q63. CONVICT
(a) adventurer (b) fugitive
(c) criminal (d) impostor

Ans: (c)

Q64. ITINERANT
(a) frequent use of the word ‘it’ (b) anything involving repetition
(c) plan for a proposed journey (d) travelling from place to place

Ans: (d)

Q65. TRANSPARENT
(a) verbose (b) involved
(c) witty (d) lucid

Ans: (d)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the right meaning of the word given in Capital Letters.
Q66. ENLIVEN
(a) dampen (b) cheer
(c) depress (d) subdue

Ans: (b)

Q67. HAUGHTY
(a) humble (b) subservient
(c) meek (d) conceited

Ans: (d)

Q68. DEMENTED
(a) reasonable (b) sensible
(c) idiotic (d) lucid

Ans: (c)

Q69. ILL-BRED
(a) uncouth (b) well-bred
(c) courteous (d) mannerly

Ans: (a)

Q70. KNACK
(a) dexterity (b) awkwardness
(c) clumsiness (d) disability

Ans: (a)

Q71. LACONIC
(a) loquacious (b) concise
(c) rambling (d) verbose

Ans: (b)

Q72. KNAVISH
(a) honourable (b) noble
(c) trustworthy (d) unscrupulous (

Ans: (d)

Q73. ASSERTIVE
(a) unassertive (b) timorous
(c) domineering (d) unobtrusive (

Ans: (c)

Q74. CAPRICIOUS
(a) whimsical (b) unmovable
(c) decisive (d) stable (

Ans: (a)

Q75. DEXTERITY
(a) incompetence (b) gaucheness
(c) adroitness (d) ineptitude (

Ans: (c)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q76. OBSTINATE
(a) stubborn (b) pretty
(c) silly (d) clever

Ans: (a)

Q77. ALERT
(a) hostile (b) watchful
(c) brave (d) quick

Ans: (b)

Q78. ACCEDE
(a) consent (b) access
(c) assess (d) proceed

Ans: (a)

Q79. SUPERANNUATED
(a) experienced (b) accepted
(c) retired (d) senile

Ans: (c)

Q80. AUDACITY
(a) strength (b) boldness
(c) asperity (d) fear

Ans: (b)

Q81. DECREPITUDE
(a) disease (b) coolness
(c) crowd (d) feebleness

Ans: (d)

Q82. TRANSITION
(a) position (b) translation
(c) change (d) movement

Ans: (c)

Q83. ACCUSED
(a) indicated (b) indicted
(c) induced (d) instigated

Ans: (b)

Q84. BECKONED
(a) accused (b) called
(c) sent (d) acquitted

Ans: (b)

Q85. GENUINE
(a) generous (b) healthy
(c) natural (d) original

Ans: (d)

Directions: Out of the four alternatives, choose the one which expresses the right meaning of the given word.
Q86. SOMBRE
(a) gloomy (b) quiet
(c) serious (d) sleepy

Ans: (a)

Q87. REGRESS
(a) deteriorate (b) Degenerate
(c) backslide (d) lapse

Ans: (c)

Q88. TOXIC
(a) bitter (b) foul-smelling
(c) remedia (d) poisonous

Ans: (d)

Q89. YARDSTICK
(a) summation (b) size
(c) statistics (d) standard

Ans: (d)

Q90. LITTLE
(a) trivial (b) petty
(c) sample (d) simple

Ans: (a)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which expresses the right meaning of the given word.
Q91. AVARICE
(a) generosity (b) envy
(c) greed (d) hatred

Ans: (c)

Q92. AUGUST
(a) majestic (b) important
(c) difficult (d) huge

Ans: (a)

Q93. DECIMATED
(a) denounced (b) destroyed (b) successful (d) depressed

Ans: (b)

Q94. HURDLE
(a) obstacle (b) ban
(c) hedge (d) relay

Ans: (a)

Q95. RARE
(a) common (b) usual
(c) scarce (d) few

Ans: (c)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives. choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q96. APPOSITE
(a) contrary (b) bitter
(c) appropriate (d) misleading

Ans: (c)

Q97. SCORN
(a) ridicule (b) laugh
(c) condemn (d) criticize

Ans: (c)

Q98. IMPIOUS
(a) holy (b) mischievous
(c) shrewd (d) irreverent

Ans: (d)

Q99. FREELANCE
(a) self-betrayed (b) self-centred
(c) self-employed (d) self-driven

Ans: (c)

Q100. SLITHER
(a) slide (b) move
(c) shake (d) slip

Ans: (a)

Lesson – Vocabulary: Antonyms

Directions: In these questions, choose the word opposite in meaning to the word given in bold.
Q1. OSTRACISE
(a) amuse (b) welcome
(c) entertain (d) host

Ans: (b)

Q2. DENSE
(a) scarce (b) slim
(c) sparse (d) lean

Ans: (c)

Q3. PARSIMONIOUS
(a) prodigious (b) selfless
(c) extravagant (d) ostentatious

Ans: (c)

Q4. FETTER
(a) restore (b) liberate
(c) exonerate (d) distract

Ans: (b)

Q5. HARMONY
(a) strife (b) annoyance
(c) cruelty (d) mischief

Ans: (a)

Directions: Choose the word opposite in meaning to the word given in bold.
Q6. CONCILIATION
(a) dispute (b) irritation
(c) separation (d) confrontation

Ans: (d)

Q7. MYTH
(a) truth (b) fact
(c) falsehood (d) story

Ans: (b)

Q8. RELUCTANTLY
(a) pleasingly (b) willingly
(c) satisfactorily (d) happily

Ans: (b)

Q9. MUTILATE
(a) instruct (b) induct
(c) conduct (d) mend

Ans: (d)

Q10. LAMENT
(a) rejoice (b) rejuvenate
(c) complain (d) cry

Ans: (a)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q11. ANIMOSITY
(a) love (b) lust
(c) luck (d) loss

Ans: (a)

Q12. ALTERCATION
(a) explanation (b) challenge
(c) compromise (d) opposition

Ans: (c)

Q13. COAX
(a) dull (b) dissuade
(c) active (d) speed

Ans: (b)

Q14. ERUDITE
(a) educated (b) unscholarly
(c) scholarly (d) possessive

Ans: (b)

Q15. AFFLUENT
(a) high (b) poor
(c) rare (d) fluent

Ans: (b)

Directions: In the following questions, choose the word OPPOSITE in meaning to the given word given in bold in each of the following questions:
Q16. PAROCHIAL
(a) narrow (b) international
(c) global (d) world wide

Ans: (c)

Q17. FALLIBLE
(a) unerring (b) reliable
(c) falsehood (d) trustful

Ans: (a)

Q18. IMPERTINENT
(a) arrogance (b) appropriate
(c) respectful (d) modest

Ans: (c)

Q19. ROUGH
(a) refined (b) charming
(c) smooth (d) polite

Ans: (c)

Q20. RATIFICATION
(a) disapproval (b) disagreeable
(c) denial (d) disturbing

Ans: (a)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given bold word.
Q21. OMIT
(a) exclude (b) include
(c) undertake (d) add

Ans: (b)

Q22. INTEGRATION
(a) unity (b) synthesis
(c) linking (d) fragmentation

Ans: (d)

Q23. MINIATURE
(a) large (b) small
(c) heavy (d) least

Ans: (a)

Q24. EXHAUSTS
(a) tires (b) empties
(c) invigorates (d) drains

Ans: (c)

Q25. DISTANT
(a) far (b) close
(c) imminent (d) along

Ans: (b)

Q26. TRANSPARENT
(a) clear (b) ambiguity
(c) opaque (d) crystal

Ans: (c)

Q27. ENCOUNTERED
(a) avoided (b) enriched
(c) faced (d) overcome

Ans: (a)

Q28. HANDY
(a) cumbersome (b) handful
(c) unwieldy (d) heavy

Ans: (d)

Q29. ELEGANCE
(a) pride (b) beauty
(c) coarseness (d) vulgarity

Ans: (d)

Q30. CAPRICIOUS
(a) firm (b) fickle
(c) indefinite (d) defian

Ans: (a)

Directions: In the following questions choose the word opposite in meaning to the given word.
Q31. EXODUS
(a) influx (b) home-coming
(c) return (d) restoration

Ans: (a)

Q32. INQUISITIVE
(a) insincere (b) indifferent
(c) insensitive (d) insulting

Ans: (b)

Q33. CANDID
(a) outspoken (b) frank
(c) devious (d) disguised

Ans: (c)

Q34. NADIR
(a) modernity (b) zenith
(c) liberty (d) progress

Ans: (b)

Q35. CULPABLE
(a) defendable (b) blameless
(c) careless (d) irresponsible

Ans: (b)

Q36. FACILITATE
(a) help (b) propogate
(c) hinder (d) reject

Ans: (c)

Q37. CRITICISE
(a) finish (b) recommend
(c) commend (d) request

Ans: (c)

Q38. CONFORMITY
(a) deviation (b) dilution
(c) distraction (d) diversion

Ans: (a)

Q39. AFFIRM
(a) refuse (b) negate
(c) neglect (d) avoid

Ans: (a)

Q40. AUTONOMY
(a) slavery (b) subordination
(c) dependence (d) submissiveness 7 ANTONYMS

Ans: (c)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meani1ng to the given word.
Q41. SURVIVAL
(a) evolution (b) development
(c) creation (d) extinction

Ans: (d)

Q42. INSERT
(a) depict (b) extract
(c) defame (d) enhance

Ans: (b)

Q43. INCONGRUOUS
(a) conflicting (b) contradictory
(c) ill-matched (d) harmonious

Ans: (d)

Q44. DEMENTED
(a) sensible (b) sensitive
(c) sensual (d) sensuous

Ans: (a)

Q45. IMPROMPTU
(a) prompt (b) forced
(c) premeditated (d) inordinate

Ans: (c)

Q46. HOSTILE
(a) friendly (b) sudden
(c) costly (d) unfair

Ans: (a)

Q47. BREADTH
(a) shortness (b) narrowness
(c) lightness (d) thickness

Ans: (b)

Q48. TIMOROUS
(a) trembling (b) cowardly
(c) bright (d) bold

Ans: (d)

Q49. SUBLIME
(a) amusing (b) ludicrous
(c) hilarious (d) mean

Ans: (b)

Q50. ECCENTRICITY
(a) normalcy (b) similarity
(c) equality (d) clarity

Ans: (a)

Directions: In the following questions choose the word opposite in meaning to the given word.
Q51. GENTLEMAN
(a) clown (b) boor
(c) dud (d) buffoon

Ans: (b)

Q52. PANICKY
(a) confident (b) sober
(c) quiet (d) calm

Ans: (d)

Q53. MOURNFUL
(a) playful (b) joyous
(c) laughable (d) humorous

Ans: (b)

Q54. OBSTINATE
(a) confused (b) determined
(c) trusted (d) flexible

Ans: (d)

Q55. MYOPIC
(a) short-sighted (b) feeble-minded
(c) fore-sighted (d) far-sighted

Ans: (d)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
Q56. PRUDENT
(a) silly (b) unwise
(c) idiotic (d) poor

Ans: (b)

Q57. CONCISE
(a) extended (b) lengthy
(c) protracted (d) elongated

Ans: (b)

Q58. AFFIRMATION
(a) denial (b) refusal
(c) opposition (d) obstruction

Ans: (a)

Q59. CURTAIL
(a) arrive (b) continue
(c) resume (d) start

Ans: (c)

Q60. AFFLUENCE
(a) misery (b) stagnation
(c) neglect (d) poverty

Ans: (d)

Q61. AGREEMENT
(a) dislocation (b) discord
(c) turbulence (d) fragmentation

Ans: (b)

Q62. AGONY
(a) pleasure (b) laughter
(c) bliss (d) ecstasy

Ans: (a)

Q63. RETICENT
(a) forward (b) developed
(c) sophisticated (d) communicative

Ans: (d)

Q64. PRECISE
(a) indecent (b) vague
(c) incorrect (d) indistinct

Ans: (b)

Q65. CANDID
(a) cunning (b) diplomatic
(c) doubtful (d) impertinent

Ans: (a)

Directions: In the following questions, out of four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the word given in Capital Letters.
Q66. APOCRYPHAL
(a) authentic (b) dubious
(c) unsubstantiated (d) fictitious

Ans: (a)

Q67. REPEL
(a) attend (b) concentrate
(c) continue (d) attract (

Ans: (d)

Q68. APALLING
(a) shocking (b) consoling
(c) scaring (d) horrifying

Ans: (b)

Q69. JEST
(a) gravity (b) grim
(c) genial (d) sport

Ans: (a)

Q70. CURTAIL
(a) lengthen (b) shorten
(c) entail (d) close

Ans: (a)

Q71. APPLAUD
(a) praise (b) loud
(c) censure (d) acclaim

Ans: (c)

Q72. JADE
(a) defend (b) grasp
(c) cheer (d) harass

Ans: (c)

Q73. APPRECIATION
(a) appraisal (b) antipathy
(c) admiration (d) assessment

Ans: (b)

Q74. PACIFY
(a) threaten (b) challenge
(c) quarrel (d) enrage

Ans: (d)

Q75. APPARENT
(a) ambiguous (b) clear
(c) visible (d) conspicuous

Ans: (a)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
Q76. ATHEIST
(a) rationalist (b) theologist
(c) believer (d) ritualist

Ans: (c)

Q77. GIGANTIC
(a) weak (b) fragile
(c) slight (d) tiny

Ans: (d)

Q78. ILLICIT
(a) liberal (b) intelligent
(c) lawful (d) clear

Ans: (c)

Q79. CALLOUS
(a) sensitive (b) soft
(c) kind (d) generous

Ans: (a)

Q80. ENIGMATIC
(a) simple (b) reticent
(c) plain (d) nervous

Ans: (c)

Q81. ABUNDANT
(a) short (b) limited
(c) petty (d) meagre

Ans: (d)

Q82. HARASS
(a) reward (b) praise
(c) flatter (d) relieve

Ans: (d)

Q83. CHARMING
(a) insolent (b) indignant
(c) repulsive (d) handicapped

Ans: (c)

Q84. GRUESOME
(a) attractive (b) beneficial
(c) gracious (d) amicable

Ans: (c)

Q85. DESPISE
(a) appease (b) flatter
(c) admire (d) appreciate

Ans: (c)

Directions: Choose the word opposite in meaning to the given word.
Q86. CUMBERSOME
(a) heavy (b) convenient
(c) smooth (d) automatic

Ans: (b)

Q87. LOQUACIOUS
(a) talkative (b) taciturn
(c) diffident (d) bashful

Ans: (b)

Q88. INTELLIGIBLE
(a) dull (b) foolish
(c) garbled (d) confused

Ans: (d)

Q89. PHILANTHROPIST
(a) philistine (b) moralist
(c) spendthrift (d) miser

Ans: (d)

Q90. ANXIOUS
(a) fearful (b) worried
(c) calm (d) concerned

Ans: (c)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
Q91. ABUNDANCE
(a) poverty (b) wretchedness
(c) scarcity (d) famine

Ans: (c)

Q92. MIGRATE
(a) return (b) rehabilitate
(c) transfer (d) settle

Ans: (a)

Q93. CONVICTED
(a) acquitted (b) pardoned
(c) exempted (d) liberated

Ans: (a)

Q94. CURTAIL
(a) detail (b) enlarge
(c) promote (d) exaggerate

Ans: (b)

Q95. ARID
(a) cloudy (b) juicy
(c) marshy (d) wet

Ans: (d)

Directions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in Answer-Sheet.
Q96. INSOLENT
(a) arrogant (b) humble
(c) ashamed (d) ignorant

Ans: (b)

Q97. CURSORY
(a) final (b) thorough
(c) impulsive (d) customary

Ans: (b)

Q98. LACKADAISICAL
(a) enthusiastic (b) intelligent
(c) classical (d) irresponsible

Ans: (a)

Q99. SUBLIME
(a) inferior (b) deficit
(c) ridiculous (d) crooked

Ans: (a)

Q100. EVIDENT
(a) definite (b) careless
(c) clear (d) obscure

Ans: (d)

Lesson – Vocabulary: One Word

Directions: In these questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
Q1. A person with a long experience of any occupation
(a) veteran (b) genius
(c) seasoned (d) ambidexterous

Ans: (a)

Q2. Words written on a tomb
(a) epithet (b) epigraph
(c) Soliloquy (d) epitaph

Ans: (d)

Q3. Stealthily done
(a) devious (b) nefarious
(c) surreptitious (d) villainous

Ans: (c)

Q4. Something no longer in use
(a) desolate (b) absolute
(c) obsolete (d) primitive

Ans: (c)

Q5. One not concerned with right or wrong
(a) moral (b) amoral
(c) immoral (d) immortal

Ans: (b)

Q6. A person who opposes war or use of military force
(a) fascist (b) pacifist
(c) narcissist (d) fatalist

Ans: (b)

Q7. Severely abusive writing in journals
(a) imaginary (b) speculative
(c) scurrilous (d) sarcastic

Ans: (c)

Q8. Call upon God or any other power (like law) etc. for help or protection
(a) invocation (b) involution
(c) inundation (d) revocation

Ans: (a)

Q9. Fear of being enclosed in a small closed space
(a) agoraphobia (b) claustrophobia
(c) xenophobia (d) paranoia

Ans: (b)

Q10. One who has become dependent on something or drugs is
(a) adamant (b) edict
(c) addict (d) derelict

Ans: (c)

Directions: Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
Q11. Succession of rulers belonging to one family.
(a) dynasty (b) lineage
(c) ancestry (d) progeny

Ans: (a)

Q12. To cut something into two pieces.
(a) severe (b) sever
(c) sewer (d) sow

Ans: (b)

Q13. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial.
(a) tabloid (b) poster
(c) board (d) plaque

Ans: (d)

Q14. Act of deceiving somebody in order to make money.
(a) fraud (b) robbery
(c) pickpocket (d) theft

Ans: (a)

Q15. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama.
(a) prologue (b) dialogue
(c) epilogue (d) monologue

Ans: (c)

Q16. Capable of being understood in either of two or more possible senses, and therefore not definite.
(a) amphibious (b) ambiguous
(c) amorphous (d) confusing

Ans: (b)

Q17. A person who is unable to pay his debts.
(a) solvent (b) banker
(c) insolvent (d) lender

Ans: (c)

Q18. Anything which is no longer in
use.
(a) obscure (b) obsolete
(c) pristine (d) lapsed

Ans: (b)

Q19. A person coming to a foreign land to settle there.
(a) immigrant (b) emigrant
(c) tourist (d) settler

Ans: (a)

Q20. Something capable of being done.
(a) probable (b) feasible
(c) tenable (d) explicable

Ans: (b)

Directions: In the following questions, out of four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q21. Give and receive mutually
(a) present (b) reciprocate
(c) compromise (d) approve

Ans: (b)

Q22. One who can think about the future with imagination and wisdom.
(a) dreamer (b) seer
(c) idealist (d) visionary

Ans: (d)

Q23. A doctor who treats children
(a) paediatrician (b) pedagogue
(c) pedestrian (d) paedophile

Ans: (a)

Q24. One who studies election trends by means of opinion polls.
(a) entomologist (b) psephologist
(c) demagogue (d) eugenist

Ans: (b)

Q25. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres.
(a) male chauvinist (b) feminist
(c) fatalist (d) futurist

Ans: (b)

Q26. Killing of a child
(a) homicide (b) genocide
(c) infanticide (d) suicide

Ans: (c)

Q27. The art of good eating
(a) gastronomy (b) astronomy
(c) vegetarianism (d) gourmet

Ans: (a)

Q28. One who is indifferent to pleasure or pain.
(a) stoic (b) stylist
(c) cynic (d) psychic

Ans: (a)

Q29. Lasting only for a moment
(a) momentous (b) momentary
(c) trivial (d) petty

Ans: (b)

Q30. To seize control of a vehicle in order to force it to go to a new destination, or demand something.
(a) attack (b) contract
(c) hijack (d) detour 8 ONE-WORD SUBSTITUTION

Ans: (c)

Directions: In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q31. One who goes to settle in another country
(a) immigrant (b) alien
(c) citizen (d) emigrant

Ans: (d)

Q32. One who hates mankind
(a) philanthropist (b) terrorist
(c) misanthrope (d) misogynist

Ans: (c)

Q33. Belonging to all parts of the world
(a) versatile (b) universal
(c) cosmopolitan (d) secular

Ans: (b)

Q34. One who walks on ropes
(a) funambulist (b) upholsterer
(c) acrobat (d) aviator

Ans: (a)

Q35. The study of the origin and history of words
(a) linguistics (b) etymology
(c) verbose (d) anthology

Ans: (b)

Q36. A person who breaks into a house in order to steal
(a) poacher (b) bandit
(c) intruder (d) burglar

Ans: (d)

Q37. The study of maps
(a) cartography (b) geography
(c) geology (d) atlas

Ans: (a)

Q38. Tough tissues in joints
(a) ligaments (b) endoderm
(c) muscles (d) fibre

Ans: (a)

Q39. The first model of a new device
(a) prototype (b) sculpture
(c) icon (d) photograph

Ans: (a)

Q40. A building where an audience sits
(a) aquarium (b) gymnasium
(c) auditorium (d) stadium

Ans: (c)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q41. That which lasts for a short time
(a) regular (b) transitory
(c) rotatory (d) repository

Ans: (b)

Q42. Ready to believe anything.
(a) credible (b) incredible
(c) credulous (d) incredulous

Ans: (c)

Q43. A four footed animal
(a) tetrapod (b) quadruped
(c) polyped (d) double-paired

Ans: (b)

Q44. A person who believes in the total abolition of war
(a) socialist (b) communist
(c) fascist (d) pacifist

Ans: (d)

Q45. Constant efforts to achieve something
(a) patience (b) vigour
(c) attempt (d) perseverance

Ans: (d)

Directions: In the following questions out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q46. One who collects coins
(a) archaeologist (b) numismatist
(c) philatelist (d) connoisseur

Ans: (b)

Q47. A system of Government in which only one political party is allowed to function
(a) oligarchy (b) dictatorship
(c) totalitarianism (d) theocracy

Ans: (c)

Q48. Customs and habits of a particular group
(a) mores (b) traditions
(c) rites (d) rituals

Ans: (a)

Q49. A body of persons appointed to hear evidence and give their verdict in trials
(a) association (b) council
(c) bar (d) jury

Ans: (d)

Q50. Indifference to pleasure or pain
(a) perseverance (b) tolerance
(c) stoicism (d) reticence

Ans: (c)

Directions: In the following questions, a group of words is given in each question. Below it are given four words which can be substituted for the given group of words.
Q51. Concluding part of a literary work
(a) epilogue (b) bibliography
(c) soliloquy (d) episode

Ans: (a)

Q52. One who is beyond reform
(a) optimistic (b) incorrigible
(c) indefatigable (d) notorious

Ans: (b)

Q53. Science of diseases
(a) philology (b) pathology
(c) psychology (d) virology

Ans: (b)

Q54. One who secretly listens to the talk of others
(a) spy (b) detective
(c) emissary (d) eavesdropper

Ans: (d)

Q55. One who believes in no government and therefore incites disorder in a State
(a) monarchist (b) anarchist
(c) autocrat (d) naxalite

Ans: (b)

Q56. A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one
(a) euphemism (b) truism
(c) favouritism (d) altruism

Ans: (a)

Q57. The murder of parent or a near relative
(a) patricide (b) parricide
(c) matricide (d) homicide

Ans: (b)

Q58. Animals who live in herds
(a) sociable (b) gregarious
(c) carnivorous (d) social

Ans: (b)

Q59. A broad road bordered with trees
(a) boudoir (b) boulevard
(c) avenue (d) facade

Ans: (b)

Q60. Violation of something holy or sacred
(a) profanity (b) sedition
(c) sacrilege (d) slander

Ans: (c)

Directions: In the following questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q61. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease
(a) bacteria (b) amoeba
(c) virus (d) fungus

Ans: (d)

Q62. One who is greedy
(a) voracious (b) avaricious
(c) carnivorous (d) omnivorous

Ans: (a)

Q63. An area of land that is controlled by a ruler
(a) colony (b) dominion
(c) country (d) municipality

Ans: (a)

Q64. A place where Jews worship according to their religion
(a) cathedral (b) synagogue
(c) chapel (d) demagogue

Ans: (b)

Q65. One who is indifferent to pleasure and pain
(a) ascetic (b) esoteric
(c) stoic (d) sceptical

Ans: (c)

Q66. The study of religion and religious ideas and beliefs
(a) theocracy (b) theosophy
(c) theology (d) theism

Ans: (b)

Q67. Dissection of a dead body to find the cause of death.
(a) biopsy (b) investigation
(c) surgery (d) autopsy

Ans: (d)

Q68. A person without training or experience in a skill or subject
(a) chaplain (b) mason
(c) artisan (d) novice

Ans: (d)

Q69. One who stays away from school with permission
(a) pedant (b) supplicant
(c) mendicant (d) truant

Ans: (d)

Q70. The act of killing a whole group of people, especially a whole race
(a) patricide (b) parricide
(c) matricide (d) genocide

Ans: (d)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentences.
Q71. A government in which all religions are honoured
(a) communist (b) socialistic
(c) secular (d) capitalist

Ans: (c)

Q72. A place where government/ public records are kept
(a) archive (b) museum
(c) shelf (d) cellar

Ans: (a)

Q73. Living together of a man and woman without being married to each other
(a) marriage (b) equipage
(c) lineage (d) concubinage

Ans: (d)

Q74. Too much official formality
(a) bureaucracy (b) red-tapism
(c) nepotism (d) formalism

Ans: (b)

Q75. Dry weather with no rainfall
(a) draught (b) draft
(c) drought (d) desert

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, out of four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q76. A sly look that is lustful
(a) leer (b) lore
(c) lark (d) littoral

Ans: (a)

Q77. A jocular person who is full of amusing anecdotes
(a) wile (b) yokel
(c) wag (d) aeon

Ans: (c)

Q78. Deep in thought
(a) meditation (b) pensive
(c) pesky (d) purloin

Ans: (b)

Q79. Without risk of punishment
(a) impudent (b) impunity
(c) inexorable (d) imperturable

Ans: (b)

Q80. Excessive preoccupation with one’s health
(a) hypochondria (b) malaise
(c) disaffected (d) malinger

Ans: (a)

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q81. The worship of idols or images
(a) atheism (b) theism
(c) idolatry (d) iconoclasm

Ans: (c)

Q82. Something that is poisonous or unhealthy
(a) trivial (b) toxic
(c) torpid (d) tragic

Ans: (b)

Q83. A remedy for all diseases
(a) amnesia (b) panacea
(c) intelligentsia (d) parasol

Ans: (b)

Q84. A hater of mankind
(a) misanthrope (b) misogynist
(c) philanthropist (d) misogamist

Ans: (a)

Q85. Irresistible craving for alcoholic drinks
(a) megalomania (b) dipsomania
(c) kleptomania (d) pyromania

Ans: (b)

Directions: Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
Q86. One who deserts his principles or party.
(a) apostle (b) proselyte
(c) renegade (d) critic

Ans: (c)

Q87. One who intervenes between two or more parties to settle differences
(a) neutral (b) intermediary
(c) judge (d) connoisseur

Ans: (b)

Q88. The habit of always admiring oneself
(a) psychosis (b) neurosis
(c) narcissism (d) paranoia

Ans: (c)

Q89. To take back, withdraw or renounce
(a) repent (b) retrace
(c) refuse (d) recant

Ans: (d)

Q90. A pen for small animals
(a) hutch (b) lair
(c) den (d) cage

Ans: (a)

Q91. A woman having more than one husband at the same time
(a) polyandry (b) polygamy
(c) polyphony (d) polygyny

Ans: (a)

Q92. Feeding on food made both of plants and flesh
(a) carnivorous (b) omnipotent
(c) omnivorous (d) optimist

Ans: (c)

Q93. One who destroys images or attacks popular beliefs
(a) imagist (b) misanthropist
(c) iconoclast (d) masochist

Ans: (c)

Q94. Violation of something holy and sacred
(a) pollution (b) pilferage
(c) sacrilege (d) pittance

Ans: (c)

Q95. A place where nuns live and work
(a) church (b) school
(c) abode (d) convent

Ans: (d)

Lesson – English Language: Idioms And Phrases

Directions: In these questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase given in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase given in bold.
Q1. Goods will be delivered if you pay on the nail.
(a) pay within the given time
(b) pay the full amount
(c) pay promptly in cash
(d) pay promptly

Ans: (d)

Q2. If people do not mend their ways, they are sure to go to the dogs.
(a) to fight
(b) to be ruined
(c) to be united
(d) to be rough

Ans: (b)

Q3. Despite the doctor’s advice he still eats like a horse.
(a) eats slowly
(b) eats a lot of food
(c) does not like to eat
(d) swallows his food

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q4. The trial made a mockery of justice.
(a) people mocked at the judgement
(b) it was a mock trial
(c) there was no serious outcome
(d) made the system look ridiculous

Ans: (c)

Q5. His recent statement is an about turn.
(a) a good announcement
(b) a declaration of war
(c) complete change of opinion
(d) a bold statement

Ans: (c)

Q6. When he left he was extremely disappointed. I think he’s gone for good.
(a) to seek good fortune
(b) to a good place
(c) to a foreign country
(d) permanently

Ans: (d)

Q7. to grease the palm
(a) to rub oil on the hand
(b) to lubricate the machine parts
(c) to bribe
(d) to cut the tree

Ans: (c)

Q8. You find a black sheep in every community.
(a) one who does not co–operate
(b) person with bad reputation
(c) one who lives the life of shame
(d) one who is always doing wrong

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q9. We consider the 14th of February a red letter day.
(a) a day to write with red pens
(b) a day marked in red
(c) a day to write letters
(d) an important day

Ans: (d)

Q10. You need to improve your work because it is not up to the mark.
(a) up to the potential displayed
(b) according to the required standard
(c) as good as the others
(d) marked properly and accurately

Ans: (c)

Q11. Your report of the matter is all moonshine.
(a) familiar
(b) acceptable
(c) concocted
(d) excellent

Ans: (c)

Q12. At the police station, he showed a clean pair of heels.
(a) ran away
(b) displayed clean heels
(c) kneeled down
(d) showed courage

Ans: (a)

Q13. I am sure the girls will fight tooth and nail for their rights.
(a) with all their might
(b) without any weapon
(c) in a cowardly manner
(d) with all their rights

Ans: (a)

Q14. The President gave away the prizes to the winners.
(a) let go
(b) released
(c) gave back
(d) distributed

Ans: (d)

Q15. The manager gave his assistant a piece of his mind.
(a) suggestion
(b) advice
(c) gist
(d) scolding

Ans: (d)

Q16. His observations were beside the mark.
(a) irrelevant
(b) criticized
(c) valid
(d) excellent

Ans: (a)

Q17. He wanted this agreement in black and white.
(a) in writing
(b) orally
(c) in discourse
(d) in detail

Ans: (a)

Q18. The principal of this school is a hard nut to crack.
(a) generous
(b) difficult
(c) careless
(d) kind

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q19. to cut the Gordian knot
(a) to perform a difficult task
(b) to cut a piece of cloth
(c) to perform an easy task
(d) to do a job perfunctorily

Ans: (a)

Q20. The shopping mall is a bee hive of activity.
(a) a busy place
(b) a secure place
(c) a sweet place
(d) a costly place

Ans: (a)

Q21. We must draw the line somewhere.
(a) put the screw on
(b) fix a limit
(c) aim at the sky
(d) turn the tables

Ans: (b)

Q22. The officer was in the soup when there was a raid in his office.
(a) preparing soup
(b) drinking soup
(c) distributing soup
(d) to be in trouble

Ans: (d)

Q23. to win laurels
(a) to be victorious in a game
(b) to memorise
(c) to be disappointed
(d) to earn great prestige

Ans: (d)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer.
Q24. The minister took a bird’s eye view of the problem.
(a) vision of a bird
(b) visualize
(c) see without giving attention
(d) a general view from above

Ans: (d)

Q25. He is a fine man, but to call him a saint is laying it on thick.
(a) an exaggeration
(b) a compulsion
(c) a development
(d) a reality

Ans: (a)

Q26. I was taken aback when he proposed to marry my daughter.
(a) surprised
(b) pleased
(c) hurt
(d) shocked

Ans: (d)

Q27. She played ducks and drakes with her money.
(a) lent
(b) spent lavishly
(c) did not spend
(d) borrowed

Ans: (b)

Q28. He had to eat humble pie for his intense rudeness.
(a) earn praise
(b) suffer humiliation
(c) modest behaviour
(d) determine

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q29. Their attempt to get back the stolen necklace proved to be a wild goose chase.
(a) delayed action
(b) wise decision
(c) useless search
(d) timely action

Ans: (c)

Q30. The day the new product was launched, people made a beeline to purchase it.
(a) went online
(b) rushed
(c) were doubtful
(d) refused

Ans: (b)

Q31. At his wit’s end, he turned to his old trade.
(a) Overjoyed
(b) After careful thinking
(c) Confidently
(d) Not knowing what to do

Ans: (d)

Q32. When it comes to dancing, he is all-thumbs.
(a) lazy
(b) an expert
(c) a trainer
(d) clumsy

Ans: (d)

Q33. He usually goes to bed very early and rises with the lark.
(a) at midnight
(b) very late
(c) very early
(d) after sunrise

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q34. He’s as daft as a brush. Don’t believe a word of what he says.
(a) a liar
(b) very funny
(c) really silly
(d) unreliable

Ans: (c)

Q35. I hope you will back me at the meeting.
(a) criticise
(b) speak after I do
(c) follow
(d) support

Ans: (d)

Q36. A closefisted man does not know the significance of human life.
(a) a poor man
(b) a rich man
(c) a miser
(d) an ill-mannered man

Ans: (c)

Q37. I shall always remember my alma mater with gratitude.
(a) institution where I got education
(b) teacher who inspired me
(c) mother’s loving care
(d) kindergarten days

Ans: (a)

Q38. I and my friend always go Dutch when we eat out.
(a) drive together
(b) pay for each other’s meal
(c) go together
(d) divide the costs

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q39. Instead of keeping his promise of helping me with office work, he just left me high and dry.
(a) left me without a drop of water
(b) left me in a state of anger
(c) left me alone to do the work
(d) left me feeling like a fool

Ans: (c)

Q40. Unless you make amends for the loss, nobody is prepared to excuse you.
(a) improve
(b) confess
(c) compensate
(d) pay debt

Ans: (c)

Q41. Before the report reached the authority, the media spilled the beans.
(a) hinted at the consequences.
(b) dropped the charges
(c) spilled the content of the package
(d) revealed the secret information

Ans: (d)

Q42. Amit said to Rekha, ‘‘Don’t make a mountain out of a mole hill.’’
(a) exaggerate a minor problem
(b) attempt an impossible task
(c) create problems
(d) start looking for mole hills in mountains.

Ans: (a)

Q43. His friend turned out to be snake in the grass.
(a) cowardly and brutal
(b) a hidden enemy
(c) an unreliable and deceitful person
(d) low and mean

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q44. He and his neighbour are always at loggerheads.
(a) agree on everything
(b) disagreeing on everything
(c) aloof from each other
(d) abusing each other

Ans: (b)

Q45. I am going to stay at home because I am feeling under the weather today.
(a) unhappy
(b) depressed
(c) irritated
(d) sick

Ans: (d)

Q46. Even in the middle of the fire he kept a level head.
(a) was impulsive
(b) was sensible
(c) was crazy
(d) was self centred

Ans: (b)

Q47. The winning team decided to go for the jugular in the last quarter of the match.
(a) forfeit the match
(b) give easy opportunities to the opposite team
(c) give reserve players a chance
(d) attack all out

Ans: (d)

Q48. Everybody thought Asha and Ashok were a happy couple, but it was all just make believe.
(a) hatred
(b) treachery
(c) reality
(d) pretence

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q49. to set the Thames on fire
(a) do a heroic deed
(b) do something to suit one’s own purpose
(c) to burn someone alive
(d) destroy with fire

Ans: (a)

Q50. You cannot expect even a single penny from him, he is a closefisted
man
.
(a) miser
(b) boxer
(c) courageous
(d) generous

Ans: (a)

Q51. 15th August is a red-letter day in the history of India.
(a) an important day
(b) blood-donation day
(c) holiday
(d) a historical occasion

Ans: (a)

Q52. A: Can you help me ?
B: Sure, I’ll be finished with this in a second.
(a) be thorough
(b) be satisfied
(c) be exhausted
(d) be through

Ans: (d)

Q53. I have a feeling in my gut that her husband is cheating her.
(a) strong instinct
(b) slight hint
(c) lot of Proof
(d) strong fear

Ans: (a)

Q54. out of sorts
(a) not rich
(b) out of reach
(c) out of sight
(d) not well

Ans: (d)

Q55. to keep the wolf away from the door
(a) to keep off starvation
(b) to guard against wild animals
(c) to guard against enemies
(d) to keep aloof from disputed matters

Ans: (a)

Q56. The future of Kashmir is still a vexed question.
(a) controversial
(b) None of the given options.
(c) important
(d) confused

Ans: (a)

Q57. a golden mean
(a) comfortable and easy work
(b) middle course between two extremes
(c) a sudden sad event
(d) a subject of contention

Ans: (b)

Q58. I have clean hands, so why should I be afraid of any one.
(a) beautiful
(b) faulty
(c) innocent
(d) hygienic

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer.
Q59. Anand is a nice guy, but sometimes he really gets on my nerves.
(a) makes me nervous
(b) shakes my self–confidence
(c) annoys me
(d) makes me uncomfortable

Ans: (c)

Q60. As a student, you should catch time by the forelock.
(a) speed up
(b) set up clock back
(c) slow down
(d) seize opportunity

Ans: (d)

Q61. Receiving his first award was a shot in the arm for him.
(a) something that gives encouragement
(b) something that is painful
(c) something that needs attention
(d) something done with a purpose

Ans: (a)

Q62. It is sometimes wiser to rely on horse sense than on the advice of colleagues.
(a) advice of parents
(b) advice of teachers
(c) advice of colleagues
(d) basic common sense

Ans: (d)

Q63. Nehru, the first Prime Minister of India, was a man of letters.
(a) a great letter–writer
(b) a great politician
(c) a literary person
(d) a great patriot

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, Four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase as your answer.
Q64. I have taken fancy to this car.
(a) given imaginative touches
(b) revised
(c) developed liking for
(d) improved

Ans: (c)

Q65. carry out
(a) bring
(b) continue
(c) complete something
(d) to take in

Ans: (c)

Q66. He beats about the bush.
(a) talks sensibly
(b) talks continuously
(c) speak well
(d) does not talk specifically

Ans: (d)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer.
Q67. Television has become part and parcel of our lives.
(a) status symbol
(b) unavoidable luxury
(c) important part
(d) showy part

Ans: (c)

Q68. My kith and kin congratulated me on my brilliant success.
(a) niece and nephew
(b) father and mother
(c) relatives
(d) colleagues

Ans: (c)

Q69. His frequent journeys are telling upon his health.
(a) threatening
(b) improving
(c) informing
(d) affecting

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q70. He advised her to give a wide berth to malicious people.
(a) pay more attention to
(b) give a larger bed to
(c) share her seat with
(d) to stay away from

Ans: (d)

Q71. Russel Peters really brought the house down with his spectacular performance at the Club yesterday.
(a) passed a bill unanimously
(b) amused the audience greatly
(c) pulled down a
(d) defamed a family building

Ans: (b)

Q72. Tripti gave her report quoting chapter and verse.
(a) spoke like a preacher
(b) taught like a teacher
(c) referred to religious books
(d) provided minute details

Ans: (d)

Q73. Sunil’s dog in a manger attitude did not help to settle the matter.
(a) cold
(b) selfless
(c) selfish
(d) warm

Ans: (c)

Q74. If the speaker continues with his boring speech, the audience will probably vote with their feet.
(a) kick him out
(b) show their disapproval
(c) stop him from speaking
(d) choose him as leader

Ans: (b)

Q75. I threw up my cards for want of funds.
(a) put my whole income at stake
(b) looked out for help
(c) gave up my plan
(d) gambled all my money

Ans: (c)

Q76. He worked hard to feather his nest.
(a) trap birds
(b) decorate his home
(c) be the envy of others
(d) provide for his own needs

Ans: (d)

Q77. Shyam Prasad was a chip of the old block.
(a) a being of the old generation
(b) an experienced old man
(c) a common boy of the locality
(d) someone similar in character to one’s father

Ans: (d)

Q78. My father is undoubtedly an arm-chair critic.
(a) someone who gives advice based on theory not practice
(b) someone who gives advice based on practice not theory
(c) someone who gives advice based on experience
(d) someone who never gives advice

Ans: (a)

Q79. He was punished for taking French leave.
(a) being absent without permission
(b) leaving without intimation
(c) giving lame excuse
(d) resigning without giving notice

Ans: (a)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q80. She paid a flying visit to Mumbai to see her ailing father.
(a) went by aeroplane
(b) a very long visit
(c) a very short visit
(d) a surprise visit

Ans: (c)

Q81. to take after
(a) to remove
(b) to resemble
(c) to cheat
(d) to write down

Ans: (b)

Q82. have a finger in every pie
(a) to be greedy
(b) to be meddlesome
(c) to be efficient
(d) to be quarrelsome

Ans: (b)

Q83. the jury is out
(a) No decision has been reached.
(b) A jury member is absent.
(c) The entire jury decides to stay out of the proceedings.
(d) The jury has taken a break between hearings.

Ans: (a)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.
Q84. Ramah was on cloud nine when she heard that she had won the lottery.
(a) frustrated
(b) very happy
(c) shocked
(d) confused

Ans: (b)

Q85. My brother puts by a little money every month.
(a) saves
(b) loses
(c) gives away
(d) spends carefully

Ans: (a)

Q86. I was in two minds whether to buy a new television or a new computer.
(a) to be firm
(b) to be undecided
(c) to take two decisions
(d) to lose one’s mind

Ans: (b)

Q87. to call it a day
(a) put off work for another day
(b) the day was marvellous
(c) decide to finish working
(d) give the day a name

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.
Q88. to make up one’s mind.
(a) to decide what to do
(b) to remember things clearly
(c) to remind oneself of something
(d) to think creatively

Ans: (a)

Q89. International monetary affairs are governed by the gnomes of Zurich.
(a) witchcraft of Zurich
(b) foreign leaders
(c) big international bankers
(d) guardians of treasure

Ans: (c)

Q90. to put in a nut–shell.
(a) to be long and exhaustive about something
(b) to state something very concisely
(c) to place something
(d) to be blunt about something

Ans: (b)

Q91. Nowadays it has become a fashion to take French Leave.
(a) seeking permission from French Embassy
(b) saying goodbye in French style
(c) absenting oneself without permission
(d) taking leave to go to France

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold.
Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.
Q92. to be in a quandary
(a) to be in a confusing situation
(b) to be in an unenviable position
(c) to be on the alert
(d) to be in a commanding position

Ans: (a)

Q93. A false friend never hesitates to shed crocodile tears.
(a) to move from one place to another
(b) to show false happiness
(c) to feel disapointed
(d) to pretend to be sympathetic.

Ans: (d)

Q94. take the bull by the horns is
(a) to be helpful
(b) to win the battle
(c) to be sensitive
(d) to face a difficulty courageously

Ans: (d)

Q95. sail in the same boat
(a) be in the same situation.
(b) suspect something uncanny.
(c) suspect something wrong.
(d) be in a different situation.

Ans: (a)

Directions: In each of the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
Q96. He has made a dog’s breakfast of these accounts.
(a) a breakfast for the dogs.
(b) an accurate summary.
(c) a total mess.
(d) a breakfast being served by the dogs.

Ans: (c)

Q97. a sacred cow
(a) a person never to be criti-cised
(b) a saintly person
(c) a helpful person
(d) a very religious person

Ans: (a)

Q98. You will be reminded of the seamy side of life if you visit the slum tenements.
(a) the unpleasant aspects
(b) the gentler aspects
(c) the softer aspects
(d) the pleasanter aspects

Ans: (a)

Q99. to shun evil company.
(a) to kick out.
(b) to let loose.
(c) to give up.
(d) to put off.

Ans: (c)

Lesson – Vocabulary: Spelling Mistakes

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q1. (a) vacum (b) manoeuvre (c) reluctent (d) burocracy

Ans: (b)

Q2. (a) perepherel (b) peripheral (c) perepheral (d) periphrial

Ans: (b)

Q3. (a) mathematician (b) mathamatisian (c) mathematican (d) mathematishen

Ans: (a)

Q4. (a) ceremoneal(b) cerimoneal (c) ceremonal (d) ceremonial

Ans: (d)

Q5. (a) diffidence (b) rabit (c) ninty (d) avenu

Ans: (a)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q6. (a) manoeuvre (b) manueover (c) manuovere (d) maneouvre

Ans: (a)

Q7. (a) venerable (b) vanerable (c) veneruble (d) venarable

Ans: (a)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q8. (a) mischievous (b) mischievious (c) mischeivous (d) mischeivious

Ans: (a)

Q9. (a) incidantally (b) incidantelly (c) incidentally (d) incidentelly

Ans: (c)

Q10. (a) proffession (b) profetion (c) profesion (d) profession

Ans: (d)

Q11. (a) ordinannce (b) ordinence (c) ordinance (d) ordinnance

Ans: (c)

Q12. (a) sparro (b) sparrow (c) sperrow (d) sparow

Ans: (b)

Q13. (a) inergy (b) energy (c) enerzy (d) enerzi

Ans: (b)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q14. (a) acknowlege (b) acknoledge (c) aknowledge (d) acknowledge

Ans: (d)

Q15. (a) installation (b) instalation (c) insttalation (d) installasion

Ans: (a)

Q16. (a) cirtificate (b) certificate (c) cartifikate (d) certefecate

Ans: (b)

Q17. (a) addimittion (b) admission (c) admition (d) admision

Ans: (b)

Q18. (a) occassionally (b) ocassionally (c) occasionaly (d) occasionally

Ans: (d)

Q19. (a) successful (b) sucessful (c) succesful (d) successfull

Ans: (a)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q20. (a) calandar (b) colendar (c) calendar (d) calender

Ans: (c)

Q21. (a) objectioneble (b) objecktionable (c) objectionablle (d) objectionable

Ans: (d)

Q22. (a) appology (b) apalogy (c) apology (d) apollogy

Ans: (c)

Q23. (a) excellence (b) excellencce (c) exillance (d) exellence

Ans: (a)

Q24. (a) grammer (b) gramer (c) gramar (d) grammar

Ans: (d)

Q25. (a) ommitted (b) omitted (c) omited (d) ommited

Ans: (b)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q26. (a) vagebond (b) vegabonde (c) vegabond (d) vagabond

Ans: (d)

Q27. (a) manared (b) manerred (c) mannared (d) mannered

Ans: (d)

Q28. (a) territory (b) territorry (c) territery (d) teritory

Ans: (a)

Q29. (a) precausion (b) pricaution (b) precotion (d) precaution

Ans: (d)

Q30. (a) determinasion (b) detirmination (c) determination (d) detrmination

Ans: (c)

Q31. (a) sensasion (b) sansassion (c) sansation (d) sensation

Ans: (d)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
Q32. (a) earring (b) gourrmet (c) torrent (d) carrying

Ans: (b)

Q33. (a) rationaly (b) rationing (c) rational (d) rationale

Ans: (a)

Q34. (a) asessment (b) harassment (c) nourishment (d) punishment

Ans: (a)

Q35. (a) horrefic (b) horror (c) horrid (d) horrible

Ans: (a)

Q36. (a) successful (b) succession (c) succesor (d) succeed

Ans: (c)

Q37. (a) unnerve (b) unnerving (c) unnecessary (d) unnecesserily

Ans: (d)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q38. (a) retrospact (b) prospect (c) inspecter (d) presept

Ans: (b)

Q39. (a) utterance (b) uterance (c) uttarance (d) utterence

Ans: (a)

Q40. (a) conscience (b) consience (c) consiense (d) consciance

Ans: (a)

Directions % In the following questions, groups of four words are given . In each group, one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
Q41. (a) beginning (b) ordinery (c) disguising (d) dignitary

Ans: (b)

Q42. (a) illiterate (b) tolarate (c) co-operate (d) irritate

Ans: (b)

Q43. (a) continuance(b) continuity (c) continutie (d) continual

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q44. (a) perjary (b) perjury (c) parjury (d) perjery

Ans: (b)

Q45. (a) hetrogenous (b) heterogineous (c) heterogenious (d) heterogeneous

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q46. (a) conivance (b) connivanse (c) connivance (d) conivence

Ans: (c)

Q47. (a) maintennance (b) manteinance (c) maintenance (d) mentenance

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is Unbold. Find the correctly spelt word.
Q48. (a) equpped (b) eqiuped (c) equepped (d) equipped

Ans: (d)

Q49. (a) foreegn (b) forigen (c) foreign (d) foriegn

Ans: (c)

Q50. (a) humorous (b) humourous (c) humorus (d) humourus

Ans: (a)

Q51. (a) narcisism (b) narcissism (c) narcisim (d) narsisism

Ans: (b)

Directions: In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q52. (a) elcution (b) elocation (c) elocution (d) elocutiun

Ans: (c)

Q53. (a) juxtaposition (b) justaposition (c) jaxtaposition (d) jaustaposition

Ans: (a)

Q54. (a) hazardous (b) hazardos (c) hazzardous (d) hazardus

Ans: (a)

Directions: In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q55. (a) omission (b) ocassion (c) commision (d) posesion

Ans: (a)

Q56. (a) comemmorate (b) commemorate (c) comemorate (d) comemorrate

Ans: (b)

Q57. (a) Indigenious (b) Indigenous (c) Indiginous (d) Indeginous

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q58. (a) anihilate (b) annihilate (c) anihillate (d) annihillate

Ans: (b)

Q59. (a) embarased (b) embarassed (c) embarrassed (d) embarrased

Ans: (c)

Q60. (a) campagnes (b) campaignes (c) campaines (d) campaigns

Ans: (d)

Q61. (a) rhythim (b) rhithm (c) rhythm (d) rhithym

Ans: (c)

Q62. (a) bussyness (b) business (c) bussiness (d)busyness

Ans: (b)

Q63. (a) questionnair (b) questionaire (c) questionnare (d) questionnaire

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four words are given. In each group, out of which only one word is Unbold. Find the correctly spelt word.
Q64. (a) rhythym (b) rhithim (c) rhythim (d) rhythm

Ans: (d)

Q65. (a) indeganeous (b) indigenous (c) indegenous (d) indigeneous

Ans: (b)

Q66. (a) saccarine (b) sacarine (c) sachharine (d) saccharine

Ans: (d)

Q67. (a) revolutionize (b) revoulutionize (c) revvolutionize (d) revollutionize

Ans: (a)

Q68. (a) disentry (b) dysentry (c) diesentry (d) dysentery

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly/wrongly spelt.
Find the correctly/wrongly spelt word.
Q69. (a) prestige (b) precipitate (c) prerequisite (d) premaises

Ans: (d)

Q70. (a) unnecessary (b) unscruplous (c) unparalleled (d) unprecedented

Ans: (b)

Q71. (a) endeavour (b) endaevour (c) endevour (d) endeavore

Ans: (a)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q72. (a) rejuvenation (b) rejvenation (c) rejuenation (d) rejevanation

Ans: (a)

Q73. (a) dysantery (b) dysentry (c) dysentery (d) dysentary

Ans: (c)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q74. (a) satelite (b) satelitte (c) satallite (d) satellite

Ans: (d)

Q75. (a) wellful (b) wilfull (c) wilful (d) willfull

Ans: (c)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q76. (a) acquaintence (b) acquintance (c) acquiantance (d) acquaintance

Ans: (d)

Q77. (a) deteriarate (b) deteriorate (c) detireorate (d) detiorrate

Ans: (b)

Directions: In the following questions, there are four different words out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q78. (a) intermitantly (b) intarmittantly (c) intermittently (d) intarmitently

Ans: (c)

Q79. (a) coleegue (b) coligue (c) coleague (d) colleague

Ans: (d)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q80. (a) occassion (b) occasion (c) occation (d) ocassion

Ans: (b)

Q81. (a) abducter (b) abductor (c) abdactor (d) abductar

Ans: (b)

Q82. (a) disasterous (b) disastrous (c) disastrus (d) disasterus

Ans: (b)

Q83. (a) maternity (b) matternity (c) maternitty (d) matarnity

Ans: (a)

Q84. (a) teution (b) tution (c) tuision (d) tuition

Ans: (d)

Q85. (a) recommandation (b) recomendation (c) recommendation (d) recommendetion

Ans: (c)

Directions: In each of the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt.
Find the correctly spelt word.
Q86. (a) higyne (b) hygene (c) hygeine (d) hygiene

Ans: (d)

Q87. (a) privilege (b) previlege (c) priviledge (d) privelege

Ans: (a)

Q88. (a) courageous (b) coeurageous (c) couragous (d) courageaus

Ans: (a)

Q89. (a) truely (b) truly (c) truelly (d) trully

Ans: (b)

Q90. (a) parachute (b) parrachute (c) parashute (d) parashoot

Ans: (a)

Q91. (a) gypsy (b) gypsi (c) zypsi (d) jypsi

Ans: (a)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q92. (a) embarassment (b) embarasment (c) emmbarrassment (d) embarrassment

Ans: (d)

Q93. (a) perseverence (b) perseverance (c) parseverance (d) persiverance

Ans: (b)

Q94. (a) inntelligence (b) intelegence (c) intelligence (d) intellegence

Ans: (c)

Q95. (a) afilliate (b) affilliate (c) afilaite (d) affiliate

Ans: (d)

Q96. (a) accommodation (b) accommdation (c) acommodation (d) accomodation

Ans: (a)

Q97. (a) consentious (b) conscientious (c) concientious (d) conscentious

Ans: (b)

Directions: In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q98. (a) possession (b) possesian (c) posseseon (d) posessian

Ans: (a)

Q99. (a) immakulate (b) immaculate (c) immaculete (d) imakulate

Ans: (b)

Q100. (a) misionerry (b) missionary (c) misionary (d) missionnary

Ans: (b)

Q101. (a) propellar (b) propeler (c) propeller (d) propelre

Ans: (c)

Don`t copy text!